Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Τα Χρειάζομαι ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ. Διευκρίνιση των παρερμηνειών που περιβάλλουν τα ωμέγα-3 και η σημασία των λιπαρών οξέων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Τα Χρειάζομαι ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ. Διευκρίνιση των παρερμηνειών που περιβάλλουν τα ωμέγα-3 και η σημασία των λιπαρών οξέων."

Transcript

1 Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Τα Χρειάζομαι Διευκρίνιση των παρερμηνειών που περιβάλλουν τα ωμέγα-3 και η σημασία των λιπαρών οξέων. ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ Για τους συνειδητοποιημένους ανθρώπους που ενημερώνονται για την υγεία και ενδιαφέρονται για το τι τρώνε.

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ Το πληροφοριακό αυτό φυλλάδιο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της Minami Nutricion. Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες; Απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Εκδότης για την Αγγλική Έκδοση: Jo Wyckmans University Business Centre Antwerp Drie Eikenstraat 661 B-2650 Edegem, Belgium Εικονογράφηση: ilah 2007 Jo Wyckmans Εκδότης για την Ελληνική Έκδοση: Minami Nutricion Greece Επιστημονική Επιμέλεια: Μ.Μυλωνάκης 2011 Minami Nutricion Greece ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρόν έντυπο και οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν προορίζονται για τους καταναλωτές. Είναι αποκλειστικά για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας (ιατρών, διαιτολόγων, διατροφολόγων, νοσηλευτών, φαρμακοποιών κλπ), βάση του νόμου Ν26/55-77/94/ΕΟΚ άρθρο 4, παρ. 3. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος εντύπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι χωρίς αμφιβολία τα αστέρια της βιομηχανίας τροφίμων με πολλά προϊόντα διατροφής εμπλουτισμένα με Ω-3 να κυκλοφορούν ήδη. Ω-3 σε τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, επικάλυψη σοκολάτας, κρέας και πουλερικά δείχνουν να υπόσχονται πολλά. Όμως η ποσότητα των Ω-3 που περιέχουν είναι επαρκής; Δυστυχώς όχι. Η ποσότητα της τροφής και η μέθοδος επεξεργασίας συχνά μειώνουν τα Ω-3. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μιλάμε πολύ για τα Ω-3 αλλά δεν καταναλώνουμε πολλά από αυτά. Ο σκοπός του φυλλαδίου αυτού είναι να σας δείξει τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα των λιπαρών οξέων. Αν καταναλώνετε επαρκή Ω-3, η λίστα με τα οφέλη είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Ελπίζω να μείνετε ευχαριστημένοι διαβάζοντας αυτό το φυλλάδιο. Καθηγητής Dr. Jaak Janssens Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης του Καρκίνου (www.ecpo.org) Αλήθεια τι γνωρίζετε για τα Ω-3; Απαντήστε τις πιο κάτω ερωτήσεις επιλέγοντας ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ. Οι σωστές απαντήσεις με τις επεξηγήσεις βρίσκονται στη σελ. 4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι να προτιμήσω; Ω-3 ή Ω-6 λιπαρά οξέα; Δεν έχει σημασία αρκεί να είναι Ω λιπαρά οξέα. 2. Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω GLA για να μειώσω τη φλεγμονή στα κόκκαλα των δακτύλων μου; 3. Τα λιπαρά και τα μέτρια λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων. 4. Δεν μου αρέσει το ψάρι. Κανένα πρόβλημα καθώς μπορώ να προσλάβω τα απαραίτητα Ω-3 από το λάδι του λιναρόσπορου. 5. Το μουρουνέλαιο περιέχει Ω-3 αλλά δεν είναι κατάλληλο για εγκύους. 6. Το να καταναλώνουμε κάθε μέρα αληθινό βούτυρο (από γάλα αγελάδος), εμπλουτισμένο σε Ω-3, είναι υγιεινό. Το χρησιμοποιώ απλώνοντας το στο σάντουιτς, για να τηγανίσω, στο κρέας, στα ζυμαρικά κτλ.. 2 3

3 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 1. Τι να προτιμήσω; Ω-3 ή Ω-6 λιπαρά οξέα; Δεν έχει σημασία αρκεί να είναι Ω λιπαρά οξέα. Απάντηση: ΛΑΘΟΣ H ισορροπία Ω-6/ Ω-3 καταστρέφεται. Η τροφή μας περιέχει πολλά Ω-6 που κυρίως προέρχονται από τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο, φοινικέλαιο), από το κρέας, τα αυγά και /ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. H σχέση Ω-6/Ω-3 στη Δυτική διατροφή είναι μέχρι και 15 :1 Για την αποκατάσταση της ισορροπίας (τουλάχιστον στο 4:1 ) χρειάζεται η πρόσληψη Ω-3 σε ημερήσια βάση. H υπερκατανάλωση Ω-6 απελευθερώνει ουσίες στο σώμα που προάγουν τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτης, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος. Η χρόνια φλεγμονή είναι επίσης χαρακτηριστικό των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και της κατάθλιψης. Τα Ω-3 αναστέλλουν την φλεγμονή. Αυξημένη χρήση Ω-3 μειώνει τον κίνδυνο της φλεγμονής. Όλα τα πιο πάνω οδηγούν στο ότι πρέπει να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή Ω6/Ω3. Η ισορροπία Ω-6/Ω-3 ορίζει την εξίσωση ανάμεσα σε χρήσιμες φλεγμονές και άχρηστες χρόνιες φλεγμονές που πρέπει να αποφεύγονται. ΕΡΩΤΗΣΗ 2 2. Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω GLA για να μειώσω τη φλεγμονή στα κόκκαλα των δακτύλων μου; Απάντηση: ΣΩΣΤΟ Δεν είναι βλαβερά όλα τα Ω-6. Το γ-λινολενικό οξύ (GLA) είναι το μόνο Ω-6 με αντιφλεγμονώδη δράση (όπως τα Ω-3). Το GLA το βρίσκουμε στη σπιρουλίνα, στα ελαιώδη σπέρματα του νυχτολούλουδου, του βόραγου και στο φραγκοστάφυλο (Ribes nigrum). Το GLA είναι το παράδοξο ανάμεσα στα Ω-6 και μετατρέπεται στα λευκά αιμοσφαίρια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Αν το GLA χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα Ω-3, αυτή η μετατροπή συμβαίνει όχι μόνο στα λευκά αιμοσφαίρια αλλά σε ολόκληρο το σώμα. Αν κάπου ακούσετε για τα θετικά αποτελέσματα των Ω-6 αυτό οφείλεται στο GLA. Από που μπορούμε να προσλάβουμε τους διάφορους τύπους των Ω-6; Λινολεικό οξύ (LA) Υπάρχει στον ηλίανθο, στο καλαμπόκι, στο σησάμι, στο φυστικέλαιο, στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αναστέλλει την παραγωγή των Ω-3 EPA & DHA > (η κατανάλωση πρέπει να είναι μειωμένη). γ-λινολενικό οξύ (GLA) Υπάρχει στη σπιρουλίνα, στο έλαιο του νυχτολούλουδου, του βόραγου και στο έλαιο του φραγκοστάφυλου (Ribes nigrum). Μειώνει τη φλεγμονή > (αυξήστε την κατανάλωση). Αραχιδονικό οξυ (ΑΑ) Υπάρχει στο Κρέας, τα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Προάγει τη φλεγμονή > (η κατανάλωση πρέπει να είναι μειωμένη). 4 5

4 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 3. Τα λιπαρά και τα μέτρια λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων. Απάντηση: ΣΩΣΤΟ Τα λιπαρά και τα μέτρια λιπαρά ψάρια περιέχουν τα υγιή Ω-3 λιπαρά οξέα όπως το EPA (εικοσαπεντενοικό οξύ) και το DHA (εικοσιδεξενοικό οξύ). H Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει ότι όλοι πρέπει να καταναλώνουν ψάρι (κατά προτίμηση λιπαρό) δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με βαριά μέταλλα (όπως υδράργυρος, κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος), παρασιτοκτόνα, διοξίνες, φουράνια και PCBs. Αυτά τα τοξικά υλικά απορροφώνται κυρίως από το δέρμα και τα βράγχια. Έτσι πάντα να βγάζετε το δέρμα από τα ψάρια. Αυτό θα μειώσει τη λήψη των τοξικών ουσιών. Τα μεγάλα ψάρια περιέχουν περισσότερες τοξικές ουσίες σε σύγκριση με τα μικρά και βραχύβια. Έτσι η αποκλειστική κατανάλωση των μεγάλων κυνηγών (σκουμπρί, καρχαρία, ξιφία) δεν συνιστάται. Προτιμήστε σαρδέλες, ρέγγες, γαύρο. Από το 2003 το FDA συστήνει σε εγκύους, σε θηλάζουσες ή σε γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μην καταναλώνουν σκουμπρί, καρχαρία, ξιφία, καθώς αυτά τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Είναι ασφαλέστερη η λήψη ενός Ω-3 συμπληρώματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. EPA+DHA περιεχόμενα ανά 100 gram φρέσκου ψαριού Σκουμπρί 400 mg g Τόνος 170 mg g Οξύρρυγχος 190 mg g Ρέγγα Ατλαντικού 2.01 g Σαρδέλες 1.15 g g Αντσούγιες 240 mg g Σολομός άγριος Ατλαντ. 310 mg tot 1.83 g Χέλι 290 mg g Πέστροφα 400 mg mg Μπαρμπούνι 890 mg Γλώσσα 60 mg mg Μπακαλιάρος Ατλαντ. 282 mg Γάδος 235 mg Πηγή : Circulation 2002;106: ; Enviromental Research 2004; 95:

5 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 4. Δεν μου αρέσει το ψάρι. Κανένα πρόβλημα καθώς μπορώ να προσλάβω τα απαραίτητα Ω-3 από το λάδι του λιναρόσπορου. Απάντηση: ΛΑΘΟΣ Ο λιναρόσπορος περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα Ω-3 λιπαρό οξύ. Εντούτοις τα φυτικά έλαια δεν περιέχουν EPA ή DHA. Δυστυχώς γιατί ALA, EPA και DHA είναι όλα ωφέλιμα για την υγεία μας. Το σώμα μας προσπαθεί να μετατρέψει το ALA σε EPA και DHA. Το αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής δεν αρκεί αφού μόνο το 0,2%- 8% του ALA που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε EPA και μόνο το 0,05% (ή και λιγότερο) σε DHA. Γι αυτό και η διατροφή πρέπει να περιέχει ΕΡΑ και DHA, δηλαδή κατανάλωση ψαριών ή συμπληρωμάτων με Ω-3. Τα φύκη είναι μια εναλλακτική πηγή για ανθρώπους που δεν τους αρέσει ή δεν θέλουν να τρώνε ψάρια. Τα έλαια που παράγονται από την επεξεργασία των φυκών είναι οι μόνες φυτικές πηγές EPA και DHA. Ω-3 (συνήθως DHA) από φύκη υπάρχουν πλέον και με τη μορφή συμπληρωμάτων. Από που μπορούμε να προσλάβουμε τους διάφορους τύπους των Ω-3; ALA(α-Λινολενικό) Λάδι λιναρόσπορου (8,50 gr ALA/ κουταλιά της σούπας), καρυδέλαιο (1,40 gr / κουταλιά της σούπας), κραμβέλαιο (1,30 gr / κουταλιά της σούπας), σογιέλαιο (0,9 gr / κουταλιά της σούπας), προιόντα σόγιας (τόφου, τέμπε, μίσο κλπ.), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. ΕΡΩΤΗΣΗ 5 5. Το μουρουνέλαιο περιέχει Ω-3 αλλά δεν είναι κατάλληλο για εγκύους. Απάντηση: ΣΩΣΤΟ Το μουρουνέλαιο περιέχει EPA και DHA (περίπου 190 mg EPA και DHA/gr λαδιού). Μαζί όμως με τα Ω-3 περιέχει και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και D, που μπορούν να βλάψουν το αγέννητο βρέφος. Διαλέξτε ένα Ω-3 συμπλήρωμα και όχι μουρουνέλαιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο του θηλασμού. Ένα γραμμάριο μουρουνέλαιο την ημέρα είναι η μέγιστη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους (πλην των εγκύων- που δεν πρέπει να το καταναλώνουν). Αυτό το ποσό περιέχει το 100% της μέγιστης συνιστώμενης δόσης (RDA) των βιταμινών Α και D. Όμως ένα γραμμάριο μουρουνέλαιο περιέχει μόνο 190 mg EPA και DHA. σπανάκι, γλυστρίδα, νεροκάρδαμο), μαιντανός, καρύδια, κουκουνάρι. Συμβάλλει στην παραγωγή EPA & DHA στο σώμα > (αυξήστε την πρόσληψη) EPA & DHA Λιπαρά και μέτρια λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά (αστακός, στρείδια, γαρίδες κλπ.) και τα φύκη. Μειώνουν τη φλεγμονή > (αυξήστε την πρόσληψη) 8 9 Πηγή: Circulation 2002; 106:

6 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6. Το να καταναλώνουμε κάθε μέρα αληθινό βούτυρο (από γάλα αγελάδας), εμπλουτισμένο σε Ω-3, είναι υγιεινό. Το χρησιμοποιώ απλώνοντάς το στο σάντουιτς, για να τηγανίσω, στο κρέας, στα ζυμαρικά κτλ.. Απάντηση: ΛΑΘΟΣ Το αληθινό βούτυρο περιέχει κορεσμένα λίπη. Αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι δεν είναι υγιεινές όλες οι τροφές που έχουν εμπλουτισθεί με Ω-3. Βεβαιωθείτε ότι διαλέγετε τη σωστή και μην παρασύρεστε, επειδή απλά λέει ότι είναι εμπλουτισμένη με Ω-3. Η θέρμανση των Ω-3 προκαλεί καταστροφή τους και η έκθεσή τους στον αέρα επίσης (οξείδωση). Αυτό σίγουρα συμβαίνει στη διάρκεια του τηγανίσματος και του ψησίματος σε ψησταριά. Όταν οξειδωθούν τα Ω-3 χάνουν τις θετικές για την υγεία ιδιότητές τους και στην χειρότερη περίπτωση μπορούν να γίνουν επιβλαβή. Χρησιμοποιήστε τα Ω-3 με προσοχή: Μόνο σε κρύα πιάτα (π.χ. λάδι λιναρόσπορου σε ωμή σαλάτα). Φροντίστε τα Ω-3 που λαμβάνετε να είναι κλεισμένα αεροστεγώς (π.χ. σε κάψουλα και όχι σε σιρόπι για να αποφεύγετε την οξείδωση). ΤΩΝ Ω-3 Λιπαρών Οξέων Το γεγονός ότι τα κορεσμένα λίπη είναι επιβλαβή για την καρδιά και τα αγγεία, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε αντιληφθεί τα θετικά ωφέλη που προσφέρουν τα Ω-3. Εντούτοις γνωρίζετε πως ακριβώς αυτά τα λιπαρά οξέα επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό σας; Οι παρακάτω σελίδες θα σας ενημερώσουν για (σχεδόν) όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. καρδιά και αγγεία σελ , 18, 22, μικροκυκλοφορία σελ. 22 μνήμη σελ. 19 συγκέντρωση & μνήμη σελ. 15 συναισθηματική ισορροπία σελ , 17 όραση σελ ανοσία σελ. 29 αρθρώσεις σελ. 24 βάρος σώματος(υγιές) σελ. 17, 21 καύση λίπους σελ. 21 δέρμα σελ. 16, 23 ηλιακό έγκαυμα σελ. 16 για ηλικιωμένους σελ. 20, 24 ορμονική ισορροπία σελ. 24 γονιμότητα σελ. 20 εγκυμοσύνη σελ. 19, θηλασμός σελ

7 ΑLA (α-λινολενικό οξύ) EPA (Eικοσαπεντενοικό οξύ) To ALA είναι ωφέλιμο για την καρδιά και τις αρτηρίες όπως αποδείχθηκε στη μελέτη της Lyon. Οι μισοί από αυτούς που έλαβαν μέρος, όλοι καρδιοπαθείς, κατανάλωναν 2gr ALA κάθε μέρα. Το διαιτολόγιο αποτελούσαν υγιεινές τροφές με βάση την Μεσογειακή διατροφή: Μέτρια λήψη κόκκινου κρασιού με κάθε γεύμα, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους, υψηλή κατανάλωση ψαριών, λευκό κρέας (πουλερικά), ελαιόλαδο, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Οι άλλοι μισοί από τους συμμετέχοντες λάμβαναν μια κλασσική διατροφή. Όσοι ελάμβαναν ALA δεν εμφάνιζαν συχνά προβλήματα στην καρδιά και το καρδιαγγειακό όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πνευμονική εμβολή. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επίσης συστήνει τη λήψη gr ALA. Αιμοφόρα Αγγεία Η επιφάνεια όλων των αρτηριών είναι ισοδύναμη με 700 m 2. Το να τις διατηρούμε καθαρές δεν είναι και εύκολη δουλειά. Αυτή είναι η δουλειά του EPA. Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που σαν αποτέλεσμα έχει τα αιμοφόρα αγγεία σιγά-σιγά να επικαλύπτονται. Αυτό συμβαίνει σταδιακά: ένας θρόμβος δημιουργείται, το τοίχωμα του αγγείου ασβεστοποιείται και η ροή του αίματος μειώνεται. Για να εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία να γίνει χειρότερη θα πρέπει να διακόψουμε την φλεγμονώδη διαδικασία όσο πιο νωρίς γίνεται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας το αντιφλεγμονώδες ΕΡΑ. Το ΕΡΑ προστατεύει από το μποτιλιάρισμα στα αιμοφόρα αγγεία. Σαν αποτέλεσμα υπάρχει άριστη ροή αίματος και όλα τα όργανα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Μήπως ήδη έχουν εμφανισθεί τα πρώτα σημάδια της αρτηριοσκλήρυνσης; Το ΕΡΑ θα διασφαλίσει ότι η ασβεστοποίηση δεν θα συμβεί. Έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος ότι ασβεστοποιημένα τμήματα θα αποκολληθούν και θα φράξουν μικρότερα αγγεία. Ανάλογα με το που βρίσκονται τα αγγεία αυτά, έχουμε έμφραγμα (αν είναι στην καρδιά), εγκεφαλικό (αν είναι στον εγκέφαλο), ή εμβολή (αν είναι στους πνεύμονες)

8 EPA Ψυχική Ισορροπία Νοιώθετε πεσμένος; Κάνετε χρήση φαρμακευτικής αγωγής όπως αντικαταθλιπτικά; Μην σταματήσετε την αγωγή σας, αλλά ενδυναμώστε τα αποτελέσματά της, λαμβάνοντας 1 gr EPA κάθε μέρα. Σε όλες τις μελέτες με αντικαταθλιπτικά οι συμμετέχοντες ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους. Η επιπλέον λήψη 1 gr EPA ανά ημέρα σύντομα έφερε σημάδια βελτίωσης. Το ΕΡΑ θεωρείται το κλειδί που ανοίγει την πόρτα, επιτρέποντας στα αντικαταθλιπτικά να φτάσουν στον εγκέφαλο. EPA Συμπεριφορά, προσοχή και μαθησιακές ικανότητες Είστε κακόκεφος; Η ζωή σας τείνει να είναι χαοτική και χωρίς κατεύθυνση; Έχετε μαθησιακές δυσκολίες; Ημερήσια δόση 500mg EPA έχει θετικά αποτελέσματα. Παιδιά και ενήλικες που υποφέρουν από υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής (ΑDHD), δυσλεξία ή δυσπραγία γνωρίζουν ότι τα προβλήματά τους αντιμετωπίζονται καλύτερα σε διαφορετικά επίπεδα. Μία μέθοδος υποστήριξης είναι η χρήση ΕΡΑ. Η θεραπεία με ΕΡΑ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν υπάρχουν και μερικά σημεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη έλλειψης όπως: Υπερβολική δίψα Συχνή ανάγκη για ούρηση Πολύ ξηρό δέρμα και μαλλιά Προβλήματα ύπνου (δυσκολία να κοιμηθεί και να εγερθεί) Έκζεμα, άσθμα και άλλες αλλεργίες Σύμφωνα με τη μελέτη Oxford-Durham, η λήψη 500 mg EΡΑ ανά ημέρα παρέχει υποστήριξη στις περιπτώσεις υπερκινητικότητας, σε μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με την ανάγνωση και τη γραφή, καθώς και σε προβλήματα συγκέντρωσης. Η Αγγλική αυτή μελέτη έγινε σε 117 παιδιά (ηλικίας 5-12 ετών). Το αποτέλεσμα; Μετά από 3 μήνες αγωγή με 500 mg ΕΡΑ υπήρξε ξεκάθαρη βελτίωση στα προβλήματα υπερκινητικότητας και συγκέντρωσης. Τα αποτελέσματα στις εξετάσεις ορθογραφίας έδειξαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν την αγωγή έφεραν 2 φορές καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που δεν την λάμβαναν

9 EPA Ηλιακό έγκαυμα και UVB προστασία Το ηλιακό φως μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία και παρέχει άφθονη βιταμίνη D. Εν τούτοις οι UVB (υπεριώδειςμεσαίου μήκους κύματος) ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν στο δέρμα οίδημα, κοκκίνισμα ή φλύκταινες. Αυτά είναι σίγουρα σημάδια κινδύνου καθώς οι περισσότεροι από τους καρκίνους του δέρματος προκαλούνται από την UVB ακτινοβολία. Έντονη έκθεση σε UVA (υπεριώδεις-μεγάλου μήκους κύματος) προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Γι αυτό η χρήση αντηλιακής κρέμας κατάλληλης για τον τύπο του δέρματος είναι απαραίτητη. Τα τρέχοντα προϊόντα περιέχουν UVA & UVB φίλτρα. Ενισχύστε τη δράση του αντηλιακού σας με ΕΡΑ, καθώς το ΕΡΑ μειώνει το κοκκίνισμα και το οίδημα που προκαλούν οι UVB ακτίνες. Το ΕΡΑ διατηρεί την υγεία του δέρματος εκ των έσω. Μη χρησιμοποιείτε το ΕΡΑ μόνο του. Πάντα μαζί με το αντηλιακό σας για να έχετε τη μέγιστη προστασία τόσο εξωτερικά (αντηλιακό), όσο και εσωτερικά (ΕΡΑ). EPA Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους Ο καρκίνος οδηγεί σε αυξημένη καταβολή λιπώδους και μυικού ιστού στο 50% των ασθενών. Αυτό οδηγεί σε μείωση της όρεξης. Οι επιπτώσεις; Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, μείωση του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης και μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία. Ασθενείς με καρκίνο του στομάχου και του παγκρέατος είναι τα κύρια θύματα αυτής της ανεπιθύμητης απώλειας βάρους. Λήψη 2 gr ΕΡΑ ανά ημέρα, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες προάγει τη δημιουργία μυικού ιστού σε καρκινοπαθείς. Η φυσική δραστηριότητα και η ποιότητα της ζωής μπορούν σταδιακά να βελτιωθούν. Το ΕΡΑ πρέπει να περιλαμβάνεται στο διατροφικό πρόγραμμα του καρκινοπαθούς. Η ανορεξία και η κατάθλιψη συνήθως πηγαίνουν χέρι-χέρι. Οι προσπάθειες αύξησης του βάρους συχνά εμποδίζονται από την κατάθλιψη. Η καθημερινή χρήση ΕΡΑ βοηθάει στην ανάληψη των δυνάμεων. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν τα διατροφικά προγράμματα που είναι εστιασμένα στη θεραπεία της διατροφικής διαταραχής, συνοδεύονται από λήψη 1 gr ΕΡΑ, έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η χρήση του ΕΡΑ βοηθάει και στην ελάττωση των αρνητικών συναισθημάτων (έτσι έχει διπλή δράση)

10 DHA (εικοσιδεξενοικό οξύ) DHA Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία Μνήμη, ΙQ και όραση Το DHA ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που η καρδιά κτυπάει γρηγορότερα ή πιο αργά ανάλογα με τις περιστάσεις. Το DHA βοηθάει να αντιμετωπίζετε πιο ήρεμα τις καταστάσεις έντασης (stress). Η GISSI μελέτη μας παρέχει πειστική απόδειξη ότι τα Ω-3 λιπαρά βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. H αιφνίδια θανάσιμη καρδιακή ανεπάρκεια (συγκοπή) αποτρέπεται με επαρκή χρήση Ω-3. Ειδικά το DHA πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τη θετική δράση. Ας θυμηθούμε επίσης τα πλεονεκτήματα του ΕΡΑ σε σχέση με την υγεία των αγγείων (δες σελ ) Το 60% του βάρους του εγκεφάλου μας (επί ξηρού) αποτελείται από λίπος. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία. Η ποσότητα του DHA επηρεάζει την μνήμη μας από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τα γεράματα. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να μεγαλώνει από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Το ΑΑ οξύ (Ω-6) και το DHA (Ω-3) είναι τα βασικά δομικά υλικά που είναι απαραίτητα για αυτή τη διαδικασία. Η σύγχρονη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες ΑΑ. Αυτός είναι ο λόγος που οι έγκυες, οι θηλάζουσες, οι νέες μητέρες και τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών χρειάζονται να λαμβάνουν αρκετό DHA. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση στον κανόνα: Αν το μωρό δεν τρώει ακόμα στερεή τροφή και δεν θηλάζει, τότε πρέπει και το ΑΑ και το DHA να προστίθενται στο μπουκάλι με το γάλα. Οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον DHA. Το DHA θα φτάσει στο μωρό μέσω του θηλασμού. Δεν χρειάζεται να λαμβάνουν ΑΑ (Ω-6) καθώς η σύγχρονη διατροφή (κρέας, γάλα κλπ.) περιέχει αρκετό ΑΑ, ακόμα και αν η μητέρα είναι χορτοφάγος. Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των νεαρών παιδιών επηρεάζεται από την ποσότητα του DHA που λαμβάνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του DHA στη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό βρέθηκε σε μελέτη παιδιών 4-6,5 ετών. Μετά τον εγκέφαλο ο αμφιβληστροειδής (στο μάτι) είναι μια δεύτερη αποθήκη DHA. Το DHA προάγει τη λήψη των φωτεινών ερεθισμάτων. Η παρουσία του DHA είναι απαραίτητη για οξεία όραση και επίσης βοηθάει στη νυχτερινή όραση ανεξαρτήτως ηλικίας

11 DHA Ανδρική Γονιμότητα DHA Καίγοντας Λίπος Όταν διακόψετε το θηλασμό μετά από 4-6 μήνες να φροντίζετε το παιδικό γάλα που πλέον θα δίνετε να είναι εμπλουτισμένο σε DHA ( mg DHA ανά ημέρα). Μια εξαίρετη επιλογή καθώς η όραση του παιδιού σας ακόμα αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία του 1 έτους και η λήψη DHA θα το βοηθήσει, σε αντίθεση με τα γάλατα που δεν περιέχουν DHA. Η απώλεια της όρασης λόγω παρόδου της ηλικίας αναστέλλεται από το DHA. Οι μελέτες που αφορούν τη διατροφή των ηλικιωμένων ατόμων έδειξαν ότι το DHA προστατεύει από γεροντική άνοια. Τα γυναικεία ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αν το σπέρμα έχει αρκετή κινητικότητα. Το σπερματοζωάριο πρέπει να κολυμπήσει δια μέσου του τραχήλου της μήτρας, της μήτρας και των φαλλόπειων ωαγωγών σαλπίγγων για να φτάσει στο γυναικείο ωάριο. Το σπερματοζωάριο αποτελείται από μία κεφαλή και μία ουρά. Η ουρά είναι αυτή που κινεί τα σπερματοζωάρια. Το DHA διατηρεί την ευκαμπτότητα της ουράς και μετατρέπει το σπερματοζωάριο σε καλό κολυμβητή. Τρώτε λίπος για να κάψετε λίπος; Σωστά! Τα Ω-3 και ειδικά το DHA προάγουν την καύση του λίπους. Πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι το DHA επηρεάζει το μεταβολισμό: στο συκώτι, στο καφέ λίπος (αυτό που εμπλέκεται στην παραγωγή θερμότητας) και στο λευκό λίπος (αποθήκη λίπους για πηγή ενέργειας). Συγκεκριμένα αυξάνει την καύση του λίπους (μετατροπή σε θερμότητα) και μειώνει την παραγωγή λίπους (αποθήκευση). Συνδυάστε ήπια άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ.) με μείωση πρόσληψης θερμίδων και λήψη DHA. Αυτή είναι μια εξαιρετική μακροχρόνια μέθοδος διατήρησης του βάρους. Ο κίνδυνος ανάπτυξης Alzheimer μειώνεται κατά 40% με τη λήψη 180 gr DHA. Αυτοί που υποφέρουν από γεροντική άνοια μπορούν να συνδυάσουν το DHA με τη φαρμακευτική αγωγή τους. Μιλήστε στο γιατρό σας. Η επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας λόγω Alzheimer επιβραδύνεται με την χρήση DHA

12 GLA (γ-λινολενικό οξύ) Ω-6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΝ Ω-3 Κυκλοφορία αίματος στα χέρια και στα πόδια Χέρια και πόδια με χιονίστρες (χείμετλον) είναι σημάδια υπερευαισθησίας στο κρύο. Τα αγγεία συσπώνται και σαν αποτέλεσμα έχουμε μείωση της παροχής αίματος στα άκρα (χέρια και πόδια). Κρυώνουν και εμφανίζουν μία λευκή όψη. Η χρήση GLA μειώνει τον αριθμό και την διάρκεια των σπασμών των αγγείων. Σε διαβητικούς ασθενείς με ανέλεγκτο ζάχαρο το αίμα γίνεται πιο κολλώδες (ιξώδες) και το τοίχωμα του αγγείου σκληραίνει. Η παροχή αίματος στα τριχοειδή αγγεία γίνεται προβληματική. Η παροχή αίματος στα νευρικά δεμάτια στα άκρα επιδεινώνεται. Τα μακριά νευρικά δεμάτια είναι πιο ευάλωτα από τα κοντά. Γι αυτό τα πρώτα σημάδια πόνου και αιμωδίας (μυρμηγκιάσματος) κυρίως εμφανίζονται στα κάτω άκρα. Μετά από λίγο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση του ποδιού στην πίεση και στη ζέστη. Η χρήση GLA βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικότητας των νεύρων. GLA Φροντίδα Δέρματος Εσωτερική φροντίδα δέρματος; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση του GLA σαν ένα σημαντικό ωμέγα λιπαρό οξύ για το δέρμα. To GLA επαναφέρει την ελαστικότητα και την απαλότητα στο ώριμο δέρμα και το προστατεύει από το να χάσει την υγρασία του. Η χρήση GLA σε ανθρώπους που υποφέρουν από έκζεμα βοηθάει στην διόρθωση των παρακάτω: του εξανθήματος, του κνησμού, του ερυθρήματος και του οιδήματος. Η παράλληλη χρήση υψηλών δόσεων κορτικοστεροιειδών μειώνει το αποτέλεσμα του GLA

13 GLA Προεμμηνορροικό Σύνδρομο Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΜΟΦΟΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Το GLA είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος και μπορεί να απαλύνει τα ευπαθή πρησμένα στήθη πριν την εμμηνόρροια σε μερικές γυναίκες. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα στην ηλικία των 35-40; Δυστυχώς αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Συνήθως είναι ένας τύπος ρευματοειδούς αρθρίτιδας, εκτός αν οι αρθρώσεις βρισκόταν σε πίεση για μεγάλο διάστημα π.χ. ενασχόληση με έντονα σπορ. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια οδυνηρή κατάσταση φλεγμονής της άρθρωσης, που δημιουργείται από το ίδιο το αμυντικό σύστημα. Το GLA μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αλλά χρειάζονται 3-4 μήνες για να γίνουν εμφανή. Η υπομονή είναι απαραίτητη!. Οι μελέτες και οι συστάσεις από διάφορους επίσημους φορείς δείχνουν ότι ο συνδυασμός ΕΡΑ και DHA είναι ιδανικός για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Η ΙSSFAL (1) (Διεθνής Εταιρεία για την μελέτη των λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων) συνιστά ημερήσια λήψη 500 mg ΕΡΑ και DHA για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακό νόσημα. Αυτό είναι ισοδύναμο με 2 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα. Σε άτομα με υπάρχον πρόβλημα καρδιάς συστήνεται από την ESC (2) (Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία) και την ΑΗΑ (3) ( Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση) να καταναλώνουν 1 gr ΕΡΑ και DHA κάθε μέρα. Η δόση αυτή έχει σαν σκοπό να τους προστατέψει από θανάσιμη αρρυθμία. Η χρήση ΕΡΑ και DHA μπορεί να συνδυαστεί με ασπιρίνη (που δίνεται για την καρδιά), με αντιυπερτασικά φάρμακα και με φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης. Μιλήστε με το γιατρό σας. Ας δούμε μερικά νούμερα: Μια θεραπευτική δόση 2-4 ή 5 gr ΕΡΑ και DHA απαιτείται για την μείωση των τριγλυκεριδίων. Μετά από μελέτες σε 7803 άτομα ο Dr Balk κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ΕΡΑ και DHA μειώνει τα τριγλυκερίδια 27%. Στην μελέτη GISSI ο αριθμός θανάτων από έμφραγμα σε ασθενείς που κατανάλωναν 1 gr ΕΡΑ και DHA ανά ημέρα, για μία περίοδο 3,5 ετών μειώθηκε κατά 45% σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν κατανάλωναν Ω-3. Όλοι οι ασθενείς συνέχιζαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, η μόνη διαφορά ήταν τα Ω-3. Η θεραπευτική δόση για τα πιο πάνω είναι mg ανά ημέρα. (1) International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, 2004 (2) European Society of Cardiology, 2003 (3) American Heart Association, 2002 Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη (στατίνες) και τα Ω-3 (ΕΡΑ και DHA) συνεισφέρουν ανεξάρτητα το κάθε ένα σε μείωση της θνησιμότητας. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι για κάθε 248 ασθενείς που λαμβάνουν στατίνη μία ζωή σώζεται, Με τα Ω-3 για κάθε 140 ασθενείς σώζεται μία ζωή. Τα Ω-3 δεν μειώνουν την χοληστερίνη αλλά κάνουν τη χοληστερίνη λιγότερο παχύρευστη. Αυτό καθυστερεί την εναπόθεση της κακής χοληστερόλης (LDL) μέσα στα αγγεία

14 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Οι απαιτήσεις σε Ω-3 μπορεί να βρεθούν με εξέταση αίματος. Μιλήστε στο γιατρό σας. Έτσι με μια εξέταση λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να υπολογιστεί ο Δείκτης Ω-3. Αυτός δείχνει την συνεισφορά των ΕΡΑ και DHA σαν % του συνόλου των λιπαρών οξέων. Άτομα με υψηλό Δείκτη Ω-3, έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής ασθένειας σε σύγκριση με άτομα με χαμηλό Ω-3 Δείκτη. Επίσης η τιμή ΑΑ/ΕΡΑ είναι μια σημαντική παράμετρος. Μια χαμηλή τιμή ΑΑ/ΕΡΑ (μεταξύ 1,5-3) δηλώνει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ προ-φλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών ουσιών στο σώμα. Τα πλεονεκτήματα του ΕΡΑ και του DHA ξεχωριστά αναφέρονται στις σελίδες 14 και 18. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις δικές τους ανάγκες σε ω-3 αλλά και τις ανάγκες του εμβρύου. Έτσι συστήνεται η ελάχιστη δόση 220 mg ΕΡΑ και 300 mg DHA. Υπάρχει τάση κατάθλιψης; Λάβετε δόση μέχρι 1 gr ΕΡΑ ανά ημέρα. Με ιστορικό πρόωρων τοκετών, μια δόση μέχρι 1 gr DHA ανά ημέρα πρέπει να λαμβάνεται. Κοιτάξτε στις σελίδες.18, 19, 20 για να δείτε τα πλεονεκτήματα που έχει το DHA στο μωρό. Τα Δεδομένα: Συναισθήματα κατάθλιψης γύρω στον 4 ο μήνα της εγκυμοσύνης συνδέονται με χαμηλά επίπεδα DHA στο σώμα. Συνήθως αυτό είναι σήμα κινδύνου που υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης μετά την γέννηση. Η χρήση Ω-3 αποτρέπει τις πρόωρες γεννήσεις. Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης το DHA συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και στο μάτι του εμβρύου. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου το μωρό απαιτεί περίπου 67 mg DHA ανά ημέρα. Στην αρχή τα μωρά ζητούν διαρκώς γάλα. Ευτυχώς τα μωρά που έχουν λάβει επαρκή ποσότητα DHA στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γρήγορα αποκτούν ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου. Έχουν ένα καλύτερο πρόγραμμα ύπνου σε σχέση με τα μωρά που δεν έλαβαν επαρκή ποσότητα DHA στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζονται τουλάχιστον 26 εβδομάδες μετά τη γέννηση για να μπορέσει η μητέρα να αναπληρώσει τις DHA αποθήκες της. Το αποθηκευμένο DHA μειώνεται στο μισό (συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) κατά την γέννηση. Τα μωρά λαμβάνουν mg DHA ανά ημέρα με το θηλασμό

15 ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Υπόθεση: Υπάρχει η υπόθεση ( με σημαντικό βαθμό βεβαιότητος από τα στοιχεία που υπάρχουν) ότι η λήψη Ω-3 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει στην πρόληψη αλλεργιών στα μωρά. Το τεστ δερματικής αντίδρασης που έγινε σε μωρά ηλικίας 1 έτους, με αυγό, φιστίκια, αγελαδινό γάλα, σωματίδια σκόνης και τρίχες γάτας ήταν λιγότερο έντονο αν η μητέρα τους κατανάλωνε Ω-3 από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι τη γέννηση, σε σύγκριση με τα μωρά που η μητέρα τους δεν λάμβανε Ω-3. Τα μωρά που λαμβάνουν επαρκή ποσότητα Ω-3 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο ευαίσθητα σε τροφικές αλλεργίες, άσθμα και χρόνιο βήχα ή δύσπνοια. Υπόθεση: Οι επιστήμονες επίσης υποθέτουν ότι τα μωρά χρειάζονται επαρκή λήψη Ω-3 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προστατευθούν από την τάση για παχυσαρκία. Ανωμαλίες στο αμυντικό σύστημα οδηγούν σε επίθεση στο ίδιο το σώμα. Αυτή είναι η βάση των αυτοάνοσων ασθενειών. Η θεραπεία θα κρατήσει τα συμπτώματα υπό έλεγχο και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Τα Ω-3 μπορούν να προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη επιπρόσθετα στην υπάρχουσα θεραπεία. Το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά ωφελείται από δόσεις 3 gr ΕΡΑ και DHA ανά ημέρα ή και περισσότερο. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) υπάρχει μια τάση βελτίωσης των συμπτωμάτων με την χρήση ΕΡΑ και DHA. Περισσότερη έρευνα απαιτείται. Το ΕΡΑ βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής. Το DHA μπορεί να βοηθάει στην παραγωγή καινούργιας μυελίνης. H μυελίνη είναι το μονωτικό υλικό των νευρικών κυττάρων. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) αυτό το μονωτικό υλικό δέχεται επίθεση από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε πρόβλημα στην μεταβίβαση των νευρικών σημάτων. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα καταφεύγουν λιγότερο στα παυσίπονα αν χρησιμοποιούν ΕΡΑ και DHA. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει την άρθρωση. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις πρ ίζονται λιγότερο σε αυτούς που λαμβάνουν ΕΡΑ και DHA. Αναφορικά με την ελκώδη κολίτιδα μικρής κλίμακας μελέτες έχουν γίνει. Το ανοσοποιητικό προκαλεί φλεγμονή στο εντερικό τοίχωμα. Η χρήση ΕΡΑ και DHA θα μειώσει την φλεγμονή. Σε ασθενείς με νόσο του Crohn λιγότεροι υποτροπιάζουν αν λαμβάνουν ΕΡΑ και DHA. Το δέρμα των ψωριασικών ασθενών αντιδρά θετικά στη χρήση ΕΡΑ και DHA. Στην περίπτωση της ψωρίασης τα κύτταρα του δέρματος αναπαράγονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτω από την επίδραση του απορυθμισμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό προκαλεί άσχημο φολιδωτό δέρμα. Το ΕΡΑ και το DHA βελτιώνουν το εξάνθημα, την ερυθρότητα και την αποφλίδωση

16 ΕΙΝΑΙ ΤΑ Ω-3 ΑΣΦΑΛΗ; Ημερήσια δόση μέχρι 3 grερα και DHA είναι ασφαλή και καλά ανεκτή. Άτομα που καταναλώνουν άνω των 3 gr ανά ημέρα πρέπει να το κάνουν κάτω από ιατρική επίβλεψη. Οι πολύ μεγάλες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της πηκτικότητας και ανεπιθύμητες αιμορραγίες. Η μόνη γνωστή αντίδραση των Ω-3 σε σχέση με την φαρμακευτική αγωγή είναι αυτή με τα αντιπηκτικά. Τα Ω-3 ενισχύουν την δραστικότητά τους. Χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά; Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας. Οι διαβητικοί μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 2 gr ΕΡΑ και DHA χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου ή στην δραστικότητα της ινσουλίνης. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ Ω-3 ΙΔΙΑ; Αφού είδαμε τα ωφέλη από τη λήψη τους ας αναζητήσουμε τώρα και το καλύτερο σκεύασμα και ας δούμε μερικές λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν να το εντοπίσουμε ανάμεσα στα τόσα που κυκλοφορούν: Αναφορικά με την συγκέντρωση: όσο μεγαλύτερη ανά κάψουλα τόσο το καλύτερο, γιατί απλά χρειαζόμαστε λιγότερες κάψουλες για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης να προσέχουμε το εξής: Αν ένα σκεύασμα αναφέρει 1000 mg ιχθυέλαιο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει 1000 mg Ω-3. Κοιτάζοντας πιό προσεκτικά θα δούμε ότι το σύνολο ΕΡΑ και DHA είναι π.χ. 500 mg. To υπόλοιπο μέχρι τα 1000 mg είναι άλλο λάδι για συμπλήρωση της κάψουλας (συνήθως ελαιόλαδο). Δηλ. στο παράδειγμά μας η συγκέντρωση είναι μόνο 50%. Υπάρχουν σκευάσματα με συγκέντρωση μέχρι και 95%. Καθαρότης: Η καθαρότης του σκευάσματος από διοξίνες, βαριά μέταλλα (υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό κλπ), ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα κλπ., είναι από τα πιό σημαντικά που πρέπει να προσέχουμε και πρέπει να ζητάμε από τον κατασκευαστή να μας ενημερώσει για την καθαρότητα, για την συγκεκριμένη παρτίδα, καθώς σχεδόν κάθε ψαριά έχει και διοφορετικές τιμές μόλυνσης ανάλογα με την περιοχή της αλιείας. Στο συγκεκριμένο τομέα η Ε.Ε. έχει αυστηρότερες προδιαγραφές Κορεσμένα Λίπη: Πολλά σκευάσματα λόγω της μεθόδου κατεργασίας (απόσταξη σε υψηλή θερμοκρασία) περιέχουν κορεσμένα λίπη κάτι που δεν θέλουμε αφού ο στόχος μας είναι να λάβουμε όσο περισσότερα Ω-3 μπορούμε ανά καψουλα. Ψάξτε για σκευάσματα που αναγράφουν κορεσμένα λίπη (saturated fats) 0%. Aν δεν αναφέρουν κορεσμένα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν, γι αυτό ρωτήστε τον προμηθευτή. Εξάνιο (Hexane): Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιούν σαν διαλύτη εξάνιο (ή άλλη καρκινογόνο ουσία) στην διάρκεια της κατεργασίας. Γεύση: Όλοι στο μυαλό μας έχουμε την άσχημη γεύση του μουρουνελαίου που λαμβάναμε με το ζόρι σαν παιδιά. Αυτό έχει αλλάξει και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι σε μορφή κάψουλας, με κάποια από αυτά να έχουν και γεύση φρούτων, κάτι που λύνει το πρόβλημα λήψης και για τα παιδιά που τα έχουν τόσο ανάγκη. Αφού πλέον τα συμπληρώματα με Ω-3 ανήκουν στην κατηγορία των βασικών συμπληρωμάτων λόγω του εύρους των ωφελειών τους, αλλά και της ασφάλειάς τους, καλό είναι να δαπανούμε λίγο χρόνο και να χρησιμοποιούμε τα πιο πάνω κριτήρια στην επιλογή τους. από τις ΗΠΑ. Εχετε ακόμα δυσκολίες για να αποφασίσετε πιο είναι το πιο Η λήψη σκευασμάτων από αξιόπιστο προμηθευτή μας επιτρέπει κατάλληλο για εσάς; Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό να προστατευθούμε απο τις μολύνσεις αυτές, κάτι που δεν σας. μπορούμε να διασφαλίσουμε τρώγοντας ψάρι

Ανεπεξέργαστα Οργανικά Ω-Λιπαρά

Ανεπεξέργαστα Οργανικά Ω-Λιπαρά Ανεπεξέργαστα Οργανικά Ω-Λιπαρά Καρδιαγγειακή & Πνευματική Υγεία Λαμπερή επιδερμίδα Ενέργεια Διάθεση Τα Μοναδικά Φυτικά Ωμέγα Λιπαρά! Ιδανική αναλογία 2:1 των Ω-3 και Ω-6 Απαραίτητων Λιπαρών Οξέων, αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 3.1 ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ... 10 3.2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ... 11 3.3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΞΕΩΣΗ... 17 3.4 ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ... 25 3.5 ΧΡΟΝΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποκαλύπτει τα μυστικά της ομορφιάς της

Αποκαλύπτει τα μυστικά της ομορφιάς της ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ T. 18_ΣΕΠΤ - ΟΚΤ. 2014...για να ζω καλύτερα! Βιταμινη D Σύμμαχος του θυρεοειδούς ψυχολογια Φίλες αληθινές ή φίλες από... συνήθεια; ΔΙΑΤΡΟΦΗ Bελτιώστε τη διατροφή σας με 5 απλά βήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ηλιάκη ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΧΟΡΟΣ! Υγεία Συνήθειες -ασπίδα για την καρδιά! ...για να ζω καλύτερα! YΓΕΙΑ Κ 2 +D 3 = γερά οστά

Μαρία Ηλιάκη ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΧΟΡΟΣ! Υγεία Συνήθειες -ασπίδα για την καρδιά! ...για να ζω καλύτερα! YΓΕΙΑ Κ 2 +D 3 = γερά οστά T. 20_IAN. - ΦΕΒΡ. 2015...για να ζω καλύτερα! YΓΕΙΑ Κ 2 +D 3 = γερά οστά PALEO DIET Nα τρώμε όπως οι πρωτόγονοι; FITNESS Yoga με παιδιά & για παιδιά ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Χαλαρώστε... Φυσικά ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα 36 Γυμναστική στη φύση ταξίδι 46 Αποδράσεις σε... οικογενειακό μέγεθος! lifestyle 52 Η ζωή με ένα κατοικίδιo ομορφιά

περιεχόμενα 36 Γυμναστική στη φύση ταξίδι 46 Αποδράσεις σε... οικογενειακό μέγεθος! lifestyle 52 Η ζωή με ένα κατοικίδιo ομορφιά περιεχόμενα τεύχος 16 μάιος - ιούνιος 2014 κάντε ΚΛΙΚ 24 16 30 56 52 Περιοδική έκδοση ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ IsoPlus AE Λεωφ. Συγγρού 236, Καλλιθέα 17672, Τηλ. 210-9579707 www.iso-plus.gr ΕΚΔΟΤΗΣ: Μ. Πιτσιλίδης ΑΕ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε»

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» Χειμώνας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ «Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» ΥΓΕΙΑ Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; ΚΑΡΔΙΑ Θωρακίστε την με «όπλο» τη διατροφή ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεγαλώστε γερά... παιδιά ΓΙΟΡΤΕΣ Ρεβεγιόν

Διαβάστε περισσότερα

Γυµναστείτε... διασκεδάζοντας! YOGA - ZUMBA - PILATES. ...για να ζω καλύτερα! ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥ ΕΣΗΣ «Το κούρεµα είναι υγεία και στιλ»

Γυµναστείτε... διασκεδάζοντας! YOGA - ZUMBA - PILATES. ...για να ζω καλύτερα! ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥ ΕΣΗΣ «Το κούρεµα είναι υγεία και στιλ» T. 06-2012...για να ζω καλύτερα! ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥ ΕΣΗΣ «Το κούρεµα είναι υγεία και στιλ» ΜΑΡΙΑ ΚΑΡ ΑΣΗ «Μπορούµε να νικήσουµε τον χρόνο!» YOGA - ZUMBA - PILATES Γυµναστείτε... διασκεδάζοντας! ΓΡΙΠΗ Θωρακιστείτε...τρώγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη;

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη; T. 12 - ΣΕΠ. - ΟΚΤ. 2013...για να ζω καλύτερα! ΜΑΛΛΙΑ Μυστικά για λάμψη και ζωντάνια ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΕΝΟΣ Βήματα Yγείας & Eυεξίας ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Kαι τίποτα δεν σε σταματά... ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 Διατροφή Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Διατροφή Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ. ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 2 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ. editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Παρασκευή αρτοσκευασμάτων με χαμηλή θερμιδική αξία Πτυχιακή Μελέτη Σουροπάνη Αργυρώ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 Delivery κάθε μέρα από της 18:00 έως τις 23:00 Και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία μας είναι απλή

Η φιλοσοφία μας είναι απλή Περιεχόμενα Διατροφολογία 7 Διατροφικές Συμβουλές 8 Ποιος είσαι; 11 Διάλεξε το σωστό προϊόν 13 Διατροφικά προϊόντα 14 Αύξηση απόδοσης 18 Έλεγχος βάρους 22 Βιταμίνες και μέταλλα 24 Ειδικά προϊόντα 30 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ομορφιά Δέρμα ξηρό & αφυδατωμένο; Υγεία Κρύωσα. Και τώρα τι; ...για να ζω καλύτερα! ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΥΜΠΑΝΕΑΣ Πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά

ομορφιά Δέρμα ξηρό & αφυδατωμένο; Υγεία Κρύωσα. Και τώρα τι; ...για να ζω καλύτερα! ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΥΜΠΑΝΕΑΣ Πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά T. 14 IAN-ΦEB 2014...για να ζω καλύτερα! ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΥΜΠΑΝΕΑΣ Πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μπείτε σε... πρόγραμμα μετά τις γιορτές FITNESS CrossFit: Κατάλληλο για όλους ομορφιά Σχέσεις Οι

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα σωματικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για γυναίκες και έφηβα κορίτσια με ιό HIV: Ασκήσεις

Θέματα σωματικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για γυναίκες και έφηβα κορίτσια με ιό HIV: Ασκήσεις : Ασκήσεις Στόχος: Να νιώθετε πιο σίγουρες κατά τη συνεργασία με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Αποτελέσματα εκμάθησης:

Διαβάστε περισσότερα

νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής

νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής Νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

SAFE FREE PRESS SAFE REPORT. [Φυτοστερόλες] Αμφισβητούμενο το όφελός τους! Όταν η θεραπεία είναι χειρότερη κι από την ίδια την ασθένεια...

SAFE FREE PRESS SAFE REPORT. [Φυτοστερόλες] Αμφισβητούμενο το όφελός τους! Όταν η θεραπεία είναι χειρότερη κι από την ίδια την ασθένεια... Τεύχος 7 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010 www.safemagazine.gr SAFE Διανέμεται ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ FREE PRESS Έκδοση της Holistic Life Δωρεάν [Φυτοστερόλες] Αμφισβητούμενο το

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Βιολογίας Μ..Ε: «Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική των βιολογικών µαθηµάτων και νέες τεχνολογίες» Μεσoγειακή ιατροφή

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Βιολογίας Μ..Ε: «Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική των βιολογικών µαθηµάτων και νέες τεχνολογίες» Μεσoγειακή ιατροφή Μ..Ε: «Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική των βιολογικών µαθηµάτων και νέες τεχνολογίες» Αθήνα 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2 ΣΕΛΙ Α Η έρευνα των επτά χωρών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φθινόπωρο '14. 2 ος χρόνος Free Health

Φθινόπωρο '14. 2 ος χρόνος Free Health ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Φθινόπωρο '14 2 ος χρόνος Free Health Και το μυαλό χρειάζεται τις βιταμίνες του! Υαλουρονικό, το θαύμα της ομορφιάς Τα μαλλιά, είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας Είναι πανάκεια οι πολυβιταμίνες;

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και οστεοπόρωση

Διατροφή και οστεοπόρωση ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Διατροφή και οστεοπόρωση Τσίρου Ευφροσύνη, Γουλής Γ. Δημήτριος Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής, Α' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αλληλογραφία:

Διαβάστε περισσότερα