Κεφάλαιο 14: Γιατί το Διαδίκτυο δεν καταρρέει λόγω συμφόρησης; Καθηγητής Χρήστος Δουληγέρης Γραφείο: 302

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 14: Γιατί το Διαδίκτυο δεν καταρρέει λόγω συμφόρησης; Καθηγητής Χρήστος Δουληγέρης Γραφείο: 302"

Transcript

1 Κεφάλαιο 14: Γιατί το Διαδίκτυο δεν καταρρέει λόγω συμφόρησης; Καθηγητής Χρήστος Δουληγέρης Γραφείο: 302

2 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης Όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, έχουμε συμφόρηση. Τον Οκτώβριο του 1986 το Διαδίκτυο είχε την πρώτη του κατάρρευση από συμφόρηση. Ερώτηση: Γιατί έχουμε συμφόρηση; Απάντηση: Όταν οι χρήστες στέλνουν πάρα πολλά bit/sec, που το συνολικό τους φορτίο σε μία σύνδεση υπερβαίνει τη χωρητικότητα αυτής της σύνδεσης, αυτά τα πακέτα αποθηκεύονται σε μία ενδιάμεση μνήμη/ενταμιευτή (buffer) και περιμένουν στην ουρά για να μεταδοθούν. Αλλά όταν αυτή η αναμονή διαρκεί πολύ, περισσότερα εισερχόμενα πακέτα συσσωρεύονται στην ενδιάμεση μνήμη, μέχρι αυτή να υπερχειλίσει και να απορριφθούν τα πακέτα. Αυτά τα απορριφθέντα πακέτα δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους, κι έτσι ο προοριζόμενος παραλήπτης δεν στέλνει ποτέ μία επιβεβαίωση (ένα πακέτο ACK) πίσω στον αποστολέα. ο αποστολέας πρέπει να ξαναστείλει τα μη επιβεβαιωμένα πακέτα. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, έναν βρόχο θετικής-ανάδρασης που τροφοδοτεί τον εαυτό του: η συμφόρηση παραμένει, καθώς το ίδιο σύνολο αποστολέων που προκάλεσαν αρχικά τη συμφόρηση συνεχίζουν να στέλνουν τα απορριπτέα πακέτα.

3 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης Μία απεικόνιση της συμφόρησης στο άκρο μίας σύνδεσης. Δύο σύνοδοι φτάνουν στην ενδιάμεση μνήμη με συνολική ζήτηση 3 Mbps, αλλά υπάρχει προσφορά 2 Mbps στην εξερχόμενη σύνδεση. Η ενδιάμεση μνήμη γεμίζει και τα πακέτα αρχίζουν να απορρίπτονται. Το ποια πακέτα απορρίπτονται εξαρτάται από τις λεπτομέρειες των πρωτόκολλων διαχείρισης ουράς.

4 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Από-άκρο-προς-άκρο έλεγχος μέσω αρνητικής ανάδρασης: Μπορούμε να φανταστούμε τον έλεγχο συμφόρησης μέσα σε ένα δίκτυο, όπου, βήμα προς βήμα, οι δρομολογητές αποφασίζουν με τι ρυθμό θα πρέπει να αποστέλλουν τα πακέτα τους στους τελικούς κόμβους. Ο έλεγχος συμφόρησης του TCP υιοθετεί μία εναλλακτική προσέγγιση, να έχει ένα ευφυές δίκτυο άκρων και ένα χαζό δίκτυο κορμού (dumb core network). Ο ρυθμός με τον οποίο ο αποστολέας στέλνει πακέτα αποφασίζεται από τον ίδιο τον αποστολέα. Αλλά το δίκτυο παρέχει υποδείξεις μέσω κάποιων πληροφοριών ανάδρασης στους αποστολείς. Τέτοιες πληροφορίες ανάδρασης μπορεί να συμπεραίνονται από την παρουσία και το συγχρονισμό των πακέτων επιβεβαίωσης, που μεταδίδονται από τον παραλήπτη πίσω στον αποστολέα, επιβεβαιώνοντας την παραλαβή κάθε πακέτου.

5 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Έλεγχος βάσει συρόμενου παραθύρου: Το να πρέπει ο αποστολέας να περιμένει για την επιβεβαίωση ενός απεσταλμένου πακέτου, πριν του επιτραπεί να στείλει ένα άλλο πακέτο, δημιουργεί καθυστερήσεις. Οπότε προβαίνουμε σε σύνδεση με την προϋπόθεση περισσότερων ανοχών: Κάθε αποστολέας διατηρεί ένα συρόμενο παράθυρο, που ονομάζεται παράθυρο συμφόρησης. Για κάθε νέο πακέτο επιβεβαίωσης που παραλαμβάνεται από τον αποστολέα, το παράθυρο σύρεται κατά ένα πακέτο εμπρός και αυτό επιτρέπει την αποστολή ενός νέου πακέτου, ως εκ τούτου και το όνομα συρόμενο παράθυρο. Αυτός ο τρόπος της εφαρμογής ενός περιορισμού στο ρυθμό μετάδοσης εισάγει το καλούμενο ως ιδιότητα αυτοχρονισμού, που οδηγείται από τα πακέτα επιβεβαίωσης. Μία απεικόνιση ενός συρόμενου παραθύρου με σταθερό μέγεθος τρία. Όταν εκκρεμούν, δηλαδή δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τρία πακέτα, η μετάδοση πρέπει να σταματήσει. Καθώς παραλαμβάνεται κάθε μία επιβεβαίωση, το παράθυρο σύρεται κατά ένα πακέτο, επιτρέποντας σε ένα νέο πακέτο να μεταδοθεί.

6 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Προσθετική αύξηση και πολλαπλασιαστική μείωση: Στο TCP, όταν το cwnd μεγαλώνει, μεγαλώνει γραμμικά: το cwnd μεγαλώνει κατά 1/cwnd μετά την παραλαβή κάθε επιβεβαίωσης. Αυτό σημαίνει ότι μετά από έναν γύρο ταξίδι, το cwnd μεγαλώνει κατά 1, αν όλα τα ACK παρελήφθησαν κανονικά. Αλλά αν υπάρχει συμφόρηση, το cwnd πρέπει να μειωθεί, για να μετριαστεί η συμφόρηση. Και το TCP λέει ότι όταν το cwnd μειώνεται, μειώνεται πολλαπλασιαστικά: το cwnd την επόμενη φορά θα είναι, ας πούμε, το μισό της τρέχουσας τιμής του. Η αύξηση του cwnd αθροιστικά και η μείωσή του πολλαπλασιαστικά σημαίνει ότι ο έλεγχος της ροής των πακέτων στο δίκτυο είναι ελεγχόμενος. Θα ήταν πολύ πιο επιθετικός αν συνέβαινε το αντίθετο: πολλαπλασιαστική αύξηση και προσθετική μείωση. Ένα διάγραμμα χώρου-χρόνου των πακέτων TCP που στέλνονται και επιβεβαιώνονται. Καθώς δύο επιβεβαιώσεις παραλαμβάνονται από τον αποστολέα, το παράθυρο συμφόρησης δεν σύρεται μόνο, αλλά επίσης και αυξάνει κατά 1.

7 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Εξαγωγή συμπεράσματος συμφόρησης λόγω απώλειας πακέτων ή καθυστέρησης: Ερωτήσεις: Αλλά πώς γνωρίζουμε αν υπάρχει συμφόρηση; Αν είστε ένα iphone που τρέχετε μία σύνδεση TCP, δεν έχετε πραγματικά ιδέα πώς είναι η τοπολογία του δικτύου, ποιες διαδρομές παίρνουν τα πακέτα σας, ποιοι είναι οι άλλοι τελικοί κόμβοι που μοιράζονται συνδέσεις μαζί σας και ποιες συνδέσεις στη διαδρομή είναι συνωστισμένες. Έχετε μόνο μία τοπική και νεφελώδη άποψη και πρέπει κιόλας να κάνετε μία εικασία: αντιμετωπίζει η σύνδεσή σας κάπου συμφόρηση ή όχι; Απαντήσεις: Οι αρχικές εκδόσεις του ελέγχου συμφόρησης του TCP έκαναν μία σημαντική υπόθεση: αν υπάρχει απώλεια πακέτων, υπάρχει συμφόρηση, αλλά μερικές φορές η απώλεια πακέτων οφείλεται σε ένα κακό κανάλι, όπως στις ασύρματες συνδέσεις, και όχι στην συμφόρηση. Επιπρόσθετα, συχνά είναι πολύ αργά να αντιδράσουμε στη συμφόρηση, όταν τα πακέτα ήδη απορρίπτονται. Το πρώτο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με πολλές προτάσεις για το TCP για ασύρματα δίκτυα. Το δεύτερο πρόβλημα λύθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος με τη χρήση της καθυστέρησης των πακέτων ως ένα σήμα ανάδρασης συμφόρησης. Αντί για ένα δυαδικό ορισμό της συμφόρησης ή όχι συμφόρηση, μία τιμή καθυστέρησης υπονοεί το βαθμό της συμφόρησης.

8 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Εκτίμηση απώλειας πακέτων και καθυστέρησης από χρονοδιακόπτες (1/2): Ερώτηση: Ας πούμε ότι συμφωνείτε ότι η απώλεια πακέτων ή η καθυστέρηση υπονοεί συμφόρηση, πώς μπορείτε να πείτε αν ένα πακέτο έχει χαθεί και πώς υπολογίζετε την καθυστέρηση; Απάντηση: Το TCP χρησιμοποιεί 2 προσεγγίσεις κοινής λογικής: 1 η προσέγγιση: Ερώτηση: Αν ο αποστολέας περιμένει αρκετό χρόνο και δεν έρχεται επιβεβαίωση, πιθανόν το πακέτο να έχει χαθεί. Πόσος είναι ο «αρκετός χρόνος»; Απάντηση: Ας πούμε είναι τρεις φορές ο κανονικός χρόνος μετ επιστροφής (round trip time RTT) ανάμεσα στον αποστολέα και στον παραλήπτη. Ερώτηση: Και ποιος είναι ο κανονικός RTT; Απάντηση: Ο αποστολέας τοποθετεί μία χρονοσήμανση σε κάθε πακέτο και μπορεί να πει ποιος είναι ο RTT αυτού του πακέτου, μόλις παραληφθεί αργότερα η επιβεβαίωση. Αυτός είναι ο τρόπος που ο αποστολέας υπολογίζει την καθυστέρηση κάθε πακέτου. Τότε μπορεί να υπολογίσει ένα κυλιόμενο μέσο όρο του RTT. Ο μικρότερος RTT σε μία περίοδο του χρόνου είναι κατά προσέγγιση ο «κανονικός», χωρίς συμφόρηση RTT.

9 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Εκτίμηση απώλειας πακέτων και καθυστέρησης από χρονοδιακόπτες (2/2): Ερώτηση: Ας πούμε ότι συμφωνείτε ότι η απώλεια πακέτων ή η καθυστέρηση υπονοεί συμφόρηση, πώς μπορείτε να πείτε αν ένα πακέτο έχει χαθεί και πώς υπολογίζετε την καθυστέρηση; Απάντηση: Το TCP χρησιμοποιεί δύο προσεγγίσεις κοινής λογικής: 2 η προσέγγιση: Κάθε πακέτο που αποστέλλεται έχει έναν αριθμό αλληλουχίας και αν ο αποστολέας ειδοποιηθεί από τον παραλήπτη ότι έχουν παραληφθεί ορισμένα, ας πούμε τρία, μεταγενέστερα πακέτα (με νούμερα 10, 11 και 12), αλλά αυτό το συγκεκριμένο πακέτο 9 δεν έχει παραληφθεί ακόμη, αυτό σημαίνει ότι το πακέτο 9 ενδεχομένως έχει χαθεί. Το πακέτο 9 μπορεί να ακολούθησε διαφορετική διαδρομή με μεγαλύτερο RTT, αλλά αν τρία πακέτα έχουν ήδη παραληφθεί, δεν είναι απλά καθυστερημένο, αλλά απολεσθέν.

10 Αρχές του κατανεμημένου ελέγχου συμφόρησης (συνέχεια) Παραλλαγές του ελέγχου συμφόρησης Το γεγονός ότι το Διαδίκτυο δεν έχει καταρρεύσει, παρ όλη την εκτόξευση της ζήτησης, μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις δυνατότητες του ελέγχου συμφόρησης. Ο πρώτος μηχανισμός ελέγχου συμφόρησης που προστέθηκε στο TCP το 1998 ονομαζόταν TCP Tahoe. Το 1990 προστέθηκε ο μηχανισμός TCP Reno. το TCP Vegas το 1995 άλλαξε από τα σήματα συμφόρησης βασισμένα στην απώλεια σε σήματα συμφόρησης βασισμένα στην καθυστέρηση. Το FAST TCP το 2002 σταθεροποίησε τον έλεγχο συμφόρησης για να επιτύχει υ-ψηλή αξιοποίηση της χωρητικότητας της σύνδεσης. Το CUBIC το 2005 συνδύασε σήματα συμφόρησης βασισμένα στην απώλεια με σήματα βασισμένα στην καθυστέρηση και τώρα είναι το προεπιλεγμένο TCP στον πυρήνα του Linux. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες παραλλαγές του ελέγχου συμφόρησης του TCP, που προτάθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

11 Εξαγωγή συμπεράσματος συμφόρησης βάσει απώλειας Έλεγχος συμφόρησης βάσει καθυστέρησης, όπως γίνεται στο TCP Reno. Για από άκρο-σε-άκρο έλεγχο συμφόρησης χωρίς την διέλευση κάποιου μηνύματος από το δίκτυο, ένας τελικός κόμβος (όπως το ipad σας) πραγματικά έχει πολύ λίγα δεδομένα με τα οποία μπορεί να δουλέψει. Οι εκτιμήσεις της απώλειας πακέτων και οι υπολογισμοί της καθυστέρησης πακέτων είναι δύο πληροφορίες που μπορεί να αποκτήσει μέσω της χρονοσήμανσης και της αρίθμησης των πακέτων. Για τον έλεγχο συμφόρησης βάσει απώλειας, όπως το TCP Reno, μίας κύριας παραλλαγής του TCP ειδικά για το λειτουργικό σύστημα Windows, οι κύριες λειτουργίες είναι οι παρακάτω: Αν όλα τα εκκρεμή πακέτα cwnd παραλαμβάνονται κανονικά από τον παραλήπτη (δηλαδή στην ώρα τους και όχι πάνω από δύο φορές με λάθος σειρά), τότε αύξησε το cwnd κατά 1 για κάθε RTT. Αλλιώς, μείωσέ το κόβοντάς το στη μέση. Υπάρχουν επίσης και άλλα λεπτά χαρακτηριστικά, όπως η Γρήγορη Αναμετάδοση και η Γρήγορη Επαναφορά

12 Εξαγωγή συμπεράσματος συμφόρησης βάσει απώλειας (συνέχεια) Παράδειγμα - TCP Reno Ας πούμε ότι RTT = 1 και αρχικοποιούμε το cwnd = 5. Υποθέστε ότι όλα τα πακέτα παραλαμβάνονται επιτυχώς και επιβεβαιώνονται (ACK) κατά τη διάρκεια κάθε RTT, εκτός στο t=4, όπου συμβαίνει μία απώλεια πακέτου. Παρατηρούμε ότι: Όταν δεν υπάρχει απώλεια πακέτου (t = 0, 1, 2, 3), το cwnd αυξάνεται γραμμικά. Όταν υπάρχει απώλεια πακέτου (t = 4), το cwnd μειώνεται απότομα, μετά ξεκινά πάλι να αυξάνεται γραμμικά ( t = 5, 6). Μεγεθυσμένη προβολή της εξέλιξης του cwnd για το TCP Reno με RTT=1 μονάδα χρόνου.

13 Εξαγωγή συμπεράσματος συμφόρησης βάσει καθυστέρησης Έλεγχος συμφόρησης βάσει καθυστέρησης, όπως γίνεται στο TCP Vegas. To συνολικό RTT αποτελείται κυρίως από την καθυστέρηση διάδοσης. Όσο πιο μεγαλύτερη είναι η συμφόρηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναμονή. Έτσι ο αποστολέας πρέπει να εκτιμήσει το RTT min, το ελάχιστο RTT που λέει στον αποστολέα ποια θα είναι η τιμή της καθυστέρησης αν (σχεδόν) δεν υπάρχει συμφόρηση. Μετά, αφού λάβει κάθε μία επιβεβαίωση, ο αποστολέας κοιτάει τη διαφορά μεταξύ cwnd RTT min και cwnd RTT max. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό μετάδοσης (σε πακέτα ανά δευτερόλεπτο) χωρίς μεγάλη καθυστέρηση συμφόρησης και σε αυτόν με την τρέχουσα καθυστέρηση συμφόρησης. o o o o Αν αυτή η διαφορά είναι μικρότερη από ένα προκαθορισμένο κατώφλι, ας πούμε 3, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρή συμφόρηση και το cwnd αυξάνεται κατά 1. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το όριο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συμφόρηση και το cwnd μειώνεται κατά 1. Αν η διαφορά είναι ακριβώς ίση με το όριο, το cwnd παραμένει το ίδιο. Αν όλες οι πηγές σταματήσουν να προσαρμόζουν το cwnd τους, έχει επιτευχθεί ισορροπία.

14 Σύγκριση των 2 ελέγχων συμφόρησης Τυπικές εξελίξεις των τιμών του cwnd στο TCP Reno στα αριστερά και στο TCP Vegas στα δεξιά. Το TCP Reno χρησιμοποιεί την απώλεια ως σήμα συμφόρησης ενώ το TCP Vegas χρησιμοποιεί την καθυστέρηση ως σήμα συμφόρησης. Τα ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στην υπερφόρτωση και στην υποαξιοποίηση της χωρητικότητας τείνει να είναι μικρότερη στο Vegas, αν οι παράμετροι είναι κατάλληλα συντονισμένοι.

15 Το πρόβλημα της κατανομής χωρητικότητας Ερώτηση: Πώς μπορούμε να κατανέμουμε τη χωρητικότητα κάθε σύνδεσης, έτσι ώστε οι σύνοδοι να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερη συνολική χωρητικότητα, χωρίς να προκαλούν συμφόρηση και ο ανταγωνισμός τους να συγχρονίζεται δίκαια; Παράδειγμα: Ένα απλό δίκτυο με τέσσερις συνδέσεις και τρεις συνόδους. Οι σύνοδοι Α και Β μοιράζονται τη σύνδεση 1 και οι σύνοδοι A και C μοιράζονται τη σύνδεση 4. Περιορισμένοι από τις σταθερές χωρητικότητες στις τέσσερις συνδέσεις, δεν είναι εύκολο να σχεδιάσουμε έναν κατανεμημένο αλγόριθμο που να κατανέμει τις χωρητικότητες με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις τρεις συνόδους. Θεωρήστε ότι η χωρητικότητα κάθε σύνδεσης είναι 1 Mbps. Μία λύση που ικανοποιεί όλους τους περιορισμούς της χωρητικότητας όλων των τεσσάρων συνδέσεων, και συνεπώς αποτελεί εφικτή λύση, είναι (0.5, 0.5, 0.5) για τις τρεις συνόδους Α, Β και C, σε Mbps. Σε αυτή την ίση κατανομή των απο άκρο-σε-άκρο ρυθμών, από τις χωρητικότητες κατά μήκος όλων των συνδέσεων χρησιμοποιούνται 3 Mbps. Για την ίδια αξιοποίηση της χωρητικότητας, μία άλλη εφικτή λύση είναι το (1, 0, 0), η οποία αφήνει τις συνόδους B και C χωρίς εξυπηρέτηση και ίσως να μη φαίνεται σαν δίκαιη κατανομή. Αποδεικνύεται ότι μία τυπική γνώμη της ίσης μεταχείρισης θα έδινε την κατανομή (1/3, 2/3, 2/3) στις τρεις ανταγωνιστικές συνόδους, καθώς η σύνοδος Α διασχίζει δύο συνδέσεις, που είναι πιθανά σημεία συμφόρησης, ενώ οι σύνοδοι Β και C διασχίζουν μόνο μία τέτοια σύνδεση.

16 Διατύπωση του προβλήματος NUM Το πρόβλημα NUM (Network Utility Maximization ) είναι το Βασικό Πρόβλημα Μεγιστοποίησης Χρησιμότητας Δικτύου. Στη μοντελοποίηση του ελέγχου συμφόρησης χρειάζεται να διευθετηθούν 2 θέματα: Θέμα 1 ο : Πώς μετράμε την επίδοση και τη δικαιοσύνη; Απάντηση: Χρησιμοποιούμε τις συναρτήσεις ωφελείας και αθροίζουμε τη χρησιμότητα κάθε μεμονωμένης συνόδου TCP στον τελικό χρήστη. Μοντελοποιούμε την ωφέλεια ως μία συνάρτηση του ρυθμού μετάδοσης από άκρο-προς-άκρο μίας συνόδου TCP εδώ, καθώς προσαρμόζουμε μόνο αυτούς τους ρυθμούς υποθέτοντας ότι η επίδοση της εφαρμογής εξαρτάται μόνο από αυτό το ρυθμό. Η δικαιοσύνη μπορεί επίσης να συλληφθεί μέσω κάποιων από από τις συναρτήσεων ωφέλειας, όπως οι αδίκαιες συναρτήσεις ωφέλειας. Θέμα 2 ο : Πώς αναπαριστούμε τον περιορισμό της χωρητικότητας της σύνδεσης; Απάντηση: Για κάθε σύνδεση l υπάρχει μία περιορισμένη χωρητικότητα c l σε bps. Το φορτίο θα πρέπει να είναι μικρότερο από το c l.

17 Διατύπωση του προβλήματος NUM (συνέχεια) Μπορούμε να γράψουμε το φορτίο στη σύνδεση l ως το άθροισμα των πηγαίων ρυθμών x i διαμέσου αυτών των πηγών χρησιμοποιώντας αυτή τη σύνδεση: i S l x i Ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το R li ως ένα δυαδικό δείκτη, έτσι ώστε R li =0, εάν η σύνοδος της πηγής i διασχίζει τη σύνδεση l, και R li =0 διαφορετικά. R li x i c l, l i Σε αυτή την παράσταση, μπορείτε εύκολα να δείτε ότι οι περιορισμοί είναι ισοδύναμοι με τις παρακάτω γραμμικές ανισότητες σε σημειολογία πίνακα: R X c, όπου το ανάμεσα σε δύο διανύσματα συμβολίζει μία ανισότητα στοιχείων ανάμεσα στα αντίστοιχα στοιχεία των διανυσμάτων. Για παράδειγμα, στη τοπολογία του δικτύου στο σχήμα, ο περιορισμός της χωρητικότητας της σύνδεσης γίνεται σε μορφή πίνακα: X A X B X C c 1 c 2 c 3 c 4

18 Κατανεμημένος αλγόριθμος που λύνει το NUM Τώρα έχουμε προσδιορίσει πλήρως το πρόβλημα κατανομής της χωρητικότητας της σύνδεσης, που θεσπίζει τι θα πρέπει να επιλύει ο έλεγχος συμφόρησης: μεγιστοποιήστε υπό τον περιορισμό με μεταβλητές U i x i i Rx c x i 0, i (14.1) Αναφερόμαστε σε αυτό το πρόβλημα ως το βασικό πρόβλημα NUM. Το πρόβλημα (14.1) είναι εύκολο να λυθεί για διάφορους λόγους. Είναι ένα κυρτό πρόβλημα βελτιστοποίησης. Μπορεί να διασπαστεί σε πολλά μικρότερα, με τέτοιο τρόπο ώστε η λύση τους να είναι ισότιμη με τη λύση του αρχικού προβλήματος.

19 Κατανεμημένος αλγόριθμος που λύνει το NUM (συνέχεια) Σε κάθε ένα από τα διακριτά χρονικά διαστήματα [t] η πηγή κάθε συνόδου απλά αποφασίζει το ρυθμό μετάδοσής της από τη συνάρτηση ζήτησής της, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή κατά μήκος της διαδρομής της. Αυτή η τιμή της διαδρομής q i είναι το άθροισμα των τιμών συνδέσεων p l όλων των συνδέσεων που διασχίζει η διαδρομή: q i = Ο ρυθμός μεταφοράς της πηγής i είναι l L i p l x i t = D i q i t = U i t 1 q i t D: η συνάρτηση ζήτησης Σε μία εφαρμογή βάσει συρόμενου παραθύρου, η πηγή προσαρμόζει το μέγεθος παραθύρου συμφόρησης αντί για το x i απευθείας. Η τιμή της διαδρομής υπηρετεί ως το σήμα ανάδρασης συμφόρησης από το δίκτυο. Την ίδια στιγμή, ο δρομολογητής σε κάθε σύνδεση l ανανεώνει την «τιμή» σε αυτή τη σύνδεση: p l t = p l t 1 + β y l t c l + όπου y l είναι το συνολικό φορτίο στη σύνδεση l: y l t = το... + σημαίνει ότι, αν η έκφραση μέσα στις αγκύλες παίρνει αρνητική τιμή, τότε αυτή επιστρέφει την τιμή 0. l S l x l t

20 Κατανεμημένος αλγόριθμος που λύνει το NUM (συνέχεια) Σε κάθε ένα από τα διακριτά χρονικά διαστήματα [t] η πηγή κάθε συνόδου απλά αποφασίζει το ρυθμό μετάδοσής της από τη συνάρτηση ζήτησής της, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή κατά μήκος της διαδρομής της. Αυτή η τιμή της διαδρομής q i είναι το άθροισμα των τιμών συνδέσεων p l όλων των συνδέσεων που διασχίζει η διαδρομή: q i = Ο ρυθμός μεταφοράς της πηγής i είναι l L i p l x i t = D i q i t = U i t 1 q i t D: η συνάρτηση ζήτησης Σε μία εφαρμογή βάσει συρόμενου παραθύρου, η πηγή προσαρμόζει το μέγεθος παραθύρου συμφόρησης αντί για το x i απευθείας. Η τιμή της διαδρομής υπηρετεί ως το σήμα ανάδρασης συμφόρησης από το δίκτυο. Την ίδια στιγμή, ο δρομολογητής σε κάθε σύνδεση l ανανεώνει την «τιμή» σε αυτή τη σύνδεση: p l t = p l t 1 + β y l t c l + όπου y l είναι το συνολικό φορτίο στη σύνδεση l: y l t = το... + σημαίνει ότι, αν η έκφραση μέσα στις αγκύλες παίρνει αρνητική τιμή, τότε αυτή επιστρέφει την τιμή 0. l S l x l t (14.2) (14.3)

21 Κατανεμημένος αλγόριθμος που λύνει το NUM (συνέχεια) Ο βρόχος ανάδρασης ελέγχου σε μία κατανεμημένη λύση του NUM στο ζεύγος των εξισώσεων x i t = D i q i t = U i t 1 q i t (14.2) p l t = p l t 1 + β y l t c l + (14.3) απεικονίζεται στο διπλανό σχήμα: Αν, στον χρόνο t, υπάρχει περισσότερο φορτίο από τη χωρητικότητα στη σύνδεση l, τότε η τιμή p l θα αυξηθεί (14.3) και οι τιμές όλων των διαδρομών, που περιλαμβάνουν τη σύνδεση l, θα αυξηθούν στην επόμενη χρονοθυρίδα t+1. Μία υψηλότερη τιμή θα μειώσει τη ζήτηση (14.2) και το x i θα πέσει σε όλες τις πηγές, που χρησιμοποιούν τη σύνδεση l, βοηθώντας να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά στη σύνδεση l. Κάθε πηγή i υιοθετεί αυτόνομα το μέγεθος του παραθύρου της (ή το ρυθμό μετάδοσης x i ) με βάση την τιμή της ανάδρασης συμφόρησης της διαδρομής q i, ενώ κάθε σύνδεση l αυτόνομα υιοθετεί την τιμή συμφόρησης p l με βάση το φορτίο y l. Αυτό το σήμα τιμολόγησης εξισορροπεί την ελαστική ζήτηση και τη σταθερή προσφορά της χωρητικότητας. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι εκπληρώνει αυτό το έργο κατανεμημένα μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από πολλές συνδέσεις και συνόδους.

22 Κατανεμημένος αλγόριθμος που λύνει το NUM (συνέχεια) x i t = D i q i t = U i t 1 q i t (14.2) p l t = p l t 1 + β y l t c l + (14.3) Όπως φαίνεται στην (14.2): κάθε πηγή χρειάζεται να γνωρίζει μόνο τη συνολική τιμή κατά μήκος της διαδρομής που θα χρησιμοποιήσει. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει την κατάσταση καμίας άλλης διαδρομής ή πηγής ή ακόμα την τιμή ανά σύνδεση κατά μήκος της διαδρομής που χρησιμοποιεί. Αν η τιμή της διαδρομής q i μπορεί να μετρηθεί τοπικά σε κάθε πηγή i χωρίς μία ρητή αποστολή μηνυμάτων, αυτή θα ήταν η ολοκληρωμένα κατανεμημένη λύση. Αυτή είναι η περίπτωση της χρήσης απωλειών πακέτων στην ανάδραση με τιμολόγηση στο TCP Reno και των καθυστερήσεων πακέτων στην ανάδραση με τιμολόγηση στο TCP Vegas. Όπως φαίνεται στην (14.3): Κάθε σύνδεση πρέπει να μετρήσει μόνο το δικό της συνολικό φορτίο. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει την κατάσταση καμίας άλλης σύνδεσης ούτε ακόμα και το φορτίο που έρχεται από κάθε πηγή που τη χρησιμοποιεί.

23 Αντίστροφη Μηχανική Η αντίστροφη μηχανική παρουσιάζει μία ιδιόρρυθμη άποψη: Δώστε μου τη λύση και θα σας πω ποιο είναι το πρόβλημα που λύνεται από αυτή τη λύση. 1 ο Παράδειγμα αντίστροφης μηχανικής: Καθώς η εφαρμογή του TCP Reno λύνει το Βασικό Πρόβλημα Μεγιστοποίησης Χρησιμότητας Δικτύου (NUM) με οφέλη ως συναρτήσεις τόξου εφαπτομένης, γνωρίζουμε ότι ο εξισορροπημένος ρυθμός καθυστέρησης πακέτων, δηλαδή οι βέλτιστες δυαδικές μεταβλητές, δεν μπορεί να εξαρτώνται από παραμέτρους που δεν εμφανίζονται καν στο NUM. Συγκεκριμένα, αν διπλασιάσουμε το μέγεθος της ενδιάμεσης μνήμης, δεν θα βοηθήσει στη μείωση του ρυθμού εξισορρόπησης καθυστέρησης πακέτων, καθώς το μέγεθος της ενδιάμεσης μνήμης δεν εμφανίζεται στο NUM. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυξάνοντας το μέγεθος της ενδιάμεσης μνήμης απλά αναβάλλεται η έναρξη της συμφόρησης και της απώλειας πακέτων, αλλά ουσιαστικά δεν βοηθάει με την εξισορρόπηση.

24 2 ο Παράδειγμα αντίστροφης μηχανικής: Αντίστροφη Μηχανική (συνέχεια) Καθώς στο TCP Vegas έχει εφαρμοστεί αντίστροφη μηχανική, ως λύση για τη μεγιστοποίηση της λογαριθμικής χρησιμότητας, οδηγούμαστε σε μία αναλογικά δίκαιη κατανομή των χωρητικοτήτων των συνδέσεων. Φυσικά, αυτό δεν εγγυάται ότι το TCP Vegas τελικά θα συγκλίνει. Αλλά, αν συγκλίνει, θα επιτύχουμε αναλογική δικαιοσύνη. 2 ο Παράδειγμα αντίστροφης μηχανικής: Ένα σήμα ανάδρασης μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε ένα δίκτυο για κατανεμημένο συγχρονισμό. Τα προσωπικά συμφέροντα των χρηστών μπορεί να παραταχθούν με τα σήματα τιμολόγησης για να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της γενικής ευημερίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σήματα τιμολόγησης δεν απαιτούν καν ρητή μετάδοση μηνυμάτων, ένα επιπλέον προνόμιο που γενικά δεν συναντάται συχνά. Ένα πρωτόκολλο δικτύου μπορεί να αναλυθεί και να σχεδιαστεί ως ένας νόμος ελέγχου. Οι ιδιότητες των πρωτοκόλλων του Διαδικτύου μπορεί να αναλυθούν μέσα από τροχιές του αντίστοιχου νόμου ελέγχου.

25 Παραδείγματα Θεωρήστε το δίκτυο που φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Ο πίνακας δρομολόγησης, όπου οι γραμμές είναι οι συνδέσεις και οι στήλες είναι οι πηγές, είναι R Η δρομολόγηση μπορεί επίσης να παρασταθεί ως {S(l)} ή {L(i)}. Σε αυτό το παράδειγμα, έχουμε S(1) = {A,B}, S(2) = {B},S(3) = {A}, S(4) = {A,C} και L(A) = {1,3,4}, L(B) = {1,2}, L(C) = 4. Υποθέστε ότι η χωρητικότητα όλων των συνδέσεων είναι 1 Mbps και η συνάρτηση ωφέλειας είναι μία λογαριθμική συνάρτηση για όλες τις πηγές, δηλαδή U x x. Ο σκοπός μας είναι να βρούμε το ρυθμό αποστολής κάθε πηγής: x A, log i i i xb και x C..

26 Το πρόβλημα NUM παίρνει τη μορφή: Παραδείγματα (συνέχεια) μεγιστοποιήστε log x log x log x A B C υπό τον περιορισμό xi 0, i c1 X A c 2 X, (14.4) B c 3 X C c4 Θυμηθείτε ότι οι ρυθμοί των πηγών και οι τιμές των συνδέσεων συγκλίνουν σε μία κατανεμημένη λύση στο πρόβλημα NUM μέσω των παρακάτω επαναληπτικών ανανεώσεων: ' 1 1 i x t U q t, i q t i 1 l l l l p t p t y t c, όπου qi είναι η τιμή της διαδρομής που βλέπει η πηγή i (προσοχή στη μετάβαση του δείκτη χρόνου από το t-1 στο t) i, l ll i 1 q t p t l ll l i y t x t.

27 Ας αρχικοποιήσουμε τους ρυθμούς των πηγών στο 0 και το κόστος των συνδέσεων στο 1, δηλαδή [0] = 0 και p [0] = p 1 2 [0] = p 3 [0] = p 4 [0] = 1. Ας είναι το μέγεθος βήματος β = 1. Στο t = 1, ανανεώνουμε πρώτα τους ρυθμούς των πηγών. Αφού , q 1 p 0 p 0 p a b A q 1 p 0 p , B qc έχουμε, σε Mbps, p 0 1, x x x A B C 1 1 0, 333 q A ,5 q B q C 1 Παραδείγματα (συνέχεια) x A [0] = x B [0] = xc

28 Παραδείγματα (συνέχεια) Μετά, ανανεώνουμε τις τιμές συνδέσεων. Καθώς τα φορτία των συνδέσεων είναι, σε Mbps, y 1 x 1 x 1 0,33 0,5 0,833. έχουμε 1 A B, y 1 x 1 0,5 2 B y 1 x 1 0,333 3 A, y 1 x 1 x 1 0,33 1 1,33. 4 A C p 1 p 0 y 1 c 1 0,83 1 0,833, p 1 p 0 y 1 c 1 0, 5 1 0, 5, p 1 p 0 y 1 c 1 0, , 333, p 1 p 0 y 1 c 11, ,

29 Στο t =2, ανανεώνουμε τους ρυθμούς των πηγών. Αφού q 2 p 1 p 1 p 1 0,83 0,33 1,33 2,5 A q 2 p 1 p 1 0,83 0,5 1,33 B qc p 1 1,33 Παραδείγματα (συνέχεια) έχουμε, σε Mbps, x x x A B C 1 2 0,4, q A ,75, q B ,75. q C 2

30 Παραδείγματα (συνέχεια) Μετά, ανανεώνουμε τις τιμές συνδέσεων. Καθώς τα φορτία των συνδέσεων είναι, σε Mbps, έχουμε 1 y 2 x 2 x 2 0,4 0,75 1,15, A y 2 2 0,75 2 x B, y 2 2 0,4 3 x A, 4 B y 2 x 2 x 2 0,4 0,75 1,15, A C p 2 p 1 y 2 c 0,83 1,15 1 0, 983, p 2 p 1 y 2 c 0,5 0,75 1 0, 25, p 2 p 1 y 2 c 0, 33 0, 4 1 0, p 2 p 1 y 2 c 1, 33 1,15 1 1,

31 Παραδείγματα (συνέχεια) Οι επαναλήψεις συνεχίζονται. Απεικονίζουμε την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια του χρόνου στα παρακάτω σχήματα: Σε ένα παράδειγμα ελέγχου συμφόρησης, οι ρυθμοί των πηγών κατά τη διάρκεια του χρόνου συγκλίνουν Σε ένα παράδειγμα ελέγχου συμφόρησης, οι ρυθμοί των πηγών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

32 Παραδείγματα (συνέχεια) Βλέπουμε ότι επιτυγχάνεται μία ισορροπία μετά από περίπου επτά επαναλήψεις. Σε αυτό το σημείο οι ρυθμοί των πηγών είναι x x x * A * B * C 0,33Mbps, 0,67Mbps, 0,67Mbps. Είναι λογικό ότι, για αναλογική δικαιοσύνη, η σύνοδος που καταλαμβάνει περισσότερους πόρους του δικτύου παίρνει χαμηλότερο ρυθμό: η σύνοδος 1 διασχίζει διπλάσιες συνδέσεις με πιθανότητα συμφόρησης και παίρνει το μισό από τον κατανεμημένο ρυθμό. Ως έλεγχο λογικότητας, ας σιγουρευτούμε ότι οι τιμές εξισορρόπησης ικανοποιούν του περιορισμούς στην (14.4). Προφανώς, όλα τα x i είναι μη αρνητικά. Για να ελέγξουμε τους περιορισμούς της χωρητικότητας των συνδέσεων, βλέπουμε ότι , xa , 67 1 x 0, 67 B , 33 1 x 0, 67 C Στην ισορροπία, οι τιμές των συνδέσεων είναι. * p1 1,5, * p2 0, * p3 0, * p4 1,5.

33 Διάσπαση του NUM Προχωρημένο Υλικό Θα αναγάγουμε τη λύση των (14.2) και (14.3) στο βασικό πρόβλημα NUM της (14.1). Η αντικειμενική συνάρτηση έχει ήδη διαχωριστεί σε όλες τις συνόδους i: κάθε όρος U i στην αθροιστική ωφέλεια εξαρτάται μόνο από το ρυθμό x i για αυτή τη σύνοδο i Έτσι θα πρέπει μόνο να διαχωρίσουμε τους περιορισμούς. Είναι ακριβώς αυτό το σύνολο των γραμμικών παραμέτρων χωρητικότητας, που συνενώνει μαζί τις συνόδους μέσω του δεδομένου πίνακα δρομολόγησης R. Η μέθοδος αποσύνθεσης που θα χρησιμοποιήσουμε λέγεται δυϊκή διάσπαση, καθώς στην πραγματικότητα λύνει το δυϊκό πρόβλημα Lagrange του NUM. Με δεδομένο οποιοδήποτε πρόβλημα βελτιστοποίησης, μπορούμε να αντλήσουμε ένα «κατοπτρικό» πρόβλημα που ονομάζεται το δυϊκό πρόβλημα. Μερικές φορές η βελτιστοποιημένη αντικειμενική τιμή του δυϊκού προβλήματος είναι ισότιμη με αυτή του πρωτότυπου αρχικού προβλήματος. Και κάθε φορά, παρέχει ένα όριο απόδοσης σε αυτήν του πρωτότυπου προβλήματος. Το δυϊκό πρόβλημα μπορεί μερικές φορές να λυθεί πολύ γρηγορότερα και, στην περίπτωσή μας, να λυθεί με έναν κατανεμημένο τρόπο.

34 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Το πρώτο βήμα για την άντληση του δυϊκού προβλήματος Lagrange είναι να γράψουμε τη Λαγκραζιανή: το άθροισμα την πρωτότυπης αντικειμενικής συνάρτησης και ενός σταθμισμένου βάρους περιορισμών c l xi 0. is l Τα θετικά βάρη ονομάζονται πολλαπλασιαστές Lagrange p, και μπορεί να ερμηνευτούν ως τιμές των συνδέσεων: Lxp, Ui xi pl cl x i. (14.5) i l is l H ιδέα είναι ότι αλλάξαμε μία βελτιστοποίηση με πολλούς περιορισμούς σε μία πολύ ευκολότερη, χωρίς περιορισμούς, με το να μετακινήσουμε τους περιορισμούς ώστε να επαυξήσουμε την αντικειμενική συνάρτηση. Η προσδοκία είναι ότι αν θέσουμε τα σωστά βάρη p, μπορούμε ακόμα να φτάσουμε και στη λύση του αρχικού προβλήματος. Κατόπιν, ομαδοποιούμε ό,τι είναι σχετικό με τις μεταβλητές x, για να προσπαθήσουμε να εξαγάγουμε κάποια δομή από την Λαγκραζιανή: p L xp U x p x c p., i i i i l l i l is l l

35 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Τώρα συμβαίνει κάτι σχεδόν μαγικό: μπορούμε να ξαναγράψουμε την παραπάνω διπλή άθροιση, με το να αντιστρέψουμε τη σειρά της άθροισης: πρώτα το άθροισμα ως προς το l με δεδομένο το i και μετά το άθροισμα ως προς τα i: px i i, l is l που μας επιτρέπει να ξαναγράψουμε το μέρος του L που περιλαμβάνει τις μεταβλητές ρυθμού x όπως παρακάτω: Lxp, U i xi pl xi cl p l. i lli l

36 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Υποθέστε ότι έχουμε ένα πρόβλημα μεγιστοποίησης, το οποίο μπορούμε να αποκαλούμε το αρχικό πρόβλημα, με μία βελτιστοποιημένη τιμή αντικειμενικής συνάρτησης p*. Υπάρχει ένα αντίστοιχο δυϊκό πρόβλημα Lagrange, το οποίο είναι ένα πρόβλημα ελαχιστοποίησης, με μία βελτιστοποιημένη τιμή αντικειμενικής συνάρτησης d*. Κάθε εφικτή λύση στο δυϊκό πρόβλημα παράγει ένα άνω όριο p* του αρχικού προβλήματος. Αυτό λέγεται ασθενής δυϊκότητα. Το πιο στενό όριο είναι το d*, που μπορεί ακόμα να έχει ένα κενό (χάσμα) από το p*. Αν δεν υπάρχει κενό, όπως είναι η περίπτωση όταν το αρχικό πρόβλημα είναι μία κυρτή βελτιστοποίηση (και ικανοποιεί κάποιους τεχνικούς όρους), λέμε ότι ισχύει η ισχυρή ιδιότητα δυϊκότητας.

37 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Σημειώνουμε την τιμή της διαδρομής (το άθροισμα των τιμών των συνδέσεων που χρησιμοποιούνται από τη σύνοδο i, ως q i, έτσι q i p. ll i l Κατόπιν έχουμε μία αποσυντιθέμενη Λαγκραζιανή: η μεγιστοποίηση ως προς το x μπορεί να εξαχθεί ανεξάρτητα από κάθε πηγή i (δείτε την τετράγωνη παρένθεση μέσα στο παρακάτω): L xp U x q x c p., i i i i l l i l Υποθέστε τώρα ότι μεγιστοποιούμε τη Λαγκραζιανή πάνω στις πρωτότυπες μεταβλητές x. Αυτό ήταν το σχέδιό μας από την αρχή: να μετατρέψουμε μία περιορισμένη βελτιστοποίηση σε μία χωρίς περιορισμούς. Φυσικά ο μεγιστοποιητής και η μεγιστοποιημένη τιμή L εξαρτώνται από το ποιους πολλαπλασιαστές Lagrange p χρησιμοποιήσαμε. Έτσι, πρέπει να σημειώσουμε την τιμή του αποτελέσματος ως συνάρτηση του p: Αυτή η συνάρτηση g(p) ονομάζεται δυϊκή συνάρτηση Lagrange. g max Lx, p p. x

38 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Αποδεικνύεται ότι όποιο p και να χρησιμοποιήσουμε (αρκεί να μην είναι αρνητικό), η g(p) παρέχει πάντα ένα όριο στην επίδοση. * * Αυτό είναι ένα άνω όριο στο μέγιστο U Uixi του πρωτότυπου προβλήματος NUM. Αυτό είναι εύκολο να το δούμε. i Θεωρήστε το μεγιστοποιητή του προβλήματος NUM x*. Πρέπει να είναι ένα εφικτό διάνυσμα και να ικανοποιεί τον περιορισμό ανισότητας. Επίσης το p είναι μη αρνητικό. Έτσι η Λαγκραζιανή L(14.5) πρέπει να είναι τουλάχιστον μεγάλη όσο το U*, όταν x = x*. Καθώς η δυική συνάρτηση Lagrange g είναι η μεγαλύτερη Λαγκραζιανή από όλα τα x, πρέπει επίσης να μην είναι μικρότερη από το U*. Αυτό ονομάζεται ασθενής ιδιότητα της δυϊκότητας, που στην πραγματικότητα ισχύει για όλα τα προβλήματα βελτιστοποίησης. Τι θα λέγατε να στενέψουμε αυτό το όριο g(p), με το να επιλέξουμε το καλύτερο p; Ονομάζουμε το πρόβλημα που προκύπτει πρόβλημα δυϊκότητας Lagrange και ονομάζουμε τις δυϊκές μεταβλητές Lagrange τώρα στο p: ή p g p.

39 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, αν αυτός ο περιορισμός των ορίων παραγάγει την ακριβή απάντηση στην αρχική βελτιστοποίηση, λέμε ότι το βέλτιστο χάσμα δυϊκότητας είναι μηδέν και ότι διατηρείται η ιδιότητα της ισχυρής δυϊκότητας. Η ισχυρή δυϊκότητα δεν είναι πάντα αληθινή. Μαζί με κάποιους τεχνικούς όρους το αρχικό πρόβλημα, που είναι ένα κυρτό πρόβλημα βελτιστοποίησης, παρέχει μία επαρκή συνθήκη για να διατηρείται η ισχυρή δυϊκότητα. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος, γιατί η κυρτή βελτιστοποίηση είναι εύκολη. Υποθέστε ότι θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε μία συνάρτηση δύο μεταβλητών, όπως φαίνεται εδώ. Ο αλγόριθμος κλίσης πηγαίνει από το τρέχον σημείο (x 1, x 2 ) κατά μήκος της κατεύθυνσης της αρνητικής κλίσης (negative gradient) της συνάρτησης, με ένα βέβαιο μήκος βήματος β. Μερικές φορές η κλίση μπορεί να υπολογιστεί κατανεμημένα. Εφαρμόζοντας την παραπάνω δυϊκή αποσύνθεση για να διασπάσουμε ένα πρόβλημα σε πολλά μικρότερα στο NUM, βλέπουμε ότι το πρώτο βήμα είναι να μεγιστοποιήσουμε πάνω στο x για ένα ορισμένο p (δηλ. η μεγιστοποίηση της χρησιμότητας του δικτύου (net utility) κατανεμημένα εξαγόμενη σε κάθε πηγή: Λαμβάνουμε ακριβώς την (14.2). x i p = argmax U i x i q i x i

40 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, αν αυτός ο περιορισμός των ορίων παραγάγει την ακριβή απάντηση στην αρχική βελτιστοποίηση, λέμε ότι το βέλτιστο χάσμα δυϊκότητας είναι μηδέν και ότι διατηρείται η ιδιότητα της ισχυρής δυϊκότητας. Η ισχυρή δυϊκότητα δεν είναι πάντα αληθινή. Μαζί με κάποιους τεχνικούς όρους το αρχικό πρόβλημα, που είναι ένα κυρτό πρόβλημα βελτιστοποίησης, παρέχει μία επαρκή συνθήκη για να διατηρείται η ισχυρή δυϊκότητα. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος, γιατί η κυρτή βελτιστοποίηση είναι εύκολη. Υποθέστε ότι θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε μία συνάρτηση δύο μεταβλητών, όπως φαίνεται εδώ. Ο αλγόριθμος κλίσης πηγαίνει από το τρέχον σημείο (x 1, x 2 ) κατά μήκος της κατεύθυνσης της αρνητικής κλίσης (negative gradient) της συνάρτησης, με ένα βέβαιο μήκος βήματος β. Μερικές φορές η κλίση μπορεί να υπολογιστεί κατανεμημένα. Εφαρμόζοντας την παραπάνω δυϊκή αποσύνθεση για να διασπάσουμε ένα πρόβλημα σε πολλά μικρότερα στο NUM, βλέπουμε ότι το πρώτο βήμα είναι να μεγιστοποιήσουμε πάνω στο x για ένα ορισμένο p.

41 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Το δεύτερο βήμα, που είναι η ελαχιστοποίηση της αντικειμενικής συνάρτησης του δυϊκού προβλήματος Lagrange g * p L x p, p, ως προς το p, μπορεί να επιτευχθεί με χρήση της μεθόδου κλίσης (gradient method). Πηγαίνοντας προς τα κάτω κατά μήκος της διεύθυνσης της αρνητικής κλίσης με ένα βήμα μεγέθους 3, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, έχουμε pt1 p t (η κλίση του g p στο Αποδεικνύεται ότι για ένα γραμμικά περιορισμένο, κοίλο πρόβλημα μεγιστοποίησης όπως το NUM, η ίδια η συνάρτηση περιορισμού cl xi cl yl είναι η κλίση για κάθε p i. Έτσι το μόνο που χρειάζεται είναι να πολλαπλασιάσουμε την κλίση is l με ένα βήμα μεγέθους 3 (και μετά να σιγουρευτούμε ότι δεν είναι ποτέ αρνητική): p t). που είναι ακριβώς η (14.3). * 1 pl t pl t cl x i is l p

42 Διάσπαση του NUM (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Καθώς η ισχυρή δυϊκότητα διατηρείται στο NUM, η λύση του δυικού προβλήματος Lagrange είναι ισοδύναμη με τη λύση του αρχικού προβλήματος. Αυτό ολοκληρώνει την παραγωγή των (14.2) και (14.3) ως ένα κατανεμημένο αλγόριθμο λύσης για το (14.1). Αυτές οι βελτιστοποιημένες αρχικές μεταβλητές (το διάνυσμα ρυθμού x*) και οι δυϊκές μεταβλητές (το διάνυσμα τιμών απόστασης p*) ικανοποιούν επίσης χρήσιμες ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παρακάτω συμπληρωματικής ιδιότητας χαλαρότητας. Αν ο αρχικός περιορισμός l είναι χαλαρός, δηλαδή * x i cl, is l η αντίστοιχη βέλτιστη δυική μεταβλητή p l (η βέλτιστη τιμή συμφόρησης συνδέσεων) πρέπει να είναι 0, δηλαδή ο περιορισμός της μη-αρνητικότητας στο δυικό πρόβλημα δεν είναι χαλαρός. Αντίθετα, αν η βέλτιστη τιμή συμφόρησης συνδέσεων p l > 0 για κάποια σύνδεση l, πρέπει να έχουμε * x i cl, is l δηλαδή η σύνδεση l είναι ένα πιθανό σημείο συμφόρησης στην ισορροπία.

43 Αντίστροφη Μηχανική Προχωρημένο Υλικό Αναφέρθηκε πρωτύτερα ότι εάν δωθεί ένα πρωτόκολλο ελέγχου συμφόρησης του TCP, μπορεί να σας επιστραφεί ένα αντίστοιχο πρόβλημα NUM, που λύνεται έμμεσα από αυτό, με τη συνάρτηση ωφέλειας να ικανοποιείται πλήρως, όπου οι ρυθμοί των πηγών (ή τα μεγέθη των παραθύρων) είναι οι μεταβλητές και τα σήματα τιμολόγησης είναι οι δυϊκές μεταβλητές Lagrange. Παρακάτω θα απεικονιστεί αυτά τα κύρια βήματα σε αυτή την προσέγγιση αντίστροφης μηχανικής στο TCP Reno. Το πρώτο βήμα είναι να γράψουμε την εξέλιξη του μεγέθους του παραθύρου συμφόρησης, σημειωμένο εδώ με το w, όπως καθορίζεται από το ορισμένο πρωτόκολλο. Κάθε φορά που λαμβάνεται μία επιβεβαίωση με τη σωστή σειρά από την πηγή, το μέγεθος του παραθύρου μεγαλώνει κατά (1/w), σε σχέση με το τρέχον μέγεθός του. Συνεπώς, αν κάθε πακέτο παραλαμβάνεται κανονικά, το μέγεθος του παραθύρου αυξάνεται κατά 1 μετά από ένα RTT. Αλλά κάθε φορά που εντοπίζεται μία απώλεια πακέτου, το μέγεθος του παραθύρου μειώνεται στο μισό. Επομένως, η συνολική αλλαγή στο μέγεθος του παραθύρου w[t] είναι:

44 Αντίστροφη Μηχανική (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Τώρα, ας πούμε ότι το RTT είναι d και ας υποθέσουμε ότι είναι σταθερό (αν και προφανώς διαφέρει στο χρόνο ανάλογα με την κατάσταση συμφόρησης). w Καθώς x (14.6), αυτό οδηγεί στην παρακάτω διαφορο-ισότητα: d 1 qt 1 2 xt 1 xt q 2 tx t. d 2 Εξ ορισμού, το x δεν αλλάζει πλέον σε ένα σημείο ισορροπίας, που σημαίνει ότι 1 1 q 2 qx 2. d 2 Αυτή η συνθήκη ισορροπίας μας δίνει μία ισότητα που συνδέει το q με το x: 2 q 2 2 xd 2. Από τον ορισμό της συνάρτησης ζήτησης, γνωρίζουμε ότι ανακτούμε τη συνάρτηση ωφέλειας: U x U x q. Έτσι, αν ενσωματώσουμε την παραπάνω έκφραση στο x, i i i 2 1 arctan x d. d 2 i

45 Αντίστροφη Μηχανική (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Συνοψίζοντας, η εξισορρόπηση του TCP Reno λύνει το NUM με ωφέλεια του τύπου του τόξου εφαπτομένης, με τη βοήθεια της απώλειας πακέτων, όπως οι μεταβλητές Lagrange (δηλαδή η ανάδραση τιμολόγησης). Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι ικανοποιείται η συμπληρωματική χαλαρότητα: εάν ένας αρχικός περιορισμός είναι χαλαρός, δηλαδή η ζήτηση είναι αυστηρώς μικρότερη από τη χωρητικότητα σε μία σύνδεση στην ισορροπία, δεν θα υπάρχει ούτε απώλεια, ούτε καθυστέρηση ουράς. Αντίθετα, αν ένας δυϊκός περιορισμός είναι χαλαρός, δηλαδή υπάρχει απώλεια ή καθυστέρηση ουράς σε μία σύνδεση, η χωρητικότητά του πρέπει να αξιοποιείται πλήρως. Τώρα, ο ρυθμός απώλειας πακέτων q κατά μήκος μίας διαδρομής δεν είναι πραγματικά ίσος με το άθροισμα των ρυθμών απώλειας πακέτων στις συνδέσεις κατά μήκος της διαδρομής. Είναι 1 l 1 p l δηλαδή 1 μείον την πιθανότητα να μην έχει χαθεί κανένα πακέτο σε καμία σύνδεση. Αλλά όταν ο ρυθμός απώλειας είναι μικρός, η 1 1 q p p λειτουργεί πολύ καλά ως προσέγγιση. i l l l ll i

46 Αντίστροφη Μηχανική (συνέχεια) Προχωρημένο Υλικό Εστιάσαμε μόνο στη συμπεριφορά στην ισορροπία. Αλλά ένα πρωτόκολλο μπορεί να μην συγκλίνει. Η συμπεριφορά του στην ισορροπία μπορεί να είναι επιθυμητή, αλλά μία ισορροπία μπορεί ποτέ να μην επιτευχθεί. Αγνοήσαμε την πραγματική δυναμική των ουρών αναμονής. Αγνοήσαμε την καθυστέρηση της μετάδοσης που χρειάζονται τα πακέτα και οι επιβεβαιώσεις για να ταξιδέψουν μέσα στο δίκτυο. Υποθέσαμε ότι υπάρχει ένα σταθερό σύνολο συνόδων που μοιράζονται τις δυναμικότητες του δικτύου, οι οποίες υπάρχουν για πάντα. Πολλές από αυτές τις παραδοχές αφαιρέθηκαν και επιτεύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου ισχυρότερα αποτελέσματα. Αυτό που είναι κάπως αναπάντεχο είναι ότι, ακόμα και με μερικές από αυτές τις υποθέσεις, η θεωρητική πρόβλεψη από την ανάλυση του NUM δουλεύει αρκετά καλά σε σύγκριση με τις πραγματικές λειτουργίες του TCP. Επιπλέον, το μοντέλο βελτιστοποίησης του ελέγχου συμφόρησης οδήγησε σε εμπρόσθια μηχανική νέων παραλλαγών του TCP, που είναι πιθανόν ευσταθείς. Μερικές από αυτές τις παραλλαγές έχουν εκτεθεί σε εργαστηριακά πειράματα και μετά εμπορευματοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των FAST TCP για μεταδόσεις μεγάλων αποστάσεων και μεγάλου όγκου και του CUBIC, του προεπιλεγμένου πυρήνα του Linux.

47 Σύνοψη Κατανεμημένος έλεγχος συμφόρησης Το TCP χρησιμοποιεί έναν προσανατολισμένο προς τη σύνδεση, με από άκρο-προς-άκρο έλεγχο στο επίπεδο μεταφοράς και περιλαμβάνει έναν έλεγχο συμφόρησης βασισμένο σε συρόμενα παράθυρα. Τα σήματα ανάδρασης συμφόρησης στέλνονται έμμεσα από τις συνδέσεις στις πηγές ως απώλεια πακέτων ή καθυστέρηση. Αυτή η αρνητική ανάδραση μπορεί να ιδωθεί ως σήματα τιμολόγησης για τον κατανεμημένο συγχρονισμό της ζήτησης χωρητικότητας. Σε κάθε πρωτόκολλο ελέγχου συμφόρησης μπορεί να εφαρμοστεί αντίστροφη μηχανική ως μία έμμεση λύση ενός προβλήματος Μεγιστοποίησης Χρησιμότητας Δικτύου (NUM) και ενός δυϊκού προβλήματος Lagrange μέσω ενός κατανεμημένου αλγόριθμου κλίσης.

48 Πως η κίνηση διασχίζει το διαδίκτυο Τέλος Κεφαλαίου 14 Ερωτήσεις;;;

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1 I. Παράδειγμα 1: Απόδοση TCP με παράθυρο αποστολέα = 1 a. Ο μηχανισμός όπως έχει περιγραφεί ως τώρα στέλνει μόνο ένα πακέτο και σταματάει να μεταδίδει έως ότου πάρει το ack του πακέτου αυτού (λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο: Δικτυωτή Ανάλυση

Κεφάλαιο 4ο: Δικτυωτή Ανάλυση Κεφάλαιο ο: Δικτυωτή Ανάλυση. Εισαγωγή Η δικτυωτή ανάλυση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Ηλεκτρολογία. Όμως, ορισμένες έννοιες και τεχνικές της δικτυωτής ανάλυσης είναι πολύ χρήσιμες και σε άλλες επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11. Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25. Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης...

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11. Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25. Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης... Περιεχόμενα Εισαγωγή...7 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11 Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25 Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης...65 Κεφάλαιο 4 Μεταγωγή Δεδομένων και Δρομολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP

ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP Άσκηση 1 η : Καθυστερήσεις Θεωρείστε μία σύνδεση μεταξύ δύο κόμβων Χ και Υ. Το εύρος ζώνης του συνδέσμου είναι 10Gbits/sec

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7 Οι σημειώσεις που ακολουθούν περιγράφουν τις ασκήσεις που θα συναντήσετε στο κεφάλαιο 7. Η πιο συνηθισμένη και βασική άσκηση αναφέρεται στο IP Fragmentation,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 36 ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Πολλές από τις αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Λύση: Λύση: Λύση: Λύση:

Λύση: Λύση: Λύση: Λύση: 1. Ένας δίαυλος έχει ρυθµό δεδοµένων 4 kbps και καθυστέρηση διάδοσης 20 msec. Για ποια περιοχή µηκών των πλαισίων µπορεί η µέθοδος παύσης και αναµονής να έχει απόδοση τουλάχιστον 50%; Η απόδοση θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex

3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex 3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex Παράδειγμα 1ο (Παράδειγμα 1ο - Κεφάλαιο 2ο - σελ. 10): Το πρόβλημα εκφράζεται από το μαθηματικό μοντέλο: max z = 600x T + 250x K + 750x Γ + 450x B 5x T + x K + 9x Γ + 12x

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα

Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα 1 Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα εύκολη, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ένα σύνθετο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) +

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) + KΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κλασσικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Με Περιορισµούς Ανισότητες 4. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ Ζητούνται οι τιµές των µεταβλητών απόφασης που ελαχιστοποιούν την αντικειµενική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο Κατανεμημένα Συστήματα lalis@inf.uth.gr Μοντέλο δικτύου Το δίκτυο δέχεται και επιστρέφει πακέτα κάθε πακέτο μεταφέρει έναν περιορισμένο αριθμό bytes

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

1. ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ . ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Μέγιστα και Ελάχιστα Συναρτήσεων Χωρίς Περιορισμούς Συναρτήσεις μιας Μεταβλητής Εστω f ( x) είναι συνάρτηση μιας μόνο μεταβλητής. Εστω επίσης ότι x είναι ένα σημείο στο πεδίο ορισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Transportation Problems) Βασίλης Κώστογλου E-mail: vkostogl@it.teithe.gr URL: www.it.teithe.gr/~vkostogl Περιγραφή Ένα πρόβλημα μεταφοράς ασχολείται με το πρόβλημα του προσδιορισμού του καλύτερου δυνατού

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο Κατανεμημένα Συστήματα lalis@inf.uth.gr Μοντέλο δικτύου* Το δίκτυο δέχεται και επιστρέφει πακέτα κάθε πακέτο μεταφέρει έναν περιορισμένο αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

7.9 ροµολόγηση. Ερωτήσεις

7.9 ροµολόγηση. Ερωτήσεις 7.9 ροµολόγηση Ερωτήσεις 1. Να δώσετε τον ορισµό της δροµολόγησης; 2. Από τι εξαρτάται η χρονική στιγµή στην οποία λαµβάνονται οι αποφάσεις δροµολόγησης; Να αναφέρετε ποια είναι αυτή στην περίπτωση των

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 4 1. Γιατί η μεταφορά των δεδομένων δεν καλύπτεται επαρκώς από το Επίπεδο Δικτύου; Επειδή το επίπεδο δικτύου από τη φύση του είναι αναξιόπιστο, τα πακέτα φθάνουν καθυστερημένα,

Διαβάστε περισσότερα

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 1 / 38 Παράδειγμα Έστω ότι θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αρχικά η εφαρμογή χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα του επιπέδου εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ III ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ III ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ III ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Βασικός τελικός στόχος κάθε επιστηµονικής τεχνολογικής εφαρµογής είναι: H γενική βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος Η βελτίωση της ποιότητας ζωής Τα µέσα µε τα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυϊκότητα. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυϊκότητα. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Δυϊκότητα Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Το δυϊκό πρόβλημα Για κάθε πρόβλημα Γραμμικού Προγραμματισμού υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2011-20112 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 15 Δεκεμβρίου 2011 Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις 1. Θεωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ 1 η Διάλεξη: Αναδρομή στον Μαθηματικό Προγραμματισμό 2019, Πολυτεχνική Σχολή Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Περιεχόμενα 1. Γραμμικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Μήνυμα μήκους

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1 (20%) (α) Πότε είναι εργοδικό το παραπάνω σύστημα; Για πεπερασμένο c, το σύστημα είναι πάντα εργοδικό.

Θέμα 1 (20%) (α) Πότε είναι εργοδικό το παραπάνω σύστημα; Για πεπερασμένο c, το σύστημα είναι πάντα εργοδικό. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης & Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων - NETMODE

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Περίληψη Παίγνια μηδενικού αθροίσματος PessimisIc play Αμιγείς max-min και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex 1. Αλγόριθμός Simplex

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρία Δυαδικότητας Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Βασικά Θεωρήματα 2. Παραδείγματα 3. Οικονομική Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Σειρά Ασκήσεων

Δεύτερη Σειρά Ασκήσεων Δεύτερη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 Από ένα αθόρυβο κανάλι 4 khz παίρνουμε δείγματα κάθε 1 msec. - Ποιος είναι ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων; - Πώς μεταβάλλεται ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Η έννοια του συνδυαστικού

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 9: ΈλεγχοςΡοήςΚλειστούΒρόχου(1) Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Ελέγχου προσπέλασης μέσου

Πρωτόκολλα Ελέγχου προσπέλασης μέσου Πρωτόκολλα Ελέγχου προσπέλασης μέσου Πρόβλημα: ταυτόχρονη μετάδοση δύο ή περισσότερων κόμβων στο ίδιο κανάλι (μήκος κύματος). Ένα τέτοιο γεγονός ονομάζεται σύγκρουση. Ένα πρωτόκολλο MAC έχει συνήθως ως

Διαβάστε περισσότερα

E [ -x ^2 z] = E[x z]

E [ -x ^2 z] = E[x z] 1 1.ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σε αυτήν την διάλεξη θα πάμε στο φίλτρο με περισσότερες λεπτομέρειες, και θα παράσχουμε μια νέα παραγωγή για το φίλτρο Kalman, αυτή τη φορά βασισμένο στην ιδέα της γραμμικής

Διαβάστε περισσότερα

E[ (x- ) ]= trace[(x-x)(x- ) ]

E[ (x- ) ]= trace[(x-x)(x- ) ] 1 ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σε αυτό το μέρος της πτυχιακής θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με το φίλτρο kalman και θα δούμε μια καινούρια έκδοση του φίλτρου πάνω στην εφαρμογή της γραμμικής εκτίμησης διακριτού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου, Αθήνα, Τηλ: , Fax: URL

Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου, Αθήνα, Τηλ: , Fax: URL ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων - NETMODE

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX Θεμελιώδης αλγόριθμος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού που κάνει χρήση της θεωρίας της Γραμμικής Άλγεβρας Προτάθηκε από το Dantzig (1947) και πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1 ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σε αυτό το μέρος της πτυχιακής θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με το φίλτρο kalman και θα δούμε μια καινούρια έκδοση του φίλτρου πάνω στην εφαρμογή της γραμμικής εκτίμησης διακριτού

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Εργαστήρια

Δίκτυα Υπολογιστών Εργαστήρια Δίκτυα Υπολογιστών Εργαστήρια Άσκηση 6 η Πολλαπλή Πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος (CSMA-CD) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διδάσκων: Παπαπέτρου Ευάγγελος 2 1 Εισαγωγή Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Στρατηγική χωροταξικής διάταξης

Κεφάλαιο 5: Στρατηγική χωροταξικής διάταξης K.5.1 Γραμμή Παραγωγής Μια γραμμή παραγωγής θεωρείται μια διάταξη με επίκεντρο το προϊόν, όπου μια σειρά από σταθμούς εργασίας μπαίνουν σε σειρά με στόχο ο κάθε ένας από αυτούς να κάνει μια ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας 3η σειρά ασκήσεων Διακριτά και Συνεχή Κανάλια. Παράδοση: Έως 22/6/2015

EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας 3η σειρά ασκήσεων Διακριτά και Συνεχή Κανάλια. Παράδοση: Έως 22/6/2015 EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας Φυλλάδιο 13 Δ. Τουμπακάρης 30 Μαΐου 2015 EE728 (22Α004) - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας 3η σειρά ασκήσεων Διακριτά και Συνεχή Κανάλια Παράδοση:

Διαβάστε περισσότερα

max f( x,..., x ) st. : g ( x,..., x ) 0 g ( x,..., x ) 0

max f( x,..., x ) st. : g ( x,..., x ) 0 g ( x,..., x ) 0 Μαθηματικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης - Εστιάζουμε στο ακόλουθο πρόβλημα μεγιστοποίησης μιας αντικειμενικής συνάρτησης f υπό ένα σύνολο ανισοτικών περιορισμών: max f( x,..., x ) { x,..., x } 1 n 1 st. :

Διαβάστε περισσότερα

2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ . ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εισαγωγή Οι κλασσικές μέθοδοι αριστοποίησης βασίζονται κατά κύριο λόγο στο διαφορικό λογισμό. Ο Μαθηματικός Προγραμματισμός ο οποίος περιλαμβάνει τον Γραμμικό Προγραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η -Η ΔΥΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η -Η ΔΥΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η -Η ΔΥΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX ΔΥΙΚΟΤΗΤΑ Κάθε πρόβλημα γραμμικού προγραμματισμού συνδέεται με εάν άλλο πρόβλημα γραμμικού προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗN ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ Μ. Καρλαύτης Ν. Λαγαρός Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Αν συμβούν 2 duplicate ACKs αντί για timeout τι γίνεται σε αυτή την περίπτωσή;

Άσκηση 2. Αν συμβούν 2 duplicate ACKs αντί για timeout τι γίνεται σε αυτή την περίπτωσή; ΤCP protocol Άσκηση 1 Είναι το ίδιο να αυξάνεται το congestion window κατά μία μονάδα μετά τη λήψη από κάθε ΑCK πακέτου με το να αυξάνεται σε κάθε RTT; Αν δεν είναι το ίδιο σε ποια περίπτωση επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9: Άλλες Λειτουργίες στα Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 9: Άλλες Λειτουργίες στα Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Εργαστήριο 9: Άλλες Λειτουργίες στα Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών 9.1 Ανάθεση καναλιών (channel allocation) Η κατανομή καναλιών σχετίζεται με την ανάθεση το καναλιών στις κυψέλες ενός κυψελωτού δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα

Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ

Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ Η «OutBoard Motors Co» παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη εξωλέμβιων (προϊόντα 1 4) Ο γενικός διευθυντής κ. Σχοινάς, ενδιαφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Μη γραμμικός προγραμματισμός: βελτιστοποίηση με περιορισμούς Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής Διάλεξη 9-10 η /2017 Τι παρουσιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός Παράδειγμα ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ Η βιοτεχνία ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ παράγει δύο βασικά προϊόντα: τραπέζια και καρέκλες υψηλής ποιότητας. Η διαδικασία παραγωγής και για τα δύο προϊόντα περιλαμβάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

Τρίτη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Τρίτη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 o Ένα πακέτο ανώτερου επιπέδου τεμαχίζεται σε 10 πλαίσια, κάθε ένα από τα οποία έχει πιθανότητα 80 τοις εκατό να φτάσει χωρίς σφάλμα. Αν το πρωτόκολλο συνδέσου μετάδοσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6)

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Τυπικά Υδραυλικά Έργα Μέρος 2: ίκτυα διανοµής Άσκηση E0: Μαθηµατική διατύπωση µοντέλου επίλυσης απλού δικτύου διανοµής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7 Δίκτυα ΙΙ Κεφάλαιο 7 Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος επικοινωνίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Το κεφάλαιο εστιάζεται στο Επίπεδο Δικτύου του OSI (το οποίο είδατε στο μάθημα της Β Τάξης). Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων - NETMODE

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ένθετο Κεφάλαιο ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Μικροοικονομική Ε. Σαρτζετάκης 1 Καταναλωτική συμπεριφορά Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

Κατακερματισμός (Hashing)

Κατακερματισμός (Hashing) Κατακερματισμός (Hashing) O κατακερματισμός είναι μια τεχνική οργάνωσης ενός αρχείου. Είναι αρκετά δημοφιλής μέθοδος για την οργάνωση αρχείων Βάσεων Δεδομένων, καθώς βοηθάει σημαντικά στην γρήγορη αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 8. Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Η Κανονική Κατανομή

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 8. Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Η Κανονική Κατανομή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ)

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ) Εικονικές Παράμετροι Μέχρι στιγμής είδαμε την εφαρμογή της μεθόδου Simplex σε προβλήματα όπου το δεξιό μέλος ήταν θετικό. Δηλαδή όλοι οι περιορισμοί ήταν της μορφής: όπου Η παραδοχή ότι b 0 μας δίδει τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη ΙΙI

Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη ΙΙI Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη ΙΙI Χρόνος επαναμετάδοσης Στην προηγούμενη διάλεξη είδαμε ότι: Η πρόβλεψη του χρόνου επαναμετάδοσης ενός πακέτου βάσει του εκθετικού μέσου παρατηρημένου χρόνου παράδοσης παλιότερων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Operations/Operational Research (OR) Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα EE 1&2 Εισαγωγή Μαθηματικός Προγραμματισμός - Γραμμικός

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Kεφ. 17) TCP Υπηρεσίες TCP Μορφή Επικεφαλίδας TCP Μηχανισµοί TCP Πολιτικές Υλοποίησης TCP Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William

Διαβάστε περισσότερα

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας Μηχανισμοί κατηγοριοποίησης Χρονοπρογραμματισμός Μηχανισμοί αστυνόμευσης Ενοποιημένες υπηρεσίες Διαφοροποιημένες υπηρεσίες Τεχνολογία Πολυμέσων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems Κλειστά Δίκτυα Ουρών Markov - Αλγόριθμος Buzen Μοντέλο Παράλληλης Επεξεργασίας Έλεγχος Ροής Άκρου σε Άκρο (e2e) στο Internet Βασίλης Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΔΙΚΡΙΤΗΡΙΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ SIMPLEX

ΕΝΑΣ ΔΙΚΡΙΤΗΡΙΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ SIMPLEX ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΝΑΣ ΔΙΚΡΙΤΗΡΙΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ SIMPLEX 3.1 Εισαγωγή Ο αλγόριθμος Simplex θεωρείται πλέον ως ένας κλασικός αλγόριθμος για την επίλυση γραμμικών προβλημάτων. Η πρακτική αποτελεσματικότητά του έχει

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΜΥ 795: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2010-11 Χειμερινό Εξάμηνο Practice final exam 1. Έστω ότι για

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Διανομής και Δικτύων

Μοντέλα Διανομής και Δικτύων Μοντέλα Διανομής και Δικτύων 10-03-2017 2 Πρόβλημα μεταφοράς (1) Τα προβλήματα μεταφοράς ανακύπτουν συχνά σε περιπτώσεις σχεδιασμού διανομής αγαθών και υπηρεσιών από τα σημεία προσφοράς προς τα σημεία

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (Kεφ. 10) ΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ Χαρακτηριστικά Στρατηγικές ροµολόγησης Παραδείγµατα Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings, 6/e, 2000. ΕΥ - κεφ.10 (2/3)

Διαβάστε περισσότερα

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ Ερωτήσεις 7.3 Πρωτόκολλο TCP 1. Τι είναι το τµήµα (segment) στο πρωτόκολλο TCP; Από ποια µέρη αποτελείται; 2. Για ποιο σκοπό χρησιµοποιείται ο Αριθµός ειράς στην επικεφαλίδα ενός segment TCP; 3. την περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. & Ερωτήσεις

7.5 Πρωτόκολλο IP. & Ερωτήσεις 7.5 Πρωτόκολλο IP & Ερωτήσεις 1. ε ποιο επίπεδο του μοντέλου TCP/IP ανήκει το IP πρωτόκολλο; Εξασφαλίζει αξιόπιστη μετάδοση, και αν όχι ποιο πρωτόκολλο είναι υπεύθυνο για την αξιοπιστία; 2. Τι χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15: Δρομολόγηση Δεδομένων (Routing)- Πώς γίνεται

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15: Δρομολόγηση Δεδομένων (Routing)- Πώς γίνεται ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15: Δρομολόγηση Δεδομένων (Routing)- Πώς γίνεται 15.1 Δρομολόγηση Δεδομένων (Routing)- Πώς γίνεται Τα στοιχεία μεταγωγής style="display: none"> Η κύρια λειτουργία του στρώματος δικτύου είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Καταναλωτή. Υποδειγματοποίηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή. Βασική έννοια: Βελτιστοποίηση υπό περιορισμό.

Θεωρία Καταναλωτή. Υποδειγματοποίηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή. Βασική έννοια: Βελτιστοποίηση υπό περιορισμό. Θεωρία Καταναλωτή Υποδειγματοποίηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή. Βασική έννοια: Βελτιστοποίηση υπό περιορισμό. Προτιμήσεις (preferences) Εισοδηματικός περιορισμός (budget constraint) Άριστη επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

max f( x,..., x ) st. : g ( x,..., x ) 0 g ( x,..., x ) 0

max f( x,..., x ) st. : g ( x,..., x ) 0 g ( x,..., x ) 0 Μαθηματικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης - Εστιάζουμε στο ακόλουθο πρόβλημα μεγιστοποίησης μιας αντικειμενικής συνάρτησης f υπό ένα σύνολο ανισοτικών περιορισμών: max f( x,..., x ) { x,..., x } st. : g ( x,...,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

K24 Ψηφιακά Ηλεκτρονικά 6: Πολυπλέκτες/Αποπολυπλέκτες

K24 Ψηφιακά Ηλεκτρονικά 6: Πολυπλέκτες/Αποπολυπλέκτες K24 Ψηφιακά Ηλεκτρονικά 6: Πολυπλέκτες/Αποπολυπλέκτες TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Περιεχόμενα 1 2 3 4 Λειτουργία Πολυπλέκτης (Mul plexer) Ο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης). Μέθοδος Euler 3. Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

9. Συστολικές Συστοιχίες Επεξεργαστών

9. Συστολικές Συστοιχίες Επεξεργαστών Κεφάλαιο 9: Συστολικές συστοιχίες επεξεργαστών 208 9. Συστολικές Συστοιχίες Επεξεργαστών Οι συστολικές συστοιχίες επεξεργαστών είναι επεξεργαστές ειδικού σκοπού οι οποίοι είναι συνήθως προσκολλημένοι σε

Διαβάστε περισσότερα

Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας

Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας - Υποθέτουμε μια οικονομία που αποτελείται από: Δύο καταναλωτές 1,. Μία επιχείρηση. Δύο αγαθά: τον ελεύθερο χρόνο Χ και το καταναλωτικό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

22Α004 - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας Τελική Εξέταση

22Α004 - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας Τελική Εξέταση 22A004 (eclass EE278) Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας Φυλλάδιο 11 Δ. Τουμπακάρης 6 Ιουνίου 2013 22Α004 - Προχωρημένα Θέματα Θεωρίας Πληροφορίας Τελική Εξέταση Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. 4 ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών 7. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης) 7. Μέθοδος Euler 7.3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων 11.1. Εισαγωγή Η μετάδοση δεδομένων αναφέρεται στην μεταφορά κάποιας πληροφορίας από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, αφού πρώτα έχει μετασχηματισθεί σε ένα ηλεκτρομαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex (C) Copyright Α.

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP. Βίτσας Βασίλειος

Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP. Βίτσας Βασίλειος ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP Βίτσας Βασίλειος Αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Internet Ένα διαδίκτυο TCP/IP παρέχει 3 είδη υπηρεσιών Η διάταξη τους είναι ιεραρχική Ασυνδεσμικό σύστημα παράδοσης ΗυπηρεσίαIP ορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems Δίκτυα Ουρών - Παραδείγματα Β. Μάγκλαρης, Σ. Παπαβασιλείου 17-7-2014 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

3. Προσομοίωση ενός Συστήματος Αναμονής.

3. Προσομοίωση ενός Συστήματος Αναμονής. 3. Προσομοίωση ενός Συστήματος Αναμονής. 3.1. Διατύπωση του Προβλήματος. Τα συστήματα αναμονής (queueing systems), βρίσκονται πίσω από τα περισσότερα μοντέλα μελέτης της απόδοσης υπολογιστικών συστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 Βελτιστοποίηση Στην προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στην πράξη, αναπτύσσουμε μαθηματικά μοντέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων. έχει φθίνον τεχνικό λόγο υποκατάστασης (RTS); Απάντηση: Όλες τις τιμές αφού ο RTS = MP 1 MP 2

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων. έχει φθίνον τεχνικό λόγο υποκατάστασης (RTS); Απάντηση: Όλες τις τιμές αφού ο RTS = MP 1 MP 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Δεύτερο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 28 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών

ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP Δίκτυα Υπολογιστών Υπηρεσίες μεταφοράς στο Internet αξιόπιστη, με τη σειρά παράδοση στον προορισμό: TCP έλεγχος συμφόρησης έλεγχος ροής εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρήστε ένα puzzle (παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς) με την ακόλουθη αρχική διαμόρφωση : b b b w w w e

Θεωρήστε ένα puzzle (παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς) με την ακόλουθη αρχική διαμόρφωση : b b b w w w e Άσκηση 1 Θεωρήστε ένα puzzle (παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς) με την ακόλουθη αρχική διαμόρφωση : b b b w w w e Υπάρχουν τρία μαύρα τετραγωνάκια (b), τρία άσπρα (w) και ένα κενό (e). Η σπαζοκεφαλιά έχει τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 3ο Αναπαράσταση Αριθμών www.di.uoa.gr/~organosi 1 Δεκαδικό και Δυαδικό Δεκαδικό σύστημα 2 3 Δεκαδικό και Δυαδικό Δυαδικό Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville

Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 16/5/2000 Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville Στη Χαµιλτονιανή θεώρηση η κατάσταση του συστήµατος προσδιορίζεται κάθε στιγµή από ένα και µόνο σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ημέχρι τώρα περιγραφή των πρωτοκόλλων TCP/IP αποδεικνύει, ότι το πρωτόκολλο IP είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των αυτοδύναμων πακέτων στον προορισμό, που δηλώνεται από τη διεύθυνση προορισμού, αλλά δεν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. (σημειώστε πως 1KB = 2 10 bytes, 1Mbps = 10 6 bits/sec).

Άσκηση 1. (σημειώστε πως 1KB = 2 10 bytes, 1Mbps = 10 6 bits/sec). Άσκηση Υπολογίστε τον συνολικό χρόνο που απαιτείται για την μετάδοση ενός αρχείου 500KB πάνω από μια ζεύξη (Link), στις παρακάτω περιπτώσεις, θεωρώντας πως η καθυστέρηση μιας κατεύθυνσης (one way delay)

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Υπολογισμοί και Σφάλματα Παράσταση Πραγματικών Αριθμών Συστήματα Αριθμών Παράσταση Ακέραιου

Διαβάστε περισσότερα