ίκτυα Υπολογιστών Καθηγητής: Χρήστος ουληγέρης Γραφείο: cdoulig@unipi.gr

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ίκτυα Υπολογιστών Καθηγητής: Χρήστος ουληγέρης Γραφείο: 302 E-mail : cdoulig@unipi.gr"

Transcript

1 Καθηγητής: Χρήστος ουληγέρης Γραφείο: cdoulig@unipi.gr

2 Κεφάλαιο 5: Επίπεδο ικτύου (1)

3 (2)

4 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) Όταν 2 τερματικά συστήματα (End Systems) προσπαθούν να επικοινωνήσουν, δημιουργείται μια φυσική σύνδεση μεταξύ τους, για όσο χρόνο διαρκέσει η επικοινωνία. Το μονοπάτι (Path) μεταξύ των 2 σταθμών είναι γνωστό με τον όρο κύκλωμα (Circuit). Όλοι οι πόροι (Resources) που θα απαιτηθούν για την επικοινωνία, δεσμεύονται κατά τη δημιουργία του κυκλώματος. Το κύκλωμα εξασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο μια σταθερού ρυθμού μετακίνηση δεδομένων. Οι μεταγωγείς που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες: Μεταγωγείς ιαίρεσης Χώρου (Space Division Switches) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χρόνου (Time Division Switches) (3)

5 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χώρου (Space Division Switches): Τα κυκλώματα που τους διασχίζουν χωρίζονται με διαστήματα. Σχεδιάστηκαν για αναλογικά δίκτυα, αλλά βρίσκουν εφαρμογές και στα ψηφιακά. Υπάρχουν 2 κύριες υποκατηγορίες. Crossbar Switches: Αν υπάρχουν n γραμμές εισόδου και m γραμμές εξόδου, αυτοί οι μεταγωγείς χρησιμοποιούν n x m μεταγωγικά σημεία τομής (Crosspoints). ηλαδή, είναι πλήρεις σε crosspoints. Στατιστικές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα πως μόνο ένα ποσοστό κοντά στο 25% των crosspoints χρησιμοποιούνται σε κάποιο τυχαίο χρονικό σημείο. Έτσι, το 75% των crosspoints παραμένει αδρανές (idle). (4)

6 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χώρου (Space Division Switches) (συνέχεια): Multistage Switches: Περιλαμβάνουν τόσα crosspoints, όσα είναι αναγκαία, με αποτέλεσμα την ελάττωση του κόστους. Ο αριθμός των crosspoints στηρίζεται σε στατιστικές μελέτες, οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος. Το μεγαλύτερο μέρος του μεταγωγέα είναι μη αδρανές (busy), σε αντίθεση με τους crossbar switches. Όμως, υπάρχουν και χρονικά σημεία τα οποία δε λαμβάνονται υπόψη από τις μελέτες όπου το σύστημα μπλοκάρεται (Blocking Phenomenon) και καταρρέει, επειδή δε μπορεί να εξυπηρετήσει έναν μεγάλο αριθμό γραμμών εισόδου. Αυτός είναι ο λόγος που καταρρέει το τηλεφωνικό σύστημα σε περιόδους φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμών, πλημμύρων,...).. (5)

7 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χώρου (Space Division Switches) (συνέχεια): Η εσωτερική λειτουργία ενός μεταγωγέα διαίρεσης χώρου (a. Crossbar, b. Multistage) (6)

8 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χρόνου (Time Division Switches): Χρησιμοποιούν πολύπλεξη διαίρεσης χρόνου για να επιτύχουν μεταγωγή. Υπάρχουν 2 υποκατηγορίες μεταγωγέων, ως προς την πολύπλεξη χρόνου που χρησιμοποιείται. Time Slot Interchange (TSI): Χρησιμοποιούν μνήμη RAM (Random Access Memory) για να πετύχουν τις απαραίτητες μεταθέσεις ανάμεσα στα time slots, τις οποίες προστάζει η μονάδα ελέγχου του μεταγωγέα. Οι μεταθέσεις αυτές είναι απαραίτητες ώστε η κάθε πηγή να μπορεί να επικοινωνεί με τον κατάλληλο προορισμό. Λειτουργία μεταγωγέα διαίρεσης χρόνου, με τεχνολογία TSI (Time Slot Interchange) (7)

9 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χρόνου (Time Division Switches) (συνέχεια): TDM (Time Division Multiplexing) Bus: Αντί για μνήμη RAM, χρησιμοποιείται ένας δίαυλος (Bus). Στις εισόδους και εξόδους υπάρχουν διακόπτες. Ανάλογα με τις μεταθέσεις που πρέπει να γίνουν, με βάση την μονάδα ελέγχου (Control Unit), οι διακόπτες κλείνουν για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κύκλωμα αντιμετάθεσης των time slots. Λειτουργία μεταγωγέα διαίρεσης χρόνου, με τεχνολογία TDM (Time Division Multiplexing) Bus. (8)

10 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Μεταγωγείς ιαίρεσης Χρόνου (Time Division Switches) (συνέχεια): Οι μεταγωγείς διαίρεσης χρόνου και χώρου μπορούν να συνδυαστούν κατάλληλα, ώστε να σχηματίζουν υβριδικά συστήματα μεταγωγής με τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων. Τέτοια συστήματα είναι τα: TST (Time-Space-Time), TSST (Time-Space-Space-Time), STTS (Space-Time-Time-Space) και άλλοι συνδυασμοί. (9)

11 Μεταγωγή Πακέτων (Packet Switching) Σε αντίθεση με τη μεταγωγή κυκλώματος, στη μεταγωγή πακέτων δεν δεσμεύονται πόροι του δικτύου προκαταβολικώς. Αντίθετα, οι διάφοροι σύνοδοι (Sessions) ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για τη δέσμευση των πόρων. Αυτό έχει ως συνέπεια, στους κόμβους των δικτύων να δημιουργούνται ουρές δεδομένων, ή ακόμα, κάποια από τα δεδομένα να απορρίπτονται. Για την καλύτερη διαχείριση των δεδομένων, αυτά διασπώνται σε λειτουργικές μονάδες, τα πακέτα (packets). Υπάρχουν 2 βασικές προσεγγίσεις στη μεταγωγή των πακέτων: Προσέγγιση Αυτοδύναμων Πακέτων (Datagram Approach) Προσέγγιση Νοητού Κυκλώματος (Virtual Circuit Approach) (10)

12 Μεταγωγή Πακέτων (Packet Switching) (συνέχεια) Προσέγγιση Αυτοδύναμων Πακέτων (Datagram Approach): Το δίκτυο χειρίζεται το κάθε πακέτο δεδομένων χωριστά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του αν κάποια πακέτα ανήκουν ή όχι στο ίδιο μήνυμα (Message). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα πακέτα του ίδιου μηνύματος να φθάνουν στον προορισμό εκτός σειράς, δεδομένου ότι περνάνε από διαφορετικά μονοπάτια (paths). Παράδειγμα τέτοιων πακέτων είναι τα αυτοδύναμα πακέτα IP (IP Datagrams). Το επίπεδο μεταφοράς είναι υπεύθυνο για την ταξινόμηση των εκτός σειράς πακέτων. (11)

13 Μεταγωγή Πακέτων (Packet Switching) (συνέχεια) Προσέγγιση Αυτοδύναμων Πακέτων (Datagram Approach) (συνέχεια): Προσέγγιση Αυτοδύναμων πακέτων (12)

14 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Προσέγγιση Νοητού Κυκλώματος (Virtual Circuit Approach): ημιουργείται ένας δρόμος (Route) μεταξύ των 2 τελικών συστημάτων (end systems). Όλα τα πακέτα του μηνύματος ή της συνόδου (Session) ακολουθούν το δρόμο αυτό. Υπάρχουν 2 τύποι μετάδοσης νοητού κυκλώματος: Switched Virtual Circuit (SVC): Οποτεδήποτε 2 σταθμοί επιθυμούν να επικοινωνήσουν, δημιουργείται το νοητό κύκλωμα ανάμεσά τους, με βάση την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου. Σε περιπτώσεις συμφόρησης, το νοητό κύκλωμα μπορεί να αλλάζει δρόμο (Route). Όταν η επικοινωνία ολοκληρωθεί, το νοητό κύκλωμα τερματίζεται. Permanent Virtual Circuit (PVC): Συνδέει μόνιμα 2 σταθμούς. Έτσι, όποτε ο ένας επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον άλλο, χρησιμοποιεί το PVC, χωρίς να μπαίνει σε διαδικασίες τύπου Connection_Requirement και Connection_Establishment. (13)

15 Η μεταγωγή κυκλώματος (Circuit Switching) (συνέχεια) Προσέγγιση Νοητού Κυκλώματος (Virtual Circuit Approach) (συνέχεια): Προσέγγιση Νοητού Κυκλώματος (14)

