Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Τα Χρειάζομαι ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ. Διευκρίνιση των παρερμηνειών που περιβάλλουν τα ωμέγα-3 και η σημασία των λιπαρών οξέων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Τα Χρειάζομαι ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ. Διευκρίνιση των παρερμηνειών που περιβάλλουν τα ωμέγα-3 και η σημασία των λιπαρών οξέων."

Transcript

1 Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Τα Χρειάζομαι Διευκρίνιση των παρερμηνειών που περιβάλλουν τα ωμέγα-3 και η σημασία των λιπαρών οξέων. ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ Για τους συνειδητοποιημένους ανθρώπους που ενημερώνονται για την υγεία και ενδιαφέρονται για το τι τρώνε.

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ Το πληροφοριακό αυτό φυλλάδιο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της Minami Nutricion. Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες; Απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Εκδότης για την Αγγλική Έκδοση: Jo Wyckmans University Business Centre Antwerp Drie Eikenstraat 661 B-2650 Edegem, Belgium Εικονογράφηση: ilah 2007 Jo Wyckmans Εκδότης για την Ελληνική Έκδοση: Minami Nutricion Greece Επιστημονική Επιμέλεια: Μ.Μυλωνάκης 2011 Minami Nutricion Greece ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρόν έντυπο και οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν προορίζονται για τους καταναλωτές. Είναι αποκλειστικά για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας (ιατρών, διαιτολόγων, διατροφολόγων, νοσηλευτών, φαρμακοποιών κλπ), βάση του νόμου Ν26/55-77/94/ΕΟΚ άρθρο 4, παρ. 3. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος εντύπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι χωρίς αμφιβολία τα αστέρια της βιομηχανίας τροφίμων με πολλά προϊόντα διατροφής εμπλουτισμένα με Ω-3 να κυκλοφορούν ήδη. Ω-3 σε τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, επικάλυψη σοκολάτας, κρέας και πουλερικά δείχνουν να υπόσχονται πολλά. Όμως η ποσότητα των Ω-3 που περιέχουν είναι επαρκής; Δυστυχώς όχι. Η ποσότητα της τροφής και η μέθοδος επεξεργασίας συχνά μειώνουν τα Ω-3. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μιλάμε πολύ για τα Ω-3 αλλά δεν καταναλώνουμε πολλά από αυτά. Ο σκοπός του φυλλαδίου αυτού είναι να σας δείξει τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα των λιπαρών οξέων. Αν καταναλώνετε επαρκή Ω-3, η λίστα με τα οφέλη είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Ελπίζω να μείνετε ευχαριστημένοι διαβάζοντας αυτό το φυλλάδιο. Καθηγητής Dr. Jaak Janssens Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης του Καρκίνου ( Αλήθεια τι γνωρίζετε για τα Ω-3; Απαντήστε τις πιο κάτω ερωτήσεις επιλέγοντας ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ. Οι σωστές απαντήσεις με τις επεξηγήσεις βρίσκονται στη σελ. 4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι να προτιμήσω; Ω-3 ή Ω-6 λιπαρά οξέα; Δεν έχει σημασία αρκεί να είναι Ω λιπαρά οξέα. 2. Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω GLA για να μειώσω τη φλεγμονή στα κόκκαλα των δακτύλων μου; 3. Τα λιπαρά και τα μέτρια λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων. 4. Δεν μου αρέσει το ψάρι. Κανένα πρόβλημα καθώς μπορώ να προσλάβω τα απαραίτητα Ω-3 από το λάδι του λιναρόσπορου. 5. Το μουρουνέλαιο περιέχει Ω-3 αλλά δεν είναι κατάλληλο για εγκύους. 6. Το να καταναλώνουμε κάθε μέρα αληθινό βούτυρο (από γάλα αγελάδος), εμπλουτισμένο σε Ω-3, είναι υγιεινό. Το χρησιμοποιώ απλώνοντας το στο σάντουιτς, για να τηγανίσω, στο κρέας, στα ζυμαρικά κτλ.. 2 3

3 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 1. Τι να προτιμήσω; Ω-3 ή Ω-6 λιπαρά οξέα; Δεν έχει σημασία αρκεί να είναι Ω λιπαρά οξέα. Απάντηση: ΛΑΘΟΣ H ισορροπία Ω-6/ Ω-3 καταστρέφεται. Η τροφή μας περιέχει πολλά Ω-6 που κυρίως προέρχονται από τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο, φοινικέλαιο), από το κρέας, τα αυγά και /ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. H σχέση Ω-6/Ω-3 στη Δυτική διατροφή είναι μέχρι και 15 :1 Για την αποκατάσταση της ισορροπίας (τουλάχιστον στο 4:1 ) χρειάζεται η πρόσληψη Ω-3 σε ημερήσια βάση. H υπερκατανάλωση Ω-6 απελευθερώνει ουσίες στο σώμα που προάγουν τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτης, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος. Η χρόνια φλεγμονή είναι επίσης χαρακτηριστικό των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και της κατάθλιψης. Τα Ω-3 αναστέλλουν την φλεγμονή. Αυξημένη χρήση Ω-3 μειώνει τον κίνδυνο της φλεγμονής. Όλα τα πιο πάνω οδηγούν στο ότι πρέπει να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή Ω6/Ω3. Η ισορροπία Ω-6/Ω-3 ορίζει την εξίσωση ανάμεσα σε χρήσιμες φλεγμονές και άχρηστες χρόνιες φλεγμονές που πρέπει να αποφεύγονται. ΕΡΩΤΗΣΗ 2 2. Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω GLA για να μειώσω τη φλεγμονή στα κόκκαλα των δακτύλων μου; Απάντηση: ΣΩΣΤΟ Δεν είναι βλαβερά όλα τα Ω-6. Το γ-λινολενικό οξύ (GLA) είναι το μόνο Ω-6 με αντιφλεγμονώδη δράση (όπως τα Ω-3). Το GLA το βρίσκουμε στη σπιρουλίνα, στα ελαιώδη σπέρματα του νυχτολούλουδου, του βόραγου και στο φραγκοστάφυλο (Ribes nigrum). Το GLA είναι το παράδοξο ανάμεσα στα Ω-6 και μετατρέπεται στα λευκά αιμοσφαίρια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Αν το GLA χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα Ω-3, αυτή η μετατροπή συμβαίνει όχι μόνο στα λευκά αιμοσφαίρια αλλά σε ολόκληρο το σώμα. Αν κάπου ακούσετε για τα θετικά αποτελέσματα των Ω-6 αυτό οφείλεται στο GLA. Από που μπορούμε να προσλάβουμε τους διάφορους τύπους των Ω-6; Λινολεικό οξύ (LA) Υπάρχει στον ηλίανθο, στο καλαμπόκι, στο σησάμι, στο φυστικέλαιο, στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αναστέλλει την παραγωγή των Ω-3 EPA & DHA > (η κατανάλωση πρέπει να είναι μειωμένη). γ-λινολενικό οξύ (GLA) Υπάρχει στη σπιρουλίνα, στο έλαιο του νυχτολούλουδου, του βόραγου και στο έλαιο του φραγκοστάφυλου (Ribes nigrum). Μειώνει τη φλεγμονή > (αυξήστε την κατανάλωση). Αραχιδονικό οξυ (ΑΑ) Υπάρχει στο Κρέας, τα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Προάγει τη φλεγμονή > (η κατανάλωση πρέπει να είναι μειωμένη). 4 5

4 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 3. Τα λιπαρά και τα μέτρια λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων. Απάντηση: ΣΩΣΤΟ Τα λιπαρά και τα μέτρια λιπαρά ψάρια περιέχουν τα υγιή Ω-3 λιπαρά οξέα όπως το EPA (εικοσαπεντενοικό οξύ) και το DHA (εικοσιδεξενοικό οξύ). H Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει ότι όλοι πρέπει να καταναλώνουν ψάρι (κατά προτίμηση λιπαρό) δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με βαριά μέταλλα (όπως υδράργυρος, κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος), παρασιτοκτόνα, διοξίνες, φουράνια και PCBs. Αυτά τα τοξικά υλικά απορροφώνται κυρίως από το δέρμα και τα βράγχια. Έτσι πάντα να βγάζετε το δέρμα από τα ψάρια. Αυτό θα μειώσει τη λήψη των τοξικών ουσιών. Τα μεγάλα ψάρια περιέχουν περισσότερες τοξικές ουσίες σε σύγκριση με τα μικρά και βραχύβια. Έτσι η αποκλειστική κατανάλωση των μεγάλων κυνηγών (σκουμπρί, καρχαρία, ξιφία) δεν συνιστάται. Προτιμήστε σαρδέλες, ρέγγες, γαύρο. Από το 2003 το FDA συστήνει σε εγκύους, σε θηλάζουσες ή σε γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μην καταναλώνουν σκουμπρί, καρχαρία, ξιφία, καθώς αυτά τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Είναι ασφαλέστερη η λήψη ενός Ω-3 συμπληρώματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. EPA+DHA περιεχόμενα ανά 100 gram φρέσκου ψαριού Σκουμπρί 400 mg g Τόνος 170 mg g Οξύρρυγχος 190 mg g Ρέγγα Ατλαντικού 2.01 g Σαρδέλες 1.15 g g Αντσούγιες 240 mg g Σολομός άγριος Ατλαντ. 310 mg tot 1.83 g Χέλι 290 mg g Πέστροφα 400 mg mg Μπαρμπούνι 890 mg Γλώσσα 60 mg mg Μπακαλιάρος Ατλαντ. 282 mg Γάδος 235 mg Πηγή : Circulation 2002;106: ; Enviromental Research 2004; 95:

5 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 4. Δεν μου αρέσει το ψάρι. Κανένα πρόβλημα καθώς μπορώ να προσλάβω τα απαραίτητα Ω-3 από το λάδι του λιναρόσπορου. Απάντηση: ΛΑΘΟΣ Ο λιναρόσπορος περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα Ω-3 λιπαρό οξύ. Εντούτοις τα φυτικά έλαια δεν περιέχουν EPA ή DHA. Δυστυχώς γιατί ALA, EPA και DHA είναι όλα ωφέλιμα για την υγεία μας. Το σώμα μας προσπαθεί να μετατρέψει το ALA σε EPA και DHA. Το αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής δεν αρκεί αφού μόνο το 0,2%- 8% του ALA που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε EPA και μόνο το 0,05% (ή και λιγότερο) σε DHA. Γι αυτό και η διατροφή πρέπει να περιέχει ΕΡΑ και DHA, δηλαδή κατανάλωση ψαριών ή συμπληρωμάτων με Ω-3. Τα φύκη είναι μια εναλλακτική πηγή για ανθρώπους που δεν τους αρέσει ή δεν θέλουν να τρώνε ψάρια. Τα έλαια που παράγονται από την επεξεργασία των φυκών είναι οι μόνες φυτικές πηγές EPA και DHA. Ω-3 (συνήθως DHA) από φύκη υπάρχουν πλέον και με τη μορφή συμπληρωμάτων. Από που μπορούμε να προσλάβουμε τους διάφορους τύπους των Ω-3; ALA(α-Λινολενικό) Λάδι λιναρόσπορου (8,50 gr ALA/ κουταλιά της σούπας), καρυδέλαιο (1,40 gr / κουταλιά της σούπας), κραμβέλαιο (1,30 gr / κουταλιά της σούπας), σογιέλαιο (0,9 gr / κουταλιά της σούπας), προιόντα σόγιας (τόφου, τέμπε, μίσο κλπ.), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. ΕΡΩΤΗΣΗ 5 5. Το μουρουνέλαιο περιέχει Ω-3 αλλά δεν είναι κατάλληλο για εγκύους. Απάντηση: ΣΩΣΤΟ Το μουρουνέλαιο περιέχει EPA και DHA (περίπου 190 mg EPA και DHA/gr λαδιού). Μαζί όμως με τα Ω-3 περιέχει και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και D, που μπορούν να βλάψουν το αγέννητο βρέφος. Διαλέξτε ένα Ω-3 συμπλήρωμα και όχι μουρουνέλαιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο του θηλασμού. Ένα γραμμάριο μουρουνέλαιο την ημέρα είναι η μέγιστη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους (πλην των εγκύων- που δεν πρέπει να το καταναλώνουν). Αυτό το ποσό περιέχει το 100% της μέγιστης συνιστώμενης δόσης (RDA) των βιταμινών Α και D. Όμως ένα γραμμάριο μουρουνέλαιο περιέχει μόνο 190 mg EPA και DHA. σπανάκι, γλυστρίδα, νεροκάρδαμο), μαιντανός, καρύδια, κουκουνάρι. Συμβάλλει στην παραγωγή EPA & DHA στο σώμα > (αυξήστε την πρόσληψη) EPA & DHA Λιπαρά και μέτρια λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά (αστακός, στρείδια, γαρίδες κλπ.) και τα φύκη. Μειώνουν τη φλεγμονή > (αυξήστε την πρόσληψη) 8 9 Πηγή: Circulation 2002; 106:

6 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6. Το να καταναλώνουμε κάθε μέρα αληθινό βούτυρο (από γάλα αγελάδας), εμπλουτισμένο σε Ω-3, είναι υγιεινό. Το χρησιμοποιώ απλώνοντάς το στο σάντουιτς, για να τηγανίσω, στο κρέας, στα ζυμαρικά κτλ.. Απάντηση: ΛΑΘΟΣ Το αληθινό βούτυρο περιέχει κορεσμένα λίπη. Αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι δεν είναι υγιεινές όλες οι τροφές που έχουν εμπλουτισθεί με Ω-3. Βεβαιωθείτε ότι διαλέγετε τη σωστή και μην παρασύρεστε, επειδή απλά λέει ότι είναι εμπλουτισμένη με Ω-3. Η θέρμανση των Ω-3 προκαλεί καταστροφή τους και η έκθεσή τους στον αέρα επίσης (οξείδωση). Αυτό σίγουρα συμβαίνει στη διάρκεια του τηγανίσματος και του ψησίματος σε ψησταριά. Όταν οξειδωθούν τα Ω-3 χάνουν τις θετικές για την υγεία ιδιότητές τους και στην χειρότερη περίπτωση μπορούν να γίνουν επιβλαβή. Χρησιμοποιήστε τα Ω-3 με προσοχή: Μόνο σε κρύα πιάτα (π.χ. λάδι λιναρόσπορου σε ωμή σαλάτα). Φροντίστε τα Ω-3 που λαμβάνετε να είναι κλεισμένα αεροστεγώς (π.χ. σε κάψουλα και όχι σε σιρόπι για να αποφεύγετε την οξείδωση). ΤΩΝ Ω-3 Λιπαρών Οξέων Το γεγονός ότι τα κορεσμένα λίπη είναι επιβλαβή για την καρδιά και τα αγγεία, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε αντιληφθεί τα θετικά ωφέλη που προσφέρουν τα Ω-3. Εντούτοις γνωρίζετε πως ακριβώς αυτά τα λιπαρά οξέα επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό σας; Οι παρακάτω σελίδες θα σας ενημερώσουν για (σχεδόν) όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. καρδιά και αγγεία σελ , 18, 22, μικροκυκλοφορία σελ. 22 μνήμη σελ. 19 συγκέντρωση & μνήμη σελ. 15 συναισθηματική ισορροπία σελ , 17 όραση σελ ανοσία σελ. 29 αρθρώσεις σελ. 24 βάρος σώματος(υγιές) σελ. 17, 21 καύση λίπους σελ. 21 δέρμα σελ. 16, 23 ηλιακό έγκαυμα σελ. 16 για ηλικιωμένους σελ. 20, 24 ορμονική ισορροπία σελ. 24 γονιμότητα σελ. 20 εγκυμοσύνη σελ. 19, θηλασμός σελ

7 ΑLA (α-λινολενικό οξύ) EPA (Eικοσαπεντενοικό οξύ) To ALA είναι ωφέλιμο για την καρδιά και τις αρτηρίες όπως αποδείχθηκε στη μελέτη της Lyon. Οι μισοί από αυτούς που έλαβαν μέρος, όλοι καρδιοπαθείς, κατανάλωναν 2gr ALA κάθε μέρα. Το διαιτολόγιο αποτελούσαν υγιεινές τροφές με βάση την Μεσογειακή διατροφή: Μέτρια λήψη κόκκινου κρασιού με κάθε γεύμα, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους, υψηλή κατανάλωση ψαριών, λευκό κρέας (πουλερικά), ελαιόλαδο, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Οι άλλοι μισοί από τους συμμετέχοντες λάμβαναν μια κλασσική διατροφή. Όσοι ελάμβαναν ALA δεν εμφάνιζαν συχνά προβλήματα στην καρδιά και το καρδιαγγειακό όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πνευμονική εμβολή. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επίσης συστήνει τη λήψη gr ALA. Αιμοφόρα Αγγεία Η επιφάνεια όλων των αρτηριών είναι ισοδύναμη με 700 m 2. Το να τις διατηρούμε καθαρές δεν είναι και εύκολη δουλειά. Αυτή είναι η δουλειά του EPA. Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που σαν αποτέλεσμα έχει τα αιμοφόρα αγγεία σιγά-σιγά να επικαλύπτονται. Αυτό συμβαίνει σταδιακά: ένας θρόμβος δημιουργείται, το τοίχωμα του αγγείου ασβεστοποιείται και η ροή του αίματος μειώνεται. Για να εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία να γίνει χειρότερη θα πρέπει να διακόψουμε την φλεγμονώδη διαδικασία όσο πιο νωρίς γίνεται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας το αντιφλεγμονώδες ΕΡΑ. Το ΕΡΑ προστατεύει από το μποτιλιάρισμα στα αιμοφόρα αγγεία. Σαν αποτέλεσμα υπάρχει άριστη ροή αίματος και όλα τα όργανα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Μήπως ήδη έχουν εμφανισθεί τα πρώτα σημάδια της αρτηριοσκλήρυνσης; Το ΕΡΑ θα διασφαλίσει ότι η ασβεστοποίηση δεν θα συμβεί. Έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος ότι ασβεστοποιημένα τμήματα θα αποκολληθούν και θα φράξουν μικρότερα αγγεία. Ανάλογα με το που βρίσκονται τα αγγεία αυτά, έχουμε έμφραγμα (αν είναι στην καρδιά), εγκεφαλικό (αν είναι στον εγκέφαλο), ή εμβολή (αν είναι στους πνεύμονες)

8 EPA Ψυχική Ισορροπία Νοιώθετε πεσμένος; Κάνετε χρήση φαρμακευτικής αγωγής όπως αντικαταθλιπτικά; Μην σταματήσετε την αγωγή σας, αλλά ενδυναμώστε τα αποτελέσματά της, λαμβάνοντας 1 gr EPA κάθε μέρα. Σε όλες τις μελέτες με αντικαταθλιπτικά οι συμμετέχοντες ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους. Η επιπλέον λήψη 1 gr EPA ανά ημέρα σύντομα έφερε σημάδια βελτίωσης. Το ΕΡΑ θεωρείται το κλειδί που ανοίγει την πόρτα, επιτρέποντας στα αντικαταθλιπτικά να φτάσουν στον εγκέφαλο. EPA Συμπεριφορά, προσοχή και μαθησιακές ικανότητες Είστε κακόκεφος; Η ζωή σας τείνει να είναι χαοτική και χωρίς κατεύθυνση; Έχετε μαθησιακές δυσκολίες; Ημερήσια δόση 500mg EPA έχει θετικά αποτελέσματα. Παιδιά και ενήλικες που υποφέρουν από υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής (ΑDHD), δυσλεξία ή δυσπραγία γνωρίζουν ότι τα προβλήματά τους αντιμετωπίζονται καλύτερα σε διαφορετικά επίπεδα. Μία μέθοδος υποστήριξης είναι η χρήση ΕΡΑ. Η θεραπεία με ΕΡΑ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν υπάρχουν και μερικά σημεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη έλλειψης όπως: Υπερβολική δίψα Συχνή ανάγκη για ούρηση Πολύ ξηρό δέρμα και μαλλιά Προβλήματα ύπνου (δυσκολία να κοιμηθεί και να εγερθεί) Έκζεμα, άσθμα και άλλες αλλεργίες Σύμφωνα με τη μελέτη Oxford-Durham, η λήψη 500 mg EΡΑ ανά ημέρα παρέχει υποστήριξη στις περιπτώσεις υπερκινητικότητας, σε μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με την ανάγνωση και τη γραφή, καθώς και σε προβλήματα συγκέντρωσης. Η Αγγλική αυτή μελέτη έγινε σε 117 παιδιά (ηλικίας 5-12 ετών). Το αποτέλεσμα; Μετά από 3 μήνες αγωγή με 500 mg ΕΡΑ υπήρξε ξεκάθαρη βελτίωση στα προβλήματα υπερκινητικότητας και συγκέντρωσης. Τα αποτελέσματα στις εξετάσεις ορθογραφίας έδειξαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν την αγωγή έφεραν 2 φορές καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που δεν την λάμβαναν

9 EPA Ηλιακό έγκαυμα και UVB προστασία Το ηλιακό φως μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία και παρέχει άφθονη βιταμίνη D. Εν τούτοις οι UVB (υπεριώδειςμεσαίου μήκους κύματος) ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν στο δέρμα οίδημα, κοκκίνισμα ή φλύκταινες. Αυτά είναι σίγουρα σημάδια κινδύνου καθώς οι περισσότεροι από τους καρκίνους του δέρματος προκαλούνται από την UVB ακτινοβολία. Έντονη έκθεση σε UVA (υπεριώδεις-μεγάλου μήκους κύματος) προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Γι αυτό η χρήση αντηλιακής κρέμας κατάλληλης για τον τύπο του δέρματος είναι απαραίτητη. Τα τρέχοντα προϊόντα περιέχουν UVA & UVB φίλτρα. Ενισχύστε τη δράση του αντηλιακού σας με ΕΡΑ, καθώς το ΕΡΑ μειώνει το κοκκίνισμα και το οίδημα που προκαλούν οι UVB ακτίνες. Το ΕΡΑ διατηρεί την υγεία του δέρματος εκ των έσω. Μη χρησιμοποιείτε το ΕΡΑ μόνο του. Πάντα μαζί με το αντηλιακό σας για να έχετε τη μέγιστη προστασία τόσο εξωτερικά (αντηλιακό), όσο και εσωτερικά (ΕΡΑ). EPA Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους Ο καρκίνος οδηγεί σε αυξημένη καταβολή λιπώδους και μυικού ιστού στο 50% των ασθενών. Αυτό οδηγεί σε μείωση της όρεξης. Οι επιπτώσεις; Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, μείωση του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης και μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία. Ασθενείς με καρκίνο του στομάχου και του παγκρέατος είναι τα κύρια θύματα αυτής της ανεπιθύμητης απώλειας βάρους. Λήψη 2 gr ΕΡΑ ανά ημέρα, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες προάγει τη δημιουργία μυικού ιστού σε καρκινοπαθείς. Η φυσική δραστηριότητα και η ποιότητα της ζωής μπορούν σταδιακά να βελτιωθούν. Το ΕΡΑ πρέπει να περιλαμβάνεται στο διατροφικό πρόγραμμα του καρκινοπαθούς. Η ανορεξία και η κατάθλιψη συνήθως πηγαίνουν χέρι-χέρι. Οι προσπάθειες αύξησης του βάρους συχνά εμποδίζονται από την κατάθλιψη. Η καθημερινή χρήση ΕΡΑ βοηθάει στην ανάληψη των δυνάμεων. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν τα διατροφικά προγράμματα που είναι εστιασμένα στη θεραπεία της διατροφικής διαταραχής, συνοδεύονται από λήψη 1 gr ΕΡΑ, έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η χρήση του ΕΡΑ βοηθάει και στην ελάττωση των αρνητικών συναισθημάτων (έτσι έχει διπλή δράση)

10 DHA (εικοσιδεξενοικό οξύ) DHA Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία Μνήμη, ΙQ και όραση Το DHA ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που η καρδιά κτυπάει γρηγορότερα ή πιο αργά ανάλογα με τις περιστάσεις. Το DHA βοηθάει να αντιμετωπίζετε πιο ήρεμα τις καταστάσεις έντασης (stress). Η GISSI μελέτη μας παρέχει πειστική απόδειξη ότι τα Ω-3 λιπαρά βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. H αιφνίδια θανάσιμη καρδιακή ανεπάρκεια (συγκοπή) αποτρέπεται με επαρκή χρήση Ω-3. Ειδικά το DHA πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τη θετική δράση. Ας θυμηθούμε επίσης τα πλεονεκτήματα του ΕΡΑ σε σχέση με την υγεία των αγγείων (δες σελ ) Το 60% του βάρους του εγκεφάλου μας (επί ξηρού) αποτελείται από λίπος. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία. Η ποσότητα του DHA επηρεάζει την μνήμη μας από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τα γεράματα. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να μεγαλώνει από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Το ΑΑ οξύ (Ω-6) και το DHA (Ω-3) είναι τα βασικά δομικά υλικά που είναι απαραίτητα για αυτή τη διαδικασία. Η σύγχρονη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες ΑΑ. Αυτός είναι ο λόγος που οι έγκυες, οι θηλάζουσες, οι νέες μητέρες και τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών χρειάζονται να λαμβάνουν αρκετό DHA. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση στον κανόνα: Αν το μωρό δεν τρώει ακόμα στερεή τροφή και δεν θηλάζει, τότε πρέπει και το ΑΑ και το DHA να προστίθενται στο μπουκάλι με το γάλα. Οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον DHA. Το DHA θα φτάσει στο μωρό μέσω του θηλασμού. Δεν χρειάζεται να λαμβάνουν ΑΑ (Ω-6) καθώς η σύγχρονη διατροφή (κρέας, γάλα κλπ.) περιέχει αρκετό ΑΑ, ακόμα και αν η μητέρα είναι χορτοφάγος. Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των νεαρών παιδιών επηρεάζεται από την ποσότητα του DHA που λαμβάνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του DHA στη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό βρέθηκε σε μελέτη παιδιών 4-6,5 ετών. Μετά τον εγκέφαλο ο αμφιβληστροειδής (στο μάτι) είναι μια δεύτερη αποθήκη DHA. Το DHA προάγει τη λήψη των φωτεινών ερεθισμάτων. Η παρουσία του DHA είναι απαραίτητη για οξεία όραση και επίσης βοηθάει στη νυχτερινή όραση ανεξαρτήτως ηλικίας

11 DHA Ανδρική Γονιμότητα DHA Καίγοντας Λίπος Όταν διακόψετε το θηλασμό μετά από 4-6 μήνες να φροντίζετε το παιδικό γάλα που πλέον θα δίνετε να είναι εμπλουτισμένο σε DHA ( mg DHA ανά ημέρα). Μια εξαίρετη επιλογή καθώς η όραση του παιδιού σας ακόμα αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία του 1 έτους και η λήψη DHA θα το βοηθήσει, σε αντίθεση με τα γάλατα που δεν περιέχουν DHA. Η απώλεια της όρασης λόγω παρόδου της ηλικίας αναστέλλεται από το DHA. Οι μελέτες που αφορούν τη διατροφή των ηλικιωμένων ατόμων έδειξαν ότι το DHA προστατεύει από γεροντική άνοια. Τα γυναικεία ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αν το σπέρμα έχει αρκετή κινητικότητα. Το σπερματοζωάριο πρέπει να κολυμπήσει δια μέσου του τραχήλου της μήτρας, της μήτρας και των φαλλόπειων ωαγωγών σαλπίγγων για να φτάσει στο γυναικείο ωάριο. Το σπερματοζωάριο αποτελείται από μία κεφαλή και μία ουρά. Η ουρά είναι αυτή που κινεί τα σπερματοζωάρια. Το DHA διατηρεί την ευκαμπτότητα της ουράς και μετατρέπει το σπερματοζωάριο σε καλό κολυμβητή. Τρώτε λίπος για να κάψετε λίπος; Σωστά! Τα Ω-3 και ειδικά το DHA προάγουν την καύση του λίπους. Πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι το DHA επηρεάζει το μεταβολισμό: στο συκώτι, στο καφέ λίπος (αυτό που εμπλέκεται στην παραγωγή θερμότητας) και στο λευκό λίπος (αποθήκη λίπους για πηγή ενέργειας). Συγκεκριμένα αυξάνει την καύση του λίπους (μετατροπή σε θερμότητα) και μειώνει την παραγωγή λίπους (αποθήκευση). Συνδυάστε ήπια άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ.) με μείωση πρόσληψης θερμίδων και λήψη DHA. Αυτή είναι μια εξαιρετική μακροχρόνια μέθοδος διατήρησης του βάρους. Ο κίνδυνος ανάπτυξης Alzheimer μειώνεται κατά 40% με τη λήψη 180 gr DHA. Αυτοί που υποφέρουν από γεροντική άνοια μπορούν να συνδυάσουν το DHA με τη φαρμακευτική αγωγή τους. Μιλήστε στο γιατρό σας. Η επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας λόγω Alzheimer επιβραδύνεται με την χρήση DHA

12 GLA (γ-λινολενικό οξύ) Ω-6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΝ Ω-3 Κυκλοφορία αίματος στα χέρια και στα πόδια Χέρια και πόδια με χιονίστρες (χείμετλον) είναι σημάδια υπερευαισθησίας στο κρύο. Τα αγγεία συσπώνται και σαν αποτέλεσμα έχουμε μείωση της παροχής αίματος στα άκρα (χέρια και πόδια). Κρυώνουν και εμφανίζουν μία λευκή όψη. Η χρήση GLA μειώνει τον αριθμό και την διάρκεια των σπασμών των αγγείων. Σε διαβητικούς ασθενείς με ανέλεγκτο ζάχαρο το αίμα γίνεται πιο κολλώδες (ιξώδες) και το τοίχωμα του αγγείου σκληραίνει. Η παροχή αίματος στα τριχοειδή αγγεία γίνεται προβληματική. Η παροχή αίματος στα νευρικά δεμάτια στα άκρα επιδεινώνεται. Τα μακριά νευρικά δεμάτια είναι πιο ευάλωτα από τα κοντά. Γι αυτό τα πρώτα σημάδια πόνου και αιμωδίας (μυρμηγκιάσματος) κυρίως εμφανίζονται στα κάτω άκρα. Μετά από λίγο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του ποδιού στην πίεση και στη ζέστη. Η χρήση GLA βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικότητας των νεύρων. GLA Φροντίδα Δέρματος Εσωτερική φροντίδα δέρματος; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση του GLA σαν ένα σημαντικό ωμέγα λιπαρό οξύ για το δέρμα. To GLA επαναφέρει την ελαστικότητα και την απαλότητα στο ώριμο δέρμα και το προστατεύει από το να χάσει την υγρασία του. Η χρήση GLA σε ανθρώπους που υποφέρουν από έκζεμα βοηθάει στην διόρθωση των παρακάτω: του εξανθήματος, του κνησμού, του ερυθρήματος και του οιδήματος. Η παράλληλη χρήση υψηλών δόσεων κορτικοστεροιειδών μειώνει το αποτέλεσμα του GLA

13 GLA Προεμμηνορροικό Σύνδρομο Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΜΟΦΟΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Το GLA είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος και μπορεί να απαλύνει τα ευπαθή πρησμένα στήθη πριν την εμμηνόρροια σε μερικές γυναίκες. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα στην ηλικία των 35-40; Δυστυχώς αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Συνήθως είναι ένας τύπος ρευματοειδούς αρθρίτιδας, εκτός αν οι αρθρώσεις βρισκόταν σε πίεση για μεγάλο διάστημα π.χ. ενασχόληση με έντονα σπορ. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια οδυνηρή κατάσταση φλεγμονής της άρθρωσης, που δημιουργείται από το ίδιο το αμυντικό σύστημα. Το GLA μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αλλά χρειάζονται 3-4 μήνες για να γίνουν εμφανή. Η υπομονή είναι απαραίτητη!. Οι μελέτες και οι συστάσεις από διάφορους επίσημους φορείς δείχνουν ότι ο συνδυασμός ΕΡΑ και DHA είναι ιδανικός για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Η ΙSSFAL (1) (Διεθνής Εταιρεία για την μελέτη των λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων) συνιστά ημερήσια λήψη 500 mg ΕΡΑ και DHA για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακό νόσημα. Αυτό είναι ισοδύναμο με 2 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα. Σε άτομα με υπάρχον πρόβλημα καρδιάς συστήνεται από την ESC (2) (Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία) και την ΑΗΑ (3) ( Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση) να καταναλώνουν 1 gr ΕΡΑ και DHA κάθε μέρα. Η δόση αυτή έχει σαν σκοπό να τους προστατέψει από θανάσιμη αρρυθμία. Η χρήση ΕΡΑ και DHA μπορεί να συνδυαστεί με ασπιρίνη (που δίνεται για την καρδιά), με αντιυπερτασικά φάρμακα και με φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης. Μιλήστε με το γιατρό σας. Ας δούμε μερικά νούμερα: Μια θεραπευτική δόση 2-4 ή 5 gr ΕΡΑ και DHA απαιτείται για την μείωση των τριγλυκεριδίων. Μετά από μελέτες σε 7803 άτομα ο Dr Balk κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ΕΡΑ και DHA μειώνει τα τριγλυκερίδια 27%. Στην μελέτη GISSI ο αριθμός θανάτων από έμφραγμα σε ασθενείς που κατανάλωναν 1 gr ΕΡΑ και DHA ανά ημέρα, για μία περίοδο 3,5 ετών μειώθηκε κατά 45% σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν κατανάλωναν Ω-3. Όλοι οι ασθενείς συνέχιζαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, η μόνη διαφορά ήταν τα Ω-3. Η θεραπευτική δόση για τα πιο πάνω είναι mg ανά ημέρα. (1) International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, 2004 (2) European Society of Cardiology, 2003 (3) American Heart Association, 2002 Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη (στατίνες) και τα Ω-3 (ΕΡΑ και DHA) συνεισφέρουν ανεξάρτητα το κάθε ένα σε μείωση της θνησιμότητας. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι για κάθε 248 ασθενείς που λαμβάνουν στατίνη μία ζωή σώζεται, Με τα Ω-3 για κάθε 140 ασθενείς σώζεται μία ζωή. Τα Ω-3 δεν μειώνουν την χοληστερίνη αλλά κάνουν τη χοληστερίνη λιγότερο παχύρευστη. Αυτό καθυστερεί την εναπόθεση της κακής χοληστερόλης (LDL) μέσα στα αγγεία

14 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Οι απαιτήσεις σε Ω-3 μπορεί να βρεθούν με εξέταση αίματος. Μιλήστε στο γιατρό σας. Έτσι με μια εξέταση λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να υπολογιστεί ο Δείκτης Ω-3. Αυτός δείχνει την συνεισφορά των ΕΡΑ και DHA σαν % του συνόλου των λιπαρών οξέων. Άτομα με υψηλό Δείκτη Ω-3, έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής ασθένειας σε σύγκριση με άτομα με χαμηλό Ω-3 Δείκτη. Επίσης η τιμή ΑΑ/ΕΡΑ είναι μια σημαντική παράμετρος. Μια χαμηλή τιμή ΑΑ/ΕΡΑ (μεταξύ 1,5-3) δηλώνει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ προ-φλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών ουσιών στο σώμα. Τα πλεονεκτήματα του ΕΡΑ και του DHA ξεχωριστά αναφέρονται στις σελίδες 14 και 18. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις δικές τους ανάγκες σε ω-3 αλλά και τις ανάγκες του εμβρύου. Έτσι συστήνεται η ελάχιστη δόση 220 mg ΕΡΑ και 300 mg DHA. Υπάρχει τάση κατάθλιψης; Λάβετε δόση μέχρι 1 gr ΕΡΑ ανά ημέρα. Με ιστορικό πρόωρων τοκετών, μια δόση μέχρι 1 gr DHA ανά ημέρα πρέπει να λαμβάνεται. Κοιτάξτε στις σελίδες.18, 19, 20 για να δείτε τα πλεονεκτήματα που έχει το DHA στο μωρό. Τα Δεδομένα: Συναισθήματα κατάθλιψης γύρω στον 4 ο μήνα της εγκυμοσύνης συνδέονται με χαμηλά επίπεδα DHA στο σώμα. Συνήθως αυτό είναι σήμα κινδύνου που υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης μετά την γέννηση. Η χρήση Ω-3 αποτρέπει τις πρόωρες γεννήσεις. Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης το DHA συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και στο μάτι του εμβρύου. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου το μωρό απαιτεί περίπου 67 mg DHA ανά ημέρα. Στην αρχή τα μωρά ζητούν διαρκώς γάλα. Ευτυχώς τα μωρά που έχουν λάβει επαρκή ποσότητα DHA στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γρήγορα αποκτούν ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου. Έχουν ένα καλύτερο πρόγραμμα ύπνου σε σχέση με τα μωρά που δεν έλαβαν επαρκή ποσότητα DHA στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζονται τουλάχιστον 26 εβδομάδες μετά τη γέννηση για να μπορέσει η μητέρα να αναπληρώσει τις DHA αποθήκες της. Το αποθηκευμένο DHA μειώνεται στο μισό (συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) κατά την γέννηση. Τα μωρά λαμβάνουν mg DHA ανά ημέρα με το θηλασμό

15 ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Υπόθεση: Υπάρχει η υπόθεση ( με σημαντικό βαθμό βεβαιότητος από τα στοιχεία που υπάρχουν) ότι η λήψη Ω-3 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει στην πρόληψη αλλεργιών στα μωρά. Το τεστ δερματικής αντίδρασης που έγινε σε μωρά ηλικίας 1 έτους, με αυγό, φιστίκια, αγελαδινό γάλα, σωματίδια σκόνης και τρίχες γάτας ήταν λιγότερο έντονο αν η μητέρα τους κατανάλωνε Ω-3 από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι τη γέννηση, σε σύγκριση με τα μωρά που η μητέρα τους δεν λάμβανε Ω-3. Τα μωρά που λαμβάνουν επαρκή ποσότητα Ω-3 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο ευαίσθητα σε τροφικές αλλεργίες, άσθμα και χρόνιο βήχα ή δύσπνοια. Υπόθεση: Οι επιστήμονες επίσης υποθέτουν ότι τα μωρά χρειάζονται επαρκή λήψη Ω-3 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προστατευθούν από την τάση για παχυσαρκία. Ανωμαλίες στο αμυντικό σύστημα οδηγούν σε επίθεση στο ίδιο το σώμα. Αυτή είναι η βάση των αυτοάνοσων ασθενειών. Η θεραπεία θα κρατήσει τα συμπτώματα υπό έλεγχο και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Τα Ω-3 μπορούν να προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη επιπρόσθετα στην υπάρχουσα θεραπεία. Το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά ωφελείται από δόσεις 3 gr ΕΡΑ και DHA ανά ημέρα ή και περισσότερο. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) υπάρχει μια τάση βελτίωσης των συμπτωμάτων με την χρήση ΕΡΑ και DHA. Περισσότερη έρευνα απαιτείται. Το ΕΡΑ βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής. Το DHA μπορεί να βοηθάει στην παραγωγή καινούργιας μυελίνης. H μυελίνη είναι το μονωτικό υλικό των νευρικών κυττάρων. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) αυτό το μονωτικό υλικό δέχεται επίθεση από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε πρόβλημα στην μεταβίβαση των νευρικών σημάτων. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα καταφεύγουν λιγότερο στα παυσίπονα αν χρησιμοποιούν ΕΡΑ και DHA. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει την άρθρωση. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις πρ ίζονται λιγότερο σε αυτούς που λαμβάνουν ΕΡΑ και DHA. Αναφορικά με την ελκώδη κολίτιδα μικρής κλίμακας μελέτες έχουν γίνει. Το ανοσοποιητικό προκαλεί φλεγμονή στο εντερικό τοίχωμα. Η χρήση ΕΡΑ και DHA θα μειώσει την φλεγμονή. Σε ασθενείς με νόσο του Crohn λιγότεροι υποτροπιάζουν αν λαμβάνουν ΕΡΑ και DHA. Το δέρμα των ψωριασικών ασθενών αντιδρά θετικά στη χρήση ΕΡΑ και DHA. Στην περίπτωση της ψωρίασης τα κύτταρα του δέρματος αναπαράγονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτω από την επίδραση του απορυθμισμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό προκαλεί άσχημο φολιδωτό δέρμα. Το ΕΡΑ και το DHA βελτιώνουν το εξάνθημα, την ερυθρότητα και την αποφλίδωση

16 ΕΙΝΑΙ ΤΑ Ω-3 ΑΣΦΑΛΗ; Ημερήσια δόση μέχρι 3 grερα και DHA είναι ασφαλή και καλά ανεκτή. Άτομα που καταναλώνουν άνω των 3 gr ανά ημέρα πρέπει να το κάνουν κάτω από ιατρική επίβλεψη. Οι πολύ μεγάλες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της πηκτικότητας και ανεπιθύμητες αιμορραγίες. Η μόνη γνωστή αντίδραση των Ω-3 σε σχέση με την φαρμακευτική αγωγή είναι αυτή με τα αντιπηκτικά. Τα Ω-3 ενισχύουν την δραστικότητά τους. Χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά; Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας. Οι διαβητικοί μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 2 gr ΕΡΑ και DHA χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου ή στην δραστικότητα της ινσουλίνης. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ Ω-3 ΙΔΙΑ; Αφού είδαμε τα ωφέλη από τη λήψη τους ας αναζητήσουμε τώρα και το καλύτερο σκεύασμα και ας δούμε μερικές λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν να το εντοπίσουμε ανάμεσα στα τόσα που κυκλοφορούν: Αναφορικά με την συγκέντρωση: όσο μεγαλύτερη ανά κάψουλα τόσο το καλύτερο, γιατί απλά χρειαζόμαστε λιγότερες κάψουλες για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης να προσέχουμε το εξής: Αν ένα σκεύασμα αναφέρει 1000 mg ιχθυέλαιο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει 1000 mg Ω-3. Κοιτάζοντας πιό προσεκτικά θα δούμε ότι το σύνολο ΕΡΑ και DHA είναι π.χ. 500 mg. To υπόλοιπο μέχρι τα 1000 mg είναι άλλο λάδι για συμπλήρωση της κάψουλας (συνήθως ελαιόλαδο). Δηλ. στο παράδειγμά μας η συγκέντρωση είναι μόνο 50%. Υπάρχουν σκευάσματα με συγκέντρωση μέχρι και 95%. Καθαρότης: Η καθαρότης του σκευάσματος από διοξίνες, βαριά μέταλλα (υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό κλπ), ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα κλπ., είναι από τα πιό σημαντικά που πρέπει να προσέχουμε και πρέπει να ζητάμε από τον κατασκευαστή να μας ενημερώσει για την καθαρότητα, για την συγκεκριμένη παρτίδα, καθώς σχεδόν κάθε ψαριά έχει και διοφορετικές τιμές μόλυνσης ανάλογα με την περιοχή της αλιείας. Στο συγκεκριμένο τομέα η Ε.Ε. έχει αυστηρότερες προδιαγραφές Κορεσμένα Λίπη: Πολλά σκευάσματα λόγω της μεθόδου κατεργασίας (απόσταξη σε υψηλή θερμοκρασία) περιέχουν κορεσμένα λίπη κάτι που δεν θέλουμε αφού ο στόχος μας είναι να λάβουμε όσο περισσότερα Ω-3 μπορούμε ανά καψουλα. Ψάξτε για σκευάσματα που αναγράφουν κορεσμένα λίπη (saturated fats) 0%. Aν δεν αναφέρουν κορεσμένα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν, γι αυτό ρωτήστε τον προμηθευτή. Εξάνιο (Hexane): Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιούν σαν διαλύτη εξάνιο (ή άλλη καρκινογόνο ουσία) στην διάρκεια της κατεργασίας. Γεύση: Όλοι στο μυαλό μας έχουμε την άσχημη γεύση του μουρουνελαίου που λαμβάναμε με το ζόρι σαν παιδιά. Αυτό έχει αλλάξει και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι σε μορφή κάψουλας, με κάποια από αυτά να έχουν και γεύση φρούτων, κάτι που λύνει το πρόβλημα λήψης και για τα παιδιά που τα έχουν τόσο ανάγκη. Αφού πλέον τα συμπληρώματα με Ω-3 ανήκουν στην κατηγορία των βασικών συμπληρωμάτων λόγω του εύρους των ωφελειών τους, αλλά και της ασφάλειάς τους, καλό είναι να δαπανούμε λίγο χρόνο και να χρησιμοποιούμε τα πιο πάνω κριτήρια στην επιλογή τους. από τις ΗΠΑ. Εχετε ακόμα δυσκολίες για να αποφασίσετε πιο είναι το πιο Η λήψη σκευασμάτων από αξιόπιστο προμηθευτή μας επιτρέπει κατάλληλο για εσάς; Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό να προστατευθούμε απο τις μολύνσεις αυτές, κάτι που δεν σας. μπορούμε να διασφαλίσουμε τρώγοντας ψάρι

17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ de Lorgeril M, Salen P, Martin JL, et al. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation. 1999;99: Yokoyama M, Origasa H, Matsuzaki M et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. Lancet 2007; 369(9567): Peet M, Horrobin DF. A dose-ranging study of the effects of ethyl-eicosapentaenoate in patients with ongoing depression despite apparently adequate treatment with standard drugs. Arch Gen Psychiatry 2002; 59(10): Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics 2005; 115(5): Shahbakhti H, Watson RE, Azurdia RM et al. Influence of eicosapentaenoic acid, an omega-3 fatty acid, on ultraviolet-b generation of prostaglandin-e2 and proinflammatory cytokines interleukin-1 beta, tumor necrosis factor-alpha, interleukin-6 and interleukin-8 in human skin in vivo. Photochem Photobiol 2004; 80(2): Tisdale MJ. Eicosapentaenoic acid containing nutritional supplements for the treatment of cancer cachexia. Clin Nutr 2007; 26(1): Ayton AK, Azaz A, Horrobin DF. A pilot open case series of ethyl-epa supplementation in the treatment of anorexia nervosa. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2004; 71(4): Marchioli R, Levantesi G, Macchia A et al. Antiarrhythmic mechanisms of n-3 PUFA and the results of the GISSI-Prevenzione trial. J Membr Biol 2005; 206(2): Singh M. Essential fatty acids, DHA and human brain. Indian J Pediatr 2005; 72(3): Helland IB, Smith L, Saarem K et al. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children s IQ at 4 years of age. Pediatrics 2003; 111(1):e Hoffman DR, Birch EE, Castaneda YS et al. Visual function in breast-fed term infants weaned to formula with or without long-chain polyunsaturates at 4 to 6 months: a randomized clinical trial. J Pediatr 2003; 142(6): Freund-Levi Y, Eriksdotter-Jonhagen M, Cederholm T et al. Omega-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study: a randomized double-blind trial. Arch Neurol 2006; 63(10): Conquer JA, Martin JB, Tummon I et al. Fatty acid analysis of blood serum, seminal plasma, and spermatozoa of normozoospermic vs. asthenozoospermic males. Lipids 1999; 34(8): Kim HK, Della-Fera M, Lin J et al. Docosahexaenoic acid inhibits adipocyte differentiation and induces apoptosis in 3T3-L1 preadipocytes. J Nutr 2006; 136(12): Belch JJ, Hill A. Evening primrose oil and borage oil in rheumatologic conditions. Am J Clin Nutr 2000; 71(1):352S-6S. Halat KM, Dennehy CE. Botanicals and dietary supplements in diabetic peripheral neuropathy. J Am Board Fam Pract 2003; 16(1): Gamma-linolenic acid (GLA). Monograph. Altern Med Rev 2004; 9(1):70-8. Muggli, R. Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults. Int J Cosm Sci 2005; 27(4): Morse NL, Clough PM. A meta-analysis of randomized, placebo-controlled clinical trials of Efamol evening primrose oil in atopic eczema. Where do we go from here in light of more recent discoveries? Curr Pharm Biotechnol 2006; 7(6): Gateley CA, Miers M, Mansel RE, Hughes LE. Drug treatments for mastalgia: 17 years experience in the Cardiff Mastalgia Clinic. J R Soc Med 1992; 85(1):12-5. Balk EM, Lichtenstein AH, Chung M et al. Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review. Atherosclerosis 2006; 189(1): Studer M, Briel M, Leimenstoll B et al. Effect of different antilipidemic agents and diets on mortality: a systematic review. Arch Intern Med 2005; 165(7): Harris WS. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: A case for omega-3 index as a new risk factor. Pharmacol Res 2007; 55(3): Jabbar R, Saldeen T. A new predictor of risk for sudden cardiac death. Ups J Med Sci 2006;111(2): Facchinetti F, Fazzio M, Venturini P. Polyunsaturated fatty acids and risk of preterm delivery. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2005; 9(1):41-8. Kendall-Tackett K. A new paradigm for depression in new mothers: the central role of inflammation and how breastfeeding and anti-inflammatory treatments protect maternal mental health. Int Breastfeed J 2007;2:6. Dunstan JA, Mori TA, Barden A et al. Fish oil supplementation in pregnancy modifies neonatal allergen-specific immune responses and clinical outcomes in infants at high risk of atopy: A randomized, controlled trial. J Allergy Clin Immunol 2003; 112: Nordvik I, Myhr KM, Nyland H, Bjerve KS. Effect of dietary advice and n-3 supplementation in newly diagnosed MS patients. Acta Neurol Scand 2000; 102(3): Ruxton CH, Reed SC, Simpson MJ et al. The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet 2004; 17(5): Stenson WF, Cort D, Rodgers J et al. Dietary supplementation with fish oil in ulcerative colitis. Ann Intern Med 1992; 116: Belluzzi A, Brignoda C, Campieri M, et al. Effect of an enteric coated fish oil preparation on relapses in Crohn s disease. N Engl J Med 1996;334: Bittiner SB, Tucker WF, Cartwright I, Bleehen SS. A double-blind, randomised, placebo-controlled trial of fish oil in psoriasis. Lancet 1988; 1(8582):

18 Yψηλής συγκέντρωσης φαρμακευτικής καθαρότητας EFA s. EFP καθαρισμένο με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Το Σημείο αναφοράς για όλα τα Ω-3. Delphine Hoste (Φαρµακοποιός και µοντέλο) "Η υγεία µου είναι το πιο σηµαντικό για µένα" Μια κάψουλα για οµορφιά, σωµατική και πνευµατική υγεία. Για ευκινησία των αρθρώσεων και υγιή μαλλιά και νύχια Για υγιή εγκυμοσύνη, θηλασμό, όραση και εγκεφαλική ανάπτυξη 100% φυτικό Αυτό το µοναδικό συµπλήρωµα διατροφής συνδυάζεται άριστα µε την γυµναστική και τα καλλυντικά σας για οµορφιά, σωµατική και πνευµατική υγεία. To PlusKenkO είναι µια πηγή Ω-3 από µικρά ψάρια ανοικτής θαλάσσης, Ω-3 από λάδι σπόρων του φυτού Kiwi και γ-λινολεϊκό οξύ (GLA) από το λάδι του βόραγου (borage) µαζί µε ψευδάργυρο για µέγιστη προστασία του δέρµατος. Το µοναδικό αυτό "καλλυντικό" από το στόµα είναι ένα συµπλήρωµα διατροφής, που θα σας κάνει να νιώθετε υγιής εσωτερικά και όµορφη εξωτερικά. Συναισθηματική Σωματική Υγιή επίπεδα Υποστηρίζουν την Προστατεύει Όραση ΜΟΝΟ 1 ΚΑΨΟΥΛΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Zwangerschap Υγεία Υγεία χοληστερόλης υγεία των αρθρώσεων το δέρμα Σε όλα τα Φαρµακεία του δέρματος και του en borstvoeding 34 σώματος 35

19 Για εγκύους 100% ΦΥΤΙΚΟ Καρδιαγγειακό Σύστηµα Για Εγκύους Ενισχύει καρδιά, αγγεία & οστά Για Εγκύους & θηλασµό Για υγιή µαλλιά & νύχια Παιδιά 0-6 ετών Παιδιά 6-12 ετών Για Ενήλικες & Εφήβους Μασώµενο µε γεύση πορτοκάλι ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΨΟΥΛΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Απόλυτη Καθαρότης Υψηλή Συγκέντρωση Εκπληκτική Γεύση φράουλας ή πορτοκαλιού Μοναδική εξειδίκευση µε 14 προϊόντα σε Ω3 Χωρίς κορεσµένα λίπη Καθαρισµός χωρίς τη χρήση εξανίου Μοναδική πατενταρισµένη τεχνολογία EFP TM καθαρισµού µε χρήση CO2 στους o C Προϊόν Βελγίου Αύξηση των επιπέδων σε Ω3 + βιταµίνη D Για Αθλητές & Αντιγήρανση Πνευµατική υγεία έρµα & Οµορφιά 36 Τηλ Π Α Ζ Λ

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Λαχανικά. Φυτά. Ψάρια. Ψάρια. Ε ι κ ο σ α ν ο ε ι δ ή. Ακετυλο-CoA. Πλαστίδια. Eλαϊκό οξύ. Ενδοπλασµατικό δίκτυο. Λινελαϊκό οξύ (ω-6)

Λαχανικά. Φυτά. Ψάρια. Ψάρια. Ε ι κ ο σ α ν ο ε ι δ ή. Ακετυλο-CoA. Πλαστίδια. Eλαϊκό οξύ. Ενδοπλασµατικό δίκτυο. Λινελαϊκό οξύ (ω-6) Ω- 6/Ω-3 3 λιπαρά οξέα: το διατροφικό πηλίκο µε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Καλλιόπη Άννα Πούλια, MMedSci Κλινική ιαιτολόγος, ΓΝΑ «Λαϊκό» Φυτά Ψάρια Ακετυλο-CoA Eλαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ OMEGA-3 (Ω-3) ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ OMEGA-3 (Ω-3) ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ OMEGA-3 (Ω-3) ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ Όπως είναι γνωστό τα ιχθυέλαια περιέχουν τα σηµαντικά Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (EPA & DHA). Χρησιµοποιούνται από τον οργανισµό για την κατασκευή σηµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικά Συστατικά Κυριακή, 03 Απρίλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 09 Απρίλιος :32

Θρεπτικά Συστατικά Κυριακή, 03 Απρίλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 09 Απρίλιος :32 Για γερή καρδιά, γερό σκελετό και καλή όραση!! Κάθε θρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Κάποια όμως ξεχωρίζουν καθώς συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία»

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» Μερόπη Κοντογιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής ρ ήμ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μεσογειακή δίαιτα

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Nutritional Medicine Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα "Κλινικά αποδεδειγµένα αποτελέσµατα σε 47 ηµέρες" Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου:

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου: Ασβέστιο Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την ορμονική λειτουργία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εργ. Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ-Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σωστή διατροφή Θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας;

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας; Η οικονομική κρίση αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Η μία έρευνα μετά την άλλη αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες απομακρύνονται από το κρέας και τα ψάρια, καταναλώνοντας κυρίως όσπρια

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Είμαστε ό,τι τρώμε...

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Είμαστε ό,τι τρώμε... 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Είμαστε ό,τι τρώμε... Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr.

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. «Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει η αυξανόμενη τάση να αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για

Διαβάστε περισσότερα

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους Η υγεία της καρδιάς στη μεγάλη ηλικία Αυτό το δελτίο διατροφικών πληροφοριών προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική ιαιτολόγος ιατροφολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κύπρος

7 ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική ιαιτολόγος ιατροφολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κύπρος 7 ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική ιαιτολόγος ιατροφολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κύπρος polly.michaelidou@gmail.com 1 ΘΕΜΑΤΑ Η σημασία της ιατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΧΑΝΤΑΝΗΣ Διευθυντής Καρδιολογίας Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιάς

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΧΑΝΤΑΝΗΣ Διευθυντής Καρδιολογίας Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιάς ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΧΑΝΤΑΝΗΣ Διευθυντής Καρδιολογίας Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιάς Μεταβολικό Σύνδρομο Γλυκόζης νηστείας 110mg/dl Σπλαχνική παχυσαρκία [>102cm (m) >88cm (f)] TG 150mg/dl αρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του κεφαλαίου «Χοληστερίνη και φλεγμονή». Έχει αναπαραχθεί λόγω των πολύτιμων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Προστάτεψε την καρδία σου Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Καρδιοαγγειακές παθήσεις και γυναικείο φύλο Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Οι ιώσεις ανεξάρτητα από το εάν είναι ήπιες ή όχι έχουν αρνητικές επιδράσεις στη διατροφική κατάσταση του ατόμου. Οι σπουδαιότητα των επιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Συμπλήρωμα διατροφής από 100% αγνό λάδι ψαριού από τις θάλασσες του βορρά. Ένα βήμα μπροστά για την διατροφή σας. Ανώτερη ποιότητα!

Συμπλήρωμα διατροφής από 100% αγνό λάδι ψαριού από τις θάλασσες του βορρά. Ένα βήμα μπροστά για την διατροφή σας. Ανώτερη ποιότητα! Συμπλήρωμα διατροφής από 100% αγνό λάδι ψαριού από τις θάλασσες του βορρά Ένα βήμα μπροστά για την διατροφή σας Ανώτερη ποιότητα! H Νορβηγική εταιρεία Norwegian Fish Oil με έδρα το Trondheim της Νορβηγίας

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~

Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση. ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ και Σωματική Άσκηση ~Φωτεινή Λέρα~ ~ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης~ Νόσος του Αλτσχάιμερ Είναι μία αργή, θανατηφόρος ασθένεια του εγκεφάλου η οποία αποτελεί και τη

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες 17 Μαίου 2019 ΕΜΑ/267216/2019 Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Διαβάστε περισσότερα

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία ρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύριο µέληµα του ανθρώπου ήταν και είναι, η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr!

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! «Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV. Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV. Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης) Τις Βιταμίνες τις χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C) β) Λιποδιαλυτές Βιταμίνες (A, D, E, K) α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C) Βιταμίνη Β1 (Θιαμίνη) Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 2000-2004 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής 2004-2006 Ιατρική Σχολή TUFTS UNIVERSITY BOSTON Master

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ)

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) ΦυΛΛΑΔιΟ ενημερωσησ ΑσθενΟυσ Το παρόν φυλλάδιο απευθύνεται σε κορίτσια ή γυναίκες που λαμβάνουν οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει βαλπροϊκό Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. -MEDOLIVA ΣΚΟΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Αναπτύχθηκε μια σειρά νέων οργανικών, υγιεινών

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Θηλασμός και διατροφή της μητέρας. Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος

Θηλασμός και διατροφή της μητέρας. Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος Θηλασμός και διατροφή της μητέρας Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων Θηλασμός και διατροφή της μητέρας Η ικανότητα της μητέρας να παράγει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 9 μητέρες από την Καρδίτσα 33 μητέρες από την Θεσσαλονίκη 58 παιδιά (6 μηνών έως 6 χρονών) Εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Διατροφής- Διαιτολογίας (Καρδίτσα) Ιατρείο κα Πατσούρου (Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (10/5/2016) Φετινό Θέμα: «ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΥΓΙΕΙΝΑ» Το Υπουργείο Υγείας και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας

Συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας Αντηλιακά Η εφαρμογή αντηλιακών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να το ανανεώνουμε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκύπρια Εβδομάδα Πρόληψης Καρδιοπαθειών (24-28/9/2012) Φετινό Θέμα: «Go Red for Women «Κόκκινος συναγερμός για την γυναικεία καρδιά»

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια!

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Βιταμίνη Α Θειαμίνη (Β1) Ριβοφλαβίνη (Β2) Παντοθενικό Οξύ (B5) 800 mcg 1,1 mg 6,0 mg 13 βιταμίνες 11 μεταλλικά στοιχεία Ανά ημερήσια δόση (1 δισκίo) Βιταμίνη Ε Βιταμίνη

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Άσκηση και διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών Ισορροπημένη διατροφή Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Ο τρόπος εναπόθεσης του σωματικού λίπους έχει αποδειχτεί τελευταία πως αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ.

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ. Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό Επιστήμονα Ancel Keys για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως: ΟΡΙΣΜΟΣ: η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της αναπνοής, την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

Ισογλυκαιμία. η μαγική λέξη!!!!

Ισογλυκαιμία. η μαγική λέξη!!!! Μαρία Καρδάση Ισογλυκαιμία η μαγική λέξη!!!! Ο βασικότερος διατροφικός κανόνας για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος είναι η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων με ζάχαρη και γενικότερα τροφών

Διαβάστε περισσότερα

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας»

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής Γαστρονομική κουλτούρα-δίαιτες-συνταγές Ελαιόλαδο βάση της Μεσογειακής διατροφής Επιβλέπουσες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΤΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί καταναλώνω γλυκά και τι μπορώ να κάνω», από την Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, RD, MSc, και το Iatronet.gr!

«Γιατί καταναλώνω γλυκά και τι μπορώ να κάνω», από την Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, RD, MSc, και το Iatronet.gr! «Γιατί καταναλώνω γλυκά και τι μπορώ να κάνω», από την Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, RD, MSc, και το Iatronet.gr! Τα γλυκά περιέχουν αρκετές θερμίδες. Καθώς τα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Στόχοι για την αντιμετώπιση του Γνώση Δεξιότητες Πηγές Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά FISH OIL (EICOSAPENTAENOIC ACID) & (DOCOSAHEXAENOIC

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών

Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών ΕΘΙΑΓΕ 10 / 11 Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών Δέσποινα Στεργίου, Τεχνολόγος Τροφίμων Αντώνιος Τραγαντζόπουλος, Χημικός Γεώργιος Μόνιος,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σημαντικό να προσπαθείτε τρώτε ποικιλία τροφών που να περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να προσπαθείτε τρώτε ποικιλία τροφών που να περιλαμβάνουν: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας παρέχει αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί το μωρό,

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ 6 Ο Γ Ε. Λ. Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Τ Μ Η Μ Α : Β 1 Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ : Γ. Α Σ Η Μ Α Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Σ Χ. Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 6 2 0 1 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η ιδιαίτερη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας

Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας LDL-C : μείζων παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου Μετα-ανάλυση 61 προοπτικών μελετών παρατήρησης σε υγιείς ενήλικες (n=892.237) Lancet

Διαβάστε περισσότερα