Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1

2 Ο «Πρακτικός Οδηγός: η αυτοεξέταση και το υγιές αιδοίο» αρχικά γράφτηκε και τυπώθηκε από τις maleficia στα πλαίσια του θεµατικού χώρου «Βιοτεχνολογία και σώµα» στο «Πανελλαδικό Τριηµέρο εκδηλώσεων και συζητήσεων για την αντίσταση στη βιοτεχνολογία της κυριαρχίας» της δικτύωσης Κοινός Τόπος που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του Έκτοτε, και ύστερα από τη συµβολή συντροφισσών άλλαξε πολύ, αναπτύχθηκε, διορθώθηκε, µετονοµάστηκε και επανεκδόθηκε το Νοέµβριο του 2010 για τους σκοπούς του εργαστηρίου αυτοεξέτασης «Birdwatching» στο πλαίσιο του εγχειρήµατος What Queer Fest?. Clopy-right: Ο οδηγός αυτός µπορεί να επανατυπωθεί και οι πληροφορίες του να διαδοθούν ελεύθερα. Η επανατύπωσή του θα εκληφθεί ως αναγνώριση του σκοπού του πρακτικού οδηγού. για επικοινωνία: Αθήνα, Νοέµβριος 2010

3 Περιεχόµενα Πρόλογος Τι περιέχει ο οδηγός Birdwatching Aνατοµία ενός µουνιού Χρησιµοποιώντας το κολποσκόπιο Ο τράχηλος µέσα από το κολποσκόπιο Ο έµµηνος κύκλος και οι φάσεις του τραχηλικά υγρά θέση του τραχήλου θερµοκρασία σώµατος Βιβλιογραφικές αναφορές

4 Πρόλογος Ο πρακτικός οδηγός που έχετε στα χέρια σας περιλαµβάνει κάποιους τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να γνωρίσουµε και να κατανοήσουµε καλύτερα το αιδοίο µας και τις λειτουργίες του έµµηνου κύκλου. Ο οδηγός δεν στοχεύει στη διάγνωση και αρκετές από τις πληροφορίες που περιλαµβάνονται σε αυτόν συνιστούν προσωπικές εµπειρίες οι οποίες έχουν πάρει αυτή τη µορφή µέσα από αρκετό διάβασµα και πρακτική. Προσδοκούµε ο οδηγός να προσεγγίσει το αιδοίο χωρίς να αναπαράγει κυρίαρχες ιατρικές αντιλήψεις και ταµπού, και να συµβάλλει σε µια πιο ολοκληρωµένη κατανόηση των λειτουργιών του αιδίου. Ωστόσο αυτά τα κάνουµε µε φροντίδα, δηλαδή µε την αφετηρία ότι η σχέση µας µε το αιδοίο είναι πολύπλοκη και µοναδική για καθεµία από εµάς. Με τον οδηγό αυτό επιθυµούµε επίσης να περιγράψουµε κάποια εργαλεία ώστε να υποστηρίξουµε DiY πρακτικές (Do It Yοurself κάν το µόνη σου). Θεωρούµε τη συστηµατική αυτοµόφωση, αυτοοργάνωση και τη δηµιουργία υποστηρικτικών δοµών για τις κοινότητές µας κεντρικούς άξονες για την πολιτική που κάνουµε και τα συλλογικά υποκείµενα που γινόµαστε. Το να µαθαίνει κάποιος ή κάποια µόνη της ή/και συλλογικά είναι το πρώτο βήµα αµφισβήτησης των κυρίαρχων αυθεντιών, είτε αυτές λέγονται γυναικολόγος, είτε δήµαρχος... Προσπαθούµε έτσι να κάνουµε µικρά βήµατα που µας φέρνουν πιο κοντά στην κοινωνική δύναµη που προκύπτει από τη γνώση για το σώµα µας. Κοινωνική δύναµη που ιστορικά είχαν οι γυναίκες πριν οι άντρες επιστήµονες και το κράτος τις εξοντώσουν κατά το κυνήγι των µαγισσών του 17 ου αιώνα και η οποία εµφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο των διεκδικήσεων των φεµινιστριών και των λεσβιών τη δεκαετία του 70 που µίλησαν για την αυτοδιάθεση του σώµατος. Στα πλαίσια αυτά διάφορες γυναικείες οµάδες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν οργανωµένες διαδικασίες συλλογικής αυτοµόρφωσης για το αιδοίο, την φροντίδα της υγείας και την απόλαυση.

5 εν θεωρούµε λοιπόν ότι αυτά τα πράγµατα είναι ξεπερασµένα, πόσο µάλλον λυµένα. Η επιστήµη είναι πια καλά οχυρωµένη, η γνώση αυτή έχει πάψει πια να διακινείται ελεύθερα. Επίσης, ο έλεγχος πάνω στα σώµατά µας εξακολουθεί να είναι ένα µεγάλο ζητούµενο, καθώς τα σώµατα είτε θα κόβονται και θα ράβονται στα στενά πλαίσια της παραγωγής, ως παραγωγικές και αναπαραγωγικές µηχανές, είτε θα κόβονται και θα ράβονται στις στενές πολιτισµικές κατηγορίες του «κανονικού». Επειδή λοιπόν βαλλόµεθα από παντού, αποφασίσαµε να µεταφέρουµε ό,τι έχουµε σαν εµπειρία και γνώση και σε άλλα άτοµα που έχουν µουνί και ελπίζουµε µετά κι εσείς να κάνετε το ίδιο!

6 Τι περιέχει ο οδηγός Birdwatching Εάν ξεφυλλίσετε τις σελίδες του οδηγού αυτού, θα βρείτε απλούς και πρακτικούς τρόπους που βοηθούν να µάθουµε πώς είναι η ανατοµία του µουνιού µας (καλά, όλα τα µουνιά είναι διαφορετικά!), πώς να δούµε όλα αυτά τα µέρη του µουνιού µας που βλέπουν οι γυναικολόγοι όταν µας κάνουν διαγνώσεις, ενώ εµείς δεν τα βλέπουµε, αλλά και πώς είναι ο κύκλος µας και πώς να καταλαβαίνουµε µόνες µας σε τι φάση βρίσκεται (καλά, και όλοι οι κύκλοι είναι διαφορετικοί!). Το να αρχίσουµε να ψαχουλεύουµε το αιδοίο µας, να το παρατηρούµε και να εξοικειωνόµαστε µε τους διάφορους τρόπους αυτοεξέτασης/αυτοπαρατήρησης είναι µια συναρπαστική και ιδιαιτέρως αποκαλυπτική εµπειρία! Το πώς θα καταλάβουµε αν το αιδοίο µας είναι υγιές είναι κάτι που ίσως ξέρουµε εµπειρικά, αφού σίγουρα δεν µας το δίδαξαν στο σχολείο. Εδώ προσπαθήσαµε να συµπεριλάβουµε πολύ απλές και καθηµερινές ενδείξεις που αν τις παρατηρήσουµε προσεκτικά µπορούν να µας δώσουν πληροφορίες για την κατάσταση του αιδοίου µας: παρατήρηση των τοιχίων του µουνιού, του τραχήλου, των υγρών του και της θερµοκρασίας του σώµατος.

7 Aνατοµία ενός µουνιού Ύστερα από τις πολλαπλές προσπάθειες της επιστηµονικής κοινότητας να περιγράψει την ανατοµία του αιδoίου 1, το 1975 οι γυναίκες της FFWHC 2 (Οµοσπονδίας Φεµινιστικών Κέντρων Γυναικείας Υγείας) στις ΗΠΑ έφτασαν στο συµπέρασµα ότι το αιδοίο αποτελείται από 18 µέρη (ω, ναι!). Για εµάς η περιγραφή αυτών των γυναικών βρίσκεται πολύ κοντά στην ανατοµία του µουνιού µας και γι αυτό την υιοθετούµε σαν µια καλή περιγραφή των µερών του. 1 Στα σκέτσα ανατόµων κατά τη Βικτωριανή εποχή ( ) η κλειτορίδα απουσιάζει ή είναι απλώς µέρος του ουρικού και αναπαραγωγικού συστήµατος. Μερικές δεκαετίες αργότερα το -αν και οµοφοβικό- προοδευτικό για τότε (1950) ερευνητικό πρότζεκτ του Alfred Kinsley έφερε την κλειτορίδα στο προσκήνιο σαν βασικό εργαλείο για το γυναικείο οργασµό. Στα ίδια περίπου πεδία κινήθηκαν και οι Masters and Johnson το 60, οι οποίοι όµως δέχτηκαν µόνο τον κλειτοριδικό αυνανισµό σαν τον «κανονικό» οργασµό. Μετά, το 1980, οι Whipple, Ladas και Perry «ανακάλυψαν» το G-spot (ντάξει το 50 την είχε παρατηρήσει την κλειτορίδα ο Grafenberg, αλλά δεν την είχε βάλει στα διαγράµµατά του). 2 Federation of Feminist Women s Health Centers, A New View of a Woman s Body: An Illustrated Guide, Feminist Health Press, 1991.

8 Τα δεκαοχτώ µέρη του µουνιού (µην τροµάξετε! Απλά ψάξτε!): 1. ο πρόσθιος σύνδεσµος, το σηµείο όπου τα εξωτερικά χείλη ενώνονται µε τη βάση του εφηβαίου, διαγράφοντας το πάνω µέρος της ορατής κλειτορίδας. 2. η βάλανος. 3. τα εσωτερικά χείλη ή labia minora. 4. το κάλυµµα (σκουφάκι!). 5. ο χαλινός, το σηµείο όπου συναντιούνται οι εξωτερικές άκρες των εσωτερικών χειλιών ακριβώς κάτω από τη βάλανο. 6. η «φουρκέτα», η µεµβράνη πάνω από το σηµείο όπου οι κατώτερες άκρες των εσωτερικών χειλιών συναντιούνται κάτω από το άνοιγµα του κόλπου, διαγράφοντας το κάτω µέρος της ορατής κλειτορίδας (µάλιστα!). 7. ο υµένας ή τα υπολείµµατά του, τα οποία φαίνονται λίγο πιο µέσα από το άνοιγµα του κόλπου (αυτός που λέµε παρθενικός - Αίσχος!). 8. το σηραγγώδες σώµα, το οποίο ενώνει τη βάλανο µε τους αδένες των εξωτερικών χειλιών. Εάν το πιάσετε µε δύο δάχτυλα και κάνετε κινήσεις πάνω κάτω θα ανακαλύψετε πως αυτό θα σας ερεθίσει. 9. οι αδένες (στυτικοί ιστοί) των εξωτερικών χειλιών, που έχουν σχήµα «Λ». 10. οι βολβοί του προδρόµου, δύο µεγάλα σώµατα αδένων (στυτικοί ιστοί) που βρίσκονται στην περιοχή που περικλείουν τα εξωτερικά χείλη (ιδανικοί για χάιδεµα). 11. το σπογγώδες σώµα της ουρήθρας: στυτικός ιστός που περιβάλλει την ουρήθρα. 12. ο γυναικείος προστάτης, δηλαδή οι αδένες γύρω από την ουρήθρα (το µέρος αυτό, µαζί µε το 11 εµπλέκεται στη διαδικασία της εκσπερµάτωσης του αιδοίου-γνωστή και ως «γυναικεία εκσπερµάτωση»). 13. οι βαρθολίνειοι αδένες (του Bartholin), γύρω από το άνοιγµα του κόλπου, οι οποίοι παράγουν λίγα υγρά έξω από τον κόλπο. 14. το σπογγώδες σώµα του περινέου, ένα δίκτυο από αιµοφόρα αγγεία που βρίσκεται κάτω από το περίνεο.

9 15. οι µύες του κόλπου ή οι µύες του «πατώµατος» της λεκάνης, οι οποίοι είναι 5 και όλοι συµµετέχουν στον οργασµό (όλε!). 16. ο κρεµαστήριος σύνδεσµος κι ο στρογγυλός σύνδεσµος. 17. τα νεύρα και ιδιαίτερα το νεύρο του υπογαστρίου που «κουβαλά µηνύµατα» από τη µήτρα προς τα υπόλοιπα µέρη του αιδοίου. 18. τα αιµοφόρα αγγεία, τα οποία κουβαλούν αυξηµένη δόση αίµατος στη λεκάνη όταν ερεθιζόµαστε (και πάλι όλε!). Η εικόνα 1 δείχνει τα ορατά µέρη του αιδοίου και κάποια που δεν είναι εύκολα ορατά.mε λίγη παρατηρητικότητα και εξάσκηση µπορείτε να τα αισθανθείτε.

10 H εικόνα 2 δείχνει τα µη ορατά µέρη του αιδοίου, πολλά από τα οποία συµµετέχουν στον οργασµό.

11 Η εικόνα 3 δείχνει όλους τους µυς της περιοχής που συµµετέχουν στον οργασµό (πραγµατικό εργοστάσιο!). Για να βρούµε και τα 18 αυτά µέρη θα πρέπει όχι µόνο να ψαχουλέψουµε, αλλά και να δώσουµε απόλαυση στην εαυτή µας, καθώς περιλαµβάνονται και οι µύες που συµµετέχουν στον οργασµό. Η εµπειρία είναι το δίχως άλλο ολοκληρωτική!

12 Χρησιµοποιώντας το κολποσκόπιο Αφότου λοιπόν έχουµε µάθει µόνες µας ή µε παρέα τα διάφορα µέρη του αιδοίου, ήρθε η ώρα να δούµε και τι γίνεται στα ενδότερά του. Για να γίνει αυτό θα χρησιµοποιήσουµε το λεγόµενο κολποσκόπιο, αυτό που χρησιµοποιούν και οι γυναικολόγοι όταν µας εξετάζουν. Το κολποσκόπιο είναι εύκολο στη χρήση και αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο για να γνωρίσουµε καλύτερα το µουνί µας. Με την κολποσκόπηση µπορούµε να δούµε το εσωτερικό του κόλπου στο βάθος του οποίου βρίσκεται ο τράχηλος, δηλαδή το κατώτερο µέρος στην είσοδο της µήτρας. Παρακάτω περιγράφουµε µε λεπτοµέρεια πώς εµείς, και άλλες γυναίκες, χρησιµοποιήσαµε το κολποσκόπιο: 1. ιαλέγουµε ένα χώρο στον οποίο να νιώθουµε άνετα και οικεία. 2. Χρειάζεται να έχουµε δίπλα µας έναν καθρέφτη, ένα µικρό φακό, το κολποσκόπιο και λίγο λάδι ή λιπαντικό (όχι βαζελίνη). 3. Καθόµαστε σε ένα κρεβάτι ή καναπέ µε τρόπο τέτοιο ώστε η λεκάνη να βρίσκεται στο ίδιο ύψος µε τα πόδια. Καλό θα ήταν να επιλέξουµε ένα µέρος που να µας επιτρέπει να ακουµπήσουµε το πάνω µέρος της πλάτης στον τοίχο. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και µαξιλάρι για να είµαστε πιο άνετα. Εικόνα 4: Η πιο ξεκούραστη θέση για την αυτοεξέταση

13 4. Προτού τοποθετήσουµε το κολποσκόπιο, χαλαρώνουµε, ιδιαίτερα τους κοιλιακούς µυς. Έχουµε όλο το χρόνο δικό µας 5. Παρατηρούµε το κολποσκόπιο για να εξοικειωθούµε µε τον τρόπο λειτουργίας του: ανοιγοκλείνουµε τις χειρολαβές, βιδώνουµε και ξεβιδώνουµε την ασφάλεια (ροζ παξιµάδι) ώστε να βεβαιωθούµε ότι το κολποσκόπιο ανοίγει σταδιακά στη διάµετρο που επιθυµούµε και στη συνέχεια σταθεροποιείται στο συγκεκριµένο σηµείο. 6. Καθόµαστε στο σηµείο που έχουµε επιλέξει, λυγίζουµε τα γόνατα και γέρνουµε την πλάτη µας προς τα πίσω. 7. Αλείφουµε µε ελαιόλαδο ή λιπαντικό (όχι βαζελίνη) τις εξωτερικές επιφάνειες του κολποσκόπιου. 8. Βάζουµε σιγά σιγά το στόµιο του κολποσκόπιου µέσα στον κόλπο µέχρι το σηµείο που αισθανόµαστε βολικά, µε τις χειρολαβές να κοιτούν προς τα πάνω για να µπορούµε να έχουµε µεγαλύτερο έλεγχο της θέσης του µε τα χέρια µας. 9. Αρχίζουµε σταδιακά και µαλακά να βιδώνουµε την ασφάλεια µέχρι να νιώσουµε ότι οι επιφάνειες του κολποσκόπιου έχουν ανοίξει καλά. Όταν το κολποσκόπιο έχει τοποθετηθεί σωστά, µπορούµε να αφήσουµε εντελώς τις χειρολαβές προκειµένου να πάρουµε στα χέρια µας τον καθρέφτη και το φακό. Εάν νιώθουµε ότι γλιστράει προς τα έξω, τότε κρατάµε µε το ένα χέρι τη χειρολαβή ώστε να µείνει στη θέση του καθόλη τη διάρκεια της αυτοεξέτασης. Όσο πιο χαλαροί είναι οι µύες µας τόσο πιο σταθερό θα νιώθουµε το κολποσκόπιο. Σε γενικές γραµµές δεν βιαζόµαστε να ανοίξουµε τις χειρολαβές, θα ανοίγουν σταδιακά καθώς χαλαρώνουµε. Εµάς µας βοήθησαν πολύ οι αναπνοές. 10. Κρατάµε τον καθρέφτη ανάµεσα στα πόδια µας και στο άλλο χέρι έχουµε το φακό. 11. Με το φακό φωτίζουµε την επιφάνεια του καθρέφτη µε τρόπο τέτοιο ώστε το φως του να ανακλάται στο εσωτερικό του

14 κόλπου. Έτσι θα φωτίζονται οι εσωτερικές επιφάνειες του κόλπου. 12. Κοιτώντας στο βάθος του κόλπου µας, βλέπουµε τον τράχηλο. Εάν δεν µπορούµε να τον δούµε, τότε κουνάµε ελαφρά το κολποσκόπιο ή σφίγγουµε και χαλαρώνουµε τους κοιλιακούς µας µυς ή παίζουµε λίγο µε τον φακό ώστε να πέσει φως πάνω στον τράχηλο. Εάν και πάλι δεν τον βλέπουµε, τότε ξεβιδώνουµε απαλά την ασφάλεια του κολποσκόπιου και µε µαλακές κινήσεις το βγάζουµε από τον κόλπο. Βάζουµε στον κόλπο το δάχτυλό µας και δοκιµάζουµε να ακουµπήσουµε τον τράχηλο (το σχήµα του είναι στρογγυλό, απαλό -και ίσως σκληρό- µε ένα µικρό άνοιγµα που ονοµάζεται τραχηλικό άνοιγµα), ώστε την επόµενη φορά που θα ξαναβάλουµε το κολποσκόπιο να γνωρίζουµε σε ποιο σηµείο θα τον βρούµε. Εάν και πάλι δεν µπορέσουµε να βρούµε τον τράχηλο, τότε δοκιµάζουµε να βάλουµε το κολποσκόπιο µε τις χειρολαβές να κοιτούν προς τα κάτω. Έτσι σίγουρα θα µπορέσουµε να δούµε καλύτερα στο εσωτερικό του κόλπου αφού τα κολποσκόπια είναι φτιαγµένα για να χρησιµοποιούνται από τους γυναικολόγους (µε τις χειρολαβές προς τα κάτω). Η πρώτη φορά που θα προσπαθήσουµε να δούµε τον τράχηλό µας είναι και η πιο δύσκολη, γι αυτό αν δεν τα καταφέρουµε αµέσως ξαναδοκιµάζουµε αργότερα. 13. Εάν στρίψουµε τον καθρέφτη και το φακό λίγο πλάγια, µπορούµε να δούµε τα τοιχώµατα του κόλπου. 14. Ας έχουµε στο νου µας ότι εάν παραµείνουµε αρκετή ώρα µε το κολποσκόπιο στο µουνί µας χαζεύοντας το εσωτερικό του, ο κόλπος και ο τράχηλος σιγά σιγά στεγνώνουν και ίσως νιώσουµε ενόχληση βγάζοντάς το. Καλό θα ήταν λοιπόν, ειδικά την πρώτη φορά, να µην αφήσουµε το κολποσκόπιο ανοιχτό πάνω από λεπτά και να έχουµε αλείψει καλά τις εξωτερικές επιφάνειες του κολποσκόπιου µε ελαιόλαδο ή λυπαντικό για να το βοηθήσουµε να γλιστρήσει πιο εύκολα.

15 Ο τράχηλος µέσα από το κολποσκόπιο Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν ποιο ακριβώς σηµείο του σώµατος είναι αυτό που βλέπουµε µέσα από το κολποσκόπιο, αλλά και πώς µοιάζει ένας τράχηλος µε τα διαφορετικά υγρά του. Τα υγρά που θα δούµε καθώς και το άνοιγµα του τραχήλου είναι ενδεικτικά της φάσης του κύκλου που βρισκόµαστε την ηµέρα που κάνουµε την αυτοεξέταση. Εικόνα 5: Θέση του τραχήλου µέσα στον κόλπο

16 Εικόνα 6 και 7: ιαφορετικοί τράχηλοι

17 Ο έµµηνος κύκλος και οι φάσεις του Ο κύκλος µας µπορεί να χωριστεί χοντρικά σε 3 φάσεις: πριν την ωορρηξία, κοντά στην ωορρηξία, λίγο µετά την ωορρηξία. Κάθε φάση διαφέρει από την άλλη γενικά σε τρία σηµεία: τη θέση του τραχήλου, τα υγρά του τραχήλου και τη θερµοκρασία του σώµατος. Αυτά όλα αλλάζουν κατά τη διάρκεια του κύκλου. Ο πίνακας δείχνει τις 3 φάσεις του κύκλου στη διάρκεια 30 ηµερών (χωρισµένες από την πιο έντονη µαύρη κάθετη γραµµή πάνω στον πίνακα). Οι κύκλοι δείχνουν την καθηµερινή θερµοκρασία του σώµατος και στο κάτω µέρος του πίνακα είναι

18 σηµειωµένοι οι τύποι των τραχηλικών υγρών που έχει παρατηρήσει το άτοµο που κάνει την παρατήρηση. Για να αρχίσουµε να αναγνωρίζουµε αυτές τις τρεις φάσεις θα χρειαστεί να παρατηρήσουµε και να κρατήσουµε σηµείωση για τουλάχιστον 3-4 κύκλους, οπότε µην αγχώνεστε αν δεν καταλαβαίνετε τις διαφορές από την πρώτη φορά. Κάθε σώµα έχει διαφορετικές συνήθειες και χρόνους, οπότε µόνο µε την παρατήρηση και την εξοικείωση καταλαβαίνουµε τι ακριβώς συµβαίνει στο δικό µας αιδοίο, το οποίο σίγουρα διαφέρει από άλλα. εδοµένου ότι ο οδηγός δεν έχει σκοπό να επικεντρωθεί σε ζητήµατα γονιµότητας, αλλά εστιάζει στην εξοικείωση και γνώση των µηνιαίων διαδικασιών του αιδοίου µας, οι περιγραφές είναι γενικές και πρακτικές. Μύθοι για τον έµµηνο κύκλο Θέλουµε να ξεκινήσουµε µιλώντας για την υστερία γύρω από τον έµµηνο κύκλο, η οποία έχει δηµιουργηθεί σήµερα µε ευθύνη της επιστηµονικής κοινότητας, περιορίζοντας µε όλο και ταχύτερους και εντατικούς ρυθµούς το εύρος της έννοιας του «υγιούς» και αµβλύνoντας εκείνο του «µη υγιούς», µε τρόπο τέτοιο που το υγιές στις µέρες µας να είναι δυσεύρετο. Κανονικοποιώντας και συστηµατοποιώντας µε ακρίβεια τους χρόνους, τα διαστήµατα και τις «µετρήσιµες µεταβλητές» των σωµάτων, τα περισσότερα βγαίνουν «εκτός προγραµµατισµού» και συνεπώς εµπίπτουν στο «µη υγιές» και άρα σε αυτό που χρήζει θεραπείας-επιδιόρθωσης. Είναι σηµαντικό λοιπόν να διαλευκανθούν κάποιες από τις πιο στερεότυπες αντιλήψεις για τον κύκλο πριν αρχίσουµε να τον παρατηρούµε, γιατί όλα τα σώµατα είναι διαφορετικά και αυτό είναι που θέλουµε να δείξουµε. 1) Ο κανονικός κύκλος είναι 28 µέρες. Η αλήθεια, όµως, είναι ότι ο κύκλος διαφέρει από αιδοίο σε αιδοίο: κυµαίνεται από περίπου 24 έως 36 µέρες. 2) Η ωορρηξία γίνεται στα µισά του κύκλου (14 η µέρα). Στην πραγµατικότητα µπορούµε να έχουµε ωορρηξία από την 8 η έως και την 22 η µέρα. Αυτό επηρεάζεται πολύ από τη διατροφή, το στρες, τα ταξίδια κ.λπ. Θα πρέπει να παρακολουθήσουµε και να

19 µάθουµε το δικό µας κύκλο για να ξέρουµε ποια είναι η µέρα ωορρηξίας. 3) Η ωορρηξία (και πιο γόνιµη µέρα) είναι αυτή που έχουµε και την υψηλότερη θερµοκρασία. Η αλήθεια είναι ότι µέχρι να ανέβει η θερµοκρασία του σώµατος, το αυγό έχει ήδη πέσει. Το κλειδί για να καταλάβουµε εγκαίρως ποια είναι η πιο γόνιµη µέρα είναι παρατηρώντας τα τραχηλικά υγρά η θερµοκρασία απλώς επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει ωορρηξία. Στη συνέχεια θα µιλήσουµε για τις διάφορες θέσεις και τα υγρά που έχει ο τράχηλος κατά τη διάρκεια του έµµηνου κύκλου και την κυµαινόµενη θερµοκρασία του σώµατος. τραχηλικά υγρά Ένας τρόπος για να προσδιορίσουµε τη φάση του κύκλου µας είναι η παρατήρηση των τραχηλικών υγρών. Τα υγρά του τραχήλου δεν είναι το ίδιο µε εκείνα του κόλπου: τα υγρά του κόλπου εκκρίνονται από τα τοιχώµατα και τους αδένες του κόλπου και είναι ενδεικτικά της καύλας, ενώ τα τραχηλικά υγρά εκκρίνονται από την έξοδο της µήτρας και είναι ενδεικτικά του έµµηνου κύκλου. Τα υγρά του τραχήλου κάνουν κύκλο κάθε µήνα, αλλάζοντας πυκνότητα και υφή ανάλογα µε το στάδιο του κύκλου. Μπορούµε να τα παρατηρήσουµε χρησιµοποιώντας το κολποσκόπιο µε τη διαδικασία που περιγράψαµε παραπάνω. Έτσι τα υγρά ή το αίµα της περιόδου θα φανούν πολύ καθαρά. Με αυτό τον τρόπο όµως ίσως να µην είναι και τόσο εύκολο να τα πιάσουµε για να εξετάσουµε την υφή τους, πράγµα ιδιαίτερα σηµαντικό. Οπότε για να µπορέσουµε να τα παρατηρήσουµε πρέπει να κάτσουµε µε τα γόνατα λυγισµένα και να βάλουµε δύο δάχτυλα µέσα στον κόλπο µέχρι να αγγίξουµε τον τράχηλο. Έτσι θα µπορέσουµε να... τσιµπήσουµε λίγα υγρά και να τα βγάλουµε έξω για να τα εξετάσουµε. Αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουµε καθηµερινά, γιατί τα υγρά δεν αλλάζουν κάθε µέρα αλλά περίπου κάθε 2-3 µέρες. Επίσης είναι χρήσιµο να κάνουµε αυτή την εξέταση αν νοµίζουµε ότι έχουµε κάποια µόλυνση (φαγούρα ή στεγνότητα).

20 Εικόνα 8: Καθόµαστε µε τα γόνατα λυγισµένα και βάζουµε το 2ο και 3ο δάχτυλο µέσα στον κόλπο µέχρι να αγγίξουµε τον τράχηλο. Εικόνα 9: Τσιµπάµε λίγα από τα υγρά που αισθανόµαστε στην είσοδο του τραχήλου και τα βγάζουµε έξω για να τα δούµε στο φως.

21 Ας δούµε τον κύκλο που επαναλαµβάνουν κάθε µήνα τα τραχηλικά υγρά πιο αναλυτικά: Μόλις τελειώσει η περίοδος, η είσοδος του τραχήλου µας είναι στεγνή για ένα διάστηµα από 2 έως και 5 µέρες, όπως επίσης και το αιδοίο µας. Σταδιακά ο τράχηλος αρχίζει να εκκρίνει κολλώδη ασπρουλά υγρά τα οποία ίσως έχουν κοµµατάκια και τα οποία σταδιακά γίνονται πιο κρεµώδη και άσπρα (θυµίζουν την υφή της λοσιόν είτε του γάλακτος). Πλησιάζοντας στην ωορρηξία τα υγρά του τραχήλου αρχίζουν να γίνονται πιο ελαστικά/βλεννώδη (βλέπε παρακάτω εικόνες µε τους τύπους τραχηλικών υγρών). Περίπου 2 µέρες πριν την ωορρηξία έχουµε τα περισσότερα και πιο βλεννώδη/ελαστικά υγρά (και αυτή είναι και η πιο γόνιµη µέρα). Λέγεται ότι τις µέρες αυτές, µε τα πιο ελαστικά και βλενώδη υγρά, έχουµε και τις περισσότερες καύλες, αλλά εµείς καταλαβαίνουµε ότι αυτό είναι λίγο ντετερµινιστικό - προφανώς εξαρτάται και από τις άλλες ορέξεις µας και το αντικείµενο της καύλας! Μετά τη µέρα µε τα πολλά τραχηλικά υγρά παρατηρούµε ότι αυτά αρχίζουν σταδιακά να στεγνώνουν: τότε καταλαβαίνουµε ότι έρχεται η ωορρηξία. Αυτή είναι και µια σηµαντική διαφορά της παρατήρησης των τραχηλικών υγρών σε σχέση µε τη µέτρηση της θερµοκρασίας γιατί σε αντίθεση µε τη µέθοδο θερµοκρασίας που µας δείχνει την ωορρηξία αφότου έχει συµβεί, µε τα τραχηλικά υγρά το ξέρουµε από πριν. Τα υγρά παραµένουν πολύ λίγα -έως και καθόλου- µέχρι την επόµενη περίοδο. Όσες από εµάς έχουµε αρκετά σταθερό κύκλο µπορούµε να χρησιµοποιούµε την παρατήρηση των τραχηλικών υγρών ως τρόπο για να ξέρουµε αν το αιδοίο µας έχει κάποια µόλυνση ή µύκητα, αλλά και σε περίπτωση που θέλουµε ή δεν θέλουµε να µείνουµε έγκυες. Όταν έχουµε κάποιο µύκητα ή µόλυνση γενικότερα, τότε επηρεάζονται και τα υγρά µας -υφή και ποσότητα- µε αποτέλεσµα να µην µπορούµε να είµαστε βέβαιες για την ακριβή φάση του κύκλου. Συµπτώµατα µόλυνσης είναι η φαγούρα, το πρήξιµο, η κοκκινίλα, η δυσοσµία, γενικότερα ενόχληση στο αιδοίο και ασυνήθιστες εκκρίσεις για το µουνί της καθεµιάς µας. Ας τονιστεί αυτό το τελευταίο σηµείο γιατί τα υγρά διαφέρουν από µουνί σε µουνί, όπως και τα διαστήµατα των εκκρίσεων των υγρών, όµως συνήθως καθεµιά µας µπορεί να καταλάβει ποια υγρά είναι παράξενα ή συνηθισµένα για την ίδια.

22 Εικόνα 10: Τύποι τραχηλικών υγρών (όλε!). Οι µεταφράσεις έχουν ως εξής: no cervical fluid =απουσία τραχηλικλών υγρών, στεγνότητα), sticky =κολλώδη, creamy =κρεµώδη, eggwhite =ελαστική/βλεννώδη.

23 Θέση του τραχήλου (*αφορά πιο πολύ όσα άτοµα ενδιαφέρονται για τις γόνιµες µέρες) Για να εντοπίσουµε τις γόνιµες µέρες µπορούµε να παρατηρήσουµε τις αλλαγές της θέσης του τραχήλου µας και το µέγεθος του τραχηλικού ανοίγµατος. Βάζουµε στον κόλπο το µεσαίο µας δάχτυλο, όπως φαίνεται στην εικόνα 8, οποιαδήποτε ώρα της µέρας, για να ψηλαφίσουµε σε ποια θέση βρίσκεται ο τράχηλός µας. Καθώς πλησιάζουµε στην ωορρηξία, ο τράχηλός µας ανεβαίνει (αποµακρύνεται από το δάχτυλό µας), µαλακώνει και ανοίγει. Μετά την ωορρηξία, όταν τα επίπεδα του οιστρογόνου πέσουν και η προγεστερόνη ανέβει, ο τράχηλος κατεβαίνει χαµηλά στον κόλπο µας και είναι συνήθως πιο σκληρός. Οπότε όταν ο τράχηλος είναι µαλακός, ανοιχτός και ψηλά στον κόπλο έχουµε και τα πιο ελαστικά υγρά, ενώ τις περισσότερες µέρες του κύκλου ο τράχηλος είναι χαµηλά στον κόλπο και αρκετά σκληρός στην υφή. Θερµοκρασία σώµατος Μια άλλη σηµαντική αλλαγή που συµβαίνει στο σώµα µας ανάλογα µε τη φάση που βρίσκεται ο κύκλος µας είναι στη θερµοκρασία του σώµατός µας. Η θερµοκρασία είναι η πιο δύσκολη κυκλική αλλαγή να παρατηρήσουµε, γιατί είναι µια διαδικασία η οποία έχει διάρκεια, γίνεται καθηµερινά και θέλει ιδιαίτερη οργανωτικότητα. Είναι όµως πολύ κατατοπιστική αν µας ενδιαφέρει να µάθουµε τι κύκλο κάνει το σώµα µας, γιατί µας δείχνει τις καθηµερινές αλλαγές του κύκλου. Εάν καταλάβουµε καλά το δικό µας ιδιαίτερο κύκλο, τότε θα µπορούµε να ερµηνεύουµε καλύτερα τα διαφορετικά υγρά του κόλπου µας και να καταλαβαίνουµε από αυτά σε ποια φάση του κύκλου βρισκόµαστε ή εάν έχουµε κάποια µόλυνση. Προτού αρχίσουµε τις µετρήσεις: 1. Θα χρειαστούµε ένα θερµόµετρο. Υπάρχουν δύο επιλογές: το ηλεκτρονικό θερµόµετρο και το θερµόµετρο υδραργύρου βασικής θερµοκρασίας (και τα δύο είναι διαθέσιµα στα φαρµακεία). Πιο εύχρηστο είναι το ηλεκτρονικό γιατί δεν σπάει,

24 χτυπάει όταν είναι να το βγάλουµε και η ένδειξη µένει στο καντράν αρκετή ώρα ούτως ώστε να προλάβουµε να τη σηµειώσουµε. Επειδή όµως µετράει τη θερµοκρασία µε µεγάλη ακρίβεια, στην αρχή µπορεί να µπερδευτούµε. Αν δούµε ότι δεν µας βολεύει, µπορούµε να δοκιµάσουµε το κλασικό θερµόµετρο υδραργύρου. 2. Καλό είναι να έχουµε βρει τον τράχηλό µας ψηλαφίζοντάς τον και ιδανικά να τον έχουµε δει κιόλας (όπως περιγράψαµε παραπάνω, µε το κολποσκόπιο). 3. Να έχουµε αρκετά αντίγραφα του κενού πίνακα που είναι συρραµµένος στη µέση του οδηγού για να µην µας λείψουν σε περίπτωση που κάνουµε κάποιο λάθος, αλλά και για να έχουµε ένα για κάθε µήνα. Βασική θερµοκρασία του σώµατος Η βασική θερµοκρασία είναι η αυτή που έχει το σώµα µας όταν ξυπνάµε το πρωί προτού κάνουµε το οτιδήποτε. Εάν θέλουµε να µετρήσουµε τη θερµοκρασία του πρέπει να το κάνουµε κάθε µέρα την ίδια ώρα (+/- 1 ώρα), ειδάλλως θα παρατηρήσουµε µεγάλες αλλαγές στη θερµοκρασία τις οποίες δεν θα µπορούµε να εξηγήσουµε. Αν καθυστερήσουµε λίγο ή το κάνουµε λίγο νωρίτερα δεν χάθηκε κι ο κόσµος, απλώς ας σηµειώνουµε κάθε φορά την ώρα στον πίνακα για να έχουµε µια καλύτερη συνολική εικόνα στο τέλος των µετρήσεων του µήνα. Πριν ακόµη σηκωθούµε από το κρεβάτι (προτού πάµε για κατούρηµα ή για ό,τι άλλο κάνουµε το πρωί) βάζουµε το θερµόµετρο στο στόµα ή τον κόλπο µας. Επειδή η ένδειξη της θερµοκρασίας αλλάζει ανάλογα µε την περιοχή, είναι σηµαντικό να µετράµε τη θερµοκρασία µας πάντα από το ίδιο σηµείο (κόλπο ή στόµα).

25 Εικόνα 11: Τρεις πίνακες µε διαφορετικούς τρόπους που µπορεί να γίνει η αλλαγή θερµοκρασίας. Παρατηρούµε ότι η αλλαγή θερµοκρασίας µπορεί να µην είναι τόσο ξεκάθαρη/σαφής, όπως φαίνεται στον 2ο ή 3ο πίνακα. Τα µπλε κυκλάκια αντιστοιχούν στην περίοδο πριν την ωορρηξία -οπότε και έχουµε χαµηλή θερµοκρασία για κάποιες µέρες-, ενώ τα ροζ κυκλάκια δείχνουν από την αλλαγή της θερµοκρασίας και µετά. Τι µας λέει η θερµοκρασία; Η θερµοκρασία του σώµατος είναι συνεχώς χαµηλή 2 µε 4 µέρες πριν την ωορρηξία και την ηµέρα µετά την ωορρηξία ανεβαίνει απότοµα (περίπου 0,2 C): αυτή είναι η λεγόµενη «αλλαγή θερµοκρασίας». ηλαδή για να µπορέσουµε να προσδιορίσουµε ποιες είναι αυτές οι µέρες πριν την ωορρηξία πρέπει πρώτα να δούµε ποια είναι η µέρα της ωορρηξίας. Πριν την ωορρηξία λοιπόν η θερµοκρασία µας είναι χαµηλή (τουλάχιστον 0,2 C πιο κάτω από τη µέρα της ωορρηξίας που ακολουθεί). Άρα µαθαίνουµε εκ των υστέρων, αφότου δηλαδή η θερµοκρασία έχει ανέβει απότοµα, ότι την προηγούµενη µέρα είχαµε ωορρηξία. Ένας τρόπος για να το γνωρίζουµε νωρίτερα, ή σε περίπτωση που δεν θέλουµε να κάνουµε τη διαδικασία µέτρησης της θερµοκρασίας, είναι µε την αυτοπαρατήρηση των τραχηλικών υγρών (βλέπε παραπάνω στα τραχηλικά υγρά).

26 Εάν µας ενδιαφέρει να βρούµε τις γόνιµες µέρες µας ή/και την ηµέρα της ωορρηξίας µας, και πάλι θα χρειαστεί να παρακολουθήσουµε 3-4 κύκλους για να έχουµε µια καλύτερη εικόνα. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρουµε ότι η φάση πριν την ωορρηξία δεν είναι γόνιµη, η φάση κοντά στην ωορρηξία είναι γόνιµη και η φάση λίγο µετά την ωορρηξία και πάλι δεν είναι γόνιµη. Σηµαντικό θα ήταν να σηµειωθεί ότι η αξιοπιστία των παραπάνω παρατηρήσεων µειώνεται εάν έχουµε κοιµηθεί αργά το βράδυ, εάν για κάποιο λόγο έχουµε διακόψει τον ύπνο µας κατά τη διάρκεια της νύχτας και/ή εάν έχουµε φάει αργά το προηγούµενο βράδυ µεγάλη ποσότητα φαγητού. Επίσης η κατανάλωση µεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή φαρµάκων, όπως αντισταµινικών, αντικαταθλιπτικών και ηρεµιστικών χαπιών επηρεάζει τη θερµοκρασία του σώµατος µε αποτέλεσµα οι µετρήσεις µας να είναι παραπλανητικές αναφορικά µε το στάδιο του κύκλου µας. Σε γενικές γραµµές, υπάρχει περίπτωση κάποιες πρακτικές από αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω να µην εξυπηρετούν στην παρατήρηση του δικού µας σώµατος/κύκλου: - Ίσως η αλλαγή θερµοκρασίας του σώµατός µας να µην είναι τόσο σαφώς παρατηρήσιµη όσο δείχνουν οι πίνακες, περίπτωση στην οποία µπορούµε να παρακολουθήσουµε τα υγρά ή/και τη θέση του τραχήλου µας ανάλογα µε το τι µας ενδιαφέρει να κατανοήσουµε αναφορικά µε το σώµα µας. - Αν έχουµε ασταθή κύκλο, τότε πρέπει να καταλάβουµε το δικό µας ιδιαίτερο κύκλο. Προσπαθούµε να προσδιορίσουµε πόσες µέρες κρατάει ο κύκλος µας, η περίοδός µας, πότε ανεβαίνει η θερµοκρασία µας και ποια είναι η ποιότητα των τραχηλικών µας υγρών. Ενδεχοµένως πολλές από εµάς να χρειαστεί να καταγράφουµε τη θερµοκρασία µας και τα υγρά µας για περισσότερους µήνες προκειµένου να εντοπίσουµε την όποια επανάληψη κάνει ο κύκλος µας. - Υπάρχει περίπτωση στο διάγραµµα του κύκλου µας να παρατηρήσουµε ότι υπάρχει κάποια µεµονωµένη, ιδιαίτερα υψηλή ή χαµηλή θερµοκρασία την οποία δεν µπορούµε να

27 εξηγήσουµε. εν θα έπρεπε να µας απασχολήσει, απλώς θα την αγνοήσουµε και δεν θα την ενώσουµε µε τις υπόλοιπες. - Γενικά ο κύκλος µας επηρεάζεται από ταξίδια, ξύδια, στρες και κρυώµατα, ασθένειες. Καταγράφοντας τις παρατηρήσεις µας για τον έµµηνο κύκλο Όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις για τον τράχηλο και τη θερµοκρασία του σώµατος µπορούµε να τις καταγράψουµε σε έναν πίνακα για να έχουµε εικόνα µε τις αλλαγές κάθε µήνα. Ο πίνακας στην αρχή φαίνεται τεράστιος και πολύπλοκος, αλλά µόλις µάθουµε να τον χρησιµοποιούµε ξαφνικά γίνεται µικρός! (δεν κάνουµε πλάκα, σε µας αυτό συνέβη). Και φυσικά δεν χρειάζεται να συµπληρώσουµε τα πάντα στον πίνακα. Κάποια ίσως να µη µας ενδιαφέρουν, άλλα ίσως να µην είναι τόσο ξεκάθαρα παρατηρήσιµα ή τέλος πάντων η καθεµία και ο καθένας έχει τους δικούς της/του λόγους να καταγράφει κάποια και να µην ασχολείται µε άλλα. Μερικές χρήσιµες πληροφορίες για να συµπληρώσουµε τον πίνακα: - Ξεκινάµε τις καταγραφές την πρώτη µέρα της περιόδου. - Κάθε µέρα βάζουµε σε κυκλάκι τη θερµοκρασία που µετρήσαµε το πρωί και µετά ενώνουµε µε µια γραµµή το κυκλάκι αυτό µε εκείνο της προηγούµενης µέρας (βλέπε το συµπληρωµένο πίνακα που επίσης βρίσκεται συρραµµένος στη µέση της µπροσούρας). - Μαυρίζουµε το κουτάκι που αντιστοιχεί στην ποιότητα του τραχηλικού υγρού που παρατήσαµε. Βάζουµε «x» όταν έχουµε περίοδο και «-» όταν είµαστε στεγνές. - Βάζουµε «x» στο κουτάκι που αντιστοιχεί στην περιγραφή της θέσης και του ανοίγµατος του τραχήλου.

28

29

30 Βιβλιογραφικές αναφορές Federation of Feminist Women s Health Centers, A New View of a Woman s Body: An Illustrated Guide, Feminist Health Press, 1991 Rebecca Chalker, The Clitoral Truth: the secret world at your findertips, Seven Stories Press, 2000 Toni Weschler, MPH, Taking Charge of Your Fertility, the Definitive Guide to Natural Birth Control, Pregnancy Achievement, and Reproductive Health, Vermillion 2003 Hot pants- Οδηγός Πρακτικής Γυναικολογίας:

31 MALEFICIA

Clopy-right: Ο οδηγός αυτός μπορεί να επανατυπωθεί ελεύθερα. Η επανατύπωσή του θα εκληφθεί ως αναγνώριση του πολιτικού σκοπού του πρακτικού οδηγού.

Clopy-right: Ο οδηγός αυτός μπορεί να επανατυπωθεί ελεύθερα. Η επανατύπωσή του θα εκληφθεί ως αναγνώριση του πολιτικού σκοπού του πρακτικού οδηγού. To «BirdWatching: Πρακτικός Οδηγός για το αιδοίο και την αυτοεξέταση» γράφτηκε και εκδόθηκε από τις maleficia στα πλαίσια του «Πανελλαδικού Τριημέρου εκδηλώσεων και συζητήσεων για την αντίσταση στη βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10. Πόσα υποπαίγνια υπάρχουν εδώ πέρα; 2 υποπαίγνια.

Kεφάλαιο 10. Πόσα υποπαίγνια υπάρχουν εδώ πέρα; 2 υποπαίγνια. Kεφάλαιο 10 Θα δούµε ένα δύο παραδείγµατα να ορίσουµε/ µετρήσουµε τα υποπαίγνια και µετά θα λύσουµε και να βρούµε αυτό που λέγεται τέλεια κατά Nash ισορροπία. Εδώ θα δούµε ένα παίγνιο όπου έχουµε µια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος;

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Για να εξετάσουµε το κύκλωµα LC µε διδακτική συνέπεια νοµίζω ότι θα πρέπει να τηρήσουµε τους ορισµούς που δώσαµε στα παιδιά στη Β Λυκείου. Ας ξεκινήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

4. Αναδροµικός τύπος Είναι ο τύπος που συσχετίζει δύο ή περισσότερους γενικούς όρους µιας ακολουθίας

4. Αναδροµικός τύπος Είναι ο τύπος που συσχετίζει δύο ή περισσότερους γενικούς όρους µιας ακολουθίας 5. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑ. Ορισµός Ονοµάζουµε ακολουθία πραγµατικών αριθµών κάθε συνάρτηση µε πεδίο ορισµού το το σύνολο N * = {,, 3, 4.} και σύνολο αφίξεως το R Η ακολουθία συµβολίζεται (α ν ) ή (β ν ) κ.λ.π.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

* τη µήτρα. Κεφάλαιο 1o

* τη µήτρα. Κεφάλαιο 1o Κεφάλαιο 1o Θεωρία Παιγνίων Η θεωρία παιγνίων εξετάζει καταστάσεις στις οποίες υπάρχει αλληλεπίδραση µεταξύ ενός µικρού αριθµού ατόµων. Άρα σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν ο αριθµός των ατόµων που συµµετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠΕΡΚΥΒΟ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠΕΡΚΥΒΟ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠΕΡΚΥΒΟ Αφού διαβάσαµε την Επιπεδοχώρα, φτάσαµε µε τη µέθοδο της Αναλογίας στον χώρο των τεσσάρων διαστάσεων. Το πρώτο αντικείµενο αυτού του παράξενου κόσµου ήταν ο Υπερκύβος. Τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Kεφάλαιο 11 Θα επαναλάβουµε αυτά που είχαµε πει την προηγούµενη φορά. Παραστατικά αν έχουµε το εξής παίγνιο όπου οι δύο παίχτες παίρνουν ταυτόχρονα τις αποφάσεις τους αφού αποφασίσει ο Ι, θα δούµε πόσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1 8. ίκτυα Kohonen Το µοντέλο αυτό των δικτύων προτάθηκε το 1984 από τον Kοhonen, και αφορά διαδικασία εκµάθησης χωρίς επίβλεψη, δηλαδή δεν δίδεται καµία εξωτερική επέµβαση σχετικά µε τους στόχους που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»?

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»? ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»? Της Τζινας Γ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ED. M, MA HARVARD UNIVERSITY, ΨΥΧΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ειδίκευση σε Παιδιά, Εφήβους, Οικογένειες, Ζευγάρια, Γυναικεία

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ ιαφορικός Λογισµός πολλών µεταβλητών. ιαφόριση συναρτήσεων πολλών µεταβλητών

ΙΙ ιαφορικός Λογισµός πολλών µεταβλητών. ιαφόριση συναρτήσεων πολλών µεταβλητών 54 ΙΙ ιαφορικός Λογισµός πολλών µεταβλητών ιαφόριση συναρτήσεων πολλών µεταβλητών Ένας στέρεος ορισµός της παραγώγισης για συναρτήσεις πολλών µεταβλητών ανάλογος µε τον ορισµό για συναρτήσεις µιας µεταβλητής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος άσκαλος Σ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Β

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Β ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Β ηµήτρης Κουγιουµτζής http://users.auth.gr/dkugiu/teach/civilengineer E mail: dkugiu@gen.auth.gr 1/11/2009 2 Περιεχόµενα 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 34, 41, 42, 43, 44.

11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 34, 41, 42, 43, 44. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ Η καταµετρηση ενος συνολου µε πεπερασµενα στοιχεια ειναι ισως η πιο παλια µαθηµατικη ασχολια του ανθρωπου. Θα µαθουµε πως, δεδοµενης της περιγραφης ενος συνολου, να µπορουµε να ϐρουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ. Του ρα Κώστα Γ. Κονή *

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ. Του ρα Κώστα Γ. Κονή * ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ Του ρα Κώστα Γ. Κονή * Παρακολουθώντας τους ρυθµούς πολλών συνανθρώπων µας σε διάφορα επαγγέλµατα, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν τις δικές τους δουλειές, µου κάνει τεράστια εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤοΚέντροΥποστήριξηςΓονέων παρουσιάζει. το θεραπευτικό παιχνίδι µε το αυτιστικό παιδί

ΤοΚέντροΥποστήριξηςΓονέων παρουσιάζει. το θεραπευτικό παιχνίδι µε το αυτιστικό παιδί ΤοΚέντροΥποστήριξηςΓονέων παρουσιάζει το θεραπευτικό παιχνίδι µε το αυτιστικό παιδί www.kyg.gr 2310 450 941 6940402054 Επίσης: YouTube - therapeutikopaixnidi Πηγές www.autismcentre.org SonRise www.horison.nl

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΣΗ µε λογισµικό PheT ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πείραµα. (εικονικό). http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_el.html

ΑΝΩΣΗ µε λογισµικό PheT ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πείραµα. (εικονικό). http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_el.html ΑΩΣΗ µε λογισµικό PheT ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πείραµα. (εικονικό). http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_el.html Παίρνω στο ένα µου χέρι τα 2 kg σίδερο και στο άλλο τα 2 kg ξύλο. Αισθάνοµαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» Ονοµατεπώνυµο...ΑΜ...

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» Ονοµατεπώνυµο...ΑΜ... ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΑΣΚΗΣΗ 2 η Μετρήσεις µε το µικροσκόπιο Κ. Φασσέας. Ονοµατεπώνυµο...ΑΜ... Σκοπός της άσκησης είναι: Να µάθουµε πώς γίνεται η

Διαβάστε περισσότερα

2.3. Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 100 104 Α ΟΜΑ ΑΣ

2.3. Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 100 104 Α ΟΜΑ ΑΣ .3 Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 00 04 Α ΟΜΑ ΑΣ. Έξι διαδοχικοί άρτιοι αριθµοί έχουν µέση τιµή. Να βρείτε τους αριθµούς και τη διάµεσό τους. Αν είναι ο ποιο µικρός άρτιος τότε οι ζητούµενοι αριθµοί θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΡΑΝ ΛΑΦΟΡΓΚ: TA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΛΟΡΑΝ ΛΑΦΟΡΓΚ: TA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΛΟΡΑΝ ΛΑΦΟΡΓΚ: TA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ο διάσηµος µαθηµατικός µιλάει για την παγκόσµια γλώσσα της επιστήµης του, την αλήθεια, την οµορφιά, τη µοναξιά του ερευνητή αλλά και το πώς µπορούµε να ανακαλύψουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA.

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA. ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA. Το βιβλίο παγίων αν και είναι µέσα στις επιλογές του προγράµµατος, των Εσόδων-Εξόδων ή της Γενικής Λογιστικής, της σουίτας εφαρµογών CALCULUS, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση;

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Ξεκινώντας θα ήθελα να θυµίσω κάποια στοιχεία που σχετίζονται µε τον ορισµό της συχνότητας σε ένα περιοδικό φαινόµενο, άρα και στην ΑΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Φύλλο Εργασίας. Μάθηµα: Χηµεία. Εύρεση του ph ιαλύµατος µε δείκτες, πεχαµετρικό χαρτί και πεχάµετρο. Σχολείο

1 ο Φύλλο Εργασίας. Μάθηµα: Χηµεία. Εύρεση του ph ιαλύµατος µε δείκτες, πεχαµετρικό χαρτί και πεχάµετρο. Σχολείο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΠΑΝΕΚΦE» 7η Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Επιστηµών- EUSO 2009 Τοπικός ιαγωνισµός Νοµού Μαγνησίας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ I Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα

ΠΕΙΡΑΜΑ I Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα ΠΕΙΡΑΜΑ I Απλές Μετρήσεις και Σφάλµατα Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα χρησιµοποιήσουµε βασικά όργανα του εργαστηρίου (διαστηµόµετρο, µικρόµετρο, χρονόµετρο) προκειµένου να: Να µετρήσουµε την πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 5.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 5.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 5.1 Εισαγωγή Στην ενότητα αυτήν θα παρουσιάσουµε µία αναλυτική περιγραφή της γνώµης των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά µε τα ναρκωτικά. Καθώς είναι γνωστό, στις µέρες

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµοί και εξισώσεις κίνησης

Ορισµοί και εξισώσεις κίνησης Ορισµοί και εξισώσεις κίνησης Σκοπός του κειµένου είναι να υποστηριχθούν οι παρακάτω θέσεις εν έχουν κανένα απολύτως νόηµα φράσεις του τύπου «η φάση της ταλάντωσης είναι» ή «η αρχική φάση της ταλάντωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

Point to Point Navigation Using RMI only

Point to Point Navigation Using RMI only Point to Point Navigation Using RMI only Γειά χαρά, κατόπιν συζητήσεων που εχουν γίνει σε συναντήσεις Ελλήνων FlightSimmers έκρινα σκόπιµο να γίνει µια παρουσίαση του πως γινεται η point-to-point αεροναυτιλία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13ο Eπαναλαµβανόµενα παίγνια (Repeated Games)

Κεφάλαιο 13ο Eπαναλαµβανόµενα παίγνια (Repeated Games) Κεφάλαιο 13ο Eπαναλαµβανόµενα παίγνια (Repeated Gaes) Το δίληµµα των φυλακισµένων, όπως ξέρουµε έχει µια και µοναδική ισορροπία η οποία είναι σε αυστηρά κυρίαρχες στρατηγικές. C N C -8, -8 0, -10 N -10,

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010

Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010 Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010 Οι χάρτες των 850 Hpa είναι ένα από τα βασικά προγνωστικά επίπεδα για τη παράµετρο της θερµοκρασίας. Την πίεση των 850 Hpa τη συναντάµε στην ατµόσφαιρα σε ένα µέσο ύψος περί

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Η αυτοεξέταση μαστών είναι η πρώτη ασπίδα που έχει η γυναίκα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία συστήνει στις γυναίκες να κάνουν κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 12 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑNAΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο τρίτο. Κεφάλαιο τρίτο

Κεφάλαιο τρίτο. Κεφάλαιο τρίτο Κεφάλαιο τρίτο Αυτό που ξέρουµε σαν αρρώστια είναι το τελικό στάδιο µιας βαθύτερης ανωµαλίας και είναι φανερό ότι για να εξασφαλίσουµε πλήρη επιτυχία στη θεραπεία, το ν' αντιµετωπίσουµε µόνο το τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ακρίβεια ορίζεται σαν το πηλίκο των ευρεθέντων συναφών εγγράφων προς τα ευρεθέντα έγγραφα. Άρα για τα τρία συστήµατα έχουµε τις εξής τιµές:

Η ακρίβεια ορίζεται σαν το πηλίκο των ευρεθέντων συναφών εγγράφων προς τα ευρεθέντα έγγραφα. Άρα για τα τρία συστήµατα έχουµε τις εξής τιµές: Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών HY463 - Συστήµατα Ανάκτησης Πληροφοριών 2005-2006 Εαρινό Εξάµηνο 1 η Σειρά Ασκήσεων (Αξιολόγηση Αποτελεσµατικότητας Ανάκτησης) Άσκηση 1 (4 βαθµοί) Θεωρείστε

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήστε τις ευκαιρίες. Του ρα Κώστα Γ. Κονή*

Αναζητήστε τις ευκαιρίες. Του ρα Κώστα Γ. Κονή* Αναζητήστε τις ευκαιρίες Του ρα Κώστα Γ. Κονή* Ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά της επιχειρηµατικότητας και των επιτυχεµµένων επιχειρηµατιών είναι η ικανότητα τους να εντοπίζουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

ικτυωτά διαγράµµατα και οµάδες αυτοµορφισµών Παρουσίαση εργασίας φοιτητή (x,a) 1) (xy)a=x(ya) x,y G και a A 1) a(xy)=(ax)y 2) ae=a

ικτυωτά διαγράµµατα και οµάδες αυτοµορφισµών Παρουσίαση εργασίας φοιτητή (x,a) 1) (xy)a=x(ya) x,y G και a A 1) a(xy)=(ax)y 2) ae=a ικτυωτά διαγράµµατα και οµάδες αυτοµορφισµών Ν. Λυγερός Παρουσίαση εργασίας φοιτητή Θα µιλήσουµε για το θεώρηµα του Lagrange. Αλλά προτού φτάσουµε εκεί, θα ήθελα να εισάγω ορισµένες έννοιες που θα µας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 10-0133.indb 55 25/2/2013 3:34:10 56 ΦΕ1: ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η τροφή είναι απαραίτητη για όλους μας. Πρέπει όμως να προσέχουμε τι τρώμε! Παρατήρησε τις εικόνες. Ποιο παιδί τρώει υγιεινά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Σύντοµες Σηµειώσεις. Γιώργος Μανής

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Σύντοµες Σηµειώσεις. Γιώργος Μανής Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Σύντοµες Σηµειώσεις Γιώργος Μανής Νοέµβριος 2012 Αλγόριθµοι και Λογικά ιαγράµµατα Αλγόριθµος λέγεται µία πεπερασµένη διαδικασία καλά ορισµένων ϐηµάτων µου ακολουθείται για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ 1. Τι εννοούµε λέγοντας θερµοδυναµικό σύστηµα; Είναι ένα κοµµάτι ύλης που αποµονώνουµε νοητά από το περιβάλλον. Περιβάλλον του συστήµατος είναι το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrange

Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrange 64 Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrage Ας υποθέσουµε ότι ένας δεδοµένος χώρος θερµαίνεται και η θερµοκρασία στο σηµείο,, Τ, y, z Ας υποθέσουµε ότι ( y z ) αυτού του χώρου δίδεται από

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις σειρές

Σηµειώσεις στις σειρές . ΟΡΙΣΜΟΙ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Σηµειώσεις στις σειρές Στην Ενότητα αυτή παρουσιάζουµε τις βασικές-απαραίτητες έννοιες για την µελέτη των σειρών πραγµατικών αριθµών και των εφαρµογών τους. Έτσι, δίνονται συστηµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας σχεδίασης Λογισµικής ιαγραµµατικής Οντολογίας

Κώδικας σχεδίασης Λογισµικής ιαγραµµατικής Οντολογίας Κώδικας σχεδίασης Λογισµικής ιαγραµµατικής Οντολογίας Αρχιµήδης ΙΙΙ Υποέργο 18 2013 Ενα µάγµα µπορεί να εξελιχθεί κάτω από την επίδραση τριών ειδών επιρροών. Την εξέλιξη αυτή συµβολίζουµε µε ένα απλό τόξο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 R (2, 3) R (3, 0)

Κεφάλαιο 5 R (2, 3) R (3, 0) Κεφάλαιο 5 Θα ξεκινήσουµε το κεφάλαιο αυτό βλέποντας ένα ακόµη παράδειγµα αναφορικά µε την ισορροπία που προκύπτει από την οπισθογενή επαγωγή (backwards induction) και την ισορροπία κατά Nash στην στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΕΣ TAYLOR. Στην Ενότητα αυτή θα ασχοληθούµε µε την προσέγγιση συναρτήσεων µέσω πολυωνύµων. Πολυώνυµο είναι κάθε συνάρτηση της µορφής:

ΣΕΙΡΕΣ TAYLOR. Στην Ενότητα αυτή θα ασχοληθούµε µε την προσέγγιση συναρτήσεων µέσω πολυωνύµων. Πολυώνυµο είναι κάθε συνάρτηση της µορφής: ΣΕΙΡΕΣ TAYLOR Στην Ενότητα αυτή θα ασχοληθούµε µε την προσέγγιση συναρτήσεων µέσω πολυωνύµων Πολυώνυµο είναι κάθε συνάρτηση της µορφής: p( ) = a + a + a + a + + a, όπου οι συντελεστές α i θα θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν

Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα Από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν Λοιπόν, ήθελα να µιλήσω για δυο πράγµατα που νοµίζω δεν συνδέονται πάντα αλλά, πραγµατικά θα τους άξιζε µια σύνδεση. Το ένα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Περιεχόµενα 1. Σκεπτικό εκπαίδευσης οµάδας ΜΟ 2. Περιγραφή 3. Ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραµµα 4. Εκπαιδευτική µεθοδολογία (µε βήµατα) 5. Θέµατα (στόχος, βήµατα) ΣΟ Υπευθυνότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Νανοτεχνολογίες: Οφέλη και Κίνδυνοι για τις Ανεπτυγµένες και Αναπτυσσόµενες Χώρες 1 1 Ο Μεγάλος ιάλογος για τη Νανοτεχνολογία: Γίνεται µεγάλη συζήτηση για το πώς η Νανοτεχνολογία διαθέτει τεράστιο τεχνολογικόκαι

Διαβάστε περισσότερα

Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία

Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία 2014 Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία 2ο λύκειο Αμαλιάδας. Μέλη: Καλοπίσης Αλέξανδρος, Ματαράγκας Αλέξης, Μακρής Διονύσης, Λήλος Διονύσης. Ενότητα 1: Τι είναι παχυσαρκία και πώς τη μετράμε.

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Σε πολλές από τις εργαστηριακές ασκήσεις θα ζητηθεί στην έκθεσή σας να περιλάβετε µια ή περισσότερες γραφικές παραστάσεις. Αυτές οι γραφικές παραστάσεις µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµατικές για Κανονικές Γλώσσες

Γραµµατικές για Κανονικές Γλώσσες Κανονικές Γραµµατικές Γραµµατικές για Κανονικές Γλώσσες Ταξινόµηση Γραµµατικών εξιά Παραγωγικές Γραµµατικές εξιά Παραγωγικές Γραµµατικές και NFA Αριστερά Παραγωγικές Γραµµατικές Κανονικές Γραµµατικές Γραµµατικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην έννοια Μole

Εισαγωγή στην έννοια Μole Εισαγωγή στην έννοια Μole Σχεδιασµός Εκπαιδευτικού Υλικού : Ελένη Δανίλη, Σχολική Σύµβουλος ΠΕΟ4 Υλοποίηση Διδακτικής Πρότασης: Γιάννης Παπαδόπουλος, Χηµικός, 2ο Λύκειο Λαµίας Εισαγωγή στην έννοια Μole

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Τµήµα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου 20/5/2000 Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Είδαµε ότι όταν η Χαµιλτονιανή συνάρτηση δεν εξαρτάται άµεσα από το χρόνο τότε αυτή διατηρείται κατά την κίνηση και εποµένως

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΧΑΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΧΑΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒ κ. ΧΑΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ στο συνέδριο του Economist µε θέµα: SOCIAL SECURITY REFORM IN GREECE Reality-Obstacles-Decisions for the Pension System Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 Όταν

Διαβάστε περισσότερα

) = a ο αριθµός των µηχανών n ο αριθµός των δειγµάτων που παίρνω από κάθε µηχανή

) = a ο αριθµός των µηχανών n ο αριθµός των δειγµάτων που παίρνω από κάθε µηχανή Ανάλυση Συνδιακύµανσης Alsis of Covrice Η ανάλυση συνδιακύµανσης είναι µία άλλη τεχνική για να βελτιώσουµε την ακρίβεια της προσέγγισης του µοντέλου µας στο πείραµα. Ας υποθέσουµε ότι σ ένα πείραµα εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Α. Σηµεία γενικότερου προβληµατισµού

Α. Σηµεία γενικότερου προβληµατισµού Εξαναγκασµένος αρµονικός ταλαντωτής χωρίς απόσβεση Το καλοκαίρι που πέρασε, η «περιπέτεια» της φθίνουσας κλόνισε την πίστη µου στην αυθεντία των πανεπιστηµιακών µας βιβλίων. Σοκαρίστηκα διαπιστώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Άρτια και περιττή συνάρτηση. Παράδειγµα: Η f ( x) Παράδειγµα: Η. x R και. Αλγεβρα Β Λυκείου Πετσιάς Φ.- Κάτσιος.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Άρτια και περιττή συνάρτηση. Παράδειγµα: Η f ( x) Παράδειγµα: Η. x R και. Αλγεβρα Β Λυκείου Πετσιάς Φ.- Κάτσιος. ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πριν περιγράψουµε πως µπορούµε να µελετήσουµε µια συνάρτηση είναι αναγκαίο να δώσουµε µερικούς ορισµούς. Άρτια και περιττή συνάρτηση Ορισµός : Μια συνάρτηση fµε πεδίο ορισµού Α λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

HY118- ιακριτά Μαθηµατικά. Παράδειγµα. Από τα συµπεράσµατα στις υποθέσεις Αποδείξεις - Θεωρία συνόλων. Από τις υποθέσεις στα συµπεράσµατα...

HY118- ιακριτά Μαθηµατικά. Παράδειγµα. Από τα συµπεράσµατα στις υποθέσεις Αποδείξεις - Θεωρία συνόλων. Από τις υποθέσεις στα συµπεράσµατα... HY118- ιακριτά Μαθηµατικά Παρασκευή, 11/03/2016 Αντώνης Α. Αργυρός e-mail: argyros@csd.uoc.gr Το υλικό των διαφανειών έχει βασιστεί σε διαφάνειες του Kees van Deemter, από το University of Aberdeen 3/15/2016

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ»

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» Ένα ερωτηµατολόγια σχετικό µε την ασφάλεια των τροφίµων (οι σωστές απαντήσεις θα δοθούν µε άλλο έντυπο). Διαλέξτε την απάντηση που περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Στα πλαίσια της ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ προσπαθούµε να προσεγγίσουµε τα χαρακτηριστικά ενός συνόλου (πληθυσµός) δια της µελέτης των χαρακτηριστικών αυτών επί ενός µικρού

Διαβάστε περισσότερα

----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------

----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------ ----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο 9.1 ηµιουργία µοντέλων πρόβλεψης 9.2 Απλή Γραµµική Παλινδρόµηση 9.3 Αναλυτικά για το ιάγραµµα ιασποράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ιδασκαλία της Χηµικής Ισορροπίας µε χρήση µηχανικών αναλόγων

ιδασκαλία της Χηµικής Ισορροπίας µε χρήση µηχανικών αναλόγων ΕΚΦΕ Εύβοιας ιδασκαλία της Χηµικής Ισορροπίας µε χρήση µηχανικών αναλόγων ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Α. περιεχόµενο Χηµεία Β λυκείου θετικής κατεύθυνσης Χηµική ισορροπία. υναµική ισορροπία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ. Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει

ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ. Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ Γενικά Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει να κάνει, αφού στήσει το τηλεσκόπιό του, είναι να τοποθετήσει ένα προσοφθάλµιο και να κοιτάξει

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 20/5/2000 Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Είδαµε ότι όταν η Χαµιλτονιανή συνάρτηση δεν εξαρτάται άµεσα από το χρόνο τότε αυτή διατηρείται κατά την κίνηση και εποµένως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009- Αθήνα, 2 Ιουνίου 2009 κ. κ. Μέτοχοι, κ. Πρόεδρε του ιοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ. Εισαγωγή

Εργαστήριο ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ. Εισαγωγή Εισαγωγή Εργαστήριο ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ Ξεκινάµε την εργαστηριακή µελέτη της Ψηφιακής Λογικής των Η/Υ εξετάζοντας αρχικά τη µορφή των δεδοµένων που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται οι υπολογιστές και προχωρώντας

Διαβάστε περισσότερα

11 Το ολοκλήρωµα Riemann

11 Το ολοκλήρωµα Riemann Το ολοκλήρωµα Riem Το πρόβληµα υπολογισµού του εµβαδού οποιασδήποτε επιφάνειας ( όπως κυκλικοί τοµείς, δακτύλιοι και δίσκοι, ελλειπτικοί δίσκοι, παραβολικά και υπερβολικά χωρία κτλ) είναι γνωστό από την

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ Δρ. Γεώργιος Χώτος, Καθηγητής

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ Δρ. Γεώργιος Χώτος, Καθηγητής 1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ Δρ. Γεώργιος Χώτος, Καθηγητής Η χρησιµοποίηση του Υδροµέτρου (Hydrometer) Το υδρόµετρο είναι ένα όργανο

Διαβάστε περισσότερα

3 Αναδροµή και Επαγωγή

3 Αναδροµή και Επαγωγή 3 Αναδροµή και Επαγωγή Η ιδέα της µαθηµατικής επαγωγής µπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δοµές εκτός από το σύνολο των ϕυσικών N. Η ορθότητα της µαθηµατικής επαγωγής ϐασίζεται όπως ϑα δούµε λίγο αργότερα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή απο-επιλέγουµε άξονες και άλγεβρα 2. Από το εργαλείο κατασκευής πολυγώνων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση κατά Συστάδες. Cluster analysis

Ανάλυση κατά Συστάδες. Cluster analysis Ανάλυση κατά Συστάδες Cluster analysis 1 H ανάλυση κατά συστάδες είναι µια µέθοδος που σκοπό έχει να κατατάξει σε οµάδες τις υπάρχουσες παρατηρήσεις χρησιµοποιώντας την πληροφορία που υπάρχει σε κάποιες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ

Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σκοπός Εργαστηριακή άσκηση 2: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΗ ΧΡΩΣΗ Η εξοικείωση των µαθητών µε τεχνικές χρώσης νωπών παρασκευασµάτων και παρατήρησης τους στο οπτικό µικροσκόπιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα φύλλο εργασίας. Ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει για να πραγματοποιήσεις μια σειρά από δραστηριότητες. Έτσι θα μάθεις να δουλεύεις

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στην MLM Online Εκπαίδευση ανοιχτή για όλες τις εταιρίες Δικτυακού Μάρκετινγκ στην Ελλάδα µε θέµα:

Καλωσορίσατε στην MLM Online Εκπαίδευση ανοιχτή για όλες τις εταιρίες Δικτυακού Μάρκετινγκ στην Ελλάδα µε θέµα: Καλωσορίσατε στην MLM Online Εκπαίδευση ανοιχτή για όλες τις εταιρίες Δικτυακού Μάρκετινγκ στην Ελλάδα µε θέµα: Κλείσιµο τόσο απλό που µπορεί να το κάνει και το 8χρονο παιδί σας Τί είναι το κλείσιµο; Το

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

5. Γεννήτριες Τυχαίων Αριθµών.

5. Γεννήτριες Τυχαίων Αριθµών. 5. Γεννήτριες Τυχαίων Αριθµών. 5.1. Εισαγωγή. Στο Κεφάλαιο αυτό θα δούµε πώς µπορούµε να δηµιουργήσουµε τυχαίους αριθµούς από την οµοιόµορφη κατανοµή στο διάστηµα [0,1]. Την κατανοµή αυτή, συµβολίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνήστε την ώρα παράδοσης και παραλαβής του ζώου και τηρήστε τη. Αν προκύψει κάτι έκτακτο ενηµερώστε εγκαίρως.

Συµφωνήστε την ώρα παράδοσης και παραλαβής του ζώου και τηρήστε τη. Αν προκύψει κάτι έκτακτο ενηµερώστε εγκαίρως. Οδηγός Φιλοξενίας Βασικές Αρχές Χαιρόµαστε πολύ που µέσω του Keeppet θα κάνετε τον κόσµο των αγαπηµένων µας κατοικίδιων καλύτερο! Αν µέχρι σήµερα οι διακοπές του ιδιοκτήτη ήταν µια αναστάτωση για το ζωάκι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ Τα τελευταία 25 χρόνια, τα προβλήµατα που σχετίζονται µε την διαχείριση της Γεωγραφικής Πληροφορίας αντιµετωπίζονται σε παγκόσµιο αλλά και εθνικό επίπεδο µε την βοήθεια των Γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

όπου D(f ) = (, 0) (0, + ) = R {0}. Είναι Σχήµα 10: Η γραφική παράσταση της συνάρτησης f (x) = 1/x.

όπου D(f ) = (, 0) (0, + ) = R {0}. Είναι Σχήµα 10: Η γραφική παράσταση της συνάρτησης f (x) = 1/x. 3 Ορια συναρτήσεων 3. Εισαγωγικές έννοιες. Ας ϑεωρήσουµε την συνάρτηση f () = όπου D(f ) = (, 0) (0, + ) = R {0}. Είναι Σχήµα 0: Η γραφική παράσταση της συνάρτησης f () = /. ϕυσικό να αναζητήσουµε την

Διαβάστε περισσότερα

Όνοµα: Λιβαθινός Νικόλαος 2291

Όνοµα: Λιβαθινός Νικόλαος 2291 ΠΡΩΤΗ ΆΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ Όνοµα: Λιβαθινός Νικόλαος 9 Ηµεροµηνία: 3/5/003 Άσκηση ώστε όλες τις υποοµάδες των Z και Ζ 5 * Προκειµένου να δώσουµε τις υποοµάδες θα πρέπει αρχικά να ορίσουµε τα σύνολα

Διαβάστε περισσότερα