Εθνογραφία: Διαμορφώνοντας το σύγχρονο πεδίο. Ενότητα 6β: Ψηφιακή Εθνογραφία Πέτρος Πετρίδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εθνογραφία: Διαμορφώνοντας το σύγχρονο πεδίο. Ενότητα 6β: Ψηφιακή Εθνογραφία Πέτρος Πετρίδης"

Transcript

1 Εθνογραφία: Διαμορφώνοντας το σύγχρονο πεδίο Ενότητα 6β: Ψηφιακή Εθνογραφία Πέτρος Πετρίδης TMHMA IΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

2 Σημεία Εστίασης της Διάλεξης Μεθοδολογικά και θεωρητικά ζητήματα αναφορικά με την εθνογραφική διερεύνηση πεδίων που σχετίζονται με τον Κυβερνοπολιτισμό. Για τον Arturo Escobar, ο όρος Κυβερνοπολιτισμός αναφέρεται στις Νέες Τεχνολογίες δύο περιοχών: Α) Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Διαδίκτυο και γενικότερα στις ΤΠΕ και Β) στις βιοτεχνολογίες. Escobar A «Welcome to Cyberia: Notes on the Anthropology of Cyberculture». Στο Bell D. & Kennedy M.B. The Cybercultures Reader, (σελ ). London and New York: Routledge.

3 Επιτόπια Έρευνα με Συμμετοχική Παρατήρηση Μετακίνηση του εθνογράφου στον γεωγραφικό χώρο, μακριά από το δικό του πολιτισμό. Την παραμονή του με τα μέλη του «Άλλου» πολιτισμού για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η μελέτη γίνεται εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων. Η έννοια του πεδίου είναι καταλυτική στην ανθρωπολογία. Το κρίσιμο στην ανθρωπολογία φαίνεται να είναι περισσότερο το που και το πως παρά το τι. Gupta A. & Ferguson J. 1997: Anthropological Locations: Boundaries and Grounds of a Field Science Berkeley, Los Angeles, London: University of California Press.

4 Εθνογραφία και Διαδίκτυο Σε αντίθεση με την «παραδοσιακή» επιτόπια έρευνα η οποία προϋποθέτει τη μακρόχρονη παραμονή και συμβίωση του εθνογράφου με την πολιτισμική ομάδα που διερευνά, στην εθνογραφική προσέγγιση του Διαδικτύου είναι ουσιαστικά αδύνατο τόσο για τον εθνογράφο όσο και για τους συνομιλητές του να είναι συνδεδεμένοι επί μονίμου βάσεως. Συνεπώς, ο εθνογράφος είναι αναγκασμένος να αποχωρεί και να επιστρέφει συνεχώς στο πεδίο της έρευνας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει μία ολιστική εικόνα, αλλά και να απουσιάζει από το πεδίο τη στιγμή που συμβαίνουν γεγονότα που θεωρούνται σημαντικά. Hine C Virtual Ethnography. Sage Publications

5 Παρατηρήσεις Η αδυναμία ολιστικής προσέγγισης είναι παρούσα και στο πλαίσιο της «παραδοσιακής» εθνογραφικής έρευνας. Η τήρηση εν είδη αρχείου των όσων λαμβάνουν χώρα σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, επιτρέπει στον/στην εθνογράφο να έχει πρόσβαση στα όσα ειπώθηκαν και έγιναν ακόμη και ύστερα από την επιτέλεσή τους. Το web 2.0 μας επιτρέπει να είμαστε μονίμως συνδεδεμένοι. Προϋποθέτει ότι μια σχετική έρευνα γίνεται αποκλειστικά online.

6 Δυνητικό/Πραγματικό 1 Η κυρίαρχη αντίληψη είναι το Virtual VS Real. Το 1984, o William Gibson, στο μυθιστόρημα «Νευρομάντης» (Neuromancer), θα εισάγει την έννοια του Κυβερνοχώρου ορίζοντάς τον ως «μία συμβατική παραίσθηση την οποία μοιράζονται κάθε μέρα δισεκατομμύρια χειριστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Παιδιά που μαθαίνουν τις μαθηματικές έννοιες Μια γραφική αναπαράσταση των πληροφοριών που προέρχονται από όλους τους κομπιούτερ της ανθρωπότητας. Αφάνταστη πολυπλοκότητα. Φωτεινές γραμμές μέσα στο αδιάστατο του ανθρώπινου νου, συμπλέγματα και γαλαξίες πληροφοριών. Σαν τα φώτα μίας πόλης που αφήνουν τη θέση τους» ([1984] 1998: 66).

7 Δυνητικό/Πραγματικό 2 Ο Douglas Rushkoff, στο βιβλίο του «Coping In Cyberia», ορίζει τον Κυβερνοχώρο ως το μέρος όπου πηγαίνει ένας επαγγελματίας όταν συμμετέχει σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, το μέρος όπου πηγαίνει ένας σαμάνος πολεμιστής όταν ταξιδεύει έξω από το σώμα του, το μέρος όπου πηγαίνει κάποιος όταν χορεύει με μουσική acid house, βιώνοντας την ευφορία μιας techno-acid έκστασης. Κυβερία είναι ο τόπος όπου υπαινίσσονται τα μυστικά διδάγματα κάθε θρησκείας, οι θεωρητικές συνισταμένες κάθε επιστήμης και οι πιο οργιώδεις συλλήψεις κάθε φαντασίας. Η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό το εξωδιαστατικό βασίλειο γίνεται μέσα από τον υπολογιστή Οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν ανεξάρτητα από το χρόνο και το χώρο και να καταναλώνουν τον πραγματικό τους χρόνο εκεί μέσα.

8 Δυνητικό/Πραγματικό 3 Αυτή η αντίστιξη τις περισσότερες φορές ήταν αξιολογική. Σώματα λόγων που είτε καταδίκαζαν είτε εξέφραζαν μια υπεραισιόδοξη άποψη για τις τεχνολογίες. Και οι δύο οπτικές συγκροτούσαν τη ρητορική τους ακριβώς στην ίδια βάση. Ασώματη τηλεπαρουσία Αποχωρικοποιημένη εμπειρία

9 Συνεντεύξεις: Προβληματισμοί Στο πλαίσιο της διαδικτυακής επικοινωνίας είναι αδύνατο για τον ερευνητή να εντοπίσει σημαντικά «κοινωνικά ίχνη» (φύλο, ηλικία, εθνότητα, μη λεκτικές εκφράσεις, τροπές του λόγου). Ταυτόχρονα οι συνομιλητές του μπορούν να παρουσιάζουν και να επιτελούν επιλεκτικά τον εαυτό τους σε σχέση με τα παραπάνω.

10 Συνεντεύξεις: FtF vs CMC Η σύγκριση γινόταν μεταξύ της διαδικτυακής και της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πρώτη είναι πιο φτωχή από τη δεύτερη. Αντί να αντιπαραβάλουμε τη διαδικτυακή με την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, θα ήταν πιο γόνιμο να συγκρίνουμε τους τρόπους με τους οποίους κατασκευάζεται και λειτουργεί η διαδικτυακή επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικούς δικτυακούς χώρους.

11 Συνεντεύξεις: Κοινωνικά Ίχνη Η δικτυακή επικοινωνία αποτελεί μια εναλλακτική επικοινωνιακή διαδικασία με το δικό της λεξιλόγιο, συντακτικό και σημειολογία. Ειδικοί οπτικοί-εικονικοί κώδικες που δηλώνουν συναισθηματικές καταστάσεις (emoticons), καθώς και συντομογραφίες είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις. Επομένως, η δικτυακή επικοινωνία δε στερείται κοινωνικών δεικτών, αλλά αντίθετα παρουσιάζει μία «πλούσια» εναλλακτική «γραμματική».

12 Συνεντεύξεις 3: Identity Play Η επιλεκτική παρουσίαση του εαυτού δεν απουσιάζει απαραίτητα από τα υπόλοιπα χωροχρονικά πλαίσια της καθημερινής ζωής. Κάποιοι ερευνητές υποστήριξαν ότι, παρόλο που η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου αφήνει αρκετό χώρο για την εναλλακτική παρουσίαση της ταυτότητας των υποκειμένων, τις περισσότερες φορές οι χρήστες είτε δεν παρουσιάζονται εναλλακτικά είτε το κάνουν μόνο στην αρχή και σταδιακά φανερώνουν την «πραγματική» τους ταυτότητα. Βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το εκάστοτε πλαίσιο και αυτή.

13 Η Υλικότητα του Μέσου και η Θεματική Η επικοινωνία είναι text based. Θεματική: Κυρίως παιχνίδια. Η έμφαση δίνεται στο Identity Play.

14 Μεταστροφή Μετατόπιση και προς off line περιβάλλοντα. Προσπάθεια ανίχνευσης συνδέσεων on/off.

15 Χώρος και Θέμα Η γεωγραφική εγγύτητα που αποτελεί βασική συνθήκη ύπαρξης των παραδοσιακών κοινωνικοτήτων παύει να κατέχει κεντρική θέση στο πλαίσιο του διαδικτύου. Βασικό σημείο «συνάντησης» των υποκειμένων στο Διαδίκτυο γίνεται το κοινό «θέμα». Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση είναι ο «χώρος» στον οποίο συγκροτείται η εκάστοτε κοινωνικότητα.

16 Χώρος και Λόγος Συγκροτείται ένας νέος «συμβολικός» χώρος που παραπέμπει άμεσα στο γεωγραφικό και ο οποίος κατασκευάζεται κυρίως μέσω του λόγου των χρηστών του Διαδικτύου. Οι μεταφορές που χρησιμοποιούν τα υποκείμενα για τη δράση τους στα πλαίσια του Διαδικτύου («περιήγηση», «μέσα», «έξω», «δικτυακή τοποθεσία», «παράθυρο», «θύρα») αποτελούν γεωγραφικές μεταφορές Στο βαθμό που η γλώσσα δεν ερμηνεύει απλώς την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα την κατασκευάζει, οδηγούν σε μία συμβολική χωρικοποίηση που σχετίζεται άμεσα με τη γεωγραφία και τις φυσικές τοποθεσίες.

17 Παιχνίδια Ρόλων Δυνητικοί χώροι παιχνιδιών Vent Rage Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=joyxsjg638w Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=cyogxeqmtrc

18 Παραγωγή Χώρων/Συσχετίσεων με Χώρους Απαγορεύσεις προβολών και πρόσβασης σε διαφορετικές χώρες. Διαφορετικές τιμές και υποδομές. Αναζητήσεις και αποτελέσματα βάση γεωγραφικής τοποθεσίας Geotagging Google Maps Gps Adwords Δημιουργία και διεκδίκηση χώρων.

19 Stop the cyborgs

20 Αcta Πηγή: n-required-on-crucial-acta-votes Πηγή: ACTA-Demonstration_in_Frankfurt_am_Main_ _%2810%29.jpg CCBY image by Heiko S

21 Αραβική Άνοιξη Πηγή: arab-spring/ Πηγή: egypt-uprising-much-more- than-just-a-twitter-revolt

22 Συνεπώς Ίσως ένα διαδικτυακό site, να μην αποτελεί πεδίο με την παραδοσιακή έννοια, αλλά παρ' όλα αυτά συνιστά ένα πεδίο «περίπλοκων δικτύων κοινωνικών σχέσεων, που στην πραγματικότητα βρίσκονται διασκορπισμένα σε γεωγραφικούς χώρους». Το Διαδίκτυο δεν αποτελεί απλώς ένα μονολιθικό και α-τοπικό Κυβερνοχώρο. Συγκροτείται ως σύνολο τεχνολογιών που ενσωματώνονται σε ήδη υπάρχουσες πρακτικές και σχέσεις εξουσίας της καθημερινής ζωής μέσω της χρήσης τους από διάφορους ανθρώπους σε διάφορες τοποθεσίες. Lysloff R «Musical Community on the Internet: An On Line ethnography». Miller D. & Slayter D The Internet. An Ethnographic Approach. Oxford, New York: BERG.

23 Πολυτοπική Εθνογραφία George Marcus: Πολυτοπική εθνογραφία Η ταυτότητα ενός προσώπου ή μίας ομάδας δεν εξαρτάται μόνο από τις ορατές δραστηριότητες που εντοπίζονται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης. Δομούνται «σε διάφορα πεδία δραστηριοτήτων» και αναδύονται ως πολυτοπικές και διεσπαρμένες. Υποκείμενα που δεν ορίζονται ως λαοί και δεν εντοπίζονται σε σαφώς περιχαρακωμένους χώρους. Ο εθνογράφος που υιοθετεί αυτήν τη μέθοδο «ακολουθεί» τις μετακινήσεις των υποκειμένων από τον έναν τόπο στον άλλο, τις ροές των αντικειμένων ή ομάδων αντικειμένων. Marcus E.G Ethnography Through Thick & Thin. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. Appadurai A. The Social Life of Things: Commodities in Cultural Perspective. Cambridge University Press.

24 Ομότιμα Δίκτυα/Peer to Peer Ομότιμα δίκτυα (γνωστότερα ως Ρ2Ρ) είναι τα τεχνοκοινωνικά δίκτυα που συγκροτούνται μέσω των πρακτικών της ανταλλαγής και διαμοιρασμού ψηφιακών αρχείων (μουσικής, κινηματογραφικών ταινιών, λογισμικών, φωτογραφιών, ηλεκτρονικών βιβλίων) Τι είδους τεχνοκοινωνικότητες αναδύονται μέσω του διαμοιρασμού αρχείων. Ποιες οι πρακτικές, οι λόγοι και οι πεποιθήσεις τους αναφορικά με το διαμοιρασμό αρχείων και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

25 Πολυτοπική/Συναρμογές Χώρων Οι τόποι και οι χώροι υλοποίησης της έρευνας. Online περιβάλλοντα Home studios Άλλοι χώροι (εφήμεροι και μη) Μελέτη κειμένων/πολυ-κειμενικότητα

26 Πολυτροπική/Συναρμογή Μεθόδων- Τεχνικών Συμμετοχική Παρατήρηση (επανάληψη) Συνεντεύξεις Ομαδικά εστιασμένες συνεντεύξεις/συζητήσεις Ανάλυση λόγου που παράγουν α) τα διάφορα sites, β)άλλων κειμένων (αντιπειρατικές αφίσες και διαφημίσεις) Έλαβα υπόψη μου διάφορα ντοκιμαντέρ με θέμα την ανταλλαγή αρχείων, το διαμοιρασμό και την ψηφιακή δημιουργία. Πολλά από αυτά τα ντοκιμαντέρ παράγονταν από «ιδιοκτήτες» των trackers ή και από «απλούς» χρήστες. Διανέμονταν επίσης μέσω των trackers. Στατιστικές μελέτες και δημοσιεύματα

27 Ιδιαιτερότητα του Αρχείου Προκύπτει και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μεθοδολογική ιδιαιτερότητα. Τι επίπτωση υπάρχει στις τεχνικές συλλογής δεδομένων όταν πολύ συχνά οι ερωτήσεις που σκοπεύει να θέσει ο ανθρωπολόγος έχουν ήδη κάπου συζητηθεί και αποθηκευτεί με τη μορφή αρχείου. Ποια η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης όπου ο εθνογράφος ενώ θέλει να συνομιλήσει με ανθρώπους συχνά καταλήγει σε μεγάλο βαθμό σε έρευνα αρχείου; Ενός αρχείου παρ' όλα αυτά από το οποίο δε μας χωρίζει μεγάλη χρονική απόσταση (όπως στην παραδοσιακή έρευνα αρχείου), αλλά λίγοι μήνες, ημέρες, ώρες. Σε αντίθεση με την «παραδοσιακή» έρευνα αρχείου, ο εθνογράφος έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει εκ νέου την αρχειοθετημένη συζήτηση αναζωογονώντας κατ αυτόν τον τρόπο το αρχείο.

28 Αρχείο Έμφαση όχι μόνο στο τι μας λέει, δηλαδή τι έχει γραφτεί σε αυτό, αλλά ποια είναι η λογική της συγκρότησής του. Τι μπορεί να ειπωθεί έτσι ώστε να έχει νόημα. Foucault M Η Αρχαιολογία της γνώσης. Αθήνα. Εξάντας

29 Τέλος Ενότητας

30 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

31 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση, Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ενότητα #5: Ηλεκτρονική μάθηση

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ενότητα #5: Ηλεκτρονική μάθηση ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ενότητα #5: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras?language=el Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ12 ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΜΑΪΟΣ 2008 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...3 2. Τα νέα σύνορα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος "Σχεδίαση με χρήση Η/Υ" στην τεχνική εκπαίδευση

Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος Σχεδίαση με χρήση Η/Υ στην τεχνική εκπαίδευση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1.2. Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: γενικό πλαίσιο και ιδιαιτερότητες

Π3.1.2. Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: γενικό πλαίσιο και ιδιαιτερότητες Π3.1.2. Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ Μελέτη για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αστρολάβος, Τεύχος Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αντώνιος Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Στερεάς Ελλάδος ankostakos@sch.gr Βασιλική Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ηλεκτρονικά παιχνίδια»

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ηλεκτρονικά παιχνίδια» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Τίτλος: «Ηλεκτρονικά παιχνίδια»

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστές και μάθηση

Υπολογιστές και μάθηση Ί3 } Α&λ Τ. Ε. Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πτυχιακή εργασία Υπολογιστές και μάθηση ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΚΛΕΙΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΑΜ 3947 Εισηγητής Σταύρος Κοντάκος Καβάλα 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α

ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Π3.1.2. Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ Μελέτη για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

i-teacher και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε.

i-teacher και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση i-teacher Τεύχος 10ο - Ιανουάριος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.gr 1/291 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Μεθοδολογική προσέγγιση ανάπτυξης των Θεματικών Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες ανάλυσης της συνεργασίας

Μεθοδολογίες ανάλυσης της συνεργασίας Μεθοδολογίες ανάλυσης της συνεργασίας 8 Γιώργος Καχριμάνης, Βασίλης Κόμης και Νίκος Αβούρης Πανεπιστήμιο Πατρών Σκοπός Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι η εισαγωγή στην ανάλυση της συνεργασίας σε δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Mελέτη Περιβάλλοντος Γ ηµοτικού. Bιβλίο ασκάλου

Mελέτη Περιβάλλοντος Γ ηµοτικού. Bιβλίο ασκάλου Mελέτη Περιβάλλοντος Γ ηµοτικού Bιβλίο ασκάλου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ TOY ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ KAI ΥΠΕΥΘΥΝΗ TOY ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΠΡΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2006 Επιμέλεια και συντονισμός: Σωκράτης Δημητριάδης Μιχάλης Μανιαδάκης Ομάδα σύνταξης: Χάρης Γεωργίου Σωκράτης Δημητριάδης Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής

2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής 2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια ορισμού του αντικειμένου της Πληροφορικής ώστε να γίνει σαφές τι εννοούμε σήμερα με αυτόν τον όρο, και κατά συνέπεια να γίνει σαφές

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτροπικότητα και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των εγχειριδίων «Λέξεις Φράσεις Κείμενα» της Στ τάξης.

Πολυτροπικότητα και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των εγχειριδίων «Λέξεις Φράσεις Κείμενα» της Στ τάξης. Πολυτροπικότητα και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των εγχειριδίων «Λέξεις Φράσεις Κείμενα» της Στ τάξης. Μαρίας Δημάση: Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ PATIENTSLIKEME

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ PATIENTSLIKEME ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Π.3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: για διαθεματικές

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα

Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΟΙΞΗ- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015. Θέματα και απόψεις ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 54 ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΟΙΞΗ- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015. Θέματα και απόψεις ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 54 ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Π Ρ Ο Β Λ Η Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Σ ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΟΙΞΗ- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015 Θέματα και απόψεις ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 54 ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο «TeensWire από το ΑΠΕ/ΜΠΕ»: Διαδραστική και πολυμεσική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναζήτηση, συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών για και από Αναθέτουσα Αρχή: Γενική

Διαβάστε περισσότερα