Οδηγός Εγκατάστασης Kubuntu Linux 11.10

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγός Εγκατάστασης Kubuntu Linux 11.10"

Transcript

1 Οδηγός Εγκατάστασης Kubuntu Linux Συγγραφή: Αλαγκιοζίδης Ελευθέριος free Ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού

2 Εισαγωγή Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε σωστά το λειτουργικό σύστημα Kubuntu στον υπολογιστή σας, καθώς και πως θα το ρυθμίσετε σωστά μετά το πέρας της. Γιατί Kubuntu; Το εν λόγω λειτουργικό σύστημα επιλέχθηκε ως προς την ευχρηστία του και ως προς το μικρό επίπεδο δυσκολίας του. Ως εκ τούτου καθίσταται ιδανικό για χρήστες που δεν έχουν εμπειρία στην εργασία σε λειτουργικό σύστημα Linux καθώς πέραν όλων διαθέτει γραφικό περιβάλλον εργασίας KDE που θυμίζει αρκετά το λειτουργικό σύστημα Windows στην εμφάνιση. Απαιτήσεις συστήματος Οι ελάχιστες απαιτήσεις σε υπολογιστικό σύστημα είναι 300 Mhz επεξεργαστής, 512 MB RAM και περίπου 5 GB ελεύθερο χώρο στο δίσκο. Το Kubuntu μπορεί εύκολα να τρέξει σε όλες τις γνωστές αρχιτεκτονικές x86 και x64 ανάλογα με τον επεξεργαστή που διαθέτετε. Οι προτεινόμενη σύσταση συστήματος είναι, επεξεργαστής >= 1600 Mhz, μνήμη RAM >= 1 GB και >= 10 GB χώρο στο σκληρό δίσκο. Προετοιμασία Το πιο απλό σενάριο είναι να έχετε ήδη εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows (XP,Vista,7,Longhorn). Ο οδηγός αυτός σας καλύπτει είτε στην περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε φυσική εγκατάσταση του Kubuntu στο σύστημα πλάι με τα Windows, είτε θέλετε εικονική σε κάποιο προσομοιωτή όπως το Virtual Box. Η εγκατάσταση του Kubuntu θα απαιτήσει διαμέριση (partitioning) του δίσκου οπότε αν θέλετε και έχετε τις γνώσεις να την πραγματοποιήσετε εκ των προτέρων μπορείτε να το πράξετε. Η εγκατάσταση που πραγματοποιούμε σε αυτόν τον οδηγό πραγματοποιείται σε εικονικό σύστημα που έχει προ-εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα τα Windows XP Service Pack 3. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

3 Λίγα λόγια για το KDE Το KDE είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας που σχεδιάστηκε με γνώμονα την ελκυστικότητα και παράλληλα την λειτουργικότητα. Θυμίζει αρκετά τα γνωστά Windows όσον αφορά την παρουσίαση της επιφάνειας εργασίας του συστήματος, ωστόσο προσθέτει νέες δυνατότητες σε αυτήν όπως εφέ, δυνατότητα προβολής περιεχομένων των καταλόγων πριν ανοιχτούν και άλλες πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Αν και είναι σχετικά βαρύ συγκριτικά με τα περιβάλλοντα Gnome, XFCE, LXDE κλπ που συνοδεύουν το λειτουργικό Linux το KDE είναι από πολλούς η νούμερο ένα επιλογή σε γραφικό περιβάλλον εργασίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε είναι το γεγονός ότι πολλοί χρήστες που είναι καινούριοι στον κόσμο του Linux θέλουν ένα όμορφο, λειτουργικό και παράλληλα εξυπηρετικό περιβάλλον εργασίας στον υπολογιστή τους, που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και δεν θα διαφέρει πολύ από το γραφικό περιβάλλον των Windows που έτσι κι αλλιώς έχουν συνηθίσει. Για αρχή λοιπόν εμείς προτείνουμε αυτό, και πραγματικά πιστεύω πως θα το λατρέψετε.

4 Οδηγός Εγκατάστασης Πρώτα Βήματα: Υποθέτουμε πως στον υπολογιστή σας υπάρχει ήδη εγκατεστημένη μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows όπως τα Windows XP. Τα Windows κάθονται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα αρχείων που ονομάζεται NTFS και υπάρχει αποκλειστικά για το εν λόγω λειτουργικό σύστημα. Το Linux αν και μπορεί να το δει και να αλληλεπιδράσει μαζί του, δυστυχώς δεν μπορεί να εγκατασταθεί πάνω από αυτό. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ο δίσκος να διαμορφωθεί σε ένα ξεχωριστό σύστημα αρχείων που μπορεί να κάτσει και να λειτουργήσει, το λεγόμενο ext (2,3,4), με το ext4 να είναι το πιο πρόσφατο και ομολογουμένως από πολλούς το πιο αξιόπιστο. Επειδή όμως δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε το δίσκο όπως είναι και να χάσουμε τα Windows μαζί με όλα τα αρχεία μας, θα πρέπει να διαμερίσουμε το δίσκο και να εγκαταστήσουμε το Linux εκεί ώστε το διαμέρισμα των Windows να παραμείνει ανεπηρέαστο. Η διαμέριση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Linux ωστόσο αν θέλετε μπορείτε να την πραγματοποιήσετε από τα Windows με κάποια εφαρμογή όπως το Partition Magic ή το Paragon Partition Manager. Εμείς θα δείξουμε μόνο την διαδικασία διαμερισμού μέσα από την εγκατάσταση, αν θέλετε να διαμερίσετε το δίσκο σας μέσα από τα Windows η επιλογή είναι δική σας. Ξεκινώντας: Κατεβάστε το Kubuntu από τη σελίδα Αφού έχετε κατεβάσει την επιθυμητή έκδοση του Kubuntu από την ιστοσελίδα του (προτείνεται η 32 bit (x86) έκδοση για λόγους συμβατότητας αν δεν είστε σίγουροι για την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή σας) θα πρέπει να την γράψετε σε ένα CD/DVD (ανάλογα τι κατεβάσατε) για να προβείτε στην εγκατάσταση. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε τα Kubuntu σε εικονική μηχανή, η εγγραφή σε αφαιρούμενο δίσκο μπορεί να παραληφθεί. Προγράμματα που δουλέψανε για μας για την εγγραφή του αρχείου ISO σε CD/DVD είναι το Nero Burning Rom, PowerISO, UltraISO, Alcohol 120%. Αφού πραγματοποιήσετε την εγγραφή του αρχείου ISO σε CD/DVD είστε έτοιμοι για την εγκατάσταση. Εισάγετε το CD/DVD του Kubuntu στον οδηγό CD/DVD-ROM και κάντε μια επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας. Φροντίστε στις ρυθμίσεις του BIOS να έχετε το CD-ROM σαν πρώτη μονάδα εκκίνησης (boot device) ώστε το σύστημα να ζητάει εκκίνηση πρώτα από το CD-ROM και μετά από τους

5 σκληρούς δίσκους. Ενδεικτικά η επιλογή αυτή στο BIOS μπορεί να είναι Boot Device Priority, Boot Sequence, ή Select Boot Devices. Αν πρόκειται για εικονική μηχανή, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα από όλα αυτά. Αν πρόκειται για εγκατάσταση σε Virtual Box αφού έχετε δημιουργήσει μια εικονική μηχανή σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέλετε, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα παρακάτω βήματα της εικόνας με τη σειρά που σημαίνονται. Όπως βλέπουμε επιλέγουμε την εικονική μηχανή μας (1), επιλέγουμε ρυθμίσεις (2), στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε Storage (3), κατόπιν επιλέγουμε το εικονικό CD-ROM (4), πατούμε στο κουμπί Setup Virtual CD/DVD Drive --> Choose Virtual CD/DVD disk File (5) και στο παράθυρο εξερεύνησης αρχείων, βρίσκουμε το αρχείο ISO του Kubuntu, πατούμε κλικ για να το επιλέξουμε (6) και κατόπιν OK. Τώρα μπορείτε να εκκινήσετε την εικονική μηχανή.

6 Έναρξη Εγκατάστασης Και στις δύο περιπτώσεις εγκατάστασης (φυσική ή εικονική) θα πρέπει με την εκκίνηση του συστήματος να εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη: Εσείς απλά πατήστε enter με φωτισμένη την πρώτη επιλογή (Start Kubuntu). Το σύστημα εγκατάστασης θα αρχίσει να φορτώνει, διαδικασία που ίσως διαρκέσει 2-3 λεπτά αναλόγως φυσικά με τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Η εγκατάσταση λοιπόν ξεκίνησε. Θα πρέπει να εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο με κάποιες επιλογές.

7 Πρώτα θα πρέπει να επιλέξετε γλώσσα, και φυσικά Ελληνικά, από την φωτισμένη περιοχή. Τώρα έχετε 2 επιλογές. Η 1η είναι Δοκιμάστε το Kubuntu με την οποία μπορείτε να φορτώσετε το λειτουργικό στην μνήμη του συστήματος και να ξεκινήσει από το CD (Live CD) σαν να ήταν εγκατεστημένο στο σύστημα. Προτείνετε αν θέλετε να τα δοκιμάσετε πρώτα πριν τα εγκαταστήσετε. Η δεύτερη επιλογή Εγκατάσταση του Kubuntu ξεκινάει την διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού στον σκληρό δίσκο. Εμείς θα επιλέξουμε την 2η. Επιλέγοντας την 2η επιλογή ξεκινάει η προετοιμασία της εγκατάστασης κατά την οποία εκτελείται ένας πρόχειρος διαγνωστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το σύστημα είναι έτοιμο να δεχτεί το Kubuntu. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ένα παράδειγμα:

8 Τα 2 τικ που βλέπουμε (1) μας ενημερώνουν για αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα η όχι που θα απέτρεπε την εγκατάσταση. Αν έχετε τον υπολογιστή σας συνδεδεμένο καλωδιακά με κάποιο Router τότε η επιλογή 2 θα είναι σίγουρα τικ, διαφορετικά θα είναι Χ (ο υπολογιστής δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο). Δεν μας πειράζει ωστόσο. Η πρώτη επιλογή όμως σχετικά με το χώρο στο δίσκο θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι τικ διαφορετικά η εγκατάσταση δεν θα προχωρήσει. Προσοχή λοιπόν. Κατόπιν βλέπουμε 2 κουτιά επιλογής (2), εγκατάσταση λογισμικού τρίτων και Λήψη ενημερώσεων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Αυτά τα δύο θα εγκαταστήσουν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης πρόσθετο λογισμικό όπως αναπαραγωγέα πολυμέσων και άλλα, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί το σύστημα στην πιο πρόσφατη έκδοση. Σημείωση ότι ειδικά η δεύτερη επιλογή απαιτεί σύνδεση στο Internet οπότε αν δεν έχετε αυτήν την δυνατότητα εκείνη τη στιγμή μπορείτε να το απ-επιλέξετε και να το αφήσετε για αργότερα. Η πρώτη ωστόσο απαιτεί σύνδεση στο Internet σε περίπτωση που η εγκατάσταση πραγματοποιείται από το CD, αν πραγματοποιείται από το DVD τότε δεν απαιτείται σύνδεση στο Internet. Εμείς πάντως δεν τις επιλέγουμε. Πατήστε συνέχεια (3) για να ξεκινήσει η διαδικασία.

9 Διαμέριση ΠΡΟΣΟΧΗ Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαμερίσουμε το δίσκο μας ώστε να εγκατασταθεί το Kubuntu παράλληλα με τα Windows. Για να μην συμβούν προβλήματα ακολουθείστε πιστά τον οδηγό. Η οθόνη διαμέρισης θα πρέπει να είναι η ακόλουθη: Εδώ έχουμε δύο επιλογές, την γρήγορη και την σχολαστική. Η πρώτη επιλογή (1) θα είναι επιλέξιμη μόνο εάν υπάρχει εγκατεστημένο άλλο λειτουργικό σύστημα στον δίσκο που θέλετε να διαμερίσετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε γρήγορα να επιλέξουμε το εύρος της διαμέρισης (2) μέσω του κινούμενου κέρσορα, πόσο μεγάλο δηλαδή θέλουμε να είναι το partition του Kubuntu έναντι αυτού των Windows και να πατήσουμε Εγκατάσταση τώρα για να γίνει η διαμέριση και να ξεκινήσει η αντιγραφή των αρχείων στο σκληρό δίσκο. Ωστόσο αυτή η επιλογή δεν θα δημιουργήσει διαμέρισμα εικονικής μνήμης (swap space) και εμείς το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για την σωστή λειτουργία του συστήματος, οπότε θα επιλέξουμε την επιλογή 3 (3) δηλαδή χειροκίνητη διαμέριση. Αν ακολουθήσετε πιστά τις εικονογραφημένες οδηγίες, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Δώστε πολύ προσοχή λοιπόν.

10 Αν δεν ακολουθήσετε πιστά τις παρακάτω οδηγίες υπάρχει περίπτωση να συμβεί μη-αναστρέψιμη απώλεια αρχείων και του λειτουργικού σας συστήματος. Για κάθε περίπτωση συνίσταται τα ζωτικά αρχεία σας να τα αντιγράψετε σε μια ασφαλή τοποθεσία για παν ενδεχόμενο. Ο λόγος που δίνω τόσο πολύ έμφαση σε αυτό το κομμάτι της εγκατάστασης είναι επειδή οι περισσότεροι χρήστες που εγκαθιστούν Linux, αυτό το κομμάτι είναι που το φοβούνται (ορθά) περισσότερο και ως εκ τούτου κάνουνε τραγικά λάθη καμιά φορά. Επειδή η απώλεια αρχείων και η καταστροφή της ακεραιότητας του δίσκου δεν είναι επιλογή, παρακαλούμε εκτελέστε πιστά τα βήματα. Για την ικανοποιητική απόδοση του συστήματος θα χρειαστούμε δύο διαμερίσματα, ένα για το λειτουργικό Kubuntu σε σύστημα αρχείων ext4 και ένα για τον χώρο εικονικής μνήμης (swap space, δηλαδή χώρος αποθήκευσης δεδομένων σε περίπτωση που γεμίσει η κύρια μνήμη). Οι επιλογές μας θα πρέπει να είναι με αυστηρή σειρά οι παρακάτω:

11 Πρώτα επιλέγουμε το 1ο διαθέσιμο διαμέρισμα (1) δηλαδή αυτό που περιέχει τα Windows. Κατόπιν πατάμε το κουμπί Change (2) ώστε να αλλάξουμε την μορφή του. Στο παράθυρο που ανοίγει τώρα επιλέγουμε τα εξής: Α) Επιλέγουμε το μέγεθος που θέλουμε να περιορίσουμε το διαμέρισμα που κρατάει τα Windows (3). Ο δίσκος μας για παράδειγμα είναι χωρητικότητας MB (περίπου 13 GB) και εμείς θέλουμε να περιορίσουμε το διαμέρισμα των Windows στα 6 GB (6 * 1024 = 6144 MB) και ότι περισσέψει ( = 7973, δηλαδή περίπου 7.8 GB) θα το χρησιμοποιήσουμε για το Kubuntu. Επιστρατεύστε λοιπόν τις μαθηματικές σας γνώσεις! Επιλέξτε πόσο θέλετε να συρρικνώσετε το διαμέρισμα των Windows. B) Θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε την επιλογή Να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η κατάτμηση δηλαδή μόνο να περιοριστεί το μέγεθος του partition των Windows χωρίς να γίνουν αλλαγές σε αυτό (4). Από κάτω υπάρχει ένα κουμπί με την επιλογή Format the Partition το οποίο, μην το πατήσετε για κανένα λόγο. Γ) Αφού έχουμε επιλέξει τα παραπάνω μπορούμε να πατήσουμε OK και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαμέριση. Ο χρόνος ολοκλήρωσης ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος που επιλέξατε και από τη χωρητικότητα του δίσκου σας. Προσοχή, τα παραπάνω νούμερα είναι ενδεικτικά, εσείς αναλόγως με τις προτιμήσεις σας επιλέγετε το κατάλληλο μέγεθος κατάτμησης. Θα υπάρξει ένα προειδοποιητικό παράθυρο, εσείς πατήστε συνέχεια. Από δω και πέρα οι ενέργειες που έγιναν είναι μη-αναστρέψιμες. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαμέριση του δίσκου, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κάπως έτσι: Βλέπουμε λοιπόν πως μας μένει ένα διαμέρισμα χωρητικότητας 7,8 GB για να παίξουμε με τα Kubuntu. Δεν μένει παρά να το χρησιμοποιήσουμε.

12 Παρακάτω δείχνουμε πως μπορείτε να δημιουργήσετε το τρίτο διαμέρισμα και πως μπορείτε να διαμορφώσετε το νέο (2ο) που προέκυψε. Επιλέγοντας το νέο κενό διαμέρισμα που προέκυψε (1), ανοίγει ένα νέο παράθυρο. Σε αυτό πρώτα επιλέγουμε τον τύπο του διαμερίσματός μας είτε Κύριο (Primary) είτε Εκτεταμένο/Λογικό (Extended/Logical) (2). Αν δεν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε άλλο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας επιλέξτε το Primary, διαφορετικά επιλέξτε το Logical καθώς επιτρέπει περαιτέρω διαμέριση. Οι κανόνες που ισχύουν στην διαμέριση ενός σκληρού δίσκου είναι ότι επιτρέπονται μέχρι και 4 Primary Partitions ή 3 Primary και ένα Extended το οποίο όμως δεν έχει περιορισμούς στο πόσα υπόδιαμερίσματα (Logical) μπορεί να διαιρεθεί. Αν σκοπεύετε λοιπόν να εγκαταστήσετε κι άλλο λειτουργικό σύστημα/τα επιλέξτε το Logical. Το extended δημιουργείται αυτόματα. Μετά θα πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος του νέου διαμερίσματος (3). Επειδή χρειαζόμαστε χώρο για την εικονική μνήμη, κάνουμε μια απλή αφαίρεση, το τρέχον μέγεθος (7973) 2048 (2 GB) και το αποτέλεσμα το πληκτρολογούμε στο πεδίο New Partition Size in Megabytes δηλαδή 5925 (εικονική μνήμη πρέπει να υπάρχει στο σύστημα τουλάχιστον στα 2 GB). Επειδή όμως εμείς

13 για λόγους επίδειξης δεν την χρειαζόμαστε, αφαιρέσαμε από το τρέχον μέγεθος 1 GB (1024 MB) και το τελικό αποτέλεσμα είναι 6949 (περίπου 7 GB ). Εμείς όμως ανεπιφύλακτα συστήνουμε ο ελάχιστος χώρος για εικονική μνήμη να είναι τουλάχιστο 2 GB. Στη συνέχεια επιλέγουμε την θέση του partition στον δίσκο (ακολουθούμενο πάντα το διαμέρισμα των Windows) (4). Το αφήνουμε ως έχει δηλαδή στην αρχή. Επίσης θα πρέπει να διαμορφωθεί το διαμέρισμα σε σύστημα αρχείων ext4 που καταλαβαίνει το Linux (5) οπότε επιλέγουμε από το combo box το σύστημα αρχείων ext4 με journalist. Ολοκληρώνοντας επιλέγουμε σημείο προσάρτησης του διαμερίσματος (6) το οποίο θα πρέπει να είναι η ρίζα (root) του συστήματος Linux οπότε επιλέγουμε την κάθετο (/). Τέλος πατούμε στο OK. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει με το ακόλουθο: Βλέπουμε πως δημιουργήθηκαν άλλα 2 διαμερίσματα, ένα με σύστημα αρχείων ext4 για το Kubuntu και ένα ελεύθερο. Το τελευταίο θα το διαμορφώσουμε ως χώρο εικονικής μνήμης. Απλά το επιλέγουμε. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε για ολοκληρώσουμε τη μορφή του τελευταίου διαμερίσματος. Υπομονή, τελειώνουμε!

14 Αυτή τη φορά το διαμέρισμά μας δεν θα φιλοξενεί λειτουργικό σύστημα οπότε καλό θα είναι να επιλέξουμε Logical σαν τύπο (1). Κατόπιν επιλέξτε το μέγεθος που θέλετε να έχει το διαμέρισμα, αν και συνήθως είναι ήδη προ-ρυθμισμένο (2). Επιλέγουμε το διαμέρισμα να είναι στην αρχή του δίσκου (ακολουθούμενο των άλλων 2) (3). Τώρα δε μένει παρά να επιλέξουμε σύστημα αρχείων, επιλέγουμε λοιπόν χώρο εικονικής μνήμης (swap space) (4). Τέλος πατάμε OK (5). Έχουμε λοιπόν ολοκληρώσει με επιτυχία την σωστή διαμέριση του δίσκου μας. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει με το ακόλουθο:

15 Πάνω βλέπουμε μια ιδεατή εικόνα του δίσκου μας (1). Στην περιοχή (2) βλέπουμε το σύστημα αρχείων όλων των διαμερισμάτων μας ενώ στην περιοχή (3) βλέπουμε αν θα διαμορφωθούν ή όχι. ΠΡΟΣΟΧΗ μην επιλέξετε το κουτάκι (τικ) διαμόρφωσης του διαμερίσματος με το σύστημα NTFS (Windows) διαφορετικά πείτε αντίο για πάντα στα Windows και όλα τα αρχεία που φιλοξενεί. Είμαστε έτοιμοι για την αντιγραφή του Kubuntu στον δίσκο μας. Το αποτέλεσμα είναι το εξής. Κρατήσαμε τα Windows, δημιουργήσαμε 2 διαμερίσματα, ένα για το Kubuntu και ένα για swap space. Έτσι έχουμε και τα δύο λειτουργικά συστήματα μαζί. Από δω και πέρα ξεκινάει η πραγματική εγκατάσταση. Πατάμε εγκατάσταση τώρα (4) και φύγαμε για την εγκατάσταση!

16 Η αντιγραφή των αρχείων του Kubuntu γίνεται όσο εμείς παράλληλα το ρυθμίζουμε. Πρώτα ρυθμίζουμε την ώρα και την περιοχή: Κατόπιν πρέπει να ρυθμίσουμε την τυποποίηση (layout) του πληκτρολογίου μας. Εμείς χρησιμοποιούμε την ελληνική τυποποίηση οπότε θα πρέπει να το ρυθμίσουμε όπως παρακάτω:

17 Ενόσω το σύστημα εγκαθίσταται, εμείς επιλέγουμε τα στοιχεία χρήστη μας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παρακάτω εικόνα: Πρώτα επιλέξτε το όνομά σας (1). Κατόπιν το όνομα χρήστη σας (login) (2). Στην συνέχεια επιλέξτε τον επιθυμητό κωδικό πρόσβασης του χρήστη σας και στα 2 πεδία εισαγωγής (3-4). Οι επιλογές που βρίσκονται παρακάτω είναι καθαρά δική σας επιλογή (5). Αν επιλέξετε το Απαίτηση του κωδικού μου για την είσοδο στο σύστημα θα ζητάει κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που κάνετε login στο σύστημα. Αν δεν θέλετε, επιλέξτε Αυτόματη είσοδος χρήστη για να μπαίνετε απευθείας στο σύστημα χωρίς κωδικό. Η κρυπτογράφηση του προσωπικού μου φακέλου θα κρυπτογραφήσει τον φάκελο Home --> User σε περίπτωση που σκοπεύετε να αποθηκεύσετε ζωτικά αρχεία που δεν θέλετε να υποκλαπούν. Αφού ολοκληρώσετε πατήστε Συνέχεια (6). Από αυτό το σημείο και μετά θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Τώρα μπορείτε να φτιάξετε ένα καφέ και να περιμένετε!

18 Ενδεικτικά (στον δικό μου υπολογιστή) η εγκατάσταση κράτησε περίπου μισή ώρα. Ανάλογα με τις επιδόσεις του μηχανήματός σας, ο χρόνος ολοκλήρωσης ενδέχεται να διαφέρει. Στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα ζητηθεί επανεκκίνηση του υπολογιστή. Πατήστε στο πλήκτρο για να γίνει. Όταν σας προτρέχει να απομακρύνετε το CD-ROM από τη μονάδα, κάντε το και πατήστε Enter. Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Αφού πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση θα εμφανιστεί η ακόλουθη οθόνη: Πρόκειται για τον GRUB Boot Loader το πρόγραμμα δηλαδή που θα φορτώνει το επιθυμητό λειτουργικό σύστημα στη μνήμη του υπολογιστή μας. Αυτό το μενού θα εμφανίζεται κάθε φορά που εκκινούμε τον υπολογιστή και μας επιτρέπει να επιλέξουμε σε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλουμε να μπούμε. Βλέπουμε πως τα Windows εμφανίζονται στην λίστα, οπότε τα έχουμε και τα δύο. Μπορείτε να τα επιλέξετε και πατώντας Enter να τα εκκινήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν. Αν όχι επιλέξτε την πρώτη επιλογή (Ubuntu With Linux 3...) για να ξεκινήσετε το νέο σας λειτουργικό σύστημα, Kubuntu.

19 Πρώτη επαφή με το σύστημα Αφού επιλέξετε να ξεκινήσουν τα Kubuntu, το σύστημα θα φορτώσει το λειτουργικό στη RAM και θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης. Θα πρέπει να γίνουν μερικές βασικές ρυθμίσεις στο σύστημα ώστε να πούμε πλέον ότι είναι 100% έτοιμο για χρήση. Αρχικά θα εμφανιστεί η οθόνη υποδοχής όπου ο χρήστης θα πρέπει να πληκτρολογήσει το user name/login του και τον κωδικό πρόσβασης του ώστε να μπει στο σύστημα. Βάζοντας σωστά τα στοιχεία μας, ο KDE αρχίζει να φορτώνει και η επιφάνεια εργασίας μας κάνει την εμφάνισή της στην οθόνη μας. Το νέο μας λειτουργικό σύστημα Kubuntu είναι πραγματικότης.

20 Τελικές Ρυθμίσεις Αν και το λειτουργικό μας σύστημα εγκαταστάθηκε με επιτυχία ωστόσο πρέπει να γίνουν μερικές βασικές ρυθμίσεις πριν πούμε ότι είναι πανέτοιμο. Πρώτα πρώτα πρέπει να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας στο Internet και να προβούμε στην ενημέρωση του συστήματος στην πιο πρόσφατη έκδοση. Αυτό το πραγματοποιούμε από το εικονίδιο με δεξί κλικ (1) στο γρανάζι στην παρακάτω εικόνα πατώντας στο Update (2). Σημείωση ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει λίγη ώρα (ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης που διαθέτετε).

21 Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει πατήστε Install Updates και περιμένετε να ολοκληρωθεί. Κατόπιν πρέπει να ρυθμίσουμε τον υπέρ-χρήστη (root / super-user) του συστήματος, δηλαδή ενός ενσωματωμένου χρήστη στο σύστημα με πλήρη δικαιώματα. Πολλές φορές θα χρειαστεί να παίρνουμε δικαιώματα υπέρχρήστη για να πραγματοποιούμε ορισμένες αλλαγές στο σύστημα, διαφορετικά το σύστημα θα μας τις απαγορεύει. Αρχικά για δική σας διευκόλυνση, πατήστε δεξί κλικ στο K-Menu (το εικονίδιο του KDE, την αντίστοιχη έναρξη που έχουν τα Windows) και επιλέξτε Switch to Classic Menu Style έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του συστήματος ανά κατηγορία χωρίς να χάνεστε στο λιγάκι πολύπλοκο Application Launcher menu, εκτός αν σας αρέσει έτσι όπως είναι. Το βασικότερο κομμάτι στο Linux όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι είναι το τερματικό (terminal) ή γραμμή εντολών ή φλοιός (shell), μέσα από το οποίο πραγματοποιούνται ενέργειες που στο γραφικό περιβάλλον δεν πραγματοποιούνται ή πραγματοποιούνται δυσκολότερα. Η πρόσβαση στο τερματικό γίνεται από τη διαδρομή που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Το τερματικό που προσφέρει το KDE ονομάζεται Konsole.

22 Με δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο του Konsole και Add to Desktop μπορείτε να δημιουργήσετε συντόμευση του, πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας. Κάντε το, γιατί θα το χρησιμοποιείτε συχνά. Αφού ανοίξει το παράθυρο του Konsole, θα εμφανιστεί η προτροπή (prompt) που περιμένει από σας να δώσετε μια εντολή. Θα έχει περίπου την μορφή: Εσείς δώστε με τη σειρά τις παρακάτω εντολές πατώντας Enter κάθε φορά για να τις εκτελείτε: sudo passwd Enter new UNIX password: <εδώ πληκτρολογείτε password, ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ> Retype new UNIX password: <ξανά το ίδιο> passwd: password updated sucessfully su Password: <πληκτρολογήστε το password που εισάγατε πριν> Με κόκκινο χρώμα τονίζονται οι εντολές που γράφετε εσείς. Ας εξηγήσουμε τι κάναμε εδώ: Με την εντολή sudo passwd, σαν απλοί χρήστες πήραμε δικαιώματα υπέρχρήστη (sudo SuperUserDO) για να αλλάξουμε το password (passwd) του υπέρ-χρήστη. Το σύστημα ανταποκρίνεται ζητώντας μας να πληκτρολογήσουμε νέο κωδικό πρόσβασης για τον υπέρ-χρήστη (δεν φαίνεται στην πληκτρολόγηση). Κατόπιν πατήσαμε την εντολή su (Super User) που μας μετατρέπει από απλούς χρήστες σε υπέρ-χρήστη. Θα ζητήσει κωδικό πρόσβασης, εσείς απλά πληκτρολογήστε τον νέο κωδικό που εισάγατε προηγουμένως και φροντίστε να τον θυμάστε. Αν όλα πήγαν κατ ευχήν τότε η προτροπή θα αλλάξει από user σε root και το $ θα γίνει #. Πλέον είστε υπέρ-χρήστες και έχετε πλήρη δικαιώματα πάνω στο σύστημα. Εφόσον είστε υπέρ-χρήστες μπορείτε να εγκαταστήσετε νέο λογισμικό στο σύστημα. Κάθε διανομή Linux συνοδεύεται από μια εφαρμογή ονόματι Διαχειριστής Πακέτων (package Manager) η οποία είναι υπεύθυνη να εγκαταστήσει πακέτα λογισμικού στο σύστημα μαζί με όλες τις εξαρτήσεις του σε βιβλιοθήκες και components.

23 Ο Διαχειριστής Πακέτων του Debian,(K/L/X/ED)Ubuntu είναι ο APT ο οποίος λειτουργεί μέσα από το τερματικό. Έχει και γραφική διεπαφή που ονομάζεται Muon Package Manager η οποία ανοίγει εκτός τερματικού από το K-Menu --> System --> Muon Package Manager: Η γραφική διεπαφή MUON επιτρέπει την εύκολη εγκατάσταση διαθέσιμου λογισμικού μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον και είναι υπόθεση μερικών κλικ. Υποστηρίζει αναζήτηση λογισμικού βάση ονόματος και εμφανίζει όλο το διαθέσιμο λογισμικό ανά κατηγορία στην αριστερή στήλη όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Με δεξί κλικ πάνω στο επιθυμητό πακέτο και Mark for Installation και Apply Installation μπορείτε να εγκαταστήσετε το πακέτο στο σύστημα εύκολα και γρήγορα. Αν θέλετε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε τον apt από το τερματικό μπορείτε να γράψετε τις εξής εντολές : apt-get install <όνομα πακέτου>,<όνομα 2ου πακέτου>..<όνομα ν πακέτου> Εγκαθιστά στο σύστημα ένα ή περισσότερα πακέτα που ορίσαμε μαζί με τις απαραίτητες εξαρτήσεις του.

24 Apt-cache search <όνομα πακέτου/ων> Πραγματοποιεί αναζήτηση στην βάση δεδομένων του APT ώστε να βρει αν το λογισμικό που του ρωτήσαμε υπάρχει. Apt-get purge <όνομα πακέτου/ων> Απεγκαθιστά ένα πακέτο λογισμικού από το σύστημα μαζί με τις ρυθμίσεις του. Τελειώνοντας Το τελευταίο που έμεινε να εμφανίσουμε για να μπορούμε να πλοηγούμαστε ανά το σύστημα αρχείων του συστήματος (μονάδες δίσκων, αφαιρούμενοι δίσκοι κλπ) είναι ο διαχειριστής αρχείων, με τον οποίο μπορούμε να πλοηγηθούμε κατά μήκος των αποθηκευτικών μονάδων που υπάρχουν στον υπολογιστή. Για να προβούμε σε αυτό ακολουθούμε το παρακάτω path : K-Menu --> System --> Dolphin (File Manager)

25 Πατήστε ένα δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε Add to Desktop. Ανοίγοντας τον Dolphin στην ουσία είναι σαν να ανοίγετε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής Μου στα Windows. Κάπου εδώ μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα είναι πανέτοιμο. Τι με περιμένει; Στο σύστημα ήδη υπάρχουν εγκατεστημένοι Web Browsers (όπως ο Firefox), αναπαραγωγείς πολυμέσων, λογισμικό εγγραφής CD, σουίτα γραφείου (Libre Office) και πολλές άλλες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να τις ανακαλύψετε σταδιακά. Το σύστημα ως έχει είναι ένα ικανότατο λειτουργικό σύστημα για τις καθημερινές μας ασχολίες και όχι μόνο! Είναι σταθερό το σύστημα; Το Kubuntu είναι αρκετά σταθερό και δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όπως θα παρατηρήσετε είναι αρκετά ελαφρύ και δεν είναι απαιτητικό σε πόρους εκτός αν ενεργοποιήσετε τα εφέ του KDE τα οποία είναι λιγάκι βαριά. Τι άλλο μπορώ να εγκαταστήσω; Ότι θέλετε, αρκεί να υπάρχει στην λίστα των διαθέσιμων πακέτων λογισμικού. Ξοδέψτε λίγη ώρα εξερευνώντας τον Muon ώστε να δείτε τι μπορείτε να περάσετε στο σύστημα. Ενδεικτικά μπορείτε να περάσετε Compilers για όποια γλώσσα προγραμματισμού θέλετε, πρόσθετες εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων, παιχνίδια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αν έχω αρχεία / προγράμματα των Windows μπορώ να τα τρέξω εδώ; Ναι φυσικά, αρκεί να εγκαταστήσετε το λογισμικό WINE (apt-get install wine, σαν υπέρ-χρήστες) μέσω του οποίου μπορείτε να τρέξετε τα αρχεία exe που τρέχουν στα Windows. Προειδοποίηση όμως ότι δεν είναι σταθερή εφαρμογή και να περιμένετε πολλά κολλήματα και δυσλειτουργίες (στο πρόγραμμα όχι στο σύστημα). Το Διαμέρισμα των Windows μπορώ να το προσπελάσω από το Linux; Φυσικά, το λειτουργικό σύστημα Linux μπορεί να διαβάσει και να εγγράψει στο σύστημα αρχείων NTFS των Windows κανονικά και χωρίς κάποια ιδιαίτερη ενέργεια από μέρους χρήστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε

26 άνετα να μετακινείτε αρχεία από το ένα διαμέρισμα στο άλλο χωρίς προβλήματα. Το αντίστροφο όμως δεν συμβαίνει καθώς τα Windows δεν μπορούν να δουν το σύστημα αρχείων ext του Linux αλλά μόνο συστήματα NTFS και FAT. Εν κατακλείδι Εγκαταστήσαμε λοιπόν μια σταθερότατη διανομή Linux στον υπολογιστή μας με υποστήριξη πληθώρας λογισμικού, ιδανική για το ξεκίνημά μας στον κόσμο του Linux. Μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε σε αυτό, το Linux συγχωρεί περισσότερα λάθη από ότι τα Windows και το καλύτερο είναι ότι είναι απρόσβλητο από τους Ιούς που κυκλοφορούν για τα Windows. Επίσης τα Windows που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας παρέμειναν ανεπηρέαστα και έχουμε την επιλογή να τα ξεκινούμε όποτε θέλουμε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μας. Αν στο μέλλον θελήσετε να επεκταθείτε στον κόσμο του Linux τότε το Kubuntu είναι ιδανικό για ξεκίνημα. Καλή εξερεύνηση!!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ Αλαγκιοζίδης Ελευθέριος by FREE, Ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση Κατεβάζουμε την διανομή Ubuntu 7.10, η οποία είναι σε CD Image από εδώ : Ubuntu Φυσικά γράφουμε το image που μόλις κατεβάσαμε σε ένα CD, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους 1 / 47 Κατάλογος περιεχομένων 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Πρόλογος... 3 Προετοιμασία για την εγκατάσταση... 4 Εκκίνηση εγκατάστασης... 5 Επιλογή γλώσσας για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας ΒΗΜΑ 1 Εφεδρικό Αντίγραφο Ασφαλείας ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν εφαρμόσουμε τον οδηγό εγκατάστασης στον Η/Υ μας κρατούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Το σύστημα PiNet εξυπηρετεί στη διαχείριση των υπολογιστών Raspberry Pi σε μία σχολική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης

Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 4 Επισκόπηση εγκατάστασης 4 Βήμα 1: Έλεγχος για ενημερώσεις 4 Βήμα 2: Προετοιμασία του Mac για τα Windows 4 Βήμα 3: Εγκατάσταση των

Διαβάστε περισσότερα

qemu img create linux.img f raw 2G

qemu img create linux.img f raw 2G Τρέξτε Linux μέσα από Windows P.I.K. panoskrt@gmail.com Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ως κύριο λειτουργικό τα Windows και θα ήθελαν για να εγκαταστήσουν Linux αλλά οποιοδήποτε λόγο... φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Περιεχόμενα 1. 1. Διαδικασία των Windows 8 2. Απαιτήσεις συστήματος 3. Προετοιμασία 2. 3. 4. 5. με τη 6. 1. Εξατομίκευση 2. Ασύρματο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 1/53

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 1/53 Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 1/53 Περιεχόμενα 1. 1. Διαδικασία των Windows 8 2. Απαιτήσεις συστήματος 3. Προετοιμασία 2. 3. 4. 5. με τη 6. 1. Εξατομίκευση 2. Ασύρματο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το εργαστήριο θα εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux Fedora Core 4 από DVD. Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα της εγκατάστασης.

Σε αυτό το εργαστήριο θα εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux Fedora Core 4 από DVD. Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα της εγκατάστασης. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Μάθημα: Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Εξάμηνο: Δ, Ακαδ. Έτος: 2005 2006 Διδακτική Ενότητα: Εγκατάσταση Fedora Core 4 Υπεύθυνος μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την εγκατάσταση και τη χρήση (compile & run) της Java για τον προσωπικό σας υπολογιστή. Windows (10, 8.1,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης

Οδηγός Εγκατάστασης www.athenaschool.net Οδηγός Εγκατάστασης Αθηνά 2012 Μάρτιος 2013 Copyright Πόλυς Γεωργίου, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή ή διανομή του παρόντος εγχειριδίου,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Η διαδικτυακή πλατφόρμα tube φέρνει την εποχή που ο καθένας θα μπορεί να μάθει τα πάντα, ακόμη και από το σπίτι του. Το Live-learning που παρέχει,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone Εισαγωγή IP002 Sweex USB Internet Phone Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις μέσω Διαδικτύου. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS SERVER 2003

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS SERVER 2003 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS SERVER 2003 Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να δημιουργείς διαμερίσματα (partitions) στο σκληρό δίσκο. 2. Να διαμορφώνεις (format)

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL 1 Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα έχει τουλάχιστον 1 GB μνήμη RAM (2GB μνήμη RAM αν χρησιμοποιηθεί σαν λειτουργικό σύστημα τα WindowsVista ή Windows 7).

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Τι είναι το Fedora Project? Είναι το όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν, χρησιμοποιούν και φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΛ/ΛΑΚ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΛ/ΛΑΚ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ Το VirtualBox είναι μια εφαρμογή εικονικοποίησης (virtualization) που επιτρέπει την εγκατάσταση και την ταυτόχρονη λειτουργία ενός ή περισσότερων λειτουργικών συστημάτων στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

TeleCost Hotel για Panasonic TDA

TeleCost Hotel για Panasonic TDA TeleCost Hotel για Panasonic TDA 1. Οδηγίες Εγκατάστασης του Λογισμικού του Συστήματος Telecost Hotel Γενικά Για την εγκατάσταση του Λογισμικού του Συστήματος TeleCost HL θα πρέπει να ακολουθηθούν συνοπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Εγκατάσταση και ενημέρωση των Windows 8.1 Ενημερώστε το BIOS, εφαρμογές, προγράμματα οδήγησης και εκτελέστε το Windows Update Επιλέξτε τον τύπο εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης

Οδηγίες Εγκατάστασης Οδηγίες Εγκατάστασης Εισάγετε το DVD στη μονάδα ανάγνωσης DVD του υπολογιστή σας. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αυτόματα, από την

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 1 Α. ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (EXPORT) ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 3 1. ΜΕ ΧΡΗΣΗ INTERNET EXPLORER 3 2. ΜΕ ΧΡΗΣΗ MOZILLA FIREFOX 10 Β. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία OTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.otetvgo.gr. Για τη χρήση της υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα...2 Προαπαιτούμενα...3 Συμβατοί browsers...3 Οδηγίες εγκατάστασης εφαρμογής...3 Εκτέλεση εφαρμογής...8 Αναβάθμιση εφαρμογής...10 Προαπαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ Η έκδοση 5.40 δεν απαιτεί Convert μετά την εγκατάσταση.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η έκδοση 5.40 δεν απαιτεί Convert μετά την εγκατάσταση. Μελίσσια, 17 Ιουνίου 2010 Εγκατάσταση της έκδοσης 5.40 Προκειμένου να ενημερώσετε τον υπολογιστή σας με την έκδοση 5.40 της εφαρμογής WinEra Essential παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες που ακολουθούν. Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

OTOsuite. Εγχειρίδιο Εγκατάστασης. ελληνικά

OTOsuite. Εγχειρίδιο Εγκατάστασης. ελληνικά OTOsuite Εγχειρίδιο Εγκατάστασης ελληνικά Αυτό το έγγραφο περιγράφει τον τρόπο εγκατάστασης OTOsuite λογισμικού από DVD, μονάδα μνήμης ή συμπιεσμένο αρχείο zip. Απαιτήσεις συστήματος Επεξεργαστής 1.5 GHz

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Μελίσσια, 23 Φεβρουαρίου 2010 Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Περιεχόμενα Φακέλου Ο φάκελος που παραλάβατε περιέχει 1 CD και τις οδηγίες που διαβάζετε. Αντίγραφα Ασφαλείας Λόγω των μετασχηματισμών που θα

Διαβάστε περισσότερα

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά HDD Password Tool Εγχειρίδιο χρήσης Ελληνικά 1 Πίνακας περιεχομένων Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή... 3 Εμπορικά σήματα... 4 Κεφάλαιο 2: Απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα... 5 - HDD Password Tool για Windows... 5

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ΥΠΠΕΘ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ OPEN SOURCE ELEMENTARY WORKSTATION

Ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ΥΠΠΕΘ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ OPEN SOURCE ELEMENTARY WORKSTATION Ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ΥΠΠΕΘ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ OPEN SOURCE ELEMENTARY WORKSTATION Ψηφιακά υπογεγραμμένο από PANAGIOTIS ANGELOPOULOS Ημερομηνία: 2017.06.12 17:37:58 EEST Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ USB 2.0 Adaptor για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Επιτρέπει σύνδεση στο PC συσκευών που διαθέτουν υποδοχές SATA/ IDE μέσω USB2.0

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Βήμα λειτουργικού συστήματος Windows 7 (32 & 64bit)

Εγκατάσταση Βήμα λειτουργικού συστήματος Windows 7 (32 & 64bit) Εγκατάσταση Βήμα Βήμα λειτουργικού συστήματος Windows 7 (32 & 64bit) Γειά σας φίλες και φίλοι του forum. Σήμερα θα σας αναλύσω όσο το δυνατόν περισσότερο για το πώς γίνεται η καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Περιεχόμενα Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης

Διαβάστε περισσότερα

IDIKA eprescription SignMed Authentication & Digital Signature Client για Windows

IDIKA eprescription SignMed Authentication & Digital Signature Client για Windows IDIKA eprescription SignMed Authentication & Digital Signature Client για Windows Λήψη αρχείου εγκατάστασης, Οδηγίες Εγκατάστασης, Αλλαγή ΡΙΝ, Ειδικές Ρυθμίσεις για Firefox Λήψη αρχείου εγκατάστασης Για

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση SWEEX.COM

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση SWEEX.COM Εισαγωγή IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone with Display. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης για Mac

Οδηγός Χρήσης για Mac Οδηγός Χρήσης για Mac Περιεχόμενα Γρήγορο Ξεκίνημα... 1 Χρήση του Εργαλείου εκ νέου Διαμόρφωσης Mac... 1 Εγκατάσταση του λογισμικού FreeAgent... 4 Aσφαλής αφαίρεση μονάδων δίσκου... 9 Διαχείριση των μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 LIVE UPDATE Έκδοση 5 SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 SingularLogic Live Update (SLUC) Είναι μια ανεξάρτητη εφαρμογή που σας επιτρέπει με εύκολο τρόπο: Να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες προσφορές της SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

Hase οδηγίες χρήσης.

Hase οδηγίες χρήσης. Hase οδηγίες χρήσης. Το Hase είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (http://www.icsa.inf.ed.ac.uk/research/groups/hase/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Bluetooth είναι εµπορικό σήµα που ανήκει στον κάτοχο αυτής και χρησιµοποιείται από τη Hewlett-Packard

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Έκδ ση. Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές προδιαγραφές BT100. Πρόσθετες τεχνικές προδιαγραφές ΒΤ100 S W E E X.

Ελληνική Έκδ ση. Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές προδιαγραφές BT100. Πρόσθετες τεχνικές προδιαγραφές ΒΤ100 S W E E X. BT100 - Sweex Bluetooth Class II Adapter USB BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB Εισαγωγή Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex Bluetooth Adapter. Με αυτό τον προσαρμογέα μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Hase οδηγίες χρήσης.

Hase οδηγίες χρήσης. Hase οδηγίες χρήσης. Το Hase είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (http://www.icsa.inf.ed.ac.uk/research/groups/hase/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση για το προϊόν

Σημείωση για το προϊόν Έναρξη από εδώ Copyright 2015 HP Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα του ομίλου εταιρειών της Microsoft. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή)

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility (διαδικτυακή εφαρμογή) Αύγουστος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Σημειώσεις και ειδοποιήσεις ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα τον υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Benzina που θα εγκατασταθεί είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Κάνοντας διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Turbo-X Digital TV Tuner

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Turbo-X Digital TV Tuner Εγχειρίδιο εγκατάστασης Turbo-X Digital TV Tuner Περιεχόμενα V1.1 Κεφάλαιο 1 : Εγκατάσταση hardware Turbo-X Digital TV Tuner... 1 1.1 Περιεχόμενα συσκευασίας... 1 1.2 Απαιτήσεις συστήματος... 1 1.3 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

MultiBoot Οδηγός χρήσης

MultiBoot Οδηγός χρήσης MultiBoot Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor P 2 I S A 0 1 8 PISA 2018 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor Προσαρμογή: Εθνικό Κέντρο PISA 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Βήμα 1, εγκατάσταση VHOPE Η εφαρμογή VHOPE θα πρέπει να εγκατασταθεί στο PC σας προτού μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το υλικό παρουσίασης σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις

Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις SingularLogic Control 4 rel 3.05 SingularLogic Control 1, 2, 3 rel 3.05 SingularLogic Accountant rel 3.05 SingularLogic Λογιστικά rel 3.05 ή µεταγενέστερες εκδόσεις SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης. Αθηνά Global

Εγχειρίδιο εγκατάστασης. Αθηνά Global Εγχειρίδιο εγκατάστασης Αθηνά Global 1. 2. Ανοίξτε τον Internet Explorer και πληκτρολογήστε την διεύθυνση www.learnsoft.gr/agsetup.exe 3. 4. Πατήστε το κουμπί Εκτέλεση 5. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Μαθαίνω τα Νοήματα Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Οδηγός Εγκατάστασης Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Ανάδοχος: Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. «Αθηνά»

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του 1992 OpenHome 10

Εγκατάσταση του 1992 OpenHome 10 Εγκατάσταση του 1992 OpenHome 10 Απαιτήσεις συστήματος Η εγκατάσταση του 1992 έχει αλλάξει ολοκληρωτικά στην έκδοση 10 του προγράμματος. Πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Android Studio για Windows

Android Studio για Windows Android Studio για Windows 1. Οδηγίες Εγκατάστασης: 1. Κατεβάστε το Android Studio από εδώ (τελευταία έκδοση 0.4.6, 496 MB): http://developer.android.com/sdk/installing/studio.html 2. Εγκαταστήστε το αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδες Βοήθειας - Υπηρεσία Ψηφιακών Πιστοποιητικών - Υπηρεσία Εγκατάσταση Πιστοποιητικών Αρχής Πιστοποίησης (ROOT CA)

Σελίδες Βοήθειας - Υπηρεσία Ψηφιακών Πιστοποιητικών - Υπηρεσία Εγκατάσταση Πιστοποιητικών Αρχής Πιστοποίησης (ROOT CA) 1 of 13 28/11/2014 15:14 1. (ROOT CA) Απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσετε τις εξωτερικές συσκευές όπου θα αποθηκευτεί το μυστικό σας κλειδί είναι η εγκατάσταση των πιστοποιητικών Αρχής. Το μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux 1 Πι νακας περιεχομε νων ΓΕΝΙΚΆ... 3 ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ... 4 LINUX MYSQL ASTERISK - UTILITIES... 4 ACCS (ALTEC CALL CENTER SERVER)... 5 Εγκατάσταση σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-2010, Βουρλάκος Μιχαήλ Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στις μέρες μας, μας βοηθούν να κάνουμε πάρα πολλές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα