- ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ -

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "- ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ -"

Transcript

1 3 η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΟΜΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - Υποεργασία 1 (15%) Να προσδιορίσετε υπό τη µορφή (α) URL και (β) δενδρογράµµατος, το δικτυακό τόπο όπου βρίσκεται το αρχείο manual.pdf σχετικά µε την εγκατάσταση server σε πλατφόρµα LINUX. Το αρχείο αυτό περιέχει πληροφοριακό υλικό σχετικά µε το ακόλουθο θέµα «SuSE Linux IMAP Server, Installation, Configuration and Administration». Η αναζήτησή σας θα πρέπει να γίνει στον FTP εξυπηρετητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

2 (α) ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/suse/i386/products/ server/docs/ (β) ΜΟΡΦΗ EXPLORER ΜΟΡΦΗ ΕΝ ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ com gr dk com ntua dk pub databases linux docs gentoo suse kernel SuSEFax_... noarch i386 Win current products update server 2,0 docs 3,0 manual.pdf

3 www ftp.ntua.gr dk gr uk pub eap auoa ntua ypepth linux... pub mirror incoming suse docs www linux net databases I386 asplinux kernel suse products SuSEFax_WIN32 i386 noarch server supplementary update products docs server docs manual.pdf manual.pdf

4 Υποεργασία 2 (25%) Στις παρακάτω ασκήσεις θα χρειαστεί να συνδεθείτε σε κάποιο εξυπηρετητή παγκόσµιου ιστού και να εκτελέσετε αιτήσεις στο πρωτόκολλο HTTP. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να έχετε πρόσβαση στο ιαδίκτυο. ηµιουργήστε τις αντίστοιχες εντολές και παρουσιάστε τις οθόνες εκτέλεσης (telnet και web browser όπου χρειάζεται) για τις παρακάτω ενέργειες: (α) i. Υποβάλετε µία HTTP αίτηση για το αρχείο index.html που βρίσκεται στο φάκελο του εξυπηρετητή Εξηγήστε όσα στοιχεία της απάντησης µπορείτε. Μετά τη σύνδεση telnet, δίνουµε την εντολή: GET /index.html HTTP/1.0 (το HTTP/1.0 δεν είναι απαραίτητο), ή την (ίδια) παρακάτω εντολή µε την πλήρη διεύθυνση:

5 Παρατηρήσεις: i. Επιτυχή προσπέλαση της ζητούµενης σελίδας (200 ΟΚ). ii. Ο εξυπηρετητής χρησιµοποιεί το πρωτόκολλο HTTP/1.1 για την επικοινωνία µε τον πελάτη και συνέταξε την απάντηση στις Date: Sat, 01 Mar :16:47 GMT. iii. Η εφαρµογή του εξυπηρετητή είναι Apache/ (Unix). iv. Το έγγραφο είναι κείµενο µορφοποιηµένο σε HTML, το µέγεθός του είναι 874 bytes και έχει τροποποιηθεί τελευταία φορά την 24/02/2003. v. Μετά την απάντηση η σύνδεση τερµατίζεται. Παρατηρώντας το περιεχόµενο της σελίδας, βλέπουµε ότι : αρχίζει µε την οδηγία (tag) <html> και τελειώνει µε την εντολή </html>. Η πρώτη πληροφορεί τον Web client ότι το αρχείο είναι γραµµένο σε γλώσσα ΗΤΜL και η τελευταία πως ο κώδικας ΗΤΜL τελείωσε. αµέσως µετά υπάρχει η οδηγία (tag) <head> </head>, µέσα στην οποία περιέχονται πληροφορίες που αφορούν στο αρχείο και δεν εµφανίζονται στην οθόνη. <meta http-equiv = Content-Type content = text/html; charset = windows-1253 >. Αυτή η οδηγία δηλώνει στον Web server ότι πρέπει να αλλάξει τους headers οι οποίοι περιγράφουν το είδος του περιεχοµένου της σελίδας (meta http-equiv = Content-Type ) και στη θέση τους να τοποθετηθούν τιµές (content = text/html; charset = windows-1253 ), µε τις οποίες οι browsers θα αναγνωρίζουν αυτή τη σελίδα ως αρχείο (text) κειµένου µε ελληνική κωδικοποίηση windows (windows-1253). <title>ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο</title>. Αυτή η οδηγία περιέχει τον τίτλο της σελίδας. <meta name = GENERATOR content = Microsoft FrontPage 5.0 >. Η οδηγία αυτή παρέχει την πληροφορία ότι η σελίδα κατασκευάσθηκε µε τη χρησιµοποίηση του προγράµµατος Microsoft FrontPage 5.0. η οδηγία (tag) <frameset framespacing= 2 border= 1 cols= 219,* frameborder= 1 >. Η οδηγία αυτή µας πληροφορεί ότι στη σελίδα υπάρχουν 2 κάθετα πλαίσια, από τα οποία το πρώτο έχει πλάτος 219 pixels και το δεύτερο έχει έκταση όλο το υπόλοιπο µέρος της οθόνης. Το διάστηµα µεταξύ των δύο τµηµάτων είναι 2 pixels και το περιθώριο από την άκρη της σελίδας είναι 1 pixel. Οι δύο οδηγίες που ακολουθούν δίνουν πληροφορίες για το περιεχόµενο των 2 κάθετων πλαισίων. Η θέση των πλαισίων καθορίζεται ανάλογα µε τη σειρά που αναφέρονται στην οδηγία <frameset>. <framename= contents target= main src= menu_index.htm scrolling= auto > Η οδηγία αυτή µας πληροφορεί ότι το όνοµα του πλαισίου είναι contents, όλες οι παραποµπές ανοίγουν στο πλαίσιο main, περιέχει τη σελίδα που βρίσκεται στο αρχείο menu_index.htm, και η ολίσθηση είναι αυτόµατη. <framename= main src= main_index.htm scrolling= auto target= _self > Η οδηγία αυτή µας πληροφορεί ότι το όνοµα του πλαισίου είναι main, περιέχει τη σελίδα που βρίσκεται στο αρχείο main_index.htm, η ολίσθηση είναι αυτόµατη και όλες οι παραποµπές ανοίγουν πάνω στο ήδη υπάρχον πλαίσιο (δηλ. η νέα σελίδα εξαφανίζει την προηγούµενη και παίρνει τη θέση της.

6 η οδηγία (tag) <noframes>. Η οδηγία αυτή χρησιµοποιείται στην περίπτωση που ο browser που χρησιµοποιεί κάποιος δεν υποστηρίζει πλαίσια (frames). Σε αυτή την περίπτωση πληροφορείται ο επισκέπτης ότι η σελίδα αυτή χρησιµοποιεί πλαίσια αλλά ο browser που χρησιµοποιεί δεν τα υποστηρίζει. Οτιδήποτε βρίσκεται µέσα σε αυτή την οδηγία δεν θα εµφανιστεί αν ο browser υποστηρίζει πλαίσια. Μέσα σε αυτή την οδηγία εµπεριέχεται η οδηγία <body> στην οποία ορίζονται οι παράµετροι: <background= _themes/phil-canvas/cnvbkgnd.jpg : το φόντο που θα έχει η σελίδα bgcolor = #FFFFFF : το χρώµα που θα έχει το φόντο της σελίδας text= # : το χρώµα που θα έχει το κείµενο link= #0066CC : το χρώµα του κειµένου που κρύβει µια παραποµπή που δεν έχει ακολουθηθεί ακόµα vlink= # : το χρώµα του κειµένου που κρύβει µια παραποµπή που έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν alink= # : το χρώµα του κειµένου που κρύβει µια παραποµπή που τώρα επιλέγεται η οδηγία <font> (font face= Times New Roman : η οποία καθορίζει τη γραµµατοσειρά που θα χρησιµοποιηθεί (α) ii. Υποβάλετε αίτηση για τους headers των αρχείων: index.htm (όχι.html) και menu_index.htm στον ίδιο φάκελο και εξυπηρετητή. Εξηγήστε όσα στοιχεία της απάντησης µπορείτε. (α) index.htm Όπως µπορούµε να δούµε στην παραπάνω εικόνα η απάντηση που παίρνουµε από τον εξυπηρετητή για την αίτηση που κάναµε είναι:

7 HTTP/ Not Found ενηµέρωση για την έκδοση του πρωτοκόλλου που χρησιµοποιείται και τον κωδικό κατάστασης. Στη συγκεκριµένη περίπτωση µας πληροφορεί ότι το έγγραφο που προσδιορίζεται στο URL της αίτησης δεν βρέθηκε Date: Sun, 02 Mar :24:45 GMT ενηµέρωση για την ηµεροµηνία και την ώρα της απάντησης Server: Apache/ (Unix) (Red-Hat/Linux) mod_ssl/2.8.7 OpenSSL/0.9.6b DAV/1.0.3 PHP/4.1.2 mod_perl/1.26 ιάφορες πληροφορίες για τον εξυπηρετητή Content-Type: text/html; charset=iso ενηµέρωση για τον τύπο ΜΙΜΕ του εγγράφου και το σετ χαρακτήρων που χρησιµοποιεί (β) menu_index.htm Όπως µπορούµε να δούµε στην παραπάνω εικόνα η απάντηση που παίρνουµε από τον o εξυπηρετητή για την αίτηση που κάναµε είναι: HTTP/ ΟΚ ενηµέρωση για την έκδοση του πρωτοκόλλου που χρησιµοποιείται και τον κωδικό κατάστασης. Στη συγκεκριµένη περίπτωση µας πληροφορεί ότι το έγγραφο που προσδιορίζεται στο URL της αίτησης βρέθηκε Date: Sun, 02 Mar :43:54 GMT ενηµέρωση για την ηµεροµηνία και την ώρα της απάντησης Server: Apache/ (Unix) (Red-Hat/Linux) mod_ssl/2.8.7 OpenSSL/0.9.6b DAV/1.0.3 PHP/4.1.2 mod_perl/1.26 ιάφορες πληροφορίες για τον εξυπηρετητή

8 Last-Modified: Mon, 24 Feb :02:30 GMT ενηµέρωση για την ηµέρα και την ώρα που τροποποιήθηκε το έγγραφο για τελευταία φορά Etag: 1df118-15ca-3e59d196 ενηµέρωση για την ετικέτα του εγγράφου Accept-Ranges: bytes ενηµέρωση για την µονάδα µέτρησης του µεγέθους του εγγράφου Content-Length: 5578 ενηµέρωση για το µέγεθος του εγγράφου Content-Type: text/html ενηµέρωση για τον τύπο ΜΙΜΕ του εγγράφου (α) iii. Προσπαθήστε να διαγράψετε τη συγκεκριµένη σελίδα. Εξηγείστε τι συµβαίνει. Παρατηρήσεις: 1. Ανεπιτυχής προσπάθεια διαγραφής σελίδας, ως ανεπίτρεπτης µεθόδου (405 Method Not Allowed). 2. Ο εξυπηρετητής χρησιµοποιεί το πρωτόκολλο HTTP/1.1 για την επικοινωνία µε τον πελάτη και συνέταξε την απάντηση στις Date: Sat, 01 Mar :27:53 GMT. 3. Η εφαρµογή του εξυπηρετητή είναι Apache/ (Unix). 4. Στην απάντηση αναφέρονται οι µέθοδοι οι οποίες επιτρέπονται (Allow: GET, HEAD, POST, PUT, DELETE, CONNECT, OPTIONS, PATCH, PROPFIND, PROPPATCH, MKCOL, COPY, MOVE, LOCK, UNLOCK, TRACE). 5. Το έγγραφο είναι κείµενο µορφοποιηµένο σε HTML. 6. Μετά την απάντηση η σύνδεση τερµατίζεται. 7. Τέλος δίνεται το περιεχόµενο της συγκεκριµένης σελίδας µε την διευκρίνιση ότι η µέθοδος DELETE δεν είναι επιτρεπόµενη για το URL /index.html.

9 (β) i. Συνδεθείτε µε τον εξυπηρετητή και στείλτε ένα αίτηµα GET στη σελίδα /eap.asp µαζί µε δύο µεταβλητές: την ONOMA και την ETOS (µε λατινικούς χαρακτήρες και οι δύο) ακολουθούµενες από τιµές που θα ορίσετε εσείς.

10 (β) ii. Προσπελάστε µαζί µε τις παραµέτρους τη σελίδα µε τη χρήση web browser (βάζοντας την κατάλληλη διεύθυνση στον browser). Σχολιάστε και συγκρίνετε τις αιτήσεις (b.i) και (b.ii), καθώς και τα αποτελέσµατα που θα πάρετε. Συγκρίνοντας τις δύο αιτήσεις βλέπουµε ότι είναι ίδιες, µε µοναδική εξαίρεση την εντολή GET που υπάρχει στη σύνδεση µε χρήση telnet. Συγκρίνοντας τις δύο απαντήσεις βλέπουµε ότι έχουν βασικές διαφορές. Η απάντηση µε τη χρήση του telnet περιέχει διάφορες πληροφορίες όπως την επιτυχία της σύνδεσης, τον τύπο του server στον οποίο συνδεθήκαµε, την ηµεροµηνία και την ώρα της σύνδεσης, τον τύπο του εγγράφου (περιέχει κείµενο µορφοποιηµένο µε τη γλώσσα HTML). Στη συνέχεια εµφανίζει τον κώδικα σε html του εγγράφου για το οποίο κάναµε αίτηση (έχοντας συµπεριλάβει τις µεταβλητές που του δώσαµε). Η απάντηση µε τη χρήση του web browser περιέχει µόνο το έγγραφο το οποίο ζητήσαµε (έχοντας συµπεριλάβει τις µεταβλητές που του δώσαµε).

11 (β) iii. Πραγµατοποιείστε την ίδια λειτουργία µε την (b.i) χρησιµοποιώντας την εντολή POST. Προσοχή στις παραµέτρους που απαιτούνται πέρα από τις µεταβλητές (απαιτείται το content-type, content-length, accept κλπ). (β) iv. Προσπελάστε µε τον web browser στον ίδιο εξυπηρετητή τη σελίδα /1.asp («ένα».asp), συµπληρώστε τη φόρµα και αποστείλετε post αίτηµα. Καταγράψτε το αποτέλεσµα του web browser. Σχολιάστε και συγκρίνετε το αποτέλεσµα µε αυτό της (b.iii).

12 Συγκρίνοντας τις δύο απαντήσεις βλέπουµε ότι έχουν βασικές διαφορές. Η απάντηση µε τη χρήση του telnet περιέχει διάφορες πληροφορίες όπως την επιτυχία της σύνδεσης, τον τύπο του server στον οποίο συνδεθήκαµε, την ηµεροµηνία και την ώρα της σύνδεσης, τον τύπο του εγγράφου, το µέγεθος του εγγράφου. Στη συνέχεια εµφανίζει τον κώδικα σε html του εγγράφου για το οποίο στείλαµε πληροφορίες (έχοντας συµπεριλάβει τις µεταβλητές που του δώσαµε). Η απάντηση µε τη χρήση του web browser περιέχει µόνο το έγγραφο για το οποίο στείλαµε πληροφορίες (έχοντας συµπεριλάβει τις µεταβλητές που του δώσαµε).

13 Υποεργασία 3 (15%) α) Αναγνωρίστε τους κάτωθι τύπους αρχείων και αναφέρατε το πρόγραµµα µε τα οποία ανοίγονται (ή τα εναλλακτικά προγράµµατα, π.χ. τα αρχεία κειµένου ανοίγονται εναλλακτικά και µε το Word): # ΕΠΕΚ ΤΑΣΗ ΕΙ ΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ (π.χ. «κειµένου») ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 BKF Αντίγραφο ασφαλείας (backup) WindowsXP Backup Utility, Windows Tape Backup Utility 2 CER Πιστοποιητικό ασφαλείας (Security Certificate Creation certificate), ή Tool (Makecert.exe) Compilation error messages ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ntbackup, Ontrack PowerControls, Dragon UnPACKer Cisco Certificate Manager, Sierra Print Artist Certificate 3 CRT Πιστοποιητικό ασφαλείας (Internet Security Certificate) ή αρχείο ρυθµίσεων οθόνης CRT 4 DB Βάση εδοµένων 5 GZ Συµπιεσµένο αρχείο (Gzip Compressed Archive) 6 JFIF Εικόνα ( Bitmap graphics) 7 LZH Συµπιεσµένο αρχείο (Compressed file archive) 8 MSWM M WINDOWS MOVIE MAKER PROJECT Certificate Creation Tool (Makecert.exe) ή Oracle Terminal Settings Info PARADOX Ή Thumbnail Database WinZip, IEXPLORE, COREL, PHOTO PAINT, PhotoShop WinZip WINDOWS MOVIE MAKER Cisco Certificate Manager ArcView, Myriad Smartware - XTreeGold), dbase IV WinAce, WinRAR Windows Picture and Fax Viewer, CompuPic, ACDSEE, XnView WinRAR, WinAce, LHARC.exe Adobe Premiere 9 UInternet Location, Internet Shortcut Internet Explorer Netscape, Mozilla URL 10 VVISUAL BASIC SCRIPT FILE Windows Visual Basic Text editors, Macromedia VBS Dreamweaver, Editplus, WSSCRIPT.EXE 11 VΑρχείο κειµένου µε στοιχεία VCF επαγγελµατικής κάρτας - Vevi Configuration File (WorldToolKit objects) - vcard (electronic business card) 12 WVideo MV (Windows Media Video file) Outlook WMPLAYER Netscape, Outlook Express Adobe Premiere β) Αναφέρατε 7 τύπους ασυνήθιστων αρχείων καταχωρηµένων στο µητρώο του ΗΥ σας (π.χ. χχχχ.001), το είδος τους και τα προγράµµατα που τα δηµιουργούν.

