H Aντιμετώπιση του Pατσισμού στην Kύπρου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H Aντιμετώπιση του Pατσισμού στην Kύπρου"

Transcript

1 H Aντιμετώπιση του Pατσισμού στην Kύπρου European Network Against Racism Eυρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού

2 H Aντιμετώπιση του Pατσισμού Μέχρι τη δεκαετία του 70, η Κύπρος ήταν μεταναστευτική χώρα. H οικονομική ανάπτυξη δημιούργησε ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και οδήγησε στην εισαγωγή ξένων εργατών. Eπιλέγηκε ένα μοντέλο αυστηρών ελέγχων, με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια σε τομείς εργασίας που δεν έλκυαν το ντόπιο δυναμικό. Ο αριθμός των μεταναστών εργατών με χαρτιά φθάνει σήμερα τις (10% του πληθυσμού) ενώ ο συνολικός αριθμός των μη Κυπρίων τις , γεγονός που καθιστά την Κύπρο χώρα υποδοχής μεταναστών. Παρά τη μεγάλη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη, οι μετανάστες αποτελούν τα κύρια θύματα διακρίσεων και ρατσισμού. Το μοντέλο της προσωρινής απασχόλησης σε συγκεκριμένο εργοδότη έχει δημιουργήσει συνθήκες εξάρτησης από τον εργοδότη, γιατί τοποθετεί τους μετανάστες σε ευάλωτη θέση και τους καθιστά αδύναμους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική δεν έχει εμποδίσει την αύξηση της «παράνομης» μετανάστευσης, ενώ ο αριθμός των αιτητών ασύλου έχει φθάσει στα ύψη. Mεγάλο μέρος της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων διεξάγεται μέσω της διαχωριστικής γραμμής που δημιουργήθηκε με τα γεγονότα του 74. Ως χώρα μέλος της Ε.E, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με το κοινοτικό κεκτημένο στη μετανάστευση, ιδιαίτερα στο θέμα της χορήγησης δικαιωμάτων μακρόχρονης παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που συμπληρώνουν πεντάχρονη παραμονή, όπως και άλλων δικαιωμάτων (επανένωση οικογενειών, μερική απασχόληση σε φοιτητές κ.λπ.). Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η παραδοχή της αποτυχίας του υφιστάμενου συστήματος, η αποδοχή ότι είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία και η ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών που θα προωθήσουν την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, τον εμπλουτισμό της κοινωνίας και τη δημιουργία συνθηκών ισότητας όλων των κατοίκων της, ανεξάρτητα από εθνική, εθνοτική, φυλετική ή άλλη καταγωγή.

3 Tο Δίκτυο της ENAR Η ENAR προωθεί τον αντιρατσισμό και την ίση μεταχείριση εθνικών μειονοτήτων και μη Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ENAR είναι δίκτυο Ευρωπαϊκών ΜΚΟ που ενεργοποιούνται για την καταπολέμηση του ρατσισμού σ όλα τα Κράτη Μέλη. Οι ΜΚΟ έχουν συστήσει Εθνικούς Συντελεστές (ΕΣ), οι οποίοι αποτελούν τα μέλη της ENAR και περιλαμβάνουν εθνικές μειονότητες, συνδέσμους μεταναστών, κέντρα πληροφόρησης, ομάδες στήριξης, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες και πολλούς άλλους. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κάθε ΕΣ συμμετέχουν στις συναντήσεις του Δικτύου και παίρνουν μέρος στη διαμόρφωση των πολιτικών και θεσμικών ζητημάτων της ENAR. Ένας αντιπρόσωπος του ΕΣ θα πρέπει να ανήκει σε εθνική μειονότητα. Η ENAR καταπολεμεί το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντι-σημιτισμό και την Ισλαμοφοβία, προωθεί την ισότητα στη μεταχείριση μεταξύ πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών και συνδέει τοπικές / περιφερειακές / εθνικές πρωτοβουλίες με Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

4 Ποιοί Bιώνουν τον Pατσισμό: H Kατάσταση Σήμερα στην Kύπρο Ο τεράστιος αριθμός μεταναστατών που απευθύνονται για βοήθεια στις ΜΚΟ, ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης, εκθέσεις της Επιτρόπου Διοίκησης, της ECRI, RAXEN κ.λπ. υποδηλώνουν την αύξηση των διακρίσεων και του ρατσισμού. Οι μετανάστες είναι θύματα θεσμικού ρατσισμού, στερεοτύπων και στιγματισμού και χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα (ανεργία, εγκληματικότητα, διάλυση οικογενειών, κ.λπ.). Oι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί είναι χειρότεροι σε σχέση με τους Kύπριους. Οι οικιακές βοηθοί είναι ιδαίτερα ευάλωτες, τα συμβόλαια απασχόλησής τους συχνά παραβιάζονται και αποτελούν θύματα κακομεταχείρισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού. Ακόμα χειρότερης μεταχείρισης τυγχάνουν οι μετανάστριες-θύματα σωματεμπορίας που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ. Oι εποχιακοί εργάτες δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, διαμένουν στις φάρμες σε άθλιες συνθήκες και συχνά απελαύνονται χωρίς να πληρωθούν. Το σύστημα εξαναγκάζει πολλούς μετανάστες να γίνουν παράνομοι και να αποστερούνται όλων των βασικών δικαιωμάτων. Η αστυνομία προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις με βάση το χρώμα και οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες. Ωστόσο, δεν υπάρχει πολιτική για νομιμοποίηση. Oι αιτητές ασύλου στερούνται μέσων διαβίωσης. Σε ελάχιστους χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα και οι απελάσεις, ακόμα και συζύγων Kυπρίων ή πολιτών ΕΕ, είναι συχνές. Yπάρχει μόνο ένας χώρος υποδοχής, απομονωμένος και ανεπαρκής. Οι Πόντιοι είναι θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και αποκλεισμού παρόλο που οι πλείστοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν εξευτελιστική μεταχείριση ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και ως πιθανοί σύμμαχοι της Tουρκίας. Άλλες ευάλωτες ομάδες είναι θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, και οι Τσιγγάνοι, ο τρόπος ζωής των οποίων προσομοιάζει με αυτή των Ρόμα.

5 Πολιτική Πραγματικότητα στην Kύπρο: Nομοθεσία κατά του Pατσισμού Έχει θεσπιστεί αριθμός αδικημάτων σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν διατάξεις που να ποινικοποιούν τα κοινά εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο ως ιδιαίτερα αδικήματα ή που να επιτρέπουν στο δικαστήριο να λάβει υπόψη του το ρατσιστικό κίνητρο του δράστη κατά την επιμέτρηση της ποινής. Ο ρατσισμός ως τέτοιος, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η Οδηγία της Ε.Ε. για το Ρατσισμό ενσωματώθηκε τον Ιανουάριο του Ο Νόμος ουσιαστικά αντιγράφει την Οδηγία και ποινικοποιεί τις διακρίσεις λόγω φυλετικής καταγωγής. Το μόνο μέτρο εφαρμογής που υιοθετήθηκε, είναι η διεύρυνση του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως έτσι ώστε να αποτελεί εξωδικαστικό μηχανισμό διερεύνησης παραπόνων για διακρίσεις, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο θεσμός μπορεί να διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες και να δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με τις διακρίσεις. Eνώ ο Νόμος προβλέπει τη δυνατότητα υιοθέτησης θετικών δράσεων, δεν έχουν υιοθετηθεί τέτοιες δράσεις. Ανεξάρτητη συνδρομή στα θύματα των διακρίσεων δεν παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα, όπως προνοεί η Οδηγία, ούτε και το κράτος χρηματοδοτεί MKO για να παρέχουν τέτοιου είδους συνδρομή. Σε διαφορές διοικητικού ή εργατικού δικαίου δεν παρέχεται νομική αρωγή. Παρέχεται μόνο ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που καλύπτονται από τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση των Φυλετικών Διακρίσεων και το Πρωτόκολλο 12 της ΕΣΔΑ. Υποθέσεις, όμως, βάσει της Οδηγίας δεν καλύπτονται από νομική αρωγή, γεγονός που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τα θύματα των διακρίσεων και για μη κυβερνητικές οργανώσεις που τα στηρίζουν, ως προς τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ενώπιον δικαστηρίων.

6 H Σημασία της Yποδομής της Kοινωνίας των Πολιτών Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην καταπολέμηση του ρατσισμού είναι μικρή. Υπάρχουν λίγες ΜΚΟ και η δράση και οι εμπειρίες των περισσότερων είναι περιορισμένες. Aντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον, ενώ ο προσωρινός χαρακτήρας της μετανάστευσης έχει εμποδίσει τη σύσταση και κανονική λειτουργία οργανώσεων μεταναστών για αυτο-στήριξη. Ωστόσο, η αύξηση του ρατσισμού έχει ενεργοποιήσει πολλούς και το ζήτημα προβάλλεται όλο και περισσότερο. Σ αυτό συμβάλλει η κοινωνική παρέμβαση της ΚΙΣΑ και άλλων ΜΚΟ, οι εκθέσεις της Επιτρόπου Διοίκησης, του ECRI, του RΑΧΕΝ κά. Η υποχρέωση της Κύπρου να εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές πολιτικές καθιστά την κυβέρνηση πιο προσεκτική σχετικά με ρατσιστικές πρακτικές και τη μεταχείριση της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, οι ΜΚΟ δεν ενθαρρύνονται στο έργο τους, και δεν επιχορηγούνται επαρκώς για την άσκηση του σημαντικού τους ρόλου. Ακόμα κι αν το κράτος ήταν πρόθυμο, δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την κοινωνία των πολιτών λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς αυτό από τα θύματα διακρίσεων. Αντίθετα, αν οι ΜΚΟ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, μπορούν να παρέμβουν για να τις αλλάξουν ή να δημιουργήσουν νέες. Είναι επομένως σημαντικό να ενθαρρύνεται η ενεργός συμμετοχή των μεταναστών σε υφιστάμενες ΜΚΟ σ όλα τα επίπεδα, όπως και η ίδρυση δικών τους οργανώσεων. Αυτό μπορεί να συνδράμει στην ένταξη και να ενδυναμώσει τους μετανάστες ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στο οικονομικο-κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Απ αυτή την άποψη, οι ακόλουθες εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες: Η συμμετοχή μεταναστών στην ΚΙΣΑ σε ηγετικές θέσεις και δρα στηριότητες Η δημιουργία οργάνωσης προσφύγων και νέων ΜΚΟ Οι δραστηριότητες συνδέσμων όπως των Φιλιππινέζων, των Ποντίων, κ.ά. Ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών που εντάσσονται σε συνδικά τα και η ίδρυση του Γραφείου Μεταναστών Εργατών της ΠΕΟ.

7 Αντιμετώπιση του Pατσιμού: Στρατηγική Δικαστικών Διαδικασιών (ΣΔΔ) Πολλές αντιρατσιστικές ΜΚΟ δεν έχουν εμπλακεί σε νομικές διαδικασίες, γιατί δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για αναφορά. Η υιοθέτηση όμως της Οδηγίας της ΕΕ για το Ρατσισμό και η ανάπτυξη των εθνικών νόμων σημαίνει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ οι δικαστικές διαδικασίες έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές για εκείνους που είναι ευάλωτοι στο ρατσισμό και τις διακρίσεις. Επειδή ο αγώνας κατά των διακρίσεων είναι σχετικά νέος τομέας δικαίου στα νομικά, ο ρόλος των ΜΚΟ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις δυνατότητές του είναι σημαντικός. Επομένως, η δικαστική διαδικασία προβάλλει ως μια χρήσιμη τεχνική που μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσα οι ΜΚΟ και να στηρίζουν άλλους στη χρήση της με τη συλλογή στοιχείων, την αξιολόγηση και την υπεράσπιση θυμάτων. Η ΣΔΔ χρησιμοποιεί το δικαστικό σύστημα για να επιφέρει πλατειές κοινωνικές αλλαγές Η ΣΔΔ επικεντρώνεται στην τροποποίηση του νόμου ή της πολιτικής παρά αυτή καθαυτή τη δικαίωση ενός ατόμου, χωρίς οι δύο στόχοι να αποκλείουν ο ένας τον άλλο. Η ΣΔΔ στοχεύει να υπερβεί μια ατομική περίπτωση ή ένα συγκεκριμένο θύμα και να δημιουργήσει πλαίσιο ευρύτερης προστασίας για όλους όσοι είναι ευάλωτοι στις διακρίσεις. Με την τροποποίηση νόμων ή τη δημιουργία δεδικασμένων, μια ατομική υπόθεση μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις που οδηγούν σε αλλαγές σε πολύ ευρύτερο πεδίο. Η έννοια της ΣΔΔ περιλαμβάνει την επιλογή περιπτώσεων και το σχεδιασμό και διαχείριση υποθέσεων, όπως επίσης και τη διασφάλιση ότι τα ευνοϊκά αποτελέσματα θα υλοποιούνται. Δεν έχουν όλες οι ΜΚΟ την εντολή ή τις δεξιότητες να εμπλέκονται σε δικαστική διαδικασία, ούτε και εξυπακούεται ότι αυτή είναι κατ ανάγκη η ορθή στρατηγική σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι βασικό για όλους τους αντιρατσιστές να αναγνωρίζουν τη σημασία της στρατηγικής δικαστικής διαδικασίας ως μέσο για την αλλαγή.

8 Yπηρεσίες προς τα Θύματα Φυλετικών Διακρίσεων Tο αρμόδιο όργανο για καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων είναι, δια νόμου, το Γραφείο του Eπιτρόπου Διοικήσεως μέσω της Aρχής κατά των Διακρίσεων και της Aρχής Iσότητας. Tο Γραφείο εξετάζει παράπονα για διακρίσεις ή ρατσιστικές ενέργειες. Προβαίνει σε συστάσεις στους παραβάτες και επιβάλλει πρόστιμα. Kάνει έρευνες και μελέτες για τα θέματα αυτά και δημοσιεύει τα αποτελέσματά τους. Tα παράπονα γίνονται απ ευθείας από τα θύματα ή από MKO ή αυτοβούλως. O EΘNOΠAΔ δέχεται παράπονα, τα οποία παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες και λειτουργεί παρεμβατικά προς τα αρμόδια όργανα. Ένας μικρός αριθμός MKO προσφέρουν υπηρεσίες σε θύματα ρατσισμού και βίας. H KIΣA λειτουργεί Kέντρα Στήριξης Mεταναστών και Προσφύγων στη Λευκωσία και Λεμεσό που προσφέρουν συμβουλές, κοινωνική και νομική στήριξη, ενθαρρύνει τη σύσταση οργανώσεων αυτοβοήθειας και προωθεί την επιμόρφωση μεταναστών ώστε να γίνουν συνήγοροι των κοινοτήτων τους. H AΠΑΝΕΜΙ λειτουργεί καταφύγιο για γυναίκες-θύματα βίας και ρατσισμού, τηλεφωνική υπηρεσία βοήθειας και προσφέρει συμβουλευτική και νομική αρωγή. H Pωσική Eκκλησία λειτουργεί καταφύγιο για γυναίκες-θύματα διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. H Eπιτροπή για Kαταπολέμηση και Πρόληψη της Bίας στην Oικογένεια προσφέρει στήριξη, περιλαμβανομένου καταφυγίου, σε γυναίκες-θύματα βίας. H Συμφιλίωση προσφέρει νομική αρωγή σε αιτητές ασύλου. Tο Γραφείο Mεταναστών της ΠEO προωθεί την ένταξη μεταναστών στη συντεχνία και χειρίζεται θέματα διάκρισης στην εργασία. Για θέματα εργατικών διαφορών οι μετανάστες μπορούν να απευθύνονται στο Yπουργείο Eργασίας και το Δικαστήριο Eργατικών Διαφορών. H αρμόδια κρατική υπηρεσία για δημόσια βοηθήματα, βία στην οικογένεια κ.λπ. είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Eυημερίας. H Aστυνομία έχει συστήσει Γραφείο για Kαταπολέμηση των Διακρίσεων και Γραφείο Kαταπολέμησης της Σωματεμπορίας.

9 Γιατί η Ευρωπαϊκή Προοπτική είναι Aποφασιστικής Σημασίας - EE και Aντιρατσισμός Οι εθνικές ΜΚΟ που ασχολούνται με τον αντιρατσισμό είναι ήδη βαρυφορτωμένες με την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων. Ωστόσο πρέπει να ενδιαφέρονται για ό,τι συμβαίνει στους θεσμούς και τις χώρες της EE για δύο λόγους: Για την προώθηση της μάθησης και της γνώσης για το τί είναι ο ρατσισμός και πώς καταπολεμείται και για την ανάπτυξη κοινών μέσων σ όλη την ΕE για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Η εμπειρία των τελευταίων δέκα χρόνων έχει δείξει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις ενώ μπορεί να πειστούν να πάρουν μέτρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν το κάνουν σε εθνικό. Ο ρατσισμός έχει μια διακριτέα Ευρωπαϊκή δυναμική. Η αποικιακή ιστορία της Ευρώπης υπογραμμίζει το ρόλο της στην ανάπτυξη ιστορικών και σύγχρονων μορφών ρατσισμού κι ο 20ός αιώνας δεν είναι θετικός. Και όμως, παρά τη μακρά της ιστορία, η Ευρώπη άρχισε να αντιμετωπίζει το ρατσισμό σοβαρά μόλις πρόσφατα. Η Ευρώπη έχει ευθύνη, έναντι των ανθρώπων που ζουν μέσα στα σύνορά της αλλά και εκτός, να προωθήσει το όραμα ενός κόσμου χωρίς ρατσισμό. Το 1997, το Άρθρο 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη νομική βάση πάνω στην οποία να αναπτύξει κατάλληλα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία ή την ιδεολογία, την αναπηρία, την ηλικία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εξουσίες, η EE υιοθέτησε την Οδηγία για το Ρατσισμό τον Ιούνιο 2000 (κι αργότερα τον ίδιο χρόνο την Οδηγία για την Ισότητα στην Εργασία). Ενώ η Oδηγία έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πλήρως μέχρι τον Ιούλιο 2003, στις αρχές του 2006 μερικά Κράτη Μέλη δεν την έχουν ακόμα υλοποιήσει. Αυτή η πραγματικότητα εγείρει ερωτηματικά ως προς τη δέσμευση των Κρατών Μελών της EE να καταπολεμήσουν το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Η Οδηγία ωστόσο έχει άμεση ισχύ, πράγμα

10 που σημαίνει ότι ιδιώτες μπορούν να την επικαλεστούν ενώπιον εθνικών δικαστηρίων, ακόμα και σε χώρες όπου δεν έχει ενσωματωθεί. Η Oδηγία παρέχει προστασία στην απασχόληση και πρόσβαση σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Προβάλλει αριθμό σημαντικών ορισμών που περιλαμβάνουν άμεσες και έμμεσες διακρίσεις, παρενόχληση και θυματοποίηση. Άλλες σημαντικές πτυχές της Οδηγίας είναι ότι επιτρέπει τη λήψη μέτρων θετικής διάκρισης, τον επιμερισμό του βάρους απόδειξης και τη σύσταση φορέων ισότητας. Οι αρχές που περιλαμβάνονται στην Oδηγία πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια στοιχεία της νομοθεσίας και πρακτικής ενάντια στις διακρίσεις σ ολόκληρη την EE. Η στρατηγική δικαστικής διαδικασίας είναι ένα εργαλείο για τη διασφάλιση αυτής της ανάγκης. Προς το σκοπό αυτό, επιτρέπει ρητά σε ΜΚΟ να εμπλακούν σε δικαστικές διαδικασίες στήριξης ή αντιπροσώπευσης θυμάτων ρατσισμού και διακρίσεων. Tο Άρθρο 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ παρέχει το πλαίσιο για εξελίξεις στον τομέα ενάντια στις διακρίσεις και το Άρθρο 29 περιλαμβάνει αναφορές στην παρεμπόδιση και καταπολέμηση του ρατσισμού. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια Απόφαση Πλαίσιο για το ρατσισμό ως έγκλημα το 2001, οι εξελίξεις σ αυτό τον τομέα είναι απογοητευτικές. Το Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει την Απόφαση Πλαίσιο. Επίσης, η EE έχει αρμοδιότητα σε άλλους τομείς πολιτικής που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού, περιλαμβανόμενων της μετανάστευσης και του ασύλου, του ποινικού δικαίου και της εκπαίδευσης. Η EE εμπλέκεται επίσης σε σειρά άλλων δράσεων, περιλαμβανόμενων της ευαισθητοποίησης (μέσω της καμπάνιας Για τη Διαφορετικότητα Ενάντια στις Διακρίσεις ) και της χρηματοδότησης αντιρατσιστικών προγραμμάτων. Το 1997 ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο των φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (EUMC) της ΕΕ. Eνώ το Παρατηρήριο πολύ πιθανό να επεκταθεί και να γίνει ο Φορέας για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα το 2007, θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στο πρόβλημα του ρατσισμού στην Ευρώπη.

11 MKO KIΣA Kίνηση για Iσότητα, Στήριξη, Aντιρατσισμό: Iνστιτούτο Eργασίας Kύπρου (INEK-ΠEO): Γραφείο Mεταναστών ΠEO: AΠΑΝΕΜΙ: cytanet.com.cy Παρατηρητήριο Iσότητας Kύπρου: Mεσογειακό Iνστιτούτο Ερευνών Κοινωνικού Φύλου: Eπιτροπή για την Aντιμετώπιση και Πρόληψη της Bίας στην Oικογένεια: Συμφιλίωση: ANEΞAPTHTEΣ APXEΣ Γραφείο Eπιτρόπου Διοικήσεως: ombudsman.gov.cy Eθνική Eπιτροπή για Προστασία των Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΘNOΠAΔ): KPATIKEΣ YΠHPEΣIEΣ Tμήμα Aρχείου Πληθυσμού και Mετανάστευσης: Tμήμα Aλλοδαπών και Mετανάστευσης της Aστυνομίας: Aστυνομία: Γραφείο για Kαταπολέμηση των Διακρίσεων: Aστυνομία: Γραφείο Kαταπολέμησης της Σωματεμπορίας: Yπηρεσίες Kοινωνικής Eυημερίας: Yπουργείο Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων: Χρήσιμες συνδέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ΕΕ κέντρο ελέγχου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των διακρίσεων και οι σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών : Ευρωπαϊκό δίκτυο κατά του ρατσισμού (ENAR): Ευρωπαϊκό γραφείο πληροφοριών για τους ΡΟΜΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση: «Για την ποικιλομορφία. Κατά των διακρίσεων»: Δικαστική προσφυγή για τη διάκριση σε θέματα φυλής στην Ευρώπη: από τις αρχές στην πρακτική: Δικαστική προσφυγή για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στις χώρες της ΕΕ:

12 ENAR Cyprus T.Θ Λευκωσία, Kύπρος Tηλ: (22) Fax: (22) KIΣA - Kίνηση για Iσότητα, Στήριξη, Aντιρατσισμό. Εμφάνιση φυλλαδίου: ENAR 43, Rue de la Charité B-1210 Brussels Belgium Tel: +32 (0) Fax: +32 (0) Web: Η παρούσα έκθεση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ CRI(2011)20 Version grecque Greek version ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (τέταρτος κύκλος επιτήρησης) Υιοθετήθηκε στις 23 Μαρτίου 2011 ηµοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου 2011 ECRI Secretariat Directorate General

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ CRI(2015)1 Version grecque Greek version ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (πέμπτος κύκλος επιτήρησης) Υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015 ECRI Secretariat Directorate

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ CRI(2015)1 Version grecque Greek version ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (πέμπτος κύκλος επιτήρησης) Υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015 ECRI Secretariat Directorate

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ «Δημιουργία Μεθοδολογιών και Εργαλείων Ένταξης Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διάστασης της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Δημόσιες Πολιτικές»

ΕΡΓΟ «Δημιουργία Μεθοδολογιών και Εργαλείων Ένταξης Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διάστασης της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Δημόσιες Πολιτικές» ΕΡΓΟ «Δημιουργία Μεθοδολογιών και Εργαλείων Ένταξης Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διάστασης της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Δημόσιες Πολιτικές» ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

medinstgenderstudies.org

medinstgenderstudies.org 2011, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου. medinstgenderstudies.org 46 Λεωφ. Μακεδονίτισσας, Τ.Κ. 24005, Λευκωσία 1703 Κύπρος ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ Αναπτύσσοντας ένα Σύστημα Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013)

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013) Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013) Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια www.familyviolence.gov.cy Μάιος 2008

Διαβάστε περισσότερα

Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας Συμβούλιο της Ευρώπης, Σειρά Συνθηκών Αριθ. 210 Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας Κωνσταντινούπολη, 11.V.2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΕΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΕΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΕΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ Κείμενα Εργασίας 2008/18 Working Papers

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Πρώτη εθνική έκθεση της Ελλάδας Νοέμβριος 2004 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Πρώτη εθνική έκθεση της Ελλάδας Νοέμβριος 2004 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Πρώτη εθνική έκθεση της Ελλάδας Νοέμβριος 2004 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ για τα μαθήματα «Φύλο και Κοινωνική Πολιτική» «Πολιτικές Ισότητας των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. ΕΤΟΥΣ 2010-2011, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ Η ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δικαιώματα του Ανθρώπου ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Δικαιώματα του Ανθρώπου Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες

Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 1 Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες Η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο υιοθετήθηκαν στις 13.12.2006 κατά την 61η σύνοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ Συγκριτική επισκόπηση των συμπερασμάτων των Εκθέσεων των Εθνικών Φορέων Συνεργασίας του RAXEN 2001-2004 Συνοπτική έκθεση Τα και οι πληροφορίες της παρούσας έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ:

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Αφουξενίδης Νίκος Σαρρής Όλγα Τσακηρίδη ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη και Τρίτη Περιοδική Έκθεση της Ελλάδας

Δεύτερη και Τρίτη Περιοδική Έκθεση της Ελλάδας Φ092.22 / 4836 Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών Δεύτερη και Τρίτη Περιοδική Έκθεση της Ελλάδας 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Η Ελλάδα υπέγραψε την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία ψηφίστηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2006

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2006 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2006 Μάρτιος 2007 Τ.Θ. 22113, 1517 Λευκωσία, Τηλ. + 357 22878181, Φαξ. +357 22773039 Ιστοσελίδα: www.kisa.org.cy,

Διαβάστε περισσότερα

[ ] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

[ ] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ [ ] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΑΡΤΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας, Νοέμβριος 2012

Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας, Νοέμβριος 2012 «Εργαλειοθήκη» για τη χρήση των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας Η «Εργαλειοθήκη» για τη χρήση των ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι ναυτικοί στην Ευρώπη - Πραγματικότητα και προοπτικές

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι ναυτικοί στην Ευρώπη - Πραγματικότητα και προοπτικές ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι ναυτικοί στην Ευρώπη - Πραγματικότητα και προοπτικές Copyright 2008 Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Πάσης Τάξεως) Κολοκοτρώνη 102-104 185 35 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ.: 210 4133743-4,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας

Εγχειρίδιο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας Εγχειρίδιο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εγχειρίδιο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2014-2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2014-2016 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ. Συμβουλευτικό Εργαλείο για την Τριτογενή Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (φάση αποκατάστασης)

Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ. Συμβουλευτικό Εργαλείο για την Τριτογενή Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (φάση αποκατάστασης) ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ - ΔΙΟΤΙΜΑ ΝΙΚΗΣ 24 ۰ 105 57 ۰ ΑΘΗΝΑ ۰ ΤΗΛ.: 210-32 44 380 ۰ FAX: 210-32 27 706 ۰ E-MAIL: diotima@otenet.gr ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.diotima.org.gr Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για δημιουργία χάρτη Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας

Πρόταση για δημιουργία χάρτη Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας Πρόταση για δημιουργία χάρτη Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας «Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα έπρεπε να συμβολίζει για την πολιτική ένωση αυτό που το Ευρώ συμβολίζει

Διαβάστε περισσότερα

Υιοθετήθηκε στις 25.10.2007 Έναρξη ισχύος: σύμφωνα με το άρθρο 45 της Σύμβασης, 1.7.2010 Κείμενο: European Treaty Series No. 201

Υιοθετήθηκε στις 25.10.2007 Έναρξη ισχύος: σύμφωνα με το άρθρο 45 της Σύμβασης, 1.7.2010 Κείμενο: European Treaty Series No. 201 Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης

Διαβάστε περισσότερα

III. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. και δικαιοσύνης. (2007/C 103 E/01)

III. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. και δικαιοσύνης. (2007/C 103 E/01) 8.5.2007 C 103E/1 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ (EK) αριθ. 4/2007 που καθορίστηκε από το Συμβούλιο στις 5 Μαρτίου 2007 για την έκδοση της απόφασης αριθ. / /ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΚΥΠΡΟΣ Περιεχόμενα Λευκωσία Φεβρουάριος 2014 Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τ.Θ. 21642 1590 Λευκωσία www.unhcr.org.cy Η αποστολή μας 4 Ποιος είναι πρόσφυγας; 5 Γιατί οι πρόσφυγες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη 2013 8 (2), 107-126 Social Cohesion and Development 2013 8 (2), 107-126 Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών Μάρκος Παπακωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα