ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ "ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ" Ο ΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ "ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ" Ο ΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

Transcript

1 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ "ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ" Ο ΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ηλίας Α. Στεφάνου Δικηγόρος Γνώρισα τον αείμνηστο Τάκη Ηλιάδη ως ασκούμενος δικηγόρος. Είχα την αγαθή τύχη να τον έχω καθηγητή του Δικαίου της Απόδειξης. Κύρια χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του Τάκη Ηλιάδη ήταν η γλαφυρότητα των παραδειγμάτων με τις σαφείς λεπτομέρειες και η καθαρότητα των νομικών θέσεων, οι οποίες διέχεαν στις διαλέξεις του. Στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισα τον Τάκη Ηλιάδη, όχι μόνον ως Δικαστή, αλλά και ως άνθρωπο. Δεν επικαλούμαι την άμεση σχέση μου με τον Τάκη Ηλιάδη, αλλά μεταφέρω την εκτίμηση ενός νεαρού δικηγόρου, που εκτίμησε τον δικαστή, αλλά, κύρια, τον Άνθρωπο Τάκη Ηλιάδη. Ως δικαστής, πέραν της αυστηρότητας που τον διέκρινε, με τις παρεμβάσεις του διευκόλυνε την δικαστική διαδικασία και αποσαφήνιζε τις θέσεις των συμμετεχόντων στη διαδικασία βοηθώντας ιδιαίτερα τους νέους Δικηγόρους. Σε διάφορες περιπτώσεις, εκτός Δικαστηρίου, ανταλλάξαμε απόψεις όχι μόνο για το Δίκαιο της Απόδειξης, αλλά και για την ποινολογία και τον τρόπο εφαρμογής των ποινών στην Κύπρο. Θα παραμείνουν στο μυαλό μου οι δύο τελευταίες φορές, που είδα τον Τάκη Ηλιάδη πριν το άδικο χαμό του. Ήταν αρχές Σεπτέμβρη του 2011, όταν, στο χώρο στάθμευσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον είδα να βαδίζει με το γνωστό γοργό του βήμα λέγοντας μου πως πρέπει να διοργανώσουμε ένα συνέδριο για τον τρόπο εφαρμογής της κοινοτικής εργασίας. Χρέος μου λοιπόν η παρούσα ομιλία.

2 2 Την τελευταία φορά που τον είδα έκανε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα εκτός της δικαστικής έδρας. Χόρευε! Ο Τάκης Ηλιάδης, πέραν των δικαστικών του καθηκόντων, ήταν άνθρωπος ανοικτός, πρόσχαρος, "γλεντζές", κοινωνικός και ήταν πρώτος σε κάθε εκδήλωση, όχι μόνο των δικηγορικών συλλόγων αλλά και των ασκούμενων δικηγόρων. Άνετος και φιλικός, άνοιγε πάντα τον χορό και δεν έλεγε να αφήσει την πίστα. Ο Τάκης Ηλιάδης ήταν ο άνθρωπος που με την δική του εργασία εισήγαγε, έστω και καθυστερημένα, την κοινοτική εργασία στο κυπριακό ποινολογικό οπλοστάσιο. Ο θεσμός της κοινοτικής εργασίας εισήχθη στο κυπριακό σύστημα επιβολής ποινών με τον περί Κηδεμονίας και άλλων τρόπων μεταχείρισης αδικοπραγούντων νόμο του 1996, Νόμος 46(1) 96. Έναυσμα για την ψήφιση αυτού του νόμου ήταν η εργασία - έκθεση που συνέγραψε ο αείμνηστο Τάκης Ηλιάδης το 1988 μετά από επίσκεψη του στην Αγγλία το 1985 με τίτλο "Community Service: The English experience with reference to Cyprus". Με βάση το Νόμο αυτό οι Δικαστές έχουν πλέον τη διακριτική ευχέρεια, αφού λάβουν υπόψη τους την φύση και τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, όπως και τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορουμένου, να εκδώσουν διάταγμα κηδεμονίας ενός κατηγορουμένου για περίοδο μεταξύ 1-3 ετών, θέτοντας ως όρο την παροχή από αυτόν (τον κηδεμονευόμενο) εργασίας χωρίς αμοιβή για καθορισμένο αριθμό ωρών. Η εργασία εισήγηση του τότε Επαρχιακού Δικαστή Τάκη Ηλιάδη έγινε το Μετά από εκπαιδευτική επίσκεψη του στην Αγγλία το 1985, όπου και μελέτησε την εφαρμογή της παρόμοιας νομοθεσίας της Αγγλίας Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια ώστε η νομοθετική εξουσία να ψηφίσει την πολύ ευεργετική εναλλακτική, όπως λέγεται, ποινή. Και παρόλο που η νομοθεσία πέρασε το 1996 για εννέα περίπου χρόνια παρέμεινε γράμμα κενό.

3 3 Τον Μάρτιο του 1998 ο Τάκης Ηλιάδης, βλέποντας την κρατική δυστοκία και όντας πλέον Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απέστειλε επιστολή στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης ζητώντας διευκρινήσεις για τις διευθετήσεις εφαρμογής του Νόμου. Η απάντηση Σεπτεμβρίου 1998 του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν αποκαρδιωτική. Η ανάθεση των καθηκόντων του Κηδεμονικού Λειτουργού σε υφιστάμενο προσωπικό του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, κρίθηκε εξαιρετικά δύσκολη γιατί: (α) αυξημένος φόρτος εργασίας για τον οποίο η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιτρέπει την ανάληψη άλλων καθηκόντων (β) ο αυξημένος χρόνος που πρέπει να διατίθεται από τον κάθε Κηδεμονικό Λειτουργό (γ) η έλλειψη ειδικά καταρτισμένου προσωπικού (δ) η εκτεταμένη από τον Τάκη Ηλιάδη δημιουργία τέτοιων θέσεων Λειτουργών δεν αναμενόταν να γίνει στο εγγύς μέλλον Όταν οι λόγοι και τα αίτια της μη εφαρμογής του νόμου έγιναν γνωστά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά και από επίπονες προσπάθειες του συναδέλφου Νεόφυτου Παπαμηλτιάδους και εξ αφορμής της σύσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και Εργασίας στις 8 Δεκεμβρίου το 2003, υποβλήθηκαν προτάσεις και εισηγήσεις από το Επαρχιακό Συμβούλιο Ευημερίας, οι οποίες ήταν υποβοηθητικές για την εφαρμογή του θεσμού. Ακολούθως, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας προχώρησαν σε σύσκεψη τον Νοέμβριου του 2004 με τους Προέδρους του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας και των Επαρχιακών Συμβουλίων Ευημερίας και αποφάσισαν τον διορισμό πέντε επιτηρητών μέσα από τα Επαρχιακά Συμβούλια Ευημερίας και την ετοιμασία καταλόγου οργανώσεων στα οποία θα εφαρμοζόταν ο θεσμός της κοινοτικής εργασίας.

4 4 Έτσι, αργά και βασανιστικά από το 1988, που αρχικά έγινε η εισήγηση του αείμνηστου Τάκη Ηλιάδη οι θεσμοί της κυπριακής κοινωνίας κατάφεραν εν τέλει να τον εφαρμόσουν το Μια αναβλητικότητα που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τους θεσμούς του κράτους μας με πολύ τραγικές κάποτε συνέπειες. Από την εφαρμογή του θεσμού το 2005 έχουν παρέλθει γύρω στα επτά χρόνια. Στην αρχή της εφαρμογής αυτού του θεσμού είχε πραγματοποιηθεί Συνέδριο στα πλαίσια της 12 ης Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του Επαρχιακού Συμβουλίου Ευημερίας Λευκωσίας με θέμα: "Εθελοντισμός και Κοινοτική Εργασία". Οι προεκτάσεις και τα αναμενόμενα προβλήματα της εφαρμογής της κοινοτικής εργασίας στην πράξη είχαν ήδη τεθεί στις 11 Μαΐου του 2005, σε αυτή την αίθουσα. Σε αυτή την ίδια αίθουσα τότε προσφώνησε τη Συνδιάσκεψη και ο Τάκης Ηλιάδης αναφέροντας και τονίζοντας τους δικούς του προβληματισμούς και τα αναμενόμενα νομικά προβλήματα από την επικείμενη εφαρμογή του Νόμου. Τα όσα κατέθεσε τότε ο Τάκης Ηλιάδης πραγματικά ήταν προφητικά! Όσους προβληματισμούς και ενδοιασμούς είχε τότε αποδείχτηκαν στην πράξη και παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς καμία θεσμική επίλυση ή καθοδήγηση. Τρεις είναι οι βασικές θεσμικές επισημάνσεις αναφορικά με την εφαρμογή του θεσμού της Κοινοτικής Εργασίας στην Κύπρο. Η πρώτη είναι ο μη καθορισμός στον ίδιο τον νόμο του σκοπού, τον οποίο διασφαλίζει η ποινή της επιτήρησης με τον όρο της αμισθί κοινοτικής εργασίας. Ποιος είναι δηλαδή ο απώτερος σκοπός της υιοθέτησης της κοινοτικής εργασίας; Ποια ήταν η φιλοσοφία της ποινής αυτής; Είναι εναλλακτική της ποινής φυλάκισης και άρα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το Δικαστήριο διαφορετικά θα επέβαλλε ποινή φυλάκισης ή θεωρείται ως μια ανεξάρτητη ποινή που επιβάλλεται είτε ως εναλλακτική της ποινής φυλάκισης είτε ως εναλλακτική του προστίμου; Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ο μη νομοθετικός καθορισμός οποιουδήποτε ορίου ηλικίας των Κηδεμονευόμενων, είτε κατώτερου είτε

5 5 ανώτερου, στο οποίο να διαφαίνεται σε ποιους αναμένεται να εφαρμόζεται αυτή η ποινή. Η τρίτη είναι ο μη καθορισμός συγκεκριμένου μέγιστου αριθμού ωρών εργασίας που μπορούν τα Δικαστήρια να επιβάλλουν σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα. Ποιος είναι ο σκοπός και η φιλοσοφία της ποινής του Διατάγματος κηδεμονίας με όρους κοινοτικής εργασίας; Ο νομοθέτης κάνει μόνο μια γενική αναφορά ότι «το Δικαστήριο δύναται κατά την έκδοση διατάγματος κηδεμονίας να περιλάβει σε αυτό όρους για την παροχή από τον κηδεμονευόμενο εργασίας χωρίς αμοιβή για καθορισμένο αριθμό ωρών». Δεν καθορίζεται δηλαδή ούτε ο σκοπός ούτε η φιλοσοφία αυτής της ποινής. Και εξαρχής υπήρχε και συνεχίζει και σήμερα να υπάρχει σύγχυση αναφορικά με αυτό το σκοπό. Η ασάφεια όμως ήταν εμφανής από το Τόσο μέσα από τις ομιλίες τους, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κύριος Θεοδώρου, οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κυρία Μπουλαρά, αλλά και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Ευημερίας αναφέρονταν σε αυτή την ποινή ως ποινή εναλλακτική, αντί της ποινής φυλάκισης, σε άτομα ιδιαίτερα νεαρά που έχουν υποπέσει σε μη σοβαρά αδικήματα. Άρα, ο ένας κρίκος εφαρμογής αυτού του θεσμού, δηλαδή οι εφαρμοστές της ποινής, φαίνεται να θεωρούν ότι η κοινοτική εργασία αφορά αδικήματα που διαφορετικά τα Δικαστήρια θα έπρεπε να επιβάλλουν ποινή φυλάκισης. Μ' αυτή την άποψη συνηγορεί και η αιτιολογική έκθεση του περί κηδεμονίας Νόμου που κατέθεσε το 1994, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αείμνηστος Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, σύμφωνα με την οποία: "Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός της υπαλλακτικής ποινής προσφοράς κοινοτικής εργασίας, σύγχρονου μέτρου παραγωγικού σωφρονισμού, με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί το στίγμα της φυλάκισης. Ο θεσμός θεωρείται ευεργετικός για νεαρά κυρίως άτομα."

6 6 Όλοι δε οι λόγοι που προέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης στην εισηγητική του Έκθεση 14/11/1994 προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων αφορούσαν το μη εγκλεισμό του αδικοπραγούντος στη φυλακή με αποτέλεσμα τη συναναστροφή του με έμπειρους εγκληματίες, την αποκοπή του από την οικογένεια και τον στιγματισμό στη μικρή Κυπριακή Κοινωνία. Στην πράξη όμως τι γίνεται; Πολλοί Δικαστές θεωρούν πως αυτή η ποινή είναι μια ανεξάρτητη ποινή. Ποινή, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αντί της ποινής προστίμου. Είναι πολλές φορές που παρατηρείται σε τροχαία αδικήματα να επιβάλλονται ποινές κοινοτικής εργασίας αντί προστίμου. Με το σκεπτικό ότι αφού το πρόστιμο δεν θα το πληρώσει ο ανήλικος ή ο νεαρός αδικοπραγήσας αλλά οι γονείς του, είναι προτιμότερο να του επιβληθεί μια ποινή κοινοτικής εργασίας έτσι ώστε να καταλάβει το λάθος του και να πληρώσει πίσω στην κοινωνία για αυτό. Από την άλλη, υπάρχουν, όμως και Δικαστήρια που επιβάλλουν αυτή την ποινή μόνο, αν διαφορετικά θα επέβαλλαν ποινή φυλάκισης. Αξίζει εδώ να αναφερθεί τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Η κοινοτική εργασία ως υπαλλακτική ποινή της φυλάκισης εφαρμόζεται για ορισμένα αδικήματα για τα οποία προνοείται φυλάκιση (συνήθως κάτω από ένα έτος) στη Φιλανδία, στη Δανία, στην Ιταλία, στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Ως κύρια ποινή ή ως συμπληρωματική ή επιπρόσθετη άλλης ποινής εφαρμόζεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία, ενώ ως υπαλλακτική ποινή του προστίμου στην Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Επίσης, συνοδεύεται με αναστολή της φυλάκισης στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Δανία και στη Γαλλία. Γιατί όμως θα ήταν προτιμότερο τα πρωτόδικα Δικαστήρια να έχουν μια καθοδήγηση ως προς το απώτερο σκοπό της ποινής, είτε αυτή θα προέλθει με νομοθετική τροποποίηση, είτε μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Πέραν της ομοιογένειας, η οποία δημιουργεί και ασφάλεια δικαίου έχει και

7 7 ουσιαστική πρακτική σημασία. Η μη γνώση του σκοπού επηρεάζει και τον τρόπο που οι κηδεμονευτικοί λειτουργοί και οι Επιτηρητές, μέλη του Συμβουλίου Ευημερίας, δηλαδή αυτοί που εφαρμόζουν στην πράξη και επιτηρούν την εφαρμογή της κοινοτικής εργασίας αντιμετωπίζουν τους κηδεμονευόμενος. Η άγνοια για τη σοβαρότητα του αδικήματος και την επαπειλούμενη ποινή σε περίπτωση παραπομπής εκ νέου στο Δικαστήριο του Κηδεμονευόμενου επηρεάζει. Όπως επηρεάζει και η θεώρηση των Επιτηρητών ότι για να επιβάλλεται ποινή Κοινοτικής Εργασίας κανονικά θα έπρεπε να είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η ίδια ασάφεια παρατηρήθηκε και στην Αγγλία, όπου και εκεί η νομοθετική εξουσία δεν καθόρισε ρητά τον σκοπό αυτού του νέου μέτρου. Και στην Αγγλία τόσο μερίδα Δικαστών όσο και μερίδα κηδεμονικών λειτουργών θεωρούσαν την κοινοτική εργασία ως εναλλακτικό μέτρο της ποινής φυλάκισης, ενώ άλλη μερίδα ως εναλλακτική της ποινής προστίμου σε νεαρούς για τροχαία αδικήματα. Ο Τάκης Ηλιάδης έγραψε το 2005 «Η ίδια εικόνα που παρουσιάζεται στην Αγγλία έπρεπε να μας προβληματίζει για να αποφύγουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην Αγγλία». Δυστυχώς! Στην Κύπρο όχι μόνο παρατηρείται καθυστέρηση στην υιοθέτηση ευεργετικών θεσμών που εφαρμόζονται σε ξένες χώρες αλλά και όταν ακολουθήσουμε τέτοιους θεσμούς δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις άλλες χώρες κατά την μακρόχρονη εφαρμογή τους. Το δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι το γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν καθορίζει ρητά ούτε κατώτερο ούτε ανώτερο αριθμό ωρών εργασίας. Ο Τάκης Ηλιάδης έλεγε το 2005 «το στοιχείο αυτό δεν έπρεπε να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των Δικαστηρίων».

8 8 Τι γίνεται λοιπόν στην πράξη; Το κάθε Δικαστήριο δεν έχει ανώτερο όριο, έτσι ώστε έχοντας ένα πλαίσιο (όπως και σε κάθε ποινή) να μπορεί να προσμετρήσει τις ώρες που πρέπει να επιβάλει με βάση τη σοβαρότητα του αδικήματος και τα χαρακτηριστικά του αδικοπραγούντος. Μου λέχθηκε από επιτηρητή ότι η ελάχιστη ποινή που είδε ήταν 25 ώρες και η μέγιστη 600 ώρες. Τα Αγγλικά Δικαστήρια γνωρίζουν ότι μπορούν να εκδώσουν Διατάγματα Κοινοτικής Εργασίας από 40 μέχρι 300 ώρες. Στο Βέλγιο εκδίδονται από 20 μέχρι 300 ώρες, στη Φιλανδία από 20 μέχρι 200 ώρες και στην Σουηδία και Γαλλία από 40 μέχρι 240 ώρες. Στην Αγγλία, στην υπόθεση Lawrence (1982) Cr LR 377, ποινή φυλάκισης 18 μηνών για διάρρηξη μετατράπηκε σε Διάταγμα Εκτέλεσης Κοινοτικής Εργασίας για 150 ώρες. Τι γίνεται όμως στην Κύπρο; Στην Κύπρο, στα αρχικά στάδια εφαρμογής των Διαταγμάτων Κοινοτικής Εργασίας Δικαστήριο στην Πάφο είχε την πρόθεση (που δεν εφαρμόστηκε αφού ο Δικηγόρος του κατηγορούμενου απέσυρε το σχετικό αίτημα) να επιβάλει σε νεαρό 17 ετών για την τέλεση του αδικήματος της οδήγησης χωρίς άδεια οδηγού περί τις 150 ώρες κοινοτικής εργασίας τα Σαββατοκυρίακα. Ο νεαρός ζούσε στο χωριό Πομός, που βρίσκεται μεταξύ Πόλης Χρυσοχούς και Πύργου Τηλλυρίας. Το Κοινοτικό ίδρυμα στο οποίο θα εκτελούσε την ποινή βρισκόταν στο χωριό Παναγιά, δηλαδή πέραν των δύο ωρών ταξίδι κάθε φορά. Ταξίδι που θα γινόταν κάθε Σαββατοκυρίακο και το βάρος - κόστος - της μεταφοράς θα επιβάρυνε φυσικά τους γονείς του. Και διερωτάται κανείς, αν γίνεται εκτίμηση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον Κηδεμονευόμενο και στην οικογένειά του κατά την εφαρμογή της ποινής κοινοτικής εργασίας.

9 9 Ακόμη ένα παράδειγμα. Η πρώτη κυπριακή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιλήφθηκε του θεσμού της κοινοτικής εργασίας είναι η Γ.Ε. ν. Χαραλάμπους (2007) 2 ΑΑΔ 11, η οποία αφορούσε την κατοχή 419 γραμμαρίων κάνναβης με σκοπό την προμήθεια. Επιβλήθηκε πρωτόδικα Διάταγμα Κηδεμονίας με όρο Κοινοτικής Εργασίας (αγνώστων ωρών) η οποία κατ' έφεση αντικαταστάθηκε από ποινή 1 έτους φυλάκιση, και ενώ λήφθηκε υπόψη και η εκτέλεση για κάποιο χρονικό διάστημα του Διατάγματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε πως; «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως η πρωτόδικος δικαστής δεν λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο των ορθών αρχών, που διέπουν το θέμα της επιμέτρησης της ποινής, και ιδιαίτερα της ευθυγραμμισμένης νομολογίας μας. Αδικήματα, όπως αυτά που παραδέχτηκε ο εφεσίβλητος, κρίνονται ως πάρα πολύ σοβαρά.» Παρόλα ταύτα και παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο επιλήφθηκε τέτοιων Διαταγμάτων, δυστυχώς, δεν δόθηκε καμία καθοδήγηση ούτε για το σκοπό ή τον τρόπο εφαρμογής της ποινής αυτής από τα Πρωτόδικα Δικαστήρια. Ακόμη κάτι. Ούτε στην Αγγλία, αλλά ούτε στην Κύπρο δεν έχει συσχετιστεί η έκταση της ποινής φυλάκισης/ή του προστίμου με τον αριθμό των ωρών εργασίας. Αυτό θα βοηθούσε τόσο το κάθε Δικαστήριο που επέβαλλε ποινή, ώστε να έχει τα όρια εντός των οποίων δύναται να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια, αλλά και κάθε Δικαστήριο που εξετάζει τυχόν παραβίαση του διατάγματος. Από την άλλη, θα είναι ευεργετικό και για τον κατηγορούμενο, ο οποίος θα αντιλαμβανόταν τι θα σήμαινε η άρνηση κοινοτικής εργασίας ή και η παραβίαση όρου του διατάγματος. Το τρίτο στοιχείο προβληματισμού είναι ο μη νομοθετικός καθορισμός ηλιακού ορίου είτε ελάχιστου είτε ανώτερου. Η ποινή αφορά μόνο τους

10 10 ανήλικούς, τους έφηβους, τους νεαρούς ή και μεγαλύτερους σε ηλικία καταδικασθέντες; Μια έρευνα, - Έκθεση του καθηγητή Ανδρέα Καπαρδή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με «το Θεσμό της κοινοτικής εργασίας στην Κύπρο» το 2006, κατέδειξε πως ποσοστό 47% των κηδεμονευομένων ήταν άτομα ηλικίας ετών, ενώ ένα υπόλοιπο 33% ήταν ηλικίας ετών. Σε συνέντευξη με επιτηρητές μου λέχθηκε πως η ηλικία των κηδεμονευομένων σήμερα φτάνει μέχρι τα 25 χρόνια. Έτυχε όμως που είχαν παλαιότερα και άτομο ηλικίας 38 ετών. Φαίνεται πως είναι διάχυτη η άποψη ότι αυτά τα Διατάγματα ωφελούν μόνο τους νεαρούς παραβάτες του Νόμου. Αυτό προκύπτει ίσως από την ίδια τη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας και ειδικότερα το γεγονός ότι η κοινοτική εργασία συνδέεται με την έκδοση Διατάγματος Κηδεμονίας. Όμως ένα από τα κριτήρια για την επιβολή Κοινοτικής Εργασίας είναι η ετοιμασία και η παρουσίαση στο Δικαστήριο από τον Κηδεμονικό Λειτουργό Έκθεσης για την καταλληλότητα του κατηγορουμένου. Για την ετοιμασία της έκθεσης οι λειτουργοί χρησιμοποιούν θεσμοθετημένες και συγκεκριμένες κατευθυντήριες αρχές για την επιλογή της καταλληλότητας. Σ αυτές τις κατευθυντήριες αρχές όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η ηλικία του κατηγορουμένου. Και αυτό είναι λογικό. Δε σημαίνει πως επειδή είσαι πέραν των 25 ετών και έκανες ένα αδίκημα που υπό τις περιστάσεις η ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να αποφευχθεί θα πρέπει να οδηγηθείς στη φυλακή λόγω ηλικίας. Και κάτι τελευταίο. Η επιλογή επιβολής Διατάγματος Κηδεμονίας με τον όρο Κοινοτικής Εργασίας είναι δίχως άλλο μια ενδιάμεση ποινή, είναι δηλαδή αυστηρότερη

11 11 της ποινής Απαλλαγής, ή της Εγγύησης ή του προστίμου, αλλά είναι ελαφρότερη της ποινής της φυλάκισης. Πέραν όμως της άμεσης φυλάκισης, υπάρχουν δύο ακόμα εκφάνσεις της ποινής φυλάκισης. Αυτή της περιοδικής φυλάκισης με βάση το Νόμο 94(Ι)/06 (που ουσιαστικά αποτελεί φυλάκιση τα Σαββατοκυρίακα) και η αναστολή της ποινής φυλάκισης του Ν. 95/72 (ως τροποποιήθηκε), η οποία αν και θεωρείται φυλάκιση για όλους τους σκοπούς του Νόμου στην πράξη δεν έχει ουσιαστική άμεση συνέπεια στον καταδικασθέντα. Αυτός, δηλαδή, δεν οδηγείται στη φυλακή. Πώς αποφασίζεται λοιπόν και πώς διαχωρίζεται η ποινή φυλάκισης με αναστολή με την ποινή Κοινοτικής Εργασίας που ουσιαστικά είναι θεωρητικά αυστηρότερη από την κοινοτική εργασία, αλλά πρακτικά όχι; Ποιο είναι το σημείο καμπής και πώς αποφασίζεται πότε είναι προτιμότερο να επιβληθεί σε ένα καταδικασθέντα ποινή φυλάκισης με αναστολή (χωρίς ουσιαστικά συνέπειες), αντί ποινής Κοινοτικής Εργασίας, με ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία; Μήπως η ανεξαρτητοποίηση της κοινοτικής εργασίας από τα διατάγματα Κηδεμονίας και η θεώρησή της ως μιας ανεξάρτητης ποινής που ενδεχόμενα να μπορεί να επιβάλλεται και ως υπαλλακτική της ποινής φυλάκισης ή επιπρόσθετη της ποινής φυλάκισης με αναστολή θα ήταν μια λογική επιλογή; Μήπως η επιβολή κοινοτικής εργασίας και σε νεαρούς πέραν των 25 ετών, ανεξάρτητα αν εργάζονται ή όχι, θα βοηθούσε τη μη ιδρυματοποίηση αδικοπραγούντων, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία χωρίς τα Δικαστήρια να οδηγούνται σε μια πλασματική επιλογή ποινής φυλάκισης με αναστολή, που δεν προσφέρει καμία ουσιαστική άμεση συνέπεια στον ίδιο τον κατηγορούμενο αλλά και στην κοινωνία;

12 12 Κάποιες απαντήσεις δίνει έστω και έμμεσα το Ανώτατο Δικαστήριο στη δεύτερη και τελευταία φορά που κλήθηκε να αποφασίσει για την εφαρμογή του θεσμού την κοινοτικής εργασίας. Είναι η απόφαση Γ.Ε ν. Νικολάου (αρ.2) (2010) 2 ΑΑΔ 678, όταν αφού κρίθηκε κατ έφεση πως λανθασμένα αθωώθηκε ο Εφεσίβλητος σε αδικήματα διαρρήξεων και κλοπών αντικειμένων συνολικής αξίας 80,000 ευρώ (τα οποία και δεν ανακτήθηκαν), το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε από το δικηγόρο του Εφεσίβλητου να εκδώσει Διάταγμα Κοινοτικής Εργασίας. Πράγμα που επάξια επέβαλε τελικά Διάταγμα 200 ωρών Κοινοτικής Εργασίας. Ο Νικολάου, ηλικίας 27 ετών, χωρίς προηγούμενες καταδίκες, είχε παραμείνει υπόδικος για 8 μήνες κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης εκδίκαση της υπόθεσης. Μετά την πρωτόδικη αθώωση του εντάχθηκε σε Σχέδιο παροχής Κινήτρων για πρόσληψη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, εργαζόμενος σε εμπορική εταιρεία. Από την ημέρα τέλεσης των αδικημάτων του είχαν παρέλθει 2 έτη και οι συνθήκες του είχαν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο αφού θεώρησε πως η επιλογή της ποινής φυλάκισης πέραν της 8μηνης κράτησής του θα ήταν υπέρμετρη τιμωρία, τόνισε πως μια ποινή φυλάκισης θα ενεργούσε αντίθετα με την πάγια μακροπρόθεσμη επιδίωξη του ποινικού δικαίου για αποτροπή μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς, μιας και θα αντέστρεφε την ενσυνείδητη και έμπρακτη πορεία του προς την κοινωνική αποκατάσταση. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αν και ανέφερε πως λόγω της μεγάλης αξίας των κλοπιμαίων η ποινή φυλάκισης θα ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή, θεώρησε πως υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης η ποινή φυλάκισης, έστω και αν αναστέλλετο, δεν θα ήταν η αρμόζουσα. Παρατηρείται λοιπόν πως :

13 13 1. Και πάλι δεν υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά είτε στο σκοπό είτε στο πώς κατέληξε το Δικαστήριο στην επιλογή των 200 ωρών κοινοτικής εργασίας, 2. Εμμέσως πλην σαφώς, γίνεται μια σύγκριση με τα αποτελέσματα της επιλογής επιβολής ποινής φυλάκισης και της αναστολής της φυλάκισης με την επιβολή κοινοτικής εργασίας, κρίνοντας πως και οι δύο επιλογές δεν θα ήταν κατάλληλες. 3. Η ποινή επιβλήθηκε σε ένα 27χρονο που προσπαθούσε να δημιουργήσει τη ζωή του μακριά από το παράνομο παρελθόν του, ανεξάρτητα αν αυτός δεν ήταν πολύ νεαρής ηλικίας. Άρα προτείνεται η ανά περίπτωση εξέταση των συνθηκών, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Επίλογος Καταλήγω στον εμπνευστή και υπέρμαχο της εφαρμογής της Κοινοτικής Εργασίας στην Κύπρο. Ο Τάκης Ηλιάδης ήταν πνεύμα πρωτοπόρο. Ήταν πνεύμα ανήσυχο. Ήταν πνεύμα δημιουργικό. Ο πρόωρος χαμός του Τάκη Ηλιάδη είναι απώλεια! Το πνεύμα του όμως δεν θα χαθεί! Ήταν από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που γνώριζες ότι ακόμα και μετά την αφυπηρέτηση του θα προσέφερε ακόμη περισσότερα στη νομική επιστήμη. Μετά την αποχώρηση του από τη δικαστική έδρα ήθελε σαν έφηβος να προσφέρει, να δημιουργήσει, να συγγράψει, να προεδρεύσει, να διασκεδάσει! Τον έβλεπες, είχε αναγεννηθεί! Το πνεύμα του Τάκη Ηλιάδη όμως δεν θα χαθεί!

14 14 Θα πρέπει η απώλεια του να μπολιάσει όλους εμάς που τον γνωρίσαμε να συνεχίσουμε το έργο του. Ο κ. Σάντης, γνωρίζω ότι πυρετωδώς ολοκληρώνει τη συγγραφή του σημαντικού βιβλίου τους στο Δίκαιο της Απόδειξης. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και ιδιαίτερα η Νομική Σχολή, δεσμεύεται ότι θα εργαστεί μέσα από πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στην προσπάθεια επίλυσης των όσων ασαφειών ή προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής εργασίας στην Κύπρο. Εντός του τρέχοντος εξαμήνου θα διοργανωθεί Συνέδριο με θέμα ακριβώς τόσο την θεωρητική-νομική πτυχή της εφαρμογής του θεσμού, αλλά και την εφαρμογή της κοινοτικής εργασίας στην πράξη. Θέλουμε αρωγοί μας να είναι τόσο η Δικαστική Εξουσία, όσο και η Εκτελεστική Εξουσία, αλλά και τα Συμβούλια Εθελοντισμού. Το πνεύμα του Τάκη Ηλιάδη δεν θα χαθεί! Αποτελεί φάρο για όλους μας! Κα Όλγα σας ευχαριστούμε που ήσασταν δίπλα του!

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FROM LAW TO PRACTICE-PRAXIS ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 2013 Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β Συνεδρίαση 20 ής Ιουνίου 2013 Ώρα έναρξης: 4.30 μ.μ. Αρ. 37 (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλό απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληµατικότητα και την. Καταπολέµηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών για το θέµα που

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληµατικότητα και την. Καταπολέµηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών για το θέµα που Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληµατικότητα και την Καταπολέµηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών για το θέµα που τιτλοφορείται «Το πρόβληµα της διάδοσης παιδικού πορνογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Ετήσια Εκθεση 2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Τ.Θ.23292, 1680 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Τηλ.22-871333 Φαξ 22-429544 E-Mail:cp-mental@cytanet.com.cy www.cpmental.com.cy 1 Περιεχόμενα Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Την περασμένη Πέμπτη 5.3.2015, η εφημερίδα «ΧΑ-

Την περασμένη Πέμπτη 5.3.2015, η εφημερίδα «ΧΑ- ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ είχνουμε ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ στη ΦΟΡΟ ΙΑΦΥΓΗ Αγαπάς την Κύπρο; ΑΠΟ ΕΙΞΗ... Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 Aρ. Φύλλoυ 1318 ETOΣ 50ον Λευκωσία - Kύπρος Από που κι ως που η ΠΑΣΥΔΥ στο... dinner Την περασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΟΔΗΓΟΣ Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΟΔΗΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ για την Ιατρική εργασία & η εφαρμογή τους στο Εθνικό Δίκαιο της Χώρας μας των Βαρνάβα Δημήτρη, Οφθαλμιάτρου, Γραμματέα της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής Δρ. Μιχαήλ Μιχαήλ, Δικηγόρου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚH ΕΡΓΑΤΙΚH ΝΟΜΟΘΕΣΙA

ΒΑΣΙΚH ΕΡΓΑΤΙΚH ΝΟΜΟΘΕΣΙA Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Εγχειρίδιο Λειτουργού Εργασιακών Σχέσεων ΒΑΣΙΚH ΕΡΓΑΤΙΚH ΝΟΜΟΘΕΣΙA Το Έργο συγχρηµατοδοτείται από την Κυπριακή ηµοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ Συνεδρίαση 6 ης Φεβρουαρίου 2014 Ώρα έναρξης: 4.30 μ.μ. Αρ. 23 (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλό απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η8η του Μάρτη, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί

Η8η του Μάρτη, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ είχνουμε ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ στη ΦΟΡΟ ΙΑΦΥΓΗ Αγαπάς την Κύπρο; ΑΠΟ ΕΙΞΗ... Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 Aρ. Φύλλoυ 1317 ETOΣ 50ον Λευκωσία - Kύπρος Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Ι. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΙ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

μέχρι και 30% Κατάργηση ή μείωση κατά 50% των επιδομάτων. Σε εκκρεμότητα το σχέδιο εθελουσίας εξόδου λόγω Ταμείων Προνοίας ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

μέχρι και 30% Κατάργηση ή μείωση κατά 50% των επιδομάτων. Σε εκκρεμότητα το σχέδιο εθελουσίας εξόδου λόγω Ταμείων Προνοίας ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Εμπάρκο της Αγκυρας στο Ευρωκοινοβούλιο Αμήχανοι και ενοχλημένοι από τη στάση των Ευρωπαίων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακυρώνουν προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 2 Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 1. Υπουργού Εσωτερικών, ηµοσίας Τάξης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Β

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Β ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Β Αριθμός 4667 Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 2007 Αριθμός 2197 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι Απόφοση ΕΠΑ: 19/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ Συγκριτική επισκόπηση των συμπερασμάτων των Εκθέσεων των Εθνικών Φορέων Συνεργασίας του RAXEN 2001-2004 Συνοπτική έκθεση Τα και οι πληροφορίες της παρούσας έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΣΩΤΗΡΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Επιβλέπων/πουσα Καθηγητής ; κ κ ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Hλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούµενους σε άδεια»

