ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012"

Transcript

1 ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012 JOHN ANDREWS, ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, THE ECONOMIST Για να πετύχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι πίστωση. Για να διασφαλίσεις πίστωση, οφείλεις να περιορίσεις το ρίσκο, διαµήνυσε από το βήµα του σηµερινού συνεδρίου του Economist για τη ρευστότητα ο συντάκτης του περιοδικού, John Andrews. Σηµείωσε δε ότι στο πλαίσιο διαχείρισης της πιο δεινής κρίσης την οποία έχει αντιµετωπίσει η Ευρωζώνη, οφείλει να επισηµάνει κανείς ότι δεν βοηθάς τον ασθενή µε το να τον κάνεις να λιµοκτονεί. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Οι δανειστές ξεχνούν ότι συνεχίζοντας αυτήν την πίεση προς την Ελλάδα και επιµένοντας να µην αναγνωρίζουν τα βήµατα τα οποία έχει κάνει η χώρα, καταστρέφουν το οικονοµικό κλίµα, δήλωσε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. Σηµείωσε, παράλλλα, ότι έχουµε προβεί στα 2/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρεί πως όσο είµαστε προσηλωµένοι στην εφαρµογή του προγράµµατος, δεν θα µείνουµε από ρευστότητα. Επίσης επεσήµανε πως το υψηλό πιστωτικό ρίσκο, µέσω της κλιµακούµενης αδυναµίας αποπληρωµής των δανείων, αυξάνει το ιδιωτικό χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επαγρυπνούν ως προς την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, σηµείωσε ο Πρόεδρος.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Στην περίπτωση που η δανειακή δόση καθυστερούσε για ένα µικρό διάστηµα και το κράτος δεν είχε να καταβάλει µισθούς και συντάξεις, τότε η ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιούσε την πραγµατική κατάσταση και θα έκλεινε τα αφτιά της σε εκείνους που µιλούν για εύκολες λύσεις, είπε µιλώντας από το βήµα του Economist ο Πρόεδρος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωµόπουλος. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η ΕΚΤ παρέχει το 40%-50% της ρευστότητας του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Το κεφάλαιο του EFSF ανέρχεται σε περίπου 50 δις (έχει εκταµιευτεί το 50% και αναµένεται το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Εκτιµά ότι τα 50 δις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών, αν δεν σηµειωθεί µεγαλύτερη ύφεση από την αναµενόµενη (4,5% του ΑΕΠ το 2013),. Εκεί θα δούµε και το ζενίθ των µη εξυπηρετούµενων δανείων, είπε ο κ. Θωµόπουλος.

2 Ο Πρόεδρος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας είπε επίσης ότι είµαστε αισιόδοξοι πως το 2014 µπορεί να σηµατοδοτήσει την αλλαγή του κλίµατος, µε ένα ακόµη καλύτερα προετοιµασµένο τραπεζικό σύστηµα. ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΙ ΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, LONDON BUSINESS SCHOOL Η κατάρρευση της ζήτησης για κατανάλωση και επενδύσεις δηµιουργεί νέες συνθήκες για το τραπεζικό σύστηµα, υπογράµµισε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Κάτοχος της έδρας Sir Donald Gordon για την επιχειρηµατικότητα και την καινοτοµία του London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης. Πρέπει να θυµόµαστε ότι οποιαδήποτε πίστωση παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν προέρχεται από τις ίδιες αλλά από την ΕΚΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τόνισε ότι από τις 198 εισηγµένες επιχειρήσεις στο χρηµατιστήριο, µόνο οι 65 παράγουν κέρδος, ενώ ότι οι πιστώσεις είναι πτωτικές εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας. Πρέπει σύντοµα να καταστήσουµε διαχειρίσιµο το χρέος για να αλλάξει το κλίµα, πρότεινε ο κ. Ιακωβίδης. Απαιτείται µία γενναία διοικητική µεταρρύθµιση, στην οποία φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν έχουν το θάρρος να προχωρήσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του London Business School. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν το µετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά δανείζονται για να δανείσουν (95 µονάδες τα ξένα κεφάλαια και 5 µονάδες τα ίδια κεφάλαια), ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Γενικός Γραµµατέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος. Προσέθεσε πως η ανακεφαλαιοποίηση του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος αποτελεί προϋπόθεση για τη θωράκιση των τραπεζών και τη δηµιουργία συνθηκών σταδιακής εξόδου τους στις αγορές. Επιπλέον στοιχείο κόστους και κατ επέκταση πρόβληµα ρευστότητας για τις τράπεζες αποτελεί η αυξανόµενη µη εξυπηρέτηση των δανείων, υπογράµµισε ο Καθηγητής κ. Γκόρτσος. ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡ ΟΥΒΕΛΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, EUROBANK

3 Οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια, διότι δεν ζητούνται νέα δάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιώς και Ανώτερος Οικονοµολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης. Σηµείωσε ακόµα ότι σήµερα είναι σε εξέλιξη µία τριπλή κρίση: Χρέους (µε αφετηρία την Ελλάδα) Πραγµατικής οικονοµίας (λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητας) Ευρώπης (εξαιτίας των χειρισµών που «έφεραν» µία τραπεζική κρίση) Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ακολουθούν τις αγορές, οι οποίες φαίνεται να έχουν µεγαλύτερο ορίζοντα από τους πολιτικούς. Σχετικά µε την Κύπρο είπε ότι ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αρκεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Πρέπει να διασφαλίσει και οικονοµίες µε σχεδόν ίδια διάρθρωση. Ακόµα, θεωρεί απαραίτητη την τραπεζική ένωση, παρόλες τις αντιδράσεις των Βρετανών και των Γερµανών. Είναι σχετική η βιωσιµότητα ενός χρέους. Ένα χρέος είναι βιώσιµο, από τη στιγµή που αποπληρώνονται οι τόκοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης. Πρόσθεσε ακόµα ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα πρέπει να µειωθεί αλλά όχι απότοµα. Κρίνει ότι οφείλει να µεσολαβήσει η ενδυνάµωση των επενδύσεων και των εξαγωγών (οι τελευταίες κινδυνεύουν να µην αυξηθούν περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας). Αναφορικά µε τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011 ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι αυτές κυµάνθηκαν στο 11% από 18,6% τα προηγούµενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν µειωθεί κατά 1/3, η χορήγηση των δανείων περιορίστηκε κατά 7%, λόγω της χρηµατοδότησης ύψους 130 δις από την ΕΚΤ, σηµείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, τα 100 από αυτά τα 130 δις τα δανειζόµαστε µε επιτόκιο υψηλότερο κατά 2% (πολύ περιοριστική η ΕΚΤ). Να σηκώσουµε τα µανίκια και να φτιάξουµε το κράτος µας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν λεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.χαρδούβελης. ΑΝ ΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Απαιτείται ένα κοκτέιλ φαρµάκων για τα θέµατα ρευστότητας, ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο Γενικός ιευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τραπέζης Ανδρέας Αθανασόπουλος. Σηµαντική παράµετρο θεωρεί τη µεγάλη συµµετοχή των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (περίπου ) σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας.

4 Ανέφερε ακόµα χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος ότι η λύση περνάει µέσα από τα πέντε «Ε»: Επιχορηγήσεις επενδύσεων Επιδοτήσεις επιτοκίου των επιχειρήσεων Εγγυήσεις πιστώσεων Εξωστρέφεια ΕΤΕπ και το µαγικό «Α» (Αλλαγή προτύπου) Αν κάνουµε ό,τι πρέπει, µέσα σε 3-4 µήνες µπορούµε να δούµε µια άλλη προοπτική για το ζήτηµα της ρευστότητας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τραπέζης. ΣΟΛΟΜΩΝ ΜΠΕΡΑΧΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ.Σ., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μετά από 30 χρόνια στις τραπεζικές πιστώσεις, δηλώνει αισιόδοξος ο Σολοµών Μπεράχας, Εκπρόσωπος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και Μέλος του.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, µιλώντας στο σηµερινό συνέδριο του Economist για τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων και τη ρευστότητα. Η ανάπτυξη απαιτεί ρευστότητα, επενδύσεις µε σύνεση και επιχειρηµατικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεράχας. Είµαστε αντιµέτωποι µε έναν κρατικό κίνδυνο, ο οποίος συσσωρεύτηκε µέσω των οµολόγων, σε συνδυασµό µε την απληστία και τη σηµερινή σπάνια παγκόσµια οικονοµική κρίση. Οδυνηρή έκρινε τη σηµερινή κατάσταση του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος (φυγή των καταθέσεων, αρνητική θέση των τραπεζών, βαρύ αρνητικό περιβάλλον για τα στελέχη τους). Οι τράπεζες θέλουν να χορηγούν ρευστότητα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος τους. Και σίγουρα µπορούν, ανέφερε στην εισήγησή του κ. Μπεράχας. Η σηµερινή κρίση θα συντελέσει σε ένα πιο ορθολογικό και καλύτερο αύριο.θα επιστρέψουµε σε ένα πολύ πιο συντηρητικό µοντέλο. Οι κίνδυνοι θα είναι αναστρέψιµοι και οι στρατηγικές υπερβολές λιγότερες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Β ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τράπεζες, δηλαδή οι δεξαµενές που ποτίζουν τα χωράφια µας, είναι στεγνές, λόγω της αδυναµίας του κράτους να διαχειριστεί τα ελλείµµατα, στερώντας από την υπόλοιπη οικονοµία, ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο Β Αντιπρόσωπος της Λέσχης Επιχειρηµατικότητας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Πρόσθεσε ότι λόγω του τραπεζικού προβλήµατος, σηµειώνεται µία αποµόχλευση η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά, µε ένα πλάνο 3-4 ετών αναπροσαρµογής. Επιπλέον, σηµείωσε ότι τα επιτόκια δανεισµού δεν µπορεί να είναι διπλάσια του µέσου όρου των ισχυρών οικονοµιών της Ευρώπης.

5 Τέλος, επεσήµανε ότι οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα περιβάλλον µε µοναδική σανίδα σωτηρίας τις τράπεζες. Χρειάζεται συνεργασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης. HUBERT COTTOGNI, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Το 30% των αιτήσεων δανειοδότησης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων απορρίπτεται (15% στη Ευρωζώνη) ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Υποδιευθυντής και επικεφαλής της περιφερειακής επιχειρηµατικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων, Hubert Cottogni. Προσέθεσε ακόµη ότι ο χρόνος αποδέσµευσης των χρηµάτων κυµαίνεται στις µέρες µετά την έγκριση (µικρότερος στην Ευρωζώνη). Επίσης, επεσήµανε ότι το κόστος δανεισµού στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί στο µισό. Οι επιχορηγήσεις είναι ό,τι χειρότερο από τη σκοπιά στήριξης της καινοτοµίας, είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων. Έχουµε 6 συµβόλαια µε αντίστοιχο αριθµό τραπεζών στην Ελλάδα, ύψους 2,3 δις, ωστόσο, στηρίζουµε παλιά προγράµµατα, από το 2006, προσέθεσε ο κ. Cottogni. ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ, Ι ΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, START TECH VENTURES Ανύπαρκτη την επιχειρηµατικότητα υψηλού ρίσκου στην Ελλάδα, χαρακτήρισε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Ιδρυτής και ιευθύνων Σύµβουλος της Start Tech Ventures ηµήτρης Τσίγκος, γεγονός που οφείλεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβληµα, σύµφωνα µε τη γνώµη του επιχειρηµατία. Ένας γηρασµένος άνθρωπος συνήθως είναι συντηρητικός και αργός. Έτσι συµβαίνει και µε την Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίγκος. Οι Ευρωπαίοι δεν προσπαθούν, φοβούµενοι µην αποτύχουν. Χρειάζεται η κουλτούρα της αποτυχίας. Κρίνει αναγκαίο ο κ. Τσίγκος να αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει ότι αν αποτύχεις µια φορά καταστράφηκες. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από αντιγραφές προτύπων όπως το Silicon Valley, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Start Tech Ventures, αλλά από πρωτότυπα µοντέλα ανάπτυξης, εστιασµένα στη χρησιµότητα και στη βιωσιµότητα. Χρειάζονται µικρές και περισσότερες επιτυχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίγκος υπογράµµισε επίσης ότι οφείλουν να δοθούν φορολογικά κίνητρα και φορολογική αµνηστία σε κεφάλαια τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα για να επενδύσουν στην πραγµατική οικονοµία.

6 Οι επιδοτήσεις αποτελούν τον καρκίνο της επιχειρηµατικότητας, σηµείωσε κλείνοντας την οµιλία του ο κ. ηµήτρης Τσίγκος. ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, LEAD FINANCE Εσωστρεφείς οι περισσότερες µικροµεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αντιµέτωπες µε µία δύσκολη σύνθεση υποχρεώσεων, σύµφωνα µε τον ιευθύνοντα Σύµβουλο της Lead Finance Χάρης Σταµούλη. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist επεσήµανε ακόµα πως είναι σοβαρά τα προβλήµατα ρευστότητας, ενώ προσέθεσε πως χρειάζεται ισορροπία στη σχέση προσφοράς και αξίας. Να βρούµε εταιρείες οι οποίες µεγαλώνοντας µπορούν να αξιοποιήσουν τις αγορές που τις περικλείουν, δήλωσε ο κ. Σταµούλης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ Το τραπεζικό σύστηµα πληρώνει το στίγµα αφερεγγυότητας το οποίο συνοδεύει τη χώρα, χάρη στα λάθη του δηµόσιου τοµέα, διαµήνυσε από το βήµα του Economist ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σηµείωσε ότι η φυγή των καταθέσεων ανέρχεται περίπου στα 80 δις. Άνω των 8 δις είναι οι ανεξόφλητες οφειλές του δηµοσίου τοµέα στον ιδιωτικό. Σε περίπου 800 εκατ. υπολογίζονται οι εκκρεµείς επιστροφές φόρων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ελληνική οικονοµία έχει ανάγκη από κεφάλαια, τα οποία σήµερα δεν διαθέτει το τραπεζικό σύστηµα. Κρίνει απαραίτητη αλλά όχι αρκετή, για την επιστροφή ρευστότητας στην αγορά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Μίχαλος, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεδοµένων των περιορισµένων δυνατοτήτων δανεισµού. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (ΣΕΛΠΕ) Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να «χτυπήσει» τον ιδιωτικό τοµέα, αντί να εστιάσει στο πραγµατικό πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας, δηλαδή το υπέρογκο δηµόσιο, ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής. εν είµαστε εχθροί µε τις τράπεζες. Είµαστε φίλοι τους. Βρισκόµαστε στο ίδιο καράβι, το οποίο µπάζει από παντού. Χρειάζεται να βοηθήσουµε ο ένας τον άλλον, υποστήριξε στην εισήγησή του ο κ. Μακρής. Προσέθεσε ακόµα ότι ο τζίρος έχει µειωθεί στο 61% των επιχειρήσεων, το 82% αντιµετωπίζει έλλειψη ρευστότητας, ενώ υπογράµµισε ότι η πολιτική επηρεάζει την επιχειρηµατικότητα κατά 64%.

7 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΥΦΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ Στηριχτήκαµε στην κατανάλωση, αγνοώντας την παραγωγή, είπε σήµερα από το βήµα του Economist ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης. Σήµερα, η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί ανέκδοτο. Η χώρα βρίσκεται στην 3 η θέση της παγκόσµιας κατάταξης µε τις 20 λιγότερο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, µόνο κάτω από το Ιράκ και το Ιράν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουφάκης. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και γενικότερης εξυγίανσης των εταιρειών, ανέφερε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο οικονοµολόγος Γιώργος Μοµφερράτος. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ, SENIOR EXECUTIVE PROFESSIONAL TRAINER, GROUP CREDIT MANAGER, ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Ακόµη και µετά τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψης, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος απ ό,τι φανταζόµαστε, εκτίµησε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του Οµίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Βασίλης Τζώρτζης. Να δηµιουργήσουµε βιώσιµες πληρωµές, περισσότερο µακροπρόθεσµου χαρακτήρα, ανέφερε χαρακτηριστικά. ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ, ΕΤΑΙΡΟΣ, ACCENTURE ΕΛΛΑ ΟΣ Σύµφωνα µε την ΕΚΤ, παρόλη την πτώση του ρυθµού, οι πιστώσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται. Ακόµη και στην Ελλάδα αναµενόταν πιο δραµατική πτώση, δήλωσε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Εταίρος της Accenture Ελλάδος Λάµπρος Τσόλκας. Η κρίση είναι εδώ για να µείνει. Θα πρέπει να µάθουµε να ζούµε µε αυτήν, υπογράµµισε ο εκπρόσωπος της Accenture. ιαθέτουµε ένα πολύ σύνθετο τραπεζικό µοντέλο, το οποίο δεν χρειάζεται πραγµατικά, ανέφερε ο κ. Τσόλκας. ΣΤΑΘΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ, ΕΤΑΙΡΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ-ΒΕΚΡΗΣ Να εγκαταλειφθεί η δικαστική λύση µέσα από ένα πλαίσιο συναινετικών συµφωνιών µεταξύ των προβληµατικών επιχειρήσεων και των πιστωτών πρότεινε µέσα από οµιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο εταίρος της Ποταµίτης-Βεκρής Στάθης Ποταµίτης.

8 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «Τόσο ο Προϋπολογισµός για το 2013 που συζητείται αυτές τις ηµέρες στο Κοινοβούλιο, όσο και το Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ηµοσιονοµικής Στρατηγικής για την περίοδο που πρόσφατα ψηφίστηκε, συνιστούν τα δύο πρώτα σηµαντικά βήµατα για να εισέλθει η χώρα σε µία µακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασµάτων, ώστε να µπορεί να πορεύεται µε βαθµιαία µειούµενες δανειακές ανάγκες» ανέφερε στη σηµερινή κεντρική οµιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Άµεσος στόχος, επισηµαίνω εθνικός στόχος, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος από του χρόνου και η µετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσµατος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Προσέθεσε ακόµα ότι τα µέτρα είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, αν αναλογιστούµε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, µισθούς και κοινωνικά επιδόµατα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράµµισε ακόµα ότι η προσφυγή στο Μηχανισµό Στήριξης εδώ και 2,5 χρόνια περιορίζει εκ των πραγµάτων τους βαθµούς ελευθερίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συνεχείς και µεγάλες αποκλίσεις από τις εκτιµήσεις των Προγραµµάτων οδηγούν στην αλλαγή των µακροοικονοµικών και δηµοσιονοµικών σεναρίων. Το έλλειµµα αξιοπιστίας της χώρας λόγω τεράστιων αποκλίσεων µεταξύ προθέσεων, σχεδιασµού και υλοποίησης, κυρίως δε αποτελέσµατος, δεν άφησε περιθώρια για «άµεση» αλλαγή του Προγράµµατος, προσέθεσε ο αρµόδιος Υπουργός. «Η κατάσταση των ταµειακών διαθεσίµων τους Κράτους είναι οριακή. Το γεγονός αυτό δηµιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονοµία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΟΜΗΣ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Kαίρια είναι µία ολιστική διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων. Πρέπει το σύνολο των κινδύνων να εξετάζονται ως ένας κίνδυνος, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήµα του Economist ο ιευθυντής Ελέγχου και οµής Κινδύνων της Τράπεζας και του Οµίλου, Αλέξανδρος Μπένος. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας υπογράµµισε επιπροσθέτως ότι οι όποιες εκτιµήσεις οφειλούν να «πατούν» πάνω σε δεδοµένα καλής ποιότητας. ήλωσε δε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαµβάνουν υπόψη την εικόνα της πραγµατικής παραγωγής και όχι της επιδότησης µιας εταιρείας.

9 Το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας «περνά» µέσα από την καινοτοµία, τον τουρισµό και τους φυσικούς πόρους, είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής κ. Μπένος. ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΟΣ, HELLASTAT CREDIT DECISION SUPPORT SOLUTIONS Η εξέταση του στόχου αναφορικά µε τις µέρες αντοχής ενός κεφαλαίου κίνησης θα έπρεπε να προηγείται της διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων, ανέφερε στην οµιλία του στο σηµερινό συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο ιευθύνων Εταίρος της Hellastat Πάνος Μιχαλόπουλος. Επιπλέον, θεωρεί επιβεβληµένη τη δηµιουργία ενός εµπορικού Τειρεσία και κρίνει χρήσιµη την real time παρακολούθηση. Υπογράµµισε, τέλος την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και νέα εργαλεία. ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, CLAYTON EURO RISK Η αξιολόγηση χαρτοφυλακίων από έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα µπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα την πιστοποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου προς πώληση και την αξιολόγηση µέσω ενός εξωτερικού φορέα, ο οποίος τοποθετείται σε σχέση µε τις καλύτερες πρακτικές της αγοράς, υπογράµµισε στη σηµερινή της οµιλία στο συνέδριο του Economist η υψηλόβαθµη εκπρόσωπος της Clayton Euro Risk Ειρήνη Μαραγκουδάκη. ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΡΚΑ Α, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ, ATRADIUS CREDIT INSURANCE NV (HELLENIC BRANCH) Πρέπει να προσαρµοστούµε στη νέα πραγµατικότητα την οποία επιβάλλει η κρίση, δίνοντας έµφαση στη γεφύρωση του χάσµατος ανάµεσα στον επιχειρηµατία και τον οφειλέτη, είπε χαρακτηριστικά στο σηµερινό συνέδριο του Economist η υψηλόβαθµη εκπρόσωπος της Atradius Credit Insurance NV Μαρία Παπαζαρκάδα. Το 80% του τζίρου µιας εταιρείας προέρχεται από το 20% του πελατολογίου της, προσέθεσε. Μία στις δύο ζηµιές είναι αδύνατο να προβλεφθεί από τον επιχειρηµατία. Η κυρία Παπαζαρκάδα προσέθεσε ότι ο ασφαλιστής των πιστώσεων προφυλάσσει τον επιχειρηµατία από τις επισφάλειες και ενισχύει τη ρευστότητά του. Βασισµένος στην καλή γνώση της αγοράς, αξιολογεί τους οφειλέτες, τους οποίους παρακολουθεί συστηµατικά. Το πιστωτικό όριο πλαφόν από τον ασφαλιστή πιστώσεων (6 µήνες) διευκολύνει τη χρηµατοδότηση της επιχείρησης από το τραπεζικό σύστηµα, προφυλάσσει τον επιχειρηµατία, διασφαλίζει την τράπεζα και επιτρέπει στον οφειλέτη να παραµείνει στην αγορά, δήλωσε κλείνοντας την οµιλία της. ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ ΗΣ, CHIEF RISK OFFICER, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

10 Πάνω από το 50% της οικονοµίας είναι εµπιστοσύνη, επεσήµανε στη σηµερινή οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Chief Risk Officer του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Μιχάλης Χαραλαµπίδης. Συγκεκριµένα, είπε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ χαµηλά ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος, ο οποίος επιδεινώνεται και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Ανέφερε επίσης ότι πολλά ελληνικά νοικοκυριά χρησιµοποιούν από τα αποθεµατικά τους για την αποπληρωµή φόρων και την ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών. ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, QUALCO Κοινωνικοοικονοµικό ζήτηµα θεωρεί τη σηµερινή ύφεση στην Ελλάδα ο ιευθύνων Σύµβουλος της Qualco Ορέστης Τσακαλώτος. Απαιτείται προσοχή στους ηθικούς κινδύνους της κρίσης, ανέφερε στη σηµερινή οµιλία του στο συνέδριο του Economist, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται νέα πίστωση και χρηµατοδότηση σε σωστές κατευθύνσεις. GEORG KOVACS, AREA DIRECTOR EASTERN EUROPE II, EOS MATRIX Στην Ελλάδα περίπου το 50% των οφειλετών αποπληρώνει εκτός των προθεσµιών, δήλωσε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο υψηλόβαθµος της EOS Matrix Georg Kovacs. Παράλληλα, παρατηρείται υψηλή αναµονή στην αποδέσµευση των δανείων. Kατά µέσο όρο, οι εµπορικές πιστώσεις ανέρχονται στις 90 ηµέρες,είπε ο κ. Kovacs. Σε κάθε περίπτωση, σήµερα υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγµατα τίθενται υπό έλεγχο. Υπάρχει ένα καλό µέλλον για την Ελλάδα και την ΕΕ, είπε κλείνοντας την οµιλία του. ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ, CHIEF FINANCIAL OFFICER, LAVAUX CAPITAL Χρειάζεται η δηµιουργία ενός πλουραλιστικού περιβάλλοντος αλλαγών, µε έµφαση στα µεικτά συστήµατα χρηµατοδότησης, διαµήνυσε από το βήµα του Economist ο υψηλόβαθµος εκπρόσωπος της Lavaux Capital Γιώργος εληγιάννης, ενώ έκρινε σηµαντική την παράµετρο της πολιτικής υποστήριξης. In association with the Hellenic Bank Association Main sponsor: Hellastat Conference sponsors: Tiresias, Clayton Euro Risk Sponsor: On Telecoms Contributors: Lavaux Capital, Quantos, Accenture, Start Tech Ventures, First Call Supporting publication: European Voice Communication sponsor: Kathimerini Newspaper, Internet communication sponsor: kathimerini.gr Επίσηµος αεροµεταφορέας: Aegean Airlines Supporters: EOS Matrix, Hellenic Factors Association, Atradius, Supplier of courier services: DHL, IT sponsor: Sieben

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονοµία ενισχύουν τις προβλέψεις για σταδιακή επάνοδο της οικονοµίας σε αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Δήλωση της κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: Τρέχουσες εξελίξεις

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: Τρέχουσες εξελίξεις Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΤ κ. Γιώργου Ζανιά στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα: Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας)

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας) Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών 1 η Παρέμβαση: Μεταβολή δημόσιου χρέους (Ακολουθεί Πίνακας) Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι,

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία «Economist» 11/05/2015 Κυρίες και Κύριοι, Μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, το 2014, η Ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν να ενισχυθούν. Παράλληλα, διαφαίνονται προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE. του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE. του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Οριακή κερδοφορία για τους πρώτους έξι μήνες Στο 61% τα ΜΕΔ Παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων Θετικό το μομέντουμ

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [29.2.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση µε δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Οι κυριότερες οικονοµικές εξελίξεις την περίοδο που διανύουµε σχετίζονται µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος καθώς και µε τις συζητήσεις για το νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες

Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες Σχίζας Παναγιώτης* Η διάχυση της κρίσης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη οδήγησε τις αγορές στην επαναξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 85 Αθήνα, 21 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 85 Αθήνα, 21 Ιουλίου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 85 Αθήνα, 21 Ιουλίου 2015 Συνάδελφοι, Συμπληρώσαμε ήδη είκοσι μέρες Τραπεζικής αργίας και capital controls. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν διαμορφώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2012 1 Περιεχόμενα 1. Διαχρονικά Προβλήματα της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Page 1 of 5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Του Θάνου Κατσάμπα Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα περιέπεσε στη δίνη των προγραμμάτων στήριξης από

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή Ετήσια Αποτελέσματα Ομίλου GENIKI Bank Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το και ένα χρόνο μετά την επιτυχή ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η GENIKI Bank βελτίωσε σταδιακά το λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

: 2008-2009 2008 2009 15 2013

: 2008-2009 2008 2009 15 2013 Οι τράπεζες του αύριο Ανδρέας Παπαδόπουλος ιευθυντής Στρατηγικής Οµίλου 15 Μαΐου 2013 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή οποιουδήποτε σηµείου αυτής της έκδοσης, η αποθήκευση για οποιαδήποτε µελλοντική χρήση της,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012 Κεφαλαιακή Επάρκεια: Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,1% μετά την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακής

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 1 Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 2016 1 Καθαρά Κέρδη 46εκ. το Β τρίμηνο και 106εκ. το Α εξάμηνο 2016 Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% έναντι του Α τριμήνου σε 388εκ. Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΝΙΑ PRESIDENT, HELLENIC BANK ASSOCIATION, CHAIRMAN OF THE BOARD OF DIRECTORS, NATIONAL BANK OF GREECE CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING & BUSINESS FINDING LIQUIDITY

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [26.4.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση με δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET Ι) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 17 Νοεµβρίου 2010 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προτάσεις του ΣΕΒ σε σχέση µε την οικονοµική κατάσταση και την ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά Α. Η κατάσταση της οικονοµίας σήµερα 1. Η χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2012

Αποτελέσματα Έτους 2012 Αποτελέσματα Έτους Αύξηση καταθέσεων κατά 2,7δισ. το Β εξάμηνο του και μείωση εξάρτησης από το Ευρωσύστημα κατά 13δισ. τους τελευταίους 8 μήνες. Το σύνολο καταθέσεων εξωτερικού υπερέβη το σύνολο των δανείων.

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ PRESIDENT, HELLENIC FINANCIAL STABILITY FUND CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING & BUSINESS FINDING LIQUIDITY ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ECONOMIST CONFERENCES

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Ανακεφαλαιοποίηση 4δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το Δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται στο 9,0% και αντίστοιχη βελτίωση της ρευστότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα. Πέμπτη, 10.04.2014. Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία

Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα. Πέμπτη, 10.04.2014. Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα Πέμπτη, 10.04.2014 Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία Επίτροπε, Υπουργοί, αγαπητοί σύνεδροι Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Χρηµατοοικονοµικά Αποτελέσµατα Έτους 2013 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Χρηµατοοικονοµικά Αποτελέσµατα Έτους 2013 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Χρηµατοοικονοµικά Αποτελέσµατα Έτους 2013 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Περαιτέρω Ενίσχυση των Υψηλών Χρηµατοοικονοµικών εικτών και Θωράκιση του Ισολογισµού - Βελτίωση του Λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 25 Φεβρουαρίου 2011 1. ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασικά oικονοµικά στοιχεία εκ-10 εκ-09 Μεταβολή '000 '000 % Σύνολο καθαρών εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η Διοίκηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ επειδή προέβλεψε την τραπεζική πιστωτική ασφυξία και ακρίβεια στην ελληνική αγορά δημιούργησε κατάλληλα Εγγυοδοτικά προϊόντα και Ταμεία Χαρτοφυλακίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Κέρδη 85,1 εκατ. µετά από φόρους πέτυχε η GENIKI Bank στο εννεάµηνο του 2014, έναντι ζηµιών τις 10 προηγούµενες ετήσιες χρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 6ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ Συμπληρώθηκαν 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έξι

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Δελτίο τύπου 28 Φεβρουαρίου 2011 Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 488.2 εκατ., και η πώληση

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής: Η Επόμενη Μέρα για τις Τράπεζες. Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής: Η Επόμενη Μέρα για τις Τράπεζες. Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012 Ομιλία του Νικολάου Χ. Γκαργκάνα στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής: Η Επόμενη Μέρα για τις Τράπεζες Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012 Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επέδειξε

Διαβάστε περισσότερα

SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν

SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν Περίληψη στα Ελληνικά Κύπρος Σε βαθειά ύφεση αναμένουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου. 15 η Ετήσια Γενική Συνέλευση 9 Σεπτεμβρίου Αγαπητοί Μέτοχοι

Χαιρετισμός Προέδρου. 15 η Ετήσια Γενική Συνέλευση 9 Σεπτεμβρίου Αγαπητοί Μέτοχοι Χαιρετισμός Προέδρου 15 η Ετήσια Γενική Συνέλευση 9 Σεπτεμβρίου 2015 Αγαπητοί Μέτοχοι Το 2014 ήταν το δεύτερο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας μετά την τραπεζική και τη δημοσιονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Ευχαριστώ για την παρουσία σας σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστώ επίσης την Ο.Κ.Ε. και το Πρόεδρό της, κ. Πολυζωγόπουλο, για την τιμή που μου έκαναν να μου ζητήσουν να μιλήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Η συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων. Γιώργος Βλάχος

Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων. Γιώργος Βλάχος Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων Γιώργος Βλάχος Οκτώβριος 15, 2015 Περιεχόμενα 01 Το Προβληματικό Οικονομικό Περιβάλλον 02 Οι Τράπεζες 03 Οι Επιχειρήσεις 04 Η Τράπεζα Πειραιώς 05 Τύποι Ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή Η 6η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 21.10.2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η συµφωνία της 21 ης Ιουλίου και οι κίνδυνοι από τα νέα σενάρια για «κούρεµα» του χρέους Σκοπός της ανάλυσης που ακολουθεί είναι: α) να παρουσιάσει µια συνοπτική ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU MISSION CHIEF for Greece, IMF TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0%

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0% ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μείωση εσόδων για την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά συµβουλευτικών υπηρεσιών για το 2009 Μικρή ανάκαµψη αναµένεται για το 2010» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ FRANCESCO DRUDI HEAD OF FISCAL POLICIES DIVISION, EUROPEAN CENTRAL BANK TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT?

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Δ Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Δ Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου 2013 Συνεχιζόμενη ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων σε 177εκ. το Δ τρίμηνο, από 148εκ. το Γ τρίμηνο του 2013 και 84εκ. το Δ τρίμηνο του 2012. Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει;

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Κωνσταντίνος Στεφάνου Ανώτερος Οικονομολόγος (Χρηματοοικονομικά Θέματα) Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας / Παγκόσμια Τράπεζα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ , Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: /4 Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ , Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: /4 Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ. 101 80, Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4 Fax: 210-3332559 e-mail: press@minfin.gr Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014 Δελτίο Τύπου Δήλωση του Αναπληρωτή

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το ΕΒΕΠ θέτει την ανάγκη διαμόρφωσης νέου τοπίου στα επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το ΕΒΕΠ θέτει την ανάγκη διαμόρφωσης νέου τοπίου στα επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων» Πειραιάς, 10 Ιουνίου 2013 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το ΕΒΕΠ θέτει την ανάγκη διαμόρφωσης νέου τοπίου στα επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων» Στην Ελλάδα, τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σε υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. 8 Ιουνίου, 2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. 8 Ιουνίου, 2012 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 8 Ιουνίου, 2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Διαστάσεις της κρίσης Γενεσιουργές Αιτίες & Συστημικές Αδυναμίες Προσπάθειες Επίλυσης Γιατί η ύφεση είναι τόσο βαθειά & παρατεταμένη;

Διαβάστε περισσότερα

'Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά.

'Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά. Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά. Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει σχεδόν τις διαδικασίες που

Διαβάστε περισσότερα

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2008» του Γκίκα Α. Χαρδούβελη

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2008» του Γκίκα Α. Χαρδούβελη «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2008» του Γκίκα Α. Χαρδούβελη Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες δράσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά

Ποιες δράσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά Ποιες δράσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά 1. ΔΡΑΣΗ: ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΑΠΕ ΣΚΟΠΟΣ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Περιβάλλον

Οικονομικό Περιβάλλον Το Οικονομικό Περιβάλλον Γκίκας Χαρδούβελης* Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου,, 29 * Οικονομικός Σύμβουλος,, Eurobank EFG Group Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Ο κρατικός προϋπολογισµός: εδοµένα και αριθµοί Συνολικές δηµόσιες δαπάνες: τρειςκατηγορίεςδηµοσίων δαπανών ηµόσιες δαπάνες (G) Μεταβιβαστικές πληρωµές

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2009

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2009 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2009 Καθαρά κέρδη 81εκ. έναντι 5εκ. το προηγούμενο τρίμηνο Αύξηση χορηγήσεων κατά 12% και καταθέσεων κατά 17% σε ετήσια βάση Βελτίωση δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 114%

Διαβάστε περισσότερα

Η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ

Η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ Η εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ Αθήνα, 14.05.2013 1 ον. Η Ελληνική οικονομία έχει πληγεί από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 2012 / 4 ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ του Philip Pilkington και Warren Mosler Εισαγωγή Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσφέρει µια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙV Η έννοια της Πιστωτικής Κουλτούρας στην τραπεζική αγορά προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία ενός Τραπεζικού Οργανισμού. Η ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2015

Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2015 3 Νοεμβρίου Οικονομικά Στοιχεία Τριμήνου Αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 8,4% έναντι του Β τριμήνου σε 230εκ. Ανθεκτικότητα καθαρών εσόδων από τόκους (-1,8% στο τρίμηνο) παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 Μαΐου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Το δυσμενές περιβάλλον διύλισης και ιδιαίτερα η χειρότερη περίοδος πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα επηρέασαν τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2011

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2011 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2011 Αναπροσαρμογή αξίας ομολόγων και λοιπών απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου: Ονομαστική αξία επιλέξιμων τίτλων για το PSI+ 14,8 δισ. Λογιστική απομείωση της αξίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ 2014.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ 2014. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ 2014. H Ελληνική Κεφαλαιαγορά την χρονιά που πέρασε κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη και με αποδόσεις που πλησίασαν το 30%. Το 2013 ουσιαστικά ήταν και η πρώτη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα 1 ου Εξαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αποτελέσµατα 1 ου Εξαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Αποτελέσµατα 1 ου Εξαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Σηµαντική αύξηση των κερδών µετά από φόρους, στα 85 εκατ., έναντι ζηµιών τις 10 προηγούµενες ετήσιες χρήσεις. - Ο δείκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 3 ΑΘΗΝΑ 6/11/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 205 Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πίεση στα εγχώρια έσοδα λόγω της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο Συνέδριο «GR FOR GROWTH FUNDING SMEs»

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο Συνέδριο «GR FOR GROWTH FUNDING SMEs» Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο Συνέδριο «GR FOR GROWTH FUNDING SMEs» 20 06 2014 «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί. Η εμπιστοσύνη στις

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS. ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, Greece

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS. ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, Greece THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, Greece TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap. 1 Eurochambers Economic Survey 2011 Οκτώβριος 2010 TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.gr GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION 2 ΠΙΚΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συµβούλων Μάνατζµεντ (FEACO-European Federation of Management Consultancies

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης Αθήνα. Δελτίο Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης Αθήνα. Δελτίο Τύπου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Νίκης 5-7 10180 Αθήνα Tηλ.:210-3332553/4 Fax: 210-3332559 e-mail: press@minfin.gr Δελτίο Τύπου Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών,

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

Ρ. Χάουσμαν: Η λύση βρίσκεται στις εξαγωγές Κέρδος online 10/6/2011 15:26 http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1511781&nt=103 Περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα επέλυε τυχόν έξοδος της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές για την Αποδοτικότερη Αξιοποίηση των Επενδύσεων

Βασικές Αρχές για την Αποδοτικότερη Αξιοποίηση των Επενδύσεων Βασικές Αρχές για την Αποδοτικότερη Αξιοποίηση των Επενδύσεων 1 Θέματα παρουσίασης Η Παγκόσμια Αγορά ο κύκλος της οικονομίας και των επενδύσεων Το Τρίπτυχο της Επένδυσης : Κατανομή Διασπορά Χρονικός Ορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή

Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή Γραπτή δήλωση του Αθανάσιου Ορφανίδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής Λευκωσία, 2 Απριλίου 2009 Εξακολουθούμε,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου. Αγαπητοί Μέτοχοι

Χαιρετισμός Προέδρου. Αγαπητοί Μέτοχοι Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί Μέτοχοι Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, oι ραγδαίες εξελίξεις και οι συχνές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και ανατροπές σε παγκόσμιο αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαµπος Γκότσης (/blogger/haralamposgkotsis)

Χαράλαµπος Γκότσης (/blogger/haralamposgkotsis) ower Saver Start Flash Plug-in 28 Ιούλιος 2013 12:28 Χαράλαµπος Γκότσης (/blogger/haralamposgkotsis) Καθηγητής Οικονοµικών του πανεπιστηµίου Πειραιώς Nέα εποχή για τις τράπεζες Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας 10 Δεκεμβρίου 2009 Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Οικονομικά 2009 Έσοδα 2009 2008 2009 2009 εκ. εκ. 2008 εκ. 2008 (%) ΤΕΠ 1.460,0 1.718,5 258,5 15,0

Διαβάστε περισσότερα

Marfin Popular Bank: Προκαταρκτικά οικονοµικά αποτελέσµατα για το έτος 2009

Marfin Popular Bank: Προκαταρκτικά οικονοµικά αποτελέσµατα για το έτος 2009 ελτίο τύπου 25 Φεβρουαρίου 2010 Marfin Popular Bank: Προκαταρκτικά οικονοµικά αποτελέσµατα για το έτος 2009 Τα καθαρά κέρδη του Οµίλου που αναλογούν στους µετόχους διαµορφώθηκαν σε 30.0 εκατ. το δ τρίµηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 7 ΑΘΗΝΑ 4/12/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιοχές: -ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ -ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η συμπεριφορά της οικονομικής μονάδας (καταναλωτής, νοικοκυριό, επιχείρηση, αγορά). Εξετάζει θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Διάρθρωση Παρουσίασης Α. Γιατί επιδιώκεται η ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ από μικρές οικονομίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012 Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Τον Οκτώβριο του 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα το οποίο διαµορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ 1 ου 3ΜΗΝΟΥ Αποτελέσματα

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ 1 ου 3ΜΗΝΟΥ Αποτελέσματα Έμφαση στην Ποιότητα Ενεργητικού και Ιδίων Κεφαλαίων Ποιότητα ενεργητικού, επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή ρευστότητα, σημαντική συγκράτηση δαπανών ήταν οι προτεραιότητές μας για το α τρίμηνο 2009, με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.5.2016 COM(2016) 297 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 NUNTIUS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΗΛ: 210-3350599 ΦΑΞ: 210-3254846 E-MAIL: nunt12@otenet.gr WEBSITE: www.nuntius.gr Αθήνα, 31/03/2010 ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

Διαβάστε περισσότερα