16 Η μεταγωγή μηνύματος (Message Switching) Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή και ως μέθοδος αποθήκευσης προώθησης (Store-and-Forward). Ο κάθε κόμβος αποθηκεύει ολόκληρο το μήνυμα και το προωθεί όταν ελευθερωθεί η κατάλληλη διαδρομή προς τον επόμενο κόμβο. Η διαφορά με τη μεταγωγή πακέτων είναι ότι, η μεταγωγή μηνύματος χρησιμοποιεί δευτερεύουσες αποθηκευτικές συσκευές (π.χ. δίσκοι), ενώ η μεταγωγή πακέτων χρησιμοποιεί μνήμες RAM. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη μεταγωγή μηνύματος. (15)

17 (16)

18 Γενικά Η δρομολόγηση είναι η βασικότερη λειτουργία που πραγματοποιείται στο επίπεδο δικτύου. Πρόκειται για την ικανότητα των κόμβων (δηλ. των IMPs = Routers, Brouters, ) του δικτύου να αποφασίζουν, με βάση κάποια κριτήρια, σε ποια γραμμή εξόδου θα σταλεί το εισερχόμενο πακέτο. Στην περίπτωση των αυτοδύναμων πακέτων (Datagrams), ο αλγόριθμος δρομολόγησης εφαρμόζεται στο καθένα ξεχωριστά. Στην περίπτωση νοητών κυκλωμάτων, ο αλγόριθμος δρομολόγησης εφαρμόζεται κατά την εγκατάσταση του νοητού κυκλώματος ( ρομολόγηση Συνόδου Session Routing). Τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η δρομολόγηση χαρακτηρίζουν τους διάφορους αλγόριθμους. (17)

19 Βασικές Αρχές Αλγορίθμων ρομολόγησης Όλοι οι αλγόριθμοι δρομολόγησης πρέπει να διέπονται από κάποιες βασικές αρχές. Αυτές είναι: Ορθότητα: Το να λειτουργεί σωστά και να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε ο αλγόριθμος (δηλαδή, τη δρομολόγηση). Απλότητα: Μικρή πολυπλοκότητα. Ανθεκτικότητα: Να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ζωής του δικτύου (π.χ. Ενεργοποίηση ή Απενεργοποίηση συσκευών). Σταθερότητα: Η ενεργοποίηση του αλγορίθμου να οδηγεί το δίκτυο σε ισορροπία και να μη δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Αμεροληψία: ίκαιη αντιμετώπιση όλων των πηγών και κατ επέκταση όλων των τερματικών συσκευών DTEs. Βελτιστοποίηση: Μικρότερη μέση καθυστέρηση πακέτου και ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού ρυθμού διέλευσης του δικτύου (Total Network Throughput). (18)

20 Κατηγορίες Αλγορίθμων ρομολόγησης Προσαρμοστικοί ή υναμικοί Λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις αλλαγές στην τοπολογία και το τρέχον κυκλοφοριακό (traffic) του δικτύου. Τις σχετικές πληροφορίες τις λαμβάνουν από διάφορες πηγές, όπως είναι οι γειτονικοί δρομολογητές ή όλοι οι δρομολογητές του δικτύου. ιαφέρουν μεταξύ τους και ως προς το κριτήριο βελτιστοποίησης (π.χ. απόσταση, αριθμός βημάτων,...) και το χρόνο αλλαγής βημάτων (π.χ. όταν αλλάζει η τοπολογία). ιακρίνονται σε 3 υποκατηγορίες: Συγκεντρωτικοί: Συγκεντρώνουν πληροφορίες από όλο το δίκτυο. Συνήθως, υπάρχει ένας κεντρικός κόμβος που αποφασίζει για το τι θα κάνουν και οι υπόλοιποι. Κατανεμημένοι: Ο κάθε κόμβος δέχεται πληροφορίες από τους γειτονικούς και με βάση αυτές πραγματοποιεί δρομολόγηση. Απομονωτικοί: Ο κάθε κόμβος πραγματοποιεί δρομολόγηση, αφού ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία ο ίδιος βρίσκεται. Επομένως, λαμβάνει υπόψη του στοιχεία όπως είναι τα μήκη των ουρών στους ενταμιευτές και ότι άλλο μπορεί να πληροφορήσει για την κατάσταση του. (19)

21 Κατηγορίες Αλγορίθμων ρομολόγησης (συνέχεια) Μη Προσαρμοστικοί ή Στατικοί ε λαμβάνουν υπόψη τους την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου. Οι αποφάσεις δρομολόγησης μεταφέρονται στους δρομολογητές κατά την εκκίνηση του δικτύου (Booting). (20)

22 Γενικά: ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) Η βασική ιδέα είναι να επιλέγεται η «συντομότερη» διαδρομή μεταξύ των συσκευών που θέλουν να επικοινωνήσουν (π.χ. 2 ΙΜPs). Η έννοια της συντομότερης διαδρομής είναι τελείως υποκειμενική και εξαρτάται από τα κριτήρια που επιλέγει ο παρατηρητής ώστε να την προσδιορίσει. ιάφορα κριτήρια είναι ο αριθμός των IMPs (π.χ. δρομολογητές) που μεσολαβούν, τα μήκη των συνδέσεων (Links), το κόστος επικοινωνίας, η καθυστέρηση ουράς, και άλλα. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται συναρτήσεις που δέχονται ως είσοδο μια ή περισσότερες από τις μεταβλητές που αναφέρθηκαν παραπάνω, και παράγουν έναν ειδικό συντελεστή που αντιπροσωπεύει τη «βαρύτητα» της κάθε σύνδεσης μεταξύ 2 δρομολογητών. (21)

23 Γενικά (συνέχεια): ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) (συνέχεια) Έχουν, κατά καιρούς, αναπτυχθεί πολλοί αλγόριθμοι ανεύρεσης της συντομότερης διαδρομής. Οι κυριότεροι είναι: ο αλγόριθμος Moore (1957) για ανεύρεση της διαδρομής με τα λιγότερα βήματα, ο αλγόριθμος Dijkstra (1959) που λαμβάνει υπόψη του τα ειδικά βάρη των συνδέσεων, ο αλγόριθμος Prim (1957) για ανεύρεση του ελάχιστου συνδετικού δέντρου, κ.α. Σημείωση: Το δίκτυο, συνήθως, αναπαριστάται ως γράφημα στο οποίο οι κόμβοι (Nodes) αντιπροσωπεύουν τους διάφορους δρομολογητές και οι ακμές αντιπροσωπεύουν τις συνδέσεις. Οι ακμές μπορούν να φέρουν κάποιο συντελεστή που να δηλώνει τη «βαρύτητα» της κάθε σύνδεσης. (22)

24 ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) (συνέχεια) Ο αλγόριθμος του Dijkstra: O αλγόριθμος του Dijkstra αναπτύχθηκε το 1959 για την περίπτωση των γραφημάτων τόξων (ή, διγράφοι, ή προσανατολισμένα γραφήματα), των οποίων τα τόξα (ή, οι ακμές) φέρουν κάποιο βάρος. Ο σκοπός είναι για κάποιο συγκεκριμένο κόμβο, να χαρτογραφηθούν όλες οι διαδρομές, με τη μικρότερη αθροιστική βαρύτητα, προς οποιονδήποτε άλλο κόμβο. Στην περίπτωση των δικτύων, οι κόμβοι είναι οι διάφοροι δρομολογητές, ενώ τα βάρη δίνουν μια εικόνα του δικτύου που ενώνει δύο οποιουσδήποτε δρομολογητές. Τα βάρη αυτά υπολογίζονται με βάση διάφορα κριτήρια, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. (23)

25 ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) (συνέχεια) Ο αλγόριθμος του Dijkstra (συνέχεια): { D [v 0 ] ; S:Το σύνολο των κόμβων, που η For (v V-{v 0 }) διαδικασία έχει ήδη επισκεφτεί. {D[v] ;} B:Το σύνολο των κόμβων που είναι S ; γειτονεύουν με έναν τουλάχιστον B {v 0 }; κόμβο που ανήκει στο σύνολο S. While (B<> ) Οι κόμβοι αυτοί φέρουν μια { επιγραφή k. Choose v B: D[v] = min; V B S: Το σύνολο των κόμβων S S {v}; που φέρουν επιγραφή, τους B B {v}; οποίους η διαδικασία δεν έχει For ((u V - S)AND((v,u) E)) επισκεφτεί ακόμη. { D[u] min {D[u], D[v]+d (v, u) }; B B {u}; } } } Ο αλγόριθμος του Dijkstra (σε ψευδοκώδικα) (24)

26 ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) (συνέχεια) Ο αλγόριθμος του Dijkstra - Παράδειγμα: Στο παράδειγμα αυτό, υποτίθεται ότι ο πρώτος δρομολογητής (Router_1) επιχειρεί να φτιάξει τον πίνακα δρομολόγησης του, κάνοντας χρήση του αλγόριθμου Dijkstra. Τότε ακολουθώντας διαδοχικά τα βήματα του αλγόριθμου αυτού, παράγεται ο ακόλουθος περιεκτικός πίνακας: Παράδειγμα αλγόριθμου Dijkstra (25)

27 ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) (συνέχεια) Ο αλγόριθμος του Dijkstra - Παράδειγμα (συνέχεια): Βήμα S B v Router_1 Router_2 Router_3 Router_4 Router_5 0 Router_1 Router_1 0 1 Router_1 Router_2, Router_ Router_5 2 Router_1, Router_2 3 Router_1, Router_2, Router_3 Router_5, Router_3 Router_5, Router_4 Router_ Router_ Router_1, Router_2, Router_3, Router_4 5 Router_1, Router_2, Router_3, Router_4, Router_5 Router_5 Router_ Εφαρμογή αλγόριθμου Dijkstra στον δρομολογητή 1, του παραδείγματος (26)

28 ρομολόγηση Συντομότερης ιαδρομής (Shortest Path Routing) (συνέχεια) Ο αλγόριθμος του Dijkstra - Παράδειγμα (συνέχεια): Αφού ολοκληρωθούν όλα τα βήματα, ο πρώτος δρομολογητής μπορεί να φτιάξει τον πίνακα δρομολόγησης του, από τα αποτελέσματα του τελευταίου βήματος, όπως φαίνεται από τον ανωτέρω πίνακα. Έτσι, ο πίνακας δρομολόγησης του πρώτου δρομολογητή θα μοιάζει περίπου με τον ακόλουθο πίνακα: Router_1 Router_2 Router_3 Router_4 Router_ Παράδειγμα πίνακα δρομολόγησης (27)

29 Γενικά ρομολόγηση Πολλαπλών ιαδρομών (Multipath Routing) Είναι γνωστή και ως δρομολόγηση με διακλαδώσεις (Bifurcated Routing). Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για αντιμετώπιση της αδυναμίας του βέλτιστου μονοπατιού (δηλαδή, της συντομότερης διαδρομής) να αντεπεξέρθει στο μεγάλο φόρτο δεδομένων που γεννιέται στο δίκτυο. Με αυτήν την τεχνική, πέρα από τη βέλτιστη διαδρομή χρησιμοποιούνται και άλλες δευτερεύουσες διαδρομές, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό να διαμοιράζεται ομοιόμορφα ανάμεσα στους δρομολογητές και επομένως, η απόδοση του συνολικού δικτύου να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι διάφορες διαδρομές μπορεί να επιλέγονται έτσι ώστε να είναι ασύμπτωτες. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο μπορεί να ανακάμπτει από βλάβες και δυσλειτουργίες των δρομολογητών και των γραμμών. (28)

30 Λειτουργία ρομολόγηση Πολλαπλών ιαδρομών (Multipath Routing) (συνέχεια) Σε κάθε δρομολογητή υπάρχει ένας πίνακας με καταχωρήσεις πιθανών γραμμών εξόδου, ανάλογα με τον ενδεχόμενο προορισμό των πακέτων εισόδου. Τα ειδικά βάρη των γραμμών αντιστοιχίζονται σε πιθανότητες χρησιμοποίησης των γραμμών αυτών από τον δρομολογητή, για να προωθηθεί το εισερχόμενο πακέτο προς τον προορισμό. Όταν φθάνει ένα πακέτο ο δρομολογητής διαβάζει τον προορισμό του, παράγει έναν τυχαίο αριθμό και αφού συμβουλευτεί τον πίνακα πιθανοτήτων, στέλνει το πακέτο στη γραμμή εξόδου που αντιστοιχεί στον τυχαίο αριθμό. Σημείωση: Ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για την εύρεση ασύμπτωτων διαδρομών σε ένα γράφημα, είναι ο αλγόριθμος Even (1975). (29)

31 ρομολόγηση Καυτής Πατάτας (Hot Potato Routing) Αναπτύχθηκε από τον Baran το Ανήκει στην κατηγορία των απομονωτικών προσαρμοστικών αλγορίθμων δρομολόγησης. Ο κάθε δρομολογητής ενδιαφέρεται μόνο να ξεφορτωθεί τα εισερχόμενα πακέτα, όσο πιο γρήγορα μπορεί. Υπάρχουν 2 επιλογές: Το κάθε εισερχόμενο πακέτο στέλνεται στη μικρότερη ουρά εξόδου, χωρίς ο δρομολογητής να ενδιαφέρεται που οδηγεί αυτή. Λαμβάνονται υπόψη και τα στατικά βάρη των γραμμών εξόδου, οπότε ο δρομολογητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ 3 υποπεριπτώσεων: 1. Τα εισερχόμενα πακέτα στέλνονται στη γραμμή με το μεγαλύτερο βάρος, εκτός αν η αντίστοιχη ουρά είναι γεμάτη ή έχει υπερβεί κάποιο όριο. 2. Τα πακέτα στέλνονται στις μικρότερες ουρές, εκτός εάν τα βάρη στις αντίστοιχες γραμμές είναι πολύ μικρά. 3. Οι γραμμές κατατάσσονται ως προς το μήκος της ουράς και τα βάρη τους, οπότε για να δει που θα στείλει το πακέτο ο δρομολογητής, αθροίζει τους αριθμούς κατάταξης και επιλέγει τη γραμμή με το μικρότερο άθροισμα. (30)

32 ρομολόγηση Ανάστροφης Ενημέρωσης (Backward Learning Routing) Το κάθε πακέτο κρατάει την ταυτότητα του δρομολογητή της πηγής και ένα μετρητή των δρομολογητών από τους οποίους περνά. Όταν ένας δρομολογητής, ο οποίος ελέγχει κάποια γραμμή, αντιληφθεί το πέρασμα του πακέτου από τη γραμμή αυτή, γνωρίζει ότι απαιτούνται τόσα βήματα (hops) όσα αναγράφει ο μετρητής, για να στείλει ένα πακέτο προς το δρομολογητή της πηγής. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε δρομολογητής κρατάει έναν πίνακα συνεχώς ενημερώνεται. (31)

33 ρομολόγηση έλτα (Delta Routing) Πρόκειται για έναν αλγόριθμο μεταξύ συγκεντρωτικής και απομονωτικής δρομολόγησης, ο οποίος αναπτύχθηκε από τον Rudin το Ο κάθε δρομολογητής υπολογίζει ένα συντελεστή κόστους για τις γραμμές του και στέλνει όλους τους συντελεστές στο RCC (Routing Control Center Κέντρο Ελέγχου ρομολόγησης). Το RCC κάνει χρήση των στοιχείων αυτών για να βρει τις k καλύτερες διαδρομές μεταξύ οποιωνδήποτε 2 δρομολογητών (έστω i και j οι δρομολογητές). Μια διαδρομής n θεωρείται ισοδύναμη της βέλτιστης διαδρομής μεταξύ των i και j, αν και μόνο αν υπάρχει κάποιο δ ώστε: όπου το είναι το συνολικό κόστος της n-οστής καλύτερης διαδρομής από το i στο j και το είναι το συνολικό κόστος της βέλτιστης διαδρομής από το i στο j. Συνήθως οι τιμές του δ και του k καθορίζονται από το διαχειριστή του κάθε δικτύου. (32)

34 ρομολόγηση Πλημμυρίσματος (Flooding Routing) Πρόκειται για την πιο ακραία μορφή απομονωτικής δρομολόγησης. Ο κάθε δρομολογητής στέλνει από ένα αντίγραφο του εισερχόμενου πακέτου σε όλες τις γραμμές εξόδου, εκτός από τη γραμμή εισόδου του πακέτου. Η μέθοδος αυτή βρίσκει σίγουρα τη βέλτιστη διαδρομή, όμως κρίνεται ιδιαίτερα ασύμφορη εξαιτίας της υπερβολικής σπατάλης πόρων που απαιτεί. Βρίσκει κάποιες εφαρμογές, λόγω της ανθεκτικότητάς της, σε στρατιωτικά δίκτυα ή πολλών κατανεμημένων βάσεων δεδομένων. Χρησιμοποιείται κυρίως ως μέτρο σύγκρισης των άλλων αλγορίθμων, αφού κάτω από ιδανικές συνθήκες, οδηγεί στη μικρότερη καθυστέρηση διάδοσης πακέτου. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η απομάκρυνση των αντιγράφων-πακέτων, όταν το πακέτο φθάσει στον προορισμό. Για την επίλυσή του έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, όπως η χρήση μετρητών. Μια παραλλαγή του πλημμυρίσματος είναι το επιλεκτικό πλημμύρισμα (Selective Flooding), όπου το κάθε εισερχόμενο πακέτο προωθείται προς τις γραμμές εξόδου, οι οποίες εικάζεται πως θα οδηγήσουν, τελικώς, το πακέτο στον προορισμό του. Λειτουργεί, δηλαδή, με έναν τρόπο όπως η πυξίδα. (33)

35 ρομολόγηση με βάση την ροή (Flow Base Routing) Πρόκειται για μια προσπάθεια αξιολόγησης όλων των αλγόριθμων δρομολόγησης με χρήση της θεωρίας ουρών. Η μέθοδος αυτή, η οποία αναπτύχθηκε από τους Bertsekas και Gallager (1987), προϋποθέτει ότι κάποια βασικά χαρακτηριστικά του προς μελέτη δικτύου είναι γνωστά (π.χ. τοπολογία, χωρητικότητες γραμμών,...). έτσι, με χρήση της θεωρίας ουρών, αξιολογούνται οι αλγόριθμοι ως προς τη μέση καθυστέρηση πακέτων σε ολόκληρο το δίκτυο. Είναι εύκολο να γραφτεί ένα πρόγραμμα που να αξιολογεί τους αλγόριθμους δρομολόγησης για κάποια διαδρομή, με τον τρόπο που περιγράφτηκε παραπάνω (34)

36 Ιεραρχική ρομολόγηση (Hierarchical Routing) Καθώς αυξάνει το μέγεθος του δικτύου, οι διάφοροι δρομολογητές χρειάζονται όλο και μεγαλύτερη μνήμη για να κρατούν τους πίνακες δρομολόγησης, μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη για να ελέγχουν τους πίνακες και η ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των δρομολογητών απαιτεί μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Επομένως, υπάρχει ένα απαγορευτικό όριο στο μέγεθος δικτύου, το οποίο τίθεται από τις δυνατότητες των δρομολογητών. Η ιεραρχική δρομολόγηση προσφέρει λύση στο πρόβλημα αυτό. Οι δρομολογητές τοποθετούνται σε ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους ιεραρχούνται σε όλο και πιο περιεκτικά και ευρύτερα σύνολα. Ένα παράδειγμα ιεραρχικής δρομολόγησης είναι η πρόταση της ΑΤ&Τ για πολύπλεξη στο τηλεφωνικό δίκτυο. Σύμφωνα με αυτή, ακολουθείται η εξής ιεραρχία: Group Super Group Master Group Jumbo Group (35)

37 ρομολόγηση Εκπομπής (Broadcast Routing) Πρόκειται για μια σειρά αλγορίθμων που αναπτύχθηκαν για περιπτώσεις δρομολόγησης όπου μια πηγή στέλνει πακέτα σε κάθε δυνατό προορισμό (Broadcasting). Οι διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθοι: Η πηγή να κρατάει κατάλογο προορισμών και να στέλνει ένα ξεχωριστό πακέτο στον κάθε προορισμό. Χρήση δρομολόγησης πλημμυρίσματος. ρομολόγηση πολλαπλών προορισμών (Multi destination Routing): Το πακέτο φέρει χάρτη προορισμών. Όταν φθάνει σε κάποιον δρομολογητή, αυτός ελέγχει το χάρτη και παράγει τόσα αντίγραφα, όσα πρέπει ανάλογα με τη γραμμή εξόδου. Χρήση του δέντρου προορισμού (Sink Tree) του δρομολογητή πηγή, ή οποιουδήποτε άλλου δέντρου σύνδεσης (Spanning Tree). Αν όλοι οι άλλοι δρομολογητές έχουν γνώση του δέντρου αυτού, η δρομολόγηση εκπομπής πραγματοποιείται με πολύ εύκολο τρόπο. Οι δρομολογητές να έχουν την ικανότητα να διακρίνουν ανάμεσα στα νέα εισερχόμενα πακέτα και σε αντίγραφα πακέτα που πρέπει να απορριφθούν. (36)

38 (37)

39 Εισαγωγή Ένα επιπλέον καθήκον για το επίπεδο δικτύου είναι και ο έλεγχος συμφόρησης (Congestion Control). Αν και ο έλεγχος συμφόρησης πραγματοποιείται σε επίπεδο μεταφοράς, από το πρωτόκολλο TCP, αυτό δεν εμποδίζει συγκεκριμένου τύπου δίκτυα (π.χ. ΑΒR/ATM) από το να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, τουλάχιστον εντός της δικής τους επικράτειας. Η συμφόρηση εμφανίζεται σε ένα δρομολογητή, όταν δέχεται έναν καταιγισμό πακέτων προς μια συγκεκριμένη γραμμή εξόδου για κάποιο χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο, ώστε να πλημμυρίσει τον ενταμιευτή (buffer) προς τη συγκεκριμένη έξοδο. Ο δρομολογητής αναγκάζεται να απορρίψει πακέτα, τα οποία θα λείψουν από τον προορισμό τους. Η πηγή αναγκάζεται να τα αναμεταδώσει με αποτέλεσμα αυτά να περνούν από τον ήδη συνωστισμένο δρομολογητή και το πρόβλημα της συμφόρησης να επιδεινώνεται συνεχώς. (38)

40 Εισαγωγή (συνέχεια) Έχει αναπτυχθεί μια ποικιλία αλγορίθμων για των έλεγχο συμφόρησης, οι οποίοι χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες: Αλγόριθμοι ανοιχτού-βρόγχου (Open-Loop Algorithms) και Αλγόριθμοι κλειστού-βρόγχου (Closed-Loop Algorithms). (39)

41 Έλεγχος Συμφόρησης Ανοιχτού Βρόγχου Αυτού του είδους οι αλγόριθμοι ενεργούν προληπτικά, ώστε να μην εμφανιστεί συμφόρηση στο δίκτυο. ιασφαλίζουν ότι οι ροές που θα δημιουργηθούν από τις διάφορες πηγές δεν πρόκειται να υποβαθμίσουν τα λειτουργία και την ποιότητα υπηρεσίας (QoS) του δικτύου. Κάποια από τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο συμφόρησης είναι: Έλεγχος εισόδου(admission Control) Επόπτευση (Policing) ιαμόρφωση κυκλοφοριακού (Traffic Shaping) (40)

42 Έλεγχος Συμφόρησης Ανοιχτού Βρόγχου (συνέχεια) Έλεγχος εισόδου(admission Control) Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις δικτύων νοητών κυκλωμάτων (Virtual Circuits) και μεταγωγής πακέτων (Packet Switching), αλλά έχει επεκταθεί και για τα δίκτυα αυτοδύναμων πακέτων που λειτουργούν υπό συνθήκες καταιγισμού (Burst). Στην πρώτη περίπτωση, που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, ο αλγόριθμος είναι γνωστός ως Έλεγχος Εισόδου Σύνδεσης (Connection Admission Control - CAC). Ο CAC ελέγχει τα χαρακτηριστικά της ροής κατά τη δημιουργία της σύνδεσης (Connection Setup) από την πηγή. Όλες αυτές οι παράμετροι αναγράφονται, από την πηγή, στον περιγραφέα κυκλοφοριακού (Traffic Descriptor). Βασιζόμενος στα στοιχεία αυτά, ο CAC υπολογίζει το εύρος ζώνης που θα αφιερωθεί στην πηγή, το οποίο είναι γνωστό και ως Ενεργό Εύρος ζώνης (Effective Bandwidth). Στην περίπτωση καταιγισμού, για δίκτυα αυτοδύναμων πακέτων, ο αλγόριθμος είναι γνωστός ως Έλεγχος Εισόδου Καταιγισμού (Burst Admission Control - BAC). (41)

43 Έλεγχος Συμφόρησης Ανοιχτού Βρόγχου (συνέχεια) Επόπτευση (Policing) Η διαδικασία της επόπτευσης ακολουθεί της διαδικασίας ελέγχου εισόδου. Σκοπός της είναι να αστυνομεύει το κυκλοφοριακό που παράγει η πηγή, ώστε αυτό να μην ξεφεύγει από τα όρια που έχουν τεθεί από τον αλγόριθμο CAC. Αν ο ρυθμός αποστολής δεδομένων από την πηγή ξεπεράσει το ανώτατο όριο (peak rate), τότε το δίκτυο μπορεί να ακολουθήσει 2 πολιτικές: Απορρίπτει απευθείας το κυκλοφοριακό που ξεπερνάει τα ανώτατα όρια. ίνει μια ετικέτα μικρότερης προτεραιότητας στο κυκλοφοριακό αυτό, οπότε αν χρειαστεί στο μέλλον το απορρίπτει. Ένας γνωστός αλγόριθμος επόπτευσης είναι και ο αλγόριθμος του στάζοντος κουβά (Leaky Bucket). (42)

44 Έλεγχος Συμφόρησης Ανοιχτού Βρόγχου (συνέχεια) ιαμόρφωση κυκλοφοριακού (Traffic Shaping) Πρόκειται για μια λειτουργία που πραγματοποιείται από την πηγή (ή, από ειδικές συσκευές μετά την πηγή), παράλληλα με την διαδικασία της επόπτευσης του κυκλοφοριακού. Ο στόχος της είναι να συγχρονιστεί ο ρυθμός αποστολής δεδομένων της πηγής με τον ρυθμό που επιβάλλεται από τη συσκευή επόπτευσης, με αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή λειτουργία του δικτύου. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την αρχική αλλοίωση του κυκλοφοριακού και τη σταδιακή διαμόρφωσή του στο επίπεδο ανοχής της συσκευής επόπτευσης. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση του κυκλοφοριακού. Οι πιο σημαντικές βασίζονται στις τεχνολογίες του Leaky Bucket και του Token Bucket (Κουβάς Κουπονιών). (43)

45 Έλεγχος Συμφόρησης Κλειστού Βρόγχου Αντιμετωπίζει το φαινόμενο της συμφόρησης κατά τη λειτουργία του δικτύου (δηλαδή, οι ροές των πηγών έχουν ήδη σχηματιστεί) και βασίζεται σε πληροφορίες ανάδρασης (Feedback Information) του δικτύου για να ρυθμίσει την ταχύτητα αποστολής δεδομένων των πηγών. Οι πληροφορίες ανάδρασης διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: Υπονοούμενη Ανάδραση (Implicit Feedback) Σαφής Ανάδραση (Explicit Feedback) (44)

46 Έλεγχος Συμφόρησης Κλειστού Βρόγχου (συνέχεια) Υπονοούμενη Ανάδραση (Implicit Feedback) Οι πληροφορίες για συμφόρηση λαμβάνονται έμμεσα, συνήθως από κάποιο χρονόμετρο που διαθέτει η πηγή. Όταν ξεπεραστεί κάποιο χρονικό περιθώριο μετά την αποστολή κάποιου πακέτου, χωρίς επιβεβαίωση λήψης, τότε η πηγή εικάζει ότι το δίκτυο είναι συνωστισμένο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο έλεγχος συμφόρησης του πρωτοκόλλου TCP (επίπεδο μεταφοράς, όχι επίπεδο δικτύου) Σαφής Ανάδραση (Explicit Feedback) Οι πληροφορίες για συμφόρηση περιέχονται σε ειδικά πακέτα που παράγει το δίκτυο, τα οποία αποστέλλονται στην πηγή, ώστε να ειδοποιείται αυτή, για το επίπεδο συμφόρησης του δικτύου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο έλεγχος συμφόρησης στα δίκτυα ABR/ATM, όπου παράγονται τα πακέτα RM τα οποία πληροφορούν την πηγή. (45)

47 (46)

48 Το Υποεπίπεδο ιαδικτύου (Internet Sublayer) Έως τώραθεωρήθηκε ότι κατά την end-to-end μεταφορά, τα τελικά συστήματα (End Systems ή DTEs ή Hosts) που επικοινωνούν ανήκουν στο ίδιο δίκτυο (WAN, MAN, LAN). Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου τα DTEs που επικοινωνούν ανήκουν σε δίκτυα με διαφορετική τοπολογία και τεχνολογία (π.χ. ΑΤΜ, Frame Relay, X.25, Ethernet, ). Αυτό σημαίνει ότι οι δρομολογητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, όποτε χρειάζεται, να μετατρέπουν τα πακέτα του ενός δικτύου σε πακέτα του άλλου. Οι ανάγκες για διαδικτύωση οδήγησαν την ISO να χωρίσει το επίπεδο δικτύου (Network Layer) του μοντέλου OSI σε τρία υποεπίπεδα: Υποεπίπεδο ιαδικτύου (Internet Sublayer), Υποεπίπεδο Βελτίωσης Υποδικτύου (Subnet Enhancement Sublayer) και Υποεπίπεδο Προσπέλασης Υποδικτύου (Subnet Access Sublayer). (47)

49 Το Υποεπίπεδο ιαδικτύου (Internet Sublayer) (συνέχεια) Και στις περιπτώσεις διαδικτύωσης, τα βασικά θέματα είναι περίπου τα ίδια με αυτά που περιγράφτηκαν σε προηγούμενες παραγράφους, δηλαδή: ρομολόγηση, Έλεγχος Ροής και Συμφόρησης και επιπλέον Ποιότητα Υπηρεσίας (Quality of Service - QoS), ιευθυνσιοδότηση (Addressing), κ.α. Το πρωτόκολλο διαδικτύωσης στο μοντέλο OSI είναι γνωστό ως ISO IP ή ISO CLNP. Στην ουσία, η ISO έχει υιοθετήσει το πρωτόκολλο IP, το οποίο πρωτοαναπτύχθηκε, ως γνωστό, από την DARPA και χρησιμοποιήθηκε στο ARPANET. Το πέρασμα από το ARPANET στο σημερινό INTERNET καθιέρωσε την αρχιτεκτονική TCP/IP, η οποία είναι κραταιά σήμερα σε όλες τις εφαρμογές διαδικτύωσης, όπως είναι τα ιδιωτικά Intranets. εν είναι λοιπόν τυχαία η υιοθέτηση των χαρακτηριστικών του IP (αλλά και του TCP) από την ISO. (48)

50 Γενικά Το Πρωτόκολλο ιαδικτύωσης (Internet Protocol) Το πρωτόκολλο IP προσφέρει μια υπηρεσία χωρίς σύνδεση (connectionless service) στη μεταφορά των δεδομένων (σε αντίθεση με τις connection oriented υπηρεσίες). Αυτό σημαίνει ότι, τα αυτοδύναμα πακέτα IP (IP Datagrams) μεταφέρονται προς τον προορισμό, χωρίς ο δέκτης να είναι προετοιμασμένος να τα δεχτεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, το πρωτόκολλο IP να μην μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων (Reliable Data Transfer) με έλεγχο σφαλμάτων (Error Control), Έλεγχο Ροής (Flow Control) και Έλεγχο Συμφόρησης (Congestion Control). Το κάθε πακέτο IP δρομολογείται ανεξάρτητα από τα άλλα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πακέτα αυτά καλούνται αυτοδύναμα. Αυτού του είδους η υπηρεσία που προσφέρει το IP, η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή δρομολόγηση από την πηγή στον προορισμό, χωρίς εγγυήσεις για ασφαλή μεταφορά, είναι γνωστή και με τον όρο best effort service (υπηρεσία καλύτερης προσπάθειας). (49)

51 Το Πρωτόκολλο ιαδικτύωσης (Internet Protocol) (συνέχεια) Γενικά Σήμερα, οι διαδικτυακές ανάγκες του INTERNET καλύπτονται από την τέταρτη έκδοση του πρωτοκόλλου IP (IPv4). Οι αυξανόμενες, όμως, απαιτήσεις, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού δικτύων στο INTERNET, θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση του IPv4 από το IPv6. Έτσι, ένα μεγαλύτερο εύρος διευθύνσεων θα μπορέσει να καλυφθεί (128 bits διευθυνσιοδότησης στο IPv6, σε αντίθεση με 32 bits στο IPv4). Το IPv6 θα φέρει και άλλες καινοτομίες (π.χ. όχι πεδίο Checksum), στις οποίες όμως δεν πρόκειται να επεκταθεί το παρόν. (50)

52 Το Πρωτόκολλο ιαδικτύωσης (Internet Protocol) (συνέχεια) Το Αυτοδύναμο πακέτο δεδομένων IPv4 (51)

53 Το Πρωτόκολλο ιαδικτύωσης (Internet Protocol) (συνέχεια) Το Αυτοδύναμο πακέτο δεδομένων IPv4 (συνέχεια) Το αυτοδύναμο πακέτο του IPv4 έχει μέγεθος που φθάνει έως και bytes με μια επικεφαλίδα (Header) που κυμαίνεται από 20 έως 60 bytes. Τα κυριότερα πεδία του πακέτου IPv4 είναι τα ακόλουθα: Έκδοση (Version 4 bits): Προσδιορίζει την έκδοση του πρωτοκόλλου IP (0100 για το IPv4). Έτσι, ένας δρομολογητής ξέρει πώς να διαβάσει ένα πακέτο IP. Μέγεθος Επικεφαλίδας (Header Length 4 bits): Κωδικοποιεί το πραγματικό μήκος της επικεφαλίδας. Για να υπολογιστεί το πραγματικό μήκος, πολλαπλασιάζεται το κωδικοποιημένο επί 4. Τύπος Υπηρεσίας (Service Type 8 bits): Τα bits του πεδίου αυτού προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται το πακέτο IP. Κωδικοποιούν στοιχεία σχετικά με την ποιότητα υπηρεσίας, όπως ο ρυθμός εξυπηρέτησης (Throughput), η αξιοπιστία (Reliability), η προτεραιότητα του πακέτου (Packet Priority), και άλλα. Συνολικό Μέγεθος (Total Length 16 bits): Προσδιορίζει το συνολικό μέγεθος του πακέτου IP. Τα 16 bits μπορούν να κρατήσουν μέγιστο μέγεθος έως και bytes. (52)

54 Το Πρωτόκολλο ιαδικτύωσης (Internet Protocol) (συνέχεια) Το Αυτοδύναμο πακέτο δεδομένων IPv4 (συνέχεια) Τα κυριότερα πεδία του πακέτου IPv4 (συνέχεια): Αναγνώριση (Identification 16 bits): Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τμηματοποίησης του πακέτου IP, σε πακέτα των διαφόρων δικτύων πρόσβασης (π.χ. σε ATM cells). Έτσι, αναγνωρίζεται ποιο frame αντιστοιχεί σε ποιο IP Datagram. Σημαίες (flags 3 bits): Τα ψηφία αυτά χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά σε περιπτώσεις τμηματοποίησης. Αφετηρία Τμηματοποίησης (Fragmentation Offset 13 bits): Χρησιμοποιείται ως δείκτης της αφετηρίας των δεδομένων στο πακέτο IP, εάν αυτό είναι τεμαχισμένο. Χρόνος Ζωής Πακέτου (Time to Live 8 bits): Η πηγή τοποθετεί στο πεδίο αυτό το μέγιστο αριθμό βημάτων (hops) του πακέτου IP στο δίκτυο. Ο κάθε δρομολογητής αφαιρεί από μια μονάδα. Έτσι, αν ο μετρητής αυτός μηδενιστεί σε κάποιο δρομολογητή (προτού δηλαδή το πακέτο φθάσει στον προορισμό), ο δρομολογητής το απορρίπτει θεωρώντας το χαμένο. (53)

55 Το Πρωτόκολλο ιαδικτύωσης (Internet Protocol) (συνέχεια) Το Αυτοδύναμο πακέτο δεδομένων IPv4 (συνέχεια) Τα κυριότερα πεδία του πακέτου IPv4 (συνέχεια): Πρωτόκολλο (Protocol 8 bits): Προσδιορίζει το πρωτόκολλο του ανωτέρου επιπέδου μεταφοράς (π.χ. TCP, UDP, ). Άθροισμα Ελέγχου Επικεφαλίδας (Header Checksum 16 bits): Χρησιμοποιείται στον έλεγχο της ακεραιότητας της επικεφαλίδας (όχι του υπόλοιπου πακέτου). ιεύθυνση Πηγής (Source Address 32 bits): Προσδιορίζει την αρχική πηγή του πακέτου. ιεύθυνση Προορισμού (Destination Address 32 bits): Προσδιορίζει τον προορισμό του πακέτου. Χρησιμεύει στη δρομολόγηση. Επιλογές (Options): Προαιρετικό πεδίο. εδομένα (Data): Μεταβλητού μεγέθους πεδίο, το οποίο, συνήθως, περιέχει το πακέτο του ανωτέρου επιπέδου (π.χ. TCP Segment). Σημείωση: Το πρωτόκολλο IP αφήνει όλους τους ελέγχους (ροής, συμφόρησης, σφαλμάτων, ) στο πρωτόκολλο του ανωτέρου επιπέδου μεταφοράς, δηλαδή στο πρωτόκολλο TCP. (54)

56 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP Για το κάθε υπολογιστή υπάρχει μια σύνδεσή ή γραμμή επικοινωνία (link) με το δίκτυο. Ο κάθε δρομολογητής έρχεται σε επαφή με πολλές γραμμές επικοινωνίας. Γενικά, ανάμεσα σε μια γραμμή επικοινωνίας και σε έναν υπολογιστή (host) ή δρομολογητή (router), υπάρχει μια διασύνδεση (interface). Η κάθε διασύνδεση φέρει μια συγκεκριμένη διεύθυνση ΙΡ. Οι διευθύνσεις ΙΡ αποτελούνται από 4 bytes πληροφορίας (δηλαδή, 32 bits). Αυτό σημαίνει ότι το πρωτόκολλο ΙΡ (συγκεκριμένα η τέταρτη έκδοση του πρωτοκόλλου) μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 2 32 διαφορετικές διευθύνσεις ΙΡ. Οι διευθύνσεις ΙΡ αναπαριστώνται στην μορφή dot decimal. ηλαδή, το κάθε byte μετατρέπεται στον αντίστοιχο δεκαδικό αριθμό και χωρίζεται από τα υπόλοιπα με μία τελεία. Έτσι, για παράδειγμα έχουμε τη διεύθυνση που αντιστοιχεί στο δυαδικό: (55)

57 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Η διανομή των διευθύνσεων ΙΡ στα διάφορα δίκτυα δεν είναι αυθαίρετη δεδομένου ότι ο κάθε υπολογιστής θα πρέπει να φέρει μια ξεχωριστή διεύθυνση ΙΡ. Υπάρχει ο οργανισμός ΙΑΝΑ (Internet Assigned Number Authority) που επιφορτίζεται με το έργο της απόδοσης των διευθύνσεων στα διάφορα δίκτυα (και κατ επέκταση και στους υπολογιστές αυτών). Υπάρχουν τρεις επιμέρους υπο-οργανισμοί που ελέγχουν την διανομή σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον κάθε ένα να υποστηρίζει μια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Οι οργανισμοί αυτοί είναι: ARIN (American Registry for Internet Number). RIPE (Resaux IP Europeans). APNIC (Asia Pacific Network Information Center). Κάθε υπολογιστής ή ομάδα υπολογιστών ή κάθε παροχέας Internet που επιθυμεί να πάρει μία διεύθυνση IP πρέπει να απευθυνθεί στον ΙΑΝΑ. O IANA δίνει τη διεύθυνση αυτό πού αποτελείται από 4 ομάδες ψηφίων και είναι της μορφής: xxx.xxx.xxx.xxx όπου κάθε ομάδα xxx παίρνει αριθμούς από το 0 έως το 255. (56)

58 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Η ομάδα που βρίσκεται στα αριστερά λέγεται η πιο σημαντική ομάδα. Η κατώτατη διεύθυνση είναι η και η ανώτατη είναι η Οι διευθύνσεις ΙΡ χωρίζονται σε πέντε ομάδες τάξεις (classes), όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Οι διευθύνσεις έχουν δύο τμήματα, ένα τμήμα πεδίου και ένα τμήμα υπολογιστή υποδοχής (host). Το τμήμα πεδίου ονομάζεται πρόθεμα, ενώ το τμήμα διεύθυνσης για τον υπολογιστή υποδοχής ονομάζεται κατάληξη. Στην διεθνή βιβλιογραφία, αυτά τα δύο τμήματα είναι γνωστά ως netid και hostid αντίστοιχα. Οι τάξεις διευθύνσεων ΙΡ (57)

59 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Τα 4 πρώτα bit είναι αρκετά για να προσδιοριστεί κλάση του δικτύου και οι δρομολογητές ή οι άλλες δικτυακές συσκευές να αποφασίσουν ποιο τμήμα της διεύθυνσης ανήκει στο πεδίο του δικτύου και ποιο στο πεδίο του υπολογιστή υποδοχής. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται σε ένα δρομολογητή κάθε φορά που λαμβάνει ένα πακέτο. Λόγω της συχνότητας του υπολογισμού αυτού, πρέπει να γίνεται από το λογισμικό του IP γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο Οι τάξεις διευθύνσεων ΙΡ (58)

60 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Με τη χρήση ενός απλού πίνακα, όπως ο παρακάτω, μπορεί εύκολα και γρήγορα να γίνει ο υπολογισμός της κλάσης, χωρίς τη χρήση συγκρίσεων και άλλων πράξεων που είναι περίπλοκες. Όπως φαίνεται: Οι οκτώ συνδυασμοί που αρχίζουν με 0 αντιστοιχούν σε κλάση Α. 4 συνδυασμοί που αρχίζουν με 01 αντιστοιχούν σε κλάση Β, και 2 συνδυασμοί που αρχίζουν με 110 αντιστοιχούν σε κλάση Γ. Μία διεύθυνση που αρχίζει με 111 αντιστοιχεί σε κλάση. Μια διεύθυνση που αρχίζει με 1111 αντιστοιχεί σε μια κλάση που δεν χρησιμοποιείται. 4 πρώτα ψηφία της ιεύθυνσης Πίνακας εικτών (σε εκαδική Μορφή) Κλάση της ιεύθυνσης A A A A A A A A B B B B Γ Γ Ε Εύρεση της κλάσης με χρήση των 4 πρώτων bits, μιας διεύθυνσης IP (59)

61 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Οι διευθύνσεις των 32 bit είναι πολύ δύσκολο να απομνημονευθούν από τους χρήστες. Για το λόγο αυτό κάθε ομάδα των 8 bit αντιστοιχίζεται στον ισοδύναμο δεκαδικό της αριθμό και οι τέσσερις αριθμοί που προκύπτουν χωρίζονται με μία τελεία: υαδικός Αριθμός 32 ψηφίων Ισοδύναμο σε μορφή δεκαδικού με τελείες (dotted decimal) Η αντιστοιχία των δυαδικών διευθύνσεων IP σε δεκαδικές Κλάση Εύρος Τιμών Α 0 έως και 127 Β 128 έως και 191 Γ 192 έως και έως και 239 Ε 240 έως και 255 Το Εύρος της κάθε κλάσης με βάση τον πρώτο δεκαδικό αριθμό (60)

62 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Με βάση το χωρισμό των δικτύων σε κλάσεις με τον παραπάνω τρόπο, μπορούμε να υπολογίσουμε τον μέγιστο αριθμό δικτύων και υπολογιστών υποδοχής που έχει η κάθε κλάση: Κλάση ιεύθυνσης Ψηφία Προθέματος Μέγιστος Αριθμός ικτύων Ψηφία Κατάληξης Μέγιστος Αριθμός Υπολογιστών ανά ίκτυο A Β Γ Μέγιστος αριθμών δικτύων και υπολογιστών υποδοχής (Hosts) για την κάθε κλάση Σε ένα διαδίκτυο οι αριθμοί δικτύου και υπολογιστή υποδοχής είναι μοναδικές. Οι αριθμοί αυτοί δίνονται από τους παροχείς υπηρεσιών ιαδικτύου (Internet Service Providers, ISP) ή από τις κατά τόπους εθνικές αρχές υπεύθυνες για την αριθμοδότηση. Ένας οργανισμός παίρνει την διεύθυνση δικτύου ή μια ομάδα δυνατών διευθύνσεων και μετά μπορεί να τις αναθέσει στους υπολογιστές που διαχειρίζεται. (61)

63 ιευθυντοποίηση στο Πρωτόκολλο IP (συνέχεια) Ένα παράδειγμα διευθυνσιοδότησης Το δίκτυο αποτελείται από υποδίκτυα, σταθμούς υποδοχής και συσκευές δικτύου. Υπάρχει ένα δίκτυο κλάσης Α (πρόθεμα 33), δύο δίκτυα κλάσης Β ( προθέματα , ) και ένα δίκτυο κλάσης Γ (πρόθεμα ). Κάθε υπολογιστής υποδοχής έχει υποχρεωτικά το πρόθεμα του δικτύου στο οποίο ανήκει. Υπολογιστές υποδοχής σε διαφορετικά δίκτυα μπορεί να έχουν τον ίδιο αριθμό, ενώ οι αριθμοί αυτοί δεν είναι κατά ανάγκη συνεχόμενοι. (62)

64 Ειδικές ιευθύνσεις IP To ΙP χρησιμοποιεί τη διεύθυνση 0 στο πεδίο του υπολογιστή υποδοχής για να προσδιορίσει ολόκληρο το δίκτυο. Η διεύθυνση αναφέρεται στο δίκτυο κλάσης Β με πρόθεμα Είναι προφανές ότι η διεύθυνση αυτή δεν μπορεί να είναι διεύθυνση προορισμού ενός πακέτου. Εάν στο πεδίο του υπολογιστή υποδοχής υπάρχει μια σειρά από 1 τότε αναφερόμαστε σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου. Όταν φτάσει ένα τέτοιο πακέτο στο δίκτυο μεταφέρεται σε όλους τους υπολογιστές στο δίκτυο αυτό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δυνατότητα που έχουν πολλά δίκτυα για ανοικτή εκπομπή (broadcast) ή μέσω της δημιουργίας αντιγράφων από το δίκτυο. Εάν η διεύθυνση αποτελείται από μια σειρά από 1 τότε έχουμε περιορισμένη εκπομπή, δηλαδή εκπομπή τοπικά μόνο σε ένα δίκτυο. Εάν η διεύθυνση αποτελείται από μια σειρά από 0 εννοείται ο ίδιος υπολογιστής. Η διεύθυνση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως κατά την εκκίνηση ενός υπολογιστή. (63)

65 Ειδικές ιευθύνσεις IP (συνέχεια) Υπάρχει επίσης και η διεύθυνση που αρχίζει από 127, η οποία αντιστοιχεί σε μια διεύθυνση βρόχου (loopback address). Χρησιμοποιείται όταν δεν θέλουμε ένα πακέτο να φύγει έξω από το δίκτυο, κυρίως για μηνύματα ελέγχου. Ένα τέτοιο πακέτο δεν πρέπει ποτέ να κυκλοφορεί στο δίκτυο. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται σε περίληψη τα προθέματα των διευθύνσεων, ο τύπος της διεύθυνσης και ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιούνται. Πρόθεμα Κατάληξη Τύπος ιεύθυνσης Σκοπός Όλα 0 Όλα 0 Τοπικός Η/Υ Χρησιμοποιείται κατά την αυτοδύναμη εκκίνηση του Η/Υ ίκτυο Όλα 0 ίκτυο Προσδιορίζει ένα ίκτυο ίκτυο Όλα 1 Κατευθυνόμενη Εκπομπή Εκπομπή σε συγκεκριμένο δίκτυο Όλα 1 Όλα 1 Περιορισμένη Εκπομπή Εκπομπή στο τοπικό δίκτυο 127 Οτιδήποτε ιεύθυνση Βρόγχου Έλεγχος Οι ειδικές διευθύνσεις IP και ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται (64)

66 Υποστήριξη Υποδικτύων Το μοντέλο διευθυνσιοδότησης που έχει αναλυθεί προηγουμένως είναι μοντέλο 2 επιπέδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίζει ένα δίκτυο μες τα τερματικά συστήματα που αυτό περιλαμβάνει. Στην πραγματικότητα όμως, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιο δίκτυο που να έχει έστω και 1000 υπολογιστές (hosts). Είναι πολύ πιο ευέλικτη και εύχρηστη η λύση ενός δικτύου που περιλαμβάνει κάποια υπο-δίκτυα, καθένα από τα οποία έχει υπό την επίβλεψή του έναν λογικό αριθμό τερματικών συστημάτων. Έτσι, το μοντέλο αυτό διευθυνσιοδότησης είναι θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει 3 επίπεδα, το επίπεδο δικτύου (netid), το επίπεδο υποδικτύου (subnetid) και το επίπεδο υπολογιστή (hostid). Έτσι για παράδειγμα, στη διεύθυνση , που ανήκει στη δεύτερη τάξη, αντί να ισχύει netid= και hostid = 2.21, θα ισχύει netid=141.14, subnetid = 2 και hostid = 21. (65)

67 Υποστήριξη Υποδικτύων (συνέχεια) Η διαδικασία που χρησιμοποιείται από τους δρομολογητές για την εύρεση των υποδικτύων είναι γνωστή με τον όρο masking. Έτσι, όταν ο δρομολογητής αναλύει μια διεύθυνση ΙΡ σε ένα εισερχόμενο πακέτο, ελέγχει την αποκαλούμενη μάσκα (mask) που αντιστοιχεί για τη διεύθυνση αυτή με βάση τον πίνακα δρομολόγησής του. Εφαρμόζοντας τη μάσκα πάνω στη συγκεκριμένη διεύθυνση αποκαλύπτεται η διεύθυνση του υποδικτύου στο οποίο πρέπει να δρομολογηθεί το πακέτο. Συγκεκριμένα, ο δρομολογητής πραγματοποιεί την λογική πρόσθεση ανάμεσα στη διεύθυνση ΙΡ του εισερχόμενου πακέτου και τη μάσκα, ώστε να αποφασίσει το υποδίκτυο. Έτσι αν η διεύθυνση ΙΡ του εισερχόμενου πακέτου είναι η και η μάσκα είναι η , τότε το πακέτο θα παραδοθεί στο υποδίκτυο Αν η διεύθυνση ΙΡ του εισερχόμενου πακέτου είναι και η μάσκα είναι τότε το πακέτο θα παραδοθεί στο υποδίκτυο (66)

68 Τέλος Παρουσίασης

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη για την: «Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη Νο: Ε140038 Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ («Εταιρία») προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 1. Νομοθεσία για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου Έχουν όλοι υποχρέωση από το Νόμο να συνάψουν ασφάλιση για το αυτοκίνητό τους; Σε ποια νομοθεσία βασίζεται η ασφάλιση αυτοκινήτου; Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Με ποιους τρόπους έτρωγαν τα ψάρια τους; Τα ψάρια τους τα έτρωγαν εκζεστά (βραστά), οφτά (ψητά) ή

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά έχουν περιγραφεί στα προηγούμενα κεφάλαια της παρούσας μελέτης η κατασκευή του τμήματος «Βρύσες Ατσιπόπουλο», του Βόρειου Οδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 Δημήτρης Μικελλίδης Πρόεδρος ΠΟΕΔ Αγαπητοί συνεργάτες, Με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία και εφαρμογή της ενότητας συνέδραμαν και οι συνάδελφοι Μαρία Ανθίμου και Χριστίνα Κκαΐλη (Δημοτικό Σχολείο Μενεού) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη,

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη, (Ο Νικολό Μακιαβέλι, μέσα από μία επιστολή του, περιγράφει την ζωή του στο κτήμα του, στο οποίο είχε αποτραβηχτεί, μετά το 1513 που οι Μεδίκοι ανακατέλαβαν την εξουσία.) Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Ανωριμότητα Προκαταλήψεις- Στερεότυπα Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας Ημιμάθεια Έλλειψη έμπρακτης χριστιανικής ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» 25/1/2011 1. Εισαγωγή Το νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 31 1 ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα της ευχαρίστησης των καρπών της εργασίας του. Ντέιβιντ Χιουμ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημοτικό Ιούνιος 2013 Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Επιμέλεια : Γ. Τσούκας ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 1. Εννοιολογική Οριοθέτηση 8. Κριτική θεώρηση Σύνοψη Διαθεματικότητα Διεπιστημονικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο

Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: 1-2 διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης

Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή Φιλοσοφίας Τμήμα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Σελίδα 2 1. Κατάθλιψη... 4 2. Τύποι κατάθλιψης... 5 2.1 Λανθάνουσα Κατάθλιψη...

Διαβάστε περισσότερα

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση 11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση Το σύστημα σχεδιασμού και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί μία βασική παράμετρο προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Ο σχολικός εκφοβισμός έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως κατόπιν εορτής. ΌΌταν ένα από τα χιλιάδες περιστατικά καταλήγει στα ΜΜΕ γιατί έχει τραγική έκβαση. Κι όμως, η ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 02-08-00-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ 02-08-00-00 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 02-08-00-00 02 Χωµατουργικά Έργα 08 Αντιµετώπιση Συνάντησης µε αγωγούς ΟΚΩ κατά τις Εκσκαφές 00-00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος 2006

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Copyright IDEC Ε.Π.Ε., 2001 Ηρώων Πολυτεχνείου 96 185 36 Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

03-00: Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας Γενικά ζητήματα εφοδιαστικών αλυσίδων

03-00: Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας Γενικά ζητήματα εφοδιαστικών αλυσίδων Κεφάλαιο 03-00 σελ. 1 03-00: Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας Γενικά ζητήματα εφοδιαστικών αλυσίδων Μια από τις κύριες διαφορές μεταξύ της βιομάζας και των ορυκτών καυσίμων είναι ότι η βιομάζα παραμένει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δ.Ε ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΣΜΥΕ-ΔΥΠ) Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 40,11473 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.2108822303/2108064543 FAX 2106124492 EMAIL:info@smye.gr ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας Εργασία η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ. 1.1. Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Αγοραστός Ψυχολόγος

Δημήτρης Αγοραστός Ψυχολόγος Δημήτρης Αγοραστός Ψυχολόγος Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς CC Δημήτρης Αγοραστός, 2014 dagorastos@gmail.com, http://dagorastos.net, http://psychologein.dagorastos.net Το έργο προσφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗΣ 1. Τα πρώτα Βήματα στην αναζήτηση εργασίας Οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ Νατάσα Μιχαηλίδου αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ 6976 478073, 25410 91973 facebook: mikroi.arxaiologoi.thrakis «Παραμυθο- ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα» σελίδα 0 από 19 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο"

Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο 2013 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (αρχική πρόταση β') υπεύθυνος πεδίου: Μένης Θεοδωρίδης ΚΕΝΤΡΟ 0 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΔΡΑΣΗ 16 -

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα: Διδακτική των Μαθηματικών

Εργασία στο μάθημα: Διδακτική των Μαθηματικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική των Μαθηματικών Ονοματεπώνυμο: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ Το παρακάτω σχέδιο μαθήματος απευθύνεται στη κατάκτηση από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά ΠΛΑΤΩΝ Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά I. Ανδρέας Παπαϊωάννου II. Αλέξανδρος Μπαλάσκας III. Κωνσταντίνος Θούας IV.Λουκάς Σωτηρόπουλος V. Πέτρος Κορφιάτης Εισηγητής : Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03) Χρονικη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή... 7 ΜΕΡΟΣ Α... 13 Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 3. Κεφάλαιο 4. Κεφάλαιο 5. Κεφάλαιο 6. Κεφάλαιο 7. Κεφάλαιο 8.

Περιεχόμενα. Εισαγωγή... 7 ΜΕΡΟΣ Α... 13 Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 3. Κεφάλαιο 4. Κεφάλαιο 5. Κεφάλαιο 6. Κεφάλαιο 7. Κεφάλαιο 8. Περιεχόμενα Εισαγωγή... 7 ΜΕΡΟΣ Α... 13 Κεφάλαιο 1 Η σταχτοπούτα της ζωής μας!... 15 Κεφάλαιο 2 Συνδέοντας τα κομμάτια: o εαυτός μας!... 23 Κεφάλαιο 3 Οι σχέσεις μας είναι ο καθρέφτης μας!... 27 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Προς τον αναρχικό χώρο i) Το κάλεσμα Κάθε κάλεσμα δράσης, όπως ο «Μαύρος Δεκέμβρης», είναι μία απόπειρα συντονισμού των δυνάμεων μας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοπός ενότητας Θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε βιοτικές καταστάσεις μέσα από τον κλάδο της

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Ελίνα Ρέπα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες Μαρία Σταυρακίδου Φυσικοθεραπεύτρια Εξωτερική Συνεργάτης ΠΑΡΚΑ A Παιδιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας

Κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Τε χν ολογι κό Εκπαι δε υτι κό Ίδρυμα Λαμί ας Σχ ολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επιτροπή Ηθικής και Δεο ντολογίας Κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Ονομασία

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις 13 Γενάρη 2016

Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις 13 Γενάρη 2016 Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864 E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr Αθήνα, 13 /1/2016 Εισήγηση στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου, στις

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία.

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Στόχος μας : να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο για να αντλήσουμε σωστές πληροφορίες, να τις επεξεργαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 15-01-2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2270 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Για τα εισοδήματα του 2013, τη φορολογία και τα πρόστιμα του 2014, ισχύουν τα εξής: Καταργείται το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα για αξιοποίηση απ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ενημερωτικό Σημείωμα για αξιοποίηση απ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864 E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr Αθήνα 04/06/2014 Ενημερωτικό Σημείωμα για αξιοποίηση απ όλες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων Μάθημα 2.1 Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων 1.1 Εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 1.1.1 Φιάλες αερίων Τα μέτρα ασφάλειας, συνδέονται με τη φύση του κάθε αερίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

Συνεταιριστική Οικονομία

Συνεταιριστική Οικονομία Συνεταιριστική Οικονομία Ενότητα 10: Η Συνεταιριστική Ανάπτυξη Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Σκοπος μαθηματος: -ορισμος υγιεινης -αρχες υγιεινης -σκοποι υγιεινης -αποτελεσματα υγιεινης. Ορισμος της Υγιεινης: Υγιεινη είναι η επιστημη που ερευνα και μελετα τα Υγειολογικα

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση-Συζήτηση. για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές. όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος. Εισήγηση

Εκδήλωση-Συζήτηση. για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές. όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος. Εισήγηση Εκδήλωση-Συζήτηση για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος Εισήγηση Ιούνης 2011 αντί εισαγωγής Το 12σέλιδο που κρατάτε στα χέρια σας, αποτελεί την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ανθρώπινη διάσταση. Καθηγητής B. Ασημακόπουλος

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ανθρώπινη διάσταση. Καθηγητής B. Ασημακόπουλος Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ανθρώπινη διάσταση Καθηγητής B. Ασημακόπουλος Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Η έννοια της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» δεν ηχεί πια ούτε καινούργια ούτε

Διαβάστε περισσότερα

11. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 11.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

11. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 11.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛΙΔΕΣ : Σελίδα 1 από 14 11. ΚΩΔΙΚΑΣ 11.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΑΦΟΙ Ε. ΠΕΤΡΟΥ Ο.Ε. φροντίζει τους ανθρώπους της : εργαζομένους, πελάτες, μετόχους, καταναλωτές, προμηθευτές και επιχειρηματικούς συνεργάτες. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 11.1 Από τον αντιπραγματισμό στην οικονομία του χρήματος 11.1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net δημοτικές εκλογές 2010 ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου www.gia-tin-milo.net ενεργοί πολίτες για τη Μήλο www.gia-tin-milo.net info@gia-tin-milo.net akavalieros@gia-tin-milo.net

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Κυρίες, κύριοι, Η έννοια της ανάπτυξης είναι τόσο πολυφορεμένη στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο, που αν δεν δώσουμε, ο καθένας από

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 03:54 Ζητούμενο είναι να τεθεί ο προβληματισμός και να προκύψει η αναζήτηση Γράφτηκε από τον Κώστας Γκέτσης Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Στη βάση του περίτεχνου ανδριάντα του Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, υπάρχει το εξής έμμετρο επίγραμμα: «Σε άτι γοργό καβαλάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος Απλήρωτη εργασία σακατεμένοι και νεκροί εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες Αυτό το σύνθημα

Διαβάστε περισσότερα

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών 8 Μάρτη 8 Μάρτη πριν από λίγες μέρες. Για ακόμα μια φορά αντιμετωπίστηκε ως μέρα γιορτής. Διαφημίσεις Ηondos center. Ανακοινώσεις από «ευαισθητοποιημένους» σε θέματα ισότητας. Οι επιφανειακές αναφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΟΜΙΚΑ: ΑΣΚΕΙΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΡ. 4 Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Ασφαλέστατα, σε θεωρητικό επίπεδο κάποιες αρχές οι οποίες απορρέουν από

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους.

Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους. Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους. Υπό του κ. Κανένα γιατί δεν έχει σημασία ποιός το έγραψε, ούτε τι τίτλους σπουδών έχει, παρά μόνο τι λέει... (v.20120722225112) Άρθρο 0. Το Ελληνικό Κράτος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ10 ΠΕ06 ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΚΑΝΑ ΔΑΦΝΗ, ΔΟΣΚΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ Ιατρικές ιδιότητες Χρησιμοποιούσαν καθρέφτες για το μακιγιάζ και το χτένισμα Φύλαγαν τα εργαλεία τους σε κασετίνες ΜΑΤΙΑ : Χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, Φανταστείτε την ειρήνη... Αυτή μπορεί να ήταν η σκέψη του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδας όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για μαθητές Ε & ΣΤ τάξης Δημοτικού Σχολείου Θεματική Ενότητα: Καλλιέργεια και πρώτη επεξεργασία στο χωριό 1. Στην προθήκη με το φωτογραφικό υλικό του Μουσείου διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Ενότητα 8: Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή: Φιλοσοφική Τμήμα: Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Κατάθλιψη Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει

Διαβάστε περισσότερα

4. Παρατηρήστε την εικόνα Τι συμβαίνει στους πάγους της Αρκτικής, στον Βόρειο Πόλο;

4. Παρατηρήστε την εικόνα Τι συμβαίνει στους πάγους της Αρκτικής, στον Βόρειο Πόλο; Παρουσίαση: Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και στα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη εκέμβριος 2009 Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς Οι αριθμοί αντιστοιχούν στις διαφάνειες

Διαβάστε περισσότερα