Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία"

Transcript

1 Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις

2 Πληροφορίες έκδοσης: Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών c/o Goethe-Institut Athen Ομήρου 14-16, Αθήνα Υπεύθυνος κατά το νόμο: Alexander Roggenkamp Συντακτική ομάδα: Αποστολία Γουδουσάκη, Νικόλαος Δημητρόπουλος Για την DAAD Deutscher Akademischer Austausch Dienst German Academic Exchange Service Kennedyallee 50, Bonn (Germany) Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το φυλλάδιο έχουν συνταχθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια. Παρά ταύτα, δε παρέχουμε καμία εγγύηση για την ορθότητα του περιεχομένου. Layout Print Story, Αθήνα Print-run Σεπτέμβιος Copy Deadline: Σεπτέμβιος 2014 για όλες τις απεικονίσεις: DAAD Απαγορεύεται η διανομή των απεικονίσεων σε τρίτους. Η παρούσα έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.

3 Περιεχόμενα 3 Περιεχόμενα Γιατί σπουδές στη Γερμανία; 04 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ για να σπουδάσω σ ένα γερμανικό πανεπιστήμιο; 05 Τι είδους πανεπιστήμια υπάρχουν στη Γερμανία; 06 Τι πτυχία προσφέρουν; 07 Πως υποβάλω τις αιτήσεις; 08 Ποιo είναι το απαιτούμενο επίπεδο γλώσσας; 10 Ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια; 12 Πως μπορώ να εισαχθώ σε ένα «summerschool»; 13 Πως μπορώ να αποκτήσω διδακτορικό τίτλο στη Γερμανία; 14 Χρειάζεται να πληρώσω δίδακτρα; 16 Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος ζωής; 17 Πως μπορώ να διεκδικήσω μια υποτροφία; 18 Μπορώ να αποκτήσω αμειβόμενη θέση εργασίας ενώ σπουδάζω; 19 Πως θα βρω κατοικία; 20 Που μπορώ να βρω περαιτέρω πληροφορίες; 22

4 4 Σπουδές στη Γερμανία Γιατί σπουδές στη Γερμανία; Τα γερμανικά πανεπιστήμια χαίρουν αναγνώρισης διεθνούς κύρους. Αποτελούν πηγή σημαντικών και διεθνώς προβεβλημένων συνεισφορών στην καινοτόμο έρευνα και ανάπτυξη. Πολλές ριζοσπαστικές εφευρέσεις προέρχονται από τη Γερμανία. Ο κατάλογος γερμανών νομπελιστών είναι ευρύς: μόνο στους τομείς θετικών επιστημών και ιατρικής υπάρχουν ήδη 68 βραβευθέντες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Wilhelm Conrad Röntgen, Robert Koch, Max Planck, Albert Einstein, Christiane Nüsslein-Volhard και Harald zur Hausen. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Γερμανία θεωρείται επίσης η χώρα των ποιητών και στοχαστών, ως η χώρα του Kant, του Hegel και του Adorno, του Goethe, του Heine και του Brecht, και μεγάλων μουσουργών όπως οι Bach, Beethoven και Brahms. Η επιστήμη και η έρευνα έχουν στη Γερμανία μια μακρά παράδοση. Το παλαιότερο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1386 στη Χαϊδελβέργη. H Γερμανία αριθμεί περισσότερα από 390 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία βρίσκονται σε 170 σημεία της γερμανικής επικράτειας και προσφέρουν ποικίλες δυνατότητες για σπουδές και έρευνα. Συνολικά υπάρχουν σήμερα πάνω από προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων είναι αγγλόφωνα. Ο μεγάλος αριθμός σχολών (π.χ. 36 σχολές Ιατρικής, 50 Ψυχολογίας, 43 Νομικής, 19 Αρχιτεκτονικής και 30 Μηχανολόγων Μηχανικών μόνο σε ΑΕΙ) απαιτεί από τους υποψήφιους φοιτητές ενδελεχής έρευνα για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου ιδρύματος βάση των προσωπικών προτεραιοτήτων. Στη Γερμανία θα βρείτε ιδιαίτερα καλές συνθήκες για επιτυχημένες σπουδές. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα διαθέτουν άριστο, πλήρως εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό και βιβλιοθήκες. Οι σπουδαστές απολαμβάνουν πλήρης φοιτητική μέριμνα και αντιμετωπίζονται, ως νέοι επιστήμονες, με την ανάλογη σοβαρότητα. Μη ξεχνάτε επίσης, ότι τα γερμανικά αποτελούν μια από τις σημαντικότερες γλώσσες στο χώρο της επιστήμης. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα την οποία μιλούν περίπου 125 εκατομμύρια πολίτες. Παρότι η γνώση της αγγλικής θεωρείται σήμερα αυτονόητη, οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον βελτιώνονται σημαντικά με τη γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας. Αν τα αγγλικά αποτελούν ένα 'must', τα γερμανικά αποτελούν σίγουρα ένα 'plus'.

5 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 5 Ποιές προυποθέσεις πρέπει να πληρώ για να σπουδάσω σ' ένα γερμανικό πανεπιστήμιο; Προπτυχιακές σπουδές Για να ακολουθήσετε προπτυχιακές σπουδές, θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου και την βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από τη βάση. Από το 2011 υπολογίζεται αποκλειστικά ο γενικός βαθμός πρόσβασης των πανελλήνιων εξετάσεων και όχι του απολυτηρίου. Επίσης, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχετε επιλέξει στο λύκειο. Απόφοιτοι των Γερμανικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης εξασφαλίζουν την πρόσβαση τους με δυο τρόπους: είτε με το απολυτήριο σε συνδιασμό με πανελλήνιες εξετάσεις είτε διαθέτοντας μόνο το απολυτήριο λυκείου σε συνδυασμό με το Abitur (δηλ. το γερμανικό απολυτήριο) το οποίο και αποκτούν μετά από συμπληρωματικές ενδοσχολικές εξετάσεις (Ergänzungsprüfung). Το IB (International Baccalaureate) όπως επίσης και το European Baccalaureate δίνουν επίσης την πρόσβαση στα πανεπιστήμια της Γερμανίας. H Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική υπόκεινται πανγερμανικά σε περιορισμό του αριθμού εισακτέων. Μόνο υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις έχουν πιθανότητες εισαγωγής στις σχολές αυτές. Περιζήτητες σχολές όπως Ψυχολογία, Νομική ή Αρχιτεκτονική υπόκεινται σε εσωτερικό πανεπιστημιακό περιορισμό, ωστόσο ο απαιτούμενος βαθμός πρόσβασης δεν είναι σχετικά τόσο υψηλός όσο στην Ελλάδα και η πρόσβαση είναι ευκολότερη λόγω ότι υπάρχουν περισσότερες σχολές και διαθέσιμες θέσεις. Μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό Εάν προτίθεστε να ολοκληρώσετε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ο πρώτος κύκλος σπουδών σας θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε έναν διδακτορικό τίτλο, πρέπει κατά κανόνα να κατέχετε ένα πτυχίο πενταετούς φοίτησης ή να είστε κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Η ισοτιμία καθορίζεται από το πανεπιστήμιο της επιλογής σας και θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας μ' αυτό.

6 6 Σπουδές στη Γερμανία Τι είδους πανεπιστήμια υπάρχουν στη Γερμανία; Υπάρχουν περισσότερα από 390 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια τα οποία χαίρουν διεθνούς κύρους, προάγοντας την καινοτομία και την έρευνα. Με την ιδιότητά τους ως σύγχρονα πανεπιστήμια, συνδυάζουν τη βασική με την εφαρμοσμένη έρευνα. Οι συμφωνίες διεπιστημονικής συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρίες ή εξωπανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα (όπως Max-Planck-Institutes) αποτελούν συνήθης πρακτική και συμβάλλουν σίγουρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων. Τα πολυάριθμα γερμανικά πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (Fachhochschulen/ Universities of Applied Sciences) προσφέρουν υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκή κατάρτιση για όσους δεν επιθυμούν οπωσδήποτε να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα, χωρίς όμως να τους αφαιρείται το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα διδακτορικό σε ένα πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα σπουδών χαρακτιρίζονται από υψηλό ακαδημαικό επίπεδο σε συνδιασμό με εύρεια διασύνδεση με την επαγγελματική πρακτική σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας, ευθυγραμμένα με τι απαιτίσεις της αγοράς εργασίας. Μερικά στοιχεία: 111 πανεπιστήμια (Universitäten/ Universities) και τεχνολογικά πανεπιστήμια (Technische Universitäten/ Technical Universities) 227 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (Fachhochschulen/ Universities of Applied Sciences) 57 πανεπιστήμια μουσικής (Musikhochschulen), καλών τεχνών (Kunsthochschulen) και κινηματογράφου (Filmhochschulen)

7 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 7 Τι πτυχία προσφέρουν τα γερμανικά πανεπιστήμια; Τα πτυχία Bachelor (προπτυχιακός τίτλος, 3-4 έτη) και Master (μεταπτυχιακός τίτλος, 1-2 έτη) είναι οι καθιερωμένοι τίτλοι σπουδών στη Γερμανία. Μόνο για συγκεκριμένα τμήματα σπουδών που βρίσκονται υπό κρατική εποπτεία, όπως η Νομική (9 εξάμηνα) και η Ιατρική (13 εξάμηνα), οι φοιτητές δίνουν κρατικές εξετάσεις και τα πανεπιστήμια διανέμουν τον τίτλο σπουδών Staatsexamen (state examination). Ο τίτλος Bachelor καθιερώνει μεν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά οι περισσότεροι απόφοιτοι αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο Μaster. Ένα πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης που προσφέρει η Γερμανία είναι το λεγόμενο «Duales Studium». Εδώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο συνδυασμό θεωρητικής κατάρτισης στα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και ταυτόχρονα μιας αμειβόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εταιρεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο φοιτητής που παράλληλα είναι και εργαζόμενος να αποκτά τελειώνοντας τις σπουδές του εκτός από ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση. Ως επακόλουθο, οι απόφοιτοι είτε να προσλαμβάνονται από την εταιρεία στην οποία ολοκλήρωσαν την επαγγελματική εκπαίδευση είτε να έχουν γρήγορη πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Πληροφορίες για όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από γερμανικά πανεπιστήμια μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

8 8 Σπουδές στη Γερμανία Πως υποβάλλω τις αιτήσεις; Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υποβάλλονται αρχικά συνήθως σε ηλεκτρονική μορφή μέσω των ιστοσελίδων των πανεπιστημίων και κατόπιν ταχυδρομούνται - συνοδευόμενες με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά - προς τη ταχυδρομική διεύθυνσή τους. Εξαίρεση αποτελούν οι σπουδές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής. Σε αυτήν την περίπτωση ο παραλήπτης των αιτήσεων είναι η υπηρεσία "Hochschulstart", η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των αιτήσεων. Περαιτέρω πληροφορίες παρέχει η ιστοσελίδα: Στην ιστοσελιδα μας θα βρείτε ένα φυλλάδιο σχετικά με τις σπουδές Ιατρικής καθώς και για άλλους κλάδους σπουδών. Περισσότερα από 130 πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αναθέσει το έργο του ελέγχου των αιτήσεων και πιστοποιητικών των αλλοδαπών φοιτητών στην υπηρεσία «uni-assist». H επιλογή των υποψηφίων φοιτητών γίνεται όμως από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο/ τα πανεπιστήμια της επιλογής σας συνεργάζονται με την υπηρεσία αυτή, τότε θα πρέπει να απευθύνετε την αίτηση/ τις αιτήσεις σας προς την υπηρεσία uni-assist. Ο κατάλογος των πανεπιστημίων που είναι μέλη της uni-assist βρίσκεται στη διάθεσή σας εδώ: Οι αιτήσεις για βασικές σπουδές γίνονται δεκτές κατά κανόνα για το χειμερινό εξάμηνο έως 15 Ιουλίου και για το εαρινό έως 15 Ιανουαρίου. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για σπουδές καλών τεχνών και μουσικής συνήθως διαφέρει μιας και συχνά οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αποστείλουν ένα πορτφόλιο (φάκελο έργων) ή/ και να να λάβουν μέρος σε εισαγωγικές εξετάσεις. Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να υποβάλλονται απευθείας στα πανεπιστήμια ή μέσω της uni-assist. Συνήθως οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων ποικίλουν.

9 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 9 Μέσω των ακόλουθων μηχανών αναζήτησης μπορείτε να βρείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστήμιων.

10 10 Σπουδές στη Γερμανία Ποιό είναι το απαιτούμενο επίπεδο γλώσσας; Γλώσσα διδασκαλίας στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι τα γερμανικά. Όμως η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσοδο σε πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών (international degree programmes) στα οποία η διδασκαλία γίνεται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά. Για τα αγγλόφωνα προγράμματα απαιτούνται συνήθως τα πιστοποιητικά ΤΟEFL ή IELTS. Μέσω της ιστοσελίδας μπορείτε να ενημερωθείτε για τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών σε επίπεδο Bachelor, Master και PhD. Εάν επιθυμείτε να ολοκληρώσετε ένα γερμανόφωνο πρόγραμμα σπουδών, θα σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι χειρίζεστε άρτια την γερμανική γλώσσα με ένα από τα εξής πιστοποιητικά: TestDaF, C2 του Goethe-Institut, DSD II ή DSH. H εξέταση γλώσσας TestDaF είναι ένα τυποποιημένο τεστ που απευθύνεται αποκλειστικά σε υποψήφιους φοιτητές και αποτελείται από τέσσερις εξεταστικές ενότητες οι οποίες διεξάγονται την ίδια μέρα και βαθμολογούνται ξεχωριστά. Στην Ελλάδα διεξάγεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να επιτύχουν το βαμθό 4 σε κάθε μια απ' τις τέσσερις εξεταστικές ενότητες (ΤestDaF 4), για να αποκτήσουν την απαραίτητη γλωσσική πιστοποίηση. Μερικές σχολές απαιτούν ένα χαμηλότερο επίπεδο γνώσης της γερμανικής και κάποιες άλλες ένα υψηλότερο. Λεπτομερείς πληροφορίες για την εξέταση TestDaF μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: H εξέταση DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber) διεξάγεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια, συνήθως από τα κέντρα γλωσσομάθειας. H συχνότητα (τουλάχιστον δυο φορές ανά έτος) και οι προυποθέσεις συμμετοχής διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Στα περισσότερα πανεπιστήμια έχετε δικαίωμα συμμετοχής εφόσον έχει εγκριθεί η αίτησή σας και το ζητούμενο παραμένει η γλωσσική επάρκεια.

11 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 11 Τα πανεπιστήμια προσφέρουν μεν εντατικά μαθήματα προετοιμασίας (3-4 εβδομάδων) για τις εξετάσεις DSH, συνήθως όμως σε υποψήφιους που έχουν ήδη ένα καλό επίπεδο στη γλώσσα (C1). Υπάρχουν και άλλα διπλώματα με τα οποία μπορεί κανείς να πιστοποιήσει ότι πληροί απαιτήσεις επάρκειας για τη γερμανική γλώσσα όπως: C2 του Goethe-Institut ή DSD II (Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz - 2. Stufe). Περισσότερες πληροφορίες για την εκμάθηση της γερμανικής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: ("Μαθαίνω Γερμανικά")

12 12 Σπουδές στη Γερμανία Ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στη Γερμανία; Τα γερμανικά πανεπιστήμια προσφέρουν στο σύνολό τους ένα υψηλό επίπεδο σπουδών. Εάν θέλετε να μάθετε ποιο πρόγραμμα σπουδών σε ποιο πανεπιστήμιο ανταποκρίνεται καλύτερα στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι των σπουδών σας. Κατόπιν, θα είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε μια από τις πρόσφατα δημοσιευμένες αξιολογήσεις σχετικά με τα πανεπιστήμια, που δείχνουν σε ποιους συγκεκριμένους κλάδους συμπεριλαμβάνονται τα πανεπιστήμια στην κορυφαία ομάδα. Η αξιολόγηση, που διεξάγεται απ το Center for Higher Education Development (CHE) και το εβδομαδιαίο περιοδικό «DIE ZEIT», είναι ελεύθερη και δωρεάν προσβάσιμη στο διαδίκτυο και στην Αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα:

13 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 13 Πως μπορώ να εισαχτώ σε ένα «summerschool»; Σχεδόν όλα τα γερμανικά πανεπιστήμια διαθέτουν τμήματα θερινής φοίτησης. Εκτός απ' τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας, το εύρος των προγραμμάτων αυξάνεται διαρκώς σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Η διάρκεια καθώς και το κόστος παρακολούθησης ποικίλουν. Η DAAD δημοσιεύει σε ετήσια βάση φυλλάδια που παρουσιάζουν την ποικιλία των θερινών προγραμμάτων φοίτησης που προσφέρονται στη Γερμανία και παρέχει σε φοιτητές υποτροφίες γι' αυτά. Η ακόλουθη ιστοσελίδα διευκολύνει την εύρεση του κατάλληλου προγράμματος: Για τις προσφερόμενες υποτροφίες μπορείτε να ενημερωθείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

14 14 Σπουδές στη Γερμανία Πως μπορώ να αποκτήσω διδακτορικό τίτλο στη Γερμανία; Όλα τα ΑΕΙ στη Γερμανία προσφέρουν σε πτυχιούχους δυνατότητες να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές με ένα διδακτορικό. Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθείτε γενικότερα για τις δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικής διατριβής είναι να συμβουλευτείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες: Το κλασικό μοντέλο Στη Γερμανία δεν συνηθίζεται η εφαρμογή ενός προγράμματος μαθημάτων υποχρεωτικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια εκπόνησης μιας διδακτορικής διατριβής. Στις θεωρητικές επιστήμες κυριαρχεί, ως επί το πλείστον, το κλασικό μοντέλο. Οι φοιτητές συμφωνούν από κοινού με έναν επιβλέποντα καθηγητή πανεπιστημίου για το θέμα της διατριβής και στη συνέχεια εκπονούν την διατριβή ως ανεξάρτητη ερευνητική εργασία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία για την επιλογή και αποδοχή των υποψηφίων διδακτόρων. Η απόφαση αποδοχής αφορά αποκλειστικά τα πανεπιστήμια, όπου ο σημαντικότερος ρόλος είναι αυτός του επιβλέποντα καθηγητή. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να εκπονήσετε το διδακτορικό σας στη Γερμανία, η πρώτη σας έννοια πρέπει να είναι η αναζήτηση ενός επιβλέποντα καθηγητή. Αυτός μπορεί να είναι π.χ. κάποιος που έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις για το ερευνητικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός σας. Στην ιστοσελίδα κάθε σχολής θα βρείτε εύκολα την διεύθυνση επικοινωνίας αυτού του προσώπου. Επικοινωνήστε μαζί του μέσω με τις παρακάτω πληροφορίες: σύντομη περιγραφή της ερευνητικής σας πρότασης, πληροφορίες για τις εμπειρίες που διαθέτετε στο ερευνητικό σας αντικείμενο και το βιογραφικό σας σημείωμα. Επίσης, ένας ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης είναι η προσωπική επαφή.

15 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 15 Εφόσον γίνετε αποδεκτός, ακολουθεί η εγγραφή σας στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθείτε εάν ο τίτλος σπουδών που ήδη κατέχετε, πληροί τις προϋποθέσεις για την εκπόνηση διδακτορικού. Δομημένα διδακτορικά: Τα γερμανικά πανεπιστήμια προσφέρουν σήμερα περί τα 800 δομημένα διδακτορικά προγράμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αγγλόφωνα. Πέραν τούτου, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα ειδικά προγράμματα για αλλοδαπούς υποψήφιους διδάκτορες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποσκοπώντας να καλύψουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Οι ειδικές αυτές διευθετήσεις αφορούν ως επί το πλείστον την προετοιμασία, την καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη και την εξασφάλιση ευνοϊκών ερευνητικών συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φοιτητής όχι μόνο μπορεί να εκπονήσει την διατριβή του, αλλά παράλληλα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Πληροφορίες για αυτά τα προγράμματα, όπως επίσης και τις διευθύνσεις όλων των πανεπιστημίων και όλων των διδακτορικών προγραμμάτων θα βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

16 16 Σπουδές στη Γερμανία Χρειάζεται να πληρώσω δίδακτρα; Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος και οι σπουδές είναι ως επί το πλείστον άνευ διδάκτρων. Κάποια πανεπιστήμια έχουν καθιερώσει δίδακτρα αποκλειστικά και μόνο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ή για τους μακροχρόνιους φοιτητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρεώνουν δίδακτρα. Οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν οφείλουν να καταβάλουν δίδακτρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άλλες οικονομικές δαπάνες, τις οποίες θα πρέπει να προϋπολογίσετε όπως την εξαμηνιαία οικονομική σας φοιτητική συνεισφορά, το υποχρεωτικό εισιτήριο εξαμήνου, δαπάνες διοικητικών πράξεων σας παρακαλούμε να συμβουλευτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα:

17 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 17 Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος ζωής; Το κόστος ζωής κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 700 και των 1100 μηνιαίως, ανάλογα με την πόλη. Ως πρόχειρη ένδειξη του επιμερισμού των εξόδων αρκεί να αναφερθούν τα παρακάτω ποσοστά: 35% για ενοίκιο, 20% για διατροφή, 10% για ένδυση και προσωπική υγιεινή, 10% για συγκοινωνίες και 5% για άλλες σπουδαστικές ανάγκες. Ανάλογα με την τις προσωπικές σας ανάγκες αλλά και την πόλη όπου θα σπουδάσετε, τα έξοδα σας μπορεί να διαφέρουν από τον μέσο όρο. Θα χρειαστείτε περισσότερα χρήματα σε πόλεις, όπως το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη ή το Αμβούργο, απ ότι σε μικρότερες πόλεις. Για όλα τα θέματα που αφορούν οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά και πολιτισμικά ζητήματα, θα μπορέσετε να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη από την Φοιτητική Υπηρεσία «Studentenwerk». Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα:

18 18 Σπουδές στη Γερμανία Πως μπορώ να διεκδικήσω μια υποτροφία; Τα πανεπιστήμια δεν συνηθίζεται να παρέχουν υποτροφίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για να ενημερωθείτε για τη δυνατότητα παροχής οικονομικής υποστήριξης. Το ευρύτερο πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης προσφέρεται από τη DAAD. Οι υποτροφίες αυτές δίνονται σε φοιτητές ανώτερων ετών, σε πτυχιούχους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές και καθηγητές ανώτατων και ανώτερων ιδρυμάτων. Άλλοι οργανισμοί που απονέμουν υποτροφίες αποφασίζουν οι ίδιοι για τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η υποστήριξη για ένα πλήρους διάρκειας πρόγραμμα σπουδών. Οι ακόλουθες ιστοσελίδες προσφέρουν διευθύνσεις οργανισμών που παρέχουν υποτροφίες:

19 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 19 Μπορώ να αποκτήσω αμειβόμενη θέση εργασίας ενώ σπουδάζω στη Γερμανία; Ναι, επιτρέπεται να εργασθείτε επ αμοιβή. Οι φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται να εργαστούν για οποιοδήποτε διάστημα επιθυμούν. Λεπτομερείς πληροφορίες για τη «φοιτητική εργασία» θα βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα :

20 20 Σπουδές στη Γερμανία Πως θα βρω κατοικία; Σε κάθε πόλη με πανεπιστήμιο υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Πέραν αυτών, μπορείτε να αναζητήσετε κατοικία στην ελεύθερη αγορά. Η αναζήτηση κατοικίας στη Γερμανία, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να αποβεί δύσκολη και χρονοβόρα. Εάν επιθυμείτε να βρείτε δωμάτιο σε φοιτητική εστία (οι οποίες είναι όμως περιζήτητες), θα πρέπει μόλις λάβετε θετική απάντηση από το πανεπιστήμιο να υποβάλετε αίτηση προς την αρμόδια Φοιτητική Υπηρεσία «Studentenwerk». Ενοικιαζόμενη κατοικία από ιδιώτες θα βρείτε στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο σας, στην φοιτητική υπηρεσία «Studentenwerk» ή στην υπηρεσία Eξυπηρέτησης Aλλοδαπών Φοιτητών «Akademisches Auslandsamt» (International Office). Συνίσταται επίσης η αναζήτηση ενοικίασης κατοικίας μέσω των μικρών αγγελιών στον τοπικό τύπο και φυσικά στο διαδίκτυο. Στη Γερμανία τα διαμερίσματα συγκατοίκησης (τα επονομαζόμενα «Wohngemeinschaften») είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των φοιτητών και αποτελούν μια πολύ καλή και οικονομική λύση.

21 Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις 21

22 22 Σπουδές στη Γερμανία Που μπορώ να βρω περαιτέρω πληροφορίες; Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ενημερωτικό Κέντρο της DAAD στην Αθήνα, στους Λέκτορες της DAAD στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στα γραφεία διασύνδεσης του πανεπιστημίου σας. Τις σχετικές διευθύνσεις μπορείτε να τις βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα: Επίσης, επισκεφθείτε τις εκθέσεις γερμανικών ΑΕΙ, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες για τις εκθέσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου μας. Χρήσιμες ιστοσελίδες:

23

24 DAAD - Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών c/o Goethe-Institut Athen Ομήρου 14-16, Αθήνα Τηλ

All about Life and Study in Germany. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία. 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις

All about Life and Study in Germany. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία. 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις All about Life and Study in Germany Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις Περιεχόμενα 3 Περιεχόμενα Γιατί σπουδές στη Γερμανία; 04 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) 1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ http://europa.eu.int/scadplus/citizens/el/de/10794.htm ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Οι φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πολιτικών Δοµικών Έργων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων Συντάκτης Δηµήτριος Κακαλέτσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Aφιέρωμα Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Επειδή αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κάποιο Μεταπτυχιακό μόλις πάρουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο πτυχίο (ειδικά με την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013. www.aueb.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013. www.aueb.gr ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013 www.aueb.gr ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης Αντιπρύτανης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Distance Education Unit

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Distance Education Unit Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Distance Education Unit Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κράτους είναι επίσημα εγγεγραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών

Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών Κανονισμός Μάϊος 2015 Επιμέλεια: Μ. Γουάλλες

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ( κατά τον Νόμο 682 / 77, άρθρο 11, παράγρ. 1 ) EΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (στο πλαίσιο του έργου ΕΠΕΑΕΚ «ιεύρυνση τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης Πανεπιστήµιο Στερεάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ E-LEARNING ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό Πρόσκληση για αίτηση συμμετοχήςστο Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 Το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άρθρο 1 Έμβλημα Σφραγίδα 1. Το κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 83/1984 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση 1. Εισαγωγή Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια (από τη μεταπολίτευση και μετά), το ζήτημα του Λυκείου, και το συνδεόμενο με

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και κατευθυντήριες οδηγίες για την Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Αρχές και κατευθυντήριες οδηγίες για την Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης Αρχές και κατευθυντήριες οδηγίες για την Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Ένωση για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ENQA), 2009, Ελσίνκι,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ο ΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΤΟΜΟΣ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα. Τηλέφωνο Τμήματος: +30-210-8203314-6

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης. Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης. Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου για

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Σοφία Αποστόλη Msc. European Policy, University of Bristol TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΪΟΣ 2006 Σύνοψη συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Οδηγός σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Άρθρο 1: Αποστολή των Α.Ε.Ι. Άρθρο 2: ιάρθρωση των Α.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ N. 2552/1997 ( όπως τροποποιήθηκε από το αρθ. 14 του Ν. 2817/2000*, από το αρθ. 3 του Ν. 3027/2002**, από το αρθ. 13 του Ν. 3260/2004***& από το αρθ. 19

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων of 52 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 1268/82 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 87Α Μέγεθος κειμένου: 522,126 KB Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά µε τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό κι ακόµα περισσότερα Κοινωνική Ευρώπη Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης http://aidromon.gr/ Αγαπητοί μαθητές και γονείς, Λόγω της σύνθετης και ρευστής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης η εκπαίδευση αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με αποτέλεσμα να βρίσκεστε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Περιέχει την ισχύουσα νομοθεσία, εγκυκλίους Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) ως και τις αποφάσεις του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ 3374/2005 ΦΕΚ 189/Α'/2.8.2005 Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων - Παράρτημα διπλώματος Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε

Διαβάστε περισσότερα