Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Δουλεύουµε µε τους πολίτες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "www.systemgraph.gr Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Δουλεύουµε µε τους πολίτες"

Transcript

1 Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Έβρος Βόρεια Πίνδος Πρέσπα Ζάκυνθος Νησιωτικοί υγρότοποι Πυρόπληκτες περιοχές Εξειδικευµένες δράσεις για είδη Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Εκστρατεία «Το κλίµα είναι στο χέρι σου!» Φυσικό περιβάλλον Πολιτική για τη θάλασσα Επείγουσες παρεµβάσεις «Στενό µαρκάρισµα» στους βουλευτές» «Άγρυπνο» µάτι για την περιβαλλοντική νοµοθεσία Δουλεύουµε µε τους πολίτες Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κοινωνία των πολιτών και εθελοντισµός Επιχειρήσεις Επιστηµονική τεκµηρίωση Το περιβάλλον είναι στο χέρι µας! Οικονοµικά Στοιχεία Το 2009 σε αριθµούς

2 Θύµιος Παπαγιάννης Πρόεδρος Δ.Σ. Η χώρα µας αντιµετωπίζει µια συγκλονιστική εθνική κρίση. Σε πρώτο επίπεδο εµφανίζεται ως οικονοµική, αλλά στην ουσία της έχει βαθύτατες κοινωνικές, πολιτισµικές και πολιτικές προεκτάσεις. Συνδέεται κυρίως µε τα πρότυπα ζωής και ανάπτυξης που η ελληνική κοινωνία και η ηγεσία της υιοθέτησε ή τουλάχιστον υλοποίησε χωρίς ενδοιασµούς για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες. Δηλαδή την ανάδειξη του χρήµατος ως µοναδικής αξίας, την υπερβολική κατανάλωση, την απαξίωση της εργασίας και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, την ανοχή όλων των µορφών της παραβατικότητας. Όλα αυτά βέβαια και άλλα πολλά συντέλεσαν στη διάλυση της υπαίθρου και των κοινωνικών δοµών, µε καταστρεπτικές επιπτώσεις, στη φυσική και πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου µας, στην ουσία δηλαδή της πολιτισµικής µας ταυτότητας. Η εθνική αυτή κρίση όµως εµπεριέχει και θετικά στοιχεία, εάν αντιµετωπιστεί µε νηφαλιότητα και θάρρος. Γιατί διευκολύνει την κατανόηση της παθογένειας που µαστίζει την κοινωνία µας και έτσι επιτρέπει την αντιστροφή της ιδεολογίας και των πρακτικών του παρελθόντος. Επιβάλλει δηλαδή τη ριζική αλλαγή των προτύπων ζωής και ανάπτυξης, την αναζήτηση σε όλους τους τοµείς της ποιότητας και του µέτρου, τον περιορισµό της άκρατης κατανάλωσης, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της χώρας, τη δραστικής αναβάθµιση της παιδείας που σήµερα βρίσκεται στο ναδίρ, τη στροφή της οικονοµίας προς την αειφορία. Το WWF Ελλάς, στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχει πολλά προσφέρει σε αυτό τον τόπο σε σχέση πάντα µε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ορθολογικής ή αειφόρου χρήσης των πόρων. Στην τωρινή συγκυρία, οι προσπάθειες αυτές δεν είναι επαρκείς. Πρέπει σήµερα η οργάνωσή µας σε στενή συνεργασία µε όσες υγιείς δυνάµεις υπάρχουν ακόµα και θέλουν να δράσουν συλλογικά να διατυπώσει ένα καινούργιο όραµα για αυτή τη χώρα, τόσο στο προσωπικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, και να προτείνει τρόπους για την υλοποίηση του, τουλάχιστον σε κάποιους καίριους τοµείς. Ένα όραµα για καλύτερο και λιτότερο τρόπο ζωής, συνδεδεµένο µε το κλίµα και τα χαρακτηριστικά του τόπου, και για µιαν οικονοµία που θα είναι δηµιουργική και βιώσιµη και όχι παρασιτική και αναλώσιµη, που θα διαφυλάσσει και θα αξιοποιεί την κληρονοµιά αυτού του τόπου, που θα περιορίσει τη διαφθορά και θα ξαναδώσει στη χώρα µας τη χαµένη της αξιοπρέπεια.

3 Δηµήτρης Καραβέλλας Διευθυντής WWF Ελλάς Το 2009 σηµαδεύτηκε από κρίσιµες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με την παγκόσµια οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να προβληµατίζει, και πριν ακόµα συνειδητοποιήσουµε το µέγεθος του προβλήµατος για την εθνική οικονοµία, οι ηγέτες του κόσµου συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη µε ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιµετωπίσουν το κορυφαίο πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής, χωρίς όµως να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στην Ελλάδα, οι µεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέµµατα πολύτιµης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο απέδειξαν ότι το πάθηµα του 2007 δεν είχε γίνει µάθηµα. Η χρονιά σηµαδεύτηκε και από µια σειρά θετικών γεγονότων, τα οποία ήλθαν ως αποτέλεσµα των προσπαθειών του WWF Ελλάς µε τη συνεργασία πολιτών και οργανώσεων. Οι µεγαλύτερες επιτυχίες της οργάνωσης αφορούν τον αποκλεισµό του ρυπογόνου λιθάνθρακα από το εθνικό ενεργειακό µίγµα, αλλά και τη σύσταση του νέου υπουργείου περιβάλλοντος και κλιµατικής αλλαγής. Το 2010 δυστυχώς ξεκίνησε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Η πρωτοφανής οικονοµική κρίση που βιώνει η χώρα µας µοιραία φαίνεται να θέτει τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών προτεραιοτήτων - την προστασία του περιβάλλοντος σε δεύτερη µοίρα. Μια τέτοια στρατηγική θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόµα βαθύτερα προβλήµατα. Γνωρίζουµε ωστόσο και τεκµηριώνουµε συνεχώς, ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις µπορούν να συµβάλουν στην ανάκαµψη της χώρας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και στη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Αυτό θα επιδιώξουµε να καταστήσουµε σαφές προς την Πολιτεία τη χρονιά που διανύουµε. Όσο δύσκολη όµως είναι η πραγµατικότητα, τόσο χειροπιαστή και συγκεκριµένη είναι η έξοδος από την κρίση. Εµείς και εσείς, ο κόσµος που απαρτίζει και δυναµώνει το WWF Ελλάς, παραµένουµε ακλόνητοι στις οικολογικές επάλξεις, µε προτάσεις και λύσεις που δείχνουν το δρόµο για ένα βιώσιµο µέλλον.

4 Ο Πλανήτης το 2009 Το 2009 σηµαδεύτηκε από κρίσιµες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από περιβαλλοντικές καταστροφές που δεν ήταν αναπόφευκτες. Με την παγκόσµια οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να προβληµατίζει, η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη µε ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιµετωπίσει το κορυφαίο πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής. Στην Ελλάδα, ο χρόνος είδε θλίψη και δικαιολογηµένη αγανάκτηση από τις µεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέµµατα πολύτιµης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο. Οι καταστροφές όµως αυτές θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το πάθηµα του 2007 είχε γίνει µάθηµα, αν το Πυροσβεστικό Σώµα και η Πολιτική Προστασία είχαν διορθώσει τα συγκεκριµένα προβλήµατα συντονισµού και οργάνωσης, αν είχαν κλείσει τα νοµικά «παραθυράκια» που ευνοούν τη ληστρική καταπάτηση του δασικού µας πλούτου. Η χρονιά σηµαδεύτηκε όµως θετικά και από µια νίκη αγώνων του WWF, αλλά και πολλών πολιτών και οργανώσεων: την ξεκάθαρη δήλωση του αρµόδιου για την ενέργεια υπουργού ότι ο ρυπογόνος λιθάνθρακας αποκλείεται από το εθνικό ενεργειακό µίγµα. Το 2009 έκλεισε µε ένα νέο υπουργείο περιβάλλοντος που συστεγάζει επιτέλους τα δάση µε τη βιοποικιλότητα, αλλά και τον κατά βάση ρυπογόνο τοµέα της ενέργειας. Και το 2010 ξεκινάει πάντα µε ελπίδα και ενθουσιασµό για νέες και δυναµικές δράσεις, για το περιβάλλον Το 2009 ήταν επίσης και χρονιά εκλογών. Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές κυριάρχησαν στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα του τόπου, σε ένα κλίµα βαρύ και υπό το βάρος της οικονοµικής κρίσης και σκανδάλων που βασανίζουν τη χώρα µας. Το περιβάλλον, ευτυχώς, δεν εξαφανίστηκε από το προεκλογικό τοπίο, όπως συνηθίζονταν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά συζητήθηκε έντονα και απέσπασε συγκεκριµένες δεσµεύσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Τα πάντα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Θέλουµε να πιστεύουµε πως το έντονο προεκλογικό (τουλάχιστον) ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι αποτέλεσµα και της δικής µας δουλειάς! Το 2010 ξεκινάει µε πολλή δουλειά, µεγάλες προσδοκίες, αλλά και πάντα µε µεγάλη αγωνία για την κατάσταση του περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

5 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Έβρος Ο Νοµός Έβρου, κατατάσσεται σε µία από τις πιο οικολογικά ιδιαίτερες περιοχές της Ευρώπης. Τα γνωστά Εθνικά Πάρκα του Δάσους της Δαδιάς και του Δέλτα του Έβρου, στα οποία η οργάνωση εργάζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τόσο από το τοπικό γραφείο όσο και από την Αθήνα, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Γ. Αζορίδης / WWF-Ελλάς Ειδικά για το Δάσος της Δαδιάς, η οργάνωση είναι υπερήφανη για τον κοµβικό ρόλο που έχει διαδραµατίσει στη διεξοδική µελέτη και την αποτελεσµατική θεσµική προστασία αυτού του σπάνιου βιοτόπου. Τη χρονιά που πέρασε, συνεχίσαµε να εργαζόµαστε σε πολλά επίπεδα, µε στόχο να τεκµηριώσουµε την αξία και τα προβλήµατα αυτών των περιοχών, να συνεισφέρουµε στην υιοθέτηση σωστών διαχειριστικών πρακτικών και να αντιµετωπίσουµε µία σειρά από σηµαντικές απειλές. Ανάµεσα στις δράσεις που υλοποιήσαµε στην περιοχή, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: Συστηµατική καταγραφή της κατάστασης των γυπών και των άλλων αρπακτικών πουλιών. Παρακολούθηση της συνολικής οικολογικής κατάστασης του Δάσους Δαδιάς. Σύναψη συνεργασιών στο εσωτερικό και σε άλλες χώρες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάληψη δράσεων προστασίας.

6 Παρακολούθηση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στα προστατευόµενα είδη της περιοχής, των επενδυτικών δράσεων και διαµόρφωση προτάσεων και παρεµβάσεων προς τους αρµόδιους φορείς και τους επενδυτές. Παρακολούθηση των σηµαντικών προβληµάτων προστασίας του Δέλτα του Έβρου, τεκµηρίωση των ζητηµάτων που προκύπτουν και διατύπωση προτάσεων προς τους αρµόδιους φορείς της χώρας µας και του εξωτερικού. Συνεχής στήριξη των προσπαθειών για ορθή διαχείριση των δύο Εθνικών Πάρκων του νοµού (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου), µέσα από τη συµµετοχή και υποστήριξη στους αντίστοιχους Φορείς Διαχείρισης. Η λειτουργία του προγράµµατος φιλοξενίας ξένων εθελοντών στην περιοχή, όπως και η διοργάνωση µιας θερινής κατασκήνωσης, συνεισφέρουν στην ανάδειξη της περιοχής και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου που εργάζεται για την προστασία της. Παρακολούθηση και παρουσίαση θέσεων αναφορικά µε το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και εκπόνηση µιας ολοκληρωµένης έκθεσης για τις επιπτώσεις του.

7 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Βόρεια Πίνδος Στη Βόρεια Πίνδο, η δραστηριότητά µας συνεχίστηκε µε επίκεντρο το «Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών για τη Φύση και τον Πολιτισµό στο Ζαγόρι», το οποίο ιδρύσαµε το 2001 στο µικρό Πάπιγκο σε συνεργασία µε την Κοινότητα Παπίγκου. Τη χρονιά που µας πέρασε, συνεχίστηκε η λειτουργία του Κέντρου Ενηµέρωσης µε ανανέωση του πληροφοριακού υλικού, καθώς και µε µελέτες για τον σχεδιασµό και τη λειτουργία ενός δικτύου πρότυπων διαδροµών ερµηνείας περιβάλλοντος. Μ. Καρίβαλη / WWF-Ελλάς Παράλληλα, συνεχίσαµε να συµµετέχουµε στο συµβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, µέσα από το οποίο παρακολουθούµε στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Πάρκο και παρεµβαίνουµε όπου υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Φορέα, ή αντίδρασης σε λανθασµένες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δώσαµε ιδιαίτερη έµφαση στην ανάδειξη ζητηµάτων σχετικών µε: τη λαθροθηρία του αγριοκάτσικου, τον έλεγχο του κυνηγιού στην περιοχή του Παπίγκου και τα ζητήµατα που σχετίζονται µε τη διαχείριση των υδάτων.

8 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Πρέσπα Toν τελευταίο χρόνο ανάµεσα στις δράσεις που πραγµατοποιήθηκαν στην περιοχή, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: Π. Δενδρινός / WWF-Ελλάς Υπογραφή τριµερούς συµφωνίας για την προστασία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών µε τη συµµετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δέκα χρόνια µετά την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών φέτος υπογράφθηκε επίσηµη δεσµευτική συµφωνία µεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος των τριών χωρών που µοιράζονται τη λεκάνη της Πρέσπας και του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας τα τρία κράτη δεσµεύονται πλέον νοµικά να ιδρύσουν µόνιµες δοµές συνεργασίας προκειµένου να αναπτύξουν κοινή στρατηγική και να εφαρµόσουν µέτρα τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισµός, η ανάπτυξη υποδοµών κλπ. Η συµφωνία αυτή ήρθε να καλύψει το κενό της έλλειψης επίσηµης θεσµοθέτησης του Πάρκου και θέτει τις βάσεις για µία νέα εποχή για την πρώτη διασυνοριακά προστατευόµενη περιοχή των Βαλκανίων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το WWF Ελλάς, πέρα από τη στήριξη που παρείχαν στο Πάρκο τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, είχαν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση και τελικά στην επίτευξη αυτής της τόσης σηµαντικής συµφωνίας. Αύξηση του πληθυσµού του παγκοσµίως απειλούµενου µε εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου: Η Πρεσπά συνεχίζει να κρατά το παγκόσµιο ρεκόρ της µεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στον κόσµο. Το 2009

9 καταγράφηκε σηµαντική αύξηση του πληθυσµού φθάνοντας τα ζευγάρια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις αρχές του 1990 οι αποικίες των Αργυροπελεκάνων δεν ξεπερνούσαν τα 200 ζευγάρια. Τα διαχειριστικά µέτρα που εφάρµοσε η ΕΠΠ οδήγησαν στη σταδιακή αύξηση του πληθυσµού, φθάνοντας στα σηµερινά επίπεδα, και συµβάλλοντας έτσι σηµαντικά στην ανάκαµψη του πληθυσµού σε παγκόσµιο επίπεδο. Μεσο-χειµωνιάτικες καταµετρήσεις σε διασυνοριακό επίπεδο: Κάθε χρόνο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγµατοποιεί, για λογαριασµό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, τις µεσο-χειµωνιάτικες καταµετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην Ελληνική πλευρά. Φέτος και για πρώτη φόρα οι καταµετρήσεις αυτές πραγµατοποιήθηκαν συγχρόνως και στις τρεις χώρες που µοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών. Για την πραγµατοποίηση της ενέργειας η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συνεργάστηκε µε περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ενώ σηµαντική ήταν η συµµετοχή εθελοντών και από τις τρεις χώρες. Συνολικά καταγράφηκαν 36 είδη πουλιών και στις τρεις χώρες, ενώ ο συνολικός τους αριθµός άγγιξε τα πουλιά! Η ενέργεια αυτή αποτελεί την πρώτη από µία σειρά πιλοτικών δράσεων που θα ακολουθήσουν στα πλαίσια του προγράµµατος για την ανάπτυξη διασυνοριακού συστήµατος παρακολούθησης. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα υλοποιεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2007 σε συνεργασία µε το ερευνητικό κέντρο για τη διατήρηση των Μεσογειακών υγροτόπων Tour du Valat της Γαλλίας και εθνικούς εµπειρογνώµονες και από τις τρεις χώρες και σε συνέργεια µε το πρόγραµµα του GEF/UNDP για τη λεκάνη των Πρεσπών. Έκδοση οικοτουριστικού οδηγού για την περιοχή των Πρεσπών: Το 2009 η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών εξέδωσε τον πρώτο οικοτουριστικό οδηγό για την περιοχή της Πρέσπας. Πλούσια στοιχεία για τη γεωλογία, την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και τις ανθρώπινες δραστηριότητες αποκαλύπτονται µέσα από τα 14 προτεινόµενα µονοπάτια του οδηγού µε λιτό ύφος, επιστηµονική εγκυρότητα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Για την έκδοση του οδηγού συνεργάστηκαν µία σειρά ελλήνων και ξένων επιστηµόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

10 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Ζάκυνθος Το 2009, οι προσπάθειές µας στη Ζάκυνθο παρέµειναν επικεντρωµένες στη διαχείριση και προστασία των Σεκανίων, τη σηµαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειές µας για την ευρύτερη προστασία και ορθή διαχείριση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, µε τη συµµετοχή µας στον Φορέα Διαχείρισης και µε δράσεις πολιτικής πίεσης και ενηµέρωσης. Άλλες δράσεις της οργάνωσης στη Ζάκυνθο επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη καίριων ζητηµάτων όπως: τα προβλήµατα του ΧΥΤΑ της περιοχής, η διαχείριση των τουριστικών πιέσεων σε άλλες σηµαντικές παραλίες, η έντονη τοπική αλιευτική δραστηριότητα η διαχείριση των χρήσεων της γης. Π. Δενδρινός / WWF-Ελλάς Το καλοκαίρι, λειτουργήσαµε στην περιοχή κατασκήνωση εθελοντικής προστασίας µε βασική δραστηριότητα τα έργα προστασίας και συντήρησης της περιοχής των Σεκανίων, αλλά και δράσεις στο σύµπλεγµα των Στροφάδων.

11 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Νησιωτικοί Υγρότοποι Η ανυπολόγιστη οικολογική αξία των µικρών νησιωτικών υγροτόπων είναι πλέον γνωστή και ευρύτατα αναγνωρισµένη χάρη στη συστηµατική δράση του WWF Ελλάς από το Τη χρονιά που µας πέρασε, το WWF Ελλάς συνέχισε τη συστηµατική καταγραφή των υγροτόπων των νησιών, την τεκµηρίωση της οικολογικής αξίας τους και των απειλών που αντιµετωπίζουν. Κ. Παραγκαµιάν / WWF-Ελλάς Προωθήσαµε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο µέτρα προστασίας και αναχαιτίσαµε κακές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό: Ολοκληρώσαµε τις επιτόπιες καταγραφές σε όλους τους υγρότοπους της Κρήτης και την µέσω δορυφορικών εικόνων - αποτύπωση των υγροτόπων του Ιονίου. Συνολικά, έως σήµερα, έχουν καταγραφεί από το πρόγραµµα περισσότεροι από 800 υγρότοποι στα νησιά της χώρας µας. Ολοκληρώσαµε την αποστολή των δεδοµένων των υγροτόπων σε όλες τις Νοµαρχίες και Περιφέρειες της νησιωτικής χώρας, µε στόχο την ένταξή τους στα υπό εκπόνηση ΣΧΟΑΠ*, και συνεχίσαµε την προώθηση ένταξης πολλών από τους υγρότοπους σε Καταφύγια Άγριας Ζωής. Ξεκινήσαµε, σε συνεργασία µε το Δήµο Σούδας και τη Νοµαρχία Χανίων, το «ξεµπάζωµα» του υγρότοπου Μορώνη µια πρωτόγνωρη επιτυχία στον τοµέα της τοπικής οικολογικής παρέµβασης από ΜΚΟ. Ταυτόχρονα, δράσαµε τοπικά στους υγρότοπους Μαλίων, Ωρωπού, Αλυκής Κοπανά, Αποσελέµη, Αλµυρού, και πολλών άλλων.

12 Εντείναµε τις προσπάθειες ανάδειξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο - των ζητηµάτων που αφορούν στους νησιωτικούς υγρότοπους, µέσα από εκδηλώσεις, δηµοσιεύµατα και παρουσιάσεις στα Μ.Μ.Ε. Συµµετείχαµε στην ίδρυση ενός δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα νησιά, το οποίο και υποστηρίζουµε επιστηµονικά. Συνεχίσαµε την επέκταση των σχετικών επιστηµονικών βάσεων δεδοµένων, καθώς και την προώθηση των αποτελεσµάτων του προγράµµατος προς την επιστηµονική κοινότητα. Συνεχίσαµε τις συστηµατικές προσπάθειες προώθησης του ζητήµατος στην κεντρική πολιτική σκηνή και διατύπωσης προτάσεων για τη λήψη µέτρων προστασίας σε εθνικό επίπεδο. *Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης.

13 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Πυρόπληκτες περιοχές Οι δράσεις µας για την παρακολούθηση και προστασία των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράµµατος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο και ξεκίνησε αµέσως µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ακριβής και έγκαιρη αποτίµηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών και η µετέπειτα παρακολούθηση και προστασία των πυρόπληκτων περιοχών. Γ. Βελλίδης / WWF-Ελλάς Το 2009, οι δράσεις πεδίου στις πυρόπληκτες περιοχές συµπεριέλαβαν: Τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου και της Πάρνηθας, τη διαπίστωση προβληµάτων και τη σχετική διατύπωση παρεµβάσεων και προτάσεων. Την ολοκλήρωση των αποτιµήσεων της οικολογικής κατάστασης και της πορείας αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, στη βάση εκτεταµένων επιτόπιων ερευνών και επιστηµονικών µοντέλων. Την άµεση καταγραφή των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2009, η οποία περιλάµβανε εκτενή αποτίµηση των πυρκαγιών της Β.Α. Αττικής, της Ζακύνθου, του Κιθαιρώνα και της Καρύστου.

14 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Εξειδικευµένες δράσεις για είδη Στο πλαίσιο του προγράµµατος «Το Μέλλον των Δασών», το 2009 ολοκληρώσαµε τις καταγραφές των πληθυσµών του Κόκκινου Ελαφιού στην Πάρνηθα και του Τσακαλιού στην Πελοπόννησο και την Χαλκιδική. Τα συµπεράσµατα και των δύο αυτών δράσεων βρίσκονται στη φάση της τελικής επιστηµονικής αξιολόγησης και θα δηµοσιοποιηθούν στο άµεσο µέλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκινήσαµε και έναν κύκλο καταγραφών του πληθυσµού του Τσακαλιού στην περιοχή του Έβρου, η οποία και συνεχίζεται. Jacques TROTIGNON / WWF-Canon Κατά το προηγούµενο έτος, ολοκληρώθηκε επίσης και το πρόγραµµα LIFE MOFI, µε αντικείµενο τη µείωση της αλληλεπίδρασης µεσογειακής φώκιας και παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα, το οποίο υλοποίησε η ΜΟm, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και το WWF Ελλάς. Αναλάβαµε επίσης συγκεκριµένες δράσεις για την προστασία του γαλαζόπτερου τόνου, οι οποίες αν και στη βάση τους κινήθηκαν κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, συµπεριελάµβαναν και κάποια παρουσία στο πεδίο. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη συνεργασία των Μεσογειακών γραφείων του WWF στο αντικείµενο του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Αλιείας. Τέλος, συµµετείχαµε στην έναρξη δύο σηµαντικών συνεργασιών µε αντικείµενο αφενός την προστασία των κητωδών στις ελληνικές θάλασσες και αφετέρου την καταγραφή και προστασία των πεδίων «τραγάνας», η οποία και αποτελεί ένα προστατευόµενο είδος κοραλλιού των ελληνικών θαλασσών. Τα αποτελέσµατα και των δύο αυτών συνεργασιών θα είναι γνωστά µέσα στο 2010.

15 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Το 2009 σηµαδεύτηκε από κρίσιµες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από περιβαλλοντικές καταστροφές που δεν ήταν αναπόφευκτες. Με την παγκόσµια οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να προβληµατίζει, η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη µε ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιµετωπίσει το κορυφαίο πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής. Στην Ελλάδα, ο χρόνος είδε θλίψη και δικαιολογηµένη αγανάκτηση από τις µεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέµµατα πολύτιµης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο. Οι καταστροφές όµως αυτές θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το πάθηµα του 2007 είχε γίνει µάθηµα, αν το Πυροσβεστικό Σώµα και η Πολιτική Προστασία είχαν διορθώσει τα συγκεκριµένα προβλήµατα συντονισµού και οργάνωσης, αν είχαν κλείσει τα νοµικά «παραθυράκια» που ευνοούν τη ληστρική καταπάτηση του δασικού µας πλούτου. Η χρονιά σηµαδεύτηκε όµως θετικά και από µια νίκη αγώνων του WWF, αλλά και πολλών πολιτών και οργανώσεων: την ξεκάθαρη δήλωση του αρµόδιου για την ενέργεια υπουργού ότι ο ρυπογόνος λιθάνθρακας αποκλείεται από το εθνικό ενεργειακό µίγµα. Το 2009 έκλεισε µε ένα νέο υπουργείο περιβάλλοντος που συστεγάζει επιτέλους τα δάση µε τη βιοποικιλότητα, αλλά και τον κατά βάση ρυπογόνο τοµέα της ενέργειας. Και το 2010 ξεκινάει πάντα µε ελπίδα και ενθουσιασµό για νέες και δυναµικές δράσεις, για το περιβάλλον. Το 2009, ήταν επίσης και χρονιά εκλογών. Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές κυριάρχησαν στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα του τόπου, σε ένα κλίµα βαρύ και υπό το βάρος της οικονοµικής κρίσης και σκανδάλων που βασανίζουν τη χώρα µας. Το περιβάλλον, ευτυχώς, δεν εξαφανίστηκε από το προεκλογικό τοπίο, όπως συνηθίζονταν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά συζητήθηκε έντονα και απέσπασε συγκεκριµένες δεσµεύσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Τα πάντα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Θέλουµε να πιστεύουµε πως το έντονο προεκλογικό (τουλάχιστον) ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι αποτέλεσµα και της δικής µας δουλειάς! Το 2010 ξεκινάει / ξεκίνησε µε πολλή δουλειά, µεγάλες προσδοκίες, αλλά και πάντα µε µεγάλη αγωνία για την κατάσταση του περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Μπορεί η πολιτική να ασχοληθεί µε το περιβάλλον και να γίνει πιο ουσιαστική και ευνόητη από όλους; Ναι, µπορεί! Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ολοκληρωµένη και αποτελεσµατική πολιτική για το περιβάλλον, µε πίεση και ανεξάρτητη επιστηµονική γνώση από την κοινωνία και φορείς που εξ ορισµού βρίσκονται εκτός της πολιτικής εξουσίας. Αν µέχρι σήµερα ήταν κοινό µυστικό ότι η περιβαλλοντική καταστροφή δεν έχει πολιτικό κόστος, το WWF αντιτείνει, προτείνει, πιέζει και κινητοποιεί, αποδεικνύοντας ότι το περιβάλλον είναι κατ εξοχήν πολιτικό ζήτηµα και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Έτσι, σε συνδυασµό µε τη δουλειά στους

16 επιλεγµένους σηµαντικούς βιοτόπους, την επιστηµονική έρευνα για συγκεκριµένα κρίσιµα περιβαλλοντικά ζητήµατα και τις δράσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης, το 2009 δώσαµε αγώνα σε πολλά «µέτωπα» µε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. H οµάδα µας για την περιβαλλοντική πολιτική: Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια τοµέα πολιτικής Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών Γιώργος Τραγόπουλος, επιστηµονικός συνεργάτης εκστρατείας

17 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Εκστρατεία «Το κλίµα είναι στο χέρι σου!» Το 2009 µπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ορόσηµο για την ενασχόληση του WWF Ελλάς µε την κλιµατική και ενεργειακή πολιτική. Είναι η χρονιά που θερίσαµε τους πρώτους καρπούς της εντατικής και επίπονης εργασίας µας σε αυτό το τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό πεδίο. Η αρχή έγινε µε τη µεγάλη νίκη κατά του λιθάνθρακα. Το Φεβρουάριο του 2009, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων σε λιθανθρακικές µονάδες. Η συνεισφορά του WWF Ελλάς ήταν µεγάλη, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ως ιδρυτής και συντονιστής της «Συµµαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα». Η µεγάλη επιτυχία του WWF Ελλάς στην ενηµέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για θέµατα κλιµατικής αλλαγής, επιβεβαιώθηκε από τη συγκλονιστική συµµετοχή των Ελλήνων στην Ώρα της Γης, στις 28 Μαρτίου Πάνω από νοικοκυριά εκτιµάται πως συµµετείχαν στο µεγαλύτερο µαζικό περιβαλλοντικό γεγονός που έχει ποτέ διοργανωθεί στην Ελλάδα. Από τον Σεπτέµβριο του 2009, η δουλειά του WWF Ελλάς επικεντρώθηκε στο δρόµο προς την Κοπεγχάγη και τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίµα, που πραγµατοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας το διάστηµα 7-18 Δεκ Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε µε τη Greenpeace στην υλοποίηση της κοινής εκστρατείας «Μαζί για το κλίµα», που επέφερε µερικά εξαιρετικά αποτελέσµατα στην κινητοποίηση των πολιτών και των παιδιών. Πάνω από Έλληνες υπέγραψαν έκκληση των δύο οργανώσεων υπέρ µιας καλής συµφωνίας στην Κοπεγχάγη, ενώ περισσότερα από παιδιά έστειλαν κάρτα στον Πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας του να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειµένου να γίνει πραγµατικότητα µια καλή συµφωνία στην Κοπεγχάγη. Άλλες σηµαντικές δράσεις στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ήταν η παρουσίαση της πρότασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων για µια ιδεατή συνθήκη της Κοπεγχάγης, η προβολή της ταινίας «The Age of Stupid» στο Σύνταγµα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, η διοργάνωση σεµιναρίου σε δηµοσιογράφους για τις κλιµατικές διαπραγµατεύσεις, η στήριξη των στόχων µας από τον Πατριάρχη και τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, η διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας για το κλίµα σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και άλλους. Στο ίδιο πλαίσιο, η επικοινωνιακή στήριξη της κοινής εκστρατείας έγινε από το Mega, ενώ η ενηµέρωση των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια της Κοπεγχάγης γίνονταν καθηµερινά µέσα από ειδική ιστοθέση του WWF Ελλάς, αλλά και από το ιστολόγιο της κοινής εκστρατείας «Μαζί για το κλίµα».

18 Επίσης, το WWF Ελλάς, τον Σεπτέµβριο του 2009, ανακοίνωσε την επιστηµονική έκθεση «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής στην Ελλάδα την περίοδο ». Πρόκειται για µια πρωτοποριακή πρωτογενή έρευνα που εκπονήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για λογαριασµό της οργάνωσης. Η έρευνα σκιαγραφεί ένα ζοφερό µέλλον για την Ελλάδα, ελέω κλιµατικής αλλαγής, εκτός αν ληφθούν άµεσα τα απαραίτητα µέτρα προσαρµογής. Σε επίπεδο ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης, το WWF Ελλάς συµµετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Eco TopTen. Πρόκειται για ένα καινοτόµο διαδικτυακό εργαλείο που δείχνει τις καλύτερες ενεργειακά επιλογές σε µια σειρά προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Από τον Νοέµβριο λειτουργεί η ελληνική ιστοσελίδα στη διεύθυνση και τα πρώτα περιεχόµενα αφορούν τις καλύτερες επιλογές σε αυτοκίνητα και ψυγεία. Η ιστοσελίδα θα εµπλουτίζεται συνεχώς µε νέα προϊόντα και παράλληλα θα ανανεώνεται, ώστε να περιλαµβάνει έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες. Τέλος, στο πλαίσιο των συζητήσεων-διαδικασιών-διαβουλεύσεων για τα ζητήµατα ενέργειας και κλιµατικής αλλαγής, το WWF Ελλάς συµµετέχει την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόµηση ενέργειας και κατέθεσε µάλιστα ολοκληρωµένη πρόταση, σε συνεργασία µε το ΤΕΕ, για ένα αξιόπιστο και εφαρµόσιµο πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας στην Ελλάδα.

19 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Πολιτική για το φυσικό περιβάλλον Ως κατ εξοχήν αντικείµενο δράσης του WWF Ελλάς, το φυσικό περιβάλλον κατέχει εξέχουσα θέση στο πρόγραµµα της οργάνωσης. Οι παρεµβάσεις µας για διαµόρφωση αποτελεσµατικής πολιτικής για την προστασία των φυσικών βιοτόπων και των απειλούµενων ειδών χλωρίδας και πανίδας για το 2009 συνοψίζονται στις εξής: Ολοκληρωµένη πρόταση για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ως επιτοµή της δουλειάς δεκαετιών της οργάνωσης για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστηµάτων, το WWF Ελλάς ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαµορφώσει ολοκληρωµένη πρόταση για ένα αποτελεσµατικό και συνεκτικό θεσµικό πλαίσιο προστασίας του φυσικού µας πλούτου. Η τελική πρόταση συν-διαµορφώθηκε από άλλες εννέα «αδελφές» περιβαλλοντικές οργανώσεις* και κατατέθηκε τον Οκτώβριο στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρµπίλη. Η πρόταση των 10 οργανώσεων εισηγείται συγκεκριµένες ρυθµίσεις για τον εκσυγχρονισµό του συστήµατος προστατευόµενων περιοχών, την προστασία των ενδηµικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, το ξεκαθάρισµα του καθεστώτος προστασίας των περιοχών Natura 2000, την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόµησης, την προστασία από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς, την κατάργηση συγκεκριµένων «δασοκτόνων» διατάξεων και την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήµατος. Σε δεύτερη συνάντηση, ένα µήνα µετά την επίδοση της πρότασης, η Υπουργός ΠΕΚΑ ενηµέρωσε τις 10 οργανώσεις για την πορεία επεξεργασίας της πρότασης από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ δεσµεύθηκε και για συγκεκριµένες ενέργειες διαµόρφωσης νοµοθετικών ρυθµίσεων προς αυτές τις κατευθύνσεις. Αξιολόγηση Ραµσάρ: Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου) το WWF Ελλάς, σε συνεργασία µε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, ανακοίνωσε κοινή έκθεση αξιολόγησης της προστασίας και διαχείρισης των 10 ελληνικών υγροτόπων Ραµσάρ. Με την έκθεση αυτή οι οργανώσεις εξέφρασαν την αγωνία τους για το µέλλον των µοναδικών αυτών οικοσυστηµάτων. Φορείς διαχείρισης προστατευόµενων περιοχών: Παραµένοντας σταθεροί στην ανάγκη τοπικής δραστηριοποίησης για ουσιαστική προστασία των σπάνιων βιοτόπων, συµµετέχουµε στα διοικητικά συµβούλια των τοπικών Φορέων Διαχείρισης πέντε Εθνικών Πάρκων (Δαδιά, Δέλτα Έβρου, Πάρνηθα, Πίνδος, Ζάκυνθος). Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την περαιτέρω θεσµική θωράκιση όλων των Φορέων Διαχείρισης και προστατευόµενων περιοχών, µέσα από ειδικές δράσεις διατύπωσης και προβολής λύσεων σε προβλήµατα που παρακωλύουν τη λειτουργία τους.

20 *Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace.

21 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Πολιτική για τη θάλασσα Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του διεθνούς WWF για βιώσιµη αλιεία, η οργάνωσή µας ένωσε τη φωνή της µε τη µεγάλη συµµαχία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία του ερυθρού τόνου που δυστυχώς κινδυνεύει µε πληθυσµιακή κατάρρευση. Κοινός στόχος της διεθνούς προσπάθειας ήταν η απαγόρευση του διεθνούς εµπορίου του ερυθρού τόνου µέσω της ένταξης του στο παράρτηµα Ι της Συνθήκης CITES* και η λήψη µέτρων προστασίας του στo πλαίσιo της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονοειδών του Ατλαντικού (ICCAT). Επίσης, σε στενή συνεργασία µε τα υπόλοιπα WWF της Ευρώπης και ειδικά της Μεσογείου, εργαστήκαµε για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, υποβάλλοντας και προωθώντας τις θέσεις µας για µία βιώσιµη αλιεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, συµµετείχαµε και στην παραγωγή ενός εξαιρετικού ντοκιµαντέρ του διεθνούς WWF, µε τίτλο «Net gains», το οποίο προβάλλει επιτυχηµένα παραδείγµατα βιώσιµης αλιευτικής διαχείρισης στην Ευρώπη. Επιπλέον, µαζί µε άλλες 12 Ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, κάναµε έκκληση στα αρµόδια υπουργεία για την άµεση λήψη διαχειριστικών µέτρων της αλιείας για την προστασία ενός από τους τελευταίους πληθυσµούς κοινού δελφινιού της Μεσογείου στην περιοχή Natura 2000 του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου. Γ. Παξιµάδης / WWF-Ελλάς Επίσης, σε στενή συνεργασία µε την περιβαλλοντική οργάνωση MOm, ολοκληρώσαµε το πρόγραµµα LIFE MOFI που είχε ως στόχο τη µείωση της αλληλεπίδρασης µεταξύ παράκτιων ψαράδων και της απειλούµενης µεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Κορωνίδα και κατακλείδα της συνεργασίας αυτής ήταν η ολοκλήρωση σχεδίου δράσης, ώστε να µειωθεί η θνησιµότητα της φώκιας που σχετίζεται µε την αλιεία και η απώλεια εισοδήµατος των αλιέων που

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός 2015

Προγραμματισμός 2015 Προγραμματισμός 2015 Το 2015 προβλέπεται να παραμείνει μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για την Ορνιθολογική. Το συνολικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE EΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 Πρωτοβουλία Επιτροπής ΦΥΣΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ 1 η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 17 23 Νοεµβρίου, 2008 Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Να σταµατήσουµε την υποβάθµιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να χτίσουµε ένα µέλλον αρµονικής συµβίωσης των ανθρώπων µε τη φύση, µέσω:

Να σταµατήσουµε την υποβάθµιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να χτίσουµε ένα µέλλον αρµονικής συµβίωσης των ανθρώπων µε τη φύση, µέσω: Εισαγωγή Σχεδιάσαµε αυτή τη στρατηγική πενταετίας 2008-2012 του WWF Ελλάς µε στόχο να αξιοποιήσουµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους περιορισµένους πόρους της οργάνωσης (ανθρώπινους, οικονοµικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006 Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να προλογίσω

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ

Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ για έναν ζωντανό πλανήτη Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς Αθήνα, 14 εκεµβρίου 2006 Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ Εισαγωγή οµή & περιεχόµενο Παράδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 20.461.530,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 31.03.2016,

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Συμμετέχοντες WWF Ελλάς Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Υδρο οικολογικά σχολεία»

Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Υδρο οικολογικά σχολεία» Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Υδρο οικολογικά σχολεία» Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3α, Αθήνα 10440 τηλ/φαξ:210 8228795 email: schools@medsos.gr www.medsos.gr Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εγκαινιάζει μια

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα: «Δομή, στελέχωση και Μεθοδολογία κατάρτισης του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας»

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση : εκπαίδευση έρευνα δικτύωση Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Μαρία Καμηλάρη Βιολόγος, M.Sc. Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Ας συστηθούμε... 1992 Πρόταση Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ω Τ Ο Κ Ο Λ Λ Ο Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ

Π Ρ Ω Τ Ο Κ Ο Λ Λ Ο Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ Π Ρ Ω Τ Ο Κ Ο Λ Λ Ο Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ τ ο υ Υ π ο υ ρ γ ε ί ο υ Ο ι κ ο ν ο μ ί α ς, Υ π ο δ ο μ ώ ν, Ν α υ τ ι λ ί α ς κ α ι Το υ ρ ι σ μ ο ύ μ ε τ η ν Αν ε ξά ρ τ η τ η Α ρ χ ή «Σ υ ν ή γ ο ρ ο ς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 ΚΑΙ LIFE+ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ 369 370 371 ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Γενικά σχόλια Το κείµενο παρουσιάζεται σε γενικές γραµµές ικανοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Η πόλη ως καταλύτης για ένα αειφόρο πρότυπο ανάπτυξης Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Διαπιστώσεις Πού ζούμε ; Ο χάρτης αναπαριστά τη συγκέντρωση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Η κρίση του περιβάλλοντος των τελευταίων δεκαετιών ήταν το έναυσµα µιας νέας δυναµικής, η οποία οδήγησε και στην αναγκαιότητα της δηµιουργίας ειδικών σπουδών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ για την περίοδο προγραµµατισµού 2014-2020 Αγαπητοί προσκεκληµένοι, Βρισκόµαστε στον µέσον µιας πολύ σηµαντικής διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα

LIFE + : Η εξέλιξη στο χρηµατοδοτικό εργαλείο για το περιβάλλον

LIFE + : Η εξέλιξη στο χρηµατοδοτικό εργαλείο για το περιβάλλον LIFE + : Η εξέλιξη στο χρηµατοδοτικό εργαλείο για το περιβάλλον Αρτεµις Γρύλλια ΥΠΕΧΩ Ε / /νση ΕΑΡΘ Τµηµατάρχης Εκπρόσωπος της Ελλάδας για το LIFE LIFE : Χρηµατοδοτικό εργαλείο της Καινοτόµες δράσεις Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα /3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Κέρκυρα /3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κέρκυρα /3/2014 ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Συμβούλιο ΘΕΜΑ: Στρατηγική της Π.Ι.Ν. περιόδου 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩN ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Στην Αθήνα, σήμερα 4 Ιουνίου 2008, το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, ΕΚΠΑ Για την πιο αποτελεσματική χωροταξική απεικόνιση αλλά κυρίως για τη βέλτιστη διοίκηση και διαχείριση του Πάρκου,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14 GIE/GR/ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LIFE14 GIE/GR/ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θέσεις του έργου LIFE DEBAG για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και την εναρμόνιση με την Οδηγία 2015/720, όπως κατατέθηκαν στην ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Βουλής των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα /6/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Κέρκυρα /6/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κέρκυρα /6/2014 ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Συμβούλιο ΘΕΜΑ: Στρατηγική της Π.Ι.Ν. περιόδου 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11 8:45 9:30 Προσέλευση Εγγραφές Καφές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11 9:30 10:00 Έναρξη Καλωσόρισμα Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια Δικτύου Χαιρετισμοί Ελπίδα Τσουρή, Υφυπουργός Αλιείας & Θαλάσσιων Υποθέσεων* Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του WWF. Ερωτηματολόγιο προς τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του WWF. Ερωτηματολόγιο προς τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825 Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία ηµάρχου για εκδήλωση βράβευσης του Σ.Π.Α.Π. ηµαρχείο Αµαρουσίου, Τετάρτη 23 Νοεµβρίου µ.µ.

Οµιλία ηµάρχου για εκδήλωση βράβευσης του Σ.Π.Α.Π. ηµαρχείο Αµαρουσίου, Τετάρτη 23 Νοεµβρίου µ.µ. Οµιλία ηµάρχου για εκδήλωση βράβευσης του Σ.Π.Α.Π ηµαρχείο Αµαρουσίου, Τετάρτη 23 Νοεµβρίου 2011 6µ.µ. Φίλες και φίλοι, Όταν πριν από εννέα µήνες αναλάβαµε τη ιοίκηση του Συνδέσµου ήµων για την Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Εισαγωγή-χαιρετισμός Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Το 2015 ήταν μια ιστορική και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας, για τον λαό μας, για όλους

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β2 & D1

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β2 & D1 Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β2 & D1 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Οκτώβριος 2013 1 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Πλαίσιο Στόχοι Δράσεις

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Πλαίσιο Στόχοι Δράσεις ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Πλαίσιο Στόχοι Δράσεις ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Στόχος Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή, η προώθηση και η ανάδειξη εκείνων των στοιχείων και δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» Ένα βήμα προς την ωρίμανση των «Έξυπνων Νησιών»

Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» Ένα βήμα προς την ωρίμανση των «Έξυπνων Νησιών» Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» Ένα βήμα προς την ωρίμανση των «Έξυπνων Νησιών» 21-22 Ιουνίου 2016, Αθήνα Έξυπνο Νησί είναι εκείνο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΟΑΠ Το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρέμβασεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ Πιστοί στη δέσμευση μας για την προστασία του μοναδικού και ευαίσθητου περιβάλλοντος του νησιού μας και σύμφωνοι με τις αρχές της αειφόρους και βιώσιμης ανάπτυξης, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Tο Μέλλον της Αλιείας ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΌΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Eιδική Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θέλω κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική

Διαβάστε περισσότερα

Μαζική δηλητηρίαση γυπών από λαθροθήρες στην Αφρική

Μαζική δηλητηρίαση γυπών από λαθροθήρες στην Αφρική Δείτε αυτό το email σε έναν web browser NEWSLETTER ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Απαράδεκτη η απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό Συνεχής καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Παμβώτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση Πίνακα Κοινοποίησης Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων»

Κοινοποίηση Πίνακα Κοινοποίησης Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» Προς Κύριο Γεώργιο Παπανδρέου Πρωθυπουργό Κοινοποίηση Πίνακα Κοινοποίησης Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Οι

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Χαμόγλου Μαρία MSc, Χατζηγούλας Αλέξανδρος, Δρ. Παπαδημητρίου Δότη Δράσεις εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων,

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων, Εκδήλωση για Πρότυπο ποιότητας για εμπορικά καταστήματα Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης αίθουσα Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών πλ. Γεωργίου Α 25, ΠΑΤΡΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αρφανάκου Αναστασία Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομική βάση / Legal basis Νόμος 4042/2012

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Γιώργου Παπανδρέου 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ιοικητικό Συµβούλιο ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ιοικητικό Συµβούλιο ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ιοικητικό Συµβούλιο Επιστηµονική επιτροπή Εκτελεστική επιτροπή Επιτροπή οικονοµικών & εξεύρεσης πόρων Επιστηµονικός σύµβουλος ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τµήµα οικονοµικών & διοίκησης Τµήµα περιβαλλοντικών δράσεων Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 Εισαγωγή Η παρούσα παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

«Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα»

«Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα» «Das neue Gesicht des Tourismus - Griechenland ist anders» «Το νέο πρόσωπο του Τουρισµού - H άλλη Ελλάδα» 29 30 Mai 2012 29. 30. ΜΑΪΟΥ 2012 Gabriela Scheiner Mitglied des Tourismusausschusses der Gemeinde

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ

Δελτίο Τύπου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ Αθήνα, 02.07. 2015 Δελτίο Τύπου Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργαζόμαστε για μια

Συνεργαζόμαστε για μια NEWSLETTER 2 ο Ειδικό Αφιέρωμα Συνεργαζόμαστε για μια ανοιχτή, πολυπολιτισμική κοινωνία ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε το Έργο 4.1.β/12: «Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής ημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ελληνικής ημοκρατίας,

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής ημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ελληνικής ημοκρατίας, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αστική αειφορία. ιαµόρφωση και εφαρµογή ολοκληρωµένων πιλοτικών προγραµµάτων βιώσιµης αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραµµα URBAN Κερατσίνι - ραπετσώνα.

Αστική αειφορία. ιαµόρφωση και εφαρµογή ολοκληρωµένων πιλοτικών προγραµµάτων βιώσιµης αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραµµα URBAN Κερατσίνι - ραπετσώνα. Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Economist The Sustainability Summit 2016: Adapt or die. 30 Νοεμβρίου 2016, Divani Apollon, Αθήνα

Συνέδριο Economist The Sustainability Summit 2016: Adapt or die. 30 Νοεμβρίου 2016, Divani Apollon, Αθήνα Συνέδριο Economist The Sustainability Summit 2016: Adapt or die 30 Νοεμβρίου 2016, Divani Apollon, Αθήνα Χαιρετισμός Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου Αξιότιμε Αντιπρόεδρε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου θα περιλαμβάνει:

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου θα περιλαμβάνει: ΤΙΤΛΟΣ: «Διαμόρφωση και λειτουργία Θερινού Σχολείου με γνωστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τουρισμού σε νησιωτικές παράκτιες προστατευόμενες περιοχές χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια προγραμματισμένης επιμορφωτικής εκδήλωσης, πραγματοποίησε την παρουσίαση απολογισμού του έτους 2011,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι,

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Η Ελλάδα εκτιµούµε και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν- ότι αποτελεί ένα επιτυχηµένο παράδειγµα της Πολιτικής της Συνοχής της ΕΕ. Η επίπονη προσπάθεια σχεδόν δύο δεκαετιών συνέβαλε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 30 Απριλίου 2014 Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας, ενώ η Ευρωβουλή

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική Συνοχής στην περίοδο 2007-2013. Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πολιτική Συνοχής στην περίοδο 2007-2013. Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Η πολιτική Συνοχής στην περίοδο 2007-2013. Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στον Πίνακα 1 παρατίθενται εν συντοµία οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραµµατική περίοδο 2007-2013 σε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Εισαγωγή Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί στις μέρες μας ένα αδιαμφισβήτητο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα Στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014, 1. Το Ελληνικό Δημόσιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές.

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Οι συχνές φυσικές καταστροφές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει κατανοητό σε όλους ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μείζονoς

Διαβάστε περισσότερα

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντακόπουλος Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΡ. ΡΑΛΛΗΣ ΓΚΕΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ SKEPSIS Παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πλαστήρα, Νοέμβριος 2014 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη δράσεων από τους Δήμους για την προστασία του Δάσους

Ανάπτυξη δράσεων από τους Δήμους για την προστασία του Δάσους Ανάπτυξη δράσεων από τους Δήμους για την προστασία του Δάσους «Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα κυβέρνησης ή Βουλής. Είναι θέμα όλων μας, είναι θέμα της κοινωνίας. Απαιτείται μια νέα, πλατιά συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα