Αξιότιµε Κύριε-α, Με εκτίµηση. ιοικητής της 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ»

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αξιότιµε Κύριε-α, Με εκτίµηση. ιοικητής της 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ»"

Transcript

1 Αξιότιµε Κύριε-α, Με διαταγή του ΓΕΣ µετατίθεστε σε Μονάδα της περιοχής ευθύνης της 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ». ΗΥπηρεσίαβρίσκεταιστοπλευρόσαςόσοκαιστοπλευρότης οικογένειάς σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει σε κάθε πρόβληµα που θα αντιµετωπίσετε καθ όλο το χρονικό διάστηµα που θα υπηρετείτε στη Φρουρά. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί το Τµήµα Μέριµνας Προσωπικού, µε το οποίο µπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ.: , εάν επιθυµείτε, για την παροχή στοιχείων προς εξεύρεση οικίας ή οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας που µπορεί να σας διευκολύνει στην εγκατάστασή σας στη Φρουρά της 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ». Πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα του ΓΕΣ (www.army,gr) στην επιλογή ΠΥΛΗ (Πληροφορίες Νεοτοποθετηµένων Στελεχών/ΑΣ ΕΝ). Με εκτίµηση ιοικητής της 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ»

2 Σκοπός του Φυλλαδίου Με το φυλλάδιο αυτό η Α ΤΕ αποβλέπει στα ακόλουθα: Ναέλθεισεπρώτηεπαφήµετοµετατιθέµενοστηδύναµήτης προσωπικό. Ναενηµερώσειαυτόσεθέµαταταοποίαέχουν σχέσηµε: Τηνιστορίατηςν. Χίου. Τις συνθήκες διαβιώσεως στη ν. Χίο. Τα θέµατα διοικητικής φύσεως. Να προσφέρει τις απόλυτα αναγκαίες και χρήσιµες οδηγίες, ώστε οι νεοτοποθετούµενοι Αξκοί και Υπαξκοί να τακτοποιηθούν γρήγορα και χωρίς προβλήµατα και έτσι απερίσπαστοι να επιδοθούν στην εκτέλεση της αποστολής τους στην 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ». Το φυλλάδιο αυτό είναι βαθµού ασφαλείας και πρέπει να τύχει ανάλογου χειρισµού. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

3 Η 96 Α ΤΕ «ΧΙΟΣ» έχει ως έµβληµα βαθύ µπλε θυρεό που επάνω του απεικονίζονται ο χάρτης νήσου και ένας πάνοπλος αρχαίος πολεµιστής µε την όψη και το ακόντιο στραµµένα στην ανατολή. Επίσ φέρει την επιγραφή - σε κίτρινο φόντο - "ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ" φράση του όρκου των Αθηναί εφήβων η οποία µεταφράζεται «Θα υπερασπισθώ τα πατρογονικά τα οποία πρέπει και είναι ιερά». Το έµβληµα αυτό επιλέχθηκε και καθιερώθηκε το 1978.

4

5 Η Σφίγγα, το έµβληµα της αρχαίας Πόλης-Κράτους της Χίου, εικονίζονταν στη σφραγίδα και στην κύρια όψη των νοµισµάτων από τον 6ο π.χ. µέχρι τον 3ο µ.χ. αιώνα. Η µορφή της δεν έπαψε ποτέ να απεικονίζεται σε διάφορα έργα τέχνης. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αναβίωσε ως σύµβολο και χρησιµοποιήθηκε ευρύτατα σε σφραγίδες, οικόσηµα, ταφικά µνηµεία, εκδόσεις κ.α. τόσο στην Πατρίδα όσο και στους Χιώτες της διασποράς. Οι αρχαίοι Χιώτες πιθανόν να την επέλεξαν ως προστάτιδα της πόλης τους, επειδή πρέπει να είχε κάποια σχέση µε τους οικιστικούς µύθους. Στα νεότερα χρόνια, η Σφίγγα συνδέθηκε µε την έννοια της σοφίας και έτσι µε το συνδυασµό «Σύµβολο της Χίου και Σύµβολο της Σοφίας» συνδέθηκε και µε τον πολιτισµό του νησιού.

6 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Η έκταση του Νοµού Χίου είναι 904 Km2, ενώ η έκταση της Νήσου Χίου (χωρίς τα Ψαρά και τις Οινούσσες) είναι 842 Km2. Οι ακτές της Χίου έχουν µήκος 213 Κm και η απόσταση του Νοµού από τις τουρκικές ακτές κυµαίνεται από 4 µέχρι 12 ναυτικά µίλια. Ο Νοµός της Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίο, Οινούσσες και Ψαρά. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους η ιστορία καλύπτεται από το πέπλο του θρύλου. Τα ευρήµατα ανασκαφών σε διάφορα σηµεία του νησιού, µαρτυρούν την εγκατάσταση ανθρώπων από τη Νεολιθική εποχή.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Το όνοµα του νησιού και της οµώνυµης πρωτεύουσάς του, οφείλεται, κατά µία εκδοχή, στο γιο του Ποσειδώνα, το Χίο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος οικιστής της. Κατά µία άλλη εκδοχή στη Νύµφη Χιόνη, η οποία ήταν κόρη του µυθολογικού Βασιλέα της Χίου Οινοπίωνα. Η Χίος επίσης ονοµαζόταν "Πιτυούσα", λόγω των µεγάλων εκτάσεων πευκοδάσους τις οποίες διέθετε και "Μάκρη" λόγω του σχήµατός της.

8 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Οι πρώτοι κάτοικοι της Χίου αναφέρεται ότι ήταν Λέλεγες και Πελασγοί, ενώ αργότερα κατοίκησαν την Χίο και οι Κρήτες. Μεταγενέστερα και συγκεκριµένα από τον 9ο µέχρι τον 7ο αιώνα π.χ., εµφανίζονται στο νησί οι Ίωνες, οι οποίοι κυριάρχησαν, µε αποτέλεσµα να γίνει ή Χίος µέλος της ωδεκαµελούς Ιωνικής Οµοσπονδίας. Ο 6οςαιώναςπ.Χ. χαρακτηρίζεταιωςηχρυσήεποχήτηςχίου, κατάτηνδιάρκειατου οποίου άνθισαν το Εµπόριο, η Ναυτιλία και οι Τέχνες. Η Χίος παραµένει ελεύθερη µέχρι το έτος 512 π.χ., οπότε καταλαµβάνεται από τον Πέρση στρατηγό Οτάνη παραµένοντας υπό Περσική κυριαρχία επί πενήντα χρόνια. Μετά την απόκτηση της ελευθερίας της, συµµετέχει στην Αθηναϊκή Συµµαχία. Το 412 π.χ. καταλαµβάνεται από τους Σπαρτιάτες και παραµένει υπό Σπαρτιατική κυριαρχία µέχρι το έτος 370 π.χ. οπότε ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη πολιτεία.

9 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Το έτος 331 π.χ. η Χίος τίθεται υπό την κατοχή του Μακεδονικού Στρατού και στην συνέχεια ακολουθεί την πορεία όλου του Ελληνικού χώρου µε την υποδούλωση στους Ρωµαίους µέχρι το έτος 350 µ.χ. οπότε γίνεται τµήµα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

10 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Οι Βυζαντινοί παραχωρούν τη Χίο το 1204 µ.χ. στους Γενουάτες, οι οποίοι την κρατούν υπό την κυριαρχία τους µέχρι το 1566 µ.χ. οπότε και επέρχεται η κατάληψη της Χίου από τους Τούρκους. Από το 1346 µ.χ. και για το υπόλοιπο της κυριαρχίας των Γενουατών, η Χίος διοικείται από µία Γενουάτικη Εµπορική Εταιρεία, την Μαόνα, τα µέλη της οποίας ανήκαν στην Οικογένεια των Ιουστινιάνι. Κατά την διάρκεια της Τουρκικής κατοχής η Χίος απολάµβανε ιδιαίτερα προνόµια έναντι των άλλων περιοχών της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά έγινε προσπάθεια να αποτιναχθεί ο Τουρκικός ζυγός το έτος 1822.

11 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Η επανάσταση απέτυχε και είχε ως αποτέλεσµα την γνωστή σφαγή της Χίου. Μετά την αποτυχία της επανάστασης, άτοµα, περίπου, εσφάγησαν, πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα, και πολλές δεκάδες χιλιάδες µετανάστευσαν σε άλλες περιοχές. Μία από τις περιοχές µετανάστευσης των διωγµένων Χιωτών ήταν και η Σύρος, όπου δηµιούργησαν το πρώτο αστικό Ελληνικό Κέντρο, την Άνω Ερµούπολη. Αποτέλεσµα της σφαγής και του διωγµού ήταν να αποµείνουν µερικές χιλιάδες, µόνο, στο νησί από τον συνολικό πληθυσµό των περίπου κατοίκων. Στην συνέχεια ο πληθυσµός της Χίου αυξήθηκε σταδιακά µέχρι την επόµενη καταστροφή, η οποία προκλήθηκε από τον µεγάλο σεισµό του 1881, ο οποίος είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο 5.000, περίπου, κατοίκων και την µετανάστευση αρκετών ακόµη χιλιάδων. Πέρα από την εξάλειψη του ανθρώπινου δυναµικού κατά τις παραπάνω καταστροφές, σηµαντική ήταν η πλήρης διάλυση του κοινωνικού, οικονοµικού και πολιτιστικού ιστού του νησιού, το επίπεδο του οποίου ήταν ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδοµένατηςεποχής. Η αντίστροφη πορεία για την εξάλειψη των καταστροφικών αποτελεσµάτων, δεν έφτασεποτέσεαντίστοιχαποιοτικάεπίπεδοσεσχέσηµετηνπροηγούµενηκατάσταση, τηρουµένων βέβαια των αναλογιών.

12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Στο διάστηµα αυτό η Χίος παραµένει υπό Τουρκική κατοχή µέχρι την 11 Νοεµβρίου του 1912, ηµέρα της απελευθέρωσης της από τον Τουρκικό ζυγό και ηµέρα τοπικής εορτής του Νοµού, η οποία εορτάζεται µε παρέλαση και εκδηλώσεις στο Σχολεία, Στρατιωτικές Μονάδες, Πολιτιστικά Σωµατεία κλπ. Η τελευταία ξένη κατοχή της Χίου ήταν η Γερµανική στην περίοδο Στην διάρκεια της οι κάτοικοι συµµετείχαν ενεργά στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης στον οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Ιάσονας Καλαµπάκας που δολοφονήθηκε από τους κατακτητές µία µόλις ηµέρα πριν αποχωρήσουν από το νησί. Η Χίος θεωρείται η πατρίδα του Οµήρου, του Γλαύκου ο οποίος πρώτος επεξεργάστηκε τον σίδηρο, των περίφηµων Γλυπτών της Αρχαιότητας Μηκιάδου και των γιων του, Αρχέµου και Βουπάλου (δηµιουργών της Σχολής της Χίου) όπως και αρκετών επιφανών προσώπων σε όλη την διάρκεια της Ιστορίας της. Στα νεότερα χρόνια της Χίου µεταξύ όσων αναδείχτηκαν ήσαν ο Αδαµάντιος Κοραής, ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Γιάννης Ψυχάρης, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Νεόφυτος Βάµβας και πολλοί άλλοι.

13 Στην οικονοµική πορεία της, η Χίος ήταν ανέκαθεν συνδεδεµένη µε τη Ναυτιλία. Η µεγάλη ανάπτυξη της Χιακής Εµπορικής Ναυτιλίας αρχίζει µετά τον Κριµαϊκό Πόλεµο, µε αποτέλεσµα σήµερα να θεωρείται αναλογικά η πρώτη Ναυτιλιακή περιοχή του κόσµου. Το φυτό που δίνει µοναδικότητα στη χιώτικη χλωρίδα, είναι ο µαστιχοφόρος σχίνος. Ο "δενδρώδης" αυτός θάµνος φαίνεται πως ήταν γνωστός από τα παµπάλαια χρόνια, αφού και το ίδιο το όνοµα του νησιού κατά µια εκδοχή σηµαίνει µαστίχα.

14 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Σήµερα η µαστίχα είναι ευρωπαϊκώς κατοχυρωµένη και προστατευόµενη. (Έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα ΠΟΠ = Προστασία Ονοµασίας Προέλευσης). Απολαµβάνεται είτε σε φυσική µορφή,σεγλυκάκαιποτά, είτε σε µορφή τσίκλας. Περιζήτητο είναικαι το Μαστιχέλαιο που παράγεται απ' αυτήν το οποίο, εκτός από τη µαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χρησιµοποιείται για άρωµα, παρασκευή βερνικιών, στην ποτοποιία και στη φαρµακευτική. Ακόµη έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στα δόντια και στα ούλα, γι' αυτό παρασκευάζεται και οδοντόκρεµα µε βάση τη µαστίχα. Τέλος, πρόσφατη ανακοίνωση της ερευνητικής εργασίας των Αγγλικών νοσοκοµείων Barnet General Hospital και University Hospital Nottingham, αναφέρει ότι ακόµη και µικρές δόσεις µαστίχας - 1gr την ηµέρα για 2 εβδοµάδες - µπορούν να θεραπεύσουν πεπτικά έλκη πολύ γρήγορα. Ευδοκιµεί µόνο στο νότιο µέρος του νησιού, παρ' όλο που φύεται σχεδόν παντού. Τα 21 Μαστιχοχώρια, όπως λέγονται, έχουν το καθένα ξεχωριστή φυσιογνωµία, µε διαφορετική ντοπιολαλιά, νοοτροπία, φορεσιές, έθιµα.

15 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ Η συλλογή της µαστίχας γίνεται µε µικρές τοµές πάνω στον κορµό και στα παχύτερα κλαδιά του σχίνου (κέντηµα του σχίνου, όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο), έτσι που η µυρωδάτη µαστίχα ξεχύνεται µε τη µορφή κρυσταλλένιας ρητίνης. Το κέντηµα γίνεται τρεις φορές το χρόνο.

16 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Η Χιοπολίτιδα Αγία Μαρκέλλα Στο κεφαλοχώρι της Βολισσού σε γραφική ακρογιαλιά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότηµα του Προσκυνήµατος της Χιοπολίτιδας Αγ. Μαρκέλλας. Εδώ είναι και ο τόπος που µαρτύρησε (1500 µ. Χ.). Η Αγία που είχε καταγωγή από τη Βολισσό, ορφάνεψε σε µικρή ηλικία από µητέρα. Αργότερα σωµατικές της καλλονές άναψαν αµαρτωλούς πόθους στο σαρκολάτρη πατέρα της, στις κτηνώδε επιθυµίες του οποίου δεν ήθελε να υποκύψει, γι' αυτό εγκατέλειψε το σπίτι και κατέφυγε στα βουνά.

