Αίτνα Η Αίτνα (Ætna, Etnea, Monte di Catania) είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας κοντά στην πόλη της Κατάνια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αίτνα Η Αίτνα (Ætna, Etnea, Monte di Catania) είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας κοντά στην πόλη της Κατάνια."

Transcript

1 Αίτνα Η Αίτνα (Ætna, Etnea, Monte di Catania) είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας κοντά στην πόλη της Κατάνια. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος μέτρα). Λόγω του ότι κατά την διάρκεια του 20 ου αιώνα εξερράγη σχεδόν 100 φορές είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές επειδή το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

2

3 Γεωλογία Ιστορικές εκρήξεις Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας. Πριν χρόνια και για μια χρονική περίοδο περίπου χρόνων, έλαβαν χώρα μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις, στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας. Πριν χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα.(= εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται, όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του). Έτσι πολλά είναι τα παραδείγματα όπου η Αίτνα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές καταστρέφοντας ολοσχερώς χωριά.

4 Προέλευση ονόματος και Μυθολογία Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu. Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Τυφών καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα.

5 Μια άλλη ερμηνεία για την ονομασία της Αίτνας Το Όρος Αίτνα ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη νύμφη, κόρη της Γης και Βριάρεω (ένας από τους Εκατόγχειρες). Ο Θουκυδίδης μαρτυρεί τρεις εκρήξεις(γ,116) του ηφαιστείου από το μέσο της 8ης εκατονταετηρίδος π.χ., από τις οποίες η δεύτερη συνέβη πιθανώς το 480 και η τρίτη το 425, 6ος χρόνος του πελοποννησιακού πολέμου.

6 ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ π.χ. από τον Ακράγαντα, φιλόσοφος και ιερέας και γιατρός Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα γίνει αναφορά στο επιστημονικό έργο και την προσφορά του Εμπεδοκλέους, τα οποία επηρέασαν την νεώτερη σκέψη και επιστήμη αλλά στις διάφορες εκδοχές για τον τρόπο που πέθανε. Υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές αλλά και μυστηριώδεις. Μία απ αυτές είναι η παρακάτω. Ο Ιππόβοτος αναφέρει πως, προχώρησε προς την Αίτνα και μόλις έφτασε πλησίασε στους κρατήρες της φωτιάς και εξαφανίστηκε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη φήμη του ότι είχε γίνει θεός. Κατ 'άλλους ο φιλόσοφος βάδισε προς το ηφαίστειο, για να συναντήσει την πραγματική φύση και να γίνει και ο ίδιος φωτιά. Άλλοι είπαν ότι έπεσε στον κρατήρα του ηφαιστείου της Αίτνας, επειδή μελετώντας το ηφαίστειο, πλησίασε επικίνδυνα και έπεσε μέσα. Επομένως επρόκειτο για ατύχημα. Αυτήν την εκδοχή του θανάτου του προτιμούν και σήμερα να λένε οι ξεναγοί στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αίτνα και προσθέτουν ότι, αφού ο Εμπεδοκλής έπεσε στον κρατήρα του ηφαιστείου, αργότερα η λάβα πέταξε έξω τα χάλκινα σανδάλια του.

7 Μυθολογία της Αίτνας Τον Εγκέλαδο, Τιτάνα, που ονειρευόταν να εξουσιάσει τη θάλασσα και να πάρει γυναίκα την Αθηνά, η αδάμαστη κόρη του Δία τον καταδίωξε πάνω από τη Μεσόγειο, του πέταξε κατακέφαλα ολόκληρη τη Σικελία και τον έθαψε από κάτω. Ο μύθος λοιπόν, θέλει την Αίτνα να κρατά στα σπλάχνα της έναν γίγαντα. (γιγαντομαχία τόμος 2) Άλλος μύθος μας λέει, πως αφού οι θεοί του Όλυμπου νίκησαν τους Τιτάνες και ύστερα τους Γίγαντες, γιους της Γης, εκείνη θύμωσε πολύ και για να πάρει εκδίκηση γέννησε με τον Τάρταρο τον Τυφώνα, τέρας, από τη μέση και πάνω άνδρας και από την μέση και κάτω ο δράκοντας. Στη θέα του οι θεοί έτρεξαν να κρυφτούν και μόνο ο Δίας με την ατρόμητη κόρη του την Αθηνά του αντισταθήκαν. Με μεγάλη δυσκολία τον νίκησε ο Δίας και του έριξε πάνω του ολόκληρη την Αίτνα.

8 Στη Σικελία σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις ο Ήφαιστος είχε στήσει το εργαστήρι του κάτω από την Αίτνα, και ακριβώς πάνω στο σβέρκο του Τυφώνα, που ο Δίας τον είχε συντρίψει εκεί. Ο Ήφαιστος ορίστηκε από τον πατέρα Δία φύλακας του Τυφώνα και του ηφαιστείου, που από τότε βγάζει φωτιά λόγω των πολλών κεραυνών που έριξε ο Δίας για να τον νικήσει. Σε αυτή τη φωτιά ο Ήφαιστος δούλευε τα θαυμαστά έργα του. Άλλωστε τα ηφαίστεια, όπως δηλώνεται και από την ίδια τη λέξη, ανήκουν στη δικαιοδοσία του θεού της φωτιάς.

9 ΤΑΟΡΜΙΝΑ ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ Αραπάκου Ηλέκτρα Τσαφταρίδη Ελεάνα

10 Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του ιταλικού νησιού της Σικελίας, περίπου 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) βόρεια της Κατάνια, 52 χιλιόμετρα (31 μίλια) νότια της Μεσίνα. Beach Resort Giardini Νάξος είναι λίγα χιλιόμετρα προς τα νότια. Ο τόπος ενσωματώνει πλήρως την ελληνική και ρωμαϊκή έννοιες της ομορφιά, την αρμονία και την αναλογία, και εμφανίζεται σε μια πραγματική σύνδεση από τον σύγχρονο κόσμο επιστροφή στην κλασική αρχαιότητα. Taormina δεν είναι φθηνή, και λίγο απαιτητικός. Ωστόσο, η ομορφιά είναι αναμφισβήτητη.

11 Taormina έχει πολλά αξιοθέατα, αλλά με μεγάλη διαφορά, το πιο εντυπωσιακό είναι το Teatro Greco Το αρχαιοελληνικό στοιχείο (στο οποίο οφείλει το όνομά της η Ταορμίνα Ταυρωμένιο) έχει αφήσει στην Ταορμίνα, όπως και σ ολόκληρη τη Σικελία, εντυπωσιακά ίχνη πολιτισμού. καλοδιατηρημένο ελληνικό θέατρο (Teatro του 3ου π.χ. αιώνα, χωρητικότητας ατόμων. Ανακαινισμένο από τους Ρωμαίους τον 2ο μ.χ. αιώνα (προκειμένου να αποτελέσει αρένα για μονομαχίες), είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό θέατρο της Σικελίας, μετά απ αυτό των Συρακουσών

12 Το Πάρκο της Αίτνας Η Αίτνα, ηλικίας ετών, κατά τη διάρκεια της καταγεγραμμένης Ιστορίας της, έχει να επιδείξει αρκετές ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις (1381, 1669, 1920, 1992, 2002). Σε αρκετές περιπτώσεις, ολόκληρες κατοικημένες περιοχές καλύφτηκαν από ποτάμια καυτής λάβας.

13 ΠΑΛΕΡΜΟ Βασιλική Παπαδημητρίου & Νεφέλη Χαντζοπούλου

14 Ιστορία Ιδρύθηκε τον 8 ο αιώνα π.χ. ΒΔ Σικελία Ζιζ Πάνορμο Μεγάλο λιμάνι

15 Ιστορία Φοίνικες Έλληνες Ρωμαίοι Βυζαντινοί Άραβες 1130 πρωτεύουσα σικελικού βασιλείου

16 Σήμερα Πρωτεύουσα νησιού Σημαντικό λιμάνι Έδρα ομώνυμης επαρχίας

17 Διαθέτει / Είναι Βιομηχανικά συγκροτήματα Έδρα πανεπιστημίου Βοτανικός κήπος Μουσεία Καλλιτεχνικές συλλογές Επιστημονικές συλλογές

18 Αξιοθέατα Καθεδρικός ναός με τάφους Νορμανδών Ναός Αγίου Ιωάννου των Εριμητών Ναός Μοταράνα Ανάκτορο Αμπατέλι Θέατρο Μάσιμο

19 Μονρεάλε

20 Το Μονρεάλε είναι μία πόλη στην επαρχία του Παλέρμο, στη Σικελία. Βρίσκεται στην πλαγιά του Μόντε Καπούτο, με θέα στην εύφορη κοιλάδα που ονομάζεται Το Χρυσό Κοχύλι "La Conca d'oro". Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου κατοίκους και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια του Παλέρμο.

21 Η Ιστορία του... Μετά την κατάληψη του Παλέρμο από τους Άραβες το 831 ο επίσκοπος του Παλέρμο αναγκάστηκε να μετακινήσει την έδρα του εκτός της πρωτεύουσας. Ο ρόλος του νέου καθεδρικού ναού ανατέθηκε σε ένα μέτριο εκκλησάκι, της Αγίας Κυριακής στο χωριό γύρω από το ξενοδοχείο το οποίο ονομάστηκε αργότερα Μονρεάλε. Η πόλη ήταν για καιρό ένα απλό χωριό, και να αρχίσει την επέκτασή της, όταν ο βασιλειάς της Σικελίας επέλεξε την περιοχή ως θέρετρο κυνηγιού του χτίζοντας εκεί και ένα παλάτι.

22 Ο Καθεδρικός... Ο καθεδρικός ναός του Μονρεάλε είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα δείγματα νορμανδικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Η οικοδόμηση του άρχισε το 1172 από τον Γουλιέλμο το Β τον Καλό.Η εκκλησία είναι ένα εθνικό μνημείο της Ιταλίας και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σικελίας. Οι εξωτερικοί πύργοι κοσμούνται από βιβλικές παραστάσεις. Τα εσωτερικά ψηφιδωτά, ένα από τα μεγαλύτερα αγιογραφικά σύνολα στον κόσμο, εικονογραφούν σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Η συνύπαρξη του Γουλιέλμου και του Χριστού στην αγιογράφηση του ναού προκαλεί εντύπωση.

23 Σημαντικά μνημεία είναι : Η κεντρική αψίδα Η μονή Ο τάφος του Γουλιέλμου Α της Σικελίας (πατέρα και ιδρυτή της) Οι τάφοι της Μαργαρίτας της Ναβάρας, σύζυγος του Γουλιέλμου Α ', και δύο γιοί της, Ρότζερ και Henry, μαζί με ένα δοχείο που περιέχει τα σπλάχνα του Saint Louis της Γαλλίας, που πέθανε το «Το πεζοδρόμιο της τριπλής χορωδίας», αν και πολύ ανακαινισμένο, είναι ένα δείγμα από μάρμαρο και πορφυρίτη μωσαϊκό, με τα σημάδια των αραβικών επιρροών έντονα. Το ψηφιδωτό δάπεδο του κυρίως ναού το οποίο ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα.

24 Βασιλική Παπαδημητρίου Μαρία Νεφέλη Χαντζοπούλου

25 Πυθαγόρας Γιάννης Παπαγιαννάκος

26 Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ( π.χ ) υπήρξε μαθηματικός, μουσικός, αστρονόμος και φιλόσοφος. Με συστατική επιστολή του τυράννου της Σάμου Πολυκράτη προς το φαραώ Αμασι, επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έμεινε εκεί 22 χρόνια. Μετά την κατάληψη της Αιγύπτου από τους Πέρσες, συνελήφθη και πήγε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα, μαζί με άλλους Αιγύπτιους σοφούς. Εμεινε εκεί 12 χρόνια και γνωρίστηκε με Πέρσες και Χαλδαίους σοφούς. Ελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση του Δημοκήδη, έλληνα γιατρού του βασιλιά Καμβύση και επέστρεψε στη Σάμο σε ηλικία 56 ετών.

27 ΑπότηΣάμοοΠυθαγόραςταξίδεψε στη ήλο, στην Κρήτη και στους ελφούς, όπου έμεινε ένα χρόνο και γνώρισε τη σοφή ιέρεια Θεμιστοκλεία. Τέλος, πήγε στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας και ίδρυσε στο Μεταπόντιο την περίφημη «Πυθαγόρειο Σχολή», που θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Σχολή είχε παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας και αποτελείτο από 4 σχολές : Θεολογική, Πολιτικών Επιστημών, Ιατρική και Φυσικομαθηματική. Στην τελευταία διδασκόταν η θεωρία των αριθμών, γεωμετρία, αστρονομία, μηχανική και μουσική.

28 Η Σχολή άσκησε μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη των επιστημών στην Ελλάδα. Εργο του Πυθαγόρα Πρώτος ανέδειξε τα μαθηματικά ως επιστήμη. Δεν έχουν διασωθεί γραπτά κείμενα και δεν γνωρίζουμε εάν πράγματι έγραψε βιβλία. Η διδασκαλία του ήταν προφορική και «ετηρείτο αυστηρώς μυστική δι όρκου». Το αντικείμενο της πρώτης έρευνας του Πυθαγόρα ήταν οι αριθμοί και τα σχήματα. Οι αριθμοί δεν ήταν απλά σύμβολα ποσοτικών σχέσεων αλλά η ουσία του κόσμου. Πυθαγόρειο θεώρημα: Το άθροισμα των τριών γωνιών του τριγώνου ισούται με δύο ορθές.

29 Στην αστρονομία οι Πυθαγόρειοι διατύπωσαν πρώτοι τη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένας, σφαιρικός και πεπερασμένος. Μίλησαν πρώτοι για τη σφαιρικότητα της γης, την περιστροφή της περί τον άξονά της και περί τον ήλιο. Διατύπωσαν τα 4 είδη αναλογιών : αριθμητική, γεωμετρική, αρμονική και μουσική. Ο Πυθαγόρας ασχολήθηκε και με τη φαρμακευτική, συνοψίζοντας τις γνώσεις που αποκόμισε από την Αίγυπτο.

30 Εμπεδοκλής Πέτρος Παπαργυρίου

31 ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ Γεννήθηκε στον Ακράγαντα, δεύτερη, ως προς τον πλούτο και την δύναμη πόλη της Σικελίας το 496 π.χ. Ήταν γιος του Μέτωνος ή Αρχινόμου, που κατείχε υψηλό αξίωμα στη διακυβέρνηση του τόπου του. Ο βίος του είναι γεμάτος με απόκρυφες ιστορίες και θαύματα που αγγίζουν τα όρια του μύθου. Στο πρόσωπο του οι Ακραγαντίνοι δεν έβλεπαν μόνο έναν μεγάλο φιλόσοφο αλλά και έναν άξιο πολιτικό, ιατρό, μηχανικό, φυσικό, ραψωδό, υμνωδό και ποιητή. Ο Εμπεδοκλής είναι το σύμβολο της ποιητικής μεγαλοφυΐας. Το άριστο κριτήριο της αξίας του Εμπεδοκλή είναι τα έργα του.

32 Ο Εμπεδοκλής ήταν ο τρίτος και τελευταίος φιλόσοφος μετά τον Ξενοφάνη και τον Παρμενίδη, που διάλεξε να εκθέσει τη φιλοσοφία του σε στίχους, και μάλιστα σε δακτυλικό εξάμετρο και ιωνική διάλεκτο. Στο συγγραφικό έργο του Εμπεδοκλή αποδίδονται πολύ περισσότερα έργα από αυτά που σώζονται. Συγκεκριμένα έγραψε το Περί Φύσεως (2.000 στίχοι). Στο Περί Φύσεως προσπαθεί να δώσει τις βασικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας του, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την εναλλασσόμενη κυριαρχία της Φιλίας (=Φιλότης) και της Διαμάχης (=Νείκος) πάνω στα τέσσερα ριζώματα (=πυρ, αήρ, ύδωρ, γή). Η ουσία του σύμπαντος νοείται από τον Εμπεδοκλή σε μια δίχως τέλος μεταλλαγή καταστάσεων από το ένα στα πολλά και από τα πολλά στο ένα. Αξιόλογη είναι η θεωρία για τη γένεση των οργανικών όντων, η οποία αναπτύσσεται με βασικό άξονα την εξέλιξη, γεγονός που έκανε τον αρχαίο στοχαστή να θεωρείται πρόδρομος του Δαρβίνου.

33 Η εξελικτική αυτή θεωρία αποτελείται από τέσσερα στάδια: στο πρώτο η γη γεννά τα οργανικά μέλη του σώματος των ζώων διαχωρισμένα, στη δεύτερη τα μεμονωμένα οργανικά μέλη συνενώνονται σε τερατώδεις μορφές, στην τρίτη οι τερατώδεις μορφές που προέκυψαν δεν κατορθώνουν να επιβιώσουν και παραχωρούν τη θέση τους σε νέους τύπους ζώων που έχουν την ικανότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους, στην τέταρτη περίοδο γεννιούνται τα οργανικά όντα, όχι από τη γη αλλά το ένα από το άλλο.

34 Το άλλο μεγάλο έργο του Ακραγαντινού σοφού που σώθηκε ως τις μέρες μας έχει τίτλο Καθαρμοί (3.000 στίχοι), σύμφωνα με το οποίο αυτό που λέμε ψυχή του ανθρώπου είναι μία αυθυπόστατη οντότητα, ανεξάρτητη από το σώμα και ότι εξ αιτίας κάποιου παραπτώματός της έχει καταδικαστεί να κατοικεί μέσα σε σώματα φυτών, ζώων ή ανθρώπων ως την τελική κάθαρσή της για την οριστική επιστροφή στον τόπο της καταγωγής της. Οι Καθαρμοί είναι μια έκθεση της αποκρυφιστικής ζωής του Εμπεδοκλή ως Μύστη. Όπως συμβαίνει και με τον Παρμενίδη, ο Εμπεδοκλής απορρίπτει τη γένεση και τη φθορά. Στη θέση τους χρησιμοποιεί δύο άλλες έννοιες που τις περιγράφει ως μείξη (γέννηση) και χωρισμός (φθορά) «αγέννητων στοιχείων».

35 Ο Εμπεδοκλής εφηύρε την κλεψύδρα που στηριζόταν στην πίεση του νερού, διετύπωσε τη θεωρία για τα μαγνητικά φαινόμενα άπωση και έλξη, την παλμική κίνηση των στερεών σωμάτων, την αφθαρσία της ύλης και τη θεωρία της ακτινοβολίας των σωμάτων. Ως μηχανικός κατασκεύασε διώρυγες στη Σικελία καθώς και εξυγιαντικά μέτρα σε βαλτώδεις περιοχές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες συγκεκριμένες για τον τρόπο θανάτου του.

36 Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε απο τους : Γιάννη Σγούρο Αλέξανδρο Παρλιάρο

37 Οι πηγές μας ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, Α Ιστoρικόν λεξικόν των ελληνικών ιδιωμάτων της Κάτω Ιταλίας. 1ος τόμ. Αθήνα: Ακαδημία Αθηνών. Ανζέλ Μεριανού, Ο ελληνισμός στην Κάτω Ιταλία από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα του, Αθήνα, ΟΕ: Προφίλη Ό Η ελληνική στη νότια Ιταλία. Στο Διαλεκτικοί θύλακοι της ελληνικής γλώσσας, επιμ. Α. Φ. Χριστίδης (σε συνεργασία με τη Μ. Αραποπούλου και τη Γ. Γιαννουλοπούλου), Αθήνα: ΥΠΕΠΘ & ΚΕΓ. Μεγάλη Ελλάδα Νότια Ιταλία Σικελία Ταξιδιωτικός οδηγός για Συρακούσες noctoc noctoc.blogspot.com2007/05/galliciannp.html Φυλλάδιο Αρχαίων Πληροφορίες

38 Εργάστηκαν οι: Τσελίφης Δημήτρης, Περλέρος Γιώργος (Αίτια Β Αποικισμού Ταραντέλλα) Οβαλίδη Μελίνα, Νέζη Κατερίνα (Συρακούσες και Πλάτωνας) Δαπόλα Βασιλίνα, Αντωνάκου Αναστασία (Σικελική Εκστρατεία) Παρλιάρος Αλέξανδρος, Σγούρος Γιάννης (Συρακούσες) Στεφανή Καλλιόπη, Νούνεση Δάφνη (Αρχαία Μεσσήνη) Φαρμακάκη Δάφνη, Στρατή Αλίξ, Ξυγκάκη Ρέα (Αίτνα) Παπαδημητρίου Βασιλική, Χατζοπούλου Μαρία Νεφέλη (Μονρεάλε Παλέρμο) Παπαδοπούλου Ειρήνη, Βαρελλά Ειρηλένα Κλωστοπούλου Στέλλα Μαρίνα (Γρεκάνικα) Αραπάκου Ηλέκτρα, Τσαφταρίδη Ελεάνα (Ταορμίνα) Παπαγιαννάκος Γιάννης, Νοδάρος Αλέξανδρος (Πυθαγόρας) Παπαργυρίου Πέτρος (Εμπεδοκλής) Παπαγεωργίου Λίλα, Υφαντή Ευγενία (Σκύλλα) Ραμμένου Έλλη, Σιμοπούλου Ζοζεφίνα (Μπόβα Μαρίνα) Καθηγήτρια: κα. Σαββινίδου

Ερευνητική εργασία. Ομάδα ερευνητικής εργασίας Α τάξης (τμήμα Α 2 ) ΓΕ.Λ. Προβατά Σερρών. Σχολικό έτος 2012 13

Ερευνητική εργασία. Ομάδα ερευνητικής εργασίας Α τάξης (τμήμα Α 2 ) ΓΕ.Λ. Προβατά Σερρών. Σχολικό έτος 2012 13 Ερευνητική εργασία Ομάδα ερευνητικής εργασίας Α τάξης (τμήμα Α 2 ) ΓΕ.Λ. Προβατά Σερρών Σχολικό έτος 2012 13 2 Ερευνητική ομάδα Προσωκρατικοί φυσικοί φιλόσοφοι Μπαϊλγκάμη Ευαγγελία Ντάνη Λαμπρινή Πάντσιος

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ.

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ. Η αρxαϊκη εποxη -- Οι αιωνεσ των μεταρρυθμισεων Κεφάλαιο 4 Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων Για την Αρχαϊκή Εποχή, όπως και για τις άλλες περιόδους που εξετάσαμε ως τώρα, σημαντική πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Στην περιοχή που είναι γνωστή σήμερα σαν Ιράκ, στην πεδιάδα που σχηματίζουν οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης (αρχαία Μεσοποταμία), εμφανίστηκαν γύρω στο 4000 π.χ. οι Σουμέριοι.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικής Εργασία ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ερευνητικής Εργασία ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Ερευνητικής Εργασία Τίτλος: ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφείς: Ευαγγελοπούλου Μαρία, Αδαμίδου Άννα, Στράνταρη Ανθούλα, Αγγέλης Γιώργος, Ρέλλου Ευαγγελία, Ντούζα Άντι, Δάφνης Νίκος, Κοντοφάκα Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ??

ΥΠΗΡΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ?? ΥΠΗΡΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ?? ΜΕΡΟΣ..Γ!! Το αστέρι της Βηθλεέμ Το άστρο της Βηθλεέμ, που κατά τη παράδοση καθοδήγησε τους μάγους στο Θείο Βρέφος, είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Τίτλος: «Ο χρυσός Αριθμός Φ» Συντονιστές καθηγητές: Σαββοπούλου Αντιγόνη- ΠΕ 09 Φουρναράκης Φίλιππος ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΗΒΟΛΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / Γραµµατεία

ΕΚΗΒΟΛΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / Γραµµατεία Γραµµατεία Κατά τη γεωµετρική περίοδο (11ος-8ος αι. π.χ.) οι Έλληνες δηµιούργησαν ένα νέο σύστηµα γραφής και προχώρησαν µε δειλά βήµατα στην αξιοποίηση τον. Κατά την αρχαϊκή εποχή (7ος, 6ος αι. π.χ.) ασχολήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΕΥΑΝΘΙΑ Κ. ΜΙΧΑΗΛΙ ΟΥ ρ Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΕΥΑΝΘΙΑ Κ. ΜΙΧΑΗΛΙ ΟΥ ρ Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΥΑΝΘΙΑ Κ. ΜΙΧΑΗΛΙ ΟΥ ρ Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΘΗΝΑ 2004 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 Η ανάγκη αναπαράστασης του γεωγραφικού χώρου... 1 2 Πετρογλυφικά τοπογραφήµατα Πρωτόγονες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM MANAGEMENT Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ MAGNA GRECIA Ελληνόφωνοι και αρχαιολογικοί τόποι (το φωτογραφικό οδοιπορικό εδώ) - 1 -

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ MAGNA GRECIA Ελληνόφωνοι και αρχαιολογικοί τόποι (το φωτογραφικό οδοιπορικό εδώ) - 1 - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ MAGNA GRECIA Ελληνόφωνοι και αρχαιολογικοί τόποι (το φωτογραφικό οδοιπορικό εδώ) - 1 - Σκέφθηκα να γράψω μερικές αράδες για τις εντυπώσεις που μάζεψα σε δυο ταξίδια που έκανα πρόσφατα σ

Διαβάστε περισσότερα

2o Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μεγάλη Ελλάδα Ιστορία και Πολιτισμός Οδοιπορικό στα χνάρια των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας

2o Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μεγάλη Ελλάδα Ιστορία και Πολιτισμός Οδοιπορικό στα χνάρια των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας 2o Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Μεγάλη Ελλάδα Ιστορία και Πολιτισμός Οδοιπορικό στα χνάρια των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας Θεσσαλονίκη, 2010-2011 1 Θεσσαλονίκη Ερέτρια Αθήνα Πρόγραμμα εκδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο

Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο Επιστημονική επιμέλεια κείμενα - επιλογή ηχητικού υλικού Θεοφάνης Α. Σουλακέλλης (ΚΑΛΜΕ) Επιμέρους κείμενα Παναγιώτης Σκορδάς

Διαβάστε περισσότερα

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.» Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων «Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ)

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ) Διαφ.1 ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ) Πρόκειται για µια συµπληρωµατική εργασία στην ήδη υπάρχουσα. 1)Τα κείµενα που προτείνονται να διαβαστούν από τον εισηγητή έχουν χαρακτηριστεί µε µαύρα γράµµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ελληνιστικός κόσμος 323--146 π.χ. Η επέκταση «προς Ανατολάς»

Ο ελληνιστικός κόσμος 323--146 π.χ. Η επέκταση «προς Ανατολάς» Ο Eλληνιστικοσ Κοσμοσ -- Η Επεκταση «προσ Ανατολασ» Κεφάλαιο 6 Ο ελληνιστικός κόσμος 323--146 π.χ. Η επέκταση «προς Ανατολάς» Εξελληνίστηκε Γι αυτή την περίοδο χρησιμοποιούμε τον όρο «ελληνιστικός», που

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου Αρχαία Ιστορία A' Γυμνασίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ B ΓΥΜΝΑΣΙOΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ B ΓΥΜΝΑΣΙOΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ B ΓΥΜΝΑΣΙOΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 2 21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών ΔΕΛΦΟΙ Στον Ομφαλό της Γης Κάποτε, λέει ο μύθος, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και αυτοί έσμιξαν πάνω από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 2. ΣΟΦΙΣΤΕΣ 4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 5. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 6. ΧΑΡΤΕΣ. Ανθολόγηση ΑΝΑΞΙΜΑΝ ΡΟΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 2. ΣΟΦΙΣΤΕΣ 4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 5. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 6. ΧΑΡΤΕΣ. Ανθολόγηση ΑΝΑΞΙΜΑΝ ΡΟΣ Περιοδικό RAM, Ιούνιος 2005 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία 2 1. ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ 2. ΣΟΦΙΣΤΕΣ 3. ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΠΛΑΤΩΝ 4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 5. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 6. ΧΑΡΤΕΣ 7. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Επιμέλεια ύλης: Μαρία Αλεξίου, Άννα Βλαχοδήμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΣΧΕΣΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ»

ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΣΧΕΣΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ» Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πάτρας Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος: 2012-2013 (Τετράμηνο Α ) Π ά τ ρ α 2 012 «ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΣΧΕΣΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ» ΥΠΟΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το Φυσικό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα. Επιμέλεια Ευάγγελος Ι. Μανωλάς

Το Φυσικό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα. Επιμέλεια Ευάγγελος Ι. Μανωλάς Το Φυσικό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα Επιμέλεια Ευάγγελος Ι. Μανωλάς Το Φυσικό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα Έκδοση Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία : «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περίπτωση της Χίου.» Συγγραφείς: Κωσταρής Παναγιώτης -Τσόφλιας Νικόλαος

Πτυχιακή Εργασία : «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περίπτωση της Χίου.» Συγγραφείς: Κωσταρής Παναγιώτης -Τσόφλιας Νικόλαος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Πτυχιακή Εργασία : «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περίπτωση της Χίου.» Συγγραφείς:

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Όλος ο κόσμος σε ένα νησί

Όλος ο κόσμος σε ένα νησί Όλος ο κόσμος σε ένα νησί 3 5 Περιεχόμενα Η Νάξος με μια ματιά 4-5 Φύση και Γεωγραφία 6-13 Η Νάξος των μύθων και των θρύλων 14-19 Μια θέση στην ιστορία 20-23 Aρχαιολογικοί χώροι και μνημεία 24-31 Oι εκκλησίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

Θέση και φυσικό περιβάλλον

Θέση και φυσικό περιβάλλον Θέση και φυσικό περιβάλλον "Μέλας", "ευρύς", "απείριτος", "ιχθυόεις", "απείρων" και "ατρύγετος" χαρακτηρίζεται ο πόντος από τον Όμηρο. Σ' αυτόν, όπως και στους άλλους ποιητές της Αρχαιότητας, η λέξη σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα