1 st Greek Scientific Congress on Dance & Music.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1 st Greek Scientific Congress on Dance & Music. www.elepex.gr"

Transcript

1 1 ο Πανελλήνιο Επιστηµονικό Συνέδριο Χορού και Μουσικής 1 st Greek Scientific Congress on Dance & Music Ο Πόντος στην Ευρωπαϊκή ραµατική και Μελοδραµατική Παραγωγή: Ο Μιθριδάτης και οι Πολιτικές του ιαστάσεις. Ι. Πλεµµένος Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδηµία Αθηνών Εισαγωγή Ο Πόντος είναι µια ιστορική περιοχή που δεν έχει εµπνεύσει µόνο έλληνες ποιητές και µουσικούς αλλά και ευρωπαίους καλλιτέχνες µεγάλου βεληνεκούς. Η παρούσα µελέτη επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή δραµατική και µελοδραµατική επεξεργασία του Πόντου από την εποχή του Μπαρόκ µέχρι και τον 20 ο αιώνα. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι καλλιτέχνες αξιοποιούν την ελληνιστική περίοδο, όταν ιδρύθηκε το Βασίλειο του Πόντου, η πιο ένδοξη ίσως περίοδος της ιστορίας του Πόντου. Από τα ιστορικά πρόσωπα της περιόδου, χρησιµοποιείται κυρίως ο Μιθριδάτης ΣΤ ( π.χ.) 1, που έµεινε γνωστός µε την επωνυµία Μέγας και Ευπάτωρ, και βασίλεψε στον Πόντο από το 119 περίπου µέχρι το 63 π.χ.. Ο Μιθριδάτης είχε ελληνική και περσική καταγωγή, ανάγοντας την καταγωγή του στον Μέγα Αλέξανδρο και στον αρείο Α της Περσίας. Ο Μιθριδάτης ήταν ο 6ος κατά σειράν βασιλιάς του οίκου των Μιθριδατιδών, και κατόρθωσε να επεκτείνει το βασίλειό του, αναλαµβάνοντας τον έλεγχο της Αρµενίας και της Κολχίδας. Προβάλλοντας την εικόνα του υπέρµαχου του Ελληνισµού υποκίνησε την κοινωνική εξέγερση των ελληνικών πόλεων που βρίσκονταν υπό ρωµαϊκή κατοχή. Προσπαθώντας να αποτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των Ρωµαίων στη µικρασιατική χερσόνησο, κήρυξε το 88 π.χ. τον πόλεµο κατά των Ρωµαίων (Α Μιθριδατικός πόλεµος) που τελείωσε το 85 π.χ. µε τη συνθήκη της αρδάνου του Ελλησπόντου. Ο Μιθριδάτης έγινε φόρου υποτελής στη Ρώµη, παρέδωσε το στόλο του και πλήρωσε πολεµική αποζηµίωση 2.

2 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, Ο Β Μιθριδατικός πόλεµος ξεκίνησε µε την εισβολή των Ρωµαίων στο βασίλειο του Πόντου και έληξε µε τη νίκη του Μιθριδάτη και την απώθηση των Ρωµαίων. Ο Γ Μιθριδατικός πόλεµος ξεκίνησε το 73 π.χ. µε αφορµή την παραχώρηση του βασιλείου της Βιθυνίας στους Ρωµαίους από τον Νικοµήδη. Αρχικά τα ποντιακά στρατεύµατα νίκησαν τους Ρωµαίους στη Χαλκηδόνα, αλλά στη συνέχεια ο Μιθριδάτης ηττήθηκε από τον Λούκουλλο έξω από την Κύζικο και κατόπιν από τον Ποµπήιο. Στη συνέχεια προσπάθησε να αναδιοργανώσει το στρατό του στο βασίλειο του Βοσπόρου. Ωστόσο, η εξέγερση του γιου του Φαρνάκη Β και η αδυναµία του να βρει λύσεις τον οδήγησαν στην αυτοκτονία το 63 π.χ. στο Παντικάπαιο (Κιµµέριος Βόσπορος). Στην ευρωπαϊκή δραµατουργία η ιστορία του Μιθριδάτη χρησιµοποιήθηκε τόσο από το θέατρο όσο και από την όπερα. Μεγάλοι δηµιουργοί της εποχής, όπως ο Ρακίνας, ο Βιβάλντι και ο Μότσαρτ, αξιοποίησαν τα γεγονότα της ζωής τους, ιδίως τη σύγκρουσή τους µε τους Ρωµαίους. Η εργασία αυτή αποβλέπει στο να φωτίσει διάφορες χρήσεις του Πόντου στην ευρωπαϊκή δραµατουργία, κυρίως όµως τις πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις του. Τον 17 ο αιώνα, η θεατρική και µουσική δραστηριότητα ανήκε στις αυλές, τους ευγενείς, τα µοναχικά τάγµατα, τις Ακαδηµίες και τα πανεπιστήµια 3. Οι αλληγορίες που έκρυβαν οι αρχαίες διηγήσεις εξυπηρετούσαν τους πολιτικούς και διδακτικούς σκοπούς των θεσµών αυτών, µε αποτέλεσµα το θέατρο να τροφοδοτείται από αυτές. Ο Μιθριδάτης στο ράµα Η παλαιότερη δραµατική επεξεργασία του Πόντου θεωρείται το έργο Ο θάνατος του Μιθριδάτη - La Mort de Mitridate (1636) του γάλλου συγγραφέα και δραµατουργού Gauthier de Costes, γνωστού ως Calprenède (1609 ή ) 4. Ο Calprenède σπούδασε στην Τουλούζη αλλά εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εντάχθηκε στη βασιλική φρουρά, και το 1650 διορίστηκε ανώτερος αυλικός του παλατιού. Έγραψε και άλλες έργα µε κλασική θεµατολογία, όπως Cassandre ( ) και Cléopâtre (1648). Οι πηγές του Μιθριδάτη του Calprenède ήταν: α) οι Παράλληλοι βίοι του Πλουτάρχου (όπου η περιγραφή του θανάτου του Μιθριδάτη εντάσσεται στη ζωή του Ποµπήιου, του Σίλα και του Λούκουλου), β) οι Μιθριδατικοί Πόλεµοι από την Ρωµαϊκή Ιστορία του Annaeus Florus (βιβλίο 3, κεφάλαιο 5) και γ) η Ρωµαϊκή

3 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, Ιστορία του Αππιανού (βιβλίο 12, κεφάλαια 15 και 16) που αναφέρεται στον θάνατο του Πόντιου βασιλιά. Ο Calprenède µεταφέρει το σκηνικό του έργου στη Σινώπη που συνδέεται µε τον Μιθριδάτη ως ο τόπος όπου ο Ποµπήιος έστειλε το σώµα του για να ενταφιαστεί. Η επιλογή αυτή βασίστηκε ίσως και στο δισύλλαβο όνοµα της πόλης που µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευκολότερα στον γαλλικό αλεξανδρινό στίχο από τη µάλλον µακρόσυρτη λέξη Παντικάπαιο (Panticapée). Η Σινώπη ήταν η πρωτεύουσα του Πόντου υπό τον Μιθριδάτη στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και τόπος γεννήσεως του ιογένη. Η υπόθεση του έργου στηρίζεται στην προδοσία του Μιθριδάτη από τον γιο του Φαρνάκη, που δελεάζεται από τις υποσχέσεις των Ρωµαίων για ανάληψη της εξουσίας. Τελικά, ο προδοµένος πατέρας αυτοκτονεί για να µην πέσει στα χέρια των Ρωµαίων και ο προδότης γιος εκτελείται από τους Ρωµαίους. Οι χαρακτήρες του έργου είναι οι Ποµπήιος (Pompee), Αιµίλιος (Emile), Ρωµαίος διοικητής, Φαρνάκης (Pharnace), Μιθριδάτης (Mitridate), Μένανδρος (Menandre), διοικητής του ιππικού του Μιθριδάτη, Υψικράτεια (Hypsicratee), σύζυγος του Μιθριδάτη, Βερενίκη (Berenice), σύζυγος του Φαρνάκη, και οι κόρες του Μιθριδάτη Μιθριδάτις (Mitridatie) και Νύσσα (Nise). Στις ιστορικές πηγές, η Υψικράτεια, φέρεται ως η µόνη από τις γυναίκες του Μιθριδάτη που τον αγάπησε ειλικρινά, αν και περιγράφεται ως ανδρογυναίκα, η Βερενίκη, γυναίκα του Φαρνάκη, καταγόταν από τη Χίο και συγκαταλέγεται στις γυναίκες του Μιθριδάτη που είχε κλείσει στον γυναικωνίτη, ενώ η Νύσσα, τέταρτη κόρη του Μιθριδάτη, παντρεύτηκε τον Πτολεµαίο της Αιγύπτου και σκοτώθηκε µαζί µε τον πατέρα της το 63 π.χ. Ο Μιθριδάτης φέρεται ότι είχε πολλές γυναίκες και πολλά νόθα παιδιά µε περσικά ονόµατα 5. εν γνωρίζουµε σε ποιο θέατρο ανέβηκε το έργο, αλλά έµµεσες µαρτυρίες υποδεικνύουν το Hôtel de Bourgogne του Παρισιού. Ο Θάνατος του Μιθριδάτη γνώρισε πάντως µεγάλη επιτυχία, σύµφωνα µε σύγχρονες µαρτυρίες που περιγράφουν τον Calprenède να περπατά µε πολυτελή αµφίεση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Το έργο συµπεριελήφθη στον κατάλογο των έργων που προτιµούσε ο διάσηµος καρδινάλιος Richelieu 6, ενώ παιζόταν µέχρι το Ο Θάνατος του Μιθριδάτη φαίνεται επίσης ότι απέβη το διαβατήριο του Calprenède για την είσοδό του στους υψηλούς κύκλους της αυλής 8.

4 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, Η τραγωδία του Calprenède έχει και σηµαντικές πολιτικές διαστάσεις. Ο πόλεµος, η ειρήνη, ο στασιασµός και η εξουσία είναι τα πολιτικά ζητήµατα που αντιµετωπίζουν οι χαρακτήρες του. Ο Θάνατος του Μιθριδάτη ευθυγραµµίζεται µε εκείνα τα έργα των αρχών της δεκαετίας του 1630 που δραµατοποιούν το ανθρώπινο κόστος της ρωµαϊκής επέκτασης κατά τη διάρκεια της δηµιουργίας της αυτοκρατορίας της. Σύγχρονοι σχολιαστές και κριτικοί προσεγγίζουν το έργο του Calprenède µε όρους αντίστασης και συνεργασίας µε τον κατακτητή, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Μιθριδάτη και του Φαρνάκη, που αντιµετωπίζουν καταστάσεις ιµπεριαλισµού και αποικιοκρατίας 9. Ο «επαναστάτης γιος» (le fils révolté) και ο «ταπεινωµένος πατέρας» (le père humilié) είναι επίσης κοινοί τόποι του µπαρόκ. Βρισκόµαστε στο τέλος µιας εποχής. Ο παρατεταµένος πόλεµος που είχε κηρύξει ο Μιθριδάτης ενάντια στη Ρώµη βρίσκεται στο τέλος του. Ο Πόντος είναι ο τελευταίος προµαχώνας που αντέχει ενάντια στη Ρώµη. Για σαράντα χρόνια ο Μιθριδάτης ήταν «ο τρόµος της Ρώµης» - la terreur de Rome (III.1.642). Ο Calprenède ζωγραφίζει µια ελάχιστα κολακευτική εικόνα µιας ανερχόµενης αυτοκρατορίας, όπως η Ρώµη, που χρησιµοποιεί αθέµιτα µέσα για να πραγµατοποιήσει τους σκοπούς της. Ανίκανη να κερδίσει µια αποφασιστική νίκη επί του Μιθριδάτη, η Ρώµη βρίσκει τη λύση στο πρόσωπο του γιου του Φαρνάκη, που, µε απειλές και υποσχέσεις, πείθεται να προδώσει τον πατέρα του. Η τακτική της Ρώµης είναι το «ιαίρει και βασίλευε». Ο Μιθριδάτης προσπαθεί να πείσει τον Φαρνάκη ότι δεν πρέπει να εµπιστεύεται τη Ρώµη (IV ) και ότι θα τον χρησιµοποιήσει µόνο για όσο χρόνο εξυπηρετούνται τα συµφέροντά της (ll ). Η σύγκρουση του Μιθριδάτη µε τη Ρώµη αντιπροσωπεύει τη διαφωνία δύο κόσµων, µιας παλαιάς τάξης πραγµάτων εναντίον µιας νέας. Ο Πόντος τοποθετείται µεταξύ του Μιθριδατικού παρελθόντος του και του Ρωµαϊκού µέλλοντός του. Ο Μιθριδάτης συµβολίζει τις αξίες και έναν τρόπο ζωής που είναι ασύµβατος µε τη νέα τάξη που εγκαθιδρύει η Ρώµη. Αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής βασισµένο στο άτοµο, στο να είναι κανείς κύριος του εαυτού του. Όπως και ο Πόντος, έτσι και ο ίδιος είναι ο τελευταίος προµαχώνας των ξεπερασµένων ιδανικών, διότι ο κόσµος είναι τώρα εχθρικός απέναντι σε τέτοιες αξίες. Για αυτόν, η «ιδιότητα του βασιλιά» - la qualité de Roy (IV ) είναι ακόµα σηµαντική, όπως σηµαντικοί είναι και οι οικογενειακοί δεσµοί, η συζυγική αγάπη, η τιµή, η δόξα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία της δράσης.

5 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, Τρεις δεκαετίες περίπου αργότερα, εµφανίζεται το έργο του µεγάλου γάλλου συγγραφέα και ποιητή Jean Racine ή Ρακίνα Mithridate (1673). Ο Ρακίνας ( ) αντλούσε τα θέµατά του από την αρχαιότητα ή τη µυθολογία και έγινε πολύ δηµοφιλής µε τα έργα του που εξετάζουν την τυφλή, εµπαθή αγάπη. Από τα πρόσωπα του έργου του Calprenède, έχουν αφαιρεθεί οι δύο Ρωµαίοι Ποµπήιος και Αιµίλιος, έχουν παραµείνει ο Μιθριδάτης και ο Φαρνάκης, ενώ εισάγονται ο έτερος γιος του Μιθριδάτη Ξιφάρης (Xiphare), η αγαπηµένη του Μιθριδάτη Μονίµη (Monime), ο έµπιστος του Μιθριδάτη Αρβάτης (Arbate) και ο υπηρέτης του Μιθριδάτη Αρκάς (Arcas). Ο Ξιφάρης ήταν γιος του Μιθριδάτη από τη Στρατονίκη. Η Μονίµη ήταν η πιο φηµισµένη από τις γυναίκες του, µε την οποία παρέµεινε για πολλά χρόνια ερωτευµένος, αλληλογραφώντας µε φλογερά γράµµατα, αν και τελικά την έκλεισε και αυτή στον γυναικωνίτη. Το έργο στήνεται στο Νυµφαίο, ένα λιµάνι στη σηµερινή χερσόνησο της Κριµαίας στη Μαύρη θάλασσα. Ο Μιθριδάτης έχει ηττηθεί από τους Ρωµαίους και θεωρείται νεκρός. Οι δυο γιοι του ερωτεύονται τη Μονίµη. Ο Ξιφάρης είναι ο καλός γιος που ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, ενώ ο Φαρνάκης είναι ο αντιδραστικός, που συνοµιλεί µε τον εχθρό. Η Μονίµη είναι κρυφά ερωτευµένη µε τον Ξιφάρη και ζητά την προστασία του από τον Φαρνάκη. Αποκαλύπτεται όµως ότι ο Μιθριδάτης δεν είναι νεκρός και ο θάνατός του επινοήθηκε από τον ίδιο για να καλύψει τη φυγή του. Όταν ο Μιθριδάτης επιστρέφει στο Νυµφαίο, ο Ξιφάρης συντάσσεται µαζί του, ο Φαρνάκης ακολουθεί ενδοτική στάση και η Μονίµη αρνείται να παντρευτεί τον Μιθριδάτη. Τελικά, ο Μιθριδάτης αυτοκτονεί γα να µην πέσει στα χέρια των Ρωµαίων, αγνοώντας ότι ο Ξιφάρης τους έχει µόλις απωθήσει. Ενώπιον του ψυχορραγούντος Μιθριδάτη, όλα αλλάζουν: ο Φαρνάκης µετανοεί, και ο Μιθριδάτης ενώνει τη Μονίµη µε τον Ξιφάρη, τον οποίο ορίζει διάδοχό του 10. Στην εισαγωγή του, ο Ρακίνας υποστηρίζει ότι το έργο του βασίζεται στις ιστορικές πηγές, αλλά στην πραγµατικότητα το µόνο που χρησιµοποιεί από αυτές είναι τα ονόµατα και τη σύγκρουση µεταξύ της Ρώµης και του Πόντου. Ούτε η Οιδιπόδεια ερωτική ιστορία, ούτε η δολοφονία του Μιθριδάτη από τους Ρωµαίους δεν αναφέρεται στις αρχαίες πηγές 11. Στο πολιτικό επίπεδο, το έργο θέτει το θέµα της σχέσης των Γάλλων µε τον υπόλοιπο κόσµο στο πλαίσιο της ανάπτυξης της αποικιοκρατικής ιδέας. Μέχρι το 1673, οι Γάλλοι είχαν ήδη εξαπολύσει το πρώτο τους µεγάλο αποικιοκρατικό κύµα (το δεύτερο θα ερχόταν µε τον Ναπολέοντα). Το

6 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, έργο θεωρείται µια από τις πολλές φωνές σε ένα πολιτικά φορτισµένο διάλογο για την εξωτερική πολιτική, καθώς οι Γάλλοι επέβαλλαν βίαια την ηγεµονία τους στην Ευρώπη, αµφισβητώντας τη δύναµη των Αψβούργων και καλλιεργώντας µια στρατηγική συµµαχία µε τους Οθωµανούς 12. Υπενθυµίζεται ότι µια δεκαετία µόλις αργότερα (1683) οι Οθωµανοί έφταναν στις πύλες της Βιέννης, µε τους Γάλλους να αποφεύγουν επιµελώς να στείλουν ενισχύσεις στους Χριστιανούς αδελφούς τους. Αν ο Μιθριδάτης δεν κατάφερε να φτάσει στη Ρώµη από την πίσω πόρτα όπως σχεδίαζε, οι Οθωµανοί πρόλαβαν να φτάσουν στις πύλες της Βιέννης, ακολουθώντας τα σχέδια που προεικονίζονται στον Μιθριδάτη του Ρακίνα: «Αµφιβάλετε ότι ο Εύξεινος µπορεί να µε βγάλει σε δυο µέρες / στα µέρη όπου ο ούναβης τελειώνει τον δρόµο του; / ότι ο Σκύθης που µαζί µου έχει ορκιστεί συµµαχία / στης Ευρώπης τα µέρη δεν θα µου επιτρέψει την είσοδο;» ( ) 13. Οι Οθωµανοί και οι Αψβούργοι, µε τις επικράτειές του να συνορεύουν, βρίσκονταν σε επιφυλακή καθ όλη τη διάρκεια του 17 ου αιώνα. Ο Λουδοβίκος Ι καλλιέργησε επιµελώς σχέσεις µε τους Οθωµανούς, εκµεταλλευόµενος την ένταση Αψβούργων και Οθωµανών για να αποσπάσει την προσοχή των Αψβούργων από τα δικά του επεκτατικά σχέδια στην Ευρώπη. Για να αποφύγει την εχθρότητα των Αψβούργων, φρόντισε να νυµφευτεί τη Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας. Αν και οι Γάλλοι είχαν διακριτικά βοηθήσει τους Ενετούς στην πολιορκία του Χάνδακα το 1669 από τους Οθωµανούς, η επίσηµη πολιτική τους ήταν φιλική προς αυτούς. Αν και υπήρχαν και στη Γαλλία φωνές εναντίον της πολιτικής αυτής (όπως του Λάιµπνιτζ), ο Ρακίνας επέλεξε να προβάλει ένα ανατολίτη ήρωα στη γαλλική σκηνή. Με τον τρόπο αυτό, εµµέσως απέρριπτε τα αισθήµατα των Αψβούργων εναντίον των Οθωµανών και υπεράσπιζε την κρυφή Γαλλική ατζέντα. Ο Ρακίνας κάνει εκτεταµένη χρήση της ιστορικής γεωγραφίας του Πόντου στα χρόνια του Μιθριδάτη. Μια ολόκληρη παρέλαση ονοµάτων από ποταµούς, οροσειρές, περιοχές και φυλές του Πόντου κατακλύζει ολόκληρο το έργο µε µαγικό τρόπο, επιτείνοντας το µυστήριο και τη γοητεία για την Ανατολή, ειδικά για την περιοχή όπου οι Οθωµανοί είχαν τοποθετήσει τα όρια της ύσης τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η θαλάσσια περιοχή, η έδρα της επικράτειας του Μιθριδάτη, ήταν κλειστή στους δυτικούς από τους Οθωµανούς κατά τον 17 ο αιώνα. Η απαγόρευση είχε αυξήσει τη γοητεία αυτής της περιοχής (που βρισκόταν κοντά στην επίσης µυθική Κολχίδα της Μήδειας και του Ιάσωνα) και είχε ενισχύσει το σύγχρονο µυστήριο του Μιθριδάτη.

7 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, Η κυριαρχία του Μιθριδάτη πάνω στην τεράστια και ετερογενή αυτή έκταση επιβεβαιώνει τη θέση του ως µεγάλου στρατηλάτη, αφού ελέγχει όλο αυτόν τον πλούτο των πληροφοριών. Γνωρίζει κάθε γωνιά της επικράτειάς του και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές, όπως αντιλαµβανόµαστε από µια αποστροφή του: «κάποια φορά απροειδοποίητα διέσχισα τον ποταµό Φάση / και από εκεί, φτάνοντας στους πρόποδες του Καυκάσου / όπου τα πλοία για τον Εύξεινο ετοιµάζονται / ξαναβρήκα του δικού µου στρατοπέδου τους άλλους γρήγορα» ( ) 14. Γι αυτόν είναι µια οικεία περιοχή που για σαράντα χρόνια τη διεκδικούσε και την υπερασπιζόταν εναντίον των Ρωµαίων. Η ελληνικότητα πάντως του Πόντου και του βασιλείου του Μιθριδάτη επιβεβαιώνεται σε πολλά σηµεία του έργου του Ρακίνα, όπως όταν η Μονίµη µιλά για την καταγωγή της: «η Έφεσος είναι η πατρίδα µου, αλλά κατάγοµαι / από προγόνους, κύριέ µου, ή ήρωες που κάποτε / η ανδρεία τους στους Έλληνες τους ανέβασε πάνω και από βασιλιάδες. / Ο Μιθριδάτης µε είδε: η Έφεσος και η Ιωνία / στην ωραία του αυτοκρατορία ενώθηκαν» ( ) 15. Ο Μιθριδάτης στην όπερα Τον 18 ου αιώνα ο Μιθριδάτης ενέπνευσε περισσότερες από είκοσι όπερες. Η πρώτη µεγάλη παραγωγή θεωρείται η πεντάπρακτη όπερα Mitridate Eupatore (Ο Μιθριδάτης Ευπάτωρ) του Alessandro Scarlatti σε λιµπρέτο του Girolamo Frigimelica Roberti που έκανε πρεµιέρα στο Teatro San Giovanni Grisostomo της Βενετίας στις 5 Ιανουαρίου Αν και η πρεµιέρα ήταν αποτυχία, η όπερα θεωρείται σήµερα ως µια από τις λαµπρότερες όπερες του Scarlatti 16. Το λιµπρέτο αποστασιοποιείται αρκετά από τον Ρακίνα, καθώς αναφέρεται σε ένα άλλο πρωιµότερο επεισόδιο της ζωής του Μιθριδάτη. Στους χαρακτήρες εισάγονται για πρώτη φορά η µητέρα του Μιθριδάτη Στρατονίκη, η αδελφή του Λαοδίκη, ο σύζυγος της Λαοδίκης Νικοµήδης, βασιλιάς της Βιθυνίας και ο στρατηγός του Μιθριδάτη Πελοπίδας. Υπάρχουν και σιωπηλοί ρόλοι, όπως πατέρας του Μιθριδάτης ο Ευεργέτης, ο Πτολεµαίος, βασιλιάς της Αιγύπτου και η αδελφή του Κλεοπάτρα. Το λιµπρέτο του Roberti βασίζεται στο πέρασµα της βασιλείας του Πόντου από τον Μιθριδάτη Ε τον αποκαλούµενο Ευεργέτη ( π.χ.) στον γιο του Μιθριδάτη ΣΤ τον Ευπάτορα. Ο Μιθριδάτης Ε πέθανε δολοφονηµένος στη Σινώπη από µέλη της οικογένειάς του, και επειδή ο Μιθριδάτης ΣΤ ήταν ακόµα µικρός, την αντιβασιλεία άσκησε η µητέρα του Λαοδίκη. Ο Ευεργέτης αρχικά συνέχισε την πολιτική της συµµαχίας µε τη Ρώµη που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του Μιθριδάτης

8 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, ο Φιλοπάτωρ. Έγινε γρήγορα όµως το κόκκινο πανί για τη Ρώµη, όταν αρνήθηκε να επιστρέψει την επαρχία της Φρυγίας που του είχαν υποσχεθεί οι Ρωµαίοι και αργότερα την ανακάλεσαν, διατηρώντας την στην κατοχή του. Επίσης αύξησε τη δύναµη του βασιλείου του από τον γάµο της κόρης του Λαοδίκης µε τον βασιλιά της Καππαδοκίας Αριαράτη ΣΤ. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από ελληνικές τάσεις, που εκδηλώθηκαν µε γενναιόδωρες δωρεές του στην Αθήνα και τη ήλο και τον µεγάλο σεβασµό του για τον ελληνικό Θεό Απόλλωνα. Η δράση εκτυλίσσεται στην πόλη της Σινώπης. Στο αρχαίο βασίλειο του Πόντου, ο Φαρνάκης έχει καταλάβει τον θρόνο, σκοτώνοντας τον βασιλιά και παίρνοντας για σύζυγό του τη γυναίκα του Στρατονίκη. Η κόρη του δολοφονηµένου βασιλιά, Λαοδίκη, έχει παντρευτεί µε τον δειλό Νικοµήδη και ο γιος του, Μιθριδάτης Ευπάτωρ, έχει βρει καταφύγιο στην Αίγυπτο. Ο Μιθριδάτης και η σύζυγός του Υψικράτεια φθάνουν στην αυλή του Πόντου µεταµφιεσµένοι σε Αιγύπτιους πρεσβευτές. Υπόσχονται το κεφάλι του Μιθριδάτη στον σφετεριστή βασιλιά και τη βασίλισσα σε αντάλλαγµα για ειρήνη µεταξύ της Αιγύπτου και του Πόντου. Η µητέρα του Μιθριδάτη συγκατατίθεται στον θάνατο του γιου της. Ο Μιθριδάτης συναντά την αδελφή του Λαοδίκη και αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητά του. Ο Μιθριδάτης και η Υψικράτεια δολοφονούν τον Φαρνάκη και τη Στρατονίκη, και ο Νικοµήδης αναγγέλλει στον λαό την επιστροφή του νόµιµου βασιλιά τους. Στο λιµπρέτο τα ιστορικά γεγονότα έχουν κάπως παραλλαχθεί: ο σύζυγος της αδελφής του Μιθριδάτη Λαοδίκης ονοµάζεται Νικοµήδης και είναι βασιλιάς της Βιθυνίας και όχι Αριαράθης βασιλιάς της Καππαδοκίας 17. Η µητέρα του ονοµάζεται Στρατονίκη αντί για Λαοδίκη. Ο Πελοπίδας ήταν πράγµατι στρατηγός του Μιθριδάτη ΣΤ, αλλά αργότερα στον Α Μιθριδατικό πόλεµο (88-84 π.χ.). Οι πολιτικές διαστάσεις του έργου συνδέονται µε τη Βενετία που την εποχή εκείνη ήταν ακόµα θαλάσσια δύναµη, και συνδεόταν µε τον ελληνικό κόσµο µέσω της κατοχής µεγάλων λιµανιών της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων. Η δε ανακατάληψη της εξουσίας του Πόντου από τον διάδοχο του Μιθριδάτη Ε, που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο, αντιστοιχεί µε την ανακατάληψη των Ενετικών κτήσεων από τους Οθωµανούς το 1685 (που τις διατήρησαν µέχρι το 1815). Τριάντα χρόνια αργότερα συναντάµε άλλη µια αξιοσηµείωτη όπερα µε θέµα τον Μιθριδάτη από τον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη Nicola Porpora σε λιµπρέτο του Filippo Vanstriper µε τίτλο Mitridate, Re di Ponto που ανεβαίνει στις 7 Φεβρουαρίου 1730

9 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, στο θέατρο Capranica της Ρώµης και το 1736 στο Λονδίνο. Οι χαρακτήρες του έργου είναι οι Λαοδίκεια (Laodice), µνηστή του Μιθριδάτη, Ξιφάρης (Sifare), γιος του Μιθριδάτη, Φαρνάκης (Farnace), πρωτότοκος γιος του Μιθριδάτη, Ισµήνη (Ismene), κόρη του βασιλιά των Πάρθων, Αρβάτης (Arbate), κυβερνήτης του Νυµφαίου. Ο λιµπρετίστας του Porpora, Filippo Vanstriper συνέθεσε το λιµπρέτο βασιζόµενος στον Ρακίνα και γράφοντάς το ολόκληρο για φωνή καστράτων, καθώς ο πάπας είχε απαγορεύσει τις γυναίκες τραγουδίστριες. Η δεύτερη εκδοχή της ιστορίας του Μιθριδάτη, σε λιµπρέτο του Gavardo da Gavardo, στο θέατρο του Χαίντελ στο Λονδίνο το 1736, ερµηνεύτηκε επί σκηνής από ένα αστραφτερό θεατρικό καστ µεταξύ των οποίων ο διάσηµος καστράτο Farinelli. Από πολιτική άποψη, η όπερα τονίζει τη νίκη των Ρωµαίων επί του Μιθριδάτη ως µια ένδοξη σελίδα της ιστορίας της Ρώµης, της πόλης όπου δόθηκε η πρεµιέρα. Το γεγονός αυτό υπεµφαίνεται από την αφιέρωση της πρεµιέρας του έργου στον Καρδινάλιο Pier Luigi Carrafa ( ) 18. Ο Carrafa καταγόταν από την πριγκιπική οικογένεια των Belvedere, διορίστηκε διοικητής του Camerino (1703) και της Ancona (1705), χειροτονήθηκε βοηθός επίσκοπος του Ποντιφικού Θρόνου και νούντσιος της Τοσκάνης (1713), γραµµατέας προπαγάνδας (1717) και σύµβουλος της Ιεράς Εξέτασης (1724). Καρδινάλιος εξελέγη το 1728 µε τον τίτλο του S. Lorenzo in Panisperna και τον επόµενο χρόνο commendatario (ηγούµενος της Ferraria), ενώ τη χρονιά που ανέβηκε η όπερα ήταν µέλος του κονκλάβιο του 1730 που εξέλεξε ως πάπα τον Κλήµη ΙΒ. Άλλη µια τριακονταετία µετά την παράσταση του Λονδίνου γράφεται η όπερα Mitridate, re di Ponto (K. 87 (74a)), από τον Wolfgang Amadeus Mozart που ανέβηκε στο Regio Ducal Teatro του Μιλάνου στις 26 εκεµβρίου Tο λιµπρέτο ανήκει στον Vittorio Amadeo Cigna-Santi που βασίστηκε στο έργο του Ρακίνα από την Ιταλική µετάφραση του Giuseppe Parini. Εδώ η αγαπηµένη του Μιθριδάτη ονοµάζεται Ασπασία, ο Ρωµαίος στρατηγός είναι ο Marzio (αντί του Ποµπήιου), ενώ παραµένουν οι Ξιφάρης, Φαρνάκης και Ισµήνη, πριγκίπισσα των Πάρθων. Ο Μότσαρτ έγραψε τον Μιθριδάτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία το Η όπερα ήταν µια επιτυχία, καθώς ανέβηκε 21 φορές, παρά τις αµφιβολίες για το νεαρό της ηλικίας του Μότσαρτ, που ήταν τότε 14 ετών 19. Η πολιτική διάσταση του έργου έγκειται στην καταγωγή του συνθέτη από το Σάλτζµπουργκ της Αυστρίας, στην αυτοκρατορία της οποίας ανήκε τότε η περιοχή

10 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, του Μιλάνο, όπου ανέβηκε η όπερα. Ο Μότσαρτ ξεκίνησε µε τον πατέρα του στις 13 εκεµβρίου 1769 για τον πρώτο γύρο της Ιταλίας, που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου Κατά τη διάρκεια της πρώτης παραµονής του στο Μιλάνο, τον Μάρτιο του 1770, έλαβε την παραγγελία για την όπερα από τον Αυστριακό διοικητή της πόλης, κόµη Carl Firmian, ο οποίος πατρονάρισε και άλλα έργα του νεαρού συνθέτη. Ο νεαρός Μότσαρτ φιλοξενήθηκε και ευωχήθηκε επίσης αρκετές φορές στην οικία του Αυστριακού διοικητή. Ο λιµπρετίστας Cigna-Santi από το Τορίνο ( ) ήταν επίσης ευνοούµενος του παντοδύναµου λιµπρετίστα Pietro Metastasio, βασιλικού ποιητή της Αυστριακής αυλής. Επρόκειτο για µια αντιστροφή ρόλων. Αν έναν αιώνα νωρίτερα, ο Ρακίνας χρησιµοποιούσε το θέµα για να πλήξει του Αψβούργους, ο Μότσαρτ έπαιρνε την «εκδίκησή» του ταυτίζοντας τους νικητές Ρωµαίους µε την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ενώ στο γαλλικό πρότυπο οι Ρωµαίοι στρατηγοί δεν εµφανίζονται, στο λιµπρέτο του Μότσαρτ κάνουν έντονη την παρουσία τους. Με τη βοήθεια του Αυστριακού διοικητή, ο Μότσαρτ κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο µέσα σε δέκα µόλις εβδοµάδες. Η παράσταση διήρκεσε περίπου έξι ώρες µαζί µε τα συνηθισµένα µπαλέτα που παρεµβάλλονταν µεταξύ των πράξεων. Επιδοκιµάστηκε πολύ και της επιτράπηκε να τρέξει σχεδόν για άλλες είκοσι παραστάσεις. Το θέµα της σύγκρουση µεταξύ δύο αδελφών (του Ξιφάρη και του Φαρνάκη) που αγαπούν την ίδια γυναίκα υιοθετήθηκε αργότερα από τον Schiller στη Νύφη της Μεσσήνης (1803). Ο Μιθριδάτης στη λογοτεχνία Ο Μιθριδάτης λέγεται ότι είχε επιδιώξει να καταστήσει τον εαυτό του απρόσβλητο στο δηλητήριο, µε τη λήψη αυξανόµενων δόσεων από δηλητήρια για να µάθει να τα αντέχει, και µε τη δηµιουργία ενός «συνολικού αντιδότου» για να τον προστατεύσει από όλα τα γήινα δηλητήρια. Ο ποιητής Α. Ε. Housman ( ) υπαινίσσεται την παράδοση αυτή στην τελευταία στροφή του ποιήµατός του Terence, «This Is Stupid Stuff» που ανήκει στη συλλογή του A Shropshire Lad (1896), έναν κύκλο εξήντα τριών ποιηµάτων. Το ποίηµα χωρίζεται σε δύο µέρη. Στο πρώτο µέρος δεκατέσσερις στίχοι απευθύνονται στον ποιητή, ο οποίος υιοθετεί το όνοµα Terence (Τερέντιος), από έναν ποιητή της αρχαίας Ρώµης. Ο οµιλητής στο πρώτο µέρος

11 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, αµφισβητεί την αξία της ποίησης που χαρακτηρίζεται από πόνο και θλίψη. Το υπόλοιπο του ποιήµατος είναι η απάντηση του ποιητή στον εξεταστή 20. Ήταν ένας βασιλιάς που βασίλευε στην ανατολή: Εκεί, όταν οι βασιλιάδες στο τραπέζι κάθονται, παίρνουν τη δόση τους προτού σκεφτούν µε κρέας δηλητηριασµένο και πιοτό. Μάζευε ό, τι γεννιέται και βλασταίνει από τη γη την τρισφαρµακωµένη: Πρώτα λιγάκι, πιο πολύ µετά, Γευόταν όλα της τα φονικά. Και µια χαρά, γερός και µπολιασµένος, ο βασιλιάς καθόταν και κοιτούσε που πίναν στην υγειά του και γελούσε. Αρσενικό το κρέας του ποτίζαν: Τον έβλεπαν να τρώει και σαστίζαν. Του έριχναν στο κύπελλο στρυχνίνη και τον θωρούσαν τρέµοντας να πίνει. Κοιτούσαν τρέµοντας και πανιασµένοι, δίχως άχνα, Κι έτρωγε το φαρµάκι τα δικά τους σπλάχνα. -απ άλλους τα χω ακουστά αυτά τα πράµατα. Πέθανε ο Μιθριδάτης σε βαθιά γεράµατα. Ο µύθος εµφανίζεται επίσης στο µυθιστόρηµα του Αλεξάνδρου ουµά Ο κόµης Monte Cristo. Στον 20 ο αιώνα, συναντάµε το ιστορικό µυθιστόρηµα The Last King: Rome's Greatest Enemy (2004) του αµερικανού µυθιστοριογράφου Michael Curtis Ford, για τον βασιλιά του Πόντου και τους άθλους του εναντίον των Ρωµαίων. Στο µυθιστόρηµα The Grass Crown (1991), το δεύτερο της σειράς Masters of Rome, ο αυστραλός συγγραφέας Colleen McCullough, περιγράφει λεπτοµερώς διάφορες πτυχές της ζωής του - τη δολοφονία της αδελφής/συζύγου του Λαοδίκης, των πειραµατισµών του µε το δηλητήριο, και τον φόβο και την έχθρα του για τη Ρώµης. Ο ηλικιωµένος Γάιος Μάριος συναντά τον Μιθριδάτη στο παλάτι του Αριαράθη στην Καππαδοκία, και ο πρώην ρωµαίος ύπατος, εντελώς µόνος και περικυκλωµένος από

12 Ι. Πλεµµένος - 1 ο Πανελλήνιο Επιστ. Συν. Χορού & Μουσικής, τον στρατό του Πόντου, διατάζει τον Μιθριδάτη να εγκαταλείψει αµέσως την Καππαδοκία και να επιστρέψει στον Πόντο όπως και πράττει. Ο Μιθριδάτης ο Μέγας είναι ένας σηµαντικός χαρακτήρας και στο ιστορικό µυθιστόρηµα του Poul Anderson ( ) The Golden Slave (1960). Ο Μιθριδάτης του Πόντου αναφέρεται και από τον Ε. Ε. "Doc" Smith ( ) στο έργο του Triplanetary ( ), το πρώτο µυθιστόρηµα της διάσηµης σειράς επιστηµονικής φαντασίας Lensman. Στην ιστορία αυτή, ο Μιθριδάτης είναι ένας από τους ανθρώπους που ελέγχονται από ένα µέλος µιας διαβολικής φυλής εξωγήινων, που επιδιώκει να αναδηµιουργήσει τον ανθρώπινο πολιτισµό καθ οµοίωσίν του. Βιβλιογραφικές σηµειώσεις 1 Μικρότερη αλλά αξιόλογη παρουσία στο θέατρο και την όπερα της περιόδου έχει και ο γιος και διάδοχος του Μιθριδάτη Φαρνάκης Β (πεθαίνει το 47 π.χ.). 2 Για την εξωτερική πολιτική του Μιθριδάτη, βλ. McGing Για το θέµα αυτό, βλ. στη Χασάπη-Χριστοδούλου 2002, σ Η δεύτερη έκδοση του έργου πραγµατοποιήθηκε µόλις το 1986 µαζί µε το άλλο έργο του Le Comte d Essex. 5 Βλ. στον Ροδάκη 2003, σ Από τον Guérin de Bouscal στο Prologue de la Renommée. 7 Στο έργο του Raymond Poisson Baron de la Crasse, όπου ηθοποιοί ενός περιφερόµενου θιάσου ετοιµάζονται να το ανεβάσουν. 8 Όπως προκύπτει από την αφιέρωση του έργου στην Anne d Autriche, όπου γράφει ότι οι χαρακτήρες της Βερενίκης και της Υψικράτειας δεν είναι παρά φτωχές αποµιµήσεις της γαλλίδας βασίλισσας. 9 Βλ. την κριτική έκδοση του έργου σε επιµέλεια Guy Snaith (2007). 10 Για την ένταξη του έργου στο πλαίσιο της ανατολίζουσας γαλλικής δραµατουργίας, βλ. στη Longino 2002, σ , Για µια συνοπτική περιγραφή της υποδοχής του έργου στην Ευρωπαϊκή δραµατουργία, βλ. στο Summerer 2009, σ Για το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, βλ. στο Kuizenga 1978, σ Doutez-vous que l Euxin ne me porte en deux jours / Aux lieux où le Danube y vient finir son cours, / Que du Scythe avec moi l alliance jurée / De l Europe en lieux ne me livre l entrée? 14 Quelque temps inconnu j ai traversé le Phase; / Et de là pénétrant jusqu au pied du Caucase, / Bientôt dans des vaisseaux sur l Euxin preparés / J ai rejoint de mon camp les reste séparés. 15 Ephèse est mon pays. mais je suis descendue / d Aïeux, ou Rois, Seigneur, ou Héros, qu autrefois / leur vertu chez les Grecs, mit au-dessus des Rois. / Mithridate me vit. Ephèse et l Ionie / a son heureux Empire était alors unie. 16 Για µια συνοπτική αναφορά στα λιµπρέτα, βλ. στο Adelung 1996, σ Το περιστατικό διηγείται ο Αππιανός, τ. 12 & 13 (2008). 18 Mitridate, Dramma per Musica di Filippo Vanstryp da Recitarsi Nella Sala degli Illustrissimi Signori Capranica Nel Carnevale del Dedicato All'e.mo e R.mo Principe il Sig. Cardinale Pier Luigi Carrafa (Macerata: Biblioteca Privata Giochi). 19 Η πιο πρόσφατη παραγωγή της όπερας είναι το DVD Mitridate, re di Ponto από το Φεστιβάλ του Salzburg του 2006 µε µαέστρο τον Minkowski. 20 Η µετάφραση των 4 πρώτων στίχων ηµετέρα και των υπολοίπων στο Highet 2000, σ

συνέχεια Πτολεμαίος Α Σωτήρ Αρσινόη Β Βερενίκη Αρσινόη Γ Κλεοπάτρα Τρύφαινα Κλεοπάτρα Δ Πτολεμαίος Θ Λάθυρος Κλεοπάτρα Θεά Κλεοπάτρα Γ

συνέχεια Πτολεμαίος Α Σωτήρ Αρσινόη Β Βερενίκη Αρσινόη Γ Κλεοπάτρα Τρύφαινα Κλεοπάτρα Δ Πτολεμαίος Θ Λάθυρος Κλεοπάτρα Θεά Κλεοπάτρα Γ Πτολεμαίος Α Σωτήρ Πτολεμαίος Β Φιλάδερφος Αρσινόη Β Βερενίκη Πτολεμαίος Γ Ευεργέτης Πτολεμαίος Δ Φιλοπάτωρ Αρσινόη Γ Πτολεμαίος Ε Επιφανής Πτολεμαίος ΣΤ Β Φιλομήτωρ Πτολεμαίος Η Φύσκων Θεά συνέχεια Πτολεμαίος

Διαβάστε περισσότερα

Eisagwgik sto po hµa Kleid tou poi µatov Fern zhv MARIA CRHSTOU

Eisagwgik sto po hµa Kleid tou poi µatov Fern zhv MARIA CRHSTOU 1 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κωνσταντίνου Π. Καβάφη: «Ό αρείος» 1.Εισαγωγικά στο ποίηµα 2.Τα πρόσωπα του έργου 3. Ο τίτλος του ποιήµατος 4. Ενότητες Ερµηνευτικά 5. Επίπεδα του ποιήµατος- Αφηγηµατικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής 1 Κεφάλαιο 8 Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής Ανάµεσα στους δασκάλους του Γένους ξεχωρίζουν για τη δράση τους ο λόγιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής, ένας Έλληνας φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων 1 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Οι Βούλγαροι Οι Ονογούροι Βούλγαροι. Οι πρώτες Βουλγαρικές φυλές πρέπει να έφθασαν στην περιοχή ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική Θάλασσα στα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα Αρχαία Ρώμη Ιφιγένεια Λιούπα Η αρχαία Ρώμη ξεκίνησε από την ιταλική χερσόνησο κατά τον 8ο αιώνα π.χ. Με επίκεντρο την πόλη της Ρώμης εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΤΜΗΜΑ : Α4 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΖΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ο ρόλος του οίκου

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

TAK TAK ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ! Σ ΕΦΑΓΑ, ΠΑΛΙΟΒΑΡΒΑΡΕ! Σ ΕΜΕΝΑ ΜΙΛΑΣ, ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΑΘΗΝΑΙΕ;

TAK TAK ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ! Σ ΕΦΑΓΑ, ΠΑΛΙΟΒΑΡΒΑΡΕ! Σ ΕΜΕΝΑ ΜΙΛΑΣ, ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΑΘΗΝΑΙΕ; ΕΝΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥ 490 Π.Χ., ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΜΑΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. TAK TAK Σ ΕΦΑΓΑ, ΠΑΛΙΟΒΑΡΒΑΡΕ! Σ ΕΜΕΝΑ ΜΙΛΑΣ, ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΑΘΗΝΑΙΕ; ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ! ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΩΡΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΩΠΕΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου

Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου Γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο της Κορσικής, μόλις ένα χρόνο αφού η κυριαρχία του νησιού μεταβιβάστηκε από τη Δημοκρατία της Γένοβας στη Γαλλία. Ο πατέρας του Κάρλος Βοναπάρτης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ Α Η όλη σκηνή του ποιήµατος «αρείος» και το πρωταγωνιστικό πρόσωπο, ο Φερνάζης (περσικό όνοµα), είναι πιθανότατα φανταστικά. Τοποθετούνται,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

αθηνόραµα travel αθηνόραµα umami αθηνόραµα digital αθηνόραµα Club

αθηνόραµα travel αθηνόραµα umami αθηνόραµα digital αθηνόραµα Club αθηνόραµα travel αθηνόραµα umami αθηνόραµα digital αθηνόραµα Club αθηνόραµα.gr Μενού ΣΙΝΕΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ BARS & CLUBS NIGHT LIVE FASHION & B Ανδροµάχη Η τραγωδία των ερωτευµένων Από Ιλειάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β Ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή Φίλιππος Β o Μακεδών (382 336 π.χ.)ήταν ο βασιλιάς που έκανε τη Μακεδονία ισχυρό κράτος, ένωσε υπό την ηγεμονία του τα

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση»

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Η συγγραφέας γεννήθηκε το 1947 στην Κρήτη Έγραψε ποιήµατα στην αρχή και µετά διηγήµατα και µυθιστορήµατα Είναι µία από τις σηµαντικότερες φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

1. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία

1. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Από οµάδα φιλολόγων) ΠΕ 02 ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ 1. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία Ερώτηµα 1 ο Ο Αλκιβιάδης εξάλλου υποστήριζε πως δεν έπρεπε, αφού είχαν εκπλεύσει µε τόσο µεγάλη δύναµη, να επιστρέψουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ.Αλέξανδρος εικονίζεται σε εξάρτηµα της πολεµικής του πανοπλίας στον ΙΙ βασιλικό τάφο της Βεργίνας

Ο Μ.Αλέξανδρος εικονίζεται σε εξάρτηµα της πολεµικής του πανοπλίας στον ΙΙ βασιλικό τάφο της Βεργίνας Ο Μ.Αλέξανδρος εικονίζεται σε εξάρτηµα της πολεµικής του πανοπλίας στον ΙΙ βασιλικό τάφο της Βεργίνας Το 274π.Χ. ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος κατέλαβε αιφνιδιαστικά τη Μακεδονία, όταν βασίλευε σ αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη NINO BADASHVILI Φιλόλογος Γεωργία Με την ευκαιρία της Συνάντησης, θα ήθελα να επισημάνω κάποια ίσως άγνωστα στοιχεία που είναι ιστορικά ορόσημα στις ελληνογεωργιανές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίο ελληνικό δράμα: Ευριπίδης

Αρχαίο ελληνικό δράμα: Ευριπίδης Αρχαίο ελληνικό δράμα: Ευριπίδης Ενότητα: 13. Ερμηνευτικές παρατηρήσεις στίχων 663-718 της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Α Δηλιακή συμμαχία Πηγαίνετε στη σελίδα 99 και διαβάστε την πηγή. Ποια ήταν η έδρα της συμμαχίας; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιος ήταν ο στόχος της συμμαχίας

Α Δηλιακή συμμαχία Πηγαίνετε στη σελίδα 99 και διαβάστε την πηγή. Ποια ήταν η έδρα της συμμαχίας; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιος ήταν ο στόχος της συμμαχίας Κλασική εποχή Κλασική εποχή ονομάζεται η περίοδος από το 480 έως το 323 π.χ. Γιατί έχουν επιλεγεί αυτά τα έτη; 480π.Χ.: τέλος των περσικών πολέμων 323π.Χ.: θάνατος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι ονομάζουμε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Πέρσες και Έλληνες. υο κόσ'οι συγκρούονται

Πέρσες και Έλληνες. υο κόσ'οι συγκρούονται Πέρσες και Έλληνες υο κόσ'οι συγκρούονται Περσική Αυτοκρατορία Ιδρυτής ο Κύρος Α Πέρσες: ινδοευρω7αϊκή ο9οεθνία Νίκησαν τους Μήδους και τους αφο9οίωσαν Κράτος 7ολυεθνικό Περσική Αυτοκρατορία Περσική Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Τοποθετήστε τους δείκτες σκορ, στη θέση 0 του μετρητή βαθμολογίας. ΣΤ. Τοποθετήστε τον δείκτη χρόνου στη θέση Ι του μετρητή χρόνου.

Ε. Τοποθετήστε τους δείκτες σκορ, στη θέση 0 του μετρητή βαθμολογίας. ΣΤ. Τοποθετήστε τον δείκτη χρόνου στη θέση Ι του μετρητή χρόνου. ιαρκεια 90 λεπτα Παικτεσ 4 Ηλικια 12+ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το Autokrator είναι ένα μεσαιωνικό στρατιωτικό παιχνίδι, για τις μάχες μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων μεταξύ 7ου και 11ου αιώνα μ.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Εκδοχές ίδρυσης Σύμφωνα με την παράδοση από τον Ρωμύλο, γιο του Αινεία (γύρω στο 735 π.x.) Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν;

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν; ΚΑΡΤΑ: α Πηγή 1: Κείμενο αρχαιολόγου Χιλιάδες ειδώλια, μικρά και μεγάλα, βρέθηκαν σε διάφορα ιερά της Κύπρου. Οι προσκυνητές αφιέρωναν τα ειδώλια στους θεούς και τις θέες τους. Πολλοί άνθρωποι όπως αγρότες,

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. Α.ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Β. ΑΠΟΤΗΡΩΜΗΣΤΟΒΥΖΑΝΤΙΟ 1 Τα ελληνιστικά βασίλεια Ελληνιστικός : από το ρήµα ελληνίζω, δηλ. µιµούµαι τους Έλληνες Ήταν τα βασίλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

ΟΜΑΔΑ Α. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: ΟΜΑΔΑ Α Θέμα: Γέννηση και πρώτα χρόνια 1. Πού και πότε γεννήθηκε ο Μέγα Αλέξανδρος; 2. Ποιοι ήταν οι γονείς του; 3. Ποιος ήταν ο Βουκεφάλας και τη σχέση έχει με το Μέγα Αλέξανδρο; 1. την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ 1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ Ο Σμυρναϊκός Μανές ή αλλιώς Μανέρως. Κατά τους Αρχαίους συγγραφείς ο Μανέρως ήταν θλιβερός ήχος και τον ονομάζανε Μανέρω ή Λίναιος θρήνος διότι κατά τα λεγόμενα με τον ήχο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, την Αμισό, γύρω στο 74 π.χ., όταν άρχισε ο Γ Μιθριδατικός πόλεμος με τους Ρωμαίους, λίγο πριν από την καταστροφή της

στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, την Αμισό, γύρω στο 74 π.χ., όταν άρχισε ο Γ Μιθριδατικός πόλεμος με τους Ρωμαίους, λίγο πριν από την καταστροφή της ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Χρήση συμβόλων: Ο Καβάφης ντύνοντας το οδυνηρό βίωμά του με τον αστραφτερό ιστορικό μανδύα και θωρακίζοντάς το με τα σύμβολα (Δαρείος, Μιθριδάτης ) το αποπροσωποποιεί και το ανάγει στη σφαίρα

Διαβάστε περισσότερα

Υπατία. Εργασία της µαθήτριας Ελευθεριάδη Κωνσταντίνα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Dr. Σταυρούλα Πατσιοµίτου 1 ο ΠρότυποΠειραµατικόΓυµνάσιοΑθηνών

Υπατία. Εργασία της µαθήτριας Ελευθεριάδη Κωνσταντίνα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Dr. Σταυρούλα Πατσιοµίτου 1 ο ΠρότυποΠειραµατικόΓυµνάσιοΑθηνών Υπατία Τετάρτη20 Νοεµβρίου 2013 Σχολικό έτος 2013-2014 Εργασία της µαθήτριας Ελευθεριάδη Κωνσταντίνα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Dr. Σταυρούλα Πατσιοµίτου 1 ο ΠρότυποΠειραµατικόΓυµνάσιοΑθηνών Τµήµα Β1 Βιογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις για το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη «Σκανταλόπετρα» από την Ιουλία Ιωάννου

Σκέψεις για το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη «Σκανταλόπετρα» από την Ιουλία Ιωάννου Ημερομηνία 20/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://agrinio-life.gr/ Ιουλία Ιωάννου http://bit.ly/1skxbmb Σκέψεις για το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη «Σκανταλόπετρα» από την Ιουλία Ιωάννου 42 Views November

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 30 π.χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου Έλλειψη διαδόχου (νόμιμου και ικανού) διασπαστικές τάσεις: 1. Εξεγέρσεις (Αθηναίων και Αιτωλών) εναντίον των Μακεδόνων υποταγή των Αθηναίων 2. Εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Ειρηάννα Δραγώνα Θεατροπαιδαγωγός- Εμψυχώτρια Θεάτρου [ Το κείμενο βασίστηκε στις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ

ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ Ἐριχθονίου δὲ ἀποθανόντος καὶ ταφέντος ἐν τῷ αὐτῷ τεµένει τῆς Ἀθηνᾶς Πανδίων ἐβασίλευσεν, ἐφ οὗ ηµήτηρ καὶ ιόνυσος εἰς τὴν Ἀττικὴν ἦλθον. ἀλλὰ ήµητρα µὲν Κελεὸς [εἰς τὴν

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου!!

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου!! JOSTEIN GAARDER «Αφότου γεννήθηκες, ανυπομονώ να σου διηγηθώ την ιστορία του κοριτσιού με τα πορτοκάλια. Σήμερα - δηλαδή τώρα που σου γράφω- είσαι ακόμα πολύ μικρός για να την καταλάβεις. Γι αυτό θα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

«Εμείς και το θέατρο»

«Εμείς και το θέατρο» «Εμείς και το θέατρο» Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καλαμαρά Μαριέττα Πρεβενιού Κυριακή Ομάδα σεναρίου: Βλασταρά Αθανασία, Δημοπούλου Τζένη, Κουτσόγιωργα Κατερίνα, Χαροκοπάκη Τζωρτζίνα Λίγα λόγια για το Σοφοκλή...

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας H ιστορία του κάστρου της Πάτρας Από την Αρχαιότητα μέχρι την Α' περίοδο Τουρκοκρατίας Μία εργασία της ομάδας Γ (Αβούρης Ε, Γεωργίου Ν, Καρατζιάς Γ, Παπατρέχας Ι) Το κάστρο βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική περίοδος

Προϊστορική περίοδος ΕΦΕΣΟΣ Ιστορικό πλαίσιο Θέση Η Έφεσος βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. νότια της Σμύρνης, κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΰστρου. Κατοικήθηκε αδιάλειπτα έως τις ημέρες μας, αν και παρήκμασε μετά την αραβική

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις 31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις Η επιτυχημένη συγγραφέας παρουσίασε τη νέα της δουλειά και υπέγραψε αντίτυπα στις φανατικές της αναγνώστριες. Ασφυκτικά γεμάτο

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Η ΗΜΕΡΑ Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς»

Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς» Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς» O ποιητής αντλεί τις πληροφορίες για τη σύνθεση του ποιήματός του από την ιστορία του Πλουτάρχου. Σκοπός του δεν είναι να γράψει ένα ιστορικό κείμενο, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προσθήκες, χαρτογραφικό υλικό: Αρχείο Πανοράματος (http://www.apan.gr) Απρίλιος 2014

Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προσθήκες, χαρτογραφικό υλικό: Αρχείο Πανοράματος (http://www.apan.gr) Απρίλιος 2014 Από τα Θρακικά τ. 25 (1956) σσ. 149-158 Άρθρο του Γεώργιου Μαμέλη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ξαμίλι ή Εξαμίλιον, ένα μικρό ελληνικό χωριό της Ανατολικής Θράκης / Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Ψηφιοποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή Μετανάστευση Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση Μετακίνηση ανθρώπων μεμονωμένα ή κατά ομάδες Σε χώρους διαφορετικούς από την κατοικία τους Λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 3. Ξενοφών Γρύλλου Ερχιεύς Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 1. Η ΖΩΗ ΤΟΥ 1. Να δώσετε βασικές πληροφορίες για την καταγωγή του Ξενοφώντα και για το οικογενειακό περιβάλλον µέσα στο οποίο µεγάλωσε. 2. Σε ποια εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα»

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα» Ημερομηνία 1/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Θεόφιλος Γιαννόπουλος http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/kseklidonontas-to-teleftaio-ainigma-theofilosgiannopoulos.html Ξεκλειδώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Α. Η βυζαντινή διπλωματία Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Μέθοδοι της βυζαντινής διπλωματίας: Ευκαιριακές αποστολές πρέσβεων Χορηγίες ( χρήματα ή δώρα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Οµάδα... Ονόµατα::...... ραστηριότητα 1 η Από το βιβλίο Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας χάθηκε το κεφάλαιο του Μικρασιατικού πολέµου. Εσείς αναλαµβάνετε να το γράψετε.

Διαβάστε περισσότερα

<<Γυναίκες στην ρομαντική εποχή της λογοτεχνίας>>

<<Γυναίκες στην ρομαντική εποχή της λογοτεχνίας>> Οι γυναίκες της ρομαντικής περιόδου οι οποίες άρχισαν να γράφουν ποίηση, μυθιστορήματα και άλλα λογοτεχνικά έργα. Η ρομαντική περίοδος ήταν μια εποχή μεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίο ελληνικό δράμα: Ευριπίδης

Αρχαίο ελληνικό δράμα: Ευριπίδης Αρχαίο ελληνικό δράμα: Ευριπίδης Ενότητα: 16. Ερμηνευτικές παρατηρήσεις στίχων 835-907 της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο Τα όρια του βυζαντινού κράτους από τα μέσα του 7ου ως τον 9ο αιώνα. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. ΙΜΕ http://www.ime.gr/chronos/09/gr/gallery/main/others/o2p 2.html I. Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με προβληματισμούς για την αλήθεια και τη γνώση. Απηχεί τις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... Δημοσθένης Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2010 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΛΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 5 Ο Έκτος Αιώνας και η Δυναστεία του Ιουστινιανού (518-610): Ιουστίνος Α (518-527) - Ιουστινιανός Α (α μέρος: 527-548)

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 5 Ο Έκτος Αιώνας και η Δυναστεία του Ιουστινιανού (518-610): Ιουστίνος Α (518-527) - Ιουστινιανός Α (α μέρος: 527-548) ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 5 Ο Έκτος Αιώνας και η Δυναστεία του Ιουστινιανού (518-610): Ιουστίνος Α (518-527) - Ιουστινιανός Α (α μέρος: 527-548) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Γ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, Ναύπλιο Κεντρικά Διδακτήρια, Αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου» 1 10.30-11.00

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 1. Εισαγωγή στην τέχνη της Αναγέννησης Αναγέννηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.1 Το δουλοκτητικό σύστημα 2.1 ΤΟ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη  συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 [Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου] ΕΩΣ 30 π.χ. [κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Ανατολής από τους Ρωμαίους, ξεκινά η περίοδος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]

Διαβάστε περισσότερα