Θέμα :Πρόσκληση - Ανακοίνωση υποβολής τεχνικών προδιαγραφών για την αποκομιδή, μεταφορά και τελική διάθεση αποβλήτων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα :Πρόσκληση - Ανακοίνωση υποβολής τεχνικών προδιαγραφών για την αποκομιδή, μεταφορά και τελική διάθεση αποβλήτων."

Transcript

1 Θέμα :Πρόσκληση - Ανακοίνωση υποβολής τεχνικών προδιαγραφών για την αποκομιδή, μεταφορά και τελική διάθεση αποβλήτων. ΦΟΡΕΑΣ : Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ΕΤΑΙΡΙΑ :Hydroclave Hellas AE Περιεχόμενα : A. Τεχνικές προδιαγραφές της εταιρίας Hydroclave Hellas B. Προτεινόμενοι όροι τεχνικών προδιαγραφών Ημερομηνία : Α. Τεχνικές προδιαγραφές της εταιρίας Hydroclave Hellas Σταθερή Μονάδα Επεξεργασίας και Αποστείρωσης Νοσοκομειακών Αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα ΕΑΑΜ της Εταιρείας Hydroclave Hellas A.E Η εταιρία Hydroclave Hellas A.E αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των Ιατρικών μολυσματικών απορριμμάτων στην Ελληνική επικράτεια κατασκεύασε και λειτουργεί στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας ένα πρότυπο υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και αποστείρωσης μολυσματικών απορριμμάτων. Η μονάδα επεξεργασίας της εταιρίας μας αδειοδοτήθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Λάρισας ενώ διαθέτει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Άδεια απόρριψης αποστειρωμένων αποβλήτων από τον Ενιαίο σύνδεσμο Λάρισας ΦΟΣΔΑ Λάρισας.

2 Η εταιρία μας στην σταθερή μονάδα στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας αποκλειστικά τα Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ). διαχειρίζεται Στη μονάδα επεξεργασίας της εταιρίας μας γίνεται χρήση του τεχνικού εξοπλισμού και της απαράμιλλης τεχνογνωσίας της καναδικής εταιρίας ΗΥDROCLAVE SYSTEMS CORP., η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο χώρο της κατασκευής συστημάτων επεξεργασίας ιατρικών απορριμμάτων και στην λειτουργία μονάδων επεξεργασίας μολυσματικών απορριμμάτων. Λειτουργώντας με ασφάλεια και αξιοπιστία, καλύπτουμε τις ανάγκες διαχείρισης σε όλη την επικράτεια, προσαρμόζοντας κάθε φορά με ευελιξία τις παροχές μας στα δεδομένα και τις ανάγκες κάθε υγειονομικής μονάδας, ενώ παρέχουμε σε ανταγωνιστικές τιμές ολοκληρωμένες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στην αποκομιδή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων.

3 Η σταθερή εγκατάσταση αποστείρωσης νοσοκομειακών μολυσματικών απορριμμάτων έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ΕΑΑΜ με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας της εταιρίας Ηydroclave Systems Corporation τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη διαχείριση των τα Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ)., σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΛΟΤ 12740/00, καθώς και της υπ αριθ /2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση,«Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων» (ΦΕΚ Β, αριθ της ).

4 Η μονάδα διαθέτει ψυκτικό θάλαμο για την αποθήκευση των απορριμμάτων σε περίπτωση βλάβης των μηχανημάτων. Ο ψυκτικός θάλαμος καλύπτει τις ανάγκες της μονάδας επεξεργασίας για τουλάχιστον τρεις μέρες ενώ είναι εφοδιασμένος με εφεδρικό σύστημα ψύξης και με ένα σύνθετο σύστημα φίλτρανσης του αέρα. H τελική διάθεση των αποστειρωμένων απορριμμάτων πραγματοποιείται από την εταιρία μας στα Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Η μονάδα της Hydroclave Hellas ΑΕ έχει κατασκευαστεί και οργανωθεί ώστε η λειτουργία της να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Η μέθοδος επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών η οποία ακολουθείται στην μονάδα επεξεργασίας της εταιρείας HYDROCLAVE HELLAS είναι η αποστείρωση με ατμό. Η αποστείρωση με ατμό βασίζεται στην έκθεση των μολυσματικών αποβλήτων σε ατμό υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης με αποτέλεσμα την καταστροφή παντός είδους μικροοργανισμών και των σπόρων τους. Η μέθοδος της αποστείρωσης συνδυάζει θερμοκρασία και πίεση και επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα αποστειρωσης (πρότυπο ΕΛΟΤ 12740/00). Τα πλεονεκτήματα της αποστείρωσης ΕΑΑΜ είναι τα εξής: Αποτελεί δοκιμασμένη μέθοδο με καλά αποτελέσματα Είναι απλή και κατανοητή τεχνολογία Εύκολη επίτευξη των προδιαγραφών θερμοκρασίας-πίεσης. Μείωση του όγκου των αποβλήτων Εύκολος έλεγχος της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας με την χρήση βιολογικών δεικτών. H εταιρία HYDROCLAVE SYSTEMS CORPORATION με έδρα τον Καναδά κατασκευάζει συστήματα αποστείρωσης για ιατρικά μολυσματικά απόβλητα και θεωρείται μία από τις δύο πλέον επιτυχημένες τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο. Τα Hydroclave έχουν εγκατασταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλες τον κόσμο (λ.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδά, Μεξικό, Λίβανο, Κίνα, Ρουμανία, Ινδία, Αίγυπτο, Τουρκία, Νιγηρία, Ιράκ, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ρωσία, Ελλάδα) και έχουν λάβει από παντού τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας. Περισσότερα από 100 μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε όλες αυτές τις χώρες τα μηχανήματα Hydroclave έχουν αδειοδοτηθεί από τα αντίστοιχα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας και θεωρήθηκαν ως η καλύτερη ενδεδειγμένη λύση. Θα

5 πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο έξαρσης της επιδημίας SARS στην Κίνα, οι αποστειρωτές Hydroclave υπήρξαν οι μόνοι εγκεκριμένοι κλίβανοι λόγω της εξακριβωμένης αποστειρωτικής αποτελεσματικότητας τους. Η μοναδικότητα της μεθόδου Hydroclave και των εξαιρετικών της αποτελεσμάτων (6log10, STATT επίπεδο 4) έγκειται στο ότι ο κλίβανος Hydroclave δημιουργεί κενό αέρος και κατακερματίσει τα απόβλητα προ της ενάρξεως της αποστειρωτικής διαδικασίας, και επιτυγχάνει την αποστείρωση με την χρήση κεκορεσμένου ατμού υπό πίεση αλλά και με την συνεχή και δυναμική ανάδευση όλων των αποβλήτων εντός του κλιβάνου σε όλη την διάρκεια του κύκλου επεξεργασίας. Η αποστειρωτική διαδικασία ενδυναμώνεται από μία επιπρόσθετη πηγή θερμότητας που διαθέτει ο κλίβανος και καμία άλλη τεχνολογία στον κόσμο δεν διαθέτει. Το διπλό περίβλημα του αποστειρωτή γεμίζει με υπέρθερμο ατμό με αποτέλεσμα η εσωτερική επιφάνεια του κλιβάνου να γίνεται καυτή και τα κατακερματισμένα απόβλητα κατά τη συνεχή ανάδευση τους να έρχονται σε επαφή και με τον κεκορεσμένο ατμό αλλά και με το καυτό περίβλημα. Πιο συγκεκριμένα ο κλίβανος αποστείρωσης αποτελείται από ένα δοχείο υπό πίεση στο οποίο έχει εφαρμοστεί ένας πανίσχυρος βραχίονας κατακερματισμού των αποβλήτων ο οποίος τεμαχίζει τα απόβλητα πριν την εισαγωγή ατμού. Αμέσως μετά, ο ατμός εισέρχεται στο εσωτερικό του κλιβάνου καθώς και στο διπλό περίβλημα του κλιβάνου. Ξεκινά η συνεχόμενη ανάδευση των κατακερματισμένων αποβλήτων με στόχο την απόλυτη επαφή όλων των κομματιασμένων αποβλήτων με 1. τον κεκορεσμένο ατμό εντός του κλιβάνου και 2. την καυτή εσωτερική επιφάνεια του διπλού περιβλήματος (σημειωτέο ότι η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας έχει ανεβεί λόγω της έκχυσης υπέρθερμου ατμού εντός του διπλού περιβλήματος του κλιβάνου) 3. την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται εντός του κλιβάνου. Λόγω του καινοτόμου σχεδιασμού τους τα HYDROCLAVE θεωρήθηκαν εφεύρεση και ευρεσιτεχνία ενώ καταχωρήθηκαν με πατέντα σε διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να τονιστεί ότι η τεχνολογία πέρασε την δυσκολότερη δοκιμασία για τις τεχνολογίες αποστείρωσης στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο (STAAT) και έλαβε τον υψηλότερο βαθμό αποστειρωτικής ικανότητας, επίπεδο 4. Συλλογή και Μεταφορά ΕΑΥΜ

6 Η εταιρεία μας διαθέτει την απαραίτητη Διαπεριφερειακή Άδεια για τη συλλογή-μεταφορά επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων για όλες της περιφέρειες της Ελλάδος για τα παρακάτω επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα: Για τα ΕΑΑΜ τα οποία οδηγούνται για αποστείρωση στην μονάδα επεξεργασίας της εταιρείας μας στην βιομηχανική περιοχή της Λάρισας Για τα ΜΕΑ, ΑΕΑ τα οποία οδηγούνται για αποτέφρωση στον Αποτεφρωτήρα Άνω Λιοσίων, Αττικής, ΕΔΣΝΑ Η εταιρία μας με τα αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα κατά ADR KAI ATP φορτηγά ψυγεία θα παραλαμβάνει τα συσκευασμένα ΕΑΑΜ με σκοπό την μεταφορά τους προς επεξεργασία και αποστείρωση στην σταθερή μονάδα αποστείρωσης Hydroclave Hellas A.E στην βιομηχανική περιοχή Λάρισας. Το προσωπικό της εταιρείας μας θα οδηγεί το φορτηγό ψυγείο πλησίον του ψυκτικού θαλάμου προσωρινής αποθήκευσης των ΕΑΥΜ του νοσοκομείου από όπου θα γίνεται η παραλαβή των αποβλήτων. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υπεύθυνο της υγειονομική μονάδας να παρακολουθεί τα απόβλητα σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα στάδια της διαχείρισης αυτών. Κατά την παραλαβή των περιέκτών, αυτά θα ζυγίζονται και θα εκτυπώνονται αυτοκόλλητα BARCODE. Το προσωπικό της εταιρείας μας θα κολλάνε τα αυτοκόλλητα BARCODE σε κάθε περιέκτη. Τα αυτοκόλλητα BARCODE περιέχουν πληροφορίες όπως ημερομηνία, αριθμός αυτοκινήτου, ώρα κιλά περιέκτες, όνομα οδηγού κυλ. Ο υπεύθυνος διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων του νοσοκομείου θα ελέγχει το βάρος που θα εμφανίζεται στην ηλεκτρονική οθόνη του ζυγιστικού συστήματος και μαζί με τον υπεύθυνο παραλαβής της εταιρείας μας θα συντάσσεται το συνοδευτικό έντυπο αναγνώρισης των ιατρικών αποβλήτων. Τα συσκευασμένα απόβλητα θα τοποθετούνται στο εσωτερικό του ψυκτικού θαλάμου του φορτηγού για την μεταφορά τους στη αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας.

7 Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υπεύθυνο της υγειονομική μονάδας να παρακολουθεί τα απόβλητα σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα στάδια της διαχείρισης αυτών. Μεταφορά. Τα ιατρικά απόβλητα θα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά ψυγεία σύμφωνα το ADR (Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ασφάλεια στις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων). Η μεταφορά εκτός Υγειονομικής Μονάδας προς την σταθερή μονάδα αποστείρωσης Hydroclave για ΕΑΑΜ θα γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό με ειδικά οχήματα-ψυγεία τελείως κλειστά και στεγανά. Η εταιρία μας διαθέτουει Άδεια συλλογής μεταφοράς ιατρικών αποβλήτων ΕΑΑΜ και ΜΕΑ, ΑΕΑ σε διαπεριφερειακό επίπεδο, η οποία ισχύει και για τις δεκατρείς περιφέρειας της χώρας. Τα πιστοποιημένα κατά ADR και ATP φορτηγά οχήματα ψυγεία της εταιρείας μας που θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή και μεταφοράς των ΕΑΑΜ θα είναι ειδικά οχήματα-ψυγεία, τελείως κλειστά, στεγανά και με δυνατότητα ψύξης 8 0 C. Επιπλέον η καμπίνα του οδηγού και των εργατών φόρτωσης των αποβλήτων θα είναι απόλυτα μονωμένη από το υπόλοιπο αποθηκευτικό μέρος του οχήματος. Τα συγκεκριμένα οχήματα δεν διαθέτουν μηχανισμό συμπίεσης των απορριμμάτων και επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά των ΕΑΑΜ κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες. Το εσωτερικό του χώρου φόρτωσης των οχημάτων θα είναι απόλυτα στεγανό και θερμαντικά μονωμένο έτσι ώστε να εκμηδενίζονται οι πιθανότητες εκροών ή οι απώλειες ψύξης κατά την διαδικασία φόρτωσης και μεταφοράς των ΕΑΥΜ. Επίσης το εσωτερικό του χώρου φόρτωσης των οχημάτων είναι κατάλληλα διαμορφωμένο με επίπεδες επιφάνειες (λείας υφής) ώστε να καθίσταται εύκολη και αποτελεσματική η πλύση και απολύμανση του. Η πλύση και απολύμανση του ψυκτικού θαλάμου θα γίνεται με καθαριστικά απολυμαντικά λαμβάνοντας

8 υπόψη τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ και ΕΛΟΤ ΕΝ όπως αυτά έχουν αντικατασταθεί από ΕΝ 1276:2009 & ΕΝ 1275:2005 Στις εξωτερικές επιφάνειες του ειδικού οχήματος είναι ευκρινώς προσαρτημένο το διεθνές σύμβολο σήμανσης οχημάτων μεταφοράς Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) και το διεθνές σύμβολο σήμανσης δραστηριοτήτων διαχείρισης ΕΑΥΜ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ UN Διαθέτουν επίσης διευκολύνσεις για την ατομική προστασία των οδηγών και των χειριστών, επιτρέποντας έτσι την ασφαλή μεταφορά. Τα οχήματα μεταφοράς θα καθαρίζονται μετά το πέρας κάθε εκφόρτωσης και θα απολυμαίνονται συστηματικά ώστε να διατηρούνται σε άριστη υγειονομική κατάσταση. Οι οδηγοί διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως καταρτισμένοι στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης. Συγκεκριμένα η εταιρία μας έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διασποράς του φορτίου. Κατά την παραλαβή των ΕΑΥΜ ο υπεύθυνος δρομολογίου θα συμπληρώσει και θα παράδοση στον υπεύθυνο παράδοσης των απορριμμάτων το έγγραφο έντυπο αναγνώρισης..

9 Διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικού Χαρακτήρα ΕΑΑΜ στην Σταθερή Μονάδα Επεξεργασίας Και Αποστείρωσης HYDROCLAVE HELLAS Η σταθερή μονάδα αποστείρωσης ΕΑΑΜ διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες για την σύννομη λειτουργία. Συγκεκριμένα διαθέτει άδεια λειτουργίας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη μονάδα επεξεργασίας της εταιρίας μας γίνεται χρήση του τεχνικού εξοπλισμού και της απαράμιλλης τεχνογνωσίας της καναδικής εταιρίας ΗΥDROCLAVE SYSTEMS CORP., η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο χώρο της κατασκευής συστημάτων επεξεργασίας ιατρικών απορριμμάτων. Συστήματα HYDROCLAVE λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία σε παρά πολλά μέρη του κόσμου. Τα ΕΑΑΜ τοποθετούνται στο εσωτερικό του μηχανήματος Hydroclave και μετά από ένα πλήρη κύκλο επεξεργασίας τα ΕΙΑ ΜΧ είναι 100% αποστειρωμένα. Η εταιρία μας ελέγχει την αποτελεσματικότητα κάθε κύκλου επεξεργασίας με την χρήση βιολογικών δεικτών (ΕΝ 11138). Ενώ γίνεται περαιτέρω έλεγχος με αποστολή δείγματος αποστειρωμένου υλικού σε πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας μας. Στην μονάδα επεξεργασίας HYDROCLAVE HELLAS είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν επιτυχώς και αποτελεσματικά δύο Συστήματα αποστείρωσης Hydroclave H-100 single Vessel (ένα δοχείο) και ένα σύστημα Η100 dual που αποτελείται από δύο κλιβάνους αποστειρωσης Το σύστημα αποστείρωσης Hydroclave H-100 single Vessel και Η100 dual μπορεί να διαχειριστεί μικρές και μεγάλες κλινικές και νοσοκομεία. Ειδικότερα οι κλίβανοι Hydroclave αποτελούνται από έναν κυλινδρικό θάλαμο πίεσης διπλών τοιχωμάτων (με μανδύα), μέσα στον οποίο υπάρχει ένα πανίσχυρο σύστημα κατακερματισμού και ανάδευσης των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων. Μερικοί από τους στόχους που επιτυγχάνονται με την μέθοδο αποστείρωσης με το σύστημα Hydroclave είναι:

10 Ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλα τα σημεία του φορτίου, ανεξαρτήτως της αρχικής συσκευασίας ή της μορφής των αποβλήτων. Αφαίρεση της υγρασίας (ξήρανση) των απορριμμάτων Κατατεμαχισμός των αποβλήτων, στον ίδιο το θάλαμο αποστείρωσης Ανάδευση των αποβλήτων σε όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας Σημαντική μείωση του όγκου των αποβλήτων Μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων. Μετατροπή των απορριμμάτων σε απολύτως ακίνδυνα, τα οποία προσομοιάζουν με τα οικιακά και μπορούν να γίνουν δεκτά σε ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τη διάθεση των στερεών αποβλήτων. Διαχείριση υγρών μολυσματικών απορριμμάτων. Η Hydroclave Canada είναι η μόνη εταιρεία παγκοσμίως που παρέχει εγγύηση αποστείρωσης των υγρών μολυσματικών απορριμμάτων. Το σύστημα Ηydroclave διαθέτει : Μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ελέγχονται στοιχεία σχετικά με τον κύκλο της αποστείρωσης όπως θερμοκρασία, πίεση, διάρκεια κύκλου αποστείρωσης και χρόνος αποστείρωσης. Σύστημα καταγραφής και εκτύπωσης των παραμέτρων της αποστείρωσης όπως χρόνος, διάρκεια και στάδια του κύκλου αποστείρωσης, θερμοκρασία, στοιχεία αποστείρωσης, προβλήματα και βλάβες. Αφαίρεση του αέρα και δημιουργία κενού στο εσωτερικό των δοχείων μέσω του συστήματος pre-vacum Σύστημα ασφαλούς απαγωγής υγρών και εκπεμπόμενων αερίων στο περιβάλλον Σύστημα αυτόματης προώθησης των αποστειρωμένων απορριμμάτων προς την έξοδο του Hydroclave, ώστε να πραγματοποιηθεί η απόσυρση τους προς το σύστημα ενσακκισμού. Εσωτερικό σύστημα που πραγματοποιεί ανάδευση των κατακερματισμένων απορριμμάτων με σκοπό την αποτελεσματικότερη αποστείρωση. Το σύστημα πραγματοποιεί την αποστείρωση με τη χρήση ατμού σε συνθήκες πίεσης τουλάχιστον 1,5 Bar και 121 βαθμούς Κελσίου. Το σύστημα επιτυγχάνει μείωση του μικροβιακού φορτίου τουλάχιστον 6 log10

11 Το σύστημα εγγυάται την απόλυτη αποστείρωση των στερεών και των υγρών μολυσματικών απορριμμάτων, καθώς και τη μετατροπή τους σε οικιακά απορρίμματα, ώστε να γίνεται η ασφαλής διάθεσή τους σε ΧΥΤΑ ή Χωματερές. Η εταιρία είναι η μόνη εταιρεία παγκοσμίως που παρέχει εγγύηση αποστείρωσης των υγρών μολυσματικών απορριμμάτων. Το Hydroclave διαθέτει τέτοιο σύστημα επεξεργασίας, ώστε μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επεξεργασίας τα τελικά αποστειρωμένα απορρίμματα είναι απολύτως αφυδατωμένα (στεγνά, ξηρά). Το Hydroclave είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα(εααμ), σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ 12740/00. Το σύστημα δεν απαιτεί χρήση ειδικών αναλώσιμων ή ειδικών δοχείων, παρά απλών νοσοκομειακών σακουλών απορριμμάτων ή χαρτοκιβωτίων τύπου hospital box Έλεγχος της αποστείρωσης με την χρήση βιολογικών δεικτών. Η Hydroclave Sys. Corp έχει προβλέψει ειδικό χώρο στα συστήματα-κλιβάνους αποστείρωσης για την τοποθέτηση βιολογικών δεικτών ΕΛΟΤ όπως αυτό έχει αντικατασταθεί από τα πρότυπα ΕΝ ISO 11138, όπου πραγματοποιείται ο έλεγχος της αποστείρωσης των απορριμμάτων. Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αποστείρωσης είναι 3Μ Attest Rapid Readout Biological Indicator( Άμεσος Βιολογικός Δείκτης ) όπου τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε τρείς ώρες Raven Labs Biological indicators όπου τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε είκοσι τέσσερις ώρες. Οι παραπάνω βιολογικοί δείκτες χρησιμοποιούνται για κάθε φορτίο που υποβάλλεται σε επεξεργασία. Η Hydroclave Sys. Corp. έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς πολλές εργαστηριακές μελέτες σε κρατικούς Καναδικούς οργανισμούς, όπως το University of Ottawa και το Kingston General Hospital, από τους οποίους έχει αναγνωρισθεί και πιστοποιηθεί ότι το σύστημα επιτυγχάνει απολύτως την αποστείρωση των μολυσματικών απορριμμάτων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογοι εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κινά και το σύστημα HYDROCLAVE έχει χαρακτηριστεί από τα Υπουργεία Υγείας αυτών των

12 χωρών ως το πλέον κατάλληλο και αξιόπιστο. Ειδικά στην Κίνα κατά την περίοδο έξαρσης του SARS το σύστημα HYDROCLAVE θεωρήθηκε ως το πλέον αξιόπιστο και τοποθετήθηκε σε Υ.Μ που αντιμετώπιζαν πολλαπλά κρούσματα της ασθένειας. Ενώ σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ότι το σύστημα Hydroclave επιτυγχάνει βαθμό αποστείρωσης STAAT 4 Τελική διάθεση των αποστειρωμένων Μετά το τέλος του κύκλου επεξεργασίας το στεγνό και αποστειρωμένο περιεχόμενο προωθείται στους ανθεκτικούς κίτρινους υποδοχείς με σκοπό την τελική διαθεση αυτών στο οικείο Χυτά. Πάνω σε κάθε υποδοχέα αναγράφονται με ανεξίτηλη γραφή τα εξής: Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ Όνομα μονάδας επεξεργασίας- Hydroclave Hellas AE Ημερομηνία Αποστείρωσης Ονομασία Υ.Μ. Η εταιρία μας διαθέτει άδεια απόρριψης των αποστειρωμένων απορριμμάτων στο οικείο ΧΥΤΑ καθώς και άδεια συλλογής μεταφοράς στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων που αφορά τα αποστειρωμένα απόβλητα. Η μεταφορά των αποστειρωμένων και συσκευασμένων αποβλήτων γίνεται με ιδιόκτητα φορτηγά. Ψυκτικός Θάλαμος Στην σταθερή μονάδα αποστείρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων της εταιρείας μας στην ΒΙΠΕ Λάρισας υπάρχει ένας ψυκτικός θάλαμος εμβαδού 100 τμ με δύο ψυκτικά μηχανήματα (ένα λειτουργίας και ένα εφεδρικό σε περίπτωση βλάβης).στην πόρτα καθώς και σε άλλα ευκρινή σημεία υπάρχει σήμανση με τον όρο «Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα» και το διεθνές σύμβολο του μολυσματικού και επικίνδυνου.

13 HYDROCLAVE HELLAS AE 7Ο ψυκτικός θάλαμος βρίσκεται στο χώρο εκφόρτωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων όπου διευκολύνει την διακίνηση των οχημάτων συλλογής και μεταφοράς των ΕΑΑΜ Όλες οι επιφάνειες του θαλάμου είναι λείες με αποτέλεσμα καθαρίζεται και να απολυμαίνετε εύκολα και αποτελεσματικά διαθέτοντας επίσης αποχετεύσεις ελεγχόμενης απορροής. Ο ψυκτικός θάλαμος διαθέτει επίσης σύστημα φιλτρανσης του αέρα στο εσωτερικό του αποτελούμενο από προφίλτρο, σακόφιλτρο, φίλτρο HEPA και φίλτρο ενεργού άνθρακα. Ο ψυκτικός Θάλαμος είναι εντελώς κλειστός μονωμένος και δεν επιτρέπει τον διασκορπισμό των ΕΑΑΜ στο περιβάλλον. Διαθέτει επίσης μέσα πυρασφάλειας σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας της μονάδας επεξεργασίας.διαθέτει επίσης alarm σε περίπτωση βλάβης και εκτυπωτικό μηχάνημα όπου εκτυπώνονται οι παράμετροι ψύξης του θαλάμου Η απολύμανση των μέσων μεταφοράς των αποβλήτων και των αποθηκευτικών χώρων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ και ΕΛΟΤ ΕΝ όπως αυτά έχουν αντικατασταθεί από ΕΝ 1276:2009 & ΕΝ 1275:2005. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ Η εταιρεία μας έχει στην διάθεση της συνολικά 6 φορτηγά ψυγεία για το έργο της συλλογής και μεταφοράς των ΕΑΥΜ. Επιπροσθέτως η εταιρεία μας διαθέτει στο σύνολο έξι οδηγούς οι οποίοι μπορούν να καλύψουν τους συναδέλφους τους σε περιπτώσεις κωλύματος ή έκτακτης ανάγκης Η εταιρεία μας συνεργάζεται με εξουσιοδοτημένα συνεργεία για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης επισκευής.

14 Τέλος το προσωπικό της εταιρεάις είναι εκπαιδευμένο για την τήρηση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου σε περιπτώσεις διασποράς φορτίου. Η εταιρεία μας έχει συντάξει σχέδια έκτακτης ανάγκης : Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την συλλογή και μεταφορά της εταιρείας Hydroclave Hellas AE. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επεξεργασία κα αποστείρωση των ΕΑΑΜ της σταθερής μονάδας της εταιρεία Hydroclave Hellas AE. Η εταιρεία μας είναι ασφαλισμένη με ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής και περιβαλλοντικής ευθύνης όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος όλοι οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται από το γιατρό εργασίας και έχουν ακολουθήσει πρόγραμμα εμβολιασμών Επεξεργασία Η εταιρία Hydroclave Hellas A.E κατασκεύασε και λειτουργεί στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας ένα πρότυπο υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και αποστείρωσης μολυσματικών απορριμμάτων. Η εταιρία έχει προβλέψει μία σειρά μέτρων ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέτρο του εφικτού καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Α. Βλάβη στην λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εγκατάσταση διαθέτει : Ψυκτικό Θάλαμο με δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης 3 ημερών Εφεδρικό μηχανισμό ψύξης του ψυκτικού θαλάμου σε περίπτωση βλάβης του κυρίως. Ο εφεδρικός μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία αυτόματα. Εφεδρικό μηχανολογικό εξοπλισμό (2 αποστειρωτές H-100 και έναν Η-100 dual, εφεδρικά εξαρτήματα, έναν ατμολέβητα και εφεδρική ατμογεννήτρια κτλ) Εκπαιδευμένο συντηρητή Σύμβαση με εταιρία επιδιορθώσεων βλαβών λέβητα

15 Η εταιρεία μας έχει συνάψει συμβάσεις με τον αποτεφρωτή Άνω Λιοσίων όπου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να προωθεί τα απόβλητα προς επεξεργασία διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη διαχείριση των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων από τις υγειονομικές μονάδες που συνεργάζεται. Β. Ασθένεια προσωπικού Η εταιρία έχει προσλάβει μεγαλύτερο αριθμό εργατών ώστε να μπορούν με ευκολία να καλύψουν τις βάρδιες και περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Γ. Ασφάλεια Η εταιρία μας διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων και του προσωπικού καθώς και του περιβάλλοντος. Τέλος όλοι οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται από το γιατρό εργασίας και έχουν ακολουθήσει πρόγραμμα εμβολιασμών Δ. Ομάδα Υπηρεσίας και επιφυλακής Η εταιρεία μας Hydroclave Hellas ορίζει σε εβδομαδιαία βάση προσωπικό ασφαλείας. Τα άτομα αυτά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα σπεύσουν προς βοήθεια των συναδέλφων είτε στην μονάδα επεξεργασίας είτε σε περίπτωση ατυχήματος κατά την συλλογή και μεταφορά. Την ομάδα του προσωπικού παραγωγής πλαισιώνουν περιβαλλοντολόγοι, Γιατρός εργασίας, Σύμβουλος διαχείρισης επικινδύνων υλικών, Σύμβουλος μεταφοράς επικινδύνων προϊόντων, Μηχανολόγος μηχανικός,, υπεύθυνος εκπαιδευμένος συντηρητής και εταιρία συντηρήσεων καυστήρων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας Η εταιρεία HYDROCLAVE τηρεί σε όλα τα μέρη του κόσμου συγκεκριμένο πλάνο ασφάλειας των εργαζόμενων :

16 1. Σωστή και συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού 2. Κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης της τεχνολογίας 3. Προμήθεια εξοπλισμού των εργαζόμενων (Γάντια, μάσκες, μπότες, ειδική στολή) 4. Εμβολιασμός των εργαζόμενων υψηλού κίνδυνου 5. Ιατρική παρακολούθηση 6. Τήρηση κανόνων υγιεινής Ασφάλεια Με σκοπό την ασφάλεια κατά την εργασία, οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων: Αναφέρουν στον υπεύθυνο ασφαλείας κάθε επικίνδυνη κατάσταση την οποία δεν μπορούν να διορθώσουν καθώς και κάθε ατύχημα ή ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία τους Συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας Χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τον προστατευτικό εξοπλισμό και τους μηχανισμούς ασφαλείας Φροντίζουν για την ατομική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια άλλων ατόμων που μπορούν ενδεχομένως να θιγούν από τις ενέργειες και παραλείψεις τους Μέσα ατομικής προστασίας Το είδος των μέσων ατομικής προστασίας, που χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους, εξαρτάται από τη φύση της εργασίας τους και το βαθμό έκθεσής τους σε πιθανούς κινδύνους. Ο προστατευτικός εξοπλισμός περιλαμβάνει κράνη, μάσκες προσώπου, γυαλιά, φόρμα εργασίας, βιομηχανικές ποδιές, μπότες και γάντια. Ιατρική Παρακολούθηση του Προσωπικού Η εταιρία HYDROCLAVE HELLAS παραπέμπει κάθε εργαζόμενο σε ιατρικό έλεγχο αμέσως μετά την πρόσληψή του και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι εργαζόμενοι εμβολιάζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γιατρού εργασίας.

17 Εκπαίδευση προσωπικού Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στη διαχείριση των ΕΙΑ έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση για τις εκτελούμενες εργασίες. Για το λόγο αυτό η εταιρία HYDROCLAVE HELLAS έχει καταρτίσει πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων της, που περιλαμβάνει : Σεμινάρια από Καναδούς ειδικούς συμβούλους και εξειδικευμένους χειριστές σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας με πολυετή πείρα Σεμινάρια από τον συνεργαζόμενο τεχνικό ασφαλείας σε θέματα ασφάλειας, ατομικής προστασίας, πυρόσβεσης κτλ. Σεμινάρια από την συνεργαζόμενη γιατρό εργασίας σε θέματα ατομικής προστασίας, υγιεινής, ασφάλειας και τρόπους αντιμετώπισης ατυχημάτων Η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού περιλαμβάνει κατ ελάχιστο τα ακόλουθα: Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαχείριση των ΙΑ Τις κατηγορίες των πιθανών κινδύνων και προληπτικά μέτρα ασφαλείας ανά κατηγορία κινδύνου Τρόπους αντιμετώπισης ατυχημάτων (πρώτες βοήθειες, χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κ.α.) Επισήμανση των κινδύνων Χρήση και Λειτουργία της τεχνολογίας Hydroclave, του τεχνικού εξοπλισμού καθώς και των πυροσβεστήρων Απαραίτητες προφυλάξεις κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση των απορριμμάτων Γενικές πληροφορίες που αφορούν στην αστική ευθύνη κ.α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η Εταιρία μας έχοντας σαν στόχο την συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία, αποστείρωση νοσοκομειακών αποβλήτων εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ποιότητας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διεθνούς προτύπου ISO 9001: 2008 και ISO 14001:2004 λαμβάνοντας υπόψη της τις Εθνικές, Ευρωπαϊκές και διεθνείς νομικές απαιτήσεις και κανονιστικές διατάξεις.

18 Η Πολιτική της ποιότητας είναι κατανοητή σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της εταιρεία και ανασκοπείται ως προς την συνεχιζόμενη καταλληλότητα της. Η εταιρεία έχει τεκμηριώσει το σύνολο των διεργασιών της ώστε να παρέχει στους πελάτες της υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με κοινό παρονομαστή την συνέπεια, την ταχύτητα, την οικονομία και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Η εταιρεία μας με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο όπως αυτό της επεξεργασίας των ΕΑΑΜ έχει προβεί στην τήρηση συγκεκριμένων προτύπων ποιότητας αλλά και στην υποστήριξη της λειτουργίας της από ειδικούς συμβούλους στο είδος αυτό. Συγκεκριμένα: Τήρηση προτύπων ποιότητας ISO 9001: 2008 & ISO 14001:2004 για την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία των ΕΑΑΜ και τελική τους διάθεση στο οικείο ΧΥΤΑ ISO 9001: 2008 & ISO 14001:2004 για την συλλογή και μεταφορά των ΕΑΑΜ, ΜΕΑ και ΑΕΑ Ειδικοί Σύμβουλοι Σύμβουλος Ασφαλείας για την επεξεργασία των ΕΑΑΜ Σύμβουλος Ασφαλείας για την συλλογή και μεταφορά των ΕΑΑΜ Γιατρός εργασίας Εξειδικευμένοι μηχανολόγοι μηχανικοί για την συντήρηση, καλή και ασφαλή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού Σεμινάρια και εκπαίδευση του προσωπικού

19 Ετήσια εκπαίδευση του προσωπικού από εξειδικευμένο σύμβουλο της HYDROCLAVE SYS CORP του Καναδά, σε θέματα χειρισμού, σχεδίων έκτακτης ανάγκης, συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού Συνεχείς Εκπαιδεύσεις από την Ιατρό Εργασίας σε θέματα ασφαλείας, υγιεινής, πιθανών κινδύνων κτλ Συνεχείς Εκπαιδεύσεις από το σύμβουλο ασφαλείας της Μονάδας, σε θέματα ασφαλείας για την επεξεργασίας των ΕΑΑΜ, πυρασφάλειας, σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ασφάλεια ατμολέβητα, κινδύνων φυσικού αερίου κτλ Διασφάλιση και πιστοποίηση αποστειρωτικής διαδικασίας. Ο Έλεγχος της αποστείρωσης γίνεται με την χρήση βιολογικών δεικτών σε κάθε κύκλο επεξεργασίας σύμφωνα. Η Hydroclave Sys. Corp έχει προβλέψει ειδικό χώρο στα συστήματα-κλιβάνους αποστείρωσης για την τοποθέτηση βιολογικών δεικτών ΕΛΟΤ όπως αυτό έχει αντικατασταθεί από τα πρότυπα ΕΝ ISO 11138, όπου πραγματοποιείται ο πιστοποιημένος έλεγχος της αποστείρωσης των απορριμμάτων. Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αποστείρωσης είναι : 3Μ Attest Rapid Readout Biological Indicator( Άμεσος Βιολογικός Δείκτης ) όπου τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε τρείς ώρες Raven Labs Biological indicators όπου τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε είκοσι τέσσερις ώρες. Οι παραπάνω βιολογικοί δείκτες χρησιμοποιούνται για κάθε φορτίο που υποβάλλεται σε αποστείρωση. Έλεγχος αποστειρωτικής διαδικασίας σε εξωτερικά εργαστήρια. Η εταιρεία μας εφαρμόζοντας το ολοκληρωμένο σύστημα ποιότητας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διεθνούς προτύπου ISO 9001: 2008 και ISO 14001:2004 ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει τα αποστειρωμένα απόβλητα ως προς το μικροβιακό τους φορτίο σε εξωτερικά πιστοποιημένα και διακριβωμένα εργαστήρια.

20 Β. Προτεινόμενοι όροι διακήρυξης ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ- ΜΕΤΑΦΟΡΑ -ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Η συνολική διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ Για όλα τα στάδια διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων (συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και τελική διάθεση στο ΧΥΤΑ) ο ανάδοχος πρέπει να είναι πιστοποιημένος κατά ISO 9001:2008 κατ κατά ISO Ιχνηλασιμότητα: Πρέπει να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των ιατρικών αποβλήτων, εκτός Υγειονομικής Μονάδας, σε πραγματικό χρόνο. Η ιχνηλασιμότητα πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα στάδια( συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και τελική διάθεση στο ΧΥΤΑ). Ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει στο υπεύθυνο διαχείρισης των Ιατρικών αποβλήτων της υγειονομικής μονάδας κωδικό πρόσβασης στο λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού προγράμματος ιχνηλασιμότητας του αναδόχου έτσι ώστε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα στάδια διαχείρισης των αποβλήτων. Ο υποψήφιος ανάδοχος πρέπει να συμπεριλάβει στην προσφορά του και να τεκμηριώσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζει την κάλυψη των παραπάνω. Συλλογή Μεταφορά Η συλλογή και ο διαχωρισμός των αποβλήτων θα γίνεται από προσωπικό της Υγειονομικής Μονάδας. (Παράρτημα 1, Παράγραφος της ΚΥΑ οικ ).

21 Να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποία θα γίνεται η συλλογή και μεταφορά των Μολυσματικών αποβλήτων από την Υγειονομική μονάδα προς την μονάδα επεξεργασίας Ο ανάδοχος θα συνεργάζεται με τούς υπευθύνους διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας για τη συμπλήρωση του συνοδευτικού Εντύπου Αναγνώρισης για την συλλογή και μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων σύμφωνα με ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι «Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων», κεφ.6, παράγραφος 6.2 της ΚΥΑ οικ Ο ανάδοχος πρέπει να διαθέσει για το έργο της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων του Γενικού Νοσοκομείου δύο (2) πιστοποιημένα κατά ADR χαι ΑΤΡ φορτηγά ψυγεία μεταφοράς ΕΑΥΜ Η Υγειονομική Μονάδα (Νοσοκομείο-Κέντρα Υγείας) θα παραδίδει στον ανάδοχο τα απόβλητα κατάλληλα συσκευασμένα σύμφωνα με την ΚΥΑ και τον κώδικα ADR και θα μεταφέρονται στο φορτηγό ψυγείο από τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους της Υγειονομικής Μονάδας από προσωπικό του Αναδόχου σύμφωνα με την ΚΥΑ παρ. 1 άρθρο 2. Τα οχήματα μεταφοράς πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές σύμφωνα με το παράρτημα 1, παράγραφος της ΚΥΑ οικ Ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση αποδοχής των αποβλήτων του Νοσοκομείου από την μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων. Στην βεβαίωση αυτή πρέπει να αναγράφεται η μέθοδος επεξεργασίας, το είδος των αποβλήτων προς επεξεργασία και η προέλευση των αποβλήτων

22 0 ανάδοχος πρέπει να καταθέσει με την προσφορά του τα παρακάτω δικαιολογητικά και πιστοποιητικά νομίμως θεωρημένα για το γνήσιο του αντιγράφου. Διαπεριφερειακή Άδεια για συλλογή- μεταφορά επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Πιστοποιητικά ΑΤΡ όπου θα πιστοποιείται ικανότητα ψύξης των ψυκτικών μηχανημάτων των φορτηγών ψυγείων. Έγγραφα όπου θα αναγράφεται η συμμόρφωση του φορτηγού ψυγείου σύμφωνα με τους κανόνες ADR για την σύννομη οδική μεταφορά επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων. Άδεια κυκλοφορίας των Οχημάτων Μεταφοράς ΕΑΥΜ όπου σαφώς να αναφέρεται η χρήση τους για μεταφορά ΕΑΥΜ. Για την κάλυψη των αναγκών εκτέλεσης της σύμβασης απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων τουλάχιστον δύο (2) Οχημάτων Μεταφοράς ΕΑΥΜ πιστοποιημένα κατά ADR. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 ταυ ν. 1599/1986 όπως εκάστοτε ισχύει, με θεώρηση γνησίου υπογραφής, του νόμιμου κατόχου της άδεια μεταφοράς ΕΑΥΜ, στην οποία να δηλώνεται όχι θα παρέχει τουλάχιστον δύο (2) αδειοδοτημένα οχήματα μεταφοράς ΕΑΥΜ καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ότι δέχεται να εκτελέσει τo έργο σύμφωνα μα τους όρους της ΚΥΑ Αριθμ. οικ «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων» και ότι θα διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ Αριθμ. οικ Πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης κατά ADR των οδηγών που θα διενεργούν την μεταφορά των αποβλήτων καθώς και τo αποδεικτικό για τη σχέση εργασίας των οδηγών με την εταιρία (αναγγελίας πρόσληψης ΟΑΕΔ, και ΑΠΔ ΙΚΑ

23 τελευταίου τριμήνου).για την κάλυψη των αναγκών εκτέλεσης του έργου απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων κατ ελάχιστον δύο οδηγών που φέρουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την προϋπηρεσία του νομίμου κατόχου της άδειας μεταφοράς στο αντικείμενο της μεταφοράς των ΕΑΥΜ. Όλες σι διαδικασίες της συλλογής και μεταφοράς να τηρούν τα προβλεπόμενα στην Αριθμ. οικ «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων» Ασφαλιστήριο συμβόλαιο του νόμιμου κατόχου της άδειας μεταφοράς με ασφαλιστική εταιρία για ασφάλιση της αστικής ευθύνης και κάλυψη ζημιών προς τρίτους και το περιβάλλον. Η ασφάλεια να καλύπτει όλα τα στάδια διαχείρισης των αποβλήτων, από τη συλλογή μέχρι την επεξεργασία τους και για το σύνολο της περιοχής εντός της οποία δραστηριοποιείται η εταιρία. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο των 2 φορτηγών που θα εκτελέσουν το έργο της μεταφοράς των ιατρικών αποβλήτων. Επεξεργασία των αποβλήτων Η επεξεργασία των ΕΑΑΜ να γίνεται από κατάλληλη μονάδα αποτέφρωσης ή αποστείρωσης σύμφωνα με το Παράρτημα 1 κεφ.4 της Κυα οικ Οι τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή της μεθόδου της αποτέφρωσης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων προβλέπονται στο παράρτημα 1 κεφ.4.2 παράγραφο

24 4.2.1 της ΚΥΑ οικ ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή της μεθόδου της αποστείρωσης των ΕΑΑΜ προβλέπονται στο παράρτημα 1, κεφ.4.3 παράγραφο της ΚΥΑ οικ Να κατατεθεί Υπεύθυνη δήλωση που ρητά να δηλώνει ότι η μονάδα επεξεργασίας είναι σύμφωνή με τις τεχνολογίες που αναφέρονται στην ΚΥΑ Αποστείρωση των ΕΑΑΜ και τελική διάθεση των αποστειρωμένων αποβλήτων. Ο ανάδοχος πρέπει να καταθέσει με την προσφορά του τα παρακάτω. Άδεια λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αποστείρωσης. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων της μονάδας αποστείρωσης σύμφωνα με την νέα KYA Ασφάλεια αστικής και περιβαλλοντικής ευθύνης για την εγκατάσταση αποστείρωσης. Τεχνικά φυλλάδια της εταιρίας κατασκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας ΕΑΑΜ πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα ή εκτυπώσεις από επίσημες τοποθεσίες του κατασκευαστή στο διαδίκτυο, η ακριβής ηλεκτρονική διεύθυνση των οποίων πρέπει να δηλώνεται στην προσφορά ή να προκύπτει σαφώς από τα υποβληθέντα στοιχεία. Πρέπει επίσης να είναι αυτά που χρησιμοποιεί ο οίκος κατασκευής του προϊόντος στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης των πωλήσεων του στις αγορές (Ιδιωτικές και του Δημοσίου) του ενδιαφέροντος του. Να υποβληθεί υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 όπως εκάστοτε ισχύει, με θεώρηση γνησίου υπογραφής όπου θα αναφέρονται οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα ή ανά τον κόσμο όπου λειτουργούν μηχανήματα με επιτυχία του ίδιου κατασκευαστικού οίκου. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 ταυ ν. 1599/1986 όπως εκάστοτε ισχύει, με θεώρηση γνησίου υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ο εξοπλισμός αποστείρωσης αποβλήτων που θα χρησιμοποιεί ο ανάδοχος για την εκτέλεση της σύμβασης όπου θα προκύπτει η χώρα καταγωγής του εξοπλισμού και η αξιοπιστία του. Η

25 αξιοπιστία του κύριου τεχνικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία των ΕΙΑ αποδεικνύεται με υποβολή πελατολογίου του κατασκευαστή όπου θα περιλαμβάνονται οι πελάτες που έχουν προμηθευτεί και λειτουργήσει παρόμοιο εξοπλισμό με αυτόν που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση της σύμβασης. Έγγραφη δήλωση ή επιστολή του νομίμου εκπροσώπου του κατασκευαστικού οίκου των κλιβάνων αποστείρωσης οπού θα δηλώνει ότι οι αποστειρωτές που λειτουργούν στην εν λόγο μονάδα είναι σύμφωνοι με το STAAT III. (Παράρτημα 1, κεφ.4, παράγραφος της ΚΥΑ οικ ). Θεωρημένο αντίγραφο της ετήσιας απολογιστική έκθεσης του προηγουμένου έτους, Λίστα των υγειονομικών μονάδων με τις οποίες έχει συνεργαστεί η μονάδα αποστείρωσης με στόχο να εξακριβωθεί η εμπειρία της στον χώρο. Για της μονάδες αποστείρωσης ΕΑΑΜ ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει Έγγραφα που να αποδεικνύεται ότι πληροί τα πρότυπα του ΕΛΟΤ (παράρτημα 1, παράγραφος της ΚΥΑ οικ ) Τα επεξεργασμένα (αποστειρωμένα) απόβλητα να τοποθετούνται σε ανθεκτικούς υποδοχείς κίτρινου χρώματος. Εξωτερικά των υποδοχέων αυτών, εμφανώς και με ανεξίτηλα γράμματα να αναγράφεται η φράση «Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ», καθώς και η ονομασία του φυσικού ή νομικού προσώπου επεξεργασίας, η ονομασία της ΥΜ και η ημερομηνία επεξεργασίας. Τα «Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ», οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη ΧΥΤΑ με ειδικό για το σκοπό αυτό όχημα και ξεχωριστά από τα οικιακά απόβλητα. ( Παράρτημα 1, κεφ 4, παράγραφος της ΚΥΑ οικ ). Υπεύθυνη δήλωση που να δηλώνεται ότι ο ανάδοχος θα επιληφθεί της διαχείρισης του τελικού προϊόντος,ότι με δική του ευθύνη θα μεταφέρει το τελικό προϊόν στον πλησιέστερο ΧΥΤΑ και ότι σε κάθε περίπτωση η μεταφορά και η τελική διάθεση των επεξεργασμένων ΕΑΥΜ θα γίνεται βάσει της ΚΥΑ οικ Βεβαίωση τελικού αποδέκτη του οικείου ΧΥΤΑ ότι αποδέχεται τα αποστειρωμένα απόβλητα προς διάθεση ή άδεια απόρριψης αποβλήτων στο οικείο ΧΥΤΑ.

26 Άδεια συλλογής μεταφοράς των Αποστειρωμένων Ιατρικών αποβλήτων προς το οικείο ΧΥΤΑ, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος συλλογής και μεταφοράς των αποστειρωμένων αποβλήτων. Για της μονάδες αποστείρωσης ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει Βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του Χυτά, ότι τα τελικώς αποστειρωμένα απορρίμματα διατίθενται στο οικεία ΧΥΤΑ σε κίτρινους περιέκτες όπου εμφανώς αναγράφεται η φράση «Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ», καθώς και η ονομασία του φυσικού ή νομικού προσώπου επεξεργασίας, η ονομασία της υγειονομικής μονάδας και η ημερομηνία επεξεργασίας. ( Παράρτημα 1, κεφ 4, παράγραφος της ΚΥΑ οικ ) Για της μονάδες αποστείρωσης ο ανάδοχος πρέπει να ελέγχει την αποστειρωτική διαδικασία με την χρήση βιολογικών δεικτών της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας που εφαρμόζεται κατά τα πρότυπα ΕΛΟΤ (ΕΝ ISO 11138) Να υποβληθεί έγγραφο στο οποίο να αποδεικνύεται ότι οι δείκτες που χρησιμοποιούνται από τον ανάδοχο είναι σύμφωνοι με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO (ΕΝ ISO (Παράρτημα 1, παράγραφος της ΚΥΑ οικ ) Σύμφωνα με την ΚΥΑ άρθρο 4 παράγραφος 4.5 τα εργοστάσια επεξεργασίας θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν στελεχωθεί με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Να κατατεθεί αναλυτική λίστα προσωπικού και συμβούλων της εταιρίας που να αποδεικνύει ότι η εταιρία διαθέτει τις απαραίτητες ειδικότητες. Να καταθέσει πιστοποιητικά η έγγραφα εκπαίδευσης των χειριστών του μηχανολογικού εξοπλισμού αποστείρωσης από τον κατασκευαστή του αποστειρωτικού εξοπλισμού οπού θα δηλώνεται και θα πιστοποιείται ότι οι χειριστές του αποστειρωτή/ων έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως και είναι ικανοί να χειριστούν αποτελεσματικά και επαρκώς τους αποστειρωτές. Οι μονάδες επεξεργασίας θα πρέπει να διαθέτουν εφεδρικό μηχανολογικό εξοπλισμό για την επεξεργασία των ΕΑΑΜ, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης, σε περίπτωση βλάβης του βασικού εξοπλισμού. Ο ανάδοχος πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση που να αναγράφει τον κυρίως και εφεδρικό εξοπλισμό.

27 Ο φορέας παραλαβής των αποστειρωμένων ΕΑΑΜ (XYTA) θα πρέπει να ελέγχει τον φορέα επεξεργασίας για την αποτελεσματικότητα της αποστείρωσης με δειγματοληπτικό έλεγχο των αποστειρωμένων ΕΑΑΜ που παραδίδονται για διάθεση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 2003/33/ΕΚ. Να κατατεθεί βεβαίωση από το οικείο Χυτά ότι έχει προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο της αποστειρωτικής διαδικασίας της μονάδας επεξεργασίας και να προσκομισθεί συνημμένο της βεβαίωσης τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου. Προς διασφάλιση της ποιότητας της διαχείρισης των αποβλήτων ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος στην πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα να προσκομίζει στον υπεύθυνο διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων βεβαίωση αποστείρωσης όλων των αποβλήτων της υγειονομική μονάδας που έχει επεξεργαστεί το συγκεκριμένο μήνα καθώς και βεβαίωση από τον οικείο ΧΥΤΑ ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα απορρίφτηκαν επιτυχώς.