ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012"

Transcript

1 ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 9 Νοεµβρίου 2012 JOHN ANDREWS, ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, THE ECONOMIST Για να πετύχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι πίστωση. Για να διασφαλίσεις πίστωση, οφείλεις να περιορίσεις το ρίσκο, διαµήνυσε από το βήµα του σηµερινού συνεδρίου του Economist για τη ρευστότητα ο συντάκτης του περιοδικού, John Andrews. Σηµείωσε δε ότι στο πλαίσιο διαχείρισης της πιο δεινής κρίσης την οποία έχει αντιµετωπίσει η Ευρωζώνη, οφείλει να επισηµάνει κανείς ότι δεν βοηθάς τον ασθενή µε το να τον κάνεις να λιµοκτονεί. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Οι δανειστές ξεχνούν ότι συνεχίζοντας αυτήν την πίεση προς την Ελλάδα και επιµένοντας να µην αναγνωρίζουν τα βήµατα τα οποία έχει κάνει η χώρα, καταστρέφουν το οικονοµικό κλίµα, δήλωσε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. Σηµείωσε, παράλλλα, ότι έχουµε προβεί στα 2/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρεί πως όσο είµαστε προσηλωµένοι στην εφαρµογή του προγράµµατος, δεν θα µείνουµε από ρευστότητα. Επίσης επεσήµανε πως το υψηλό πιστωτικό ρίσκο, µέσω της κλιµακούµενης αδυναµίας αποπληρωµής των δανείων, αυξάνει το ιδιωτικό χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επαγρυπνούν ως προς την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, σηµείωσε ο Πρόεδρος.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Στην περίπτωση που η δανειακή δόση καθυστερούσε για ένα µικρό διάστηµα και το κράτος δεν είχε να καταβάλει µισθούς και συντάξεις, τότε η ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιούσε την πραγµατική κατάσταση και θα έκλεινε τα αφτιά της σε εκείνους που µιλούν για εύκολες λύσεις, είπε µιλώντας από το βήµα του Economist ο Πρόεδρος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωµόπουλος. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η ΕΚΤ παρέχει το 40%-50% της ρευστότητας του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Το κεφάλαιο του EFSF ανέρχεται σε περίπου 50 δις (έχει εκταµιευτεί το 50% και αναµένεται το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Εκτιµά ότι τα 50 δις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών, αν δεν σηµειωθεί µεγαλύτερη ύφεση από την αναµενόµενη (4,5% του ΑΕΠ το 2013),. Εκεί θα δούµε και το ζενίθ των µη εξυπηρετούµενων δανείων, είπε ο κ. Θωµόπουλος.

2 Ο Πρόεδρος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας είπε επίσης ότι είµαστε αισιόδοξοι πως το 2014 µπορεί να σηµατοδοτήσει την αλλαγή του κλίµατος, µε ένα ακόµη καλύτερα προετοιµασµένο τραπεζικό σύστηµα. ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΙ ΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, LONDON BUSINESS SCHOOL Η κατάρρευση της ζήτησης για κατανάλωση και επενδύσεις δηµιουργεί νέες συνθήκες για το τραπεζικό σύστηµα, υπογράµµισε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Κάτοχος της έδρας Sir Donald Gordon για την επιχειρηµατικότητα και την καινοτοµία του London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης. Πρέπει να θυµόµαστε ότι οποιαδήποτε πίστωση παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν προέρχεται από τις ίδιες αλλά από την ΕΚΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τόνισε ότι από τις 198 εισηγµένες επιχειρήσεις στο χρηµατιστήριο, µόνο οι 65 παράγουν κέρδος, ενώ ότι οι πιστώσεις είναι πτωτικές εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας. Πρέπει σύντοµα να καταστήσουµε διαχειρίσιµο το χρέος για να αλλάξει το κλίµα, πρότεινε ο κ. Ιακωβίδης. Απαιτείται µία γενναία διοικητική µεταρρύθµιση, στην οποία φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν έχουν το θάρρος να προχωρήσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του London Business School. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν το µετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά δανείζονται για να δανείσουν (95 µονάδες τα ξένα κεφάλαια και 5 µονάδες τα ίδια κεφάλαια), ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Γενικός Γραµµατέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος. Προσέθεσε πως η ανακεφαλαιοποίηση του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος αποτελεί προϋπόθεση για τη θωράκιση των τραπεζών και τη δηµιουργία συνθηκών σταδιακής εξόδου τους στις αγορές. Επιπλέον στοιχείο κόστους και κατ επέκταση πρόβληµα ρευστότητας για τις τράπεζες αποτελεί η αυξανόµενη µη εξυπηρέτηση των δανείων, υπογράµµισε ο Καθηγητής κ. Γκόρτσος. ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡ ΟΥΒΕΛΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, EUROBANK

3 Οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια, διότι δεν ζητούνται νέα δάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιώς και Ανώτερος Οικονοµολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης. Σηµείωσε ακόµα ότι σήµερα είναι σε εξέλιξη µία τριπλή κρίση: Χρέους (µε αφετηρία την Ελλάδα) Πραγµατικής οικονοµίας (λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητας) Ευρώπης (εξαιτίας των χειρισµών που «έφεραν» µία τραπεζική κρίση) Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ακολουθούν τις αγορές, οι οποίες φαίνεται να έχουν µεγαλύτερο ορίζοντα από τους πολιτικούς. Σχετικά µε την Κύπρο είπε ότι ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αρκεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Πρέπει να διασφαλίσει και οικονοµίες µε σχεδόν ίδια διάρθρωση. Ακόµα, θεωρεί απαραίτητη την τραπεζική ένωση, παρόλες τις αντιδράσεις των Βρετανών και των Γερµανών. Είναι σχετική η βιωσιµότητα ενός χρέους. Ένα χρέος είναι βιώσιµο, από τη στιγµή που αποπληρώνονται οι τόκοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης. Πρόσθεσε ακόµα ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα πρέπει να µειωθεί αλλά όχι απότοµα. Κρίνει ότι οφείλει να µεσολαβήσει η ενδυνάµωση των επενδύσεων και των εξαγωγών (οι τελευταίες κινδυνεύουν να µην αυξηθούν περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας). Αναφορικά µε τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011 ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι αυτές κυµάνθηκαν στο 11% από 18,6% τα προηγούµενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν µειωθεί κατά 1/3, η χορήγηση των δανείων περιορίστηκε κατά 7%, λόγω της χρηµατοδότησης ύψους 130 δις από την ΕΚΤ, σηµείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, τα 100 από αυτά τα 130 δις τα δανειζόµαστε µε επιτόκιο υψηλότερο κατά 2% (πολύ περιοριστική η ΕΚΤ). Να σηκώσουµε τα µανίκια και να φτιάξουµε το κράτος µας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν λεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.χαρδούβελης. ΑΝ ΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Απαιτείται ένα κοκτέιλ φαρµάκων για τα θέµατα ρευστότητας, ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο Γενικός ιευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τραπέζης Ανδρέας Αθανασόπουλος. Σηµαντική παράµετρο θεωρεί τη µεγάλη συµµετοχή των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (περίπου ) σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας.

4 Ανέφερε ακόµα χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος ότι η λύση περνάει µέσα από τα πέντε «Ε»: Επιχορηγήσεις επενδύσεων Επιδοτήσεις επιτοκίου των επιχειρήσεων Εγγυήσεις πιστώσεων Εξωστρέφεια ΕΤΕπ και το µαγικό «Α» (Αλλαγή προτύπου) Αν κάνουµε ό,τι πρέπει, µέσα σε 3-4 µήνες µπορούµε να δούµε µια άλλη προοπτική για το ζήτηµα της ρευστότητας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τραπέζης. ΣΟΛΟΜΩΝ ΜΠΕΡΑΧΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ.Σ., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μετά από 30 χρόνια στις τραπεζικές πιστώσεις, δηλώνει αισιόδοξος ο Σολοµών Μπεράχας, Εκπρόσωπος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και Μέλος του.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, µιλώντας στο σηµερινό συνέδριο του Economist για τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων και τη ρευστότητα. Η ανάπτυξη απαιτεί ρευστότητα, επενδύσεις µε σύνεση και επιχειρηµατικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεράχας. Είµαστε αντιµέτωποι µε έναν κρατικό κίνδυνο, ο οποίος συσσωρεύτηκε µέσω των οµολόγων, σε συνδυασµό µε την απληστία και τη σηµερινή σπάνια παγκόσµια οικονοµική κρίση. Οδυνηρή έκρινε τη σηµερινή κατάσταση του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος (φυγή των καταθέσεων, αρνητική θέση των τραπεζών, βαρύ αρνητικό περιβάλλον για τα στελέχη τους). Οι τράπεζες θέλουν να χορηγούν ρευστότητα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος τους. Και σίγουρα µπορούν, ανέφερε στην εισήγησή του κ. Μπεράχας. Η σηµερινή κρίση θα συντελέσει σε ένα πιο ορθολογικό και καλύτερο αύριο.θα επιστρέψουµε σε ένα πολύ πιο συντηρητικό µοντέλο. Οι κίνδυνοι θα είναι αναστρέψιµοι και οι στρατηγικές υπερβολές λιγότερες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Β ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ, ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τράπεζες, δηλαδή οι δεξαµενές που ποτίζουν τα χωράφια µας, είναι στεγνές, λόγω της αδυναµίας του κράτους να διαχειριστεί τα ελλείµµατα, στερώντας από την υπόλοιπη οικονοµία, ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο Β Αντιπρόσωπος της Λέσχης Επιχειρηµατικότητας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Πρόσθεσε ότι λόγω του τραπεζικού προβλήµατος, σηµειώνεται µία αποµόχλευση η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά, µε ένα πλάνο 3-4 ετών αναπροσαρµογής. Επιπλέον, σηµείωσε ότι τα επιτόκια δανεισµού δεν µπορεί να είναι διπλάσια του µέσου όρου των ισχυρών οικονοµιών της Ευρώπης.

5 Τέλος, επεσήµανε ότι οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα περιβάλλον µε µοναδική σανίδα σωτηρίας τις τράπεζες. Χρειάζεται συνεργασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης. HUBERT COTTOGNI, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Το 30% των αιτήσεων δανειοδότησης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων απορρίπτεται (15% στη Ευρωζώνη) ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Υποδιευθυντής και επικεφαλής της περιφερειακής επιχειρηµατικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων, Hubert Cottogni. Προσέθεσε ακόµη ότι ο χρόνος αποδέσµευσης των χρηµάτων κυµαίνεται στις µέρες µετά την έγκριση (µικρότερος στην Ευρωζώνη). Επίσης, επεσήµανε ότι το κόστος δανεισµού στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί στο µισό. Οι επιχορηγήσεις είναι ό,τι χειρότερο από τη σκοπιά στήριξης της καινοτοµίας, είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων. Έχουµε 6 συµβόλαια µε αντίστοιχο αριθµό τραπεζών στην Ελλάδα, ύψους 2,3 δις, ωστόσο, στηρίζουµε παλιά προγράµµατα, από το 2006, προσέθεσε ο κ. Cottogni. ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ, Ι ΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, START TECH VENTURES Ανύπαρκτη την επιχειρηµατικότητα υψηλού ρίσκου στην Ελλάδα, χαρακτήρισε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Ιδρυτής και ιευθύνων Σύµβουλος της Start Tech Ventures ηµήτρης Τσίγκος, γεγονός που οφείλεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβληµα, σύµφωνα µε τη γνώµη του επιχειρηµατία. Ένας γηρασµένος άνθρωπος συνήθως είναι συντηρητικός και αργός. Έτσι συµβαίνει και µε την Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίγκος. Οι Ευρωπαίοι δεν προσπαθούν, φοβούµενοι µην αποτύχουν. Χρειάζεται η κουλτούρα της αποτυχίας. Κρίνει αναγκαίο ο κ. Τσίγκος να αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει ότι αν αποτύχεις µια φορά καταστράφηκες. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από αντιγραφές προτύπων όπως το Silicon Valley, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Start Tech Ventures, αλλά από πρωτότυπα µοντέλα ανάπτυξης, εστιασµένα στη χρησιµότητα και στη βιωσιµότητα. Χρειάζονται µικρές και περισσότερες επιτυχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίγκος υπογράµµισε επίσης ότι οφείλουν να δοθούν φορολογικά κίνητρα και φορολογική αµνηστία σε κεφάλαια τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα για να επενδύσουν στην πραγµατική οικονοµία.

6 Οι επιδοτήσεις αποτελούν τον καρκίνο της επιχειρηµατικότητας, σηµείωσε κλείνοντας την οµιλία του ο κ. ηµήτρης Τσίγκος. ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, LEAD FINANCE Εσωστρεφείς οι περισσότερες µικροµεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αντιµέτωπες µε µία δύσκολη σύνθεση υποχρεώσεων, σύµφωνα µε τον ιευθύνοντα Σύµβουλο της Lead Finance Χάρης Σταµούλη. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist επεσήµανε ακόµα πως είναι σοβαρά τα προβλήµατα ρευστότητας, ενώ προσέθεσε πως χρειάζεται ισορροπία στη σχέση προσφοράς και αξίας. Να βρούµε εταιρείες οι οποίες µεγαλώνοντας µπορούν να αξιοποιήσουν τις αγορές που τις περικλείουν, δήλωσε ο κ. Σταµούλης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ Το τραπεζικό σύστηµα πληρώνει το στίγµα αφερεγγυότητας το οποίο συνοδεύει τη χώρα, χάρη στα λάθη του δηµόσιου τοµέα, διαµήνυσε από το βήµα του Economist ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σηµείωσε ότι η φυγή των καταθέσεων ανέρχεται περίπου στα 80 δις. Άνω των 8 δις είναι οι ανεξόφλητες οφειλές του δηµοσίου τοµέα στον ιδιωτικό. Σε περίπου 800 εκατ. υπολογίζονται οι εκκρεµείς επιστροφές φόρων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ελληνική οικονοµία έχει ανάγκη από κεφάλαια, τα οποία σήµερα δεν διαθέτει το τραπεζικό σύστηµα. Κρίνει απαραίτητη αλλά όχι αρκετή, για την επιστροφή ρευστότητας στην αγορά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Μίχαλος, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεδοµένων των περιορισµένων δυνατοτήτων δανεισµού. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (ΣΕΛΠΕ) Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να «χτυπήσει» τον ιδιωτικό τοµέα, αντί να εστιάσει στο πραγµατικό πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας, δηλαδή το υπέρογκο δηµόσιο, ανέφερε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής. εν είµαστε εχθροί µε τις τράπεζες. Είµαστε φίλοι τους. Βρισκόµαστε στο ίδιο καράβι, το οποίο µπάζει από παντού. Χρειάζεται να βοηθήσουµε ο ένας τον άλλον, υποστήριξε στην εισήγησή του ο κ. Μακρής. Προσέθεσε ακόµα ότι ο τζίρος έχει µειωθεί στο 61% των επιχειρήσεων, το 82% αντιµετωπίζει έλλειψη ρευστότητας, ενώ υπογράµµισε ότι η πολιτική επηρεάζει την επιχειρηµατικότητα κατά 64%.

7 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΥΦΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΕ Στηριχτήκαµε στην κατανάλωση, αγνοώντας την παραγωγή, είπε σήµερα από το βήµα του Economist ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης. Σήµερα, η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί ανέκδοτο. Η χώρα βρίσκεται στην 3 η θέση της παγκόσµιας κατάταξης µε τις 20 λιγότερο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, µόνο κάτω από το Ιράκ και το Ιράν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουφάκης. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και γενικότερης εξυγίανσης των εταιρειών, ανέφερε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο οικονοµολόγος Γιώργος Μοµφερράτος. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ, SENIOR EXECUTIVE PROFESSIONAL TRAINER, GROUP CREDIT MANAGER, ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Ακόµη και µετά τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψης, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος απ ό,τι φανταζόµαστε, εκτίµησε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του Οµίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Βασίλης Τζώρτζης. Να δηµιουργήσουµε βιώσιµες πληρωµές, περισσότερο µακροπρόθεσµου χαρακτήρα, ανέφερε χαρακτηριστικά. ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ, ΕΤΑΙΡΟΣ, ACCENTURE ΕΛΛΑ ΟΣ Σύµφωνα µε την ΕΚΤ, παρόλη την πτώση του ρυθµού, οι πιστώσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται. Ακόµη και στην Ελλάδα αναµενόταν πιο δραµατική πτώση, δήλωσε στην οµιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Εταίρος της Accenture Ελλάδος Λάµπρος Τσόλκας. Η κρίση είναι εδώ για να µείνει. Θα πρέπει να µάθουµε να ζούµε µε αυτήν, υπογράµµισε ο εκπρόσωπος της Accenture. ιαθέτουµε ένα πολύ σύνθετο τραπεζικό µοντέλο, το οποίο δεν χρειάζεται πραγµατικά, ανέφερε ο κ. Τσόλκας. ΣΤΑΘΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ, ΕΤΑΙΡΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ-ΒΕΚΡΗΣ Να εγκαταλειφθεί η δικαστική λύση µέσα από ένα πλαίσιο συναινετικών συµφωνιών µεταξύ των προβληµατικών επιχειρήσεων και των πιστωτών πρότεινε µέσα από οµιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο εταίρος της Ποταµίτης-Βεκρής Στάθης Ποταµίτης.

8 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «Τόσο ο Προϋπολογισµός για το 2013 που συζητείται αυτές τις ηµέρες στο Κοινοβούλιο, όσο και το Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ηµοσιονοµικής Στρατηγικής για την περίοδο που πρόσφατα ψηφίστηκε, συνιστούν τα δύο πρώτα σηµαντικά βήµατα για να εισέλθει η χώρα σε µία µακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασµάτων, ώστε να µπορεί να πορεύεται µε βαθµιαία µειούµενες δανειακές ανάγκες» ανέφερε στη σηµερινή κεντρική οµιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Άµεσος στόχος, επισηµαίνω εθνικός στόχος, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος από του χρόνου και η µετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσµατος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Προσέθεσε ακόµα ότι τα µέτρα είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, αν αναλογιστούµε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, µισθούς και κοινωνικά επιδόµατα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράµµισε ακόµα ότι η προσφυγή στο Μηχανισµό Στήριξης εδώ και 2,5 χρόνια περιορίζει εκ των πραγµάτων τους βαθµούς ελευθερίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συνεχείς και µεγάλες αποκλίσεις από τις εκτιµήσεις των Προγραµµάτων οδηγούν στην αλλαγή των µακροοικονοµικών και δηµοσιονοµικών σεναρίων. Το έλλειµµα αξιοπιστίας της χώρας λόγω τεράστιων αποκλίσεων µεταξύ προθέσεων, σχεδιασµού και υλοποίησης, κυρίως δε αποτελέσµατος, δεν άφησε περιθώρια για «άµεση» αλλαγή του Προγράµµατος, προσέθεσε ο αρµόδιος Υπουργός. «Η κατάσταση των ταµειακών διαθεσίµων τους Κράτους είναι οριακή. Το γεγονός αυτό δηµιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονοµία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΟΜΗΣ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Kαίρια είναι µία ολιστική διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων. Πρέπει το σύνολο των κινδύνων να εξετάζονται ως ένας κίνδυνος, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήµα του Economist ο ιευθυντής Ελέγχου και οµής Κινδύνων της Τράπεζας και του Οµίλου, Αλέξανδρος Μπένος. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας υπογράµµισε επιπροσθέτως ότι οι όποιες εκτιµήσεις οφειλούν να «πατούν» πάνω σε δεδοµένα καλής ποιότητας. ήλωσε δε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαµβάνουν υπόψη την εικόνα της πραγµατικής παραγωγής και όχι της επιδότησης µιας εταιρείας.

9 Το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας «περνά» µέσα από την καινοτοµία, τον τουρισµό και τους φυσικούς πόρους, είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής κ. Μπένος. ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΟΣ, HELLASTAT CREDIT DECISION SUPPORT SOLUTIONS Η εξέταση του στόχου αναφορικά µε τις µέρες αντοχής ενός κεφαλαίου κίνησης θα έπρεπε να προηγείται της διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων, ανέφερε στην οµιλία του στο σηµερινό συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο ιευθύνων Εταίρος της Hellastat Πάνος Μιχαλόπουλος. Επιπλέον, θεωρεί επιβεβληµένη τη δηµιουργία ενός εµπορικού Τειρεσία και κρίνει χρήσιµη την real time παρακολούθηση. Υπογράµµισε, τέλος την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και νέα εργαλεία. ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, CLAYTON EURO RISK Η αξιολόγηση χαρτοφυλακίων από έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα µπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα την πιστοποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου προς πώληση και την αξιολόγηση µέσω ενός εξωτερικού φορέα, ο οποίος τοποθετείται σε σχέση µε τις καλύτερες πρακτικές της αγοράς, υπογράµµισε στη σηµερινή της οµιλία στο συνέδριο του Economist η υψηλόβαθµη εκπρόσωπος της Clayton Euro Risk Ειρήνη Μαραγκουδάκη. ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΡΚΑ Α, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ, ATRADIUS CREDIT INSURANCE NV (HELLENIC BRANCH) Πρέπει να προσαρµοστούµε στη νέα πραγµατικότητα την οποία επιβάλλει η κρίση, δίνοντας έµφαση στη γεφύρωση του χάσµατος ανάµεσα στον επιχειρηµατία και τον οφειλέτη, είπε χαρακτηριστικά στο σηµερινό συνέδριο του Economist η υψηλόβαθµη εκπρόσωπος της Atradius Credit Insurance NV Μαρία Παπαζαρκάδα. Το 80% του τζίρου µιας εταιρείας προέρχεται από το 20% του πελατολογίου της, προσέθεσε. Μία στις δύο ζηµιές είναι αδύνατο να προβλεφθεί από τον επιχειρηµατία. Η κυρία Παπαζαρκάδα προσέθεσε ότι ο ασφαλιστής των πιστώσεων προφυλάσσει τον επιχειρηµατία από τις επισφάλειες και ενισχύει τη ρευστότητά του. Βασισµένος στην καλή γνώση της αγοράς, αξιολογεί τους οφειλέτες, τους οποίους παρακολουθεί συστηµατικά. Το πιστωτικό όριο πλαφόν από τον ασφαλιστή πιστώσεων (6 µήνες) διευκολύνει τη χρηµατοδότηση της επιχείρησης από το τραπεζικό σύστηµα, προφυλάσσει τον επιχειρηµατία, διασφαλίζει την τράπεζα και επιτρέπει στον οφειλέτη να παραµείνει στην αγορά, δήλωσε κλείνοντας την οµιλία της. ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ ΗΣ, CHIEF RISK OFFICER, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

10 Πάνω από το 50% της οικονοµίας είναι εµπιστοσύνη, επεσήµανε στη σηµερινή οµιλία του στο συνέδριο του Economist ο Chief Risk Officer του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Μιχάλης Χαραλαµπίδης. Συγκεκριµένα, είπε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ χαµηλά ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος, ο οποίος επιδεινώνεται και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Ανέφερε επίσης ότι πολλά ελληνικά νοικοκυριά χρησιµοποιούν από τα αποθεµατικά τους για την αποπληρωµή φόρων και την ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών. ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, QUALCO Κοινωνικοοικονοµικό ζήτηµα θεωρεί τη σηµερινή ύφεση στην Ελλάδα ο ιευθύνων Σύµβουλος της Qualco Ορέστης Τσακαλώτος. Απαιτείται προσοχή στους ηθικούς κινδύνους της κρίσης, ανέφερε στη σηµερινή οµιλία του στο συνέδριο του Economist, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται νέα πίστωση και χρηµατοδότηση σε σωστές κατευθύνσεις. GEORG KOVACS, AREA DIRECTOR EASTERN EUROPE II, EOS MATRIX Στην Ελλάδα περίπου το 50% των οφειλετών αποπληρώνει εκτός των προθεσµιών, δήλωσε στη σηµερινή του οµιλία στο συνέδριο του Economist ο υψηλόβαθµος της EOS Matrix Georg Kovacs. Παράλληλα, παρατηρείται υψηλή αναµονή στην αποδέσµευση των δανείων. Kατά µέσο όρο, οι εµπορικές πιστώσεις ανέρχονται στις 90 ηµέρες,είπε ο κ. Kovacs. Σε κάθε περίπτωση, σήµερα υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγµατα τίθενται υπό έλεγχο. Υπάρχει ένα καλό µέλλον για την Ελλάδα και την ΕΕ, είπε κλείνοντας την οµιλία του. ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ, CHIEF FINANCIAL OFFICER, LAVAUX CAPITAL Χρειάζεται η δηµιουργία ενός πλουραλιστικού περιβάλλοντος αλλαγών, µε έµφαση στα µεικτά συστήµατα χρηµατοδότησης, διαµήνυσε από το βήµα του Economist ο υψηλόβαθµος εκπρόσωπος της Lavaux Capital Γιώργος εληγιάννης, ενώ έκρινε σηµαντική την παράµετρο της πολιτικής υποστήριξης. In association with the Hellenic Bank Association Main sponsor: Hellastat Conference sponsors: Tiresias, Clayton Euro Risk Sponsor: On Telecoms Contributors: Lavaux Capital, Quantos, Accenture, Start Tech Ventures, First Call Supporting publication: European Voice Communication sponsor: Kathimerini Newspaper, Internet communication sponsor: kathimerini.gr Επίσηµος αεροµεταφορέας: Aegean Airlines Supporters: EOS Matrix, Hellenic Factors Association, Atradius, Supplier of courier services: DHL, IT sponsor: Sieben

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: Τρέχουσες εξελίξεις

Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: Τρέχουσες εξελίξεις Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΤ κ. Γιώργου Ζανιά στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα: Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Δήλωση της κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE. του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE. του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 85 Αθήνα, 21 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 85 Αθήνα, 21 Ιουλίου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 85 Αθήνα, 21 Ιουλίου 2015 Συνάδελφοι, Συμπληρώσαμε ήδη είκοσι μέρες Τραπεζικής αργίας και capital controls. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν διαμορφώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Οριακή κερδοφορία για τους πρώτους έξι μήνες Στο 61% τα ΜΕΔ Παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων Θετικό το μομέντουμ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Οι κυριότερες οικονοµικές εξελίξεις την περίοδο που διανύουµε σχετίζονται µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος καθώς και µε τις συζητήσεις για το νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες

Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες Σχίζας Παναγιώτης* Η διάχυση της κρίσης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη οδήγησε τις αγορές στην επαναξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

: 2008-2009 2008 2009 15 2013

: 2008-2009 2008 2009 15 2013 Οι τράπεζες του αύριο Ανδρέας Παπαδόπουλος ιευθυντής Στρατηγικής Οµίλου 15 Μαΐου 2013 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή οποιουδήποτε σηµείου αυτής της έκδοσης, η αποθήκευση για οποιαδήποτε µελλοντική χρήση της,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012 Κεφαλαιακή Επάρκεια: Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,1% μετά την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακής

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΝΙΑ PRESIDENT, HELLENIC BANK ASSOCIATION, CHAIRMAN OF THE BOARD OF DIRECTORS, NATIONAL BANK OF GREECE CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING & BUSINESS FINDING LIQUIDITY

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή Ετήσια Αποτελέσματα Ομίλου GENIKI Bank Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το και ένα χρόνο μετά την επιτυχή ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η GENIKI Bank βελτίωσε σταδιακά το λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα. Πέμπτη, 10.04.2014. Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία

Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα. Πέμπτη, 10.04.2014. Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα Πέμπτη, 10.04.2014 Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία Επίτροπε, Υπουργοί, αγαπητοί σύνεδροι Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 25 Φεβρουαρίου 2011 1. ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασικά oικονοµικά στοιχεία εκ-10 εκ-09 Μεταβολή '000 '000 % Σύνολο καθαρών εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΕΑΝ ΑΕ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η Διοίκηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ επειδή προέβλεψε την τραπεζική πιστωτική ασφυξία και ακρίβεια στην ελληνική αγορά δημιούργησε κατάλληλα Εγγυοδοτικά προϊόντα και Ταμεία Χαρτοφυλακίου

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Ανακεφαλαιοποίηση 4δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το Δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται στο 9,0% και αντίστοιχη βελτίωση της ρευστότητας

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

Χρηµατοοικονοµικά Αποτελέσµατα Έτους 2013 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Χρηµατοοικονοµικά Αποτελέσµατα Έτους 2013 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Χρηµατοοικονοµικά Αποτελέσµατα Έτους 2013 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Περαιτέρω Ενίσχυση των Υψηλών Χρηµατοοικονοµικών εικτών και Θωράκιση του Ισολογισµού - Βελτίωση του Λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 6ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ Συμπληρώθηκαν 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έξι

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων. Γιώργος Βλάχος

Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων. Γιώργος Βλάχος Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Χαρτοφυλακίων Γιώργος Βλάχος Οκτώβριος 15, 2015 Περιεχόμενα 01 Το Προβληματικό Οικονομικό Περιβάλλον 02 Οι Τράπεζες 03 Οι Επιχειρήσεις 04 Η Τράπεζα Πειραιώς 05 Τύποι Ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Η συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Δελτίο τύπου 28 Φεβρουαρίου 2011 Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 488.2 εκατ., και η πώληση

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. 8 Ιουνίου, 2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. 8 Ιουνίου, 2012 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 8 Ιουνίου, 2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Διαστάσεις της κρίσης Γενεσιουργές Αιτίες & Συστημικές Αδυναμίες Προσπάθειες Επίλυσης Γιατί η ύφεση είναι τόσο βαθειά & παρατεταμένη;

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Ευχαριστώ για την παρουσία σας σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστώ επίσης την Ο.Κ.Ε. και το Πρόεδρό της, κ. Πολυζωγόπουλο, για την τιμή που μου έκαναν να μου ζητήσουν να μιλήσω

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει;

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Κωνσταντίνος Στεφάνου Ανώτερος Οικονομολόγος (Χρηματοοικονομικά Θέματα) Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας / Παγκόσμια Τράπεζα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το ΕΒΕΠ θέτει την ανάγκη διαμόρφωσης νέου τοπίου στα επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το ΕΒΕΠ θέτει την ανάγκη διαμόρφωσης νέου τοπίου στα επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων» Πειραιάς, 10 Ιουνίου 2013 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το ΕΒΕΠ θέτει την ανάγκη διαμόρφωσης νέου τοπίου στα επιτόκια χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων» Στην Ελλάδα, τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σε υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 2012 / 4 ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ του Philip Pilkington και Warren Mosler Εισαγωγή Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσφέρει µια

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Διάρθρωση Παρουσίασης Α. Γιατί επιδιώκεται η ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ από μικρές οικονομίες

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2015

Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2015 3 Νοεμβρίου Οικονομικά Στοιχεία Τριμήνου Αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 8,4% έναντι του Β τριμήνου σε 230εκ. Ανθεκτικότητα καθαρών εσόδων από τόκους (-1,8% στο τρίμηνο) παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Διαβάστε περισσότερα

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0%

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0% ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μείωση εσόδων για την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά συµβουλευτικών υπηρεσιών για το 2009 Μικρή ανάκαµψη αναµένεται για το 2010» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Ο κρατικός προϋπολογισµός: εδοµένα και αριθµοί Συνολικές δηµόσιες δαπάνες: τρειςκατηγορίεςδηµοσίων δαπανών ηµόσιες δαπάνες (G) Μεταβιβαστικές πληρωµές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙV Η έννοια της Πιστωτικής Κουλτούρας στην τραπεζική αγορά προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία ενός Τραπεζικού Οργανισμού. Η ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 205 Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πίεση στα εγχώρια έσοδα λόγω της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ρ. Χάουσμαν: Η λύση βρίσκεται στις εξαγωγές Κέρδος online 10/6/2011 15:26 http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1511781&nt=103 Περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα επέλυε τυχόν έξοδος της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαµπος Γκότσης (/blogger/haralamposgkotsis)

Χαράλαµπος Γκότσης (/blogger/haralamposgkotsis) ower Saver Start Flash Plug-in 28 Ιούλιος 2013 12:28 Χαράλαµπος Γκότσης (/blogger/haralamposgkotsis) Καθηγητής Οικονοµικών του πανεπιστηµίου Πειραιώς Nέα εποχή για τις τράπεζες Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012 Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Τον Οκτώβριο του 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα το οποίο διαµορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αποταμίευση, Επένδυση και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αποταμίευση, Επένδυση και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα Αποταμίευση, Επένδυση και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα Κεφάλαιο 25 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Το χρηματοπιστωτικό σύστημα Το χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 7 ΑΘΗΝΑ 4/12/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιοχές: -ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ -ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η συμπεριφορά της οικονομικής μονάδας (καταναλωτής, νοικοκυριό, επιχείρηση, αγορά). Εξετάζει θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap. 1 Eurochambers Economic Survey 2011 Οκτώβριος 2010 TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.gr GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION 2 ΠΙΚΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Οι παράγοντες που εγγυώνται την περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι δύο: από τη μία πλευρά η επιτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 3 ΑΘΗΝΑ 6/11/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΩΣ ΤΙΣ 31-12-2016 ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΩΣ ΤΙΣ 31-12-2016 ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΩΣ ΤΙΣ 31-12-2016 ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 1 Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Θέμα: Υποβολή (α) κυρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων Ποιες λύσεις ποια προοπτική

Η Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων Ποιες λύσεις ποια προοπτική 15 Ιανουαρίου 2014 Η Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων Ποιες λύσεις ποια προοπτική Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΔΣ 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ;

Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Ενημερωτικό δελτίο 1 ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

Greek Economy Restart. Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance Νίκος Ιωάννου, Assurance Partner

Greek Economy Restart. Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance Νίκος Ιωάννου, Assurance Partner Greek Economy Restart Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance Νίκος Ιωάννου, Assurance Partner Δείγμα 4.997 εταιρειών 9 τομείς 88 Κλάδοι 62 ανεξάρτητες μεταβλητές Περίοδος 2009-2014 2 Επίπεδα προσέγγισης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές για την Αποδοτικότερη Αξιοποίηση των Επενδύσεων

Βασικές Αρχές για την Αποδοτικότερη Αξιοποίηση των Επενδύσεων Βασικές Αρχές για την Αποδοτικότερη Αξιοποίηση των Επενδύσεων 1 Θέματα παρουσίασης Η Παγκόσμια Αγορά ο κύκλος της οικονομίας και των επενδύσεων Το Τρίπτυχο της Επένδυσης : Κατανομή Διασπορά Χρονικός Ορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την προσθήκη του ΔΝΤ για το πρόγραμμα του ESM. ΤΟ Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κρατικός Προϋπολογισμός 2014. Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κρατικός Προϋπολογισμός 2014. Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Κρατικός Προϋπολογισμός 2014 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013 Η ύφεση επιβραδύνεται Ετήσιος ρυθμός μεταβολής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συµβούλων Μάνατζµεντ (FEACO-European Federation of Management Consultancies

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 5 ΑΘΗΝΑ 19/11/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014 29 Αυγούστου Αποτελέσματα Β Τριμήνου Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα: Δείκτες κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 17,8% και δανείων προς καταθέσεις 103,4%. Συνεχιζόμενη ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 NUNTIUS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΗΛ: 210-3350599 ΦΑΞ: 210-3254846 E-MAIL: nunt12@otenet.gr WEBSITE: www.nuntius.gr Αθήνα, 31/03/2010 ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

Διαβάστε περισσότερα

100 ημέρες. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013

100 ημέρες. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013 Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου 100 ημέρες Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013 Σταθεροποίηση, Αναδιάρθρωση και Απορρόφηση πρώην Λαϊκής, Γενική Συνέλευση Μετόχων για εκλογή νέου Διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Ποιες λύσεις Ποια προοπτική»

Ημερίδα: «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Ποιες λύσεις Ποια προοπτική» Ημερίδα: «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Ποιες λύσεις Ποια προοπτική» Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2014 Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ Κυρίες και Κύριοι, Κατ αρχήν εύχομαι σε όλους καλή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΒΕ ΦΕΙΔΙΑ ΠΗΛΕΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΦΟΥ Athena Royal Beach Hotel 9 Σεπτεμβρίου 2015 6.30μμ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΒΕ ΦΕΙΔΙΑ ΠΗΛΕΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΦΟΥ Athena Royal Beach Hotel 9 Σεπτεμβρίου 2015 6.30μμ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΒΕ ΦΕΙΔΙΑ ΠΗΛΕΙΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΦΟΥ Athena Royal Beach Hotel 9 Σεπτεμβρίου 2015 6.30μμ Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές, Φίλε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Πάφου, Αγαπητά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 11: Διεθνείς Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η ασυνέπεια «στεγνώνει» την αγορά

Η ασυνέπεια «στεγνώνει» την αγορά Σελίδα 1 από 5 About CFO Agenda Online Συνδροµές ιαφηµιστείτε εδώ FAQ / Help Επικοινωνία Πρώτη Σελίδα Όλες οι Ενότητες Αναζήτηση Είσοδος Μελών ωρεάν εγγραφή Τετάρτη, 9 εκεµβρίου 2009 Risk & Compliance

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ,

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, Επικαιρότητα Αθήνα 8-10-2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας 10 Δεκεμβρίου 2009 Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Οικονομικά 2009 Έσοδα 2009 2008 2009 2009 εκ. εκ. 2008 εκ. 2008 (%) ΤΕΠ 1.460,0 1.718,5 258,5 15,0

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

Με τις Επιχειρήσεις για την Ανάπτυξη: Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από τη Eurobank. Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2012

Με τις Επιχειρήσεις για την Ανάπτυξη: Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από τη Eurobank. Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2012 Με τις Επιχειρήσεις για την Ανάπτυξη: Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από τη Eurobank Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2012 2009, οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας για την στήριξη της Ελληνικής οικονομίας Η Eurobank, από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015 29 Μαΐου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015 Επάνοδος στην κερδοφορία στο επίπεδο των ενοποιημένων λειτουργικών αποτελεσμάτων EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών 1 για το Α Τρίμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική κρίση και τραπεζικό σύστημα

Ελληνική κρίση και τραπεζικό σύστημα Ελληνική κρίση και τραπεζικό σύστημα Γκίκας Α. Χαρδούβελης 1 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΣΗ, ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Αποτελέσματα: Τραπεζικοί Όμιλοι (4 συστημικές τράπεζες) ml. 2008 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 17 Ιουνίου 2015 Θέμα: Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 Υποβλήθηκε σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο η Έκθεση της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη στην Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά τροφίμων ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση τις ενισχύσεις

Η αγορά τροφίμων ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση τις ενισχύσεις >> ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Φράντς Φίσλερ, πρώην Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η αγορά τροφίμων ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση τις ενισχύσεις Επενδύσεις και συνεργασίες τα αντίδοτα στην κρίση Με την αποσύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσµατα του α τριµήνου

Τα αποτελέσµατα του α τριµήνου Τα αποτελέσµατα του α τριµήνου O Όµιλος της ΕΤΕ παρουσίασε καθαρά κέρδη για έκτο συνεχόµενο τρίµηνο τα οποία ανήλθαν σε 181 εκατ. κατά το α τρίµηνο 2014, σε σχέση µε κέρδη 27 εκατ. το α τρίµηνο 2013. Σε

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόµος µπροστά µας

Ο δρόµος µπροστά µας 1 Ο δρόµος µπροστά µας Κυρίες και Κύριοι, Το 2013 ήταν µια ενδιαφέρουσα χρονιά για την ελληνική οικονοµία. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος στη διαχείριση των οικονοµικών του δηµοσίου, σε συνδυασµό

Διαβάστε περισσότερα

Apollo Investment Fund Plc. Σελίδα

Apollo Investment Fund Plc. Σελίδα ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα ΕΝ ΙΑΜΕΣΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 2 ΕΝ ΙΑΜΕΣΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 3 ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ Ι ΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΒ Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΒ Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΒ Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη» 20 Μαρτίου 2014 Ευθύμιος Ο. Βιδάλης Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» -15/1/2014 www.sate.gr

«Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» -15/1/2014 www.sate.gr Μέτρα 65 δισ. ευρώ για το «πείραµα» της τρόικας Ποιες ήταν οι πραγµατικές επιπτώσεις από την ύφεση στον παραγωγικό ιστό, τον τοµέα της εργασίας και την κοινωνία - Αναλυτές: Χώρα που εξέρχεται από πόλεµο

Διαβάστε περισσότερα

Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες

Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Δηλώσεις Διοίκησης Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και στα ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Έρευνα Συγκυρίας

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Έρευνα Συγκυρίας Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Έρευνα Συγκυρίας Ιούλιος 2012 Παύλος Μυλωνάς Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Δραστηριοτήτων Εξωτερικού Chief Economist Ανδρέας Αθανασόπουλος Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία

Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία Μακροοικονομικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω τόσο για το 2012 όσο και για το

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις. ιάρκεια εξετάσεων: Μια ώρα και 30 λεπτά Ονοµατεπώνυµο φοιτητού/τριας;... Αρ. Μητρ.:...

Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις. ιάρκεια εξετάσεων: Μια ώρα και 30 λεπτά Ονοµατεπώνυµο φοιτητού/τριας;... Αρ. Μητρ.:... ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΜΑΘΗΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α.ΝΟΥΛΑΣ Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις. ιάρκεια εξετάσεων: Μια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ;

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Καθώς έχουν περάσει, από το 2008 οπότε και ξέσπασε η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση μετά την κρίση του 1929, οι πάντες σχεδόν συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 13 Οκτωβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ. Ασφαλής ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Βασίλης Χριστίδης / CEO Αθήνα / 28.11.2014

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ. Ασφαλής ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Βασίλης Χριστίδης / CEO Αθήνα / 28.11.2014 ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ Ασφαλής ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό Βασίλης Χριστίδης / CEO Αθήνα / 28.11.2014 Ασφάλιση Πιστώσεων : Η λύση για τις επιχειρήσεις Έχετε ποτέ αντιμετωπίσει την

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Κύπρο. Οι προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Κύπρο. Οι προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Κύπρο. Οι προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα Ομιλία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στο 10 ο Συνέδριο του Economist

Διαβάστε περισσότερα

11256/12 IKS/nm DG G1A

11256/12 IKS/nm DG G1A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2012 (OR. en) 11256/12 UEM 211 ECOFIN 585 SOC 562 COMPET 430 ENV 526 EDUC 203 RECH 266 ENER 295 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα: ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε µια κρίσιµη στιγµή της Ιστορίας της. Καλείται να διαχειριστεί µια νέα πρωτόγνωρη πραγµατικότητα και να αναζητήσει ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα της επιτρέψει όχι µόνο να βγει από

Διαβάστε περισσότερα

εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει δε και των εκλογών την

εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει δε και των εκλογών την Ομιλία Πάνου Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και της Trans European Policy Studies

Διαβάστε περισσότερα