στο σχέδιο νόµου «Hλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούµενους σε άδεια» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Hλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούµενους σε άδεια» Με την αριθ. 64062/27.9.2012 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Eφαρμογή Ασύλου & Ένταξη προσφύγων & αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη

Eφαρμογή Ασύλου & Ένταξη προσφύγων & αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη Eφαρμογή Ασύλου & Ένταξη προσφύγων & αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη Έκθεση Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2013 H έκδοση της έκθεσης «Άσυλο και ένταξη αιτούντων και προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» έγινε με την συνδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Deloitte Σημαντική αύξηση των εσόδων της παγκοσμίως Σελίδα 3

Deloitte Σημαντική αύξηση των εσόδων της παγκοσμίως Σελίδα 3 Oil and Gas Η Deloitte χορηγός της Συνέλευσης του Συνδέσμου Cyprus Oil & Gas Σελίδα 20 Deloitte Σημαντική αύξηση των εσόδων της παγκοσμίως Σελίδα 3 Συνέντευξη Η Deloitte στηρίζει τον τομέα της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγμένα κείμενα αναφοράς

Επιλεγμένα κείμενα αναφοράς Οδηγία 2005/85/ΕΚ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα Επιλεγμένα κείμενα αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 2010 Φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ Κ Ι Ν Η Σ Η Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΑ Εισηγήσεις - Συζήτηση ΑΘΗΝΑ 2011 Κ Ι Ν Η Σ Η Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σ Α Β Β Α Τ Ο 1 1. 1 0. 2 0 1 4 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 4 3 1 8 7 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ

Σ Α Β Β Α Τ Ο 1 1. 1 0. 2 0 1 4 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 4 3 1 8 7 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ Εκατοντάδες παγιδευμένοι στο Κομπάνι Να εμποδίσει σφαγή στο Κομπάνι καλεί την Τουρκία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ καθώς οι τζιχαντιστές ελέγχουν ήδη το 40% της πόλης }38 ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η Εθνική ομάδα γνώρισε

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β Συνεδρίαση 30 ής Μαΐου 2013 Ώρα έναρξης: 4.25 μ.μ. Αρ. 34 (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλό σας απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 1 2. 9. 2 0 1 2 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 3 8 2 1 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ

Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 1 2. 9. 2 0 1 2 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 3 8 2 1 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ Ημέρα κρίσης για το ευρώ Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για το ESM, που έχει στόχο να προστατεύσει το κοινό νόμισμα. }5 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ Με σκόρερ τον Κωνσταντίνο Μακρίδη η Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα

Σκιές και τριγμοί στον Eνδιάμεσο

Σκιές και τριγμοί στον Eνδιάμεσο ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Λίγες ώρες πριν το πρώτο μάθημα Στα θρανία 9.633 υποψήφιοι από αύριο Παρασκευή, με πρώτο μάθημα τα Νέα Ελληνικά. }10 ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΑΦΤΗΚΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Eνα γκολ του Aλβες αποδείχθηκε αρκετό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ CRI(2011)20 Version grecque Greek version ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (τέταρτος κύκλος επιτήρησης) Υιοθετήθηκε στις 23 Μαρτίου 2011 ηµοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου 2011 ECRI Secretariat Directorate General

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Συμβούλιο 29 Απριλίου 2015 Γενικές Συνελεύσεις Α βάθμιων Συλλόγων Γενική Συνέλευση ΙΕΕΠΜ

Γενικό Συμβούλιο 29 Απριλίου 2015 Γενικές Συνελεύσεις Α βάθμιων Συλλόγων Γενική Συνέλευση ΙΕΕΠΜ Τεύχος 5 Μάιος 2015 Γενικό Συμβούλιο 29 Απριλίου 2015 Γενικές Συνελεύσεις Α βάθμιων Συλλόγων Γενική Συνέλευση ΙΕΕΠΜ Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., κ. Λ. Βρυζίδη Ενίσχυση υποστηλωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και τολμηρές τομές στην οικονομία μας

Η ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και τολμηρές τομές στην οικονομία μας ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ISSN 1450-4456 MHNIAIA OIKONOMIKH EKΔOΣH TOY KEBE Tόμος 37 Aρ. φύλλου 292 Ιούνιος 2012 Η ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και τολμηρές τομές στην

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ρ Ι Τ Η 1 0. 4. 2 0 1 2 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 3 6 7 2 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ

Τ Ρ Ι Τ Η 1 0. 4. 2 0 1 2 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Φ Υ Λ Λ Ο Υ : 1 3 6 7 2 Τ Ι Μ Η : 1, 5 0 Ε Υ Ρ Ω Μ Α Ζ Ι Μ Ε Τ Η S P O R T D A Υ Αποφυλακίστηκε ο... διευθυντής των φυλακών O κ. Μιχάλης Χατζηδημητρίου εξέτισε ποινή δυο μηνών. Είχε κριθεί ένοχος σε πέντε κατηγορίες για την απόδραση Κίτα. }8 ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ Στην ΑΕΛ παρουσιάζονται αποφασισμένοι

Διαβάστε περισσότερα