Ό,τι πρέπει να ξέρει µια Βιοµηχανία Τροφίµων για τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ό,τι πρέπει να ξέρει µια Βιοµηχανία Τροφίµων για τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης"

Transcript

1 Από την Ζύγιση στην Ιχνηλασιµότητα Ό,τι πρέπει να ξέρει µια Βιοµηχανία Τροφίµων για τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης Φίλιππος Σφυρής, MSc. Marketing Manager, Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ 1. Εισαγωγή Το σύγχρονο περιβάλλον του Λιανεµπορίου δέχεται καθηµερινά πιέσεις για µείωση του κόστους, άµεση απόκριση στις αλλαγές στη ζήτηση, διαφοροποίηση από τον ανταγωνισµό και διασφάλιση της Ποιότητας και Ασφάλειας των προϊόντων. Στο πλαίσιο της ενοποιηµένης λογικής για τη διαχείριση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, οι Αλυσίδες Λιανεµπορίου ζητούν από τους προµηθευτές τους να πραγµατοποιούν οι ίδιοι την ζύγιση και σήµανση για τα προϊόντα που πωλούνται βάσει του βάρους. Επιπλέον, οι ανάγκες για φρέσκα και κατά παραγγελία προϊόντα στο ράφι προϋποθέτουν υψηλά επίπεδα απόκρισης και ευελιξίας από την πλευρά των προµηθευτών. Σε αυτό το περιβάλλον, οι Βιοµηχανίες Τροφίµων καλούνται να υλοποιήσουν ευέλικτα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης που θα ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών τους και θα επικοινωνούν αρµονικά µε τα υπάρχοντα συστήµατα (Ιχνηλασιµότητας, ERP, WMS, κτλ) εσωτερικά ή εξωτερικά της επιχείρησης. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό: Να ορίσει τον χώρο της ζύγισης και σήµανσης στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίµων. Να παρουσιάσει τις βασικές προδιαγραφές των συστηµάτων ζύγισης και σήµανσης, ώστε να καλύπτονται οι πραγµατικές απαιτήσεις των Βιοµηχανικών επιχειρήσεων.

2 2. Τι είναι η ζύγιση & σήµανση και που χρησιµοποιείται; Η ζύγιση και σήµανση (Weigh Print Apply ή WPA) είναι µια διαδικασία που περιλαµβάνει: Ζύγιση του προϊόντος. Προσδιορισµό της τιµής του προϊόντος µε βάση το βάρος. Εκτύπωση ετικέτας µε την τιµή, το βάρος και άλλες µεταβλητές πληροφορίες (LOT, ηµ.λήξης, κτλ). Η ετικέτα εκτυπώνεται και επικολλάται αµέσως µετά την ζύγιση. Επικόλληση ετικέτας πάνω στο προϊόν, µε αυτόµατο ή χειροκίνητο τρόπο. Η διαδικασία της ζύγισης και σήµανσης πραγµατοποιείται κυρίως σε δυο στάδια στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίµων: Ζύγιση & Σήµανση στη Βιοµηχανία Η ζύγιση και σήµανση στο στάδιο της επεξεργασίας και τυποποίησης αφορά προϊόντα που αποστέλλονται στις Αλυσίδες Λιανεµπορίου είτε σε συσκευασίες µε την επωνυµία της επιχείρησης είτε µε τη µορφή ιδιωτικής ετικέτας. Η διαδικασία γίνεται συνήθως µε αυτόµατα συστήµατα Weigh- Print-Apply που συνδέονται online στις γραµµές παραγωγής. Ζύγιση & Σήµανση στο Λιανεµπόριο Η ζύγιση και σήµανση στο στάδιο της Λιανικής Πώλησης αφορά τρόφιµα που πωλούνται µε βάση το βάρος (κρέας και σχετικά προϊόντα, γαλακτοκοµικά, ψάρι, κτλ). Η επικόλληση των ετικετών γίνεται κυρίως µε χειροκίνητο τρόπο είτε στα σηµεία λιανικής πώλησης είτε στις αποθήκες των Αλυσίδων Λιανεµπορίου. 3. Γιατί η Ελληνική Βιοµηχανία Τροφίµων έχει ανάγκη από σύγχρονα συστήµατα ζύγισης & σήµανσης; Οι αυξηµένες απαιτήσεις των επιχειρήσεων Λιανεµπορίου για Ασφάλεια και Ποιότητα των προϊόντων, διαφοροποίηση από τον ανταγωνισµό, γρήγορες εισαγωγές νέων προϊόντων και δραστική µείωση του κόστους προϋποθέτουν την ύπαρξη ευέλικτων συστηµάτων ζύγισης και σήµανσης από την πλευρά των προµηθευτών. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει στις παραγωγικές µονάδες να χρησιµοποιούν συστήµατα που καλύπτουν αυτές τις απαιτήσεις: υνατότητα για δηµιουργία ειδικών ετικετών (τύπος/σχέδιο/µέγεθος), ώστε να είναι δυνατή η διαφοροποίηση της συσκευασίας. Γρήγορες εναλλαγές τύπων/µεγεθών ετικετών, ώστε να διευκολύνεται η άµεση εισαγωγή νέων και διαφορετικών προϊόντων.

3 Υψηλή ταχύτητα και απόδοση, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα σταµατήµατα και να µειώνονται οι χρόνοι παράδοσης. υνατότητα για real-time εκτύπωση κωδικών και online διασύνδεση µε τα κεντρικά επιχειρησιακά συστήµατα, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιµότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 4. Τι τύποι συστηµάτων βιοµηχανικής ζύγισης & σήµανσης υπάρχουν και ποιές είναι οι εφαρµογές τους; Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες συστηµάτων ζύγισης & σήµανσης: Συστήµατα ζύγισης & σήµανσης µε αυτόµατη επικόλληση ετικετών Ένα σύστηµα για αυτόµατη επικόλληση ετικετών αποτελείται από το κεντρικό σύστηµα ελέγχου (PC), την οθόνη διεπαφής µε τον χειριστή, το σύστηµα εκτύπωσης και αυτόµατης επικόλλησης ετικετών, την µεταφορική ταινία και τον ζυγό ακριβείας, o οποίος ενσωµατώνεται στην µεταφορική ταινία. Χρησιµοποιούνται στις εξής περιπτώσεις: Τυποποιηµένα προϊόντα Μεγάλος όγκος παραγωγής (πάνω από συσκευασίες/µέρα) Υψηλές ταχύτητες ( συσκευασίες/λεπτό) Ακρίβεια στην τοποθέτηση της ετικέτας Συστήµατα ζύγισης & σήµανσης µε χειροκίνητη επικόλληση ετικετών Τα συστήµατα για χειροκίνητη επικόλληση ετικετών µπορεί είτε να περιέχουν ενσαµατωµένο θερµικό εκτυπωτή ετικετών (βλ. φωτογραφία) είτε να συνδέονται µε εξωτερικό εκτυπωτή. Χρησιµοποιούνται στις εξής περιπτώσεις: Μικρός όγκος παραγωγής Χαµηλή ταχύτητα επικόλλησης (έως 30 συσκευασίες/λεπτό) Βαριά προϊόντα (πάνω από 60kg) Ειδική µεταχείριση (εύθραυστο ή ειδική συσκευασία) Ειδικές ετικέτες (πολύ µεγάλες ή µη διαθέσιµες µε αυτόµατα συστήµατα) 5. Τι πρέπει να λαµβάνεται υπόψη σε µια βιοµηχανική εφαρµογή ζύγισης & σήµανσης; Μέγεθος και επιφάνεια συσκευασίας Μέγεθος και σχήµα ετικέτας Περιοχή εκτύπωσης στην ετικέτα Τύπος προϊόντων (κατεψυγµένα, υγρά, κτλ) Ποσότητα ετικετών/µέρα Παραγωγικότητα (ετικέτες/λεπτό) Χειροκίνητη ή αυτόµατη επικόλληση ετικετών ιασύνδεση µε άλλα συστήµατα

4 6. Ποιές είναι οι βασικές προδιαγραφές των σύγχρονων συστηµάτων ζύγισης & σήµανσης; Η νέα γενιά των συστηµάτων ζύγισης και σήµανσης δεν προσφέρει µόνο γρήγορη και αξιόπιστη ζύγιση, εκτύπωση και επικόλληση ετικετών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η τοποθέτησή τους στο τέλος των γραµµών παραγωγής έχουν καταστήσει αυτά τα άλλοτε standalone συστήµατα σε στρατηγικούς κόµβους ιχνηλασιµότητας και παραγωγικότητας για τις επιχειρήσεις. Με την οµαλή ροή πληροφορίας από και προς τα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης, οι Βιοµηχανικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αποκριθούν άµεσα στις απαιτήσεις των πελατών τους, αποκτώντας έτσι ένα σηµαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. Οι βασικές προδιαγραφές των σύγχρονων συστηµάτων βιοµηχανικής ζύγισης και σήµανσης συνοψίζονται στους παρακάτω τοµείς: Ανοικτή διασύνδεση Τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης ενσωµατώνουν το λειτουργικό σύστηµα Windows. Έτσι, οποιαδήποτε συσκευή (hardware) ή πρόγραµµα (software) είναι συµβατό µε τα ευρέως διαδεδοµένα Windows µπορεί να επικοινωνήσει µε το σύστηµα, χωρίς την µεσολάβηση εξειδικευµένου firmware. Με αυτό τον τρόπο, διευκολύνεται η διασύνδεση τόσο µε τα υπάρχοντα συστήµατα του εργοστασίου (π.χ. εκτυπωτές, scanners, συστήµατα online καταγραφής ΟΕΕ, κτλ) όσο και µε τα κεντρικά πληροφοριακά συστήµατα (ERP, WMS, Σύστηµα Ιχνηλασιµότητας) της επιχείρησης. Επιπλέον, η ασύρµατη ή ενσύρµατη (Ethernet) διασύνδεση καθιστά εφικτή την real-time ροή της πληροφορίας από/προς το σύστηµα. Εξαιρετική ευκολία χρήσης Κάλυψη προδιαγραφών Υγιεινής και Ασφάλειας Τα βιοµηχανικά συστήµατα ζύγισης και σήµανσης νέας γενιάς διαθέτουν µεγάλες οθόνες αφής (Touch Screen) και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον διεπαφής (GUI) µε τον χειριστή σε µια πλατφόρµα που µπορεί να υποστηρίξει multimedia (videos και manuals περιγραφών προϊόντων, trainings, online help, κτλ). Έτσι, οι χειριστές µπορούν µε µεγάλη ευκολία να εισάγουν εντολές, να σχεδιάζουν ετικέτες και να αλλάζουν οποιασδήποτε ρύθµιση, βελτιώνοντας εν τέλει την παραγωγικότητα. Η Νοµοθεσία για την Aσφάλεια και Ποιότητα στην επεξεργασία και συσκευασία τροφίµων προϋποθέτει τη χρήση µηχανηµάτων που πληρούν συγκεκριµένες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Τα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης θα πρέπει να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, σύµφωνα µε τις οδηγίες του Προτύπου ISO και του Οργανισµού EHEDG (European Hygienic Engineering Design Group) [1].

5 Αξιόπιστη εκτύπωση & επικόλληση ετικετών Τα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις της Βιοµηχανίας για: λειτουργία σε περιβάλλοντα µε ακραίες συνθήκες θερµοκρασίας, σκόνης και υγρασίας, γρήγορες αλλαγές αναλωσίµων, εκτύπωση υψηλής ποιότητας, µεγάλη περιοχή εκτύπωσης και υψηλές ταχύτητες. Στην περίπτωση των συστηµάτων αυτόµατης επικόλλησης ετικετών, είναι κρίσιµες δυο επιπλέον παράµετροι: Η απόλυτη ευθυγράµµιση των προϊόντων στην µεταφορική ταινία, ώστε να µην απαιτείται η επέµβαση του χειριστή για την σωστή τοποθέτηση της ετικέτας. Η επικόλληση των ετικετών µε ακρίβεια σε οποιαδήποτε επιφάνεια, µέσα από την ενσωµάτωση εκτυπωτών µε αυτόµατο γυροσκοπικό σύστηµα. Ευελιξία και επεκτασιµότητα Η δυνατότητα για εκτύπωση ετικετών µε διαφορετικές γραµµατοσειρές σε διάφορα σηµεία της συσκευασίας πολλαπλών προϊόντων είναι κρίσιµη στην προσπάθεια των επιχειρήσεων Λιανεµπορίου για διαφοροποίηση από τον ανταγωνισµό. Αυτό προϋποθέτει τα εξής: γρήγορο υπολογισµό βάρους/τιµής, ευρεία γκάµα επιλογών ζυγών για οποιαδήποτε απαίτηση σε µέγεθος και ακρίβεια καθώς και ευελιξία στις επιλογές ρύθµισης. Οι ανάγκες των σύγχρονων Βιοµηχανιών απαιτούν συστήµατα που καλύπτουν τις σηµερινές τους ανάγκες, προνοώντας τις µελλοντικές. Η δυνατότητα αποσύνθεσης του συστήµατος σε τµήµατα (modularity) βοηθά τις επιχειρήσεις να το προσαρµόσουν σε νέες γραµµές παραγωγής, διαφορετικές µεταφορικές ταινίες, επιπλέον κεφαλές εκτύπωσης, κτλ. ιασφάλιση Ιχνηλασιµότητας Το ζήτηµα της Ιχνηλασιµότητας δεν είναι καινούριο για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίµων. Τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης επιτρέπουν τόσο την εκτύπωση barcodes όσο και την online παρακολούθηση των προϊόντων διαθέτοντας εσωτερική ηλεκτρονική βάση δεδοµένων για την τήρηση αρχείου ηµεροµηνιών λήξης/συσκευασίας, ώρας, περιεχοµένου, τιµής, βάρους, κωδικών LOT, κτλ. Η δυνατότητα ιχνηλασιµότητας σε επίπεδο ατοµικής συσκευασίας επιτρέπει στις Βιοµηχανικές επιχειρήσεις την σύνδεση του συστήµατος µε συστήµατα Ιχνηλασιµότητας όπως το Tracer Factory [2], µε σκοπό την συσχέτιση των κωδικών των προϊόντων µε τους αντίστοιχους κωδικούς των µονάδων µεταφοράς τους (κιβώτια, παλέτες) και τον έλεγχο της ορθότητας του περιεχοµένου. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως Aggregation Management και αποτελεί κρίσιµη παράµετρο ενός ολοκληρωµένου συστήµατος Ιχνηλασιµότητας.

6 7. Που µπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα βιοµηχανικά συστήµατα ζύγισης, σήµανσης και Ιχνηλασιµότητας; Για περισσότερες πληροφορίες για τα συστήµατα ζύγισης, σήµανσης και ιχνηλασιµότητας, επισκεφθείτε το τον δικτυακό τόπο της εταιρίας Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ. Η Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ εξειδικεύεται από το 1985 στα συστήµατα Κωδικοποίησης, Ιχνηλασιµότητας και ιαχείρισης Παραγωγής. Με περισσότερες από επιτυχηµένες εγκαταστάσεις σε όλους τους κλάδους της Βιοµηχανίας (Τρόφιµα & Ποτά, Φάρµακα, Υλικά Συσκευασίας, κτλ), η εταιρία δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην τεχνική υποστήριξη των πελατών της, µε 45 έµπειρους µηχανικούς και 7 Οργανωµένα Κέντρα Τεχνικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσ/νίκη,Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Κύπρος). ΠΗΓΕΣ 1. Οργανισµός EHEDG: European Hygienic Engineering Design Group. 2. Ολοκληρωµένο Σύστηµα Ιχνηλασιµότητας Tracer Factory

Τρόφιμα & Ποτά. Λύσεις Βιομηχανικής Ζύγισης. για μείωση του κόστους και διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων

Τρόφιμα & Ποτά. Λύσεις Βιομηχανικής Ζύγισης. για μείωση του κόστους και διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων Τρόφιμα & Ποτά Λύσεις Βιομηχανικής Ζύγισης για μείωση του κόστους και διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων Τρόφιμα & Ποτά Μειώστε το κόστος και διασφαλίστε την ποιότητα με τις σύγχρονες τεχνολογίες ζύγισης

Διαβάστε περισσότερα

Εναρμόνιση με τους κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων

Εναρμόνιση με τους κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ Εναρμόνιση με τους κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων News 1 Τηρήστε τα παγκόσμια πρότυπα και αυξήστε την παραγωγικότητα και την κερδοφορία σας Η εισαγωγή νέων νόμων, οδηγιών και προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΒΑ «ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Με τίτλο ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το RFID στην Ελλάδα;

Το RFID στην Ελλάδα; Το RFID στην Ελλάδα; Περιορισµοί και δυνατότητες Νέστoρας Λαδάς, Ηλ. Μηχανολόγος και Μηχανικός Η/Υ, Ε.Μ.Π., Μηχανικός Πωλήσεων, nlad@theodorou.gr Φίλιππος Σφυρής, MSc, Marketing Manager, psfiris@theodorou.gr

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Θεοδώρου. Εταιρικό προφίλ

Όμιλος Θεοδώρου. Εταιρικό προφίλ Όμιλος Θεοδώρου Εταιρικό προφίλ Τεχνολογικές λύσεις αύξησης παραγωγικότητας Βιομηχανική συσκευασία Εφοδιαστική αλυσίδα Εξοπλισμός και συστήματα για τα τελικά στάδια της παραγωγής Εξοπλισμός barcode και

Διαβάστε περισσότερα

LOGISTICS VISION SUITE III

LOGISTICS VISION SUITE III www.mantis.gr www.mantis-international.com www.mantis.com.cy MANTIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.Ε. LOGISTICS VISION SUITE III Copyright 2006 by Mantis SA. All rights reserved. No part of this document may be reproduced

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ MRP / MRPII DRP ERP ΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΕΛΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ MRP / MRPII DRP ERP ΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΕΛΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις καθώς και η ανάγκη για συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων προς τους καταναλωτές προϊόντων και υπηρεσιών οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Οι σημερινές επιχειρήσεις έχοντας διαπιστώσει τις ραγδαίες εξελίξεις στις καθημερινές επιχειρησιακές διαδικασίες ζητούν από τα μηχανογραφικά τους συστήματα να μπορούν να παρακολουθήσουν, να αξιολογήσουν

Διαβάστε περισσότερα

"Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΟΔΙΚΕΣ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ)"

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΟΔΙΚΕΣ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: 1. "Η

Διαβάστε περισσότερα

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Διπλωματική Εργασία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ LOGISTICS ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ό, τι νέο έχει προστεθεί ή έχει αλλάξει εμφανίζει τη σήμανση:

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  Ό, τι νέο έχει προστεθεί ή έχει αλλάξει εμφανίζει τη σήμανση: 1 ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ο παρών τιμοκατάλογος αναιρεί κάθε προηγούμενο. Η Megasoft ουδεμία ευθύνη φέρει για εφαρμογές που δεν αναγράφονται στον τιμοκατάλογο. Οι τιμές που ακολουθούν μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιχειρησιακών Πόρων ( E.R.P..) και Λογιστική των Aποθεμάτων" ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιχειρησιακών Πόρων ( E.R.P..) και Λογιστική των Aποθεμάτων ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων ( E.R.P..) και Λογιστική των Aποθεμάτων" Επιμέλεια: Αφροδίτη Φουρτουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Προτάσεις προς τις Επιχειρήσεις

1.1 Προτάσεις προς τις Επιχειρήσεις 1.1 Προτάσεις προς τις Επιχειρήσεις Κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών της, να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της και κατά συνέπεια να επιτύχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Enterprise Resource Planning.....3 Εισαγωγή.3 1.1 Τι είναι ERP; Ποια είναι η πλήρης ονομασία του (Enterprise Resource Planning)...4 1.1.2. Οι αντικρουόμενες απόψεις

Διαβάστε περισσότερα

το κομμάτι της επιχείρησής σας που κάνει τη διαφορά!

το κομμάτι της επιχείρησής σας που κάνει τη διαφορά! Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ I Σ Η το κομμάτι της επιχείρησής σας που κάνει τη διαφορά! Η εταιρία που μπορείτε να εμπιστευτείτε! Η Megasoft κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή λογισμικού και το όνομά της

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Dynamics NAV & Verticals

Microsoft Dynamics NAV & Verticals Microsoft Dynamics NAV & Verticals 1 Cosmos Business Systems SA Cosmos Consulting SA Software Solutions Microsoft Dynamics NAV ERP Τι είναι; Το Enterprise Resource Planning (ERP) είναι μια λύση λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ CASE STUDY Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Θέµα: Προδιαγραφές και απαιτήσεις του συστήµατος Ιχνηλασιµότητας Tracer Factory που εγκαταστάθηκε στην ΕΑΣ Σητείας Περιεχόµενα 1. Φάσεις παραγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Πίνακας περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ(LOGISTICS MANAGEMENT) ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ(LOGISTICS MANAGEMENT) ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ(LOGISTICS MANAGEMENT) ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2 ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑTA & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ORDER PICKING 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

Περιεχόμενα 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2 ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑTA & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ORDER PICKING 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. Περιεχόμενα Σελίδα 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γενικά 1 Στόχοι & Μεθοδολογία Μελέτης 2 Σχεδιασμός & Υλοποίηση Έργων Logistics 3 Αρχές Logistics Management 4 Λόγοι Οργάνωσης Αποθηκών 6 Βασικές Αρχές Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο ! Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο «Τηλεµατικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο Τηλεµατικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε. και εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία & Λύσεις. Trinity Systems

Τεχνολογία & Λύσεις. Trinity Systems Trinity Systems 9 ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Κτίριο: Thermi 1 Τ.Θ. 60715, Τ.Κ. 57001, Θέρμη, Θεσσαλονίκη +30 2311 99 99 16 info@trinitysystems.gr http://www.trinitysystems.gr Τεχνολογία & Λύσεις Η τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχιτεκτονική S.a.a.S :... 8 Γιατί να επιλέξω S.a.a.S εφαρμογή :... 8. Το IBSHOP... 8

Η αρχιτεκτονική S.a.a.S :... 8 Γιατί να επιλέξω S.a.a.S εφαρμογή :... 8. Το IBSHOP... 8 Πίνακας περιεχομένων Η Internet Business Hellas... 3 Στοιχεία Επικοινωνίας Τοποθεσία... 3 Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk and Client Support)... 3 Προφίλ... 4 Όραμα... 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 Σχετικά με το IBSHOP....

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ανταποκριθείτε άµεσα στις µεταβαλλόµενες ανάγκες του πελάτη χρησιµοποιώντας το Microsoft Business Solutions-Navision για Παραγωγή. Βασικά πλεονεκτήµατα Εκµεταλλεύεστε τις ευκαιρίες για αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: Logistics ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ERP) ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΑΦΝΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Επόπτης Καθηγητής: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝ ΡΙΑΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΑΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 1.1 Γενικά στοιχεία...

Διαβάστε περισσότερα

logistics για έναν καλύτερο κόσμο!

logistics για έναν καλύτερο κόσμο! logistics για έναν καλύτερο κόσμο! περιεχόμενα Ο εφοδιαστικός Τομέας γίνεται παγκόσμιος, ο κόσμος μικραίνει... η Ekol αναπτύσσεται! Δημιουργώντας ένα Παγκοσμίου Φήμης Εμπορικό Σήμα στην Ευρώπη Σταθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ -ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Σύστημα ιαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων-ERP ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ -ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Σύστημα ιαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων-ERP ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σελ. 5 1.1 Ιστορικό Σελ. 6 1.2 Το ERP Σήμερα Σελ. 7 2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ERP Σελ. 11 2.1 Υποσυστήματα ERP Σελ. 12 2.2 Τα Βασικά Συστατικά Ενός Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συστηµάτων. Προϊ ντα, υπηρεσίες και συστήµατα ελέγχου για ολοκληρωµένες λ σεις κλιµατισµο και ψ ξης σε εµπορικές και βιοµηχανικές αγορές

Οδηγός Συστηµάτων. Προϊ ντα, υπηρεσίες και συστήµατα ελέγχου για ολοκληρωµένες λ σεις κλιµατισµο και ψ ξης σε εµπορικές και βιοµηχανικές αγορές Οδηγός Συστηµάτων Προϊ ντα, υπηρεσίες και συστήµατα ελέγχου για ολοκληρωµένες λ σεις κλιµατισµο και ψ ξης σε εµπορικές και βιοµηχανικές αγορές ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Σύστηµα µόνο ψύξης Σύστηµα αντλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΜΕ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ E.R.P. ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΜΕ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ E.R.P. ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΜΕ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ E.R.P. ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΟΥΤΣΟΚΕΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα