ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

2

3 Εισαγωγή Η Ιταλία καταλαμβάνει έκταση Km 2 με πληθυσμό εκατομμύρια κατοίκων. Η Ιταλία επηρέασε έντονα την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής της Μεσογείου καθώς επίσης και ολόκληρης u964 της Ευρώπης. Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα και η έδρα της Κυβέρνησης. Το Μιλάνο, η Νάπολη, το Τορίνο και η Γένοβα είναι μερικές από τις κύριες πόλεις. Η Ιταλία θεωρείται η χώρα που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Στον οικονομικό τομέα παραμένει διηρημένη στον προοδευτικό βιομηχανικό Βορρά, όπου κυριαρχούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και στον λιγότερο αναπτυγμένο Νότο. Σε σύγκριση με τους δυτικούς γείτονές της, κατέχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μικρό - μεσαίων επιχειρήσεων. Η Ιταλία διαιρείται σε 20 διοικητικές περιοχές.

4 Κεφάλαιο 1 Συνοπτική εικόνα

5 Γενικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας υποδοχής Κλίμα & Γεωγραφία της Ιταλίας Καιρικές προβλέψεις από τον Μετεωρολογικό Σταθμό της Ιταλίας Πρόγνωση καιρού με διαδραστικό χάρτη για όλες τις περιοχές της Ιταλίας Tempo Italia Δελτία καιρού, προγνώσεις, χάρτες και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία EuroWeather Γενικό προφίλ της χώρας Η Ιταλία στην ΕΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών Οικονομία Η οικονομία με μια ματιά Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Τέχνη και Πολιτισμός Υπουργείο Εξωτερικών: Italy and culture, Italy is culture Πολιτιστικός χάρτης της Ιταλίας με πλήρη στοιχεία των μνημείων για κάθε περιοχή και επαρχία από το Υπουργείο Πολιτισμού Διαδραστικός χάρτης με μουσεία και μνημεία παραδοσιακής τέχνης της Ιταλίας Ιστορία Storia Moderna: Η διάδοση της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας Θρησκεία Η πύλη της Ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας Chiesa Cattolica Italiana Η επίσημη ιστοσελίδα του Βατικανού The Holy See, με πληροφορίες και συνδέσμους για τη βιβλιοθήκη, τα μυστικά αρχεία και τα μουσεία του Βατικανού Γενικές τυπικές διαδικασίες

6 Κεφάλαιο 2 Μετακίνηση στη νέα χώρα

7 Γενικές τυπικές διαδικασίες Είσοδος στη χώρα Visa for Italy: Από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας Le Questure d Italia: Όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τους φοιτητές, ερευνητές, και κάθε επισκέπτη, όπως άδεια παραμονής και άλλες οδηγίες για την παραμονή στην Ιταλία. Studying & Working in Italy - Centro Risorse Nazionale per l Orientamento: Απόκτηση της Student Visa και άλλες χρήσιμες πληροφορίες της καθημερινής ζωής Duplicato della Patente: Άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας από την Πολιτική Αστυνομία της Ιταλίας - Polizia di Stato Διαχείριση της μετακίνησης Εταιρείες μεταφοράς Traslochi SOLANO: η μετακίνηση των αγαθών σας και του αυτοκινήτου σας σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μετακίνηση αγαθών και του αυτοκινήτου σας Lavorincasa.it traslochi: Shipping Services Italia Αντιμέτωποι με τον νέο πολιτισμό Πολιτιστική κληρονομιά ICoN - Italian Culture on the Net: Η επίσημη πύλη του Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό και την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας Τέχνες και Μουσεία της Ιταλίας από τον επίσημο κόμβο του Ιταλικού Οργανισμού Τουρισμού ENIT με διαδραστικό πολιτιστικό χάρτη και δυνατότητα εύκολης αναζήτησης με βάση το όνομα της πόλης ή το όνομα του μουσείου.

8 Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον Εξεύρεση στέγης Στοιχεία για την αναζήτηση στέγης στην Ιταλία Ψαχνετε για σπίτι? Τα πάντα που αφορούν στην αναζήτηση στέγης στην Ιταλία - αγορά, ενοικίαση, αλλαγή, κ.ά., από την επίσημη ιστοσελίδα Italia.gov.it Πρεσβείες, Προξενεία και Υπουργεία Italian Offices in Greece: Πρεσβεία, Προξενεία, Ιταλικά Μορφωτικά Κέντρα, κ.ά. Travellers Customs Charter - ο Τελωνειακός Οδηγός για τον Ταξιδιώτη, είναι ένα συμβουλευτικό εγχειρίδιο που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Τελωνείων της Ιταλίας, και παρέχει πληροφορίες που αφορούν στους ταξιδιώτες με προορισμό χώρες της ΕΕ, εκτός ΕΕ, και από και προς άλλες χώρες, τα απαραίτητα έγγραφα, κανόνες, περιορισμούς, κ.ά. Δημόσια μέσα μεταφοράς Διαδραστικός χάρτης της Ιταλίας για όλα τα Μέσα Μεταφοράς και τις υποδομές τους Infotrafic Quattroruote - Η κυκλοφορία στους δρόμους της Ιταλίας Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τους εποχούμενους ταξιδιώτες, με λεπτομερείς χάρτες, και για τις 20 περιφέρειές της, βιντεοκάμερες στους δρόμους, όλοι οι λεωφορειόδρομοι υψηλής ταχύτητας, και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία. Trenitalia: Viaggiare Informati Ιταλικό Δίκτυο Τρένων: όλα τα δρομολόγια των τρένων από τον κόμβο trenitalia, με πολύτιμες πληροφορίες για όλους τους σταθμούς της χώρας, τα είδη και τιμές εισιτηρίων, αναζήτηση με βάση το σταθμό προορισμού & διαδραστικό χάρτη με όλες τις τοπικές πληροφορίες για τις 20 περιφέρειες. Autostrade - Ιταλικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων: Η κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο στους δρόμους της Ιταλίας κατά περιφέρεια με διαδραστικό χάρτη και πολλές χρήσιμες πληροφορίες, δελτίο καιρού, η κατάσταση στους δρόμους, χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης, κ. ά.

9 ADR Airporti di Roma - Τα αεροδρόμια της Ρώμης - Fumicino & Ciampino: Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για αυτούς που φθάνουν ή αναχωρούν από τα αεροδρόμια της ιταλικής πρωτεύουσας. Πληθώρα πληροφοριών με στοιχεία για όλες τις πτήσεις, τις υπηρεσίες, πως να κινηθείτε από και προς το αεροδρόμιο με όλα τα μέσα κ. ά.

10 Κεφάλαιο 3 Εκπαιδευτικό σύστημα

11 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιταλία χωρίζεται στους εξής τομείς: Πανεπιστημιακή μόρφωση, στην οποία περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια, τα πολυτεχνεία και τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα Καλλιτεχνική και μουσική κατάρτιση, στην οποία περιλαμβάνονται οι ακαδημίες και τα ωδεία Ανώτατη τεχνική κατάρτιση Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελείται από δύο συνεχόμενους κύκλους σπουδών, το βασικό πτυχίο (Laurea) με 3 έτη σπουδών και το εξειδικευμένο πτυχίο (Laurea specialistica) με 2 έτη σπουδών. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση MURST - Cerca Università - CINECA: Αναζήτηση με βάση το πανεπιστήμιο, τη σχολή, το τμήμα, το ινστιτούτο, το κέντρο, την περιοχή και με άλλα κριτήρια από τη Διαπανεπιστημιακή Ένωση των Ιταλικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανωτάτης Εκπαίδευσης, Έρευνας & Τεχνολογίας. UNIverso - University Pre-registration Database: Η βάση δεδομένων UNIverso παρέχει στον κάθε ενδιαφερόμενο στοιχεία σχετικά με την προετοιμασία για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, επίσης προσφέρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στη νομοθεσία, στους κανόνες για να πάρεις υποτροφία, στην επιλογή με βάση το επιστημονικό αντικείμενο σπουδών, και γενικά είναι μία πολύτιμη πηγή πληροφόρησης όλο το χρόνο. Αναγνώριση και Επαγγελματικά Προσόντα CIMEA - Un centro per la mobilità e il riconoscimento dei titoli - Information Centre on Academic Mobility and Equivalence: Επίσημος ιστοτόπος με ενδιαφέροντες συνδέσμους και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην αναγνώριση ακαδημαϊκών πτυχιακών τίτλων που αποκτήθηκαν εκτός Ιταλίας, στα προγράμματα Erasmus, στα ευρωπαϊκά δίκτυα, κ.ά.

12 Κεφάλαιο 4 Εργασία

13 Συνθήκες εργασίας Άδεια Εργασίας Centro Risorse Nazionale per l Orientamento - National Resource Centre for Guidance: απαραίτητα έγγραφα και άλλες πληροφορίες για την άδεια εργασίας και παραμονής στην Ιταλία. Αγορά εργασίας Borsa National del Lavoro: η πύλη αφιερωμένη στην προσφορά και ζήτηση της εργασίας σε εθνικό επίπεδο από το Υπ. Εργασίας & Κοιν. Πρόνοιας με βάσεις δεδομένων για αναζήτηση με βάση την προσφορά ή τη ζήτηση Italialavoro.it: Σημαντική η πύλη αυτή είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση εργασίας, με πολλές και ποικίλες πληροφορίες, διευθύνσεις στο διαδίκτυο, βάσεις δεδομένων, επίσημα έγγραφα, κ.ά. που απευθύνονται σε κάθε πολίτη και το ευρύ κοινό. Professione Lavoro: Ευκαιρίες στο χώρο της απασχόλησης. Με ιδιαίτερα χρήσιμες οδηγίες για όλα τα είδη απασχόλησης και άλλες ενδιαφέρουσες υπηρεσίες Επιμελητήρια Camera di Commercio - il portale del sistema delle camere di commercio, Industria, Artigianato e Agricultura: Η πύλη του συστήματος των επιμελητηρίων: Εμπορικού, Βιομηχανικού, Βιοτεχνικού & Γεωργίας της Ιταλίας, με πρακτικές και ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, και με δυνατότητα αναζήτησης όλων των περιφερειακών τους παραρτημάτων κατά γεωγραφική τοποθεσία και κατά δραστηριότητα, κ.ά. Δίκαιο της εργασίας Κώδικας της Εργασίας Italian Labour Law Online: ιστοτόπος αφιερωμένος στο ιταλικό εργατικό δίκαιο Εργασιακός χώρος Υγιεινή και ασφάλεια I. S. P. E. S. L. - Istituto Superiore per la Prevenzione e la Sicurezza del Lavoro: Η ιδιαίτερα σημαντική και έγκυρη αυτή πύλη του ινστιτούτου πρόληψης και ασφάλειας στο χώρο της εργασίας.

14 Κεφάλαιο 5 Συνθήκες διαβίωσης

15 Γενικά Ζώντας στην Ιταλία Gli eventi della vita: Οδηγός για καθημερινά θέματα από τον επίσημο κόμβο του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για τον πολίτη Governo Italiano - L Italia: Όλες οι τοπικές, περιφερειακές, κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, κυβερνητικοί φορείς, με συνδέσμους και άλλα στοιχεία με τη βοήθεια διαδραστικού χάρτη της Ιταλίας. Σύστημα υγείας Ιατρική περίθαλψη Servizio Sanitario Nationale - Regioni e Province autonome: Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας με τις περιφέρειες και τις αυτόνομες επαρχίες με βάση δεδομένων και διαδραστικό χάρτη πλοήγησης, από το Υπ. Υγείας - Ministero della Salute: Φορείς & Υπηρεσίες από το Υπουργείο Υγείας για όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας με στοιχεία για τα νοσοκομεία, κ.ά. ASSR - Agenzia per I Servizi Sanitari Regionali: Οργανισμός Υγειονομικής Υπηρεσίας για όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία Saluter - il portale del Servizio sanitario regionale: μία πύλη αφιερωμένη στην υγεία με πλούσια ύλη και χρήσιμες πληροφορίες για όλους. Πρώτες βοήθειες, νοσοκομεία, γιατροί γενικοί και με ειδικότητα, κέντρα εξειδικευμένης θεραπείας, και πολλά άλλα για όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας Assistenza italiani all estero e stranieri in Italia - Περίθαλψη και απαραίτητες πληροφορίες στον τομέα της υγείας για τους ιταλούς στο εξωτερικό και για αυτούς που επισκέπτονται την Ιταλία σαν φοιτητές, τουρίστες, ερευνητές, κ.ά.

16 Πρώτες Βοήθειες 118 Italia: Πρώτες βοήθειες με όλα τα μέσα και πληθώρα πληροφοριών στο ευαίσθητο αυτό θέμα Infosalute Ministero della Salute: όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ιταλίας σε μία σελίδα με εύκολη αναζήτηση, από το Υπ. Υγείας Φαρμακεία Farmacie.it: στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να αναζητήσετε το φαρμακείο της περιοχής σας με απλά κριτήρια, όπως η περιοχή, επίσης μπορείτε να βρείτε όλα τα νοσοκομεία, τους οργανισμούς, με πολλές πληροφορίες για τον άνδρα, τη γυναίκα, το παιδί, και άλλα πολλά στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα Τράπεζες Τραπεζικές συναλλαγές Apertura di un conto bancario - Opening a bank account από τον επίσημο κόμβο της ΕΕ Europa για την Ιταλία με υπεύθυνες και χρήσιμες πληροφορίες για τις τραπεζικές και άλλες συναλλαγές openingbankaccount/it.html Banca d Italia: Υπεύθυνες και χρήσιμες πληροφορίες για τις τραπεζικές και άλλες συναλλαγές Poste Italiane - Banco Posta: οικονομικές συναλλαγές και από τις υπηρεσίες του ιταλικού ταχυδρομείου

17 Κεφάλαιο 6 Κοινωνικά θέματα

18 Οδήγηση & Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Άδεια οδήγησης και τύποι Patente di Guida - Driver s Licence: Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, κατηγορίες αδειών, πολύτιμες συμβουλές, και άλλα πολλά από το Υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας. Οδική συμπεριφορά, κατάσταση των δρόμων, τροχαίες παραβάσεις, ατυχήματα κ.ά. Autostrade per l Italia: Η κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο στους δρόμους της Ιταλίας κατά περιφέρεια με διαδραστικό χάρτη και δελτίο καιρού, η κατάσταση στους δρόμους, τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης, κ. ά. Arma dei Carabinieri - Codice della Strada- Lex: Κώδικας Οδικής Συμπεριφοράς: όλοι οι κανόνες, νομοθεσία, συμβουλές, ειδικές υπηρεσίες για τον πολίτη, παραβάσεις, όρια ταχύτητας για όλες τις κατηγορίες δρόμων κυκλοφορίας της Ιταλίας, χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης, κ.ά. Educazione Stradale - Οδηγός Κυκλοφοριακής Αγωγής: ένας εξαιρετικός οδηγός αφιερωμένος στην Κυκλοφοριακή Αγωγή και στους κανόνες που την διέπουν. Με ειδικά κεφάλαια για κάθε περίπτωση του ΚΟΚ, νομοθεσία, ειδικές υπηρεσίες για τον πολίτη, παραβάσεις, όρια ταχύτητας για όλες τις κατηγορίες δρόμων κυκλοφορίας της Ιταλίας, και πρόστιμα, πόντοι κακής διαγωγής του οδηγού, κανόνες για τους πεζούς, καιρικές συνθήκες, κ. ά.

19 Αναψυχή και Ελεύθερος Χρόνος Γενικά Autostrade per l Italia: Σχεδιάστε το ταξίδι σας στην Ιταλία με τη βοήθεια διαδραστικού χάρτη και με επιλογές για τον τόπο αναχώρησης και τον τόπο προορισμού σας. ENIT: Ente Nazionale Italiano per il Turismo Ιδιαίτερα χρήσιμος οδηγός για τη διασκέδασή σας και την αναψυχή σας ο επίσημος ιστοτόπος του Ιταλικού Οργανισμού Τουρισμού παρέχει πολλές και ποικίλες θεματικές πληροφορίες όπως: τέχνες και θεάματα, φύση με ειδικές προτάσεις για την υπέροχη ιταλική εξοχή, ιστορικές αναζητήσεις, που να δειπνήσετε, ιαματικές πηγές και spa, κ.ά. Cultura e Tempo Libero: Πολιτισμός και ο ελεύθερος χρόνος σας. Ένας εκτενής κατάλογος με πολλές και ποικίλες πηγές πληροφόρησης που έχουν σχέση με τη διασκέδασή σας. Διασκέδαση Festivals & Events: πλήρες ημερολόγιο και κατάλογος με όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα της Ιταλίας κατά περιοχή και ημερομηνία. Από τον Οργανισμό Τουρισμού ENIT Conservazione della Natura - CN: ένας μοναδικός τρόπος για να γνωρίσετε τις φυσικές ομορφιές της Ιταλίας. ENIT - Italian Regions, Provinces and Municipalities: όλες οι πληροφορίες για έναν επισκέπτη σε μία σελίδα. Διαδραστικός χάρτης της Ιταλίας σας οδηγεί σε όποια πόλη ή χωριό επιλέξετε, από τον Ιταλικό Οργανισμό Τουρισμού. Parks.it - Search in the Protected Areas Database: Η βάση δεδομένων με στοιχεία που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές φυσικής ομορφιάς της Ιταλίας, προσφέρει στον ενδιαφερόμενο πολλές και χρήσιμες πληροφορίες με τη βοήθεια μηχανής αναζήτησης και διαφορετικά κριτήρια.

20 Κεφάλαιο 7 Πηγές πληροφόρησης

21 Δικτυακοί Τόποι Δικτυακές Πύλες Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Πύλες Bus.it: il portale italiano del Autobus: Η πύλη αυτή είναι αφιερωμένη στο λεωφορείο και τη χρήση του για τη μετακίνησή σας σ όλη τη χώρα, με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες και πολλά άλλα στοιχεία. Il portale dell automobilista - Η πύλη του αυτοκινητιστή: Από το Υπ. Μεταφορών & Υποδομών, η θεματική αυτή πύλη είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον οδηγό του αυτοκινήτου, όπως: όλες οι κατηγορίες αδειών, και πολλά άλλα. ICoN - Italian Culture on the Net - Η Ιταλική Πύλη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: από το Ιταλικό Υπ. Παιδείας η ιδιαίτερα σημαντική αυτή θεματική πύλη είναι αφιερωμένη σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό της Ιταλίας και την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας, μαζί με πολλές χρήσιμες πληροφορίες και διευθύνσεις για τα μουσεία, εκθέσεις, εκδηλώσεις, και πολλά άλλα. Enotourismo - Η Ιταλική Πύλη του Οινο-τουρισμού: η ιδιαίτερα ελκυστική θεματική πύλη είναι αφιερωμένη σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον οίνο και τον τουρισμό του. Parks.it - Η Ιταλική Πύλη για τα Πάρκα στην Ιταλία: η ιδιαίτερα ελκυστική θεματική πύλη είναι αφιερωμένη σε όλα τα πάρκα της Ιταλίας, από εθνικά, επαρχιακά, θαλάσσια, αλπικά, και πολλά ενδιαφέροντα για τον ανήσυχο ταξιδιώτη και επισκέπτη Χρήσιμοι σύνδεσμοι How to get around in Italy: Μία πλούσια και πλήρης συλλογή από συνδέσμους στο διαδίκτυο με διαδραστικό χάρτη, που θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε σ ολόκληρη την Ιταλία χωρίς να χάσετε το δρόμο σας και τον προορισμό σας. L amministrazione dalla A alla Z The public administration of Italy from A to Z: Η δημόσια διοίκηση της Ιταλίας με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς με αλφαβητική σειρά. Ένας ιδιαίτερα χρήσιμος και εμπεριστατωμένος κατάλογος u956 με όλους τους συνδέσμους και τις διευθύνσεις στο διαδίκτυο, που θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που ζητάτε στις δημόσιες υπηρεσίες της Ιταλία χωρίς να χάσετε χρόνο και τον προορισμό σας. &c=page&cid= &numric=500#i The Company of Tourism - CoT: μια πλούσια ιστοσελίδα αφιερωμένη στον τουρίστα της Ιταλίας.

22 Κεφάλαιο 8 Χρήσιμες καθημερινές φράσεις

23 1) Dove si trova la questura? Πού βρίσκεται η αστυνομία; 2) Dove si trova la posta centrale? Πού είναι το ταχυδρομείο; 3) Dove si trova l ufficio informazioni turistiche? Που βρίσκεται το γραφείο τουριστικών πληροφοριών; 4) C é qualche impiegato che parla il greco, l inglese? Υπάρχει κάποιος υπάλληλος ο οποίος να μιλάει Ελληνικά/Αγγλικά; 5) Posso pagare in contanti o con la carta di credito? Μπορώ να πληρώσω με μετρητά ή με πιστωτική κάρτα; 6) Da quale binario parte il treno per Roma/ Bologna? Από ποια αποβάθρα αναχωρεί το τρένο για Ρώμη/ Μπολόνια; 7) Dov é li Consolato di Grecia? Πού βρίσκεται το Ελληνικό Προξενείο; 8) Quali sono i piú importanti monumenti della cittá? Ποια είναι τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης; 9) La stazione ferroviaria é lontana da qui? Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι μακριά από εδώ; 10) Dov é l ospedale? Πού βρίσκεται το νοσοκομείο; 11) C é una farmacia aperta in quest ora? Υπάρχει κάποιο φαρμακείο ανοικτό αυτή την ώρα; 12) Dove potrei trovare un buon albergo a 3,4,5 stelle? Πού θα μπορούσα να βρω ένα καλό ξενοδοχείο 3,4,5 αστέρων; 13) Desidero una camera-singola, doppia, matrimoniale- con bagno Επιθυμώ ένα δωμάτιο- μονό, διπλό, σουίτα-με μπάνιο 14) Quanto costa per notte? E compresa la colazione del mattino? Πόσο κοστίζει τη βραδιά; Περιλαμβάνει και πρωινό; 15) Dove potrei trovare una buona guida con una pianta della cittá, l indicazione delle vie e dei ram/treni/ autobus? Πού θα μπορούσα να βρω έναν καλό οδηγό ο οποίος να περιλαμβάνει τον χάρτη της πόλης, τις ενδείξεις των οδών και των τραμ/τρένων/ αστικών λεωφορείων;

24 16) Dove si trova il supermercado? Πού βρίσκεται το σούπερ μάρκετ 17) C é un buon negozio qui vicino che vende firmati occhiali da sole e profumi? Υπάρχει ένα καλό μαγαζί εδώ κοντά που να πουλά επώνυμα γυαλιά ηλίου και αρώματα; 18) Dove si può divertire di notte? Πού μπορεί να διασκεδάσει κανείς το βράδυ; 19) Vorrei l indirizzo di un buon ristorante Θα ήθελα τη διεύθυνση ενός καλού εστιατορίου 20) C é un tavolo libero per 2-3 persone? Υπάρχει κάποιο ελεύθερο τραπέζι για 2-3 άτομα; 21) Potrei vedere il listino/il menù per cortesia? Θα μπορούσα να δω το μενού σας παρακαλώ; 22) Per favore mi porti un piatto-un bicchiere-una botiglia d acqua? Σας παρακαλώ μου φέρνετε ένα πιάτο-ένα ποτήρι- ένα μπουκάλι νερό; 23) Mi scriva per piacere il prezzo complessivo perché non capisco l italiano? Μου γράφετε σας παρακαλώ τη συνολική τιμή, γιατί δεν καταλαβαίνω ιταλικά; 24) Avete dei giornali greci? Έχετε ελληνικές εφημερίδες; 25) Quanto costa quest oggetto? Πόσο κοστίζει αυτό το αντικείμενο; 26) A che ora si serve la colazione, il pasto, la cena? Τι ώρα σερβίρεται το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο; 27) Dov é la sala a colazione o da pranzo? Πού βρίσκεται η αίθουσα του πρωινού ή του μεσημεριανού; 28) Come posso arrivare in via, al numero,? Πώς μπορώ να φτάσω στην οδό..., στον αριθμό...; 29) Per favore, dove si trova il museo? Σας παρακαλώ πού βρίσκεται το μουσείο...; 30) A che ora é aperto e a che ora si chiude? Tί ώρα είναι ανοικτό και τι ώρα κλείνει; 31) Quanto si paga per l ingresso? Πόσο πληρώνει κάποιος για την είσοδο;

25 32) Per favore, come si chiama questo ponte/questa piazza? Σας παρακαλώ πώς ονομάζεται αυτή η γέφυρα/ αυτή η πλατεία; 33) Vorrei una scatola di cerini/un accendino/ dei francobolli/ una cartolina Θα ήθελα ένα κουτί σπίρτα/ έναν αναπτήρα/ ορισμένα γραμματόσημα/ μια καρτ-ποσταλ 34) Mi porti un caffé espresso/caffe latte/una tazza di té/ un tramezzino/ un panino con prosciutto/ un gelato? Μπορείτε να μου φέρετε ένα καφέ εσπρέσσο/ έναν καφέ με πολύ γάλα/ μια κούπα τσάι/ ένα τριγωνικό σάντουιτς/ ένα σάντουιτς με προσούτο/ ένα παγωτό; 35) Che edificio è questo? Τι κτήριο είναι αυτό; 36) Qual é la tariffa per il percorso fino all aeroporto? Ποια είναι η τιμή της διαδρομής μέχρι το αεροδρόμιο; 37) Quale tram/ treno/ autobus posso prendere per andare a? Ποιο τραμ, τρένο, αστικό λεωφορείο μπορώ να πάρω για να πάω σε...; 38) Quanto costa il biglieto dell autobus/ del treno? Πόσο κοστίζει το εισιτήριο του αστικού λεωφορείου/ του τρένου ;. 39) Dov é la fermata? Πού είναι η στάση; 40) Per favore mi avvisi quando siamo prossimi in via? Σας παρακαλώ θα με ειδοποιήσετε όταν θα φτάσουμε στην οδό ; 41) Dove si vendono i biglietti? Πού πωλούνται εισιτήρια; 42) Mi chiami, per favore, un tassi per andare a? Μου καλείτε σας παρακαλώ ένα ταξί για να πάω σε...; 43) Dove devo scendere per corso S. Pietro per favore? Πού πρέπει να κατεβώ για να πάω στην Αγ. Πέτρο ; 44) Quale strada/tram/ direzione devo prendere per arrivare all albergo/ alla stazione ferroviaria/ all aeroporto? Ποιο-α δρόμο/τραμ/ κατεύθυνση πρέπει να πάρω για να φτάσω στο ξενοδοχείο/ στον σιδηροδρομικό σταθμό/ στο αεροδρόμιο; 45) Vorrei un biglietto di andata e ritorno con el Eurocity per Bologna/Venezia Θα ήθελα ένα εισιτήριο μετ επιστροφής με το τρένο Eurocity για Μπολόνια/ Βενετία

26 46) A che ora parte l autobus per l aeroporto? Τι ώρα αναχωρεί το λεωφορείο για το αεροδρόμιο; 47) Quanto dista dal centro della città l aeroporto? Πόσο απέχει το αεροδρόμιο, από το κέντρο της πόλης; 48) Vorrei noleggiare una macchina/ una moto per 1 giorno/ 2 giorni/ 1 settimana Θα ήθελα να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο για μία ημέρα/ δύο ημέρες/ μία εβδομάδα 49) Mi faccia il conto per cortesia? Μου κάνετε το λογαριασμό σας παρακαλώ; 50) Va fino a piazza...questo tram/ autobus? Αυτό το τραμ/ αστικό λεωφορείο πηγαίνει μέχρι την πλατεία ;

27

28

ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ÑÏÕÌÁÍÉÁ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Εισαγωγή Η Δημοκρατία της Ρουμανίας έχει έκταση 238.000 χλμ² και πληθυσμό ο οποίος ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια κατοίκους. Το επίσημο νόμισμά της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΟΥ ΕΣ BTS: Brevet de technicien supérieur (Higher Technician Certificate)

ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΟΥ ΕΣ BTS: Brevet de technicien supérieur (Higher Technician Certificate) ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΟΥ ΕΣ Εκπαιδευτικό σύστηµα: Η ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία περιλαµβάνει ένα πλήθος εκπαιδευτικών ιδρυµάτων όπου η οργάνωσή τους και οι ισχύουσες διαδικασίες πρόσβασης ποικίλουν ανάλογα µε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: ΤΣΙΡΙΠΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑΣ (027/06)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα... 1. Ευχαριστίες... 9. Εισαγωγή... 10. Κεφάλαιο 1ο. Προσδιορισμός του κυρίου θέματος/προβληματικής... 13

Περιεχόμενα... 1. Ευχαριστίες... 9. Εισαγωγή... 10. Κεφάλαιο 1ο. Προσδιορισμός του κυρίου θέματος/προβληματικής... 13 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 Πίνακας Εικόνων... 4 Πίνακας Γραφημάτων & Πινάκων Αποτελεσμάτων... 6 Ευχαριστίες... 9 Εισαγωγή... 10 Κεφάλαιο 1ο. Προσδιορισμός του κυρίου θέματος/προβληματικής... 13 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Πέκκα Οικονόμου Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηρακλείου Σχολή Διοίκησης & Οικονoμίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πρόγραμμα Σπουδών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηρακλείου Σχολή Διοίκησης & Οικονoμίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πρόγραμμα Σπουδών Τουριστικών Επιχειρήσεων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηρακλείου Σχολή Διοίκησης & Οικονoμίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πρόγραμμα Σπουδών Τουριστικών Επιχειρήσεων Πτυχιακή Eργασία H Διείσδυση του διαδικτύου στο χώρο των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΕΙ Υποβληθείσα στην Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδες Τουριστικών Προορισµών: Μία Συγκριτική και Αξιολογική Ανάλυση

Ιστοσελίδες Τουριστικών Προορισµών: Μία Συγκριτική και Αξιολογική Ανάλυση ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ιστοσελίδες Τουριστικών Προορισµών: Μία Συγκριτική και ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αρπατζάνη Μελίντα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΣΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Α.Μ.: 6674

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΣΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Α.Μ.: 6674 ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΣΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Α.Μ.: 6674 ΤΙΤΛΟΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΡΟΣ Α: Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α.1) Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. 1 1.1. Ο ορισμός του τουρισμού και του τουρίστα. 1 Η λέξη τουρισμός προέρχεται από τη γαλλική λέξη tour και από την αγγλική touring που σημαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΚΙΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία «Τι υπάρχει για μένα;» Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία EUROPEAN COMMISSION EΕυρωπαϊκή U R O P E A N Επιτροπή U N I O N Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2012 ISBN: 978-618-5085-04-9 Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός Επαγγέλματος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων» Τίτλος Πράξης: «Δ.Α.ΣΤΑ Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Μια σπάνια χειμωνιάτικη εικόνα της Σικίνου. Φωτό: Κοινότητα Σικίνου

Μια σπάνια χειμωνιάτικη εικόνα της Σικίνου. Φωτό: Κοινότητα Σικίνου MHNIAIA ENHMEPΩTIKH EKΔOΣH TOY EΠIMEΛHTHPIOY KYKΛAΔΩN TEYXOΣ 59 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 διανέμεται δωρεάν σ αυτό το τεύχος... ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η 25η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. σελ. 6 Βράβευση της Μυκόνου στη

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία των Φεστιβάλ ως πολιτιστικές εκδηλώσεις στην προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού.

Η Σημασία των Φεστιβάλ ως πολιτιστικές εκδηλώσεις στην προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2014 Η Σημασία των Φεστιβάλ ως πολιτιστικές εκδηλώσεις στην προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Πρακτικός οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Μάθε τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 2 στάδιοδρομίες

Περιεχόμενα. 2 στάδιοδρομίες Περιεχόμενα Πόσο θα κοστίζουν τα εισητήρια στα ΜΜΜ από 1η Σεπτεμβρίου 4 Αιτήσεις για εισαγωγή σπουδαστών στο ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ 4 Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015. Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία!

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015. Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία! ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 Γνώση, Παιδεία, Δημιουργία! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 Οι Σωστές Επιλογές Σπουδών 7 Η Επιλογή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας 10 Γενικότερα Θέματα Σπουδών 12 Υποτροφίες 13 Διαμονή/Φοιτητική Ζωή

Διαβάστε περισσότερα

APEE. INNOVACREAWORK ÅÕÑÙÐÁÉÊÏÓ ÏÄÇÃÏÓ Ïäçãßåò Åðé åéñþóåùí: ôï ðåñéå üìåíï, ç äïìþ êáé ç ìåëýôç ðåñßðôùóçò. Ðñüãñáììá äéü âßïõ ìüèçóçò

APEE. INNOVACREAWORK ÅÕÑÙÐÁÉÊÏÓ ÏÄÇÃÏÓ Ïäçãßåò Åðé åéñþóåùí: ôï ðåñéå üìåíï, ç äïìþ êáé ç ìåëýôç ðåñßðôùóçò. Ðñüãñáììá äéü âßïõ ìüèçóçò INNOVACREAWORK ÅÕÑÙÐÁÉÊÏÓ ÏÄÇÃÏÓ Ïäçãßåò Åðé åéñþóåùí: ôï ðåñéå üìåíï, ç äïìþ êáé ç ìåëýôç ðåñßðôùóçò. Ðñüãñáììá äéü âßïõ ìüèçóçò Leonardo Transfer of Innovation Project "Enterprise as innovation to create

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού

Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού ΣΚΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Μ. 4320 2011 Επόπτρια καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι ένα νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε με νόμο του κράτους το 2004 και δέχθηκε τους πρώτους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Επιστημονικό Υποστηρικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Πτυχιακή Εργασία «Οργάνωση και Λειτουργία Τουριστικού Γραφείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MBA TQM

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MBA TQM ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ MBA TQM ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΕΜΠΣ.ΔΕ-ΔΟΠ) Μελέτη Σκοπιμότητας για την ίδρυση χώρου πώλησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ @ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ @ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY. Back to Index

MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY. Back to Index MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY 1 Οι πληροφορίες που αναφέρονται σ αυτό τον Οδηγό Σπουδών έχουν σχέση με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται κατά το ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Η προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολίες στη µετακίνηση στην περιοχή του ήµου Θεσσαλονίκης

Η προσβασιµότητα των ατόµων µε δυσκολίες στη µετακίνηση στην περιοχή του ήµου Θεσσαλονίκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ερευνητική Οµάδα Συστηµάτων Μεταφοράς Η προσβασιµότητα των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα