A ΕΞΑΜΗΝΟ Α & Β ΕΞΑΜΗΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "A ΕΞΑΜΗΝΟ Α & Β ΕΞΑΜΗΝΑ"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Μ.Σ. «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ A ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (24 ώρες) 1.Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις (6 ώρες) 2.Εισαγωγή στις Ιστορικές Επιστήμες (6 ώρες) α. Πηγές της Ιστορίας (κώδικες-χειρόγραφα, νομισματική, σιγιλλογραφία, επιγραφική, διπλωματική, έντυπο βιβλίο, κωδικολογία, αρχεία ραδιοφωνικά, αρχεία τηλεοπτικά, αρχεία ψηφιακά, αρχεία κινηματογραφικά, αρχεία (σκληροί δίσκοι) Η/Υ, αρχεία κινητών τηλεφώνων κ.ά., αρχεία και χρήση τους, δεοντολογία (ηθική/νομική) και χρήση πηγών) (3 ώρες) β. Οι δέλτοι της ιστορίας των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (γραπτές πηγές, ιστορικοί, χρονογράφοι, κείμενα και πηγές λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλληλοεπικαλύψεις, ποσοτικές και ποιοτικές διαπιστώσεις, πηγές ενωτικές/διαχωριστικές) (3 ώρες) 3.Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη (6 ώρες) 4.Εισαγωγή στις Εφαρμογές της Οικονομικής Επιστήμης : Eισαγωγή στην Επιστημονική Μεθοδολογία (6 ώρες) Α & Β ΕΞΑΜΗΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ -Επίκαιρα Θέματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Ν.Α. Ευρώπη (40 ώρες) Ι. Η Εξωτερική Δράση της Ε.Ε. : Eξωτερικές Σχέσεις ΕΕ και ΚΕΠΠΑ (8 ώρες) ΙΙ. Ο Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και οι εξωτερικές πτυχές του (8 ώρες) ΙΙΙ. Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση (8 ώρες) Διδάσκων : Καθηγητής Γ.-Ε. Καλαβρός IV. Ζητήματα που σχετίζονται με τον Ενεργειακό Εφοδιασμό της ΕΕ (8 ώρες) V. Ο Διάλογος της ΕΕ με περιοχές της Ν.Α. Ευρώπης, Μεσόγειος, Δ. Βαλκάνια, Τουρκία, πρώην Χώρες ΚΑΕ (8 ώρες) ΕΕ Μεσόγειος ΕΕ- Δυτικά Βαλκάνια ΕΕ- Τουρκία (3 ώρες)

2 -Επίκαιρα Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Χώρο της ΝΑ Ευρώπης (40 ώρες) I. Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο 1. Η Δημιουργία Νέων Κρατών στην Ν.Α. Ευρώπη (5 ώρες) 2. Χρήση Βίας και Ένοπλη Σύρραξη στη Ν.Α. Ευρώπη (5 ώρες) 3. Η Διεθνής Ποινική Δικαιοσύνη στη Ν.Α. Ευρώπη (12 ώρες) ΙΙ.Διεθνής Προστασία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 1. Η Αντιμετώπιση των Μειονοτήτων στα Πλαίσια των Συνθηκών Ειρήνης του Α Παγκοσμίου Πολέμου (5 ώρες) 2. Το Σύστημα της Κοινωνίας των Εθνών για την Προστασία των Μειονοτήτων Δικαστήριο (5 ώρες) 3. Η Προστασία των Μειονοτήτων στη Ν.Α. Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (8 ώρες) -Τα Νομικά Συστήματα της Ν.Α. Ευρώπης Υπό το Πρίσμα της Συγκριτικής Μεθοδολογίας (8 ώρες) -Ο Γεωπολιτικός και Γεωστρατηγικός Παράγοντας της Ν.Α. Ευρώπης : Άμυνα και Πολιτική στα Βαλκάνια κατά την Περίοδο του Διπολισμού (12 ώρες) Γ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ -Διεθνή Οικονομικά και Ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη (36 ώρες) 1. Μορφές περιφερειακών συνεργασιών Οικονομικές Ενώσεις Νομισματικές Ενώσεις, Mundel Fleming, Τελωνειακές Συμφωνίες, Αποφυγή διπλής φορολόγησης, διευκόλυνση επενδύσεων, Διακρατικές Συμφωνίες (6 ώρες). 2.Διεθνές Εμπόριο και Προσδιοριστικοί παράγοντες Εξαγωγών και Εισαγωγών Στην ενότητα αυτή καλύπτονται θέματα τα οποία άπτονται στην επίδραση του διεθνούς εμπορίου στην παγκόσμια οικονομία αλλά και την επιμέρους επίδραση του διεθνούς εμπορίου στην ευημερία των χωρών. Αναλύονται υποδείγματα πλήρους και μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Τέλος αναλύεται η αγορά των συναλλαγματικών ισοτιμιών (6 ώρες). 3. Διεθνείς κεφαλαιαγορές και τραπεζική Η ενότητα αυτή πραγματεύεται θέματα όπως είναι η λειτουργία των επιτοκίων ο κίνδυνος και η χρονική διάρθρωση των επιτοκίων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων μέσω της θεωρίας των ορθολογικών προσδοκιών και της θεωρίας της υπόθεσης της αποτελεσματικής αγοράς. Τέλος, αναλύονται οι σύγχρονες τραπεζικές κρίσεις με βάση την οικονομική ανάλυση στη διάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος. (6 ώρες) 4. Προγράμματα και πολιτικές Ανάπτυξης Αναλύονται σε βάθος οι οικονομικές θεωρίες για την οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη, όπως τα εξωγενή και ενδογενή υποδείγματα ανάπτυξης. Παράλληλα, επιχειρείται μια εμπειρική προσέγγιση των σύγχρονων πολιτικών ανάπτυξης με βάση το θεωρητικό υπόβαθρο (6 ώρες).

3 5. Νομισματική και Δημοσιονομική πολιτική Αναλύονται τα εργαλεία και η αποτελεσματικότητα άσκησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μακροχρόνια περίοδο. Εξετάζεται ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας και ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής καθώς και ο ρόλος των προσδοκιών. Τέλος δίνεται έμφαση σε ειδικά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής όπως είναι ο πολλαπλασιαστής (6 ώρες). 6. Διεθνή Φορολογικά (6 ώρες) -Διεθνείς Επιχειρηματικές Σχέσεις και Επιχειρησιακή Στρατηγική (36 ώρες) 1. Ξένες Άμεσες Επιχειρήσεις και Πολυεθνικές εταιρίες Αναλύονται οι μορφές και οι τύποι των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων καθώς και των Πολυεθνικών επιχειρήσεων. Εξηγούνται τα οφέλη και οι κίνδυνοι για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των ΑΞΕ και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Τέλος, με βάση την οικονομική ανάλυση εξηγείτε η διαχρονική πορεία και διάρθρωση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και των Πολυεθνικών επιχειρήσεων (8 ώρες). 2. Στρατηγικές προσέλκυσης των Επενδύσεων Στην ενότητα αυτή, δίνεται έμφαση στις εθνικές αλλά και περιφερειακές στρατηγικές για την προσέλκυση επενδύσεων. Αναλύονται επίσης παραδείγματα καλών πρακτικών από χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (8 ώρες). 3. Το χρηματοπιστωτικό υπόβαθρο Στην ενότητα αυτή αναλύεται η διάρθρωση και ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και το οικονομικό υπόβαθρο της ρύθμισης των αγορών (8 ώρες). 4. Εκτίμηση επιχειρηματικών, πιστωτικών κινδύνων Αναλύονται οι μέθοδοι εκτίμησης επιχειρηματικών και πιστωτικών κινδύνων με τη χρήση της στατιστικής ανάλυσης. Αναλύονται επίσης ο κίνδυνος ρευστότητας, κίνδυνος επιτοκίου, κίνδυνος συναλλαγματικής ισοτιμίας. Δίνονται εμπειρικά παραδείγματα από τον τομέα των επιχειρήσεων και των τραπεζών (6 ώρες). 5. Βασικοί Τύποι Εταιρικών Στρατηγικών Διεθνοποίησης Μορφές Επέκτασης πολυεθνικής επιχείρησης Θυγατρικές και παραρτήματα. Στρατηγική διείσδυσης στις ξένες αγορές. Μορφές διοίκησης και ελέγχου των πολυεθνικών. Τρόποι παρουσίασης ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσεως (6 ώρες).

4 -Το Νομικό Πλαίσιο των Εξωτερικών Εμπορικών και Οικονομικών Σχέσεων της ΕΕ (40 ώρες) Ι. Αρχές και Αξίες της εξωτερικής δράσης της Ένωσης (2 ώρες) ΙΙ. Η ικανότητα της ΕΕ για σύναψη συνθηκών, η διαδικασία σύναψης, η τυπολογία και οι νομικές συνέπειες των σχετικών συμφωνιών (7 ώρες) ΙΙΙ. Κοινή Εμπορική και Δασμολογική Πολιτική της ΕΕ (4 ώρες) IV. Εξωτερικές Πτυχές των Εσωτερικών Πολιτικών της ΕΕ (4 ώρες) V. ΕΕ και Παγκοσμιοποίηση Η Δραστηριοποίηση της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ (5 ώρες) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - Η Νοτιοανατολική Ευρώπη στα χρόνια της ελληνικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής αρχαιότητας (22 ώρες) 1. Ανθρωπογεωγραφία του χώρου κατά τα χρόνια ως και τον 3ο μ.χ. αιώνα (μετακινήσεις και εγκαταστάσεις πληθυσμών, ο εξελληνισμός αρχαίων φύλων Θρακών κ.ά., η ελληνική και ρωμαϊκή παιδεία στον εκπολιτισμό της ΝΑ Ευρώπης, τα μεγάλα πολιτικά και πνευματικά κέντρα των χρόνων, κλασσική ελληνική παιδεία και χριστιανισμός, οι πρώτες προσπάθειες για πολιτική ενοποίηση του χώρου, θεσμοί και λειτουργία τους) (9 ώρες) 2. Ανθρωπογεωγραφία του χώρου στα χρόνια του Βυζαντίου (δημογραφικές ανακατατάξεις και μετακινήσεις πληθυσμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Σλάβοι και Βούλγαροι, εγκαταστάσεις και μετακινήσεις Σλάβων στην ελληνική χερσόνησο, διοίκηση και θεσμοί, δικαιοσύνη, πρόνοια, παιδεία, πατριαρχείο και αυτοκράτορας, η χρήση της γης, ο στρατός, το ναυτικό και η διπλωματία, τάξεις, εκπαίδευση, συνεκτικοί δεσμοί των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γραμμή Jiricek/χώροι επιρροής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η αντιπαράθεση Πατριαρχείου και Πάπα (- Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), η εξέλιξη της ιδιοκτησίας της γης, μονές και ιδιοκτησία γης, ο ρόλος των μονών στην μεταλαμπάδευση της κλασσικής αρχαιότητας στον σύγχρονο κόσμο, μοναστήρια/scriptoria και ευρωπαϊκό κεκτημένο, η εμφάνιση των Ρώσσων στον βυζαντινό κόσμο, η NA Ευρώπη ανάχωμα στους εξ ανατολών κινδύνους (Πέρσες, Άβα-ρες, Άραβες), η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, πρώτη προσπάθεια καθυπόταξης της N.A. Ευρώπης στην Δύση μέσω του θρησκευτικού επεκτατισμού του Πάπα, σταυροφορίες της Δύσης στην Ανατολή και δυτικός επεκτατισμός, τα μεγάλα πολιτικά και πνευματικά κέντρα της εποχής, η εμφάνιση των Οθωμανών Τούρκων, τα ελληνικά δεσποτάτα και οι ηγεμονίες λαών της περιοχής) (9 ώρες) 3. Η Βενετοκρατία στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (13ος-17ος αι.) (γενουατικές, βενετικές και νορμανδικές κτήσεις στην Ανατολή, η περίπτωση των παραλίων της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Ρόδου, της Κύπρου, της Χίου, των νήσων του Αιγαίου, της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, των Επτανήσων, των Αδριατικών παραλίων της Βαλκανικής, εμπόριο και θεσμοί) (4 ώρες) 4. Σεμινάριο/Στρογγυλή τράπεζα Από τον αρχαίο κόσμο των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον κόσμο του Βυζαντίου.

5 -Η Νοτιοανατολική Ευρώπη στα χρόνια της Οθωμανικής Εποχής (32 ώρες) 1. Ο οθωμανικός επεκτατισμός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (οι πρώτες κατακτήσεις/εγκαταστάσεις των Τούρκων στον χώρο και τουρκικός επεκτατισμός, εποικισμοί και εξισλαμισμοί, οι συνέπειες της οθωμανικής κατάκτησης στον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό βίο των λαών της ΝΑ Ευρώ-πης, θεσμοί (πολιτικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί), εθνοτικές θρησκευτικές ομάδες (millet) και κεντρική οθωμανική διοίκηση, πατριαρχείο, τοπικές εκκλησίες, κοινότητες και κεντρική οθωμανική διοίκηση) (6 ώρες) 2. Οικονομική δομή των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (το οικονομικό σύστημα της οθωμανικής κοινωνίας κατά τους πρώιμους χρόνους (14/15ος αιώνες), η εξέλιξη της φεουδαλικής προσόδου και η επέκταση του συστήματος των τσιφλικιών, οργάνωση της αγροτικής εργασίας, μετάβαση από τον φεουδαλισμό στον καπιταλισμό, ο σχηματισμός του κεφαλαίου, μονοπώλιο και περιοριστικές πρακτικές των οθωμανικών συντεχνιών, ο κατακτητής Τούρκος και ο Χριστιανός έμπορος, η εξέλιξη του τουρκικού φεουδαλικού συστήματος ως τον 19ο αιώνα, η εξέλιξη στις τιμές των αγροτικών και άλλων προϊόντων, συντεχνίες και φορολογία, δικαστικές λειτουργίες και διαιτησία διαφορών, καθορισμός τιμών και μισθών, θεσμοθετημένες σχέσεις λαών της ΝΑ Ευρώπης) (8 ώρες) 3. Εμπορικά και πνευματικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (οι εμπορικοί δρόμοι στην ΝΑ Ευρώπη κατά την Οθωμανοκρατία, οικονομική ανάπτυξη και παιδεία, οι μεγάλες βιβλιοθήκες των χρόνων, η διαχείριση της πληροφορίας και της γνώσης, τα μεγάλα εκδοτικά κέντρα των χρόνων στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στην Θράκη (Κωνσταντινούπολη), στο Άγιο Όρος και στην Αλβανία, νομική υπόσταση και οικονομική εξέλιξη μιας εκδοτικής επιχείρησης (τεχνικός εξοπλισμός, προσωπικό, διακίνηση του βιβλίου και βιβλιοεμπόριο, τιμές), ο τύπος στην ΝΑ Ευρώπη, τουρκικές, ελληνικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες, η διάχυση του Ελληνισμού στα εμπορικά και πνευματικά κέ-ντρα των χρόνων (Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Βελιγράδι, Σέμλινο, Σίμπιου, Μπρασόβ, Βουκουρέστι, Ιάσιο, Βράϊλα, Γαλάτσι, Κωστάντζα) (6 ώρες) 4. Εθνικές αφυπνίσεις των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (οι πρώτες εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων και οι ξένες δυνάμεις (16ος-18ος αι.), ο ρόλος του ρωσσικού παράγοντα, οι λαοί της περιοχής στο πλαίσιο του Ανατολικού ζητήματος, το σερβικό ζήτημα ( ), η απελευθέρωση της Ελλάδος ( ), το Αιγυπτιακό ζήτημα και το ζήτημα των Στενών ( ), ο Κριμαϊκός Πόλεμος και οι επεμβάσεις των Ρώσσων ( ), οι μεταρρυθμίσεις (Tanzimat), η ένωση Μολδαβίας και Βλαχίας (1859), το Επτανησιακό ζήτημα ( ), το Κρητικό ζήτημα, το Μαυροβούνιο και η Σερβία μέχρι το 1870, η ελληνική μεγάλη ιδέα, η γιουγκοσλαβική μεγάλη ιδέα, η βουλγαρική εθνική αφύπνιση και η πανσλαβιστική ιδέα, το φιρμάνι του 1870, η βουλγαρική Εξαρχία και το Σχίσμα, προσπάθειες καθόδου των Βουλγάρων στο Αιγαίο, από την κρίση του 1875, τον Ρωσσοτουρκικό Πόλεμο και την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ώς το Συνέδριο του Βερολίνου, ο ρόλος των δυτικών δυνάμεων στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των λαών της ΝΑ Ευρώπης στο τέλος του 19ου αιώνος) (6 ώρες) 5. Η οικονομία στην διάθεση της πολιτικής (οι δυνάμεις της Δύσης στην

6 διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το τραπεζικό οθωμανικό σύστημα, ο ρόλος των ξένων τραπεζών και το οθωμανικό χρέος (1876), οι Έλληνες μέτοχοι /ιδρυτές τραπεζών στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης, Έλληνες τραπεζίτες (Γεώργιος Ζαρίφης, Χρηστάκης Ζωγράφος, Αντώνιος Βλαστός, Γεώργιος Κορωνιός, οικογένεια Ζαφειρόπουλων, Ανδρέας Συγγρός, Κωνσταντίνος Καραπάνος, Οδυσσέας Νεγρεπόντης, Γεώργιος Καμάρας, οικογένεια Μπαλτατζή κ.ά.) και εξαγορά του τουρκικού χρέους, τραπεζίτες και κεφαλαιούχοι (Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι τσιφλικάδες κ.ά.) και αγορά γης στην υπηρεσία της διπλωματίας και των εθνικών επιδιώξεων) (6 ώρες) 6. Σεμινάριο/Στρογγυλή τράπεζα Οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον μεταβυζαντινό και στον κόσμο της Οθωμανοκρατίας Γ και Δ ΕΞΑΜΗΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ -Επίκαιρα Θέματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Ν.Α. Ευρώπη (40 ώρες) Ι. Η Εξωτερική Δράση της Ε.Ε. : Eξωτερικές Σχέσεις ΕΕ και ΚΕΠΠΑ (8 ώρες) ΙΙ. Ο Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και οι εξωτερικές πτυχές του (8 ώρες) ΙΙΙ. Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση (8 ώρες) Διδάσκων : Καθηγητής Γ.-Ε. Καλαβρός IV. Ζητήματα που σχετίζονται με τον Ενεργειακό Εφοδιασμό της ΕΕ (8 ώρες) V. Ο Διάλογος της ΕΕ με περιοχές της Ν.Α. Ευρώπης, Μεσόγειος, Δ. Βαλκάνια, Τουρκία, πρώην Χώρες ΚΑΕ (8 ώρες) ΕΕ Μεσόγειος ΕΕ- Δυτικά Βαλκάνια ΕΕ- Τουρκία (3 ώρες) -Επίκαιρα Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Χώρο της ΝΑ Ευρώπης (40 ώρες) I. Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο 1. Η Δημιουργία Νέων Κρατών στην Ν.Α. Ευρώπη (5 ώρες) 2. Χρήση Βίας και Ένοπλη Σύρραξη στη Ν.Α. Ευρώπη (5 ώρες) 3. Η Διεθνής Ποινική Δικαιοσύνη στη Ν.Α. Ευρώπη (12 ώρες) ΙΙ.Διεθνής Προστασία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 1. Η Αντιμετώπιση των Μειονοτήτων στα Πλαίσια των Συνθηκών Ειρήνης του Α Παγκοσμίου Πολέμου (5 ώρες) 2. Το Σύστημα της Κοινωνίας των Εθνών για την Προστασία των Μειονοτήτων Δικαστήριο (5 ώρες)

7 3. Η Προστασία των Μειονοτήτων στη Ν.Α. μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (8 ώρες) -Τα νομικά συστήματα της Ν.Α. Ευρώπης υπό το πρίσμα της συγκριτικής μεθοδολογίας (8 ώρες) -Ο Γεωπολιτικός και Γεωστρατηγικός Παράγοντας της Ν.Α. Ευρώπης: Προς την Ενοποίηση των Βαλκανίων με την Ε.Ε. Ο Ρόλος της Ελλάδας και η Διεθνής Συγκυρία (22 ώρες) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ -Ο Ρόλος των Βαλκανίων στη Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρώπης Διαμόρφωση Βαλκανικού Πόλου (20 ώρες) Α. Ενότητα: Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση Η θεωρία της οικονομικής ενοποίησης - Έννοια και μορφές οικονομικής ενοποίησης - Τα αποτελέσματα της οικονομικής ενοποίησης Η Νομισματική ενοποίηση - Έννοια και στάδια νομισματικής ενοποίησης - Τα αποτελέσματα της νομισματικής ενοποίησης - Διαδικασία μετάβασης προς την νομισματική ενοποίηση Η Ευρωπαϊκή εμπειρία - Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση - Εμβάθυνση και διεύρυνση - Πολιτικά κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα - Τα Βαλκάνια προς την Ευρωπαϊκή οικογένεια Β. Ενότητα: Τα Βαλκάνια στο Δρόμο προς την Ευρώπη Τα προβλήματα της μετάβασης στην οικονομία της αγοράς - Οικονομικά προβλήματα Διαρθρωτικά προβλήματα - Θεσμικά προβλήματα - Κοινωνικά προβλήματα Η σημερινή κατάσταση των Βαλκανίων - Η γενική κατάσταση - Το παράδειγμα της Βουλγαρίας Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια - Η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία - Συνεργασίες φορέων - Θεσμοί Βαλκανικής Συνεργασίας Η οικοδόμηση Ευρωπαϊκών θεσμών Γ. Ενότητα: Η Δυνατότητα Συγκρότησης Βαλκανικού Πόλου της Ενωμένης Ευρώπης Η θεωρία των πόλων ανάπτυξης των F. Pezzoux Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω πόλων Η στρατηγική των ισότιμων οικονομικών και πολιτικών πόλων

8 Η δυνατότητα συγκρότησης ενός Βαλκανικού πόλου της Ευρωπαϊκής Ευρώπης - Το αναπτυξιακό δίπολο - Η χωροταξία της ανάπτυξης - Ο ρόλος της Θεσ/νίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης - Δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων - Κοινωνική και πολιτική διάσταση -Η Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Οικονομική Ανάπτυξη των Βαλκανίων (20 ώρες). 1. Ο ρόλος της Διεθνούς Κοινότητας στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων Η οπτική γωνία της Διεθνούς Πολιτικής οικονομίας. 2. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες των Βαλκανίων Πλαίσιο και Προοπτικές. 3. Οι φορείς υλοποίησης της πολιτικής της Ε.Ε. στα Βαλκάνια. 4. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. 5. Ο ρόλος των Μη κυβερνητικών Οργανισμών στη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Βαλκανίων. 6. Η οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων και η διαμόρφωση του κράτους δικαίου : Η Ευρωπαϊκή συμβολή. 7. Διαμόρφωση ( σχεδιασμός ) και υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Η περίπτωση των πρωτοβουλιών για την επιστροφή εκτοπισμένων πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 8. Η θεσμική ενδυνάμωση ως παράγοντας ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια Η συνεισφορά της Ε.Ε. 9. Η συνεισφορά της Ε.Ε. στη διαμόρφωση της διαβαλκανικής συνεργασίας. 10. Η συνεισφορά της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. -Επενδύσεις Υποδομών και Ανάπτυξη στην Ν.Α. Ευρώπη (20ώρες). 1. Περιεχόμενο Αντικείμενο Εξειδίκευση εννοιών. Ορισμός και περιγραφή των έργων υποδομών.( Μεταφορών Ενέργειας Τηλεπικοινωνιών ) Ανάλυση υποδομών με όρους δικτύων εθνικών και διεθνών Δομή εργασιών. 2. Μελέτες Σκοπιμότητας βιωσιμότητας επενδύσεων στα έργα υποδομών. 3. Υποδομές μεταφορών Ι : Οδικές μεταφορές Δίκτυα Τεχνολογία Χρηματοδότηση Εταιρείες οδικών μεταφορών Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 4. Υποδομές μεταφορών ΙΙ : Σιδηροδρομικές Μεταφορές Δίκτυα Τεχνολογία Χρηματοδότηση Εταιρείες σιδηροδρομικών μεταφορών Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 5. Υποδομές μεταφορών ΙΙΙ : θαλάσσιες και ποτάμιες μεταφορές. Δίκτυα Τεχνολογία Χρηματοδότηση Λιμάνια Εταιρείες ναυτιλιακών μεταφορών Η Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6. Υποδομές μεταφορών IV : Αεροπορικές Μεταφορές Δίκτυα Τεχνολογία Χρηματοδότηση Εταιρείες αεροπορικών μεταφορών Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 7. Υποδομές Ενέργειας : Δίκτυα Τεχνολογία Χρηματοδότηση Εταιρείες Ενέργειας Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9 8. Υποδομές Τηλεπικοινωνιών : Δίκτυα Τεχνολογία Χρηματοδότηση - Εταιρείες Ενέργειας Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 9. Επιπτώσεις επενδύσεων στην ανάπτυξη Ι Μεταφορές και τηλεπικοινωνίες - θεωρητικές και εμπειρικές αναλύσεις Συμπεράσματα και προοπτικές. 10. Επιπτώσεις επενδύσεων στην ανάπτυξη ΙΙ Ενέργεια Θεωρητικές και εμπειρικές αναλύσεις Συμπεράσματα και προοπτικές. -Μετακινήσεις Ανθρώπινου Δυναμικού (20 ώρες) Α. Ενότητα: Θεωρητική Προσέγγιση των Μετακινήσεων Ανθρώπινου Δυναμικού Η κλασσική οικονομική σκέψη και η μετανάστευση Προς μία γενική θεωρία των μετακινήσεων του ανθρώπινου δυναμικού - Η Μαρξιστική προσέγγιση - Η νεοκλασική προσέγγιση - Η Κεϋνσιανή προσέγγιση - Η προσέγγιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της «διαρροής εγκεφάλων» - Η προσέγγιση των παραγόντων «έλξης» και «απώθησης» Β. Ενότητα: Προσέγγιση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων των Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στην απασχόληση και τους μισθούς Επιπτώσεις της μετανάστευσης στην αύξηση του Α.Ε.Π. και του εισοδήματος Επιπτώσεις της μετανάστευσης στις τιμές και την διανομή του εισοδήματος Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της μετανάστευσης - Το ζήτημα του ανθρώπινου κεφαλαίου - Το επιχείρημα της απόκτησης εξειδίκευσης και προσόντων - Το επιχείρημα της ισόρροπης ανάπτυξης Γ. Ενότητα: Οι Μετακινήσεις Ανθρώπινου Δυναμικού Από και Προς την Ευρώπη Οι μετακινήσεις μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 Σύγχρονες μετακινήσεις - Η μετανάστευση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης - Τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων μεταναστευτικών ρευμάτων - Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Μετακινήσεις Εργατικού Δυναμικού από την Ανατολική προς την Δυτική Ευρώπη - Η μετανάστευση στην Ν.Α. Ευρώπη - Τα προβλήματα και το περιεχόμενο της Μεταναστευτικής Πολιτικής -Διαδίκτυο και Ηλεκτρονική Επικοινωνία (30 ώρες) 1. Βασικά τεχνικά δικτύων: Δίκτυα LAN/WAN, πρωτόκολλα επικοινωνίας, υλικό μέσο, δρομολογητές και άλλα τεχνικά στοιχεία, ταχύτητες, τεχνολογίες ενσύρματης (ISDN, xdsl) και ασύρματης επικοινωνίας GPRS, 3G κ.α).

10 2. Ειδικότερα στο διαδίκτυο (internet): Html, Websites, Portals, Mail Servers, Application Servers, EDI, E-commerce κλπ 3. Ο ρόλος του διαδικτύου στην διεθνοποίηση παγκοσμιοποίηση, κατάργηση του συμβατικού χωροχρόνου, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονική προβολή, ηλεκτρονικές αλυσίδες επιχειρήσεων. 4. Στρατηγική Επιχειρήσεων και Διαδίκτυο, Στρατηγική πληροφοριακών συστημάτων, ολοκληρωμένα συστήματα επιχειρήσεων (MRPI,II, ERP) 5. Βάσεις δεδομένων και Διαδίκτυο, πηγές άντλησης πληροφοριών για σπουδές στη Ν.Α Ευρώπη, Άντληση οικονομικών δεδομένων, Διαδικτυακοί τόποι, και οργανισμοί σπουδών ΝΑ Ευρώπης. -Προετοιμασία Στρατηγικού Σχεδίου Επέκτασης στην Ν.Α. Ευρώπη (20 ώρες) Ενότητα 1: Εισαγωγή στον στρατηγικό προγραμματισμό και την στρατηγική διοίκηση. Εξειδίκευση εννοιών. Διαδικασία στρατηγικών αποφάσεων. Θεωρία ανταγωνιστικής στρατηγικής θέσης. Θεωρία των πόρων και ικανοτήτων (Resource- Based View of the Firm) Ενότητες 2-3: Σκοποί και στόχοι. Μέτρηση συνολικής απόδοσης-επίδοσης των επιχειρήσεων. Χρηματοοικονομικοί δείκτες. Προστιθέμενη Αξία των μετόχων (Shareholders Value Added-SVA). Οικονομική Προστιθέμενη Αξία (Economic Value Added-EVA). Πίνακας Ισορροπημένης Μέτρησης Απόδοσης (Balanced Scorecard). Ενότητες 3-4: Αξιολόγηση επενδύσεων στρατηγικών. Κατασκευή Σεναρίων στο Excel. Πραγματικά Προθεσμιακά Συμβόλαια (Real Options). Ενότητα 5: Επέκταση του Φάσματος δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων. Οικονομίες κλίμακας. Οικονομίες Φάσματος. -Διεθνή Χρηματοοικονομικά και λογιστική (20 ώρες) Εθνικολογιστικά Μεγέθη, Ισοζύγιο Πληρωμών και Διεθνείς Πληρωμές. Εθνικοί λογαριασμοί. Εθνικολογιστικά μεγέθη σε κλειστή και ανοιχτή οικονομία και η ταυτότητα του εθνικού εισοδήματος. Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Συναλλαγματικές ισοτιμίες και αγορά συναλλάγματος. α) η αγορά συναλλάγματος β) η διαχείριση από τις πολυεθνικές του συναλλαγματικού κινδύνου Κίνδυνος και ρευστότητα και επιτόκιο Συναλλαγματικές ισοτιμίες και αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων. γ) ισορροπία στην αγορά συναλλάγματος Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Ιστορία και Εξέλιξη

11 Χρυσός κανόνας Το σύστημα του Breton Woods Το καθεστώς των κυμαινόμενων ισοτιμιών Σύγχρονες εξελίξεις στο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών To Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα EURO και Ευρωζώνη Η κρίση του Μεξικανικού peso. Η Ασιατική Συναλλαγματική κρίση, καθεστώτα σταθερών και κυμαινόμενων ισοτιμιών Διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και οργανισμοί. Διεθνές τραπεζικό σύστημα και χρηματαγορές. Δομές και λειτουργίες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος Διεθνής αγορά ομολόγων Ιδιωτικές και Κρατικές διεθνείς ομολογίες Διεθνείς κεφαλαιαγορές και χρηματιστήρια. Διεθνοποίηση των χρηματιστηρίων. Αποδοτικότητα και αποτίμηση των μετοχικών τίτλων Συναλλαγματικά και επιτοκιακά swaps Διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια Διαχείριση της συναλλακτικής «έκθεσης» των επιχειρήσεων Χρηματοοικονομική διαχείριση και διεθνής επιχειρηματική δράση. Άμεσες ξένες επενδύσεις F.D.I. Ξένες επενδύσεις και πολιτικός κίνδυνος διεθνείς εξαγορές εταιριών Κεντρικές Τράπεζες και νομισματική πολιτική Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς και ο ρόλος της Fed και της E.C.B. Τα εργαλεία άσκησης της νομισματικής πολιτικής από τις Κ.Τ. Δείκτες και στόχοι της νομισματικής πολιτικής Επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικές αγορές Θέματα Διεθνούς Λογιστικής Το Λογιστικό Κύκλωμα και οι σκοποί της IASC Γενικές αρχές και παραδοχές παρουσίασης και σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα σε συνδυασμό με την εμπορική και φορολογική νομοθεσία και το Γ.Λ.Σ. Σκοπός και πεδίο εφαρμογής των προτύπων Απογραφή και αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Παπαγεωργίου Π. Χιόνης Δ., Διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα και οργανισμοί, Εκδ Αθ. Σταμούλης, Αθήνα Πουρναράκης Ε., Διεθνής Οικονομική, εκδ. Πουρναράκη, Αθήνα 2000

12 3. Krugman P., Obstfeld M., Διεθνής οικονομική θεωρία και πολιτική», εκδ. Κριτική, Αθήνα Σακέλλης Ε., Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, Εκδ. Σακέλλη, Αθήνα Γκίνογλου Δ., Ταχυνάκης Π., Μωυσή Σ., Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική, Εκδ. Rosili, Αθήνα Χαζάκης Κ., Εγχειρίδιο Ξένων Επενδύσεων στις Βαλκανικές Χώρες, Εκδ. ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη Χατζηδημητρίου Ι., Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, Εκδ, Αννίκουλα, Θεσσαλονίκη Eun C, Resnick B., International inancial Management, εκδ. Mc Graw Hill, Mc Callum B., Νομισματική θεωρία και πολιτική, εκδ. Κριτική, Αθήνα Madura J, Financial Markets and Institutions, εκδ. THOMSON s/w., Rose P., Money and capital markets, εκδ. Irwin Mc Grow-Hii, Allen L., Capital Markets and Institutions, εκδ. J. Wiley &Sons. Inc, Grant Thorton, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IFRS, Εκδ. Grant Thorton, Santomero A.-Babbel D., Financial Markets Mc-Graw-Hiil, Levish R., International Financial Markets Prices and Policies, Mc-Graw- Hiil, Σύγχρονα Θέματα της Λογιστικής Επιστήμης (20 ώρες) Ανάλυση της λογιστικής για πολυεθνικές. Μελέτες της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης και χρηματοοικονομικά πρότυπα πληροφόρησης. Αξιολόγηση της προσπάθειας της διεθνούς λογιστικής εναρμόνισης. Ανάλυση πραγματικών μελετών περίπτωσης και ατομικές ή ομαδικές εργασίες που θα καλλιεργήσουν την ικανότητα τους στην αξιολόγηση της βιβλιογραφίας και την σύνδεση της θεωρίας και πρακτικών παραδειγμάτων. Ενδεικτική βιβλιογραφία 1. International Accounting &Multinational Enterprises. (2006). Radebaugh L.H.-Gray S.J. John Wiley & Sons, Inc. 2. International Financial Reporting and Analysis, (2009). Alexander, Britton and Jorissen. Thomson Learning. 3. Financial Accounting and Reporting, (2008). Elliott and Elliott. FT Prentice Hall 4. Corporate Financial Accounting and Reporting, (2004). Sutton. FT Prentice Hal. 5. Financial Accounting an International Introduction, (2010). Alexander and Nobes FT Prentice Hall. 6. Course notes

13 Ημερομηνία Χρονοδιάγραμμα 1 η Εισαγωγή. Η διεθνής ανάπτυξη της Λογιστικής Επιστήμης. Εθνικές διαφορές στα Λογιστικά συστήματα. Ανάθεση ομαδικής ή ατομικής εργασίας. 2 η Περιβαλλοντικές επιδράσεις στην Λογιστική. Πολιτιστικό και παγκόσμιο περιβάλλον. Στόχοι της Διεθνούς Ταξινόμησης. Ταξινόμηση των Λογιστικών Συστημάτων. Διεθνής Χρηματοοικονομική Ανάλυση. 3 η Εναρμόνιση και Τυποποίηση του Συστήματος Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. 4 η Σύνοψη και παρουσίαση των εργασιών ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -Οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως το δεύτερο μισό του 20ού αιώνος (48 ώρες) 1. Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (εθνικοί ανταγωνισμοί και αλυτρωτισμοί, εθνικοί ανταγωνισμοί στον χώρο της Μακεδονίας, Νεότουρκοι και μειονότητες της Αυτοκρατορίας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ρόλος των εθνικών κρατών της ΝΑ Ευρώπης, ο ρόλος της Γερμανίας και οι επιδιώξεις της στην περιοχή, ο ρόλος των δυτικών δυνάμεων, η ρωσσική επανάσταση και οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης) (12 ώρες) 2. Οι συνέπειες των συρράξεων των ετών ο δρόμος προς την Καταστροφή (οι συνθήκες Nεϊγύ και Λωζάνης και οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης, ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην διαμόρφωση των συνόρων, οι συνέπειες της επικράτησης των μπολσεβίκων στην Ρωσσία για τους λαούς της περιοχής, η ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, η σημασία των μετακινήσεων στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική ζωή των νέων κρατών της περιοχής) (12 ώρες) 3. Άνοδος του φασισμού, η περίοδος του Μεσοπολέμου Β Παγκόσμιος Πόλεμος (οι κυβερνήσεις και τα καθεστώτα των λαών της ΝΑ Ευρώπης, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανακατάξεις στην περιοχή, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι σχέσεις τους με τους λαούς της Βαλκανικής, πολιτικοί συσχετισμοί και συμμαχίες, εθνικοί ανταγωνισμοί, οι συνέπειες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ψυχρός Πόλεμος και οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης) (10 ώρες) 4. Τα άλυτα προβλήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (το Σκοπιανό, το πρόβλημα της Δοβρουτσάς, το πρόβλημα της Ανατολικής Μολδαβίας, το πρόβλημα της Τρανσυλβανίας, το Κυπριακό, το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, οι μειονότητες στον χώρο της Βαλκανικής, η γραμμή Jiricek και το Κράτος της Βορείου Ηπείρου

14 (1914) από την γαλλική στην ιταλική επικυριαρχία) (4 ώρες) 5. Οι λεηλασίες πολιτιστικών αγαθών, κατά την διάρκεια του 20ού αιώνος, στο πλαίσιο των εθνικών ανταγωνισμών (λεηλασίες πολιτιστικών αγαθών από μονές της Βαλκανικής, παράνομες ανασκαφές και καταστροφές, λεηλασίες των αρχείων δήμων και κοινοτήτων, το νομικό καθεστώς της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στους τόπους προέλευσης αυτών, η συνθήκη του Νεϊγύ και η επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα, οι περιπτώσεις των μονών του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, της Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου, των αρχείων και των Βιβλιοθηκών του Ιμαρέτ της Καβάλας, των μονών της Ξάνθης, των κοινοτήτων της Ανατολικής Ρωμυλίας) (10 ώρες) 6. Σεμινάριο/Στρογγυλή τράπεζα Οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -Τέχνες και γράμματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (18 ώρες) 1. Τέχνες και γράμματα στους σλαβικούς λαούς ( η περίπτωση των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η περίπτωση της Βουλγαρίας) (4 ώρες) 2. Τέχνες και γράμματα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στην ελληνική χερσόνησο (η περίπτωση της Βλαχίας και Μολδαβίας, η Ελλάδα και οι λαοί της Βαλκανικής, η περίπτωση της Αλβανίας) (4 ώρες) 3. Από το Βυζάντιο και την Παλαιολόγεια Αναγέννηση στην αναγέννηση του Ελληνισμού στις τέχνες και στα γράμματα (η εποχή του μεταχαρακτηρισμού, η γέννηση του νεοελληνισμού, Μάξιμος Πλανούδης, Δημήτριος Τρικλίνιος Θεόδωρος Μετοχίτης κ.ά., οι επιδράσεις του Ελληνισμού στους βαλκανικούς λαούς) (4 ώρες) 4. Η θρησκευτική και κοσμική τέχνη κατά την Οθωμανική Εποχή (αρχιτεκτονική, μουσική, σχέση χριστιανικής τέχνης με την μουσουλμανική, διαφορετικότητα και συγκριτισμός, Έλληνες αρχιτέκτονες και γλύπτες κατά την ύστερη Οθωμανική Εποχή, τέχνες και ιδεολογία) (6 ώρες) 5. Σεμινάριο/Στρογγυλή τράπεζα Τέχνες και γράμματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ Άρθρο 1 Σκοπός Προγράμματος 1. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Πρόλογος Ευχαριστίες Βιογραφικά συγγραφέων ΜΕΡΟΣ 1 Εισαγωγή 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία 1.1 Πώς αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι τις επιλογές 1.2 Τα οικονομικά ζητήματα 1.3 Σπανιότητα και ανταγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...21 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες... 25 1.1 Η Οικονομική Επιστήμη και οι Σχολές Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 19 Οδηγός περιήγησης 25 Πλαίσια 28 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 35 Βιογραφικά συγγραφέων 36 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 37 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13

Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι διεθνείς συναλλαγές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα... 17 Ι. Η αρχή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων... 17 Α. Κόστος εργασίας και εξειδικεύσεις...

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγή: Η διεθνοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας Το ισοζύγιο πληρωμών και τα επιμέρους συστατικά του Γεώργιος Μιχαλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ 14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ 14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Περιεχόμενα ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ 14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Project1:Layout 1 3/23/2012 3:38 PM Page 1 Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Π. Ε. Πετράκης Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Συγγραφέας Π.Ε. Πετράκης

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 27 Βιογραφικά συγγραφέων 28 ΜΕΡΟΣ 4 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 29 15 Εισαγωγή στη μακροοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος και τον τόνο της αποτίμησης γ) τα στοιχεία της ιστορικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Θεωρητική Προσέγγιση των Αιτίων των Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Η Κλασική Οικονομική Σκέψη και η Μετανάστευση Η Μαρξιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 1.1. Γενικά... 21 1.2. Η σχέση της οικονομικής με τις άλλες κοινωνικές επιστήμες... 26 1.3. Οικονομική Περιγραφή και Ανάλυση...

Διαβάστε περισσότερα

Τα μαθήματα που θα προσφερθούν στις κατευθύνσεις του ΠΜΣ της Νομικής Σχολής είναι τα ακόλουθα:

Τα μαθήματα που θα προσφερθούν στις κατευθύνσεις του ΠΜΣ της Νομικής Σχολής είναι τα ακόλουθα: Τα μαθήματα που θα προσφερθούν στις κατευθύνσεις του ΠΜΣ της Νομικής Σχολής είναι τα ακόλουθα: 1.Κατεύθυνση «ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» Αστικό Δίκαιο Ενωσιακής προέλευσης (Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο) Ερμηνεία των Νομών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 9 ΜΕΡΟΣ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ...29 1.1. Εισαγωγή...30 1.2. Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 30 1.2.1. Οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 11: Διεθνείς Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

1.Κατεύθυνση «ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ»

1.Κατεύθυνση «ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» 1.Κατεύθυνση «ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» Αστικό Δίκαιο Ενωσιακής προέλευσης (Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο) Ερμηνεία των Νομών και Δικαιοπραξιών Ειδικά θέματα στο σύστημα της Αδικοπρακτικής Ανώμαλη εξέλιξη των συμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α' Εξαμήνου (μόνο για τους φοιτητές επι πτυχίω) Ρωσικά Ι γραπτά όλοι 8/6/2015 12:00 14:00 1 Ρωσικά Ι προφορ.

Διαβάστε περισσότερα

Α' Εξαμήνου. Β' Εξαμήνου

Α' Εξαμήνου. Β' Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πληροφορική Ι μόνο για παλιούς φοιτητές από Φλώρινα που το οφείλουν και το δήλωσαν 2/9/2014 10:00 12:00 11 Ρουμανικά Ι γραπτά Ρουμανικά Ι προφορ. 2/9/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή... 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή... 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή....................................................................... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Εθνικοί Λογαριασμοί.......................................... 15 1.1 Εισοδηματικό Κύκλωμα...................................................

Διαβάστε περισσότερα

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1990 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992. Δέχεται κατ' έτος 200 περίπου φοιτητές. Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι:

Διαβάστε περισσότερα

THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION

THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION Professor Angelos Kotios Albania, November 2013 1 Αντικείμενο παρουσίασης Χαρακτηριστικά της περιοχής Λόγοι για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση τω

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) 11 Μαΐου 2014 10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 25 Κεφάλαιο 1 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 27 Κεφάλαιο 2 ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 43 Κεφάλαιο 3 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αποστολή και Στόχοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καλώς ήλθατε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Η λογιστική/χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή)

186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή) 186 Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή) Σκοπός Το Τμήμα σύμφωνα με το ιδρυτικό του διάταγμα, έχει ως κύρια αποστολή «την καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση, με τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ............................................... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρίες περιφερειακών ανισοτήτων Μια σύντομη παρουσίαση...................... 21 1.1 Εισαγωγή...........................................

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2018-19 Κωδικός Υποχρεωτικά Μαθήματα (20) Εξάμηνο ECO302 Δημόσια Οικονομική Β ECO303 Διεθνής Οικονομική Α CSC201 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Α ECO211 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014. Μαθήματα 1 ου έτους ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 4 4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 3 4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014. Μαθήματα 1 ου έτους ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 4 4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 3 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 201-2014 Μαθήματα 1 ου έτους Μαθήματα 1 ου εξαμήνου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 4 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ 2 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Aπo το 1950 έως το Aπo το 1992 και μετά O ανασταλτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Aπo το 1950 έως το Aπo το 1992 και μετά O ανασταλτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος πρώτης και δεύτερης έκδοσης... 15 Πρόλογος τρίτης έκδοσης... 19 Πρόλογος του συγγραφέα της πρώτης και δεύτερης έκδοσης... 21 Πρόλογος συγγραφέα τρίτης έκδοσης... 25 Συντομογραφίες...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα 1.1 Ροή των χρηματικών πόρων...20 1.1.1 Άμεση χρηματοδότηση...20 1.1.2 Έμμεση χρηματοδότηση...22 1.2 Μορφές χρηματοοικονομικών οργανισμών...23 1.2.1 Οργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

Α' Εξάμηνο. Β' Εξαμήνο

Α' Εξάμηνο. Β' Εξαμήνο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α' Τουρκικά Ι γραπτά + προφ. 30/8/2016 9:00 11:00+ 16 Ρωσικά Ι γραπτά 30/8/2016 09:00 11:00 6 Ρωσικά Ι προφορ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 7 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18 Κωδικός Υποχρεωτικά Μαθήματα (20) Εξάμηνο ECO302 Δημόσια Οικονομική Β ECO303 Διεθνής Οικονομική Α CSC201 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Α ECO211 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Οικονομικών Επιστημών ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΚ74Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα Έρευνα ΕΥ Ελλάδος Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα Οκτώβριος 2017 Δις ευρώ Το εξωτερικό εμπόριο και η πορεία προς την κρίση Παραδοσιακά, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΒΑ 7.5. Εξάμηνα Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΒΑ 7.5. Εξάμηνα Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΒΑ Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) MΒΑN 805DG Οικονομική της (Παγκόσμιας) Αγοράς Τροφίμων και Γεωργικών Προϊόντων 7.5 Τμήμα Εξάμηνα Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α' Εξαμήνου 23/1/2017 12:00 15:00 Κ-Μ Γραφειο Α/Α ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ ΑΜΦΙΘ 23/1/2017 9:00 12:00 Α-Ι μόνο για πρωτοετείς φοιτ. από Α έως Ι Σταματοπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012-2013 Κωδικός Μάθημα Εξάμ. Δ.Μ. Τύπος Καθηγητής Ημέρα 'Ωρα Αίθουσα 030012 Αρχές Κοινωνιολογίας Ι Α' 3 Υπ. Παπαρίζος Αντώνιος 09-09-2013 08:30-11:00 (Α-Β),

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ. Διαλέξεις και Ασκήσεις Πράξης 4 5. Ελληνική

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ. Διαλέξεις και Ασκήσεις Πράξης 4 5. Ελληνική ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Κοζάνης) ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ DN7101 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 6ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα δημοσιεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 917 14 Φεβρουαρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟ Αρ. Φύλλου 143 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Αριθμ. 5709 Προκήρυξη θέσης μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνιολογίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Εισαγωγή Μέρος Πρώτο: Αστικά και Περιφερειακά Οικονομικά Υποδείγματα και Μέθοδοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Χωροθέτηση δραστηριοτήτων: η χωροθέτηση της επιχείρησης στη θεωρία 1. 1 Εισαγωγή 1.2 Κλασικά και νεοκλασικά υποδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Για τους φοιτητές με ακαδ. έτος εισαγωγής και Πρώτο Εξάμηνο

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Για τους φοιτητές με ακαδ. έτος εισαγωγής και Πρώτο Εξάμηνο ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Για τους φοιτητές με ακαδ. έτος εισαγωγής 1017-2018 και 2018-2019 Για τη λήψη του πτυχίου ο φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει και εξετασθεί επιτυχώς σε 44 μαθήματα εκ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Regional 2014-2020 1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 Regional

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Οι παρακάτω θεματικές ενότητες προτείνονται ενδεικτικά για το έτος 2012 (παράδοση: Μάιος 2013). Τα θέματα παρουσιάζονται σε ευρεία μορφή και μπορούν να καλύψουν μία ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ νέου προγράμματος Α 1 Υ101 Υ Αρχαία Ιστορία Ι Αρχαία Ιστορία Ι (Β Α 2 Υ102 Υ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 0 (//0-//0) Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ (Μ. ΚΑΡΑΓΚΕΒΡΕΚΗ) ΓΑΛΛΙΚΑ Ι (M.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή..................................................... 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Έννοια, λειτουργίες και εξέλιξη του χρήματος.................. 19 1.1 Ορισμός του χρήματος..........................................

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦ. ΑΙΘ. 1. Γαλλικά Ι Δευτέρα 19/1/15 10:00 1,2. 2. Γερμανικά Ι Τετάρτη 21/1/15 20:00 5

Α/Α ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦ. ΑΙΘ. 1. Γαλλικά Ι Δευτέρα 19/1/15 10:00 1,2. 2. Γερμανικά Ι Τετάρτη 21/1/15 20:00 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α Εξαμήνου 1. Γαλλικά Ι Δευτέρα 19/1/15

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - MMWD Εργαλεία Πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των περιφερειών και των πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γεράσιμος

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α' Βουλγαρικά Ι παλαιοί ΒΣΦΛ γραπτά+προφ. 7/6/2016 11:00 13:00+ 16 Σερβικά Ι παλαιοί ΒΣΦΛ γραπτά+προφ. 7/6/2016

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα 1 Αντικείµενο Διεθνούς Μακροοικονοµικής Η διεθνής µακροοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Γέννηση του Ρωσικού κράτους 4 Αυτοκρατορίες 4 κρίσεις

Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Γέννηση του Ρωσικού κράτους 4 Αυτοκρατορίες 4 κρίσεις ΗΜ: Παρασκευή ΩΡΕΣ:11.15-14. Αίθουσα 339 Πρώτο μάθημα 28.2.2014 Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Παρουσίαση του Σχεδιαγράμματος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 0 Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΜΕ ΜΗΤΡΩΟ Α/Μ / ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ) Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά περιεχόμενα

Αναλυτικά περιεχόμενα Αναλυτικά περιεχόμενα Μέρος Α : Βασικές έννοιες Το χάος των χρηματοοικονομικών εξελίξεων 3 1.1 Εισαγωγή 3 1.2 Η κρίση που άλλαξε τον κόσμο 5 1.3 Το χάος των χρηματοοικονομικών εξελίξεων 14 Μεγάλος αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Α εξάμηνο Γενική Κατεύθυνση. Μάθημα. Τουρκική Γλώσσα Ι (Α) Μορφολογία και Σύνταξη (70001Α) Τουρκική Γλώσσα Ι (Β) Δεξιότητες στο γραπτό λόγο (70001Β)

Α εξάμηνο Γενική Κατεύθυνση. Μάθημα. Τουρκική Γλώσσα Ι (Α) Μορφολογία και Σύνταξη (70001Α) Τουρκική Γλώσσα Ι (Β) Δεξιότητες στο γραπτό λόγο (70001Β) Α εξάμηνο Γενική Κατεύθυνση Τουρκική Γλώσσα Ι (Α) Μορφολογία και Σύνταξη (70001Α) Τουρκική Γλώσσα Ι (Β) Δεξιότητες στο γραπτό λόγο (70001Β) Τουρκική Γλώσσα Ι (Γ) Δεξιότητες στο προφορικό λόγο (70001Γ)

Διαβάστε περισσότερα

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού)

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Ι. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α' Ρωσικά Ι γραπτά 6/6/2017 8:00 10:00 2 Ρωσικά Ι προφορικά 6/6/2017 10:00 3 Σερβικά Ι γραπτά+προφ. 6/6/2017

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 0 Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ (Ι. ΜΑΧΙΛΗ) ΓΑΛΛΙΚΑ Ι (M. DONATI) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...13 ΜΕΡΟΣ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;... 19 Το διευθυντικό στέλεχος ως αντιπρόσωπος...22 Ο κίνδυνος σε σχέση με τα κέρδη...24 Βασικές δεξιότητες της χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αστικά και περιφερειακά οικονομικά υποδείγματα και μέθοδοι... 37

Περιεχόμενα. Αστικά και περιφερειακά οικονομικά υποδείγματα και μέθοδοι... 37 Περιεχόμενα Εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή, Δημήτρης Σκούρας....................... 23 Εισαγωγή................................................................................ 25 Η λογική και η οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Μέρος 1 Εισαγωγή 1 Εισαγωγή στη μακροοικονομική 2 Ποσοτικές μετρήσεις και διάρθρωση της εθνικής οικονομίας Μέρος 2 Μακροχρόνια οικονομική επίδοση 3 Παραγωγικότητα, προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια

Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παρουσίαση: Στέλλα Κωστοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Το Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ο.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1927, ένα από τα 5 ιδρυτικά τμήματα του Α.Π.Θ. Το 1973 εξειδικεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 9Κ/2018 ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΕΑΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ) ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 9Κ/2018 ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΕΑΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ) ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΩΔ. ΘΕΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 50% ΚΑΙ ΑΝΩ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του μαθήματος είναι η διδασκαλία της ύλης χωρίς χάσματα και ασυνέχειες. Η αποσπασματικότητα δεν επιτρέπει στους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διεύθυνση Σπουδών ΩΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞ.-ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. Πέμπτη, 01/09/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διεύθυνση Σπουδών  ΩΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞ.-ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. Πέμπτη, 01/09/2016 Διεύθυνση Σπουδών http://www.unipi.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ: 1. 70001 Α Τουρκική Γλώσσα Ι 1 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διεύθυνση Σπουδών ΩΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞ.-ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. Δευτέρα, 13/06/2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διεύθυνση Σπουδών  ΩΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞ.-ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. Δευτέρα, 13/06/2016 Διεύθυνση Σπουδών http://www.unipi.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝ - ΙΟΥΛ 2016 ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞ.-ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΚΩ ΙΚΟΣ. ευτέρα, 03/09/2018. Τρίτη, 04/09/2018. Τετάρτη, 05/09/2018. Πέµπτη, 06/09/2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞ.-ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΚΩ ΙΚΟΣ. ευτέρα, 03/09/2018. Τρίτη, 04/09/2018. Τετάρτη, 05/09/2018. Πέµπτη, 06/09/2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2017-2018 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Πειραιάς:20/7/2018 ευτέρα, 03/09/2018

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά ηµέρα ευτέρα, 2/9/2013 ιδακτική της Ιστορίας ΠΑΛΗΚΙ ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 09:00-12:00 ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά ηµέρα ευτέρα, 2/9/2013 ιδακτική της Ιστορίας ΠΑΛΗΚΙ ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 09:00-12:00 ΑΙΘΟΥΣΑ Α Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά ηµέρα ευτέρα, 2/9/2013 ιδακτική της Ιστορίας ΠΑΛΗΚΙ ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Ευρωπαϊκή Ιστορία, 19ος αιώνας ΣΥΡΙΑΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 18:00-21:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Π.Ν. Ευρωπαϊκή Ιστορία, 20ος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : Δ.Ε.Σ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : Δ.Ε.Σ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 0 (//0-0//0) Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΜΕ ΜΗΤΡΩΟ Α/Μ / ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ) ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ (Μ. ΚΑΡΑΓΚΕΒΡΕΚΗ) ΓΑΛΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Πως λειτουργεί/ δομείται ένα οικονομικό σύστημα; Ισχυρό παρεμβατικό κράτος ή ισχυρός ιδιωτικός τομέας; Ποια η δυνατότητα του να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομολόγοι μελετούν...

Οι οικονομολόγοι μελετούν... Οι οικονομολόγοι μελετούν... Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι. Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Ποιες δυνάμεις επηρεάζουν την οικονομία συνολικά. Ποιο είναι το αντικείμενο της μακροοικονομικής; Μακροοικονομική:

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Λογιστική. Ναυτιλιακή Λογιστική

Γενική Λογιστική. Ναυτιλιακή Λογιστική Τα μέλη του ΕΔΙΝΑΛΕ έχουν την ευθύνη διδασκαλίας και υποστήριξης των ακόλουθων μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος του ΤΝΕΥ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδων ΝΑΜΕ: Γενική Λογιστική Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 0 Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 0 ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ (Μ. ΚΑΡΑΓΚΕΒΡΕΚΗ) ΓΑΛΛΙΚΑ Ι (M. DONATI) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ I (Ε. ΖΑΧΑΡΗ) ΙΤΑΛΙΚΑ Ι (M.A. MURGIA) ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες του εκδότη Πρόλογος [Mέρος 1] Εισαγωγή

Ευχαριστίες του εκδότη Πρόλογος [Mέρος 1] Εισαγωγή Πίνακας περιεχομένων Ευχαριστίες του εκδότη.................................................... 13 Πρόλογος............................................................... 15 [Mέρος 1] Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πρόγραμμα Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

V. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

V. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ V. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Η εισαγωγή του Ευρώ αναμένεται ότι θα εντείνει τις ανταγωνιστικές πιέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη, θα επιταχύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΡΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - 62124 ΣΕΡΡΕΣ Πληροφορίες: Ι. Σεφερίδου Σέρρες, 10.05.2018

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : Δ.Ε.Σ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : Δ.Ε.Σ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 0 Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ (Μ. ΚΑΡΑΓΚΕΒΡΕΚΗ) //0 :00-:00, ΓΑΛΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι:

Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι: 1. Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι: Η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων στο γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ώστε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στην Κύπρο Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μεταναστεύσεις 19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα των μεταναστευτικών ρευμάτων : Μικρά Ασία Ελλαδικός ηπειρωτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : Δ.Ε.Σ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : Δ.Ε.Σ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 0 (//0-//0) Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 0 ΑΓΓΛΙΚΑ Ι : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΓΑΛΛΙΚΑ Ι (M. DONATI) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ I (Π. ΛΥΜΠΕΡΑΚΑΚΗΣ) ΙΤΑΛΙΚΑ Ι (S. VANNINI)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική.! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική.! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντικείμενο Διεθνούς Μακροοικονομικής Η διεθνής μακροοικονομική ασχολείται με το προσδιορισμό των βασικών μακροοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος 15 Περιεχόμενα Πρόλογος 15 ΜΕΡΟΣ 1 Εισαγωγή 1 Εισαγωγή στη μακροοικονομική 27 1.1 Ποιο είναι το αντικείμενο της μακροοικονομικής 27 Μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση 28 Οικονομικοί κύκλοι 30 Ανεργία 31 πληθωρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά διδάσκοντα

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά διδάσκοντα Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά διδάσκοντα FARRINGTON ANDREW 2 09:00-12:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Π.Ν. Ιστορική Γεωγραφία και ηµογραφία του Ρωµαϊκού Κράτους Η Ελληνική Αναγέννηση Οικονοµική και Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Διάλεξη 1η: Ιστορικές περίοδοι Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης

Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Διάλεξη 1η: Ιστορικές περίοδοι Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Διάλεξη 1η: Ιστορικές περίοδοι Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Α Εξαμήνου (MΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Α/Μ /12 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ) Α/Α ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦ. ΑΙΘ.

Α Εξαμήνου (MΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Α/Μ /12 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ) Α/Α ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦ. ΑΙΘ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016 Α Εξαμήνου 1. Αγγλικά Ι Τρίτη 7/6/16 8:00

Διαβάστε περισσότερα