ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

Transcript

1 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Συγκοινωνιολόγος M.Sc. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Δρ Συγκοινωνιολόγος ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Συγκοινωνιολόγος M.Sc. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Συγκοινωνιολόγος M.Sc

2 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2 Προοίμιο Είναι η δεύτερη φορά (μέσα σε δύο χρόνια) που προσπαθούμε να δώσουμε μαζί με την «ταυτότητα» του Συμβουλίου μας, την εικόνα και μια ειδικότερη «ακτινογραφία» του φορέα, ο οποίος ασκεί και εκμεταλλεύεται το συγκοινωνιακό έργο της αστικής μετακίνησης στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης: του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Το έργο του φορέα αυτού είναι δύσκολο, αλλά χρήσιμο και επίπονα δημιουργικό. Διαθέτει σχεδόν εργαζόμενους και είναι συνυφασμένος ως οργανισμός με τη ζωή στη Θεσσαλονίκη για μισό αιώνα! Περνάει από γειτονιές που ζουν με τη «γεύση» και τη χροιά του «ήχου» του αστικού λεωφορείου. Προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε νέα δεδομένα και σε νέα ζήτηση, μάχεται για την εξυπηρέτηση. Συχνά «παρεξηγείται», αλλά -σχεδόν πάντα- προσφέρει το χαμόγελο και τη συγκοινωνία ως δημιουργία. Μαζί με τον Ο.Α.Σ.Θ., δένουν και δημιουργούν «φιλοσοφία αστικής μετακίνησης», σε συνεργασία, μια σειρά από άλλους φορείς της πόλης. Το κοινωνικό έργο της αστικής συγκοινωνίας, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σ ολόκληρο τον κόσμο, είναι άμεσο και εκτιμάται από όλους τους πολίτες. Το έργο αυτό εκτιμάται και εκτιμήθηκε και από τον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Είναι μια από τις σπάνιες φορές, ουσιαστικά, που η επιβατική κίνηση του Ο.Α.Σ.Θ. για το 2006 ήταν σχεδόν 7% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Συντέλεσαν σ αυτό όλα κι όλοι: η πολιτική που το Υπουργείο Μεταφορών εφάρμοσε για το ενιαίο χρονικό εισιτήριο και την ελεύθερη μετεπιβίβαση, οι προτάσεις του Συμβουλίου μας, η συνεργασία και η δουλειά του Ο.Α.Σ.Θ., η βοήθεια από πολλούς άλλους φορείς της πόλης, όλοι! Η Ελληνική Πολιτεία συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με τον Ο.Α.Σ.Θ., κοιτώντας στα μάτια τον πολίτη και την εξέλιξη στο μέλλον. Θέτει όρους, προϋποθέσεις καλής λειτουργίας και συμβατότητας με τις ευρωπαϊκές αρχές και τη φιλοσοφία εξυπηρέτησης του αστικού πληθυσμού. Για τους λόγους αυτούς, η Θεσσαλονίκη «ζυμώθηκε» με τον Ο.Α.Σ.Θ και ανασαίνει με το αστικό λεωφορείο. Επιθυμεί καλή και αξιόπιστη συγκοινωνία και δεν θα πάψει ποτέ να το δηλώνει. Πιστεύουμε ότι ένα -έστω μικρό- λιθαράκι στον τομέα αυτόν και για το σκοπό αυτό, βάζουμε κι εμείς στο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος, Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Θ.

3 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Σ.Α.Σ.Θ.) είναι δημόσια διοικητική αρχή με αρμοδιότητες ως προς το στρατηγικό σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία του Συμβουλίου ως ενός ενιαίου φορέα σχεδιασμού και διαχείρισης του συστήματος αστικών συγκοινωνιών διασφαλίζει την αποτελεσματική άσκηση της πολιτικής των μαζικών μεταφορών στο νομό Θεσσαλονίκης με όρους αξιοπιστίας, διάρκειας, αποτελεσματικότητας και συλλογικότητας, στο πλαίσιο συναινετικών διαδικασιών. Στις διαδικασίες αυτές συμμετέχουν φορείς που έχουν γνώση των τοπικών προβλημάτων και των προτεραιοτήτων του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.). Το Σ.Α.Σ.Θ. αποφασίζει: Για τη λήψη μέτρων βελτίωσης του επίπεδου εξυπηρέτησης των επιβατών και της αστικής συγκοινωνίας. Για τον καθορισμό νέων γραμμών, την κατάργηση, καθώς και τις αλλαγές στις υφιστάμενες διαδρομές, τις συχνότητες δρομολογίων και τη χωροθέτηση των τερματικών σταθμών και των στάσεων. Σχετικά με το είδος των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού (στέγαστρα, σταθμοί μετεπιβίβασης κλπ). Για την ανάθεση έργου αστικής συγκοινωνίας στους Ο.Τ.Α. Α βαθμού που βρίσκονται στην περιοχή εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ. Για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του Ο.Α.Σ.Θ. που καθορίζονται από τη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. Φορέας εκτέλεσης και εκμετάλλευσης του έργου της αστικής συγκοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή του Π.Σ.Θ. είναι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.). O Ο.Α.Σ.Θ. ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1957 ως ένωση μετόχων λεωφορειούχων. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών της πόλης της Θεσσαλονίκης και των προαστίων της, σύμφωνα με όσα ορίζονται από το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο και

4 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 4 τις υπάρχουσες οικονομικές συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Ο.Α.Σ.Θ. αναλαμβάνει: Την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, όπως αυτό ορίζεται από το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του Σ.Α.Σ.Θ., σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις οικονομικές συμφωνίες. Την προμήθεια και εκμετάλλευση του απαιτούμενου τροχαίου υλικού. Την κατασκευή και χρήση των αναγκαίων εγκαταστάσεων και όποιων άλλων υποδομών για τη συντήρηση και την επισκευή του τροχαίου υλικού. Την είσπραξη, καθώς και τον έλεγχο είσπραξης του κομίστρου και την επιβολή προστίμου στους τυχόν παραβάτες. Την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται στο διηνεκές και εφόσον τελεί σε ισχύ η οποιαδήποτε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, ο Ο.Α.Σ.Θ. έχει, σύμφωνα με το νόμο, τη δυνατότητα να διατυπώνει προτάσεις προς το Σ.Α.Σ.Θ. σχετικές με ζητήματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, τροποποιήσεων του δικτύου και βελτίωσης της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών. 2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2.1 Θεσμικό πλαίσιο δημοσίων συγκοινωνιών Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης συστάθηκε και λειτουργεί με το Νόμο 2898/2001 (ΦΕΚ 71Α/ ). Η αποστολή και ο ρόλος του καθορίζονται από τον ιδρυτικό νόμο, στον οποίο προβλέπονται ιεραρχημένες υποχρεώσεις και προτεραιότητες, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αστικής συγκοινωνίας. Παράλληλα, ο νόμος διαμορφώνει ένα πλαίσιο αρμοδιοτήτων που επιτρέπουν στο Συμβούλιο τη σταδιακή συγκρότηση ολοκληρωμένης πολιτικής στον τομέα των συγκοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το Συμβούλιο είναι ενδεκαμελές, διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών και έχει τριετή θητεία. Το Σ.Α.Σ.Θ. αποτελείται από:

5 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 5 - Τον εκπρόσωπο του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών ως Πρόεδρο. - Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης. - Έναν εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. - Έναν εκπρόσωπο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. - Δύο εκπροσώπους της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης. - Έναν εκπρόσωπο του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής. - Έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης. - Το Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με αναπληρωτή τον Διοικητή της Υπηρεσίας Τροχαίας Θεσσαλονίκης. - Έναν εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 3721/1957 (Φ.Ε.Κ. 142Α/ ), με σκοπό να αποτελέσει το φορέα εκτέλεσης και εκμετάλλευσης της αστικής συγκοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή του Π.Σ.Θ. Η εκτέλεση της αστικής συγκοινωνίας έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα αποκλειστικά στον Ο.Α.Σ.Θ. από το Ελληνικό Δημόσιο με συγκεκριμένους όρους και προϋπoθέσεις, που καθορίζονται σε σχετική σύμβαση ανάθεσης (Ν2898/2001, ΦΕΚ 71Α/ ), η ισχύς της οποίας περατώνεται την 31 η Δεκεμβρίου του Ανώτερο όργανο του Ο.Α.Σ.Θ. είναι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Η διοίκηση στον Ο.Α.Σ.Θ. ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η διεύθυνση ασκείται από το Γενικό Διευθυντή, ο οποίος προΐσταται όλων των υπηρεσιών του Ο.Α.Σ.Θ., εκτός εκείνων που με το Γενικό Οργανισμό υπάγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στον πρόεδρο αυτού. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εννεαμελές, έχει τριετή θητεία και αποτελείται από: - Τον Πρόεδρο (εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων). - Τον Αντιπρόεδρο (εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων). - Πέντε εκπροσώπους των μετόχων (εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων).

6 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 6 - Έναν εκπρόσωπο της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (ορίζεται από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης). - Έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων μη μετόχων (εκλέγεται από τους εργαζόμενους του Ο.Α.Σ.Θ.). 2.2 Πολιτική μεταφορών και δράσεις του Σ.Α.Σ.Θ. Το Σ.Α.Σ.Θ., όπως προαναφέρθηκε, αποφασίζει για κάθε ζήτημα σχετικό με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών στο Νομό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ελέγχει την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του Ο.Α.Σ.Θ. με δυνατότητα επιβολής προστίμου σε περίπτωση παραβάσεων και γνωμοδοτεί για τη μεταβολή της περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Ο.Α.Σ.Θ. Το Σ.Α.Σ.Θ. επιλαμβάνεται των ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν παραπομπών και εισηγήσεων των Υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομικών ή Μακεδονίας Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τ.Ε.Δ.Κ. ή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του Ο.Α.Σ.Θ. Το 2003 πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεταβολή της περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης. Μετά από εισήγηση του Σ.Α.Σ.Θ. και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Α-68587/5029, ΦΕΚ 934Β/ 4/7/2003), άρχισαν να εξυπηρετούνται από την αστική συγκοινωνία 15 επιπλέον Δήμοι του Νομού. Η περιοχή ευθύνης του Σ.Α.Σ.Θ. - περιοχή εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Ο.Α.Σ.Θ. - παρουσιάζεται στο Σχήμα 1.

7 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 7 Σχήμα 1: Περιοχή ευθύνης Σ.Α.Σ.Θ. Το Σ.Α.Σ.Θ. στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, εφαρμόζοντας μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, ανέλαβε και υλοποίησε πρωτοβουλίες και δράσεις που προβλέπονταν από τον ιδρυτικό του νόμο και κρίθηκαν αναγκαίες από τη διάγνωση των καθημερινών προβλημάτων. Οι βασικοί άξονες δράσης του Σ.Α.Σ.Θ. συνοψίζονται παρακάτω: Κάλυψη της ζήτησης μετακινήσεων και προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης o Μελέτη και επιχειρησιακή εφαρμογή της επέκτασης της περιοχής εκτέλεσης της αστικής συγκοινωνίας σε 15 επιπλέον Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης ( ). o Εκπόνηση και εφαρμογή νέας σύγχρονης τιμολογιακής πολιτικής που εξασφαλίζει την ισόρροπη εξυπηρέτηση των περιοχών του Π.Σ.Θ. ( ). Βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου εξυπηρέτησης o Ανάθεση, επίβλεψη και παρακολούθηση μελέτης σκοπιμότητας και μελέτης εφαρμογής για την επέκταση των Ειδικών Λωρίδων Λεωφορείων (Ε.Λ.Λ.), σε συνεργασία με τον ΟΡΘΕ (2003).

8 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 8 o Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και εισήγηση προς το Υ.ΜΕ. για την αύξηση του συνολικού αριθμού των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. o Κατάρτιση (σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Θ.) σχεδίου οργάνωσης, λειτουργίας και εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) με δύο ειδικά διασκευασμένα οχήματα. Έγκριση του κανονισμού και εισήγηση προς το Υ.ΜΕ. για την έκδοση σχετικής υπουργικής Απόφασης (A75442/6521/ ). o Επεξεργασία και έγκριση του Χάρτη Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή (Χ.Υ.Κ.) και του Κανονισμού Μεταφοράς Επιβατών του Ο.Α.Σ.Θ. Προώθηση αποδοτικής λειτουργίας του δικτύου λεωφορείων o Σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής πέντε σταθμών μετεπιβίβασης λεωφορειακών γραμμών Ο.Α.Σ.Θ. ( ). o Τροποποιήσεις χαράξεων γραμμών για καλύτερη κάλυψη οικιστικών ενοτήτων και χρήσεων γης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. o Ενίσχυση αξιοπιστίας, με αύξηση των συχνοτήτων σε προβληματικές γραμμές και αύξηση του συνολικού αριθμού δρομολογημένων οχημάτων του Ο.Α.Σ.Θ. (2004). o Αξιολόγηση λειτουργίας του δικτύου των Ε.Λ.Λ. και της αξιοπιστίας των λεωφορειακών γραμμών (2005). o Καταγραφή κυκλοφοριακών προβλημάτων σε κόμβους και σε οδικά τμήματα του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και διατύπωση προτάσεων άμεσης βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών ( ). o Αγορά και εγκατάσταση ειδικών φωτογραφικών μηχανών αυτόματης καταγραφής των παραβιάσεων στις Ε.Λ.Λ. (χρηματοδότηση από κοινού με τον Ο.Α.Σ.Θ., 2006). o Αγορά πέντε ειδικών γερανοφόρων οχημάτων και παραχώρησή των στην Τροχαία Θεσσαλονίκης (χρηματοδότηση από κοινού με τον Ο.Α.Σ.Θ., 2003). o Χρηματοδότηση-διευκόλυνση έργων αστικής οδοποιίας για τη διάνοιξη/βελτίωση των οδών διέλευσης των αστικών λεωφορείων. o Συνχρηματοδότηση (σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης) σηματοδότη στην οδό Θερμαϊκού (Δήμος Ευκαρπίας) για εύρυθμη και ασφαλή κυκλοφορία των αστικών

9 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 9 λεωφορείων (2007). o Δωρεά στον Ο.Α.Σ.Θ. ειδικού οχήματος μεταφοράς για την ενίσχυση της υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ (2006). Βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς επιβατών o Ανάθεση επιστημονικής έρευνας ελέγχου και αξιολόγησης των παρεχόμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών και λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας εξυπηρέτησης (2005). o Εφαρμογή του προγράμματος ανανέωσης του στόλου οχημάτων του Ο.Α.Σ.Θ. (βάσει των διατάξεων του 2898/2001). Έως το τέλος του έτους 2007, το 80% του στόλου θα αποτελείται από νέα σύγχρονα λεωφορεία, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Προώθηση νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας o Προσπάθεια εκσυγχρονισμού του τύπου και του τρόπου διαχείρισης του στόλου Ο.Α.Σ.Θ., με ανάθεση και επίβλεψη μελέτης στο πλαίσιο της προώθησης της διερεύνησης χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τεχνολογιών, για τη βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. o Η μελέτη θα καθορίσει τις προοπτικές, τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενδεχόμενης χρήσης του φυσικού αερίου ή του βιοκαυσίμου στα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. ( ). Προώθηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς o Έναρξη διαβουλεύσεων με τους φορείς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της πολιτικής μεταφορών στη Θεσσαλονίκη για τον καθορισμό του πλαισίου και των αρμοδιοτήτων ενός Ενιαίου Φορέα Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού. o Υποστήριξη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι περιφερειακοί Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για τη σύσταση και λειτουργία

10 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 10 δημοτικής-διαδημοτικής αστικής συγκοινωνίας. Ανάθεση εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας σε 6 Δήμους. o Συμμετοχή στη συντονιστική επιτροπή της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης ( ). o Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη διερεύνηση της προοπτικής λειτουργίας προαστιακού σιδηρόδρομου. Σύνταξη «Χάρτη Πορείας» για την προώθηση και ανάπτυξη του Προαστιακού - Περιφερειακού Σιδηρόδρομου στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Σ.Θ., Ο.Σ.Ε., Υ.ΜΑ.Θ., Τ.Ε.Ε., ΟΡ.ΘΕ, Α.Π.Θ., Φεβρουάριος 2005). o Συμμετοχή στην υποβολή του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την «Αναγέννηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη Ιστορικού-Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο εταιρικής συνεργασίας με 34 φορείς της Θεσσαλονίκης. 3. ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούνται από το δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών, οι οποίες σχεδιάζονται από το Σ.Α.Σ.Θ. και εκτελούνται από τον Ο.Α.Σ.Θ. Το δίκτυο συμπληρώνουν λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες εκτελούνται από τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού υπό την εποπτεία του Σ.Α.Σ.Θ. 3.1 Δίκτυο Αστικών Συγκοινωνιών Ο.Α.Σ.Θ. Το δίκτυο των Αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 68 λεωφορειακές γραμμές και εκτείνεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, περίπου, περιμετρικά της πόλης. Το δίκτυο αποτελείται από τις καθαρά αστικές γραμμές, οι οποίες εξυπηρετούν το Π.Σ.Θ. και τις περιαστικές γραμμές, οι οποίες εξυπηρετούν τους Δήμους και τις κοινότητες που συνορεύουν με το Π.Σ.Θ. Η μορφή του δικτύου είναι κυρίως ακτινωτή με πόλους τους σταθμούς μετεπιβίβασης στις παρυφές της πόλης και το ευρύτερο εμπορικό κέντρο. Στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι παρακάτω

11 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 11 σταθμοί μετεπιβίβασης: - «ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη δυτική είσοδο της πόλης, στο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων. - «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός». - «Ανατολικός Σταθμός ΙΚΕΑ» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής). - «Τερματικός Σταθμός Σταυρούπολης» στη Βορειοδυτική είσοδο της πόλης (Δήμος Ευκαρπίας). - «Σταθμός Διασταύρωση Χορτιάτη». - «Τερματικός Σταθμός Νέας Ελβετίας» (προέκταση οδού Αλεξ. Παπαναστασίου). Το συνολικό γραμμικό μήκος του δικτύου του Ο.Α.Σ.Θ. προσεγγίζει τα 980 χλμ.. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτελούνται άνω των δρομολoγίων ημερησίως. Το Σάββατο και την Κυριακή, ο αριθμός των δρομολογίων μειώνεται κατά 9% περίπου. Η μέση προγραμματισμένη συχνότητα των λεωφορειακών γραμμών είναι 15 λεπτά περίπου. Ετησίως διανύονται οχηματοχιλιόμετρα περίπου στα προγραμματισμένα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών. Η μεταφορική ικανότητα του συστήματος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι της τάξης των θέσεων ετησίως. Οι μεταφερόμενοι επιβάτες υπερβαίνουν τα (έτος 2006) και η μέση πληρότητα του συστήματος είναι της τάξης του 40%. Τα βασικά στατιστικά στοιχεία του συνόλου των λεωφορειακών γραμμών παρουσιάζονται στον Πίνακα1. Το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών εξυπηρετείται από 584 θερμικά (diesel) λεωφορεία εκ των οποίων τα 318 είναι κανονικά (12 μέτρων, 100 θέσεων) τα 241 είναι αρθρωτά (18 μέτρων, 160 θέσεων) και 22 μικρολεωφορεία (45 θέσεων). Ο Ο.Α.Σ.Θ. για να ανταποκριθεί στον προγραμματισμό δρομολογεί ημερησίως 511 λεωφορεία (87% του συνόλου του στόλου), αριθμός που υπερβαίνει κατά 7,8% τον αριθμό των λεωφορείων που οφείλει να δρομολογεί βάσει της ισχύουσας οικονομικής συμφωνίας (473 οχήματα). Το στόλο του Ο.Α.Σ.Θ. συμπληρώνουν δύο (2) ειδικά διασκευασμένα οχήματα μεταφοράς ΑμεΑ και ένα (1) εφεδρικό. Τα οχήματα αυτά έχουν δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων αναπηρικών αμαξιδίων και πέντε συνοδών.

12 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 12 Το σύνολο του δικτύου εξυπηρετείται από στάσεις περίπου. Πίνακας 1: Στατιστικά στοιχεία δικτύου Ο.Α.Σ.Θ. για το έτος 2006 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Ο.Α.Σ.Θ. ΕΤΟΥΣ 2006 Αρ. Γρ. Ονομασία Γραμμής Πλήθος Δρομολόγια οχημάτων ανά κατεύθυνση Επιβάτες Μέση πληρότητα 2 Α.Σ.ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ % 3 Α.Σ.ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ % 4 ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ - ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ % 5 ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ % 6 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ % 7 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ % 8 Α.Σ. ΙΚΕΑ - KTEΛ % 9 ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ - Ν.Σ.Σ % 10 ΧΑΡΙΛΑΟΥ - Ν.Σ.Σ % 11 ΠΥΛΑΙΑ - Ν.Σ.Σ % 12 ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ - ΚΤΕΛ % 14 ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ - Ν.Σ.Σ % ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΙΣΤ.ΚΕΝΤΡΟ % 16 ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ - ΙΣΤ.ΚΕΝΤΡΟ % 17 ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ - Ν.Σ.Σ % 18 ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ % 19 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Ν.Σ.Σ % 20 ΜΕΝΕΜΕΝΗ - ΕΡΜΟΥ % 21 ΕΥΟΣΜΟΣ - ΠΛ.ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ % 23 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ % 24 ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΔΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ % 25 ΝΕΑΠΟΛΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ % 26 ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ % 27 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ % 28 ΣΥΚΙΕΣ - ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ % 29 ΠΟΛΙΧΝΗ - ΠΛ.ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ % 30 ΑΠΟΘΗΚΗ - ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ % 31 ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΚΤΕΛ % 32 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΠΛ.ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ % 33 ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ %

13 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 13

14 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 14 Αρ. Γρ. Ονομασία Γραμμής Πλήθος οχημάτων Δρομολόγια ανά κατεύ- Επιβάτες Μέση πληρότητθυνση ΑΝΩ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΙΚΕΑ- ΠΛ.ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ % 18% ΜΕΤΕΩΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΙΚΕΑ % 20% ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ - ΖΩΝΗ ΙΚΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ % 15% 89A 37 ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΞΗΡΟΧΩΡΙ - Ν.Σ.Σ. ΚΤΕΛ (κλάδος γρ.81) % 24% 89B 38 ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΣ - Ν.Σ.Σ ΚΤΕΛ (κλάδος γρ.81) % 31% ΚΗΦΙΣΙΑ ΚΟΥΦΑΛΙΑ - ΠΛ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΛΓΑΡΑ % 11% ΚΑΛΟΧΩΡΙ Τ.Ε.Ε. ΛΑΓΚΑΔΑ - Ν.Σ.Σ - ΑΝΑΛΗΨΗ % 9% ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΟΥΦΑΛΙΑ - ΝΟΣ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΥΡΑ - ΡΑΧΩΝΑ (γρ.81) % 8% ΑμεΑ 42 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ % - 51 ΣΙΝΔΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ -Ν.Σ.Σ ΔΙΚΤΥΟ % 31% 52 ΤΕΙ - Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ Πηγή: Ο.Α.Σ.Θ., % 53 ΤΟΠΙΚΟ ΣΙΝΔΟΥ % 54 ΙΩΝΙΑ -Ν.Σ.Σ % 3.2 Δίκτυο Δημοτικών Αστικών Συγκοινωνιών 55Α ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ % Στην 55Bευρύτερη ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ περιοχή - ΙΩΝΙΑ του Π.Σ.Θ. έχει εγκριθεί 1 από το Σ.Α.Σ.Θ και λειτουργεί 9% ή 56 ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - Ν.Σ.Σ % έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει Δημοτική Αστική Συγκοινωνία, χωρίς κόμιστρο, 57 ΧΟΡΤΙΑΤΗ - ΕΡΜΟΥ % σε τέσσερις Δήμους. Ο σχεδιασμός έγινε από τους Ο.Τ.Α., βάσει των τοπικών αναγκών, 58 ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ % αλλά και σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις περί εκτέλεσης αστικής 60 ΠΑΝΟΡΑΜΑ - ΝΕΟ ΠΑΟΡΑΜΑ % συγκοινωνίας 61 ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ από - τους ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ Ο.Τ.Α. Η εκτέλεση της συγκοινωνίας ανατέθηκε στους 5% Δήμους 64 ΦΙΛΥΡΟ - Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ % 66 ΘΕΡΜΗ - ΧΑΡΙΛΑΟΥ % με αποφάσεις του Σ.Α.Σ.Θ. Τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά δημοτικών λεωφορειακών γραμμών που δρομολογούνται σήμερα, παρουσιάζονται στον Πίνακα 2: 67 ΤΡΙΑΔΙ - ΙΚΕΑ % 69 ΕΠΑΝΟΜΗ - ΙΚΕΑ % 72 ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ - ΙΚΕΑ % Πίνακας 2: Βασικά χαρακτηριστικά δημοτικών λεωφορειακών γραμμών που λειτουργούν σήμερα. 76 AΓΓΕΛΟΧΩΡΙ - ΙΚΕΑ % 77 ΔΗΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ - ΕΠΑΝΟΜΗ Αριθμός Οχημάτων Πλήθος 1Λ Μέση Δρομολόγια 12% / 78 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΚΤΕΛ Γραμμών Συχνότητα ημέρα 25% Μηχανιώνας 1 μικρολεωφορείο 1 κυκλική 60 λεπτά 8 78N ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΚΤΕΛ (ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ) % 80Νεάπολης ΜΑΛΓΑΡΑ - ΚΤΕΛ2 μικρολεωφορεία 47 1 κυκλική 5με λεπτά % θέσεων δύο κλάδους 81 Θέρμης ΚΟΥΦΑΛΙΑ - ΚΤΕΛ 3 λεωφορεία, % 100 θέσεων 82 ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΚΤΕΛ Πυλαίας 2 μικρολεωφορεία λεπτά 35% ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ % 84 ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ % 85 ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ %

15 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Το Σ.Α.Σ.Θ. σε συνεργασία με το ΥΜΕ, τον Ο.Α.Σ.Θ. και φορείς της πόλης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θέτει στόχους και προωθεί δράσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός μητροπολιτικού συστήματος συνδυασμένων δημοσίων συγκοινωνιών. 4.1 Νέα τιμολογιακή πολιτική Η τιμολογιακή πολιτική αποτελεί σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του συστήματος των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών. Το Σ.Α.Σ.Θ., σε συνεργασία με το Υ.ΜΕ. (στο πλαίσιο εφαρμογής του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη της Θεσσαλονίκης), κατάρτισε και εφάρμοσε από το Σεπτέμβριο του 2005 μια νέα σύγχρονη τιμολογιακή πολιτική για τον Ο.Α.Σ.Θ.. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005, η συνύπαρξη δύο διαφορετικών συστημάτων κομίστρου του Ο.Α.Σ.Θ. (αστικό και ζώνης επέκτασης) είχε δημιουργήσει ορισμένες ανισότητες τιμολόγησης. Σήμερα, η νέα πολιτική βασίζεται στην καθιέρωση του ενιαίου εισιτηρίου πολλαπλών μετεπιβιβάσεων με χρονική ισχύ 70 λεπτών σε ολόκληρο το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Οι στόχοι της νέας πολιτικής είναι: - Ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση του συστήματος τιμολόγησης. Το νέο σύστημα είναι κατανοητό και εύχρηστο για τους επιβάτες και παράλληλα διέπεται από δικαιοσύνη, αίροντας τις ανισότητες στην τιμολόγηση που υφίστανται στο υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης. - Η ενθάρρυνση της χρήσης των αστικών λεωφορείων. Η χρονική ισχύς του εισιτηρίου και η δυνατότητα συνδυασμένης χρήσης των λεωφορειακών γραμμών σε οποιοδήποτε σημείο και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θα καταστήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες πιο ελκυστικές, θα αυξήσει τη χρήση των Μ.Μ.Μ. και θα προσελκύσει περισσότερους επιβάτες. - Η στήριξη της στρατηγικής σχεδιασμού του δικτύου των λεωφορειακών γραμμών. Η νέα πολιτική κομίστρου ευνοεί την εκτενή αναδιάρθρωση του δικτύου και την καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων. Με το νέο σύστημα είναι δυνατή η ενίσχυση (ή δημιουργία νέων) κύριων λεωφορειακών γραμμών (γραμμές κορμού) και η δημιουργία

16 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 16 γραμμών μικρού μήκους, οι οποίες θα λειτουργούν τροφοδοτικά προς τις κύριες. - Η περαιτέρω προώθηση του κοινωνικού χαρακτήρα της πολιτικής στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε συνδυασμό με τη μερική κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του φορέα εκτέλεσης και εκμετάλλευσης του συγκοινωνιακού έργου. Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες του συστήματος (νέα λεωφορεία, βελτίωση της συχνότητας, μείωση του χρόνου διαδρομής, αξιοπιστία) συνδυάζονται με μικρή αναπροσαρμογή στην τιμή του κομίστρου, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση στα αναμενόμενα έσοδα του συστήματος. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του επιβατικού κοινού και θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την καταβλητέα αντισταθμιστική καταβολή. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής κομίστρου (2005) παρουσιάζονται παρακάτω: - Κατάργηση των διαφόρων τύπων εισιτηρίου και καρτών απεριορίστων διαδρομών. - Καθιέρωση του ενιαίου εισιτηρίου πολλαπλών μετεπιβιβάσεων με χρονική ισχύ 70 λεπτών της ώρας και δυνατότητα χρήσης όλων των λεωφορειακών γραμμών από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. - Καθορισμός του βασικού (ενιαίου) εισιτηρίου στα 0,50. - Καθιέρωση νέου ημερήσιου εισιτηρίου απεριορίστων διαδρομών, ισχύος 24 ωρών από τη στιγμή της ακύρωσής του, στην τιμή των 2,00. - Καθιέρωση νέου εβδομαδιαίου εισιτηρίου απεριορίστων διαδρομών στη τιμή 10,00. - Ύπαρξη ενιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση (25, 70, 137, 262 ). - Ύπαρξη εισητηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών με μειωμένη τιμή (50% έκπτωση) για μαθητές, φοιτητές και πολύτεκνους κ.λ.π. H νέα τιμολογιακή πολιτική είχε θετικές επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ο.Α.Σ.Θ., η επιβατική κίνηση το έτος 2006 παρουσίασε αύξηση 6,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Συγκεκριμένα, το έτος 2006 μετακινήθηκαν επιβάτες στο σύνολο των λεωφορειακών γραμμών του Ο.Α.Σ.Θ., ενώ το 2005 μετακινήθηκαν επιβάτες. Σημειώνεται ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ των ετών 2004 και 2005

17 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 17 ήταν ίση με 1,2%, καθώς το 2004 μετακινήθηκαν συνολικά επιβάτες. Μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 9%, μεταξύ 2005 και 2006, παρατηρήθηκε στους χρήστες του βασικού ενιαίου εισιτηρίου που επιτρέπει πολλαπλές μετεπιβιβάσεις σε χρονικό διάστημα 70 λεπτών της ώρας. Το έτος 2005 πωλήθηκαν απλά εισιτήρια, ενώ αντίστοιχα το έτος 2006 πωλήθηκαν ενιαία εισιτήρια. Κατά το έτος 2006, οι λεωφορειακές γραμμές με την υψηλότερη επιβατική κίνηση και πλήρωση οχημάτων (60%-67%) ήταν οι παρακάτω γραμμές κορμού, οι οποίες διασυνδέουν τους βασικούς σταθμούς μετεπιβίβασης του Ο.Α.Σ.Θ. και διασχίζουν σχεδόν το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης: Νο 3 «Ι.Κ.Ε.Α. Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» (11, 4 εκ. επιβάτες), Νο 10 «Χαριλάου Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» (11,2 εκ. επιβάτες), Νο 31 «Βούλγαρη ΚΤΕΛ» (10,9 εκ. επιβάτες), Νο 8 «ΙΚΕΑ - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός (μέσω Εγνατίας)» (5,1 εκ. επιβάτες), Νο 11 «Πυλαία Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» (3,8 εκ.επιβάτες). Ο μέσος βαθμός πλήρωσης των λεωφορειακών γραμμών για το έτος 2006 ήταν ίσος με 39,98%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 2005 και 2006 ήταν ίσα με 39,07% και 38,86%. µµ ,6 159,8 161, Σχήμα 2: Ετήσια επιβατική κίνηση λεωφορειακών γραμμών Θεσσαλονίκης Πηγή: Ο.Α.Σ.Θ.

18 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Αύξηση του στόλου των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. Το υφιστάμενο δίκτυο του Ο.Α.Σ.Θ χαρακτηρίζεται από ενδογενείς αδυναμίες και πρακτικές ελλείψεις σχεδιασμού και λειτουργίας οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω τρία σημεία : - Η ραγδαία οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει νέους πόλους παραγωγής και έλξης μετακινήσεων. Το επιβατικό κοινό ζητά την κάλυψη της ζήτησης με τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των περιοχών του Π.Σ.Θ., οι οποίες δεν εξυπηρετούνται σήμερα. - Η υψηλή πλήρωση των οχημάτων σε πολλές βασικές λεωφορειακές γραμμές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, δημιουργεί προβλήματα συνωστισμού και ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Συχνά, η μεταφορά των επιβατών αγγίζει επίπεδα κορεσμού. - Ορισμένες λεωφορειακές γραμμές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συχνότητα, η οποία συνδυαζόμενη με τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης που αντιμετωπίζει η πόλη, οδηγεί σε μεγάλους χρόνους αναμονής των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς και τις στάσεις. Κατά συνέπεια, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση του υφιστάμενου στόλου του Ο.Α.Σ.Θ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο επανασχεδιασμός του δικτύου και της λειτουργίας των λεωφορειακών γραμμών, με στόχο την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποιότητας μεταφοράς επιβατών και την κάλυψη των νέων αναγκών. Το πλήθος των επιπλέον αναγκαίων οχημάτων, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 70 νέα λεωφορεία. Η ελάχιστη αύξηση του στόλου κατά 70 οχήματα προσδιορίστηκε στο πλαίσιο σχετικής μελέτης του Σ.Α.Σ.Θ., λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κριτήρια: Την υλοποίηση στο ακέραιο του υφιστάμενου προγραμματισμού του Σ.Α.Σ.Θ. Εκτιμήθηκε ο αριθμός και ο τύπος των λεωφορείων που είναι αναγκαία για την πλήρη υλοποίηση του υφιστάμενου συγκοινωνιακού σχεδιασμού και των προγραμμάτων δρομολόγησης του Σ.Α.Σ.Θ.

19 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 19 Την αναβάθμιση της λειτουργίας ορισμένων λεωφορειακών γραμμών, έτσι ώστε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας μεταφοράς επιβατών. Ενισχύθηκε η μεταφορική ικανότητα/συχνότητα των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες παρατηρούνται είτε υψηλές μέσες μηνιαίες πληρότητες (άνω του 40%), είτε χαμηλές συχνότητες εξυπηρέτησης στις ώρες αιχμής. Δημιουργία νέων λεωφορειακών γραμμών ή επέκταση της περιοχής κάλυψης υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών. Στο σχεδιασμό του Σ.Α.Σ.Θ. περιλαμβάνεται η σύσταση και λειτουργία νέων λεωφορειακών γραμμών ή η επέκταση υφιστάμενων, με βάση καταγεγραμμένες ανάγκες μετακίνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η συγκοινωνιακή κάλυψη της ευρύτερης περιοχής του Π.Σ.Θ. 4.3 Αξιολόγηση του συστήματος αστικών μεταφορών Το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών μιας γενικότερης ανασυγκρότησης των αστικών μεταφορών. Η σύσταση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με στόχο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, οι διαρκείς παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται στον Ο.Α.Σ.Θ. σε διαφορετικά επίπεδα, όπως τεχνολογικό (τηλεματική), υποδομών (νέα λεωφορεία) και λειτουργικό (νέες λεωφορειακές γραμμές), καθώς και η μελλοντική υλοποίηση του Μετρό της Θεσσαλονίκης και του προαστιακού σιδηρόδρομου θα διαμορφώσουν ένα σύγχρονο, ελκυστικό και πολυτροπικό σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών (σε συνδυασμό με τις δημοτικές συγκοινωνίες). Σε αυτό το πλαίσιο και υλοποιώντας το θεσμικό του ρόλο, το Σ.Α.Σ.Θ. ανέπτυξε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ένα «Ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ποιότητας των παρεχόμενων επιβατικών υπηρεσιών δημοσίων συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (Μάιος 2006). Το σύστημα βασίζεται σε μια επιστημονική μεθοδολογία και ένα λογισμικό που επιτρέπουν την αξιολόγηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών του Ο.Α.Σ.Θ. μέσω του υπολογισμού δεικτών ποιότητας και λειτουργικών δεικτών, όπως η πληρότητα των οχημάτων, η

20 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 20 ακρίβεια τήρησης του χρονοπρογραμματισμού, η αξιοπιστία των δρομολογίων, η καθαριότητα, η αποδοτικότητα των λεωφορειολωρίδων, ο μέσος χρόνος αναμονής των επιβατών στις αφετηρίες και τις στάσεις, η αποδοτικότητα του συστήματος διάθεσης και ακύρωσης εισιτηρίων και καρτών. Το λογισμικό αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα και τεχνικές, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και ακεραιότητα των αποτελεσμάτων και αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου με στόχο τη βελτίωση των δημοσίων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα ικανοποίησης / δυσαρέσκειας πελατών (CS/D - Customer Satisfaction/ Dissatisfaction), η οποία είχε σαν στόχο την αναγνώριση των αναγκών και προτεραιοτήτων του επιβατικού κοινού στο Π.Σ.Θ., καθώς και την καταγραφή της ικανοποίησης των χρηστών για τις υφιστάμενες συγκοινωνιακές υπηρεσίες. Δέκα (10) βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των Αστικών Συγκοινωνιών ταξινομήθηκαν από τους ίδιους του επιβάτες σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου 1 : το λιγότερο σημαντικό και 10: το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας απεικονίζονται συνοπτικά στο επόμενο σχήμα. µ µ 8,3 µ µ µ µ / µ µ (, µ,, ) µ / 4,0 4,8 5,3 6,0 6,2 6,6 7,3 ( / µ, µ µ /, µ, µ ) 3,4 µ µ µ (, ) 3,2 Σχήμα 3: Ιεράρχηση χαρακτηριστικών αστικών συγκοινωνιών από τους επιβάτες

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος (ΜS-MUP) Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Ι. Πολιτικές αστικών μεταφορών στην Ευρώπη Tο βασικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας

Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2013 (9-ΜΗΝΟ) Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας Νοέμβριος 2013 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Α.Ε. ΟΑΣΑ Α.Ε. Έκθεση Πεπραγμένων 2013 (9-μηνο) ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛ ΑΣ ΑΣΣΚ ΔΕΔΕΚΟ ΕΛΠ ΕΠΣΕ ΕΣ ΘΕΠΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2014. Περιεχόμενα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2014. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Τοπική συμβολή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή... 2 2. Τοπικές Μεταφορές... 6 3. Πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση γης...13 4. Φύση και βιοποικιλότητα...23 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1/1/2012 31/12/2012 ΙΟΥΝΙΟΣ 2013. Copyright: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε.

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1/1/2012 31/12/2012 ΙΟΥΝΙΟΣ 2013. Copyright: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. 2012 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1/1/2012 31/12/2012 ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Copyright: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. ΟΑΣΑ Α.Ε. ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2012 ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛ ΑΣ ΕΛΠ ΟΑΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01/01/2014 31/12/2014

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01/01/2014 31/12/2014 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01/01/2014 31/12/2014 ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 4 ΟΑΣΑ Α.Ε. ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014 ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛ ΑΣ ΔΠΧΑ ΕΛΠ ΟΑΣΑ ΟΣΥ Οχλμ ΠΔΕ ΣΑΣ Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. Αναθέτουσα Αρχή: ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΤΕΛ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ Ν. ΧΙΟΥ ΑΕ Αναθέτουσα Αρχή: ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΧΙΟΥ ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο ! Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο «Τηλεµατικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο Τηλεµατικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε. και εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο ! Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο «Τηλεµατικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού Διακήρυξη Διαγωνισµού για το Έργο Τηλεµατικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε. και εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ Ν. ΑΧΑΪΑΣ Αναθέτουσα Αρχή: ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΑΧΑΪΑΣ Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Τηλεματικό Σύστημα Δυναμικής Πληροφόρησης Κοινού και Αυτόματης Έκδοσης Εισιτηρίων Αστικών Συγκοινωνιών του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε. Αναθέτουσα Αρχή: ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Eταιρικής. Υπευθυνότητας 2008

Έκθεση Eταιρικής. Υπευθυνότητας 2008 Έκθεση Eταιρικής Υπευθυνότητας 2008 2 Περιεχόμενα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ....................................................................................9 2 ΤO ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.......................................10

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ 2007 2010 Αιγάλεω, Απρίλιος 2008 ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ (Δ.Ο.Ε.) Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Στόχοι, Μεθοδολογία και Προϋποθέσεις επιτυχίας του

Διαβάστε περισσότερα

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ 2012 2014 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Αιγάλεω, Δεκέì βριος 2011 Ιανουάριος 2012 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ 1 Ο - ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ...7

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2012. 197/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Σεπτέμβριος 2012. 197/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ 2012 2014 Σεπτέμβριος 2012 197/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Σελίδες 1 έως και 180) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΕΝΙΚΑ... 4 Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Ευφυές τηλεματικό σύστημα πληροφόρησης οδηγών και πολιτών για τις μετακινήσεις και τη στάθμευση στο Δήμο Καλαμάτας μέσω πολλαπλών καναλιών ενημέρωσης ευφυής μετακίνηση»

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Ολοκληρωμένο Πολυκαναλικό Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Συνθηκών Κίνησης στο Οδικό Δίκτυο των Καλλικράτειων Δήμων Λαμιέων, Δομοκού, Μακρακώμης, Στυλίδας Αναθέτουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ

ΕΜΠ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλεγόµενα Εισαγωγή 1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ 1.1. Στρατηγικός σχεδιασµός για τη διαχείριση των µετακινήσεων 1.1.1. Η αθηναϊκή εµπειρία 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠ ΣΑΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ Ευρωπαϊκή Ένωση Η δράση αυτή χρηµατοδοτήθηκε από την Τεχνική Βοήθεια (Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Τηλεματικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης Α.Ε. και εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού Αναθέτουσα Αρχή: ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Α.Ε. Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ IΘΑΚΗΣ 29, 112 57 ΑΘΗΝΑ url: http://www. aueb. gr/ statistical- institute ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Στο κείμενο που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο νόμου του νέου ΡΣΘ

Σχέδιο νόμου του νέου ΡΣΘ Σχέδιο νόμου του νέου ΡΣΘ όπως διαμορφώθηκε μετά από τις Συνεδρίες: 11 η 3.8.2012, 12 η 23.8.2012, 13 η 31.8.2012, 14 η 6.9.2012 και 15 η 14.9.2012 της Ε.Ε. του ΟΡ.ΘΕ. και εγκρίθηκε με την αρ. 3/15/14.09.2012

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ - ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ - ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - Α ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - Α ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Λ. Δημοκρατίας 306 Τ.Κ 68 100 Αλεξανδρούπολη Πληροφορίες: Πορτοκαλίδης Κ. Τηλέφωνο: 2551350037 F A X: 2551080664

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6 3. ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ... 16 2.1. Θεσµικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 1. Γενικά... 1 2. Στόχοι µελέτης... 4 3. Μεθοδολογία προσέγγισης... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ: Ο ΚΛΑ ΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ...9 2.1 Το προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρόδρομοι Αεροδρόμια Αστικές Συγκοινωνίες ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Σιδηρόδρομοι Αεροδρόμια Αστικές Συγκοινωνίες ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σιδηρόδρομοι Αεροδρόμια Αστικές Συγκοινωνίες ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Συγκοινωνίες: το συν στις κοινωνίες. Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΠΟ-ΕΡΓΩΝ 1& 2 & 3 ΥΕΝ/ΓΓΛΛΠ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 5/10/2005

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΠΟ-ΕΡΓΩΝ 1& 2 & 3 ΥΕΝ/ΓΓΛΛΠ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 5/10/2005 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΠΟ-ΕΡΓΩΝ 1& 2 & 3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ σ 1/181 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΟΜΗ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ Υ.Ε.Ν. Η αποστολή του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα