Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 1912-1947"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Περίληψη Διδακτορικής Κωνσταντίνος Καρανάσος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αρχιτεκτόνων Τομέας Ι Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Επιβλέπων: Καθηγητής Μ. Μπίρης

2 100 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Με το θέμα «Η πολιτική για τον σχεδιασμό του χώρου και τη διαχείριση των μνημείων στην πόλη της Ρόδου κατά την ιταλική κατοχή » παρουσιάζεται ένα κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της πόλης της Ρόδου. Το θέμα αυτό πραγματεύεται ζητήματα όπως η διαχείριση των μνημείων και του περιβάλλοντα αυτών χώρου, του μνημειακού χώρου εν γένει της ιστορικής πόλης, ζητήματα που σχετίζονται με εντάξεις μνημείων, αλλά και νεότερων κτισμάτων σε υφιστάμενους πολεοδομικούς οργανισμούς και τέλος ζητήματα που αφορούν στη μετάβαση της αντίληψής μας από το μνημείο ως μονάδα στο μνημείο ως σύνολο. Όλα αυτά τα ζητήματα εξετάζονται όμως υπό το πρίσμα μιας σημαντικής παραμέτρου η οποία κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αυτή η παράμετρος δεν είναι άλλη από την πολιτική. Η ιταλική κατοχή, ως γνωστό, καλύπτει ως επί το πλείστον τα χρόνια του μεσοπολέμου, κατά τα οποία οι αποφάσεις στους περισσότερους τομείς κατευθύνονταν από πολιτικές σκοπιμότητες. Η παρούσα μελέτη με την εξέταση ενδεικτικών παραδειγμάτων αποκατάστασης μνημείων της περιτειχισμένης πόλης και του άμεσου περιβάλλοντος αυτής, όπως επίσης και των πολεοδομικών παρεμβάσεων εντός και γύρω από αυτήν στόχο έχει, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα στο πώς βρέθηκαν οι ιταλοί στη Ρόδο εκείνη τη χρονική περίοδο, τι γύρευαν και τι έψαχναν σε έναν τόπο ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ μεταξύ των κύριων βλέψεων της αποικιακής τους πολιτικής. Σε τι τελικά αποσκοπούσε η παρουσία τους στη ξεχασμένη αυτή γωνιά του ΝΑ Αιγαίου, τι συμβόλιζε για αυτούς η Ρόδος, όπως επίσης εάν και για ποιούς λόγους στην πόλη αυτή ακολούθησαν διαφορετικές τακτικές σχεδιασμού σε σχέση με άλλες πόλεις των κτήσεών τους και τέλος, πώς κατάφεραν να αφήσουν αδιάψευστα τα ίχνη της παραμονής τους εκεί. Η μελέτη αποτελείται από δύο τόμους, κείμενο και τεύχος εικόνων και διαρθρώνεται σε τρία μεγάλα μέρη, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε κεφάλαια, που ακολουθούν τις τρεις κύριες ιστορικές περιόδους της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου. Η αποβίβαση των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων, την άνοιξη του 1912, στα νησιά των Νοτίων Σποράδων εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αναθέρμανσης του ιταλικού

3 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος ιμπεριαλισμού ο οποίος, μετά το πλήγμα που είχε δεχθεί στα τέλη του 19 ου αιώνα με τη μεγάλη ήττα στην Αιθιοπία (Adua), τον Σεπτέμβριο του 1911, δοκίμαζε με την επιχείρηση κατάκτησης της Τριπολίτιδας και Κυρηναϊκής να ικανοποιήσει τις ανερχόμενες εθνικιστικές τάσεις στην ιταλική κοινωνία την εποχή εκείνη. Στη Ρόδο ο ιταλικός στρατός αποβιβάζεται τα ξημερώματα της 4 ης Μαΐου του 1912 και μέχρι τα τέλη του μήνα καταλαμβάνει και τα υπόλοιπα Nησιά με την επίσημη δικαιολογία του αντιπερισπασμού για την μη αναγνώριση από την οθωμανική Κυβέρνηση της απόφασης της Ιταλίας να προσαρτήσει μεγάλο τμήμα της τουρκοκρατούμενης τότε Λιβύης (Εικ.1). Εικόνα 1. Οι κτήσεις της Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική (1929) Αν και από καιρό η Ιταλία σκεφτόταν να μεταφέρει το κέντρο των εχθροπραξιών στο Αιγαίο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα Νησιά του Αρχιπελάγους δεν είχαν μέχρι τότε ποτέ μπει στο κέντρο των ενδιαφερόντων της. Αντίθετα, εκμεταλλευόμενη τις πιθανότητες διαμελισμού της πάλαι ποτέ κυρίαρχης στην περιοχή οθωμανικής αυτοκρατορίας πίεζε επίμονα για μια ζώνη επιρροής στη Μικρά Ασία. Έτσι, λοιπόν, μολονότι στην αρχή η σπασμωδική αυτή κίνηση της κατάληψης των Νησιών έγινε αποκλειστικά για να εμποδίσει

4 102 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στο συνεχιζόμενο πόλεμο της Λιβύης, προβάλλοντας το προσωρινό του χαρακτήρα της, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ίσως ήταν μελετημένη, αφού στην πορεία φάνηκε ότι αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα είδος «βάσης» για τον έλεγχο της περιοχής, αλλά και για τη διεκδίκηση εδαφών στην Μικρά Ασία. Η επεκτατική πολιτική της χώρας στο μεταίχμιο των δύο αιώνων είχε αρχίσει να εκδηλώνεται και μέσω των επιστημονικών αποστολών της (γεωγραφικών, αρχαιολογικών), σε περιοχές της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, ο πολιτικός στόχος των οποίων ήταν πολύ συγκεκριμένος: γεωγράφοι και αρχαιολόγοι αποτελούσαν απλώς και μόνον την εμπροσθοφυλακή των σχεδίων διείσδυσης της Ιταλίας στις περιοχές αυτές σε επίπεδο οικονομικό και στρατιωτικό. Ενώ οι προηγηθείσες γεωγραφικές έρευνες στη Ρόδο (Εικ.2) ίσως να αποθάρρυναν από οικονομικής πλευράς την εκεί αποικιακή επέκταση, πριν ακόμα προλάβουν να εγκατασταθούν οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, το Υπουργείο Παιδείας με τη συμβολή της προσφάτως συσταθείσας Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών (1910), ανέθεσε στον μεσαιωνολόγο Giuseppe Gerola τη μελέτη και δημοσίευση των μνημείων του νησιού καθώς και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου (Εικ.4). Η μελέτη αυτή αποτέλεσε ένα είδος καταλόγου και οδηγού κυρίως για τα ιπποτικά μνημεία στα υπό κατοχή νησιά, πρώτιστα όμως στόχο είχε να επισημάνει την ιταλική ανάμειξη στο ιστορικό παρελθόν των Νησιών. Η κατάληψη της Δωδεκανήσου από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής οι οποίες απέρριπταν εξαρχής τη σκέψη για οριστική ιταλική κατοχή των Νησιών. Μολαταύτα, η ιταλική Διοίκηση, ήδη από τους πρώτους μήνες της κατοχής, προσπάθησε να υποστηρίξει τη νομιμότητα της παρουσίας της στο τόσο ζωτικό αυτό σημείο της Μεσογείου. Μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για τον στόχο αυτό, δεν ήταν τόσο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων τεχνικών υποδομών, αφού ελάχιστα ήταν τα έργα (κτηριακά, οδικά κλπ) που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο εν συγκρίσει με τη μετά το 1923 φάση, όσο το πρόγραμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών (Εικ.5), και της προστασίας και ανάδειξης των ιπποτικών κυρίως μνημείων της Ρόδου.

5 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Εικόνα 2. Χάρτης της νήσου και της πόλης της Ρόδου (1912) Εικόνα 3. Χάρτης της πόλης της Ρόδου με τους γύρω οικισμούς (Μαράσια) (1922)

6 104 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εικόνα 4. Η Πύλη του καταλύματος της «γλώσσας» της Ωβέρνης, όπως την κατέγραψε ο φακός του G. Gerola (1912) Εικόνα 5. Κατά τις έρευνες στη θέση «Καστράκι» στη Νεκρόπολη της Λέλου (1913)

7 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Πολύ γρήγορα η τότε στρατιωτική Διοίκηση αλλά και η μετέπειτα πολιτική, συνειδητοποίησε ότι ο ρόλος αυτός της Ιταλίας, που επέστρεφε σε έναν τόπο με τον οποίο συνδεόταν ιστορικά για να τον εκπολιτίσει ξανά ύστερα από τέσσερις περίπου αιώνες πλήρους σκότους και εγκατάλειψης, ταίριαζε άψογα με τον προσωρινό του χαρακτήρα της κατοχής, εξασφαλίζοντάς της ωστόσο όλα τα εχέγγυα για τις εδαφικές της διεκδικήσεις μετά τη συμμετοχή της στον Α Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά την πρώτη χρονική περίοδο της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου ( ), η οποία χαρακτηρίσθηκε από την αβεβαιότητα της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στην περιοχή σε συνδυασμό με το ασταθές διεθνές πολιτικό κλίμα, τίθενται οι βάσεις των όσων θα «οικοδομηθούν» εκεί μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες. Στο έργο αυτό, εκτός από τον ήδη αναφερθέντα G. Gerola, συνέβαλε αποφασιστικά ο νεαρός αρχαιολόγος Amedeo Maiuri, ο οποίος έφθασε στη Ρόδο στις αρχές του 1914 ως αντικαταστάτης του Gerola στη διεύθυνση της υπό του τελευταίου συσταθείσας μόνιμης Αρχαιολογικής Αποστολής. Ο Maiuri κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με τον υπεύθυνο για την προστασία μνημείων του Μηχανικού της στρατιωτικής Διοίκησης, προπάντων όμως συνέτεινε αφενός στην αναστροφή του δυσμενούς διεθνούς κλίματος που είχε δημιουργηθεί, κυρίως τους πρώτους μήνες, σχετικά με την αιφνίδια κατοχή των Νησιών, αφετέρου, αφού οργάνωσε το γραφείο της Εφορείας Μνημείων και Ανασκαφών, έθεσε ως προϊστάμενός του τις βάσεις για την προστασία του συνόλου της περιτειχισμένης πόλης της Ρόδου (Εικ.3), (Εικ.6), μιας απόφασης της οποίας τα τεράστια θετικά αποτελέσματα είναι ορατά ακόμα και σήμερα. Ο Amedeo Maiuri ως επιστημονική προσωπικότητα, αφού οργάνωσε και συστηματοποίησε την αρχαιολογική έρευνα στη Ρόδο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική της διείσδυσης της Ιταλίας στη Δωδεκάνησο, συντόνισε τις πρώτες επεμβάσεις ανάδειξης της ιπποτικής αρχιτεκτονικής με την αποκατάσταση συγκεκριμένων μνημείων της μεσαιωνικής πόλης. Η ανάδειξη των κατάλοιπων της ιπποτοκρατίας πολύ σύντομα άρχισε να χρησιμοποιείται με σκοπό την ενδυνάμωση των ιταλικών βλέψεων στην περιοχή.

8 106 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εικόνα 6. Πανοραμική άποψη της πόλης από τον μιναρέ του Τζαμιού του Σουλεϊμάν (1912) Εικόνα 7. Η κύρια πρόσοψη του ιπποτικού Νοσοκομείου με τις τούρκικες τροποποιήσεις (1912) Εικόνα 8. Άποψη της Οδού των Ιπποτών από Α (1912)

9 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Εικόνα 9. Το κατάλυμα της «γλωσσας» της Ιταλίας μετά την αποκατάστασή του, (1916) Εικόνα 10. Κατά τις εργασίες αποκατάστασης της Πύλης του Αγ. Αθανασίου (1922) Εικόνα 11. Χάρτης της περιτειχισμένης πόλης της Ρόδου με τα όρια της «Μνημειακής Ζώνης» (1920)

10 108 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μέσα στη διετία , αποκαθίστανται το πρώην Νοσοκομείο των Ιπποτών (Εικ.7), όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και στο πλαίσιο των επεμβάσεων επί της Οδού των Ιπποτών (Εικ.8), το κατάλυμα της «γλώσσας» της Ιταλίας με την εγκατάσταση εκεί του μορφωτικού Ιδρύματος Dante Alighieri (Εικ.9). Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά και τα χρόνια που ακολουθούν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο οι επεμβάσεις αποκατάστασης σε Πύλες (Εικ.10) και τμήματα της οχύρωσης της πόλης, σε συνδυασμό με το διάταγμα (1920) της ανακήρυξης σε «Mνημειακή Zώνη» του περιβάλλοντα χώρου αυτής (Εικ.11), στοιχειοθετούν τη γενικότερη τακτική της επισφράγισης της ιταλικής παρουσίας στα Νησιά μέσω της προβολής και ανάδειξης των κατάλοιπων του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών ως έργα της ιταλικής παράδοσης. Στις 24 Ιουλίου του 1923, με τη δεύτερη Συνθήκη της Λωζάνης, τα Δωδεκάνησα περνούν οριστικά στην κυριαρχία της Ιταλίας. Η επικύρωσή της από το ιταλικό Κράτος έγινε μετά από περίπου έναν χρόνο ( ). Λίγους, όμως, μήνες πριν την υπογραφή της εν λόγω Συνθήκης, δύο πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα συνέβησαν. Το πρώτο, ήταν η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία με την άνοδο του Μussolini στην εξουσία, που θα επηρέαζε καθοριστικά, από εδώ και στο εξής, τη στάση της χώρας απέναντι στις μέχρι τότε κτήσεις της. Το δεύτερο, ο διορισμός από τη φασιστική πια Κυβέρνηση της Ρώμης του διπλωμάτη Mario Lago ως Κυβερνήτη των Νησιών. Το β μέρος της διατριβής καλύπτει ουσιαστικά τη χρονική περίοδο διακυβέρνησης των Νησιών από τον M. Lago ( ), οι πρωτοβουλίες του οποίου υπήρξαν αποφασιστικές για τη μορφή που θα αποκτούσαν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Δωδεκανήσου, κυρίως όμως η πρωτεύουσά της Ρόδος. Κατά την περίοδο Διοίκησης του Lago, η οποία είναι η μακρότερη από τις δύο περιόδους της πλήρους κυριαρχίας των ιταλών στα Δωδεκάνησα ( ), διαμορφώθηκαν οι βάσεις για τη μοντέρνα εικόνα της Ρόδου, μια εικόνα που κληρονομήθηκε αυτούσια από την επόμενη, τη μετά την απελευθέρωση φάση, ώστε να εδραιωθεί ως η χαρακτηριστική εικόνα που θα εκπροσωπούσε τη σύγχρονη Ρόδο (Εικ. 12). Είναι ίσως η πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδος της ιταλικής παρουσίας εδώ, αφού σημάδεψε ανεξάλειπτα την εικόνα της πόλης της Ρόδου, αλλά και της Κω, του δεύτερου

11 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος σε μέγεθος αστικού κέντρου των νησιών, κυρίως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του Η πλήρης κυριαρχία τώρα, από τη μια άφηνε το πεδίο ελεύθερο για οποιαδήποτε ενέργεια που θα άφηνε το στίγμα της στον τόπο, από την άλλη έδινε στον Lago τη δυνατότητα να βγάλει τα Νησιά, και ειδικότερα τη Ρόδο, από το περιθώριο στο οποίο βρίσκονταν ακόμα και μετά την πρώτη δεκαετία της ιταλικής κατοχής. Ο νέος Κυβερνήτης με την άφιξή του στη Ρόδο είχε κατά νου την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος, το οποίο θα διαρθρωνόταν σε πολλούς τομείς, όπως η Διοίκηση, τα έργα υποδομής, η αγροτική και βιομηχανική οικονομία, κυρίως όμως η οικιστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας Ρόδου. Η αποφασιστικότητα, λοιπόν, του νέου Kυβερνήτη να φέρει εις πέρας το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για τη νέα Ρόδο, βασίσθηκε στην ισχυρή βούλησή του να μετατραπεί από τη μια σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου (Εικ. 13), από την άλλη σε επίσης σημαντικό κέντρο σπουδών αρχαιολογικού και ιστορικό-καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, η Ρόδος θα επανακτούσε τον ρόλο του πνευματικού κέντρου που είχε άλλοτε, προπάντων κατά την αρχαιότητα, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τα ρωμαϊκά μνημεία της αρχαιότητας αλλά και τα «ιταλικά» του μεσαίωνα. Εικόνα 12. Το μέτωπο της νέας πόλης της Ρόδου προς το λιμάνι του Μανδρακίου όπως είχε διαμορφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 30 από τη διοίκηση του Mario Lago Εικόνα 13.To πρώτο ενημερωτικό έντυπο του Ε.Ν.Ι.Τ. για τη Ρόδο (1925)

12 110 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Αυτές οι δύο κατευθύνσεις στο μεγάλο σχέδιο του Lago υπήρξαν, χωρίς άλλο, καθοριστικές για τη στάση της νέας Kυβέρνησης απέναντι στα μνημεία και τον μνημειακό χώρο. Τόσο ο εκσυγχρονισμός της Ρόδου, με τον σχεδιασμό της νέας πόλης και τη διαμόρφωση του τουριστικού της χαρακτήρα, όσο και η επιλογή να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, επηρέασε ανεπιφύλακτα τον τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής της κληρονομιάς ώστε αυτή να υπενθυμίζει την ακτινοβολία που άλλοτε εξέπεμπε ο τόπος αυτός, την οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε χάσει. Το χρονικό διάστημα αυτό συμπίπτει επίσης με την περίοδο όπου στη διεύθυνση της Εφορείας Μνημείων και Ανασκαφών βρίσκεται ο νεότατος Giulio Jacopi ( ), σε αντικατάσταση του Maiuri, ο οποίος από το Αύγουστο του 1924 μετατίθεται στην περιοχή της Νεαπόλεως Ιταλίας. Αν και αποφασισμένος να ολοκληρώσει το έργο του προκάτοχού του, ο Jacopi, συνεχίζοντας τις ανασκαφές στην Ιαλυσό, και στην Ακρόπολη της Ρόδου, καθώς και αρχίζοντας νέες στην Κάμιρο, δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τη σκιά των πρωτοβουλιών του Κυβερνήτη, έτσι όπως το καθεστώς τώρα απαιτούσε. Στις αρχές του 1934 αντικαταστάθηκε από τον επίσης νέο αρχαιολόγο, υπεύθυνο για τις ανασκαφές στην Κω, Luciano Laurenzi. Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων του σχεδίου του Lago το πρόγραμμα προστασίας και αποκατάστασης κυρίως των ιπποτικών μνημείων, που είχε ξεκινήσει κατά την πρώτη δεκαετία, συνεχίσθηκε με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο αποκάλυψης και ανάδειξης της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε η περιτειχισμένη πόλη να ανακτήσει τον χαρακτήρα και ύφος που είχε άλλοτε, που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο εξαρχής της ιταλικής κατοχής. Επεμβάσεις αποκατάστασης επιλεγμένων μνημείων της πόλης που περιγράφηκαν στο δεύτερο κεφάλαιο όπως στο κτήριο της Οπλοθήκης, στο κτήριο της Καστελλανίας (Εικ.14), στα κτήρια πέριξ της πλατείας του Αρχαιολογικού Μουσείου (Εικ.15), στην Παναγιά του Μπούργκου (Εικ.16), αποτελούν συνάμα και επεμβάσεις στον χώρο της πόλης, αποδεικνύοντας ότι οι επιλογές παρέμβασης στα μνημεία καθορίζονταν και από τη γενικότερη πολιτική σχεδιασμού των συγκεκριμένων σημείων του μνημειακού χώρου

13 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος της μεσαιωνικής Ρόδου. Μέσα από την εξέταση των πιο πάνω παραδειγμάτων διαφάνηκε πολλές φορές η αντιφατικότητα που χαρακτήρισε την πιο πάνω πολιτική σχεδιασμού, αφού δύο αντίθετα συστήματα, η «γραφικότητα» και ο «πουρισμός» απαιτήθηκε να συνδυασθούν στο πλαίσιο του υλιστικού ωφελιμισμού της Ρόδου ως ανερχόμενου τουριστικού προϊόντος. Εικόνα 14. Το κτήριο της «Καστελλανίας» μετά την αποκατάστασή του, ( ) Εικόνα 15. Το κτήριο του υποκαταστήματος της Banco di Roma στη ΒΑ γωνία της Πλατείας του Αρχαιολογικού Μουσείου.

14 112 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εικόνα 16. Κατά τις εργασίες απελευθέρωσης από τα προσκτίσματα της εκκλησίας της Παναγιάς του Μπούργκου ( ) Εικόνα 17. Άποψη του νέου Καθεδρικού Ναού του Αγ. Ιωάννη στο Μανδράκι από ΝΔ με την κρήνη πιστό αντίγραφο της μεσαιωνικής κρήνης του Viterbo

15 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Εικόνα 18. Τοπογραφικό της πόλης της Ρόδου με σημειωμένες τις θέσεις των πάρκων και των χώρων πρασίνου Με τα παραδείγματα φάνηκε επίσης πως ο μνημειακός χώρος της ιπποτικής Ρόδου επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον σχεδιασμό του κέντρου της νέας ιταλικής Ρόδου στο Μανδράκι (Εικ.17), όπως επίσης και αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο στη δημιουργία ενός συστήματος πάρκων και χώρων πρασίνου γύρω από την περιτειχισμένη πόλη, οι οχυρώσεις της οποίας θα ήταν το βασικό σημείο αναφοράς (Εικ.18-19). Ωστόσο, τώρα οι επεμβάσεις εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου της πόλης, που εκπονήθηκε από το 1923 ως το 1926 από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto, τον οποίο είχε μετακαλέσει από τη Ρώμη (Απρίλιο του 1923) ο Lago αμέσως μετά τον διορισμό του στη Ρόδο. Ο Di Fausto, εκτός του ότι ήταν από τους πρωταγωνιστές στη δημιουργία της νέας εικόνας της Ρόδου, έπαιξε και καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει τη σκέψη και τις προτιμήσεις του ίδιου του Κυβερνήτη (Εικ.20).

16 114 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εικόνα 19. Κατά τις εργασίες απελευθέρωσης της Θαλασσινής Πύλης από τα κτίσματα στο Εμπορικό Λιμάνι ( ) Εικόνα 20. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης της Ρόδου του 1926 με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις (1931)

17 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Εικόνα 21. Η περιτειχισμένη πόλη της Ρόδου σε τοπογραφικό κλίμακας 1: 2000 (1925) Εικόνα 22. Άποψη από Β του Αρχαιολογικού Πάρκου του Αγ. Στεφάνου στην Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου

18 116 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Βασικοί άξονες του Ρυθμιστικού Σχεδίου ήταν η προστασία ολόκληρης της μεσαιωνικής πόλης και η διατήρηση του χαρακτήρα της ώστε να μείνει ανέπαφη από τη δημιουργία και μελλοντική επέκταση της νέας Ρόδου (Εικ. 21), η επιλογή των νέων χρήσεων που θα φιλοξενούσαν τα ιπποτικά και μη κτήρια, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός του νέου διοικητικού κέντρου κατά μήκος του μετώπου του Μανδρακίου. Παράλληλα, με κατάλληλα Κυβερνητικά Διατάγματα ρυθμίσθηκαν τόσο ο Οικοδομικός Κανονισμός με τον οποίο προστατεύονταν οι κηρυγμένες περιοχές, όσο και το ζήτημα των αποκαταστάσεων και απαλλοτριώσεων «υπέρ κοινής ωφελείας» (restauri ed esproprio di pubblica utilitΰ), με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις στα μεσαιωνικά κτίσματα να μην αφορούν μόνο στις προσόψεις όπως συνέβη την πρώτη δεκαετία, αλλά και στα εσωτερικά αυτών με την ένταξη νέων χρήσεων. Με τον ίδιο τρόπο επεκτάθηκαν οι ζώνες προστασίας έτσι ώστε να συμπεριλάβουν τα μνημεία με τον περιβάλλοντα χώρο τους, όπως για παράδειγμα τα Αρχαιολογικά Πάρκα του Λόφου του Αγ. Στεφάνου (Μonte S. Stefano) (Εικ.22), την Ακρόπολη δηλαδή της αρχαίας Ρόδου, καθώς και της Νεκρόπολης της Ακαντιάς (Καρακόνερο), ενώ την περίοδο αυτή, παράλληλα με τις επεμβάσεις στα κτίσματα, έχουμε και διαμορφώσεις πλατειών μέσα στο ιστορικό σύνολο, όπως αυτή της Πλατείας Ιπποκράτους (P.zza del Fuoco/ P.zza Carlo III) (Εικ.23), της Πλατείας έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου (P.zzetta del Museo) (Εικ.24), αλλά και των παρακείμενων Πλατειών Σύμης (P.zza dell Arsenale) (Εικ.25) και Αργυροκάστρου (P.zza dell Armeria) (Εικ.26) οι οποίες θα έπαιζαν το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ περιτειχισμένης πόλης και Νέας Ρόδου. Οι αρχιτέκτονες που συνεργάσθηκαν την εποχή εκείνη με τον Lago, κυρίως ο ήδη αναφερθείς Di Fausto, αλλά και οι Pietro Lombardi, Rodolfo Petracco και Armando Bernabiti, για την οικοδόμηση της νέας Ρόδου δεν είχαν δισταγμούς στο να αναμετρηθούν με την ιπποτική αρχιτεκτονική, κτίζοντας είτε προσθήκες είτε εξ ολοκλήρου νέα κτίσματα μέσα στον παλαιό πυρήνα (Εικ. 27) αλλά και να δανεισθούν και να μεταφέρουν το λεξιλόγιο των κτηρίων και του χώρου της μεσαιωνικής πόλης στον σχεδιασμό της νέας (Εικ. 17).

19 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Εικόνα 23. Άποψη της Πλατείας Ιπποκράτους (P.zza del Fuoco) από Ν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διευθέτησής της ( ) Εικόνα 24.Άποψη της Πλατείας του Αρχαιολογικού Μουσείου από Νότο Εικόνα 25. Άποψη της Πλατείας Σύμης (P.zza dell Arsenale) από Β μετά τις εργασίες διευθέτησης της (1928)

20 118 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εικόνα 26. Άποψη της Πλατείας Αργυροκάστρου (P.zza dell Armeria) από Α μετά τις εργασίες διευθέτησής της (1926) Εικόνα 27. Το κτήριο της C.C.I.E. στην Πλατεία Σύμης (P. Lombardi 1930) Εικόνα 28. Κάτοψη του ανώτερου επιπέδου του Ινστιτούτου F.E.R.T. (Σχέδιο M. Paolini 1939)

21 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η πληθώρα ενημερωτικών άρθρων και δημοσιευμάτων σε ποικίλα περιοδικά, προπαγανδιστικού κυρίως χαρακτήρα, σχετικά με τα έργα και τον μεγάλο ενθουσιασμό με τον οποίο εκτελούνταν στη Δωδεκάνησο, προπάντων όμως στην πρωτεύουσα. Μέχρι και το 1923 ακόμα και οι ίδιοι οι ιταλοί ελάχιστα γνώριζαν για την κτήση τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι είναι άραγε αυτό που φέρνει τα Νησιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και αλλάζει άρδην την εξέλιξη ύστερα από μια δεκαετία, της ιταλικής κατοχής; Το ενδιαφέρον του Lago να εφοδιάσει τη Ρόδο με έργα που οι δύο κύριοι άξονες του σχεδίου του απαιτούσαν, όπως σημαντικά έργα υποδομής τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης όσο και για τις υποσχόμενες προοπτικές τουριστικής της ανάπτυξης, αλλά και με έργα και πρωτοβουλίες «υψηλών» πολιτιστικών απαιτήσεων όπως η ίδρυση του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (F.E.R.T.), καθώς και η διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, πιθανώς να μην σχετιζόταν αποκλειστικά με την εκπλήρωση προσωπικών του φιλοδοξιών, αλλά ούτε και να είχε σχέση με την αδιάψευστη προσήλωσή του στα εθνικιστικά ιδεώδη (Eικ.28). Εικόνα 29. H Punta della Sabbia στις αρχές της δεκαετίας του 30 Μολαταύτα, πέρα από τους οποιουσδήποτε στόχους του, η αποφασιστικότητα του Lago να εφαρμόσει το εκτεταμένο σχέδιο της καινούργιας Ρόδου συνδεόταν άμεσα με τις επιταγές του νέου πολιτικού τοπίου στη Ρώμη, ένα τοπίο το οποίο επρόκειτο να γίνει πιο ξεκάθαρο μετά το 1925, με την αποκρυστάλλωση του απολυταρχικού ύφους της νέας

22 120 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Κυβέρνησης. Η μετατροπή της κτήσης από τον πρώτο κιόλας χρόνο της περιόδου του Lago σε ένα απέραντο εργοτάξιο, αν και αποσκοπούσε στο να φανερώσει σημάδια της αποτελεσματικότητας της παρούσας Διοίκησης, εμμέσως παρέπεμπε σε εποχές αντίστοιχες της άλλοτε κυρίαρχης στη Μεσόγειο «Ρώμης». Στη Ρόδο ωστόσο ο Lago κατάφερε να συνδυάσει το προσωπικό γόητρο με τα αιτήματα της Ρώμης, διατηρώντας παράλληλα με την πολιτική του την κατάλληλη απόσταση από το Κέντρο. Στην προσπάθειά του αυτή είχε ως πρότυπα αντίστοιχα έργα Διοικητών άλλων αποικιών, είτε της ίδιας της Ιταλίας είτε άλλων κρατών, όπως του Giuseppe Volpi, στην Τρίπολη της Λιβύης αλλά και εκείνων της γαλλικής Διοίκησης στο Μαρόκο. Κατά το χρονικό διάστημα, , της ιταλικής κατοχής στη Δωδεκάνησο που εξετάσθηκε, μπαίνει στην ουσία σε εφαρμογή το σχέδιο κατασκευής της ιταλικής Ρόδου. Το γ μέρος καλύπτει τη χρονική περίοδο Αυτή η περίοδος είναι η τελευταία της ιταλοκρατίας στη Δωδεκάνησο πριν την επίσημη ενσωμάτωσή της με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1948, αφού μεσολαβούν η γερμανική κατοχή ( ) και η βρετανική Διοίκηση ( ). Μέσα στη μελέτη αυτή αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα, διότι καλύπτει αφενός τα χρόνια της διακυβέρνησης των Νησιών από τον Cesare Maria De Vecchi, αφετέρου συμπίπτει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία η ολοκληρωτική πολιτική του φασισμού επεκτείνεται και στις αποικίες, εκεί όπου η προπαγάνδα, του καθεστώτος περισσότερο ίσως και από την ίδια τη μητρόπολη, φθάνει στο αποκορύφωμά της. Με την κατάληψη της Αιθιοπίας, μερικούς μήνες πριν την άφιξη του De Vecchi στη Ρόδο, και την ανακήρυξη του ιταλικού Βασιλείου σε «Αυτοκρατορία», ο φασισμός, επιδιώκοντας τη διεθνή του καταξίωση, κατόρθωσε, η λαϊκή αποδοχή προς το καθεστώς να φθάσει τα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας. Από εδώ και στο εξής το καθεστώς ταυτίζεται πλήρως με τις αρχές και τις αξίες της romanitΰ, ο μύθος της οποίας φθάνει στο απόγειό του, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιασθούν οι αναφορές και οι παραλληλισμοί της εποχής αυτής με το μεγαλείο και τα «ένδοξα» χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αποδοχή της κοινής γνώμης. Όπως ήταν φυσικό, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι τις ήττες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αφενός η πολιτική του φασισμού περιστρέφεται γύρω από την αναβίωση του

23 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Impero, με αποτέλεσμα την επικράτηση της έντονης ιδεολογικής χροιάς σε κάθε είδος δραστηριότητας, κάτι στο οποίο συντρέχουν οι άκρατες ρητορείες, αφετέρου το καθεστώς ακολουθεί την τάση να παρεμβαίνει στα πάντα. Ο Cesare Maria De Vecchi ένας από τους τετράρχες του φασισμού, ο οποίος ήρθε στη Ρόδο αποφασισμένος να αφήσει ανεξίτηλο τον χαρακτήρα της πολιτικής του, διαδέχεται τον Mario Lago στις 22 Νοεμβρίου του 1936 και παραμένει στη Ρόδο μέχρι τα τέλη του 1940, αφού έχει ήδη ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Επιλέγεται από το καθεστώς ως ο πιο κατάλληλος για την ολοκληρωτική εξυγίανση, πνευματική και υλική, της κτήσης, η οποία στόχευε στο να μετατρέψει τα Νησιά αυτά σε μια από τις πιο πειθαρχημένες και οργανωμένες επαρχίες του ιταλικού Βασιλείου. Έχοντας ήδη διατελέσει Κυβερνήτης της Σομαλίας, πρέσβης της Ιταλίας στην Αγία Έδρα καθώς και Υπουργός Παιδείας, φθάνει στη Ρόδο με πλήρεις εξουσίες, αφού διορίζεται πολιτικός και στρατιωτικός Kυβερνήτης (Governatore Civile e Militare) των Nησιών. Με την επιλογή του De Vecchi τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήδη δοκιμασμένου προηγουμένως σε αρκετά σημαντικές θέσεις, επιχειρήθηκε η μεταφορά του απόλυτα φασιστικού τρόπου ζωής της Ιταλίας στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Nησιά, ο οποίος πραγματικά μέχρι τότε ήταν εκεί ελάχιστα γνωστός, εξαιτίας της ηπιότερης στάσης του προκατόχου του, Mario Lago. Στόχος ήταν η Δωδεκάνησος να γίνει μια επαρχία αντάξια της νέας «Ρωμαϊκής Aυτοκρατορίας». Έτσι, η πολιτική του De Vecchi έθεσε από την αρχή ως στόχους της, την εξομοίωση του προσώπου και της ψυχής της Δωδεκανήσου με τη μητρόπολη του φασισμού. Πέρα από τη σταδιακή συγκέντρωση της εξουσίας στο πρόσωπο του νέου Κυβερνήτη, και τις αλλαγές στους περισσότερους τομείς, όπως στην αυτοδιοίκηση, στη νομοθεσία, στη δικαστική οργάνωση, στην εκπαίδευση, στην εκκλησία, καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση της νέας πολιτικής και στη γενικότερη εικόνα της πόλης της Ρόδου ώστε να μετατραπεί πλήρως από κτήση σε «υπερπόντια παρυφή» της Ιταλίας. Ήδη, στα μέσα της δεκαετίας του 30, μετά την πάροδο περίπου δεκαπενταετίας πλήρους ιταλικής κυριαρχίας, η Ρόδος συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο σημαντικών τουριστικών προορισμών της Μεσογείου. Η πόλη εξοπλισμένη με την απαραίτητη τουριστική υποδομή εμφάνιζε μια εικόνα παρόμοια

24 122 Μάιος - Ιούνιος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ με τα αντίστοιχα παραθεριστικά κέντρα της Κυανής Ακτής και της ιταλικής Ριβιέρας με έντονο τον χαρακτήρα του εξωτισμού. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Messaggero di Rodi της 4 ης Μαρτίου του 1932 Il lungomare della Punta della Sabbia που αναφέρει ότι «Όποιος περπατά στον παραλιακό δρόμο της Punta della Sabbia μένει εντυπωσιασμένος από τη γραφικότητά του. Μολονότι βρίσκεται κοντά στην πόλη και στη νέα και παλαιά συνοικία του Νεοχωρίου, επικρατεί μια γαλήνια απομόνωση και ανεξαρτησία. Υπάρχουν η ηρεμία και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν την ουσία των μεγάλων και τυπικών παραλιακών περιπάτων των κέντρων παραθερισμού. Δεν είναι υπερβολικό όταν θυμόμαστε εδώ το Σαν Ρέμο και την Κυανή Ακτή, παρόλο που ο νέος αυτός παραλιακός δρόμος δεν είναι ακόμα πλήρως εξοπλισμένος.» (Εικ.29). Το μέτωπο της νέας πόλης κατά μήκος του Μανδρακίου, όπου είχαν διαταχθεί τα περισσότερα διοικητικά κτήρια, αποτελούσε τη βιτρίνα της «αναγεννημένης» Ρόδου. Η νέα πόλη είχε αναπτυχθεί προς το βορρά, δίχως να παραβλάπτει τον προϋπάρχοντα ιστορικό πυρήνα, ο χαρακτήρας του οποίου σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το 1926 Ρυθμιστικό Σχέδιο έπρεπε να μείνει ανέπαφος. Η περιτειχισμένη πόλη με τα μνημεία της, είχε αρχίσει να προβάλλεται σαν ένας από τους σημαντικότερους λόγους μιας επίσκεψης στη Ρόδο. Μετά από τις επεμβάσεις-εκκαθαρίσεις στα σημαντικότερα ιπποτικά κτίσματα, σε ορισμένα τμήματά της είχε αποκατασταθεί η εικόνα που είχε κατά τη διάρκεια της ιπποτοκρατίας έτσι ώστε ο επισκέπτης να μη βλέπει τα ίχνη των μετατροπών που υπέστη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων της οθωμανικής κατοχής. Η ανακήρυξη της «αυτοκρατορίας», όμως, έκανε επιτακτική την παρουσία κάποιων στοιχείων που μέχρι τότε έλλειπαν από την πόλη, η ανάδυση των οποίων θα επιβεβαίωνε το κύρος της «τρίτης Ρώμης». Πριν τον De Vecchi στην πόλη δεν φαινόταν ακόμα το «ίχνος» της φασιστικής αισθητικής, που διαμόρφωσε τα μοντέρνα, αλλά και μέρος των ιστορικών τμημάτων των πόλεων στην Ιταλία. Έλλειπαν, δηλαδή, από την εικόνα της πόλης τα σημάδια εκείνα της πειθαρχίας και της ισχύος, ουσιώδεις αρχές της romanitΰ, ώστε το κλίμα να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με εκείνο της Μητρόπολης. Η διακυβέρνηση του De Vecchi επιχείρησε, κατά κάποιο, τρόπο την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων.

25 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μάιος - Ιούνιος Για την επίτευξη αυτών των στόχων χρησιμοποίησε τις παρεμβάσεις τόσο στα μνημεία όσο και στα μοντέρνα κτήρια που είχαν κτισθεί επί Lago. Ο ίδιος ο De Vecchi, σε μια επίσκεψή του στην αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου το καλοκαίρι του 1937, υποστήριζε ότι το ανασκαφικό έργο δεν θα πρέπει να αφήνει τα κατάλοιπα σε μια στείρα μορφή, αλλά για την τελική τους διευθέτηση θεωρούσε απαραίτητες τις εργασίες αποκατάστασης με αρκετές συμπληρώσεις βάσει επιστημονικών ωστόσο κριτηρίων, με στόχο αφενός να τους αποδοθεί το μνημειώδες και επιβλητικό ύφος, που ήταν άλλωστε και το απαιτούμενο, αφετέρου να μην μένουν μια ψυχρή ύλη κατανοητή μόνο από τους «μυημένους», αλλά να είναι προσιτά και στον απλό επισκέπτη. Στην Εφορεία Ανασκαφών και Μνημείων τα χρόνια Διοίκησης De Vecchi παραμένει Διευθυντής ο Luciano Laurenzi. Κατά τη διετία εκτεταμένες αποκαταστάσεις ανακατασκευές λαμβάνουν χώρα σε πολλά, μεταξύ των οποίων και αρχαία, μνημεία της Ρόδου και της Κω. Ο αρχιτέκτονας Mario Paolini, πολλές φορές ως υπεύθυνος των εργασιών, με το τεράστιο σχεδιαστικό του έργο συμβάλλει στο πιο πάνω πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται εν μέρει και κατά την περίοδο των εφορειών του Renato Bartoccini και του Luigi Morricone, μολονότι είχαν επέλθει οι δύσκολοι καιροί του πολέμου. Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του βρίσκεται το διάστημα αυτό ( ) στη Ρόδο και ο ιστορικός τέχνης Cesare Brandi ως επόπτης (soprintendente) της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των Καλών Τεχνών, καθώς επίσης και ως Πρύτανης του θερινού Τμήματος και διδάσκων Καθηγητής της Σχολής Dante Alighieri. Η ανάγκη για μεγαλύτερη διδακτικότητα αλλά και η σκηνογραφική και εικαστική προσέγγιση του αποτελέσματος των επεμβάσεων οδήγησε στην καταστρατήγηση πολλών από τις αρχές που είχαν γίνει αποδεκτές μόλις μερικά χρόνια νωρίτερα στη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Αθηνών του 1931, των ειδικών για την προστασία και συντήρηση των μνημείων. Ως εκ τούτου, μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο είχαμε την πιο εμβληματική επέμβαση της τριακονταετούς ιταλικής κατοχής, ήτοι την αποκατάσταση από τα ερείπιά του, του παλατιού του μ. μαγίστρου προκειμένου αυτό να στεγάσει την κατοικία του Κυβερνήτη (Εικ. 30,31), όπως επίσης και σημαντικότατες αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων με πιο χαρακτηριστικές εκείνες των μνημείων της Ακρόπολης της Λίνδου (Εικ.32) και της Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου (Εικ.33).

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αρ. 2. Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου. Η πόρτα της παλιάς πόλης της Ρόδου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αρ. 2. Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου. Η πόρτα της παλιάς πόλης της Ρόδου ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αρ. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ) ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας

Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας Ενότητα 1: Aντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, Αρχιτέκτονας Συντηρητής Πρόεδρος ICOMOS Τμήμα Κύπρου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, Αρχιτέκτονας Συντηρητής Πρόεδρος ICOMOS Τμήμα Κύπρου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Χρύσανθος Πισσαρίδης, Αρχιτέκτονας Συντηρητής Πρόεδρος ICOMOS Τμήμα Κύπρου UNESCO ICOMOS Κύριοι στόχοι Κυπριακού ICOMOS: H προώθηση και ενίσχυση μέτρων προστασίας, διατήρησης,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό « Έτος Πολιτισμού»

Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό « Έτος Πολιτισμού» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό «2014 - Έτος Πολιτισμού» Ελευθερία ΦΤΑΚΛΑΚΗ Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου Τρία Κομβικά σημεία προβληματισμού για την δημιουργία ενός δημιουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ΔΑΝΣΜ 48o Γυμνάσιο Αθηνών Τα κτήρια λένε την ιστορία τους 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 48 ο Γυμνάσιο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Η επέμβαση στη Νάπολη, 1850 και 1855.

Η επέμβαση στη Νάπολη, 1850 και 1855. Η περίπωση του ιστορικου κέντρου της Bologna Ο σχεδιασμός των ιστορικών κέντρων της Ιταλίας Ο Giovannoni στο «Παλαιές πόλεις και νέα κτίρια» αναφέρει ότι Οι ιστορικές φάσεις δεν πρέπει να αποβληθούν ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Α1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Ο συγγραφέας αναφέρεται στα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και κυρίως στους χώρους θέασης και ακρόασης. Τους θεωρεί εξαιρετικής σημασίας καθώς συνδέονται με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΑ _ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ / ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΕΣ : ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ _ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΟΥ ΑΛΕΚΑ «...Οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραδοσιακοί οικισμοί Η ανάδειξή τους και η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού

Οι παραδοσιακοί οικισμοί Η ανάδειξή τους και η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού ΤΕΕ. Επιστημονικές ημερίδες για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οι παραδοσιακοί οικισμοί Η ανάδειξή τους και η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού Αικ. Δημητσάντου Κρεμέζη, Δρ. Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Σαακιάν Χρήστος Απρίλιος 2013 Εισαγωγή Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη Μύκονο

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν 1 Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν Έλενα Κωνσταντινίδου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Σας καλοσωρίζουμε στο μάθημα της «Αρχιτεκτονικής ανάλυσης παραδοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς,

H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς, H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς, H αγορά της πόλης που ενέπνευσε στον Θουκυδίδη την παθολογία του πολέµου, H

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ»

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

οκ _ τόπους παρεμβάσεις τοπίου για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου

οκ _ τόπους παρεμβάσεις τοπίου για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. τομέας Ι _ αρχιτεκτονικών συνθέσεων Ιούλιος 2012 Σπουδαστική ομάδα _ Αγαπητού-Κυρίτση Αλεξάνδρα-Νιόβη Χουντάλα Παναγιώτα Επιβλέποντες καθηγητές _ Καρβουντζή Βαλεντίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ. Ρόδος GREECE. easy re d ALLTIMECLASSIC

ΕΛΛΑΔΑ. Ρόδος GREECE. easy re d ALLTIMECLASSIC ΕΛΛΑΔΑ easy re d Ρόδος GREECE ALLTIMECLASSIC Ρόδος Η Ρόδος είναι ένα νησί στο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι στην Ελλάδα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι ζουν στη Ρόδο. Η πόλη της Ρόδου έχει μεγάλη ιστορία 2.400 ετών.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕ. 1587/2010 Τμήμα Ε Θέμα : Aνακατασκευή κτίσματος στην Ύδρα.

ΣΤΕ. 1587/2010 Τμήμα Ε Θέμα : Aνακατασκευή κτίσματος στην Ύδρα. ΣΤΕ. 1587/2010 Τμήμα Ε Θέμα : Aνακατασκευή κτίσματος στην Ύδρα. Δεν είναι επιτρεπτή η καταστροφή στοιχείων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ούτε επέμβαση,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό EYNOΪΚΟΙ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ Θέμα εργασίας: Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό Μάνια Μπεριάτου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιληπτική Απόδοση Κειμένων ΑΣΚΗΣΗ: Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του κειμένου που ακολουθεί σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων. (Πανελλαδικές Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ (ΖΩΝΗ Δ)

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ (ΖΩΝΗ Δ) Κατάκολο 30/01/2018 Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός αποτελούσε πάντα μια δημοφιλή επιλογή και διαχρονικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς. Η τεράστια ποικιλομορφία της,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το σεμινάριο βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΕΓΕΑ Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας Εύη Αργυροπούλου Αρχαιολόγος MA- Διπλωματούχος ξεναγός Τ: 697.323.2989 email: evan.argyropoulou@gmail.com Στάση 1η Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ 18 Sunday Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΕΣΜΑ ΤΗΣ Ίσως είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο παγκοσμίως, συνυφασμένο με τη δημοκρατία που γεννήθηκε και ζει(;) σε αυτήν τη χώρα. Και

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείμενο: Χαλκίδα Στόχος: μελέτη του θαλάσσιου μετώπου Μέθοδοι επεξεργασίας: βιβλιογραφία-διαδίκτυο αεροφωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο.

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο. Ομιλία του προέδρου της ΕΣΜΑ, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ Χαράλαμπου Μπούρα στην παρουσίαση της απόδοσης του έργου αποκατάστασης του Ερεχθείου 1979-1987. Μουσείο Ακρόπολης, 10.04.2013. Η Αποκατάσταση του Ερεχθείου,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα ως σήμερα

Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα ως σήμερα Η Ναύπακτος από την αρχαιότητα ως σήμερα Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1838-1937 1829 - Απελευθέρωση από τους Οθωμανούς 1838 - Αποτύπωση του Φρουρίου και της πόλης Ναυπάκτου από Έλληνες και Βαυαρούς Μηχανικούς της

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προστετευόμενα μέρη της Unesco στην Ελλάδα: πολιτιστική κληρονομιά του σήμερα... ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009 Η UNESCO (United Nations Educational and Cultural Organization)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα διπλωµατική εργασία µε τίτλο «Η πόλη της Καστοριάς ως τουριστικός προορισµός», µελετάται η σχέση τουρισµού και πόλης, εξετάζοντας αν η αλλαγή που παρατηρείται σήµερα στη φυσιογνωµία

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παύλος Σάμιος στο κάστρο των ιπποτών της Ρόδου

Ο Παύλος Σάμιος στο κάστρο των ιπποτών της Ρόδου Ο Παύλος Σάμιος στο κάστρο των ιπποτών της Ρόδου Ο ζωγράφος (με την ευκαιρία της έκθεσης του στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου) κλείνεται στα μεσαιωνικά τείχη του γοητευτικού νησιού και απελευθερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000» Συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura 2000 Προκλήσεις και προοπτικές» 1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις. Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σπουδαιότητα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Αρχικά τονίζει πως

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΙΣΤ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Α) Συντήρηση των μνημείων. Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση. Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού. χώρου

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Α) Συντήρηση των μνημείων. Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση. Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού. χώρου ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ο αρχαιολογικός χώρος δεν αποτελεί μεμονωμένο μνημείο, αλλά υλικό και νοηματικό φορέα ενός ευρύτερου χωρικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η σχέση των μνημείων με την καθημερινή ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης στόχο έχει: την συλλογή προτάσεων για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και την υλοποίηση αυτών, δημιουργώντας μία τουριστική

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης αφού πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Διασφαλίζοντας τη συνέχεια προκαλώντας την αλλαγή

Διασφαλίζοντας τη συνέχεια προκαλώντας την αλλαγή Διασφαλίζοντας τη συνέχεια προκαλώντας την αλλαγή Η επιστροφή στον παραδοσιακό αστικό χώρο Διατήρηση των ιστορικών πόλεων Μπολόνια 1951, Σπλιτ 1955 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Χάρτα της Βενετίας 1964 Διαφύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Β1. α. Σωστό β. Λάθος γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό

Β1. α. Σωστό β. Λάθος γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό Α. Ο συγγραφέας πραγματεύεται την αναγκαιότητα εξοικείωσης του σύγχρονου ανθρώπου με τα αρχαία ελληνικά μνημεία θέασης και ακρόασης. Επισημαίνει πως η αρχιτεκτονική των χώρων αυτών πιστοποιεί το δημοκρατικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 6 η Διάλεξη Β. Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης Οικιστική ανάπτυξη και Κατοικία Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 6 η Διάλεξη Β. Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης Οικιστική ανάπτυξη και Κατοικία Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 6 η Διάλεξη Β. Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης Οικιστική ανάπτυξη και Κατοικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1381 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Φύλλου 136 30 Απριλίου 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. τουρισμό

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. τουρισμό ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Συμβολή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στον πολιτιστικό τουρισμό Η πολιτιστική διαδρομή, ως επώνυμο τουριστικό προϊόν Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Οι αρχιτέκτονες της Δωδεκανήσου και οι αρχιτέκτονες του Νομού Μούγλων της Τουρκίας (ακριβώς απέναντι από τα Δωδεκάνησα) οργανώνουν κάθε χρόνο τριήμερες συναντήσεις. Οι συναντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη πάνω - κάτω ένταξη κεντρικών αρχαιολογικών χώρων

Θεσσαλονίκη πάνω - κάτω ένταξη κεντρικών αρχαιολογικών χώρων Οµάδα εργασίας Ξενοφών Γιαννάκης Πρόδροµος Νικηφορίδης Κυριακή Πετρίδου Παρασκευή Ταράνη Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται απόέντονηοικιστικήπυκνότητα, η οποία καθιστά εξαιρετικά πολύτιµη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία Κουτίδης Σιδέρης Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση Εισαγωγή Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ερμούπολη, 3 Μαΐου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, οι ψηφιακές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος και τον τόνο της αποτίμησης γ) τα στοιχεία της ιστορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ.ΠΡΩΤ. : 71 Πάτρα 11 / 10 / Προς: Κοιν.:

ΑΡ.ΠΡΩΤ. : 71 Πάτρα 11 / 10 / Προς: Κοιν.: ΑΡ.ΠΡΩΤ. : 71 Πάτρα 11 / 10 / 2017 Προς: Κοιν.: Κα Καρακώστα Ελευθερίου Ευαγγελία Βουλευτού και Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων. Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α. Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη Χώρος Όψεις Ανάπτυξης

Τέχνη Χώρος Όψεις Ανάπτυξης Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών Τέχνη Χώρος Όψεις Ανάπτυξης ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Πειραιώς 211, Ταύρος Σάββατο, 23 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Η ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Η εισήγηση µου αποτελεί την θεώρηση από πλευράς µελετητών στις απαιτήσεις και προϋποθέσεις οι κατασκευές ώστε να έχουν ένα χαρακτήρα αειφόρου. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ

Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ NOEΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, 2016 Η πόλη γεννήθηκε πριν 2300 χρόνια στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, σαν από μια άλλη μήτρα. Στην πορεία 24 αιώνων αδιάλειπτης ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ 8 - ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Θ.ΠΑΓΩΝΗΣ, Ε.ΜΙΧΑ ΣΠΟΥΔ. ΟΜΑΔΑ: Β.ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΟΥΛΗ, Ε.ΝΕΟΦΥΤΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ 8 - ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Θ.ΠΑΓΩΝΗΣ, Ε.ΜΙΧΑ ΣΠΟΥΔ. ΟΜΑΔΑ: Β.ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΟΥΛΗ, Ε.ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ 8 - ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Θ.ΠΑΓΩΝΗΣ, Ε.ΜΙΧΑ ΣΠΟΥΔ. ΟΜΑΔΑ: Β.ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΟΥΛΗ, Ε.ΝΕΟΦΥΤΟΥ H ΠΟΛΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Πολιτιστικές υποδομές αρχιτεκτονικά έργα μεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος 1 Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης της

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας Όλυμπος, από το Μύθο και την Ιστορία στην Αειφορική Διαχείριση Διήμερο Σεμινάριο Ενηλίκων Παρασκευή 13 Σάββατο 14 Ιουνίου

Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας Όλυμπος, από το Μύθο και την Ιστορία στην Αειφορική Διαχείριση Διήμερο Σεμινάριο Ενηλίκων Παρασκευή 13 Σάββατο 14 Ιουνίου Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας Όλυμπος, από το Μύθο και την Ιστορία στην Αειφορική Διαχείριση Διήμερο Σεμινάριο Ενηλίκων Παρασκευή 13 Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 Πολιτιστική Διαδρομή Σύνολο επισκέψιμων τόπων σε

Διαβάστε περισσότερα

ο εκτοπισμός της κατοικίας από το Γκαζοχώρι

ο εκτοπισμός της κατοικίας από το Γκαζοχώρι Δ.Π.Μ.Σ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ και ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ο εκτοπισμός της κατοικίας από το Γκαζοχώρι φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ο Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Το π ρ ο τει νό μενο Μνημεί ο

1.1. Το π ρ ο τει νό μενο Μνημεί ο .. Το π ρ ο τει νό μενο Μνημεί ο... Η «Παλιά Πόλη της Κέρκυρας», ιστορικό μνημείο, προτεινόμενο για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αντιπροσωπεύει σήμερα ένα μοναδικό πολιτιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2000, η Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε την εξέταση του ανωτέρω σχεδίου ψηφίσµατος.

Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2000, η Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε την εξέταση του ανωτέρω σχεδίου ψηφίσµατος. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2000 (3.0) (OR. fr) 2753/00 LIMITE CULTURE 69 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ της : Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων συνεδρίαση : της 23.0.2000 αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

Από 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων

Από 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Από 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων Δεκτές θα γίνονται από τις 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικές Ημερίδες ΤΕΕ/ΕΜΠ Εισαγωγικό σημείωμα

Επιστημονικές Ημερίδες ΤΕΕ/ΕΜΠ Εισαγωγικό σημείωμα Επιστημονικές Ημερίδες ΤΕΕ/ΕΜΠ Εισαγωγικό σημείωμα Έλενα Κωνσταντινίδου, Επικ. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται συνοπτικά στη σειρά ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα