Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ"

Transcript

1 Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

2 Διαταραχή της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική και επικοινωνιακή ανάπτυξη. Άγνωστες αιτίες. Δεν είμαστε σε θέση να τον αποτρέψουμε (πρόληψη) ή να το θεραπεύσουμε. Τα συμπτώματα είναι αρκετά ανόμοια. Πάντα περιλαμβάνουν ελλείμματα στις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Παρατηρείται περιορισμένο ενδιαφέρον και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

3 Τριάδα των διαταραχών: Κοινωνικοποίηση: μείωση, παρέκκλιση και καθυστέρηση στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης, ειδικά της διαπροσωπικής ανάπτυξης. Γλώσσα και επικοινωνία: μειωμένη χρήση, παρέκκλιση της γλώσσας και της επικοινωνίας (λεκτική και μη). Σκέψη και συμπεριφορά: ακαμψία στη σκέψη, τη συμπεριφορά. Απουσία συμβολικού παιχνιδιού.

4 Διαταραχή στην αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση. Διαταραχή στην κοινωνική επικοινωνία. Άκαμπτη σκέψη, περιορισμένο παιχνίδι και φαντασία, στερεοτυπικές συμπεριφορές και ενδιαφέροντα.

5 Προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης. Προβλήματα μίμησης της κίνησης. Διαταραχές του οπτικού ελέγχου και βλεμματικής επαφής. Προβλήματα λόγου. Ασυνήθιστες παράξενες αντιδράσεις σε αισθητηριακές εμπειρίες. Ακατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις. Ποικίλες διαταραχές στις φυσικές λειτουργίες και τη φυσική ανάπτυξη. Ιδιαίτερες ικανότητες. Προβλήματα συμπεριφοράς.

6 Ψυχολογικά ή περιβαλλοντικά αίτια Οργανικά αίτια

7 Ψυχολογικά ή περιβαλλοντικά αίτια: Έμφαση σε συναισθηματικές δυσκολίες και ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορεί να οφείλεται σε πρώιμο περιβαλλοντικό στρες ή τραύμα, σε ελλιπή αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού, σε ψυχοπαθολογία ή ακρότητα στη συμπεριφορά των γονέων. Σύμφωνα με το Bettelheim (1967) ο αυτισμός είναι αποτέλεσμα ακατάλληλης μητρικής φροντίδας (μητέρα ψυγείο). Οι θεωρίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

8 Οργανικά αίτια: Εγκεφαλική λειτουργία Ερευνητές άρχισαν να καταλαβαίνουν ποια μέρη του εγκεφάλου επηρεάζονται από τον αυτισμό. Διαφορές στο μεταιχμιακό σύστημα και το μετωπιαίο λοβό. Τα νευρικά κύτταρα στον ιππόκαμπο και το αμυγδαλοειδές σώμα είναι ανώριμα. Στα άτομα με αυτισμό μπορεί να υπάρχουν λιγότερα κύτταρα Purkinje και λιγότεροι νευρώνες στην παρεγκεφαλίδα.

9

10 Εντοπίζεται ανώμαλη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που οφείλεται στις χημοκίνες. Αύξηση της σεροτονίνης στο αίμα πολλών αυτιστικών παιδιών ενώ στο νωτιαίο υγρό και σ άλλα σημεία του σώματος είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.

11 Γενετικές ανεπάρκειες Αν ένα από τα ομοζυγωτικά δίδυμα έχει αυτισμό, 90% πιθανότητες να έχει και το άλλο παιδί. Παιδιά που έχουν αδέρφια με αυτισμό είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ενδείξεις αυτισμού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οφείλεται σε σύνθετες αλληλεπιδράσεις 3 ως 15 γονιδίων.

12 Χρωμοσωμικές ανωμαλίες Το «εύθραυστο-χ σύνδρομο» προκαλεί νοητική υστέρηση. Παρατηρείται περισσότερο στα αγόρια. Εμφανίζει πολλά συμπτώματα ίδια με αυτά του αυτισμού (καθυστέρηση στην κατάκτηση του λόγου, ηχολαλία, ανικανότητα τήρησης των πραγματολογικών κανόνων) % των αυτιστικών παιδιών έχουν χρωμοσωμική ανωμαλία, με πιθανότερη το εύθραυστο-χ σύνδρομο.

13 Προγεννητική ή περιγεννητική βλάβη Υψηλό ποσοστό περιγεννητικών επιπλοκών σε παιδιά με αυτισμό. Το παιδί παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του τοκετού και τα αναπτυξιακά προβλήματα των εμβρύων μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες κατά τη γέννηση. Η παρουσία δυσμενών περιγεννητικών παραγόντων υποδηλώνει εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας ίσως της ανοξίας.

14 Μολυσματικές ασθένειες Καταγράφονται περιπτώσεις που υπάρχει προσβολή παιδιών από ιό πριν την εκδήλωση των αυτιστικών συμπτωμάτων. Μόλυνση στις μητέρες, στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Εάν το ΚΝΣ μολυνθεί σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, μπορεί να προκληθεί αυτισμός. Οι ρετροϊοί, ο έρπις και ο μεγαλοκυτταροϊός έχουν προταθεί ως πιθανά αίτια του αυτισμού.

15 Προσβάλλει 1 στις 700 γεννήσεις. Ομοζυγώτης δίδυμος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει αυτισμό, απ ότι ετεροζυγώτης. 4 φορές συχνότερος στα αγόρια. Το 75% παρουσιάζει χαμηλό νοητικό επίπεδο. Έναρξη της διαταραχής πριν τα 3 χρόνια.

16 Δεν υπάρχουν βιολογικοί δείκτες ή ιατρικά τεστ που να μπορούν να υποδείξουν την παρουσία του αυτισμού. Οι συμπεριφορικές εκδηλώσεις συχνά ποικίλουν ως συνάρτηση της ηλικίας ή του αναπτυξιακού επιπέδου. Γνωρίσματα που διακρίνονται κατά τη σχολική ηλικία, μπορεί να μην είναι τα ίδια με εκείνα της προσχολικής ή της εφηβικής ηλικίας. Tα συμπτώματα του αυτισμού ταυτίζονται με αυτά ορισμένων άλλων ασθενειών

17 Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών (DSM-IV). Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων (ICD-10).

18 Α. Διαταραγμένη κοινωνική συμπεριφορά Διαταραχές σε μη λεκτική κοινωνική συμπεριφορά, όπως οπτική βλεμματική επαφή και συναισθηματική έκφραση. Διαταραχές στην ανάπτυξη σχέσεων με συνομηλίκους. Διαταραχές στη μεταφορά πληροφοριών χωρίς προτροπή από το περιβάλλον. Διαταραχές σε αμοιβαίες κοινωνικές επαφές και συναλλαγές.

19 Β. Διαταραγμένη επικοινωνία Ανύπαρκτη ή καθυστερημένη ομιλία χωρίς καμία προσπάθεια ανάπτυξης άλλων τρόπων επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα με χειρονομίες ή παντομίμα. Έλλειψη πρωτοβουλίας στην έναρξη ή διατήρηση συνομιλιών με άλλους ανθρώπους. Χρήση στερεότυπου, επαναληπτικού και με άλλες ιδιορρυθμίες λόγου. Έλλειψη φαντασίας και προσποίησης στο παιχνίδι.

20 Γ. Περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναληπτική ή στερεότυπη συμπεριφορά Περιορισμένα ενδιαφέροντα και ενδιαφέρον για πράγματα στο περιβάλλον τους που δεν ενδιαφέρουν συνήθως τα συνομήλικα τους παιδιά. Αντίσταση σε αλλαγές, ακόμα και για πολύ ασήμαντα πράγματα και επιμονή σε ρουτίνες και τελετουργίες που δεν έχουν καμιά λειτουργικότητα. Στερεότυπες κινήσεις, στερεότυπος λόγος και στερεότυπη επεξεργασία οπτικών και άλλων ερεθισμάτων, π.χ. αμφιταλαντεύσεις, κινήσεις χεριών και ασυνάρτητος λόγος. Ασυνήθιστο ενδιαφέρον για μέρη ή χαρακτηριστικά αντικειμένων, π.χ. σε ρόδες αυτοκινήτων, κάποιο χρώμα κ.λ.π..

21 Συχνή εμφάνιση ψυχοπαθολογίας στον αυτισμό. Η παρουσία ή όχι συννοσηρότητας παίζει ρόλο στη χειρότερη ή καλύτερη έκβαση. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση έχει σημασία στον αυτισμό. Στο πλαίσιο συννοσηρών καταστάσεων προκύπτουν τάσεις και συμπεριφορές που τείνουν να καθιερώνονται.

22 Νοητική καθυστέρηση. Σύνδρομο Asperger. Σχιζοφρένεια. Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. (Δ.Ε.Π)

23 Στη Ν.Κ υπάρχει ανικανότητα για επίλυση πρακτικών προβλημάτων, στον αυτισμό αδυναμία για επικοινωνία και ιδιομορφίες της συμπεριφοράς. Τα παιδιά με Ν.Κ επιδιώκουν την επαφή με την πραγματικότητα, δεν έχουν δυσκολία στην επεξεργασία των ερεθισμάτων και μεταπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης τους, σε αντίθεση με τα αυτιστικά. Σε παιδιά με Ν.Κ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

24 Τα χαρακτηριστικά δεν είναι τόσο διάχυτα στο σύνδρομο Asperger. Χαρακτηριστικά όπως: διαταραχή της επαφής, ιδιομορφίες στην επικοινωνία, δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή, κινητικές στερεοτυπίες, σποραδικές κατακτήσεις εξαιρετικής διανοητικής ικανότητας σε συγκεκριμένες περιοχές, διάσπαρτο πεδίο διανοητικών επιτευγμάτων, υπάρχουν αλλά πιο ήπια. Οι νοητικές λειτουργίες δεν υφίστανται γενική καθυστέρηση ή επιβράδυνση.

25 Με έναρξη την παιδική ηλικία εμφανίζεται ύστερα από χρόνια φυσιολογικής ανάπτυξης. Ο αυτισμός δε συνδέεται με τη σχιζοφρένεια με κανένα ευθύ τρόπο. Παρουσιάζεται περίπου εξίσου και στα 2 φύλα. Δε συνδέεται με Ν.Κ και κρίσεις επιληψίας. Υπάρχουν περίοδοι που αγγίζουν το κανονικό. Συνοδεύεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις. Σπάνια αναφέρεται στο οικογενειακό ιστορικό αυτιστικών παιδιών.

26 Διαταραχή αποτελούμενη από μικρή διάρκεια προσοχής. Ο δρ.gillberg υποστηρίζει πως υπάρχει ένα συνεχές μεταξύ αυτισμού και Δ.Ε.Π. Ορισμένα παιδιά ίσως βρίσκονται στη μέση του συνεχούς, με ένα συνδυασμό Δ.Ε.Π και αυτιστικών διαταραχών. Τα παιδιά αυτά έχουν «απαλά» νευρολογικά σημάδια μαζί με Δ.Ε.Π και είναι κοινωνικά αδέξια.

27 Σκοπός: η συμβολή στη διαγνωστική διαδικασία ή/και η επιλογή των κατάλληλων στόχων για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μπορεί να είναι τυπική ή άτυπη. Η επιλογή του τρόπου εξαρτάται από την ηλικία, τον τρόπο που επικοινωνεί το παιδί, το επίπεδο κατανόησης και έκφρασης του προφορικού λόγου, τη σοβαρότητα του αυτισμού, τη συνύπαρξη άλλων διαταραχών.

28 Παρατήρηση του παιδιού: Αν το παιδί ανταποδίδει το χαμόγελο. Αν ακολουθεί το βλέμμα μας σε άλλη κατεύθυνση. Να μας δείξει τη μητέρα του ή κάποιο κάδρο με το δάχτυλο του, αν του το ζητήσουμε. Αν κοιτάζει παρατηρητικά γύρω του ή κοιτάζει τον εξεταστή. Αν ανταποκρίνεται στο άκουσμα το ονόματος του όταν δεν είμαστε στο οπτικό του πεδίο. Να κρίνουμε ικανοποιητικά την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού (παιχνίδια).

29 Να ρωτήσουμε τη μητέρα. Τομείς: απλή συζήτηση, πρόθεση και τρόποι επικοινωνίας, επικοινωνιακές δεξιότητες, κατανόηση λόγου, εκφραστική ικανότητα, λεξιλόγιο, πραγματολογία.

30 Χρησιμοποιούνται σταθμισμένα τεστ προκειμένου να αξιολογηθεί ο λόγος και η επικοινωνία του παιδιού. Pre-verbal Communication Schedule (Kerman and Reid 1987) Action Picture Test (Renfrew 1995) Symbolic Play Test (Low and Costelo 1988)

31 Συμπεριφορικές-Γνωστικές προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Προσεγγίσεις ενίσχυσης της εναλλακτικής επικοινωνίας. Αισθητηριακές-Κινητικές προσεγγίσεις. Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Βιοχημικές προσεγγίσεις.

32 Γνωστική-Συμπεριφορική Πρόγραμμα TEACCH

33 Θεμέλιος λίθος: η δομημένη διδασκαλία που χρησιμοποιείται. Επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων των παιδιών με αυτισμό χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες τους. Προσφέρονται ατομικοί χώροι εργασίας και οπτικά βοηθήματα. Ημερήσιο πρόγραμμα: λεκτικές οδηγίες, φωτογραφίες, αντικείμενα.

34 Η διαμόρφωση της τάξης υπαγορεύεται από τις δεξιότητες και τις ικανότητες των παιδιών που φοιτούν σε αυτή. Αρχικά στοχεύει στο σχεδιασμό προστατευόμενων πλαισίων που βοηθούν το παιδί να χρησιμοποιεί δεξιότητες που ήδη κατέχει. Στη συνέχεια ενισχύεται η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο κοινωνικό σύνολο.

35 Κοινωνικές ιστορίες Ο κύκλος των φίλων

36 Αντιμετώπιση κοινωνικών και επικοινωνιακών προβλημάτων. Περιγραφή κοινωνικής κατάστασης και παροχή ενδείξεων και οδηγιών για την εκδήλωση των κατάλληλων κοινωνικών αντιδράσεων. Χρησιμοποιούνται ακόμα για να εισάγουν αλλαγές, νέες ρουτίνες, να διδάξουν νέες δεξιότητες και να εξηγήσουν τα αίτια της συμπεριφοράς των άλλων. Σημαντικό είναι να γενικευτεί η κατακτημένη δεξιότητα. Δεν είναι εύκολο να περιγραφούν όλες οι συνθήκες μέσα από μια ιστορία.

37 PECS Νοηματική γλώσσα

38 Ουσιαστικά διδάσκει το παιδί να ανταλλάσσει με ένα δάσκαλο μια φωτογραφία του επιθυμητού αντικειμένου. Χωρίς λεκτικές προτροπές. Χρειάζονται ισχυροί ενισχυτές ώστε να κινητοποιήσουν το παιδί να επικοινωνεί. Είναι πιο σημαντικό ο τρόπος με τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί μια λέξη παρά το ότι μπορεί να παράγει μια λέξη. Πιο αποτελεσματικό να ξεκινήσει με δύο εκπαιδευτές.

39 Το πρώτο μάθημα είναι πώς να ζητά το παιδί αυθόρμητα κάποια αντικείμενα ή δραστηριότητες. Όταν το παιδί είναι σε θέση να διεξάγει μια συναλλαγή φωτογραφιών με αξιοπιστία, η εκπαίδευση μεταβάλλεται για να προάγει τον αυθορμητισμό, την επιμονή και τη γενίκευση. Η τρίτη φάση αφορά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα σύμβολα. Μετά την κατάκτηση αυτή, η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δομής μιας πρότασης.

40 Χρειάζεται να διδαχτεί στα παιδιά να χρησιμοποιούν προτάσεις όπου μια εικόνα αναπαριστά το «θέλω» και μια το επιθυμητό αντικείμενο. Στη συνέχεια στόχος είναι το χτίσιμο πιο περίπλοκων προτάσεων. Επικοινωνιακή λειτουργία. Γενίκευση.

41 Μη κατευθυνόμενο παιχνίδι. Εκπαίδευση στην πιλοτική αντίδραση. Ενσωματωμένες ομάδες παιχνιδιού.

42 Δυνατότητα συμμετοχής σε παιχνίδι με πιο ικανούς συνομηλίκους, με φυσιολογική ανάπτυξη σε φυσικά περιβάλλοντα. Στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση ποικίλουν από τον προσανατολισμό, στον αντικατοπτρισμό, στο παράλληλο παιχνίδι. Τέλος, στο κοινό επίκεντρο προσοχής, στην κοινή δράση και στην υπόδηση ρόλου.

43 Ψυχαναλυτική Θεραπεία κρατήματος

44 Εμπνεύστρια η Martha Welch. Ο γονιός ή ο εκπαιδευτής αγκαλιάζει το παιδί με τη βία μέχρι να σταματήσει να αντιστέκεται ή μέχρι να περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται ο γονιός να διατηρεί βλεμματική επαφή και να μοιράζεται τα συναισθήματά που λεκτικά. Ενδέχεται το παιδί να βιώνει φόβο, σύγχυση, αβοηθησία, θυμό και προδοσία καθώς προσπαθεί να απομακρυνθεί από την αγκαλιά του ενήλικα.

45 Μουσικοθεραπεία Αισθητηριακή ολοκλήρωση

46 Βασίζεται στην υπόθεση ότι η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι κατά βάση νευρολογική διαδικασία. Παιδιά με αυτισμό βιώνουν δυσλειτουργίες στον τρόπο ενσωμάτωσης των αισθητηριακών δεδομένων από τον εγκέφαλο. Παρουσιάζουν δυσκολίες στους αισθητηριακούς τομείς της καταγραφής, του προσανατολισμού σε ερεθίσματα, της αισθητηριακής ρύθμισης και της αυτορρύθμισης, της επεξεργασίας και διάκρισης αισθητηριακών ερεθισμάτων και της πράξης. Πράξη: σύλληψη, οργάνωση και εκτέλεση μιας ακολουθίας πράξεων.

47 Διαφορετική αντίδραση ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας. Π.χ., το υπερβολικά ευαίσθητο παιδί, γίνεται πιο ήσυχο. Αναπτύσσεται το λεξιλόγιο, βελτιώνεται η βλεμματική επαφή. Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνήσουν και να αποκτήσουν ανεξαρτησία. Δεν υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία για τον τρόπο που επιτυγχάνονται οι αλλαγές.

48 Φαρμακοθεραπεία Άλλες βιοχημικές θεραπείες: 1. Δίαιτα ελεύθερη από καζεΐνη και γλουτένιο. 2. Θεραπεία κατά του μύκητα candida. 3. Θεραπεία με βιταμίνες. 4. Θεραπεία με Διμελθυγλυκίνη. 5. Έλλειψη σιδήρου.

49 Η πλειοψηφία παίρνει ψυχοτρόπα φάρμακα. Υπολείπονται αντιεπιληπτικά και συμπληρώματα για τον αυτισμό. Βελτίωση αυτιστικών συμπτωμάτων. Πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα και με την κατάλληλη γνωστική συμπεριφορική ή συναισθηματική εκπαίδευση και υποστήριξη. Αυξάνεται η ικανότητα του ατόμου να επωφελείται από εκπαιδευτικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις. Η λήψη πρέπει να διακόπτεται σταδιακά για να σταματήσει το παιδί να εξαρτάται από αυτά.

50 Πάνω από άνθρωποι έχουν αυτισμό. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες παροχές υπηρεσιών διάγνωσης, υγείας, εκπαίδευσης, ημερήσιας απασχόλησης και προστατευόμενης διαβίωσης. Μόλις πριν μία δεκαετία ψηφίστηκαν νόμοι που περιλαμβάνουν τα αυτιστικά άτομα. Το κράτος χορηγεί 200 το μήνα σε αυτιστικά παιδιά, εάν διαπιστωθεί πως έχουν πάνω από 67% αναπηρία λόγω νοητικής στέρησης.

51 Συχνότερη παρουσία στα αγόρια. Γονίδια συνδέονται με την εμφάνιση της διαταραχής. Η έκθεση σε τεστοστερόνη κατά την εμβρυική ηλικία σχετίζεται με την παρουσία αυτισμού. Μητρικά αντισώματα που περνούν τον πλακούντα ευθύνονται για την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά. Η ωκυτοκίνη συντελεί στη μείωση των συμπτωμάτων του αυτισμού Δείγματα κυμάτων του εγκεφάλου, μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί τα παιδιά με αυτισμό έχουν προβλήματα επικοινωνίας.

52 Είναι 8;8 χρονών. Το 2ο παιδί μιας οικογένειας. Αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Φυσιολογική εγκυμοσύνη, γέννηση με καισαρική. Στους 15 μήνες σταμάτησε η ομιλία της. Διατροφή και ύπνος φυσιολογικά. Δυσκολίες στην επικοινωνία, το λόγο. Είχε κακή συμπεριφορά. Τοποθέτησή της στην Α Δημοτικού. Εμφανής βελτίωση της σε όλους τους τομείς.

53 Είναι 8;6 χρονών. Το 2ο παιδί μιας οικογένειας. Φυσιολογική εγκυμοσύνη και γέννα. Δε μιλούσε μέχρι τα 4. Μόνο ηχολαλία κάποιες φορές. Διατροφή και ύπνος φυσιολογικά. Τον διέκρινε ο απομονωτισμός και η δυσκολία στην επικοινωνία. Συμβουλευτική υποστήριξη. Βελτίωση του σε όλους τους τομείς.

54 Είναι 11 χρονών. Το 2 ο παιδί μιας οικογένειας. Φυσιολογική εγκυμοσύνη και γέννα. Στους 18 μήνες σταμάτησε η ομιλία του. Διατροφή και ύπνος φυσιολογικά. Κλεισμένος στον εαυτό του. Ήρεμος και ευαίσθητος. Αλλαγή της κοινωνικής ισορροπίας. Άλλαξε τόσο, που είναι σα να «θεραπεύτηκε».

55 Είναι 8;6 χρονών. Το 2 ο παιδί μιας οικογένειας. Φυσιολογική εγκυμοσύνη, γέννηση με καισαρική. Περίπου 2 χρονών σταμάτησε η ομιλία του. Διατροφή και ύπνος φυσιολογικά. Κακή συμπεριφορά, έβγαζε κραυγές, μονολογούσε. Λογοθεραπευτική παρέμβαση. Βελτίωση του σε όλους τους τομείς.

56 Είναι 11;3 χρονών. Το 2 ο παιδί μιας οικογένειας. Φυσιολογική εγκυμοσύνη και γέννα. Δυσκολίες στο λόγο και την επικοινωνία από την αρχή. Διατροφή φυσιολογική. Ύπνος σχετικά διαταραγμένος. Ιδιόρρυθμος, προκλητικός. Χρήση διεγερτικών φαρμάκων. Βελτίωση σε όλους τους τομείς, ανάλογη της νοητικής του κατάστασης.

57 Ο αυτισμός ταλαιπωρεί και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί πολλούς συνανθρώπους μας. Τα παιδιά με αυτισμό και οι οικογένειες τους αξίζουν την ευαισθησία μας. Εξάλλου, οι Έλληνες γιατροί υπήρξαν οι πρώτοι που έδειξαν ότι μια ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το πρόσωπο που την έχει

58

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Θέμα: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Συντάκτης Πτυχιακής: Τζουμαϊλής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογή του Boehm Test of Basic Concepts- Preschool Version σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Επιστημονική Επιμέλεια Έκδοσης Στέργιος Νότας - Μαρία Νικολαίδου Εκδόσεις Βήτα ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αυτισμός, σχέδιο νοσηλευτικής φροντίδας (προεγχειρητική και μετεγχειρητική) παιδιού με αυτισμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΤΣΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

******* ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

******* ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ******* ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΚΕΑ ΖΗΝΟΒΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΑΣΚΟΝΤΩΝ: ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση

Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση Τα κείμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Οργανισμού Autism speaks (www.autismspeaks.org) και δημοσιεύονται με ειδική άδεια. Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Μαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Μαρία Καμπούρογλου Λογοπεδικός Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ.... 3 ΟΡΙΣΜΟΙ..

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;»

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» Και τα δυο, αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή και σύνδρομο Asperger, ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας

Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2006 197 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Α. ΞΥΠΟΛΥΤΑ-ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ Internet: Οφέλη και κίνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας» Επιβλέπων: κ.χριστοδουλίδης Παύλος Επιμέλεια: Κατσάνου Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καμούτσα Ιωάννα, 2219. Κοτσίφη Μαρία,2361. Νικολακοπούλου Θεώνη,2218. Επιβλέπων: Μιχάλης Μιχαήλ, Κοινωνικός Λειτουργός.

Εισηγητής: Καμούτσα Ιωάννα, 2219. Κοτσίφη Μαρία,2361. Νικολακοπούλου Θεώνη,2218. Επιβλέπων: Μιχάλης Μιχαήλ, Κοινωνικός Λειτουργός. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Αντιλήψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια Μανώλης Μαρνελάκης Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ιπλωματική εργασία με θέμα: «θεατρικό παιχνίδι στην ειδική αγωγή»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ Α.Τ.Ε.Ι ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ Α.Τ.Ε.Ι ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Α.Τ.Ε.Ι ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉ II ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΒΗΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός για Άτομα με Αυτισμό στην Κύπρο: Δικαιώματα και παροχές από Κρατικές και μη Κρατικές υπηρεσίες

Πρακτικός οδηγός για Άτομα με Αυτισμό στην Κύπρο: Δικαιώματα και παροχές από Κρατικές και μη Κρατικές υπηρεσίες Πρακτικός οδηγός για Άτομα με Αυτισμό στην Κύπρο: Δικαιώματα και παροχές από Κρατικές και μη Κρατικές υπηρεσίες 0 Copyright : Εκδοτικός Οργανισμός: Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σοφοκλέους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παπαδάκης Νικόλαος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παπαδάκης Νικόλαος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΟΝ Η/Υ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Οµάδας Στάθης Τριανταφύλλου Ψυχολόγος

Υπεύθυνος Οµάδας Στάθης Τριανταφύλλου Ψυχολόγος Υπεύθυνος Οµάδας Στάθης Τριανταφύλλου Ψυχολόγος οκίµια Γιώργος Καραντάνος Παιδοψυχίατρος Βάγια Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος Μαρίτσα Καµπούρογλου Λογοπεδικός Γιάννης Βογινδρούκας Λογοπεδικός Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ-ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ:ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ D.P.MGR ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ /ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Γ Κ.Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός - Νοητική υστέρηση

Αυτισμός - Νοητική υστέρηση Αυτισμός - Νοητική υστέρηση Τζένη Σουμάκη Παιδοψυχίατρος Ψυχαναλύτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών ΑΝΑΣΑ Γρ. Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην στήριξη και εκπαίδευση Μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Ατομικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Οδηγός για Δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην στήριξη και εκπαίδευση Μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Ατομικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ Οδηγός για Δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην στήριξη και εκπαίδευση Μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Ατομικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αρετή Ζακολίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Δ Υ Σ Λ Ε Ξ Ι Α Κ Α Ι Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η : Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ε Σ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Δ Υ Σ Λ Ε Ξ Ι Α Κ Α Ι Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η : Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ε Σ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Δ Υ Σ Λ Ε Ξ Ι Α Κ Α Ι Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η : Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ε Σ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Σειρά: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2009 Επιμέλεια έκδοσης Φιλολογική επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡ ΗΣΗ. (Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια)

ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡ ΗΣΗ. (Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια) ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡ ΗΣΗ (Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια) Η Νοητική Υστέρηση αναφέρεται σε μια παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται στην περίοδο ανάπτυξης, δηλ. την περίοδο που αρχίζει από την σύλληψη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα