Χρόνια Πολλά Και ΚΑΛΑ. Τεύχος 109 εκέµβριος Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Stealth Antennas

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρόνια Πολλά Και ΚΑΛΑ. Τεύχος 109 εκέµβριος 2010. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Stealth Antennas"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 109 εκέµβριος 2010 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Stealth Antennas Φάροι... Συµµετοχή... ιάδοση... Awards ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) κάθε µήνα. Χρόνια Πολλά Και ΚΑΛΑ Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου SZ8S. Aegean Radioamateurs Association A.R.A. Po. Box 04 GR Samos HELLAS ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

3 Σελίδα 3 ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ 5-9 REPORT εκέµβριος 2001 εκέµβριος Χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνισµό! Αγαπητοί φίλοι και φίλες συνάδερφοι ραδιοερασιτέχνες και µη, σας εύχοµαι Χρόνια Πολλά µε υγεία, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισµένο 2011! Είθε η χρονιά που φεύγει σε λίγες µέρες να πάρει µαζί της ασχήµιες, µίση, προβλήµατα, στεναχώριες, και η νέα που έρχεται να µας φέρει αυτά που επιθυµεί ο καθένας µας σαν άτοµο µα και σαν κοινωνία γενικότερα Για την µικρή µας κοινωνία που λέγεται Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες εύχοµαι να µην ανοίξει καµία ένωση µέσα στο 2011, και να προσπαθήσουν οι κατακερµατισµένες οµάδες να αφουγκραστούν ότι δεν υπάρχει µέλλον στο ένας εδώ, ένας εκεί και πάει λέγοντας αλλά να προσπαθήσουµε να µονιάσουµε, να δούµε ποιο, ποια είναι τα συµφέροντα µας και να προσπαθήσουµε να τα διεκδικήσουµε από κοινού! εν µπορώ να δεχτώ να γίνεσαι ραδιοερασιτέχνης, επειδή αγαπάς τις ασύρµατες επικοινωνίες, και καθοδόν να έχεις διαφορετικά ζητούµενα και σκοπούς. Σίγουρα η προσέγγιση του στόχου µπορεί να γίνει από διαφορετικές κατευθύνσεις και πορείες µα το ζητούµενο δεν µπορεί παρά να είναι το ίδιο Η αγάπη για τον ραδιοερασιτεχνισµό και πως θα τον κάνουµε πιο ισχυρό µέσα σε µία εποχή που το σύρµα και η καλωδίωση µας έχουν πνίξει! Στα άρθρα που διαβάζουµε εδώ στο 5-9report µία οµάδα, διαφορετικών προσεγγίσεων, ατόµων προσπαθεί να ενηµερώσει, αφυπνίσει, µορφώσει, νουθετήσει όλους µας και να ταιριάξει το παζλ που στην ολοκλήρωση του η εικόνα που θα διαµορφωθεί δεν θα είναι άλλη από εκατοντάδες πρόσωπα ραδιοερασιτεχνών, εµείς οι ίδιοι ενωµένοι ο ένας δίπλα στον άλλον µε ένα χαµόγελο να!

4 Στο µενού που ακολουθεί έχουµε : Σελίδα 4 Συµµετοχή στο CQ WW SSB Contest 2010 Το να συµµετέχεις σε ένα παγκόσµιο διαγωνισµό προϋποθέτει ένα και µόνο ένα πράµα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! Εφόσον την εξασφαλίσεις τα πάντα όλα να συµβούν η επιτυχία θεωρείται εξασφαλισµένη Έτσι και η οµάδα J42WT αποτελούµενη από τους SV2CLJ Θωµά, SV2HXV Γιάννη, SV2HRT Παύλο, SV2HNZ Μπάµπη, SV2HQX Χρήστο, SW2HTI Ηλία, SW2HTJ Πάνο, IK0EFR Αντρέα και τον Παπαφούνη µαζεύτηκε στον Χορτιάτη (SV2FPU 2 nd qth) και τα έκανε όλα!

5 Σελίδα 5 Και operating, και συζητήσεις, και κατεδαφίσεις, και φωτογραφήσεις!!!!!! SV2HRT Παύλος και µέρος της παρέας στήνουν την R8!

6 Σελίδα 6 IK0EFR Αντρέας µαζί µε SW2HTJ Πάνο έκαναν εξαιρετική δουλειά!

7 Σελίδα 7 Θωµάς SV2CLJ & Αντρέας IK0EFR on duty! Τι κι αν ξηµερώνει σε λίγο το µάτι γαρίδα για κανένα new one! SV2HQX, SV2CLJ, SV2HRT, SV2HNZ και οι υπόλοιποι στο background!

8 Σελίδα 8 SV2HXV Γιάννης, πήρε το βάπτισµα του πυρός και, λέει, του άρεσε πολύ!

9 Σελίδα 9 Η διάδοση καλύτερη από προηγούµενα χρόνια µε ανοιχτά (επιτέλους) τα 15 µέτρα µα και πάλι τα 10 µέτρα σε µαύρο χάλι Στα 20 την ηµέρα και αργότερα στα 40 κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον Εύχοµαι και του χρόνου µε υγεία! Και ZL8X έχουµε Πολλοί έγραψαν ότι είναι η dxpedition της χρονιάς, άλλοι της δεκαετίας, ας πω κι εγώ δύο κουβέντες Όταν τους άκουγα ανατρίχιαζα και δεν αστειεύοµαι, ήταν αυτό που λέµε αναπάντεχο, εξαίρεση στον κανόνα, ασύλληπτο! Η αποστολή αποτελούµενη από Γερµανούς, έναν Πολωνό και την Βικτωρία SV2KBS έδωσε το DXCC Kermadec island (IOTA OC-039) επί 18 ηµέρες στον αέρα πραγµατοποιώντας επαφές µε 197 χώρες! Συγχαρητήρια για το επίτευγµα και πάντα τέτοια! Τελειώνοντας κάπου εδώ και µέχρι να ξανανταµώσουµε, δηλαδή σε έναν χρόνο Πολλά 73, 88 Παπαφούνης SV2FPU

10 Σελίδα 10 Τι τρέχει;;; Σύντοµα θα δούµε Σε µας τούς DXers πάντα τά φαρόσπιτα και οι φάροι ασκούν µια ιδιαίτερη γοητεία Πολλοί από µάς κυρίως από τους παλαιότερους, είµαστε και φιλοτελιστές. Ξέρουµε πόσο σπάνια είναι η έκδοση γραµµατοσήµων από τά ΕΛΤΑ µε θέµα τους Ελληνικούς φάρους. Έτσι η έκδοση ολόκληρης σειράς πέντε γραµµατοσήµων µε ισάριθµους φάρους ήταν ανέλπιστο δώρο για µας τους λοξούς! Η σειρά «ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» (LIGHTHOUSES OF GREECE) πού σταµάτησε να διατίθεται από τά ταχυδροµικά γραφεία στις αρχές του Φθινοπώρου 2010 την σχεδίασε ο Γήσης Παπαγεωργίου και περιελάµβανε 5 θέµατα. Α. Τον φάρο στην Στρογγύλη του Καστελόριζου πού πρωτολειτούργησε το GreekIOTA DKS-001 WLOTA 1485 Β. Τον φάρο στον Κόρακα της Πάρου πού πρωτολειτούργησε το GreekIOTA SAS-079 WLOTA Γ. Τον φάρο στον Τουρλίτη της Άνδρου πού πρωτολειτούργησε το GreekIOTA SAS-032 WLOTA Τον φάρο των Χανίων, ο οποίος σήµερα λειτουργεί απλά σαν ερυθρός φανός καί διατηρείτε ως µνηµείο. GreekIOTA KRS-005 WLOTA Θεωρείται ο παλαιότερος φάρος πού σώζεται µέχρι σήµερα όχι µόνο των Ελληνικών παραλίων αλλά ίσως και την Μεσογείου! Ε. Τον φάρο στην νησίδα Γάιδαρος ή Γράδο (αρχ. ιδύµη) πού βρίσκεται περίπου ½ µίλι από την είσοδο του λιµανιού της Σύρου. GreekIOTA SAS-029 WLOTA Σηµειώστε ότι ο συγκεκριµένος φάρος είναι το πρώτο δηµόσιο κτίριο της νεότερης Ελλάδος. Σχεδιάστηκε από τον «βασιλικό αρχιτέκτονα» του Όθωνα, Johann Erlacher και χτίστηκε το 1834 µαζί µε το Τελωνείο της Σύρου. Θεωρείτε ο Πρώτος Ελληνικός φάρος και σήµερα είναι εγκαταλειµµένος! Εκτός από τα γραµµατόσηµα εκδόθηκαν επίσης «Φάκελλοι Πρώτης Ηµέρας Κυκλοφορίας» πού είχαν επικολληµένη όλη την σειρά και σφραγισµένοι µε την αντίστοιχη σφραγίδα. Επίσης ο φάκελοι έφεραν ακουαρέλα φανού πετρελαίου στην αριστερή τους πλευρά. Πουλήθηκαν τεµάχια. «Λευκώµατα γραµµατοσήµων σειράς». Πουλήθηκαν 1500 τεµάχια.

11 Σελίδα 11 Οι 5 κλάσεις της σειράς «ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» πούλησαν γραµµατόσηµα. Άλλη µια παλαιότερη σειρά µε τέσσερις κλάσεις (θέµατα) µε την ίδια ονοµασία «ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» (LIGHTHOUSES OF GREECE), κυκλοφόρησε και σε «Φακέλους Πρώτης Ηµέρας Κυκλοφορίας» στις Η σειρά αυτή είχε ακόµη ένα ποιο ειδικό θέµα µε την παρουσίαση 4 πέτρινων φάρων. Α. Φάρος Ψυττάλειας GreekIOTA NAS-122 WLOTA 824 Β. Φάρος Σαπιέντζας GreekIOTA INS-011 WLOTA 1471 Γ. Φάρος Καστρί Οθονών GreekIOTA INS-045 WLOTA 842. Φάρος Ζούρβα Ύδρας GreekIOTA SAS de SV8CYV Βασίλης GreekIOTA manager (Οι φάκελοι και τά γραµµατόσηµα είναι από την προσωπική συλλογή του γράφοντος)

12 Σελίδα 12 STEALTH ANTENNAS Γράφει ο Ντίνος Νοµικός - SV1GK Όλοι γνωρίζουµε ότι η καρδιά της λειτουργίας ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθµού είναι η κεραία του. Οι τυχεροί λοιπόν που διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο µπορούν να τοποθετήσουν οποιοδήποτε είδος κεραίας επιθυµούν, ανάλογα φυσικά και µε τα οικονοµικά τους, αλλά και τις απαιτήσεις τους. Μια µεγάλη όµως µερίδα συναδέλφων, κυρίως αυτών που ζουν σε διαµερίσµατα στις µεγάλες πόλεις, έχουν το µειονέκτηµα να µην διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο που απαιτείται για να αναπτυχθεί σωστά µια ραδιοερασιτεχνική κεραία. Από την άλλη πλευρά πάλι δεν µπορούµε να παραβλέψουµε και τον κακό γείτονα, που είτε από άγνοια είτε από άλλη αιτία, δεν ανέχεται να βλέπει µια τέτοια µεταλλική κατασκευή στην ταράτσα µας. Σε αυτήν λοιπόν την αναφορά µας θα αναπτύξουµε µερικές µεθόδους που θα µας βοηθήσουν να «κρύψουµε» την κεραία µας από τα µάτια κακόβουλων γειτόνων. Αν έχουµε συρµάτινα δίπολα ή long wire θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε όσον το δυνατόν ψηλότερο σύρµα, ώστε να µην είναι εύκολα ορατό στο µάτι. Αν µάλιστα κάποιος διαθέτει ένα παλιό χάλκινο καλώδιο κεραίας, που να έχει σκουρύνει η επιφάνειά του από παλιές οξειδώσεις, ακόµη καλλίτερα. Επίσης οι ιστοί καλόν είναι να βαφτούν µε κάποιο ουδέτερο χρώµα ή ξεγελάστε τους γείτονές σας τοποθετώντας στην κορυφή τους µια παλιά κεραία τηλεοράσεως, ασύνδετη φυσικά, ώστε να δείχνουν σαν ιστοί κεραίας TV και όχι διπόλων. Μεγάλο πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι ραδιοερασιτέχνες που δεν διαθέτουν καθόλου ταράτσα.

13 Σελίδα 13 Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν τα κάγκελα του µπαλκονιού µας είναι µεταλλικά, τότε το πρόβληµα λύνεται µε την χρήση κεραίας mobile τοποθετηµένης στην κουπαστή του µπαλκονιού (Εικόνα 1). Μια τέτοια κεραία θα µπορούσατε να την κατασκευάσετε και µόνοι σας χρησιµοποιώντας ένα κατάλληλο πηνίο στην βάση της (Εικόνα 2). Εγώ προσωπικά χρησιµοποιούσα πέντε διαφορετικές mobile κεραίες συνδεδεµένες σε ένα σηµείο τους χρησιµοποιώντας µια ειδική στήριξη που είχε κατασκευάσει ο Θοδωρής SV1HK και ανάλογα µε την συχνότητα που εξέπεµπα συντόνιζε και η αντίστοιχη mobile κεραία µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Αν τώρα το µπαλκόνι µας δεν διαθέτει µεταλλικά κάγκελα, τότε µια λύση είναι η χρήση κεραίας τύπου µαγνητικής λούπας (5-9 report, τεύχη ) ή εφ όσον έχουµε σχετικά µεγάλο µπαλκόνι ή βεράντα, θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε ένα δίπολο σαν αυτό του Yves Berbeke - F6CYV (Εικόνα 3), υπολογισµένο για να λειτουργεί στα 40 µέτρα. Το σύρµα του διπόλου αυτού είναι χάλκινο µονόκλωνο, διαµέτρου 2 mm. Κάθε πηνίο του αποτελείται από 18 σπείρες σύρµατος διαµέτρου 2 mm, τυλιγµένες σε µια απόσταση η µια από την άλλη επίσης 2 mm και είναι τυλιγµένα σε τούµπο διαµέτρου 7,8 cm. Το δε καλώδιο τροφοδοσίας είναι κοινό καλώδιο τηλεοράσεως 75 Ωµ. Επίσης θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε και µια άλλη µορφή συνεπτυγµένου διπόλου, όπως αυτό της (Εικόνας 4), που επινόησε ο Bob I0QM και που µπορεί να λειτουργήσει στην µπάντα των 10 µέτρων. Μια άλλη λύση που µπορούµε να προτείνουµε είναι και η χρήση δύο ίδιων mobile κεραιών τοποθετηµένων αντικριστά, ώστε να σχηµατίζουν ένα δίπολο (Εικόνα 5) ή µια κεραία τύπου V (Εικόνα 6). Τέτοια κατασκευή πωλείται έτοιµη στο εµπόριο από την εταιρεία Buddipole, η οποία µάλιστα και διοργανώνει ειδικές Dxpedition όπου χρησιµοποιούνται αποκλειστικά µόνο κεραίες Buddipole. Μια άλλη µέθοδος, όπου µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε «αόρατη» κεραία στο µπαλκόνι µας, είναι να εκµεταλλευτούµε ακόµη και την τέντα. Μπορούµε λοιπόν να τοποθετήσουµε ένα σύρµα περιµετρικά στο πανί της τέντας που διαθέτουµε και το οποίο θα παίζει τον ρόλο της κεραίας (Εικόνα 7). Το σύρµα αυτό θα το στερεώσουµε ράβοντας το πάνω στο πανί της τέντας. Η σύνδεση της γραµµής τροφοδοσίας µε την κεραία αυτή γίνεται στα σηµεία Α και Β. Εννοείται βέβαια ότι η χρήση ενός antenna tuner είναι απαραίτητη. Πολύ µεγάλο πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι ραδιοερασιτέχνες που αναγκάζονται να ταξιδεύουν συχνά λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων ή στην περίπτωση που κάνουν διακοπές, και είναι υποχρεωµένοι να διαµένουν σε ξενοδοχείο.

14 Σελίδα 14 Εκεί, εκτός από τις λύσεις που ήδη αναφέραµε, µπορεί να χρησιµοποιηθεί και η κεραία CliffDweller II (Εικόνα 8). Η κεραία αυτή στην ουσία είναι ένα δίπολο όπου κάθε σκέλος του αποτελείται από ένα ελατήριο το οποίο µπορεί να τεντωθεί όσο θέλουµε και να αποκτήσει µήκος αρκετών µέτρων, οπότε και µε την χρήση ενός antenna tuner µπορούµε να την συντονίσουµε στην συχνότητα που επιθυµούµε. Μια άλλη λύση που µπορούµε να εφαρµόσουµε είναι και αυτή που προτείνει ο Monty Northrup N5ESE, η οποία αναφέρεται σε µια κεραία που µπορεί να µεταφερθεί µέσα σε ένα ντοσιέ µεγέθους Α4 (Εικόνα 9). Η κεραία αυτή στην ουσία είναι ένα δίπολο όπου τα δύο άκρα του αποτελούνται από σύρµα τσακισµένο σε µορφή zig-zag µήκους 3,5 m το καθένα, απέχοντας το ένα από το άλλο µια απόσταση γύρω στα 2,5 cm και έχοντας ένα συνολικό µήκος γύρω στα 35,5 cm H (Εικόνα 10), µας δείχνει τις κατασκευαστικές λεπτοµέρειες της κεραίας αυτής. Το µεγαλύτερο όµως πρόβληµα το αντιµετωπίζουν, ακόµη και αν διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο, όσοι έχουν µόνιµα έναν κακό και εριστικό γείτονα που πιστεύει ότι φταίει η δικιά µας η κεραία ακόµη και αν δεν του λειτουργεί το σίδερο του σιδερώµατος. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει το «καµουφλάζ» της κεραίας να είναι τέλειο, ώστε να µην µπορεί κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξη της. Μια πρώτη λύση για την περίπτωση αυτή είναι να χρησιµοποιήσουµε έναν µεταλλικό ιστό, όσο υψηλότερο γίνεται, στο πάνω µέρος του οποίου τοποθετούµε µια κεραία TV, χωρίς να την συνδέσουµε φυσικά. Η κεραία TV παίζει τον ρόλο µιας χωρητικότητας που «προστίθεται» στο µήκος της κεραίας (5-9 report, τεύχος 71) και την µετατρέπει σε µια κάθετη κεραία µε χωρητικότητα top hat, όπως άλλωστε φαίνεται και από την (Εικόνα 11). Εννοείται ότι στην βάση της θα πρέπει να φροντίσουµε να έχει πολύ καλή µόνωση από την γη, ώστε µε την προσθήκη όσον το δυνατόν περισσοτέρων radials, που θα συνδέσουµε στην βάση της, αλλά και µε την βοήθεια ενός antenna tuner να συντονίζει στις συχνότητες που επιθυµούµε. Επίσης θα µπορούσαµε να εκµεταλλευτούµε και τις αντηρίδες της, που θα πρέπει να τοποθετηθούν µέσω µονωτήρων, ώστε να δηµιουργήσουµε και άλλα sloper dipoles (5-9 report, τεύχος 61). Πολλοί ραδιοερασιτέχνες εκµεταλλεύονται τον ιστό µιας σηµαίας για να κατασκευάσουν µια vertical κεραία που θα είναι αόρατη στα µάτια των γειτόνων. Ο ιστός αυτός µπορεί να είναι µεταλλικός, οπότε στην ουσία θα έχουµε µια κατασκευή παρόµοια µε την προηγούµενη ή να αποτελείται από µια σωλήνα από PVC ή fiberglass και να τοποθετήσουµε στο εσωτερικό της ένα χοντρό σύρµα που θα παίζει τον ρόλο της κεραίας (Εικόνα 12). Το πρόβληµα βέβαια γίνεται ακόµη µεγαλύτερο αν κάποιος µένει σε συγκρότηµα κατοικιών που έχει πολλούς κοινόχρηστους χώρους, ή ακόµη και σε camping.

15 Μια πρώτη λύση που µπορούµε να εφαρµόσουµε στην περίπτωση αυτή είναι η χρήση µιας µαγνητικής λούπας τοποθετηµένης στο εσωτερικό ενός πλαστικού τραπεζιού (Εικόνες 13Α και 13Β) και επειδή η λούπα αυτή είναι τοποθετηµένη οριζόντια, θα εκπέµπει προς όλες τις κατευθύνσεις. Σελίδα 15 Μια άλλη λύση είναι και η χρήση µιας µεγάλης οµπρέλας (Εικόνα 14), αρκεί όλα της τα εξαρτήµατα να είναι µεταλλικά, όπως ο σκελετός και το κάθετο στήριγµά της. Η οµπρέλα αυτή θα πρέπει να φροντίσουµε να είναι µονωµένη στην βάση της από την γη. Στην περίπτωση βέβαια αυτή θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε όσον το δυνατόν περισσότερα radials µπορούµε, τα οποία θα τα απλώσουµε κρύβοντάς τα στο γκαζόν. Η οµπρέλα µαζί µε τα radials λειτουργεί σαν µια κάθετη κεραία µε χωρητικότητα top hat. Θα µπορούσε ακόµη κάποιος να εκµεταλλευτεί και την επινόηση του Daniel Tam KE6FRY (Εικόνα 15), µε την βοήθεια της οποίας θα µπορούσατε να φτιάξετε ένα σιντριβάνι χρησιµοποιώντας θαλασσινό νερό (για αγωγιµότητα), προκειµένου να φτιάξετε µια κεραία VHF (Εικόνα 16). Οι λύσεις που µπορείτε να σκεφθείτε είναι πάρα πολλές, γι αυτό και εµείς, µε την παρουσίαση αυτή προσπαθήσαµε να παρουσιάσουµε µια γενική εικόνα των µεθόδων που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ώστε να κρύψουµε κατάλληλα µια κεραία. Ο καθένας ανάλογα µε την περίπτωση που αντιµετωπίζει θα µπορέσει, εκµεταλλευόµενος την εµπειρία του αλλά και τις γνώσεις περί κεραιών που έχει αποκτήσει από τις προηγούµενες παρουσιάσεις στο 5-9 report, να δηµιουργήσει την δική του κεραία, αρκεί φυσικά να έχει στο µυαλό του µια βασική αρχή : Κάθε µεταλλική επιφάνεια µπορεί να την κάνουµε να ακτινοβολεί, από εµάς εξαρτάται αυτό. Περισσότερα όµως περί κεραιών στο επόµενο τεύχος του 5-9 report. Μέχρι τότε, Πολλά 73. Ντίνος - SV1GK

16 Σελίδα 16 Πρόβλεψις ιαδώσεως από το Κεντρικόν Αιγαίον. Γράφει ο SV1CU/SV8 Παναγιώτης Μαργαρίτης Αφορά την χρήση κεραίας Καθέτου, µε γίηνον επίπεδον εις τα 3 µέτρα. Εγκάρσια τοµή κατανοµής ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. EZNEC Pro /2 Μέγιστη ισχύς ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας εις τις 22⁰ Εύρος δέσµης 34,5⁰, - 3 db εις τις 8,1⁰ και 42,6⁰ Συχνότητα 14 ΜΚ Απολαβή 0.43 db ως προς ισοτροπική κεραία Έδαφος βραχώδες Τα διαγράµµατα για τις υπόλοιπες συχνότητες µας δίδουν τα ακόλουθα δεδοµένα µε την ίδια σειρά ως τα ανωτέρω,µε την κεραία συντονισµένη στην αναφερόµενη συχνότητα. Η απολαβή όπως φαίνεται είναι αµελητέα για όλες τις περιπτώσεις. Η ακτινοβολούµενη ισχύς είναι 100 βατ. Τα -3db δηλώνουν ότι η ισχύς εις τα δύο σηµεία αντιστοιχούντα ως ανωτέρω στις 8,1⁰ και 42,6⁰ του διαγράµµατος είναι 50 βατ. 12⁰/ εύρος 18⁰ και 5⁰ µε 23⁰ εις τα -3db/1.85ΜΚ/1,32db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19,1⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/3,6ΜΚ/1.7db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19.3⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/7ΜΚ/2.14db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/10.1ΜΚ/2.32db ισοτρ. 19⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα-3db/18.1μκ/2.5db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/21.1ΜΚ/2.54db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/24.9ΜΚ/2.57db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5 εις τα -3db/28.5ΜΚ/2.59db ισοτρ. Οι επτά πίνακες δίδουν τις καµπύλες µέγιστης χρησιµοποιήσιµης συχνότητας. ερυθρή, την επίσης µέγιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα του στρώµατος Ε κίτρινη, την βέλτιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα πράσινη και την γωνίαν ακτινοβολίας µωβ της κεραίας για την οποίαν έχουµε την ισχύ των 100βατ. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την διεθνήν ώραν. Ο αριστερός κάθετος άξονας την συχνότητα και ο δεξιός άξονας την γωνίαν εις µοίρες.εις την επικεφαλίδα αναφέρεται το στίγµα της Μυκόνου και τα στίγµατα των σταθµών µε την απόσταση µεταξύ των δύο σηµείων. εκέµβριος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011

17 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: 4U1UN Σελίδα 17 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: OA4B

18 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: ZS6DN Σελίδα 18 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: VK6RBP

19 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: JA2IGY Σελίδα 19 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: W6WX

20 Πρόβλεψη διαδόσεως από σηµείον του κεντρικού Αιγαίου πρός: LU4AA Σελίδα 20 Καλή Χρονιά 2011

21 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 21 Greek Islands On The Air GIOTA award programme. GIOTA 10 HELLENIC ISLANDS Απαιτούνται 10 επιβεβαιωµένες επαφές από 10 Ελληνικά νησιά και τουλάχιστον από ένα από: Βόρειο Αιγαίο. Νότιο Αιγαίο. Θάλασσα ωδεκανήσου. Κρητικό Πέλαγος. Ιόνιο Πέλαγος. GIOTA POSEIDON AWARD - 30 HELLENIC ISLANDS Απαιτούνται 30 επιβεβαιωµένες επαφές από 30 Ελληνικά νησιά και τουλάχιστον από ένα από: Βόρειο Αιγαίο. Νότιο Αιγαίο. Θάλασσα ωδεκανήσου. Κρητικό Πέλαγος. Ιόνιο Πέλαγος. Περισσότερες πληροφορίες:

22 Σελίδα 22 Greek Islands On The Air GIOTA award programme. DXpeditioners GIOTA DXpeditioners Award 3 GREEK ISLANDS Απαιτείτε η ενεργοποίηση 3 νησιών σε οποιοδήποτε Ελληνικό Πέλαγος. GIOTA DXpeditioners «ODYSSEY» Award 6 GREEK ISLANDS Απαιτείτε η ενεργοποίηση 6 νησιών σε οποιοδήποτε Ελληνικό Πέλαγος. Περισσότερες πληροφορίες:

23 5-99 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Page 23 Αν έχετε στην περιοχή σας συναδέλφους χωρίς πρόσβαση στο ιαδίκτυο τυπώστε το "5-9 Report" και δώστε τους.

Τεύχος 104ο ο Ιούλιος 2010

Τεύχος 104ο ο Ιούλιος 2010 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 104ο ο Ιούλιος 2010 Καλές Διακοπές Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: Aegean Logs... J 4 1 P. Aegean 2010.. S X 4 M E... SV2AOK... SZ2PRO... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 134 Γενάρης 2013

Τεύχος 134 Γενάρης 2013 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 134 Γενάρης 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SX100SKG... Maria Maluca. Κρυσταλλοι... ιάδοση... Βραβεία... Εκλογές Ε.Ρ.... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Amerikanies..!!! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY...

Amerikanies..!!! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY... Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 101ο Aπρίλιος 2010 Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY... Δενδροφύτευση... Corner antenna... Πρόσκληση... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 149 Απριλιος 2014

Τεύχος 149 Απριλιος 2014 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 149 Απριλιος 2014 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: ΨΑΡΑ 2014... Τα CB επιστρέφουν... SAT QSO... Vee beam... Rotator... Μαραθώνιος... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 136 Mάρτης 2013

Τεύχος 136 Mάρτης 2013 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 136 Mάρτης 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Μαιµού DX... CyberWar... Συναναστροφές... Ξαναγράφει!!!... 160m LOOP ιάδοση... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 143 Οκτωβριος 2013

Τεύχος 143 Οκτωβριος 2013 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 143 Οκτωβριος 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Autonomous... 136 KHz... SZ8S... Μυθολογία... Faraday... SX2IMA/p... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9»

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 118 Σεπτεµβρίος 2011

Τεύχος 118 Σεπτεµβρίος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 118 Σεπτεµβρίος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: J 4 5 K. Conical. έκτες... Ηµέρα Υπαίθρου.. SZ8S & J48S... Iστοί & πυλώνες.. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9»

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011

Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: MOXON... PSK Club. Καλωδιώσεις... ΤΗΛΕΘΡΑ... Πολώσεις... Awards... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 95ο ο Οκτωβριος 2009

Τεύχος 95ο ο Οκτωβριος 2009 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 95ο ο Οκτωβριος 2009 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: J 4 8 L H... AO-51 SAT... S X 5 A G... Κάθοδοι... OCF dipole... Σαµοθράκη on air... De SV2BWR...

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 117 Αυγουστος 2011

Τεύχος 117 Αυγουστος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 117 Αυγουστος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Αληθινά ψέµατσ... Ζωντανός-νεκρος. νεκρος. 1,2 GHz antenna.. Λάρισα 2011... SV1OE SK... Aegean DONE...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ AEGEAN CONTEST

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ AEGEAN CONTEST Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ AEGEAN CONTEST Γράφει ο SV1NK Μάκης Μανωλάτος One of Aegean DX group sv1nk@hotmail.com Αγαπητοί συνάδελφοι το AEGEAN VHF CONTEST είναι τό Ελληνικό 6m/VHF/UHF διαγωνισµός

Διαβάστε περισσότερα

Καλά Μπάνια!!! Τεύχος 80ο ο Ιούλιος 2008. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου

Καλά Μπάνια!!! Τεύχος 80ο ο Ιούλιος 2008. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 80ο ο Ιούλιος 2008 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: S Y 7 5 N W... Παπαφουνάκης ΙΙ... S Z 8 S QTH, κεραίες... ΙΟΤΑ listings... SV2DCD... Καλά Μπάνια!!!

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 52ο ο ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Ελληνικό SWL... Εκλειψη ηλίου... SSB de SV1AG... 17m Loop... Νέα της ΕΡΚΑ... SX7ML Expedition... Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 123 Φεβρουάριος 2012

Τεύχος 123 Φεβρουάριος 2012 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 123 Φεβρουάριος 2012 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: T 2 F D Antenna.. Να µαζευτούµε... BUD dipole... Αποπαγoποίηση.. ποίηση.. RF Connectors... IOTA Results...

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 56ο ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

Τεύχος 56ο ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2006 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 56ο ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2006 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: ΑθΩΣ β µέρος... J47DKT. Κίνηση ορυφόρων... Φάρος Πλάκας... J 4 5 M. S W 1 J C O... J 4 2 A V C... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

1 & 2 Ιουλίου 2006. Τεύχος 55ο ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2006. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση:

1 & 2 Ιουλίου 2006. Τεύχος 55ο ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2006. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 55ο ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SV2LAND. S X 7 M L. Ωριαία σήµατα... ΑΟ-51 για αρχή... Προσκλητήριο... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 156 Νοεµβρης 2014

Τεύχος 156 Νοεµβρης 2014 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 156 Νοεµβρης 2014 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: EME... ιαµορφώσεις... ΕΡΚΑ... SZ1A... Θάσος2014... Ραδιολέσχη Καστοριάς... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 83ο ο Οκτωβριος 2008

Τεύχος 83ο ο Οκτωβριος 2008 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 83ο ο Οκτωβριος 2008 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SY7ISDE... Η ΣΜΎΡΝΗ... HAMFEST... Απλός δέκτης... VK2ABQ... Στην Ολλανδία... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9»

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 57ο ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: E.V.P.. Γνωρίστε µας... Κύπρος... Aegean Group info... Ελληνικό Ελληνικό WAP site... S X 8 Byzantine...

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Τµήµα Πληροφορικής. Επιβλέπων καθηγητής: Βαφειάδης Αντώνιος

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Τµήµα Πληροφορικής. Επιβλέπων καθηγητής: Βαφειάδης Αντώνιος Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τµήµα Πληροφορικής Θέµα Εισήγησης Ασύρµατο Μητροπολιτικό ίκτυο Θεσσαλονίκης Κανούτας Ευάγγελος Επιβλέπων καθηγητής: Βαφειάδης Αντώνιος ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 Ευχαριστώ όλα τα µελή του TWMN

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 122 Ιανουάριος 2012

Τεύχος 122 Ιανουάριος 2012 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 122 Ιανουάριος 2012 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Connectors... 9 Γκολ... Αόρατες κεραίες... ΙΟΤΑ results... ιάδοση... S X 1 0 0... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 105 Άυγουστος 2010

Τεύχος 105 Άυγουστος 2010 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 105 Άυγουστος 2010 Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: J 4 8 S FIELD-DAY DAY 2010.. Παγκοσμια ημερα Τηλεπικοινωνιών.. DAYTON 2010... Νεο QRP... S X 2 I M

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 113 Aπρίλιος 2011

Τεύχος 113 Aπρίλιος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 113 Aπρίλιος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Υ. Ε. S.. Χωρίς SURPLUS... EME πρωτιές... 23cm Antennas... RX vs TX power... CP-6 επισκευή... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 110 Ιανουαριος 2011 2010

Τεύχος 110 Ιανουαριος 2011 2010 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 110 Ιανουαριος 2011 2010 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Ραδιοκύµατα... Νέα από τον Αθωνα... Κρητικές πρωτιές... Νέο ICOM... ιάδοση... ιαγωνισµοί... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Το πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό. SV2DCD 2m VHF BEACON ON THE AIR

Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Το πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό. SV2DCD 2m VHF BEACON ON THE AIR Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου 10-12 12-2005 2005 Τεύχος 49ο ο ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Χρόνια πολλά Το πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: DXCC list...

Διαβάστε περισσότερα

R2 ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!

R2 ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 62ο ο Ιανουάριος 2007 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SV2JJ... Τοποθέτηση... ΕΡΒΕ 30 χρονια.. 2 elements VHF... ορυφόροι... 3D 2m antenna... S.W.Ling..

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. συστατικά (υγεία. οικογένειες σας. Πολλές ευχές επίσης στους

Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. συστατικά (υγεία. οικογένειες σας. Πολλές ευχές επίσης στους 01-1-2003 Τεύχος 14ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2003 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών SV5 και SV9 Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό Σε αυτή την έκδοση: Ο Κόσµος µας. Timer.. CW αναδροµή. Αστρονόµοι.

Διαβάστε περισσότερα

Τα.δικά µας παιδιά!!!

Τα.δικά µας παιδιά!!! 10-4-2005 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 41ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005 Το πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Τα.δικά µας παιδιά!!! VΧ-6 κυκλοφορεί...

Διαβάστε περισσότερα

AEGEAN VHF Contest. 5-6 Ιουλίου H A M F E S T 2 0 0 3. Το Πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σε αυτή την έκδοση:

AEGEAN VHF Contest. 5-6 Ιουλίου H A M F E S T 2 0 0 3. Το Πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σε αυτή την έκδοση: 01-6-2003 Τεύχος 19ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2003 AEGEAN VHF Contest 5-6 Ιουλίου Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών SV5 και SV9 Το Πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό Σε αυτή την έκδοση: Άσχετος..(?) Ραδιοερασιτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 91ο ο Ιούνιος 2009

Τεύχος 91ο ο Ιούνιος 2009 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 91ο ο Ιούνιος 2009 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SV2FPU..Amerika... Aegean Contest... Γράµµα από Κρήτη... Συµβουλές... ιαβούλευση... Η πορεία µου...

Διαβάστε περισσότερα