Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: Μια παγκόσµια διαδροµή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: Μια παγκόσµια διαδροµή"

Transcript

1 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: Μια παγκόσµια διαδροµή ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΙΛΗ Οι άνθρωποι που σηµάδεψαν την κοινωνική και πνευµατική ζωή του αιώνα που φεύγει, όπως τους σκιαγραφούν ειδικοί συνεργάτες των «ΝΕΩΝ» Έλληνας της διασποράς γόνος µιας οικογένειας λογίων, γιατρών και διπλωµατών µε εξαιρετική παιδεία και πολλά πνευµατικά ενδιαφέροντα ο Κ.Κ. γεννιέται στις 13 Σεπτεµβρίου 1873 στο Βερολίνο, όπου ο πατέρας του, Στέφανος, εκπροσωπούσε την Οθωµανική Αυτοκρατορία στο Συνέδριο του Βερολίνου. Ο Κ.Κ. έχοντας χάσει τη µητέρα του (όταν ήταν 6 ετών) θα ανατραφεί µε τις φροντίδες της Χιώτισσας γιαγιάς του Ευθαλίας Πετροκοκκίνου, σ' ένα σπίτι όπου συχνάζουν διπλωµάτες, µουσικοί, ζωγράφοι κ.ά. Τέλεια δίγλωσσος (Ελληνικά - Γαλλικά), αργότερα θα µάθει Γερµανικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Τουρκικά και Ολλανδικά, θα λάβει τη βασική του εκπαίδευση σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτήρια. Αν και δυνατός στην κλασική παιδεία, τον γεµίζει η πολύ καλή διδασκαλία των Μαθηµατικών από τον καθηγητή Ανγκενότ. Για δύο συνεχή χρόνια η τάξη του (χάρη στον ίδιο) κερδίζει την πρώτη θέση στα Μαθηµατικά στους Γενικούς Διαγωνισµούς µεταξύ των σχολείων του Βελγίου. Το 1891 εισάγεται στη Στρατιωτική Σχολή των Βρυξελλών όπου τα Μαθηµατικά αποτελούν ένα σηµαντικό µέρος της εκπαίδευσής του. Όπως αναφέρει στις Αυτοβιογραφικές του Σηµειώσεις, µελετά Απειροστικό Λογισµό από το κλασικό βιβλίο του Στουρµ, ενώ η διδασκαλία της Παραστατικής Γεωµετρίας από τον Σοµέ τον εξοικειώνει µε τη Γεωµετρία. Η παραδειγµατική διδασκαλία του Σ. Λαγκράνζ στη θεωρία Πιθανοτήτων, στην Αστρονοµία και τη Γεωδαισία συµπληρώνουν το πλαίσιο της µαθηµατικής του παιδείας. Το 1895 ο νεαρός στρατιωτικός αν και ο ίδιος αποσιωπά αυτή την ιδιότητα επισκέπτεται στα Χανιά τον εξάδελφο του παππού του και µετέπειτα πεθερό του Αλέξανδρο Σ. Καραθεοδωρή ( ) διοικητή της Κρήτης, όπου και πρωτογνωρίζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η επίσκεψη αυτή σίγουρα έβαλε τις βάσεις για µια σταθερή φιλία. Όµως φαίνεται ότι τα γεγονότα του 1895 τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την Κρήτη και να καταφύγει στη Μυτιλήνη, όπου ο ξάδελφός του Ιωάννης Αριστάρχης

2 κατασκεύαζε το οδικό δίκτυο του νησιού. Ο ίδιος θα τον βοηθήσει στον σχεδιασµό των δρόµων της γειτονικής Σάµου, σχεδιασµό που την πραγµατοποίησή του µαταιώνει ο ελληνοτουρκικός πόλεµος του '97. Τον χειµώνα του '97-'98 ύστερα από ένα σύντοµο ταξίδι στο Λονδίνο, πηγαίνει στην Αίγυπτο, όπου εργάζεται ως βοηθός µηχανικού µέχρι το 1900 στα υπό κατασκευή φράγµατα του Ασσουάν και του Ασιούτ. Εκεί, µετά την κοπιαστική εργασία του µπορούσε, όπως ο ίδιος αναφέρει, να µελετήσει καθαρά Μαθηµατικά από τα βιβλία του Ζορντά Μαθήµατα Αναλύσεως και την Αναλυτική Γεωµετρία των Σάλµον - Φίντλερ. Στις αρχές του 1900 εγκαταλείπει την Αίγυπτο και τη σταδιοδροµία του µηχανικού και γράφεται στο Πανεπιστήµιο του Βερολίνου, όπου παρακολουθεί µε ενθουσιασµό τις παραδόσεις των Φουκς, Σβαρτς, Φροµπένιους. Εκεί συνδέεται µε τον Σβαρτς ο οποίος υπήρξε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης του θείου του Τηλέµαχου Καραθεοδωρή από τον οποίον µαθαίνει θεµελίωση Προβολικής Γεωµετρίας και Θεωρία Συναρτήσεων. Από το 1902 συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήµιο της Γκέτινγκεν, όπου διδάσκουν οι κορυφαίοι µαθηµατικοί Κλάιν και Χίλµπερτ. Ο ερχοµός του Χαν (1902) στην Γκέτινγκεν θα φέρει και τη διδακτορική διατριβή του µαθητού του Έρσεριχ στον Λογισµό των Μεταβολών και θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες στον νεαρό σπουδαστή Κ.Κ., ο οποίος θέλοντας να κατασκευάσει ένα γεωµετρικό παράδειγµα συλλαµβάνει το θέµα της διδακτορικής του διατριβής. Η συνεργασία του µε τον Σβαρτς στο Βερολίνο για τις ε-συναρτήσεις του Βάιερστρ θα δώσει την τελική µορφή στην εργασία του: Για τις ασυνεχείς λύσεις του Λογισµού των Μεταβολών (1904), την οποία θα παραδώσει στον Μινκόφσκι. Αν και η διδακτορική διατριβή του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της διεθνούς επιστηµονικής κοινότητας, δεν µπόρεσε να ανοίξει την πόρτα του Πανεπιστηµίου Αθηνών ή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Έτσι αποφασίζει να συνεχίσει την ακαδηµαϊκή σταδιοδροµία του στη Γερµανία και την επόµενη χρονιά παρουσιάζει την υφηγεσία του: Ισχυρά µέγιστα και ελάχιστα των απλών ολοκληρωµάτων (1905).

3 Το 1908 διδάσκει στη Βόννη και το 1909 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αννοβέρου. Την ίδια χρονιά δηµοσιεύει στα «Ματεµάτισε Ανάλεν», τη σηµαντική εργασία του Έρευνες για τη Θεµελίωση της Θερµοδυναµικής, εργασία που καθώς δηµοσιεύθηκε σε µαθηµατικό περιοδικό άργησε πολύ να ανακαλυφθεί από τους φυσικούς. Μόνο όταν το 1921 ο Μαξ Μπορν αναφέρθηκε σε αυτήν κερδίζει το ενδιαφέρον και τους επαίνους των Μαξ Πλανκ και Α. Ζόµερφελτ. Σε αυτήν την εργασία παρουσιάζει σε µια εναλλακτική λογική δοµή τη θεµελίωση της Θερµοδυναµικής (βλ. και την Αρχή του Καραθεοδωρή). Το 1913 ο Κ.Κ. διαδέχεται τον Κλάιν στο Πανεπιστήµιο της Γκέτινγκεν, ενώ το 1918 διαδέχεται τον Φροµπένιους στο Πανεπιστήµιο του Βερολίνου, θέση που θα διατηρήσει για περίπου δύο χρόνια, έως τη στιγµή δηλαδή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος του ζητά να τον βοηθήσει ενεργά στην ίδρυση του Πανεπιστηµίου της Σµύρνης. Το Πανεπιστήµιο της Σµύρνης Φως εξ Ανατολών Με το βιβλίο του, Θεωρία Συναρτήσεων (1918) είχε κερδίσει την παγκόσµια αποδοχή και την επόµενη χρονιά (1919), ο πατέρας της θεωρίας των Κβάντα, Μαξ Πλανκ, τον υποδέχεται µ' έναν εµπνευσµένο λόγο στην Πρωσσική Ακαδηµία Επιστηµών. Ήδη όµως από τις αρχές του 1919 η ιδέα της ίδρυσης ενός νέου Πανεπιστηµίου κυριαρχεί στη σκέψη του Βενιζέλου. Ο Κ.Κ. υιοθετεί την ιδέα αυτή και συµµετέχει ενεργά στην πραγµατοποίησή της. Τον Ιούνιο του 1920 εγκαταλείπει µια διεθνή σταδιοδροµία για να στηρίξει το όραµα του παλιού του φίλου. Δύο µήνες µετά, πάνω στο καταδροµικό «Έλλη», στα ανοιχτά της Σµύρνης, ο Βενιζέλος, ο Καραθεοδωρής και τοπικοί παράγοντες µελετούν τη λειτουργία του καινούργιου Πανεπιστηµίου. Με διάταγµα της Ύπατης Αρµοστείας ιδρύεται το Πανεπιστήµιο της Σµύρνης, µε επίσηµη γλώσσα την Ελληνική και περιλαµβάνει τις παρακάτω σχολές: 1. Σχολή Γεωπονικών και Φυσικών Επιστηµών (για σπουδές γεωπόνου, πολιτικού µηχανικού, αρχιτέκτονος, ηλεκτρολόγου, χηµικού, γεωλόγου κ.ά.). 2. Σχολή ανατολικών γλωσσών (για Τουρκικά, Αραβικά, Περσικά, Αρµενικά, αρχαία και νεώτερα Εβραϊκά).

4 3. Σχολή Δηµοσίων Υπαλλήλων. 4. Εµπορική Σχολή. 5. Σχολή χωροσταθµών και εργοδηγών. 6. Ανώτερο ισλαµικό ιεροδιδασκαλείο. 7. Ινστιτούτο Υγιεινής. Ο Κ.Κ. φρόντισε για τη δηµιουργία πλούσιας Βιβλιοθήκης, µοναδικής σε ολόκληρη την Ανατολή, καθώς και για την προµήθεια επιστηµονικών οργάνων. Όσο για το καθηγητικό προσωπικό, ο Κ.Κ. προτείνει (εκτός του Ιωακείµογλου) για την έδρα της Φυσικής τον Φρίξο Θεοδωρίδη, απόφοιτο του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, για την έδρα της Χηµείας τον Π. Καρόπουλο, βοηθό του Τάµαν, για την αγρονοµική επιστήµη τον Θ. Κεσίσογλου, απόφοιτο της βελγικής σχολής του Ζεµπλού και οργανωτή γεωργικών σχολών σε Κίνα, Κολοµβία και Ουρουγουάη. Ακόµα, µε πρότασή του διορίζεται ο Πάσβιτς ως µηχανουργός, και γραµµατέας του Πανεπιστηµίου ο Ν. Κριτικός (µετέπειτα καθηγητής του ΕΜΠ), που τότε υπηρετούσε στη Μεραρχία Κυδωνιών. Τον Οκτώβριο του 1921 ο Κ.Κ. επιστρέφει στη Σµύρνη, εργάζεται µε µεγάλο ενθουσιασµό για την οργάνωση του Πανεπιστηµίου, του οποίου ορίζει το έµβληµα Φως εξ Ανατολών, πιστεύοντας πως το καινούργιο Ίδρυµα θα αποτελέσει το αρτιότερο Πανεπιστήµιο της Ανατολής. Όµως τα µαθήµατα δεν άρχισαν ποτέ, καθώς ο τραγικός Αύγουστος του '22 σάρωσε τα πάντα. Η κόρη του, κυρία Δέσποινα Ροδοπούλου, αναφέρει για τον πατέρα της: «Παρέµεινε διά να σώσει ό,τι ήτο δυνατόν: βιβλιοθήκη, µηχανήµατα κ.τ.λ. που εφορτώνοντο σε διάφορα πλοία διά να φθάσουν κάποια ηµέρα στην Ελλάδα. Ο πατέρας µου έµεινε ώς την τελευταία στιγµή». Ο τότε πρόξενος της Αµερικής στη Σµύρνη, Τζωρτζ Χόρτον, είχε γράψει ένα βιβλίο που µεταφράστηκε µε τίτλο Αναφορικά µε την Τουρκία και τον πρόλογο έγραψε ο Γιάννης Καψής. «Ένας από τους τελευταίους Έλληνες που είδα στους δρόµους της Σµύρνης πριν από την είσοδο των Τούρκων ήταν ο Καθηγητής Καραθεοδωρής, πρύτανις του καταδικασµένου εν τη γενέσει του Πανεπιστηµίου. Όταν αναχώρησε ο Καραθεοδωρής από την Σµύρνη, ήταν σαν να έφευγε από τη Μικρά Ασία η ενσάρκωση της Ελληνικής εφυΐας, της Τέχνης και του Πολιτισµού».

5 Το 1922, πρόσφυγας και αυτός στην Αθήνα, διορίζεται καθηγητής της Ανάλυσης στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και καθηγητής της Μηχανικής στο ΕΜΠ (1923). Όµως στα δύσκολα εκείνα χρόνια ο ορίζοντας της επιστηµονικής του δραστηριότητας παραµένει εδώ αρκετά κλειστός. Έτσι, όταν την ίδια χρονιά (1924), ο διάσηµος φυσικός Α. Ζόµερφελντ τον καλεί για να διαδεχθεί τον Φ. Λίντεµαν στο Πανεπιστήµιο του Μονάχου, αποδέχεται την πρόσκληση και παραµένει εκεί µέχρι το τέλος της ζωής του (1950). Τα γόνιµα χρόνια Το 1928 ο Κ.Κ. βρίσκεται στις ΗΠΑ ως επισκέπτης καθηγητής για ένα εξάµηνο στο Χάρβαρντ και προσκεκληµένος της Αµερικανικής Μαθηµατικής Εταιρείας για µια σειρά διαλέξεων σε 20 αµερικανικά Πανεπιστήµια (Όστιν, Μπέρκλεϊ κ.λπ.). Σ' ένα γράµµα του προς την Π. Δέλτα (Λος Άντζελες ) υπερασπίζεται την απόφασή του για την εγκατάστασή του στο εξωτερικό: «Σε βεβαιώ ότι εις τους ολίγους µήνας όπου είµαι εδώ κατόρθωσα πολλά περισσότερα παρά εις τα δύο έτη των Αθηνών». Η νίκη του κόµµατος των Φιλελευθέρων (Αύγουστος 1928), ωθεί τον ιδρυτή του να ασχοληθεί και πάλι µε την παιδεία του τόπου. Για την αναµόρφωση της ανωτάτης εκπαίδευσης ο Ελ. Βενιζέλος θα ζητήσει τη συνδροµή του Κ.Κ., ο οποίος αποδέχεται ελπίζοντας να πείσει «την Κυβέρνηση να λάβει µέτρα τα οποία να είναι συνηρτηµένα το ένα µε το άλλο». Έτσι µετακαλείται ο Κ.Κ. για να αναµορφώσει το Πανεπιστήµιο Αθηνών και να δηµιουργήσει το Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης, ιδέα την οποία είχε ήδη συλλάβει ο Βενιζέλος από το τέλος του Α' Παγκοσµίου Πολέµου. Το 1930 διορίζεται κυβερνητικός επίτροπος (θέση που διατηρεί µέχρι το 1933) στα Πανεπιστήµια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από τη θέση αυτή δίδει τις κατευθύνσεις για τη δηµιουργία εσωτερικού κανονισµού, προγραµµατίζει τη δηµιουργία Κτηνιατρικής Σχολής (µοναδική στην Ελλάδα που άρχισε να λειτουργεί µόνο το 1950). Η Αναδιοργάνωσις του Πανεπιστηµίου Αθηνών (Αθήνα 1930) είναι το υπόµνηµα που υποβάλλει στην κυβέρνηση για τη λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου, όπου προτείνει µέτρα για τη βελτίωση του ιδρύµατος. Θέλοντας και πάλι να συµµετάσχει στα ελληνικά µαθηµατικά δρώµενα συµµετέχει το 1934 στο Α' Διαβαλκανικό Μαθηµατικό Συνέδριο µε την εργασία του Επί των

6 εξισώσεων της Μηχανικής, την οποία διαβάζει ο παλιός του συµφοιτητής στο Πανεπιστήµιο του Βερολίνου, καθηγητής Ν. Χατζηδάκις. Το 1937 βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, δίδει διαλέξεις στο ΕΜΠ και συµµετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας µε την ανακοίνωσή του, όπου καταρρίπτει τη θεώρηση των Πενρόζ και Στήβενς, που ισχυρίζονταν πως οι καµπύλες του Παρθενώνα είναι παραβολές. Ο Κ. παρατηρεί πως ο Ικτίνος κατασκεύασε τις µόνες καµπύλες που γνώριζε στην εποχή του, κύκλους µεγάλης διαµέτρου, καθώς η έννοια των κωνικών τοµών είναι µεταγενέστερη του 5ου αιώνος. Η συµβολή του στα Μαθηµατικά Για πολλά χρόνια ο Κ.Κ. ήταν ο εκδότης του περιοδικού Ματεµάτισε Αννάλεν, καθώς και µέλος της συντακτικής επιτροπής του Τσίρκολο Ματεµάτικο ντι Παλέρµο [πρωτύτερα ένας άλλος διάσηµος Έλληνας µαθηµατικός, ο Κυπάρισσος Στέφανος ( ), συµµετείχε στην ίδια επιτροπή]. Είχε εκλεγεί τακτικό µέλος σε πολλές Ακαδηµίες (Βερολίνου, Μονάχου, Γκέτινγκεν, Μπολώνιας, Λιντσέι, Αθηνών), ενώ αξιοσηµείωτη είναι η εκλογή του στην Παπική Ακαδηµία της Ρώµης. Ερευνητικά εργάστηκε σε πολλούς κλάδους των Μαθηµατικών. Στη διδακτορική του διατριβή και στην υφηγεσία του ασχολείται µε τον Λογισµό των Μεταβολών (θεωρία Μεγίστων και Ελαχίστων στις Καµπύλες), παρουσιάζοντας µια κατανοητή θεωρία ασυνεχών λύσεων (καµπύλες µε γωνίες). Ακόµα, γνωρίζοντας τις εργασίες των Χόιγκενς και Γιόχαν Ι Μπερνούλι στο πρόβληµα των µεταβολών του βραχυστοχρόνου, µελετά ξανά τη σχέση του Λογισµού των Μεταβολών µε τις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις πρώτης τάξης (1935), όπου παρουσιάζει µια καινούργια µέθοδο, µε την οποία προχωρεί στην επίλυση του προβλήµατος του Λαγκράνζ, προβλήµατα µεταβολής µε διαφορικές συνθήκες. Πολλές σηµαντικές εργασίες του αναφέρονται σε προβλήµατα λογισµού µεταβολών µ-διάστατων επιφανειών σε ν- διάστατο χώρο. Τις εφαρµογές του λογισµού των µεταβολών στη γεωµετρική οπτική µελετά ιδιαίτερα, µε αποκορύφωµα το βιβλίο του Γεωµετρική Οπτική (1937) και την εργασία του Στοιχειώδης θεωρία του κατοπτρικού τηλεσκοπίου του Μπ. Σµιτ (1940). Η θεωρία Συναρτήσεων αποτελεί µια άλλη περιοχή των Μαθηµατικών, όπου ο Κ.Κ. προσφέρει σηµαντικά αποτελέσµατα όπως π.χ. προβλήµατα σχετικά µε το θεώρηµα

7 του Πικάρ, προβλήµατα συντελεστών σε αναπτύγµατα δυναµοσειρών, καθώς και προβλήµατα που προκύπτουν από το Λήµµα του Σβαρτς στις συναρτήσεις δύο µιγαδικών µεταβλητών. Ακόµα, µε τις εργασίες του στη σύµµορφη απεικόνιση, σχετικές µε την απεικόνιση απλά συνεκτικών περιοχών στον µοναδιαίο κύκλο. Η µεγαλύτερη συµβολή του είναι η θεωρία της Συνοριακής Αντιστοιχίας, στην οποίαν εισήγαγε συνολοθεωρητικές γεωµετρικές ιδιότητες (θεωρία των Πριµέντεν). Η θεωρία Πραγµατικών Συναρτήσεων και η θεωρία Μέτρου των Σηµειοσυνόλων και του Ολοκληρώµατος, αποτελούν έναν ακόµα κλάδο των Μαθηµατικών όπου διέπρεψε ο Κ.Κ. Στο κλασικό βιβλίο του Μαθήµατα Πραγµατικών Συναρτήσεων (1918) συµπληρώνει τις έρευνες των Μπορέλ και Λεµπέγκ, παρουσιάζοντας µια σύγχρονη αξιωµατικοποίηση αυτού του κλάδου. Τελειώνοντας θα θέλαµε να τονίσουµε το ενδιαφέρον του και στα Εφαρµοσµένα Μαθηµατικά. Οι εργασίες του στη Θερµοδυναµική και στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας συµπληρώνουν την πολυπρισµατική προσωπικότητά του. Στην εργασία του για την αξιωµατική της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας (Πρακτικά Πρωσσικής Ακαδηµίας Επιστηµών 1924) παρουσιάζει γενικές εξισώσεις µετασχηµατισµών, µερικές περιπτώσεις των οποίων είναι οι µετασχηµατισµοί των Λόρεντς - Μινκόφσκι. «Όλα τα δηµοσιεύµατα του Καραθεοδωρή γράφει ο µαθητής του, Ν. Κριτικός έχουν κάτι το πλαστικό και είναι καλοδουλεµένα, ακόµα και τα λιγότερα σηµαντικά, µε την αγάπη, την επιµονή και την ευσυνειδησία του καλού τεχνίτη έτσι χαρίζουν στον αναγνώστη µίαν ανάλογη αισθητική απόλαυση, όπως το καλοµελετηµένο και µε τελείωση παρουσιασµένο έργο τέχνης». Η Χριστίνα Π. Φίλη είναι επίκουρος καθηγήτρια του ΕΜΠ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ. Ένας μαθηματικός υπό την σκέπη της εξουσίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ. Ένας μαθηματικός υπό την σκέπη της εξουσίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Ένας μαθηματικός υπό την σκέπη της εξουσίας ª ƒπ øƒ π À ø Δ Δπ ƒ øƒ Ένας μαθηματικός υπό την σκέπη της εξουσίας ƒ Γιώργος Παπανικολάου Stanford University E-BOOK ANE I THMIAKE

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές

Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ. ΤΡΑΧΑΝΑΣ Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές Οι πρωταγωνιστές της κβαντικής επανάστασης έκδοση εκτός εμπορίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ Ιδρυτική δωρεά Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Θετικών & Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μαθηματικών Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ηράκλειο Δεκέμβριος 2009 2 Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης, Δεκέμβριος 2009 Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 14. OI ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 14. OI ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 14. OI ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Oµάδα Έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

τ.1 ο Joan Mirό : The Lark s Wing, Encircled With Golden Blue, Rejoins the Heart of the Poppy Sleeping on a Diamond Studded Meadow. Λύκειο Εκϖαιδευτηρίου Το Παγκρήτιον Άγιος Ιωάννης 71409 Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1.0 Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Εκπαίδευση 2.0 ευτεροβάθµια Εκπαίδευση 3.0 Τριτοβάθµια Εκπαίδευση 4.0 Ειδική Αγωγή 24 ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η Φ.Ε. ιδρύει το πρώτο σχολείο θηλέων Το πρώτο σχολείο θηλέων Ίδρυση νηπιαγωγείου Ίδρυση βιβλιοθήκης Η πρώτη αναγνώριση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 1995 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 42, 10682, ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 1995 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας

«Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας «Αναζητώντας τους Έλληνες μετανάστες» Δημοσιογραφική έρευνα της Θεοδοσίας Γκουρνέλου για το διαγωνισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Μεταναστεύοντας ανά τους αιώνες... 3 Δημιουργώντας

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Το Fulbright, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών στον κόσμο, λειτουργεί σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ 1919 : Τα ελληνικά στρατεύματα κάνουν απόβαση στην Σμύρνη. Με την απελευθέρωση της πόλης κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί σ όλο τον ελληνισμό. Λίγες εβδομάδες πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : Σχολική Παιδαγωγική ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Ευχαριστίες....................................................4 Χαιρετισμός Δημάρχου..............................................5

Διαβάστε περισσότερα

1994 20th year Reunion. 2004 10th year Reunion. Class of. Class of. Class of. Class of. Τρίτη 1. Ιουλίου. 2014 Ώρα 21:30 Albion Ομήρου 6, Νέο Ψυχικό

1994 20th year Reunion. 2004 10th year Reunion. Class of. Class of. Class of. Class of. Τρίτη 1. Ιουλίου. 2014 Ώρα 21:30 Albion Ομήρου 6, Νέο Ψυχικό Class of 1974 40th year Reunion Class of 1984 30th year Reunion Class of 1994 20th year Reunion Class of 2004 10th year Reunion Τρίτη 1 Ιουλίου 2014 Ώρα 21:30 Albion Ομήρου 6, Νέο Ψυχικό Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαφειρένια Θεοδωράκη, Καθηγητής Αριστείδης Χατζής, Γεωργία Παπαλεξίου.)

(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαφειρένια Θεοδωράκη, Καθηγητής Αριστείδης Χατζής, Γεωργία Παπαλεξίου.) Συνέντευξη του Αναπλ. Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών κυρίου Αριστείδη Χατζή στα μέλη της συντακτικής ομάδας του Ζαφειρένια Θεοδωράκη και Γεωργία Παπαλεξίου. * (Από αριστερά προς τα δεξιά:

Διαβάστε περισσότερα

4. ΠΡΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ Ι ΡΥΜΑ (ΠΕ3)

4. ΠΡΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ Ι ΡΥΜΑ (ΠΕ3) 4. ΠΡΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ Ι ΡΥΜΑ (ΠΕ3) 4. ΠΡΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ Ι ΡΥΜΑ (ΠΕ3)... i 4.1 Εισαγωγή... 4-1 4.2 Προπανεπιστηµιακή εκπαίδευση....

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: Ο ορισµός της έννοιας της µειονότητας του Νίκου Πρεντουλή http://legacy.lawnet.gr/pages/eofn/2/meion.asp

Πηγή: Ο ορισµός της έννοιας της µειονότητας του Νίκου Πρεντουλή http://legacy.lawnet.gr/pages/eofn/2/meion.asp 1 2 Νικολάου: Εκπαίδευση και Ταυτότητα στη Διασπορά, 2010 Οι πρώτες µειονότητες που απασχόλησαν τη διεθνή κοινότητα ήταν οι θρησκευτικές. Μέχρι το 1815, οι διάφορες διεθνείς συµφωνίες που αναφέρονταν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την κυρία Νίκη Ζαχιώτ, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην κυρία Εύα Σεμερτζάκη, συντάκτρια του περιοδικού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η προσωπικότητα που θεωρούμε ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήµης στην Ελλάδα (19ος-20ός αιώνας) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Αθήνα 2011 1. ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ H

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Καστάνης: Τμήμα Μαθηματικών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ. 541 24, Θεσσαλονίκη, nioka@math.auth.gr

Ν. Καστάνης: Τμήμα Μαθηματικών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ. 541 24, Θεσσαλονίκη, nioka@math.auth.gr 2 Γ. Θωμαΐδης: T.Θ. 400 29, 564 04, Θεσσαλονίκη, gthom@otenet.gr Ν. Καστάνης: Τμήμα Μαθηματικών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ. 541 24, Θεσσαλονίκη, nioka@math.auth.gr Κ. Τζανάκης: Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.» Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων «Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ. Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ. Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2013 ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ Δρ Νίκος Καλογεράς Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Χρήστο Γρηγοριάδη Τ Ε Υ ΧΟ Σ 4, Φ Ε Β Ρ Ο ΥΑ Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0

Συνέντευξη με τον Χρήστο Γρηγοριάδη Τ Ε Υ ΧΟ Σ 4, Φ Ε Β Ρ Ο ΥΑ Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Συνέντευξη με τον Χρήστο Γρηγοριάδη Τ Ε Υ ΧΟ Σ 4, Φ Ε Β Ρ Ο ΥΑ Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Μια μοναδική ευκαιρία για Ηγέτες με Όραμα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Μερικής φοίτησης για επαγγελματίες,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2015

Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2015 Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2015 1. Ευρωπαϊκό έργο «High Heels»... 4 2. Πρόγραµµα Συνεδρίου «Tips4Skills»... 5 3. Οµιλητές Συνεδρίου «Tips4Skills»... 6 4. Τοποθετήσεις: Γυναίκες στον Κατασκευαστικό Κλάδο... 12

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Του 2 ου Επιστηµονικού Συνεδρίου µε θέµα: Μουσική Παιδεία & Μουσικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

Sommerfeld, Ehrenfest, Einstein, Bohr, Schrödinger,Βοrn, Pauli, Dirac, de Broglie, Heisenberg, Jordan.

Sommerfeld, Ehrenfest, Einstein, Bohr, Schrödinger,Βοrn, Pauli, Dirac, de Broglie, Heisenberg, Jordan. Οι Θεµελιωτές της Κβαντικής Θεωρίας Η κβαντική θεωρία διατυπώθηκε και θεµελιώθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα. Την ίδια περίοδο διατυπώθηκαν οι θεωρίες της ειδικής και γενικής σχετικότητας από

Διαβάστε περισσότερα

Editorial Του Επαμεινώνδα Στυλόπουλου

Editorial Του Επαμεινώνδα Στυλόπουλου Editorial Του Επαμεινώνδα Στυλόπουλου Life style = η σχιζοφρένεια σε συσκευασία δώρου Αγαπητό μέλος, Τον Ιούνιο του χρόνου που πέρασε λάβαμε ένα e-mail από την απόφοιτη Αλεξία Γιαγκίνη ( 06) αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση 16 2007-2008 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα Μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα