Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer"

Transcript

1 Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Περιεχόμενα 1.Eισαγωγή 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer 3.Οδηγίες πλοήγησης 4.Αποθήκευση αρχείων 5.Αγαπημένα 6.Ασφαλής σύνδεση 7.Διακομιστής μεσολάβησης 1.Εισαγωγή Οι πλοηγοί είναι το μέσο πρόσβασης στην πληθώρα των πληροφοριών και δικτυακών εφαρμογών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο (Ιnternet). Oι αρχικές εκδόσεις των πλοηγών εστίαζαν στην παρουσίαση υπερκειμένου και είχαν περιορισμένες δυνατότητες για την παρουσίαση εικόνας. Στη συνέχεια όμως εμπλουτίστηκαν με τη δυνατότητα υποστήριξης πιο σύνθετων ιστοσελίδων, που περιελάμβαναν, εκτός από υπερκείμενο, εικόνες, ήχο, video και κινούμενες εικόνες (animation). Σήμερα έχουν ενοποιήσει κι άλλες υπηρεσίες του Internet εκτός από τον Παγκόσμιο Ιστό (Web), όπως η μεταφορά αρχείων (ftp), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ) και τα νέα (news). Επίσης οι τελευταίες εκδόσεις παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα δημιουργίας δικών του σελίδων χρησιμοποιώντας εργαλεία συγγραφής HTML κώδικα (HTML editors). Οι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι πλοηγοί είναι ο Netscape Communicator και ο Microsoft Ιnternet Explorer των εταιριών Netscape και Microsoft αντίστοιχα. Σ αυτό το εγχειρίδιο αναγράφονται γενικές οδηγίες για να περιηγηθείτε στις σελίδες του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) και να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενό του με το πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer της Microsoft. Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση Οι εικόνες που παρουσιάζονται αναφέρονται στην ελληνική έκδοση του προγράμματος ενώ στην περιγραφή οι επιλογές εμφανίζονται και με τους αγγλικούς όρους. Τι είναι τα URL Υπάρχει ένα πρότυπο σύστημα διευθυνσιοδότησης, με το οποίο εργάζονται οι πλοηγοί που προαναφέρθηκαν και το Web. Αυτό καλείται Uniform Resource Locator, URL. Το URL δείχνει τις θέσεις των σελίδων στο Web, έτσι ώστε τα προγράμματα πλοήγησης να μπορούν να βρουν τις σελίδες που αναζητούνται. Η δομή ενός URL περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

2 Τον τύπο του πρωτοκόλλου. Το όνομα του μηχανήματος που περιέχει το αρχείο (τη σελίδα ή τις πληροφορίες που θα μεταφερθούν). Την πλήρη διαδρομή που εντοπίζει το αρχείο ανάμεσα στους καταλόγους και στους υποκαταλόγους του μηχανήματος. Για παράδειγμα στο URL ο τύπος του πόρου και το πρωτόκολλο μεταφοράς είναι HTTP (δηλαδή το HyperText Transfer Protocol). Οι δύο κάθετοι χωρίζουν το πρωτόκολλο από τα υπόλοιπα. Το όνομα του υπολογιστή είναι web.teiep.gr και η διαδρομή και το όνομα του αρχείου στον υπολογιστή είναι /noc. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τη διάκριση πεζών και κεφαλαίων χαρακτήρων. Αυτό ισχύει επειδή πολλοί εξυπηρετητές Web είναι μηχανήματα Unix. Στο Unix υπάρχει διάκριση μεταξύ κεφαλαίων και πεζών χαρακτήρων (π.χ. το "a" και το "Α" είναι διαφορετικοί χαρακτήρες). Επομένως η πληκτρολόγηση των URL θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και ακρίβεια. 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer Για την εκκίνηση του προγράμματος, είτε κάνετε διπλό κλικ στο εικονίδιο του Internet Explorer στην επιφάνεια εργασίας, είτε το επιλέγετε από το Έναρξη (Start)->Προγράμματα (Programs)- >Internet Explorer. Το παράθυρο του Internet Explorer είναι το εξής:

3 Το παράθυρο του Internet Explorer αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα: Γραμμή μενού (Menu Bar): Η γραμμή μενού στον Explorer είναι παρόμοια με τις γραμμές μενού σε άλλες εφαρμογές των Windows. Παρέχει αναπτυσσόμενα μενού: Γραμμή εργαλείων: Η γραμμή εργαλείων κάνει μερικές συνηθισμένες εργασίες. Είναι σαν τις άλλες γραμμές εργαλείων των Windοws. Αρκεί ένα απλό κλικ πάνω σε ένα εικονίδιο, για να γίνει μία συγκεκριμένη ενέργεια. Eικονίδιο Χρήση Οδηγεί στην προηγούμενη σελίδα στη λίστα ιστορίας που είχατε επισκεφτεί. Οδηγεί μπροστά στην επόμενη σελίδα στη λίστα ιστορίας. Αν η τρέχουσα σελίδα είναι το τελευταίο στοιχείο στη λίστα της ιστορίας, τότε το εικονίδιο αυτό είναι ανενεργό. Διακόπτει τη διαδικασία κλήσης μιας εισερχόμενης σελίδας. Ανανεώνει την τρέχουσα σελίδα. Είναι χρήσιμο, αν υπάρχει ένα προσωρινό πρόβλημα επικοινωνίας με τον εξυπηρετητή Web που προσφέρει μια σελίδα και αυτή εμφανίζεται ατελής ή υπάρχει η υποψία ότι ενώ η τρέχουσα σελίδα έχει αλλάξει, στην οθόνη προβάλλεται η προηγούμενη έκδοση. Παρουσιάζει την εισαγωγική σελίδα Δίνει τη δυνατότητα περιήγησης στο Internet με τη βοήθεια μηχανών αναζήτησης. Προβάλλει μια λίστα με τις «Αγαπημένες» σελίδες του χρήστη. Κατά την περιήγησή του στο Internet, είναι δυνατό κάποιος να δει πολλές σελίδες που τον ενδιαφέρουν τις οποίες θα ήθελε να τις επισκεφθεί ξανά. Αυτές τις σελίδες μπορεί να τις προσθέσει στα Αγαπημένα (Favorites) χωρίς να δεσμεύεται πολύτιμος χώρος στο δίσκο του. Εμφανίζει μία λίστα με τις σελίδες που ο χρήστη επισκέφτηκε στο παρελθόν. Παραπέμπει στη χρήση του (αποστολή-λήψη μηνυμάτων). Εκτυπώνει την τρέχουσα σελίδα. Διεύθυνση (Address): Εδώ είναι το σημείο στο οποίο ο χρήστης πληκτρολογεί τη διεύθυνση (URL) της σελίδας που επιθυμεί να καλέσει και το σημείο όπου φαίνεται η διεύθυνση που επισκέπτεται.

4 Περιοχή προβολής σελίδων: Αυτό είναι το κύριο μέρος της οθόνης, όπου εμφανίζονται οι σελίδες, των οποίων η διεύθυνση (URL) αναγράφεται στη γραμμή θέσης. Γραμμή κατάστασης (Status Bar): Η γραμμή κατάστασης βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Όπως μετακινείται ο δρομέας μέσα στην περιοχή προβολής σελίδας, αλλάζει (από «βέλος» σε «χέρι») και η γραμμή κατάστασης εμφανίζει τη διεύθυνση (URL) για τον δεσμό που δείχνει ο δρομέας. Όταν μια σελίδα μεταφέρεται στο μηχάνημά του χρήστη που την κάλεσε, εμφανίζονται αριθμοί στη γραμμή κατάστασης, που δηλώνουν την «πρόοδο» της μεταφοράς. 3.Οδηγίες πλοήγησης Για να επισκεφτείτε έναν δικτυακό τόπο αρκεί να γνωρίζετε την διεύθυνσή του (URL) την οποία πρέπει να εισάγετε στο τμήμα Διεύθυνση (Address). Για παράδειγμα, εάν θέλετε να επισκεφτείτε την κεντρική σελίδα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου πρέπει να συμπληρώσετε τη διεύθυνση και να πατήσετε το πλήκτρο Enter ή να επιλέξετε το Μετάβαση ( Go): Παρατήρηση: Δε χρειάζεται κάθε φορά που θέλετε να πληκτρολογήσετε ένα URL να

5 πληκτρολογείτε το πρόθεμα «http://». O Explorer θεωρεί εξ ορισμού ότι τα URL που θέλετε, είναι URL τύπου http (σελίδες WEB), εκτός αν του δηλώσετε σαφώς κάτι άλλο. Όταν στο εικονίδιo πάνω δεξιά παρατηρείται «κίνηση», σημαίνει ότι ο Internet Explorer μεταφέρει δεδομένα, τα οποία θα εμφανιστούν σε με τη μορφή μίας σελίδας Web. Όταν όλα τα δεδομένα εμφανιστούν στο παράθυρο του Internet Explorer, η σφαίρα θα σταματήσει να περιστρέφεται και θα υπάρχει η ένδειξη Ολοκληρώθηκε (Done) στην γραμμή κατάστασης. Κάθε σελίδα αποτελείται από ένα σύνολο πληροφοριών που μπορεί να εμφανίζονται με μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου ή ακόμα και βίντεο. Επίσης, υπάρχει ένα σύνολο συνδέσμων (links) που οδηγούν σε άλλες σελίδες ή δικτυακούς τόπους. Η μετάβαση στο περιεχόμενο των συνδέσμων γίνεται με πάτημα πάνω σε αυτούς. Ένας σύνδεσμος μπορεί να είναι μια περιγραφή η οποία είναι υπογραμμισμένη και συνήθως μπλε χρώμα αλλά μπορεί επίσης να είναι μια εικόνα ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Σε μια σελίδα μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τους συνδέσμους καθώς η ένδειξη του δείκτη του ποντικιού μετατρέπεται σε χεράκι όταν βρίσκεστε πάνω από αυτόν. Στο παράδειγμα που ακολουθεί ο δείκτης βρίσκεται στον σύνδεσμο "Ιστοσελίδα ΚΕΔΠ": Οι διαδοχικές επισκέψεις που κάνετε σε διάφορες ιστοσελίδες αποθηκεύονται με τη μορφή URL σε μία λίστα που ονομάζεται Ιστορικό (History). Πατώντας επάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο της γραμμής εργαλείων θα εμφανιστεί η λίστα του ιστορικού στο αριστερό μέρους της περιοχής εμφάνισης του Internet Explorer:

6 Οι σελίδες που επισκέπτεστε εισάγοντας τη διεύθυνσή τους εμφανίζονται με τη μορφή φακέλου ενώ οι σελίδες που επισκέπτεστε μέσω των συνδέσμων άλλων σελίδων εμφανίζονται ως περιεχόμενα των αντίστοιχων φακέλων. Για να κλείσετε το Ιστορικό απλά επιλέγεται το x στο αντίστοιχο πλαίσιο. Μπορείτε να ανατρέξετε σε σελίδες του ιστορικού σας είτε επιλέγοντας την αντίστοιχη διεύθυνση από τη λίστα είτε μετακινούμενος σε αυτές με τις επιλογές Πίσω (Back) και Εμπρός (Forward). 4.Αποθήκευση αρχείων Τις περισσότερες φορές που αναζητούμε πληροφορίες στον παγκόσμιο ιστό θέλουμε να μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και σε περίπτωση που δεν είμαστε συνδεμένοι στο δίκτυο. Για το σκοπό αυτό, τα προγράμματα πλοήγησης δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τοπικά τις ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού. Για να αποθηκεύσετε μία σελίδα που βλέπετε με τον Internet Explorer πηγαίνετε από το βασικό Μενού σε Αρχείο (File)->Αποθήκευση ως... (Save As...) και ορίζετε τον φάκελο και το όνομα αρχείου στο οποίο θέλετε να αποθηκευτεί:

7 Εάν δε θέλετε να αποθηκεύσετε ολόκληρη την ιστοσελίδα αλλά μόνο κάποια εικόνα που περιέχει, κάντε κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και επιλέξετε το Αποθήκευση Εικόνας ως... (Save Picture As...) από το μενού που εμφανίζεται:

8 Στη περίπτωση που θέλετε να "κατεβάσετε" κάποιο πρόγραμμα από το διαδίκτυο, απλά επιλέγετε τον αντίστοιχο δεσμό και επιλέγετε Save (ή Αποθήκευση) στο παράθυρο που εμφανίζεται:

9 5.Αγαπημένα (Favorites) Η αποθήκευση σελίδων καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στο δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποθηκεύετε όλες τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν. Επιπλέον οι σελίδες ανανεώνονται πολύ συχνά και υπάρχει η περίπτωση να έχει αλλάξει η σελίδα, της οποίας διατηρείτε αντίγραφο στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να σημειώνετε τις σελίδες που θέλετε να επισκεφθείτε ξανά, χρησιμοποιώντας τα Αγαπημένα, χωρίς να δεσμεύετε πολύτιμο χώρο στο δίσκο σας. Υπάρχουν τρεις εύκολοι τρόποι, για να προσθέσετε μία σελίδα στη λίστα με τα Αγαπημένα σας. Χρησιμοποιώντας την επιλογή Αγαπημένα (Favorites). Από τη γραμμή μενού, επιλέγετε Αγαπημένα (Favorites)->Προσθήκη στα αγαπημένα... (Add to Favorites...): Εάν πατήσετε το δεξί κουμπί του ποντικιού και κάποιο μέρος της ιστοσελίδας που δεν είναι δεσμός, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού, από το οποίο επιλέγετε το Προσθήκη στα Αγαπημένα (Add to Favorites). Εάν πατήσετε Ctr+D η σελίδα θα προστεθεί στο τέλος της λίστας με τα Αγαπημένα σας. Αν επιλέξετε κάποιον από τους δυο πρώτους τρόπους θα σας εμφανιστεί ένα παράθυρο, το οποίο θα σας ζητάει να δώσετε το όνομα με το οποίο θέλετε να καταχωρίσετε την τρέχουσα σελίδα στα Αγαπημένα.

10 Το όνομα της σελίδας που έχετε επιλέξει θα εμφανιστεί αμέσως στη λίστα με τα Αγαπημένα (Favorites) σαν τελευταία καταχώρηση, την οποία μπορείτε να προσπελάσετε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο στην επιλογή Αγαπημένα του Explorer. Επιλέγοντας το Αγαπημένα θα εμφανιστεί ένα αναπτυσσόμενο μενού, που περιέχει όλες τις σελίδες που έχετε προσθέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή στα Αγαπημένα. Ανεξάρτητα με το ποια σελίδα βλέπετε την τρέχουσα στιγμή, μπορείτε να πάτε σε μία σελίδα, την οποία έχετε προσθέσει στα Αγαπημένα, αρκεί να την επιλέξετε (κάνετε ένα κλικ στο όνομα της) από τη λίστα με τα Αγαπημένα Όταν προσθέτετε μια σελίδα στα Αγαπημένα, δεν αποθηκεύεται η ίδια η σελίδα, αλλά η διεύθυνση (URL) της. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα επισκεφθείτε ξανά τη σελίδα, μπορεί να έχει αλλάξει. Θα παρατηρήσατε ότι, εκτός από τις σελίδες που έχετε οι ίδιοι προσθέσει, προϋπήρχαν και κάποιοι άλλοι φάκελοι με δικές τους σελίδες, όπως Συνδέσεις, Πολυμέσα, κλπ. Αυτοί οι φάκελοι είναι τοποθετημένοι στον Explorer για την εξυπηρέτησή σας. Όταν θα έχετε προσθέσει αρκετές σελίδες, η λίστα με τα Αγαπημένα θα έχει γίνει πολύ μεγάλη και επιπλέον οι σελίδες δε θα είναι τοποθετημένες με κάποια σειρά που θα σας βοηθά στη χρήση τους. Μπορείτε να τις αναδιατάξετε σε μία βολική σε εσάς σειρά, να σβήσετε αυτές που δεν χρειάζεστε και τέλος μπορείτε να τις ομαδοποιήσετε βάζοντάς τις σε φακέλους. Όλες αυτές οι δυνατότητες, σας παρέχονται στο παράθυρο Οργάνωση των Αγαπημένων (Organize Favorites). Από το βασικό μενού του Internet Explorer επιλέγετε Αγαπημένα->Οργάνωση Αγαπημένων και εμφανίζεται το παράθυρο Οργάνωση των Αγαπημένων.

11 Και εμφανίζετε η σελίδα:

12 Αν θέλετε να μετακινήσετε μια σελίδα, αρκεί να κάνετε ένα κλικ πάνω της και μετά να τη «σύρετε» (drag and drop) στην τελική της θέση. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο φάκελο, από το παράθυρο Οργάνωση των Αγαπημένων αρκεί να επιλέξετε το Δημιουργία φακέλου (Create Folder), οπότε θα προστεθεί στη λίστα σας ο νέος φάκελος και εσείς θα παραπεμφθείτε να του δώσετε όποιο όνομα θέλετε. Για να ομαδοποιήσετε μέσα σ' αυτόν τις σελίδες που θα επιλέξετε, αρκεί να τις «σύρετε» πάνω στο όνομα του φακέλου ή να τις μετακινήσετε μέσα σ αυτόν με την επιλογή Μετακίνηση στο φάκελο..., όπως περιγράφηκε παραπάνω. Όσα αναφέρθηκαν για την οργάνωση των σελίδων, ισχύουν και για τις σελίδες που έχει τοποθετημένες ο Explorer στη λίστα με τα Αγαπημένα για την εξυπηρέτησή σας. Αν δεν σας εξυπηρετούν μπορείτε ακόμη και να τις διαγράψετε. 6.Ασφαλής σύνδεση Με τον όρο ασφαλής σύνδεση, ορίζεται η ασφαλής πρόσβαση σε ιστοσελίδες δικτυακών τόπων που πιστοποιούνται από κάποια Αρχή Πιστοποίησης για την ακρίβεια των στοιχείων του εξυπηρετητή όπου στεγάζονται οι ιστοσελίδες, και συνεπώς για την αληθινή ταυτότητα του υπευθύνου φορέα (π.χ. οι ιστοσελίδες των δικτυακών τόπων και https://mail.teiep.gr/).

13 Επιπλέον, οι ασφαλείς ιστοσελίδες διασφαλίζουν το απόρρητο της διακίνησης δεδομένων μέσω αυτών. Όταν μία σελίδα είναι ασφαλής υπάρχει η ένδειξη στη γραμμή κατάστασης:

14 7.Διακομιστής μεσολάβησης Ο διακομιστής μεσολάβησης (proxy server) είναι ένα πρόγραμμα που δέχεται αιτήσεις για την παρουσίαση σελίδων του World Wide Web από το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) ενός χρήστη και αναλαμβάνει να προσκομίσει τις ζητούμενες σελίδες. Για να ρυθμίσετε τον Internet Explorer ώστε να χρησιμοποιεί τον διακομιστή μεσολάβησης του Τ.Ε.Ι ανατρέξτε στο αντίστοιχο εγχειρίδιο.

Ενότητα 4.2. Χρήση προγραµµάτων φυλλοµετρητή. Πρόσβαση σε δικτυακό τόπο Αξιοποίηση της δοµής υπερµέσων του Παγκόσµιου Ιστού.

Ενότητα 4.2. Χρήση προγραµµάτων φυλλοµετρητή. Πρόσβαση σε δικτυακό τόπο Αξιοποίηση της δοµής υπερµέσων του Παγκόσµιου Ιστού. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Ενότητα 4.2 Πρόσβαση σε δικτυακό τόπο Αξιοποίηση της δοµής υπερµέσων του Παγκόσµιου Ιστού Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν να χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET -1-

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET -1- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΙΕΣ ΤΟΥ INTERNET- ΙΑ ΙΚΤΥΟ 2 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ 4 ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ 9 ΧΡΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ 10 ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 2 ο. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (E-Mail)

Μέρος 2 ο. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (E-Mail) Μέρος 2 ο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (E-Mail) Ms Outlook για το Office 2010 Μαρία Ζάππα Κασαπίδη ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο 2 1. Εκκίνηση του προγράμματος 4 1.1 Ρυθμίσεις κατά την έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εγχειρίδιο Εκπαιδευτή Η πλατφόρµα Open eclass είναι ένα ολοκληρωµένο Σύστηµα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθηµάτων και αποτελεί την πρόταση του Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους.

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους. Πριν ξεκινήσουµε την περιγραφή του προγράµµατος καλό θα ήταν να αναφερθούµε στον ορισµό κάποιων εννοιών για τις οποίες θα γίνεται λόγος στο κεφάλαιο αυτό. Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουµε την διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4.3. Πλοήγηση Ανάκτηση και διαχείριση. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 4.3. Πλοήγηση Ανάκτηση και διαχείριση. Ειδικοί Στόχοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Πλοήγηση Ανάκτηση και διαχείριση πληροφοριών Ενότητα 4.3 Πλοήγηση Ανάκτηση και διαχείριση πληροφοριών Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ms Internet Explorer Ms Office Outlook 2007

Ms Internet Explorer Ms Office Outlook 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Ms Internet Explorer Ms Office Outlook 2007

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου Διαδίκτυο (Ι)

Επεξεργασία Κειμένου Διαδίκτυο (Ι) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επεξεργασία Κειμένου Διαδίκτυο (Ι) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο FrontPage

Εισαγωγή στο FrontPage Εισαγωγή Το World Wide Web αποτελεί µία από τις προσφερόµενες υπηρεσίες του Internet. Είναι η πλέον διαδεδοµένη υπηρεσία, σε σηµείο που πολλοί να ταυτίζουν το Web µε το Internet. Το Web είναι ένα κατανεµηµένο

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση -

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Cisco Unified Personal Communicator Έκδοση 8.5

Cisco Unified Personal Communicator Έκδοση 8.5 Frequently Asked Questions Cisco Unified Personal Communicator Έκδοση 8.5 Συχνές ερωτήσεις 2 Βασικά 2 Ρύθμιση 3 Διαθεσιμότητα 6 Επαφές 9 Συνομιλία 12 Κλήσεις 21 Κλήσεις συνδιάσκεψης 29 Φωνητικό ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

22Y103 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

22Y103 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 22Y103 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Εργαστηριακές Ασκήσεις Κ. Σγάρμπας, Ν. Αβούρης, Π. Σταθοπούλου Πάτρα - Σεπτέμβριος 2010 (Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ACS Connect. Εφαρμογή διαχείρισης αποστολών μέσω web. Έκδοση Οκτώβριος 2011. Οδηγίες Εγκατάστασης & Εγχειρίδιο χρήστη

ACS Connect. Εφαρμογή διαχείρισης αποστολών μέσω web. Έκδοση Οκτώβριος 2011. Οδηγίες Εγκατάστασης & Εγχειρίδιο χρήστη ACS Connect Εφαρμογή διαχείρισης αποστολών μέσω web Έκδοση Οκτώβριος 2011 Οδηγίες Εγκατάστασης & Εγχειρίδιο χρήστη Περιεχόμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ... 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 4 ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ACS & ΕΝΑΡΞΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 - 17 - PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Internet και στο ηλεκτρονικό ταχυδροµείο

Εισαγωγή στο Internet και στο ηλεκτρονικό ταχυδροµείο 1 Internet Το Internet ή ιαδίκτυο όπως λέγεται στην ελληνική ορολογία, είναι ένα παγκόσµιο δίκτυο που συνδέει εκατοµµύρια υπολογιστές, οι οποίοι µπορούν να επικοινωνούν µεταξύ τους. Το Internet είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Υπολογιστικά Φύλλα: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή & Εκκίνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες ίκτυα Υπολογιστών, το ιαδίκτυο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Περιεχόµενα 1. ίκτυα Υπολογιστών, το ιαδίκτυο. 2. Χρήση προγραµµάτων φυλλοµετρητή.

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια Έξοδος. Ή Επιλέξτε το εικονίδιο Κλείσιμο εφαρμογής, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης

Επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια Έξοδος. Ή Επιλέξτε το εικονίδιο Κλείσιμο εφαρμογής, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης Άνοιγμα και κλείσιμο της εφαρμογής Λογιστικών Φύλλων Άνοιγμα του Calc Επιλέξτε: Έναρξη Προγράμματα OpenOffice.org Calc Με αυτήν την ενέργεια θα φορτωθεί το Calc. Κλείσιμο του Calc Επιλέξτε Αρχείο και στη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός οδηγός Mozilla Thunderbird

Ελληνικός οδηγός Mozilla Thunderbird 1 Το έγγραφο αυτό κυκλοφορεί με την άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά - Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα (Creative Commons Attribution- Share Alike 3.0 Greece) που σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμόσετε,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΥΠΕΠΘ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΥΡΙ ΩΝ Χ. ΠΑΠΑ ΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Impress Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Impress για δημιουργία παρουσιάσεων εμπλουτίζει τις παρουσιάσεις με

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Πρόσβαση στο διαδίκτυο - To μοντέλο client/server του διαδικτύου

Κεφάλαιο. Πρόσβαση στο διαδίκτυο - To μοντέλο client/server του διαδικτύου 3 Κεφάλαιο Πρόσβαση στο διαδίκτυο - To μοντέλο client/server του διαδικτύου Το Internet υιοθετεί το μοντέλο client/server (πελάτη / διακομιστή) όσον αφορά στην παράδοση των πληροφοριών. Βάσει του μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήστη. Lenovo Security Solution FP

Οδηγός χρήστη. Lenovo Security Solution FP Οδηγός χρήστη Lenovo Security Solution FP Οι πληροφορίες που παρέχονται θεωρούνται ακριβείς και έγκυρες. Ωστόσο, η Upek, Inc δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle (Έκδοση Moodle 1.9.5) Σουλτάνα Κάργα, Msc. Κατερίνα Κατσάνα, Msc. Φωτεινή Τρίμμη, Msc Άδεια Χρήσης: Creative Commons Το υλικό διατίθεται υπό την άδεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Πράξη 2.2.2.α. «Προπτυχιακά Προγράµµατα Σπουδών» Κεντρική Υποστήριξη H πλατφόρµα ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4.5. Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο. Προγράµµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 4.5. Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο. Προγράµµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. Ειδικοί Στόχοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ιαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο Ενότητα 4.5 Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο Προγράµµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει: Να µπορούν

Διαβάστε περισσότερα