ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΕΕΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΕΕΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ"

Transcript

1 ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΕΕΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

2 1. «ΜΕΛΕΤΕΣ» Πέτρου Κολακλίδη, Α Τόµος 2. «ΜΕΛΕΤΕΣ» Πέτρου Κολακλίδη, Β Τόµος ΟΠέτροςΚολακλίδης( ), σπουδαίος Έλληνας φιλόλογος, ξεκίνησε την ακαδηµαϊκή σταδιοδροµία του στην Φιλοσοφική Σχολή του ΠανεπιστηµίουΑθηνώνκαιτηνσυνέχισεαπότο 1964, στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας Ιρβάϊν (τµήµακλασικώνσπουδών). Το έργο του αποτελείται από δεκάδες µελέτες υψηλής φιλολογικής ακρίβειας µε µεγάλη προσοχή στη λεπτοµέρεια. Το ερευνητικό εύρος του είναι τεράστιο. Στην ελληνική και λατινική γλώσσα για παράδειγµα, εκτείνεται, από τον Όµηρο ως τις µέρες µας. Θυµίζουµεόµωςκαιτησοβαρήενασχόλησήτου µε τηνρωσικήλογοτεχνίακαρπόςτηςοποίαςείναι και η µετάφραση των «ώδεκα» του Αλεξάντερ Μπλόκ που εξέδωσε η Βικελαία ηµοτική Βιβλιοθήκη σε επιµέλεια Στέλιου Ζουµπουλάκη. Το έργο του γραµµένο ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, σκορπισµένο σε δεκάδες δυσπρόσιτα, επί το πλείστον, έντυπα, έµενε άγνωστο στο κοινό. Η παρούσα δίτοµηέκδοση, συγκροτεί ουσιαστικά τη µορφή ενός σπουδαίου λογίου και παραδίδετε στους ενδιαφερόµενους για ανάγνωση και κρίση. Η συγκεντρωτική αυτή έκδοση αποφασίστηκε από τον Νίκο Γιανναδάκη, ο οποίοςδέχτηκεασµένως τη σχετική πρόταση του Ζήσιµου Λορεντζάτου, επιστήθιου φίλου του Πέτρου Κολακλίδη. Την επιµέλεια της έκδοσης ανέλαβε και έφερε σε αίσιο πέραςοσταύροςζουµπουλάκης, ιευθυντής του εκδοτικού οίκου της «Εστίας».

3 3. «ΑΣΚΛΗΠΙΑ ΟΥ του ΣΑΜΙΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ» Ιωάννη Σ. Νάστου Το βιβλίο αυτό πραγµατεύεται, στο ιστορικό τους πλαίσιο, 47 επιγράµµατα της ελληνιστικής περιόδου. Στα µικρά αυτά διαµάντια της Αλεξανδρινής ποίησης καθρεφτίζονται πτυχές από την καθηµερινή ζωή της κοινωνίας των Πτολεµαίων. Μέσα από την επιφάνεια των επιγραµµάτων, που χαρακτηρίζεται από ένταση και µεγαλοπρέπεια, αναδύονται η διακωµώδηση των παραδοσιακών αξιών, ηεύθυµηπλευρά της ζωής (το κρασί, ο έρωτας, οι απολαύσεις του παρόντος), η φιλοσοφική διάθεση, αλλά και η περιπαικτική στάση απέναντι στο ερωτικό πάθος. Κυριαρχεί η βαθιά αίσθηση της βραχύτητας της ζωής, µέσα στη γεµάτη πολέµους και ανασφάλεια µεταβατική εποχή τωνδιαδόχωντουμ. Αλεξάνδρου.

4 4. «ΕΡΓΑ 2 ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ » ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ Όπως είναι γνωστό η «Βικελαία ηµοτική Βιβλιοθήκη» έχει στην κατοχή της το µεγαλύτερο µέρος των χειρογράφων του µεγάλου Έλληνα ποιητή. Με αυτόν τον τόµο ολοκληρώνεται η δηµοσίευσή τους. Την φιλολογική επιµέλεια του τόµου αυτού, όπως και του πρώτου τόµου, έφερε σε πέρας µε εµµονή στη λεπτοµέρεια η Σοφία Σκοπετέα, επιτελώντας έργο βαρύ, επίπονο και χρονοβόρο. Η Βικελαία θεωρεί, ότι µετηνδηµοσίευση αυτή εκπλήρωσε το χρέος της στον ποιητή, αλλά και σ αυτούς που είχαν τον διακαή πόθο γι αυτό, δηλαδή, τον Ζήσιµο Λορεντζάτο και τον Ν. Γιανναδάκη.

5 5. «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ στον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ» Στέφανου Κακλαµάνη Έργο συλλογικό, συνολικής έκτασης 540 σελίδων, ο τόµος αυτός περιέχει µελέτες εικοσιπέντε γνωστών και καταξιωµένων διεθνώς κρητολόγων και νεοελληνιστών που µετηµορφή ανακοινώσεων παρουσιάστηκαν στο οµότιτλο συνέδριο µε θέµα την ποιητική του Ερωτοκρίτου το συνέδριο αυτό πραγµατοποιήθηκε τον Νοέµβρη του 2003 στο Ηράκλειο και το Ρέθυµνο µετη συνεργασία του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης και της Βικελαίας ηµοτικής Βιβλιοθήκης. Στις µελέτες αυτές εξετάζεται µια πλειάδα θεµάτων που καλύπτουν πολλές και σηµαντικές πτυχές της ποιητικής τέχνης του Κορνάρου. Οσηµερινός αναγνώστης κερδίζει από την πολυπρισµατική αυτή προσέγγιση του κρητικού έργου, µέσω της οποίας αναδεικνύεται η υψηλή ποιότητα της τέχνης του Κορνάρου και η δηµιουργική συνοµιλία του µε όλες τις εκφάνσεις του πνευµατικού πολιτισµού του καιρού και του τόπου του. Η πολυσέλιδη«βιβλιογραφία Ερωτοκρίτου ( )» που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου συγκεντρώνει τον πνευµατικό µόχθο της επιστηµονικής κοινότητας που από το 1889 αναλώνει τις δυνάµεις της στην αντιµετώπιση των ποικίλων γραµµατολογικών ζητηµάτων του έργου. Πρόκειται για µια συµβολή στην ανάδειξη της συνείδησης και της αισθητικής ταυτότητας ενός ποιητή αλλά και µιαςεποχήςπουδίκαιααντιµετωπίζεται ως καταλυτικήστηδιάπλασητηςεθνικήςµας ιδιοπροσωπίας. Φιλοδοξία της έκδοσης αυτής είναι να βοηθήσει στην πρόοδο των ερωτοκρίτειων σπουδών που συντελείται τα τελευταία χρόνια, σ αυτό το δύσβατο, πλην όµως άκρως συναρπαστικό πεδίο της αναµέτρησής µας µετοκείµενο.

6 6. «Η ΦΥΣΗ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΘΩΝ» G.S.KIRK Πρόκειται για τη νουνεχή µελέτη (1974) του βρετανού ελληνιστή Τζέφρυ Κέρκ (Geoffrey S. Kirk, ) για την προέλευση και τα χαρακτηριστικά των ελληνικών µύθων, καθώς καιγιατιςεπικρατούσεςλόγιεςθεωρίεςοι οποίες πασχίζουν να τους ερµηνεύσουν. ΟΚέρκ (Kirk) συγκρίνει, µετηνβαθιάγνώσητης ελληνικής γραµµατείας που έχει, το φαινόµενο των ελληνικών µύθων µε ανάλογους άλλων λαών. Πρόκειται για µια κοµψή τυπογραφικά έκδοση, µε προσεγµένη µετάφραση και αναλυτικό ευρετήριο, χρήσιµη στους φοιτητές αλλά το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Μετάφραση και επιµέλεια, Κώστας Ψυχογιός και Γεωργία Κατσαλάκη Γιανναδάκη.

7 7. «ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΑΣ ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ 148 Τ. Β» Γιάννη Μαυροµάτη 8. «ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΑΣ ΚΑΤΑΣΤΙΧΟ 149 Τ. Γ» Τόνια Μαρµαρέλη, Μανόλη ρακάκη Σε δύο νέους τόµους, τηςσειράςεκδόσεωντηςβικελαίας Βιβλιοθήκης, η οποία έχει τον τίτλο «Βενετικές πηγές της Κρητικής Ιστορίας», συνεχίζονται οι δηµοσίευσεις από τα κατάστιχα του Μιχαήλ Μαρά. Στον πρώτο τόµοκαιµε επιµέλεια του Γιάννη Μαυροµάτη δηµοσιεύεται το πρώτο µέρος από το παλαιότερο σωζόµενο καθ ολοκληρίαν στην ελληνική γλώσσα κατάστιχο του νοταρίου (Κατάστιχο 148, τόµος Β, 2 Μαρτίου 31 Αυγούστου 1538). Στον δεύτερο τόµοτηςεπιµέλειαςτηςτόνιαςμαρµαρέλη και του Μανόλη ρακάκη δηµοσιεύεται το τρίτο µέρος του δεύτερου, κατά χρονολογική σειρά, σωζοµένου καταστίχου του Μιχαήλ Μαρά (Κατάστιχο 149, τόµος Γ, 1 Ιουλίου 28 Σεπτεµβρίου 1549). Οι δύο τόµοι αυτοί είναι καρπός του τετραετούς προγράµµατος µεταγραφών εκ του Βενετσιάνικου Αρχείου που υλοποιείται µε απόφασητου ήµου Ηρακλείου. Τα κείµενα που δηµοσιεύονται στους δύο αυτούς τόµους, όπως εύστοχα και µε σαφήνειαεπισήµανε ο Νίκος Παναγιωτάκης «απεικονίζουν παραστατικότερα από κάθε άλλη ιστορική πηγή τον µικρόκοσµοτωνπερασµένων καιρών και της τότε καθηµερινότητας». Είναι ο καθρέπτης της µικροϊστορίας, µέσα από πωλήσεις (σπιτιών, ελαιοδέντρων, αµπελιών κ.ά.), προικοσύµφωνα, αγοραπωλησίες σκλάβων, συµφωνίες για αγγαρεία στη θάλασσα, πειρατικές επιδροµές, απελευθερώσεις παροίκων, συµφωνίες για πρόσληψη παλλακίδων, συµβάσεις µαθητείας κ.λπ. Καθρεπτίζουν έτσι την οικονοµική κατάσταση, την προσωπικότητα καθώς και το ανθρώπινο περιβάλλον που έζησαν και έδρασαν οι άνθρωποι αυτοί. Όπως επίσης πληροφορίες για τα Μνηµεία και τον πολιτισµό. Εν κατακλείδι, τα έγγραφα αυτά όχι µόνον αποδεικνύονται σηµαντικά για την ακριβέστερη γνώση και µελέτη της κρητικής διαλέκτου, αλλά προσφέρουν και µια εξαιρετικά λεπτοµερή εικόνα της κοινωνίας και του πολιτισµού στη βενετοκρατούµενη Κρήτη διαβάζοντάς τα δε είναι σαν να συµµετέχεις στην καθηµερινότητα, τα σκάνδαλα, τα µυστικά και τα προβλήµατα των ανθρώπων, σαν να διαβάζεις ένα ιστορικό µυθιστόρηµα που αφορά στην εποχή εκείνη.

8 9. «ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ και ΟΙΚΙΣΜΟΙ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (16ος-19ος αι.)» Νίκου Ανδριώτη Το βιβλίο αυτό πραγµατεύεται την εξέλιξη του πληθυσµού και του οικιστικού δικτύου της ανατολικής Κρήτης από τον 16ο έωςτον19οαι., όπως επίσης και την αναλυτική εξέταση όλων των παραγόντων που επηρέασαν αρνητικά, λιγότερο ή περισσότερο, την εξέλιξη αυτή, όπως ήταν οι πολεµικές συγκρούσεις, οι επιδηµικές ασθένειες, οι κρίσεις διατροφής, οι φυσικές καταστροφές κ.ά. Το οικιστικό δίκτυο της ανατολικής Κρήτης χαρακτηρίζει έντονη συνέχεια, ενώ η διαµόρφωσή του εντοπίζεται πριν από τον 16οαιώνα. Ουσιαστικά το µόνο αστικό κέντρο, που αναπτύσσεται είναι ο Χάνδακας-Ηράκλειο. Τις σηµαντικότερες επιπτώσεις στην εξέλιξη του πληθυσµού και την οικιστική συνέχεια της ανατολικής Κρήτης είχαν ο Κρητικός πόλεµος και οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και δευτερευόντως οι επιδηµίες πανώλης. Οι εξελίξεις κατά τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα επηρέασαν αποφασιστικά την εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσµού και τη συνέχεια του οικιστικού δικτύου. Στο βιβλίο περιλαµβάνονται πληθυσµιακοί πίνακες κατά το θρήσκευµα, το φύλλο, την ηλικία κ.λπ., όπως και κατάλογος των οικισµών της ανατολικής Κρήτης καθώς και εκτενής βιβλιογραφία.

9 10. «ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» (ΣΕΡΓΙΑΝΙ στη ΒΙΑΝΝΟ) Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη Ένα σπουδαίο εγχείρηµα καταγραφής και ερµηνείας πρωτογενούς υλικού, που αφορά στα τοπωνύµια της Κρήτης και κυρίως σε αυτά της Βιάννου και των χωριών της. Προσωπικές µαρτυρίες, ιστορικές αναφορές, εκτενής βιβλιογραφία, δουλεύτηκαν προσεκτικά και µε µέθοδο δίνοντας εκατοντάδες ονοµασίες περιοχών (τοπωνύµια), οι οποίες ετυµολογήθηκαν, προσεγγίστηκαν µορφολογικά, ταξινοµήθηκαν και έφεραν στο φωςπλήθοςστοιχείωνόπωςκαιάγνωστους µύθους και παραδόσεις. Ηδιάσωσητουτοπωνυµικού πλούτου κάθε περιοχής, τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και γενικότερα είναι χρέος µας. Είναι ανάγκη να προλάβουµενακαταγράψουµεόληαυτή την εµπειρίατηςσχέσηςτουανθρώπουµετο χώρο. Με αυτή την έννοια, το βιβλίο αποτελεί παρακαταθήκη για την ιστορία και τον πολιτισµό της Κρήτης.

10 11. «ΑΛΜΠΟΥΜ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΑΡΡΑΣ ΚΑΦΑΤΟΥ» Ένααρκετάκαλαίσθητοτυπογραφικά άλµπουµ, που συνόδευσε πρόσφατα την έκθεση των έργων της Σάρρας Καφάτου στηβασιλικήτουαγίουμάρκου. Για το έργο της ζωγράφου µας µιλά ο γνωστός οµότεχνός της Γιώργος Γεωργιάδης «Η δουλειά της Σάρρας Καφάτου χαρακτηρίζεται από µια αυθόρµητη και ελεύθερη τεχνοτροπία που έχει στοιχεία από τη ναΐφ τέχνη και από ένα δικό της πριµιτιβισµό. Στα έργα της υπάρχει ένα δυνατό και εκφραστικό χρώµα που ενώνεται τόσο σωστά µε το ανεπιτήδευτό της σχέδιο καταφέρνοντας να ολοκληρώνει την εκάστοτε σύνθεσή της σοφά και δίνοντας έτσι την ικανοποίηση µιας ολοκληρωµένης ζωγραφικής εικόνας».

ΓIA TH ΛOΓOTEXNIA TO EΠIΣTHMONIKO KAI ΠANEΠIΣTHMIAKO BIBΛIO ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ ΠATAKH OKTΩBPIOΣ 2010

ΓIA TH ΛOΓOTEXNIA TO EΠIΣTHMONIKO KAI ΠANEΠIΣTHMIAKO BIBΛIO ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ ΠATAKH OKTΩBPIOΣ 2010 TO EΠIΣTHMONIKO KAI ΠANEΠIΣTHMIAKO BIBΛIO ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ ΠATAKH OKTΩBPIOΣ 2010 ΓIA TH ΛOΓOTEXNIA Iστορία και κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας Iστορία και κριτική της παγκόσμιας λογοτεχνίας Θεωρία λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

306 Βιβλιοκρισίες. βανδαλισμούς και λεηλασίες, καθώς οι κατακτητές:

306 Βιβλιοκρισίες. βανδαλισμούς και λεηλασίες, καθώς οι κατακτητές: 306 Βιβλιοκρισίες βανδαλισμούς και λεηλασίες, καθώς οι κατακτητές: ετζάκισαν και τους σταυρούς, επήραν τα χαρτία" πολλοί τον τόπον σκάλιζαν να βρίσκωσι φλωρία». Μπαίνω στον πειρασμό εδώ να αναφέρω κι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοκρισίες ΕΦΗ ΚΑΝΝΕΡ

Βιβλιοκρισίες ΕΦΗ ΚΑΝΝΕΡ 300 Βιβλιοκρισίες τείο αποτελείται από Ελληνορθόδοξους (σ. 293). Το φόβητρο, άλλωστε, της απώλειας του πληθυσμού της δικαιοδοσίας τους, ως αποτέλεσμα προσηλυτισμών, είναι ένα από τα βασικά κίνητρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΡΑ Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΗΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Α.Μ.: 1157. Επόπτης καθηγητής: Μπελώνης Ιωάννης

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΡΑ Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΗΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Α.Μ.: 1157. Επόπτης καθηγητής: Μπελώνης Ιωάννης ΑΥΡΑ Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Η κριτική της στο περιοδικό της Νέας Εστίας: ιστορικοσυγκριτική μελέτη ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΗΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Α.Μ.: 1157 Επόπτης καθηγητής: Μπελώνης Ιωάννης Άρτα 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

1984-2014. χρόνια. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Κατάλογος εκδόσεων. φθινόπωρο-χειμώνας 2014-2015

1984-2014. χρόνια. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Κατάλογος εκδόσεων. φθινόπωρο-χειμώνας 2014-2015 1984-2014 30 χρόνια Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κατάλογος εκδόσεων φθινόπωρο-χειμώνας 2014-2015 γενικές πληροφορίες O ι Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Κρήτης ιδρύθηκαν το 1984, όταν η Παγ κρητική Ένωση Aμερικής,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0040_TEXNOLOGIA_A_GYM.indd 1 1/22/13 11:30 AM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: υπευθυνοσ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήµης στην Ελλάδα (19ος-20ός αιώνας) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Αθήνα 2011 1. ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ H

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ομιλία - Ανακοίνωση. Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην Συνάντηση με την Ελληνική Εκπαιδευτική Ηγεσία

Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ομιλία - Ανακοίνωση. Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην Συνάντηση με την Ελληνική Εκπαιδευτική Ηγεσία Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ομιλία - Ανακοίνωση του ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Στην Συνάντηση με την Ελληνική Εκπαιδευτική Ηγεσία Παλαιό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα, 8

Διαβάστε περισσότερα

Για τον Πολιτισµό και την Παράδοση

Για τον Πολιτισµό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισµό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθµός Τεύχους 18 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 - Τιµή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΛΑΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΖΙΝΟΓΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΤΟΡΑΚΗ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2007-08

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΛΑΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΖΙΝΟΓΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΤΟΡΑΚΗ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2007-08 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: FOUNDATIONS Giuseppe Arcimboldo The Librarian

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Ζώρας και Λίνος Πολίτης: Οι περιορισµοί του πανεπιστηµιακού θεσµού και το συµβολικό κεφάλαιο της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Βενετία Αποστολίδου

Γεώργιος Ζώρας και Λίνος Πολίτης: Οι περιορισµοί του πανεπιστηµιακού θεσµού και το συµβολικό κεφάλαιο της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Βενετία Αποστολίδου Γεώργιος Ζώρας και Λίνος Πολίτης: Οι περιορισµοί του πανεπιστηµιακού θεσµού και το συµβολικό κεφάλαιο της Νεοελληνικής Φιλολογίας Βενετία Αποστολίδου Η παρούσα ανακοίνωση εντάσσεται σε µια ευρύτερη έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2 Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Η «Ακαδημία των Πολιτών» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με διοικητική έδρα

Διαβάστε περισσότερα

Η συνάντηση του λαϊκού πολιτισμού με τον έντεχνο λόγο

Η συνάντηση του λαϊκού πολιτισμού με τον έντεχνο λόγο 1 Γιώργος Βοζίκας Η συνάντηση του λαϊκού πολιτισμού με τον έντεχνο λόγο Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (υπεύθ. έκδ. - γεν. επιστημ. επιμ.) - Γιώργος Βοζίκας (επιμ. ύλης - επιστημ. επιμ.), Λαϊκός πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε ποιο είναι το αντικείμενο της διδασκαλίας του μαθήματος, ποια είναι η πιθανή έκταση και το βάθος της διδακτέας ύλης, σε ποιους μαθητές απευθύνεται το βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

Από το διαδίκτυο ως τα δίκτυα της γνώσης: η σύγχρονη «εκπαίδευση των εκπαιδευτικών»

Από το διαδίκτυο ως τα δίκτυα της γνώσης: η σύγχρονη «εκπαίδευση των εκπαιδευτικών» Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης επιστηµονική διηµερίδα Από το διαδίκτυο ως τα δίκτυα της γνώσης: η σύγχρονη «εκπαίδευση των εκπαιδευτικών» περιλήψεις πρακτικών 25-26 Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συγγραφής Διπλωματικών Εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών

Οδηγός Συγγραφής Διπλωματικών Εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών Οδηγός Συγγραφής Διπλωματικών Εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών Μανόλης Δαφέρμος, Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Τσαούσης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ETOΣ IΔPYΣEΩΣ 1979 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2013 ΑΘΗΝΑΙ Tο Ίδρυμα Iωάννου Φ. Kωστοπούλου ευχαριστεί θερμά την εταιρία DDB για τον σχεδιασμό του Aπολογισμού Xρήσεως 2013. 2 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδες Τουριστικών Προορισµών: Μία Συγκριτική και Αξιολογική Ανάλυση

Ιστοσελίδες Τουριστικών Προορισµών: Μία Συγκριτική και Αξιολογική Ανάλυση ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ιστοσελίδες Τουριστικών Προορισµών: Μία Συγκριτική και ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αρπατζάνη Μελίντα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Της Μανωλάκη Ειρήνης Α.Ε.Μ. 21/04 Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνοµάθειας Θεσσαλονίκη Συγγραφή του περιεχοµένου και επιµέλεια της έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Ε π ι λ ο γ ή ς) 1. Ορισμός και χαρακτηριστικά της Παιδικής Λογοτεχνίας 2. Στοιχεία από την πορεία της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθµια εκπαίδευση και λαογραφία. Η συλλογή πολιτισµικού υλικού µέσα από τη σχολική πράξη. Ένα παράδειγµα από την Κρεµαστή Ρόδου

Πρωτοβάθµια εκπαίδευση και λαογραφία. Η συλλογή πολιτισµικού υλικού µέσα από τη σχολική πράξη. Ένα παράδειγµα από την Κρεµαστή Ρόδου Γεώργιος Κατσαδώρος Αντώνης Γκοτζαγεωργίου Πρωτοβάθµια εκπαίδευση και λαογραφία. Η συλλογή πολιτισµικού υλικού µέσα από τη σχολική πράξη. Ένα παράδειγµα από την Κρεµαστή Ρόδου Το λαογραφικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Καλό Πάσχα!!!! ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΥΓΕΙΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Καλό Πάσχα!!!! ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΥΓΕΙΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΥΓΕΙΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Μήνυμα ζωής Καλό Πάσχα!!!! 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού το Ρεύμα των Μυθικιστών. Μηνάς Παπαγεωργίου

Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού το Ρεύμα των Μυθικιστών. Μηνάς Παπαγεωργίου Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού το Ρεύμα των Μυθικιστών Μηνάς Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη 2013 1 Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού 2 Στον Εκάεργο του 1897 3 Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΙΑ ΗΣ 4 Η ΕΚΠΑΙΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΣΕΙΙΡΑ ΙΙΠΛΩΜΑΤΙΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΙΑ Βαθµός ανταποδοτιικότητας πολιιτιιστιικών υπηρεσιιών καιι διιαφοροποιιηµένες πολιιτιικές τιιµών στα

Διαβάστε περισσότερα