17 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Η Χιοπολίτιδα Αγία Μαρκέλλα Ο παράφρων πατέρας την ανακαλύπτει. Βάζει φωτιά στην πυκνή βάτο που κρυβόταν και στη συνέχεια την καταδιώκει και µε το βέλος του την πληγώνει. Εκείνη προσεύχεται και παρακαλεί να σχισθείηπέτραπουπατά για να τησώσει. Ηγηανοίγεικαι τηνκαταπίνειέως τοστήθος. Ο σκληρός πατέρας την προφθάνει. Της αποκόπτει τους µαστούς και ύστερα την κεφαλή την οποία και ρίπτει στη θάλασσα.

18 Η Χιοπολίτιδα Αγία Μαρκέλλα Το µέρος εκείνο που καθαγιάσθηκε από την αιµόφυρτη κεφαλή της Αγίας συχνά µετατρέπεται σε θαυµατουργή πηγή µε ιαµατικό νερό. Και στον τόπο του κρησφύγετου της βάτου, η ευσέβεια των πιστών ύψωσε ναό αφιερωµένο στο όνοµα της. Την ηµέρα της εορτής, την 22α Ιουλίου, παρουσία των αρχών του νησιού και κοσµοσυρροής πιστών, γίνεται µε κάθε επισηµότητα, η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της και κάθε χρόνο η Αγία θαυµατουργεί στη χάρη της.

19 Ιερά Νέα Μονή Το σπουδαιότερο Βυζαντινό µνηµείο του νησιού και από τα καλλίτερα στο είδος του στον Ελλαδικό χώρο. Κτίσθηκε το 1042 µ.χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ' τον Μονοµάχο, ύστερα από θαυµατουργικ ση της Εικόνας της Θεοτόκου από τους τρεις Χιώτες µοναχούς Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ µέσα στην άφλεκτ συνιά.

20 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Ιερά Νέα Μονή Ο Μονοµάχος, ως κτήτορας, συνδέθηκε µε τη Μονή και την προστάτευσε µε αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα και προνό α από επαλήθευση της πρόρησης των µοναχών, ότι θα επανέλθει από τη Λέσβο, όπου βρισκόταν εξόριστος, για να βασιλε ασιλεύουσα. Την εποχή της ακµής της, η Νέα Μονή αριθµούσε γύρω στους 800 µοναχούς, που εγκαταβιούσαν στα εντός και εκτός ν κελιά τους. Πρόσφερε µεγάλες υπηρεσίες στον φιλανθρωπικό και πνευµατικό χώρο του νησιού και στο Γένος. ιατηρούσε σπου οθήκη, συντηρούσε σχολεία και ανάδειξε µεγάλους δασκάλους, όπως τον ωρόθεο Πρώιο, Όσιο Νικηφόρο, Θεοδ ινάκη, Γρηγόριο Φωτεινό κ.α. Ο Ναός της Μονής, Βυζαντινού ρυθµού, είναι η τελειοποίηση του οκταγωνικού συστήµατος µε τρούλο, χω νες στον κεντρικό χώρο. Στο Μουσείο της Μονής φυλάσσονται, σπουδαία εκκλησιαστικά κειµήλια, µεταξύ των οποίων και ο περίφη οκέντητος τάπητας µε την περιπετειώδη και θαυµατουργική ιστορία του.

21 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Ιερά Νέα Μονή Το Μοναστήρι, το δεύτερο παγχιακό Προσκύνηµα, γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου, όπου πολύς κόσµος συρρέει γι υνήσει το ιστορικό και θαυµατουργό εικόνισµα της Παναγίας της Νεαµονίτισσας, κατά την παράδοση έργο του Ευαγγελ ά, που συνδέεται µε πάµπολλα θαύµατα και βρίσκεται στο Τέµπλο του κυρίως Ναού. Τα θαύµατα είναι γραµµένα στο βι ρηγ. Φωτεινού "Νεαµονησία".

22 Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Σε γραφική λοφοκορφή έξω από το Νεοχώρι, ιδρύθηκε η Μονή το από τον παπά Νεόφυτο Κούµανο και τ απά Μηνά, επί πατριάρχου Ιερεµία του Β'. Στην αρχή ήταν ανδρική και από το 1932 µετατράπηκε σε γυναικεία.

23 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Στην Τουρκοκρατία διατηρούσε Σχολείο και αξιόλογη Βιβλιοθήκη. Είναι γνωστή στην παγκόσµια ιστορία από το ολοκαύτωµα του 1822, όπου πλήθος Χιών σφαγιάστηκαν ή κάηκαν στο Ναό και τα τείχη του Μοναστηριού. Και σήµερα ακόµη στις πλάκες του δαπέδου του Ναού υπάρχουν τα ίχνη από τα αίµατα των θυµάτων της Τουρκικής Θηριωδίας. Σωρεία από τα οστά φυλάσσονται στο Οστεοφυλάκιο των 40 Μαρτύρων, στην αυλή του Μοναστηριού. Στη Μονή εγκαταβιούν 25 Μοναχές, που ασχολούνται µε την αγιογραφία, λεπτοτεχνία, και την ιεροραπτική.

24 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το κάστρο: Μπαίνοντας στο λιµάνι δεξιά, βλέπει κανείς το Κάστρο της Χίου. Χτίστηκε απ' τους βυζαντινούς τον 9ο αιώνα και αργότερα επισκευάστηκε και ενισχύθηκε πολλές φορές από τους Γενουάτες και τους Τούρκους.

25 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Τα εµβλήµατα των Γενουατών (τρίπυργο µε αετό) σώζονται ακόµα εντοιχισµένα στους πύργους και στις επάλξεις. Οι προµαχώνες του και οι επάλξεις του διατηρούνται αρκετά καλά. Την είσοδο στο κάστρο αποτελεί η Νότια πύλη (PORTA MAGGIORE) πάνω από την τάφρο και είναι µνηµειώδης. Μετά την καµαροσκεπαστή στοά που ακολουθεί προβάλλει το ενδιαφέρον κτίριο των Ιουστινιάνι (15ος αιώνας) που αναστηλώθηκε τελευταία και αποτελεί εκθεσιακό χώρο παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών, βυζαντινών κι υστεροβυζαντινών τοιχογραφιών, µεταβυζαντινών εικόνων και ξυλόγλυπτων. Στο ίδιο πλάτωµα µπορεί ο επισκέπτης να δει τη φυλακή, στην οποία κλείστηκαν οι 70 προύχοντες της Χίου το 1822, πριν απαγχονιστούν και τον τάφο του Καρά Αλή. Ακόµα, στον κεντρικό δρόµο του Κάστρου βρίσκεται ο ναός του Αγ, Γεωργίου και στη βόρεια γωνία του τα Τουρκικά λουτρά. Άλλα αξιοθέατα του αποτελούν η Κρύα Βρύση και ο Τούρκικος Πύργος, ο Κουλές. Μία από τις πιο όµορφες περιοχές του νησιού που πρέπει να δει και ν απολαύσει κανείς είναι η κατάφυτη έκταση του Κάµπου. Οι πορτοκαλιές και οι µανταρινιές, οι λεµονιές και οι νεραντζιές είναι τόσο πυκνές, πίσω απ τους ψηλούς προστατευτικούς τοίχους, έτσι που θαρρείς πως βρίσκεσαι µέσα σε παρθένο δάσος. Φηµίζονται προπαντός τα µανταρίνια της Χίου τόσο για το µέγεθος όσο και για το άρωµα τους.

26 Τα αρχοντικά κτήµατα και οι κήποι του κάµπου του 18ου και 19ου αιώνα, χαρακτηρίζονται για την αρχιτεκτονική τους. Βγαίνοντας κανείς από την πόλη µπορεί να ακολουθήσει το νότιο παραλιακό δρόµο που περνά από το αεροδρόµιο και φτάνει στην ωραία αµµώδη παραλία του Καρφά. Στη συνέχεια ο δρόµος οδηγεί στα Θυµιανά.

27 Παλαιότερή του ονοµασία ήταν Ευφηµιανά, δηλαδή τόπος µε πολλά λατοµεία, απ όπου εξορυσσόταν η «θυµιανούσικη πέτρα». Μ αυτήν την πέτρα είναι κτισµένα τα αρχοντικά του Κάµπου. Νοτιότερα βρίσκεται η Κώµη. Η αµµώδης παραλία της προστατευµένη από τους βόρειους ανέµους, είναι κατάλληλη για θαλάσσια µπάνια. Είναι απ τους πλουσιότερους τόπους του νησιού.

28 Αµέσως µετά βρίσκεται ο ορµίσκος του Εµπορειού. Η ονοµασία προέρχεται απ το εµπορείον» που σηµαίνει λιµάνι και είναι κοινή στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Καθώς βλέπουµε προς ην θάλασσα, αριστερά υψώνεται ένας λόφος, που δεν είναι παρά ένα σβησµένο ηφαίστειο, ο άρωνας.

29 Η έκρηξή του σε πολύ παλαιά χρόνια είχε ως αποτέλεσµα να σκεπάσει τα βότσαλα της παράπλευρης ακρογιαλιάς και αυτά να µαυρίσουν έτσι, που η καλυµµένη µόνο από µαύρα βότσαλα παραλία να πάρει την ονοµασία «Μαύρα Βόλια». ΣτηνδιαδροµήπροςτανότιασυναντάκανείςταΜεσαιωνικάχωριά, Αρµόλια, Πυργί, Ολύµποι, Μεστά, Βέσσα.

30 Το Πυργί, το «ζωγραφιστό» χωριό όπως αποκαλείται, είναι το µεγαλύτερο από τα Μεσαιωνικά χωριά. Αξιοπρόσεκτη είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών του Πυργιού µε την πυραµιδοειδή στέγη, την "τραβάκα" και ο σχεδιαστικός στολισµός τους, µια ολωσδιόλου πρωτότυπη και µοναδική διακοσµητική µορφή, που βρίσκει όλη της την εκφραστική δύναµη στην εκκλησία του χωριού. Πρόκειται για µια τεχνική χαράξεως στο επίχρισµα της όψεως, όχι άσχετη προς τα ιταλικά graffiti. Γεωµετρικά θέµατα σε µεγάλη ποικιλία και συνεχή εναλλαγή του άσπρου και του µαύρου απλώνονται σ' όλη την πρόσοψη, σε οριζόντιες ζώνες. Το τελικό αποτέλεσµα είναι πολύ εντυπωσιακό, κυρίως όταν ο διάκοσµος επεκτείνεται σε περισσότερα κτίρια, όπως στην κεντρική πλατεία του χωριού.

31 Τα Αυγώνυµα, παλιό χωριό αποµονωµένο πίσω από τα βουνά, από όπου έχει κανείς θέα από ψηλά των δυτικών ακτών της Χίου. Σπίτια παλιά, µε µικρά παράθυρα, σοκάκια στενά, τυπικό δείγµα µεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Πολλά από τα σπίτια του έχουν αναστηλωθεί και χρησιµοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες, κυρίως των ντόπιων. Ο Αναβατός άκµαζε τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας αλλά δέχτηκε µεγάλα πλήγµατα το 1822 και το Τώρα δεν έχει περισσότερους από 10 κατοίκους. Ο οικισµός, σε πλήρη εγκατάλειψη σήµερα, αναπτύσσεται αµφιθεατρικά από το απότοµο έδαφος και πάνω στη ακρόπολη, στο χείλος του βαράθρου.

32 Τα σπίτια του Αναβάτου (στενοµέτωπα, µε όροφο πάντοτε, από γκρίζα αργιλιθοδοµή και µε οριζόντιο ξύλινο δώµα) διατηρούνται ακόµη αρκετά, έτσι ώστε το σύνολο να δίνει µια µοναδική εικόνα νεκρής πολιτείας µέσα σ' ένα υποβλητικό και άγριο περιβάλλον, δίκαια θεωρείται ο Μυστράς του Αιγαίου. Η περιοχή του Βροντάδου είναι η πεδινή συνέχεια του χώρου που είναι χτισµένη η πρωτεύουσα του νησιού, προς τα βόρεια, σε απόσταση 5 χιλιοµέτρων. Πολλοί κάτοικοι είναι ναυτικοί. Εκτείνεται σε µεγάλη περιοχή και διακρίνεται από τους ντόπιους σε Ανω και Κάτω Βροντάδο.

33 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Σύµβολο του Βροντάδου είναι ο "Αφανής Ναύτης" έργο του γλύπτη Θανάση Απάρτη, που ορθώνεται δίπλα στη θάλασσα, λίγο πιο µέσα απ' τον παραλιακό δρόµο, µπροστά από το δηµαρχείο.οβροντάδος είναι η έδρα του ήµου Οµηρούπολης, ενός δήµου που προήλθε από τη συνένωση του ήµου Βροντάδου µε τις Κοινότητες Καρυών, Αναβάτου, Αυγώνυµων, Λαγκάδας, Συκιάδας και Σίδηρούντας, Τα Καρδάµυλα είναι πανάρχαιος οικισµός και βρίσκεται ΒΑ της Χίου. Πρώτοι οικισµοί της περιοχής ήταν ο Πριναρίτης, το Περιβολάκι και τα Πάρπαντα. Κατά το µεσαίωνα, φτιάχτηκε ο οικισµός ΣπηλιάαπόσκόρπιουςπληθυσµούςτηςκατεστραµµένηςπολιτείαςτωνΚοίλων. Νεότεροι οικισµοί είναι το Μάρµαρο, η Ράχη και ο Σκαρδάνας. Οι κάτοικοι ασχολούνταν αποκλειστικά µε τη γεωργία και την κτηνοτροφία µέχρι τα τέλη του περασµένου αιώνα και σιγά σιγά στράφηκαν προς τη ναυτιλία. Από 'δω κατάγονται ή γεννήθηκαν πολλοί από τους µεγαλύτερους εφοπλιστές της Ελλάδας, ενώ σηµαντικά µεγάλος αριθµός των κατοίκων είναι ναυτικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, τα Καρδάµυλα (όπως και ο Βροντάδος, η Λαγκάδα, η Συκιάδα, οι Οινούσσες και όλα τα ναυτοχώρια) συχνά να µαυροφορούν µιας και οι ναυτεργάτες αρκετές φορές θυσιάζονται στο βωµό του εφοπλιστικού κέρδους.

34 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Έξι χλµ. µετά τα Καρδάµυλα ο παραλιακός δρόµος φθάνει στη θέση Ναγός. Τα πηγαία νερά και η ζωηρή βλάστηση κοντά στην ακτή κάνουν την περιοχή κατάλληλη για θερινή διαµονή. Το τοπωνύµιο είναι µία ένδειξη για την ύπαρξη ενός αρχαίου ναού, λείψανα του οποίου πράγµατι βρέθηκαν στις ανασκαφές του Λίγο βορειότερα σχηµατίζεται η παραλία του Γιόσωνα που διατηρεί από την αρχαιότητα (κατά τις τοπικές παραδόσεις) το όνοµα του Ιάσωνος. Και εδώ η ακτή προσφέρεται για θερινά λουτρά, και υπάρχουν πηγαία νερά που έρχονται από το γειτονικό ορεινό όγκο του Πεληναίου. Βόρεια της πόλης και δυτικά από το Βροντάδο, υπάρχει ο δρόµος που περνά από το βουνό Αίπος και διασχίζει το άδενδρο οροπέδιο χωρίς να συναντήσει κανένα χωριό. Φθάνουµε στο χωριό Κατάβαση και συνεχίζοντας ο ένας δρόµος οδηγεί προς τη Σιδηρούντα, µικρό χωριό χτισµένο στην επίπεδη κορυφή ενός λόφου πάνω απ' τη θάλασσα. Στην περιοχή της Σιδηρούντας είναι ο όρµος Μετόχι, µε ακρογιαλιά για κολύµπι. Ακόµα σώζεται ο Πύργος του πάχη και ερείπια της λεγόµενης Φανοκκλησιάς.

35 Ο άλλος δρόµος οδηγεί προς τη Βολισσό, κεφαλοχώρι και κέντρο των βορειόχορων, σε απόσταση 40 χλµ. όλη της Χίου. Η Βολισσός, χτισµένη στη ρίζα και στις πλαγιές µικρού λόφου, είναι παλαιότατο χωριό. Μι οι, στενά σοκάκια, στρωµένα µε λιλάδια του γιαλού, δίνουν την εικόνα του χωριού. Τηνκορυφήτουλόφουστεφανώνεικάστρο (οπύργοςόπωςτονλένεοικάτοικοι) απότηνεπ Βυζαντίου, που σώζεται σε καλή κατάσταση. Η τοπική παράδοση θέλει το κάστρο κτίσµα ντινού στρατηγού Βελισαρίου οποίος όταν τυφλώθηκε ήρθε κι έζησε εδώ. Στη Βολισσό οδήγησε ροογλαύκος, στοαφεντικότουτοχίο, γιαναγίνειδάσκαλοςτωνπαιδιώντου.

36 Εδώ δείχνουν ακόµα το "σπίτι του Οµήρου". Στην περιοχή της Βολισσού υπάρχουν εξαίρετες, άγνω ς πολλούς, ακρογιαλιές, µοναδικές σε οµορφιά: Μάναγρος, Μαγεµένα, Λήµνος, Λευκάθια, Αγία Μαρκέλλα. Οι Οινούσσες (ή Εγνούσα ή Αιγνούσα) αποτελούν µικρό νησιωτικό σύµπλεγµα που βρίσκεται ανάµεσα ιοανατολική άκρη της Χίου - απέναντι από το βραχονήσι Στροβίλι - και τη δυτική ακτή ασιατικής Χερσονήσου της Ερυθραίας, κάτω οπό το βουνό Καραµπουρνού. Το µεγαλύτερο από άείναιηοινούσσα (14 τ.χ,).

37 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Πήρε την ονοµασία του πιθανότατα υπό την ύπαρξη αµπελιών τα οποία και σήµερα ακόµη, παρά ετο σταφύλι από το οποίο βγαίνει εκλεκτό κρασί. Υπάρχουν όµως και άλλες δύο ονοµασίες. Εγνούσα, ιµοποιεί ευρύτατα ο λαός και προέρχεται από το "αγνός", αρχαία ονοµασία του φυτού λυγαριά, που υπάρχε νία στο νησί. Αργότερα, στα µέσα του 17ου αιώνα αποικίστηκε από Καρδαµυλίτες ποιµένες, γέµισε γίδια ποκαλούσαν Αίγνουσα. Με την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι σκόρπισαν σε διάφορα µέρη της Ελλάδας ήλθαν στα υτικά της Χίου υπάρχουν δύο µικρά νησάκια τα Ψαρά και τα Αντίψαρα (το τελευταίο ε οίκητο). Στα Ψαρά, ή Ψυρίη κατά τον Όµηρο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήµ ηναϊκού οικισµού στη θέση "Αρχοντίκι", στις δυτικές ακτές του νησιού. Οι Ψαριανοί ανέπτυξαν από του 18ου αιώνα εµπορικό στόλο και στην επανάσταση του 1821 πήραν ενεργό µέρος στο θαλάσ να. Ανέδειξαν πυρπολητές και ναυµάχους όπως οι Κανάρης, Αποστολής, Νικόδηµος, Βρατσάνος στράφηκαν ολοκληρωτικά και σφάχτηκε ο πληθυσµός τους από τους Τούρκους ύστερα από ηρω ταση, στις 24 Ιουνίου 1824.

38 Η "Μαύρη Ράχη" που απαθανάτισε ο Σολωµός, υψώθηκε στη συνείδηση των ανθρώπων σαν σύµβολο θυ λοκληρωτικής προσφοράς στην υπόθεση της Ελευθερίας, όπως την είδε "επί το µέγα ερείπιον έας Κάλβος. Όσοι Ψαριανοί σώθηκαν από την καταστροφή κατέφυγαν στη Μονεµβασιά και µε ευθέρωση, στην Ερέτρια της Εύβοιας, που µετονοµάστηκε σε "Νέα Ψαρά" σε αντιδιαστολή προς αιά Ψαρά" του νησιού. Πολλοί κάτοικοι του επανήλθαν και για 100 χρόνια απολάµβανε το προνό κλέγει δύο βουλευτές. Αυτό το προνόµιο δεν υφίσταται πια και οι Ψαριανοί ψηφίζουν όπως κα ικάτοικοιτουνοµούχίου, απότο ΤιµητικάόµωςταΨαράαποτελούν ήµο.

39 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΗ Η περίφηµη Βιβλιοθήκη Κοραή, µια από τις µεγαλύτερες και πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, κρύβει πραγµατικούς θησαυρούς. Μικρότερες αλλά αξιόλογες βιβλιοθήκες υπάρχουν και σε άλλα σηµεία της πόλης, που σε συνδυασµό µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου και τις άλλες πνευµατικές εστίες, συνθέτουν το πολιτιστικό πέπλο της πόλης.

40 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΡΓΕΝΤΗ» Στον ίδιο χώρο µε τη βιβλιοθήκη "Κοραής«, δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη µε µια εξαιρετική συλλογή αντικειµένων λαογραφικού ενδιαφέροντος.

41 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Στο παλιό τζαµί µε το µιναρέ, στεγάζεται το Βυζαντινό µουσείο µε ενδιαφέροντα εκθέµατα.

42 ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Λίγο ψηλότερα από την Απλωταριά, λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο Χίου, ένα νέο και σύγχρονο µουσείο, όπου µπορεί κανείς να θαυµάσει όλη τη λαµπρή πορεία της Χιώτικης Ναυτιλίας. Αντικείµενα σπάνιου ενδιαφέροντος, πίνακες ζωγραφικής και πλήθος άλλων εκθεµάτων µαρτυρούν το µεγαλείο µιας εποχής, που εν µέρει, ακόµα συνεχίζεται.

43 ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗ Κοντά στην πύλη του Κάστρου βρίσκεται το Μουσείο Ιουστινιάνι µε παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, βυζαντινές τοιχογραφίες, µεταβυζαντινές εικόνες και ξυλόγλυπτα.

44 ΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Στην πλατεία Βουνακίου, κοντά στο "Οµήρειο Πνευµατικό Κέντρο", στο αναπαλαιωµένο κτίριο των Λουτρών, στεγάζεται η ηµοτική πινακοθήκη, χώρος έκφρασης της ντόπιας - και όχι µόνο - εικαστικής δηµιουργίας. Η Πινακοθήκη διαθέτει και έκθεση, µε έργα επωνύµων καλλιτεχνών.

45 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Στο πρόσφατα ανακαινισµένο αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στο Πανεπιστήµιο, εκτίθενται ευρήµατα από τη λίθινη εποχή, όστρακα, αγγεία και κεραµικά. Σώζονται εξαίρετα δείγµατα γλυπτικής Ιωνικού ρυθµού καθώς και ευρήµατα Ρωµαϊκής περιόδου.

46 Το Οµήρειο πνευµατικό Κέντρο του ήµου Χίου αποτελεί κύτταρο πνεύµατος και πολιτισµού, αγµατικό στολίδι για την πόλη. Με σύγχρονους και αξιοζήλευτους χώρους, παρέχει ιδανικές συνθήκες για ν πραγµατοποίηση θεατρικών παραστάσεων, µουσικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, παρουσιάσεων, θέσεων, συνεδρίων και άλλων δραστηριοτήτων σε καθηµερινή βάση.

47 Η πατρίδα µας µαστίζεται, κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως µήνες, από πυρκαγιές και η Χίος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι µονάδες αναλαµβάνουν συστηµατικά την πρόληψη πυρκαγιών και την εντατική αναδάσωση περιοχών που έχουν πληγεί από την καταστροφική µάστιγα.

48 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Προσχολική Αγωγή Στο Νοµό Χίου λειτουργούν 36 Νηπιαγωγεία (18 µονοθέσια, 17 διθέσια και 1 διθέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο) µε σκοπό την ολόπλευρη, αρµονική και ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 4-6 χρόνων και την ολοκληρωµένη προετοιµασία τους για το δηµοτικό σχολείο. 14 απ' αυτά λειτουργούν ως ολοήµερα που δηµιουργήθηκαν για να µειώσουν τις µορφωτικές και κοινωνικές διακρίσεις και να εξυπηρετήσουν τους εργαζοµένους γονείς. Επίσης 2 Νηπιαγωγεία εφαρµόζουν πρόγραµµα ευέλικτης ζώνης. Ο αριθµός των φοιτούντων νηπίων είναι 763. Από τα Νηπιαγωγεία του Νοµού Χίου τα περισσότερα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια, ένα σε µισθωµένο κτίριο και ένα σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Κάποια απ' αυτά χρειάζονται µεταστέγαση σε χώρους κατάλληλους για την ορθή λειτουργία τους. Το στεγαστικό πρόβληµα των Νηπιαγωγείων αντιµετωπίζεται µέσω των Προγραµµάτων ηµοσίων Επενδύσεων, µε ανέγερση νέων κτιρίων στέγασης και µε προτεραιότητα σε όσα έχουν τα πιο οξυµµένα προβλήµατα.

49 ΠΑΙ ΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Προσχολική Αγωγή Στην Ταξιαρχία, από 5 Σεπτεµβρίου 2005, λειτουργεί πρότυπος βρεφονηπιακός σταθµός, στο χώρο των κάτω ΣΟΑ Χίου. Οι οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών στο Νοµό µας είναι 76. Επίσης στην πόλη της Χίου λειτουργεί και ένα Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο.

50 ΠΑΙ ΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ηµοτική Εκπαίδευση Ο Νοµός µας διαθέτει 35 ηµοτικά Σχολεία, εκ των οποίων: 4 µονοθέσια 5 διθέσια 2 τριθέσια 1 τετραθέσιο 1 πενταθέσιο 15 εξαθέσια 1 επταθέσιο 1 οκταθέσιο 5 δωδεκαθέσια και 1εξαθέσιο ειδικό µε σκοπό την πολύπλευρη πνευµατική και σωµατική ανάπτυξη των µαθητών. Τα 23 λειτουργούν ως Ολοήµερα ανοιχτού τύπου (για όποια παιδιά επιθυµούν) και 1 ως πειραµατικό ολοήµερο κλειστού τύπου. Τα σχολεία αυτά εφαρµόζουν πρόγραµµα υποστηρικτικής βοήθειας στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηµατικά και υλοποιούν δραστηριότητες που αναβαθµίζουν το ρόλο του σχολείου όπως η Ξένη Γλώσσα, ηεισαγωγήστηνπληροφόρησηκαιοχορός,

51 ΠΑΙ ΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ηµοτική Εκπαίδευση Η Θεατρική Αγωγή, η Μουσική και τα εικαστικά, αποτελούν αντικείµενα που διαµορφώνουν συνθήκες ανοικτού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και ελκυστικότερης µάθησης. Ο αριθµός των µαθητών που φοιτούν στα ηµοτικά Σχολεία του Νοµού µας σήµερα είναι Οι οργανικές θέσεις των δασκάλων είναι 272. Από τα τετραθέσια και άνω σχολεία διδάσκονται και µαθήµατα ειδικοτήτων (µουσική, ξένη γλώσσα και γυµναστικά), από πτυχιούχους καθηγητές. Οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων είναι 12 Αγγλικής Γλώσσας, 20 Φυσικής Αγωγής, και 6 Μουσικής. Επίσης, στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση εφαρµόζονται προγράµµατα διδασκαλίας για ειδικά θέµατα από τους Σχολικούς συµβούλους και τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεµάτων. Στο 3 ηµοτικό Σχολείο Βροντάδου εφαρµόζεται το πρόγραµµα "ΜΕΛΙΝΑ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ".

52 ΠΑΙ ΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ηµοτική Εκπαίδευση Τέλος, 3 σχολεία του Νοµού λειτουργούν ως Οικολογικά (Καταρράκτη, 5ο Χίου, 1ο Χίου) και 2 εφαρµόζουν το πρόγραµµα της Ευέλικτης Ζώνης (Νένητα και 8ο ήµου Χίου).

53 ΠΑΙ ΕΙΑ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Η ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ( Ε) παρακολουθεί και συντονίζει το εκπαιδευτικό έργο που συντελείται στα σχολεία ( Ε) του Νοµού ενώ προωθεί και υποστηρίζει την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. στο χώρο της.ε., καταβάλλοντας ιδιαίτερη προσπάθεια για το συντονισµό των ενεργειών του διδακτικού προσωπικού. Συντονίζει, προγραµµατίζει και υλοποιεί κοινές εξωδιδακτικές δράσεις, σεµινάρια, επιµορφώσεις, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Συνεργάζεται µε τους Συλλόγους Γονέων και τους τοπικούς φορείς. Επίσης παρακολουθεί τα οικονοµικά θέµατα των σχολείων και τα θέµατα της υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών. Στο Νοµό Χίουλειτουργούν 12 ηµερήσια Γυµνάσια (τα τρία µε λυκειακές τάξεις), 8 ηµερήσιαγενικάλύκεια (εκ τωνοποίωντοέναεκκλησιαστικό), 5 ηµερήσιατ.ε.ε. και 1 Εσπερινό Γυµνάσιο µε τάξεις Λυκείου. Σε όλα τα Γυµνάσια του Νοµού διδάσκεται το µάθηµα της Πληροφορικής, όπου αξιοποιείται ο υπάρχων εξοπλισµός υπολογιστών των Σχολείων. Σε 5 Σχολεία υπάρχει αυτόνοµη σχολική βιβλιοθήκη.

54 ΠΑΙ ΕΙΑ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Από τα Σχολεία του Νοµού, 5 Γυµνάσια, 3 Γενικά Λύκεια, 2 Τ.Ε.Ε., το Εσπερινό Γυµνάσιο µε τις Λυκειακές Τάξεις, το Κ.Α.Α.Υ., το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και τµήµατα ένταξης σε 4 Γυµνάσια βρίσκονται στο ήµο Χίου. Τα υπόλοιπα Σχολεία βρίσκονται: -Στο Βροντάδο (Γυµνάσιο-Λύκειο-Τ.Ε.Ε.) -Στα Καρδάµυλα (Γυµνάσιο-Λύκειο-Τ.Ε.Ε.) -Στη Βολισσό (Γυµνάσιο µε τάξεις Λυκείου) -Στη Καλαµωτή (Γυµνάσιο-Λύκειο) -Στη Καλλιµασιά (Γυµνάσιο-Λύκειο) -Στις Οινούσσες (Γυµνάσιο µε τάξεις Λυκείου - Τ.Ε.Ε.) -Στα Ψαρά (Γυµνάσιο µε τάξεις Λυκείου) -Στα Θυµιανά το " ιονύσειο" Εκκλησιαστικό Λύκειο. Επίσης λειτουργούν Αθλητικά Τµήµατα στο Γυµνάσιο Κάµπου, το 1ο Ενιαίο Λύκειο (κολύµβηση, υδατοσφαίριση, στίβος, βόλεϋ) και στο 3ο Γυµνάσιο.

Αξιότιμε Κύριε-α, Με εκτίμηση. Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ»

Αξιότιμε Κύριε-α, Με εκτίμηση. Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ» Αξιότιμε Κύριε-α, Με διαταγή του ΓΕΣ μετατίθεστε σε Μονάδα της περιοχής ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ». Η Υπηρεσία βρίσκεται στο πλευρό σας όσο και στο πλευρό της οικογένειάς σας και θα προσπαθήσει να σας

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011

CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011 CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) κερδοσκοπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος Διεξαγωγής. Αξιοθέατα*

Χώρος Διεξαγωγής. Αξιοθέατα* Χώρος Διεξαγωγής Το 4ο Εργαστηριακό Πρόγραμμα Σπουδών (Autumn School) του Τμήματος Κοινωνιολογίας θα διεξαχθεί στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Η Λέσβος έχει πληθυσμό 85.330 κατοίκους, ανήκει διοικητικά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ: ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΕΜΑ: ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΕΝΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΚΑ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ»

9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» 9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ 9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΚΤΟΥ 9 ΟΥ ΣΠ Αγαπητέ Κύριε-α Συνάδελφε. Με διαταγή του ΓΕΣ μετατίθεστε στο

Διαβάστε περισσότερα

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης ΠΡΟΤΥΠΟΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΙΩΝΙ ΕΙΟΥ ΙΩΝΙ ΕΙΟΥΣΧΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ: Πάµε Μουσείο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: : 2013-14 14 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παραράς Ι. ΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπιζιώνη Σπυριδούλα Χατζηφούντα Μαριάννα Χιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2013 Εκμάθηση & Αγωνιστική Κολύμβηση Τεχνική Κολύμβηση ΑΧΕΡΟΝΤΑ 3 ΚΕΚΩΠ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τ.Κ. 45445 ΤΗΛ. 26510-71581 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ 2 ο VODAFONE SWIMMING CUP IOANNINA 2013

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικες Εκλογές 2014 /Δήμος Χίου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΪΟΥ 2014 Περιφέρεια: ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιφερειακή Ενότητα: ΧΙΟΥ

Δημοτικες Εκλογές 2014 /Δήμος Χίου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΪΟΥ 2014 Περιφέρεια: ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιφερειακή Ενότητα: ΧΙΟΥ Δημοτικες Εκλογές 2014 /Δήμος Χίου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΪΟΥ 2014 Περιφέρεια: ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιφερειακή Ενότητα: ΧΙΟΥ Εμφανίζονται: 2 από 2 Κόμματα (από 1ο εώς 2o) A/A ΚΩΔ 1 004 ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας.

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αρ. 4/2011 πρακτικό Συνεδριάσεων Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Ν.Σιλάτων του ήµου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής 7/2011 Απόφ. Αριθ. Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

(β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των

(β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των (β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδοµών για την προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2013 Εκμάθηση & Αγωνιστική Κολύμβηση Τεχνική Κολύμβηση ΑΧΕΡΟΝΤΑ 3 ΚΕΚΩΠ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τ.Κ. 45445 ΤΗΛ. 26510-71581 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ 3 ο SWIMMING CUP IOANNINA

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ) 8 394 239 17 1 18 221 133 60,18 88 39,82

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ) 8 394 239 17 1 18 221 133 60,18 88 39,82 Γραμ- Ψηφίμένοι Άκυρα και Λευκά Ψηφοδ. ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΙΟΥ σαντες Άκυρα Λευκά Σύνολο Έγκυρα ΟΧΙ Ποσοστό ΝΑΙ Ποσοστό ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ 1 457 152 7 2 9 143 49 34,27 94 65,73 ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ 2 470 135 6 0

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δομή Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλάδες Δωδεκάνησα Βόρειο Αιγαίο Σποράδες Αργοσαρωνικός Παράλια (Ελληνικά) Εύβοια Κρήτη Μικρασιατικά Παράλια

Κυκλάδες Δωδεκάνησα Βόρειο Αιγαίο Σποράδες Αργοσαρωνικός Παράλια (Ελληνικά) Εύβοια Κρήτη Μικρασιατικά Παράλια Κυκλάδες Δωδεκάνησα Βόρειο Αιγαίο Σποράδες Αργοσαρωνικός Παράλια (Ελληνικά) Εύβοια Κρήτη Μικρασιατικά Παράλια Η λέξη 'κως' προέρχεται από την λέξη 'κοίον = πρόβατό πληθυσμός 34.280 κατοίκους, τρίτο μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ t ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 -

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4.1 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι και το πρώην σχολείο του Αγίου Σώστη είναι ένα πέτρινο κτίριο µε κεραµοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Tο κτίριο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας 20 14 Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Όμορφες βραδιές καλοκαιριού,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασβεστοχώρι ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

Το Ασβεστοχώρι ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ Το Ασβεστοχώρι Σελ.2 Το Ασβεστοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 400 μέτρων, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες δύο λόφων

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΙΦΟΣ H Αρχιτεκτονική της Σερίφου

ΣΕΡΙΦΟΣ H Αρχιτεκτονική της Σερίφου ΣΕΡΙΦΟΣ Εκτός από τους οργανωμένους οικισμούς, σε όλη την έκταση του νησιού είναι διασπαρμένα πολλών ειδών παραδοσιακά, διατηρητέα κτίσματα, που σχετίζονται με τις βασικές ασχολίες των κατοίκων: οι λεγόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ON SALONICA SOCCER CUP ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΣΤΡΑ & ΤΕΙΧΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑ Μπείτε στην Pentagon... ταξιδέψτε

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη του 3 ου «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ» ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

Προκήρυξη του 3 ου «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ» ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ Προκήρυξη του 3 ου «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ» ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ Ο Σύλλογος Δρομέων Πρέβεζας σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Φυλλαδίου

Σκοπός του Φυλλαδίου 1 Σκοπός του Φυλλαδίου Σκοπός του παρόντος φυλλαδίου είναι : Να έλθει σε πρώτη επαφή το ΚΕΜΧ µε το µετατιθέµενο στη δύναµή της προσωπικό. Να ενηµερώσει αυτό σε θέµατα τα οποία έχουν σχέση µε : Την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερωτικός Οδηγός Νεοτοποθετηµένων Στελεχών Φρουράς Αυλώνα

Ενηµερωτικός Οδηγός Νεοτοποθετηµένων Στελεχών Φρουράς Αυλώνα Ενηµερωτικός Οδηγός Νεοτοποθετηµένων Στελεχών Φρουράς Αυλώνα Μαι 2012 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ ΚΕΤΘ (Ανώτερου ιοικητή Φρουράς Αυλώνος) Αξιότιµε Κύριε (ή Κυρία), Μετά από διαταγή του Γεν.Επιτελείου Στρατού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Ολοήμερο Σχολείο σε Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης

Το Ολοήμερο Σχολείο σε Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης Το Ολοήμερο Σχολείο σε Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης Δρ Αικατερίνη Σουσαμίδου Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

21 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ... 9. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ.. 23 10. ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. 24

21 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ... 9. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ.. 23 10. ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. 24 2012 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ... 5 2. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ.. 6 3. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 6 4. ΙΑΣΚΕ ΑΣΗ - ΑΓΟΡΑ.. 8 5. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ... 9 6. ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ... 12 7. ΣΧΟΛΕΙΑ(ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα Ηλείας

Νέο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα Ηλείας Νέο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα Ηλείας Σύντομη παρουσίαση του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Σύμφωνα με το υπ αριθμ. 94/5-6-2013 Προεδρικό Διάταγμα το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείμενο: Χαλκίδα Στόχος: μελέτη του θαλάσσιου μετώπου Μέθοδοι επεξεργασίας: βιβλιογραφία-διαδίκτυο αεροφωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ (Π Ε Π ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ) ημοπρατήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου Το Κ. Π. Ε Ανατολικού Ολύμπου ιδρύθηκε στις 11-07-2002 με βάση την υπ αριθμό72942/γ2/11-7-2002 απόφαση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ο ήµαρχος Θερµαϊκού σας προσκαλεί στον εορτασµό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σύµφωνα µε το εορταστικό πρόγραµµα που καθορίζεται ως εξής:

Ο ήµαρχος Θερµαϊκού σας προσκαλεί στον εορτασµό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σύµφωνα µε το εορταστικό πρόγραµµα που καθορίζεται ως εξής: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Περαία, 16-3-2015 ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ: Μαζικούς Φορείς του ήµου Θερµαϊκού ΘΕΜΑ: «Εορτασµός της Εθνικής Επετείου της 25 ης

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Έφη Γουνελά Στέλεχος της ΕΕΤΑΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ωρολόγια Προγράμματα ημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

ΘΕΜΑ: Ωρολόγια Προγράμματα ημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠPΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού

ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού Τµήµα 5α Tµήµα 5α Οµάδα εργασίας ηµήτρης Λως Μάρκος Λυµπεράκης Ηβιάννα Παπαστάµου Αλίκη Παπακωσταντίνου ΟΝΟΥΣΑ Το βορειότερο νησί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΡΑΣΕΙΙΣ ΓΙΙΑ ΓΟΝΕΙΙΣ.. Αποδέκττεςς ~300 γονείίςς = 600 παιιδιιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ( ιάρκεια κάθε Οµάδας: 7-10 δίωρες εβδοµαδιαίες συναντήσεις).

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 02 Σεπτεµβρίου 2012

Κυριακή 02 Σεπτεµβρίου 2012 Κυριακή 02 Σεπτεµβρίου 2012 SUNDAY 02 SEPTEMBER 2012 «Στην οµορφότερη διαδροµή - τον µαγευτικό Κάµπο» Περιγραφή της περιοχής που θα γίνει ο Αγώνας: Ο Κάµπος, µια από τις πιο όµορφες περιοχές της Χίου,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Σάββατο 10 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Ιουλίου Έκθεση αγιογραφίας από 25 Αγιογράφους - μέλη της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου Ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Eκκλησιαστικό Λύκειο - Γυµνάσιο Tήνου

Γενικό Eκκλησιαστικό Λύκειο - Γυµνάσιο Tήνου Γενικό Eκκλησιαστικό Λύκειο - Γυµνάσιο Tήνου 42 XPONIA ΠPOΣΦOPAΣ THNOΣ 1966-2008 Φέτος το Σχολείο μας συμπληρώνει σαράντα δυο χρόνια προσφοράς και διακονίας στο νησί της Τήνου, στην ευρύτερη περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012

Διαβάστε περισσότερα

παιδική κατασκήνωση στο Μόλυβο της Λέσβου

παιδική κατασκήνωση στο Μόλυβο της Λέσβου παιδική κατασκήνωση στο Μόλυβο της Λέσβου διπλωματική εργασία σχολής αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Μάρτιος 2012 Κλειώ Παντέλα αμ 04105035 Μυρσίνη Προκοπίου αμ 04105007 υπεύθυνος καθηγητής Σ. Γυφτόπουλος σύμβουλος Π.

Διαβάστε περισσότερα

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. www.urbanexperts.gr id:1118791 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. Άνω Ιλίσια Αθήνα- Κέντρο 600 Περιγραφή Α) ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ (2ΟΣ ), 55 ΤΜ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΩΣ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Δημοτικό Κατάστημα, 25 ης Μαρτίου 15, Τ.Κ. 50 200 Πτολεμαΐδα, τηλ 24633 50100, FAX 24633 50150 Πτολεμαΐδα 04-10-2012 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Σχολικές Μονάδες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Σχολικές Μονάδες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Σχολικές Μονάδες Στο κεφάλαιο αυτό εµφανίζονται στοιχεία για τις δηµόσιες σχολικές µονάδες της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης που λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 2003-04. Ειδικότερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ 4th SWIMMING CUP IOANNINA 2016

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ 4th SWIMMING CUP IOANNINA 2016 ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2013 Εκμάθηση & Αγωνιστική Κολύμβηση Τεχνική Κολύμβηση ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τ.Κ.45445 ΤΗΛ.26510-26100 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ 4th SWIMMING CUP IOANNINA

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα