Χρόνια Πολλά Και ΚΑΛΑ. Τεύχος 109 εκέµβριος Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Stealth Antennas

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρόνια Πολλά Και ΚΑΛΑ. Τεύχος 109 εκέµβριος 2010. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Stealth Antennas"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 109 εκέµβριος 2010 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Stealth Antennas Φάροι... Συµµετοχή... ιάδοση... Awards ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας ( 9report.gr) κάθε µήνα. Χρόνια Πολλά Και ΚΑΛΑ Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου SZ8S. Aegean Radioamateurs Association A.R.A. Po. Box 04 GR Samos HELLAS ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

3 Σελίδα 3 ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ 5-9 REPORT εκέµβριος 2001 εκέµβριος Χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνισµό! Αγαπητοί φίλοι και φίλες συνάδερφοι ραδιοερασιτέχνες και µη, σας εύχοµαι Χρόνια Πολλά µε υγεία, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισµένο 2011! Είθε η χρονιά που φεύγει σε λίγες µέρες να πάρει µαζί της ασχήµιες, µίση, προβλήµατα, στεναχώριες, και η νέα που έρχεται να µας φέρει αυτά που επιθυµεί ο καθένας µας σαν άτοµο µα και σαν κοινωνία γενικότερα Για την µικρή µας κοινωνία που λέγεται Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες εύχοµαι να µην ανοίξει καµία ένωση µέσα στο 2011, και να προσπαθήσουν οι κατακερµατισµένες οµάδες να αφουγκραστούν ότι δεν υπάρχει µέλλον στο ένας εδώ, ένας εκεί και πάει λέγοντας αλλά να προσπαθήσουµε να µονιάσουµε, να δούµε ποιο, ποια είναι τα συµφέροντα µας και να προσπαθήσουµε να τα διεκδικήσουµε από κοινού! εν µπορώ να δεχτώ να γίνεσαι ραδιοερασιτέχνης, επειδή αγαπάς τις ασύρµατες επικοινωνίες, και καθοδόν να έχεις διαφορετικά ζητούµενα και σκοπούς. Σίγουρα η προσέγγιση του στόχου µπορεί να γίνει από διαφορετικές κατευθύνσεις και πορείες µα το ζητούµενο δεν µπορεί παρά να είναι το ίδιο Η αγάπη για τον ραδιοερασιτεχνισµό και πως θα τον κάνουµε πιο ισχυρό µέσα σε µία εποχή που το σύρµα και η καλωδίωση µας έχουν πνίξει! Στα άρθρα που διαβάζουµε εδώ στο 5-9report µία οµάδα, διαφορετικών προσεγγίσεων, ατόµων προσπαθεί να ενηµερώσει, αφυπνίσει, µορφώσει, νουθετήσει όλους µας και να ταιριάξει το παζλ που στην ολοκλήρωση του η εικόνα που θα διαµορφωθεί δεν θα είναι άλλη από εκατοντάδες πρόσωπα ραδιοερασιτεχνών, εµείς οι ίδιοι ενωµένοι ο ένας δίπλα στον άλλον µε ένα χαµόγελο να!

4 Στο µενού που ακολουθεί έχουµε : Σελίδα 4 Συµµετοχή στο CQ WW SSB Contest 2010 Το να συµµετέχεις σε ένα παγκόσµιο διαγωνισµό προϋποθέτει ένα και µόνο ένα πράµα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! Εφόσον την εξασφαλίσεις τα πάντα όλα να συµβούν η επιτυχία θεωρείται εξασφαλισµένη Έτσι και η οµάδα J42WT αποτελούµενη από τους SV2CLJ Θωµά, SV2HXV Γιάννη, SV2HRT Παύλο, SV2HNZ Μπάµπη, SV2HQX Χρήστο, SW2HTI Ηλία, SW2HTJ Πάνο, IK0EFR Αντρέα και τον Παπαφούνη µαζεύτηκε στον Χορτιάτη (SV2FPU 2 nd qth) και τα έκανε όλα!

5 Σελίδα 5 Και operating, και συζητήσεις, και κατεδαφίσεις, και φωτογραφήσεις!!!!!! SV2HRT Παύλος και µέρος της παρέας στήνουν την R8!

6 Σελίδα 6 IK0EFR Αντρέας µαζί µε SW2HTJ Πάνο έκαναν εξαιρετική δουλειά!

7 Σελίδα 7 Θωµάς SV2CLJ & Αντρέας IK0EFR on duty! Τι κι αν ξηµερώνει σε λίγο το µάτι γαρίδα για κανένα new one! SV2HQX, SV2CLJ, SV2HRT, SV2HNZ και οι υπόλοιποι στο background!

8 Σελίδα 8 SV2HXV Γιάννης, πήρε το βάπτισµα του πυρός και, λέει, του άρεσε πολύ!

9 Σελίδα 9 Η διάδοση καλύτερη από προηγούµενα χρόνια µε ανοιχτά (επιτέλους) τα 15 µέτρα µα και πάλι τα 10 µέτρα σε µαύρο χάλι Στα 20 την ηµέρα και αργότερα στα 40 κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον Εύχοµαι και του χρόνου µε υγεία! Και ZL8X έχουµε Πολλοί έγραψαν ότι είναι η dxpedition της χρονιάς, άλλοι της δεκαετίας, ας πω κι εγώ δύο κουβέντες Όταν τους άκουγα ανατρίχιαζα και δεν αστειεύοµαι, ήταν αυτό που λέµε αναπάντεχο, εξαίρεση στον κανόνα, ασύλληπτο! Η αποστολή αποτελούµενη από Γερµανούς, έναν Πολωνό και την Βικτωρία SV2KBS έδωσε το DXCC Kermadec island (IOTA OC-039) επί 18 ηµέρες στον αέρα πραγµατοποιώντας επαφές µε 197 χώρες! Συγχαρητήρια για το επίτευγµα και πάντα τέτοια! Τελειώνοντας κάπου εδώ και µέχρι να ξανανταµώσουµε, δηλαδή σε έναν χρόνο Πολλά 73, 88 Παπαφούνης SV2FPU

10 Σελίδα 10 Τι τρέχει;;; Σύντοµα θα δούµε Σε µας τούς DXers πάντα τά φαρόσπιτα και οι φάροι ασκούν µια ιδιαίτερη γοητεία Πολλοί από µάς κυρίως από τους παλαιότερους, είµαστε και φιλοτελιστές. Ξέρουµε πόσο σπάνια είναι η έκδοση γραµµατοσήµων από τά ΕΛΤΑ µε θέµα τους Ελληνικούς φάρους. Έτσι η έκδοση ολόκληρης σειράς πέντε γραµµατοσήµων µε ισάριθµους φάρους ήταν ανέλπιστο δώρο για µας τους λοξούς! Η σειρά «ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» (LIGHTHOUSES OF GREECE) πού σταµάτησε να διατίθεται από τά ταχυδροµικά γραφεία στις αρχές του Φθινοπώρου 2010 την σχεδίασε ο Γήσης Παπαγεωργίου και περιελάµβανε 5 θέµατα. Α. Τον φάρο στην Στρογγύλη του Καστελόριζου πού πρωτολειτούργησε το GreekIOTA DKS-001 WLOTA 1485 Β. Τον φάρο στον Κόρακα της Πάρου πού πρωτολειτούργησε το GreekIOTA SAS-079 WLOTA Γ. Τον φάρο στον Τουρλίτη της Άνδρου πού πρωτολειτούργησε το GreekIOTA SAS-032 WLOTA Τον φάρο των Χανίων, ο οποίος σήµερα λειτουργεί απλά σαν ερυθρός φανός καί διατηρείτε ως µνηµείο. GreekIOTA KRS-005 WLOTA Θεωρείται ο παλαιότερος φάρος πού σώζεται µέχρι σήµερα όχι µόνο των Ελληνικών παραλίων αλλά ίσως και την Μεσογείου! Ε. Τον φάρο στην νησίδα Γάιδαρος ή Γράδο (αρχ. ιδύµη) πού βρίσκεται περίπου ½ µίλι από την είσοδο του λιµανιού της Σύρου. GreekIOTA SAS-029 WLOTA Σηµειώστε ότι ο συγκεκριµένος φάρος είναι το πρώτο δηµόσιο κτίριο της νεότερης Ελλάδος. Σχεδιάστηκε από τον «βασιλικό αρχιτέκτονα» του Όθωνα, Johann Erlacher και χτίστηκε το 1834 µαζί µε το Τελωνείο της Σύρου. Θεωρείτε ο Πρώτος Ελληνικός φάρος και σήµερα είναι εγκαταλειµµένος! Εκτός από τα γραµµατόσηµα εκδόθηκαν επίσης «Φάκελλοι Πρώτης Ηµέρας Κυκλοφορίας» πού είχαν επικολληµένη όλη την σειρά και σφραγισµένοι µε την αντίστοιχη σφραγίδα. Επίσης ο φάκελοι έφεραν ακουαρέλα φανού πετρελαίου στην αριστερή τους πλευρά. Πουλήθηκαν τεµάχια. «Λευκώµατα γραµµατοσήµων σειράς». Πουλήθηκαν 1500 τεµάχια.

11 Σελίδα 11 Οι 5 κλάσεις της σειράς «ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» πούλησαν γραµµατόσηµα. Άλλη µια παλαιότερη σειρά µε τέσσερις κλάσεις (θέµατα) µε την ίδια ονοµασία «ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» (LIGHTHOUSES OF GREECE), κυκλοφόρησε και σε «Φακέλους Πρώτης Ηµέρας Κυκλοφορίας» στις Η σειρά αυτή είχε ακόµη ένα ποιο ειδικό θέµα µε την παρουσίαση 4 πέτρινων φάρων. Α. Φάρος Ψυττάλειας GreekIOTA NAS-122 WLOTA 824 Β. Φάρος Σαπιέντζας GreekIOTA INS-011 WLOTA 1471 Γ. Φάρος Καστρί Οθονών GreekIOTA INS-045 WLOTA 842. Φάρος Ζούρβα Ύδρας GreekIOTA SAS de SV8CYV Βασίλης GreekIOTA manager (Οι φάκελοι και τά γραµµατόσηµα είναι από την προσωπική συλλογή του γράφοντος)

12 Σελίδα 12 STEALTH ANTENNAS Γράφει ο Ντίνος Νοµικός - SV1GK Όλοι γνωρίζουµε ότι η καρδιά της λειτουργίας ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθµού είναι η κεραία του. Οι τυχεροί λοιπόν που διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο µπορούν να τοποθετήσουν οποιοδήποτε είδος κεραίας επιθυµούν, ανάλογα φυσικά και µε τα οικονοµικά τους, αλλά και τις απαιτήσεις τους. Μια µεγάλη όµως µερίδα συναδέλφων, κυρίως αυτών που ζουν σε διαµερίσµατα στις µεγάλες πόλεις, έχουν το µειονέκτηµα να µην διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο που απαιτείται για να αναπτυχθεί σωστά µια ραδιοερασιτεχνική κεραία. Από την άλλη πλευρά πάλι δεν µπορούµε να παραβλέψουµε και τον κακό γείτονα, που είτε από άγνοια είτε από άλλη αιτία, δεν ανέχεται να βλέπει µια τέτοια µεταλλική κατασκευή στην ταράτσα µας. Σε αυτήν λοιπόν την αναφορά µας θα αναπτύξουµε µερικές µεθόδους που θα µας βοηθήσουν να «κρύψουµε» την κεραία µας από τα µάτια κακόβουλων γειτόνων. Αν έχουµε συρµάτινα δίπολα ή long wire θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε όσον το δυνατόν ψηλότερο σύρµα, ώστε να µην είναι εύκολα ορατό στο µάτι. Αν µάλιστα κάποιος διαθέτει ένα παλιό χάλκινο καλώδιο κεραίας, που να έχει σκουρύνει η επιφάνειά του από παλιές οξειδώσεις, ακόµη καλλίτερα. Επίσης οι ιστοί καλόν είναι να βαφτούν µε κάποιο ουδέτερο χρώµα ή ξεγελάστε τους γείτονές σας τοποθετώντας στην κορυφή τους µια παλιά κεραία τηλεοράσεως, ασύνδετη φυσικά, ώστε να δείχνουν σαν ιστοί κεραίας TV και όχι διπόλων. Μεγάλο πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι ραδιοερασιτέχνες που δεν διαθέτουν καθόλου ταράτσα.

13 Σελίδα 13 Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν τα κάγκελα του µπαλκονιού µας είναι µεταλλικά, τότε το πρόβληµα λύνεται µε την χρήση κεραίας mobile τοποθετηµένης στην κουπαστή του µπαλκονιού (Εικόνα 1). Μια τέτοια κεραία θα µπορούσατε να την κατασκευάσετε και µόνοι σας χρησιµοποιώντας ένα κατάλληλο πηνίο στην βάση της (Εικόνα 2). Εγώ προσωπικά χρησιµοποιούσα πέντε διαφορετικές mobile κεραίες συνδεδεµένες σε ένα σηµείο τους χρησιµοποιώντας µια ειδική στήριξη που είχε κατασκευάσει ο Θοδωρής SV1HK και ανάλογα µε την συχνότητα που εξέπεµπα συντόνιζε και η αντίστοιχη mobile κεραία µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Αν τώρα το µπαλκόνι µας δεν διαθέτει µεταλλικά κάγκελα, τότε µια λύση είναι η χρήση κεραίας τύπου µαγνητικής λούπας (5-9 report, τεύχη ) ή εφ όσον έχουµε σχετικά µεγάλο µπαλκόνι ή βεράντα, θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε ένα δίπολο σαν αυτό του Yves Berbeke - F6CYV (Εικόνα 3), υπολογισµένο για να λειτουργεί στα 40 µέτρα. Το σύρµα του διπόλου αυτού είναι χάλκινο µονόκλωνο, διαµέτρου 2 mm. Κάθε πηνίο του αποτελείται από 18 σπείρες σύρµατος διαµέτρου 2 mm, τυλιγµένες σε µια απόσταση η µια από την άλλη επίσης 2 mm και είναι τυλιγµένα σε τούµπο διαµέτρου 7,8 cm. Το δε καλώδιο τροφοδοσίας είναι κοινό καλώδιο τηλεοράσεως 75 Ωµ. Επίσης θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε και µια άλλη µορφή συνεπτυγµένου διπόλου, όπως αυτό της (Εικόνας 4), που επινόησε ο Bob I0QM και που µπορεί να λειτουργήσει στην µπάντα των 10 µέτρων. Μια άλλη λύση που µπορούµε να προτείνουµε είναι και η χρήση δύο ίδιων mobile κεραιών τοποθετηµένων αντικριστά, ώστε να σχηµατίζουν ένα δίπολο (Εικόνα 5) ή µια κεραία τύπου V (Εικόνα 6). Τέτοια κατασκευή πωλείται έτοιµη στο εµπόριο από την εταιρεία Buddipole, η οποία µάλιστα και διοργανώνει ειδικές Dxpedition όπου χρησιµοποιούνται αποκλειστικά µόνο κεραίες Buddipole. Μια άλλη µέθοδος, όπου µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε «αόρατη» κεραία στο µπαλκόνι µας, είναι να εκµεταλλευτούµε ακόµη και την τέντα. Μπορούµε λοιπόν να τοποθετήσουµε ένα σύρµα περιµετρικά στο πανί της τέντας που διαθέτουµε και το οποίο θα παίζει τον ρόλο της κεραίας (Εικόνα 7). Το σύρµα αυτό θα το στερεώσουµε ράβοντας το πάνω στο πανί της τέντας. Η σύνδεση της γραµµής τροφοδοσίας µε την κεραία αυτή γίνεται στα σηµεία Α και Β. Εννοείται βέβαια ότι η χρήση ενός antenna tuner είναι απαραίτητη. Πολύ µεγάλο πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι ραδιοερασιτέχνες που αναγκάζονται να ταξιδεύουν συχνά λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων ή στην περίπτωση που κάνουν διακοπές, και είναι υποχρεωµένοι να διαµένουν σε ξενοδοχείο.

14 Σελίδα 14 Εκεί, εκτός από τις λύσεις που ήδη αναφέραµε, µπορεί να χρησιµοποιηθεί και η κεραία CliffDweller II (Εικόνα 8). Η κεραία αυτή στην ουσία είναι ένα δίπολο όπου κάθε σκέλος του αποτελείται από ένα ελατήριο το οποίο µπορεί να τεντωθεί όσο θέλουµε και να αποκτήσει µήκος αρκετών µέτρων, οπότε και µε την χρήση ενός antenna tuner µπορούµε να την συντονίσουµε στην συχνότητα που επιθυµούµε. Μια άλλη λύση που µπορούµε να εφαρµόσουµε είναι και αυτή που προτείνει ο Monty Northrup N5ESE, η οποία αναφέρεται σε µια κεραία που µπορεί να µεταφερθεί µέσα σε ένα ντοσιέ µεγέθους Α4 (Εικόνα 9). Η κεραία αυτή στην ουσία είναι ένα δίπολο όπου τα δύο άκρα του αποτελούνται από σύρµα τσακισµένο σε µορφή zig-zag µήκους 3,5 m το καθένα, απέχοντας το ένα από το άλλο µια απόσταση γύρω στα 2,5 cm και έχοντας ένα συνολικό µήκος γύρω στα 35,5 cm H (Εικόνα 10), µας δείχνει τις κατασκευαστικές λεπτοµέρειες της κεραίας αυτής. Το µεγαλύτερο όµως πρόβληµα το αντιµετωπίζουν, ακόµη και αν διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο, όσοι έχουν µόνιµα έναν κακό και εριστικό γείτονα που πιστεύει ότι φταίει η δικιά µας η κεραία ακόµη και αν δεν του λειτουργεί το σίδερο του σιδερώµατος. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει το «καµουφλάζ» της κεραίας να είναι τέλειο, ώστε να µην µπορεί κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξη της. Μια πρώτη λύση για την περίπτωση αυτή είναι να χρησιµοποιήσουµε έναν µεταλλικό ιστό, όσο υψηλότερο γίνεται, στο πάνω µέρος του οποίου τοποθετούµε µια κεραία TV, χωρίς να την συνδέσουµε φυσικά. Η κεραία TV παίζει τον ρόλο µιας χωρητικότητας που «προστίθεται» στο µήκος της κεραίας (5-9 report, τεύχος 71) και την µετατρέπει σε µια κάθετη κεραία µε χωρητικότητα top hat, όπως άλλωστε φαίνεται και από την (Εικόνα 11). Εννοείται ότι στην βάση της θα πρέπει να φροντίσουµε να έχει πολύ καλή µόνωση από την γη, ώστε µε την προσθήκη όσον το δυνατόν περισσοτέρων radials, που θα συνδέσουµε στην βάση της, αλλά και µε την βοήθεια ενός antenna tuner να συντονίζει στις συχνότητες που επιθυµούµε. Επίσης θα µπορούσαµε να εκµεταλλευτούµε και τις αντηρίδες της, που θα πρέπει να τοποθετηθούν µέσω µονωτήρων, ώστε να δηµιουργήσουµε και άλλα sloper dipoles (5-9 report, τεύχος 61). Πολλοί ραδιοερασιτέχνες εκµεταλλεύονται τον ιστό µιας σηµαίας για να κατασκευάσουν µια vertical κεραία που θα είναι αόρατη στα µάτια των γειτόνων. Ο ιστός αυτός µπορεί να είναι µεταλλικός, οπότε στην ουσία θα έχουµε µια κατασκευή παρόµοια µε την προηγούµενη ή να αποτελείται από µια σωλήνα από PVC ή fiberglass και να τοποθετήσουµε στο εσωτερικό της ένα χοντρό σύρµα που θα παίζει τον ρόλο της κεραίας (Εικόνα 12). Το πρόβληµα βέβαια γίνεται ακόµη µεγαλύτερο αν κάποιος µένει σε συγκρότηµα κατοικιών που έχει πολλούς κοινόχρηστους χώρους, ή ακόµη και σε camping.

15 Μια πρώτη λύση που µπορούµε να εφαρµόσουµε στην περίπτωση αυτή είναι η χρήση µιας µαγνητικής λούπας τοποθετηµένης στο εσωτερικό ενός πλαστικού τραπεζιού (Εικόνες 13Α και 13Β) και επειδή η λούπα αυτή είναι τοποθετηµένη οριζόντια, θα εκπέµπει προς όλες τις κατευθύνσεις. Σελίδα 15 Μια άλλη λύση είναι και η χρήση µιας µεγάλης οµπρέλας (Εικόνα 14), αρκεί όλα της τα εξαρτήµατα να είναι µεταλλικά, όπως ο σκελετός και το κάθετο στήριγµά της. Η οµπρέλα αυτή θα πρέπει να φροντίσουµε να είναι µονωµένη στην βάση της από την γη. Στην περίπτωση βέβαια αυτή θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε όσον το δυνατόν περισσότερα radials µπορούµε, τα οποία θα τα απλώσουµε κρύβοντάς τα στο γκαζόν. Η οµπρέλα µαζί µε τα radials λειτουργεί σαν µια κάθετη κεραία µε χωρητικότητα top hat. Θα µπορούσε ακόµη κάποιος να εκµεταλλευτεί και την επινόηση του Daniel Tam KE6FRY (Εικόνα 15), µε την βοήθεια της οποίας θα µπορούσατε να φτιάξετε ένα σιντριβάνι χρησιµοποιώντας θαλασσινό νερό (για αγωγιµότητα), προκειµένου να φτιάξετε µια κεραία VHF (Εικόνα 16). Οι λύσεις που µπορείτε να σκεφθείτε είναι πάρα πολλές, γι αυτό και εµείς, µε την παρουσίαση αυτή προσπαθήσαµε να παρουσιάσουµε µια γενική εικόνα των µεθόδων που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ώστε να κρύψουµε κατάλληλα µια κεραία. Ο καθένας ανάλογα µε την περίπτωση που αντιµετωπίζει θα µπορέσει, εκµεταλλευόµενος την εµπειρία του αλλά και τις γνώσεις περί κεραιών που έχει αποκτήσει από τις προηγούµενες παρουσιάσεις στο 5-9 report, να δηµιουργήσει την δική του κεραία, αρκεί φυσικά να έχει στο µυαλό του µια βασική αρχή : Κάθε µεταλλική επιφάνεια µπορεί να την κάνουµε να ακτινοβολεί, από εµάς εξαρτάται αυτό. Περισσότερα όµως περί κεραιών στο επόµενο τεύχος του 5-9 report. Μέχρι τότε, Πολλά 73. Ντίνος - SV1GK

16 Σελίδα 16 Πρόβλεψις ιαδώσεως από το Κεντρικόν Αιγαίον. Γράφει ο SV1CU/SV8 Παναγιώτης Μαργαρίτης Αφορά την χρήση κεραίας Καθέτου, µε γίηνον επίπεδον εις τα 3 µέτρα. Εγκάρσια τοµή κατανοµής ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. EZNEC Pro /2 Μέγιστη ισχύς ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας εις τις 22⁰ Εύρος δέσµης 34,5⁰, - 3 db εις τις 8,1⁰ και 42,6⁰ Συχνότητα 14 ΜΚ Απολαβή 0.43 db ως προς ισοτροπική κεραία Έδαφος βραχώδες Τα διαγράµµατα για τις υπόλοιπες συχνότητες µας δίδουν τα ακόλουθα δεδοµένα µε την ίδια σειρά ως τα ανωτέρω,µε την κεραία συντονισµένη στην αναφερόµενη συχνότητα. Η απολαβή όπως φαίνεται είναι αµελητέα για όλες τις περιπτώσεις. Η ακτινοβολούµενη ισχύς είναι 100 βατ. Τα -3db δηλώνουν ότι η ισχύς εις τα δύο σηµεία αντιστοιχούντα ως ανωτέρω στις 8,1⁰ και 42,6⁰ του διαγράµµατος είναι 50 βατ. 12⁰/ εύρος 18⁰ και 5⁰ µε 23⁰ εις τα -3db/1.85ΜΚ/1,32db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19,1⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/3,6ΜΚ/1.7db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19.3⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/7ΜΚ/2.14db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/10.1ΜΚ/2.32db ισοτρ. 19⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα-3db/18.1μκ/2.5db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/21.1ΜΚ/2.54db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/24.9ΜΚ/2.57db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5 εις τα -3db/28.5ΜΚ/2.59db ισοτρ. Οι επτά πίνακες δίδουν τις καµπύλες µέγιστης χρησιµοποιήσιµης συχνότητας. ερυθρή, την επίσης µέγιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα του στρώµατος Ε κίτρινη, την βέλτιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα πράσινη και την γωνίαν ακτινοβολίας µωβ της κεραίας για την οποίαν έχουµε την ισχύ των 100βατ. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την διεθνήν ώραν. Ο αριστερός κάθετος άξονας την συχνότητα και ο δεξιός άξονας την γωνίαν εις µοίρες.εις την επικεφαλίδα αναφέρεται το στίγµα της Μυκόνου και τα στίγµατα των σταθµών µε την απόσταση µεταξύ των δύο σηµείων. εκέµβριος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011

17 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: 4U1UN Σελίδα 17 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: OA4B

18 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: ZS6DN Σελίδα 18 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: VK6RBP

19 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: JA2IGY Σελίδα 19 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: W6WX

20 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: LU4AA Σελίδα 20 Καλή Χρονιά 2011

21 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 21 Greek Islands On The Air GIOTA award programme. GIOTA 10 HELLENIC ISLANDS Απαιτούνται 10 επιβεβαιωµένες επαφές από 10 Ελληνικά νησιά και τουλάχιστον από ένα από: Βόρειο Αιγαίο. Νότιο Αιγαίο. Θάλασσα ωδεκανήσου. Κρητικό Πέλαγος. Ιόνιο Πέλαγος. GIOTA POSEIDON AWARD - 30 HELLENIC ISLANDS Απαιτούνται 30 επιβεβαιωµένες επαφές από 30 Ελληνικά νησιά και τουλάχιστον από ένα από: Βόρειο Αιγαίο. Νότιο Αιγαίο. Θάλασσα ωδεκανήσου. Κρητικό Πέλαγος. Ιόνιο Πέλαγος. Περισσότερες πληροφορίες:

22 Σελίδα 22 Greek Islands On The Air GIOTA award programme. DXpeditioners GIOTA DXpeditioners Award 3 GREEK ISLANDS Απαιτείτε η ενεργοποίηση 3 νησιών σε οποιοδήποτε Ελληνικό Πέλαγος. GIOTA DXpeditioners «ODYSSEY» Award 6 GREEK ISLANDS Απαιτείτε η ενεργοποίηση 6 νησιών σε οποιοδήποτε Ελληνικό Πέλαγος. Περισσότερες πληροφορίες:

23 5-99 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Page 23 Αν έχετε στην περιοχή σας συναδέλφους χωρίς πρόσβαση στο ιαδίκτυο τυπώστε το "5-9 Report" και δώστε τους.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK WINDOM ANTENNA Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK ΙΣΤΟΡΙΑ Η κεραία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1929 στο περιοδικό QST. Συγγραφέας του άρθρου ήταν ένας ερασιτέχνης από το Reynoldsburg

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ. ΑΠΛΟ ΔΙΠΟΛΟ λ/2

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ. ΑΠΛΟ ΔΙΠΟΛΟ λ/2 ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK Στα προηγούμενα γνωρίσαμε τον τρόπο λειτουργίας της κεραίας, της γραμμής μεταφοράς, καθώς και τους τρόπους προσαρμογής των. Προσπαθήσαμε αυτό το αρκετά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Ντίνος Νομικός-SV1GK

Γράφει ο Ντίνος Νομικός-SV1GK Γράφει ο Ντίνος Νομικός-SV1GK Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η πρώτη χρήση του trap, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απλό κύκλωμα Thomson (L-C), εμφανίστηκε στις Η.Π.Α. το 1938 και επινοήθηκε από τον H. K. Morgan, o οποίος

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΡΑΙΑ SWISS QUAD ΤΟΥ HB9CV

Η ΚΕΡΑΙΑ SWISS QUAD ΤΟΥ HB9CV Γράφει ο Ντίνος Νομικός-SV1GK Η ΚΕΡΑΙΑ SWISS QUAD ΤΟΥ HB9CV Για τον Rudolf Baumgartner HB9CV αναφερθήκαμε επισταμένως σε προηγούμενο άρθρο, όπου και μελετήσαμε την κεραία του, που ήταν μια παραλλαγή της

Διαβάστε περισσότερα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι τα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι τα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6o ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1. Τι ονομάζεται προσαρμογή και πώς επιτυγχάνεται στην περίπτωση των γραμμών μεταφοράς; Προσαρμογή ονομάζεται η εξασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν τη μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκατασκευή μονοσωλήνιου ιστού 2'' και όχι μόνο.

Ιδιοκατασκευή μονοσωλήνιου ιστού 2'' και όχι μόνο. Ιδιοκατασκευή μονοσωλήνιου ιστού 2'' και όχι μόνο. Κατασκευή από τους : senius (#10636), nasos765 (#9664), djbill (#10787). Για την κάτωθι κατασκευή ιστού χρειάστηκαν τα παρακάτω υλικά : Τούμπο νεροσωλήνας

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Μιχάλης Λάµπρου Νίκος Κ. Σπανουδάκης Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Αν όπου είναι κάποιος συγκεκριµένος αριθµός, τότε ο αριθµός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η κεραία αυτή καθιερώθηκε με την ονομασία G5RV από το call sign του ραδιοερασιτέχνη που πρώτος την μελέτησε, σχεδίασε και κατασκεύασε, του Robert Louis Varney. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 134 Γενάρης 2013

Τεύχος 134 Γενάρης 2013 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 134 Γενάρης 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SX100SKG... Maria Maluca. Κρυσταλλοι... ιάδοση... Βραβεία... Εκλογές Ε.Ρ.... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τά θέματα: Σελ. 1 Loop Antennas Σελ. 5 Magnetic Loop Σελ. 10 Matching Σελ. 11 Multiband Magnetic Loops

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τά θέματα: Σελ. 1 Loop Antennas Σελ. 5 Magnetic Loop Σελ. 10 Matching Σελ. 11 Multiband Magnetic Loops Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τά θέματα: Σελ. 1 Loop Antennas Σελ. 5 Magnetic Loop Σελ. 10 Matching Σελ. 11 Multiband Magnetic Loops LOOP ANTENNAS Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK Η κεραία τύπου loop, γνωστή

Διαβάστε περισσότερα

2 Φλεβάρη 2013. Τεύχος 133 εκέµβριος 2012. http://www.triathlon-dx-contest.gr. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου

2 Φλεβάρη 2013. Τεύχος 133 εκέµβριος 2012. http://www.triathlon-dx-contest.gr. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 133 εκέµβριος 2012 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Τρίαθλον... Στατική µελέτη... COWEBB. Awards... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5 «5--9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση.

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010 SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Γράφει ο SV8CYR Αλέξανδρος Καρπαθίου sv8cyr@mycosmos.gr Το

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΕΜΠΕ ΗΣΗ;

ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΕΜΠΕ ΗΣΗ; ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΕΜΠΕ ΗΣΗ; Γράφει ο Ντίνος Νοµικός SV1GK Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Ένα από τα σηµαντικότερα µεγέθη που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την µελέτη µιας κεραίας είναι και η σύνθετη αντίσταση που

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ "8 ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ 8 ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "8 ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "8" ΝΗΣΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΑΥΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8020 ΦΑΣΣΑ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8040 ΓΡΗΑ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8050 ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕΦ 8060 ΔΥΣΒΑΤΟ ΤΗΝΟΥ ΑΕΦ 8110 ΛΙΒΑΔΑ ΤΗΝΟΥ ΑΕΦ 8140 ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Amerikanies..!!! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY...

Amerikanies..!!! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY... Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 101ο Aπρίλιος 2010 Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY... Δενδροφύτευση... Corner antenna... Πρόσκληση... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Τεύχος 97ο ο εκέµβριος 2009. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου BEVERAGE. ιάδοση... Contests. GIOTA awards...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Τεύχος 97ο ο εκέµβριος 2009. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου BEVERAGE. ιάδοση... Contests. GIOTA awards... Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 97ο ο εκέµβριος 2009 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: BEVERAGE. ιάδοση... Pile-Up... Contests GIOTA awards... Log Periodic......Absolut mobile ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σελίδα 1 από 13. , παρουσιάζονται πλεονεκτήµατα όπως:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σελίδα 1 από 13. , παρουσιάζονται πλεονεκτήµατα όπως: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σελίδα 1 από 13 ΦΥΛΛΑ ΙΟ 17 ο 1 η : Προσαρµογή ονοµάζουµε την εξασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν τη µεταφορά της µέγιστης δυνατής ισχύος από µια πηγή σ ένα φορτίο. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 655 1772 (+30)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τα βασικά χαρακτηριστικά των δορυφορικών κεραιών Τους σηµαντικότερους τύπους κεραιών που χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ Η Collection Ifigenia, προσφέρει συσκευασίες αυθεντικών Ελληνικών Γραμματοσήμων, σε πέντε τύπους: 1. Καρτέλα με Θεματικά Γραμματόσημα. Συσκευασία των 10 15 διαφορετικών γραμματοσήμων

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 655 1772 (+30)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 70 70ο ο Σεπτέµβριος 2007 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: ιάδοση... Σεπτέµβριος 2007 G.I.O.T.A Field Day 2007... Ηµαθία...παρών... Hamfest Λάρισας...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ για το EUSO 014 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΦΥΣΙΚΗ 1... Μαθητές: Σχολείο ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Εισαγωγή Επισηµάνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18

6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18 6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18 Για κάθε κεραία υπάρχουν μια σειρά από μεγέθη που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της και την καταλληλότητά της για κάθε περίπτωση χρήσης. 2 / 18 Η ιδιοσυχνότητα fo Η ιδιοσυχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1,β ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1,β ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1,β ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΚΟΠΟΙ η εξάσκηση στην παρατήρηση και περιγραφή φαινοµένων, όπως το φαινόµενο της συµβολής των κυµάτων η παρατήρηση των αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα 3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα Υλικά που χρειαζόµαστε δύο χαρτόκουτες, µία εξωτερική µεγαλύτερη και µία εσωτερική µικρότερη, µε βάση τουλάχιστον 38 38 εκ. ένα φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1 ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 4 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ, ΚΑΘΕΤΟΤΗΤΑ, ΥΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φέρτε την κεντρική εγκατάσταση στα µέτρα σας

Φέρτε την κεντρική εγκατάσταση στα µέτρα σας H συµβουλή του µήνα Η επιλογή ποιοτικών υλικών, ειδικότερα σε πιο δύσκολες εγκαταστάσεις, είναι µονόδροµος Αξίζει να επενδύσετε σε κάτι, που σίγουρα θα θέλετε να κρατήσει και κυρίως να λειτουργήσει σωστά

Διαβάστε περισσότερα

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ Ασκ. 5 (σελ 354) Το πλάτος του μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος ειναι 5.4 * 10 7 Τ. Υπολογίστε το πλάτος του ηλεκτρικού πεδίου, αν το κύμα διαδίδεται (a) στο κενό και (b) σε ένα μέσο στο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο µάθηµα «Ευέλικτα Συστήµατα Μεταφοράς» του 7 ου εξαµήνου

Ασκήσεις στο µάθηµα «Ευέλικτα Συστήµατα Μεταφοράς» του 7 ου εξαµήνου EΘΝΙΚΟ MΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΏΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Αναπλ. Καθηγητής Γ. Κορρές Άσκηση 1 Ασκήσεις στο µάθηµα «Ευέλικτα Συστήµατα Μεταφοράς» του 7

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΣ ΙΑΚΟΠΤΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Απεικόνιση των εξαρτηµάτων απλός διακόπτης ASKLKDKLAJ Α Παγιάτης ΑΣ Α;Α;ΕΩ

ΑΠΛΟΣ ΙΑΚΟΠΤΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Απεικόνιση των εξαρτηµάτων απλός διακόπτης ASKLKDKLAJ Α Παγιάτης ΑΣ Α;Α;ΕΩ 1. Mετακινείστε ανάλογα τον τροχό κύλισης, που διαθέτει το ποντίκι του Η/Υ, καθορίζοντας την ροή της παρουσίασης σύµφωνα µε τις επιλογές σας. 2. Παρατηρείστε προσεκτικά την παρουσίαση έτσι ώστε να είστε

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx Διαγράμματα Στα περισσότερα από τα Φύλλα Εργασίας που εργαστήκατε και συμπληρώσατε, είχατε να σχεδιάσετε και ένα διάγραμμα. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με αυτό το αντικείμενο και να σας φάνηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 104ο ο Ιούλιος 2010

Τεύχος 104ο ο Ιούλιος 2010 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 104ο ο Ιούλιος 2010 Καλές Διακοπές Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: Aegean Logs... J 4 1 P. Aegean 2010.. S X 4 M E... SV2AOK... SZ2PRO... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

20 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

20 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 0 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 19 Μαρτίου, 006 Ώρα: 10:30-13:30 Θέµα 1 0 (µονάδες 10) α ) Το βέλος δέχεται σταθερή επιτάχυνση για όλη τη διάρκεια της κίνησης (

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΟΣ FOURIER ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΟΣ FOURIER ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΧΟΛΗ Ν. ΟΚΙΜΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΙΙ Σ.Α.Ε. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΟΣ FOURIER ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 3 ) Αρχικό σήµα ( ) Στο παρακάτω σχήµα φαίνεται ένα περιοδικό σήµα ( ), το οποίο έχει ληφθεί από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΗ Η/Μ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική;

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; ράφει το σχολικό βιβλίο: Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; Μια πρώτη ένσταση θα µπορούσε να διατυπωθεί, για την απουσία της δυναµικής ενέργειας από τον παραπάνω ορισµό. ιατί να µην

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά.

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 53 ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. 5. Άσκηση 5 5.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 2 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟE- ΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 1. Ενηµέρωση. 2. Εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου. 3. Κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ν. Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντια βολή Ταυτόχρονη κίνηση δύο σωµάτων Άσκηση στην οριζόντια βολή. υ r Τ. υ ο. 1s 2s 4s (20, 5) (20, 10) (20, 15)

Οριζόντια βολή Ταυτόχρονη κίνηση δύο σωµάτων Άσκηση στην οριζόντια βολή. υ r Τ. υ ο. 1s 2s 4s (20, 5) (20, 10) (20, 15) . 1.1.1. Ταυτόχρονη κίνηση δύο σωµάτων. Από ένα σηµείο Ο που βρίσκεται σε ύψος h=80m από το, εκτοξεύεται οριζόντια ένα σώµα Α, µε αρχική ταχύτητα υ 0 =0m/s, ενώ ταυτόχρονα αφήνεται να πέσει (από το Ο)

Διαβάστε περισσότερα

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2 3 ο ΓΕΛ ΧΑΝΑΝ ΡΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: Α Λυκείου 17/5/2011 Ονοµατεπώνυµο: ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις από 1 έως 3 επιλέξτε το γράµµα µε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Τι ξέρουμε Έχουμε μελετήσει ένα στοιχειώδες (l

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ G.I.O.T.A AWARDS

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ G.I.O.T.A AWARDS ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ G.I.O.T.A AWARDS SV8FMY/qrp/p 7 ος 2008 FOURNI Island GIOTA SAS- 004 THIMENA Island GIOTA SAS -003 Γράφει ο Ηλίας Κατσαφάδος SV8FMY Όλα άρχισαν όταν ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος ραδιοερασιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

m (gr) 100 200 300 400 500 600 700 l (cm) 59.1 62.4 65.2 69.3 71.2 74.1 77.2

m (gr) 100 200 300 400 500 600 700 l (cm) 59.1 62.4 65.2 69.3 71.2 74.1 77.2 ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Η εργασία αυτή απευθύνεται σε όλους όσους επιθυµούν να ϐελτιώσουν την ϐαθµολογία τους. Βασικό στοιχείο της εργασίας είναι οι γραφικές παραστάσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΟΔΙΩΝ ACES Η & ACES G2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΟΔΙΩΝ ACES Η & ACES G2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΟΔΙΩΝ ACES Η & ACES G2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ηλεκτρονικό ανόδιο ACES Η και ACES G2-1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι οδηγίες χρήσης αφορούν το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου

1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου 1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου Τα µηχανολογικά σχέδια, ανάλογα µε τον τρόπο σχεδίασης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες: Σκαριφήµατα Κανονικά µηχανολογικά σχέδια Προοπτικά σχέδια Σχηµατικές παραστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ - Τοπικός διαγωνισμός για Euso 016 -Σάββατο 1/1/01 ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΣΥΡΟΥ για το EUSO 016 ΦΥΣΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ στη ΦΥΣΙΚΗ 1... Μαθητές: Ομάδα - ΓΕΛ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match 1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match Το σύστημα Gamma Match, μας επιιτρέπει να συντονίσουμε ένα δίπολο έτσι ώστε να έχει 1:1 στάσιμα (SWR). Το μόνο δύσκολο, είναι να βρούμε τη σωστή θέση του. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση;

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Ξεκινώντας θα ήθελα να θυµίσω κάποια στοιχεία που σχετίζονται µε τον ορισµό της συχνότητας σε ένα περιοδικό φαινόµενο, άρα και στην ΑΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα

4 η Εργαστηριακή Άσκηση

4 η Εργαστηριακή Άσκηση 4 η Εργαστηριακή Άσκηση Βρόχος υστέρησης σιδηροµαγνητικών υλικών Θεωρητικό µέρος Τα περισσότερα δείγµατα του σιδήρου ή οποιουδήποτε σιδηροµαγνητικού υλικού που δεν έχουν βρεθεί ποτέ µέσα σε µαγνητικά πεδία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ LASER

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ LASER ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΚΟΠΟΙ H εξάσκηση στην παρατήρηση και περιγραφή φαινοµένων, όπως το φαινόµενο της συµβολής των κυµάτων H παρατήρηση των αποτελεσµάτων της διάδοσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟ είναι η προσπίπτουσα ακτίνα. Ο είναι η διαθλωµένη ακτίνα. ΟΚ είναι η κάθετη στο σηµείο πρόσπτωσης. α : είναι η γωνία πρόσπτωσης δ : είναι η γωνία

ΑΟ είναι η προσπίπτουσα ακτίνα. Ο είναι η διαθλωµένη ακτίνα. ΟΚ είναι η κάθετη στο σηµείο πρόσπτωσης. α : είναι η γωνία πρόσπτωσης δ : είναι η γωνία 1 2 Ανάκλασης Νόµος Ανάκλασης Ακτίνα πρόσπτωσης Κάθετη Ακτίνα ανάκλασης Νόµος Ανάκλασης: η γωνία πρόσπτωσης (α) ισούται µε τη γωνία ανάκλασης (β) α = β α β Επίπεδο κάτοπτρο ε α β α: Γωνίαπρόσπτωσης β:γωνίαανάκλασης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθηµα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ηµεροµηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 5 Ιουνίου 2006 11.00

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ: ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ Ένας ηλιακός φούρνος που µπορεί να κατασκευαστεί εύκολα από δύο χαρτοκιβώτια ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ: ύο χαρτοκιβώτια. Προτείνουµε να χρησιµοποιήσετε ένα εσωτερικό κουτί που να είναι τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Εισαγωγή Στο προηγούµενο φύλλο εργασίας, το λαµπάκι το κρατούσες µε το χέρι σου για να το συνδέσεις µε τα καλώδια και την µπαταρία. Στο σπίτι µας όµως όλες οι λάµπες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ 1. α εξηγήσετε τι είναι ο μαγνήτης. 2. α αναφέρετε τρεις βασικές ιδιότητες των μαγνητών. 3. Πόσους πόλους έχει ένας μαγνήτης και πώς ονομάζονται; 4. Τι θα συμβεί αν κόψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΕΠΩΗ 1. Ευθύγραμμος αγωγός μήκους L = 1 m κινείται με σταθερή ταχύτητα υ = 2 m/s μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β = 0,8 Τ. Η κίνηση γίνεται έτσι ώστε η ταχύτητα του αγωγού να σχηματίζει γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Επίπεδο στο Modellus

Βασικό Επίπεδο στο Modellus Βασικό Επίπεδο στο Modellus Το λογισµικό Modellus επιτρέπει στον χρήστη να οικοδοµήσει µαθηµατικά µοντέλα και να τα εξερευνήσει µε προσοµοιώσεις, γραφήµατα, πίνακες τιµών. Ο χρήστης πρέπει να γράψει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ.Π. Γ Λυκείου / Το Φως 1. Η υπεριώδης ακτινοβολία : a) δεν προκαλεί αμαύρωση της φωτογραφικής πλάκας. b) είναι ορατή. c) χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων. d) έχει μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3 ΜΑΪOY 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2007 Επίπεδο: 4 (για µαθητές της Γ' τάξης Γυµνασίου και Α' τάξης Λυκείου)

Θέµατα Καγκουρό 2007 Επίπεδο: 4 (για µαθητές της Γ' τάξης Γυµνασίου και Α' τάξης Λυκείου) Kangourou Sans Frontières αγκουρό Ελλάς Επώνυµο:... Όνοµα:... Όνοµα πατέρα:... e-mail:... ιεύθυνση:... Τηλέφωνο:... Εξεταστικό έντρο:... Σχολείο προέλευσης:... Τάξη:... Θέµατα αγκουρό 007 Επίπεδο: 4 (για

Διαβάστε περισσότερα

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα.

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Δεν είναι πάντα εφικτό να το προγραμματίζουμε κατά προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΜΠΟΥ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ 1431 ΑΜ. μάρτιος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΜΠΟΥ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ 1431 ΑΜ. μάρτιος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΜΠΟΥ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ 1431 ΑΜ μάρτιος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ OSCILLATOR BYFFER SCHEMATIC (EF89 6V6GT 807 tubes) 1 FINAL R.F AMPLIFIER 400 WATT MAX 813 TUBE

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 04-05 ΠΟΡΕΙΑ ΑΚΤΙΝΑΣ. Β. Στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροµαγνητισµός 2

Ηλεκτροµαγνητισµός 2 Ηλεκτροµαγνητισµός. 1) Για το µεγάλου µήκους αγωγό του σχήµατος να σχεδιάστε, µια µαγνητική γραµµή που να διέρχεται από το σηµείο Α καθώς και την ένταση του µαγνητικού πεδίου στο σηµείο Γ. Τα σηµεία Α

Διαβάστε περισσότερα

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 2 Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε την τοποθέτηση, τον έλεγχο και το χειρισμό διαφόρων ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Η κατασκευή που θα περιγράψουµε εδώ έγινε για να δείξει το πόσο εύκολο είναι και µε τη χρήση απλών και φτηνών υλικών, να κατασκευάσουµε έναν ηλεκτρικό κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 6 ης διάλεξης

Ασκήσεις μελέτης της 6 ης διάλεξης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2016 17 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 6 ης διάλεξης 6.1. (α) Το mini-score-3 παίζεται όπως το score-4,

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

Νόµος Hooke. Α Τρόπος. Πειραµατική διαδικασία :

Νόµος Hooke. Α Τρόπος. Πειραµατική διαδικασία : Νόµος Hooke Γνωστικοί στόχοι : 1) Να αντιληφθούν οι µαθητές την αναλογική σχέση της επιµήκυνσης και της δύναµης στις ελαστικές παραµορφώσεις. 2) Να κατασκευάσουν τη γραφική παράσταση της δύναµης συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χαλά η γλώσσα, χαλάει η σκέψη

Όταν χαλά η γλώσσα, χαλάει η σκέψη Όταν χαλά η γλώσσα, χαλάει η σκέψη (γ µέρος) Πριν από καιρό έγραφα σε κάποιο βιβλίο... «... Η ανησυχία µου, εκτός των άλλων, βρίσκεται και στο γεγονός ότι στο σχολικό βιβλίο και κατά συνέπεια στα εξωσχολικά

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάµαι, το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά Στα ψηλά τα βουνά να κοιµάµαι στο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Δυο ακίνητα σημειακά φορτία Q 1=10μC και Q 2=40μC απέχουν μεταξύ τους απόσταση r=3m.να βρείτε: A) το μέτρο της δύναμης που ασκεί το ένα φορτίο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Επαλήθευση βασικών σχέσεων του ηλεκτρομαγνητισμού

ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Επαλήθευση βασικών σχέσεων του ηλεκτρομαγνητισμού 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Επαλήθευση βασικών σχέσεων του ηλεκτρομαγνητισμού Α. ΣΤΟΧΟΙ Η εξοικείωση με τη δημιουργία μικρών βαρών από λεπτό σύρμα μετρώντας το μήκος του.

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιομετρία. Φωτομετρία

Ραδιομετρία. Φωτομετρία Ραδιομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης ΗΜ ακτινοβολίας σε διάφορα σώματα Φωτομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 12. Κεφάλαιο: Στατιστική

Μάθηµα 12. Κεφάλαιο: Στατιστική Μάθηµα 12 Κεφάλαιο: Στατιστική Θεµατικές Ενότητες: 1. Γραφικές Παραστάσεις Κατανοµής Συχνοτήτων Γραφικές παραστάσεις κατανοµής συχνοτήτων. Οι πίνακες κατανοµής συχνοτήτων παρουσιάζουν πλήρως και αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Λειτουργία δύο δεκτών από ένα καλώδιο σε ατοµική και κεντρική λήψη. Multiband Converter

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Λειτουργία δύο δεκτών από ένα καλώδιο σε ατοµική και κεντρική λήψη. Multiband Converter Multiband ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Converter Του Γιώργου Ζαζόπουλου Οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες µας αυξάνονται όσον αφορά την τεχνολογία. Απαιτούµε όλο και περισσότερες λύσεις σε µικροπροβλήµατα που εµφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις 135 Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 1. Κρίση; ποια κρίση; Μήπως την έχουμε εμείς; Ή μήπως κάποιοι άλλοι; Κάποια στιγμή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζοντας το βιβλίο του Θρασύβουλου εγώ εστιάζω στο εξής:

Διαβάζοντας το βιβλίο του Θρασύβουλου εγώ εστιάζω στο εξής: Φίλε Λάµπρο σε κάποια θα συµφωνήσω και σε κάποια θα διαφωνήσω. Θα συµφωνήσω ότι στις περιπτώσεις που αναφέρεις και οι τρεις κινήσεις έχουν τα χαρακτηριστικά της ευθύγραµµης οµαλά µεταβαλλόµενης κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα. και. Ορατό Φως

Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα. και. Ορατό Φως Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα και Ορατό Φως Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα Το σύνολο των ΗΜ κυµάτων αποτελεί το Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα Το ορατό φως Το ορατό φως Το ορατό φως αποτελεί ένα πολύ µικρό κοµµάτι του Ηλεκτροµαγνητικού

Διαβάστε περισσότερα