Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Δουλεύουµε µε τους πολίτες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "www.systemgraph.gr Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Δουλεύουµε µε τους πολίτες"

Transcript

1 Αρχική σελίδα Ο πλανήτης το 2009 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Έβρος Βόρεια Πίνδος Πρέσπα Ζάκυνθος Νησιωτικοί υγρότοποι Πυρόπληκτες περιοχές Εξειδικευµένες δράσεις για είδη Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Εκστρατεία «Το κλίµα είναι στο χέρι σου!» Φυσικό περιβάλλον Πολιτική για τη θάλασσα Επείγουσες παρεµβάσεις «Στενό µαρκάρισµα» στους βουλευτές» «Άγρυπνο» µάτι για την περιβαλλοντική νοµοθεσία Δουλεύουµε µε τους πολίτες Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κοινωνία των πολιτών και εθελοντισµός Επιχειρήσεις Επιστηµονική τεκµηρίωση Το περιβάλλον είναι στο χέρι µας! Οικονοµικά Στοιχεία Το 2009 σε αριθµούς

2 Θύµιος Παπαγιάννης Πρόεδρος Δ.Σ. Η χώρα µας αντιµετωπίζει µια συγκλονιστική εθνική κρίση. Σε πρώτο επίπεδο εµφανίζεται ως οικονοµική, αλλά στην ουσία της έχει βαθύτατες κοινωνικές, πολιτισµικές και πολιτικές προεκτάσεις. Συνδέεται κυρίως µε τα πρότυπα ζωής και ανάπτυξης που η ελληνική κοινωνία και η ηγεσία της υιοθέτησε ή τουλάχιστον υλοποίησε χωρίς ενδοιασµούς για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες. Δηλαδή την ανάδειξη του χρήµατος ως µοναδικής αξίας, την υπερβολική κατανάλωση, την απαξίωση της εργασίας και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, την ανοχή όλων των µορφών της παραβατικότητας. Όλα αυτά βέβαια και άλλα πολλά συντέλεσαν στη διάλυση της υπαίθρου και των κοινωνικών δοµών, µε καταστρεπτικές επιπτώσεις, στη φυσική και πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου µας, στην ουσία δηλαδή της πολιτισµικής µας ταυτότητας. Η εθνική αυτή κρίση όµως εµπεριέχει και θετικά στοιχεία, εάν αντιµετωπιστεί µε νηφαλιότητα και θάρρος. Γιατί διευκολύνει την κατανόηση της παθογένειας που µαστίζει την κοινωνία µας και έτσι επιτρέπει την αντιστροφή της ιδεολογίας και των πρακτικών του παρελθόντος. Επιβάλλει δηλαδή τη ριζική αλλαγή των προτύπων ζωής και ανάπτυξης, την αναζήτηση σε όλους τους τοµείς της ποιότητας και του µέτρου, τον περιορισµό της άκρατης κατανάλωσης, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της χώρας, τη δραστικής αναβάθµιση της παιδείας που σήµερα βρίσκεται στο ναδίρ, τη στροφή της οικονοµίας προς την αειφορία. Το WWF Ελλάς, στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχει πολλά προσφέρει σε αυτό τον τόπο σε σχέση πάντα µε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ορθολογικής ή αειφόρου χρήσης των πόρων. Στην τωρινή συγκυρία, οι προσπάθειες αυτές δεν είναι επαρκείς. Πρέπει σήµερα η οργάνωσή µας σε στενή συνεργασία µε όσες υγιείς δυνάµεις υπάρχουν ακόµα και θέλουν να δράσουν συλλογικά να διατυπώσει ένα καινούργιο όραµα για αυτή τη χώρα, τόσο στο προσωπικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, και να προτείνει τρόπους για την υλοποίηση του, τουλάχιστον σε κάποιους καίριους τοµείς. Ένα όραµα για καλύτερο και λιτότερο τρόπο ζωής, συνδεδεµένο µε το κλίµα και τα χαρακτηριστικά του τόπου, και για µιαν οικονοµία που θα είναι δηµιουργική και βιώσιµη και όχι παρασιτική και αναλώσιµη, που θα διαφυλάσσει και θα αξιοποιεί την κληρονοµιά αυτού του τόπου, που θα περιορίσει τη διαφθορά και θα ξαναδώσει στη χώρα µας τη χαµένη της αξιοπρέπεια.

3 Δηµήτρης Καραβέλλας Διευθυντής WWF Ελλάς Το 2009 σηµαδεύτηκε από κρίσιµες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με την παγκόσµια οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να προβληµατίζει, και πριν ακόµα συνειδητοποιήσουµε το µέγεθος του προβλήµατος για την εθνική οικονοµία, οι ηγέτες του κόσµου συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη µε ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιµετωπίσουν το κορυφαίο πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής, χωρίς όµως να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στην Ελλάδα, οι µεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέµµατα πολύτιµης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο απέδειξαν ότι το πάθηµα του 2007 δεν είχε γίνει µάθηµα. Η χρονιά σηµαδεύτηκε και από µια σειρά θετικών γεγονότων, τα οποία ήλθαν ως αποτέλεσµα των προσπαθειών του WWF Ελλάς µε τη συνεργασία πολιτών και οργανώσεων. Οι µεγαλύτερες επιτυχίες της οργάνωσης αφορούν τον αποκλεισµό του ρυπογόνου λιθάνθρακα από το εθνικό ενεργειακό µίγµα, αλλά και τη σύσταση του νέου υπουργείου περιβάλλοντος και κλιµατικής αλλαγής. Το 2010 δυστυχώς ξεκίνησε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Η πρωτοφανής οικονοµική κρίση που βιώνει η χώρα µας µοιραία φαίνεται να θέτει τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών προτεραιοτήτων - την προστασία του περιβάλλοντος σε δεύτερη µοίρα. Μια τέτοια στρατηγική θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόµα βαθύτερα προβλήµατα. Γνωρίζουµε ωστόσο και τεκµηριώνουµε συνεχώς, ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις µπορούν να συµβάλουν στην ανάκαµψη της χώρας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και στη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Αυτό θα επιδιώξουµε να καταστήσουµε σαφές προς την Πολιτεία τη χρονιά που διανύουµε. Όσο δύσκολη όµως είναι η πραγµατικότητα, τόσο χειροπιαστή και συγκεκριµένη είναι η έξοδος από την κρίση. Εµείς και εσείς, ο κόσµος που απαρτίζει και δυναµώνει το WWF Ελλάς, παραµένουµε ακλόνητοι στις οικολογικές επάλξεις, µε προτάσεις και λύσεις που δείχνουν το δρόµο για ένα βιώσιµο µέλλον.

4 Ο Πλανήτης το 2009 Το 2009 σηµαδεύτηκε από κρίσιµες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από περιβαλλοντικές καταστροφές που δεν ήταν αναπόφευκτες. Με την παγκόσµια οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να προβληµατίζει, η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη µε ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιµετωπίσει το κορυφαίο πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής. Στην Ελλάδα, ο χρόνος είδε θλίψη και δικαιολογηµένη αγανάκτηση από τις µεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέµµατα πολύτιµης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο. Οι καταστροφές όµως αυτές θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το πάθηµα του 2007 είχε γίνει µάθηµα, αν το Πυροσβεστικό Σώµα και η Πολιτική Προστασία είχαν διορθώσει τα συγκεκριµένα προβλήµατα συντονισµού και οργάνωσης, αν είχαν κλείσει τα νοµικά «παραθυράκια» που ευνοούν τη ληστρική καταπάτηση του δασικού µας πλούτου. Η χρονιά σηµαδεύτηκε όµως θετικά και από µια νίκη αγώνων του WWF, αλλά και πολλών πολιτών και οργανώσεων: την ξεκάθαρη δήλωση του αρµόδιου για την ενέργεια υπουργού ότι ο ρυπογόνος λιθάνθρακας αποκλείεται από το εθνικό ενεργειακό µίγµα. Το 2009 έκλεισε µε ένα νέο υπουργείο περιβάλλοντος που συστεγάζει επιτέλους τα δάση µε τη βιοποικιλότητα, αλλά και τον κατά βάση ρυπογόνο τοµέα της ενέργειας. Και το 2010 ξεκινάει πάντα µε ελπίδα και ενθουσιασµό για νέες και δυναµικές δράσεις, για το περιβάλλον Το 2009 ήταν επίσης και χρονιά εκλογών. Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές κυριάρχησαν στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα του τόπου, σε ένα κλίµα βαρύ και υπό το βάρος της οικονοµικής κρίσης και σκανδάλων που βασανίζουν τη χώρα µας. Το περιβάλλον, ευτυχώς, δεν εξαφανίστηκε από το προεκλογικό τοπίο, όπως συνηθίζονταν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά συζητήθηκε έντονα και απέσπασε συγκεκριµένες δεσµεύσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Τα πάντα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Θέλουµε να πιστεύουµε πως το έντονο προεκλογικό (τουλάχιστον) ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι αποτέλεσµα και της δικής µας δουλειάς! Το 2010 ξεκινάει µε πολλή δουλειά, µεγάλες προσδοκίες, αλλά και πάντα µε µεγάλη αγωνία για την κατάσταση του περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

5 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Έβρος Ο Νοµός Έβρου, κατατάσσεται σε µία από τις πιο οικολογικά ιδιαίτερες περιοχές της Ευρώπης. Τα γνωστά Εθνικά Πάρκα του Δάσους της Δαδιάς και του Δέλτα του Έβρου, στα οποία η οργάνωση εργάζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τόσο από το τοπικό γραφείο όσο και από την Αθήνα, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Γ. Αζορίδης / WWF-Ελλάς Ειδικά για το Δάσος της Δαδιάς, η οργάνωση είναι υπερήφανη για τον κοµβικό ρόλο που έχει διαδραµατίσει στη διεξοδική µελέτη και την αποτελεσµατική θεσµική προστασία αυτού του σπάνιου βιοτόπου. Τη χρονιά που πέρασε, συνεχίσαµε να εργαζόµαστε σε πολλά επίπεδα, µε στόχο να τεκµηριώσουµε την αξία και τα προβλήµατα αυτών των περιοχών, να συνεισφέρουµε στην υιοθέτηση σωστών διαχειριστικών πρακτικών και να αντιµετωπίσουµε µία σειρά από σηµαντικές απειλές. Ανάµεσα στις δράσεις που υλοποιήσαµε στην περιοχή, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: Συστηµατική καταγραφή της κατάστασης των γυπών και των άλλων αρπακτικών πουλιών. Παρακολούθηση της συνολικής οικολογικής κατάστασης του Δάσους Δαδιάς. Σύναψη συνεργασιών στο εσωτερικό και σε άλλες χώρες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάληψη δράσεων προστασίας.

6 Παρακολούθηση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στα προστατευόµενα είδη της περιοχής, των επενδυτικών δράσεων και διαµόρφωση προτάσεων και παρεµβάσεων προς τους αρµόδιους φορείς και τους επενδυτές. Παρακολούθηση των σηµαντικών προβληµάτων προστασίας του Δέλτα του Έβρου, τεκµηρίωση των ζητηµάτων που προκύπτουν και διατύπωση προτάσεων προς τους αρµόδιους φορείς της χώρας µας και του εξωτερικού. Συνεχής στήριξη των προσπαθειών για ορθή διαχείριση των δύο Εθνικών Πάρκων του νοµού (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου), µέσα από τη συµµετοχή και υποστήριξη στους αντίστοιχους Φορείς Διαχείρισης. Η λειτουργία του προγράµµατος φιλοξενίας ξένων εθελοντών στην περιοχή, όπως και η διοργάνωση µιας θερινής κατασκήνωσης, συνεισφέρουν στην ανάδειξη της περιοχής και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου που εργάζεται για την προστασία της. Παρακολούθηση και παρουσίαση θέσεων αναφορικά µε το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και εκπόνηση µιας ολοκληρωµένης έκθεσης για τις επιπτώσεις του.

7 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Βόρεια Πίνδος Στη Βόρεια Πίνδο, η δραστηριότητά µας συνεχίστηκε µε επίκεντρο το «Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών για τη Φύση και τον Πολιτισµό στο Ζαγόρι», το οποίο ιδρύσαµε το 2001 στο µικρό Πάπιγκο σε συνεργασία µε την Κοινότητα Παπίγκου. Τη χρονιά που µας πέρασε, συνεχίστηκε η λειτουργία του Κέντρου Ενηµέρωσης µε ανανέωση του πληροφοριακού υλικού, καθώς και µε µελέτες για τον σχεδιασµό και τη λειτουργία ενός δικτύου πρότυπων διαδροµών ερµηνείας περιβάλλοντος. Μ. Καρίβαλη / WWF-Ελλάς Παράλληλα, συνεχίσαµε να συµµετέχουµε στο συµβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, µέσα από το οποίο παρακολουθούµε στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Πάρκο και παρεµβαίνουµε όπου υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Φορέα, ή αντίδρασης σε λανθασµένες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δώσαµε ιδιαίτερη έµφαση στην ανάδειξη ζητηµάτων σχετικών µε: τη λαθροθηρία του αγριοκάτσικου, τον έλεγχο του κυνηγιού στην περιοχή του Παπίγκου και τα ζητήµατα που σχετίζονται µε τη διαχείριση των υδάτων.

8 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Πρέσπα Toν τελευταίο χρόνο ανάµεσα στις δράσεις που πραγµατοποιήθηκαν στην περιοχή, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: Π. Δενδρινός / WWF-Ελλάς Υπογραφή τριµερούς συµφωνίας για την προστασία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών µε τη συµµετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δέκα χρόνια µετά την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών φέτος υπογράφθηκε επίσηµη δεσµευτική συµφωνία µεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος των τριών χωρών που µοιράζονται τη λεκάνη της Πρέσπας και του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας τα τρία κράτη δεσµεύονται πλέον νοµικά να ιδρύσουν µόνιµες δοµές συνεργασίας προκειµένου να αναπτύξουν κοινή στρατηγική και να εφαρµόσουν µέτρα τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισµός, η ανάπτυξη υποδοµών κλπ. Η συµφωνία αυτή ήρθε να καλύψει το κενό της έλλειψης επίσηµης θεσµοθέτησης του Πάρκου και θέτει τις βάσεις για µία νέα εποχή για την πρώτη διασυνοριακά προστατευόµενη περιοχή των Βαλκανίων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το WWF Ελλάς, πέρα από τη στήριξη που παρείχαν στο Πάρκο τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, είχαν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση και τελικά στην επίτευξη αυτής της τόσης σηµαντικής συµφωνίας. Αύξηση του πληθυσµού του παγκοσµίως απειλούµενου µε εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου: Η Πρεσπά συνεχίζει να κρατά το παγκόσµιο ρεκόρ της µεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στον κόσµο. Το 2009

9 καταγράφηκε σηµαντική αύξηση του πληθυσµού φθάνοντας τα ζευγάρια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις αρχές του 1990 οι αποικίες των Αργυροπελεκάνων δεν ξεπερνούσαν τα 200 ζευγάρια. Τα διαχειριστικά µέτρα που εφάρµοσε η ΕΠΠ οδήγησαν στη σταδιακή αύξηση του πληθυσµού, φθάνοντας στα σηµερινά επίπεδα, και συµβάλλοντας έτσι σηµαντικά στην ανάκαµψη του πληθυσµού σε παγκόσµιο επίπεδο. Μεσο-χειµωνιάτικες καταµετρήσεις σε διασυνοριακό επίπεδο: Κάθε χρόνο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγµατοποιεί, για λογαριασµό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, τις µεσο-χειµωνιάτικες καταµετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην Ελληνική πλευρά. Φέτος και για πρώτη φόρα οι καταµετρήσεις αυτές πραγµατοποιήθηκαν συγχρόνως και στις τρεις χώρες που µοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών. Για την πραγµατοποίηση της ενέργειας η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συνεργάστηκε µε περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ενώ σηµαντική ήταν η συµµετοχή εθελοντών και από τις τρεις χώρες. Συνολικά καταγράφηκαν 36 είδη πουλιών και στις τρεις χώρες, ενώ ο συνολικός τους αριθµός άγγιξε τα πουλιά! Η ενέργεια αυτή αποτελεί την πρώτη από µία σειρά πιλοτικών δράσεων που θα ακολουθήσουν στα πλαίσια του προγράµµατος για την ανάπτυξη διασυνοριακού συστήµατος παρακολούθησης. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα υλοποιεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2007 σε συνεργασία µε το ερευνητικό κέντρο για τη διατήρηση των Μεσογειακών υγροτόπων Tour du Valat της Γαλλίας και εθνικούς εµπειρογνώµονες και από τις τρεις χώρες και σε συνέργεια µε το πρόγραµµα του GEF/UNDP για τη λεκάνη των Πρεσπών. Έκδοση οικοτουριστικού οδηγού για την περιοχή των Πρεσπών: Το 2009 η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών εξέδωσε τον πρώτο οικοτουριστικό οδηγό για την περιοχή της Πρέσπας. Πλούσια στοιχεία για τη γεωλογία, την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και τις ανθρώπινες δραστηριότητες αποκαλύπτονται µέσα από τα 14 προτεινόµενα µονοπάτια του οδηγού µε λιτό ύφος, επιστηµονική εγκυρότητα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Για την έκδοση του οδηγού συνεργάστηκαν µία σειρά ελλήνων και ξένων επιστηµόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