14 α/α ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΙ ΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ (π.χ. «κειµένου») ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ τεµάχιο αρχείου MasterSplitter 2 Α51 αρχείο Assembler 8051 Σηµειωµατάριο 3 CTF AVG update control file AVG antivirus 4 GETRIGHT Ηµιτελές αρχείο που «κατεβάζω» από το GetRight download manager Ιντερνέτ 5 QTI Εικόνας Quick Time 6 XXE Compressed Binary WinZip Executable 7 PS Postscript Κείµενο gsview Latex2ps 8 N2P application NET2FONE 9 XEN text XENU 10 M3U audio WMPLAYER 11 MOV video MPLAYER2 12 AWD image (fax view file) KODAKPRV 13 ai Adobe Illustrator file Adobe Illustrator 14 drc Director shockwave file Shockwave Player 15 INI Configuration Settings DEVENV 16 BPR C++ Builder Project BCB 17 CHM Compiled HTML Help file HH 18 DSW Project Workspace MSDEV 19 SIS EPOC Installation file Epoc Install H.323 Internet Telephony Conferencing Utility Dll Winamp media file Winamp 22 8BA 8BA file Adobe Photoshop 23 AA Microsoft Reader Microsoft Reader 24 B64 Winzip File Winzip 25 R29 Winrar Archive Winrar 26 INT INT Image ACDSEE 27 APP Microsoft Visual FoxPro Application FOXPRO 28 UIN ICQ User ICQ 29 SWF Macromedia Flash Player Movie FLASH 30 SWT Macromedia Flash/Shockwave Generator FLASH Template 31 WVX Windows Media/Audio shortcut MPLAYER2 32 $$$ EMERGENCY BACKUP DRAWING AUTOCAD 33 RQY Αρχεια ερωτήµατος OLE DB ΤΟΥ MS MS EXCEL EXCEL 34 EBS ROSE SCRIPT SOURCE RATIONAL ROSE 35 AB3 ULEAD ALBUM THUMBNAIL ALBUM 36 MPS MS EXPEDIA POCKET STREETS AUTOROUTE 2000 MAP 37 BLK FINE READER PAGE TAMPLATE FINE READER ISO DISK JUGGLER CD/DVD IMAGE DISK JUGGLER 39 CPP Αρχείο Πηγαίου Κώδικα C++ MSDEV 40 HPJ Αρχείο Προγραµµατισµού Κειµένων HCW Βοήθειας 41 CPP C++ Source File Microsoft Developer Studio 42 CPT FormBuilder Application Oracle Forms Designer 43 HT HYPER TERMINAL FILE HYPER TERMINAL

15 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσω του κλειδιού HKEY_CLASSES_ROOT του µητρώου των windows (registry) µπορούµε να δούµε όλους τους καταχωρηµένου τύπους αρχείων. Υποεργασία 4 (35%) Να σχεδιαστεί η παρακάτω ιστοσελίδα χρησιµοποιώντας γλώσσα µορφοποίησης υπερκειµένου (HTML) και Cascading Style Sheets (CSS). Ζητούνται: (a) Ο κώδικας που θα γράψετε. (b) Εκτύπωση της ιστοσελίδας που δηµιουργεί ο κώδικάς σας. Υλικό για το CSS µπορείτε να βρείτε στις σελίδες: και link στη σχετική διεύθυνση του ΕΑΠ link στο Εισάγετε φωτογραφία σας link στη σχετική διεύθυνση του ΕΑΠ Νέα Σελίδα και link στη νέα σελίδα Νέα Σελίδα και link στη νέα σελίδα Νέα Σελίδα και link στη νέα σελίδα links στις σχετικές διευθύνσεις του ΕΑΠ

16 Υποεργασία 5 (10%) Εξηγήστε µε συντοµία (το πολύ 2 σελίδες), το σκοπό, τις δυνατότητες και τη σχέση της XHTML (Extensible HyperText Markup Language) µε την HTML. Πληροφορίες για την XHTML µπορείτε να βρείτε στη σελίδα Συνοπτικά: ΣΚΟΠΟΣ XHTML H XHTML αποτελεί µια παραλλαγή της αρχικής γλώσσας HTML και στοχεύει στην ενσωµάτωση του προτύπου XML για τη δηµιουργία πιο πλούσιων ιστοσελίδων. Σκοπεύει να αντικαταστήσει την HTML αφού µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε τους υπάρχοντες φυλλοµετρητές ακολουθώντας µερικούς απλούς κανόνες. Αρχικό βήµα ήταν να επαναδιατυπωθεί η HTML επιφέροντας τις εξής 3 εναλλακτικές µορφές: Strict, Frameset,και Transitional δίνοντας στους δηµιουργούς επιλογές στην markup παρόλο που δεν υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές. εύτερο βήµα ήταν να δοµοστοιχειοποιήσει τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά και να αποδώσει σε πρόσφορες συλλογές για χρήση σε έγγραφα που συνδυάζουν την XHTML µε άλλα tagsets. Γενικά µε τη νέα αυτή γλώσσα σχεδιάζεται η απρόσκοπτη απεικόνιση υπερκειµενικών εγγράφων, σε µια µεγάλη ποικιλία τωρινών αλλά και µελλοντικών προγραµµάτων περιήγησης (όχι µόνο σε αυτά που είναι εγκατεστηµένα σε υπολογιστές αλλά και σε αυτά που σύντοµα θα εγκατασταθούν σε ψηφιακές τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα κ.α.). ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ XHTML Αυτό που διαφοροποιεί την XHTML από την HTML είναι η ενσωµάτωση του προτύπου XML στις ιστοσελίδες. Αυτόµατα λοιπόν η XHTML αποκτά όλες τις δυνατότητες που παρέχει αυτό το πρότυπο. Παρέχει αποτελεσµατικές και δυναµικές πολυµεσικές λύσεις Ικανοποιεί πολλές ανάγκες των σχεδιαστών δίνοντας στα έγγραφα ένα µεγαλύτερο επίπεδο προσαρµοστικότητας στο στυλ και τη δοµή από αυτό που υπήρχε παλαιότερα στην HTML Οι σηµερινές της εφαρµογές έχουν να κάνουν µε προσπέλαση ιστοσελίδων, αποκόµιση πληροφοριών, οn-line παραγγελίες, συνεργασία µε συστήµατα βάσης δεδοµένων αλλά και ροές εργασιών. Σηµαντικά χαρακτηριστικά της XHTML: Συγγραφή συµπαγούς δοµηµένου και ευµετάβλητου κώδικα Συµβατότητα µε το σύνολο των browsers που υπάρχουν αυτή τη στιγµή στην αγορά. υνατότητα ενηµέρωσης του κώδικα Ευκολία µορφοποίησης µε CSS Ευκολία χρήσης-τροποποίησης του κώδικα όταν έχουµε εφαρµογή σε άλλη πλατφόρµα

17 ΣΧΕΣΗ HTML XHTML Η XHTML αποτελεί µια αυστηρότερη και καθαρότερη έκδοση της HTML Σε γενικές γραµµές οι 2 γλώσσες είναι όµοιες. Οι βασικότερες διαφορές µεταξύ τους πηγάζουν από την ύπαρξη του προτύπου XLM στην ΧΗΤΜL και είναι: H HTML δηµιουργήθηκε στη βάση της µεταγλώσσας SGML ενώ η XHTML στη βάση της XML Τα στοιχεία της XHTML πρέπει να είναι σωστά φωλιασµένα Τα έγγραφα της XHTML πρέπει να είναι σωστά µορφοποιηµένα Τα ονόµατα των tags πρέπει να γράφονται µε πεζά γράµµατα Όλα τα στοιχεία της XHTML πρέπει να είναι κλειστά Η ΧHTML είναι case sensitive ενώ η HTML case insensitive.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 4 η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΜΟΣ Α (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4), ΤΟΜΟΣ Β, (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 4 8) - ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - Υποεργασία 1 (25%) Να σχεδιασθεί το συνηµµένο ερωτηµατολόγιο σε HTML µε την βοήθεια ξεχωριστού αρχείου µορφοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html Χρ. Ηλιούδης Παγκόσμιος Ιστός (WWW) Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web WWW), ή απλώς Ιστός, βασίζεται στην ιδέα των κατανεμημένων πληροφοριών. Αντί όλες

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών

ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών World Wide Web (WWW) Θέματα Επεξεργασία δεδομένων στο Web Δημιουργία απλών σελίδων HTML Περιγραφή κάποιων XHTML στοιχείων (tags) Εξέλιξης του WWW Το WWW

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσες Σήµανσης (Markup Languages) Τεχνολογία ιαδικτύου και Ηλεκτρονικό Εµπόριο

Γλώσσες Σήµανσης (Markup Languages) Τεχνολογία ιαδικτύου και Ηλεκτρονικό Εµπόριο Γλώσσες Σήµανσης (Markup Languages) Τεχνολογία ιαδικτύου και Ηλεκτρονικό Εµπόριο 1 Γλώσσες Σήµανσης Γλώσσες σήµανσης: Αρχικά για τον καθορισµό εµφάνισης σελίδων, γραµµατοσειρών. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADVANCED Οι Advanced θεματικές ενότητες είναι είναι κατάλληλες για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

Γαβαλάς αµιανός

Γαβαλάς αµιανός Πανεπιστήµιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών Τµήµα Πολιτισµικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας ικτυακά Πολυµέσα Ι (Β Έτος, 3ο εξ) Εργαστήριο #1ο: Εισαγωγή στην HTML Γαβαλάς αµιανός dgavalas@aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 ΣΤΟΧΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ενότητα ECDL WebStarter απαιτεί από τον Υποψήφιο να κατανοεί τις κύριες έννοιες της σχεδίασης και δημοσίευσης δικτυακών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Προγραμματισμός Διαδικτύου Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasygenis@uowm.gr Τμήμα της παρουσίασης δημιουργήθηκε από τον κ. Παναγιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας µέσω της τεχνολογίας των ιαδοχικών Φύλλων Στυλ (cascading

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παντελής Παντελίδης Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μάρω Βλαχοπούλου Εξετάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Advanced Template Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Advanced template Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) ΕΠΛ 012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) Διδάσκων Καθηγητής: Δημήτριος Τσουμάκος Εαρινό Εξάμηνο 2010 Βασικές Πληροφορίες Πότε: Δευτέρα & Πέμπτη 10:30-12μμ Πού: ΧΩΔ01

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι κύριες ετικέτες που χρησιμοποιεί η HTML για την περιγραφή της συνολικής δομής μιας ιστοσελίδας;

Ποιες είναι οι κύριες ετικέτες που χρησιμοποιεί η HTML για την περιγραφή της συνολικής δομής μιας ιστοσελίδας; Τι είναι η HTML; Η HTML είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText Markup Language, δηλαδή Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ Κειμένου και βασίζεται στη γλώσσα SGML, Standard Generalized Markup Language, που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΝΓΔΙΚΣΙΚΔ ΑΠΑΝΣΗΔΙ 3 εο ΓΡΑΠΣΗ ΔΡΓΑΙΑ 2003-2004

ΔΝΓΔΙΚΣΙΚΔ ΑΠΑΝΣΗΔΙ 3 εο ΓΡΑΠΣΗ ΔΡΓΑΙΑ 2003-2004 Β ΣΟΜΟ, ΚΔΦΑΛΑΙΑ 1 3 ΔΝΓΔΙΚΣΙΚΔ ΑΠΑΝΣΗΔΙ 3 εο ΓΡΑΠΣΗ ΔΡΓΑΙΑ 2003-2004 Τπνεξγαζία 1 (25 %) Ζ IANA (www.iana.org) είλαη έλαο κε θεξδνζθνπηθόο νξγαληζκόο πνπ είλαη ππεύζπλε γηα ηελ θξάηεζε έγθπξσλ εγγξαθώλ

Διαβάστε περισσότερα

CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML

CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML Εισαγωγή Το CSS (Cascading Style Sheets ή Επικαλυπτόμενα Φύλλα Στυλ) μας επιτρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head>

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head> Εισαγωγη στην html Ο παγκόσμιος ιστός (αγγ.: World Wide Web ή www) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία που μας παρέχει το Διαδίκτυο (Internet) και είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών (κειμένου, εικόνας,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Τρέχον status της HTML

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Τρέχον status της HTML Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #2 η : Βασικές έννοιες σχεδιασμού στο web Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Περιεχόμενα Τρέχον status της HTML Μετάβαση από την HTML στην XHTML Κλέ Καλές πρακτικές συγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες ιαδικτύου

Τεχνολογίες ιαδικτύου Τεχνολογίες ιαδικτύου Εισαγωγή Αρχιτεκτονική, Πρωτόκολλα και Πρότυπα Βασικών Υπηρεσιών Ιστορικά Στοιχεία ARPANET Ο «παππούς» των δικτύων Αναπτύχθηκε από την DARPA στα τέλη του 60 Το 83 διασπάται σε MILNET

Διαβάστε περισσότερα

Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου.

Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου. Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου. 1 η ΑΣΚΗΣΗ Οι HTML σελίδες είναι απλές σελίδες κειμένου και μπορούν να δημιουργηθούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα HTML. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Η γλώσσα HTML. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Η γλώσσα HTML Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Υπερκείμενο Το δομικό χαρακτηριστικό του Παγκόσμιου Ιστού Ένα αρχείο Απλό κείμενο και υπερσύνδεσμοι Υπερσύνδεσμος Μετάβαση σε διάφορα άλλα έγγραφα Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής : Τσιαντής Λεωνίδας Φοιτητής : Μακρής Γεώργιος

Επιβλέπων Καθηγητής : Τσιαντής Λεωνίδας Φοιτητής : Μακρής Γεώργιος Επιβλέπων Καθηγητής : Τσιαντής Λεωνίδας Φοιτητής : Μακρής Γεώργιος Δημιουργία Web Site Λογισμικό Ανάπτυξης Dreamweaver MX (Oρισμός του Site(Τα αρχεία του Site να είναι τοποθετημένα σε μια θέση την οποία

Διαβάστε περισσότερα

οµή της παρουσίασης Στατιστικά στοιχεία Άδειες χρήσης Γενικά στοιχεία Βασικά χαρακτηριστικά του browser

οµή της παρουσίασης Στατιστικά στοιχεία Άδειες χρήσης Γενικά στοιχεία Βασικά χαρακτηριστικά του browser οµή της παρουσίασης Γενικά στοιχεία ιστορία και δηµιουργία του Mozilla Firefox στατιστικά στοιχεία και δηµοτικότητα Βασικά χαρακτηριστικά του browser installation and configuration, security, tabbed browsing,

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 3) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Π ΤΥ Χ ΙΑ Κ Η ΕΡΓΑΣΙΑ

Π ΤΥ Χ ΙΑ Κ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (έδρα: Σπάρτη) Τ.Ε.Ι ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Π ΤΥ Χ ΙΑ Κ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα εφαρμογών

Προγράμματα εφαρμογών Προγράμματα εφαρμογών Προγράμματα εφαρμογών είναι προγράμματα που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να ολοκληρώσουν μια εργασία στον υπολογιστή Office - Πακέτα Σύνολο προγραμμάτων γραφείου Στάνταρ εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα XHTML: διαφορές με HTML, μετατροπή

Η γλώσσα XHTML: διαφορές με HTML, μετατροπή Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Εργαστήριο #2 0 : Εισαγωγή στην XHTML Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Στόχοι εργαστηρίου Η γλώσσα XHTML: διαφορές με HTML, μετατροπή HTML εγγράφων σε XTML, Έλεγχος εγκυρότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσίευση στο Διαδίκτυο

Δημοσίευση στο Διαδίκτυο ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Δημοσίευση στο Διαδίκτυο Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Περιεχόμενα Εισαγωγή Δημοσίευση μιας ταινίας στο παγκόσμιο ιστό Βασικά στοιχεία HTML Τεχνικές δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά. Νίκος Πασσαράς. Εισηγητής: Πρεζεράκος Γεώργιος

Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά. Νίκος Πασσαράς. Εισηγητής: Πρεζεράκος Γεώργιος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά Νίκος Πασσαράς

Διαβάστε περισσότερα

α) η καταγραφή και η σύλληψη της δικτυακής κίνησης (capture) και β) η ανάλυση της δικτυακής κίνησης.

α) η καταγραφή και η σύλληψη της δικτυακής κίνησης (capture) και β) η ανάλυση της δικτυακής κίνησης. Εργαστηριακή Άσκηση 3 Σκοπός της τρίτης σειράς ασκήσεων είναι η γνωριµία µε τον αναλυτή πρωτοκόλλων Wireshark. Το πρόγραµµα Wireshark είναι ένας ανιχνευτής πακέτων (packet sniffer) και διατίθεται ως ανοιχτό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας 8 Μαρτίου 2001 Hypertext Markup Language (HTML)! Σε μια ιστοσελίδα μπορούν να εμφανίζονται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο που αποτελείτε από πολλά μικρότερα δίκτυα υπολογιστών.

Το διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο που αποτελείτε από πολλά μικρότερα δίκτυα υπολογιστών. Κεφάλαιο 2 Με το διαδίκτυο μπορεί κάποιος: να κάνει έρευνα, να ψωνίσει για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, να δει καιρικούς χάρτες, να πάρει φωτογραφίες, ταινίες, και διάφορες άλλες πληροφορίες που βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Φόρμες. Γενικοί κανόνες. Η ετικέτα <form>

Φόρμες. Γενικοί κανόνες. Η ετικέτα <form> Φόρμες Οι φόρμες περιέχουν τα στοιχεία φόρμας στο οποία ένας χρήστης μπορεί να εισαγάγει δεδομένα τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται σε έναν εξυπηρετητή για παραπέρα επεξεργασία. Γενικοί κανόνες Για τις

Διαβάστε περισσότερα

3D FLASH ANIMATOR (3DFA)

3D FLASH ANIMATOR (3DFA) 3D FLASH ANIMATOR (3DFA) Εισαγωγή Τα βασικά στοιχεία του προγράµµατος 3DFA είναι οι ταινίες (movies), τα στοιχεία (elements), τα keyframes, τα γεγονότα (events) και οι ενέργειες (actions). Ταινίες (movies)

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δρ. Χρήστος Όροβας Τεχνικός Υπεύθυνος 1 Διαδικασία «Φόρτωσης» μιας Ιστοσελίδας Internet Explorer, Mozilla, Chrome, κτλ HTTP Server ΠΣΔ Αίτημα για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii Περιεχόμενα Πρόλογος... xiii Κεφάλαιο 1 ο Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου... 1 1.1 Σύντομη ιστορία του Διαδικτύου... 3 1.2 Σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Παρόχου (ISP)... 6 1.3 Μοντέλα Επικοινωνίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 Dreamweaver 1/7 Εισαγωγή Το Dreamweaver είναι ένας HTML editor που αναπτύχθηκε από την Macromedia. Είναι WYSIWYG (What You See Is What You Get),

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #5 η : Τυπογραφία στο web Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Περιεχόμενα Κατανόηση αρχών σχεδιασμού με γραμματοσειρές Κατανόηση των μονάδων μέτρησης που χρησιμοποιούνται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 1.1 Εισαγωγή... 16 1.2 Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός Ιστορική αναδρομή... 17 1.3 Αρχές πληροφοριακών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η HTML; Τί είναι οι ετικέτες (tags); Πώς είναι μια ετικέτα (tag);

Τι είναι η HTML; Τί είναι οι ετικέτες (tags); Πώς είναι μια ετικέτα (tag); Τι είναι η HTML; Η HTML είναι το ακρώνυμο από το Hyper Text Markup Language που σημαίνει γλώσσα χαρακτηρισμού υπερκειμένου. Η χρήση μιας γλώσσας χαρακτηρισμού σημαίνει ότι γράφεται πρώτα το κείμενο και

Διαβάστε περισσότερα

1. O FrontPage Explorer

1. O FrontPage Explorer 1. O FrontPage Explorer Στο παρελθόν, ο δηµιουργός µιας θέσης Ιστού έπρεπε να παρακολουθεί µόνος του τον τρόπο σύνδεσης των σελίδων του. Με το FrontPage Explorer µπορείτε να δηµιουργείτε ιστούς και να

Διαβάστε περισσότερα

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I)

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) Δημήτρης Μακρής Advanced Topics in Telecoms 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 2 Ο ΒΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML (HyperText Markup Language); Είναι μια γλώσσα σήμανσης (Markup) με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση σελίδων του Παγκόσμιου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Εντολέσ δικτυακών πρωτοκόλλων ςε Windows/Unix Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Εντολζσ δικτφου ςε Windows/Unix ε προηγούμενο εργαςτήριο παρουςιάςτηκαν οι παρακάτω εντολέσ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 5: Εισαγωγή στην HTML (Μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξιάδης Γεώργιος (ΠΕ86) -

Αλεξιάδης Γεώργιος (ΠΕ86) - 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML; HyperText Markup Language (Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου) Βασίζεται στην SGML (Standard Generalized Markup Language) που είναι ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: HTTP, Clients και Servers. (Web, το θεμέλιο του Σημασιολογικού Ιστού)

Ενότητα 1: HTTP, Clients και Servers. (Web, το θεμέλιο του Σημασιολογικού Ιστού) Ενότητα 1: HTTP, Clients και Servers (Web, το θεμέλιο του Σημασιολογικού Ιστού) Τα επίπεδα του Σημασιολογικού Ιστού Θα το βρούμε με πολλές μικρές παραλλαγές Θα ασχοληθούμε σε επόμενα εργαστήρια Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML 1 11.1 Γενική εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML HyperText Markup Language - Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου είναι η βασική γλώσσα με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Κατασκευή Ιστοσελίδων Παρουσίαση 3 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Οργάνωση Ιστοσελίδων Αρχές σχεδιασμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων Χαρακτηριστικά της HTML

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα Θ. Υπηρεσίες Internet. ρ. Ε. Μάγκος

Ιόνιο Πανεπιστήµιο. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα Θ. Υπηρεσίες Internet. ρ. Ε. Μάγκος Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής Ενότητα Θ ρ. Ε. Μάγκος Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ WEBMAIL ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ WEBMAIL ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ WEBMAIL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. URL Διεύθυνση WebMail... 3 2. Εγκατάσταση Πιστοποιητικού Ασφάλειας... 3 2.1 Εγκατάσταση Πιστοποιητικού στον Internet Explorer... 3 2.2

Διαβάστε περισσότερα

<a href="http://www.somepage.com/somepage.html">μετάβαση στο κείμενο</a>.

<a href=http://www.somepage.com/somepage.html>μετάβαση στο κείμενο</a>. HTML Τα αρχεία της HTML έχουν ετικέτες (tags) που ορίζουν τη δομή και τη μορφοποίηση των ιστοσελίδων. Οι περισσότερες HTML ετικέτες τις συναντούμε ως ζεύγη τα οποία ενεργούν στα περιεχόμενα μεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE)

ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE) ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Λογισμικό 2. Λογισμικό Λειτουργικού Συστήματος 3. Προσαρμοστικό Γραφικών Χρήστη 4. Λογισμικών Εφαρμογών 5. Διαφορά Μεταξύ Λογισμικού Λειτουργικού Συστήματος Και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003

Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Οδηγίες κατασκευής Ιστοσελίδων µε το πρόγραµµα FRONTPAGE 2003 Μάθετε σε 10 βήµατα να φτιάχνετε τις δικές σας ιστοσελίδες Βήµα 1ο ΕΕππιιµµέέλλεειιαα:: ΣΣάάββββααςς ΟΟββααδδίίααςς Σε αυτό το βήµα θα χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαιτήσεις εργασίας

1. Απαιτήσεις εργασίας ctxxxxx.html 1 η ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (WEB SITE) Ημερομηνία Παράδοσης: Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009 (Η εργασία είναι ατομική!!) 1. Απαιτήσεις εργασίας Θα πρέπει να δημιουργήσετε το web site μιας

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής 7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής Ερωτήσεις 1. Ποιος ο ρόλος των πρωτοκόλλων εφαρµογής και πώς χειρίζονται τις συνδέσεις δικτύου; 2. Γιατί κάθε πρωτόκολλο εφαρµογής ορίζει συγκεκριµένο τρόπο παρουσίασης των δεδοµένων;

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2019 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2019 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Το υλικό αυτό δίνεται στους μαθητές για τη σωστή μελέτη της διδαχθείσας ύλης του μέρους Β. Πρόκειται για ένα συμπαγή κορμό ερωτήσεων και ασκήσεων οι οποίες καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έως τώρα σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003.1 - Επιστήµη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήµατα Ακαδηµαϊκό έτος 2010 2011, Χειµερινό εξάµηνο Τελική Εξέταση: Σάββατο - 04/12/10, Ώρα: 08:30-11:30,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

1. Το Διαδίκτυο Α. Βασικές έννοιες Internet Παγκόσμιος Ιστός www HTTP FTP URL Υπερκείμενο: ISP

1. Το Διαδίκτυο Α. Βασικές έννοιες Internet Παγκόσμιος Ιστός www HTTP FTP URL Υπερκείμενο: ISP 1. Το Διαδίκτυο Α. Βασικές έννοιες Internet: είναι ένα σύνολο από υπολογιστές και επί μέρους δίκτυα ανά τον κόσμο που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους (κόμβοι και μέλη) ως επί το πλείστον μέσω τηλεφωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων. ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων. ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος H γλώσσα HTML Άλλες Βιβλιογραφικές πηγές για HTML http://www.w3schools.com/html/ http://www.it.uom.gr/project/html2/lessons.html

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

χρήστες και υπηρεσίες

χρήστες και υπηρεσίες ιδακτικό υλικό µαθητή χρήστες και υπηρεσίες Από όσα αναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι όποιος έχει τον κατάλληλο εξοπλισµό και έχει εξασφαλίσει τον τρόπο σύνδεσής του µε το ιαδίκτυο, µπορεί να το χρησιµοποιήσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 2 Μάθαµε στο προηγούµενο µάθηµα πώς να δίνουµε ονόµατα στις ιστοσελίδες µας, να βάζουµε χρώµα και γραφικά, ή ακόµα να δηµιουργούµε υπερσυνδέσµους σε κείµενο και εικόνες. Σήµερα µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

World Wide Web: Ο παγκόσµιος ιστός Πληροφοριών

World Wide Web: Ο παγκόσµιος ιστός Πληροφοριών Περιεχόµενα World Wide Web: Ο παγκόσµιος ιστός Πληροφοριών Εισαγωγή Ιστορική Αναδροµή Το ιαδίκτυο και το WWW Υπερκείµενο Εντοπισµός πληροφοριών στο WWW Search Engines Portals Unicode Java Plug-Ins 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού 1η διάλεξη Χαρακτηριστικά Μαθήματος Μάθημα προγραμματισμού (και όχι μόνον) Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη αν δεν έχετε καλή γνώση και αρκετή εμπειρία προγραμματισμού (Java)

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα. ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα

Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα. ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα µάθηµα Παρέχουν εργαλεία για τη διαχείριση: Μαθησιακών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΔΙΚΤΥΑ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΔΙΚΤΥΑ Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ 1Τι είναι ο Παγκόσµιος Ιστός; Λόγω της µεγάλης απήχησης του Παγκόσµιου Ιστού πολλές φορές ταυτίζουµε τον Παγκόσµιο Ιστό µε το Διαδίκτυο. Στην πραγµατικότητα αυτή η αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.5

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.5 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.5 Πνευματικά Δικαιώματα 2005 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Open eclass σε βήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML

Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Βασικές Ορίζει τον τύπο του αρχείου Ορίζει ένα αρχείο HTML Ορίζει ένα τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 5 Λογισµικό - Software Γιώργος Γιαγλής Το σηµερινό µάθηµα Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Day 1 Internet & (Browsers)

Day 1 Internet & (Browsers) ιαδίκτυο Day 1 Internet ιαδίκτυο & Υπηρεσίες Φυλλοµετρητές (Browsers) Μηχανές Αναζήτησης ΕκπαιδευτικοίΣτόχοιΗµέρας Να κατανοήσουµε τι είναι δίκτυο υπολογιστών Να γνωρίσουµε τις βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ηµιουργίας Εξετάσεων Adobe Περιεχόµενα:

Οδηγός ηµιουργίας Εξετάσεων Adobe Περιεχόµενα: Οδηγός ηµιουργίας Εξετάσεων Adobe Περιεχόµενα: 1. ιαδικασία δηµιουργίας Ηλεκτρονικών εξετάσεων Adobe...2 2. ηµιουργία Συντόµευσης Ηλεκτρονικών Εξετάσεων Adobe...2 2.1 Login µε δικαιώµατα διαχειριστή....2

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Το κείµενο που ακολουθεί είναι ένας σύντοµος οδηγός στο περιβάλλον προγραµµατισµού της γλώσσας Fortran, για τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Macromedia DreamWeaver 8.0.2. Παρουσίαση εργαλείου σχεδίασης διεπαφής χρήστη

Macromedia DreamWeaver 8.0.2. Παρουσίαση εργαλείου σχεδίασης διεπαφής χρήστη Macromedia DreamWeaver 8.0.2 Παρουσίαση εργαλείου σχεδίασης διεπαφής χρήστη ο Μέρος 1 : Βασικές Έννοιες Εισαγωγή στην επιφάνεια εργασίας Insert Bar Property Bar Panels 10' Building a Web Page Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

WEB HTML. Web HTML MIDI. Web 5.1: HTML LAN

WEB HTML. Web HTML MIDI. Web 5.1: HTML LAN 107 5 WEB Web HTML Perl PHP CGI Flash Plugin HTML MIDI Web HTML Web 5.1: HTML HTML HTML 5.1 Web Web HTML Web 24 LAN 5 WEB 108 Blog Web Web Web Blog PC 5.1 HTML HTML HTML html htm Windows HTML Macintosh

Διαβάστε περισσότερα

Το κάθε αρχείο έχει το δικό του όνομα που αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται με το σύμβολο της τελείας.

Το κάθε αρχείο έχει το δικό του όνομα που αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται με το σύμβολο της τελείας. ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Αρχεία Και Φάκελοι 2. Τύποι Αρχείων 3. Συσκευές Αποθήκευσης 4. Δημιουργία, Αποθήκευση Και Κλείσιμο Αρχείων 5. Μονάδες Μέτρησης Αποθήκευσης Αρχείων 6. Εφεδρικά Αντίγραφα 7. Προβολή Φακέλων

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Υπηρεσίες Internet ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 1977-1982 Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με ειδίκευση σε συστήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Πολυτεχνική Σχολή Παν/μίου Πατρών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 1977-1982 Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με ειδίκευση σε συστήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Πολυτεχνική Σχολή Παν/μίου Πατρών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικά στοιχεία Ονοματεπώνυμο: Νίκος Χατζηγιαννάκης Τόπος και ημερομηνία γέννησης: Μυτιλήνη, Λέσβος, 8/3/1960 Διεύθυνση: Μικρός Ασίας 2, 81100 Μυτιλήνη Επικοινωνία: 2251041688, FAX:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων ΙΙ ΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. CSS - Cascading Style Sheets

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων ΙΙ ΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. CSS - Cascading Style Sheets Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων ΙΙ ΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ CSS - Cascading Style Sheets Τι είναι τα CSS; Τα CSS (Διαδοχικά Φύλλα Στυλ) αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΜ:3524 ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ:883 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ INTERNET ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ HTML SQL (Structured Query Language\ PHP ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες οδηγίες για την πορεία δημιουργίας ιστοσελίδων

Χρήσιμες οδηγίες για την πορεία δημιουργίας ιστοσελίδων Χρήσιμες οδηγίες για την πορεία δημιουργίας ιστοσελίδων Η δημιουργία ιστοσελίδων και η φιλοξενία τους στο διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα άμεσο και εύκολο τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, προβολής και προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr

Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #1 η : Οργάνωση & στόχοι μαθήματος, καλές αρχές σχεδιασμού στο web, τα μεγαλύτερα λάθη στον web σχεδιασμό Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr 1 Στόχοι μαθήματος Κατανόηση της

Διαβάστε περισσότερα

ICOP - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - INTERNET WEBMARKETING ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ICOP - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - INTERNET WEBMARKETING ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Θρασυμάχου 14, Αθήνα - 6ος όροφος Τηλέφωνο: 210 2139880 Fax: 210 2139916 E-mail: sales@icop.gr www.icop.gr ICOP - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - INTERNET WEBMARKETING ΠΡΟΣΦΟΡΑ Ημερομηνία.. E-mail. Όνομα υπευθύνου Εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα