Οι µεσαιωνικοί ανεµόµυλοι της Ρόδου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι µεσαιωνικοί ανεµόµυλοι της Ρόδου"

Transcript

1

2 Οι µεσαιωνικοί ανεµόµυλοι της Ρόδου Εισηγητής: Γιώργος Ντέλλας Το άλεσµα του σιταριού µε ανεµόµυλους στη Ρόδο κατά την προβιοµηχανική εποχή ανάγεται τουλάχιστον στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, το 13ο αιώνα, και η χρήση τους φτάνει µέχρι την ιταλοκρατία ( ). Η ανάπτυξη της αλευροβιοµηχανίας, απόρροια της βιοµηχανικής επανάστασης, προκάλεσε τη σταδιακή εγκατάλειψη των παραδοσιακών βιοτεχνικών µονάδων για άλεσµα του σιταριού, των ανεµόµυλων, τον 20ό αιώνα (εικ. 1). Κατά την ιπποτική περίοδο ήταν διαδεδοµένο ότι γενοβέζοι αιχµάλωτοι έχτισαν τους ανεµόµυλους στο µόλο των Μύλων στο µεσαιωνικό λιµάνι της Ρόδου 1. Ο Conrad von Grunemberg το 1486 εξιστορεί ότι, όταν Γενοβέζοι θέλησαν να καταλάβουν τη Ρόδο, οι Ιωαννίτες(;) τους συνέλαβαν και, αφού σκότωσαν τους µισούς, επέτρεψαν στους υπόλοιπους να χτίσουν 13 ανεµόµυλους στο λιµάνι, που διαφορετικά θα στοίχιζαν πολλά χρήµατα 2. Όµως, τα ιστορικά γεγονότα διαφέρουν. Το 1248, όταν διοικούσε τη Ρόδο ο Ιωάννης Γαβαλάς και έλειπε στα µέρη της Νικοµήδειας βοηθώντας τον αυτοκράτορα ενάντια στους Λατίνους, που κρατούσαν την Κωνσταντινούπολη, βρήκαν καιρό οι Γενοβέζοι και κατέλαβαν την πόλη που την κράτησαν έως το Τότε ο βασιλιάς Ιωάννης, που βρισκόταν στη Σµύρνη, αφού ετοιµάστηκε, έστειλε τον πρωτοσέβαστο Θεόδωρο Πρωτοστέφανο, που τον διόρισε στρατηγό, στη Ρόδο µε αξιόλογο στρατό, καράβια και 300 άλογα, αιφνιδίασε τους Λατίνους που βρίσκονταν στην ύπαιθρο να λεηλατούν και τους σκότωσε. Οι πεζοί που βρίσκονταν στην πόλη δεν άντεξαν για πολύ τον αγώνα και αφού συνθηκολόγησαν παρέδωσαν την πόλη και µεταφέρθηκαν αιχµάλωτοι στο βασιλιά Ιωάννη, που τους φέρθηκε ευγενικά 3. Έτσι, ο περιηγητής Jean Thenaud το 1512 δίνει µια πιο πιστευτή εξήγηση για τους γενοβέζους αιχµαλώτους, που φαίνεται τότε, για να κερδίσουν την ελευθερία τους, έχτισαν τους µύλους του λιµανιού 4. Οι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στο µόλο του λιµανιού, όπου διατηρούνται σήµερα δύο ανεµόµυλοι και τα ερείπια ενός τρίτου, έφεραν στο φως τα θεµέλια άλλων πέντε, που είχαν χτιστεί πάνω στα βράχια ανατολικά του ελληνιστικού µόλου, πιθανότατα πριν την οχύρωση του από τον Μεγάλο Μάγιστρο Diedoné de Gozon το 14ο αιώνα 5 (εικ. 2, 9). Η προέλευση του ανεµόµυλου θεωρείται ότι ξεκινά από την εποχή των Φοινίκων 6. Η ύπαρξη ανεµόµυλων στην Περσία αναφέρεται ήδη από το 634 µ.χ. 7, ενώ παραστάσεις τους εµφανίζονται από το 13ο αιώνα 8. Ο Φαίδων Κουκουλές επίσης από παλιά έχει επισηµάνει τον όρο «ανεµόµυλων» σε βυζαντινό έγγραφο του Στη ύση και το Βυζάντιο, σύµφωνα µε έρευνα που έκανε ο Γεώργιος ηµητροκάλλης 10, αναφέρονται ανεµόµυλοι:

3 Σε έγγραφο του 718, στη Βοηµία την εποχή εκείνη οι υδρόµυλοι άρχισαν σιγά-σιγά να εκτοπίζουν τους παλιότερους ανεµόµυλους, που σηµαίνει ότι τον 8ο αιώνα ή και προηγούµενα ήταν σε χρήση. Σε χάρτα του 1105 ο Guillaume, κόµης του Mortain, επέτρεψε στον Abbé de Savigny να εγκαταστήσει έναν ανεµόµυλο στην περιοχή των δουκάτων Bayeux Evreux και Courtances. Σε πλαστό χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου του Β' του Παλαιολόγου (µε βέβαιη χρονολογία το 1302) για «παλαιόν ανεµόµυλον» στην περιοχή Θεσσαλονίκης. Σε παλιό πρακτικό της Λήµνου του 1304 για τρεις «ανεµοµύλωνες».

4 Σε δωρητήριο έγγραφο της µονής Κουτλουµουσίου του 1362 για «έναν ανεµοµύλωνα στην περιοχή Σκάλα». Σε πρακτικό επίσης της Λήµνου του έτους 1430 ο όρος «ανεµόµυλων». Έτσι καταλήγει αβίαστα στο συµπέρασµα «ότι στο Αιγαίο ο ανεµόµυλος ήταν γνωστός ήδη από τον 12ο αιώνα». Ο J. C. Notebart πιστεύει ότι οι σταυροφόροι είδαν ανεµόµυλους στην Ανατολή και οι κατασκευαστές πολιορκητικών µηχανών που τους ακολουθούσαν µετέφεραν την τεχνική στη ύση, απ' όπου βελτιωµένη ξαναπήρε το δρόµο προς την ανατολική Μεσόγειο 11. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τους ανεµόµυλους της Ρόδου είναι του περιηγητή Priester aus Frankfurt που την επισκέφθηκε µεταξύ Έκτοτε και µέχρι το 1519 αρκετοί ευρωπαίοι περιηγητές αναφέρονται στους ανεµόµυλους της Ρόδου παρέχοντας σχετικές πληροφορίες. «Από µπροστά το λιµάνι της Ρόδου είναι κλεισµένο από έναν ισχυρό και πλατύ µόλο πάνω στον οποίο βρίσκονται 13 ανεµόµυλοι, που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να τους βλέπεις να αλέθουν. Στην άκρη του µόλου υπάρχει ένα µικρό οχυρό που το ονοµάζουν ο πύργος της Γαλλίας», περιγράφει ο περιηγητής Bürger von Paris το (εικ. 3). Ο Luchino dal Campo το 1413 σηµειώνει ότι στη Ρόδο βλέπει «πολλούς ωραιότατους ανεµόµυλους και άλλους ωραιότατους κήπους» 14, ενώ ο Santo Brasca το 1480 διηγείται ότι «δηµιουργούν ένα θαυµάσιο θέαµα» 15 και ο Pietro Casola το 1494 ότι «του φαίνεται ένα ωραίο δηµιούργηµα να βλέπεις να λειτουργούν» 16.

5

6 Σύµφωνα πάντα µε τους περιηγητές, ήταν χτισµένοι από πέτρα και είχαν µορφή κυλινδρική, όπως οι οχυρωµένοι πύργοι 17, και έφεραν έξι πανιά 18. Μια περιγραφή µάλιστα του Bernhard von Breydenbach το 1483 δείχνει χαρακτηριστικά πως χρησιµοποιήθηκαν οι µύλοι για να ρίχνουν οι Ιππότες από ψηλά µικρά βαρέλια κατά των πολιορκητών Τούρκων το Η οχύρωση του µόλου του λιµανιού κατά το 14ο αιώνα επί Μεγάλου Μαγίστρου Diedoné de Gozon και το 15ο αιώνα επί Μεγάλου Μαγίστρου Jean de Lastic ( ) 20, τους περιέλαβε µέσα από τα τείχη και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα της διπλής χρήσης, ως ανεµόµυλους και οχυρωµατικούς πύργους συγχρόνως, για οικονοµικούς και στρατιωτικούς σκοπούς αντίστοιχα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγµα µας δίνουν οι πηγές για τους ανεµόµυλους του Domenico d' Allemagna. Ο γνωστός αρχηγός της γλώσσας της Ιτα- λίας και ναύαρχος Domenico d' Allemagna προικοδότησε: 1. Μεταξύ άλλων, και µε δύο ανεµόµυλους στον αντίστοιχο µόλο των Μύλων, το δεύτερο και τον έκτο µετρώντας από το βορρά, το παρεκκλήσιο της Παναγίας που έχτισε στο καθολικό του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών το Με τρεις ανεµόµυλους, τον ένατο, το δέκατο και το δέκατο τέταρτο στον ίδιο µόλο, εκτός άλλων, την εκκλησία και τον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, που ίδρυσε ο ίδιος, προκειµένου τα έσοδα τους να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους, το Ο µόλος των Μύλων, ως γνωστό, ανήκε στη διαχείριση και τον έλεγχο του «καπετάνιου», που οριζόταν απ' ευθείας από τον Μεγάλο Μάγιστρο και όχι στο ναύαρχο και αρχηγό της γλώσσας της Ιταλίας, που ήταν ο υπεύθυνος του τοµέα των οχυρώσεων, όπου αντιστοιχεί 23. Παρ' όλα αυτά ο Domenico d' Allemagna θα πρέπει να είχε µεγάλη περιουσία και να κατείχε τους περισσότερους ανεµόµυλους στο µόλο των Μύλων, οι οποίοι θα απέδιδαν σοβαρά εισοδήµατα (προφανώς ενοίκια ή µισθώµατα) για να µπορούν να συντηρούν τα ιδρύµατα που έχτισε. Η λειτουργία τους νυχθηµερόν 24 δείχνει την ιδιαίτερη σηµασία τους στην οικονοµική και παραγωγική διαδικασία, γεγονός που τους έδινε µεγάλη αξία. Για το λόγο αυτόν είχαν εφαρµοστεί ειδικά µέτρα και σταθµά για το ψωµί και το αλεύρι (µεταξύ άλλων) και αναφέρονται ρυθµίσεις αστικών και ποινικών υποθέσεων των Burgenses (Ελλήνων και Λατίνων) και για αγορανοµικές παραβάσεις των µυλωνάδων της πόλης της Ρόδου 25. Η θέση τους, σύµφωνα µε τις γραπτές πηγές, προσδιορίζονται στο µόλο των Μύλων (εικ. 1α, 2), στο µόλο του Αγίου Νικολάου (εικ. 1β), µέσα και έξω από την πόλη 26. Ειδικότερα στην γκραβούρα του Bernhard von Breydenbach 27 φαίνονται τρεις µύλοι εντός της µεσαιωνικής πόλης (εικ. 3). Ένας απ' αυτούς κοντά στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής (ή Μπουραζάν τζαµί) πρέπει να έχει ιδαίτερη σηµασία, καθότι σχετίζεται µε τη διαπλάτυνση της οχύρωσης επί Μεγάλου Μαγίστρου Fabricio dell Carretto ( ) σ' εκείνο το σηµείο, ενώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας βρισκόταν κοντά στην πύλη που οδηγούσε από την πόλη στον περίδροµο των τειχών, γνωστή µε το όνοµα

7

8 «πύλη του Μύλου» ή Porta Molino (εικ. 1ε), σύµφωνα µε έγγραφο του Luigi Morricone της 13 Μαΐου Στην περιοχή του προµαχώνα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου εµφανίζεται στην ίδια γκραβούρα ένας ακόµη ανεµόµυλος, που προφανώς σχετίζεται µε τον κήπο που βρισκόταν εκεί και πιθανώς εξυπηρετούσε τις ανάγκες του αρχηγού του τάγµατος. Ένας άλλος διακρίνεται στο δυτικό λόφο αριστερά της µεσαιωνικής πόλης, που θα πρέπει να είναι ο ένας από τους δύο που διατηρούνται σήµερα κοντά στο παλιό ιταλικό νοσοκοµείο της Ρόδου (εικ. 1δ). ιαφορές παρουσιάζονται στα κείµενα ως προς τον αριθµό των µύλων στον αντίστοιχο µόλο (εικ. 2). Μερικοί τους εκτιµούσαν σε 16 28, άλλοι σε ή σε 14 30, οι περισσότεροι σε και µερικοί σε Οι διαφορές οφείλονται πιθανότατα στην κατασκευή ή την καταστροφή κάποιων κατά την πάροδο του χρόνου, στα οχυρωµατικά έργα, αλλά κυρίως στο ότι µοιάζουν πολύ µε τον κυλινδρικό πύργο της Γαλλίας στο βόρειο άκρο του µόλου και τον αντίστοιχο πύργο στη βορειοανατολική γωνία του τείχους, που δεν αποκλείεται να λειτουργούσε και ως ανεµόµυλος, όπως υποθέτουµε από τα σωζόµενα υπολείµµατα της βάσης τους. Ο πιθανότερος πάντως αριθµός µύλων στον αντίστοιχο µόλο ανέρχεται σε 13 στα τέλη του 15ου αιώνα, όπως δείχνουν και οι µικρογραφίες του Guillaume Caoursin 33 και του Bernhard von Breydenbach 34 του 1483 (εικ. 3). Η µεταξύ τους απόσταση, σύµφωνα µε τις περιγραφές, ήταν έξι περίπου µέτρα 35. Για το µόλο του Αγίου Νικολάου υπάρχουν δύο κείµενα που συµφωνούν ως προς τον αριθµό των τριών µύλων που διατηρούνται µέχρι σήµερα (εικ. 1β), του Dietrich von Schachten το και του Arnold von Harff του , ενώ η απεικόνιση του Bernhard von Breydenbach το 1483 δείχνει δύο (εικ. 3), που δηλώνει ότι ο τρίτος κατασκευάστηκε µετά την πολιορκία των Τούρκων το 1480, µεταξύ του 1483 και του Ο βορειότερος µύλος είναι θεµελιωµένος σε προγενέστερη ορθογώνια κατασκευή που πιθανώς είχε τότε καταρρεύσει, όπως διακρίνεται ακόµη και σήµερα 38. Μεσαιωνικές επιγραφές πάνω σε ιπποτικούς ανεµόµυλους της Ρόδου δε σώζονται, όµως διατηρείται ένα οικόσηµο αγνώστου, που είναι εντοιχισµένο πάνω στο υπέρθυρο της εισόδου στον έναν από τους δύο µύλους κοντά στο παλιό ιταλικό νοσοκοµείο στη νέα πόλη, που ανάγεται στο β' µισό του 15ου αιώνα 39. Η χρήση των ανεµόµυλων στα όρια της µεσαιωνικής πόλης της Ρόδου περιορίζεται κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ( ). Σε απεικονίσεις του 17ου αιώνα µειώνονται σε (εικ. 4), ενώ του 18ου και 19ου αιώνα σταδιακά σε τρεις στην περιοχή του µόλου των Μύλων (εικ. 5).

9 Οι νεότερες ανασκαφές εκεί έφεραν στο φως τα θεµέλια αρκετών ακόµη που είχαν καταργηθεί, ιδιαίτερα στον εσωτερικό, οχυρωµένο κατά την Τουρκοκρατία βόρειο περίβολο, όταν κατασκευάστηκε ανατολικά νέα οχύρωση µε κανονιέρες µεγάλου πάχους καταργώντας τους αντίστοιχους µύλους 41 (εικ. 2). Αντίθετα, κατασκευάζονται αρκετοί στη βορειοδυτική παραλία µέχρι το βόρειο άκρο της πόλης (εικ. 6, 7, 8).

10 Η τοποθεσία αυτή και γενικότερα η θέση της πόλης στο άκρο του νησιού χαρακτηρίζεται από ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέµους που ευνοούν την ανεµοκίνηση των µύλων, ενώ χαρίζουν παράλληλα την ιδιαίτερη καλοκαιρινή δροσιά της Ρόδου. Σ' αυτούς οφείλεται η χωροθέτηση των «µυλοσειρών» στις παραλίες του µόλου των Μύλων (εικ. 1γ, 8) και των λόφων στην περιοχή της

11 συµβολής των οδών Οµήρου και Πυθαγόρα στη µεσαιωνική πόλη (εικ. 1ε, 11) και του παλιού νοσοκοµείου στη νέα (εικ. 1δ, 12).

12 Οι ροδίτικοι «ξετροχάρηδες» ανεµόµυλοι είναι κυλινδρικά πετρόχτιστα κτίσµατα, που καλύπτονται από ξύλινη κωνική στέγη που φέρει φτερωτή και είναι περιστρεφόµενη για να προσαρµόζεται ανάλογα µε τη φορά του ανέµου (εικ. 13). Η πρόσβαση γίνεται µέσω µονο πατιού και σκαλοπατιών σε υπερυψωµένο κυκλικό βάθρο που περιβάλλει το µύλο, όπου ξεφόρτωναν το σιτάρι ή φόρτωναν το αλεύρι στα ζώα και τα κάρρα οι γεωργοί.

13 Οι µύλοι έχουν συνήθως τρία επίπεδα. Το ισόγειο χρησίµευε για διηµέρευση του µυλωνά και τις συναλλαγές µε τους κατοίκους. Στο µεσοπάτωµα ανεβαίνει κανείς µε την πέτρινη εσωτερική σκάλα που χρησίµευε ως αποθήκη. Στο τρίτο πάτωµα η πρόσβαση γίνεται µε ξύλινη συνήθως σκάλα, όπου υπάρχει ο µηχανισµός για το άλεσµα του σιταριού, η «µυλόσταση» (εικ. 14).

14 Το πάτωµα της «µυλόστασης» στηρίζεται πάνω σε δύο µεγάλα δοκάρια, που φέρνουν και όλο το βάρος του µηχανισµού µε τις µυλόπετρες. Πάνω σ' αυτά στηρίζονται οι τέσσερις ορθοστάτες που φέρουν την ξύλινη βάση από δοκάρια και την κάτω σταθερή µυλόπετρα, που είναι χτισµένη πάνω σ' αυτήν και καλά «ζυγιασµένη» στο κέντρο του µύλου. Στο µέσο της κάτω µυλόπετρας περνά από ειδική τρύπα ο στύλος από ατσάλι, η «χελιδόνα». Αυτός ακουµπά στο κάτω µέρος σε µια ειδική πέτρα µε γούβα, το «ποτήρι», που είναι προσαρµοσµένη σε ένα οριζόντιο δοκάρι, το «πεθαµένο», κάτω από την ξύλινη βάση και πάνω από τα δύο µεγάλα δοκάρια του πατώµατος. Η µικρή κατακόρυφη µετακίνηση του «πεθαµένου» δηµιουργεί αντίστοιχο κενό µεταξύ της πάνω και της κάτω µυλόπετρας και ανάλογη ποιότητα στο άλεσµα. Αυτό ρυθµίζεται µε ειδικό φρένο προσαρµοσµένο στο «πεθαµένο». Το άνω άκρο της «χελιδόνας» έχει δύο πτερύγια από το ίδιο υλικό, όπου στηρίζεται η πάνω µυλόπετρα. Οι µυλόπετρες είναι κυλινδρικές και κατασκευασµένες από ειδικές «ατσακόπετρες» 42. Οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή µεταξύ τους είναι επίπεδες και κατάλληλα «χτενισµένες», δηλαδή αγριεµένες για το άλεσµα του σιταριού, ενώ στην κάτω επιφάνεια της πάνω µυλόπετρας, της κινητής, δηµιουργούνται δύο τοξωτές αυλακώσεις για να οδηγείται το αλεύρι προς τα έξω και να βγαίνει από τις µυλόπετρες µε την περιστροφική κίνηση (εικ. 15). Η επίσκεψη των λιθοδοµών του µύλου ενισχύεται από το «φαλάγγι», δηλαδή ξύλινους τάκους (στη Ρόδο από κατράνι, ακτινωτά χτισµένους στο πάχος του τοίχου ανά 30-35εκ. µε µικρό πρόβολο εσωτερικά (εικ. 13). Η «στεφάνη» στους «ξετροχάρηδες» µύλους χρησιµεύει για να περιστρέφεται το πάνω τµήµα του µύλου και να έρχεται ο άξονας και οι «κερατιάτες», δηλαδή οι ακτίνες, στην καλύτερη θέση ως προς τον άνεµο. Το κάτω µέρος της στεφάνης, «κατάρικα», είναι πρόσωπο µε την εξωτερική πλευρά του τοίχου στερεωµένη πάνω στους ξύλινους τάκους. Το επάνω µέρος της «στεφάνης», «απανάρικο», εξέχει 2-3εκ., ώστε το πέτσωµα του κούτελου να µην ακουµπά στον τοίχο, όταν περιστρέφεται. Μεταξύ του πάνω και του κάτω µέρους της «στεφάνης» τοποθετείται σαπούνι ή γράσσο για να κυλίεται εύκολα. Μια ακόµη σειρά µαδέρια σε απόσταση 5εκ. από την «στεφάνη», στερεωµένη πάνω στο «φαλάγγι» µε τρύπες ανά 35εκ., στις οποίες τοποθετείται το υποµόχλιο, χρησιµεύει για την περιστροφή της σκεπής και του άξονα µε ειδικό µεταλλικό λοστό. «Παραστάτες», δηλαδή ορθοστάτες, στηρίζονται µε εγκοπές προς τα κάτω στο «απανάρικο». Επάνω σ' αυτούς είναι στερεωµένο το στεφάνι του κούτελου, ή στηθαίου, και της στέγης. Μεταξύ τους δένονται µε χιαστά, ή «κόντρες», για σταθεροποίηση της κατασκευής ως αντιανέµια. Σε δύο αντικριστά µέρη πάνω στο «απανάρικο» της «στεφάνης» είναι τοποθετηµένα τα «µαξιλάρια», ή «κουξινέτα», από ξύλο και µάρµαρο για τη στήριξη του άξονα πάνω στη στέγη. Φέρουν δακτυλίδια από µάρµαρο (σε δύο κοµµάτια, το πάνω και το κάτω µε ηµικυκλική εσοχή) για την περιστροφή του άξονα χωρίς να τρίβεται µε τη βοήθεια σαπουνιού ή γράσσου. Υπολογίζεται ώστε το «αξόνι» να έχει κλίση 10 µοίρες προς τα άνω και τα εµπρός. Το στηθαίο εξωτερικά καλύπτεται µε τάβλες. Η σκεπή στηρίζεται στο στηθαίο και τον ξύλινο «οµφαλό», ή «κουκουνάρι», στην κορυφή, από «ψαλίδα», δηλαδή δοκάρια κυκλικές τεγίδες και πέτσωµα 43. Στο τµήµα του άξονα που βρίσκεται έξω από τη στέγη είναι στερεωµένοι δέκα «κερατιάτες», δηλαδή ξύλινες ακτίνες 44, µήκους τέτοιου, ώστε

15 να απέχουν ένα µέτρο περίπου από το δάπεδο της αυλής του µύλου. Είναι δεµένες µεταξύ τους στην περιφέρεια και µε το «µουταφέρο», δηλαδή το µπαστούνι που προεξέχει από το άκρο του άξονα, µε χοντρό σχοινί. Ειδικά τριγωνικά πανιά από καραβόπανο είναι καρφωµένα πάνω στις «κερα- τιάτες», µε οπές για να δένεται κατάλληλα µε σχοινιά, όπως και τα πανιά των ιστιοφόρων πλοίων. Ξετύλιγαν τα πανιά από τις «κερατιάτες» και τα έδεναν µε τα σχοινιά, για να προσαρµόζονται ανάλογα µε την ένταση του ανέµου και τη λειτουργία του µύλου. Ο µεγάλος οδοντωτός τροχός, ή «ρόδα», είναι στερεωµένος πάνω στον άξονα και µεταφέρει την κίνηση από την ανέµη µέσω του µικρού οδοντωτού τροχού ή «φαναριού» στην πάνω µυλόπετρα (εικ. 13, 15). Η «ρόδα» είναι συνήθως κατασκευασµένη από οξιά σε δύο στρώσεις, δεµένες µε «ακρόβιδες». Είναι στερεωµένη µε κόντρες σε σχήµα διπλού σταυρού και στη µέση δηµιουργείται µια τετράγωνη οπή, όπου περνά και είναι σφηνωµένο το «αξόνι» (από άγριο κυπαρίσσι συνήθως). Φέρει 48 δόντια από δρυ (µπορούν να γίνουν και από πουρνάρι), ενώ το «φανάρι» οκτώ, οπότε ισχύει η σχέση 48:8=6:1 45 και γίνεται γρηγορότερη και πιο αθόρυβη εφαρµογή. Τα δόντια είναι κατασκευασµένα σύµφωνα µε τους κανόνες των µηχανών, µε ειδική απότµηση 46 και τοποθετηµένα κάθετα στον τροχό. Το «φανάρι» είναι ένας ξύλινος κύλινδρος και φέρει στην εξωτερική όψη οκτώ δόντια από µικρούς κυλίνδρους (επίσης από οξιά), ανάµεσα στους οποίους µπαίνουν τα δόντια της «ρόδας» κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του µύλου και µεταφέρεται η κίνηση (εικ. 14, 15). Το «φανάρι» περιδένεται στο πάνω και στο κάτω άκρο του µε µεταλλικές λάµες για περισσότερη αντοχή. Μέσα από το

16 «φανάρι» περνά το «βασιλικό», άξονας από ατσάλι, που σφηνώνεται και χρησιµεύει να πιάνει µε τη διχάλα του στο κάτω του άκρο τη «χελιδόνα» και να µεταφέρει την κυκλική κίνηση στην πάνω µυλόπετρα. Το πάνω άκρο στερεώνεται σε ένα δοκάρι που στηρίζεται πάνω σε άλλα δύο, τα «ζύγια», που αυτά µε τη σειρά τους στηρίζονται πάνω στο «απανάρικο». Όλα αυτά τα δοκάρια γίνονται συνήθως από κορµούς κυπαρισσιών. Η οπή, όπου τοποθετείται το «βασιλικό», είναι «ζυγιασµένη», ώστε να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της κυκλικής κάτοψης της στέγης. Άλλα εξαρτήµατα του µύλου είναι η «κοφινιά», δηλαδή ο χώρος που µπαίνει το σιτάρι και πέφτει λίγο λίγο στο κέντρο στις µυλόπετρες, και η «σκάφη», δηλαδή ο χώρος που συγκεντρώνεται το αλεύρι µετά το άλεσµα (εικ. 13, 14, 15). Είναι ενδιαφέρον ότι διατηρήθηκαν µέχρι σήµερα δεκαεπτά ανεµόµυλοι στην πόλη της Ρόδου (εικ. 1). Το 1993 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του µεσαίου

17 από τους τρεις ανεµόµυλους στο µόλο του Αγίου Νικολάου στο Μανδράκι, µε στόχο τη δηµιουργία ενός ζωντανού µουσείου για το παραδοσιακό άλεσµα του σιταριού 47 (εικ. 16). Οι εργασίες αποκατάστασης, που στο παρελθόν γίνονταν από ειδικά συνεργεία µυλωνάδων 48, ξεκίνησαν το από συνεργείο ξυλουργών και πετράδων 50. Προτιµήθηκε η παραδοσιακή µέθοδος κατασκευής ανεµόµυλου µε τις συµβουλές παλιών µυλονάδων της Ρόδου 51. Από τον παραδοσιακό ανεµόµυλο είχε µόνο διασωθεί το κέλυφος από λιθοδοµή 52. Η κατασκευή του ξύλινου κώνου της στέγης ήταν της εποχής της Ιταλοκρατίας και η ανέµη λειτουργούσε µε σύγχρονο µηχανισµό 53.

18 Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της λιθοδοµής του µύλου 54 και της πέτρινης σκάλας τοποθετήθηκαν, αφού ανοίχτηκαν τρύπες εξωτερικά στον τοίχο, τα δύο µεγάλα δοκάρια (διατοµής 35x35εκ.) από πεύκο στο ύψος της βάσης του µηχανισµού. Η διάνοιξη κρίθηκε απαραίτητη προκειµένου να πακτωθούν σε αρκετό βάθος τα δοκάρια που φέρουν όλο το βάρος του µηχανισµού. Όταν ολοκληρώθηκε η πάκτωση των δύο δοκαριών, αποκαταστάθηκε η λιθοδοµή και κατασκευάστηκαν τα ξύλινα µεσοπατώµατα του µύλου. Η επίστεψη των λιθοδοµών του µύλου έγινε µε αφανές διάζωµα από οπλισµένο σκυρόδεµα ύψους 20εκ. Στο πάχος του διαζώµατος εγκιβωτίστηκε το «φαλάγγι». Ολοκληρώθηκαν εσωτερικά οι εργασίες των επιχρισµάτων µε ιδιαίτερη υγροµόνωση, γιατί η περιοχή υποφέρει από τη θαλάσσια υγρασία. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκε η βάση του µηχανισµού και εγκιβωτίστηκε µε σκυρόδεµα η κάτω «µυλόπετρα», αφού «ζυγιάστηκε» ακριβώς στο κέντρο του µύλου. Περάστηκε η «χελιδόνα» και στερεώθηκε στο κάτω µέρος στο «πεθαµένο» και στο «ποτήρι». Πάνω στη «χελιδόνα» τοποθετήθηκε η πάνω µυλόπετρα. Όταν ολοκληρώθηκαν η «στεφάνη», το κούτελο και τα «µαξιλάρια», τοποθετήθηκε το «αξόνι» µε τη «ρόδα» στην τελική του θέση, τα «ζύγια», ζυγιάστηκε και έγιναν οι τελευταίες ρυθµίσεις. Τοποθετήθηκε το παλιό «φανάρι», µε το «βασιλικό», που προηγούµενα συντηρήθηκε µε απεντόµωση και προστατεύτηκε µε ειδικό λάδι, και όλα τα άλλα εξαρτήµατα του µύλου, η «κοφινιά» και η «σκάφη». Αφού γρασσαρίστηκε, έγινε δοκιµή και το αποτέλεσµα ήταν αρκετά ενθαρρυντικό, οπότε προχώρησε η ολοκλήρωση της στέγης και του µύλου (εικ. 15). Βελτιώσεις στα ζύγια και στο φρένο, συµπληρώσεις και ρυθµίσεις έδωσαν το ποθούµενο αποτέλεσµα και έτσι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του παραδοσιακού αυτού ανεµόµυλου, που εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου του Σήµερα λειτουργεί ως ζωντανό µουσείο µε µικρή έκθεση και έχει στόχο οι πολυάριθµοι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Ρόδου να γνωρίσουν τη λειτουργία των ελληνικών παραδοσιακών ανεµόµυλων. Πρόσφατα αποκαταστάθηκαν άλλοι δύο ανεµόµυλοι και έγιναν επισκέψιµοι, στα πλαίσια του διαµορφωµένου αρχαιολογικού χώρου στο µόλο των Μύλων 56 (εικ. 9). Ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα θα µπορούσε να βοηθήσει να γίνουν περισσότερο γνωστοί στους µαθητές του ηµοτικού και του Γυµνασίου οι παραδοσιακοί ανεµόµυλοι και η διαδικασία του κύκλου παραγωγής του ψωµιού (σιτάρι - αλεύρι - ψωµί) 57.

19 Η εκµετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη Ρόδο γίνεται και στις υδραντλίες µε φτερωτές, από την εποχή της Ιπποτοκρατίας, για την άντληση νερού από πηγάδια σε υδατοδεξαµενές και το πότισµα των κήπων, µέσα και γύρω από την πόλη. Ο Luchino dal Campo το 1413, όπως προαναφέρθηκε, υπογραµµίζει ότι στη Ρόδο βλέπει «ωραιότατους κήπους» 58. Ο Nicolas de Martoni πρώτος περιγράφει το τους ροδίτικους κήπους µε πορτοκαλιές και λεµονιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα έξω από την τειχισµένη πόλη, τις υδραντλίες µε τις φτερωτές και τα πανιά για την εκµετάλλευση του ανέµου και τη µέθοδο άρδευσης µε δεξαµενές και αυλάκια 59. Ο Anonymus von Donaueschingen το 1441 αναφέρει επίσης ότι υπήρχαν στη Ρόδο υδραντλίες µε πανιά, που αντλούσαν νερό για να ποτίζουν τους κήπους 60. Η χρήση της υδραντλίας συνεχίστηκε µέχρι σήµερα και διαθέτουµε σειρά από γκραβούρες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, όπως του Rottiers (εικ. 17) και του Berg (εικ. 6), που οδήγησαν στη γραφική αποκατάσταση τους και ιδιαίτερα του ξύλινου µηχανισµού από τις συναδέλφους Λευκού και Παπαµαντέλλου 63 (εικ. 18). ιατηρούνται ακόµα υπολείµµατα τέτοιας υδραντλίας στο πάρκο βόρεια της τειχισµένης πόλης, τότε ίσως γνωστού ως «κήπου της Ωβέρνης» στο Μαντράκι (εικ. 19), αλλά και τµήµατα συγκροτήµατος ανάλογης υδραντλίας της περιόδου της Ιπποτοκρατίας σε κήπο του ιδρύµατος Montalembert, δίπλα από το µοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (ή Χουρµαλί Μεδρεσέ) της παλιάς πόλης και σε άλλα µέρη της Ρόδου (εικ. 1). Ο µηχανισµός είχε αρκετά κοινά στοιχεία µε τον ανεµόµυλο και µπορούµε να πούµε ότι επαναλάµβανε εις διπλούν τα γρανάζια, τις ξύλινες «ρόδες» και δύο «φανάρια» µε διαφορετικές διαστάσεις και σύνθεση. Τον 20ό

20 αιώνα ο ξύλινος µηχανισµός του αρχικά και ολόκληρη η πέτρινη κατασκευή της υδραντλίας και η φτερωτή αντικαταστάθηκε σταδιακά µε µεταλλική και αργότερα µε ηλεκτροκίνητες µηχανές. Στη Ρόδο διατηρούνται πολλές τέτοιες υδραντλίες σε πολλά αγροκτήµατα.

21 Η αποκάλυψη συγκροτήµατος νερόµυλου της Ιπποτοκρατίας, µετά από αρχαιολογική ανασκαφή στο Χαράκι, παραθαλάσσια περιοχή, κοντά στο χωριό Μάσαρη, 40 περίπου χιλιόµετρα νότια της Ρόδου, τεκµηρίωσε τη βιοτεχνική παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαµο 64. Φαίνεται λοιπόν ότι στη µεσαιωνική Ρόδο αναπτύχθηκε η βιοτεχνία της παραγωγής αλευριού και ζάχαρης και της άντλησης νερού από πηγάδια για άρδευση των κήπων, που τεκµηριώνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και το υψηλό βιοτικό επίπεδο κατά το Μεσαίωνα. Η χρήση των φυσικών πόρων, του ανέµου και του νερού, στην παραγωγή γενικεύεται στη Ρόδο, ιδιαίτερα κατά την Ιπποτοκρατία. Ο ξύλινος µηχανισµός των ανεµόµυλων και των υδραντλιών προσαρµόστηκε και δέχτηκε βελτιώσεις από τους επιδέξιους «µυλωθρούς», τους λαϊκούς αυτούς αρχιµάστορες, συνδυάζοντας την εµπειρία της παράδοσης στην αρχιτεκτονική και τη µηχανολογία. Η ανάπτυξη της παραγωγής, σε συνδυασµό µε την ανάπτυξη του εµπορίου, βοήθησε στην άνθηση των τεχνών και της αρχιτεκτονικής την ίδια περίοδο, δείγµατα των οποίων θαυµάζουµε σήµερα στη Ρόδο.

22

23

24

ΘΕΜΑ: Ελαιοτριβεία Χίου

ΘΕΜΑ: Ελαιοτριβεία Χίου ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ 19 ου ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ 20 ού ΑΙΩΝΑ ΘΕΜΑ: Ελαιοτριβεία Χίου ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ : ΜΠΑΛΑΚΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΤΑΡΑΣ ΜΑΜΑΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ-ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:Δρ.Γ.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ. Μαθήτρια: Θένια Ψωφάκη Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας Τάξη: 1 η Γυμνασίου - Τμήμα: Α 2 Εκπαιδευτικός: Δημήτριος Νικολιδάκης

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ. Μαθήτρια: Θένια Ψωφάκη Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας Τάξη: 1 η Γυμνασίου - Τμήμα: Α 2 Εκπαιδευτικός: Δημήτριος Νικολιδάκης ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Μαθήτρια: Θένια Ψωφάκη Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας Τάξη: 1 η Γυμνασίου - Τμήμα: Α 2 Εκπαιδευτικός: Δημήτριος Νικολιδάκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος σελ. 1 Ενότητα 1- Ενέργεια & Ισχύς..... σελ. 2-6 Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Η ιστορία του Κάστρου της Πάτρας είναι συνυφασµένη µε αυτήν της πόλης από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους µέχρι σήµερα. Η γεωγραφική θέση της Πάτρας συντέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. οικίες, νέα σπίτια κτίστηκαν στη συνοικία των παλατιών αλλά και έξω από τα τείχη, στη συνοικία των Κρεββατάδων.

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. οικίες, νέα σπίτια κτίστηκαν στη συνοικία των παλατιών αλλά και έξω από τα τείχη, στη συνοικία των Κρεββατάδων. Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ Το 1464 κατέπλευσε στον Μοριά ενετική αρµάδα µε επικεφαλής τον Σιγισµούνδο Μαλατέστα. Οι Ενετοί κυρίευσαν την πόλη, όχι όµως και το κάστρο της, στο οποίο κλείστηκαν οι Τούρκοι. Αποχωρώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΟΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Ο άνθρωπος, από την ύπαρξη του είχε ως πρωταρχικό του στόχο την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειας του. Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ AΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ AΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡ MA KΑΒΑΛΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ AΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το σύγγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΜΑΝΗ 1 Περιεχόμενα 2 σελ. Περίληψη 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (Α) Τοπογραφική και λαογραφική ανάλυση της Μάνης A1_α Εισαγωγή 7 A1_β Γεωγραφικός προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κοινότητα της Απολλωνίας ζήτησε το 1983 από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης1, που είναι υπεύθυνη γι αυτή την περιοχή, να εκπονήσει

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «ιοικητική Μεταρρύθµιση 2007-2013», η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε την υλοποίηση της πράξης «Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ. Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Β Τετράµηνο Η Τεχνολογία κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους Ανατολή και ύση Οµάδα Εργασίας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΣΤΑΣ Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΓΠΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ -ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.. 8. Τύπος β... 23 Τύπος γ... 25 Τύπος δ... 31. Τοιχοποιίες...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΓΠΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ -ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.. 8. Τύπος β... 23 Τύπος γ... 25 Τύπος δ... 31. Τοιχοποιίες... ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ - ΕΓΠΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ................................. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΉ-ΤΑ ΦΗΡΑ..................................... 2 ΤΟΓΠΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ -ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.. 8

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : «Οι φάροι του χθες και του σήµερα στην Κεφαλονιά, φως για τον µέλλον και την αειφόρο ανάπτυξη» ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών ΔΕΛΦΟΙ Στον Ομφαλό της Γης Κάποτε, λέει ο μύθος, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και αυτοί έσμιξαν πάνω από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β Ο Δομημένος Χώρος. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Ιστορικά και μορφολογικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής

ΜΕΡΟΣ Β Ο Δομημένος Χώρος. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Ιστορικά και μορφολογικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής ΜΕΡΟΣ Β Ο Δομημένος Χώρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Ιστορικά και μορφολογικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής Στο κεφάλαιο αυτό η έρευνα αρχίζει με την εξέταση των αρχιτεκτονικών ρευμάτων που επηρέασαν την τοπική αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ

Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ Μάρρα Κυριακή Παπαϊωάννου Ειρήνη Τσάκωνα Φωτεινή Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βαρελίδου Πόπη Πειραιάς 1999

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΒ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα τηλ. 26650 29177, 26650 29178 e-mail: lbepka@culture.gr Γενική Επιμέλεια Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Μ. 4877 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ) Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΑΑ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: Α.Μ.28959

ΠΕΙΡΑΙΑΑ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: Α.Μ.28959 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩ ΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ & ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» του σπουδαστή. Επιβλέπων Καθηγητής

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» του σπουδαστή. Επιβλέπων Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ, ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ

Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ JOHN McK. CAMP II Έγχρωμες φωτογραφίες CRAIG A. MAUZY Μετάφραση ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αθήνα Packard Humanities Institute

Διαβάστε περισσότερα

Contents. Αρχαιολογικοί Χώροι της Κύπρου www.cyprushighlights.com

Contents. Αρχαιολογικοί Χώροι της Κύπρου www.cyprushighlights.com 2 3 Περιεχόμενα Χαιρετισμός Σταύρου Χατζησάββα...6 Τάφοι των Βασιλέων...10 Νέα Πάφος...12 Άγιος Γεώργιος...16 Παλαίπαφος...18 Χοιροκοιτία...22 Κουρίο...24 Ταμασσός...30 Κίτιο...32 Αμαθούντα...34 Καλαβασός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 6ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πίνακας Περιεχομένων 1 Η Ομάδα μας 2 Η Εργασία μας 3 Στόχοι της εργασίας μας 4 Ιστορία της Πόλης του Ηρακλείου 4.1

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων, δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο, µε έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Βρίσκεται νότια της Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικές Διαδρομές στην Π.Ε. Καρδίτσας

Αρχαιολογικές Διαδρομές στην Π.Ε. Καρδίτσας Αρχαιολογικές Διαδρομές στην Π.Ε. Καρδίτσας Η ιδέα των αρχαιολογικών διαδρομών προέκυψε μετά από πρόταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας να γίνει μία παρουσίαση των Μνημείων και των Αρχαιοτήτων της

Διαβάστε περισσότερα

Η Λευκωσία σάς Καλεί. Βιβλίο για το Δάσκαλο

Η Λευκωσία σάς Καλεί. Βιβλίο για το Δάσκαλο Η Λευκωσία σάς Καλεί Βιβλίο για το Δάσκαλο Η Λευκωσία σάς Καλεί Αγαπητές/οί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Ελπίζουμε ότι οι δραστηριότητες και οι εισηγήσεις που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο θα βοηθήσουν,

Διαβάστε περισσότερα

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ Παραγωγή: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2011 Επιστημονικός σύμβουλος / κείμενα: Καθηγητής Gilles Grivaud Πανεπιστήμιο Rouen, Γαλλία Συντονιστής Μελέτης/Σχεδιασμός διαδρομών : Φίλιος Φυλακτής Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα