Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3"

Transcript

1 EKΔOΣEIΣ Π ATA K H ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ APXAIOΣ KOΣMOΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ TAΞIΔIΩTIKA ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΕΞΙΚΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ (ΠΡΩΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) 38, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: , , FAX: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 16, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: YΠOKΑΤΑΣΤΗMA BOPEIAΣ EΛΛAΔAΣ: KOPYTΣAΣ (TEPMA ΠONTOY ΠEPIOXH B KTEO), KAΛOXΩPI ΘEΣΣAΛONIKHΣ, Τ.Θ.1213, ΤΗΛ.: , FAX: Web site:

2 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1.1. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Σπάνιες γαίες Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου Το δέκατο μυθιστόρημα της Σ. Τ. είναι η ιστορία του Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ, που γεννήθηκε στο Μουρμάνσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας δέκα χρόνια μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων. Ο Πραβιέν σπούδασε εδαφολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ, ερωτεύτηκε μια ακροβάτισσα, διέπραξε ένα έγκλημα. Ύστερα, γνώρισε έναν Άγγλο κατάσκοπο: η φιλία αυτή τον οδήγησε σε μια απόφαση που δεν πραγματοποίησε. Αναζητώντας σπάνιες γαίες, ο Μακάρεφ άκουσε τις γοργόνες να τραγουδάνε και τους ψιθύρους της ιστορίας που μορφάζει σαν τέρας. Οι «Σπάνιες γαίες» είναι ένα βιβλίο για τη σταλινική περίοδο και για τα ηθικά διλήμματα του ανθρώπου που βαδίζει ανάμεσα στα ερείπια, ανάμεσα στις φρικαλεότητες του πολέμου και της ειρήνης. BKM: 9132, ISBN: Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός Το μυθιστόρημα «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» είναι η ανοιχτή παλάμη ενός χεριού που ακουμπάει στον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα ενώ κάθε δάχτυλο της αφήγησης δείχνει και σε διαφορετικό σημείο του ορίζοντα. Η Αγγλία του Νεύτωνα και της Βασιλικής Εταιρείας, το ανεξίθρησκο Άμστερνταμ των εμπόρων, η παγωμένη Πετρούπολη του τσάρου μεταρρυθμιστή, η Βενετία της μάσκας. Ο καρπός του χεριού αγγίζει την οθωμανική απεραντοσύνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Χάνδακα, τα όρια της Ευρώπης. Ο Ματίας Αλμοσίνο, κρυπτοεβραίος στη Βασιλεία της Ελβετίας, διασχίζει από τρυφερή ηλικία τη Respublica Cristiana, τη χριστιανική επικράτεια, ορφανός με τον τρόπο του Ντίκενς και δέσμιος της θεοκρατικής καταδυνάστευσης της εποχής του. Κτίζει την ενηλικίωσή του μέσα από περιπέτειες καθώς αλλάζει μάσκες θρησκευτικής και φυλετικής ταυτότητας, διχασμένος σχεδόν ως το τέλος από το μέγα διακύβευμα που εγκαινιάζει ο αιώνας του: τη γέννηση του επιστημονικού λόγου και την ανάφλεξη του ορθολογισμού απέναντι στη νοσταλγία του θαύματος και στις πιο ακραίες μεσσιανικές προσδοκίες. Ο Σπινόζα και απέναντί του οι πιο μισαλλόδοξες συγκρούσεις, ο Ντεκάρτ και ο Σαμπετάι Σεβί, το σύμπαν με τα μάτια της νέας επιστήμης ως καλοκουρδισμένη μηχανή και αντίκρυ η αναμονή του τέλους του κόσμου στα 1666 μ.χ. Το μυθιστόρημα εξιστορεί τη ζωή ενός προικισμένου ανθρώπου, γιατρού και πολυπράγμονα στοχαστή, που δρασκελίζει χώρες, γλώσσες, πολιτισμούς, που περιπλανιέται σε ανθρώπους και ιδέες. Ένα βιβλίο για την ιστορία της ιατρικής και της Ευρώπης, ένα χρονικό της νοσταλγίας του Θεού και της συνάντησης των θρησκειών, ένα οδοιπορικό στη μελαγχολία, στην αναζήτηση της φιλοσοφικής καταφυγής, στον άλλο άνθρωπο και στο πρόσωπό του. 2

3 Οι τόποι των ταξιδιών αλλάζουν ραγδαία σε μια πλούσια σκηνογραφία: μια διάβαση στις Άλπεις, η Βενετία της παροικίας των Εβραίων και των Γραικών, η Θεσσαλονίκη του Σαμπετάι Σεβί, η Πάντοβα και το φημισμένο της πανεπιστήμιο, το Τζάντε, η πτώση του Χάνδακα, η Κωνσταντινούπολη των θαυμάτων, το Λονδίνο της νέας επιστήμης, τόποι της Γερμανίας, οι ρουμανικές χώρες των ορθόδοξων ηγεμόνων, η επικράτεια του Μεγάλου Πέτρου με τις στέπες και τα ξεχειλισμένα ποτάμια και, τέλος, ένα όρος που το είπανε άγιο. Όλα είναι σκηνές από τη διάρκεια μιας ζωής σκηνές μόνο, γιατί ακόμη και το μυθιστόρημα αδυνατεί να αναπαραστήσει τον ανθρώπινο βίο στην ολότητά του. Χάλκινο γένος Συγγραφέας: Μαρία Σκιαδαρέση Επτά νησιά που ζουν κάτω από λογής κατακτητές: τυχάρπαστους ηγεμονίσκους, Βενετούς δυνάστες, Γάλλους «αναμορφωτές», καταλήγοντας στους υπερόπτες Άγγλους, που, επί μισόν αιώνα, επέβαλαν μια «προστασία» πιασμένη από το σκοινί της κρεμάλας, μέχρι να υπογράψουν την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα, σαν δώρο, για την ανάρρηση του Γεωργίου Α στον θρόνο της χώρας. Μια οικογένεια, σ ένα από τα επτά νησιά, που διασχίζει τον χρόνο από τον Μεσαίωνα ως τις μέρες μας. Δύο παιδιά που δεν πρόλαβαν ν αγαπηθούν, θυσία στον βωμό των συγκυριών. Δύο άλλα παιδιά που αγαπήθηκαν αψηφώντας την προδιαγεγραμμένη πορεία της ζωής τους. Μια παλιά κατάρα που κοντεύει να ξεχαστεί ως τη στιγμή που τελικά επιβεβαιώνεται. Ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια που οι άρχοντες δε χτίζουν πια ανθρώπους στα κατώγια τους, μα αρνούνται ακόμα σθεναρά το ξύπνημα των σέμπρων. Μια εποχή στην κόψη, ανάμεσα στο παρελθόν που φεύγει αργόσυρτα και στο μέλλον που έρχεται καλπάζοντας. Μια οικογενειακή ιστορία από την Κεφαλλονιά όταν τα Επτάνησα παλεύουν να ενωθούν με την Ελλάδα, τότε που οι αστοί αρχίζουν ν αποφασίζουν για τις τύχες τους και οι χωρικοί μαθαίνουν επιτέλους πως είναι κι αυτοί άνθρωποι. Η ιστορία μιας οικογένειας από την Κεφαλλονιά της Αγγλοκρατίας από τη συγγραφέα του οικογενειακού έπους «Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε». BKM: 9258, ISBN: Νίκη Συγγραφέας: Χ.Α. Χωμενίδης Με επίκεντρο το πρόσωπο της μητέρας του, ο Χ.Α. Χωμενίδης ξαναγράφει την ιστορία του ελληνικού 20ού αιώνα. Μιλάει για μια οικογένεια Μικρασιατών, η οποία έθρεψε στους κόλπους της κομμουνιστές ηγέτες αλλά και δωσίλογους, τυχοδιώκτες μα και ήρωες. Που βίωσε παράφορα ερωτικά πάθη, τραγικές απογοητεύσεις, στιγμές μποέμικης ανεμελιάς και χρόνια ολόκληρα στην πιο βαθιά παρανομία. Μιλάει για τα παιδιά που σημαδεύτηκαν από τις επιλογές των γονιών τους, κατάφεραν ωστόσο να τις υπερβούν και να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. BKM: 9263, ISBN:

4 Η κατάρα των Ελλήνων Συγγραφέας: Γεωργία Γαλάνη Περσία, 482 π.χ. Ο βασιλιάς Ξέρξης ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια εκστρατεία κατά της μακρινής Ελλάδας. Μέσα σε ατμόσφαιρα ανυπομονησίας, αμφιβολιών, μηχανορραφιών και δυνατών συγκινήσεων, ο νεαρός Αρταχαίης ετοιμάζεται για τον πόλεμο που θα αλλάξει σαν θύελλα τη ζωή του. Ελλάδα, 480 π.χ. Συνωμοσίες, δολοπλοκίες και προδοσίες θολώνουν το πεδίο του πολέμου. Και το αίμα κυλάει επώδυνα Ο πανίσχυρος στρατηγός Μαρδόνιος θέλει τη χώρα των Ελλήνων δική του σατραπεία και δε συγχωρεί την εύνοια του Μεγάλου Βασιλιά σε κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό του. Ξηρά και θάλασσα συστρατεύονται κρυφά και χαρίζουν μια νίκη ανέλπιστη στους Έλληνες. Οι θεοί της Ελλάδας είναι αμείλικτοι. Καταποντίζουν τις μοίρες ανθρώπων που πάτησαν ασεβές πόδι στη γη τους. Οι Πέρσες οπισθοχωρούν πληγωμένοι. Ο Αρταχαίης υποχωρεί για να σώσει τη ζωή του, να περισώσει την τιμή του. Ή για να την καταδικάσει σε θάνατο μαζί με το παρελθόν του; Έρωτες, συμφέροντα, πάθη ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί. Καταραμένος ο ανέστιος, που περιπλανιέται στη σκιά του εφιάλτη της ζωής του Η περιπέτεια ενός νεαρού Πέρση αυλικού που βλέπει τη ζωή του να συνθλίβεται στις συμπληγάδες της Ελλάδας μέσα στη δίνη ενός απρόβλεπτου πολέμου, που τσακίζει έθνη και περηφάνιες. Σε ποιο λιμάνι θα αγκυροβολήσει το κουβάρι της συνείδησής του; Εκείνος έχει μια ιστορία να πει. Τη δική του ΒΚΜ: 8620, ISBN: Το βιβλίο της Κατερίνας Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ «Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος το δικό της και το δικό μου». Έτσι ξεκινά το «Βιβλίο της Κατερίνας», μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της. Μας λέει η Κατερίνα: «Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ αυτούς που θα το διαβάσουν. Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα, κακοήθειες ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε. Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε. Αυτό το βιβλίο με διαλύει. Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι». Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ. ΒΚΜ: 9133, ISBN:

5 Αλεπούδες στην πλαγιά Συγγραφέας: Ιάκωβος Ανυφαντάκης Τις τελευταίες μέρες πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ένας λέκτορας που πλησιάζει τα σαράντα και προσπαθεί μάταια να τελειώσει το βιβλίο του για τον Κλόουν του Χάινριχ Μπελ συναντάει μια παλιά του φίλη. Υπήρξαν κάποτε συμφοιτητές στη Φιλοσοφική και συνάδελφοι σε επαρχιακά λύκεια, όμως πια δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Καθώς προετοιμάζονται για ένα στάσιμο μέλλον στην υπόλοιπη ζωή τους, ανατρέπεται το παρελθόν τους. Μετά θα ντυνόμουν και θα έφευγα. Ο Σταμάτης δεν θα μάθαινε τίποτα. Η Λίνα δεν θα μάθαινε τίποτα. Η Βίκυ δεν θα μάθαινε τίποτα. Τα παιδιά της δεν θα μάθαιναν τίποτα. Ο Παύλος δεν θα μάθαινε τίποτα. Δεν θα επαναλαμβανόταν, ή θα το επαναλαμβάναμε λίγες μόνο φορές στα κρυφά πριν καταλάβουμε ότι δεν είχε νόημα. Ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1983 και ζει στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη μνήμη του ελληνικού εμφυλίου και γράφει κριτική βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών. Διηγήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Hotel Μετανάστευση, B Διαγωνισμός Δημήτρης Βικέλας), έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά (Εντευκτήριο, Πλανόδιον, The Books Journal) καθώς και στον συλλογικό τόμο «Είμαστε όλοι μετανάστες» (Εκδόσεις Πατάκη, 2007). Οι «Αλεπούδες στην πλαγιά» είναι το πρώτο του βιβλίο. BKM: 9203, ISBN: Aegypius monachus (νέα έκδοση) Συγγραφέας: Μισέλ Φάις Ο μαυρόγυπας (επιστημονική ονομασία aegypius monachus) είναι ένα είδος γύπα προς εξαφάνιση που ζει στο δάσος της Δαδιάς του Έβρου. Επιβλητικός, μονογαμικός, τρέφεται με πτώματα. Κατ αναλογία και ο αφηγητής-πρωταγωνιστής αυτής της νουβέλας είναι μια φωνή προς εξαφάνιση που τρέφεται με νεκρές ή αποσυντιθέμενες ιστορίες, ιστορίες που ανακεφαλαιώνουν με κωμική απόγνωση πανωλεθρίες της μνήμης και της ζωής. Σ αυτό το πυρετώδες κείμενο ο Μισέλ Φάις παρωδεί θεματικές εμμονές του και ξεθεμελιώνει αφηγηματικές τεχνικές του με απώτερο στόχο να σπρώξει τη γραφή του στα όριά της. Κατά βάθος μηχανεύεται τρόπους για να απομαγεύσει τον ριζικό του δαίμονα: την αυτοβιογραφία. Ένα κομβικό έργο στη λογοτεχνική διαδρομή του συγγραφέα που ξανατυπώνεται αναθεωρημένο, δώδεκα χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, εμπλουτισμένο με τις σημαντικότερες κριτικές που το πλαισίωσαν. Μέρη του κειμένου θεατρικοποιήθηκαν δύο φορές: «Αντρόγυνα» (Μονόλογοι Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Θέατρο Μεταξουργείο, 2003, σκηνοθεσία Περικλής Χούρσογλου) και «Πέστροφα Δουνάβεως» (Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου, 2010, σκηνοθεσία Λίλλυ Μελεμέ). ΒΚΜ: 9147, ISBN:

6 360 Συγγραφέας: Αχιλλέας Κυριακίδης Ο άνθρωπος που παρασύρεται από ένα ταξί σε μια διάβαση πεζών. Ο μουσικός-συγγραφέας που υποδύεται τον ντετέκτιβ. Η Άννα που υποπτεύεται ότι ο σύζυγός της την απατά. Η ψυχίατρος που αναλύει τα αίτια της μελαγχολίας. Το «Langsamer Satz» του Βέμπερν. Η σερβιτόρα που ο άντρας της ξυλοκοπεί μετανάστες. Ο Ιάσονας που σπουδάζει Ιστορία. Η ηλικιωμένη που έχει παγιδευτεί στο παρελθόν. Ο Εσθονός συνθέτης που δολοφονείται. Όλοι τους μέλη μιας ετερόκλητης ορχήστρας βιρτουόζων της καθημερινότητας, που γράφουν κύκλους στα πεζοδρόμια της κινούμενης πόλης, κυνηγιούνται ασταμάτητα σαν τους δείκτες του ρολογιού σ ένα πλέγμα χρόνων που πλησιάζουν, διακλαδώνονται, τέμνονται ή αγνοούνται, και περιφέρουν τα περισκοπικά τους βλέμματα τραγουδώντας με αιχμηρά ρετσιτατίβι ή ακαριαίες άριες την Ανθρώπινη Κωμωδία, τη δική τους επαναλαμβανόμενη ιστορία, παγιδευμένοι στο κέντρο ενός αδυσώπητου ιλίγγου. Ένα πυκνό, υπόγειο και υπέργειο διακειμενικό δίκτυο, ένα παλίμψηστο προσωπικής μυθολογίας χωνεμένης με αναγνώσεις σε επάλληλα στρώματα, μια μεταφυσική αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα σημαδέψει με δαιμονικές συμπτώσεις τον ελικοειδή δρόμο προς την «αναπόδραστη αλήθεια». ΒΚΜ: 9260, ISBN: Ο ναύτης (νέα έκδοση) Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση ο «Ναύτης» επανεκδίδεται από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η ιστορία ενός εφήβου που μεγαλώνει σ ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα τη δεκαετία του εξήντα και ονειρεύεται μια θάλασσα και ένα ταξίδι στον κόσμο, αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Κοινωνική και ερωτική τοιχογραφία μιας εποχής όπου συνυπήρχαν η πραγματικότητα και ο μύθος, το όνειρο και η ελπίδα, αλλά και έργο που προμηνύει τις αλλαγές που επήλθαν στη χώρα και την καθημερινότητά μας. «Για όποιον ενδιαφέρεται να διαπιστώσει πώς διακρίνονται μεταξύ τους ένα εύπεπτο ερωτικό μπεστ σέλερ και ένα μυθιστόρημα με ιστορίες πάθους που δικαιωματικά τοποθετείται στον χώρο της καλής λογοτεχνίας, ο Ναύτης προσφέρεται ως πολύ καλό δείγμα...» Ελισάβετ Κοτζιά, Η Καθημερινή, 5/9/1993 «... η ανέλιξη και η δραματική κατάληξη της μυθοπλασίας παραμένουν ανοιχτές σε κάθε ερμηνεία, υπενθυμίζοντάς μας διαρκώς ότι στην τέχνη είναι δυνατόν να ισχύουν τα πάντα και τίποτε: ο ορθολογισμός, η υπερφυσική μαγεία ή η κοινή προκατάληψη αποτελούν τις διαφορετικές όψεις του ίδιου, σταθερά επαναλαμβανόμενου κόσμου, που μεταπλάθεται ή μεταμορφώνεται μόνο με τη γλώσσα και τις εικόνες του συγγραφέα». Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελευθεροτυπία, 11/8/1993 ΒΚΜ: 8434, ISBN:

7 Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (νέα έκδοση) Συγγραφέας: Κώστας Μουρσελάς Το 1989, ο Κώστας Μουρσελάς, ήδη διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα και μας συστήνει έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της ελληνικής λογοτεχνίας: Εμμανουήλ Ρετσίνας, ο επονομαζόμενος Λούης, η μετενσάρκωση του Αλέξη Ζορμπά στην μεταπολεμική Αθήνα, ένας σχεδόν ωραίος, σχεδόν τεμπέλης, σχεδόν αγράμματος, σχεδόν άθεος. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Μανολόπουλο, τον διανοούμενο και την ωραία Μάρθα είναι οι ήρωες μιας ιστορίας πάνω στην οποία θα στηθεί η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» διαβάζονται ξανά και ξανά, μεταφράζονται ξανά και ξανά (με πιο πρόσφατες τις μεταφράσεις μέσα στο 2012 στα γαλλικά, σερβικά και τη νέα έκδοση στην Τουρκία). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του «Στην άκρη της νύχτας» (Νοέμβριος 2012), στο οποίο ξαναβρίσκουμε το δίδυμο Ρετσίνα-Μανολόπουλου. «Στα λίγα, λοιπόν, αποκτήματα ευρύτερου φάσματος της μεταπολεμικής μας λογοτεχνίας έρχεται τώρα να προστεθεί το πρώτο πεζογράφημα ενός γνωστότατου από το θέατρο και δημοφιλέστατου από την τηλεόραση συγγραφέα, που δεν είναι μόνο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς, αλλά κι ένα κατόρθωμα συνθετικής εργασίας, που εγγράφεται αυτοδικαίως στην Ιστορία της πεζογραφίας μας. Μιλάω για το βιβλίο του Κώστα Μουρσελά Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, εκδ. Κέδρος, σελ [...] Συναρπαστικό ανάγνωσμα. Ο ευφυής, πνευματώδης, ειρωνικός και βαθύτατα σαρκαστικός Μουρσελάς προβαίνει σε μια μοναδική ανατομία της μεταπολεμικής ελληνικής πραγματικότητας, επικεντρώνοντας το πεδίο βολής του κυρίως στη σημαδιακή δεκαετία του , κατά την οποία θεμελιώθηκαν και διαμορφώθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές δομές που μας διαφεντεύουν μέχρι και σήμερα ακόμη. [...] Το βιβλίο του Μουρσελά δεν περιγράφεται. Διαβάζεται. Απολαμβάνεται. Αποκτήστε το». Κώστας Σταματίου, ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 1990 «Τα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά του Κώστα Μουρσελά είναι η σύγχρονη εκδοχή του Αλέξη Ζορμπά. Ο συγγραφέας-αφηγητής, όπως και στον Ζορμπά, βλέπει συνεχώς τον εαυτό του σε αντιδιαστολή με τον ήρωά του. Ο Λούης είναι πρίγκιπας, από τους ανθρώπους που δεν υπολογίζουν το χρήμα (θυμάστε τον Ζορμπά που πήγε να αγοράσει υλικά για τον εναέριο, και κατασπατάλησε τα χρήματα με μια γυναίκα;). Ο συγγραφέας είναι η αντίθεσή του. [...] Το βιβλίο αυτό του Μουρσελά, κάποιες φορές που το πήρα κουρασμένος και νυσταγμένος, με ξενύσταζε. Φοβερό προσόν και απαραίτητο για ένα βιβλίο, όπου το πολυπρόσωπο της αφήγησης απαιτεί από τον αναγνώστη να διαβαστεί γρήγορα, αν δεν θέλει να χαθεί μέσα στον κυκεώνα της αφήγησης και να ξεχάσει το who is who των ηρώων...» Μπάμπης Δερμιτζάκης, Έρευνα, Ιανουάριος 1992 BKM: 8549, ISBN:

8 Ουζερί Τσιτσάνης (νέα έκδοση) Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης «Γεννήθηκα το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα μεταξύ Χαριλάου και Βούλγαρη, δίπλα στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η Ζωή Σαμαρά, γυναίκα του Τσιτσάνη κι όπου για ένα διάστημα έζησε κι ο συνθέτης. Περπατώ ακόμα στα ίδια χώματα. Μια Συννεφιασμένη Κυριακή του 1993 μου γίνεται έμμονη ιδέα να μπω, για λίγες σελίδες, στην ψυχή του κουνιάδου του Βασίλη Τσιτσάνη, Αντρέα Σαμαρά, με τον οποίο ο συνθέτης ανοίγει το 1942 ένα ουζερί, στην οδό Παύλου Μελά 22, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν ζούσα τότε για να είμαι στην παρέα τους: μέρες γερμανικής κατοχής, αντίστασης, εμφυλίου, εξόντωσης των Εβραίων, πείνας και μέσα σ όλα αυτά ο Τσιτσάνης να γράφει τα καλύτερα τραγούδια του. Το Ουζερί Τσιτσάνης δουλεύει ακριβώς στο μάτι της καταιγίδας, κόντρα και ταυτόχρονα έξω απ αυτήν και συνεχίζει, μετά τη φυγή του συνθέτη στην Αθήνα το 46, να ζει θρυλικά μέσα στο μυαλό μου, σε διάφορες παραλλαγές. Η ιστορία, επομένως, που ακολουθεί είναι τόσο πραγματική και τόσο φανταστική όσο κι ο τεκές του Σιδέρη και τα περιγιάλια της Παραγουάης του Τσιτσάνη για όσους θέλουνε κοσμοπολιτισμό...» (από τον πρόλογο του συγγραφέα) ΒΚΜ: 9259, ISBN: Η δίψα με καίει εμένα και χάνομαι Συγγραφέας: Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου Στην άκρη της πλώρης στέκονταν κι οι δυο σφιχτά κρατημένοι από το βρεγμένο πρωρόξυλο, ο γιακάς σηκωμένος, ο σκούφος μακρύς να σκεπάζει τα αυτιά, στέκονταν με τα πρόσωπα γυμνά ενάντια στον άνεμο που φύσαγε παγωμένος, ενάντια στις δυνάμεις του κακού που μάχονται την ευτυχία του ανθρώπου. Κοίταζαν τους γλάρους που ισορροπούσαν πάνω στον άνεμο, λευκοί εραστές της ερημιάς. Κι εκείνη έψαχνε ανάμεσά τους να βρει τον γλάρο Ιωνάθαν που ερωτεύτηκε το άπειρο και κατάφερε να το κατακτήσει έστω και τσακισμένος. Όλοι έχουμε μέσα μας ένα γλάρο Ιωνάθαν ερωτευμένο με την ελευθερία του αδύνατου, σκεφτόταν. Με τον ορφικό τίτλο «Η δίψα με καίει εμένα και χάνομαι», το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου εκτυλίσσεται στους ερημωμένους δρόμους της Αθήνας, σ αυτή την τραυματική πραγματικότητα που βιώνουμε, αλλά και βαθιά στο μυστήριο του έρωτα. Τα πρόσωπα ζουν τον έρωτα ως πάθος και ως νοσταλγία του πάθους. Ως θυσία και ως τελετουργία σιωπής. Αναπτύσσουν μια δική τους άμυνα, για να βγουν από το ερειπωμένο παρόν. Να βρουν τον ορφικό λίθο, που θα τους δώσει ξανά την ομορφιά και το χαμένο ιερό. Υπάρχει στο μυθιστόρημα μια βαθιά αυτο-ενδοσκόπηση, μια αυτο-ανάλυση των προσώπων που προσπαθούν να βρουν τη σχέση τους με τη ζωή και με τον θάνατο, με το όνειρο, με τον αληθινό έρωτα, με την ψυχή τους. Κι έτσι, πλασμένο από τα ακατέργαστα υλικά της οργής και του έρωτα, περπατάει στις ερεβώδεις, φροϋδικές διαδρομές: «Από την Ψυχή προς την Ψυχή». ΒΚΜ: 9188, ISBN:

9 Σειρά: Οκτώ Γεύμα με έναν ήρωα Συγγραφείς: Δήμητρα Κολλιάκου, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Αριστείδης Αντονάς, Αλέξης Πανσέληνος, Βασίλης Γκουρογιάννης, Φαίδων Ταμβακάκης, Τατιάννα Αβέρωφ Επιμέλεια: Μισέλ Φάις Μετά τον συλλογικό τόμο «Το βιβλίο της προδοσίας» (που εγκαινίασε τη σειρά «Οκτώ») κυκλοφορεί το «Γεύμα μ έναν ήρωα». Και πάλι οκτώ συγγραφείς γράφουν ένα διήγημα τοποθετώντας, αυτή τη φορά, στο κέντρο της μυθοπλασίας τους εμβληματικούς χαρακτήρες συναρπαστικών βιβλίων. Προσκαλώντας για γεύμα ήρωες των Φ. Κάφκα, Τ. Μαν, Ε. Χεμινγουέυ, Χ.Λ. Μπόρχες, Τ. Φόουλς, Αλ. Παπαδιαμάντη κ.ά., οι συγγραφείς του τόμου μαγειρεύουν με τη γαστρονομική βιβλιοφιλία. Τι τρώει ο δαιμονικά αγχώδης Γκρέγορι Σάμσα της «Μεταμόρφωσης»; Από ποια κουζίνα έλκεται ο φιλάσθενος Χανς Κάστορπ του «Μαγικού Βουνού»; Με τι χορταίνει ο πένης και μοναχικός Απoστόλης ο Κακόμης στο διήγημα «Κακόμης» του Παπαδιαμάντη; Αλλόκοτα εδέσματα, παιγνιώδεις χρονικές ανατροπές, ερεθιστικές μεταμφιέσεις σερβίρονται σε απαιτητικούς συνδαιτυμόνες αναγνώστες. ΒΚΜ: 7577, ISBN: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Όχι ακόμη Κάρμεν Συγγραφέας: Όλγα Παπακώστα Η Κάρμεν Οβίδη αναδύεται από τις σελίδες ενός φοιτητικού λευκώματος, εγκαταλείπει τη μητέρα Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει στην Αθήνα, κινδυνεύει, σώζεται, υπνοβατεί και ανακαλύπτει το φάντασμα της ελευθερίας. Στα ποιήματά της κυκλοφορούν μεταξύ άλλων οι Platters, ο Σολωμός, η Μόνα Λίζα, ο Πλάτων, οι αδελφοί Γκριμ, ο Tom Waits κι ένας γάτος ονόματι Μαρσέλ. Όμως η ποίηση, όπως λέει και ο Ασλάνογλου, καθυστερεί τη μεταμόρφωση. BKM: 8924, ISBN: Εγκώμια Συγγραφέας: Δημήτρης Ελευθεράκης Μετά τη «Στέππα» (2006), ο Δημήτρης Ελευθεράκης παρουσιάζει την πέμπτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εγκώμια», μια ενότητα είκοσι εννέα ποιημάτων που «ανακαλύπτουν» και αξιοποιούν το υλικό μικρών και μεγάλων ιστορικών και μυθικών αφηγήσεων, από τον οδυσσεϊκό νόστο μέχρι την πτώση της Ρώμης, κι από το Βυζάντιο μέχρι τον την πρόσφατη βαλκανική και ελληνική ιστορία, τον κομμουνισμό και το Ολοκαύτωμα. Μέσα από ένα πυκνό δίκτυο αναφορών σε πρόσωπα, τόπους και κείμενα, αναδύεται ένας λόγος που αξιοποιεί τις δυνατότητες τόσο του ελεύθερου όσο και του έμμετρου στίχου, περνώντας από την προσωπική εμπειρία στον συλλογικό μύθο και την πολιτική αλληγορία. ΒΚΜ: 8923, ISBN:

10 1.2. ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΞΕΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων Συγγραφέας: Lewis Carroll Πρόλογος-Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας Σχέδια: Pat Andrea «Ο Λιούις Κάρρολ πέτυχε αυτό που κανένας άλλος δεν μπόρεσε ποτέ: να αναπλάσει τον κόσμο της παιδικής ηλικίας έτσι ώστε εμείς να ξαναγινόμαστε παιδιά. Η Αλίκη δεν είναι παδικό βιβλίο, είναι το μοναδικό βιβλίο με το οποίο γινόμαστε παιδιά». Βιρτζίνια Γουλφ Η επανέκδοση της κλασικής μετάφρασης του Μένη Κουμανταρέα, με νέο πρόλογο και σημειώσεις του ιδίου και σχέδια του Pat Andrea, καταξιωμένου Ολλανδού καλλιτέχνη και καθηγητή της Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ Η θάλασσα τ αδέρφι μου Συγγραφέας: Τζακ Κέρουακ Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης «Σε τούτο το βιβλίο θα υφάνω όλο το πάθος και τη δόξα της ζωής, το αεικίνητο και το γαλήνιο που έχει, τον πυρετό και την πλήξη, τα πρωινά, τα μεσημέρια και τα βράδια του πόθου, της ματαίωσης, του φόβου, του θριάμβου, και του θανάτου» Προτού κατακτήσει τη φήμη με το Στον δρόμο, ο Τζακ Κέρουακ ήταν ναυτικός. Στη «Θάλασσα τ αδέρφι μου», το πρώτο του μυθιστόρημα, άντλησε την έμπνευσή του από την αγάπη του για τη θάλασσα. Μιλάει για τις τύχες του Γουέσλι Μάρτιν, ενός λιγόλογου μοναχικού άντρα που «αγάπησε τη θάλασσα με μιαν αγάπη αλλόκοτη και μοναχική», και του Μπιλ Έβερχαρτ, ενός δημεγέρτη διανοούμενου που λαχταράει για τις στοιχειώδεις ελευθερίες και την απλή καθημερινή ζωή. Ύστερα από μιαν απόφαση της τελευταίας στιγμής, μπαρκάρουν με το SS Westminster στη Βοστόνη. Καθώς κατευθύνονται προς τη Γροιλανδία, καβγαδίζουν, πίνουν ουίσκι, χαρτοπαίζουν, ξεφεύγουν από τορπίλες, συλλογίζονται το αχανές που τους περιβάλλει, και αναρωτιούνται αν θα φτάσουν στον προορισμό τους. Ο Κέρουακ υφαίνει την ιστορία τους σ ένα όλο ένταση πορτρέτο φιλίας και αδελφοσύνης, σ έναν υπαρξιστικό στοχασμό για τον διακαή πόθο ν αποδράσεις από την κοινωνία και, πάνω απ όλα, για την θυελλώδη αδάμαστη δύναμη της θάλασσας. Ο Κέρουακ άρχισε να γράφει αυτό το μυθιστόρημα λίγο μετά το πρώτο του ταξίδι ως ναύτης του εμπορικού ναυτικού στα τέλη του καλοκαιριού του 1942, κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις στο ημερολόγιό του για την τραχιά καθημερινή ρουτίνα της ζωής στη θάλασσα και για τα γνωρίσματα των συντρόφων του στο καράβι. Λίγο μετά τον γυρισμό του στη στεριά, ύφανε αυτές τις αυθόρμητες παρατηρήσεις σε χειρόγραφο 158 σελίδων, το οποίο χάθηκε όσο ζούσε. Τώρα εκδίδε- 10

11 ται στην ολότητά του, μαζί με αποσπάσματα από πρώιμα διηγήματά του και επιστολές, καθώς και σχολιασμό που διαφωτίζει την εξέλιξή του ως συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό μας προσφέρει μια μοναδική γνώση για τον νεαρό Κέρουακ και τη διαμόρφωση της ιδιοφυΐας του. ΒΚΜ: 8640, ISBN: Οι δύο φίλοι Συγγραφέας: Αλμπέρτο Μοράβια Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού Οι «Δύο φίλοι», το μυθιστόρημα που δεν ολοκλήρωσε το 1952, και που βγαίνει για πρώτη φορά στο φως, είναι η ιστορία του Σέρτζιο και του Μαουρίτσιο. Ο Σέρτζιο προσχωρεί στον κομμουνισμό για να ξεφύγει από την αδράνεια και την απομόνωση, και η ιδεολογία παίρνει τη μορφή της μακιαβελλικής οπτικής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Για να καταφέρει να προσηλυτίσει στον κομμουνισμό τον φίλο του Μαουρίτσιο, που προέρχεται από πλούσια, αστική οικογένεια, ο Σέρτζιο φτάνει στο σημείο να θυσιάσει το πολυτιμότερο αγαθό, την αγάπη. Τα τρία δακτυλογραφημένα αποσπάσματα, που ανήκουν στο Ίδρυμα Μοράβια, βρέθηκαν μέσα σε μια βαλίτσα, θεωρούνται από τα σημαντικότερα κείμενα του Μοράβια και αναφέρονται στην «ιστορία μερικών νεαρών κομμουνιστών και στις ερωτικές τους περιπέτειες σε σχέση με την πολιτική ιδεολογία, υπογραμμίζοντας τον βαθμό που επηρεάζει ένα κόμμα τη συναισθηματική ζωή χωρίς να αφήνει στον άνθρωπο ίχνος ατομικότητας» (εξηγεί ο Μοράβια σε μια συνέντευξη του 1953). Ο Μοράβια δεν είχε αναφερθεί ποτέ στις εμπειρίες του από τον πόλεμο, στο τέλος της δεκαετίας του τριάντα, στην πτώση του φασισμού και στην περίοδο της Απελευθέρωσης όπως έκανε σε τούτες τις εξαιρετικές σελίδες. ΒΚΜ: 7413, ISBN: ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ Άπαντα τα πεζά (δύο τόμοι) Συγγραφέας: Χόρχε Λουίς Μπόρχες Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης Η πολυαναμενόμενη επανέκδοση των Πεζών του Χόρχε Λουίς Μπόρχες από τις Εκδόσεις Πατάκη στην καταξιωμένη και βραβευμένη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη που θέλει να εντρυφήσει στον μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας του μεγάλου Αργεντινού, το ογκώδες αυτό πεζογραφικό corpus επανεκδίδεται σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος (Άπαντα τα Πεζά 1) περιλαμβάνει τις συλλογές «Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας», «Μυθοπλασίες», «Το Άλεφ» και ένα αφήγημα από τη συλλογή δοκιμίων «Ιστορία της αιωνιότητας», ενώ ο δεύτερος («Άπαντα τα Πεζά 2»), τις συλλογές «Η αναφορά του Μπρόουντι», «Το βιβλίο από άμμο», «Η μνήμη του Σαίξπηρ» και διάφορα μικρά πεζά, «όνειρα» και παραβολές από μεικτές συλλογές (πεζά και ποιήματα). 11

12 Και οι δύο τόμοι συνοδεύονται από εκτενέστατες Σημειώσεις του Μεταφραστή, Λεξικό Κυρίων Ονομάτων, Τοπωνυμίων και Τίτλων Έργων, και Γλωσσάριο. Ο πρώτος τόμος εισάγεται μ έναν Πρόλογο του Μεταφραστή και ο δεύτερος τόμος κλείνει με ένα Μικρό Βιβλιογραφικό Σημείωμα, ένα Εργοβιογραφικό Σημείωμα και ένα Ευρετήριο που παραπέμπει και στους δύο τόμους. ΒΚΜ: 9240, ΙSBN: ΒΚΜ: 9241, ISBN: Ποιήματα Συγγραφέας: Χόρχε Λουίς Μπόρχες Μετάφραση: Δημήτρης Καλοκύρης Παρόλο που είναι ευρύτερα γνωστός για το πεζογραφικό του κυρίως έργο, ο Μπόρχες ξεκίνησε τον λογοτεχνικό του βίο ως ποιητής και αποκαλούσε τον εαυτό του ποιητή. Είναι γεγονός ότι για ένα διάστημα αφοσιώθηκε στην πεζογραφία και την δοκιμιογραφία, όσο προχωρούσε η τυφλότητα, όμως, επανερχόταν στην ποίηση, και μάλιστα στην έμμετρη παραδοσιακή: «Μια και δεν μπορούσα πια να κάνω προσχέδια, ήμουν αναγκασμένος να εργάζομαι με τη μνήμη. Και αφού, οπωσδήποτε, ευκολότερα θυμάται κανείς στίχους παρά πρόζα, προτιμά πολύ περισσότερο ένα παραδοσιακό ποιητικό ύφος παρά ένα ελεύθερο. Ο έμμετρος στίχος είναι, κατά κάποιον τρόπο, φορητός. Μπορείς περπατώντας ή ταξιδεύοντας να συνθέτεις ή να επεξεργάζεσαι ένα σονέτο, γιατί το μέτρο και η ομοιοκαταληξία έχουν το καλό ότι απομνημονεύονται». Έγραψε εκατοντάδες ποιήματα, χτισμένα σε εντελώς διαφορετικά θέματα. Ποιήματα για μάχες, μυθικές ή ιστορικές προσωπικότητες, καθρέφτες, ξίφη και κλεψύδρες, περικλείοντας συχνά έναν κόσμο που άλλοτε βρίσκεται στην προέκταση και άλλοτε στον αντίποδα σχεδόν της φαντασιακής δομής της πρόζας του. Στα ποιήματα αφήνει πού και πού να ξεγλιστράει κάποιο συναίσθημα, κάτι που στα πεζά του αποφεύγει. Η ανθολογία αυτή, από τον Δημήτρη Καλοκύρη, σχηματίστηκε σιγά σιγά, στη διάρκεια τριάντα περίπου χρόνων. Η προσωπική γνωριμία του μεταφραστή με τον Αργεντινό διευκόλυνε κάποιες προσεγγίσεις στο έργο του. Ο τόμος περιλαμβάνει, με χρονολογική σειρά, ποιήματα από όλα σχεδόν τα ποιητικά του βιβλία. Τα κριτήρια της επιλογής ποικίλλουν κάποια ποιήματα περιλαμβάνονται λ.χ. για λόγους ιστορικούς ή, άλλα, για λόγους ειδολογικούς. Βασικό κριτήριο επίσης της επιλογής είναι η διακριτική θεματική ισορροπία: ο Mπόρχες επανέρχεται συχνά σε παρόμοια μοτίβα τόσο από το τοπικό ποιητικό πάνθεον όσο και από τις αμετακίνητες σταθερές του. Ο μεταφραστής επεξεργάστηκε εκ νέου τη στιχουργική και τη ρυθμική αγωγή των ποιημάτων, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τους πυκνούς εντεκασύλλαβους λ.χ. με ρυθμικούς ελεύθερους, με υποδόρια μετρική και ομοηχίες, διατηρώντας όμως τον χωρισμό σε στροφές και ακολουθώντας, όσο ήταν δυνατό, τους διασκελισμούς και τη στίξη. «Mε τον καιρό, διαπίστωσα» λέει «ότι με ενδιαφέρει όλο και λιγότερο η γραμματική ακρίβεια, ενώ με ελκύει η συναισθησία, η ανισοβαρής συμμετρία και η μετρική πολυρρυθμία. Με τον καιρό, πρόσθεσα επίσης και μια νότα ελευθερίας που επιδεινώθηκε στην παρούσα, ανανεωμένη και επαυξημένη, έκδοση». ΒΚΜ: 9128, ISBN:

13 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Το τανγκό της παλιάς φρουράς Συγγραφέας: Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη Ένα πανέμορφο νεαρό ζευγάρι, σπρωγμένο από πάθη επείγοντα όσο και η ζωή, κοιτάζεται στα μάτια χορεύοντας ένα τανγκό που δεν έχει γραφτεί ακόμα, στο σιωπηλό και έρημο σαλόνι ενός υπερωκεάνιου που πλέει μέσα στη νύχτα. Σκιαγραφώντας χωρίς να το ξέρουν, καθώς κινούνται αγκαλιασμένοι, το τέλος ενός κόσμου εξωπραγματικού που τα κουρασμένα φώτα του αρχίζουν να σβήνουν για πάντα. Μια παράξενη αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο μουσικούς, που οδηγεί τον ένα από τους δύο στο Μπουένος Άιρες το 1928 μια υπόθεση κατασκοπείας στη γαλλική Ριβιέρα στη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου μια ανησυχητική παρτίδα σκάκι στο Σορρέντο της δεκαετίας του εξήντα Στο «Τανγκό της παλιάς φρουράς» ο Ρεβέρτε αφηγείται με αριστοτεχνικό ρυθμό μια σκοτεινή και παθιασμένη ιστορία έρωτα, προδοσιών και μηχανορραφιών, που παρατείνεται επί τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια ενός ταραγμένου και συναρπαστικού αιώνα, στο λυκόφως μιας εποχής που σβήνει. «Όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού Ρεβέρτε: πλοκή, περιπέτεια, εξαιρετικοί χαρακτήρες, έρευνα. Υπέροχο!» Buchreport «Απολαυστικός συνδυασμός έρωτα και περιπέτειας...» Jacinto Anton, Babelia «Το καλύτερο μυθιστόρημά του!» Sergio Vila-Sanjuan, La Vanguardia «Ένα υπέροχο βιβλίο...» J.M. Ponzuelo Yvancos, ABC Cultural ΒΚΜ: 9136, ISBN: Ενός λεπτού σιγή Συγγραφέας: Ζίγκφριντ Λεντς Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη Ένα ζεστό καλοκαίρι σε μια κωμόπολη στις ακτές της Βαλτικής, πριν από πολλά χρόνια. Ο Μπένι Γκούντμαν και ο Ρέι Τσαρλς είναι ακόμη στη μόδα, στα στενάκια ακούγεται το τραγούδι της λατέρνας, ο κόσμος πληρώνει με μάρκα, κι όταν η δασκάλα Αγγλικών μπαίνει στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, οι μαθητές σηκώνονται όρθιοι: «Good morning, Mrs. Petersen». Κανένας δεν ξέρει ότι η Στέλλα Πέτερσεν και ο Κρίστιαν, ο μαθητής της, έχουν σχέση. Η σχέση τους είναι το μοναδικό θέμα του βιβλίου αυτού: Πώς γεννήθηκε ο έρωτάς τους, πώς από λέξεις και χειρονομίες, από τυχαίες συναντήσεις και αγγίγματα ξεπήδησε ένα πάθος, πώς το πάθος έρχεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, πώς ο Κρίστιαν θέλει να δώσει διάρκεια στον έρωτά του και συλλαμβάνει ένα τολμηρό αλλά ουτοπικό σχέδιο και πώς ξαφνικά όλα τελειώνουν κι όμως, δεν τελειώνουν γιατί μέσα από τον θάνατο η αγάπη γίνεται αθάνατη. Ο Ζίγκφριντ Λεντς γράφει με την αναγκαία αποστασιοποίηση και το απαραίτητο χιούμορ, με συναισθηματική δύναμη, με ρυθμό και σφιχτή αφήγηση, με μια καταπληκτική ματιά στα ανθρώπινα συναισθήματα. Στη θεματολογία του πεπερασμένου, του χρονικού περιορισμού της επίγει- 13

14 ας αγάπης, της αδυναμίας για τέλεια ευτυχία, αντηχεί η μελαγχολία ενός Τέοντορ Στορμ. Στον λακωνικό τρόπο αφήγησης ψηλαφούμε την υπαρξιακή σκληράδα ενός Χέμινγουεϋ. Ωστόσο, αυτό που υπερισχύει εδώ είναι ο όμορφος και άρτιος αφηγηματικός τρόπος του Λεντς, ο οποίος με υλικά τον έρωτα, τα βιώματα, τις αποφάσεις και τον θάνατο αναπτύσσει ένα ερώτημα που είναι πάντοτε επίκαιρο για την ανθρωπότητα σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο. «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Λεντς για αυτό το ποιητικό βιβλίο ίσως το ωραιότερό του». Marcel Reich-Ranicki, Frankfurter Allgemeine Zeitung «Δε διαβάζουμε συχνά τόσο εγκρατή και συνάμα τόσο ερωτικά βιβλία. Το Ενός λεπτού σιγή, αυτό το διαχρονικό διαμάντι, ταιριάζει απόλυτα στην εποχή μας». Ulrich Greiner, Die Zeit «Μια ιστορία με πρωτόφαντη ομορφιά». Ina Hartwig, Frankfurter Rundschau Ο Ζίγκφριντ Λεντς (Siegfried Lenz) γεννήθηκε το 1926 στο Λικ της Ανατολικής Πρωσίας. Από το 1951, που κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, ζει στο Αμβούργο. Μαζί με τον Γκύντερ Γκρας συμμετείχε στις συναντήσεις λογοτεχνών «Gruppe 47». Συντάχθηκε με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και υποστήριξε την «Οστπολιτίκ» του Βίλι Μπραντ. Ο Λεντς θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του, στη Γερμανία είναι αγαπητός και πολυδιαβασμένος και τα έργα του έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί άλλα τέσσερα βιβλία του («Η γλυκιά Σουλάικεν», «Έκθεση ιδεών», «Το τρένο που δεν χαιρετούσε», «Γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων»). ΒΚΜ: 8265, ISBN: Τα τελευταία απογεύματα με την Τερέζα Συγγραφέας: Χουάν Μαρσέ Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου Ο Μανόλο Ρέγιες, όμορφος αλήτης της Βαρκελώνης, περνάει τις μέρες του κλέβοντας μηχανάκια και αλλάζοντας κορίτσια. Ένα βράδυ γλιστράει στους κήπους μιας υπέροχης βίλας με μόνο σκοπό να κατακτήσει μια ωραία και πλούσια κοπέλα. Όμως στο παιχνίδι της αγάπης, πιάνεται στα δίχτυα καμιά φορά ο ίδιος ο ψαράς... Τα «Τελευταία απογεύματα με την Τερέζα», μυθιστόρημα-σταθμός της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας και το έργο που καθιέρωσε διεθνώς τον συγγραφέα του, είναι η ιστορία ενός θυελλώδους έρωτα σε μια Βαρκελώνη φωτοσκίασης και αντιθέσεων της δεκαετίας του 60. Ένας νεαρός άντρας με τσιγγάνικη καταγωγή και μεγαλωμένος στις φτωχογειτονιές, η μεγαλύτερη φιλοδοξία του οποίου είναι να αποκτήσει κοινωνικό γόητρο, και μια όμορφη και ευγενική νεαρή γυναίκα, η Τερέζα, γόνος οικογένειας της υψηλής καταλανικής κοινωνίας της πόλης. Τα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος, ρομαντικά και ταυτόχρονα σαρκαστικά, ανήκουν πλέον δικαιωματικά στην πινακοθήκη των λογοτεχνικών ηρώων που αντικατοπτρίζουν μια ολόκληρη εποχή και εκφράζουν την ανθρώπινη κατάσταση στην πιο μύχια αλήθεια της. «Η μεγάλη λογοτεχνία δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια αιώνια και συναρπαστική ιστορία του ανθρώπου, σε διάφορα χρονικά πλαίσια, σε διαδοχικά έργα, κάθε φορά που το ταλέντο ενός συγγραφέα ξεσκονίζει αυτή ή την άλλη πτυχή της ανθρώπινης ψυχής... Ιστορία, αφήγηση, μυθιστόρημα, όπου κάθε αναγνώστης αναγνωρίζει τον εαυτό του γιατί τελικά πρόκειται για τη δική 14

15 του ιστορία. Να γιατί, λοιπόν, από τις πρώτες σελίδες του έργου, όταν ο Μανόλο Ρέγιες σπρώχνει την καγκελόπορτα του κήπου για να πάει να συναντήσει το όνειρο που ενσαρκώνει μια γυναίκα που ακόμη μόνο φαντάζεται πώς μπορεί να είναι, να γιατί ο αναγνώστης νιώθει ο ίδιος να τον διαπερνά η συγκίνηση και ένα αίσθημα κινδύνου απέναντι σε συναισθήματα που ακόμη δεν έχει νιώσει...» Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε «Ο Χουάν Μαρσέ είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή Ισπανός συγγραφέας». Αντόνιο Λόμπο Αντούνες Ο Χουάν Μαρσέ γεννήθηκε στην Βαρκελώνη το Ως τα 26 του χρόνια δούλεψε σε ωρολογοποιείο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Encerrados con un solo juguete», κυκλοφόρησε το 1960, και ακολούθησε το «Esta cara de luna» το Τα «Τελευταία απογεύματα με την Τερέζα» (1966), που βραβεύτηκαν με το Biblioteca Breve, αποτελούν μαζί με το «La oscura historia de la prima Monche» (1970) την απαρχή ενός αφηγηματικού σύμπαντος που θα παραμείνει παρόν σε όλη τη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα: η μεταπολεμική Βαρκελώνη και η αντίθεση ανάμεσα στην υψηλή καταλανική κοινωνία και τους μετανάστες. Το «Si te dicen que caí» (1973) απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία του Φράνκο, εκδόθηκε στο Μεξικό και τιμήθηκε με το Premio Internacional de Novela México, το Το «La muchacha de las bragas de oro» (1978) του χάρισε το βραβείο Planeta. Το 1984 εξέδωσε το «Ronda del Guinardó», το 1986 τη συλλογή διηγημάτων «El teniente Bravo» και το 1990 το «El amante bilingüe». Η «Μαγεία της Σαγκάης» (1993), τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας Το 2000 εξέδωσε την «Ουρά της σαύρας», που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Ισπανία. Το 2008 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Caligrafía de los sueños», κυκλοφόρησε το ΒΚΜ: 8059, ISBN: Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ Συγγραφέας: Ζοέλ Ντικέρ Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος Την άνοιξη του 2008, στη Νέα Υόρκη, κι ενώ η Αμερική βουίζει από τις προετοιμασίες των προεδρικών εκλογών, ο Μάρκους Γκόλντμαν, νεαρός και επιτυχημένος συγγραφέας, περνάει τον δικό του Γολγοθά: δεν είναι σε θέση να γράψει το καινούργιο μυθιστόρημα που πρέπει να παραδώσει στον εκδότη του μέσα σε λίγους μήνες. Η διορία του κοντεύει να τελειώσει, όταν ξαφνικά όλα παίρνουν άλλη τροπή για εκείνον: ο φίλος του και πρώην καθηγητής του στο πανεπιστήμιο, ο Χάρρυ Κέμπερτ, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους συγγραφείς της χώρας, βλέπει το παρελθόν του να ξανάρχεται στην επιφάνεια και βρίσκεται να κατηγορείται πως δολοφόνησε, το 1975, τη Νόλα Κέλλεργκαν, ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών, με το οποίο λέγεται πως διατηρούσε σχέση. Πεπεισμένος για την αθωότητα του Χάρρυ, ο Μάρκους εγκαταλείπει τα πάντα για να πάει στο Νιου Χαμσάιρ και να διεξαγάγει τη δική του έρευνα. Πολύ γρήγορα όμως, τα γεγονότα τον ξεπερνούν: η έρευνα τελματώνει και ο ίδιος αρχίζει να δέχεται απειλές. Αν θέλει να αθωώσει τον Χάρρυ και να σώσει τη συγγραφική του καριέρα, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Ποιος σκότωσε τη Νόλα Κέλλεργκαν; Τι συνέβη στο Νιου Χαμσάιρ το καλοκαίρι του 1975; Και πώς γράφει κανείς ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα; 15

16 Ο Ζοέλ Ντικέρ γεννήθηκε στη Γενεύη το Η «Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2012 με πρωτοφανή επιτυχία, απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας και μεταφράζεται σε περισσότερες από 35 γλώσσες. BKM: 9140, Εμείς τα θηρία (προσωρινός τίτλος) Συγγραφέας: Τζάστιν Τόρρες Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης Τρία αδέλφια διασχίζουν την παιδική τους ηλικία, λιώνοντας ντομάτες ο ένας επάνω στον άλλο, φτιάχνοντας αετούς από σακούλες σκουπιδιών, τρέχοντας να κρυφτούν όταν οι γονείς τους τσακώνονται και περπατώντας στις μύτες των ποδιών μέσα στο σπίτι όταν η μητέρα τους κοιμάται ύστερα από τη βραδινή βάρδια στη δουλειά της. Ο μπαμπάς και η μαμά είναι από το Μπρούκλιν εκείνος Πορτορικανός, εκείνη λευκή και η αγάπη τους είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση που δένει και διαλύει επανειλημμένα την οικογένεια. Η ζωή σε αυτό το σπιτικό είναι σκληρή, πλήρης ενδιαφέροντος, χαώδης, σπαραξικάρδια και γεμάτη από την ευφορία του να ανήκει ο ένας απόλυτα στον άλλο. Αυτό το μυθιστόρημα, ξεκινώντας από την έντονη οικογενειακή ενότητα που περιβάλλει ένα παιδί, περνώντας από την ανθεκτικότητα και μονιμότητα των αδελφικών δεσμών και καταλήγοντας στη βαθιά αποξένωση που υφίσταται ένας νεαρός όταν αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του μέσα στον κόσμο, αναβιώνει την ιστορία της ενηλικίωσης με τρόπο συγκλονιστικό σαν αιφνίδια γροθιά στο στομάχι. Στο τέλος μάς αφήνει με την υπόμνηση ότι την τρέλα μας την προκαλεί και συνάμα την ανακουφίζει η οικογένεια καθενός, καθώς και ότι μπορεί αυτό που είμαστε να μη συμφιλιωθεί ποτέ με αυτό που βλέπουν σε εμάς τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με αυτό που θέλουμε εμείς να είμαστε γι αυτά. Γραμμένο με μια γλώσσα μαγική και εικόνες που μένουν αξέχαστες, το βιβλίο αποτελεί μια καταπληκτική εξερεύνηση του ενστικτωδώς φορτισμένου τοπίου της ενηλικίωσης, του πόσο βαθιά μας διαμορφώνουν οι πρώτοι δεσμοί μας και του πώς τελικά ωθούμαστε ταχύτατα να αποδράσουμε προς το μέλλον μας. «Ένα ζοφερό διαμάντι. Σπαραξικάρδιο και όμορφο. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο βιβλίο που έχω διαβάσει. Χρωστάμε όλοι ευγνωμοσύνη στον Τζάστιν Τόρρες, μια έξοχη καινούργια φωνή». Michael Cunningham «Μερικά βιβλία επιταχύνουν τον σφυγμό σου. Κάποια άλλα τον επιβραδύνουν. Μερικά σου φλογίζουν τα σωθικά και σε κάνουν να θέλεις πώς και πώς να διαπιστώσεις ποιος έφτιαξε αυτό το πράγμα που μπορεί να σε καίει τόσο πολύ, να σε κινητοποιεί και να σε επιβραδύνει κι όλα αυτά ταυτόχρονα. Πρόκειται για ένα θαύμα αποτυπωμένο σε πυκνές σελίδες, που θα το διαβάσετε ξανά και ξανά». Dorothy Allison «Ένα υπέροχο, βαθιά ανθρώπινο βιβλίο. Κάθε σελίδα του τραγουδά και κάθε σκηνή ξαφνιάζει». Daniel Alarcón 16

17 «Αρπάζει κατευθείαν την καρδιά του αναγνώστη, τη σφίγγει με τα δόντια και την τινάζει πέρα δώθε ανάμεσα στο ανθρώπινο και το ζωώδες, το οικείο και το άγριο, την αγάπη και τη βία, τον οίκτο και την οργή αφήνοντάς τον στην ερημιά μαγεμένο από την ομορφιά του». Paul Harding «Γραμμένο με έξοχη καλοζυγισμένη και ατόφια γλώσσα, μιλάει για την οικογενειακή αγάπη όπως την αισθάνεται κανείς όταν αυτή διαψευστεί, προδοθεί ή γίνει υποκατάστατο πολλών άλλων αναγκαίων πραγμάτων, για το πόσο πολύτιμη γίνεται καθώς και για τη χαρά και τον φόβο που προξενεί η συνειδητοποίηση ότι στ αλήθεια δεν έχει τέλος». Marilynne Robinson Ο Justin Torres γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο και η μητέρα του από την Ιταλία και την Ιρλανδία. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως ο New Yorker, το Granta, το Tin House και το Glimmer Train. Το «Εμείς τα θηρία» («We the animals») είναι το πρώτο του βιβλίο. Κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2011 με εξαιρετική επιτυχία και μεταφράζεται σε περισσότερες από 15 γλώσσες. ΒΚΜ: 8848, ISBN: Sweet tooth (προσωρινός τίτλος) Συγγραφέας: Ίαν ΜακΓιούαν Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά Η Σερίνα Φρουμ, η όμορφη κόρη ενός αγγλικανού επισκόπου, έχει μια σύντομη ερωτική περιπέτεια με έναν μεγαλύτερο άνδρα στο τελευταίο έτος του Πανεπιστημίου, η οποία και οδηγεί στη στρατολόγησή της από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Βρισκόμαστε στα Η Βρετανία παραπαίει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σπαρασσόμενη από συνεχείς απεργίες στις βιομηχανίες και τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Ο Ψυχρός Πόλεμος πνέει τα λοίσθια, ωστόσο η αντιπαράθεση ανατολικού και δυτικού μπλοκ συνεχίζεται, ιδίως στον χώρο του πολιτισμού. Η Σερίνα, εθισμένη στην ανάγνωση μυθιστορημάτων, αναλαμβάνει μια «μυστική αποστολή» που τη φέρνει σε επαφή με τον Τομ Χάλεϊ, πολλά υποσχόμενο νεαρό συγγραφέα. Πρώτα ερωτεύεται τα αφηγήματά του και στη συνέχεια τον ίδιο. Θα μπορέσει να συντηρήσει τη μυθοπλασία της ζωής της, τα μυστικά και τα ψεύδη με τα οποία έχει κατ ανάγκην κατακλύσει τον νεαρό εραστή της, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η πραγματική της ταυτότητα και ο ρόλος της στη ζωή του; Ποιος επινοεί ποιον; Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, η Σερίνα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την πρώτη αρχή της κατασκοπείας: «Μην εμπιστεύεσαι κανέναν». Η δεξιοτεχνία του ΜακΓιούαν, όπως αποτυπώνεται σ αυτό το εξαιρετικά δουλεμένο και πνευματώδες μυθιστόρημα, είναι πραγματικά ιδιοφυής. Μόνο ένας συγγραφέας του δικού του βεληνεκούς μπορεί να μιλήσει τόσο συναρπαστικά για την προδοσία και την ίντριγκα, για τον έρωτα και τα πάθη του, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο επινοούμε τον εαυτό μας και συγκροτούμε την ταυτότητά μας. ΒΚΜ: 9146, ISBN:

18 Όλα τα ωραία άρχισαν μετά Συγγραφέας: Σάιμον Βαν Μπούι Μετάφραση: Μαρία Φακίνου «Αν ο Φιτζέραλντ και η Μαργκερίτ Ντυράς είχαν γιο, αυτός θα ήταν ο Σάιμον Βαν Μπούι ένας πραγματικά ιδιαίτερος συγγραφέας ο οποίος, χρησιμοποιώντας αφηρημένη γλώσσα, δημιουργεί τόσο ζωντανές και πρωτότυπες ιστορίες ώστε κυριολεκτικά σου κόβεται η ανάσα. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένας προσγειωμένος ρεαλιστής που μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία η οποία μας οδηγεί σε μια μακρινή χώρα σαν ένα όχημα με που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα». New York Times «Επώδυνα ωραίο, το βιβλίο αυτό φωτίζει την ανάγκη όλων μας για αληθινές σχέσεις σε μια ζωή η οποία συχνά προσφέρεται με θραύσματα και ευρήματα και σύντομες εκρήξεις χρωμάτων». Ρόμπερ Όλεν Μπάτλερ, Βραβείο Πούλιτζερ «Οι ρυθμοί της τρυφερής, βασανισμένης καρδιάς του Χένρι δίνουν ώθηση στην αφήγηση, και ο Βαν Μπόι αντιστέκεται με σύνεση και δεν συγκινεί με την οδύνη, αντίθετα υποδηλώνει ότι η θλίψη συνυφασμένη με τη μοίρα και την πίστη μπορεί να υποχωρήσει μπροστά στην ελπίδα». Publishers Weekly «Ένας στοχασμός πάνω στην αθάνατη φύση της αγάπης και τη συχνά σκληρή ομορφιά της μοίρας κάποιου ανθρώπου. Ένα μυθιστόρημα που απλώς πρέπει να διαβάσετε». New York Times «Σπάνια μια τυπικά μοναχική ασχολία, όπως η ανάγνωση, σε κάνει να νιώθεις τόσο συνδεδεμένος με άλλους ανθρώπους». Time Out New York Ο Σάιμον Βαν Μπούι μεγάλωσε στην ύπαιθρο της Ουαλίας. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «The Secret Lives of People in Love» και «Love Begins in Winter» (διεθνές βραβείο διηγήματος Φρανκ Ο Κόννορ). Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία φιλοσοφίας («Why We Fight», «Why We Need Love» και «Why Our Decisions Don t Matter»), και τα δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες The New York Times, The Daily Telegraph, The Guardian και στην Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία. Ζει στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και ασχολείται με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ράτγκερς για νέους οι οποίοι ζουν σε υποβαθμισμένες κοινότητες. ΒΚΜ: 8845, ISBN: Χόμερ και Λάνγκλεϋ Συγγραφέας: E. L. Doctorow Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Οι Χόμερ και Λάνγκλεϋ Κόλιερ είναι αδέλφια ο ένας, τυφλός και βαθύτατα διαισθητικός, ο άλλος, με τα σημάδια της τρέλας, ή ίσως και του μεγαλείου, που του προκάλεσαν τα δηλητηριώδη αέρια στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζουν απομονωμένοι στην κάποτε μεγαλοπρεπή έπαυλή τους στην Πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης, μαζεύοντας από τους δρόμους της πόλης αντικείμενα που θεωρούν πως μπορεί να τους χρησιμεύσουν, συσσωρεύοντας τις καθημερινές εφημερίδες προκειμένου να δημιουργήσει ο Λάνγκλεϋ την άχρονη εφημερίδα του, που θα επέχει ρόλο προφητείας. Κι ωστόσο, τα επικά γεγονότα του αιώνα παρεισφρέουν στη ζωή των δύο αδελ- 18

19 φών πόλεμοι, πολιτικά κινήματα, τεχνολογικές ανακαλύψεις και παρόλο που θα ήθελαν να κλείσουν τον κόσμο απ έξω, η ιστορία περνά, θα έλεγε κανείς, μέσα από το αδιαχώρητο του σπιτιού τους παίρνοντας διάφορες μορφές: του μετανάστη, της πόρνης, της κυρίας της καλής κοινωνίας, του κυβερνητικού πράκτορα, του γκάνγκστερ, του μουσικού της τζαζ ο εσωστρεφής τους βίος αποδεικνύεται μια οδύσσεια πλήρης κινδύνων, καθώς τα δύο αδέλφια αγωνίζονται να επιβιώσουν και να βρουν κάποιο νόημα για τη ζωή τους. Μεγαλοφυής στη σύλληψη και θεσπέσια στην εκτέλεσή της, η μαγευτική αφήγηση του Doctorow αποτελεί μια ελεύθερη ανάπλαση της βιογραφίας των περιβόητων αδελφών Κόλιερ από τη Νέα Υόρκη, αλλά και μια οικογενειακή ιστορία με μυθικές αποχρώσεις ένα συγκλονιστικό αριστούργημα που διαφέρει από όλα όσα μας έχει δώσει έως τώρα ο μεγάλος αυτός συγγραφέας. «Ο E.L. Doctorow είναι εκπληκτικός συγγραφέας». The New York Times Books Review Ο E.L. Doctorow έχει γράψει μυθιστορήματα όπως το «The March» (ελληνικός τίτλος: «Η Στρατιά» εκδ. ΠΟΛΙΣ), «The City of God», «The Waterworks», «Welcome to Hard Times», «The Book of Daniel» (ελληνικός τίτλος: «Το βιβλίο του Ντάνιελ» εκδ. ΠΟΛΙΣ), «Ragtime» (ελληνικός τίτλος: «Ράγκταϊμ» εκδ. Επιλογή), «Loon Lake, Lives of the Poets», «World s Fair» (ελληνικός τίτλος: «Παγκόσμια Έκθεση» εκδ. Νεφέλη) και «Billy Bathgate» (ελληνικός τίτλος: «Μπίλι Μπάθγκεϊτ» εκδ. Bell). Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα δύο γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το National Book Award, το National Book Critics Circle Award (τρεις φορές), το PEN/Faulkner Award (δύο φορές), το Edith Wharton Citation for Fiction, το William Dean Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, και το National Humanities Medal, που απονέμεται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ζει στη Νέα Υόρκη. BKM: 8691, ISBN: Έτσι στη γη (προσωρινός τίτλος) Συγγραφέας: Νταβίντε Ένια Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Ο Νταβιντού ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ρινγκ στα εννιά του. Έχοντας μεγαλώσει χωρίς πατέρα ο Παλαντίνο, καταπληκτικός πυγμάχος, πέθανε λίγο πριν από τη γέννησή του σ ένα Παλέρμο βρόμικο, βίαιο και φωτεινό, υπό την προστασία του γιγάντιου θείου Ουμπερτίνο και του αινιγματικού παππού Ροζάριο, μας αφηγείται πενήντα χρόνια ιστορίας, από το 42 ως το 92, συνοδευόμενος από ένα πλήθος αξιομνημόνευτων ηρώων: τον σύντροφό του στο παιχνίδι Τζερούζο, τον δάσκαλο του μποξ Φράνκο, τη διακριτική και ευγενική μητέρα του, τον υπολοχαγό Ντ Άρπα, τη σοφή γιαγιά Προβιντέντσα, τον κουμπάρο Ραντάτσο, τη Νίνα με το «στόμα στο χρώμα του μούρου» και πολλούς άλλους. Οι ιστορίες τους, κωμικές μαζί και τραγικές, γλιστρούν η μια μέσα στις πτυχές της άλλης, συνθέτοντας το πορτρέτο μιας οικογένειας, μιας πόλης, ενός κόσμου σε αέναη μάχη, γεμάτου γοητεία και θηριωδία. Ο Νταβίντε Ένια (1974) γεννήθηκε, ζει και μαγειρεύει στο Παλέρμο. Έχει γράψει, σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει κείμενα για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Το «Έτσι στη γη» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. ΒΚΜ: 8844, ISBN:

20 Καμένες σκιές Συγγραφέας: Καμίλα Σάμσι Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης Σε ένα κελί φυλακής στις ΗΠΑ το 2002, ένας άντρας στέκεται γυμνός, τρέμοντας, περιμένοντας με τρόμο τη μεταφορά του στον Κόλπο του Γκουαντάναμο. Πώς κατέληξαν έτσι τα πράγματα; αναρωτιέται 9 Αυγούστου 1945, Ναγκασάκι. Η Χιρόκο Τανάκα βγαίνει στη βεράντα της, για να απολαύσει τη θέα των πλαγιών με τις πεζούλες που φτάνουν ως τον ουρανό. Τυλιγμένη σ ένα κιμονό με τρεις ιπτάμενους μαύρους γερανούς στην πλάτη, είναι είκοσι ενός ετών και ερωτευμένη με τον άντρα που ετοιμάζεται να παντρευτεί, τον Κόνραντ Βάις. Σε χιλιοστά του δευτερολέπτου ο κόσμος ασπρίζει. Την αμέσως επόμενη στιγμή εκρήγνυται γεμίζοντας με τον ήχο της φωτιάς και τον τρόμο της συνειδητοποίησης. Στην αποσβολωμένη ατμόσφαιρα μετά την πτώση μιας βόμβας που εξαφανίζει οτιδήποτε γνώριζε η Χιρόκο, τα μόνα απομεινάρια είναι τα εγκαύματα σε σχήμα πουλιού στην πλάτη της, ανεξίτηλο ενθύμιο του κόσμου που έχασε. Αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα, δύο χρόνια αργότερα η Χιρόκο πηγαίνει στο Νέο Δελχί. Εκεί εισβάλει στις ζωές της ετεροθαλούς αδερφής του Κόνραντ, της Ελίζαμπεθ, και του συζύγου της, του Τζέιμς Μπάρτον... Σαρωτικό ως προς το εύρος και υπνωτικό ως προς την αναπαράσταση χρόνων και τόπων, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα επικό αφήγημα για καταστροφές που παρακάμπτονται και αντιμετωπίζονται, όρκους πίστης που προσφέρονται και ξεπληρώνονται, και έρωτες που ανταμείβονται και προδίδονται. «Η Kamila Shamshie συλλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους οι τραγωδίες και ιστορίες του κόσμου διαμορφώνουν οι μεν τις δε, καθώς και πώς οι άνθρωποι επιχειρούν να αποφύγουν τη συντριβή από τη μοίρα τους προσπαθώντας να ανακαλύψουν την ανθρωπιά τους ακόμα και στις πλέον θηριώδεις πολεμικές ζώνες της εποχής τους. Οι Καμένες σκιές είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που προκαλεί στον αναγνώστη μία έντονη συναισθηματική και διανοητική αντίδραση». Salman Rushdie «Τολμηρό ως προς τη φιλοδοξία, επικό ως προς το εύρος, αποτελεί μία εντυπωσιακή ανάπτυξη των προθέσεων, της φαντασίας και της επιδεξιότητας της συγγραφέως. Δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει τα τεράστια βήματα που έχει κάνει, βοηθώντας να τα κάνουμε και εμείς, στο ζήτημα της κατανόησης των νέων παγκόσμιων εντάσεων». Anita Desai «Σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο η Kamila Shamshie προσφέρει ένα πανόραμα του αιώνα που πρόσφατα ολοκληρώθηκε τονίζοντας τον τρόμο και την παρηγοριά που περιείχε. Είναι μια εξαιρετική συγγραφέας, που μιλώντας για το παρελθόν μάς μιλάει για τον αιώνα που ζούμε για τις σκοτεινές γωνιές που εμπεριέχουν προκλήσεις, καθώς και για τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά της ομορφιάς». Nadeem Aslam «Η ιστορία με παρέσυρε πλήρως και αισθάνομαι να έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες έξι δεκαετίες με τη Χιρόκο και την οικογένειά της». Tahmima Anam Η Kamila Shamshie γεννήθηκε το 1973 στο Καράτσι. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα: «In the City by the Sea», «Kartography» (και τα δύο υποψήφια για το βραβείο John Llewellyn Rhys), «Salt and saffron» και «Broken verses». Τρία από τα μυθιστορήματά της έχουν βραβευτεί από την Ακαδημία Γραμμάτων του Πακιστάν. Ζει στο Λονδίνο. BKM: 8045, ISBN:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Σελ. 2-21 ελληνικη λογοτεχνια» 22-47 ξενη λογοτεχνια» 48-52 συγχρονοι κλασικοι» 53 λογοτεχνικα δοκιμια»

Διαβάστε περισσότερα

Γιορτάστε μαζί μας. Τα 60 μας χρόνια!

Γιορτάστε μαζί μας. Τα 60 μας χρόνια! Γιορτάστε μαζί μας Τα 60 μας χρόνια! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΒΕΡΩΦ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010 Π Α Ι Δ Ι Κ Η & Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α

Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010 Π Α Ι Δ Ι Κ Η & Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α NEEΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η & Ξ Ε Ν Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Π Α Ι Δ Ι Κ Η & Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Β Ι Β Λ Ι Α Γ Ε Ν Ι Κ Ω Ν Γ Ν Ω Σ Ε Ω Ν Λ Ε Υ Κ Ω Μ Α Τ Α E Ι Κ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Τόπος γέννησης: Καστανιά Αγράφων. Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός. Βιβλία της συγγραφέως:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Τόπος γέννησης: Καστανιά Αγράφων. Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός. Βιβλία της συγγραφέως: ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός Βιβλία της συγγραφέως: 35326 Μια νύχτα που κράτησε χρόνια (2013), σελ. 10 ΕυρΥδίκη Αμανατίδου Τόπος καταγωγής:

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο ΧΑΡΤΙΝΗ ΜΝΗΜΗ της Έμα Χίλι

Από το βιβλίο ΧΑΡΤΙΝΗ ΜΝΗΜΗ της Έμα Χίλι Από το βιβλίο ΧΑΡΤΙΝΗ ΜΝΗΜΗ της Έμα Χίλι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΒΆΣΙΑ ΑΚΑΡΈΠΗ Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός Βιβλία της συγγραφέως: ñ 35326 Μια νύχτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ Γραμμή αναγνωστών: 80011-646464 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL Βιβλία για ενηλίκους ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Βιβλία του συγγραφέα: 32245 Αισιοδοξία Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), σελ. 31

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Βιβλία του συγγραφέα: 32245 Αισιοδοξία Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), σελ. 31 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Αθήνα (Κορυδαλλός) Βιβλία της συγγραφέως: 35326 Μια νύχτα που κράτησε χρόνια (2013), σελ. 7 Άγγελος Ζαχαρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο ΤΥΠΩΘΗΤΩ της Ρίτα Μονάλντι και του Φραντσέσκο Σόρτι.

Από το βιβλίο ΤΥΠΩΘΗΤΩ της Ρίτα Μονάλντι και του Φραντσέσκο Σόρτι. Από το βιβλίο ΤΥΠΩΘΗΤΩ της Ρίτα Μονάλντι και του Φραντσέσκο Σόρτι. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ μυθιστορηματοσ ΔΟΚΙΜΙΟΥ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός Βιβλία της

Διαβάστε περισσότερα

T.Θ. 504 88, 141 10 Ν. Ηράκλειο, ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 27 11 222 fax: 210 27 11 056 e-mail: info@minoas.gr www.minoas.gr

T.Θ. 504 88, 141 10 Ν. Ηράκλειο, ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 27 11 222 fax: 210 27 11 056 e-mail: info@minoas.gr www.minoas.gr T.Θ. 504 88, 141 10 Ν. Ηράκλειο, ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 27 11 222 fax: 210 27 11 056 e-mail: info@minoas.gr www.minoas.gr ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ KΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Μαρία Χίου Η Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΑ GUCCI ΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ

ΑΠΟ ΤΑ GUCCI ΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ KΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ GUCCI ΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ Ισµήνη Χ. Μπάρακλη Η Ισµήνη Χ. Μπάρακλη γεννήθηκε και µεγάλωσε σε ένα σπίτι γεµάτο βιβλία και µυρωδιές µαγειρικής. Σπουδάζει,

Διαβάστε περισσότερα

Οδός βιβλίων. νέο μέλος στην οικογένεια ΜΟΥΣΙΚΟΣ. Λογοτεχνία, παιδικά & μελέτες. Ευπώλητα βιβλία & cd για το 2014. Όλη η μουσική του κόσμου κοντά σας!

Οδός βιβλίων. νέο μέλος στην οικογένεια ΜΟΥΣΙΚΟΣ. Λογοτεχνία, παιδικά & μελέτες. Ευπώλητα βιβλία & cd για το 2014. Όλη η μουσική του κόσμου κοντά σας! Οδός βιβλίων Κ Α ΛΟ Κ Α Ι Ρ Ι 2 0 1 4 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Λογοτεχνία, παιδικά & μελέτες όλες οι νέες κυκλοφορίες νέο μέλος στην οικογένεια ΜΟΥΣΙΚΟΣ Σταδίου 24 Όλη η μουσική του κόσμου κοντά σας! έως 10 άτοκες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 1. Tα έξοδα αποστολής των παραγγελιών της επαρχίας βαρύνουν τον πελάτη. 2. Τα εμπορεύματα είναι παραδοτέα στην έδρα του πελάτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του:

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: έκανε τη μια ταινία πίσω απ την άλλη, μεταποιώντας σε

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξη Καλοκαίρι. Πόθοι και Πάθη στην Παλιά Αθήνα ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Σύγχρονο Ελληνικό Μυθιστόρημα. Σιταράς Θωμάς EKΔOΣEIΣ ΩKEANIΔA

Άνοιξη Καλοκαίρι. Πόθοι και Πάθη στην Παλιά Αθήνα ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Σύγχρονο Ελληνικό Μυθιστόρημα. Σιταράς Θωμάς EKΔOΣEIΣ ΩKEANIΔA Σύγχρονο Ελληνικό 1 Άνοιξη Καλοκαίρι Πόθοι και Πάθη στην Παλιά Αθήνα ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Ο Μάικλ γεννήθηκε στη Νιγηρία από λευκό, Έλληνα πατέρα και μαύρη μητέρα. Τα παιδιά στο σχολείο τον φώναζαν παλιομιγά, αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΪΒΕΡ. Με πνεύμα αναρχίας. 52o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΪΒΕΡ. Με πνεύμα αναρχίας. 52o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 52o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ 1 ΠΛΑΝΟ Εκδοση του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 Αρ. φύλλου 258 protoplano@filmfestival.gr ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΪΒΕΡ Με πνεύμα αναρχίας

Διαβάστε περισσότερα

Oδός βιβλίων IANOS. βιβλία για παιδιά σελ. Ελληνική & παγκόσμια πεζογραφία σελ. 2. όλες οι νέες κυκλοφορίες. ianos.gr. ianos.gr.

Oδός βιβλίων IANOS. βιβλία για παιδιά σελ. Ελληνική & παγκόσμια πεζογραφία σελ. 2. όλες οι νέες κυκλοφορίες. ianos.gr. ianos.gr. ianos Books5_rescued:ianosBooks2 6/9/11 12:55 PM Page 1 IANOS Oδός βιβλίων BIBΛIOΠPOTAΣEIΣ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΟΙΗΣΗ / ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ / EKΠAIΔEYTIKA BIBΛIA / ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ way free press magazine ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΑΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ: 19:00-21:30 www.nanoudonutshouse.gr συνεντεύξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ 1973. Διαδηλωτές στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής υπέρ του προέδρου. Παρά το κίνημα συμπαράστασης, ωστόσο, η στρατιωτική συνωμοσία, εκμεταλλευόμενη την αποσταθεροποίηση και

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου»

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» όκτωβριόσ 2013 ΔώρεΑΝ με ΤηΝ ΠελΟΠΟΝΝησΟ και μετα, στα ΠεριΠΤερΑ 0,50 Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» Γιαννησ μπέχρακησ «Ο κίνδυνος είναι κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ. ISBN: 978-960-04-4256-4 Σελ.: 304 Τιμή: 15,00. ISBN: 978-960-04-4252-6 Σελ: 240 Τιμή: 13,00

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ. ISBN: 978-960-04-4256-4 Σελ.: 304 Τιμή: 15,00. ISBN: 978-960-04-4252-6 Σελ: 240 Τιμή: 13,00 φθινόπωρο 2012 1 ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Τα παιδιά του Σπάρτακου Πρόλογος-Επιμέλεια: Έρη Σταυροπούλου Tο ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο της Διδώς Σωτηρίου είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που η υπόθεσή του διαδραματίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ Άλμα από το τείχος που προστατεύει από τη θάλασσα την πόλη Άκα, στα παράλια του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ Άλμα από το τείχος που προστατεύει από τη θάλασσα την πόλη Άκα, στα παράλια του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ Άλμα από το τείχος που προστατεύει από τη θάλασσα την πόλη Άκα, στα παράλια του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της επιμένουν να θεωρούν πατρίδα τους. Καλύτερα είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Το Γράμμα Έτος IΒ, αριθ. 66

Το Γράμμα Έτος IΒ, αριθ. 66 Το Γράμμα Έτος IΒ, αριθ. 66 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟ ΙΚΟ ΕΚ Ι ΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚ ΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Μάνος Τσελίκας ΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ο ΟΣ ΤΕΩ 1, ΠΑΤΗΣΙΑ, Τ.Κ.11142, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210 2912340 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2005 Αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γκόλντα Μέιρ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γκόλντα Μέιρ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ê ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 3 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 Τ Ε Β Ε Τ - Σ Ε Β Α Τ 5 7 7 2 Γκόλντα Μέιρ περιεχομενα 03 συνταξης σημειωμα Ιχπάτ-λί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο. Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο. Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΥΧΟΣ 75 MAΪΟΣ 2014 H ΓΥΝΑΙΚΑ. Κόννυ Μουρτουπάλα: Από τον Ελικώνα στην ελληνική παροικία του Σικάγο

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΥΧΟΣ 75 MAΪΟΣ 2014 H ΓΥΝΑΙΚΑ. Κόννυ Μουρτουπάλα: Από τον Ελικώνα στην ελληνική παροικία του Σικάγο ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΥΧΟΣ 75 MAΪΟΣ 2014 H ΓΥΝΑΙΚΑ Κόννυ Μουρτουπάλα: Από τον Ελικώνα στην ελληνική παροικία του Σικάγο Η ΓΥΝΑΙΚΑ. KONΝΥ ΜΟΥΡΤΟΥΠΑΛΑ 2 Ο σχεδιασμός του κτιρίου εξασφαλίζει τη

Διαβάστε περισσότερα

17 χρόνια κομμάτια. @filmfestivalgr ακολοyθhστε μασ στο twitter. Ηλία κανέλλη

17 χρόνια κομμάτια. @filmfestivalgr ακολοyθhστε μασ στο twitter. Ηλία κανέλλη Η δυναστεία των τσίρκων του Άντερς Ρις Χάνσεν H εφημερίδα του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης Eιδική έκδοση για το 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Nο 284 [13/3/2015] EDITORIAL του 17 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ ΡΑΤ Ι ΚΟ Θ Ε ΑΤ Ρ Ο Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ. Θεατρική περίοδος 2008-2009. Λεία Βιτάλ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ ΡΑΤ Ι ΚΟ Θ Ε ΑΤ Ρ Ο Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ. Θεατρική περίοδος 2008-2009. Λεία Βιτάλ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ ΡΑΤ Ι ΚΟ Θ Ε ΑΤ Ρ Ο Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Θεατρική περίοδος 2008-2009 η Λεία Βιτάλ Το ΚΘΒΕ εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 enimerotiko XII_enimerotiko XII 27/6/13 9:23 π.μ. Page 1 EKΔOΣEIΣ Π ATA K H ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ..............................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ IRVIN D. YALOM ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ TOY ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ~οο0οο~ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Στο

Διαβάστε περισσότερα