10 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Ζάκυνθος Το 2009, οι προσπάθειές µας στη Ζάκυνθο παρέµειναν επικεντρωµένες στη διαχείριση και προστασία των Σεκανίων, τη σηµαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειές µας για την ευρύτερη προστασία και ορθή διαχείριση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, µε τη συµµετοχή µας στον Φορέα Διαχείρισης και µε δράσεις πολιτικής πίεσης και ενηµέρωσης. Άλλες δράσεις της οργάνωσης στη Ζάκυνθο επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη καίριων ζητηµάτων όπως: τα προβλήµατα του ΧΥΤΑ της περιοχής, η διαχείριση των τουριστικών πιέσεων σε άλλες σηµαντικές παραλίες, η έντονη τοπική αλιευτική δραστηριότητα η διαχείριση των χρήσεων της γης. Π. Δενδρινός / WWF-Ελλάς Το καλοκαίρι, λειτουργήσαµε στην περιοχή κατασκήνωση εθελοντικής προστασίας µε βασική δραστηριότητα τα έργα προστασίας και συντήρησης της περιοχής των Σεκανίων, αλλά και δράσεις στο σύµπλεγµα των Στροφάδων.

11 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Νησιωτικοί Υγρότοποι Η ανυπολόγιστη οικολογική αξία των µικρών νησιωτικών υγροτόπων είναι πλέον γνωστή και ευρύτατα αναγνωρισµένη χάρη στη συστηµατική δράση του WWF Ελλάς από το Τη χρονιά που µας πέρασε, το WWF Ελλάς συνέχισε τη συστηµατική καταγραφή των υγροτόπων των νησιών, την τεκµηρίωση της οικολογικής αξίας τους και των απειλών που αντιµετωπίζουν. Κ. Παραγκαµιάν / WWF-Ελλάς Προωθήσαµε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο µέτρα προστασίας και αναχαιτίσαµε κακές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό: Ολοκληρώσαµε τις επιτόπιες καταγραφές σε όλους τους υγρότοπους της Κρήτης και την µέσω δορυφορικών εικόνων - αποτύπωση των υγροτόπων του Ιονίου. Συνολικά, έως σήµερα, έχουν καταγραφεί από το πρόγραµµα περισσότεροι από 800 υγρότοποι στα νησιά της χώρας µας. Ολοκληρώσαµε την αποστολή των δεδοµένων των υγροτόπων σε όλες τις Νοµαρχίες και Περιφέρειες της νησιωτικής χώρας, µε στόχο την ένταξή τους στα υπό εκπόνηση ΣΧΟΑΠ*, και συνεχίσαµε την προώθηση ένταξης πολλών από τους υγρότοπους σε Καταφύγια Άγριας Ζωής. Ξεκινήσαµε, σε συνεργασία µε το Δήµο Σούδας και τη Νοµαρχία Χανίων, το «ξεµπάζωµα» του υγρότοπου Μορώνη µια πρωτόγνωρη επιτυχία στον τοµέα της τοπικής οικολογικής παρέµβασης από ΜΚΟ. Ταυτόχρονα, δράσαµε τοπικά στους υγρότοπους Μαλίων, Ωρωπού, Αλυκής Κοπανά, Αποσελέµη, Αλµυρού, και πολλών άλλων.

12 Εντείναµε τις προσπάθειες ανάδειξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο - των ζητηµάτων που αφορούν στους νησιωτικούς υγρότοπους, µέσα από εκδηλώσεις, δηµοσιεύµατα και παρουσιάσεις στα Μ.Μ.Ε. Συµµετείχαµε στην ίδρυση ενός δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα νησιά, το οποίο και υποστηρίζουµε επιστηµονικά. Συνεχίσαµε την επέκταση των σχετικών επιστηµονικών βάσεων δεδοµένων, καθώς και την προώθηση των αποτελεσµάτων του προγράµµατος προς την επιστηµονική κοινότητα. Συνεχίσαµε τις συστηµατικές προσπάθειες προώθησης του ζητήµατος στην κεντρική πολιτική σκηνή και διατύπωσης προτάσεων για τη λήψη µέτρων προστασίας σε εθνικό επίπεδο. *Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης.

13 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Πυρόπληκτες περιοχές Οι δράσεις µας για την παρακολούθηση και προστασία των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράµµατος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο και ξεκίνησε αµέσως µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ακριβής και έγκαιρη αποτίµηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών και η µετέπειτα παρακολούθηση και προστασία των πυρόπληκτων περιοχών. Γ. Βελλίδης / WWF-Ελλάς Το 2009, οι δράσεις πεδίου στις πυρόπληκτες περιοχές συµπεριέλαβαν: Τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου και της Πάρνηθας, τη διαπίστωση προβληµάτων και τη σχετική διατύπωση παρεµβάσεων και προτάσεων. Την ολοκλήρωση των αποτιµήσεων της οικολογικής κατάστασης και της πορείας αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, στη βάση εκτεταµένων επιτόπιων ερευνών και επιστηµονικών µοντέλων. Την άµεση καταγραφή των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2009, η οποία περιλάµβανε εκτενή αποτίµηση των πυρκαγιών της Β.Α. Αττικής, της Ζακύνθου, του Κιθαιρώνα και της Καρύστου.

14 Δουλεύουµε για τη φύση, στη φύση Εξειδικευµένες δράσεις για είδη Στο πλαίσιο του προγράµµατος «Το Μέλλον των Δασών», το 2009 ολοκληρώσαµε τις καταγραφές των πληθυσµών του Κόκκινου Ελαφιού στην Πάρνηθα και του Τσακαλιού στην Πελοπόννησο και την Χαλκιδική. Τα συµπεράσµατα και των δύο αυτών δράσεων βρίσκονται στη φάση της τελικής επιστηµονικής αξιολόγησης και θα δηµοσιοποιηθούν στο άµεσο µέλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκινήσαµε και έναν κύκλο καταγραφών του πληθυσµού του Τσακαλιού στην περιοχή του Έβρου, η οποία και συνεχίζεται. Jacques TROTIGNON / WWF-Canon Κατά το προηγούµενο έτος, ολοκληρώθηκε επίσης και το πρόγραµµα LIFE MOFI, µε αντικείµενο τη µείωση της αλληλεπίδρασης µεσογειακής φώκιας και παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα, το οποίο υλοποίησε η ΜΟm, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και το WWF Ελλάς. Αναλάβαµε επίσης συγκεκριµένες δράσεις για την προστασία του γαλαζόπτερου τόνου, οι οποίες αν και στη βάση τους κινήθηκαν κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, συµπεριελάµβαναν και κάποια παρουσία στο πεδίο. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη συνεργασία των Μεσογειακών γραφείων του WWF στο αντικείµενο του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Αλιείας. Τέλος, συµµετείχαµε στην έναρξη δύο σηµαντικών συνεργασιών µε αντικείµενο αφενός την προστασία των κητωδών στις ελληνικές θάλασσες και αφετέρου την καταγραφή και προστασία των πεδίων «τραγάνας», η οποία και αποτελεί ένα προστατευόµενο είδος κοραλλιού των ελληνικών θαλασσών. Τα αποτελέσµατα και των δύο αυτών συνεργασιών θα είναι γνωστά µέσα στο 2010.

15 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Το 2009 σηµαδεύτηκε από κρίσιµες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από περιβαλλοντικές καταστροφές που δεν ήταν αναπόφευκτες. Με την παγκόσµια οικονοµική κρίση να εξακολουθεί να προβληµατίζει, η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη µε ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιµετωπίσει το κορυφαίο πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής. Στην Ελλάδα, ο χρόνος είδε θλίψη και δικαιολογηµένη αγανάκτηση από τις µεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέµµατα πολύτιµης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο. Οι καταστροφές όµως αυτές θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το πάθηµα του 2007 είχε γίνει µάθηµα, αν το Πυροσβεστικό Σώµα και η Πολιτική Προστασία είχαν διορθώσει τα συγκεκριµένα προβλήµατα συντονισµού και οργάνωσης, αν είχαν κλείσει τα νοµικά «παραθυράκια» που ευνοούν τη ληστρική καταπάτηση του δασικού µας πλούτου. Η χρονιά σηµαδεύτηκε όµως θετικά και από µια νίκη αγώνων του WWF, αλλά και πολλών πολιτών και οργανώσεων: την ξεκάθαρη δήλωση του αρµόδιου για την ενέργεια υπουργού ότι ο ρυπογόνος λιθάνθρακας αποκλείεται από το εθνικό ενεργειακό µίγµα. Το 2009 έκλεισε µε ένα νέο υπουργείο περιβάλλοντος που συστεγάζει επιτέλους τα δάση µε τη βιοποικιλότητα, αλλά και τον κατά βάση ρυπογόνο τοµέα της ενέργειας. Και το 2010 ξεκινάει πάντα µε ελπίδα και ενθουσιασµό για νέες και δυναµικές δράσεις, για το περιβάλλον. Το 2009, ήταν επίσης και χρονιά εκλογών. Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές κυριάρχησαν στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα του τόπου, σε ένα κλίµα βαρύ και υπό το βάρος της οικονοµικής κρίσης και σκανδάλων που βασανίζουν τη χώρα µας. Το περιβάλλον, ευτυχώς, δεν εξαφανίστηκε από το προεκλογικό τοπίο, όπως συνηθίζονταν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά συζητήθηκε έντονα και απέσπασε συγκεκριµένες δεσµεύσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Τα πάντα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Θέλουµε να πιστεύουµε πως το έντονο προεκλογικό (τουλάχιστον) ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι αποτέλεσµα και της δικής µας δουλειάς! Το 2010 ξεκινάει / ξεκίνησε µε πολλή δουλειά, µεγάλες προσδοκίες, αλλά και πάντα µε µεγάλη αγωνία για την κατάσταση του περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Μπορεί η πολιτική να ασχοληθεί µε το περιβάλλον και να γίνει πιο ουσιαστική και ευνόητη από όλους; Ναι, µπορεί! Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ολοκληρωµένη και αποτελεσµατική πολιτική για το περιβάλλον, µε πίεση και ανεξάρτητη επιστηµονική γνώση από την κοινωνία και φορείς που εξ ορισµού βρίσκονται εκτός της πολιτικής εξουσίας. Αν µέχρι σήµερα ήταν κοινό µυστικό ότι η περιβαλλοντική καταστροφή δεν έχει πολιτικό κόστος, το WWF αντιτείνει, προτείνει, πιέζει και κινητοποιεί, αποδεικνύοντας ότι το περιβάλλον είναι κατ εξοχήν πολιτικό ζήτηµα και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Έτσι, σε συνδυασµό µε τη δουλειά στους

16 επιλεγµένους σηµαντικούς βιοτόπους, την επιστηµονική έρευνα για συγκεκριµένα κρίσιµα περιβαλλοντικά ζητήµατα και τις δράσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης, το 2009 δώσαµε αγώνα σε πολλά «µέτωπα» µε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. H οµάδα µας για την περιβαλλοντική πολιτική: Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια τοµέα πολιτικής Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών Γιώργος Τραγόπουλος, επιστηµονικός συνεργάτης εκστρατείας

17 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Εκστρατεία «Το κλίµα είναι στο χέρι σου!» Το 2009 µπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ορόσηµο για την ενασχόληση του WWF Ελλάς µε την κλιµατική και ενεργειακή πολιτική. Είναι η χρονιά που θερίσαµε τους πρώτους καρπούς της εντατικής και επίπονης εργασίας µας σε αυτό το τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό πεδίο. Η αρχή έγινε µε τη µεγάλη νίκη κατά του λιθάνθρακα. Το Φεβρουάριο του 2009, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων σε λιθανθρακικές µονάδες. Η συνεισφορά του WWF Ελλάς ήταν µεγάλη, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ως ιδρυτής και συντονιστής της «Συµµαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα». Η µεγάλη επιτυχία του WWF Ελλάς στην ενηµέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για θέµατα κλιµατικής αλλαγής, επιβεβαιώθηκε από τη συγκλονιστική συµµετοχή των Ελλήνων στην Ώρα της Γης, στις 28 Μαρτίου Πάνω από νοικοκυριά εκτιµάται πως συµµετείχαν στο µεγαλύτερο µαζικό περιβαλλοντικό γεγονός που έχει ποτέ διοργανωθεί στην Ελλάδα. Από τον Σεπτέµβριο του 2009, η δουλειά του WWF Ελλάς επικεντρώθηκε στο δρόµο προς την Κοπεγχάγη και τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίµα, που πραγµατοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας το διάστηµα 7-18 Δεκ Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε µε τη Greenpeace στην υλοποίηση της κοινής εκστρατείας «Μαζί για το κλίµα», που επέφερε µερικά εξαιρετικά αποτελέσµατα στην κινητοποίηση των πολιτών και των παιδιών. Πάνω από Έλληνες υπέγραψαν έκκληση των δύο οργανώσεων υπέρ µιας καλής συµφωνίας στην Κοπεγχάγη, ενώ περισσότερα από παιδιά έστειλαν κάρτα στον Πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας του να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειµένου να γίνει πραγµατικότητα µια καλή συµφωνία στην Κοπεγχάγη. Άλλες σηµαντικές δράσεις στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ήταν η παρουσίαση της πρότασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων για µια ιδεατή συνθήκη της Κοπεγχάγης, η προβολή της ταινίας «The Age of Stupid» στο Σύνταγµα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, η διοργάνωση σεµιναρίου σε δηµοσιογράφους για τις κλιµατικές διαπραγµατεύσεις, η στήριξη των στόχων µας από τον Πατριάρχη και τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, η διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας για το κλίµα σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και άλλους. Στο ίδιο πλαίσιο, η επικοινωνιακή στήριξη της κοινής εκστρατείας έγινε από το Mega, ενώ η ενηµέρωση των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια της Κοπεγχάγης γίνονταν καθηµερινά µέσα από ειδική ιστοθέση του WWF Ελλάς, αλλά και από το ιστολόγιο της κοινής εκστρατείας «Μαζί για το κλίµα».

18 Επίσης, το WWF Ελλάς, τον Σεπτέµβριο του 2009, ανακοίνωσε την επιστηµονική έκθεση «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής στην Ελλάδα την περίοδο ». Πρόκειται για µια πρωτοποριακή πρωτογενή έρευνα που εκπονήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για λογαριασµό της οργάνωσης. Η έρευνα σκιαγραφεί ένα ζοφερό µέλλον για την Ελλάδα, ελέω κλιµατικής αλλαγής, εκτός αν ληφθούν άµεσα τα απαραίτητα µέτρα προσαρµογής. Σε επίπεδο ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης, το WWF Ελλάς συµµετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Eco TopTen. Πρόκειται για ένα καινοτόµο διαδικτυακό εργαλείο που δείχνει τις καλύτερες ενεργειακά επιλογές σε µια σειρά προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Από τον Νοέµβριο λειτουργεί η ελληνική ιστοσελίδα στη διεύθυνση και τα πρώτα περιεχόµενα αφορούν τις καλύτερες επιλογές σε αυτοκίνητα και ψυγεία. Η ιστοσελίδα θα εµπλουτίζεται συνεχώς µε νέα προϊόντα και παράλληλα θα ανανεώνεται, ώστε να περιλαµβάνει έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες. Τέλος, στο πλαίσιο των συζητήσεων-διαδικασιών-διαβουλεύσεων για τα ζητήµατα ενέργειας και κλιµατικής αλλαγής, το WWF Ελλάς συµµετέχει την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόµηση ενέργειας και κατέθεσε µάλιστα ολοκληρωµένη πρόταση, σε συνεργασία µε το ΤΕΕ, για ένα αξιόπιστο και εφαρµόσιµο πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας στην Ελλάδα.

19 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Πολιτική για το φυσικό περιβάλλον Ως κατ εξοχήν αντικείµενο δράσης του WWF Ελλάς, το φυσικό περιβάλλον κατέχει εξέχουσα θέση στο πρόγραµµα της οργάνωσης. Οι παρεµβάσεις µας για διαµόρφωση αποτελεσµατικής πολιτικής για την προστασία των φυσικών βιοτόπων και των απειλούµενων ειδών χλωρίδας και πανίδας για το 2009 συνοψίζονται στις εξής: Ολοκληρωµένη πρόταση για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ως επιτοµή της δουλειάς δεκαετιών της οργάνωσης για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστηµάτων, το WWF Ελλάς ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαµορφώσει ολοκληρωµένη πρόταση για ένα αποτελεσµατικό και συνεκτικό θεσµικό πλαίσιο προστασίας του φυσικού µας πλούτου. Η τελική πρόταση συν-διαµορφώθηκε από άλλες εννέα «αδελφές» περιβαλλοντικές οργανώσεις* και κατατέθηκε τον Οκτώβριο στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρµπίλη. Η πρόταση των 10 οργανώσεων εισηγείται συγκεκριµένες ρυθµίσεις για τον εκσυγχρονισµό του συστήµατος προστατευόµενων περιοχών, την προστασία των ενδηµικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, το ξεκαθάρισµα του καθεστώτος προστασίας των περιοχών Natura 2000, την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόµησης, την προστασία από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς, την κατάργηση συγκεκριµένων «δασοκτόνων» διατάξεων και την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήµατος. Σε δεύτερη συνάντηση, ένα µήνα µετά την επίδοση της πρότασης, η Υπουργός ΠΕΚΑ ενηµέρωσε τις 10 οργανώσεις για την πορεία επεξεργασίας της πρότασης από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ δεσµεύθηκε και για συγκεκριµένες ενέργειες διαµόρφωσης νοµοθετικών ρυθµίσεων προς αυτές τις κατευθύνσεις. Αξιολόγηση Ραµσάρ: Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου) το WWF Ελλάς, σε συνεργασία µε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, ανακοίνωσε κοινή έκθεση αξιολόγησης της προστασίας και διαχείρισης των 10 ελληνικών υγροτόπων Ραµσάρ. Με την έκθεση αυτή οι οργανώσεις εξέφρασαν την αγωνία τους για το µέλλον των µοναδικών αυτών οικοσυστηµάτων. Φορείς διαχείρισης προστατευόµενων περιοχών: Παραµένοντας σταθεροί στην ανάγκη τοπικής δραστηριοποίησης για ουσιαστική προστασία των σπάνιων βιοτόπων, συµµετέχουµε στα διοικητικά συµβούλια των τοπικών Φορέων Διαχείρισης πέντε Εθνικών Πάρκων (Δαδιά, Δέλτα Έβρου, Πάρνηθα, Πίνδος, Ζάκυνθος). Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την περαιτέρω θεσµική θωράκιση όλων των Φορέων Διαχείρισης και προστατευόµενων περιοχών, µέσα από ειδικές δράσεις διατύπωσης και προβολής λύσεων σε προβλήµατα που παρακωλύουν τη λειτουργία τους.

20 *Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace.

21 Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα Πολιτική για τη θάλασσα Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του διεθνούς WWF για βιώσιµη αλιεία, η οργάνωσή µας ένωσε τη φωνή της µε τη µεγάλη συµµαχία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία του ερυθρού τόνου που δυστυχώς κινδυνεύει µε πληθυσµιακή κατάρρευση. Κοινός στόχος της διεθνούς προσπάθειας ήταν η απαγόρευση του διεθνούς εµπορίου του ερυθρού τόνου µέσω της ένταξης του στο παράρτηµα Ι της Συνθήκης CITES* και η λήψη µέτρων προστασίας του στo πλαίσιo της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονοειδών του Ατλαντικού (ICCAT). Επίσης, σε στενή συνεργασία µε τα υπόλοιπα WWF της Ευρώπης και ειδικά της Μεσογείου, εργαστήκαµε για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, υποβάλλοντας και προωθώντας τις θέσεις µας για µία βιώσιµη αλιεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, συµµετείχαµε και στην παραγωγή ενός εξαιρετικού ντοκιµαντέρ του διεθνούς WWF, µε τίτλο «Net gains», το οποίο προβάλλει επιτυχηµένα παραδείγµατα βιώσιµης αλιευτικής διαχείρισης στην Ευρώπη. Επιπλέον, µαζί µε άλλες 12 Ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, κάναµε έκκληση στα αρµόδια υπουργεία για την άµεση λήψη διαχειριστικών µέτρων της αλιείας για την προστασία ενός από τους τελευταίους πληθυσµούς κοινού δελφινιού της Μεσογείου στην περιοχή Natura 2000 του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου. Γ. Παξιµάδης / WWF-Ελλάς Επίσης, σε στενή συνεργασία µε την περιβαλλοντική οργάνωση MOm, ολοκληρώσαµε το πρόγραµµα LIFE MOFI που είχε ως στόχο τη µείωση της αλληλεπίδρασης µεταξύ παράκτιων ψαράδων και της απειλούµενης µεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Κορωνίδα και κατακλείδα της συνεργασίας αυτής ήταν η ολοκλήρωση σχεδίου δράσης, ώστε να µειωθεί η θνησιµότητα της φώκιας που σχετίζεται µε την αλιεία και η απώλεια εισοδήµατος των αλιέων που

Το Mέλλον των Δασών. Μιχάλης Μπινιχάκης

Το Mέλλον των Δασών. Μιχάλης Μπινιχάκης Το Mέλλον των Δασών Μιχάλης Μπινιχάκης Η ταυτότητα του προγράμματος Τίτλος Υλοποίηση Χρηματοδότηση Το Μέλλον των Δασών WWF Ελλάς Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη και ιδιώτες Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 Αχελώος / Nίκος Πέτρου Συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό Γιώργος Βλάχος, Επίκουρος καθηγητής τμήματος αγροτικής οικονομίας & ανάπτυξης του Γεωπονικού πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα στο Περιβάλλον

Έρευνα στο Περιβάλλον της υψπepioδikh EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 TEYXOΣ 14 AΦIEPΩMA Έρευνα στο Περιβάλλον Περιεχόμενα Υψιπέτης Έρευνας 03 Ώθηση στην Eρευνα ERA-NET: Συμβολή στη Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Coastal Practice Network Newsletter

ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Coastal Practice Network Newsletter ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Newsletter Τεύχος 2 - Φθινόπωρο 2004 www.coastalpractice.net Την ελληνική έκδοση του newsletter επιµελείται το ίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Υπεύθυνος Σύνταξης: Μ. Θεοδωρόπουλος Σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός Περιφέρειας Κρήτης

Ετήσιος Απολογισμός Περιφέρειας Κρήτης 2012 Ετήσιος Απολογισμός Περιφέρειας Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης Φεβρουάριος 2013 2 Περιεχόμενα Μήνυμα Περιφερειάρχη... 4 Μέρος 1 ο : Πρόγραμμα Δράσης Περιφέρειας Κρήτης... 7 Προπαρασκευή για τους Εορτασμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο ρόλος της Κοινωνικής Ευθύνης στην στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο ρόλος της Κοινωνικής Ευθύνης στην στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ρόλος της Κοινωνικής Ευθύνης στην στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών ~ THE ROLE OF CORPORATE

Διαβάστε περισσότερα

εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: η περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα

εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: η περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: η περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα Αθήνα, Ιούλιος 2007 Περιεχόµενα Α. Εισαγωγή... 3 Β. Πορίσµατα ανά τοµέα... 5 1. Πρόσβαση σε περιβαλλοντική πληροφορία... 5 2. Εκτίµηση περιβαλλοντικών

Διαβάστε περισσότερα

και ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

και ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο 07/03 2015 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία 78 business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr 100 ΜΕΡΕΣ και ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ 3 Βόλτα με τις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Εισηγήσεις της ηµερίδας Ελληνικός τουρισµός και κλιµατική αλλαγή: πολιτικές προσαρµογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης

Κεφάλαιο 2 Εισηγήσεις της ηµερίδας Ελληνικός τουρισµός και κλιµατική αλλαγή: πολιτικές προσαρµογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης Κεφάλαιο 2 Ελληνικός τουρισµός και κλιµατική αλλαγή: πολιτικές προσαρµογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης Η ηµερίδα συνδιοργανώθηκε, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυµα Επιστηµών

Διαβάστε περισσότερα

εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: H περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα

εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: H περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: H περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα WWF Ελλάς - Ιούνιος 2008 Περιεχόµενα Α. Εισαγωγή...3 Β. Πορίσµατα ανά τοµέα...5 1. Γενική Περιβαλλοντική Νοµοθεσία...5 1.1. Πρόσβαση σε

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ www.medsos.gr www.gr.boell.org www.depp.gr Αθήνα 2013 Έκδοση: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.medsos.gr Συντακτική ομάδα: Άννυ Μητροπούλου Κλειώ Μονοκρούσου Ερμιόνη Φρεζούλη Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: H περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα

Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: H περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: H περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα WWF Ελλάς - Ιούνιος 2009 2 Προτεινόμενη βιβλιογραφική αναφορά: WWF Ελλάς. Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

Καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 4 Καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας 14 Τρέξτε στις πίστες και όχι στους δρόμους! 20 Η «Αριάδνη» αντιμετωπίζει τον εθισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 166 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ 186 ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ 193

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 166 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ 186 ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ 193 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 9 O ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ 9 ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 9 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ 23 ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 24

Διαβάστε περισσότερα

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη στήριξη ευαίσθητων ομάδων Μέσω συνεργασιών με κοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ)

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Π.Ε. 3 Περιφερειακά και Μακρο Περιφερειακό / Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ 2007 2010 Αιγάλεω, Απρίλιος 2008 ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ (Δ.Ο.Ε.) Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Στόχοι, Μεθοδολογία και Προϋποθέσεις επιτυχίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Κείμενο Βάσης προς Δημόσια Διαβούλευση (Με βάση τις κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 10 χρόνια εφαρμογής ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Σεπτέμβριος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΙ. ΙΙΙ. ΙV. V. Πρόλογος σ.3 Συντομογραφίες Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ...7 1.1. Εκπόνηση του επιχειρησιακου προγράµµατος και συµµετοχή

Διαβάστε περισσότερα

2008 Ετήσιος Απολογισµός

2008 Ετήσιος Απολογισµός 2008 Ετήσιος Απολογισµός Περιεχόµενα ΠΟΡΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 4 Συνοπτικά Μεγέθη Οµίλου Γράµµα προς τους Μετόχους Μέλη Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασµού και Εκτελεστικής Επιτροπής Οικονοµική Επισκόπηση Η Μετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπα κά Προγράµµατα και Πρωτοβουλίε

Ευρωπα κά Προγράµµατα και Πρωτοβουλίε Ελληνική ΥΥΠΠΟΟΥΥΡΡΓΓΕΕΙ ΙΙΟΟ ΕΕΣΣΩΩΤΤΕΕΡΡΙ ΙΙΚΚΩΩΝΝ,,, ΑΑΠΠΟΟΚΚΕΕΝΝΤΤΡΡΩΩΣΣΗΗΣΣ && ΗΗΛΛΕΕΚΚΤΤΡΡΟΟΝΝΙ ΙΙΚΚΗΗΣΣ Ι ΙΙΑΑΚΚΥΥΒΒΕΕΡΡΝΝΗΗΣΣΗΗΣΣ Σε αυτό το τεύχο Ευρωπαϊκά Προγράµµατα και Πρωτοβουλίες 1 Κοινοτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Υπό των φοιτητών: ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΤΙΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

1. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007-2013 1. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίµηση (ΣΠΕ) είναι µια δυναµική διαδικασία που στοχεύει στην εκπλήρωση του στόχου της βιώσιµης ανάπτυξης, διαµέσου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΥΠΕΚΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΥΠΕΚΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΥΠΕΚΑ Ιούνιος 2013 Ιανουάριος 2015 1 ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί βασικό αναπτυξιακό υπουργείο, έχοντας στην αρμοδιότητά του βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

1. Πληροφορίες για τον Απολογισμό

1. Πληροφορίες για τον Απολογισμό 1. Πληροφορίες για τον Απολογισμό Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας της WIND Ελλάς είναι ο τέταρτος κατά σειρά ετήσιος Απολογισμός που εκδίδουμε και ο τρίτος σύμφωνα με το πρότυπο των δεικτών του GRI.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 15 & 16 Οκτωβρίου 2001 Σητεία, Κρήτη PROCEEDINGS SYMPOSIUM

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 15 & 16 Οκτωβρίου 2001 Σητεία, Κρήτη PROCEEDINGS SYMPOSIUM ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 15 & 16 Οκτωβρίου 2001 Σητεία, Κρήτη PROCEEDINGS SYMPOSIUM TOURISM IN PROTECTED AREAS IN GREECE October 15 & 16, 2001 Sitia, Crete ΜΟΥΣΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα