ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΑΝΤΠΑΚΟΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΑΝΤΠΑΚΟΗ"

Transcript

1 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΑΝΤΠΑΚΟΗ ΣΟ ΘΕΑΣΡΟ ΚΙΨΝ Ψ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΚΟΠΟΙΗΗ Μ Α Ρ Ι Α Υ Α Κ Ι Ο Λ Α ΚΟΙΝΨΝΙΚΗ ΑΝΘΡΨΠΟΛΟΓΟ, ΔΡ. 12 Μαΐου 2015

2 2 2 Ευχαριστώ τους Πάνο Καπετανίδη, Tάκη Κωστιδάκη και Άθω Δανέλη για τη συνομιλία μας

3 3 3 Ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί (όσο τουλάχιστο λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός) το πλουσιότερο σε κοιτάσματα υπέδαφος του σύνολου πολιτισμού του ανθρώπου αν όχι για άλλο λόγο, επειδή ταυτίζεται με το ίδιο το είναι μιας μητρικής κοινότητας, που μας προσφέρει πριν απ όλα την κοινή μας γλώσσα και μαζί μ αυτήν την πρώτη συνείδηση του εαυτού μας. Αυτός εμπεριέχει εν σπέρματι τις γνώσεις και τις ιδέες μας. Αυτός είναι η πρώτη, η πιο αστείρευτή πηγή της τέχνης μας. τα δικά του, τέλος, έργα συλλαβίζουμε ήδη τους θεμελιώδεις νόμους που κυβερνούν τον λόγο και τη σκέψη μας, την τέχνη μας, την ίδια μας την ύπαρξη όπως μπορούμε να το κάνουμε, ακόμα πιο πρωταρχικά, στα έργα της φύσης που μας περιβάλλει και μας διαμορφώνει. Και όπως το φυσικό σύμπαν, έτσι και το ανθρωπολογικό σύμπαν που είναι ο λαϊκός πολιτισμός δεν θα μας αποκαλύψει πιθανότατα ποτέ όλους αυτούς τους νόμους (ή για να το πω αλλιώς: δεν θα εξαντλήσουμε ποτέ ολόκληρο το νόημα της ζωής και της τέχνης μας). Γιάννης Κιουρτσάκης, Σο Καρναβάλι και ο Καραγκιόζης

4 4 4 ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ Πρόλογος Εισαγωγή Η ανυπακοή στη ρίζα του λαϊκού θεάτρου... 9 α. Εγώ είμαι τίμιος λωποδύτης... 9 β Δεν βλέπεις τον αυτοκράτορα πασών των κακομοιριών; γ. Κύριε δημόσιε κατήφορε, κύριοι διχασταί δ. Ξύλο «μετά μουσικής» ε. Ιερός γελωτοποιός Η διαβατήρια τελετή του μπερντέ Ερευνητική πρόταση Βιβλιογραφία....23

5 5 5 ΠΡΟΛΟΓΟ Η παρακάτω εργασία δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Ενόσω από την πρώτη κιόλας προσέγγιση του Θεάτρου κιών, αλλά και της βιβλιογραφίας, αναδύθηκε ο πλούτος και η αξία μιας τόσο διευρημένης πηγής όσο η λαϊκή παράδοση, και ενόσω ήδη από αυτή την πηγή έχουν τροφοδοτηθεί τόσες πολλές εξαιρετικές εργασίες και έρευνες ζωής, τα όρια του άρθρου αυτού είναι αναγκαστικά περιορισμένα. Περισσότερο, λοιπόν, φιλοδοξεί να θέσει το ζήτημα που διαχειρίζεται προς βαθύτερη και συνολικότερη διερεύνηση (με τη συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση που παραθέτει) παρά να αξιολογήσει συνολικά την ανυπακοή του κεντρικού ήρωα, η οποία κυρίως τον χαρακτηρίζει και, επομένως, η μελέτη της θα ήταν αναγκαστικά κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τη φύση μιας τέτοιας εργασίας. Η εργασία αυτή έδωσε την ευκαιρία για μια σημαντική συνειδητοποίηση: η θαυμάσια τέχνη του Θεάτρου κιών μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτή ως τέχνη που φέρει τη σφραγίδα των πολλών και επομένως της ιδιαίτερης ευφυΐας που υπερβαίνει κατά πολύ το ατομικό μέτρο. Σο μέτρο της ευφυΐας αυτής (η οποία αποτυπώνεται στον κεντρικό ήρωα) δίνει το στίγμα της στα δρώμενα του συγκεκριμένου χωρόχρονου (αν και ουδόλως περιορίζεται απ αυτόν) και εκεί κρίνει και αποτιμά όσα αυτός παρουσιάζει.

6 6 6 ΕΙΑΓΨΓΗ Σο σπουδαιότερο μήνυμά του [του Καραγκιόζη] μπροστά στην απελπισία της νεοελληνικής ζωής είναι θαρρώ ο αντιστασιακός αμοραλισμός του και το αιώνιο κέφι του (Ιωάννου, 1978:νζ ) Για την παρουσία του Θεάτρου κιών στα Βαλκάνια υπάρχουν μαρτυρίες από τις αρχές του 17ου αιώνα ακόμη. Σούρκοι καραγκιοζοπαίχτες μνημονεύονται σε διάφορες περιοχές της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αν και ο Puchner δεν θεωρεί δεδομένη την καταγωγή του τούρκικου Καραγκιόζη, θεωρεί ωστόσο βέβαιη την ομοιότητά του με τον ελληνικό 1. την Ελλάδα το Θέατρο κιών ενσωματώθηκε ολοκληρωτικά στην ντόπια λαϊκή παράδοση και απέκτησε «ευρύτατη κοινωνική λειτουργικότητα». (Puchner, 1989:171) τον ελληνικό χώρο άρχισε να πρωτοεμφανίζεται στο σεράι του Αλή Πασά, μετά στα γιαννιώτικα καφενεία και μετά στην Πάτρα. Θεωρείται ότι στην Ελλάδα την τέχνη του Θεάτρου κιών εισήγαγε ο Γιάννης Μπράχαλης, αλλά ο εξελληνισμός 1 Σην ίδια άποψη εκφράζει και ο Δαμιανάκος.

7 7 7 και η αφομοίωσή της στην ντόπια παράδοση άρχισε με τον Μίμαρο 2, ο οποίος εμπνεύστηκε από την παντομίμα του Υασουλή, τα μπουλούκια, τα λαϊκά αναγνώσματα και τον ηθογραφισμό. (Puchner1989, :176) Οι ερευνητές συνδέουν τον Καραγκιόζη με την Αριστοφανική κωμωδία, αλλά και με την Commedia del Arte 3. Η φιγούρα του γελωτοποιού, ωστόσο, είναι πολύ αρχαιότερη. Οι πρώτοι καραγκιοζοπαίχτες, ήταν οι: Μίμαρος, Ρούλιας και Φριστοδούλου, οι οποίοι αναδημιούργησαν ριζικά τον Καραγκιόζη και τον ενέταξαν στην ελληνική πραγματικότητα (Puchner, Κιουρτσάκης, Ιωάννου). Σο μεγάλο φάσμα της μυθιστοριογραφίας επέτρεψε να διατελέσει έναν σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο. (Puchner, 1989:177). Ο ρόλος αυτός συνίσταται στην πολλαπλή λειτουργικότητά του και τις ποικίλες πολιτισμικές λειτουργίες του: το ζωντάνεμα και τη διάδοση της λαϊκής παράδοσης, την κοινωνική κριτική, ενημέρωση για επίκαιρα θέματα, κοινωνικοποίηση, μετάδοση και επιβεβαίωση συλλογικών προτύπων και αξιών, πολιτική σάτιρα και γενικότερα το ζωντάνεμα της πλατείας και της συλλογικότητας. (Puchner, 1989:177), (Κιουρτσάκης, 1983: 74) Σα χρόνια της ακμής του, μεταξύ , ο Καραγκιόζης διασκέδαζε κοινό πολλαπλάσιο από όλα τα άλλα θέατρα μαζί. (Puchner, 1989:177) το ελληνικό Θέατρο κιών, οι δυό βασικές φιγούρες του Καραγκιόζη και του Φατζηαβάτη (που υπάρχουν αυτούσιες και στο τουρκικό Θέατρο κιών) άλλαξαν (τουλάχιστον αισθητικά), ενώ καινούριες άρχισαν να εισάγονται σταδιακά. Μερικές από αυτές εικάζεται ότι ίσως είναι εξελληνισμός κάποιας φιγούρας του τουρκικού Θεάτρου κιών (καθώς φαίνεται να έχουν κάποια κοινά στοιχεία), ενώ κάποιες άλλες αποτελούν ευρήματα εξ ολοκλήρου των Ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών. υνολικά δημιουργήθηκαν ακόμη 9 ακόμη βασικές φιγούρες: ιορ-διονύσιος, Μπαρμπαγιώργος, ταύρακας, Δερβέναγας ή Βεληγκέκας ή Πεπόνιας, Μορφονιός, Κολλητήρης (αργότερα προστέθηκαν και άλλα δύο παιδιά του Καραγκιόζη ο Κοπρίτης ή κορπιός και ο Μυρικόγκος ή Μιτσικόκος, Καραγκιόζαινα ή Αγλαΐα, 2 Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτριου αρντούνη. 3 Πολλοί ερευνητές αλλά και οι ίδιοι οι καραγκιοζοπαίχτες συνδέουν το Θέατρο κιών με τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις αρχαίες εν γένει θρησκευτικές παραδόσεις. Οπωσδήποτε, πρόκειται για μια τέχνη που μας οδηγεί βαθιά στο χρόνο, αλλά δεν είναι της παρούσης εργασίας δυνατότητα η παρουσίαση αυτών των απόψεων.

8 8 8 Εβραίος, Μπέης ή Πασάς ή Βεζύρης 4. Τπάρχουν και πολλά άλλα περιστασιακά πρόσωπα, μυθικά ή ιστορικά, καθώς και διάφορα ζώα και σκηνικά. Οι χρωματιστές φιγούρες ήρθαν το 1918 από την Αίγυπτο από τον Μανωλόπουλο (Κιουρτσάκης, 1983:225).Οι διαστάσεις του μπερντέ μεγάλωσαν γύρω στο 1920, και το 1924 εισάγεται από τον Κελαρινόπουλο η σούστα που επιτρέπει στη φιγούρα να κάνει «μεταβολή», καθώς και η καινοτομία του Φαρίλαου για τα δύο πανιά που ανεβοκατεβαίνουν και δίνουν τη δυνατότητα για διαφορετικά σκηνικά χωρίς διάλειμμα (Κιουρτσάκης, 1983:226). Σο ελληνικό θέατρο σκιών παρουσιάζει 3 κατηγορίες έργα: 1. αυτά που αποδίδεται κωμικά η καθημερινή ζωή, 2. Έργα επηρεασμένα από παραμύθια ή παραδόσεις & 3. Ιστορικά ή ηρωικά. (Ιωάννου, 1983) Ο ηφάκης, αξιοποιώντας την ορολογία του Vladimir Propp στην κλασική μελέτη για την μορφολογία του παραμυθιού συνοψίζει τις εξής λειτουργίες: Έλλειψη ή ανάγκη του πασά (ή του μπέη) μεσιτεία του Φαητζαβάτη, συνεργασία του Φαητζηαβάτη με τον Καραγκιόζη, ανάληψη εργασίας από τον τελευταίο, γελοιοποίηση όλων των προσώπων, μπλέξιμο ή /και θρίαμβος του κωμικού ήρωα. (Κιουρτσάκης 1983:21) 5. ύμφωνα με τον Ιωάννου (Ιωάννου: τ.α.) υπάρχουν τρεις σχολές καραγκιοζοπαιχτών: του Μίμαρου, του Ρούλια και του Μέμου, οι οποίες αφορούν στους ιδιαίτερους τρόπους και τεχνικές που χρησιμοποιεί ο κάθε καραγκιοζοπαίχτης. Σο Θέατρο κιών είναι μια σημαντικότατη πολυδιάστατη λαϊκή τέχνη. «Οι συνιστώσες του θεάματος» όπως μας λέει ο Δαμιανάκος, «δεν αφορούν μόνο τον σκηνικό χώρο, τα σκηνικά, τη δραματουργία, τους διαλόγους και τα σκηνικά δρώμενα, όπως τραγούδια, χοροί, γλώσσα, σκηνικά εφέ κλπ, αλλά και τις στάσεις, τις αποχρώσεις της φωνής, την προφορά, τις φωτιστικές ιδιαιτερότητες, τα σκηνικά παιχνίδια, φωτισμό, μουσική κλπ» (Δαμιανάκος, 1987:189,190). Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με το θέατρο σκιών και θαύμαζαν την τεχνική, όσο και τους λαϊκούς καλλιτέχνες που την εξέφραζαν. Η επιρροή του Καραγκιόζη είναι ποικιλοτρόπως εμφανής όχι μόνο στη νεοελληνική κωμωδία, αλλά και στη νεώτερη πολιτιστική δημιουργία. 4 Δεδομένου ότι πρόκειται για προφορική παράδοση, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες παραλλαγές. 5 Αυτά αφορούν στις παραστάσεις που δεν αντλούν το θέμα τους από την Ιστορία ή Μυθολογία.

9 9 9 Σο θέμα που θα αναπτυχθεί εδώ αφορά στην ανυπακοή και τη σημασία της, όπως αυτή παρουσιάζεται στο ελληνικό Θέατρο κιών από τον βασικότερο ήρωά του τον Καραγκιόζη. Σο θέμα αυτό της «ανυπακοής» είναι κεντρικό στοιχείο έκφρασης του λαϊκού ήρωα, όπως φανερώνεται μέσα από τη διαντίδρασή του με τους άλλους ήρωες του Θεάτρου κιών, καθώς εκφράζεται η παρουσία των ανθρώπινων αναγκών από τη μια και των κοινωνικοπολιτικών συλλογικών λειτουργιών από την άλλη (των τρόπων δηλαδή που αυτές οι ανάγκες καλύπτονται ή δεν καλύπτονται μέσα από την καθημερινή ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις), τις οποίες ακριβώς η «ανυπακοή» αυτή επιχειρεί να αναδιοργανώσει. Σην έννοια της «ανυπακοής» δεν θα πρέπει να την αντιληφθούμε μόνο ως σχέση με την «τάξη» και τον «κανόνα» ενός πολιτικοκοινωνικού συστήματος, η οποία εξάλλου διαφέρει αναγκαστικά ανάμεσα σε διαφορετικό κοινό, χρονική περίοδο και καραγκιοζοπαίχτη (ακριβώς επειδή πρόκειται για λαϊκή τέχνη και επομένως φέρει τη σφραγίδα του κοινού που συνδημιουργεί), αλλά και ως μια βαθύτερη ανάγκη για τη διάλυση κάθε συμβατικού στοιχείου που περιορίζει την δυνατότητα έκφρασης και ελευθερίας. Ο Καραγκιόζης (ως ο κεντρικός ήρωας) δεν εντάσσεται σε χωροχρονικούς περιορισμούς, σε περιορισμούς τάξης, γνώσης, ηθικής, λογικής, ακόμη και στην ίδια τη βασική και αμετάκλητη (για τη Δύση τουλάχιστον) συνθήκη του θανάτου. Πρόκειται για το αποτύπωμα μιας συλλογικής έκφρασης που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με τα καρναβαλικά δρώμενα, η οποία διερευνά τα δημιουργήματά της με «ονειρική» ελευθερία 6, και σχολιάζει αυτά «ανελέητα» όταν τα βρίσκει ανεπαρκή. 6 Η «σουρεαλιστική» απεικόνιση μοιάζει με τον τρόπο που παρουσιάζονται στα όνειρα (Κιουρτσάκης 1985: 189).

10 10 10 Η ΑΝΤΠΑΚΟΗ ΣΗ ΡΙΖΑ ΣΟΤ ΛΑΩΚΟΤ ΘΕΑΣΡΟΤ O Καραγκιόζης είναι ο εαυτός μας. Είναι η μορφή που δεν σκύβει το κεφάλι! Είναι η μορφή που μάχεται και διεκδικεί ανυπότακτα. σο υπάρχει φως θα υπάρχει σκιά και όσο θα υπάρχει σκιά θα υπάρχει ο Καραγκιόζης μας, Γιώργος Ηπειρώτης (καραγκιοζοπαίχτης) Εγώ είμαι τίμιος λωποδύτης Αντιστροφές, αντιθέσεις, πλαίσια μέσα σε άλλα πλαίσια που αλληλοαναιρούνται και ταυτόχρονα συνυπάρχουν: το Θέατρο κιών, και ειδικότερα ο βασικός του ήρωας, ο Καραγκιόζης, αποτελεί τον ορισμό της ανατροπής, καταδεικνύοντας μια χωρίς όρια και αποδομητικού χαρακτήρα «άναρχη» σχέση με τα πράγματα, μια πλήρη κατάλυση αυτού που μπορεί να καταλυθεί, όχι μόνο εντός του πλαισίου των χαρακτήρων που διαντιδρά αλλά και εντός του χωρόχρονου μέσα στον οποίο εντάσσεται. «Δεν είναι εδώ, εδώ όμως είναι»«βλάκας ήμουνα, αλλά ήμουνα έξυπνος», «Σον ξέρω, ποιος είναι αυτός;» κλπ ή ακόμη «θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε», «εγώ είμαι «τίμιος λωποδύτης», «δεν είμαι εδώ», «το πετρωμένο του ανθρώπου», «ξέρω γω τι ξέρω», «Κυριακή αγρία», κλπ, κλπ, συμπυκνώνουν στο οξύμωρο, «αυθαίρετο» ή «ανόητο» σημασιολογικό ή ηχητικό παιχνίδι τους μια πολύπλευρη ψυχοκοινωνική πραγματικότητα που μπορεί να «διαβαστεί» σε πολλά επίπεδα αν και καμιά ανάγνωση δεν είναι πιστεύω ικανή να την εξαντλήσει. (Κιουρτσάκης, 1983: 210) Σο ανακάτεμα των ιστοριών, το ευφυές πάντρεμα των προσώπων (μυθολογικών, ιστορικών, καθημερινών, κλπ.) σε ένα αέναο τώρα, οι ήρωες, οι χαρακτήρες και οι ιστορίες εντάσσουν στη δυναμική τους κάποια από τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει το Θέατρο κιών, μέσα από τους δικούς του κανόνες σ αυτή την απόπειρα πρόσληψης, αλλά και κατανόησης του κόσμου. «Έξω φτώχια, μέσα λόρδα», «Ε, να μη λες αφού λες, κατάλαβες;», «Είσαι εσύ; χι, ο άλλος!», «Πού γεννήθηκες; το σπίτι μου Εννοώ σε ποιο μέρος Δίπλα στο τζάκι.. και

11 11 11 την ώρα που ήτανε να γεννηθώ Ναι; Είχε μπουγάδα η μάνα μου και με γέννησε η θειά μου», «Μπέης: πόσων χρονών είσαι; Καραγκιόζης: Δεκαεννέα και μπαίνω στα εξήντα» Ο Καραγκιόζης είναι έντιμος μέσα στην ατιμία του και σεβαστικός μέσα στο διαλυτικό του χιούμορ. πως μας τον περιγράφει ο Δαμιανάκος: Χεύτης ασύστολος, όμως και ειλικρινής μέχρι κυνισμού, αφελής μα και ταυτόχρονα πονηρός, αδαής, χαζός, χονδράρθρωπος και αμοραλιστής, όμως και προικισμένος με στέρεα λογική, ετοιμόλογος και γενναιόδωρος, αντικείμενο περιφρόνησης και στόχος της επιθετικότητας των πάντων (Δαμιανάκος,1987: 213) Αλλά, ποιος είναι αυτός που τολμά, όχι μόνο να διαρρηγνύει όλα τα όρια της λογικής τάξης, αλλά και να παραβιάζει σημαντικά κοινωνικά πλαίσια, λέγοντας στον μελλοθάνατο αιχμάλωτο ήρωα «Γέλια που έχω να κάνω, θα ξεκαρδιστώ στα γέλια», να εύχεται στον πεθαμένο «ζωή σ ελόγου σου» ή κουβεντιάζοντας με έναν, επίσης, πεθαμένο στη μάχη να τον «παρηγορεί» με το «μην στενοχωριέσαι, θα σιάξουν τα πράγματα»; (Κιουρτσάκης, 1985: ) Για να το κατανοήσουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε σε ποια παράδοση εντάσσεται το άναρχο χιούμορ του Καραγκιόζη, ανιχνεύοντας τη σχέση του με άλλα λαϊκά δρώμενα και ειδικότερα το καρναβάλι. Δεν βλέπεις τον αυτοκράτορα πασών των κακομοιριών; Ο Καραγκιόζης είναι η σκιά του καλύτερού μας εαυτού Άθως Δανέλλης Η έννοια της ενθρόνισης και της εκθρόνισης που χαρακτηρίζει τα λαϊκά δρώμενα του καρναβαλιού είναι συνεχώς παρούσα στις ιστορίες του Καραγκιόζη. Σο «καραγκιόζικο σύμπαν» φέρει εντός του τους κανόνες του καρναβαλικού δρώμενου σε μια προσπάθεια «εκθρόνισης» συμπεριφορών, κανόνων, ιεραρχιών, στάσεων ζωής, χαρακτήρων. Ο Καραγκιόζης «εκθρονίζει» επίσης συνεχώς όλους τους άλλους, εννοώ όλους τους γνωστούς μας τύπους του μπερντέ ανώτερους και κατώτερους, Έλληνες και Σούρκους: είτε χτυπώντας τους, είτε περιγελώντας τους, είτε εξαπατώντας τους, είτε πιο γενικά υποβιβάζοντας και απομυθοποιώντας τον καθένα χωριστά και όλους μαζί: αποκαλύπτοντας τον ταπεινό και διεφθαρμένο καταχραστή που κρύβεται πίσω από τον μεγαλόπρεπο και γενναιόδωρο αξωματούχο, τον βάναυσο και χοντροκέφαλο βλάχο πίσω από τον «αγνό» χωρικό, τον δειλό πίσω από τον «παλικαρά», τον «βλάκα» πίσω από τον «έξυπνο», τον λωποδύτη πίσω από τον «τίμιο» κ.ο.κ. απογυμνώνοντας

12 12 12 δηλαδή, με τα καμώματά του τον καθένα από το συμβατικό του προσωπείο και καθιστώντας τον από τον σοβαροφανή κοινωνικό ρόλο που κατέχει στη συνείδηση του θεατή, όταν πρωτοεμφανίζεται στη σκηνή. Κι αυτό, μόνο ένας βασιλιάς του γέλιου σαν τον Καραγκιόζη μπορεί να το πετύχει: Θέλω να πω, μόνο ένας γελωτοποιός που έχει εξ ορισμού την ικανότητα να αυτογελοιοποιείται απεριόριστα, να ενθρονίζει και να εκθρονίζει συνεχώς τον ίδιο τον εαυτό του. (Κιουρτσάκης, 1983:285) «Ο Καραγκιόζης γεννήθηκε και ζει όχι στον κόσμο των πραγματικών ανθρώπων, αλλά στο χωριό της καρναβαλικής ουτοπίας» (Κιουρτσάκης, 1985:257) και μέσα από αυτή την οπτική μπορούμε να κατανοήσουμε το αμέτρητο πλήθος των αντιφατικών ή παράλογων στοιχείων και των συμβολικών συνειρμών που παράγουν το συνολικό νόημα της παράστασης. αυτό το πλαίσιο, οι παράξενες αντιστροφές, οι περιπαιχτικές ατάκες σε μια κρίσιμη ή άτοπη περίσταση (όπως ο θάνατος), και λίγο πολύ όλα τα κωμικά ευρήματα του Καραγκιόζη, αποκτούν διαφορετικό νόημα. Κατάρες που δεν είναι κατάρες, ευχές που δεν είναι ευχές, η μόνιμη παρουσία του καρναβαλικού συμβολισμού (με τις βαθιές και πλούσιες ρίζες του) με την οποία προσπαθεί να αναπαρασταθεί το «σωματικό δράμα ως σύνθετη, ενιαία και καθολική πράξη» (Κιουρτσάκης, 1985:212), καθώς εκφράζει μια «καρναβαλική» συμμετοχή στον κύκλο ζωής (με αποτέλεσμα να εύχεται στις κηδείες «και στα δικά σας» ή στους γάμους «καλά σαράντα»), εμπλέκονται σκανδαλωδώς τα αντίθετα, όχι επειδή το επιθυμεί, αλλά επειδή η συλλογική γνώση της οποίας είναι φορέας και εκφραστής όλα αυτά τα εμπεριέχει. (Κιουρτσάκης, 1985) Αυτοί είναι και οι λόγοι που όλες αυτές οι παράλογες και άτοπες συμπεριφορές δεν ενοχλούν, αλλά παράγουν γέλιο. Βεζύρης: παιδιά μου να ζήσετε να γεράσετε Καραγκιόζης: να μαυρίσετε να κορακιάσετε Ο Καραγκιόζης συνήθως ενσωματώνει ένα σύνολο αντιφάσεων σε μια φαινομενικά παράλογη ιστορία. μως αυτός ο παραλογισμός αποκτά ένα διαφορετικό νόημα όταν ο Καραγκιόζης γίνει αντιληπτός όχι ως πρόσωπο, αλλά ως «ο συλλογικός εαυτός». Γράφει εναργώς ο Κιουρτσάκης: Γιατί όταν ο Καραγκιόζης διατείνεται ότι τα χρόνια που οι πρόγονοί του ήταν φουρναραίοι «είναι και δικά του χρόνια», λέει απλούστατα πως αυτός ο σημερινός

13 13 13 φούρναρης, περιέχει αυτούς τους προγόνους: όχι μόνο την επαγγελματική τους πείρα, αλλά κατά κάποιον τρόπο κι αυτούς τους ίδιους. Έτσι, εφαρμόζει σ ένα καινούριο πεδίο την πάγια «θεωρία» ότι ο εαυτός του (διάβαζε: κάθε άνθρωπος) δεν είναι μόνο ο εαυτός του, αλλά και οι άλλοι: εδώ οι νεκροί του πρόγονοι, οι οποίοι συνεχίζοντας να ζουν μέσα του, συναποτελούν συλλογικά αυτόν τον εαυτό σάρκα από τη σάρκα του και πνεύμα από το πνεύμα του. Ξαναβρίσκουμε την παραδοσιακή αντίληψη για το άτομο ως απλό κρίκο στην ατελεύτητη αλυσίδα των γενεών. Και ξαναβρίσκουμε μοιραία το καρναβάλι: αυτή τη γιορτή που, τελώντας περιοδικά την ένωση της ζωής με τον θάνατο, κάνει δυνατή την επίσκεψη των νεκρών στον κόσμο των ζωντανών [ ] (Κιουρτσάκης, 1985:300) Και όταν, σε ένα από τα γνωστά «περίεργα» αστεία του παρηγορεί έναν Μπέη για το θάνατο του αδελφού του λέγοντάς του ότι θα πεθάνει σε δυο μέρες, κάνοντάς μας γνωστή τη δική του (σχετική) αθανασία, μας παρουσιάζει τον εαυτό του ως αυτό που πράγματι είναι: η λαϊκή φιγούρα του εθνικού 7 γελωτοποιού. Γράφει σχετικά ο Κιουρτσάκης: «έτσι είναι ο κόσμος, ποιος θα ζήσει σ αυτόν τον παλιόκοσμο; Προχτές πέθανε ο αδελφός σου. ε κάνα δυό μέρες θα πεθάνεις εσύ. ε πεντέξη μέρες ο Φατζηαβάτης. ε κάνα δυό χιλιάδες χρόνια εγώ 8. Χεύτικος ντουνιάς, όλα ματαιότης», επισημαίνει ότι «η δική του ζωή υπακούει σε διαφορετικούς νόμους ότι δεν είναι η ζωή ενός ατόμου, αλλά εκείνη ενός συλλογικού σώματος, που υπόκειται βέβαια και αυτή στην κοινή ανθρώπινη μοίρα (κι εδώ ο Καραγκιόζης φανερώνει επίσης τη σχετικότητα της αθανασίας του) αλλά μέσα σε χρονικά πλαίσια που θα ταίριαζαν μόνο με τη διάρκεια ενός ολόκληρου πολιτισμού, ενός ιστορικού λαού, ή ακόμα (όπως στο λόγο του Ζακυνθινού μασκαρά) του ίδιου του ανθρώπινου είδους και του κοσμικού σύμπαντος που το περιβάλλει» (Κιουρτσάκης, 1985: 301). Η δυνατότητα αυτή εξομοίωσής του με τον καθένα (από τον πλέον φτωχό, έως τον Βεζύρη) του δίνει τη δύναμη που υπερβαίνει το ατομικό, καθώς, μπορεί να συνδεθεί με κάθε συλλογικότητα και να γίνει η φωνή του κάθε ανθρώπου που βιώνει την αδικία και τις δυσκολίες της ζωής, είναι που του χαρίζει ένα είδος αθανασίας. Μιας αθανασίας όμως που δεν προέρχεται «εκ των άνω», δεν είναι δεδομένη από κάποια θρησκεία ή δόγμα, δεν είναι «αμόλυντη» και «μακάρια» στην ιερή της διάσταση, αλλά εγκόσμια που έχοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες της τόσο εκτεθειμένες, έχει τον χώρο ελεύθερο να εκφράσει όλα τ άλλα. Και αυτό είναι που κάνει το θέαμα και την όλη εκδήλωσή του «μια αληθινή λαϊκή τελετουργία όπου οι 7 Ας επιτραπεί αυτή η έκφραση με την έννοια του εξελληνισμού του ως φιγούρα. 8 ε άλλο απόσπασμα αναφέρει 200 αιώνες (σημείωση δική μου).

14 14 14 απλοί άνθρωποι μετέχοντας στο γέλιο και στο πάθος του σκιερού μικρόκοσμου, αναγνώριζαν σ αυτόν το ομαδικό εγώ τους» (Κιουρτσάκης,1983:139). Ο Καραγκιόζης είναι η δύναμη πίσω από τα εφήμερα πράγματα, η φωνή πίσω από τη μάσκα. Ή μάλλον καλύτερα είναι και η μάσκα και η φωνή πίσω από τη μάσκα και ακριβώς αυτή είναι η δύναμή του. Ασκεί την κριτική του με την γοητεία του υπερφυσικού γκροτέσκο, αλλά ποτέ δεν υιοθετεί τον κόσμο των «κανονικών» ανθρώπων. Δεν καταφέρνει να κρατήσει το όποιο αξίωμα του δίνεται και βρίσκεται πάντα στο μηδέν. Αυτό, δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια διαφορετικά, εφόσον ο ρόλος του είναι τελείως διαφορετικός. Ο Καραγκιόζης είναι ο ίδιος ο λαός (Κιουρτσάκης: ), ο οποίος έχει επίγνωση των ατελειών, του πεπερασμένου ρόλου του και των ανθρώπινων αδυναμιών του. Και η αμφισβήτηση που παράγει το Θέατρο κιών μέσα από όλη αυτή την ανυπακοή σε κάθε μορφής αρχή (κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική, ηθική, λογική) είναι καταλυτική και αναγεννητική, καθώς διευρύνει με την εφήμερη διάλυσή τους τα όρια της αντίληψής μας για ό,τι δομεί τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι οι φαινομενικά ακατάλυτες αρχές που παρουσιάζει είναι πολύ πιο πεπερασμένες απ ότι ο ίδιος θα ήθελε να φαίνεται: «Σα κόλπα και οι πονηριές, οι απρόσμενες καταστάσεις, τα καλαμπούρια, οι παράλογες ιστορίες, τα «σκηνικά γεγονότα» (χοροί, ξυλοφορτώματα, καβγάδες, τούμπες, και άλλα κωμικά ευρήματα), η παράσταση της φιγούρας (σωματικά ή ενδυματολογικά χαρακτηριστικά, πόζες, κινητική, αρθρώσεις, μεταμφιέσεις) και κυρίως η γλώσσα (παρανοήσεις, φωνητικές ή γραμματικές παραμορφώσεις, τικ, λογοπαίγνια, σημασιολογικές αντιστροφές, κλπ) αποτελούν μερικούς από τους κοινούς τρόπους έκφρασης ενός καταλυτικού χλευασμού, του οποίου το πεδίο δράσης τοποθετείται πολύ πιο πέρα από μια απλή «κοινωνική διαμαρτυρία» συνδεδεμένη με την επικαιρότητα μιας εποχής. Σοποθετείται στην πιο ριζοσπαστική εκδοχή της έννοιας της ανατροπής, στην αμφισβήτηση του συστήματος στο σύνολό του όπως και στις θεμελιώδεις αρχές του: στην κοινωνική, πολιτισμική και ηθική τάξη και τον φαινομενικά ακλόνητο ορθολογισμό της. (Δαμιανάκος, 1987:221) Επομένως, όταν στον λόγο του εισάγει φαινομενικά «παράλογες» αντιστροφές και «άτοπες» διαντιδράσεις με τους άλλους ήρωες, παρουσιάζει ακριβώς αυτή τη διάσταση και ισχύ της λειτουργικότητάς του: είναι αυτός (ο λαός δηλαδή, ο συλλογικός εαυτός) που ζει σε βάθος χρόνου, ενόσω όλοι και όλα είναι εφήμερα και πεπερασμένα, εφόσον μέσα σ αυτό το βάθος χρόνου οι αντιθέσεις (λύπη χαρά,

15 15 15 θάνατος ζωή, πένθος γέλιο, ιερό κοσμικό, κλπ) αλληλοαφομοιώνονται στους αλλεπάλληλους κύκλους της ζωής που ξεδιπλώνεται. Κύριε δημόσιε κατήφορε, κύριοι διχασταί Σο Θέατρο κιών, ως λαϊκό θέατρο, αντλεί την ισχύ του από την σχέση του με τον κόσμο. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με το κοινό του και εμπεριέχει όχι απλώς τη «λαϊκή νομιμοποίηση», αλλά κύρια τη λαϊκή συνδημιουργία. Σο κοινό συμμετέχει, «συνδημιουργεί» την παράσταση, «καθορίζοντας τι και πώς πρέπει να παιχτεί», «κατευθύνοντας την παράσταση» και «διορθώνοντας το ύφος, κρίνει, απορρίπτει, τροποποιεί τους εκάστοτε νεωτερισμούς, καθοδηγεί την δημιουργία», δίνοντας έτσι στον καραγκιοζοπαίχτη την ιδιότητα ενός «εκτελεστή της ομαδικής βούλησης» (Puchner, 1989: , Κιουρτσάκης, 1983:182) Η ομαδική δημιουργία αποτυπώνεται μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία και αναπόφευκτα επιδρά στην ισχύ του ενεργειακού φορτίου που μεταφέρει. Η διαδικασία αυτή είναι ένα γίγνεσθαι που διαρκώς ανανεώνεται, εφόσον η επαφή του θεάτρου με το κοινό είναι συνεχής, ζωντανή και αναδημιουργείται (τουλάχιστον κατά την περίοδο της ακμής του): «δεν αποτελεί ένα τελειωμένο προϊόν κατανάλωσης, ούτε καν, όπως λέμε σήμερα, μια «πολιτισμική κληρονομιά», δηλαδή ένα «έχει» αποτελεί έναν τρόπο λειτουργίας και φανέρωσης της ίδιας της ύπαρξής της, δηλαδή ένα είναι» (Κιουρτσάκης 1983:214). Σο Θέατρο κιών είναι «κοινωνικό θέατρο» 9. Οι καραγκιοζοπαίχτες ήταν ενημερωμένοι για ό,τι απασχολούσε τον καθημερινό άνθρωπο (μερικοί πιο μορφωμένοι διάβαζαν εφημερίδα καθημερινά). Είχαν άμεση επαφή με τον κόσμο, όντας και αυτοί προερχόμενοι από τις λαϊκές γειτονιές, σχολίαζαν ποικιλοτρόπως την επικαιρότητα σε όλα τα επίπεδα και την αναδιαμόρφωναν μέσα από τη δύναμη της φιγούρας. «Σο φωτισμένο πανί γίνεται με αυτό τον τρόπο καθρέφτης και «ενισχυτής» της λαϊκής δυσαρέσκειας: μια έκφραση εκτόνωσης, αλλά και χλευασμού και ενδόμυχης εξέγερσης, που, αν μένει κατά κανόνα πρακτικά ανήμπορη, αποτυπώνει ωστόσο τις βαθύτερες ροπές ενός κόσμου με τον οποίο ο καραγκιοζοπαίχτης έχει κοινά βιώματα και άμεση επαφή». (Κιουρτσάκης, 1983:76) 9 Έκφραση του Άθου Δανέλλη

16 16 16 Ο Καραγκιόζης είναι μια βαθιά πολιτική φιγούρα. Είναι η αποτύπωση της λαϊκής δυσαρέσκειας ή της στάσης του λαού απέναντι στα δρώμενα. Η περιθωριοποίησή του από την πολιτική ζωή και η δραστηριοποίησή του μετά την μεταπολίτευση με αποκλειστικά παιδικό κοινό έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό αυτό τον χαρακτήρα: Εάν δεν έχει να σχολιάσει τα προβλήματα της εποχής δεν είναι επίκαιρος, εάν δεν σχολιάζει την πολιτική και τα κοινωνικά προβλήματα είναι ψόφιος. Η παράδοση δεν είναι νεκρή, μουχλιάζει όμως αν δεν γίνεται αυτό. Ο Καραγκιόζης όπως λέω είναι σαν το ποτάμι, δηλαδή ενώ έχει αυστηρά συγκεκριμένες φόρμες ανανεώνεται συνεχώς και αυτό δεν είναι αρεστός στην εξουσία, γιατί είναι αντιεξουσιαστής. Πάντα θα τα βάλει με την εξουσία, θα δει δηλαδή τα στραβά και αυτά θα καυτηριάσει, αυτά θα σχολιάσει, για αυτά θα κοιτάξει να μιλήσει. Ο Καραγκιόζης είναι ο κατ ουσίαν αναρχικός η πραγματική ανατροπή. Ο Καραγκιόζης χαραχτηρίζεται υπερκομματικός τα λέει σε όλους. [...] Ο Καραγκιόζης έχει μεγάλη δυναμική, είναι στοιχείο δημοκρατικό, η επανάσταση, η ανατροπή, η υπέρβαση ο σουρεαλισμός όλα τα στοιχεία αυτά που ψάχνουμε είναι ο Καραγκιόζης. Είναι αντιρεμφορμιστής είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν μπαίνει σε καλούπια.. (Άθως Δανέλλης, εφ. Εποχή, ). σχολιασμός αυτός μπορεί να είναι έκφραση αυτού που όλοι θα θέλαμε να πούμε, αλλά που όταν λέγεται από τον Καραγκιόζη με τη βαθιά σκωπτική του διάθεση, αποκτά άλλο νόημα και αξία, καθώς φαίνεται άμεσα να εντάσσεται σε ένα ολόκληρο πολιτισμικό σύστημα: Φατζηαβάτης (με τον γνωστό γαλίφικο τρόπο): αχ, ξέρεις Καραγκιόζη μου ότι λεφτά υπάρχουνε! Καραγκιόζης (με απορία): ε; Φ: ξέρεις ότι λεφτά υπάρχουνε!!! Κ: μωρέ εγώ το ξέρω ότι υπάρχουνε τα λεφτά, τα λεφτά δεν ξέρουνε ότι υπάρχω εγώ! (Από την παράσταση Ο Καραγκιόζης και η τρόικα) Αν ο Κιουρτσάκης αναφέρεται στο καρναβάλι ως «λαϊκό δικαστήριο» και στα δρώμενα του καρναβαλιού ως «όπλα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας, αν όχι ανοιχτής ανυπακοής» (Κιουρτσάκης:313), αλλά και στον Καραγκιόζη ως κατ εξοχήν καρναβαλικό δρώμενο και ως «πρόσωπο της παμπάλαιης πολυεθνικής παράδοσης του λαϊκού γέλιου» (Κιουρτσάκης:322), ο Καραγκιόζης και ο «καραγκιοζίστικος» κόσμος αποτελούν την άμεση λαϊκή κριτική στα δρώμενα της καθημερινότητας, καθώς είναι προσιτός στον καθένα και δεδομένου ότι είναι θέαμα

17 17 17 της πλατείας, του καφενείου, της κάθε πόλης και περιοχής που λόγω της χαμηλής τιμής μπορούσε ο καθένας να μετέχει. Ξύλο «μετά μουσικής» Ο Καραγκιόζης χρησιμοποιεί το υπερφυσικά μακρύ χέρι του 10 ως μέσο άσκησης κριτικής. Σο χέρι αυτό, το οποίο αποτυπώνει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας λειτουργεί ως πρόταση υποβιβασμού/προβιβασμού, ως «παράσημο», ως «παιδευτική» διαδικασία, αλλά και μέσα από τη βαθιά του σχέση με τις καρναβαλικές αντιστροφές και συμβολισμούς, το χέρι αυτό αποκτά τη βαθύτερη σημασία που έχει το ξύλο στα λαϊκά δρώμενα: μια αναγεννητική, αναζωογονητική διάσταση, ένα μέσον θεραπείας (Κιουρτσάκης, 1985:269,270,272,283). Πνεύμα ασυμβίβαστο και ανυπότακτο, πότε ζητούσε έγγραφη άδεια για να σκοτώνει μύγες (που τυχαία, αργότερα, έβλεπε πάνω στο κεφάλι του δοσίλογου Φατζηαβάτη και του Δερβέναγα) και πότε ξεγελούσε την κεντρική εξουσία και περνούσε ένα ολόκληρο απόγευμα στο μαγειρείο μέσα στο αράι. Ένας απόλυτα λαϊκός ήρωας, επαναστάτης και ανυπάκουος, ο Καραγκιόζης είναι ένας κορυφαίος Έλληνας. (Γιώργος Κτενάς, Ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη, μως ο Καραγκιόζης δέχεται συχνά τις επιπτώσεις της ανυπότακτης ή αποκλίνουσας συμπεριφοράς του, καθώς κατά το σύνηθες έχει «μπλεξίματα» με τους εκπρόσωπους της τάξης του σαραγιού. Και συχνά ο Μπαρμπαγιώργος παρουσιάζεται με το ογκώδες σώμα του μπροστά σε κάποιον απ αυτούς για να του θυμίσει: «Δεν το ξέρ ς ότι έχει και μπάρμπα το π δί;», καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο όπως εύστοχα το θέτει ο Κιουρτσάκης (Κιουρτσάκης, 1985) την ισχύ και την προστατευτικότητα των οικογενειακών δεσμών. Εδώ όμως είναι τα όρια ως φαίνεται του ίδιου του Καραγκιόζη, καθώς η προστατευτικότητα του θείου μπορεί ταχύτατα να μετατραπεί σε «κριτική», με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται συχνά στην «αγκλίτσα» του Μπαρμπαγιώργου πάνω στην καμπούρα του, ως «επιβράβευση» κάποιας ατασθαλίας που προκύπτει είτε από τις δυσκολίες και τις ανάγκες της μοίρας (όταν έχει κάνει κάποια απατεωνιά), είτε από τη γνωστή του διάθεση για πειράγματα (για να «τσιγκλήσει» τον δύστροπο χαρακτήρα του καλοκάγαθου θείου). 10 Σο χέρι αυτό θεωρείται η μεταμόρφωση του φαλλού ο οποίος υπήρχε στον τούρκικο Καραγκιόζη.

18 18 18 Ο ίδιος ο Καραγκιόζης σχολιάζοντας τη «μόνιμη δομή καταπίεσης» της εξουσίας 11, ως την γκλίτσα του Μπαρμπαγιώργου, η οποία «όλο Ιστορία σύγχρονη σκαλίζει στις ράχες των ανθρώπων», δίνει με αυτό τον τρόπο μια ενδιαφέρουσα διάσταση στην καμπούρα, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη Ιστορία ως μια παιδευτική και επώδυνη διαδικασία 12. Μέσα στην ποικιλία των παραδοξολογιών, ωστόσο, και υπό την οπτική όλων αυτών των τεχνασμάτων, η επιλογή να χτυπήσει ο Καραγκιόζης κάποιο αδυσώπητο εχθρό με το ποτιστήρι (όπως στο έργο Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι που βοηθά τον Αλέξανδρο να σκοτώσει το φίδι με το ποτιστήρι) περιέργως δεν γελοιοποιεί τις δυνάμεις του ήρωα, αντίθετα τονίζει τον αγαθό, καλοπροαίρετο χαρακτήρα του. Σο ποτιστήρι μάς υποδεικνύει μια αθωότητα που τον ταξινομεί έξω από την άγρια φύση αυτών των μαχών. Σο χιούμορ του Καραγκιόζη δεν είναι κακόβουλο: δεν είναι υστερόβουλος, δεν είναι κακός, δεν έχει μοχθηρία, είναι ένας άκακος χαρακτήρας με καλές προθέσεις, που είναι όμως ένα πνεύμα άναρχο (Άθως Δανέλλης, κιές και φωνές) Ο Καραγκιόζης δεν υπερβαίνει μόνο τον καραγκιοζοπαίχτη (ως ο λαός που συνδημιουργεί), υπερβαίνει και τον ίδιο του τον εαυτό, ενόσω δέχεται πρώτα ο ίδιος τις επιπτώσεις αυτής της κριτικής, όχι μόνο όταν «τις τρώει» αδιαμαρτύρητα όπως είπαμε από τον Μπαρμπαγιώργο στην ανακάλυψη κάποιας απατεωνιάς, αλλά και όταν σχολιάζει ο ίδιος ανελέητα τις ατέλειες και τα «κουσούρια» του. Δεν κριτικάρει από θέση άμβωνος, κριτικάρει όντας ατελής, εκ των έσω και δεν καταδεικνύει περιφρόνηση για τους αντιπάλους του, αλλά μάλλον αποδοχή και συμπάθεια. Ο Καραγκιόζης πρώτα κάνει την αυτοκριτική του και μετά κρίνει τους άλλους. Πρώτα αυτοσαρκάζεται και μετά κοροϊδεύει τους άλλους, γι αυτό είναι καλοπροαίρετος (Σάσος Κώνστας, υζήτηση με αφορμή την προβολή του Ντοκυμαντέρ: Πού το πάει ο Καραγκιόζης, Ιονικός ύνδεσμος,1.4.15, ) Έχει ασκήσει τόσο έντονη κριτική στον εαυτό του που του επιτρέπεται να σατιρίζει και τους άλλους δεν έχει αφήσει τίποτα που να μην το σατιρίσει πάνω του, οπότε μπορεί να σατιρίσει και τους άλλους, χωρίς να έχει κακή πρόθεση (Άθως Δανέλης) 11 Η έκφραση του Κιουρτσάκη. 12 Ο συμβολισμός είναι προφανέστατα πολύ πιο πλούσιος.

19 19 19 Ο Καραγκιόζης και ο Μπαρμπαγιώργος παρόλα αυτά «τρώνε» ξύλο απ τα κολλητήρια, και πάντα την «πατάνε» με την αφέλεια του πρωτάρη από τα (επίσης) «χονδροκομμένα» αστεία τους 13. Ο Ιερός γελωτοποιός λα όσα είναι πραγματικά σπουδαία πρέπει να περιέχουν εντός τους το στοιχείο του γέλιου (Μπαχτίν, Δοκίμια Ποιητικής) Ο Καραγκιόζης δεν σέβεται περίπου κανένα από τα πράγματα που θεωρούνται γενικά άξια σεβασμού, Rousell Γιατί τον έβλεπα με μανία στην τηλεόραση; Ποιος ο λόγος που ένιωθα τόσο φιλική και ζεστή τη γαϊδουροφωνάρα του; Από πού κι ως πού η τεράστια χαρά όταν μου πήραν δώρο τις φιγούρες του; Για ποιο λόγο άκουγα ξανά και ξανά την ίδια κασέτα από παράστασή του, και κάθε φορά έμοιαζαν οι ίδιες λέξεις να βγαίνουν με παρθενική φρεσκάδα; ( Για τη σχέση του ιερού με το γέλιο, την παρωδία και την σάτιρα γίνεται αναφορά σε αρκετές θρησκευτικές παραδόσεις (Μπαχτίν σε Κιουρτσάκη): από τις αρχαιοελληνικές παρωδίες, τους γελωτοποιούς-άγιους του Θιβέτ, τους «διά Φριστόν σαλούς» της Ανατολικής Εκκλησίας, την parodia sacra και την παρουσία των γελωτοποιών στα μυστήρια του μεσαίωνα. ε αυτές τις τελετουργικές εκφράσεις του γέλιου, το σοβαρό και το αστείο συνυπήρχαν. Οι αναφορές του Μπαχτίν (Κιουρτσάκης, 1985: 40-41) για τις τελετουργικές ρίζες της παρωδίας, καταδεικνύουν τις πολλαπλές σημασίες αυτών των τελετουργιών: λειτουργούσαν ως μαγική δύναμη που προκαλούσε τον ήλιο, προκειμένου να αναγκαστεί να ανανεωθεί αφύπνιζαν τις κοιμισμένες θεότητες και έδιωχναν τα κακά πνεύματα αλλά και πραγματοποιούσαν κάποιες ιδιαίτερες λειτουργίες που αφορούσαν στην καθημερινότητα: στους ρωμαϊκούς θριάμβους οι στρατιώτες εγκωμίαζαν και ταυτόχρονα κορόιδευαν τον νικητή, ενώ στις ρωμαϊκές κηδείες έκλαιγαν τον νεκρό και ταυτόχρονα γελούσαν μαζί του. 13 Σο γεγονός αυτό βέβαια αποκτά μια ιδιαίτερη αξία στους «καραγκιόζικους» συμβολισμούς.

20 20 20 Ίσως όμως αυτά να έχουν μια διαφορετική ισχύ σε πολιτισμούς που εκφράζονται στο πλαίσιο του κυκλικού χρόνου, κατά τον οποίο το κάθε τι (ακόμη και ο θάνατος) δεν έχουν αυτή τη ζοφερή, ανεπίστρεπτη σημασία δεν παρουσιάζονται ως κάτι ανεπανόρθωτο. Η ειρωνεία (και το γέλιο) ως υπέρβαση μιας κατάστασης, ως εξύψωση πάνω απ αυτήν. Μονόπλευρα σοβαροί είναι μόνο οι δογματικοί και οι αυταρχικοί πολιτισμοί. Η βία δεν γνωρίζει το γέλιο....η σοβαρότητα μας βαραίνει με απελπισία το γέλιο μας υψώνει πάνω απ αυτήν, μας ελευθερώνει από αυτήν. Σο γέλιο δεν δεσμεύει τον άνθρωπο, τον ελευθερώνει. Ο κοινωνικός, χορικός χαρακτήρας του γέλιου, η επιδίωξή του για παλλαϊκότητα και παγκοσμιότητα. Οι θύρες του γέλιου είναι ανοιχτές για όλους και για τον καθένα. Η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή είναι πάντα μονόπλευρη: αποκλείουν εκείνον προς τον οποίον απευθύνονται, κλπ, προκαλούν ανταποκριτικό θυμό. (Μπαχτίν, 2014:205) Σο γέλιο βέβαια, πηγάζει από νοήματα και μεταφέρει νοήματα. το Θέατρο κιών, δεν διαχωρίζεται αυτός που γελάει ή χλευάζει από αυτόν που χλευάζεται. Και αυτό είναι ένα στοιχείο από την ιδιαίτερη φύση της κοινωνικής του λειτουργικότητας, καθώς, μέσα από αυτή τη διαδικασία, παράγει γέλιο που ενώνει και δεν διαχωρίζει και αυτή ακριβώς η ενοποιητική διαδικασία είναι που λειτουργεί αναγεννητικά: Ψστόσο αυτή η καθολική γελοιοποίηση δεν είναι μόνο σκώμμα, χλευασμός ή σάτιρα, δηλαδή μια αμιγής άρνηση εκφράζει συνάμα κάτι θετικό που εμπνέει αγαλλίαση και αισιοδοξία. Σο γέλιο αυτό είναι αμφίπλευρο και αμφίσημο: καταλύει αλλά ταυτόχρονα οικοδομεί, υποβιβάζει αλλά και ανυψώνει, «εκθρονίζει» αλλά και «ενθρονίζει», «σκοτώνει» αλλά και «ανασταίνει». Αυτή είναι η άλλη όψη της καθολικότητας του, που αναδύεται με ενάργεια στη λαϊκή γιορτή όπου όλοι γελούν με όλα και με όλους, ακόμα και με τον εαυτό τους, γιατί το γέλιο τους είναι πριν απ όλα σημάδι γενικής χαράς και ευθυμίας που αποκλείει τον πικρό μονοσήμαντο σαρκασμό. Εδώ έγκειται η διαφορά της μεσαιωνικής παρωδίας από τη νεότερη σάτιρα: «Ο σατιρικός συγγραφέας που δεν γνωρίζει παρά το αρνητικό γέλιο τοποθετείται έξω από το αντικείμενο του σαρκασμού του προς το οποίο αντιτίθεται κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφει την ακεραιότητα της κωμικής όψης του κόσμου [ ]. Ενώ το αμφίπλευρο λαϊκό γέλιο εκφράζει την άποψη ολόκληρου του κόσμου, ενός κόσμου εν εξελίξει μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται αυτός που γελά. (Κιουρτσάκης, 1985:20-21,39) Αυτή η διαφορά επικοινωνίας με το κοινό είναι καίριας σημασίας στον Καραγκιόζη.

21 21 21 Η διαβατήρια τελετή του μπερντέ Σο γέλιο έμεινε πάντα το όπλο της ελευθερίας στα χέρια του λαού (Μπαχτίν) Η λαϊκή αυτή «γιορτή» του Καραγκιόζη, θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή ως μια πολυδιάστατη διαδικασία δημιουργικής αφομοίωσης των σημαντικών γεγονότων της ζωής, αλλά και της καθημερινότητας με όλες τις πτυχές της ιερής και βέβηλης οπτικής της, με όλες τις πολυποίκιλες εκφραστικές διαστάσεις της: πολιτικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, διαδραστικές. Μια διαλεχτική σχέση και ταυτόχρονη παρουσία του «ιερού» με το «κοσμικό». μως, ποιο είναι το ιερό και ποιο το κοσμικό; Ο μπερντές λειτουργεί ως ένα πεδίο που το κοινό επικοινωνεί και διαντιδρά με το συνολικό γίγνεσθαι: καθημερινό, μυθολογικό, ηρωικό. Ο καραγκιοζοπαίχτης (όπως επιχειρηματολογεί εύστοχα ο Κιουρτσάκης) γίνεται η φωνή του κόσμου, η φωνή του συλλογικού εαυτού. Αφενός δηλαδή το Θέατρο κιών είναι διάλογος του καραγκιοζοπαίχτη με το κοινό του και αφετέρου ο διάλογος αυτός παρουσιάζει, αναδύει, φέρνει στο φως και αναδεικνύει εν τέλει τη συλλογική δυναμική πάνω στα δρώμενα, μέσα από τη συλλογική δημιουργία. Η δημιουργία αυτή δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά εντάσσεται στους ήδη υπάρχοντες κώδικες της παράδοσης 14 που όπως είδαμε εδώ συνδέονται με τη μεγαλύτερη λαϊκή παράδοση του καρναβαλιού. μως, είναι ο Βεληγκέκας, ο Πασάς, ο Φατζηαβάτης ή ο Νιόνιος που εκφράζουν την παρουσία της ακατάλυτης αρχής αυτού του κόσμου; Ή, μέσα από την αποδομητική σάτιρα, την εμπλοκή των ηρώων, την παρουσίαση, τη φιγούρα, την πλοκή και τις στιχομυθίες, κλπ, (όλες δηλαδή τις εκφραστικές δυνάμεις του μπερντέ), φανερώνεται ακριβώς αυτή τους η πεπερασμένη (σε σχέση με το βαθύτερο συλλογικό εαυτό) πλευρά τους; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται η διαλυτική διάσταση του αστείου στον Καραγκιόζη και το «ξεσάλωμα» του καρναβαλικού στοιχείου να αποτελούν την παρεκτροπή από την καθεστηκυία τάξη, η οποία χρειάζεται άμεση ρύθμιση, προκειμένου να διατηρηθεί η ευταξία. μως εδώ προτείνεται η ακριβώς αντίθετη ανάγνωση: το καρναβάλι, όπως και ο Καραγκιόζης, αφορούν την επισήμανση από το «αθάνατο» κομμάτι του 14 Ο Κιουρτσάκης παρομοιάζει την παράδοση ως ρίζες και κορμό ενός δέντρου, ενώ η ομαδική δημιουργία τα κλαδιά, τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί.

22 22 22 κόσμου (μέσω του οποίου εκφράζεται η λαϊκή παράδοση και η συλλογική ύπαρξη χρησιμοποιώντας μέσα από την ανεξάντλητη πηγή της θεούς, δαίμονες και υπερφυσικές δυνάμεις) ότι το «κοσμικό» με τις ποικίλες εκδοχές του, με τις οποίες διαντιδρά στην καθημερινή ζωή, είναι πεπερασμένο και ακριβώς αυτή την πεπερασμένη του διάσταση επισημαίνει. Δεν είναι δηλαδή η καθημερινότητα ο κανόνας και το καρναβάλι ή ο Καραγκιόζης η εξαίρεση που αποδομεί τον κόσμο ή αποτελεί μια δραματουργική αποτύπωση της απόκλισης, αλλά το καρναβάλι και ο Καραγκιόζης είναι τα μέσα από τα οποία εκφράζονται οι βαθύτερες δυνάμεις της τάξης του κόσμου. Και οι δυνάμεις αυτές εκφράζουν αυτό που υπερβαίνει και τον Καραγκιόζη, και τους καγκιοζοπαίχτες: την μέσα από τη λαϊκή συνείδηση βαθύτερη, καθολικότερη και επιτακτικότερη ανάγκη για δικαιοσύνη και ισοτιμία ενάντια στον παραλογισμό και το άδικο της εξουσίας, την προσπάθεια αποδοχής και διαχείρισης των ανθρώπινων αδυναμιών, τον κριτικό σχολιασμό των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων και καταστάσεων, επιστρατεύοντας ένα παράξενο σύμπαν ενότητας (καθώς μιλάνε μέσα από τον έναν συλλογικό εαυτό, επικοινωνώντας και διαντιδρώντας μαζί του) μέσα από τη δημιουργική αφομοίωση των ποικίλων εντυπώσεων που πηγάζουν από τα συλλογικά βιώματα. το καρναβάλι (όπως μας λέει ο Κιουρτσάκης) «οι άνθρωποι διαβαίνουν το κατώφλι του εαυτού τους και εξερευνούν τον άλλο» - στον Καραγκιόζη αυτή η «εξερεύνηση» που αποτελείται από αυτόν τον ποικιλόμορφο και σχετικά σταθερό μικρόκοσμο αποτύπωμα των βασικότερων χαρακτήρων της ελληνικής (τουλάχιστον) ζωής προσπαθεί, μέσα από αυτή την φαινομενικά παράλογη μέθεξη, να δώσει το περιθώριο σε μια λαϊκή έκφραση που ενώνει και στην ανάπτυξη μιας συλλογικής αυτογνωσίας που αναδιαμορφώνει και καθοδηγεί. Η ερευνητική πρόταση Σο Θέατρο κιών αποτελεί μια ιδιότυπη και αντεστραμμένη συλλογική διαβατήρια τελετή. Μια τελετή που εμβαπτίζει στη λαϊκή διαντίδραση όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της καθημερινότητας και οπωσδήποτε, ό,τι είναι άξιο να επικοινωνηθεί. αυτή τη «διαβατήρια» τελετή το 2 ο στάδιο (στάδιο του «κατωφλίου») αντί να τοποθετεί στο περιθώριο τα μέλη της, τα εμβαπτίζει στο συλλογικό γίγνεσθαι, σε μια βαθιά μέθεξη με το κοσμικό «όλο». Αν οι βασικές δομικές συνισταμένες αυτής της τελετής (του περάσματος δηλαδή σε μια νέα κατάσταση), όπως περιγράφεται από τον Van Gennep, είναι:

23 Ο αποχωρισμός του ατόμου για την προετοιμασία εισόδου του στο νέο στάδιο 2. Η περιθωριοποίηση ή φάση μετάβασης και η ιδιαίτερη διαντίδρασή του με το ιερό, κλπ. (liminal stage) 3. Η επανένταξή του στην κοινωνία, νομίζω ότι μπορούμε εδώ κατ αναλογία να δούμε μια παρόμοια διαδικασία: 1. Απόφαση για σύμπραξη των χαρακτήρων 2. Με διάφορους τρόπους μέθεξή τους, η οποία περιλαμβάνει διάφορες αποδομητικές μορφές διαντίδρασης, 3. Επιστροφή στον ξεχωριστό τους κόσμο στην καθημερινότητα Ο Καραγκιόζης μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι μια διαρκής διαβατήρια τελετή (με την έννοια μιας κοινής, συλλογικής παιδευτικής διαδικασίας πάνω στα πράγματα που αφορούν στη συλλογική ζωή), που, όπως ήδη τονίστηκε, δεν πραγματοποιείται μόνο από τη δυναμική της φιγούρας και του καραγκιοζοπαίχτη, αλλά κυρίως από τη δυναμική του πίσω-από-τη-φιγούρα συλλογικού όλου. Και μέσα σ αυτό το πλαίσιο, η μέθεξη στο καραγκιόζικο σύμπαν δεν αποτελεί τόσο μια μέθεξη στο «σωματικό», «καρναβαλικό» «κάτω» παρά μόνο ως αναγκαία κατάλυση των ισχυρών διαχωρισμών που σε αυτό το «κάτω» έχουν επιβληθεί (και της ανελευθερίας που συνοδεύει αυτές τις ταξινομήσεις), αλλά περισσότερο μια μέθεξη του καθημερινού κόσμου και των πιο ακατάλυτων, διαχρονικών αρχών του «ιερού» όλου της, με το οποίο η συλλογική συνείδηση διά του γέλιου επικοινωνεί, ανιχνεύει και «προκαλεί». Σο Θέατρο κιών αποτελεί μια λαϊκή χοάνη που εντός της μετασχηματίζεται η συλλογική εμπειρία, ενόσω περνά από το μακρύ χέρι και το μεγάλο στόμα του ατίθασου «Καμπούρη». Ο Καραγκιόζης συμβολίζει το αθάνατο 15 στοιχείο τού συνεχώς αγωνιζόμενου ανθρώπου να σπάσει τα όρια και τα δεσμά του, να διαρρήξει τους διχοτομικούς του περιορισμούς, τους περιορισμούς της μοίρας του και να αλλάξει τα δεδομένα του για να κερδίσει τη ζωή, καταδεικνύοντας τους περιορισμούς του συστήματος που παράγει και τις δικές του ατέλειες και εκδηλώνοντας το πνεύμα της ανυπακοής και της αμφισβήτησης ως απαραίτητο εργαλείο για την ανανέωση και την αλλαγή, εντάσσοντας και τον εαυτό του στις επιπτώσεις της. 15 Με την έννοια του διαγενεακού.

24 24 24 Προς τούτο ο Καραγκιόζης ως ήρωας υπερβαίνει όπως είπαμε αδιαμαρτύρητα και τον δικό του εαυτό: είναι ταυτόχρονα η φιγούρα και το πρόσωπο πίσω από τη φιγούρα. Υέρει μια βαθιά λαϊκή γνώση, η οποία αντιλαμβάνεται την πάλη των αντιθέτων μέσα στους εγγενείς περιορισμούς του συστήματος που την παράγει, αποζητώντας να καταδείξει ότι πίσω από τις φαινομενικά ανεξίτηλες δομές της αδικίας, της φτώχιας και της εξουσίας υπάρχει μια ακόμη πιο ισχυρή: αυτή του αποδομητικού γέλιου και της «ιερής» ανυπακοής.

25 25 25 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΥΙΑ Ιωάννου, Γ., 1995, Ο Καργκιόζης, Αθήνα, εκδ.ερμής Πούχνερ, Β., 1989, Λαϊκό Θέατρο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, Αθήνα, εκδ. Πατάκη Κιουρτσάκης, Γ., 1995, Καρναβάλι και Καραγκιόζης, Αθήνα, εκδ. Κέδρος Κιουρτσάκης, Γ., 1996, Προφορική Παράδοση και Ομαδική Δημιουργία, Αθήνα, εκδ. Κέδρος Μόλλα-Γιοβάνου, Α., 1981, Ο καραγκιοζοπαίχτης Αντώνης Μόλλας, Αθήνα, εκδ. Κέδρος Δαμιανάκος,., 1987, Παράδοση Ανταρσίας και Λαϊκός Πολιτισμός, Αθήνα, εκδ. Πλέθρον παθάρης,., χχ, Αυτοβιογραφία, Αθήνα, εκδ. Άγρα ηφάκης, Γ., 1994, Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη, Αθήνα,εκδ. τιγμή ΧΗΥΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΥΙΑ (Μάρτιος Απρίλιος 2015) Αγραφιώτης, Θ.: B1%CF%86%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%98%CF %89%CE%BC%CE%B1%CF%82 Γερολυμάτος, Γ.: Γιαννίρης, Η.: Δανέλλης, Α.: Κτενάς Γιώργος: Παρασκήνιο (Καρναβάλι και Καραγκιόζης): Παρασκήνιο (πού το πάει ο Καραγκιόζης): Σπαθάρης, Σ.: Φύσσας, Μ.:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως συν/νος πίνακας ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων 2015 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως συν/νος πίνακας ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων 2015 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους» Αθήνα 7/12/2015 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ.Δ/ΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κων/νου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ; ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ!

ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ; ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ; ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΟΥΝΤΦΙΛΝΤ Σχεδιασμένο από τον Ραλφ Μάουντφιλντ Νατάσα (χήρα, η προγιαγιά μας ή γιαγιάκα) Μεγάλος

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή ρώσικη χριστουγεννιάτικη ιστορία Διασκευή από την Μπιλιούρη Αργυρή

Παραδοσιακή ρώσικη χριστουγεννιάτικη ιστορία Διασκευή από την Μπιλιούρη Αργυρή Παραδοσιακή ρώσικη χριστουγεννιάτικη ιστορία Διασκευή από την Μπιλιούρη Αργυρή ΠΡΟΣΩΠΑ: Τρεις μάγοι Μπάμπουσκα Ξενοδόχος Φρουρός Αγγελιαφόρος Χωρικοί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουνε όσα πρόσωπα θέλουμε )

Διαβάστε περισσότερα

Ηakan Nesser. Αραιό δίχτυ. Διεθνες Μπεςτ ςελερ. Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ: Το σημείο του Μπόρκμαν και Η επιστροφή

Ηakan Nesser. Αραιό δίχτυ. Διεθνες Μπεςτ ςελερ. Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ: Το σημείο του Μπόρκμαν και Η επιστροφή Ηakan Nesser Αραιό δίχτυ Διεθνες Μπεςτ ςελερ Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ: Το σημείο του Μπόρκμαν και Η επιστροφή Ο Nesser έχει δημιουργήσει έναν από τους σημαντικότερους ήρωες του σύγχρονου αστυνομικού.

Διαβάστε περισσότερα

Πανφλωρινιώτικη. Διαμαρτυρία 30 και 31 Οκτωβρίου για το επίδομα θέρμανσης. Μεγάλη. Φορολογικό

Πανφλωρινιώτικη. Διαμαρτυρία 30 και 31 Οκτωβρίου για το επίδομα θέρμανσης. Μεγάλη. Φορολογικό Μεγάλη συμμετοχή στις σελ.3 απεργειακές κινητοποιήσεις Ε β δ ο μ α δ ι α ί α Ε φ η μ ε ρ ί δ α τ η ς Φ λ ώ ρ ι ν α ς Πανφλωρινιώτικη Διαμαρτυρία 30 και 31 Οκτωβρίου για το επίδομα θέρμανσης 2 η δημόσια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΖΟΖΕΦ ΚΕΣΕΛ. ... γ ι α τ ί ο έ ρ ω τ α ς κ ρ ύ β ε τ α ι σ τ ι ς λ έ ξ ε ι ς Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α

Η ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΖΟΖΕΦ ΚΕΣΕΛ. ... γ ι α τ ί ο έ ρ ω τ α ς κ ρ ύ β ε τ α ι σ τ ι ς λ έ ξ ε ι ς Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ... γ ι α τ ί ο έ ρ ω τ α ς κ ρ ύ β ε τ α ι σ τ ι ς λ έ ξ ε ι ς ΖΟΖΕΦ ΚΕΣΕΛ Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ε Ρ Ω Τ Ι Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Μ ε τ ά φ ρ α σ η : Ρ ί τ α Κ ο λ α ΐ τ η ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η Ω Ρ Α Ι Α Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Άρθρο 1 Σκοπός, ειδικές χρήσεις νερού 7 Άρθρο 2 Τεχνικά χαρακτηριστικά παροχής δικαιώματα..7 Άρθρο 3 Σχέση του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) 1 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Επίκτητος Σοφός δεν είναι όποιος ξέρει πολλά, αλλά όποιος ξέρει χρήσιμα. Ηράκλειτος Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς!

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Το τευχάκι αυτό γράφτηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα ΕΚΑΤΣ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ στο Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του 2005 Τα σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν. Ιωνία, ΒΟΛΟΣ Τη συγκέντρωση της ύλης του και την επιμέλεια της έκδοσης είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Τμήμα: Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Γραφείο: Διοικητικών Υπηρεσιών -------------------//------------------------------------------ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ολοκληρώνοντας τον κύκλο

ολοκληρώνοντας τον κύκλο ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 Τεύχος 18 Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ολοκληρώνοντας τον κύκλο Ό,τι ανοίγει κλείνει, κι ό,τι κλείνει ανοίγει έτσι µ έµαθε ο µπαξές µου. Κι ο ανθρώπινος µπαξές δε διαφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 η Στις 27-7 - 2011 ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΥ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ-

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήριο αξιολόγησης στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

Κριτήριο αξιολόγησης στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Κριτήριο αξιολόγησης στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Σύνταξη ΚΕΙΜΕΝΟ Γεώργιος Βιζυηνός Το αμάρτημα της μητρός μου (απόσπασμα). Άλλην αδελφήν δεν είχομεν παρά μόνον την Αννιώ. Ήτον η χαϊδεμμένη της μικράς ημών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ελληνική ΑΔΑ: Β44ΡΝ-ΗΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚέντροΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης Σουφλίου. Πρόγραμμα: Διαχείρισηαπορριμμάτων-Ανακύκλωση

ΚέντροΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης Σουφλίου. Πρόγραμμα: Διαχείρισηαπορριμμάτων-Ανακύκλωση ΚέντροΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης Σουφλίου Πρόγραμμα: Διαχείρισηαπορριμμάτων-Ανακύκλωση ΕΚΔΟΣΗ Κ.Π.Ε. ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ Πρόγραμμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΛΑΡΙΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α: Β4407ΛΚ-33Μ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α: Β4407ΛΚ-33Μ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: 72100 Άγιος Νικόλαος Πληροφορίες: Μυσίκος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «Δήμος Αιγάλεω» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου)

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) 1 Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) Σοφοκλής Ερμηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντομης απάντησης) Πρόλογος Στίχοι

Διαβάστε περισσότερα

Σ ε μ ν ό τ η τ α, Τ α π ε ι ν ό τ η τ α, Ε ρ γ α τ ι κ ό τ η τ α

Σ ε μ ν ό τ η τ α, Τ α π ε ι ν ό τ η τ α, Ε ρ γ α τ ι κ ό τ η τ α ΤΕ- Ε β δ ο μ α δ ι α ί α Ε φ η μ ε ρ ί δ α τ η ς Φ λ ώ ρ ι ν α ς Σ ε μ ν ό τ η τ α, Τ α π ε ι ν ό τ η τ α, Ε ρ γ α τ ι κ ό τ η τ α Τα πρωτάγματα του νέου περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θ εόδωρου Καρυπίδη

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ Αριθμός Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης 428/2011 1 Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 - Γενικά 3 Άρθρο 2 Πεδίο εφαρμογής 3 Άρθρο 3 Γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ. Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ. Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επί διαδικαστικού θέµατος, σελ. 4017, 4018, 4019, 4020, 4021, 4022, 4023, 4024, 4025, 4026, 4027, 4028, 4029, 4032, 4033,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Χαιρετισμός Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών Άγιος Νικόλαος, 30-31 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι το Σχέδιο «Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την αξιολόγηση. Και μας καταδιώκει γιατί κατατέθηκε,

Διαβάστε περισσότερα

Γ49/59 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ :

Γ49/59 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ : Αθήνα, 30-5-2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 8 Ταχ. Κώδικας: 102 41 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : 210-215289,290,291,292

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας

Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Τ Ε Ι Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ 2008-2009 ΦΛΩΡΙΝΑ Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 67.000,00 ΕΡΓΑΣΙΑ 56.000,00

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ 02/03/2015 Με "μαύρα" γράμματα είναι το Σχέδιο Κανονισμού Καθηγητών,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΛΑΨΙΣΤΑΣ»

«ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΛΑΨΙΣΤΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ Αριθμός Μελέτης:4/15 Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Τ Ι Μ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Ε Ρ Γ Ο Υ : Ελεούσα, 2014 «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ι Ώ Ρ Γ Ο Σ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ.

Γ Ι Ώ Ρ Γ Ο Σ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ. Γ Ι Ώ Ρ Γ Ο Σ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ. ΈΝΑ ΜΥΘΙΣΤΌΡΗΜΑ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το Δημοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το Δημοτικό Οργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Ιλιάδα Έπος. Όμηρος Μετάφραση Αλέξανδρου Πάλλη Αθήνα, 1936, Εστία. Περιεχόμενα:

Ιλιάδα Έπος. Όμηρος Μετάφραση Αλέξανδρου Πάλλη Αθήνα, 1936, Εστία. Περιεχόμενα: Ιλιάδα Έπος Όμηρος Μετάφραση Αλέξανδρου Πάλλη Αθήνα, 1936, Εστία. Περιεχόμενα: Ραψωδία Α... 2 Ραψωδία Β... 17 Ραψωδία Γ... 29 Ραψωδία Δ... 40 Ραψωδία Ε... 53 Ραψωδία Ζ... 74 Ραψωδία Η... 87 Ραψωδία Θ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ Περίοδος Α Έτος 2 ο Τεύχος 20 ο Αύγουστος 2012 Αἱ γενεαὶ πᾶσαι, ὕμνον τῇ ταφῇ σου, προσάγουσι

Διαβάστε περισσότερα

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ»

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» 1 ΚΕΝΝΕΘ ΣΩΓΕΡ ΓΚΟΥΤΜΑΝ «Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» ιασκευή-σκηνοθετικές οδηγίες: ηµήτρης Ρήτας Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεµάτων ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Νοµού Καρδίτσας, Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Είχα ένα ποδήλατο πριν από δύο χρόνια και ήμουν η καλύτερη σ ολόκληρη τη χώρα

Κυκλοφορώ με ασφάλεια. Είχα ένα ποδήλατο πριν από δύο χρόνια και ήμουν η καλύτερη σ ολόκληρη τη χώρα Είχα ένα ποδήλατο πριν από δύο χρόνια και ήμουν η καλύτερη σ ολόκληρη τη χώρα Μια μέρα πήγα εκδρομή τρέχοντας όπως το πουλί δε φορούσα, όμως κράνος μη χαλάσει το μαλλί Τι όμορφη που ήτανε αλήθεια όλη η

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικότητα ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Πνευματικότητα ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Πνευματικότητα ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Μ Ι Α Ν Ε Α Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Η ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ; ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ; ΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου 2015-2016 Περιεχόμενα Τάξη Α - «Τα χαρούμενα Χριστούγεννα» Τάξη Β - «Ο μπαμπάς του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 10829/14-8-2015 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 10829/14-8-2015 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 10829/14-8-2015 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ. 12 ης /2015 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορχομενού. Αριθ. Απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΜΠΟΤΗ-ΣΑΜΣΑΡΗ Φιλόλογος Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Προλεγόμενα Τα Τμήματα Ένταξης, αν και λειτουργούν στην Α/βάθμια Εκπαίδευση από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΦΑΡΜΑΣΩΝΗ Κωνσταντίνου του Νικολάου, Σκηνoθέτη, νoμίμου εκπροσώπου της Θεατρικής Εταιρείας «ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ» με έδρα την οδό Φρύνης,

Διαβάστε περισσότερα

Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟY ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟY ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Βόλος : 5-8-2011 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 846971/ΓΠ22817 Πληροφορίες : Φώτου Κωνσταντία Τηλέφωνο: : 2421350103 FAX : : 2421097610 Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τ ω ν γ ι α τ ρ ω ν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Δ ι μ η ν ι α ί α Έ κ δ ο σ η Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 1 8 (Τυπώνεται σε 25.500 αντίτυπα) ianoyaριοσ-φεβρουαριοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ε. Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ε. Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ε Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 273 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν µαθητές από το Γενικό Λύκειο Βαθέος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ Διαμορφώσεις μικρής κλίμακας, κατασκευή παρατηρητηρίων και κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών στην περιοχή Ατσπάς, Σκ. Μαριών ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Τ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. 2. Προσόντα Υποψηφίων - Θέσεις προς Κάλυψη

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. 2. Προσόντα Υποψηφίων - Θέσεις προς Κάλυψη ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΓΕΩΓΡ. ΠΟΛ. & ΕΚΠΣΗΣ ΥΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ 16 Ιουλίου 2014 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 1. Γενικά Η Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α.

Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α. Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α. Το κείμενο παρατίθεται ακριβώς όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. ΤΕΥΧΟΣ Α'/194/23-8-2002 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 208 Εκπαιδευτές Υποψηφίων Οδηγών, Σχολές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ Οδυσσέας Μαθηματικά ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ Κ. Γαβρίλης ( gavr@pi-schools.gr) Αν δεν μπορούμε να αγαντάρουμε τον άνεμο ας μάθουμε να αγαντάρουμε τα πανιά ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πρόγραμμα Οδυσσέας η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μαυρίδου Μάρθας Α.Μ. 0296021

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μαυρίδου Μάρθας Α.Μ. 0296021 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Θεατρική Παράσταση «Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων» Της Φοιτήτριας Μαυρίδου Μάρθας Α.Μ. 0296021 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ]Β. Πέµπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ]Β. Πέµπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ]Β Πέµπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 7631, 7671 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν µαθητές από το 3ο Δηµοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) Ιπποκράτους 196 198 114 71 ΑΘΗΝΑ Τηλ. : 210 6440873 FAX : 210 6454223 Site: www.poseypexode.gr Email:poseypexode@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ Συνεδρίαση 5 ης Σεπτεμβρίου 2013 Ώρα έναρξης: 5.37 μ.μ. Αρ. 1 (Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ) Αγαπητοί συνάδελφοι, καλό απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ. Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ. Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 9434 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη

Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Φθινόπωρο Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ Ε Λ Ι Ν Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Φθινόπωρο Σεπτέμβρης Οκτώβρης - Νοέμβρης Φθινόπωρο Ο ζωγράφος με το κίτρινο Το Φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αθήνα, εκέµβριος 2004 Μαρία ΠροΪστάκη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αθήνα, εκέµβριος 2004 Μαρία ΠροΪστάκη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εν λόγω εργασία αποτελεί ένα πλάνο των συγκεντρωτικών αποτελεσµάτων των ελληνικών βουλευτικών εκλογών από το 1926 έως το 2004.Σκοπός της ήταν ακριβώς η συγκέντρωση αυτών των αποτελεσµάτων σε

Διαβάστε περισσότερα

Γ49/ 35 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ :

Γ49/ 35 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ : Αθήνα, 19 / 5 / 2010 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 8 Ταχ. Κώδικας: 102 41 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : 210-215292,289,290,294

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 23 ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 787/2013

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 23 ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 787/2013 1 Ελληνική ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση σχετικά με Εισήγηση της Δ/νσης Νεώτερης & Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, για τον χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείων ταφικών κατασκευών στο

Διαβάστε περισσότερα

Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις εφημερίδες.

Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις εφημερίδες. Του Σταύρου Καλλώνη.* Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις εφημερίδες. Ο χώρος τα πρόσωπα και το κατηγορητήριο. Η δίκη της ηγεσίας του ΚΚΕ, γιατί περί αυτού πρόκειται, συνηθίζεται να λέγεται ως δίκη

Διαβάστε περισσότερα

Στις 20 Ιουνίου ψηφίζουμε ΔΑΚΕ, για το 16ο συνέδριο τής ΟΛΜΕ

Στις 20 Ιουνίου ψηφίζουμε ΔΑΚΕ, για το 16ο συνέδριο τής ΟΛΜΕ Στις 20 Ιουνίου ψηφίζουμε ΔΑΚΕ, για το 16ο συνέδριο τής ΟΛΜΕ Αγαπητοί Συνάδελφοι, 17 Ιουνίου 2013 Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο 1ο Λύκειο Παλλήνης, καλούμαστε να

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Θέμα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α Επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του Κράτους έτους 2006 και του Γενικού Ισολογισμού της 31 ης Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 περ. ε σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παρ. 7 του Συντάγματος

Διαβάστε περισσότερα

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11]

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11] Α ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ Την ώρα που κατέβηκε από τη λιμουζίνα, το είχε πάρει πια απόφαση ν αυτοκτονήσει. Η ιδέα ξεπρόβαλε μέσα από τη λόχμη της την πρώτη κιόλας φορά που ο καθηγητής τού μίλησε για την ανίατη

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω Λεύκαρα. Αγαπίου Αθανασία-Αλέξη Τιμόθεος-Χαραλάμπους Γιώργος-Χατζηγιάγκου Δήμητρα

Πάνω Λεύκαρα. Αγαπίου Αθανασία-Αλέξη Τιμόθεος-Χαραλάμπους Γιώργος-Χατζηγιάγκου Δήμητρα Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονοι Προβληματισμοί-ΑΡΗ 311 Διδάσκουσα: Δρ. Μαρία Φιλοκύπρου Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Πάνω Λεύκαρα Αγαπίου Αθανασία-Αλέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αφιέρωση... 7 Εισαγωγή... 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Τι θα κερδίσετε από αυτό το βιβλίο... 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ανάληψη των ευθυνών σας... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Όλα ερείπια: το ψάξιμο στα συντρίμμια... 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Αναγκαστική

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη 24 η Μαρτίου 2014 Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο πλαίσιο του εορτασμού της 25 ης Μαρτίου 2014 διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο μας, εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

I.Επί της Αρχής του σχεδίου Νόµου: ΙΙ. Επί των άρθρων του σχεδίου Νόµου: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

I.Επί της Αρχής του σχεδίου Νόµου: ΙΙ. Επί των άρθρων του σχεδίου Νόµου: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Πρωτοβάθµιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων I.Επί της Αρχής του σχεδίου Νόµου: Με τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗ- ΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗ- ΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ 351 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗ- ΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ Κύρια εισήγηση: Μιχάλης Τζεκάκης Δε θα κάνω 10 λεπτά, θα είμαι πάρα

Διαβάστε περισσότερα

Το θυμάσαι το Αννιώ μας; με ηρώτησε μετά τινας στιγμάς πληκτικής σιωπής.

Το θυμάσαι το Αννιώ μας; με ηρώτησε μετά τινας στιγμάς πληκτικής σιωπής. Ημερομηνία : 2/11/2014 Διάρκεια διαγωνίςματοσ : 180' Eξεταζόμενο μάιημα : Λογοτεχνία Κατεφιυνςησ Υπεφιυνοσ καιηγητθσ: Καλουπτςθ Παςχαλιά Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Γεώξγηνο Βηδπελόο, Σν ακάξηεκα ηεο κεηξόο κνπ (απόζπαζκα).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ: ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΗΒΑ»

ΕΡΓΟ: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ: ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΗΒΑ» ΕΡΓΟ: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ:» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αυτή είναι η οικογένειά μου

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αυτή είναι η οικογένειά μου Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αυτή είναι η οικογένειά μου Ενότητα: Οικογένεια, συγγενικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ

ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞ ΕΠΟ41 ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20 Ό ΑΙΩΝΑ ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΘΟΔΩΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Κ. Μ. : Π02/205 ΠΡΟΫΠ. : 40.344,00 με το Φ. Π. Α. ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 1 Ιουλίου 2000, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 π.μ., στην Αίθουσα Γερουσίας (1ος όροφος) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε γ κ α ί ν ι α. Ολόγος για τον οποίο την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα

Ε γ κ α ί ν ι α. Ολόγος για τον οποίο την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα ΤΕ- Ε β δ ο μ α δ ι α ί α Ε φ η μ ε ρ ί δ α τ η ς Φ λ ώ ρ ι ν α ς ΕΤΟΣ 5o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 270 ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 ΕΥΡΩ Email: ixo@nextnet.gr Βlog: http://nextnet.gr/blog Site: http://echo.nextnet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ. 1

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ. 1 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Αθήνα, 29 Αυγούστου 2015 Αρ. πρωτ.: 145 Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ. 1 ΠΡΟΣ: Τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 415/14-1-2015

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 415/14-1-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 415/14-1-2015 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ. 24 ης /2014 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορχομενού. Αριθ. Απόφασης 219/2014

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Η ΡΑΕΚ θέτει και δημοσιεύει την παρούσα πρόταση ως προς τις αρχές και τη Μεθοδολογία που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣAIΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΛΑΤΟΣ Η εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» προκηρύσσει δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό,

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ 29.05.2015 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 8017 Έδρα: Δημοτικό Κατάστημα Θάσου

- 1 - ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ 29.05.2015 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 8017 Έδρα: Δημοτικό Κατάστημα Θάσου - 1 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ 29.05.2015 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 8017 Έδρα: Δημοτικό Κατάστημα Θάσου

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ, Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ & Π Ρ Ο Ν Ο Ι Α Σ ΣΥΜΒΑΣΗ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ, Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ & Π Ρ Ο Ν Ο Ι Α Σ ΣΥΜΒΑΣΗ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ, Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ & Π Ρ Ο Ν Ο Ι Α Σ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΠΑΡΟΧΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε.». ΜΕΤΑΞΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210. 32.59.197 FAX 32.59.229 8 Σεπτεμβρίου 2011 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ. ΠΟΙΗΜΑΤA Συλλογή B

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ. ΠΟΙΗΜΑΤA Συλλογή B ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΠΟΙΗΜΑΤA Συλλογή B 2012 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΠΟΙΗΜΑΤA - Συλλογή Β 2012 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΠΟΙΗΜΑΤA - Συλλογή Β 2012 Η παρούσα αυτοέκδοση περιλαμβάνει επιλογή είκοσι τέσσερα (24) ποιημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Δημητρακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Α1. (α). ώστε τον ορισμό του προβλήματος (Μονάδες 3)

Α1. (α). ώστε τον ορισμό του προβλήματος (Μονάδες 3) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΕΠΠ / ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΕΙΡΑ: 1η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/11/2011 ΘΕΜΑ Α Α1. (α). ώστε τον ορισμό του προβλήματος (Μονάδες 3) (β). ίνεται ο παρακάτω πίνακας που στην Στήλη 1 υπάρχουν κριτήρια κατηγοριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Ι Ε Ρ Ο Ѱ Α Λ Τ Ω Ν Α Ι Γ Ι Α Λ Ε Ι Α Σ «Ι Ω Α Ν Ν Η Σ Ο Κ Ο Υ Κ Ο Υ Ζ Ε Λ Η Σ»

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Ι Ε Ρ Ο Ѱ Α Λ Τ Ω Ν Α Ι Γ Ι Α Λ Ε Ι Α Σ «Ι Ω Α Ν Ν Η Σ Ο Κ Ο Υ Κ Ο Υ Ζ Ε Λ Η Σ» Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Ι Ε Ρ Ο Ѱ Α Λ Τ Ω Ν Α Ι Γ Ι Α Λ Ε Ι Α Σ «Ι Ω Α Ν Ν Η Σ Ο Κ Ο Υ Κ Ο Υ Ζ Ε Λ Η Σ» Λ Ε Υ Κ Ω Μ Α Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ε Ρ Ι Ο Ο Υ 1918 2003 Αφιερώνεται σε όλους εκείνους τους αφανείς και φανερούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Οδηγός Εκπαιδευτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ XHMEIA B και Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αγρότες

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αγρότες ΚΩΔΙΚΟΣ 1906 Έτος 20ο Αριθ.φύλλου 5376 Τιμή Φυλλου 0.15 Τηλ.24620/28924 e-mail:tsaknaki@otenet.gr Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 Σχέδια Βελτίωσης Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αγρότες "Αδήριτη ανάγκη η αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Μειοδοτικής Δημοπρασίας Μίσθωσης Ακινήτου

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Μειοδοτικής Δημοπρασίας Μίσθωσης Ακινήτου ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΑ: 6Α8ΑΗ-ΤΑ5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα