Λεξικός δανεισμός και ειδικά λεξιλόγια Πρόταση για διαθεματική διδασκαλία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λεξικός δανεισμός και ειδικά λεξιλόγια Πρόταση για διαθεματική διδασκαλία"

Transcript

1 Λεξικός δανεισμός και ειδικά λεξιλόγια Πρόταση για διαθεματική διδασκαλία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικό μέρος 2. Ειδικά λεξιλόγια και λεξικός δανεισμός 2.1.Διδακτικές προτάσεις 3. Παράδειγμα διδακτικής εφαρμογής Διαθεματική προσέγγιση (Θεματικό πεδίο:κινηματογράφος) 4. Βιβλιογραφία. 1. Εισαγωγικό μέρος Η δυνατότητα που παρέχει το ηλεκτρονικό ΛΚΝ για την αναζήτηση λημμάτων με κριτήριο το θεματικό πεδίο (επιστήμη, τέχνη ή επάγγελμα), στο οποίο εμπίπτει η σημασία ή μια από τις σημασίες τους, μας επιτρέπει να δημιουργούμε ειδικά λεξιλόγια για τις θεματικές περιοχές που σημαίνονται στο λεξικό (π.χ. αθλητικά, θέατρο). Στη συνέχεια, οι κατάλογοι λέξεων που προκύπτουν από την αναζήτηση αυτή θα αποτελέσουν το υλικό για εργασίες με διερευνητικό χαρακτήρα, ανάλογα με τη στοχοθεσία μας. Η επιλογή με κριτήριο το «Σημασιολογικό πεδίο» (από τον κατάλογο προεπιλογών) στο περιβάλλον Σύνθετης αναζήτησης του ΛΚΝ θα εμφανίσει όλα τα λήμματα που στο λεξικό σημαίνεται ότι ανήκουν στο επιλεγμένο θεματικό πεδίο.

2 Δυνατότητα συνδυαστικής αναζήτησης, με επιλογή του σημασιολογικού πεδίου και ενός άλλου ή περισσοτέρων κριτηρίων. Παράδειγμα: Αναζήτηση των λημμάτων που σημαίνεται ότι ανήκουν στο πεδίο «αθλητικά», είναι δάνεια από την αγγλική (εισαγωγή στο πεδίο «ετυμολογία» της αντίστοιχης συντομογραφίας, από το εικονίδιο συντομογραφίες - «συντομογραφίες γλωσσών») και είναι ουσιαστικά (επιλογή από το πεδίο «τύπος λήμματος»). 2. Ειδικά λεξιλόγια και λεξικός δανεισμός Τα ειδικά λεξιλόγια που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη θεματική περιοχή μπορεί να αποτελέσουν την αφόρμηση α) για μια κριτική προσέγγιση στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος του θέματος του δανεισμού, ο οποίος διαπιστώνεται ότι είναι διαχρονικό φαινόμενο και σχετίζεται με τις πολιτισμικές επαφές της ελληνικής με άλλες γλώσσες 1, β) για διαθεματικές διδασκαλίες Διδακτικές προτάσεις Οι μαθητές αναζητούν τις δάνειες λέξεις που προέρχονται από μια γλώσσα, π.χ. την ιταλική ή την τουρκική, και τις κατατάσσουν σε διάφορα θεματικά πεδία, για να διερευνήσουν ποιοι τομείς της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας των Ελλήνων επηρεάστηκαν από τους αντίστοιχους λαούς 2. 1 Σχετικά Δ. Κουτσογιάννη, Ο δανεισμός στο Θεωρητικό πλαίσιο για τη διδακτική αξιοποίηση των λεξικών και σωμάτων κειμένων. 2 Σχετικά με τις γλώσσες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα δάνεια της ΝΕ, η Α. Αναστασιάδη - Συμεωνίδη (1994: 115) θεωρεί ότι από τη γαλλική γλώσσα επηρεάζονται σε γενικό επίπεδο οι τομείς που σχετίζονται α) με την κοινωνική ζωή και β) με την επιστήμη. Ειδικότερα από τη γαλλική επηρεάζονται τα ακόλουθα λεξιλόγια της ελληνικής :

3 Από τα αποτελέσματα: Αντίστροφα, μπορούν να διερευνήσουν τα δάνεια που ανήκουν σε κάποιο θεματικό πεδίο (ειδικό λεξιλόγιο). Στόχος είναι να εντοπιστούν οι δανείστριες γλώσσες και να αναζητηθούν οι λόγοι του δανεισμού στις πολιτισμικές επιδράσεις που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία. Έτσι η γλωσσική διδασκαλία γίνεται αφετηρία για μάθημα νεοελληνικού πολιτισμού. Παράδειγμα: Αναζήτηση λεξιλογίου που ανήκει στο θεματικό πεδίο «μαγειρική», για να διερευνηθεί ποιες είναι οι δανείστριες γλώσσες, πώς επηρεάστηκε η ελληνική Λεξιλόγιο μόδας (κυρίως γυναικείας) [ένδυση-υπόδηση, γούνα, υφάσματα, ραπτική, κεντητική-πλεκτική, κομμωτική- αισθητική, χρώματα, κοσμήματα] Κατασκευής, διακόσμησης, επίπλωσης κατοικίας Μαγειρικής Διασκέδασης [κινηματογράφου, θεάτρου- θεαμάτων-χορού, φωτογραφίας, παιχνιδιών] Τεχνολογίας [μηχανημάτων, αυτοκινήτου, μεταφορικών μέσων] Αθλημάτων Γραμμάτων και τεχνών Ενώ από την αγγλική γλώσσα (δεν είναι εύκολη η διάκριση δανείων από την αγγλοαμερικανική και την αγγλική της Μ. Βρετανίας) επηρεάζονται τα παρακάτω λεξιλόγια (σ.133) Αθλητισμού Εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό, τραπεζικό (δες οικονομία) Κουζίνας Βιομηχανίας και τεχνολογίας Μόδας (κυρίως ανδρικής ή unisex) Διασκέδασης- μουσικής- τέχνης Ηλεκτρονικών υπολογιστών Κοινωνικής αμφισβήτησης- ναρκωτικών Πολύ χρήσιμα στοιχεία για μια εργασία σε αυτή την κατεύθυνση εκτός των άλλων παρουσιάζονται στα κεφάλαια: «Στερεότυπα και δανεισμός» (σ. 123), «Λόγοι δανεισμού» (σ. 99).

4 κουζίνα, ποιοι είναι οι λόγοι του δανεισμού, ενδεχομένως αν αποτυπώνεται στο λεξικό μια στερεότυπη εικόνα για την ξένη (π.χ. τουρκική, γαλλική) μαγειρική. 1 Από τα αποτελέσματα αναζήτησης: Η συνδυαστική αναζήτηση, με κριτήρια, για παράδειγμα τη δανείστρια γλώσσα και τον τύπο του λήμματος (ουσιαστικό, επίθετο, ρήμα) θα οδηγήσει τους μαθητές στη διαπίστωση ότι ο αριθμός των ουσιαστικών που αντιπροσωπεύουν προϊόντα ή έννοιες είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των άλλων μερών του λόγου 2. Έτσι θα οδηγηθούν στον συσχετισμό του φαινομένου του δανεισμού με τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις που επέφεραν και αλλαγές στη γλώσσα, με την εισαγωγή του σημαίνοντος παράλληλα με το σημαινόμενο. 1 Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (1994: 124) «Η ΝΕ κοινωνία έχει μια στερεότυπη εικόνα για κάποιους λαούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα από μαρτυρίες από τη γλώσσα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την επιθεώρηση, το θέατρο σκιών, τα ανέκδοτα». 2 Από τα αποτελέσματα της αναζήτησης 1292 εγγραφές είναι ουσιαστικά ενώ 112 ρήματα.

5 Για διδακτικές προτάσεις προτείνουμε θεματικές περιοχές που μπορεί να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των μαθητών. - Διασκέδαση (Κινηματογράφος- Θέατρο- Τηλεόραση) - Μουσική- Τέχνη (Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία) - Αθλητισμός- Ποδόσφαιρο - Τεχνολογία-Πληροφορική 3. Παράδειγμα διδακτικής εφαρμογής Διαθεματική προσέγγιση Θεματικό πεδίο: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Κατηγορίες στις οποίες εντάσσεται: ορολογία-ειδικά λεξιλόγια γλωσσικός δανεισμός: είδη και προσαρμογή δανείων λέξεων Επίπεδο: Η διδακτική πρόταση μπορεί να απευθυνθεί σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχοι της πρότασης Λεξιλογική προσέγγιση, διερεύνηση της προέλευσης και των ειδών των δανείων λέξεων που ανήκουν σε ένα ειδικό λεξιλόγιο 1. Κατανόηση της διαδικασίας του δανεισμού, με την αναζήτηση των λόγων του δανεισμού στις πολιτισμικές επαφές της ελληνικής με άλλες γλώσσες. Έτσι το μάθημα μετατοπίζεται από το πλαίσιο της γλωσσικής διδασκαλίας σε μάθημα νεοελληνικού πολιτισμού. Κριτική στάση απέναντι στο φαινόμενο της εισροής ξένων λέξεων στην ελληνική και στην κινδυνολογία για αλλοίωση της γλώσσας. Βήμα 1 ο : Αναζήτηση στα κείμενα Οι μαθητές αναζητούν κείμενα έντυπα (από εφημερίδες, περιοδικά) ή ηλεκτρονικά, που αναφέρονται στον κινηματογράφο 2. Αυτά μπορεί να είναι προγράμματα προβολής ταινιών ή κριτικές κινηματογραφικών έργων. 1 Στην παρούσα διδακτική πρόταση δεν θα ασχοληθούμε με τον πρώτο στόχο της, καθώς προσεγγίζεται σε άλλη διδακτική πρόταση σχετική με το δανεισμό. 2 Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν κειμενικό υλικό έντυπο ή στο διαδίκτυο (ή να υποδείξει ο δάσκαλος συγκεκριμένες διευθύνσεις στο διαδίκτυο, όπου αφθονεί το πληροφοριακό υλικό). Ενδεικτικά, το κείμενο στο δικτυακό τόπο αναφέρεται στην αυτοκρατορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Στη διεύθυνση από το κείμενο «Πόλεμος και κινηματογράφος στην Ελλάδα» του Ν. Θεοδοσίου, οι μαθητές θα αντλήσουν πολλά στοιχεία για τον ξένο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

6 Οι μαθητές επισημαίνουν τις λέξεις που αναγνωρίζουν ως δάνειες (πιο εύκολα μπορούν να αναγνωριστούν τα απροσάρμοστα δάνεια) και τις ομαδοποιούν θεματικά. Παράδειγμα: συντελεστές κινηματογραφικού έργου (οπερατέρ, μοντέρ ), είδη (θρίλερ, φιλμ νουάρ), τεχνικές (μονταζ, γκρο πλαν )... Ζητείται να αναφέρουν όσες δάνειες λέξεις μπορούν να ανασύρουν από τη μνήμη τους που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, και προσπαθούν να αναγνωρίσουν την προέλευσή τους. Στο στάδιο αυτό αξιοποιείται η ήδη υπάρχουσα γνώση των μαθητών σχετικά με το θέμα και κινητοποιείται το ενδιαφέρον τους. Βήμα 2 ο : Αναζήτηση στο ΛΚΝ Οι μαθητές πραγματοποιούν αναζήτηση στο λεξικό Λ.Κ.Ν. με τον όρο «κινηματογράφος» στο θεματικό πεδίο. Στόχος είναι να διερευνήσουν από ποιες γλώσσες προέρχονται οι δάνειες λέξεις στο πεδίο αυτό. Επειδή όμως στο λεξικό δεν σημαίνονται όλες οι λέξεις που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πεδίο (ειδικά οι μονόσημες), εισάγοντας την ακολουθία των γραμμάτων «κινηματογραφ» στο πεδίο «ερμήνευμα», παίρνουμε ένα μεγαλύτερο κατάλογο λέξεων που συγκροτούν ένα ειδικό λεξιλόγιο με εφαρμογή στο πεδίο «κινηματογράφος». Από τον κατάλογο αυτό, με κριτήριο την προέλευσή τους, οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν (από το καλάθι αριστερά του λήμματος) μόνο τις δάνειες λέξεις. Οι πληροφορίες στο ετυμολογικό τμήμα του άρθρου δίνουν την προέλευση των λέξεων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εισαγωγή τους στην ελληνική (το είδος των δανείων). Παράδειγμα: λόγιας προέλευσης άμεσο δάνειο από την αγγλική Μπορεί να επιλεγεί η συνδυαστική αναζήτηση με την επιλογή του θεματικού πεδίου και την εισαγωγή στο πεδίο συντομογραφία των συντομογραφιών της αγγλικής, γαλλικής, ιταλικής, γερμανικής γλώσσας, για να εμφανιστούν μόνο οι δάνειες λέξεις.

7 Από τα αποτελέσματα αναζήτησης για την αγγλική: Βήμα 3 ο : Αναζήτηση των λόγων του δανεισμού Οι μαθητές θα αντλήσουν στοιχεία από μια συνοπτική ιστορία του κινηματογράφου (εύκολα θα βρουν σε μια εγκυκλοπαίδεια ή στο διαδίκτυο) που αιτιολογούν την αγγλοαμερικανική, γαλλική και ιταλική προέλευση των δάνειων λέξεων της ελληνικής που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Θα διαπιστωθεί ακόμα ότι τα δάνεια από την αγγλική είναι πολύ περισσότερα, κάτι που εύκολα εξηγείται. 1 Προτεινόμενες δραστηριότητες: Να εντάξουν οι μαθητές στις επιμέρους θεματικές κατηγορίες (π.χ. συντελεστές, είδη ταινιών, τεχνικές κ.λ.π.) όλες τις λέξεις του λεξιλογίου. Να συντάξουν σε κείμενο την κριτική μιας ταινίας που είδαν, ή την παρουσίαση μιας ταινίας. Να μετατρέψουν ένα αφηγηματικό κείμενο σε σενάριο ταινίας (για να γίνει πιο ευχάριστη η δραστηριότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λογισμικό 2 για συγγραφή σεναρίου που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο). Να παρουσιάσουν εργασία για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Να δημιουργήσουν κατάλογο με αξιόλογους ελληνόγλωσσους δικτυακούς τόπους που αναφέρονται στον κινηματογράφο ή ενημερώνουν για τις ταινίες που προβάλλονται. 1 : Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (1994: 115) σ έναν άλλο τομέα, τον κινηματογράφο, η γαλλική παραγωγή οπισθοχώρησε μπροστά στην παραγωγή του Χόλυγουντ. Τα έργα που προβάλλονται στις αίθουσες των κινηματογράφων ή στην τηλεόραση είναι στην πλειονότητά τους αγγλικά ή αμερικάνικα. 2 Celtx

8 Να προσπαθήσουν να αποδώσουν κάποιους όρους (απροσάρμοστα δάνεια) στην ελληνική. Βιβλιογραφία ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, Α Νεολογικός δανεισμός της νεοελληνικής. Θεσσαλονίκη. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, Α Iδεολογήματα και δανεισμός. Στο Χάρης Γ. H. (επ.), Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα. Αθήνα: Πατάκης, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ Γλωσσικός δανεισμός, Εγκυκλοπαιδικός οδηγός για τη γλώσσα. Θεσσαλονίκη: Κέντρο ελληνικής γλώσσας, ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ, Α.-Φ Η φύση της γλώσσας: γλώσσα και ιστορία. Εγκυκλοπαιδικός οδηγός για τη γλώσσα. Θεσσαλονίκη: Κέντρο ελληνικής γλώσσας

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΛΙΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Το κλιτικό παράδειγμα λόγιων τύπων μετοχών σε -ων ουσα, -ον / -ών, - ώσα, - ών/ -ών, -ούσα, -ούν

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΛΙΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Το κλιτικό παράδειγμα λόγιων τύπων μετοχών σε -ων ουσα, -ον / -ών, - ώσα, - ών/ -ών, -ούσα, -ούν ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΛΙΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Το κλιτικό παράδειγμα λόγιων τύπων μετοχών σε -ων ουσα, -ον / -ών, - ώσα, - ών/ -ών, -ούσα, -ούν Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 1.1 Παρουσίαση του θέματος 1.2 Η προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις του λεξιλογικού δανεισμού: δραστηριότητες για τη διερεύνηση του λεξιλογικού δανεισμού μέσα από το περιβάλλον των ηλεκτρονικών λεξικών.

Όψεις του λεξιλογικού δανεισμού: δραστηριότητες για τη διερεύνηση του λεξιλογικού δανεισμού μέσα από το περιβάλλον των ηλεκτρονικών λεξικών. Όψεις του λεξιλογικού δανεισμού: δραστηριότητες για τη διερεύνηση του λεξιλογικού δανεισμού μέσα από το περιβάλλον των ηλεκτρονικών λεξικών. Διευκρινίσεις Οι δραστηριότητες που προτείνονται στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτροπικότητα και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των εγχειριδίων «Λέξεις Φράσεις Κείμενα» της Στ τάξης.

Πολυτροπικότητα και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των εγχειριδίων «Λέξεις Φράσεις Κείμενα» της Στ τάξης. Πολυτροπικότητα και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των εγχειριδίων «Λέξεις Φράσεις Κείμενα» της Στ τάξης. Μαρίας Δημάση: Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία Εφαρμογή τους σε σχολικό εργαστήριο, σε τάξη ή σε κατ οίκον εργασίες και προτάσεις για την αξιοποίησή τους σε φιλολογικά μαθήματα

Διαδικτυακά εργαλεία Εφαρμογή τους σε σχολικό εργαστήριο, σε τάξη ή σε κατ οίκον εργασίες και προτάσεις για την αξιοποίησή τους σε φιλολογικά μαθήματα 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Διαδικτυακά εργαλεία Εφαρμογή τους σε σχολικό εργαστήριο, σε τάξη ή σε κατ οίκον εργασίες και προτάσεις για την αξιοποίησή τους σε φιλολογικά μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0040_TEXNOLOGIA_A_GYM.indd 1 1/22/13 11:30 AM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: υπευθυνοσ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ.

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. ΦΕΚ Β 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κεφάλαιο 2.1. Παραδείγματα θεμάτων ενταγμένων στον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» Σχόλιο: Οι τίτλοι που ακολουθούν είτε υλοποιήθηκαν από σχολεία της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οδηγός εκπαιδευτικού γλώσσα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσά Δημοτική Εκπαίδευση

Γλωσσά Δημοτική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα λωσσά Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Περιγραφή, η τέχνη του χώρου: αναπαράσταση μέσα από το λόγο ενός ιστορικού μνημείου και παρουσίασή του με πολυτροπικό κείμενο (από τη Νεοελληνική Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 04-03-2014 Αρ. Πρωτ. 30631/Γ2

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 04-03-2014 Αρ. Πρωτ. 30631/Γ2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ----- ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα A. Μπελεχάκη 1, K. Περτσινίδου 2 abele@sch.gr, corinna.pertsinidou@gmail.com 1 2o Γυμνάσιο Μελισσίων Αττικής 2 1 ο Γυμνάσιο Γέρακα Αττικής Περίληψη Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΤΕΥΧΟΣ Α ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ Α ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού νέων εφηβικής ηλικίας και (γλωσσική) εκπαίδευση Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού νέων εφηβικής ηλικίας και (γλωσσική) εκπαίδευση Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού νέων εφηβικής ηλικίας και (γλωσσική) εκπαίδευση Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας*, Έκδοση 1.0. 1

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνικά Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Νέα Ελληνικά Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Νέα Ελληνικά Μέση ενική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 (Α 65) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου». Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 (Α 65) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου». Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Π.Δ. 48/2012 -ΦΕΚ 97 Α/27.4.2012 Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 (Α 65) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου». Έχοντας υπόψη: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (http://hnc.ilsp.gr/)

Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (http://hnc.ilsp.gr/) Παραγωγικά επιθήματα: ουσιαστικά παράγωγα από ρήματα Περιεχόμενα 1 η Φάση: Συγκέντρωση σχετικών λημμάτων Εναλλακτική διαδικασία για την υλοποίηση της 1 η φάσης 2 η Φάση: Κυρίως διερευνητική εργασία. Α.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ @ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ @ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - ΑΞΟΝΑΣ 4 - ΜΕΤΡΟ 4.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4.1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.1.α ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ (µετάφραση/πρωτότυπο)

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ (µετάφραση/πρωτότυπο) 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ (µετάφραση/πρωτότυπο) Το πνεύµα της εποχής και οι σύγχρονες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο 2: Σχεδιασμός του περιβάλλοντος ηλεκτρονικής μάθησης και των εργαλείων γλωσσικής τεχνολογίας

Παραδοτέο 2: Σχεδιασμός του περιβάλλοντος ηλεκτρονικής μάθησης και των εργαλείων γλωσσικής τεχνολογίας Παραδοτέο 2: Σχεδιασμός του περιβάλλοντος ηλεκτρονικής μάθησης και των εργαλείων γλωσσικής τεχνολογίας Τίτλος έργου : ΝΕΑ ΛΟΓΟΜΑΘΕΙΑ Κωδικός έργου : E/L 45 Ανάδοχος : ΚΕΤΕΠ/ΙΕΛ Δράση : 3.3.1- Δράσεις Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» (22-24 Οκτωβρίου 2009) Απολογισμός εργασιών

7 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» (22-24 Οκτωβρίου 2009) Απολογισμός εργασιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Κ. Βαλεοντής Πρέδρος της ΕΛΕΤΟ και της Οργανωτικής Επιτροπής του 7 ου Συνεδρίου «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» Νοέμβριος 2009 E Λ Ε Τ Ο L E 7 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και

Διαβάστε περισσότερα

1 Στοιχεία δημοσίευσης στο τέλος του κειμένου.

1 Στοιχεία δημοσίευσης στο τέλος του κειμένου. Προτάσεις Οπτικοακουστικής Παιδείας στο χώρο της Τυπικής Εκπαίδευσης Ιδιαιτερότητες, αιτήματα και οργανωτικές δυσκολίες που συνεπάγονται οι επικρατέστερες διατυπωμένες προτάσεις και αναζήτηση συνθετικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ Φύλλου 81 8 Μαΐου 2008 Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με α) Το ΠΔ 43/2010 ΦΕΚ 86/Α/7-6-2010 β) Το ΠΔ 61/2012 ΦΕΚ 112/Α/3-5-2012 (Ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Πληροφορική Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Πληροφορική Μέση ενική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα