ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ"

Transcript

1 ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», Κάνιγγος 23 Αθήνα, 10677, T: F: E: Κέντρο Alzheimer, Ιωάννου Δροσοπούλου 22 Κυψέλη, 11257, T: F: Κέντρο Ημέρας, Ηλία Ζερβού 94 Αγ. Ελευθέριος, 11144, T: F: ο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο, Ι. Σούτσου 12 Αθήνα, 11474, T: ο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο, Αίαντος 4 Χαλάνδρι, 15232, T:

2 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα Επιστημονικά Υπευθύνου 3 Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» 4 Οι Δομές μας 5 Προσφερόμενες Υπηρεσίες 6 Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων 12 Παρουσίαση ανθρώπινου δυναμικού 13 Απογραφικά Στοιχεία Εκπαίδευση - Έρευνα 15/16 Παρουσίαση Ιστοσελίδας & Blog 16 Βοηθείστε τη δράση μας/χορηγοί Στόχοι για το μέλλον 17/18 19 Επίλογος ετήσιας έκθεσης 20

3 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Μήνυμα Επιστημονικά Υπευθύνου Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» κος Αθανάσιος Μούγιας Θεωρώντας υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε έμπρακτα τους ηλικιωμένους, και βάσει των παραπάνω, ιδρύσαμε πριν 10 χρόνια την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ». Αναπτύξαμε δομές και υπηρεσίες πρωτοπόρες, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και προσφέρουν λύσεις σε χιλιάδες συνανθρώπους μας ετησίως. Το έργο που επιτελούμε στηρίζεται στην άρτια εκπαίδευση του προσωπικού μας, την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μετά από δέκα χρόνια ενασχόλησης με την άνοια και τα άλλα προβλήματα των ηλικιωμένων, στους εθελοντές μας και κυρίως στο πάθος και την ανιδιοτέλεια των εργαζομένων μας. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται απευθύνονται στους ίδιους τους ασθενείς, στους φροντιστές τους, στο ευρύ κοινό (προληπτικές υπηρεσίες) και στους επαγγελματίες υγείας. Το κέντρο Alzheimer, το Κέντρο Ημέρας και τα δύο Οικοτροφεία που λειτουργεί η εταιρεία, προσφέρουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ετησίως, χιλιάδες άτομα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο το έργο και τις δράσεις μας. Ιδιαίτερα φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, δόθηκε έμφαση σε δράσεις κοινωνικές και επισιτιστικές, οι οποίες απευθύνονται σε ηλικιωμένους με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Στην προσπάθειά μας αυτή, είχαμε την βοήθεια εταιρειών, αλλά και ιδιωτών εθελοντών και χορηγών. Έχουμε ανάγκη τη συμπαράσταση όλων, πέρα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που μας βοηθά με την κρατική χρηματοδότηση των δράσεών μας. Με την ευκαιρία της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τους εργαζομένους της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» και τους εθελοντές μας, για όσα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Δύναμή μας, προκειμένου να συνεχίσουμε τη δράση μας, το χαμόγελο και το «ευχαριστώ» των ανθρώπων που εξυπηρετούμε.

4 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Ποιοί είμαστε Η εταιρεία Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» δημιουργήθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, προκειμένου να αναπτύξει υπηρεσίες που σχετίζονται με την άνοια και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων. Δεδομένης της αύξησης της μερίδας του πληθυσμού άνω των 65 ετών, η ανάγκη για την ανάπτυξη υπηρεσιών για ηλικιωμένους ήταν, και παραμένει, επιτακτική. Το προσωπικό που απασχολείται στις λοιπές δομές της εταιρείας ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα της διεπιστημονικής συνεργασίας και αποτελείται, μεταξύ άλλων, από Ψυχιάτρους, Νευρολόγους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές και Νομικούς Συμβούλους. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι άρτια και η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί μετά από 10 χρόνια δράσης, σημαντική. Το όραμά μας Αρχικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», αναπτύξαμε δύο Οικοτροφεία για ψυχογηριατρικούς ασθενείς στην Αθήνα και το Χαλάνδρι. Το 2005, δημιουργήθηκε το Κέντρο Alzheimer, στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης. Πρόκειται για το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο για την άνοια στη χώρα μας, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια και στους φροοντιστές τους. Αργότερα, αναπτύχθηκε ένα εξειδικευμένο κέντρο Ημέρας στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Ελευθέριου. Το όραμα της διοίκησης, των εργαζομένων και των εθελοντών της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» είναι: η καταπολέμηση των ψυχικών νόσων, η ανεξάρτητη διαβίωση, η αποφυγή της ιδρυματοποίησης και η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των ηλικιωμένων ατόμων. Ταυτόχρονα, οραματιζόμαστε μια κοινωνία ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη πάνω στα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων και ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν βοήθεια στους ψυχογηριατρικούς ασθενείς, με την μικρότερη για τους ίδιους επιβάρυνση.

5 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Οι Δομές μας Κέντρο Alzheimer Πρόκειται για την πρώτη εξειδικευμένη δομή για την άνοια που δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Σκοπός του Κέντρου είναι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, η θεραπεία, η στήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με άνοια και των φροντιστών του καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Alzheimer περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: εξωτερικά Ιατρεία, Κέντρο Ημέρας Εργοθεραπεία και Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία Το κάθε ένα από τα οικοτροφεία φιλοξενεί 15 άτομα ηλικίας ετών, πρώην ενοίκους του Ψ.Ν.Α. Το καθημερινό πρόγραμμα των ενοίκων στηρίζεται ως επί το πλείστον στην Εργοθεραπεία και περιλαμβάνει εργαστήρια Κέντρο Ημέρας Από τον Ιούνιο του 2004 λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Ημέρας για τη νόσο του Alzheimer και των συγγενών διαταραχών. Σκοπός του κέντρου, μεταξύ άλλων, είναι η καθημερινή - συστηματική παρακολούθηση των ασθενών και ιδιαίτερα η προσπάθεια μείωσης του βάρους της οικογένειας για την βελτίωση ποιότητας ζωής των ίδιων και των ασθενών τους. μνήμης, κοινωνικών δεξιοτήτων, ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής, κηπουρικής, κινηματογραφική λέσχη, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χορό και τραγούδι. Παράλληλα το πρόγραμμα αποκατάστασης των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει και διάφορες δραστηριότητες στην κοινότητα, όπως εκδρομές, περιπάτους, θέατρο, κινηματογράφο, εορταστικές εκδηλώσεις και εκκλησιασμό. Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση των ικανοτήτων των φιλοξενούμενων, η αύξηση της λειτουργικότητάς τους, η απόκτηση αυτονομίας, η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, η κοινωνική τους επανένταξη και η αποφυγή του στιγματισμού τους.

6 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προσφερόμενες Υπηρεσίες Γενικά Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» προσφέρει πλήθος υπηρεσιών σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς, αλλά και σε νεότερους ασθενείς που πάσχουν από νόσους που εμφανίζονται συνηθέστερα σε ηλικιωμένους (π.χ. σε ασθενείς με νόσο Alzheimer πρώιμης έναρξης). Οι περισσότερες υπηρεσίες της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους, αλλά προσφέρονται υπηρεσίες που απευθύνονται σε ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος, άλλες νόσους, αλλά και σε φυσιολογικούς ηλικιωμένους. Πρόσφατα, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει δυσανάλογα πολύ τις μεγαλύτερες ηλικίες, η εταιρεία μας ανέπτυξε δράσεις επισιτιστικού χαρακτήρα, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και ιδιωτών χορηγών. Οι περισσότερες υπηρεσίες μας προσφέρονται από το Κέντρο Alzheimer και το Ψυχογηριατρικό Κέντρο Ημέρας της εταιρείας μας. Τα δύο αυτά Κέντρα δρουν ως Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού βοηθούν στον προληπτικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού, τόσο για την ύπαρξη κατάθλιψης, όσο και σχετικά με τη μνήμη και τις άλλες γνωστικές λειτουργίες. Την ίδια στιγμή, δρουν ως δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Κέντρα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εξειδικευμένες υπηρεσίες. Τα δύο Οικοτροφεία που λειτουργούμε εξυπηρετούν τον στόχο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ασθενών με χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα που νοσηλεύονταν σε ψυχιατρείο. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» σχεδιάζονται από τη Θεραπευτική Ομάδα της εταιρείας και κάθε χρόνο επαναπροσδιορίζονται, μετά από σχετική αξιολόγηση των υπηρεσιών και βάσει των αναγκών των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των υπηρεσιών μας, οι οποίες απευθύνονται στους ασθενείς, αλλά και στους φροντιστές των ασθενών, οι οποίοι αποτελούν συχνά τα κρυφά θύματα της νόσου.

7 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προς ασθενείς και ευρύ κοινό Προληπτικός έλεγχος μνήμης Προληπτικός έλεγχος μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών από εξειδικευμένους ψυχολόγους και άλλους Επαγγελματίες Υγείας. Βασική αιτία της παρεχόμενης αυτής υπηρεσίας είναι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, αλλά και η παροχή συμβουλών σχετικά με το πώς να παραμείνει κανείς πνευματικά υγιής. Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν πως τα αντικειμενικά προβλήματα μνήμης σχετίζονται συχνά με κατάθλιψη και άγχος. Διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με άνοια Εξωτερικά ιατρεία για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με άνοια και άλλα ψυχογηριατρικιά προβλήματα. Πραγματοποιούνται από νευρολόγους και ψυχιάτρους και δύναται να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς. Ψυχολόγοι υποβάλουν τους ασθενείς σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες για την παρακολούθηση της γνωστικής και συμπεριφορικής τους πορείας. Καθημερινή απασχόληση ανοϊκών ασθενών Ομάδες εργοθεραπείας για τη δημιουργική απασχόληση των ασθενών με άνοια σε καθημερινή βάση. Κάθε μια από τις ομάδες εργοθεραπείας περιλαμβάνει ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο γνωστικής έκπτωσης. Η απασχόληση μπορεί να είναι καθημερινή και περιλαμβάνει από ασκήσεις ενίσχυσης μνήμης για τους ασθενείς με ήπια άνοια έως και αισθητηριακά ερεθίσματαα για ασθενείς με άνοια σε σοβαρό στάδιο. Βραχεία Νοσηλεία ασθενών με άνοια Κλινική Βραχείας Νοσηλείας (έως 30 ημέρες) για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων (ασθενών και φροντιστών), τη διάγνωση της άνοιας και τη μείωση της επιβάρυνσης των φροντιστών των ασθενών. Σε περίπτωση έντονης ανάγκης και ύπαρξης πολλαπλών κοινωνικών προβλημάτων η νοσηλεία μπορεί να επαναληφθεί, ακόμη και μέσα στο ίδιο έτος. Προτεραιότητα δίνεται σε ασθενείς και φροντιστές με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η θεραπευτική ομάδα είναι υπεύθυνη για την αποδοχή ή μη μιας νοσηλείας.

8 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Φυσικοθεραπεία Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κλινικής Βραχείας Νοσηλείας, για την αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων στο πλαίσιο της άνοιας. Επίσης, πραγματοποιείται στους ασθενείς των οικοτροφείων μας. Κοινωνική και Νομική Υπηρεσία Κοινωνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη νόσο αλλά και τη συνεργασία και παραπομπή των ασθενών σε άλλες μονάδες της κοινότητας, όταν αυτό χρειάζεται. Επίσης, παρέχονται νομικές συμβουλές, ιδιαίτερα για τη διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης, σε φροντιστές ασθενών με άνοια. Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι Πρόκειται για εξειδικευμένη παρέμβαση διάγνωσης, ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας στο σπίτι, όταν είναι αδύνατη η μετακίνηση των ασθενών για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης Πρόκειται για ομάδες 8-12 ατόμων που παρουσιάζουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Πραγματοποιούνται στο κέντρο Alzheimer της εταιρείας σε εβδομαδιαία βάση. Έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, αλλά και τη βελτίωση της διάθεσής. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και από τα δύο Κέντρα Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», στην Κυψέλη και τα Πατήσια.

9 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προς φροντιστές Ατομική συμβουλευτική Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι (στα αρχικά και μεσαία στάδια της άνοιας) και νοσηλευτές (στα σοβαρά στάδια της άνοιας) προσφέρουν στους φροντιστές ενημέρωση πάνω στην άνοια και συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των ανοϊκών ασθενών. Ατομική ψυχοθεραπεία Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι προσφέρουν υποστηρικτική και άλλου είδους ψυχοθεραπεία (ανάλογα με την ανάγκη) σε φροντιστές ασθενών με άνοια. Η υπηρεσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθορίζεται από την πολύ σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγεται η φροντίδα των ανοϊκών ασθενών. Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης Πραγματοποιούνται ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες από εξειδικευμένη κοινωνική λειτουργό, δίωρης διάρκειας και δεκαπενθήμερης συχνότητας. Στόχος των ομάδων αυτών αποτελεί η ενημέρωση και καθοδήγηση για πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο που γίνεται αποδέκτης βοήθειας, η εκπαίδευση των φροντιστών για τη νόσο και τη διαχείρισή της, η αντιμετώπιση της όποιας ψυχολογικής επιβάρυνσής τους. Ομαδικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της διάθεσης Πρόκειται για ψυχοθεραπευτική ομάδα φροντιστών ασθενών με άνοια, με στόχο τον εντοπισμό των αρνητικών συναισθημάτων και των επιπτώσεών τους στην καθημερινότητα του ατόμου και την αντιμετώπισή τους, μέσω γνωσιακών-συμπεριφοριστικών τεχνικών. Μαθήματα για την άνοια και την κατάθλιψη Eκπαιδευτικές ομιλίες (θεωρητικά σεμινάρια) από εξειδικευμένους επιστήμονες (γιατρούς και άλλους Επαγγελματίες Υγείας) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer και σε μηνιαία βάση. Τα μαθήματα αυτά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φροντιστών Ασθενών με άνοια και συναφείς διαταραχές.

10 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Γραμμή SOS για την άνοια: Πάντα κάποιος Επαγγελματίας Υγείας ή φροντιστής μπορεί να ενημερώσει τους φροντιστές για τη νόσο, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να δώσει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων. Εξάλλου, συχνά, μόνο και μόνο η συζήτηση αρκεί για τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης ενός επιβαρυμένου φροντιστή, όταν ο ίδιος νιώσει ότι το χρειάζεται. Η γραμμή SOS παρέχεται σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία. Η γραμμή είναι η και η χρέωση αστική. Νομική υπηρεσία α) Ενημέρωση των φροντιστών - συγγενών σχετικά με το ισχύον Νομικό Πλαίσιο, β) Ενημέρωση δικηγόρων, συμβολαιογράφων και φοροτεχνικών για την ισχύουσα νομοθεσία, γ) ενημέρωση των φροντιστών, στα πλαίσια γνωμοδότησης, για τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης (κηδεμονία) και άλλων νομικών ζητημάτων, δ) επίλυση ενδοοικογενειακών προβλημάτων σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών ή την οικονομική διαχείρηση των συντάξεών τους και γενικά των εισοδημάτων τους.

11 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προς Επαγγελματίες Υγείας Συνεργασία με Επαγγελματίες Υγείας Η συνεργασία με Επαγγελματίας Υγείας αποτελεί βασικό στόχο του Νέστορα. Γιατροί μπορούν να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για γνωστική αξιολόγηση, για εργοθεραπευτική απασχόληση ή και για νοσηλεία στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας της εταιρείας μας. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Γηριατρικής Ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών μαθημάτων πάνω στην γηριατρική, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ). Τα μαθήματα φιλοξενούνται στην αίθουσα εκπαίδευσης του κέντρου Alzheimer, στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται ένα Σάββατο το μήνα, από τις 9.00 έως τις Σεμινάριο Ψυχογηριατρικής Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία δωρεάν σεμινάριο Ψυχογηριατρικής εξάμηνης διάρκειας, με συμμετοχή 18 Επαγγελματιών Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (νευρολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί). Έγινε προσπάθεια από τους ομιλητές να προαχθεί η διαδραστικότητα και η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη διαδικασία του σεμιναρίου. Η επιτυχία του προγράμματος φάνηκε από το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Περιοδικό Γηριατρική Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρκή Εταιρεία (ΕΓΓΕ), εκδόθηκε διμηνιαίο γηριατρικό περιοδικό. Το περιοδικό περιλαμβάνει ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα Ελλήνων επιστημόνων, άρθρα μετεφρασμένα από διεθνή περιοδικά, καθώς και τα νέα του Νέστορα και της ΕΓΓΕ. Απευθύνεται σε Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και στο ευρύ κοινό και έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σχετικά με την Τρίτη Ηλικία και να διευρύνει την επιστημονική γνώση πάνω σε σημαντικά γηριατρικά θέματα. Ομιλίες, ημερίδες Πραγματοποιήθηκε πλήθος ομιλιών σε ημερίδες, συνέδρια, ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας.

12 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και απευθύνεται: - Σε ηλικιωμένους που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια (ορφανά) - Σε ηλικιωμένους που φροντίζουν ασθενείς με άνοια - Σε ηλικιωμένους με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η ορθή στόχευση της βοήθειας εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας και τον εκ νέου έλεγχο κάθε οικογένειας από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι της εταιρείας μας. Το πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» περιλαμβάνει μηνιαίο επισιτιστικό πακέτο, αλλά και επισκέψεις στο σπίτι της οικογένειας δύο εθελοντών κάθε δεκαπέντε μέρες. Οι εθελοντές εποπτεύονται για τις επισκέψεις τους από επαγγελματίες υγείας της εταιρείας μας. Ανάμεσα στις δύο επισκέψεις πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των εθελοντών και των ηλικιωμένων. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν είναι ένα απλό επισιτιστικό πρόγραμμα, αλλά προσπαθεί να στηρίξει και ψυχολογικά τους ηλικιωμένους και να τους κάνει να νιώσουν λίγο πιο ασφαλείς. Να τους δείξει πως δεν είναι μόνοι. Το μηνιαίο πακέτο για κάθε οικογένεια περιλαμβάνει: Α) τρόφιμα: 2 κουτιά μακαρονάκι κοφτό ή πένες, 2 κουτιά μακαρόνια, 2 πακέτα ρύζι, 2 φακές 500gr, 1 τραχανάς 500gr, γίγαντες, ρεβύθια, 4 γάλατα εβαπορέ, 2 χυμοί πορτοκάλι 1lt, 4 κουτιά τοματοχυμούς, ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο 2lt, ηλιέλαιο 2lt, αλάτι, ξύδι, μαρμελάδα, κομπόστα, μπισκότα σοκολάτας, φρυγανιές, ελληνικός καφές Β) καθαριστικά: υγρό πιάτων, χλωρίνη, υγρό γενικού καθαρισμού, σκόνη πλυντηρίου, μαλακτικό πλυντηρίου, χαρτί τουαλέτας 12 τεμαχίων, 2 χαρτοπετσέτες Γ) Είδη υγιεινής: σαπούνι, αφρόλουτρο, σαμπουάν, οδοντόκρεμα Τα παραπάνω τρόφιμα προσφέρονται στην εταιρεία από εταιρείες χορηγούς, μέλη του συλλόγου φροντιστών ασθενών με άνοια, αλλά και από απλούς πολίτες. Οι εταιρείες χορηγοί αναφέρονται στη σελίδα 23 της παρούσας έκθεσης. Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα στο πρόγραμμα ή να προσφέρουν εθελοντικά σε αυτό μπορούν να επικοινωνήσουν με την κυρία Δημητρίου και την κυρία Φραντζή στο ή στο

13 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Παρουσίαση Ανθρώπινου Δυναμικού Το προσωπικό μας αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, με εξειδίκευση σε ψυχογηριατρικά ζητήματα. Η εξειδίκευση αυτή, δεν οφείλεται μόνο στην εκπαίδευσή τους, αλλά και στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια, εργαζόμενοι με ηλικιωμένους ασθενείς. Διοικητικό Συμβούλιο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Πρόεδρος: Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά Αντιπρόεδρος: Ι. Καταϊτιανός Γενικός Γραμματέας: Αντώνιος Μούγιας Μέλη: Παναγιώτα Σουρτζή, Βολίκας Κίμων, Μανέτας Στυλιανός, Μεσθεναίου Λίζα Διοικητικό Συμβούλιο Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Νέστωρ» Πρόεδρος: Μαρία Μούγια Αντιπρόεδρος: Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά, πρόεδρος Ε.Γ.Γ.Ε. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αθανάσιος Μούγιας (Νευρολόγος Ψυχίατρος) Μέλη: Αντώνιος Μούγιας (Ψυχίατρος), Μιχαήλ Μούγιας (Ιατρός) Τα μέλη του Δ.Σ. δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή από την εταιρεία για την ιδιότητά τους (συνεδριάσεις ΔΣ, εργασίες κ.λπ.). Προσωπικό Δομών 2 ο Ειδικότητα 1 ο Οικοτροφείο Οικοτροφείο Κέντρο Alzheimer Κέντρο Ημέρας Α. Μούγιας, Α. Μούγιας, Επιστημονικά Α.Α. Μούγιας, Ε. Ζέρβα, Νευρολόγος- Νευρολόγος- Υπεύθυνος* Ψυχίατρος Ψυχολόγος Ψυχίατρος Ψυχίατρος Γραμματεία Διοίκηση Ψυχίατροι/Ιατροί Ψυχολόγοι Εργοθεραπευτές Φυσικοθεραπευτές Κοιν. Λειτουργός Νοσηλεύτριες Γεν. Καθηκόντων Σύνολο

14 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Απογραφικά Στοιχεία Ακολουθούν τα στοιχεία επισκεψιμότητας και χρήσης των υπηρεσιών του Κέντρου Alzheimer και του Κέντρου Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ». Εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού των εξειδικευμένων κέντρων για την άνοια στην Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αυξήσουμε τα ραντεβού στα κέντρα που λειτουργούμε και να μειώσουμε τη λίστα αναμονής για χρήση των υπηρεσιών μας. πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 249 ασθενείς και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, 233 φροντιστές ασθενών με άνοια έλαβαν μέρος στις υποστηρικτικές ομάδες που οργάνωσαν οι κοινωνικοί μας λειτουργοί. Τέλος, στο Κέντρο Alzheimer, έγιναν 128 εισαγωγές και εκδόθηκαν 124 εξιτήρια. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι ασθενείς, σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες μας: ιατρεία +27,7%, ψυχολογικό ιατρείο +33,6%, εισαγωγές στην κλινική +34,7%. Κέντρο Ημέρας Κέντρο Alzheimer Το διάστημα μεταξύ 8/2011 και 7/2012, στο Κέντρο Alzheimer επωφελήθηκαν των υπηρεσιών μας χιλιάδες άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την άνοια, τη νόσο Alzheimer και γενικότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Συγκεκριμένα, στα εξωτερικά ιατρεία εξετάσθηκαν 1299 άνθρωποι ενώ οι ψυχολόγοι μας εξέτασαν και αξιολόγησαν 1394 ασθενείς. Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκαν 4005 εργοθεραπευτικές συνεδρίες (σε 145 ασθενείς με άνοια) και 349 φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες σε 85 ασθενείς συνολικά. Η νομική μας υπηρεσία συμβούλευσε 223 ανθρώπους και το Από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι και το τέλος Ιουνίου το 2012, στο Κέντρο Ημέρας στον Άγιο Ελευθέριο, εξετάστηκαν από το Νευροψυχιατρικό Ιατρείο 633 ασθενείς, ενώ στο Ψυχολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Μνήμης εξετάσθηκαν 535 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκαν 939 εργοθεραπευτικές συνεδρίες (σε 34 ασθενείς με άνοια) και 264 φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες σε 58 ασθενείς συνολικά. Τέλος, τη νομική μας υπηρεσία συμβουλεύτηκαν 155 συγγενείς ασθενών με άνοια.

15 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Εκπαίδευση - Έρευνα Η άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρείας μας αποτελεί σημαντικό στόχο. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, εφαρμόζεται ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού μας. Επίσης, όσο οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, το πεδίο της έρευνας θα αποτελεί για εμάς ένα από τα σημαντικότερα σημεία των προσπαθειών μας, με στόχο το να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Τέλος, μέλη της εταιρείας πραγματοποιούν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ομιλίες στην κοινότητα. Εκπαίδευση Προσωπικού Ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού Συμμετοχή του προσωπικού της εταιρείας σε συνέδρια και ημερίδες Συμμετοχή μελών του προσωπικού της εταιρείας μας στο σεμινάριο ψυχογηριατρικής που διοργανώνει η εταιρεία μας Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις Είδος ανακοίνωσης: Ελεύθερη ανακοίνωση Μέσο: 12 ο Συνέδριο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Έτος: 2012 Θέμα: Κλινική εικόνα σε ανοϊκό και μη ανοϊκό πληθυσμό Συντελεστές: Κοτρώτσου Ειρήνη, Μπεράτης Ίωνας, Μούγιας Αντώνης Είδος ανακοίνωσης: Ελεύθερη ανακοίνωση Μέσο: 12 ο Συνέδριο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Έτος: 2012 Θέμα: Πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης σε άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή Συντελεστές: Μπεράτης Ίωνας, Αποστολοπούλου Ευανθία., Ζώρζος Μάρκος, Μούγιας Αντώνης. Είδος ανακοίνωσης: Ελεύθερη ανακοίνωση Μέσο: 12 ο Συνέδριο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Έτος: 2012 Θέμα: Η επίδραση της προσωπικότητας στην επιβάρυνση του φροντιστή Συντελεστές: Πρατήλα Γεωργία Είδος ανακοίνωσης: Θεματικό τεύχος για την άνοια Μέσο: Περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΗ Έτος: 2012 Συντελεστές: Αντώνης Μούγιας ως προσκεκλημένος εκδότης Είδος ανακοίνωσης: Δημοσίευση άρθρου σε ελληνικό περιοδικό Μέσο: Περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΗ Έτος: 2012 Θέμα: Κλινική εικόνα των συχνότερων ανοϊκών συνδρόμων Συντελεστές: Αντώνης Μούγιας, Αθανάσιος Μούγιας

16 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Ημερίδες Συνέδρια (ενδεικτικά) Δωρεάν εξέταση μνήμης στο ΚΑΠΗ Πικερμίου: Επαγγελματίες υγείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», σε συνεργασία με το ΕΠΕΚΑ Δήμου Ραφήνας και του ΚΑΠΗ Πικερμίου, πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2011 και στις 20 Μαρτίου 2012, δωρεάν εξέταση μνήμης στα μέλη του ΚΑΠΗ Πικερμίου. Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν ομιλία με θέμα «Κλινική εικόνα της άνοιας, θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Συμβουλευτική φροντιστών ασθενών με άνοια». Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Περάματος ενημερωτική ομιλία από επαγγελματίες υγείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», με θέμα: «Άνοια: Κλινική εικόνα της νόσου, θεραπευτικές παρεμβάσεις» και «Συμβουλευτική Φροντιστών, Ασθενών με Άνοια». Πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011, στο εμπορικό κέντρο The Mall εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού και κυρίως των νέων πάνω στη νόσο του Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας. Το τριήμερο Σεπτεμβρίου 2011, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία "ο Νέστωρ" και η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με κοινό περίπτερο, συμμετείχαν με κοινό περίπτερο στην έκθεση "Τρίτη Ηλικία", η οποία πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ζαπείου. Στο πλαίδιο της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την άνοια, προβλήθηκαν σε κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας, τρία ενημερωτικά διαφημιστικά σποτ. Στα σποτ αυτά λαμβάνουν μέρος γνωστοί έλληνες ηθοποιοί (Στέλιος Μαίνας, Δημήτρης Καταλειφός, Υβόννη Μαλτέζου, Κόρα Καρβούνη), σκηνοθέτες (Ιωσήφ Μάινας, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Βαρδής Μαρινάκης), και η ενδυματολόγος Ηλιοστάλαχτη Βαβούλη οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Η εταιρεία παραγωγής Stefi Films μας παραχώρησε τη δωρεάν χρήση του εξοπλισμού της. Παρουσίαση Ιστοσελίδας Από τις αρχές του 2011, λειτουργεί η πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα μας, στο Μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας μας παρουσιάζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τα νέα μας και προσφέρεται ενημέρωση για την άνοια και άλλες ψυχογηριατρικές νόσους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τη χρονιά που μας πέρασε στην προβολή της εταιρείας μέσω του διαδικτύου και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθειά μας: α) αύξηση κατά 24% της συνολικής επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, β) αύξηση στις σελίδες κατά 49%, γ) αύξηση του συνολικού χρόνου παραμονής στην ιστοσελίδα κατά 35,6%.

17 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Βοηθείστε τη δράση μας Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία "ο Νέστωρ" είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζεται και σε χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών, προκειμένου να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Επίσης, οι δράσεις της εταιρείας είναι πολλές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εθελοντές για την πραγματοποίησή τους. Οποιαδήποτε από τις παρακάτω ενέργειές σας είναι για μας πολύτιμες και μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πάσχοντες και στους συγγενείς τους και να ανταποκρινόμαστε όσο καλύτερα γίνεται στις ανάγκες τους. Μπορείτε να γίνετε εθελοντές στις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία μας. Μπορείτε να μετέχετε εθελοντικά στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων Πληροφορίες προγράμματος εθελοντισμού: , , κυρία Φραντζή Άντα, Υπεύθυνη τομέα εθελοντισμού Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "ο Νέστωρ". Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν ενισχύστε την Εταιρεία για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της. Η ενίσχυση, εκτός από χρηματική, μπορεί να είναι σε προϊόντα, για την ενίσχυση του επισιτιστικού προγράμματος της εταιρείας. Πληροφορίες χορηγιών: , , κυρία Μούγια Μαρία, Πρόεδρος Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "ο Νέστωρ". Λογαριασμός δωρεών: Alpha Bank Χωρίς τη βοήθεια εταιρειών, αλλά και του απλού κόσμου, δε θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

18 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Χορηγοί Το ίδρυμα Λεβέντη προσέφερε ένα σημαντικό ποσό για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του Κέντρου Alzheimer. Η εταιρεία Septona χορήγησε στην εταιρεία μας μεγάλη ποσότητα προϊόντων φροντίδας ενηλίκων-υποσέντονα. Τα super market Σκλαβενίτης ενίσχυσαν με δωροεπιταγή το πρόγραμμα ν κοινωνικής φροντίδας στήριξης ενηλίκων ηλικιωμένων - υποσέντονα. της εταιρείας μας. Τα super market ΑΒ Βασιλόπουλος ενίσχυσαν με δωροεπιταγή το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων της εταιρείας μας. Η εταιρεία ζυμαρικών Barilla προσέφερε ποσότητα ζυμαρικών και σαλτσών στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα-Κίκιζας προσέφερε ποσότητα ζυμαρικών και σαλτσών για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Η Lidl προσέφερε καθαριστικά και τρόφιμα για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Η εταιρεία Praktiker προσφέρει τη συσκευασία (χαρτοκιβώτια) για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές για τη βοήθειά τους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και τους υποσχόμαστε πως καθημερινά θα προσπαθούμε να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους.

19 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Μελλοντικές Ενέργειες Βασικός στόχος του προσωπικού της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» για το επόμενο έτος (2013) είναι η συνέχιση της παροχής δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Προσδοκούμε να συνεχίσουμε το έργο μας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξυπηρετώντας τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας. Επίσης, ευελπιστούμε πως θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά η μεγάλη απήχηση των υπηρεσιών μας στο κοινό. Επιπλέον, έχουμε βάλει ορισμένους στόχους για τη νέα χρονιά, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς τους στόχους, η πραγματοποίηση των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί. - Ομάδες ενίσχυσης μνήμης: μετά από τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό που είχαν οι ομάδες ενίσχυσης μνήμης, σκοπεύουμε τη δημιουργία τριών συνολικά ομάδων ενίσχυσης μνήμης από τον Σεπτέμβριο του Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι: στοχεύουμε στην ενίσχυση του Προγράμματος Βοήθειας στο Σπίτι μέσω των σχετικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Η ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος είναι επιτακτική λόγω της οικονομικής κρίσης και της συχνής συγκατοίκησης ηλικιωμένων γονέων με τα παιδιά τους. - Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων: σκοπεύουμε στη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Μέχρι το τέλος του 2012 υπολογίζεται πως οι εξυπηρετούμενες οικογένειες θα είναι 16, ενώ στοχεύουμε στο διπλασιασμό του αριθμού των οικογενειών μέχρι το τέλος του Ενίσχυση Ψυχογηριατρικής Βιβλιοθήκης και ανάπτυξη της έρευνας: στοχεύουμε να ενισχύσουμε με ακόμη περισσότερα βιβλία την πρώτη βιβλιοθήκη στη χώρα μας σχετικά με την ψυχογηριατρική, η οποία λειτουργεί στον 2ο όροφο του Κέντρου Alzheimer, στην Κυψέλη. Επίσης, απαντώντας στις ανάγκες τις εποχής και παρά την έλλειψη πόρων, στοχεύουμε στο να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την έρευνα. - Διάχυση των δράσεών μας στο ευρύ κοινό: οι δωρεάν και εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι πολύτιμες για πολλούς ανθρώπους. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης αποτελεί καθήκον μας η διαφήμιση και διάδοση του έργου μας. Σκοπεύουμε με κάθε μέσο να το επιτύχουμε αυτό (τηλεοπτική μηνύματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδα, φυλλάδια, ημερίδες, συνέδρια, συναυλίες, bazaar κ.λπ.). - Συνδιοργάνωση του 12 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2012 στην Αθήνα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & Δημιουργία δικτύου εθελοντών. Αλατζά Κυριακή Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη»

Θέμα: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & Δημιουργία δικτύου εθελοντών. Αλατζά Κυριακή Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη» Θέμα: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & Δημιουργία δικτύου εθελοντών Αλατζά Κυριακή Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη» Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Η Στήριξη» Δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Αρετή Ευθυμίου. Υπεύθυνη Κέντρων Ημέρας Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Αρετή Ευθυμίου. Υπεύθυνη Κέντρων Ημέρας Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Αρετή Ευθυμίου Υπεύθυνη Κέντρων Ημέρας Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Ποιος είναι ο Φροντιστής Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το δίκτυο EUROCARERS (www.eurocarers.org), φροντιστής

Διαβάστε περισσότερα

Έγκριση: Απόφαση με ΑΠ ΔΥ8/Β/οικ.37511, 08-Απρ-2005.

Έγκριση: Απόφαση με ΑΠ ΔΥ8/Β/οικ.37511, 08-Απρ-2005. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14

διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14 διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14 το όραμα φιλοδοξούμε σε ένα κόσμο που η ανθρωπότητα πλήγεται καθημερινά από ασθένειες,

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 «Πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» Έλλη Μπούκη Στέλεχος Μονάδας Β'

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αθανασοπούλου Ευαγγελινή Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

103 Φορέας: Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

103 Φορέας: Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2014 (υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA 2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 17:00-17:15 Προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

101 Τίτλος Μονάδας Ψυχικής Υγείας: Κωδικός*

101 Τίτλος Μονάδας Ψυχικής Υγείας: Κωδικός* Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 201 (υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ (Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Τρόποι θετικής προσαρμογής Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος Επιστ. Συνεργάτης Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς» Σκοπός Ομιλίας Να παρουσιάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ"

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΚΥΟΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA 2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 17:00-17:15 Προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Σκοπός: Εφαρμογή Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στους Τομείς της Πρόνοιας, της Παιδείας και της Υγείας. Συντονισμός Συναντήσεις Συνεργασία Τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ Ο Ξενώνας ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ το οποίο αρχικά υλοποιήθηκε από το

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 28/07/2015. Προς : Υπόψη : Κύριε,

Θεσσαλονίκη 28/07/2015. Προς : Υπόψη : Κύριε, Προς : Υπόψη : Θεσσαλονίκη 28/07/2015 Κύριε, Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για το χορηγικό πρόγραμμα του 22 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών «Τώρα στην Κρίση, η γη μας δίνει λύση»,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανελλήνιου Ινστιστούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα Ενηµέρωσης Κοινού, Ασθενών & Φροντιστών. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Πάρκινσον. Από την επιστήµη στην φροντίδα των ασθενών.

Ηµερίδα Ενηµέρωσης Κοινού, Ασθενών & Φροντιστών. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Πάρκινσον. Από την επιστήµη στην φροντίδα των ασθενών. Οργάνωση: Τµήµα Πάρκινσον & Κινητικών Διαταραχών ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία µε την Β Πανεπιστηµιακή Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Πάρκινσον Από την επιστήµη στην φροντίδα των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 40 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/3/2014 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201 www.praksis.gr info@praksis.gr Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Η εμπειρία μας Η PRAKSIS είναι

Διαβάστε περισσότερα

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α.

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. - ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. Εισαγωγή Η αλματώδης αύξηση το τελευταίο διάστημα των αιτήσεων για επιστημονικές εκδηλώσεις που επιχορηγούνται από τις φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Το Πανελλήνιο Ινστιστούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (P.I.N.Dis) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Χρισταλένα Καττάμη M.A, M E.d, Ph.D Συμβουλευτική Ψυχολόγος Αποκατάστασης Διευθύντρια ΚΕΚ ΕΛΕΠΑΠ AΘΗΝΑ - 22-24

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια»

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια» Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και οι Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 7 η Υ.ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2014-2020 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ Στόχος: η ομοιόμορφη ανά νομό κατανομή των δομών ψυχικής υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης Ανάπτυξη και

Διαβάστε περισσότερα

2 Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας. 23-24 Νοεμβρίου 2013 CROWNE PLAZA. Προτάσεις Προώθησης & Προβολής

2 Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας. 23-24 Νοεμβρίου 2013 CROWNE PLAZA. Προτάσεις Προώθησης & Προβολής ο 2 Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας 23-24 Νοεμβρίου 2013 CROWNE PLAZA Προτάσεις Προώθησης & Προβολής Αξιότιμε Κύριε / Αξιότιμη Κυρία, Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας έχει την τιμή και τη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ )

1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ) 1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ) ΛΕΡΟΣ Σχολικό έτος 2008-2009 ΚΡΑΤΙΚOI ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΛΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου. Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων. με Αναπηρία. Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ»

Δραστηριότητες. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου. Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων. με Αναπηρία. Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» Δραστηριότητες του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» ΠΛ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ 44, ΤΗΛ./ΦΑΞ: 2241034442, Email: elpida1999@hotmail.com 1 Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2012 (1/1/2012 31/12/2012) ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ. Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ. Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογική Συμβουλευτική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η Ψυχολογική Συμβουλευτική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Η Ψυχολογική Συμβουλευτική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κωνσταντίνος Ευθυμίου & Νικόλαος Γεωργουλάς Γ.Δ. τουδημοκρίτειουπανεπιστημίουθράκης 1 Η Συμβουλευτική Υπηρεσία στο Δ.Π.Θ. n,!.!,!. " # (".#.)

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικές με τις υπηρεσίες παραπομπής ασθενών στα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

ΘΕΜΑ: Παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικές με τις υπηρεσίες παραπομπής ασθενών στα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Αθήνα, 10 / 8 / 2015 Α4β/Γ.Π./οικ.61211 Προς : Όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2421083930, 6908664695, 6982501266

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2421083930, 6908664695, 6982501266 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα : Λέκκα Στυλιανή Ημερομηνία γέννησης : 24/6/1976 Τόπος γέννησης : Οικογενειακή κατάσταση : Βόλος έγγαμη Τέκνα: 2 Διεύθυνση κατοικίας Αναγνωστοπούλου 30β, Βόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού 2ας Μαΐου 5 Νέα Σμύρνη, 17121 Ηλιαχτίδα Ιδρύθηκε το 2000 Κατέχει την ειδική πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα Υγείας

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα Υγείας Νοσοκομειακό Πρόγραμμα Υγείας Ευελιξία Συνθέστε το δικό σας Medical Safety Εστιάστε στα σημεία που θέτει ως προτεραιότητα ο υποψήφιος ασφαλισμένος. 2 3 Βασικά Κριτήρια Επιλογής 1. Ανώτατο Όριο Ετήσιων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητοί /ες συνάδελφοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητοί /ες συνάδελφοι, Χαιρετισμός Αγαπητοί /ες συνάδελφοι, Η Ελληνική Εταιρεία Άνοιας σας ανακοινώνει την οργάνωση του 4ου Συνεδρίου Master Classes in Dementia 2016, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση

Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση Περιστέρι Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα την Ψωρίαση, που διοργάνωσαν ο Δήμος Περιστερίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, την

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικά Εργαστήρια για την Πρόληψη, Διάγνωση & Θεραπεία της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών Άνοιας με συμμετοχή καταξιωμένων Ομιλητών

Διαδραστικά Εργαστήρια για την Πρόληψη, Διάγνωση & Θεραπεία της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών Άνοιας με συμμετοχή καταξιωμένων Ομιλητών Διαδραστικά Εργαστήρια για την Πρόληψη, Διάγνωση & Θεραπεία της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών Άνοιας με συμμετοχή καταξιωμένων Ομιλητών Εγγραφείτε Έγκαιρα Χαιρετισμός Αγαπητοί /ες συνάδελφοι, Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΣΗ ΚΟΙΩΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΜΗΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩ Σκοπός: Εφαρμογή Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στους Τομείς της Πρόνοιας, της Παιδείας και της Υγείας. ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΤΙΚΕΙΜΕΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Δράσης

Απολογισμός Δράσης Κίνηση Αδερφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Νάξου 19, 152 35 Χαλάνδρι ΑΦΜ: 997.954.027 Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 211 7150 259 Αρ. Εθνικού Μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών Παιδί και Συγγενείς Καρδιοπάθειες: Στατιστικά Στοιχεία Κάθε χρόνο γεννιούνται 1.000 παιδιά με Συγγενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Βόλος: 9/9/2016 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αρ. Πρωτ: 13/2016 Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας Γκλαβάνη 29, 382 21 Βόλος ΠΡΟΣ: Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 2 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝΤΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:

1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 2 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝΤΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α (συμπληρώνεται από τους προϊσταμένους των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΣΤΑ 1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 2 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 28/11//2012 Αρ. Πρωτ. ΠΡΟΣ: 3ο ηµοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Υπόψη: ιευθυντή

Θεσσαλονίκη 28/11//2012 Αρ. Πρωτ. ΠΡΟΣ: 3ο ηµοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Υπόψη: ιευθυντή Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Ανηλίκων «το σπίτι της ΑΡΣΙΣ» Προέκταση Λεωφ. ηµοκρατίας, Πρώην Παιδόπολη «Αγίου ηµητρίου», Ωραιόκαστρο Τ.Κ 57013. Τηλ. /fax: 2310 692232 Κεντρικά Γραφεία: Πτολεµαίων 35 &

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 2 (2010) ΚΕΚ Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής 3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Ψαχνά, 28/7/2016 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΑΔΙ.ΜΕ ΜΥΤΑΛΑ ΤΖΕΡΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ. Ψαχνά, 28/7/2016 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΑΔΙ.ΜΕ ΜΥΤΑΛΑ ΤΖΕΡΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , 227 ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών Υποστήριξης Κοινωνικών Δομών (ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός) (παροχή υπηρεσιών Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού για την υποστήριξη των Κοινωνικών Δομών της Δημοτικής Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, λειτουργεί το «Οικοτροφείο 15 χρόνιων Ψυχικά Ασθενών στην Αττική», το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ-ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς πολίτες και φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Υ ΕΞΑΜΗΝΟ: Β ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2013 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Οι δράσεις μας πανελλαδικά 2013: ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ Συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 12 ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 12.1. Το Ταµείο εγκρίνει στα άµεσα µέλη του και στα έµµεσα µέλη της ιδίας οικογενείας που πάσχουν από ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, τη µετάβαση σε ενδεδειγµένα θεραπευτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε.

Υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε. Υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Ε. Μήνυμα Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες, Με ικανοποίηση αλλά και αίσθημα ευθύνης σας προσκαλώ στην παρακολούθηση της σειράς «Σεμιναρίων Νευρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ασπασία Τασίου και Τίνα Γκουντή

Εισηγήτρια: Ασπασία Τασίου και Τίνα Γκουντή Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συµπεριφοράς ΤΜΗΜΑ Παιδιών και Εφήβων του ΙΕΘΣ Γλάδστωνος 10, (5 ος ορ.), Πλ. Κάνιγγος, 106 77 Αθήνα Τηλ. 210 3840129 Fax 210 3840803 http://www.ibrt.gr, e-mail: ibrt@ibrt.gr

Διαβάστε περισσότερα

BRAIN MATTERS INSTITUTE. Προγράμματα. Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015. Promoting Excellence in Mental Health through Learning

BRAIN MATTERS INSTITUTE. Προγράμματα. Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015. Promoting Excellence in Mental Health through Learning BRAIN MATTERS INSTITUTE Προγράμματα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015 Στόχος του η Προώθηση της Ψυχικής Υγείας μέσα από την Μάθηση Promoting Excellence in Mental Health through Learning www.brainmattersinstitute.com

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Συστημικές και Κοινωνικές Αποτυπώσεις» ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ στους ΟΤΑ και ΜΕΤΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Συστημικές και Κοινωνικές Αποτυπώσεις» ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ στους ΟΤΑ και ΜΕΤΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 24 Απριλίου 2015 09:00-15:00 - Αμφιθέατρο Γ.Ν.Αττικής ΚΑΤ Γ.Ν.Αττικής ΚΑΤ/ Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Συστημικές και Κοινωνικές Αποτυπώσεις»

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ» Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Μαρία Ζήση, Κοινωνική Λειτουργός Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, Καλλικρατικός Δήμος

Διαβάστε περισσότερα

Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει

Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει < Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει Συγγραφή παραμυθιού: Εύα Στεφανάτου, εκπ/κός, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Π.Ε. Ν. Ηρακλείου Επιμέλεια εικονογράφησης & ηλεκτρονική επεξεργασία: Εύα Στεφανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Χ ΑΙ Ρ ΕΤΙΣΜΟ Σ ΔΗΜ ΑΡ Χ Ο Υ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛ ΩΣ Η ΑΛ Λ ΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖ Ι ΜΙ Α ΑΓ Κ ΑΛ Ι Α»

Χ ΑΙ Ρ ΕΤΙΣΜΟ Σ ΔΗΜ ΑΡ Χ Ο Υ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛ ΩΣ Η ΑΛ Λ ΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖ Ι ΜΙ Α ΑΓ Κ ΑΛ Ι Α» Χ ΑΙ Ρ ΕΤΙΣΜΟ Σ ΔΗΜ ΑΡ Χ Ο Υ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛ ΩΣ Η ΑΛ Λ ΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΛΟΙ ΜΑΖ Ι ΜΙ Α ΑΓ Κ ΑΛ Ι Α» 12.04.2014 Κυρίες και κύριοι, Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Η εποχή που βιώνουμε δεν είναι εύκολη για κανέναν.

Διαβάστε περισσότερα

http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος

http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος ΚΕ.Θ.Ε.Α. Μονάδα Κοινοτικής Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος Βραχύχρονες παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Εθνικός σχεδιασμός και ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Πρόληψης: α. Καταπολέμηση και προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 12&13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 Πρόγραμμα ALCOVE: Η χρήση των ψυχοτρόπων στην Άνοια, ευρωπαϊκές απόψεις και οδηγίες, Focus Group για την Ελλάδα Το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ αξιολογείται με 6 μόρια

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Συµπεράσµατα από οµάδες εργασίας του Συνεδρίου

Γ. Συµπεράσµατα από οµάδες εργασίας του Συνεδρίου Γ. Συµπεράσµατα από οµάδες εργασίας του Συνεδρίου 1. Θα βοηθούσε η ανάπτυξη ενός συντονιστικού οργάνου για θέµατα οικογένειας και παιδιών (π.χ. Υπουργείο Οικογένειας, Παιδιού και Νεότητας) 2. Η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Διευθυντής: Καθηγητής Χ.Χ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Διευθυντής: Καθηγητής Χ.Χ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ Α ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Διευθυντής: Καθηγητής Χ.Χ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΔΗΛΟΥ 14 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΤΗΛ.: 2107600100 & 2107644705 Η Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη Γράμμα Προέδρων Σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα μας και ειδικότερα τον τομέα της υγείας είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και ενασχόληση με την επιστήμη της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

9 o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου A lzheimer και Συγγενών Διαταραχών

9 o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου A lzheimer και Συγγενών Διαταραχών Στρογγυλό Τραπέζι Σωματική άσκηση και Άνοια. Από τη Γενική Ιατρική και την κοινότητα στο νοσοκομείο και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες: Παρέμβαση στην Ελλάδα του σήμερα 9 o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου A lzheimer

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ νέοι θεσμοί κοινωνικής προστασίας διαδικασίες μέθοδοι μορφές παρέμβασης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ νέοι θεσμοί κοινωνικής προστασίας διαδικασίες μέθοδοι μορφές παρέμβασης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ νέοι θεσμοί κοινωνικής προστασίας διαδικασίες μέθοδοι μορφές παρέμβασης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1. Πρόγραμμα Κατάρτισης Κοινωνικών Επιστημόνων στην Παροχή Συμβουλευτικής Παρακίνησης για τη Διακοπή Καπνίσματος Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Κ.Δ.Β.Μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Κ.Δ.Β.Μ. Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Καλυμνίων θα συνεχίσει επιτυχώς για τρίτη χρόνια την υλοποίηση των Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά µε τον Απολογισµό Α εξαµήνου 2013 του Καταστήµατος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο). ράµας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

σχετικά µε τον Απολογισµό Α εξαµήνου 2013 του Καταστήµατος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο). ράµας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΡΑΜΑΣ Αριθ.Αποφ 189/2013 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το 16 ο Πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου ράµας Την 9-7-2013 ΘΕΜΑ 2 ο :Απολογισµός Α εξαµήνου 2013 Καταστήµατος Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη Γράμμα Προέδρων Σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα μας και ειδικότερα τον τομέα της υγείας είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και ενασχόληση με την επιστήμη της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ίλιον, Iανουάριος 2013 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΜΗΤΕΡΑ» ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Για τις Υπηρεσίες του Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον Τομέας Υγείας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Τριτοβάθμια Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 1/6/2012 Αρ. Πρωτ. : 26528 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: 1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2. ΠΑΡΟΧΩΝ & ΚΑΤ. ΣΥΝΒΑΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή» Αθήνα, 7/2/13 Αρ. Πρωτ.: 6046 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.: 2106871714 Fax: 2106871795 Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κρίσεων: Ψυχοκοινωνικές. Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων georgiakiz@yahoo.

Διαχείριση κρίσεων: Ψυχοκοινωνικές. Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων georgiakiz@yahoo. Διαχείριση κρίσεων: Ψυχοκοινωνικές Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων georgiakiz@yahoo.gr Διαχείριση κρίσεων: Ψυχο-κοινωνικές «Ακόμα και οι χώρες που είναι εξοπλισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο. Δροσοσταλίδα Υπηρεσίες προβολής και προώθησης Σελίδα 1

Ευρετήριο. Δροσοσταλίδα Υπηρεσίες προβολής και προώθησης Σελίδα 1 Ευρετήριο Δροσοσταλίδα...2 Δωρεάν Καταχωρήσεις...3 Καταχώρηση στο Ευρετήριο...3 Καταχωρήσεις Εκδηλώσεων, Άρθρων & videos...4 Ολοκληρωμένη προβολή με banner...5 Επιλεγμένες εκδηλώσεις στο εβδομαδιαίο newsletter...6

Διαβάστε περισσότερα

Από την Κίνηση του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου

Από την Κίνηση του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου 24 Οκτωβρίου 2012 Από την Κίνηση του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, το Αννουσάκειο

Διαβάστε περισσότερα