Η φιλοσοφία της Παιδείας του Παν/μίου των Ορέων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η φιλοσοφία της Παιδείας του Παν/μίου των Ορέων"

Transcript

1 Δημήτρης Καραγιώργος Επ. Καθηγητής Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης Κοινωνικές Σπουδές στην Εκπαίδευση Η φιλοσοφία της Παιδείας του Παν/μίου των Ορέων Τον «Παν/μιο των Ορέων (ΠτΟ)» είναι ένας νεοσύστατος θεσμός, με κύριο εμπνευστή τον Πρύτανη του Παν/μίου Κρήτης, Ιωάννη Παλλήκαρη - προφανώς, ως απόσταγμα πολλών ιδεοκαταιγίδων με την επιστημονική του ομάδα. Το ΠτΟ, ανταποκρινόμενο στην κραυγή αγωνίας της κοινωνίας: που είναι οι άνθρωποι του πνεύματος; με logo και μότο «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» ( μέτρο όλων των πραγμάτων - οφείλει να - είναι ο άνθρωπος), στοχεύει στη «συνεύρεση» επιστημονικής και εμπειρικής γνώσης, στην αμοιβαιότητα επιστημονικής κοινότητας και λαϊκής σοφίας, αξιώνει και υπηρετεί, αδιάκριτα, τις υπαρξιακές ανάγκες του ανθρώπου. Ένας, θεσμός προσφοράς καινοτόμων δραστηριοτήτων και επιστημονικών υπηρεσιών, σε ανθρώπους με την δυσκολότερη πρόσβαση στη επιστημονική γνώση και κοινωνική πρόνοια με την ουσιαστική και ετυμολογική έννοια του όρου. Πεποίθησή του ΠτΟ είναι πως οι ξωμάχοι, άνθρωποι των Ορέων και όχι μόνο - έχουν κληροδοτήσει και κατέχουν ανεκτίμητη σωρευμένη εμπειρική γνώση αμέτρητων γενεών μέσα στους αιώνες. Έχει την πεποίθηση πως μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση αυτής της γνώσης από τους κατόχους της, προς κοινό όφελος όλων των κατοίκων της Νήσου. Το ΠτΟ, συνεπώς, επιδιώκει να αναδειχθεί, να κεφαλαιοποιηθεί και να «γονιμοποιηθεί» η εμπειρική αυτή γνώση με την επιστημονική γνώση, όπου υπάρχει συνάφεια ή συμβατότητα, για να ωφελήσει όλο τον κόσμο. Θετική παρενέργεια μιας τέτοιας προσέγγισης θα είναι η απαραίτητη επικοινωνία, με στόχο την κοινωνική συνοχή των ανθρώπων της Κρήτης, και η δημιουργία μιας ενσυναίσθησης, που θα βελτιώσει την αυτοαντίληψη και αυτοπεποίθηση του Κρητικού λαού. Μια αμφίδρομη σχέση ανθρώπινης συνεύρεσης, ανεξάρτητα μορφωτικού κεφαλαίου, με διαστάσεις μαθησιακές, εμπειρικές, ανθρώπινες, Κρητικές. Ως τέτοιο, το ΠτΟ, διακατέχεται και προωθεί μια εκπαιδευτική φιλοσοφία ή φιλοσοφίας της παιδείας. Πεποίθησή του είναι πως, το έλλειμμα παιδείας, που χαρακτηρίζει, διαχρονικά, την Νεότερη Ελλάδα, είναι η βασική αιτία της σημερινής κατάντιας μας, εννοώντας τα ακόλουθα: Παιδεία δεν συνιστά, απαραίτητα, τη γραμμική σχέση ετών εκπαίδευσης, (υποχρεωτικής ή μη), και συνακόλουθης παραγωγής πτυχίων (με «αντίκρισμα» ή χωρίς). Αντίθετα, είναι μια κατάσταση που αξιώνει και αποσκοπεί στην μετουσίωση της γνώσης επιστημονικής και εμπειρικής σε πεποίθηση και στάση ζωής, στη σφαιρική και πολυδιάστατη διαμόρφωση κριτικού προσώπου, συμμετοχικού - ενεργού πολίτη, με εξειδικευμένη γνώση (επιβιωτική και επαγγελματική), κριτικές δεξιότητες και δυνατότητες, κοινωνική και (συνακόλουθα) δημοκρατική συνείδηση, οικολογική και (συνακόλουθα) καταναλωτική συνείδηση, ενσυναίσθηση και αλληλοπεριχώρηση.

2 Συνοπτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου και ορολογίας: Εκπαίδευση εννοείται η διαδικασία απόκτησης αγωγής και μόρφωσης, απόσταγμα των οποίων είναι η παιδεία. Όταν η εκπαιδευτική διαδικασία προσεγγίζεται εξειδικευμένα, επιστημονικά αξιόπιστη και παρέχεται σε προκαθορισμένο χρόνο, τόπο και από ειδικούς, καλείται τυπική εκπαίδευση. Όταν συγκροτείται από εμπειρικούς που, παρά ταύτα, έχουν κληρονομήσει, κεφαλαιοποίησαν και κατέχουν σωρευμένη γνώση γενεών μέσα στους αιώνες και σε απρογραμμάτιστο χρόνο και τόπο, συνήθως αυτοσχεδιάζοντας, καλείται άτυπη εκπαίδευση. Αγωγή καλείται η επιβιωτική, λειτουργική, χρηστική πληροφορία γνώση που απαιτείται για να επιβιώσει ένα πρόσωπο. Είναι μια μορφή δογματικής διδασκαλίας, μια μορφή πλύσης εγκεφάλου ή μια «αναγκαία κακή» παιδαγωγική προσέγγιση. Η σχέση διδάσκοντα διδασκόμενου είναι μονοδρομική, σχέση εξάρτησης και χειραγώγησης. Ο διδασκόμενος, εν τη αγνοία του, αφού στερείται νοητικής ωρίμανσης και δεξιοτήτων να αξιολογήσει και να φιλτράρει τα ερεθίσματα που εισπράττει, είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον διδάσκοντα. Αγωγή είναι δεξιότητες και ικανότητες που αποσκοπούμε να κατακτήσουν τα παιδιά όπως: πώς να ντύνονται, πώς να τρώνε χωρίς να λερώνονται, να μην βάζουν το χεράκι τους στην πρίζα, να μην περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο με κόκκινο σηματοδότη,, πώς να συμπεριφέρονται σε κάθε περίσταση, πώς να συμβιώνουν αρμονικά μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο κ.ο.κ. Η Αγωγή οφείλει και ωφελεί - να προσφέρεται στο παιδί μέχρι αυτό να εκδηλώσει κριτικές δεξιότητες και αρχίζει να αξιώνει επιχειρήματα και σκεπτικό: «γιατί να κάνω αυτό»; κ.λπ. Με την εμφάνιση αυτών των δεξιοτήτων, η Αγωγή οφείλει να παραχωρήσει τη θέση της στην Μόρφωση. Μόρφωση είναι η κατάσταση, στο πλαίσιο της οποίας, η μαθησιακή διαδικασία στοχεύει στην καλλιέργεια της σκέψης. Η σχέση διδάσκοντα διδασκόμενου είναι αμφίδρομη και ισότιμη. Καθένας μέσα σ αυτή τη σχέση καταθέτει λογικά επιχειρήματα για να πείσει ή αξιώνει τέτοια για να πεισθεί. Η μόρφωση ανεξαρτητοποιεί, αυτονομεί και ελευθερώνει. Παράδειγμα: ενώ αξιοποιώντας την αγωγή, έπρεπε να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε το μικρό παιδί να βάλει το χεράκι του στην πρίζα για να μην σκοτωθεί, αξιοποιώντας τη μόρφωση, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, στην Ε Δημοτικού, του διδάσκουμε πως λειτουργεί ο ηλεκτρισμός, τι κάνουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια κ.λπ. το παιδί γνωρίζει τη λειτουργία, τα ευεργετήματα, αλλά και τους κινδύνους του ηλεκτρισμού, και τους τρόπους προστασίας του και «αυτονομείται». Δεν χρειάζεται, πλέον, να το προστατεύει κάποιος από την πρίζα για να μην σκοτωθεί. Γι αυτό λέμε «η γνώση αυτονομεί και ελευθερώνει». Για να επιτελέσει το σκοπό της η μόρφωση, θα πρέπει, συστηματικά και εμπρόθετα, να «απομυθοποιήσει» ό,τι άκριτα και δογματικά, το κάθε παιδί, έχει ενστερνιστεί στη διάρκεια της αγωγής του. Τα απόσταγμα αγωγής και μόρφωσης συνιστά την παιδεία. Παιδεία έχουμε όταν καταφέρνουμε να μετουσιώνουμε τη γνώση σε πεποίθηση και στάση ζωής.

3 Το ΠτΟ σέβεται την «Αυτονομία της Εκπαίδευσης», η οποία κινείται σε τρεις άξονες: 1. Κατανόηση Φυσικού κόσμου: - Κατανόηση των φυσικών νόμων. Αιτιώδεις σχέσεις φυσικών νόμων και φυσικών φαινομένων και οι επιπτώσεις τους στη ζωή μας (βρέχει γιατί υπάρχει βαρομετρικό χαμηλό και όχι γιατί θέλει να μας τιμωρήσει ο θεός). - Δημιουργία συμβιωτικής σχέσης με τη φύση. Συγκρότηση οικολογικής και (συνακόλουθα) «καταναλωτικής» συνείδησης. Αντιδιαστολή μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας (το πρώτο ζευγάρι παπούτσια είναι ανάγκη, το όγδοο επιθυμία. Ενώ οι επιθυμίες μας για κατανάλωση είναι απεριόριστες, η Φύση και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της έχουν περιορισμούς). 2. Κατανόηση του Κοινωνικού κόσμου: - κατανόηση των όρων της κοινωνικής οργάνωσης και πρόσφοροι τρόποι βελτίωσής της. - συγκρότηση της κοινωνικής συνείδησης με ενσυναίσθηση και αλληλοπεριχώρηση, ως προϋπόθεση της αρμονικής συμβίωσης. - συγκρότηση δημοκρατικής συνείδησης. Απόλυτος και δεσμευτικός σεβασμός στις δημοκρατικής αξίες ελευθερία σκέψης και έκφρασης, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, με την απόλυτη προϋπόθεση πως η εφαρμογή μιας αρχής, δεν μπορεί να αναιρεί την άλλη, όπως, δυστυχώς, στην εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. ο νομοθέτης, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει την αρχή της ισονομίας - «όποιος και αν παραβιάσει το STOP έχει πρόστιμο 500 ευρώ» - αναιρεί την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού τα 500 ευρώ προσλαμβάνουν διαφορετικό μέγεθος σε διαφορετικούς, οικονομικά, συνανθρώπους μας. Θα μπορούσε να είναι το 1/1000 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημέρες φυλάκισης, μη εξαγοράσιμης). - Παιδεία και Δημοκρατία συγκροτούν ένα αλληλοτροφοδοτούμενο κλειστό κύκλωμα. Η Δημοκρατία για να λειτουργήσει απαιτεί πολίτες με παιδεία, κριτικούς, συμμετοχικούς, ενεργούς. Αναβαθμισμένη παιδεία, οδηγεί σε αναβαθμισμένη δημοκρατία, που με τη σειρά της απαιτεί αναβαθμισμένη Παιδεία κ.ο.κ. - κατανόηση και αντιδιαστολή μεταξύ θεσμών και φορέων οι θεσμοί είναι οι μόνοι εγγυητές ευνομούμενης κοινωνίας και όχι οι φορείς, τα πρόσωπα - όσο ηθικά κι αν είναι αυτά. Όποιος, συνεπώς, λέει «εγώ είμαι ο εγγυητής» του οτιδήποτε - ό,τι θέση κι αν κατέχει - λέει μπούρδες (υβρίζει, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) γιατί, απλά, δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει την επόμενη μέρα. 3. Καλλιέργεια κριτικής Σκέψης. Ο απώτερος σκοπός της εκπαίδευσης και της κοινωνικής οργάνωσης. Συνιστά τον εξανθρωπισμό μας, τη διαφοροποίηση και αντιδιαστολή μας από τα άλογα όντα. Ως homo sapiens η στοχαστικότητά μας κληροδοτείται μόνο ως δυνατότητα. Για να πραγματωθεί, θα πρέπει να βρεθούμε στο κατάλληλο κριτικό οικογενειακό, σχολικό, κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό συνιστά και τη μέγιστη ευθύνη της κοινωνίας, και για να επιτευχθεί, οφείλει να συνοψίζεται και να επιδιώκεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα, από τη συλλογική της συνείδηση της κοινωνίας μας.

4 Η κριτικότητα, εκτός από μεταγνωστική δεξιότητα, είναι, κυρίως, μια κατάσταση που αξιώνει καθημερινά και εσαεί, πως βρισκόμαστε σε μια εγρήγορση να αντιστοιχούμε τις πεποιθήσεις μας με τις στάσεις μας. Πεποίθηση και στάση ζωής θα πρέπει να συναπαρτίζουν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Χαρακτηριστικά κριτικού προσώπου: Είναι δεκτικός σε κάθε πρόκληση, αναφορικά με τις πεποιθήσεις του και την κοσμοαντίληψή του. Μάλιστα, επειδή η αλλαγή είναι το μόνο σταθερό μέγεθος στη ζωή, ενόψει κάθε εξέλιξης στην επιστήμη, την τεχνολογία και στις κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, προκαλεί και «δοκιμάζει», ο ίδιος, τον έλεγχο των πεποιθήσεών του και της κοσμοαντίληψής του, μέσα από καθημερινή εγρήγορση και ενημέρωση, τόσο στο χώρο τον προσωπικό - κοινωνικό, όσο και τον επαγγελματικό. Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις Το ΠτΟ, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και στην εκπαίδευση των ενηλίκων, μετέρχεται και αξιοποιεί παιδαγωγικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην ευτυχία των διδασκομένων, μέσα από την ελευθερία και αυτονομία που τους προσφέρει η γνώση, μετουσιωμένη σε πεποίθηση και στάση ζωής. Οι εκπαιδευτικές παιδαγωγικές δραστηριότητας που μετέρχεται και αξιοποιεί το Π.τ.Ο. είναι φαινομενικά νέες, στην ουσία, διαχρονικά καινοτόμες μέθοδοι, κλασικές, με την έννοια πως στην κλασική Αθήνα ήταν κοινός παιδαγωγικός τόπος, που ανεξήγητα έχουμε προ πολλού απεμπολήσει, αλλά ευτυχώς τελευταία «ανακαλύφτηκαν» ή ήρθαν ως αντιδάνεια από τη δυτική ακαδημαϊκή κοινότητα. Προσεγγίσεις όπως: - Διαθεματική προσέγγιση. Μια πρακτική στο χώρο της γνωστική ψυχολογίας και της παιδαγωγικής, όπου, επειδή η γνώση είναι ενιαία και αδιαίρετη, για να προσεγγιστεί ένα θέμα προς μελέτη, σφαιρικά και πολυδιάστατα, αντλούμε γνώσεις και ερευνητικά εργαλεία από πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα ή θεματικές. - Αλληλοδιδασκαλία. Επειδή, με αυτή την προσέγγιση, απουσιάζουν οι εξουσιαστικές σχέσεις διδάσκοντα - διδασκόμενου, τα παιδιά είναι, γνωστικά, πιο κοντά το ένα στο άλλο, επινοούν τρόπους που είναι προσφορότεροι στους αντιληπτικούς τους μηχανισμούς. (Λέγεται ότι μαθαίνουμε 95% αυτού που διδάσκουμε). - Βιωματική προσέγγιση. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική προσέγγιση, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, «μαθαίνουν κάνοντας», που αποτελεί το μότο κορυφαίων παιδοψυχολόγων (Dewey, Bruner, Frey, κ.λπ., σύμφωνα με τους οποίους, τα παιδιά μαθαίνουν ανακαλύπτοντας, αναπτύσσονται φυσιολογικότερα οι συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες, και το σχολείο δεν είναι ετοιμασία για τη ζωή, αλλά η ίδια η ζωή. Και ο Περικλής έλεγε πως «αχρείος (άχρηστος) για τη δημοκρατία, ο μη ενεργός, μη συμμετοχικός πολίτης. - Παιδεύει παίζειν: Η μαθησιακή διαδικασία πραγματώνεται με παιγνιώδη τρόπους. Με το παιχνίδι και την κοινωνική μάθηση δίνεται έμφαση στο συναίσθημα που βιώνεται. Εκφράζονται ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα και κατανοείται ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουν στη διαμόρφωση συμπεριφορών. Ο λόγος που τα παιδιά είναι «ερωτευμένα» με το παιγνίδι είναι γιατί το μαθαίνουν μέσα από την αλληλοδιδασκαλία, και τη βιωματική προσέγγιση. Με άλλα λόγια, αν το παιγνίδι το

5 δίδασκε το σχολείο, τα παιδιά θα το αντιπαθούσαν, εξίσου, όπως και τη σχολική γνώση. - Ομαδοκεντρική διδασκαλία, μέσα από την οποία αποσκοπείται η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή και η κοινωνική του ένταξη. Παράλληλα, με τη συγκρότηση και αποδοχή κοινών αξιών, πραγματώνεται η ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών, συναισθηματικών και γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Με την διαδικασία εσωτερίκευσης των κοινωνικών ρόλων αναπτύσσεται η αυτοαντίληψης του παιδιού. Η διαδικασία της μάθησης αποκτά συλλογικό χαρακτήρα και το «εγώ» του κάθε μαθητή εντάσσεται, χωρίς να υποτάσσεται, μέσα στο «εμείς» της ομάδας. - Η γνώση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο καλλιέργειας του κριτικού προσώπου, συμβάλλοντας στην αυτοπραγματωσή του και προσφέροντάς του ρινίσματα ευτυχίας. Το έλλειμμα αυτών μας οδήγησε στα έσχατα. Η εκπαίδευσή μας εστιάζεται στην επαγγελματική μας κατάρτιση, πρώτιστα και αυτή λειψή - και όχι στην παιδεία. Αυτό μας οδήγησε σε μια προβληματική ιεράρχηση των αξιών μας. Με αποτέλεσμα: να απουσιάζει η κριτικότητα, η κοινωνική συνείδηση, η δημοκρατική συνείδηση, η οικολογική συνείδηση, η καταναλωτική συνείδηση, η ανάληψη ευθύνης. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε συνειδησιακά προβλήματα όταν αδικούμε το συνάνθρωπό μας, όταν βιώνουμε την αναξιοκρατία σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής. Δεν έχουμε ενσυναίσθηση, δεν εκτιμούμε ό,τι έχουμε, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις ανάγκες μας από τις επιθυμίες μας, δεν έχουμε ενοχές όταν δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας επαγγελματικές και προσωπικές. Πεποίθηση του ΠτΟ είναι πως: - Το παρελθόν και το μέλλον του Ελληνισμού εμφωλεύει στην παιδεία και τον πολιτισμό. Εκεί, πρώτιστα, θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. - Στη ζωή δεν υπάρχουν προορισμοί, αλλά διαδρομές. Η παγκοσμιοποιημένη οικουμένη είναι, άτεγκτα, ανταγωνιστική. Συνεπώς, για να επιβιώσουμε ως κοινωνία προσώπων, με συγκεκριμένο αξιακό σύστημα, πολιτισμική ταυτότητα και εθνική κληρονομιά, και όχι ως άθυρμα ατόμων με έλλειμμα υπαρξιακού νοήματος και διληματικό διακύβευμα, θα πρέπει να βγούμε από τη βολή μας, και να αλλάξουμε ρώτα που θα χαρακτήριζαν έναν κριτικό Κρητικό. - Λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ηλιοφάνειας, σύνθεσης εδαφικών ιχνοστοιχείων, τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα μας, ποιοτικά, αισθησιακά και γευστικά, είναι κορυφαία στον κόσμο. Εκεί πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. - Η Κρήτη και η Ελλάδα δεν είναι ένας τυχαίος τουριστικός προορισμός. Μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε σε ποιοτικό, υψηλού μορφωτικού κεφαλαίου

6 επισκέπτες, που είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον τόπο μας, την ιστορία του, τον πολιτισμό του. - Εργασία και πρόσωπο συγκροτούν μια διαλεκτική ενότητα. Με την εργασία το πρόσωπο, αξιοποιώντας τις γνώσεις και το ταλέντο του, αυτοπραγματώνεται. Συγχρόνως, παράγει έργο, εξασφαλίζει τα προς το ζειν, προσφέρει στην κοινωνία, γεύεται τη χαρά της δημιουργίας του την ευτυχία του. Να κεφαλαιοποιήσουμε στην εργασία για όλους, αφού συνιστά, πέρα από ανάγκη, φυσικό δικαίωμα και προϋπόθεση αυτοπραγμάτωσης του προσώπου. Κάποιες σκέψεις για δράσεις επιδιώξεις του ΠτΟ, προς όφελος όλης της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας, εν γένει, με την προσδοκώμενη ποιοτική «μετάλλαξη» των επισκεπτών τουριστών της. Επιμέρους στόχοι μιας τέτοιας φιλοσοφίας μπορεί να είναι η κεφαλαιοποίηση στην πολιτισμική μας κληρονομιά.. Δηλ., το ΠτΟ να πρωτοστατήσει σε μια αξίωση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα από κοινού με άλλους φορείς ώστε, προϋπόθεση να αποκτήσει κάποιος διδακτορικό στην αρχαιολογία, να κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, στην Κρήτη. Σκεπτικό: Εδώ είναι οι καταβολές του δυτικού αξιακού συστήματος και πολιτισμού του. Ένας χώρος, ζωντανό μουσείο ετών αδιάλειπτης κατοίκησης και συγκατοίκησης δεκάδων πολιτισμών. Όποιον πολιτισμό του δυτικού κόσμου - και όχι μόνο πραγματευτεί ο υποψήφιος διδάκτορας, δεν μπορεί, παρά να προσφύγει την Κρήτη, ως πρωτογενή πηγή πληροφόρησης. Μια άλλη διεκδίκηση, με συναφές σκεπτικό, θα μπορούσε να είναι για τους υποψήφιους διαιτολόγους, ειδικευμένους στη Μεσογειακή δίαιτα. Να δικαιούται η Κρήτη να προσφέρει ή να βεβαιώνει, και τυπικά, την Επάρκειά του, αφούη παραδοσιακή κρητική «συνταγή δίαιτα» θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Αναλυτικού του Προγράμματος. Τέλος, ο μελετητής της βοτανολογίας χορτολογίας, να σπουδάζει για κάποιο χρονικό διάστημα στην Κρήτη. Αφού η χλωρίδα της Κρήτης αναγνωρίζεται, και από διεθνείς ακαδημαϊκούς οργανισμούς, ως μοναδική. Αυτές και άλλες παρεμφερείς επιτυχημένες παρεμβάσεις του Π.τ. Ο., θα μπορούσαν να αλλάξουν, δραματικά, τόσο την αντίληψη του κόσμου για τη σύγχρονη Ελλάδα, όσο και την τουριστική ποιότητα της Νήσου (γιατί άλλη ποιότητα τουριστών έρχεται στην Κρήτη, και στην Ελλάδα, επειδή εκτιμούν την Κνωσό, και άλλη γιατί εκτιμούν τα σφηνάκια και τα μπουρδέλλα της Χερσονήσου και της Σταλίδας). Και αυτά θα πιστωνόταν στο Π.τ.Ο., πέρα από την ουσιαστική προσφορά στον τόπο και τους ανθρώπους του.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1. Εισαγωγή H εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) / Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) στα Προγράμματα Σπουδών αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 249 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1. Εισαγωγή H εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) / Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) στα Προγράμματα Σπουδών αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων

Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων Μπεζάτη Θεοδώρα Φιλόλογος Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες» Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2 Τα Μετέωρα Βήματα του Προσανατολισμού στην εποχή της Αβεβαιότητας: Συνέπειες για το ΕΠΑ.Λ 1 Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy Σύμβουλος του Π.Ι, Πρόεδρος του Τομέα Σ.Ε.Π. 2 1. Εισαγωγικά Ήταν όλα κάποτε αλλιώς στο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!»

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Δρ. Λεωνίδας Χ. Μπόμπας Συγκριτικός της Εκπαίδευσης Δ/ντής Σπουδών «Νέα Εκπαιδευτήρια-Γ. Μαλλιάρα» Προλογικές διασαφηνίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση

Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση Η µάθηση είναι ένα σύνθετο εσωτερικό βιολογικό και πνευµατικό φαινόµενο που έχει µελετηθεί από διάφορους κλάδους της επιστήµης όπως ψυχολογία, παιδαγωγική, φυσιολογία,

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 3205 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 197 23 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 8561/Δ2 Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Φυσική Αγωγή» της Α, Β, Γ τάξης Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις αρχές του 21ου αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές

Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις αρχές του 21ου αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΘΕΝΑΚΗ Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις αρχές του 21ου αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές Βασίλειος Εμμ. Φθενάκης Free University of Bolzano, Italy Universität Bremen, Deutschland Ρέθυμνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ρ Χρυσάνθη Κάτζη Frederick Research Centre Η έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης Η έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης προσδιορίζεται το 1987 από την έκθεση Bruntland ως το είδος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 14043 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 934 14 Απριλίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση 1. Εισαγωγή Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια (από τη μεταπολίτευση και μετά), το ζήτημα του Λυκείου, και το συνδεόμενο με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 Τ.Ε.Ι ΛΑΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 «Αναφορά για τη βελτίωση της διαδικασίας εκπαίδευσης από απόσταση - Η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ιαθεµατικότητα και η Ευέλικτη Ζώνη αλλάζουν την παιδεία και αναβαθµίζουν την ποιότητα της Εκπαίδευσης

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ιαθεµατικότητα και η Ευέλικτη Ζώνη αλλάζουν την παιδεία και αναβαθµίζουν την ποιότητα της Εκπαίδευσης ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ιαθεµατικότητα και η Ευέλικτη Ζώνη αλλάζουν την παιδεία και αναβαθµίζουν την ποιότητα της Εκπαίδευσης Περίληψη ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ Η επιτυχής προσαρµογή του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

1.3. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

1.3. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ 1.3. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ Oι θεματικοί τομείς είναι: Α.Φυσικό Περιβάλλον 1. Εδαφος 2. Υπέδαφος 3. Αέρας 4. Υδατα 5. Πανίδα 6. Χλωρίδα 7. Κλίμα Δομημένο Περιβάλλον (Μεγαλουπόλεις) Β.Άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ Αλέξης Κόκκος «Ο απώτερος στόχος, ο βασικός σκοπός της εκπαίδευσης ενηλίκων είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν τις δυνατότητές τους, να γίνονται πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 14023 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 932 14 Απριλίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής» Α τάξης Γενικού Λυκείου....

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Παραγωγή / Σχεδιασμός / DTP: adaction A.E. Διαφήμιση Μάρκετινγκ Δημόσιες Σχέσεις Πλατεία Ιπποδρομίου 21, 546 21 Θεσσαλονίκη τηλεφωνικό κέντρο/τηλεομοιότυπο:

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. ΕΡΚΥΝΑ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων ΤΕΥΧΟΣ ISSN: 2241-8393

Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. ΕΡΚΥΝΑ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων ΤΕΥΧΟΣ ISSN: 2241-8393 Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. ΕΡΚΥΝΑ Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων ΤΕΥΧΟΣ 2 2014 ISSN: 2241-8393 Τεύχος 2ο (2014) Πίνακας Περιεχομένων Έρκυνα,

Διαβάστε περισσότερα

3. Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και το δίλημμα των πολιτισμικών διαφορών 3.1 Η κριτική στο λόγο περί "πολιτισμικών διαφορών"

3. Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και το δίλημμα των πολιτισμικών διαφορών 3.1 Η κριτική στο λόγο περί πολιτισμικών διαφορών 3. Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και το δίλημμα των πολιτισμικών διαφορών 3.1 Η κριτική στο λόγο περί "πολιτισμικών διαφορών" Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ορίζεται, σύμφωνα με τον επικρατέστερο σήμερα ορισμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Α Μητροπόλεως 15 10185

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα