ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012"

Transcript

1 ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012 JOHN ANDREWS, ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, THE ECONOMIST Για να πετύχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι πίστωση. Για να διασφαλίσεις πίστωση, οφείλεις να περιορίσεις το ρίσκο, διαµήνυσε από το βήµα του σηµερινού συνεδρίου του Economist για τη ρευστότητα ο συντάκτης του περιοδικού, John Andrews. Σηµείωσε δε ότι στο πλαίσιο διαχείρισης της πιο δεινής κρίσης την οποία έχει αντιµετωπίσει η Ευρωζώνη, οφείλει να επισηµάνει κανείς ότι δεν βοηθάς τον ασθενή µε το να τον κάνεις να λιµοκτονεί. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Οι δανειστές ξεχνούν ότι συνεχίζοντας αυτήν την πίεση προς την Ελλάδα και επιµένοντας να µην αναγνωρίζουν τα βήµατα τα οποία έχει κάνει η χώρα, καταστρέφουν το οικονοµικό κλίµα, δήλωσε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. Σηµείωσε, παράλλλα, ότι έχουµε προβεί στα 2/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρεί πως όσο είµαστε προσηλωµένοι στην εφαρµογή του προγράµµατος, δεν θα µείνουµε από ρευστότητα. Επίσης επεσήµανε πως το υψηλό πιστωτικό ρίσκο, µέσω της κλιµακούµενης αδυναµίας αποπληρωµής των δανείων, αυξάνει το ιδιωτικό χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επαγρυπνούν ως προς την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, σηµείωσε ο Πρόεδρος.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Στην περίπτωση που η δανειακή δόση καθυστερούσε για ένα µικρό διάστηµα και το κράτος δεν είχε να καταβάλει µισθούς και συντάξεις, τότε η ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιούσε την πραγµατική κατάσταση και θα έκλεινε τα αφτιά της σε εκείνους που µιλούν για εύκολες λύσεις, είπε µιλώντας από το βήµα του Economist ο Πρόεδρος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωµόπουλος. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η ΕΚΤ παρέχει το 40%-50% της ρευστότητας του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Το κεφάλαιο του EFSF ανέρχεται σε περίπου 50 δις (έχει εκταµιευτεί το 50% και αναµένεται το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Εκτιµά ότι τα 50 δις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών, αν δεν σηµειωθεί µεγαλύτερη ύφεση από την αναµενόµενη (4,5% του ΑΕΠ το 2013),. Εκεί θα δούµε και το ζενίθ των µη εξυπηρετούµενων δανείων, είπε ο κ. Θωµόπουλος.

2 Ο Πρόεδρος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας είπε επίσης ότι είµαστε αισιόδοξοι πως το 2014 µπορεί να σηµατοδοτήσει την αλλαγή του κλίµατος, µε ένα ακόµη καλύτερα προετοιµασµένο τραπεζικό σύστηµα. ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΙ ΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, LONDON BUSINESS SCHOOL Η κατάρρευση της ζήτησης για κατανάλωση και επενδύσεις δηµιουργεί νέες συνθήκες για το τραπεζικό σύστηµα, υπογράµµισε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Κάτοχος της έδρας Sir Donald Gordon για την επιχειρηµατικότητα και την καινοτοµία του London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης. Πρέπει να θυµόµαστε ότι οποιαδήποτε πίστωση παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν προέρχεται από τις ίδιες αλλά από την ΕΚΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τόνισε ότι από τις 198 εισηγµένες επιχειρήσεις στο χρηµατιστήριο, µόνο οι 65 παράγουν κέρδος, ενώ ότι οι πιστώσεις είναι πτωτικές εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας. Πρέπει σύντοµα να καταστήσουµε διαχειρίσιµο το χρέος για να αλλάξει το κλίµα, πρότεινε ο κ. Ιακωβίδης. Απαιτείται µία γενναία διοικητική µεταρρύθµιση, στην οποία φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν έχουν το θάρρος να προχωρήσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του London Business School. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν το µετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά δανείζονται για να δανείσουν (95 µονάδες τα ξένα κεφάλαια και 5 µονάδες τα ίδια κεφάλαια), ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Γενικός Γραµµατέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος. Προσέθεσε πως η ανακεφαλαιοποίηση του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος αποτελεί προϋπόθεση για τη θωράκιση των τραπεζών και τη δηµιουργία συνθηκών σταδιακής εξόδου τους στις αγορές. Επιπλέον στοιχείο κόστους και κατ επέκταση πρόβληµα ρευστότητας για τις τράπεζες αποτελεί η αυξανόµενη µη εξυπηρέτηση των δανείων, υπογράµµισε ο Καθηγητής κ. Γκόρτσος. ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡ ΟΥΒΕΛΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, EUROBANK

3 Οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια, διότι δεν ζητούνται νέα δάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιώς και Ανώτερος Οικονοµολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης. Σηµείωσε ακόµα ότι σήµερα είναι σε εξέλιξη µία τριπλή κρίση: Χρέους (µε αφετηρία την Ελλάδα) Πραγµατικής οικονοµίας (λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητας) Ευρώπης (εξαιτίας των χειρισµών που «έφεραν» µία τραπεζική κρίση) Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ακολουθούν τις αγορές, οι οποίες φαίνεται να έχουν µεγαλύτερο ορίζοντα από τους πολιτικούς. Σχετικά µε την Κύπρο είπε ότι ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αρκεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Πρέπει να διασφαλίσει και οικονοµίες µε σχεδόν ίδια διάρθρωση. Ακόµα, θεωρεί απαραίτητη την τραπεζική ένωση, παρόλες τις αντιδράσεις των Βρετανών και των Γερµανών. Είναι σχετική η βιωσιµότητα ενός χρέους. Ένα χρέος είναι βιώσιµο, από τη στιγµή που αποπληρώνονται οι τόκοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης. Πρόσθεσε ακόµα ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα πρέπει να µειωθεί αλλά όχι απότοµα. Κρίνει ότι οφείλει να µεσολαβήσει η ενδυνάµωση των επενδύσεων και των εξαγωγών (οι τελευταίες κινδυνεύουν να µην αυξηθούν περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας). Αναφορικά µε τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011 ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι αυτές κυµάνθηκαν στο 11% από 18,6% τα προηγούµενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν µειωθεί κατά 1/3, η χορήγηση των δανείων περιορίστηκε κατά 7%, λόγω της χρηµατοδότησης ύψους 130 δις από την ΕΚΤ, σηµείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, τα 100 από αυτά τα 130 δις τα δανειζόµαστε µε επιτόκιο υψηλότερο κατά 2% (πολύ περιοριστική η ΕΚΤ). Να σηκώσουµε τα µανίκια και να φτιάξουµε το κράτος µας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν λεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.χαρδούβελης. ΑΝ ΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Απαιτείται ένα κοκτέιλ φαρµάκων για τα θέµατα ρευστότητας, ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο Γενικός ιευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τραπέζης Ανδρέας Αθανασόπουλος. Σηµαντική παράµετρο θεωρεί τη µεγάλη συµµετοχή των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (περίπου ) σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας.

4 Ανέφερε ακόµα χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος ότι η λύση περνάει µέσα από τα πέντε «Ε»: Επιχορηγήσεις επενδύσεων Επιδοτήσεις επιτοκίου των επιχειρήσεων Εγγυήσεις πιστώσεων Εξωστρέφεια ΕΤΕπ και το µαγικό «Α» (Αλλαγή προτύπου) Αν κάνουµε ό,τι πρέπει, µέσα σε 3-4 µήνες µπορούµε να δούµε µια άλλη προοπτική για το ζήτηµα της ρευστότητας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τραπέζης. ΣΟΛΟΜΩΝ ΜΠΕΡΑΧΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ.Σ., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μετά από 30 χρόνια στις τραπεζικές πιστώσεις, δηλώνει αισιόδοξος ο Σολοµών Μπεράχας, Εκπρόσωπος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και Μέλος του.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, µιλώντας στο σηµερινό συνέδριο του Economist για τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων και τη ρευστότητα. Η ανάπτυξη απαιτεί ρευστότητα, επενδύσεις µε σύνεση και επιχειρηµατικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεράχας. Είµαστε αντιµέτωποι µε έναν κρατικό κίνδυνο, ο οποίος συσσωρεύτηκε µέσω των οµολόγων, σε συνδυασµό µε την απληστία και τη σηµερινή σπάνια παγκόσµια οικονοµική κρίση. Οδυνηρή έκρινε τη σηµερινή κατάσταση του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος (φυγή των καταθέσεων, αρνητική θέση των τραπεζών, βαρύ αρνητικό περιβάλλον για τα στελέχη τους). Οι τράπεζες θέλουν να χορηγούν ρευστότητα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος τους. Και σίγουρα µπορούν, ανέφερε στην εισήγησή του κ. Μπεράχας. Η σηµερινή κρίση θα συντελέσει σε ένα πιο ορθολογικό και καλύτερο αύριο.θα επιστρέψουµε σε ένα πολύ πιο συντηρητικό µοντέλο. Οι κίνδυνοι θα είναι αναστρέψιµοι και οι στρατηγικές υπερβολές λιγότερες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Β ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τράπεζες, δηλαδή οι δεξαµενές που ποτίζουν τα χωράφια µας, είναι στεγνές, λόγω της αδυναµίας του κράτους να διαχειριστεί τα ελλείµµατα, στερώντας από την υπόλοιπη οικονοµία, ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο Β Αντιπρόσωπος της Λέσχης Επιχειρηµατικότητας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Πρόσθεσε ότι λόγω του τραπεζικού προβλήµατος, σηµειώνεται µία αποµόχλευση η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά, µε ένα πλάνο 3-4 ετών αναπροσαρµογής. Επιπλέον, σηµείωσε ότι τα επιτόκια δανεισµού δεν µπορεί να είναι διπλάσια του µέσου όρου των ισχυρών οικονοµιών της Ευρώπης.

5 Τέλος, επεσήµανε ότι οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα περιβάλλον µε µοναδική σανίδα σωτηρίας τις τράπεζες. Χρειάζεται συνεργασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης. HUBERT COTTOGNI, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Το 30% των αιτήσεων δανειοδότησης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων απορρίπτεται (15% στη Ευρωζώνη) ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Υποδιευθυντής και επικεφαλής της περιφερειακής επιχειρηµατικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων, Hubert Cottogni. Προσέθεσε ακόµη ότι ο χρόνος αποδέσµευσης των χρηµάτων κυµαίνεται στις µέρες µετά την έγκριση (µικρότερος στην Ευρωζώνη). Επίσης, επεσήµανε ότι το κόστος δανεισµού στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί στο µισό. Οι επιχορηγήσεις είναι ό,τι χειρότερο από τη σκοπιά στήριξης της καινοτοµίας, είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων. Έχουµε 6 συµβόλαια µε αντίστοιχο αριθµό τραπεζών στην Ελλάδα, ύψους 2,3 δις, ωστόσο, στηρίζουµε παλιά προγράµµατα, από το 2006, προσέθεσε ο κ. Cottogni. ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ, Ι ΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, START TECH VENTURES Ανύπαρκτη την επιχειρηµατικότητα υψηλού ρίσκου στην Ελλάδα, χαρακτήρισε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Ιδρυτής και ιευθύνων Σύµβουλος της Start Tech Ventures ηµήτρης Τσίγκος, γεγονός που οφείλεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβληµα, σύµφωνα µε τη γνώµη του επιχειρηµατία. Ένας γηρασµένος άνθρωπος συνήθως είναι συντηρητικός και αργός. Έτσι συµβαίνει και µε την Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίγκος. Οι Ευρωπαίοι δεν προσπαθούν, φοβούµενοι µην αποτύχουν. Χρειάζεται η κουλτούρα της αποτυχίας. Κρίνει αναγκαίο ο κ. Τσίγκος να αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει ότι αν αποτύχεις µια φορά καταστράφηκες. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από αντιγραφές προτύπων όπως το Silicon Valley, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Start Tech Ventures, αλλά από πρωτότυπα µοντέλα ανάπτυξης, εστιασµένα στη χρησιµότητα και στη βιωσιµότητα. Χρειάζονται µικρές και περισσότερες επιτυχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίγκος υπογράµµισε επίσης ότι οφείλουν να δοθούν φορολογικά κίνητρα και φορολογική αµνηστία σε κεφάλαια τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα για να επενδύσουν στην πραγµατική οικονοµία.

6 Οι επιδοτήσεις αποτελούν τον καρκίνο της επιχειρηµατικότητας, σηµείωσε κλείνοντας την οµιλία του ο κ. ηµήτρης Τσίγκος. ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, LEAD FINANCE Εσωστρεφείς οι περισσότερες µικροµεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αντιµέτωπες µε µία δύσκολη σύνθεση υποχρεώσεων, σύµφωνα µε τον ιευθύνοντα Σύµβουλο της Lead Finance Χάρης Σταµούλη. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist επεσήµανε ακόµα πως είναι σοβαρά τα προβλήµατα ρευστότητας, ενώ προσέθεσε πως χρειάζεται ισορροπία στη σχέση προσφοράς και αξίας. Να βρούµε εταιρείες οι οποίες µεγαλώνοντας µπορούν να αξιοποιήσουν τις αγορές που τις περικλείουν, δήλωσε ο κ. Σταµούλης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ Το τραπεζικό σύστηµα πληρώνει το στίγµα αφερεγγυότητας το οποίο συνοδεύει τη χώρα, χάρη στα λάθη του δηµόσιου τοµέα, διαµήνυσε από το βήµα του Economist ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σηµείωσε ότι η φυγή των καταθέσεων ανέρχεται περίπου στα 80 δις. Άνω των 8 δις είναι οι ανεξόφλητες οφειλές του δηµοσίου τοµέα στον ιδιωτικό. Σε περίπου 800 εκατ. υπολογίζονται οι εκκρεµείς επιστροφές φόρων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ελληνική οικονοµία έχει ανάγκη από κεφάλαια, τα οποία σήµερα δεν διαθέτει το τραπεζικό σύστηµα. Κρίνει απαραίτητη αλλά όχι αρκετή, για την επιστροφή ρευστότητας στην αγορά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Μίχαλος, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεδοµένων των περιορισµένων δυνατοτήτων δανεισµού. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (ΣΕΛΠΕ) Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να «χτυπήσει» τον ιδιωτικό τοµέα, αντί να εστιάσει στο πραγµατικό πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας, δηλαδή το υπέρογκο δηµόσιο, ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής. εν είµαστε εχθροί µε τις τράπεζες. Είµαστε φίλοι τους. Βρισκόµαστε στο ίδιο καράβι, το οποίο µπάζει από παντού. Χρειάζεται να βοηθήσουµε ο ένας τον άλλον, υποστήριξε στην εισήγησή του ο κ. Μακρής. Προσέθεσε ακόµα ότι ο τζίρος έχει µειωθεί στο 61% των επιχειρήσεων, το 82% αντιµετωπίζει έλλειψη ρευστότητας, ενώ υπογράµµισε ότι η πολιτική επηρεάζει την επιχειρηµατικότητα κατά 64%.

7 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΥΦΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ Στηριχτήκαµε στην κατανάλωση, αγνοώντας την παραγωγή, είπε σήµερα από το βήµα του Economist ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης. Σήµερα, η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί ανέκδοτο. Η χώρα βρίσκεται στην 3 η θέση της παγκόσµιας κατάταξης µε τις 20 λιγότερο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, µόνο κάτω από το Ιράκ και το Ιράν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουφάκης. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και γενικότερης εξυγίανσης των εταιρειών, ανέφερε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο οικονοµολόγος Γιώργος Μοµφερράτος. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ, SENIOR EXECUTIVE PROFESSIONAL TRAINER, GROUP CREDIT MANAGER, ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Ακόµη και µετά τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψης, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος απ ό,τι φανταζόµαστε, εκτίµησε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του Οµίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Βασίλης Τζώρτζης. Να δηµιουργήσουµε βιώσιµες πληρωµές, περισσότερο µακροπρόθεσµου χαρακτήρα, ανέφερε χαρακτηριστικά. ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ, ΕΤΑΙΡΟΣ, ACCENTURE ΕΛΛΑ ΟΣ Σύµφωνα µε την ΕΚΤ, παρόλη την πτώση του ρυθµού, οι πιστώσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται. Ακόµη και στην Ελλάδα αναµενόταν πιο δραµατική πτώση, δήλωσε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Εταίρος της Accenture Ελλάδος Λάµπρος Τσόλκας. Η κρίση είναι εδώ για να µείνει. Θα πρέπει να µάθουµε να ζούµε µε αυτήν, υπογράµµισε ο εκπρόσωπος της Accenture. ιαθέτουµε ένα πολύ σύνθετο τραπεζικό µοντέλο, το οποίο δεν χρειάζεται πραγµατικά, ανέφερε ο κ. Τσόλκας. ΣΤΑΘΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ, ΕΤΑΙΡΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ-ΒΕΚΡΗΣ Να εγκαταλειφθεί η δικαστική λύση µέσα από ένα πλαίσιο συναινετικών συµφωνιών µεταξύ των προβληµατικών επιχειρήσεων και των πιστωτών πρότεινε µέσα από οµιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο εταίρος της Ποταµίτης-Βεκρής Στάθης Ποταµίτης.

8 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «Τόσο ο Προϋπολογισµός για το 2013 που συζητείται αυτές τις ηµέρες στο Κοινοβούλιο, όσο και το Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ηµοσιονοµικής Στρατηγικής για την περίοδο που πρόσφατα ψηφίστηκε, συνιστούν τα δύο πρώτα σηµαντικά βήµατα για να εισέλθει η χώρα σε µία µακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασµάτων, ώστε να µπορεί να πορεύεται µε βαθµιαία µειούµενες δανειακές ανάγκες» ανέφερε στη σηµερινή κεντρική οµιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Άµεσος στόχος, επισηµαίνω εθνικός στόχος, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος από του χρόνου και η µετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσµατος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Προσέθεσε ακόµα ότι τα µέτρα είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, αν αναλογιστούµε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, µισθούς και κοινωνικά επιδόµατα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράµµισε ακόµα ότι η προσφυγή στο Μηχανισµό Στήριξης εδώ και 2,5 χρόνια περιορίζει εκ των πραγµάτων τους βαθµούς ελευθερίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συνεχείς και µεγάλες αποκλίσεις από τις εκτιµήσεις των Προγραµµάτων οδηγούν στην αλλαγή των µακροοικονοµικών και δηµοσιονοµικών σεναρίων. Το έλλειµµα αξιοπιστίας της χώρας λόγω τεράστιων αποκλίσεων µεταξύ προθέσεων, σχεδιασµού και υλοποίησης, κυρίως δε αποτελέσµατος, δεν άφησε περιθώρια για «άµεση» αλλαγή του Προγράµµατος, προσέθεσε ο αρµόδιος Υπουργός. «Η κατάσταση των ταµειακών διαθεσίµων τους Κράτους είναι οριακή. Το γεγονός αυτό δηµιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονοµία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΟΜΗΣ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Kαίρια είναι µία ολιστική διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων. Πρέπει το σύνολο των κινδύνων να εξετάζονται ως ένας κίνδυνος, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήµα του Economist ο ιευθυντής Ελέγχου και οµής Κινδύνων της Τράπεζας και του Οµίλου, Αλέξανδρος Μπένος. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας υπογράµµισε επιπροσθέτως ότι οι όποιες εκτιµήσεις οφειλούν να «πατούν» πάνω σε δεδοµένα καλής ποιότητας. ήλωσε δε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαµβάνουν υπόψη την εικόνα της πραγµατικής παραγωγής και όχι της επιδότησης µιας εταιρείας.

9 Το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας «περνά» µέσα από την καινοτοµία, τον τουρισµό και τους φυσικούς πόρους, είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής κ. Μπένος. ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΟΣ, HELLASTAT CREDIT DECISION SUPPORT SOLUTIONS Η εξέταση του στόχου αναφορικά µε τις µέρες αντοχής ενός κεφαλαίου κίνησης θα έπρεπε να προηγείται της διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων, ανέφερε στην οµιλία του στο σηµερινό συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο ιευθύνων Εταίρος της Hellastat Πάνος Μιχαλόπουλος. Επιπλέον, θεωρεί επιβεβληµένη τη δηµιουργία ενός εµπορικού Τειρεσία και κρίνει χρήσιµη την real time παρακολούθηση. Υπογράµµισε, τέλος την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και νέα εργαλεία. ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, CLAYTON EURO RISK Η αξιολόγηση χαρτοφυλακίων από έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα µπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα την πιστοποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου προς πώληση και την αξιολόγηση µέσω ενός εξωτερικού φορέα, ο οποίος τοποθετείται σε σχέση µε τις καλύτερες πρακτικές της αγοράς, υπογράµµισε στη σηµερινή της οµιλία στο συνέδριο του Economist η υψηλόβαθµη εκπρόσωπος της Clayton Euro Risk Ειρήνη Μαραγκουδάκη. ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΡΚΑ Α, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ, ATRADIUS CREDIT INSURANCE NV (HELLENIC BRANCH) Πρέπει να προσαρµοστούµε στη νέα πραγµατικότητα την οποία επιβάλλει η κρίση, δίνοντας έµφαση στη γεφύρωση του χάσµατος ανάµεσα στον επιχειρηµατία και τον οφειλέτη, είπε χαρακτηριστικά στο σηµερινό συνέδριο του Economist η υψηλόβαθµη εκπρόσωπος της Atradius Credit Insurance NV Μαρία Παπαζαρκάδα. Το 80% του τζίρου µιας εταιρείας προέρχεται από το 20% του πελατολογίου της, προσέθεσε. Μία στις δύο ζηµιές είναι αδύνατο να προβλεφθεί από τον επιχειρηµατία. Η κυρία Παπαζαρκάδα προσέθεσε ότι ο ασφαλιστής των πιστώσεων προφυλάσσει τον επιχειρηµατία από τις επισφάλειες και ενισχύει τη ρευστότητά του. Βασισµένος στην καλή γνώση της αγοράς, αξιολογεί τους οφειλέτες, τους οποίους παρακολουθεί συστηµατικά. Το πιστωτικό όριο πλαφόν από τον ασφαλιστή πιστώσεων (6 µήνες) διευκολύνει τη χρηµατοδότηση της επιχείρησης από το τραπεζικό σύστηµα, προφυλάσσει τον επιχειρηµατία, διασφαλίζει την τράπεζα και επιτρέπει στον οφειλέτη να παραµείνει στην αγορά, δήλωσε κλείνοντας την οµιλία της. ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ ΗΣ, CHIEF RISK OFFICER, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

10 Πάνω από το 50% της οικονοµίας είναι εµπιστοσύνη, επεσήµανε στη σηµερινή οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Chief Risk Officer του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Μιχάλης Χαραλαµπίδης. Συγκεκριµένα, είπε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ χαµηλά ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος, ο οποίος επιδεινώνεται και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Ανέφερε επίσης ότι πολλά ελληνικά νοικοκυριά χρησιµοποιούν από τα αποθεµατικά τους για την αποπληρωµή φόρων και την ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών. ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, QUALCO Κοινωνικοοικονοµικό ζήτηµα θεωρεί τη σηµερινή ύφεση στην Ελλάδα ο ιευθύνων Σύµβουλος της Qualco Ορέστης Τσακαλώτος. Απαιτείται προσοχή στους ηθικούς κινδύνους της κρίσης, ανέφερε στη σηµερινή οµιλία του στο συνέδριο του Economist, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται νέα πίστωση και χρηµατοδότηση σε σωστές κατευθύνσεις. GEORG KOVACS, AREA DIRECTOR EASTERN EUROPE II, EOS MATRIX Στην Ελλάδα περίπου το 50% των οφειλετών αποπληρώνει εκτός των προθεσµιών, δήλωσε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο υψηλόβαθµος της EOS Matrix Georg Kovacs. Παράλληλα, παρατηρείται υψηλή αναµονή στην αποδέσµευση των δανείων. Kατά µέσο όρο, οι εµπορικές πιστώσεις ανέρχονται στις 90 ηµέρες,είπε ο κ. Kovacs. Σε κάθε περίπτωση, σήµερα υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγµατα τίθενται υπό έλεγχο. Υπάρχει ένα καλό µέλλον για την Ελλάδα και την ΕΕ, είπε κλείνοντας την οµιλία του. ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ, CHIEF FINANCIAL OFFICER, LAVAUX CAPITAL Χρειάζεται η δηµιουργία ενός πλουραλιστικού περιβάλλοντος αλλαγών, µε έµφαση στα µεικτά συστήµατα χρηµατοδότησης, διαµήνυσε από το βήµα του Economist ο υψηλόβαθµος εκπρόσωπος της Lavaux Capital Γιώργος εληγιάννης, ενώ έκρινε σηµαντική την παράµετρο της πολιτικής υποστήριξης. In association with the Hellenic Bank Association Main sponsor: Hellastat Conference sponsors: Tiresias, Clayton Euro Risk Sponsor: On Telecoms Contributors: Lavaux Capital, Quantos, Accenture, Start Tech Ventures, First Call Supporting publication: European Voice Communication sponsor: Kathimerini Newspaper, Internet communication sponsor: kathimerini.gr Επίσηµος αεροµεταφορέας: Aegean Airlines Supporters: EOS Matrix, Hellenic Factors Association, Atradius, Supplier of courier services: DHL, IT sponsor: Sieben

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙA ΕΚΘΕΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Ιανουάριος 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ... 5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 6 ΣΥΝΟΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νο 6 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. www.kepe.

Νο 6 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. www.kepe. Νο 6 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ε ΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων www.kepe.gr EΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μηνιαίο ελτίο Οικονοµικών Εξελίξεων Εκδότης: ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σύµβουλοι έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟNOΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟNOΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟNOΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Προς τα μέλη της Διαρκούς

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση. το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση. το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα Επιβλέπων καθηγητής: ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Σπουδαστής Χάντικας Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙA ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙA ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙA ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 Μάιος 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ... 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 4 ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Όμιλος και Τράπεζα Ετήσια Οικονομική Έκθεση χρήσεως από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Όμιλος και Τράπεζα Ετήσια Οικονομική Έκθεση χρήσεως από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Ετήσια Οικονομική Έκθεση χρήσεως από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 Μάρτιος 2014 Πίνακας Περιεχομένων Δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου... 5 Έκθεση του Διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ : ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δρ.Αλέξανδρος Φ.

ΕΛΛΑΔΑ : ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δρ.Αλέξανδρος Φ. ΕΛΛΑΔΑ : ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Δρ.Αλέξανδρος Φ.Παπαρσένος Αλωνίων 34 Γ, 14 562 Κηφισιά Περίληψη Η εργασία αυτή θέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ Τοµέας: Οργάνωση & ιοίκηση

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ Τοµέας: Οργάνωση & ιοίκηση ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ Τοµέας: Οργάνωση & ιοίκηση ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Βιβλιογραφική επισκόπηση των πιστωτικών κινδύνων τραπεζών» ιατριβή

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 2/10

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 2/10 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Η Ελληνική Οικονομία 2/10 Τριμηνιαία Έκθεση Αρ. Τεύχους 60, Ιούλιος 2010 Οι Συγγραφείς Η ανάλυση της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί προϊόν συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

Conference Notes. Νέα Υόρκη, Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 UNDER THE AUSPICES

Conference Notes. Νέα Υόρκη, Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 UNDER THE AUSPICES Conference Notes Κορυφαία Ελληνική Αποστολή στο Μανχάταν για την Ενημέρωση των Επενδυτών & Προσέλκυση Επενδύσεων 16ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum: Investing for Growth Εντυπωσιακή Επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙA ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Ιούλιος 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ... 5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 6 ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ KAI ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ: Executive MSc in European Studies ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2013

Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2013 Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2013 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 Περιεχόμενα Σελίδα Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Διεύθυνση 1 Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

60 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Η Ελληνική Οικονομία 4/13

60 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Η Ελληνική Οικονομία 4/13 60 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Η Ελληνική Οικονομία 4/13 Τριμηνιαία Έκθεση Αρ. Τεύχους 74, Ιανουάριος 2014 Οι Συγγραφείς Η ανάλυση της πορείας

Διαβάστε περισσότερα

EDGE IT & OPERATIONS EDGE IT & OPERATIONS ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

EDGE IT & OPERATIONS EDGE IT & OPERATIONS ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ IT & OPERATIONS ΕΚΔΟΣΗ 2014 IT & OPERATIONS ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η τεχνολογία της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι καινοτομίες

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου

Πράξη: Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου Πράξη: Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου ράση 4: Εκπαίδευση και Υποστήριξη προς στις Τοπικές Κοινωνίες Ά Κύκλος Σεµιναρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Όμιλος και Τράπεζα Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση Περιόδου από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2014

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Όμιλος και Τράπεζα Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση Περιόδου από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2014 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση Περιόδου από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2014 Αύγουστος 2014 Πίνακας Περιεχομένων Δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου... 3 Έκθεση του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Οι μεταφράσεις του αρχικού κειμένου του εγγράφου παραχωρούνται από την ΕΤΑΑ μόνο για την ευκολία του αναγνώστη.

Διαβάστε περισσότερα

ο υπόγειος art & business

ο υπόγειος art & business ο υπόγειος + art & business 2 Σ ε σταθερά διολισθαίνουσα κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα. Η δυσαρέσκεια εκφράζεται

Διαβάστε περισσότερα

Insurance Money Conference 2009

Insurance Money Conference 2009 Insurance Money Conference 2009 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Athenaeum Intercontinental Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 Insurance Money Conference 2009 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 4 ΟΜΙΛΗΤΕΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έκθεση 2012. tραπεζα πειραιωσ

Ετήσια Έκθεση 2012. tραπεζα πειραιωσ 2 3 Το φως είναι αυτό που διεγείρει το αισθητήριο της όρασης, κάνει τα αντικείμενα αντιληπτά και αποκαλύπτει τη διαδρομή για ένα νέο βήμα το επόμενο. Σε κάθε σελίδα αυτού του εντύπου υπάρχει μία εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις οικονομικής ανάκαμψης

Κατευθύνσεις οικονομικής ανάκαμψης Κατευθύνσεις οικονομικής ανάκαμψης www.pwc.gr Εισαγωγικό Σημείωμα Βιώνουμε ακόμα τη μακροβιότερη ύφεση στη σύγχρονη δυτική ιστορία. Η ελληνική οικονομία υποφέρει από ένα αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

On line. Πληροφορίες για προγράµµατα. Το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο στηρίζει τον γαστρονοµικό τουρισµό σε συνεργασία

On line. Πληροφορίες για προγράµµατα. Το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο στηρίζει τον γαστρονοµικό τουρισµό σε συνεργασία On line Εβδοµαδιαία ηλεκτρονική ενηµερωτική έκδοση του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 21 Νοεµβρίου 2014, τεύχος 346 Επιµέλεια: Επιτροπή ηµοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Σύνταξη:

Διαβάστε περισσότερα

Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στο νέο περιβάλλον

Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στο νέο περιβάλλον Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στο νέο περιβάλλον Δεκέμβριος 2011 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ... 4 1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ...

Διαβάστε περισσότερα

#75. Ο κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

#75. Ο κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ #75 ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ M A Ϊ Ο Σ 2 0 0 8 Èåóìéêüò ÅðåíäõôÞò Ο κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επενδύσεων και Εταιριών Διαχειρίσεως Αμοιβαίων

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτριες: αρµή Σοφία 3337 Κλήµη Μαγδαλινή 3248. Επιβλέπων Καθηγητής : ηµήτριος Παπαδοµανωλάκης

Φοιτήτριες: αρµή Σοφία 3337 Κλήµη Μαγδαλινή 3248. Επιβλέπων Καθηγητής : ηµήτριος Παπαδοµανωλάκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΑ Φοιτήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα