ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"

Transcript

1 ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 21 εκεµβρίου 2013 Κυρίες και Κύριοι, καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούµε πολύ για την σηµερινή παρουσία σας στην πρώτη δηµόσια εκδήλωση αλληλεγγύης του Ιδρύµατός µας και παρακαλώ τον Πρόεδρο του Ιδρύµατος Κον Γεώργιο Βασιλογεώργη, όπως ανοίξει την εκδήλωση.

2 2 Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, εντελώς µόνος του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κοµµάτι της κοινωνίας, ένα µέρος του συνόλου. Αυτή την πεποίθηση έχουν υιοθετήσει οι Τέκτονες παγκοσµίως και έχουν τοποθετήσει στο κέντρο της φιλοσοφίας τους τον Άνω Θρώσκοντα Άνθρωπο. Σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων τους δε, ασκούν την φιλαλληλία εκφραζόµενη µε την φιλανθρωπία µε την ευρύτερη έννοια της λέξεως δηλ. την αγάπη και την αλληλεγγύη προς κάθε συνάνθρωπό τους. Η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη αποτελούν χωρίς αµφιβολία άξιες στάσεις ζωής στον ανθρώπινο βίο, εφόσον διενεργούνται µε ανυστεροβουλία από τους πράττοντες, χωρίς αλλότριες επιδιώξεις. Η συνεξέτασή τους δεν έχει το νόηµα ότι η µία υ- περτερεί έναντι της άλλης, δεδοµένου ότι κινούνται σε διακριτά επίπεδα της κοινωνικής πραγµατικότητας. ιαφοροποίηση γίνεται απλώς και µόνο, προκειµένου να διευκρινισθεί το περιεχόµενό τους, τα σηµεία τοµής ανάµεσά τους, καθώς και η κατά τα λοιπά διαφορετική κατεύθυνσή τους στο πεδίο δράσης που αντιστοιχεί στη φιλανθρωπία εν σχέσει προς την αλληλεγγύη. Εν πρώτοις, αξίζει να αναγνωρισθεί ότι υπάρχει κάποια κοινή δικαιολογητική βάση ανάµεσα σε φιλανθρωπία και αλληλεγγύη εν γένει. Αυτή συνίσταται σε µία πρακτική αρχή, που γίνεται δεκτή από την αρχαιότητα ως χρυσός κανόνας της ηθικής δράσης. Εάν τη διατυπώσουµε µε θετικό τρόπο, ο οποίος έχει υιοθετηθεί από τον Τεκτονισµό επιτάσσει να αντιµετωπίζουµε τους άλλους έτσι όπως θα ευχόµασταν κι εκείνοι να συµπεριφέρονται απέναντι σ εµάς, διότι οι περιστάσεις της ζωής ενδέχεται να οδη-

3 3 γήσουν οποιονδήποτε από εµάς σε πολύ δυσχερή κατάσταση, η έξοδος από την ο- ποία µόνο µε την αρωγή άλλων να είναι εφικτή. Η αγάπη προς τον πλησίον και η συµπάθεια προς τους πάσχοντες είναι αναµφίβολα σεπτές ηθικές επιταγές έναντι των άλλων. Η έµπρακτη φιλανθρωπία, νοούµενη ως ελεηµοσύνη, αποκτά ηθική αξία, όταν τροφοδοτείται πράγµατι από αγάπη ή ειλικρινή συµπάθεια για τη δυσµενή κατάσταση των άλλων. Η παραίνεση του Εφραίµ του Σύρου είναι κρυστάλλινη: «πανταχού την αγάπην νο- µοθετεί υµίν ο Κύριος». Σε θεολογικά συστήµατα η φιλανθρωπία επιτάσσεται βεβαίως ως χρέος που αντλείται από κάποια υπερβατική αυθεντία, όπως ιερές εντολές ή ακόµη η συµµετοχή σε κάποια εκλεκτή εκ Θεού κοινότητα ανθρώπων. Ωστόσο, έχει σηµασία να εξετάσουµε τον ηθικό λόγο δράσης στη σκέψη του πιστού. Η ηθική αξία της φιλανθρωπίας ο- πωσδήποτε µικραίνει, όταν αυτή εκδηλώνεται µονάχα από φόβο τυχόν µέλλουσας καταδίκης του πιστού. Εάν αντιθέτως η εκπλήρωσή του ηθικού αυτού καθήκοντος, γίνεται από καθαρή α- γάπη προς τον Θεό και την ανθρώπινη κτίση, τότε οπωσδήποτε πλησιάζει προς το ανιδιοτελές φρόνηµα να πράττουµε το ορθό από καθαρή συνείδηση καθήκοντος, χωρίς προσδοκία για επίγεια ή επουράνια επιβράβευση της δράσης µας. Η τελευταία σκέψη µάς φέρνει προς τη νεότερη Ηθική φιλοσοφία, µε αποκορύφωµα το έργο του Ιµµάνουελ Καντ. «Η Ηθική επιτάσσει να συµπεριφερόµαστε προς τους άλλους µε φιλαλληλία µόνον ως αυτοσκοπός, ποτέ απλώς ως µέσον».

4 4 Κυρίες και Κύριοι, Το Τεκτονικόν Ίδρυµα της Ελλάδος, ένα εκ των αρχαιοτέρων σε λειτουργία και δραστηριότητα στην Ελλάδα Θεσµικών Ιδρυµάτων ευποιϊας και παιδευτικής κοινωνικής δραστηριότητος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επιτελεί τον σκοπό του στον το- µέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε µία εποχή που η κοινωνία µας µαστίζεται από ανεργία, οικονοµική ανέχεια, κατάπτωση αξιών και διάλυση του οικογενειακού ιστού, και η γενικευµένη φτωχοποίηση της κοινωνίας εξακολουθεί να τέµνεται από ανισότητες µε σκληρά χαρακτηριστικά όπως η πείνα, η έλλειψη στέγης, η στέρηση από στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, η περίθαλψη και το σχολείο, οι Τέκτονες της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος όπως έκαναν και στο παρελθόν σε παρόµοιες καταστάσεις, προσπαθούν να συνδράµουν µε το υστέρηµά και όχι το περίσσευµά τους µέσω του Τεκτονικού Ιδρύµατος στην προσπάθειά στήριξης της κοινωνίας. Φέτος σε αντίθεση µε προηγούµενα χρόνια το Συµβούλιο του Ιδρύµατος απεφάσισε όπως: Α) ιαθέσει σε Ιδρύµατα κυρίως περιθάλψεως παιδιών και ατόµων µε ειδικές ανάγκες και όχι σε πρόσωπα διατακτικές τροφίµων και υλικών πρώτης ανάγκης. Β) Υποτροφίες δοθούν στοχευµένα σε υποτρόφους που επέλεξαν και υπέδειξαν ευαγή ιδρύµατα. Επί πολλά έτη το Τεκτονικό Ίδρυµα παρά τις επιθέσεις που εδέχθη κατά καιρούς, παρεµβαίνει ποικιλοτρόπως και αφανώς στα κοινωνικά προβλήµατα, υπακούοντας όµως πάντοτε στον ηθικό κανόνα του «ίνα µη γνώτο η δεξιά σου».

5 5 Επί σειρά ετών συνέχισε το φιλανθρωπικό του έργο πάντα όµως µε χαµηλή φωνή όχι µε σκοπό να επηρεάσει αλλά να γίνει αρωγός στην κρατική πρόνοια. Είναι πολλά τα σηµεία στα οποία η παροχή αυτής της βοήθειας υπήρξε καταλυτική σε δύσκολα για το έθνος χρόνια που ακολούθησαν τους παγκοσµίους πολέµους. Σήµερα εµείς, µε µόνη πηγή εσόδων τις εισφορές των µελών µας, προσπαθούµε να µιµηθούµε τους προκατόχους µας και να θέσουµε εκτός των άλλων και ένα παράδειγµα προς µίµηση. Με την ευχή όπως η Γέννηση του Κυρίου µας φωτίσει µε το ανέσπερο φώς της αγάπης προς τον διπλανό µας, Εύχοµαι σε όλους σας, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ καθώς και ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΟ 2014 Γεώργιος Βασιλογεώργης Πρόεδρος του Τεκτονικού Ιδρύµατος Προλόγηση του Κου Νικολάου Παπαγιαννίδη (µέλους του.σ. του Ιδρύµατος) Υπάρχουν στην Βόρειο Ελλάδα, τρία (3) παραρτήµατα αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόµων µε αναπηρία, στις Σέρρες, στην Κοµοτηνή και στην Θεσσαλονίκη. Περιθάλπουν παιδιά ανίατα, µε βαριές νοητικές στερήσεις και βαριές σωµατικές αναπηρίες και εφαρµόζουν προγράµµατα εκπαιδευτικά, θεραπευτικά, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας των τροφίµων τους. Παρακαλώ τις κυρίες Χατζόγλου Ελένη του παραρτήµατος Θες/νίκης, Μωυσιάδου Ελισάβετ του παραρτήµατος Σερρών και Γκότση Αρετή του παραρτήµατος Κοµοτηνής, να προσέλθουν να παραλάβουν τις διατακτικές. Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, λειτουργεί ένας σύλλογος γονέων, φίλων και κηδε- µόνων ατόµων µε προβλήµατα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες η ΑΜΥΜΩΝΗ.

6 6 Παρέχει υπηρεσίες οπτικής διέγερσης, βελτίωσης της αποτελεσµατικής επικοινωνίας, εκµάθησης καθηµερινών δεξιοτήτων, απόκτησης αυτονοµίας, κοινωνικοποίησης, φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας. Παρακαλώ, την κυρία Μπέλου να προσέλθει να παραλάβει τις διατακτικές τροφίµων. Ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα στο οικογενειακό περιβάλλον, είναι η ύπαρξη ασθενούς µε αυτισµό. Ένα καθόλα υγιές άτοµο, να αποµονώνεται, να κλείνεται και να µην επικοινωνεί. Η µόνη στήριξη στα προβλήµατα αυτής της κατηγορίας είναι η Ελπίδα και µια τέτοια ΕΛΠΙ Α είναι οι µονάδες αυτιστικού ατόµου ΕΛΠΙ Α στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και οι ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥ ΕΣ στον Βόλο.

7 7 Είναι πεποίθηση ότι κάθε άτοµο µε αυτισµό έχει διανοητικές ικανότητες. Τα ιδρύµατα αυτά συµβάλλουν στην δηµιουργία δοµών πρώιµης παρέµβασης. ηµιουργία δοµών αυτόνοµης διαβίωσης και συνεχή εκπαίδευση και διατήρηση δεξιοτήτων για απασχόληση προς άρση των κινδύνων κοινωνικού αποκλεισµού. Παρακαλώ, τους Κους Κοντοδήµο Κωνσταντίνο και Μπακαλιάνο Αθανάσιο να προσέλθουν για την παραλαβή των διατακτικών. Από τα πρώτα βήµατα της συγκρότησης ανθρωπίνων κοινωνιών, σοφοί, νοµοθέτες και δάσκαλοι, νοµοθετούσαν και δίδασκαν την προστασία της χήρας µάνας και των ορφανών. Πόλεµοι, ατυχήµατα, ανθρώπινη ανευθυνότητα, στερούν από εύθραυστες µικρές ψυχές την αγάπη, την στοργή και την φροντίδα, τόσο αναγκαία στοιχεία για το αίσθηµα προστασίας και ασφάλειας που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος στα πρώτα βήµατα της ζωής του. Ευτυχώς, στην κοινωνία µας σήµερα, υπάρχουν ευαίσθητοι, αξιόλογοι άνθρωποι µε πλεόνασµα αγάπης, που συντηρούν και στηρίζουν ιδρύµατα προστασίας ορφανών αρρένων και θηλέων. Ιδρύµατα που παρέχουν τροφή, στέγη, ένδυση, ιατροφαρµακευτική φροντίδα, ξένες γλώσσες, πληροφορική, µουσική. Παρέχουν παιδεία από τον παιδικό σταθµό µέχρι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας µας. Τα έξοδα είναι πολλά και σε δύσκολες οικονοµικές συγκυρίες όπως οι σηµερινές, που περνά η Πατρίδα µας, δυσβάσταχτες. Παρακαλώ την Κα Ακριβή Κακλαµάνη Αλέπη από το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Θηλέων, τον Κο Μιχαήλ Στροµπούλη από το Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωάννη και

8 8 Μαρίας Χατζηκυριάκου και τον Κο Καραζήση Κωνσταντίνο από το Ορφανοτροφείο Αρρένων Βόλου, να προσέλθουν να παραλάβουν τις χορηγίες. υστυχώς, στην ανθρώπινη κοινωνία, της αγάπης και της στοργής, υπάρχει και η βαρβαρότης, ο βιασµός, η βιαιότης και η εκµετάλλευσης. Όταν αυτές οι αρνητικότητες αφορούν παιδικές ζωές, η Πολιτεία δια των εισαγγελικών αρχών, παρεµβαίνει και προστατεύει τους αδύναµους. Σήµερα θα τιµήσουµε και θα ενισχύσουµε δύο (2) στέγες προστασίας κακοποιηµένων παιδιών που στον χώρο τους επουλώνουν πληγές και αποκαθιστούν την εµπιστοσύνη στις τραυµατισµένες παιδικές ψυχές για τους ανθρώπους. Παρακαλώ, τον Κο Ταχιάδη Μιχαήλ από την Στέγη Θηλέων Π. Φαλήρου Άγιος Αλέξανδρος και την Κα Μαριάννα Κολοβού από το Σπίτι της Άρσις για παιδιά και εφήβους σε κίνδυνο να προσέλθουν να παραλάβουν τις διατακτικές. Ιδρύθηκε το 1912 ως ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ και το 1978 λόγω του ότι δεν υπήρχαν τέτοιας κατηγορίας παιδιά, µετονοµάσθηκε σε ΠΡΟ- ΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ. Φιλοξενεί παιδιά αγόρια κορίτσια προσχολικής ηλικίας δυόµιση έως πεντέµισι ετών από όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι όχι µόνο η προστασία και η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών, αλλά η διαπαιδαγώγησίς τους όσο και η στήριξη των ιδίων και των οικογενειών του, έτσι ώστε, φεύγοντας τα παιδιά, να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες εφόσον είναι δυνατόν. Αφού αυτό είναι το καλύτερο για τα ίδια. Παρακαλώ την Κα Μαρία Θανοπούλου από το ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟ- ΦΕΙΟ, όπως προσέλθει να παραλάβει την χορηγία.

9 9 Άφρονες τους έκλεψαν τον εκπαιδευτικό εξοπλισµό, τους υπολογιστές, τις ειδικές γραφοµηχανές, 35 µπαστούνια µελών του και µπίπερ. Θα τους τα αντικαταστήσουµε για να µπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους. Παρακαλώ την Κα Καρυπίδου Ελένη από τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝ ΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ να προσέλθει για να παραλάβει το αιτηθέν ποσό. Συστάθηκε το 1902 ως φιλάνθρωπος αδελφότης στήριξε τις ανάγκες της κοινωνίας της Καβάλας και της Μακεδονίας στην πολυκύµαντη περίοδο των πολέµων από τον Β Παγκόσµιο Πόλεµο µέχρι σήµερα. Από το 1973, λειτουργεί ως γηροκοµείο, προσφέροντας στοργή, αγάπη, νοσηλευτική και ιατροφαρµακευτική περίθαλψη σε 95 γέρους και γερόντισσες. Παρακαλώ τον Κο Σπανάκη Ιωάννη εκ µέρους του ΠΟΥΛΗ- ΕΙΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ να προσέλθει να παραλάβει την χορηγία. Στο κέντρο της κοινωνικής πρόνοιας Ζακύνθου, σήµερα περιθάλπονται 60 ηλικιωµένοι, χρόνια πάσχοντες, µε εικοσιτετράωρη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα, φιλοξενούνται 15 άπορα άτοµα και τους παρέχονται όλα τα αναγκαία εφόδια και 30 άτοµα µε ειδικές ανάγκες που ακολουθούν ειδικό πρόγραµµα επαγγελµατικής κατάρτισης και ψυχικής τόνωσης. Παρακαλώ τον Κο Γιαννούλη Ιωάννη, πρόεδρο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ να παραλάβει την χορηγία. Η εταιρία σπαστικών Β. Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1980 κι διοικείται κατά πλειοψηφία από άτοµα µε ειδικές ανάγκες ή συγγενείς τους. Στοχεύει να συντελέσει ώστε να δη-

10 10 µιουργηθούν στην κοινωνία οι κατάλληλες συνθήκες για την ισότιµη ένταξη των αναπήρων. Εφαρµόζει προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης, έχει τµήµατα εργοθεραπείας και φυσιοθεραπείας και προάγει σε ειδικές περιπτώσεις την εκπαίδευση σε αυτόνοµη υποστηριζόµενη διαβίωση. Παρακαλώ την Κα Λεβεντάκη Αναστασία, εκπρόσωπο της Εταιρίας Σπαστικών, να προσέλθει να παραλάβει την χορηγία. Ο Τζων Κέννεντυ απευθυνόµενος στους πολίτες της πατρίδας του, είπε κάποτε : «Μην ρωτάς τι µπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα αλλά σκέψου τι µπορείς εσύ να κάνεις για την χώρα σου». Η πατρίδα µας περνά δύσκολες ώρες και οικονοµικά πιέζεται από παντού. Υπάρχουν συµπολίτες µας σε άσυλα και δηµόσια ψυχιατρεία που περνούν πολύ δύσκολα. Οι παροχές λίγες, οι τρόφιµοι πολλοί. Στο ψυχιατρείο Σαυρουπόλεως στην Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 600 ψυχασθενείς και φροντίζονται άλλοι 200 περίπου εκτός ψυχιατρείου, παρακολουθούµενοι για επανένταξη. Το Τεκτονικό Ίδρυµα συµπαρίσταται. Παρακαλώ τον Κο Τζιούµη Τριαντάφυλλο, εκπρόσωπο της διοίκησης του ψυχιατρείου, όπως προσέλθει να παραλάβει την χορηγία. Η εκδήλωση περατώθηκε µετά την χορήγηση των υποτροφιών στους αριστούχους φοιτητές που προτάθηκαν από τους επιλεγµένους από το Τεκτονικό Ίδρυµα φορείς. * * *

Φιλανθρωπικά Ιδρύµατα (*) 1. «Αγκαλιά», Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού. Φιλανθρωπικό µη κερδοσκοπικό σωµατείο που ιδρύθηκε το 1998. Μαζί µε το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού ο σύλλογος παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Φιλανθρωπικά Ιδρύματα (*)

Φιλανθρωπικά Ιδρύματα (*) Φιλανθρωπικά Ιδρύματα (*) 1. Αγκαλιά, Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού. Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1998. Μαζί με το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού ο σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΜΟΝΑ ΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΚΑΙ Ο

«ΟΙ ΜΟΝΑ ΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΜΟΝΑ ΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» Εισηγητής: κ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΙ ΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης Πρακτικά της συνάντησης φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων σχετικά µε τη δράση: Εθελοντισµός και ικαιώµατα Παιδιού. Αίθουσα Συσκέψεων της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Αθήνα, 26 Μαϊου 2011. Φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ κ. ΦΟΥΣΤΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ Πρόγραμμα Grundtvig : 2009-1-LT1-GRU06- ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ επιμέλεια Εξάρχου Ζωή, Κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Υπεύθυνη του «Θεοδωρίδειου Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1877-2007

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1877-2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυµα του Προέδρου... 4 Διεθνές Κίνηµα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ηµισελήνου... 6 Οι θεµελιώδεις αρχές... 8 Το έµβληµα... 12 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός... 14 Η ιστορία... 16 Παρουσία του

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Συντονιστές καθηγητές: Φουρναράκης Φίλιππος Σαββοπούλου Αντιγόνη ~ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Ε.Σ.Α.Ε.Α.) ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων Η παρούσα Εκθεση συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός Απολογισμός 2005. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η προστιθέμενη «αξία» του ΟΤΕ

Κοινωνικός Απολογισμός 2005. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η προστιθέμενη «αξία» του ΟΤΕ Κοινωνικός Απολογισμός 2005 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η προστιθέμενη «αξία» του ΟΤΕ O Όμιλος ΟΤΕ Σταθερή τηλεφωνία Ο OTE είναι ο μεγαλύτερος πάροχος σταθερής τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα και ο βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Μεθοδολογική προσέγγιση ανάπτυξης των Θεματικών Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Μήνυμα Δημάρχου... 3 Εισαγωγή Προέδρου Ο.Κ.Π.Α.Π.Α... 5 Α. Κρίση και Κοινωνική πολιτική... 7 Β. Γενικές παρατηρήσεις... 9 Γ. Κεντρική υπηρεσία... 10 Γ1. Οικονομικά στοιχεία Ο.Κ.Π.Α.Π.Α...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ... 6 Η ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 8 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 13 1. Μονάδες εκπαίδευσης στην Ελλάδα... 14 2. Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00' συνεδρίασε στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "Η ΣΗΜΑΣΙΑ, ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ" Κατωπόδη Παρθενία, Σκαρλάτου Όλγα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ, ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Κατωπόδη Παρθενία, Σκαρλάτου Όλγα ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "Η ΣΗΜΑΣΙΑ, ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ" Κατωπόδη Παρθενία, Σκαρλάτου Όλγα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Βαθµός ικανοποίησης των γονέων - παιδιών που βρίσκονται στους ηµοτικούς Παιδικούς Σταθµούς του ήµου Ηρακλείου». ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Eφαρμογή Ασύλου & Ένταξη προσφύγων & αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη

Eφαρμογή Ασύλου & Ένταξη προσφύγων & αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη Eφαρμογή Ασύλου & Ένταξη προσφύγων & αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη Έκθεση Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2013 H έκδοση της έκθεσης «Άσυλο και ένταξη αιτούντων και προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» έγινε με την συνδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ... 6 Η ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 8 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 13 1. Μονάδες εκπαίδευσης στην Ελλάδα...

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανίχνευση Οµάδας υψηλού κινδύνου για άνοια σε άτοµα των 65 ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης Σχολές Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Φυσικοθεραπείας Πτυχιακή εργασία µε θέµα: ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Εισηγήτρια: Κα Γεωργιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας

Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας E R T Y U I S D F G H J Z X C V B N ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ Ε Σ Α ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Α Το Έργο συγχρηματοδοτείται έως 80% από το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΙΛΙΓΚΟΥ ΓΚΟΛΦΩ Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Α μέρος)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Α μέρος) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Α μέρος) ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ψαθάς Δημήτρης Παιδαγωγός MSc 14-6-09 Τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί εντόνως το πρόβλημα των Ατόμων με Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ικαιώµατα Ψυχικώς Πασχόντων ΜΟΝΑ Α ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ Εργασία σπουδαστών μαθήματος Εισαγωγή στην Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση Εποπτεία (Ι) του Γ Εξαμήνου (χειμερινό 2012-13) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση ActionAid Hellas Φαλήρου 52, 11741 Αθήνα Τ: 2109212321 E: info.hellas@actionaid.org www.actionaid.gr H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική,

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος

Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος Κέντρο Ηµέρας ΕΣΤΙΑ 2002-2008 Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος ΣΥΝΘΕΣΗ Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρία Έρευνας Εκπαίδευσης & Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μαρασλή 51 & Ζουµετίκου 9 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54249

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωποι για τον Άνθρωπο

Άνθρωποι για τον Άνθρωπο ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Άνθρωποι για τον Άνθρωπο Οργανώσεις με κοινωνικό έργο στον χώρο της υγείας Άνθρωποι για τον Άνθρωπο Οργανώσεις με κοινωνικό έργο στον χώρο της υγείας ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ περιεχόμενα Praksis...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΙ ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

Διαβάστε περισσότερα