Περί λους στο ανεισµό & τις Χρεοκο ίες του Ελληνικού Κράτους 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περί λους στο ανεισµό & τις Χρεοκο ίες του Ελληνικού Κράτους 1"

Transcript

1 Περί λους στο ανεισµό & τις Χρεοκο ίες του Ελληνικού Κράτους 1 του Κ. Β. ΚΑΡΑΝΑΤΣΗ * Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ όλη τη γη µοναδικό εκατό να εξοδεύη και ενήντα να µαζεύει (Γ. Σουρής) Η Ελλάδα γεννήθηκε από το δανεισµό και την χρεοκοπία. Αυτοί είναι οι γονείς που ανάστησαν και γαλούχησαν το νέο ελληνικό κράτος που παρά τα εκατόν ενενήντα περίπου χρόνια του δεν απογαλακτίστηκε, ούτε ανεξαρτητοποιήθηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά. Γι αυτό και ίσως η ελληνική οικονοµία ακολουθεί καταπόδας τις διεθνείς οικονοµικές διακυµάνσεις! Από τα χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία µέχρι σήµερα η Ελλάδα πτώχευσε πέντε φορές 2 που τυχαία (sic) συνεπίπτανε µε περιόδους διεθνών υφέσεων και άλλες τόσες φορές περίπου βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης. Εντωµεταξύ τα µισά από τα εκατόν ενενήντα περίπου χρόνια ήταν χρεοκοπηµένη και συνεπώς αποκλεισµένη από τη διεθνή κεφαλαιαγορά, η οποία εξέδιδε «απαγορευτικό για τον απόπλου» οποιουδήποτε δανείου. Έτσι ο οικονοµικός έλεγχος, η τρόικα, η ανησυχία για την εκταµίευση των δόσεων της οικονοµικής βοήθειας (sic) και τα άλλα δυσάρεστα και ταπεινωτικά φαινόµενα που τον τελευταίο καιρό ταλανίζουν είναι, από ιστορικής άποψης, γνώριµα φαινόµενα, τόσο που ο πανικός που πλανιέται να είναι εκ του περισσού. Eξ άλλου, για τους µνήµονες, το παιχνίδι µεταξύ διεθνούς κεφαλαιαγοράς και εξαρτηµένων οικονοµιών, όπως αυτή της Ελλάδος, παίζεται ακριβώς όπως το βιώνουµε! 1 Γραπτή εκδοχή της παρέµβασης που έγινε τον Μάρτιο του 2012 σε εκδήλωση του Τµήµατος Οικονοµικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων για την παρούσα οικονοµική κρίση !. * Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείµενο της Οικονοµικής Ιστορίας του Τµήµατος Οικονοµικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. 2 Επισήµως η Ελλάδα πτώχευσε (παύση πληρωµών) δύο φορές. Η µία ήταν το 1893 και η άλλη το Η παύση πληρωµών επί Καποδίστρια δεν λογαριάζεται, διότι το ελληνικό κράτος δεν είχε συσταθεί, ενώ αυτή του 1843 τελούσε ήδη υπό αποκλεισµό και το 1943 είχε να κάµει µε εξωγενείς παράγοντες.

2 Χρεοκο ίες & στάσεις ληρωµών 1827, παύση πληρωµών 1843, προσωρινό χρεοστάσιο (παύση πληρωµών) , αποκλεισµός από τις διεθνείς χρηµαταγορές (άτυπος ΟΕ) 1857, ιεθνής Οικονοµική Εξεταστική Επιτροπή (επισήµως άτυπος ΟΕ). 1860, προσωρινή ανάπαυση (!) πληρωµών του εξωτερικού χρέους. 1864, νέα συµφωνία & αναδιάρθρωση αποπληρωµής του χρέους , ανοίγουν οι κρουνοί δανειοδότησης 1893, δυστυχώς ε τωχεύσαµεν 1898, διακανονισµός & ιεθνής Οικονοµικός Έλεγχος ( ΟΕ) 1921, µερική παύση πληρωµών και 1922, αναγκαστικό δάνειο & σωτηρία , συµβιβασµοί 1932, προσωρινό χρεοστάσιο (παύση πληρωµών) , επανάληψη πληρωµών και διακανονισµός , παύση πληρωµών (εξωγενείς παράγοντες) 1953, Νοµισµατική µεταρρύθµιση, υποτίµηση της δραχµής & σύνδεση µε το δολάριο - προσωρινή σωτηρία. 1964, δανειακή σύµβαση µε την οποία ρυθµίζονταν τα προπολεµικά χρέη & 1978, πετρελαϊκές κρίσεις 1985, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.. Με την αναδροµή στην ιστορία της νεοελληνικής χρεοκοπίας ή του Ελληνικού κράτους επιδιώκουµε το φρεσκάρισµα της µνήµης επαναλαµβάνοντας σελίδες της ιστορίας µας που διαβάσαµε όπως στην συνέχεια

3 Στον ιερό σκοπό του αγώνα για την ελευθερία συνέδραµαν (sic) χρηµατιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου µε τη σύναψη δυο επαχθών δανείων. Πρόκειται για τα επονοµαζόµενα «δάνεια της ανεξαρτησίας». Το πρώτο δάνειο συνάφθηκε το 1824 και το δεύτερο το Το ονοµαστικό ποσό των δυο δανείων ανέρχονταν σε λίρες (στερλίνες). Το ποσό που έφθασε στην αγωνιζόµενη Ελλάδα ήταν της τάξεως των λιρών, ενώ το υπόλοιπο εξανεµίσθηκε σε εγγυήσεις, µεσιτικά, τόκους και γενικότερα έγινε λεία στους «όνυχας των Άγγλων και Αµερικανών κερδοσκόπων» όπως χαρακτηριστικά γράφει ο αείµνηστος καθηγητής Α. Ανδρεάδης. Τα δάνεια της Ανεξαρτησίας (1824, 1825) άνεια Ποσά Νόµισµα Α δάνειο : 800 χιλ. λίρες, τιµή έκδοσης 59% λίρες Έξοδα » Εισπράχθηκαν » Β δάνειο : 2 εκατ. λίρες, τιµή έκδοσης 55% λίρες Έξοδα » Εισπράχθηκαν !!!» Πηγή: Α. Ανδρεάδης, 1939b:306,307. Από το ποσό των λιρών που εντέλει έλαβε η ελληνική διοίκηση οι αφιερώθηκαν στην παραγγελία των περιβόητων ατµόπλοιων και φρεγατών που ποτέ δεν έφθασαν στην Ελλάδα πέραν της γνωστής «Καρτερίας» και της φρεγάτας «Ελπίς» ενώ το υπόλοιπο του ποσού ξοδεύτηκε σε µισθούς, ώστε «ναύται, στρατιώται και πολιτικοί υπάλληλοι έπαυσον υπηρετούντες αµισθί» µε τραγικά αποτελέσµατα στην έκβαση του αγώνα. Το 1827, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας αναζητούσε την εκ νέου δανειοδότηση από τις µεγάλες δυνάµεις της εποχής λογαριάζοντας πως ένα νέο δάνειο θα βοηθούσε να ξεπληρώσει µέρος των τόκων από τα δάνεια της ανεξαρτησίας αλλά και να 3 Τα έξοδα απαρτίζονταν από προµήθειες, µεσιτικά, προκαταβολή τόκων και στο δάνειο του 1825 έξοδα από εξαγορά οµολόγων!!!

4 συµµαζέψει οικονοµικά τις όποιες παραγωγικές δυνάµεις είχαν αποµείνει στην κατερειπωµένη και κατεστραµµένη Ελλάδα. Οι εκκλήσεις και η αναζήτηση δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι αναγκάσθηκε να αναστείλει την εξυπηρέτηση των δανείων της ανεξαρτησίας που ξεπερνούσαν τα φτωχικά έσοδα των ελευθερωµένων περιοχών οδηγώντας την ελληνική διοίκηση στην πτώχευση. Η πτώχευση αυτή θα σηµάνει για την Ελλάδα τον αποκλεισµό της από τα ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια µέχρι το Υποστηρίζεται, από ανθρώπους που διαθέτουν φαντασία και όχι τεκµήρια, ότι σε εκείνους τους χαλεπούς καιρούς που ο αγώνας χανότανε, η κοµβικής σηµασίας Ναυµαχία του Ναβαρίνου για την αίσια κατάληξη της ελληνικής επανάστασης ήταν «δάκτυλος» των δανειστών ώστε να δηµιουργηθεί το κράτος και έτσι να διασφαλίσουν τον οφειλέτη - πελάτη, των κεφαλαίων τους (Γ. Μαλούχος, 2009, Εντωµεταξύ, η δολοφονία του Καποδίστρια, πράξη πολιτική, µπορεί να αποδοθεί και στην στεναχώρια 4 που προκάλεσε η πτώχευση εξαιτίας της άρνησης των Μεγάλων υνάµεων (Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία) να συνδράµουν οικονοµικά το υπό σύσταση κράτος ( Την πρώτη προεδρική δηµοκρατία και το όνειρο για δηµοκρατική Ελλάδα διαδέχεται η βασιλεία Την έλευση του Όθωνα στην Ελλάδα συνοδεύει δάνειο 60 εκατ. φράγκων που αντιστοιχούσε σε 64 εκατ. παλιές δραχµές και που συνάπτεται µεταξύ των Μεγάλων υνάµεων της εποχής και την Βαυαρία στο όνοµα της κατά τα άλλα ανεξάρτητης Ελλάδας! Το δάνειο, που σηµειωτέον θα εκταµιευότανε µε δόσεις, χορηγήθηκε µε απώτερο σκοπό την ανοικοδόµηση της χώρας εκπληρώνοντας τις εκκλήσεις του µακαρίτη πλέον Καποδίστρια. Βέβαια η διαχείριση των δυο πρώτων δόσεων δεν ήταν καλύτερη από τη διαχείριση και τύχη των δανείων της ανεξαρτησίας. Ένα µεγάλο µέρος του ποσού απορροφήθηκε από την Αντιβασιλεία και τον βαυαρικό στρατό, ένα άλλο από τον συµβολικό εκσυγχρονισµό του πρίγκιπα Όθωνα αλλά και από τις αποζηµιώσεις στην Τουρκία για την εξαγορά ελληνικών περιοχών! 4 Σ αυτό το κλίµα, ο Καποδίστριας σχεδίασε την διανοµή των εθνικών γαιών µε σκοπό να διασφαλίσει την στοιχειώδη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τοµέα και εκ τούτου κάποια, πενιχρά δηµόσια έσοδα. Το σχέδιο αυτό όµως έθιγε τα συµφέροντα των µεγαλοκτηµατιών, κοτζαµπάσηδων ώσπου και για ασήµαντη αφορµή ο Μαυροµιχάλης δολοφονεί τον Καποδίστρια.

5 Το δάνειο του π. δρχ. µε τιµή έκδοσης 94% = δρχ. κέρδη για τον εκδοτικό (τραπεζικό) οίκο Ρότσιλντ ,60 τοκοχρεολύσια ,00 χρέη προς τις µεγάλες δυνάµεις ,24 Εξαγορά Αττικής, Ευβοίας και Φθιώτιδας ,40 Οδοιπορικά της Βαυαρικής Αντιβασιλείας ,20 Οδοιπορικά του διοικητικού προσωπικού ,20 Μισθοί Αντιβασιλείας ,00 Μεταφορά βαυαρικού στρατού ,28,, ,35 Πηγή: Α. Ανδρεάδης, 1939b:334. Η διαχείριση του δανείου και οι τοποθετήσεις του δεν είχαν καµία σχέση µε την παραγωγή και την οικονοµία. Έτσι το 1843, η κυβέρνηση και παρά τα µέτρα λιτότητας που παίρνει αδυνατεί να πληρώσει την ετήσια δόση του χρέους και ζητά νέο δάνειο από τις µεγάλες δυνάµεις για να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσια των δόσεων αλλά και τις εκκρεµότητες από τα παλαιότερα, τα δάνεια της ανεξαρτησίας. Οι Μεγάλες υνάµεις αρνούνται κατηγορηµατικά να χορηγήσουν νέο δάνειο και συσκέπτονται στο Λονδίνο καταλήγοντας στην έκδοση καταδικαστικού πρωτοκόλλου µε το οποίο ζητούν άµεση ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Τα δυο µέρη έρχονται σε διαπραγµάτευση και υπογράφουν µνηµόνιο, καλή ώρα σαν το 1 ο µνηµόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση του 2010, ώστε σε τρεις, τέσσερις µήνες οι δανειστές εισπράττουν το αστρονοµικό, για την εποχή, ποσό των δρχ. Τα µέτρα όµως που πάρθηκαν τότε οδήγησαν τη χώρα σε βαθιά και µακρόχρονη ύφεση παρασέρνοντας µεγάλο τµήµα του πληθυσµού στην εξαθλίωση.

6 Τα µέτρα εφαρµογής του µνηµονίου (1843) Απόλυση 1/3 των δηµοσίων υπαλλήλων. Απόλυση των υπαλλήλων του εθνικού τυπογραφείου, των δασικών υπαλλήλων, των δασονόµων καθώς και των µισών πανεπιστηµιακών δασκάλων. Περικοπές της τάξεως του 20% στους µισθούς του ηµοσίου. Παύση πληρωµής των συντάξεων. Προκαταβολή απόδοσης του φόρου εισοδήµατος και της «δεκάτης». Αύξηση δασµών και χαρτοσήµου. Κατάργηση των κρατικών υγειονοµικών υπηρεσιών. Κατάργηση όλων των διπλωµατικών αποστολών του εξωτερικού. Νοµιµοποίηση αυθαιρέτων και καταπατηµένων γαιών έναντι προστίµου! Πηγή : J. Petropoulos, 1986b:572,689 Υποστηρίζεται πως το µνηµόνιο του 1843 πυροδότησε τη δυσαρέσκεια του λαού και ξέσπασε το κίνηµα της 3 ης Σεπτέµβρη που έφερε το Σύνταγµα στην Ελλάδα και θεωρητικά άλλαξε το πολιτειακό σκηνικό και από την µοναρχία περνάµε στην βασιλευοµένη δηµοκρατία (Γ. ερτιλής, α :138). Από το 1843 έως το 1878 η διεθνής κεφαλαιαγορά κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα και η Ελλάδα κλείνεται στην επικράτειά της, δηλαδή στην µικρή εσωτερική κεφαλαιαγορά και σε «παντός είδους δηµοσιονοµικά επινοήµατα». Έτσι η όποια δανειοδότησή της γίνεται από την «Εθνική» τράπεζα που χαίρει προνοµίων λόγω εξυπηρέτησης ενώ το 1864 προστρέχει στην έκδοση έντοκων γραµµατίων και το 1868 στην αναγκαστική κυκλοφορία µε ότι αυτά συνεπάγονταν στη λειτουργία του τότε νοµισµατικού συστήµατος. Η έξαρση του ανατολικού ζητήµατος ( ) και η πρωθυπουργία του Τρικούπη (1875) σήµαιναν διόγκωση των δαπανών και µαζί µε αυτές διόγκωση του χρέους. Η λύση ήταν µια και µοναδική: η εξωτερική, διεθνής κεφαλαιαγορά. Για να προσφύγει όµως η Ελλάδα στην εξωτερική κεφαλαιαγορά έπρεπε πρώτα να τακτοποιήσει τις παλιές της υποχρεώσεις. Εντωµεταξύ είχε ξεσπάσει η διεθνής κρίση του 1873 και η διεθνής κεφαλαιαγορά διακρινόταν από σχετική ελαστικότητα ή αναδουλειές! Έτσι το 1878 επέρχεται συµβιβασµός µεταξύ της Ελλάδας και των χρηµατιστικών αγορών του εξωτερικού ώστε ανοίγουν οι κρουνοί των δανείων.

7 Οι κρουνοί των δανείων ( ) Έτος Ονοµαστικό κεφάλαιο Πραγµατικό κεφάλαιο Ε ιτόκιο (χρυσά φράγκα) ,18 % , , , , , , Πηγή : Α. Ανδρεάδης, 1939b:365. Τα εννέα 5 δάνεια που συνάφθηκαν αυτή την περίοδο ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συνεπάγονταν. Έτσι φθάνουµε στην αδυναµία αποπληρωµής τους και στην κήρυξη πτώχευσης που έλαχε να γίνει επί της πρωθυπουργίας του Χαρίλαου Τρικούπη. Η πτώχευση αφορούσε µόνο το εξωτερικό και όχι το εσωτερικό δηµόσιο χρέος µε αποτέλεσµα η οικονοµική ζωή στη χώρα να συνεχίζεται απρόσκοπτα και οι Ολυµπιακοί Αγώνες, για παράδειγµα, να διεξάγονται µε επιτυχία στην Αθήνα του 1896 (Μ. Ψαλιδόπουλος, 2011, Υποστηρίζεται ότι ο Ελληνοτουρκικός πόλεµος του 1897 υποκινήθηκε από τις Μεγάλες υνάµεις υποδαυλίζοντας τον υπερπατριωτισµό θερµοκέφαλων Ελλήνων, ώστε δοθείσης ευκαιρίας, να επιβάλλουν τη ιεθνή Οικονοµική Επιτροπή (.Ο.Ε.) και έτσι να διασφαλιστούν οι οµολογιούχοι των δανείων (Τσουλφίδης, 2012, contramee.wordpress.com). Πρώτα η πτώχευση κι ύστερα οι Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι, Αυστριακοί, κ.ά., δηλαδή η.ο.ε. πυροδοτούν την λαϊκή αγανάκτηση που ξεσπά µε το κίνηµα στο Γουδί (1909). Με το κίνηµα αυτό κλείνει η σκηνή του παλιού πολιτικού συστήµατος και ανοίγει µια νέα εποχή µε τον Ελευθέριο Βενιζέλο επικεφαλής του κόµµατος των Φιλελευθέρων. Έτσι και για άλλη µια φορά είναι η οικονοµική κρίση που επιφέρει την πολιτική αλλαγή! 5 Ο Κ. Βεργόπουλος αριθµεί εννέα (9) δάνεια κατά την περίοδο , ανεβάζοντας το ονοµαστικό τους κεφάλαιο σε χρυσά φράγκα και το πραγµατικό, δηλαδή αυτό που έφθασε στην Ελλάδα, σε χρυσά φράγκα. Αυτό σήµαινε ότι η τιµή έκδοσης των δανείων κατά µέσο όρο ανέρχονταν στο 72,68% (Κ. Βεργόπουλος, 1977:78).

8 Η παρουσία της.ο.ε. και η εν µέρει (sic) ανάληψη καθηκόντων «τιµονιέρη» στα οικονοµικά (δηµοσιονοµικά & νοµισµατικά) της Ελλάδος αποβαίνει σωτήρια και από το 1898 µέχρι περίπου το η ελληνική οικονοµία διαγράφει ανοδική πορεία ακολουθώντας τη διεθνή τάση. Η πορεία φαντάζει ως σχήµα οξύµωρο αφού για να ανακάµψει η εθνικά κυρίαρχη οικονοµία µας ήθελε κηδεµόνα! Βέβαια η ιδεοληψία του σχήµατος ανάγεται στα χρόνια του 1821 και συνιστά βασική παράµετρο της νεοελληνικής συνείδησης και ταυτότητας. Με την Ελλάδα των δυο ηπείρων και πέντε θαλασσών (Συνθήκη Σεβρών) τα οικονοµικά ξεφεύγουν της πορείας τους και τα προβλήµατα διογκώνονται διότι οι στρατιωτικές δαπάνες για την επιτήρηση (κατοχή) της Μ. Ασίας απαιτούν τα 2/3 του προϋπολογισµού, ενώ η εκστρατεία στην ενδοχώρα της Ανατολίας κoστίζει οκτώ εκατοµµύρια δραχµές ηµερησίως! Στα δεινά προστίθενται η µικρασιατική καταστροφή µε τα πολιτικά παρεπόµενα, µεταξύ των οποίων και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας - βασικής συνιστώσας της εξωτερικής πολιτικής και διπλωµατίας, αλλά και το προσφυγικό 6 που καταρρακώνουν την οικονοµία. Η παρουσία της.ο.ε. την περίοδο αυτή είναι υποτονική και δείχνει συγχυσµένη από τις πολιτικές επιταγές που συναλλάσσονταν στο «χρηµατιστήριο» του Ανατολικού ζητήµατος! Στα χρόνια που ακολουθούν τη µικρασιατική καταστροφή λαµβάνουν χώρα ρηξικέλευθα γεγονότα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας µε τις τηρούµενες αναλογίες στο οικονοµικό επίπεδο. Η πολύχρονη πτωτική πορεία της δραχµής συνεχίζει να παιδεύει τους ιθύνοντες νους, δηλαδή την οικονοµική φιλολογία αλλά και την πραγµατική οικονοµία έως το 1927 όπου σταθεροποιείται και εξυγιαίνεται µε τη δανειακή συνδροµή της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ). Η σταθεροποίηση και εξυγίανση της δραχµής εκείνη την εποχή µε την συνδροµή ενός ακόµη χρέους, δίνουν το έναυσµα της σύστασης του ιδρύµατος της Τράπεζας της Ελλάδος. Εντωµεταξύ το 1927 επανέρχεται στην Ελλάδα ο Βενιζέλος και το 1928 εκλέγεται πανηγυρικά από τον Ελληνικό λαό! Το ίδιο έτος η δραχµή εντάσσεται στον διεθνή «κανόνα του χρυσού» και συνδέεται µε τη στερλίνα. Σηµειωτέων ότι το διεθνές αυτό νοµισµατικό σύστηµα παρουσίαζε ρωγµές από τη συνθήκη των Βερσαλλιών (1914)! Η κρίση του 1929 δεν γίνεται άµεσα αισθητή στην Ελλάδα και δεν απασχολεί το οικονοµικό της επιτελείο εκτός από το φιλολογικό µέρος που, ως συνήθως, τσιτσίριζε, ενώ ο 6 Το δάνειο για την αποκατάσταση των προσφύγων έτρεχε µε επιτόκιο 9% (!), δηλαδή ιδιαιτέρως ακριβό χρήµα για την εποχή.

9 προϋπολογισµός ήταν πλεονασµατικός µε καλές προδιαγραφές και για το επόµενο έτος! Εντούτοις το 1930 η µείωση του µεταναστευτικού εµβάσµατος συµπιέζει τους άδηλους πόρους, βασική συνιστώσα της ελληνικής οικονοµίας και η πτώση των τιµών στον πρωτογενή τοµέα που συνοδεύονταν µε την µείωση των εξαγωγών το 1931 αρχίζει να προβληµατίζει και να ανησυχεί για την επόµενη ηµέρα. Εντωµεταξύ το εξωτερικό χρέος (δάνεια) έχει διογκωθεί διακυβεύοντας τη νοµισµατική σταθερότητα που µέσα στον οικονοµικό κυκεώνα των ηµερών της διεθνούς ύφεσης αποµυζά τα αποθεµατικά της Τράπεζας της Ελλάδος ανώφελα. Οι προσπάθειες του Βενιζέλου για εύρεση δανεικών δεν τελεσφορούν και η Ελλάδα υπό το δυσβάσταχτο βάρος του εξωτερικού χρέους κηρύσσει στάση πληρωµών, δηλαδή πτώχευση. Το εξωτερικό χρέος αντιπροσώπευε περίπου το 150% του ετησίου ακαθάριστου εθνικού εισοδήµατος, δηλαδή το ίδιο περίπου µε αυτό της «τρελής δεκαετίας» του (Βεργόπουλος, 1978:335). Τα οικονοµικά µέτρα 7 που λαµβάνονται στη συνέχεια διασώζουν την κατάσταση και τα οικονοµικά γρανάζια επαναλειτουργούν, αλλά η έκρυθµη πολιτική κατάσταση εξαιτίας της δραµατικής οικονοµικής εξέλιξης συµβάλουν στην παλινόρθωση του βασιλιά (1935) και την εγκαθίδρυση του δικτατορικού καθεστώτος του Ι. Μεταξά (1936)! Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει για άλλη µια φορά σε σχέση µε τη διαχείριση της οικονοµικής κατάστασης (Mazower, 2009: 369,370 8 ), δίχως να σηµαίνει αυτό ότι η Ελλάδα κατέχει την αποκλειστικότητα του συνδυαστικού φαινόµενου οικονοµικής κρίσης - πολιτικής αλλαγής. Μετά το τέλος του Β Παγκοσµίου πολέµου γίνονται προσπάθειες από τον Ξ. Ζολώτα, διοικητή της ΤτΕ, για παραγραφή του εξωτερικού χρέους ως αναγνώριση της συµβολής της Ελλάδος και των θυσιών της στην νίκη των συµµαχικών δυνάµεων! Η ιδεοληψία που προαναφέραµε γίνεται εντέλει φάντασµα! Οι εκκλήσεις για παραγραφή προφανώς αποβήκαν άκαρπες. Έτσι οδεύουµε τον δρόµο του Γολγοθά φορτωµένοι το προ αλλά και µεταπολεµικό χρέος που αντιµετωπίζεται µε τις αλλεπάλληλες υποτιµήσεις της δραχµής αφού ο «απόπλους» δανείων από τη διεθνή κεφαλαιαγορά είναι πάλι απαγορευτικός εξαιτίας της ΟΕ 9. Από το , η ελληνική οικονοµία µε τη βοήθεια του προγράµµατος ανοικοδόµησης (plan Marshall) ακολουθεί τα χνάρια της διεθνούς ανοδικής οικονοµικής πορείας 7 Σχετικά µε τα οικονοµικά µέτρα που λήφθηκαν βλ. Τράπεζα της Ελλάδος, 1978:96. 8 Ο Mazower υποστηρίζει πως στην ελληνική περίπτωση δεν έχουν εφαρµογή «οι απλές αντιστοιχίσεις µεταξύ οικονοµικής ύφεσης και πολιτικής κρίσης» και θεωρεί την «ενδεχόµενη αναδιάταξη των πολιτικών δυνάµεων» ως απόρροια της αδυναµίας να διαχειριστεί η οικονοµική µεγέθυνση που ακολούθησε την ύφεση του Σηµειωτέων ότι η ΟΕ, που αντικαθίσταται από τη Νοµισµατική Επιτροπή το 1946, καταργείται µε νόµο το 1977!!!

10 επιδεικνύοντας µάλιστα επί σειρά ετών πλεονασµατικούς προϋπολογισµούς ώστε το 1968 και µετά την ρύθµιση των προπολεµικών κυρίως δανείων (1964), το εξωτερικό χρέος να έχει σχεδόν εξαλειφθεί! Βέβαια εξαλειφθεί στην µακροοικονοµική δεν σηµαίνει ξεχρεωθεί, αλλά σηµαίνει ότι είχε πέσει στο 20-25% που θεωρείται φυσιολογική τιµή (Λ. Τσουλφίδης, 2012, contramee.wordpress.com.). Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγµαταρχών ( ) η οικονοµική ανάπτυξη διατήρησε τις ταχύτητες και τη δυναµική της προηγούµενης περιόδου έως το Μοχλοί στην οικονοµική ανάπτυξη αναδεικνύονται ο κατασκευαστικός τοµέας (οικοδοµή) και οι άδηλοι πόροι (µεταναστευτικά εµβάσµατα, τουρισµός, ναυτιλία). Εν τω µεταξύ τα δάνεια που συνάφθηκαν την περίοδο αυτή και εξ αυτών τα χρέη διευθετούνταν µε τρόπο εξωλογιστικό 10, «κάτω από το τραπέζι» και έτσι η χούντα εµφανίζεται µε χαµηλά ποσοστά χρέους (. Καζάκης, 2011, Βέβαια, η οικονοµία την περίοδο της δικτατορίας µοιάζει µε πλοίο ακυβέρνητο που ταξιδεύει χάριν του διεθνούς αέρα και η άποψη αυτή επικυρώνεται µε την πετρελαϊκή, οικονοµική κρίση του Τότε, η οικοδοµική δραστηριότητα καθιζάνει κατά 33%, η µετανάστευση ανακόπτεται και οι άδηλοι πόροι µειώνονται, ενώ οι επενδύσεις στον πρωτογενή τοµέα υποχωρούν κατά 26%(ΙΕΕ, 2000, τ.ιστ :318). Από 1973 στο 1974 ο πληθωρισµός ανέρχεται κατά δέκα ποσοστιαίες µονάδες, ο ρυθµός ανάπτυξης παίρνει αρνητικό πρόσηµο ενώ το κατά κεφαλή ΑΕΠ δέχεται µείωση της τάξεως του 4,2% ώστε από δρχ το 1973 να πέσει στις δρχ το 1974 (ΤτΕ,1978:624). Ενώπιον της οικονοµικής αυτής κατάστασης η δικτατορία των συνταγµαταρχών δεν έχει πολιτική ούτε οικονοµικό σχέδιο αντιµετώπισης των δεινών που επιφέρει η α πετρελαϊκή κρίση και το πλοίο ταξιδεύει ακυβέρνητο! Υποστηρίζεται ότι η οικονοµική κρίση του 1973 έφερε βίαια στην επιφάνεια την λαϊκή δυσαρέσκεια και συνέβαλε στην πτώση της δικτατορίας (Καλοδούκας, 2010, 10 Σχετικά µε τα δάνεια σε συνάλλαγµα και τον εξωλογιστικό χαρακτήρα τους βλ., Κ. Μελά, 2011:25 & Ηλιαδάκη, Τ

11 Ρυθµός Ανά τυξης, Πληθωρισµός, Ανεργία %, % Πηγή : Καζάκος, 2001:301,309 & ΥΠΕΘΟ Η διεθνής πετρελαϊκή κρίση όµως επιµένει και το (β φάση) βρίσκει την Ρυθµός Ανάπ τυξης Πληθωρισµός Ανεργία Πηγή: Καζάκος, 2001:301, 309 & ΥΠΕΘΟ Η διεθνής πετρελαϊκή κρίση όµως επιµένει και το βρίσκει την Ελλάδα σε πολιτική παραζάλη ενώ το «κύµα» εκδηλώνεται µε την συνηθισµένη χρονική καθυστέρηση κυρίως στην ναυτιλία που συρρικνώνει κι άλλο τους άδηλους πόρους µε τους οποίους τα πρώτα χρόνια της µεταπολίτευσης κλείνανε τα ελλείµµατα των τρεχουσών συναλλαγών (ΤτΕ,1978:719). Εν τω µεταξύ τα πρώτα συµπτώµατα του στασιµοπληθωρισµού απορροφά η αισιοδοξία των ηµερών του 1980 που προκαλείται από την πρόδηλη πολιτική αλλαγή που επέρχεται. Στο επίπεδο των δηµοσιονοµικών µεγεθών όµως οι αριθµοί δεν συµφωνούν µε την λαϊκή ευφορία αφού ο ρυθµός ανάπτυξης από το 1980 στο 81 επιβραδύνει, η ανεργία αυξάνει και ο πληθωρισµός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (Καζάκος, 2001:357). Υποστηρίζεται λοιπόν πως η εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, το 1981, σχετίζεται, µεταξύ άλλων, και µε τις διεθνείς οικονοµικές κρίσεις του 70 (Καζάκος, 2001:307). Τους κραδασµούς από την κρίση εξουδετερώνει, επιφανειακά τουλάχιστον, η πολιτική κεϋνσιανού µάλλον τύπου που ασκείται την πρώτη τετραετία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενώ διεθνώς έχει ξεπεραστεί και κυριαρχεί η σοφία (sic) των µαθητών του κυρίου Friedman! Στην Ελλάδα λοιπόν της Αλλαγής µε την βοήθεια των µεσογειακών ολοκληρωµένων προγραµµάτων, µε τον κατασκευαστικό τοµέα, που βρίσκεται ακόµη σε έξαρση, µε το ένα και το άλλο ξεγελιότανε ο κόσµος κι ας έβλεπε τον πληθωρισµό να τρέχει πιο γρήγορα από τον ίδιο! Φυσικά αυτό ως το 1989 όπου το χρέος έχει σκαρφαλώσει στο 61,5% του ΑΕΠ

12 από το 32,8% που ήταν το 1981 (Καλοδούκας, 2010: ενώ τα σκάνδαλα στυλ Κοσκωτά που ξεσπούν αποδεικνύουν ότι η πολιτική κεϋνσιανού τύπου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την πεπατηµένη της πελατειακής πολιτικής του κράτους! H συνέχεια δεν χρήζει υπενθύµισης, ούτε ερµηνειών και ιστορικής τακτοποίησης, διότι τo έργο παίζεται ακόµη και στο Τέλος, που πλησιάζει, είµαστε πρωταγωνιστές, ώστε υπάρχει χώρος µόνον για αναλύσεις! Ως γνωστό, και για άλλη µια φορά, η οικονοµική πορεία της Ελλάδος µετά την «χαµένη δεκαετία του 80» ακολουθεί την καθοδική, διακυµαινόµενη πορεία της διεθνούς οικονοµίας µέχρι την ύφεση του Εντούτοις, και για την περίπτωση που εκθέτουµε, φαίνεται πως η ύφεση συνέβαλε πάλι στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου: η αυλαία της µεταπολιτευτικής πολιτικής σκηνής µε τις εκλογικές αναµετρήσεις του 2012 έπεσε, ενώ η αυλαία για την επόµενη πράξη δεν έχει ακόµη σηκωθεί! Συνοψίζοντας τον σύντοµο αυτό «περίπλου» στο εξωτερικό χρέος και τις χρεοκοπίες του Ελληνικού κράτους διαπιστώνουµε κάποιες επαναλήψεις που εκ της συχνότητας τους µας επιτρέπουν να ανάγουµε σε κανονικότητες. Οι οικονοµικές κρίσεις στην Ελλάδα ακολουθούν τα κύµατα των διεθνών οικονοµικών διακυµάνσεων µε την χρονική καθυστέρηση που αιτιολογεί το οικονοµικό της ανάστηµα 11. Η ακολουθία αυτή δηλώνει πως η Ελλάδα είναι µέρος / µέλος του διεθνούς οικονοµικού συστήµατος. Το γεγονός όµως ότι στις καθοδικές φάσεις των κυµάτων αυτών η Ελλάδα φθάνει στις χρεοκοπίες ή στα πρόθυρα τους δηλώνει ότι είναι άµεσα εξαρτηµένη από τον ιστό της κοσµοοικονοµίας σε τέτοιο σηµείο ώστε να θρέφεται από αυτόν. Η εξάρτηση αυτή δεν έχει να κάµει µε το οικονοµικό ανάστηµα της Ελλάδος, αλλά σχετίζεται µε την πολιτική χάραξη και ειδικότερα τη σώφρονα οικονοµική πολιτική, όπου και παρουσιάζει διαχρονικό έλλειµµα! Όλες οι οικονοµικές κρίσεις και υφέσεις που γνώρισε το Ελληνικό κράτος από της συστάσεώς του έως και σήµερα εκβάλλουν σε πολιτική αλλαγή που δυο τουλάχιστον φορές ήταν καθεστωτική. Αυτό δεν αποτελεί ίδιον της Ελλάδος, αλλά είναι φαινόµενο των εξαρτηµένων οικονοµιών από τη διεθνή κεφαλαιαγορά. Στην περίπτωση της Ελλάδος ο απολογισµός των αλλαγών αυτών είναι µάλλον θετικός αφού τις περισσότερες φορές έγειρε προς το προοδευτικότερο! 11 Υιοθετώντας τα κύµατα Kondratieff παρατηρούµε ότι όλες οι ελληνικές χρεοκοπίες βρίσκονται στις καθοδικές φάσεις της διεθνούς οικονοµίας.

13 Η υποβόσκουσα σύνδεση που γίνεται µεταξύ οικονοµικής κρίσης και πολέµου σαν τρόπου επίλυσής της δεν είναι εντελώς ανυπόστατη αφού διακρίνεται σχετική κανονικότητα τόσο σε εθνική όσο και σε διεθνή κλίµακα 12. Εντούτοις κρίνουµε πως µια τέτοια λύση έχει δυνητική υπόσταση, δηλαδή ενδεχοµένως και να προκύψει εκ του βαθµού των αδιέξοδων και ανισορροπιών που επέρχονται διεθνώς! Τέλος, και διευκρινιστικά, υποστηρίζεται ότι η παρούσα κρίση δεν είναι ίδια µε αυτές του παρελθόντος, διότι πλέον ανήκουµε στην ευρωζώνη και το πρόβληµα είναι πρόβληµα του ευρώ. Η άποψη αυτή είναι καθ όλα έγκυρη µε την διαφορά πως καµία κρίση (ύφεση) δεν ήταν ίδια µε την προηγούµενη και δεν µπορεί να είναι ίδια και συγκρίσιµη αφού η τάση της οικονοµίας, υιοθετώντας την θεωρία των κυµάτων του Kondratieff, είναι ανοδική! - µέχρι πότε ; Στα καθ ηµάς, για παράδειγµα, ο ελληνοτουρκικός του 1897 είχε ως στόχο την εξυπηρέτηση των ξένων οµολογιούχων, δηλαδή του εξωτερικού χρέους ενώ ο β Παγκόσµιος Πόλεµος (διεθνή κλίµακα) εξυπηρετούσε την επίλυση της κρίσης του 29 και πιο πρόσφατα η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974) και ταυτόχρονα οι περιπέτειες µε τα πετρέλαια στο Αιγαίο (έξοδος τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους, ύστερα το «Σισµίκ» και οι αεροµαχίες, κ.λπ. ) συνδέονται άµεσα µε τις κρίσεις της δεκαετίας του βλ. το ενδιαφέρον άρθρο του Robert J. Gordon, Μήπως φτάσαµε στο τέλος του αµερικανικού ονείρου; στο

14 Aναφορές Βιβλιογραφικές ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Α. (1937), Το ηµόσιον χρέος της Ελλάδος, Αθήναι: Ι.Ν. Ζαχαρόπουλος. ΑΝ ΡΕΑ ΗΣ Ανδρέας (1939), Έργα ΙΙ: Μελέται ε ί της Συγχρόνου Ελληνικής ηµόσιας Οικονοµίας, Αθήναι: Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, Γ. & ΛΑΖΑΡΕΤΟΥ, Σ. (2002), Η ραχµή α ό το Φοίνικα στο Ευρώ, Αθήνα: Εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γιάννης (2011), Κρίσης Λεξιλόγιο. Οι οικονοµικοί όροι ου µας καταδυναστεύουν, Αθήνα: εκδόσεις ποταµός. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. (1994), Το ηµόσιο Χρέος και οι Ε ι τώσεις του, Αθήνα: ΚΕΠΕ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. & ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Κ. (1977, 2000), «Πολιτική των κυβερνήσεων και Προβλήµατα από το 1881 ως το 1895» στο Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. Ι, σσ , Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. (1978, 2000), «Η Ελληνική οικονοµία από το 1926 ως το 1935» στο Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΕ, σσ , Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών. ΕΡΤΙΛΗΣ Γιώργος ( ), Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, τ.2, Αθήνα: βιβλιοπωλείον της Εστίας. ΚΑΖΑΚΟΣ, Πάνος (2001), Ανάµεσα σε Κράτος και Αγορά. Οικονοµία και οικονοµική ολιτική στη µετα ολεµική Ελλάδα, , Αθήνα: εκδόσεις Πατάκη. ΚΩΣΤΗΣ, Κ. (1986), Οι Τρά εζες και η Κρίση , Αθήνα: Ε.Τ.Ε. - Ιστορικό Αρχείο. ΛΙΓΝΑ ΗΣ Αναστάσιος (Τάσος) (1970), To Πρώτον άνειον της Ανεξαρτησίας, διδακτορική διατριβή, Αθήνα: Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστηµίου Αθηνών. MAZOWER, M. (2002), Η Ελλάδα και η Οικονοµική Κρίση του Μεσο ολέµου. Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ. ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑ ΟΣ (1978), Τα Πρώτα Πενήντα Χρόνια της Τρα έζης της Ελλάδος, , Αθήνα: Τράπεζα της Ελλάδος. ΤΣΟΥΛΦΙ ΗΣ Λευτέρης (2009), Οικονοµική Ιστορία της Ελλάδας. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστηµίου Μακεδονίας. ΨΑΛΙ ΟΠΟΥΛΟΣ, Μιχάλης (1989), Η κρίση του 1929 και οι Έλληνες οικονοµολόγοι, Αθήνα: Ε.Τ.Ε. - Ιστορικό Αρχείο. ιαδικτυακές ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΣ Άλκης (2011), «Οι πτωχεύσεις του Ελληνικού κράτους από το 1821 έως σήµερα» στο ΑΝΩΝΥΜΟΥ (2012), «Οι Οικονοµικές Κρίσεις στην Ελλάδα από την απελευθέρωση µέχρι σήµερα», στο ΗΛΙΑ ΑΚΗΣ, Τ. (2009), «Το δηµόσιο χρέος στο ελληνικό κράτος από το 1824» στο ΚΑΖΑΚΗΣ ηµήτρης (2011), «Οι χρεοκοπίες της Ελλάδας», στο ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, Θανάσης (2011), «1893: Μια πτώχευση από το παρελθόν - Το πολιτικό παρασκήνιο, το οικονοµικό προσκήνιο και ο χαρακτήρας του ιεθνούς Οικονοµικού Ελέγχου», στο ΚΑΛΟ ΟΥΚΑΣ, Άγγελος (2010), «Η χαµένη δεκαετία του 1980 και η ιδεολογική αντιστροφή της πραγµατικότητας» στο ΚΑΤΣΙΜΑΡ ΟΣ, Τ. (2009), «Οι µόνιµοι εφιάλτες του νεοελληνικού κράτους», στο ΚΟΝ ΥΛΗΣ, Θάνος (2010), « : Η Παγκόσµια Οικονοµική Κρίση και η Ελληνική Πτώχευση», στο ΜΑΛΟΥΧΟΣ, Γεώργιος (2009), «Οι τέσσερις ελληνικές πτωχεύσεις» στο

15 ΜΕΛΑΣ Κώστας (2011), «Γενική Επισκόπηση ανεισµού και ηµοσίου Χρέους της Ελλάδος » στο ΜΙΡΚΟΣ Γιώργος (2011), «Η πτώχευση του Η δανειοληπτική περιπέτεια της Ελλάδας στο 19 ο αιώνα» στο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Νίκος, «Η καινούργια χρεοκοπία» απόσπασµα από το βιβλίο του συγγραφέα µε τίτλο Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα, Αθήνα: Άγρα (2010) που βρίσκεται αναρτηµένο στο ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑ ΟΣ (2009), «Η κρίση του 1929, η Ελληνική Οικονοµία και οι Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα έτη » (κείµενο: Σοφία Λαζαρέτου) στο ΤΣΟΥΛΦΙ ΗΣ, Λευτέρης (.), «Οι πτωχεύσεις του Ελληνικού Κράτους» στο & του ίδιου (2010), «Η Ελλάδα στην κρίση του 1929 : ιδάγµατα Οικονοµικής Πολιτικής» (παρουσίαση) στο ΨΑΛΙ ΟΠΟΥΛΟΣ, Μιχάλης (2011) «Οι πτωχεύσεις στη νεότερη Ελλάδα» στο (2011), «Οι οικονοµικές εξελίξεις στην Ελλάδα από την πτώχευση του 1893 ως την επανάσταση στο Γουδή» στο

Απότηνπρώτηστηδεύτερηπετρελαϊκήκρίση, δια μέσου της μεταπολίτευσης

Απότηνπρώτηστηδεύτερηπετρελαϊκήκρίση, δια μέσου της μεταπολίτευσης Κρίσεις και μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, τέλη 19 ου 21 ος αιώνας Απότηνπρώτηστηδεύτερηπετρελαϊκήκρίση, δια μέσου της μεταπολίτευσης Γιώργος Προγουλάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) Σχολιαστής: Χρυσάφης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµική κρίση Ιστορική αναδροµή

Οικονοµική κρίση Ιστορική αναδροµή Οικονοµική κρίση Ιστορική αναδροµή Ηχώραμαςβρίσκεταιωςγνωστόνστομέσονμιας δεινής οικονομικής κρίσης. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, ούτεγιατηνελλάδα, αλλάούτεκαιγιατην παγκόσμια οικονομία. Με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Οικονομία

Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Οικονομία Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Οικονομία Γιώργος Αλογοσκούφης Η Ανεξάρτητη Ελλάδα και οι Ανάγκες της σε Κεφάλαια Για ένα φτωχό νεοσύστατο κράτος όπως ήταν η Ελλάδα μετά την ανεξαρτησία της το 1827, η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Page 1 of 5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Του Θάνου Κατσάμπα Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα περιέπεσε στη δίνη των προγραμμάτων στήριξης από

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης: Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Οικονομία Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα:

Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης: Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Οικονομία Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης: Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Οικονομία Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα 1 Αντικείµενο Διεθνούς Μακροοικονοµικής Η διεθνής µακροοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειµµα

Έλλειµµα ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2010-2011 Σηµαντική αύξηση του δηµοσίου χρέους και επιδείνωση του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Ευρωπαϊκή Οικονομία Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Ειρήνη Τσακνάκη Πηγές- Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ;

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Καθώς έχουν περάσει, από το 2008 οπότε και ξέσπασε η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση μετά την κρίση του 1929, οι πάντες σχεδόν συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στην Κρίση του 1929: Διδάγματα Οικονομικής Πολιτικής

Η Ελλάδα στην Κρίση του 1929: Διδάγματα Οικονομικής Πολιτικής Κρίσεις και μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, τέλη 19 ου 21 ος αιώνας Η Ελλάδα στην Κρίση του 1929: Διδάγματα Οικονομικής Πολιτικής Λευτέρης Τσουλφίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) Σχολιάστρια: Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική.! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική.! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντικείμενο Διεθνούς Μακροοικονομικής Η διεθνής μακροοικονομική ασχολείται με το προσδιορισμό των βασικών μακροοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2009 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 Να απαντήσετε αν

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» (σελ. 196-206)

«ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» (σελ. 196-206) ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΝ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Οι κυριότερες οικονοµικές εξελίξεις την περίοδο που διανύουµε σχετίζονται µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος καθώς και µε τις συζητήσεις για το νέο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Χαρακτηριστικά

Βασικά Χαρακτηριστικά Βασικά Χαρακτηριστικά Η οικονομία της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί, γενικά, ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τις υπηρεσίες να αποτελούν την κινητήριο δύναμή της. Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης

Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης #EURoad2Sibiu Μάιος 219 Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΗ, ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Το φιλόδοξο θεματολόγιο της ΕΕ για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις,

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας 10 Δεκεμβρίου 2009 Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Οικονομικά 2009 Έσοδα 2009 2008 2009 2009 εκ. εκ. 2008 εκ. 2008 (%) ΤΕΠ 1.460,0 1.718,5 258,5 15,0

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012 Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Τον Οκτώβριο του 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα το οποίο διαµορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας επηρεάζει άµεσα και τις χρηµαταγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη µεταβλητότητα παρά τα αυστηρά δη- µοσιονοµικά µέτρα

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών 3 Ισοζύγιο πληρωµών 3.1 Εισαγωγή ιεθνή οικονοµία Ύφεση στην Γερµανία οικονοµίες του Ευρώ Αυξηση των αµερικανικών επιτοκίων διεθνή επιτόκια και δολάριο($) Χρηµατοοικονοµική κρίση στην Ασία Ανοιχτή οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του Χρήµα ιδακτικοί στόχοι Κατανόηση της λειτουργίας του χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος σε µια οικονοµία. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ Μάθηµα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ηµεροµηνία και ώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 2012 / 4 ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΩΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ του Philip Pilkington και Warren Mosler Εισαγωγή Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσφέρει µια

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd Τα Οικονομικά Αποτελέσματα της Alpha Bank Cyprus Ltd του εννεαμήνου 2015 εμφάνισαν ζημίες μετά από φόρους ύψους Ευρώ 6,8 εκατ. σε σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακή οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές

Κυπριακή οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές Κυπριακή οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές Εισαγωγική ομιλία του Αθανάσιου Ορφανίδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στο επιμορφωτικό σεμινάριο του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. 8 Ιουνίου, 2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. 8 Ιουνίου, 2012 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 8 Ιουνίου, 2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Διαστάσεις της κρίσης Γενεσιουργές Αιτίες & Συστημικές Αδυναμίες Προσπάθειες Επίλυσης Γιατί η ύφεση είναι τόσο βαθειά & παρατεταμένη;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1. α. Μεγάλη Ιδέα: σχολικό βιβλίο σελ. 15-16: «(Στο μεταξύ) η πρόοδος έρμαια των εθνικών κτίσεων»

Διαβάστε περισσότερα

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος Τμήμα ΜΙΘΕ Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος 2010-2011 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Θεματικές Ενότητες Επισκόπηση της Μακροοικονομικής-Τα

Διαβάστε περισσότερα

: 2008-2009 2008 2009 15 2013

: 2008-2009 2008 2009 15 2013 Οι τράπεζες του αύριο Ανδρέας Παπαδόπουλος ιευθυντής Στρατηγικής Οµίλου 15 Μαΐου 2013 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή οποιουδήποτε σηµείου αυτής της έκδοσης, η αποθήκευση για οποιαδήποτε µελλοντική χρήση της,

Διαβάστε περισσότερα

Η διεθνής οικονομία σήμερα

Η διεθνής οικονομία σήμερα Η διεθνής οικονομία σήμερα 1. Η διεθνής οικονομία τα τελευταία 2 έτη Από το 2001, η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε περίοδο σημαντικής επιβράδυνσης. Η οικονομική κάμψη ξεκίνησε στις ΗΠΑ, εξαπλώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στη µακροοικονοµική

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στη µακροοικονοµική Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη µακροοικονοµική Περίγραµµα κεφαλαίων Ποιο είναι το αντικείµενο της µακροοικονοµικής Με τι ασχολούνται οι µακροοικονοµολόγοι; Γιατί διαφωνούν οι µακροοικονοµολόγοι Ποιο είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Τρία ιαγράµµατα, Μία Ιστορία

Τρία ιαγράµµατα, Μία Ιστορία Τρία ιαγράµµατα, Μία Ιστορία Ευκλείδης Τσακαλώτος Ειδική Έκδοση Οικονοµία και Κρίση ΑΥΓΗ 28/2/10 Αν, όπως λένε, µια εικόνα ισοδυναµεί µε χίλιες ιστορίες, σκεφτείτε πόσες ιστορίες εµπεριέχονται σε τρία

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α) Κόµµα του Γ. Θεοτόκη : «Το κόµµα του Γ. Θεοτόκη... των

Διαβάστε περισσότερα

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ Το Τρίληµµα των Ανοικτών Οικονοµιών 1. Σταθερότητα και Ελεγχος Συναλλαγματικής Ισοτιμίας 2. Χρήση Νομισματικής Πολιτικής για Εσωτερική Ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ. Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ. Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου Θέμα Α1 Να σημειώσετε στο τέλος κάθε πρότασης Σ (Σωστό) αν θεωρείτε ότι η πρόταση είναι σωστή ή Λ(Λάθος) αν

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση, δημόσιο χρέος & ευθύνες. Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Κρίση, δημόσιο χρέος & ευθύνες. Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κρίση, δημόσιο χρέος & ευθύνες Καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κρίση-χρέος, τότε & τώρα στη μακρά διάρκεια οι διεθνείς κρίσεις «απλώς» διόγκωναν τα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινές προβλέψεις : H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι

Εαρινές προβλέψεις : H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι IP/11/565 Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2011 Εαρινές προβλέψεις 2011-12: H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι Η οικονοµία της ΕΕ αναµένεται ότι θα εδραιώσει περαιτέρω τη σταδιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α Επί της αρχής

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α Επί της αρχής 1 Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592193, 2102592111, fax: 2102592155 e-mail: ko@vouli.κke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168,

Διαβάστε περισσότερα

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ. Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική,

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ. Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική, Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ 1 Το Τρίληµµα των Ανοικτών Οικονοµιών 1. Σταθερότητα και Ελεγχος Συναλλαγματικής Ισοτιμίας 2. Χρήση Νομισματικής Πολιτικής για Εσωτερική Ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -Πώς έγινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους ο Όθωνας; Αφού δεν ήταν Έλληνας! -Για να δούμε τι θα βρούμε γι αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. -Κοιτάξτε τι βρήκα, παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας)

Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. (Ακολουθεί Πίνακας) Σημεία Παρέμβασης στη Συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών 1 η Παρέμβαση: Μεταβολή δημόσιου χρέους (Ακολουθεί Πίνακας) Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [29.2.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση µε δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης (µάθηµα της ηµέρας) Σκοπός της εξέτασης: Η αξιολόγηση της γνώσης του µαθητή σχετικά µε το περιεχόµενο της παραγράφου 1.6:

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονοµία στη Μεταµνηµονιακή Εποχή. Μιράντα Ξαφά Ιούνιος 2018

Η Ελληνική Οικονοµία στη Μεταµνηµονιακή Εποχή. Μιράντα Ξαφά Ιούνιος 2018 Η Ελληνική Οικονοµία στη Μεταµνηµονιακή Εποχή Μιράντα Ξαφά Ιούνιος 2018 1 Τα «δίδυµα ελλείµµατα» µηδενίστηκαν Πηγή: Τράπεζα Ελλάδος και ΝΤ 2 αλλά η δηµοσιονοµική ανισορροπία µεταφέρθηκε στους ισολογισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010

Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010 Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010 Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β. Προτάσεις πολιτικής

Β. Προτάσεις πολιτικής Στην μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού γίνεται προσπάθεια να αναλυθούν και να διαπιστωθούν τα αίτια της σημερινής κρίσης στη χώρα μας, διατυπώνονται 13

Διαβάστε περισσότερα

Επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 η κυπριακή οικονομία

Επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 η κυπριακή οικονομία Δελτίο Τύπου Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2015 Επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 η κυπριακή οικονομία Αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 0.3% το 2015 προβλέπεται από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Eurozone Forecast Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αίθουσα της Γερουσίας, Βουλή των Ελλήνων Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

Σωφρόνης Κληρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σωφρόνης Κληρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Πανεπιστήμιο Κύπρου Όραμα 2020 Στρατηγικά διλήμματα και επιλογές το 2014 Διοργάνωση: Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2014 Σωφρόνης Κληρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Πανεπιστήμιο Κύπρου 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Στις αναλύσεις των προηγούμενων κεφαλαίων αγνοήσαμε, για λόγους απλούστευσης, το γεγονός ότι μια οικονομία λειτουργεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ.

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ. . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 (επαναληπτικό) ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ι. Να συµπληρώσετε, στα κενά της Α στήλης,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ 09/10/2016 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΜΑΔΑ Α Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εθνικά κινήματα β. Ιερή Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής 2.1 1. Η συνολική παραγωγή μιας χώρας μελετάται από τη μικροοικονομία. 2. Η φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός στην πορεία του χρόνου, αποτιμημένη σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ 2014.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ 2014. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ 2014. H Ελληνική Κεφαλαιαγορά την χρονιά που πέρασε κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη και με αποδόσεις που πλησίασαν το 30%. Το 2013 ουσιαστικά ήταν και η πρώτη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιωτική Κατανάλωση - Καταναλωτική Εμπιστοσύνη

Ιδιωτική Κατανάλωση - Καταναλωτική Εμπιστοσύνη Ιδιωτική Κατανάλωση - Καταναλωτική Εμπιστοσύνη Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα 3 προηγούμενα χρόνια, και πάντως με το αξιοπρεπές 2,1%, κινήθηκε η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση το 2013: Πίνακας:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Α Τρίμηνο 2008

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Α Τρίμηνο 2008 ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Α Τρίμηνο 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Sonila-Sofia Kissi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Ο Όµιλος της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό ισολογισµό,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης των µελών του ΣΕΒ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης των µελών του ΣΕΒ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης των µελών του ΣΕΒ Αθήνα 13/05/2008 Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι ιοικητές Τραπεζών, ηµοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» Α Πρόβλημα Ελλάδας: Γιατί φτάσαμε εδώ Πολιτική Οικονομία της

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Ο κρατικός προϋπολογισµός: εδοµένα και αριθµοί Συνολικές δηµόσιες δαπάνες: τρειςκατηγορίεςδηµοσίων δαπανών ηµόσιες δαπάνες (G) Μεταβιβαστικές πληρωµές

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στον Εξωτερικό Τομέα της Οικονομίας

Ισορροπία στον Εξωτερικό Τομέα της Οικονομίας Ισορροπία στον Εξωτερικό Τομέα της Οικονομίας Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η έννοια του Ισοζυγίου Πληρωμών Τα επιμέρους ισοζύγια του Ισοζυγίου Πληρωμών Η διαχείριση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Πληρωμών Η «Ολλανδική

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ. Αυτή η κυβέρνηση αποκαλύπτει μια «αγοραία. αντίληψη» της Δημοκρατίας

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ. Αυτή η κυβέρνηση αποκαλύπτει μια «αγοραία. αντίληψη» της Δημοκρατίας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 17-11-2011 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση αποκαλύπτει μια «αγοραία αντίληψη» της Δημοκρατίας το πολιτικό μας σύστημα έχει εισέλθει αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2.5 ΙΣΟΖΥΓΙΟ: ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟ Ή ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ 2 2.5 Ισοζύγιο: Πλεονασματικό ή ελλειμματικό 1/6 Ισοζύγιο διεθνών πληρωμών ή πληρωμών

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: επάλληλα δικαιώματα επί της γης, εκδοτικό δικαίωμα, Μεγάλη Ιδέα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: επάλληλα δικαιώματα επί της γης, εκδοτικό δικαίωμα, Μεγάλη Ιδέα. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ /Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/9/2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: επάλληλα δικαιώματα επί της γης, εκδοτικό δικαίωμα, Μεγάλη Ιδέα. (ΜΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Τον Αύγουστο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 259 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [26.4.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση με δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET Ι) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΛ φιλιππιαδος (ΜΕΡΟΣ 1ο)

1 ο ΓΕΛ φιλιππιαδος (ΜΕΡΟΣ 1ο) 1 ο ΓΕΛ φιλιππιαδος 2012-13 (ΜΕΡΟΣ 1ο) Συµµετοχή µαθητών υπεύθυνοι καθηγητές ΜΑΘΗΤΕΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙ ΩΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

γ) την ποιοτική σύνθεση του πληθυσμού με βάση την οποία αναλαμβάνονται υποχρεώσεις δημοσίων δαπανών G.

γ) την ποιοτική σύνθεση του πληθυσμού με βάση την οποία αναλαμβάνονται υποχρεώσεις δημοσίων δαπανών G. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Σκεφτείτε πως κανένα μέγεθος όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής καθημερινότητας, δεν πηγαίνει μόνο του. Συνδυάζεται και εξαρτάται από πολλά άλλα μεγέθη σε ένα πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις

Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις Εισαγωγή Στη συνεδρία της Επιτροπής Νοµισµατικής Επιτροπής της 6ης Μαρτίου, 2003, τονίστηκε εµφαντικά η ετοιµότητα της Επιτροπής για στενή

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη.

Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη. Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη. Ιωάννης Τσαμουργκέλης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, Οικονομική Διάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Εφιάλτης τα χρέη! Δ. Γκουντόπουλος: Αυξάνονται ραγδαία οι ακάλυπτες επιταγές Φ. Σαχινίδης: Θα πληγούν μικρομεσαίοι αλλά και τράπεζες

Εφιάλτης τα χρέη! Δ. Γκουντόπουλος: Αυξάνονται ραγδαία οι ακάλυπτες επιταγές Φ. Σαχινίδης: Θα πληγούν μικρομεσαίοι αλλά και τράπεζες ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2009 - ΚΑΙ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εφιάλτης τα χρέη! Δ. Γκουντόπουλος: Αυξάνονται ραγδαία οι ακάλυπτες επιταγές Φ. Σαχινίδης: Θα πληγούν μικρομεσαίοι αλλά και τράπεζες

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Επίπεδα Τιμών και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Μακροχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών

Σχετικά Επίπεδα Τιμών και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Μακροχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Σχετικά Επίπεδα Τιμών και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες Μακροχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 1 Ισοτιµία Δολαρίου Στερλίνας, 1870-2011 $6.00$$ $5.00$$ $4.00$$ $3.00$$ $2.00$$

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τµήµα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ) Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Ειδίκευσης στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές Εργασία στο µάθηµα «Γεωπολιτική των

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

"Διαγραφή του δημόσιου χρέους τώρα!" - Του συνάδελφου Λάμπρου Μεραντζή

Διαγραφή του δημόσιου χρέους τώρα! - Του συνάδελφου Λάμπρου Μεραντζή "Διαγραφή του δημόσιου χρέους τώρα!" - Του συνάδελφου Λάμπρου Μεραντζή ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Η προτεραιότητα που αποκτά η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στη σημερινή συγκυρία κι η λειτουργία του χρέους

Διαβάστε περισσότερα