ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΓΔΟΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΓΔΟΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ"

Transcript

1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΓΔΟΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

2 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, τα πλαστικά,την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

4 Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτησή τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας. Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα,όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της κομποστοποίησης ή της αναερόβιας χώνευσης.

5 ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Το σύμβολο της ανακύκλωσης έχει τη δική του ιστορία.πάνω από 500 σχέδια συμμετείχαν στο διαγωνισμό και το βραβείο πήγε στον σπουδαστή του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Ν.Καλιφόρνιας Gay Anderson.Το σχέδιο του τρία τόξα σε κυκλική πορεία βασίστηκε στην ανακάλυψη του μαθηματικού του 19 ου αιώνα August Mobius.Το σύμβολο απεικονίζει τη συνέχεια σε μια πεπερασμένη οντότητα.

6 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η Σουηδία είναι μία χώρα με πολύ ανεπτυγμένο πράσινο αίσθημα. Μόλις το 4% των απορριμμάτων που πετούν οι κάτοικοι της χώρας καταλήγει σε χωματερές. Το 96% ανακυκλώνεται ή μετατρέπεται σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση ή ηλεκτροδότηση. Η ανακύκλωση έχει φτάσει σε τόσο μεγάλα ποσοστά,ώστε δεν υπάρχουν πλέον σκουπίδια για καύση και παραγωγή ενέργειας. Καταφεύγει, λοιπόν, στη λύση εισαγωγής απορριμμάτων από τη Νορβηγία ενώ τα κατάλοιπα από την καύση των σκουπιδιών επιστρέφονται στη Νορβηγία και θάβονται σε ειδικές χωματερές.

7

8 ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα σπίτι αποκλειστικά από... σκουπίδια; Κι όμως, η εταιρεία «Kuadro» με έδρα το Μεξικό, υποστηρίζει ότι βρήκε τρόπο να μετατρέπει τα πλαστικά σκουπίδια σε σπίτια για φτωχούς. Ο Ramon Espinoza, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας αποκάλυψε ότι κάθε μήνα, μόνο στην Πολιτεία που βρίσκεται η εταιρεία παράγονται τόνοι πλαστικών απορριμάτων. Η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά κατοικίας μετά την πετυχημένη πορεία που γνώρισε στην μετατροπή πλαστικών απορριμάτων σε μικρότερες κατασκευές όπως παγκάκια, φράχτες και σπιτάκια σκύλων. Τώρα, η «Kuadro» βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση του Μεξικού, για την κατασκευή κοινοτήτων χαμηλού κόστους για φτωχούς. Πηγή:

9 Ένας από τους πιο θρυλικούς στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας, ο οίκος Gucci, παρουσίασε τη νέα του σειρά από eco-friendly παπούτσια. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του οίκου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Frida Giannini σχεδιασε μία σειρά φιλική προς το περιβάλλον, η οποία αποτελείται και από γυναικεία και ανδρικά παπούτσια και θα είναι μέρος της Pre Fall 2012 συλλογής. Σε μία προσπάθεια να πλησιάσει όλο και περισσότερο τους eco-friendly φίλους του οίκου, η σειρά συνδυάζει οικολογικά πρότυπα της εποχής. H εν λόγω σειρά περιλαμβάνει τις γυναικείες, οικολογικές πάντα, Marola Green μπαλαρίνες και τα ανδρικά California Green sneakers τα οποία είναι κατασκευασμένα από βιολογικό πλαστικό, δηλαδή ένα υλικό που αντικαθιστά το τόσο βλαβερό για το περιβάλλον πλαστικό. Πηγή:

10

11 Η Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι τα νησιά Τοκελάου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό πρόκειται να γίνουν το πρώτο έθνος στον κόσμο που ηλεκτροδοτείται εξολοκλήρου από ήλιο με την εγκατάσταση 4000 φωτοβολταϊκών πάνελ σε τρία νησιά-φακαόφο, Νουκουνούνου και Ατάφου.Τα φωτοβολταϊκά θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στους 1400 κατοίκους των νησιών και θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση τόνων διοξειδίου του άνθρακα καθώς τα νησιά απολαμβάνουν εξαιρετικής ηλιοφάνειας όλο το χρόνο.οι ελπίδες αντιμετώπισης του φαινομένου του Θερμοκηπίου στρέφονται στα νησιά Τοκελάου καθώς προβλέπεται να εξαφανιστούν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσα στον 21 ο αιώνα.

12

13 Η Ford ξεκίνησε πρόσφατα να ενσωματώνει φυσικά υλικά σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων της, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού και των προϊόντων σόγιας. Οι επιστήμονες της Ford ερευνούν επίσης τις χρήσεις της φλούδας από καρύδα, των καρότων και των πλαστικών με βάση το καλαμπόκι. Στο μεταξύ, η εταιρία έχει ξεκινήσει να μαζεύει τα πλαστικά μπουκάλια από κάθε της συνέδριο με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει στα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα μέσα στον επόμενο χρόνο. Στόχος της είναι η «Καμπάνια των 2 εκατομμυρίων μπουκαλιών», με την οποία θέλει να συγκεντρώσει εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια που θα τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει τα χαλάκια των αυτοκινήτων αλλά και τα καλύμματα των θέσεων. Ήδη, πάντως, χρησιμοποιούνται τρία ζευγάρια από χρησιμοποιημένα τζιν παντελόνια για κάθε αμάξι, ώστε να δημιουργηθούν ανακυκλώσιμα καλύμματα. Η εταιρία οραματίζεται την κατασκευή αυτοκινήτων με 100% βιοδιασπώμενο εσωτερικό στο μέλλον, και οι ασταμάτητες κινήσεις της προς αυτή τη κατεύθυνση υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον και τη σύγχρονη διαβίωση. Πηγή: PERIBALLON/item/34678-To-amaxi-toy-mellontos-einai-100-anakyklwsimo#ixzz2R5EWhlBw

14 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την ανακύκλωση.δεν υπάρχει στη χώρα ούτε φιλοσοφία ούτε και κίνητρα για να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση τόσο εταιρείες όσο και πολίτες.περίπου το 80%των απορριμμάτων εξακολουθεί να θάβεται σε ΧΥΤΑ.Μόνο το 18% ανακυκλώνεται ενώ μόλις 5% κομποστοποιείται.τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια βήματα με την ανταποδοτική ανακύκλωση,την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης,τους δήμους,τις βιομηχανίες και τις ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης αλλά σχετικά ανοργάνωτα.

15 Σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Λιάλιου που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις η Ελλάδα τη δεκαετία δεν εφάρμοσε εθνικά ή περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων,δεν έχει αυξήσει τη φορολόγηση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ,δεν έχει θεσπίσει την απαγόρευση ταφής οργανικών αποβλήτων,δεν έχει θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για την αύξηση της ανακύκλωσης ούτε έχει εφαρμόσει κάποια πρωτοποριακή πολιτική στη διαχείρισή τους.τέλος η Ελλάδα είναι μία από τις 8 χώρες της ΕΕ οι οποίες δεν έχουν εισαγάγει ειδικό φόρο επί των ποσοτήτων των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.Μεγάλη βέβαια πληγή αποτελεί η αποκομιδή των μεταλλικών σκουπιδιών από μετανάστες που τα πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές περπατώντας όλη την Αθήνα.

16 ΤΟ ΟΓΔΟΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Με μια μικρή ομάδα μαθητών κυρίως από την πρώτη λυκείου προσπαθήσαμε να μάθουμε τι είναι η ανακύκλωση και να μυηθούμε σε αυτήν.το πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά δειλά το Νοέμβριο με περισσότερες ενέργειες από το Γενάρη και μετά όπου συνεργαστήκαμε με την εταιρεία ΑΦΗΣ για ανακύκλωση μπαταριών τη ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ για ανακύκλωση λαμπτήρων και το Δήμο Αθηνών για την ανακύκλωση απορριμμάτων,όπου καταλάβαμε ότι είμαστε πολύ πίσω και σε νοοτροπία αλλά και σε συνεργατικές διαδικασίες.τέλος συλλέξαμε καπάκια, κοντά στα 7 κουτιά και τα στείλαμε στο Σύλλογο Παραπληγικών Νομού Πέλλας για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και άλλων υλικών.

17 Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

18 Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία υπήρξε για τους μαθητές της Β λυκείου η εκδρομή στη ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. μια εταιρεία Λαϊκής Κοινωνικής Βάσης, λίγο έξω από την πόλη της Σπάρτης,που αγοράζει από τους ίδιους τους πολίτες τα σκουπίδια τους.οι πολίτες διαχωρίζουν γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και τηγανέλαιο και τα πηγαίνουν στην Εταιρεία.Εκεί ζυγίζονται και ο πολίτης παίρνει το αντίτιμο των απορριμμάτων που έχει προσκομίσει ενώ η εταιρεία χωρίς μεσάζοντες προχωρά στην ανακύκλωση.αυτό που έγινε κατανοητό στους μαθητές και συζητήθηκε είναι ότι πίσω από την ανακύκλωση έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες,σουπερ μάρκετ,δήμους που έχουν οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση.

19 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

20

21

22

23

24

25 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Ωραία εμπειρία υπήρξε η επίσκεψη στο ΚΠΕ Δραπετσώνας όπου οι μαθητές είδαν, έμαθαν,έπαιξαν και βίωσαν την ανακύκλωση σε μια αστική περιοχή και υποβαθμισμένη του Πειραιά.

26 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

27

28 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πολλά σε επίπεδο ανακύκλωσης.πιστεύουμε πως αν υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία της χώρας ανεξάρτητα από τα άλλα προγράμματα περιβαλλοντικής που γίνονται ξεκινήσουν βασικές δράσεις ανακύκλωσης θα αρχίσει να αλλάζει πρώτα η νοοτροπία των πολιτών.χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν οι νέοι πρώτα,που είναι το μέλλον της χώρας, ότι τα σκουπίδια είμαστε εμείς,ότι εμείς τα παράγουμε και πως η αξιοποίησή τους και επαναχρησιμοποίησή τους είναι καθήκον μας.όταν δουν οι ιθύνοντες να αλλάζει και η νοοτροπία και να υπάρχει από τα σχολεία κινητικότητα τότε και οι δήμοι θα δραστηριοποιηθούν και η πολιτεία αλλά και η χώρα θα μπορεί επάξια να προσεγγίσει τους στόχους της Ε.Ε..Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία,να γίνει πράσινη τότε το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας θα συνεχίσει να επιβαρύνεται.

29 AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΗΓΕΣ

30 Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Μπελέρης Άγγελος Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπέλος Ηλίας Αλεξανδρή Ευσταθία Μπρίσκου Κώστας Kατσούλη Αθανασία Κωνσταντή Αναστασία Μολουγιάννη Άννα Κουνάδης Κώστας Νικολούδης Ιάσωνας Λαμπαδάς Αλέξιος Μάρκο Χριστίνα Κασιώτης Κωνσταντίνος Σεφεριάν Σπύρος Χριστίνα Σέβα Αγγελική Καραγκούνη Ρέιτσελ Νουόκε

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Β/θμιας Εκπαίδευσης

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Β/θμιας Εκπαίδευσης ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία

Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία GREEN FUTURE RECYCLE BOYS CRAZY RECYCLERS Γιώργος Σμαραγδάκης Κωστής Μαρκάκης Ιωάννα Κοντουδάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητέ Αναγνώστη, Το έργο «ZEROWASTE PRO», ξεκίνησε επίσημα τον Ιούλιο του 2013 και στοχεύει στο να κεφαλαιοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Εγχειρίδιο Πράσινων Πρακτικών για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις «Εγχειρίδιο Πράσινων Πρακτικών για Μικρές και Μεσαίες Eπιχειρήσεις» Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία. Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών

Αειφορία. Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών Αειφορία Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΜΑΙΟΣ 2014 ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές και καθηγητές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - Τροιζήνας - Μεθάνων Πρόγραμμα Πρόγραμμα Π.Ε. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Π.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ISSN 0356-5526 Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 November 2013 ISSUE 8 VOL. 75. Χρονικά

ISSN 0356-5526 Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 November 2013 ISSUE 8 VOL. 75. Χρονικά ISSN 0356-5526 Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75 CCG EAC 65 November 2013 ISSUE 8 VOL. 75 Χημικά ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 1η Εκδοση 1936 Χρονικά CHEMICA CHRONICA General Edition Association of Greek Chemists

Διαβάστε περισσότερα

λ κ ύ χαρ ύ ιο Μαρία Φραϊδάκη Λεωνίδας Σωμάκος

λ κ ύ χαρ ύ ιο Μαρία Φραϊδάκη Λεωνίδας Σωμάκος αν ύ ιο α σ η ω χαρ λ κ ύ τ κ Μαρία Φραϊδάκη Λεωνίδας Σωμάκος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 2. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ 2 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 5 3.1 Τι κερδίζουμε όταν ανακυκλώνουμε; 8 3.2 Οι Στατιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ανα/ κυκλώνω/ ντας/ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: στο Ηράκλειο ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

ανα/ κυκλώνω/ ντας/ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: στο Ηράκλειο ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ! ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ TEI KΡΗΤΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

Διαβάστε περισσότερα

ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA

ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA Αφιέρωσε ένα λουλούδι και πρασίνισε το τοπίο! www.electrocyclosis.com.cy H HΛEKTPOKYKΛΩΣH ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd πρωτοτύπησε, υιοθετώντας ένα διαδραστικό «παιχνίδι» για να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2012-2013 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ : ΠΕ 09 ΒΛΑΧΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ : ΠΕ04 02

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-9963-0-9165-2

ISBN: 978-9963-0-9165-2 1 Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης: Αραβέλλα Ζαχαρίου, Κώστας Καδής και Σάκης Θεοδοσίου Συγγραφή εκπαιδευτικών προτάσεων: Γεωργία Δημητρίου και Γιώργος Σαββίδης Σχεδιασμός υλικού: Appios Communication Ltd

Διαβάστε περισσότερα

www.climatechange.eu.com

www.climatechange.eu.com Εκδότης... Catie Thorburn Διεθνής συντονιστής... Sylvie Huysmans Συντονιστής διακίνησης... Stéphanie Racette Εθνικός συντονιστής... Αναστασία Γκίκα Γραφικά και προεκτύπωση... Dominique Chasseur, Myriam

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Ο οδηγός έχει συγγραφεί από τους Nia Owen, Sarahjane Widdowson, Lucy Shields Εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ

ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης Μαµάη 3, 10440, Αθήνα, Τηλ: 210-82.24.481 www.ecorec.gr Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα, Τηλ: 210-38.40.774-5 www.greenpeace.gr Μαµάη 3, 10440 Αθήνα Τηλ: 210 8228795 www.medsos.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Κ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των oργανικών οικιακών αποβλήτων/ Οφέλη, Εφαρμογές στη χώρα μας και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα. Συντονιστές καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχει πλαστικό. Αποτελεί μεγάλο μέρος των. συσκευασιών για τρόφιμα και αναψυκτικά και για τους περισσότερους από εμάς

Όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχει πλαστικό. Αποτελεί μεγάλο μέρος των. συσκευασιών για τρόφιμα και αναψυκτικά και για τους περισσότερους από εμάς ΜΕΙΩΝΩ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ Ένας πλαστικός αιώνας ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ Όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχει πλαστικό. Αποτελεί μεγάλο μέρος των συσκευασιών για τρόφιμα και αναψυκτικά και για τους περισσότερους από

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

tωn Βακτήρια επουλώνουν τις ρωγμές του τσιμέντου Τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων Επιδεινώνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη Εκ βάθρων αλλαγή στη

tωn Βακτήρια επουλώνουν τις ρωγμές του τσιμέντου Τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων Επιδεινώνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη Εκ βάθρων αλλαγή στη εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο- Κυριακή 13-14 Iουνίου 2015 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr 92 ECO NEWS 3 Βακτήρια επουλώνουν τις

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Εισηγητής: Ισίδωρος Διακίδης Αντιδήμαρχος Δήμου Haringey Λονδίνου Το κεντρικό θέμα της

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ IΘΑΚΗΣ 29, 112 57 ΑΘΗΝΑ url: http://www. aueb. gr/ statistical- institute ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Θέματα διαβούλευσης Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τα στερεά απόβλητα προκύπτουν από την παραγωγή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την κατανάλωση αγαθών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007-2008

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007-2008 1 2007-2008 Περιεχόμενα 4 Μήνυμα του Προέδρου 6 Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή 10 Το παρόν και το μέλλον 14 Θεσμικό Πλαίσιο 18 Οι στόχοι μας με μια ματιά 20 Που στοχεύουμε το 2010 22 Προσωπικό Green Dot

Διαβάστε περισσότερα