ΑΡ. ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. Οι άθλοι του Ηρακλή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡ. ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. Οι άθλοι του Ηρακλή"

Transcript

1 ΑΡ. ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ Οι άθλοι του Ηρακλή

2 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ για μικρά παιδιά ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΩΤΗ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

3 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Εικονογράφηση: Φώτης Πεχλιβανΐδης Τυπογρ. διόρθωση: Αριστείδης Κεσόπουλος Σελιδοποίηση: Κώστας Γεωργιάδης Φωτοσύνθεση: «Grafomanager» Φωτογράφηση-αποχρωματισμοί: «Ρεπροτεχνική» Εξώφυλλο: Φώτης Πεγλιβανΐδης Μοντάζ Εκτύπωση: Α Γιαννόπουλος Έκδοση 1988 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 9, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ TELEX MP Α.Ε. GR.

4 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ Η σειρά της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ», που εκδίδει ο Εκδοτικός μας Οργανισμός, αποτελεί μια πρωτοποριακή έκδοση στο χώρο της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Γιατί είναι γραμμένη και εικονογραφημένη ειδικά για τα παιδιά της ηλικίας αυτής, με τρόπο απλό και κατανοητό. Το έργο αποτελείται από 5 αυτοτελείς τόμους, των οποίων τα περιεχόμενα είναι τα παρακάτω: 1ος τόμος: Οι θεοί του Ολύμπου και οι μικροί θεοί 2ος τόμος: Τα κατορθώματα του Ηρακλή 3ος τόμος: Ο Θησέας και η Αργοναυτική εκστρατεία 4ος τόμος: Ο Τρωικός πόλεμος και οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα 5ος τόμος: Άλλοι ήρωες και μυθικά πρόσωπα Α. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ

5 ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Οι αρχαίοι Έλληνες, πριν αναπτύξουν τις επιστήμες, προσπαθούσαν να δώσουν φανταστικές εξηγήσεις για τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Έτσι π.χ. θεωρούσαν τον κεραυνό ως ένα από τα όπλα με τα οποία ο θεός Δίας τιμωρούσε τους κακούς ανθρώπους, ενώ σήμερα ξέρουμε όλοι ότι αυτός οφείλεται στον ηλεκτρισμό που έχουν τα σύννεφα. Οι φανταστικές αυτές εξηγήσεις, τις οποίες και σήμερα συνηθίζουν να δίνουν τα παιδιά σ' ό,τι δεν καταλαβαίνουν, λέγονται μύθοι. Έτσι οι αρχαίοι Έλληνες, προσωποποιώντας όλα τα φυσικά φαινόμενα και αντικείμενα, έπλασαν διάφορους τέτοιους μύθους για θεούς και δαίμονες, για ημίθεους και ήρωες, για τέρατα και νεράιδες, για μάγισσες και μούσες. Άλλοτε πάλι, καθώς περνούσαν τα χρόνια, έντυναν τα σπουδαία γεγονότα της ζωής αλλά και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα με φανταστικές διηγήσεις, προσπαθώντας έτσι να τους δώσουν κάποια ερμηνεία. Με τον τρόπο αυτό πλάστηκαν οι μύθοι για την Αργοναυτική εκστρατεία, για τα κατορθώματα του Ηρακλή και του Θησέα, για τον Τρωικό πόλεμο, για τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα κτλ. Σιγά σιγά, με το πέρασμα των αιώνων, συγκροτήθηκε η απέραντη και θαυμάσια ελληνική μυθολογία, που πήγασε από τη φαντασία των απλοϊκών ανθρώπων και από την έμπνευση των λογοτεχνών. Με τους περίτεχνους και συναρπαστικούς αυτούς μύθους της ανατρεφόταν κάθε νέα.γενιά, τροποποιώντας τους σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και διασώζοντας τους από στόμα σε στόμα ή μέσα από τα συγγράμματα των σοφών. Βέβαια και οι άλλοι λαοί έχουν τη δική τους μυθολογία και ίσως μερικοί απ' αυτούς μεγαλύτερη από την ελληνική. Καμιά απ' αυτές όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική μυθολογία σε πλούτο εικόνων και μορφών, σε πλοκή διηγήσεων και σε βάθος διδαγμάτων. Οι μύθοι της είναι βγαλμένοι μέσα από τη ζωή και τη φύση, στολισμένοι με πλούσια φαντασία και εκφρασμένοι με την πλούσια ελληνική γλώσσα. Γι' αυτό και η ελληνική μυθολογία διδάσκεται σήμερα στους μαθητές πολλών χωρών.

6 ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Και ποιος δεν άκουσε για τον Ηρακλή; Ποιο παιδί δε θαύμασε την παλικαριά του και τα κατορθώματα του; Ποιος μεγάλος δεν εκτίμησε το ήθος και την ευγένεια του; Ο Ηρακλής, αυτός ο μεγάλος ήρωας που τελικά έγινε ημίθεος στη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο όλο τον πόθο της ελληνικής ψυχής για σωματική δύναμη, για ψυχική λεβεντιά, για νίκη του ανθρώπου ενάντια στα φυσικά φαινόμενα και στα άγρια θηρία, για εφευρετικότητα, για σεμνότητα, για ανθρωπιά, για αυτοθυσία, για ευσέβεια. Στο πρόσωπο του ο ελληνικός λαός συγκέντρωσε την περηφάνια της φυλής του, ενώ με την αφήγηση των κατορθωμάτων του προσπαθούσε να καθησυχάζει τους φόβους του. Στη ζωή του Ηρακλή το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό τόσο στενά, ώστε κανένα πια κατόρθωμα του Ηρακλή να μην παραξενεύει τον αναγνώστη. Από ήρωας της δωρικής φυλής έγινε πανελλήνιος ήρωας και θαυμαζόταν απ' όλους τους Έλληνες σαν υπεράνθρωπος και ημίθεος. Οι καλλιτέχνες και οι λογοτέχνες τον απαθανάτισαν στα έργα τους. Ατέλειωτες γενιές ελληνόπουλων τρέφονταν με τις διηγήσεις για τα κατορθώματα του και ονειρεύονταν να γίνουν σαν κι αυτόν. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τα κατάφεραν, αν θυμηθούμε την ένδοξη ελληνική ιστορία.

7 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο Ηρακλής σε παιδική ηλικία Ο Ηρακλής ήταν ο πιο μεγάλος ήρωας των αρχαίων Ελλήνων και θεωρούνταν ημίθεος. Γεννήθηκε στη Θήβα από τον Αμφιτρίωνα και την Αλκμήνη. Η Ήρα όμως ήθελε να τον σκοτώσει μόλις γεννήθηκε, γιατί υποψιαζόταν πως ήταν κρυφό παιδί του άντρα της Δία. Γι' αυτό έστειλε δυο μεγάλα φίδια την ώρα που κοιμόταν ο Ηρακλής στην κούνια του. Όμως ο μικρός Ηρακλής τα άρπαξε από το λαιμό και με τα δυνατά χεράκια του τα έπνιξε, δείχνοντας έτσι ότι θα γινόταν ένας μεγάλος ήρωας. Αντίθετα με την Ήρα, η Αθηνά αγαπούσε τον Ηρακλή και τον προστάτευε. Κι ο Δίας, μια μέρα που κοιμόταν η Ήρα, έβαλε το μικρό Ηρακλή κρυφά στην αγκαλιά της, για να βυζάξει λίγο γάλα από το δικό της και να γίνει έτσι αθάνατος. Αργότερα ο νεαρός Ηρακλής μορφώθηκε κοντά σε ονομαστούς δασκάλους κι έμαθε αστρονομία, ιατρική, τόξο, άρμα, ιππασία κ.ά. Έτσι έγινε ένα γενναίο και δυνατό παλικάρι.

8

9 Ο Ηρακλής μπροστά στην Αρετή και την Κακία Όταν ο Ηρακλής έγινε παλικάρι, κάθισε μια μέρα σ' ένα έρημο σταυροδρόμι για να σκεφτεί το μέλλον του. Ξαφνικά παρουσιάστηκαν μπροστά του δύο γυναίκες. Η μία ήταν απλά ντυμένη και στεκόταν σοβαρή. Η άλλη ήταν ντυμένη με φανταχτερό φόρεμα και τον πλησίασε πρώτη γελαστή. Με λένε Κακία, του είπε. Κοντά μου θα βρεις τη χαρά και την καλοπέραση. Εγώ θα σε βοηθήσω να χαρείς τη ζωή σου χωρίς να κουραστείς καθόλου. Εγώ είμαι η Αρετή, του λέει η δεύτερη γυναίκα. Δε σου υπόσχομαι ευτυχία χωρίς κόπο. Μαζί μου όμως θα βρεις το σωστό δρόμο και θα γίνεις ένας άνθρωπος χρήσιμος στον εαυτό σου και στους άλλους. Ο Ηρακλής, αφού σκέφτηκε για λίγο, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της Αρετής. Έτσι έγινε ένας σπουδαίος άνθρωπος, δυνατός στο σώμα και στην ψυχή και χρήσιμος στους άλλους.

10

11 Τα πρώτα κατορθώματα του Ηρακλή Όταν ο Ηρακλής έγινε άντρας, είχε αποκτήσει πια μεγάλη σωματική δύναμη κι όλοι τον θαύμαζαν γι' αυτήν. Κάποτε, μάλιστα, που έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του στο βουνό, συνάντησε ένα λιοντάρι, που το σκότωσε. Ο Ηρακλής παντρεύτηκε τη βασιλοπούλα της Θήβας Μεγάρα και απόκτησε μ' αυτήν τρία παιδιά. Κάποτε όμως η Ήρα, που τον ζήλευε, τον τρέλανε κι έχασε τα λογικά του. Πάνω στην τρέλα του σκότωσε τη γυναίκα του και τα παιδιά του, αλλά αμέσως κατάλαβε το έγκλημα του και μετάνιωσε. Ζήτησε τότε τη βοήθεια του Μαντείου της Δωδώνης, κι εκείνο τον συμβούλεψε πως, για να τον συγχωρήσουν οι θεοί, έπρεπε να υπηρετήσει το βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα. Αυτός, με τη συμβουλή της Ήρας, για να τον εξοντώσει, επειδή τον θεωρούσε επικίνδυνο για το θρόνο του, του ανάθεσε να κάνει 12 πολύ δύσκολα κατορθώματα.

12

13 Ο Ηρακλής πνίγει το λιοντάρι της Νεμέας Στην περιοχή της Νεμέας υπήρχε ένα μεγάλο λιοντάρι, που έκανε πολλές καταστροφές σε κοπάδια και ανθρώπους. Κανείς δεν μπορούσε να το σκοτώσει κι όλοι το έτρεμαν. Ο Ευρυσθέας, τότε, ανάθεσε στον Ηρακλή να κάνει την πρώτη του δουλειά σκοτώνοντας το. Ο Ηρακλής δέχτηκε. Πήγε και το βρήκε στο δάσος κι άρχισε να του ρίχνει βέλη με το τόξο του, μα αυτό δεν πάθαινε τίποτα. Πήγε μόνο και κρύφτηκε στη φωλιά του, μέσα σε μια σπηλιά. Τότε ο Ηρακλής, χωρίς να δειλιάσει, μπήκε μέσα, το άρπαξε με τα δυνατά του μπράτσα και, αφού πάλεψε μαζί του, στο τέλος το έπνιξε. Ύστερα το έγδαρε και πήρε το δέρμα του για πανωφόρι, που το είχε μαζί του συνεχώς. Οι κάτοικοι της περιοχής τον θαύμαζαν και τον ευγνωμονούσαν για το πρώτο αυτό κατόρθωμα του.

14

15 Ο Ηρακλής σκοτώνει τη Λερναία Ύδρα Ο Ευρυσθέας, θυμωμένος από το πρώτο κατόρθωμα του Ηρακλή, του αναθέτει μια δεύτερη δουλειά: να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα. Η Λερναία Ύδρα ήταν ένα μεγάλο φίδι με εννέα κεφάλια. Ζούσε μέσα στη λίμνη της Λέρνης κι έκανε μεγάλες καταστροφές στη γύρω περιοχή. Ήταν ανίκητο, γιατί μόλις του έκοβαν ένα κεφάλι, φύτρωναν δύο στη θέση του. Ο Ηρακλής πήρε μαζί του τον ανεψιό του Ιόλαο και πήγε στη λίμνη, όπου βρήκε το τέρας. Όταν αυτός άρχισε να του ρίχνει βέλη, εκείνο βγήκε από το νερό και όρμησε καταπάνω του. Τότε ο Ηρακλής, χωρίς να φοβηθεί, έβγαλε το σπαθί του κι άρχισε να κόβει τα κεφάλια του τέρατος, ενώ αυτό κουλουριάστηκε γύρω του. Μόλις του έκοβε ο Ηρακλής ένα κεφάλι, ο Ιόλαος με ένα αναμμένο δαδί έκαιγε το σημείο εκείνο, για να μην ξαναφυτρώσουν άλλα κεφάλια. Έτσι, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, έκοψε και το τελευταίο (μεσαίο) κεφάλι του. Ύστερα βούτηξε τα βέλη του στο δηλητηριώδες αίμα της Λερναίας Ύδρας, για να γίνουν φαρμακερά.

16

17 Ο Ηρακλής πιάνει το ελάφι της Άρτεμης Για τρίτο κατόρθωμα ο Ευρυσθέας ανάθεσε στον Ηρακλή να πιάσει ζωντανό ένα χρυσό κέρατο ελάφι, που ζούσε στα δάση της Αρκαδίας. Είχε χάλκινα πόδια κι έτρεχε σαν αστραπή. Κανένας δεν μπορούσε να το φτάσει, ούτε και τ' άλλα ελάφια. Ο Ηρακλής, αφού το βρήκε, άρχισε να το κυνηγάει. Μήνες το κυνηγούσε, ώσπου κάποτε το ελάφι κουράστηκε κι ο Ηρακλής το άρπαξε από τα κέρατα. Όμως την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε μπροστά του η θεά Άρτεμη και τον μάλωσε γιατί τόλμησε να πιάσει το ιερό της ελάφι. Ο Ηρακλής τότε της απάντησε πως δεν ήξερε ότι ήταν ιερό κι ότι θα το ελευθέρωνε μόλις το έδειχνε στον Ευρυσθέα. Η θεά δέχτηκε κι ο Ηρακλής τήρησε το λόγο του.

18

19 Ο Ηρακλής πιάνει τον κάπρο του Ερυμάνθου Στο βουνό Ερύμανθος ζούσε ένα αγριογούρουνο (κάπρος) που ήταν πολύ δυνατό και άγριο κι έκανε μεγάλες καταστροφές στα χωράφια και στις αποθήκες των γύρω περιοχών. Ο Ευρυθέας ανάθεσε στον Ηρακλή να το πιάσει ζωντανό. Ο Ηρακλής, αφού το κυνηγούσε πολλές μέρες, τελικά το έπιασε μ' ένα σχοινί και το έδεσε γερά. Ύστερα το φορτώθηκε στην πλάτη και το πήγε στο παλάτι. Στο δρόμο οι χωρικοί βλέποντας τον να κρατάει το αγριογούρουνο δεμένο τον χειροκροτούσαν. Αλλά ο Ευρυσθέας, μόλις το είδε, τρόμαξε τόσο που κρύφτηκε μέσα σ' ένα μεγάλο πιθάρι. Έτσι ο Ηρακλής πραγματοποίησε και το τέταρτο κατόρθωμα του.

20

21 Ο Ηρακλής σκοτώνει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες Στις όχθες μιας λίμνης της Αρκαδίας, της Στυμφαλίας, ζούσαν κάτι αρπαχτικά πουλιά, που ήταν πολύ επικίνδυνα για τους χωρικούς. Έμοιαζαν με κότες, αλλά είχαν σιδερένια ράμφη και φτερά. Ήταν πολύ άγρια και κομμάτιαζαν όποιον άνθρωπο ή ζώο συναντούσαν. Ο Ευρυσθέας ανάθεσε στον Ηρακλή να τα εξοντώσει. Ο Ηρακλής πήγε στη λίμνη αλλά δεν έβρισκε πουθενά τα άγρια αυτά πουλιά. Τότε η θεά Αθηνά του έδωσε κάτι χάλκινα κρόταλα και του είπε να τα χτυπήσει δυνατά. Μόλις οι Στυμφαλίδες Όρνιθες άκουσαν τον ήχο από τα κρόταλα, βγήκαν από τις καλαμιές, όπου κρύβονταν, κι άρχισαν να πετούν πάνω από τις όχθες. Ο Ηρακλής τότε σημαδεύοντας τες με το τόξο του τις σκότωσε μία μία με τα φαρμακερά βέλη του. Ύστερα τις μάζεψε και τις πήγε στον Ευρυσθέα.

22

23 Ο Ηρακλής δαμάζει τον ταύρο της Κρήτης Στην Κρήτη υπήρχε ένας άγριος ταύρος, που τον είχε στείλει εκεί ο Ποσειδώνας για να τιμωρήσει το βασιλιά Μίνωα. Με τα μυτερά κέρατα του σούβλιζε όποιον συναντούσε, ενώ από τα ρουθούνια του έβγαζε φλόγες. Ο Ηρακλής ανάλαβε να τον πιάσει ζωντανό και να τον φέρει στον Ευρυσθέα, πράγμα που φαινόταν ακατόρθωτο. Όμως ο Ηρακλής τα κατάφερε. Πήγε στην Κρήτη και του έστησε καρτέρι. Μόλις τον είδε, του πέταξε ένα γερό σχοινί και τον έπιασε από τα κέρατα. Με τη φόρα που είχε ο ταύρος έπεσε καταγής, οπότε ο Ηρακλής τον χτύπησε μ' ένα ρόπαλο και τον ζάλισε. Ύστερα τον έδεσε καλά και τον φόρτωσε σ' ένα καράβι. Μόλις τον είδε ο Ευρυσθέας, το 'βαλε στα πόδια κι έτσι ο ταύρος έμεινε ελεύθερος.

24

25 Ο Ηρακλής δαμάζει τα άγρια άλογα του Διομήδη Ο Διομήδης, Βασιλιάς της Θράκης, είχε μερικά άγρια άλογα που τα τάιζε με ανθρώπινες σάρκες. Του τα είχε χαρίσει ο πατέρας του, ο θεός Άρης, και μ' αυτά τιμωρούσε τους εχθρούς του ο Διομήδης. Ο Ευρυσθέας ανάθεσε τώρα στον Ηρακλή να πάει να φέρει αυτά τα ανθρωπόφαγα άλογα. Ο ήρωας μας ούτε και τώρα δίστασε. Πήγε στη Θράκη και ζήτησε τη φιλοξενία του Διομήδη. Αυτός τον φιλοξένησε στο παλάτι του με σκοπό να τον ρίξει τροφή στα πεινασμένα άλογα του. Όμως ο Ηρακλής νίκησε τους στρατιώτες, που του έστειλε ο Διομήδης για να τον σκοτώσουν, κι ύστερα έπιασε τον ίδιο και τον έριξε στα άλογα του, που τον κατασπάραξαν. Ύστερα τα ημέρεψε και, αφού τα έδεσε με αλυσίδες, τα έφερε στον Ευρυσθέα.

26

27 Ο Ηρακλής νικάει τις Αμαζόνες Ο Ευρυσθέας ανάθεσε τώρα στον Ηρακλή νέο άθλο: Έπρεπε να του φέρει τη χρυσή ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων Ιππολύτης. Οι Αμαζόνες ήταν μια γυναικεία πολεμική φυλή, που ζούσε στον Πόντο της Μικράς Ασίας. Ήταν όλες τους όμορφες και άριστες στην ιππασία και στο τόξο. Ο Ηρακλής πήρε για βοηθό του τον ήρωα της Αθήνας Θησέα και έφτασε στο βασίλειο των Αμαζόνων. Η Ιππολύτη όμως αρνήθηκε να του δώσει τη ζώνη της και διέταξε τις Αμαζόνες να του επιτεθούν. Τότε ο Ηρακλής τη σημάδεψε με το τόξο του και τη σκότωσε, οπότε άρπαξε τη ζώνη της. Ο Θησέας πήρε μαζί του την Αμαζόνα Αντιόπη, που την παντρεύτηκε. Έτσι ο Ηρακλής εκτέλεσε με επιτυχία τον όγδοο άθλο του.

28

29 Ο Ηρακλής καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία Ο Αυγείας ήταν Βασιλιάς της Ηλείας κι είχε πολλά κοπάδια από βόδια. Οι στάβλοι του ήταν τεράστιοι κι είχαν να καθαριστούν πολλά χρόνια. Οι κοπριές σχημάτιζαν ολόκληρα βουνά. Αυτούς τους στάβλους ανάθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή να τους καθαρίσει μέσα σε μια μόνο μέρα. Κανείς δεν πίστευε πως μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Ο Ηρακλής όμως ήταν σίγουρος, γι' αυτό κι έβαλε στοίχημα με τον Αυγεία ότι, αν τα κατάφερνε, θα δικαιούνταν το ένα δέκατο από τα κοπάδια του, αλλιώς θα γινόταν υπηρέτης του Αυγεία για όλη του τη ζωή. Ο Αυγείας δέχτηκε. Τότε ο Ηρακλής σκάβοντας ένα βαθύ αυλάκι έστρεψε τα νερά των ποταμών Αλφειού και Πηνειού που περνούσαν από δίπλα μέσα στους στάβλους. Κι αυτά, ορμητικά καθώς ήταν, απομάκρυναν αμέσως τις κοπριές.

30

31 Ο Ηρακλής αρπάζει τα βόδια του Γηρυόνη Ο Γηρυόνης ήταν ένας τερατόμορφος βασιλιάς με τρία κορμιά και τρία κεφάλια, που ζούσε στα νησιά των Βαλεαρίδων, κοντά στην Ισπανία. Είχε ένα κοπάδι παχιά Βόδια, που τα τάιζε με ανθρώπινες σάρκες. Τα φύλαγαν ο γιγαντόσωμος Βοσκός του μ' ένα σκύλο. Αυτά τα βόδια ζήτησε ο Ευρυσθέας από τον Ηρακλή. Κι αυτός ταξίδεψε μήνες για να φτάσει στο βασίλειο του. Μόλις πλησίασε το κοπάδι, του επιτέθηκε ο σκύλος Όρθρος, μα ο Ηρακλής τον σκότωσε με το ρόπαλο του. Ύστερα έκανε το ίδιο και με το Βοσκό του. Τότε όρμησε πάνω του ο Γηρυόνης. Ψύχραιμος όμως ο Ηρακλής χτύπησε και τα τρία κορμιά του με τα δηλητηριασμένα Βέλη του, προτού τον πλησιάσει. Έτσι πήρε τα Βόδια του και τα έφερε στον Ευρυσθέα.

32

33 Ο Ηρακλής φέρνει τα μήλα των Εσπερίδων Ο κήπος των Εσπερίδων ανήκε στη θεά Ήρα και βρισκόταν στην άκρη του κόσμου. Είχε μια μηλιά, που έκανε χρυσά μήλα και τη φύλαγε ένα μεγάλο φίδι μ' εκατό κεφάλια. Οι Εσπερίδες ήταν όμορφες κοπέλες, που φρόντιζαν αυτόν τον κήπο και τον φύλαγαν μαζί με το φίδι. Αυτά τα χρυσά μήλα διέταξε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή να του τα φέρει. Στο δρόμο ο Ηρακλής συνάντησε τον Προμηθέα δεμένο στον Καύκασο και τον ελευθέρωσε. Αυτός του είπε πώς θα πάρει τα μήλα. Έτσι ο Ηρακλής πήγε στο γίγαντα Άτλαντα, που ζούσε κοντά στον κήπο των Εσπερίδων και στήριζε στις πλάτες του τον ουρανό και ζήτησε τη βοήθεια του. Εκείνος του υποσχέθηκε να του φέρει τα μήλα, αρκεί να κρατούσε αυτός τον ουρανό για όσο διάστημα θα έλειπε. Έτσι κι έγινε. Ο Ηρακλής πήρε τα χρυσά μήλα και τα πήγε στον Ευρυσθέα.

34

35 Ο Ηρακλής πιάνει τον Κέρβερο στον Άδη Για τελευταία δουλειά ο Ευρυσθέας ανάθεσε στον Ηρακλή να του φέρει τον τρομερό σκύλο του Άδη, τον Κέρβερο, που είχε τρία κεφάλια και η ουρά του ήταν φίδι. Αυτός φύλαγε την πόρτα του Άδη, για να μη φεύγουν οι νεκροί. Όμως, μόλις είδε ο Κέρβερος το δυνατό σώμα του Ηρακλή, φοβήθηκε και πήγε να κρυφτεί. Έτσι ο Ηρακλής μπήκε στον Άδη και πήγε στο θεό Πλούτωνα να ζητήσει την άδεια να πάρει τον Κέρβερο. Ο Πλούτωνας στην αρχή αρνήθηκε, αλλά η γυναίκα του Περσεφόνη, που συμπάθησε τον Ηρακλή, τον έπεισε να του τον δανείσει. Έτσι ο Ηρακλής βρήκε τον Κέρβερο κι αφού έδεσε γερά και τα τρία κεφάλια του από το λαιμό, τον πήγε στον Ευρυσθέα. Έτσι ολοκλήρωσε την τιμωρία του ο Ηρακλής με αυτά τα 12 μεγάλα κατορθώματα. Τώρα πια ήταν ελεύθερος.

36

37 Ο Ηρακλής νικάει τον Ανταίο Εκτός από τους 12 μεγάλους άθλους του, ο Ηρακλής έκανε και άλλα κατορθώματα, για να βοηθήσει άλλους συνανθρώπους του που κινδύνευαν, ή για να σκοτώσει θηρία και τέρατα ή για να τιμωρήσει κακούς ανθρώπους. Έτσι κάποτε τιμώρησε και το γίγαντα Ανταίο, που ήταν βασιλιάς της Λιβύης και γιος του Ποσειδώνα και της Γης. Αυτός προκαλούσε τους ξένους που περνούσαν από κει να παλέψουν μαζί του και, όταν τους νικούσε, τους σκότωνε. Με τα κρανία των πεθαμένων σκόπευε να χτίσει ναό. Ήταν ανίκητος όταν πατούσε πάνω στη γη, γιατί έπαιρνε δύναμη απ' αυτήν. Ο Ηρακλής κατάφερε να τον πνίξει, αφού τον σήκωσε ψηλά για να μην πατάει στη γη.

38

39 Άλλα κατορθώματα του Ηρακλή Όταν κάποτε ο Ηρακλής πέρασε από τον ισθμό που ένωνε την Ευρώπη με την Αφρική κοντά στην Ισπανία, χώρισε στη μέση ένα βουνό και ένωσε τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού με της Μεσογείου θάλασσας. Έτσι σχηματίστηκε ο πορθμός του Γιβραλτάρ, που ονομάστηκε «Στήλες του Ηρακλή», γιατί στις δύο όχθες του έστησε δύο κολόνες. Ο Ηρακλής πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, τιμώρησε τον άρχοντα της Αιγύπτου Βούσιρη, που σκότωνε τους ξένους περαστικούς, και, τέλος, σκότωσε το τέρας της Ιταλίας Κάκο, που λήστευε τους ανθρώπους. Έφερε πίσω την Άλκηστη από τον Άδη και έκανε ένα σωρό άλλες καλές πράξεις, για τις οποίες όλοι οι Έλληνες τον θαύμαζαν και τον ευγνωμονούσαν.

40

41 Ο Ηρακλής παντρεύεται τη Δηιάνειρα Περνώντας κάποτε από την Αιτωλία ο Ηρακλής παντρεύτηκε τη βασίλισσα Δηιάνειρα, που ήταν αδελφή του φίλου του Μελέαγρου. Έζησε αρκετά χρόνια μαζί της ευτυχισμένος. Μια μέρα ο Ηρακλής θέλησε να περάσει τον ποταμό Εύηνο μαζί με τη γυναίκα του. Τότε εμφανίστηκε μπροστά τους ο κένταυρος Νέσσος και προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει αυτός τη Δηιάνειρα στην πλάτη του, γιατί τα νερά ήταν βαθιά. Ο Ηρακλής δέχτηκε, αλλά ο Νέσσος, μόλις πέρασε το ποτάμι, άρπαξε τη Δηιάνειρα για να την απαγάγει. Ο Ηρακλής τότε τον χτύπησε με τα φαρμακερά του βέλη και τον σκότωσε. Ο Νέσσος πεθαίνοντας συμβούλεψε τη Δηιάνειρα να βάλει λίγο από το αίμα του σ' ένα δοχείο και να βάψει μ' αυτό έναν χιτώνα του Ηρακλή, για να μην την εγκαταλείψει ποτέ εκείνος.

42

43 Ο τραγικός θάνατος του Ηρακλή Όταν κάποτε ο Ηρακλής ετοιμαζόταν να πάει να προσφέρει θυσία στο Δία, η Δηιάνειρα του έδωσε να φορέσει το θαμμένο με το αίμα του Νέσσου χιτώνα, πιστεύοντας ότι έτσι θα την αγαπούσε πάντα ο άντρας της. Όμως, μόλις ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα, αισθάνθηκε να κολλάει πάνω στις σάρκες του και να τις καίει. Φοβεροί πόνοι συγκλόνιζαν όλο το κορμί του. Άρχισε να βγάζει τρομερές κραυγές πόνου και να κυλιέται στο χώμα. Στο τέλος αποφάσισε ν' αυτοκτονήσει, μη αντέχοντας τέτοιους πόνους, και ζήτησε από έναν βοσκό ν' ανάψει μια μεγάλη φωτιά για να πέσει μέσα. Όμως την ώρα που πηδούσε στη φωτιά, ένα σύννεφο σταλμένο από το Δία τον τύλιξε και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου ο Δίας τον έκανε αθάνατο και τον πάντρεψε με τη θεά της νεότητας, την Ήβη. Κι οι Έλληνες τον θεωρούσαν από τότε ημίθεο και τον λάτρευαν στους ναούς τους.

44

45 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Ελληνική Μυθολογία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΜΟΥ: Τα κατορθώματα του Ηρακλή 1. Ο Ηρακλής σε παιδική ηλικία 2. Ο Ηρακλής μπροστά στην Αρετή και στην Κακία 3. Τα πρώτα κατορθώματα του Ηρακλή 4. Ο Ηρακλής πνίγει το λιοντάρι της Νεμέας 5. Ο Ηρακλής σκοτώνει τη Λερναία Ύδρα 6. Ο Ηρακλής πιάνει το ελάφι της Άρτεμης 7. Ο Ηρακλής πιάνει τον Κάπρο του Ερυμάνθου 8. Ο Ηρακλής σκοτώνει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες 9. Ο Ηρακλής δαμάζει τον ταύρο της Κρήτης 10. Ο Ηρακλής δαμάζει τα άγρια άλογα του Διομήδη 11. Ο Ηρακλής νικάει τις Αμαζόνες 12. Ο Ηρακλής καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία 13. Ο Ηρακλής αρπάζει τα βόδια του Γηρυόνη 14. Ο Ηρακλής φέρνει τα μήλα των Εσπερίδων 15. Ο Ηρακλής πιάνει τον Κέρβερο στον Άδη 16. Ο Ηρακλής νικάει τον Ανταίο 17. Άλλα κατορθώματα του Ηρακλή 18. Ο Ηρακλής παντρεύεται τη Δηιάνειρα 19. Ο τραγικός θάνατος του Ηρακλή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ

46 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο Αριστείδης Κεσόπουλος γεννήθηκε το 1940 στο Ωραιόκαστρο της Θεσ/νίκης. Πήρε με «άριστα» τα πτυχία της Θεολογίας και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και υπηρέτησε ως δάσκαλος και ως καθηγητής. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο, εδώ και 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή ψυχοπαιδαγωγικών και γλωσσολογικών βοηθημάτων για παιδιά και νέους. Ανάμεσα στις δεκάδες των έργων του αναφέρουμε τα εξής: «Θησαυρός αρχαίας σοφίας» (1972), «Εκθέσεις για το δημοτικό» (1981), «Πώς θα πετύχεις στις σπουδές σου» (1985), «Λεξιλογικές ασκήσεις» (1985), «Ελληνική Μυθολογία» κ.π.ά. Διετέλεσε, επίσης, αρχισυντάκτης σε πολλές Εγκυκλοπαίδειες και Λεξικά, ίδρυσε και διεύθυνε επί 10 χρόνια το μορφωτικό περιοδικό «ΜΑΘΗΤΗΣ» και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

47 «... Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να μελετούμε αυτές τις συναρπαστικές μυθικές διηγήσεις και να θαυμάζουμε τους γενναίους και εφευρετικούς ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας. Και ο λόγος αυτός είναι η καταγωγή μας. Μόνο γνωρίζοντας καλά τη Μυθολογία μας θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλά και την Ιστορία μας και μόνο τότε θα νιώσουμε αληθινοί Έλληνες: περήφανοι για την καταγωγή μας και υπεύθυνοι για το μέλλον της φυλής μας...»

Πίνακας περιεχομένων. Οι Άθλοι του Ηρακλή από το Γ 1 & Γ 2

Πίνακας περιεχομένων. Οι Άθλοι του Ηρακλή από το Γ 1 & Γ 2 Πίνακας περιεχομένων 1. ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ... 4 2. Ο Ηρακλής σε παιδική ηλικία... 6 3. Ο Ηρακλής μπροστά στην Αρετή και την Κακία... 8 4. Τα πρώτα κατορθώματα του... 10 5. Ηρακλή... 10 6. Ο Ηρακλής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert

ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΗΡΑΚΛΗΣ Γονείς Ηρακλή (γιος του Δία) και τον Ιφικλή Αμφιτρύωνας + Αλκμήνη Η Αλκμήνη γέννησε δυο παιδιά. . Η Ήρα θύμωσε όταν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides.

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Τι ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή και γιατί; 2. Πώς σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας; 3. Η ακροστιχίδα του λιονταριού.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ 2013-2014 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ 2013-2014 «Θέματα Μυθολογίας Στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη»

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ www.zero-project.gr Πολύ πριν τη δική µας εποχή, όταν τον κόσµο κυβερνούσαν ακόµα οι Ολύµπιοι Θεοί, γεννήθηκε η Περσεφόνη, κόρη του θεού ία

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. «Οργάνωση μιας διδακτικής προσέγγισης με ΤΠΕ για τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία της Γ τάξης του Δημοτικού»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. «Οργάνωση μιας διδακτικής προσέγγισης με ΤΠΕ για τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία της Γ τάξης του Δημοτικού» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Παγώνη Ηλέκτρα Τίτλος «Οργάνωση μιας διδακτικής προσέγγισης με ΤΠΕ για τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία της Γ τάξης του Δημοτικού» Γνωστική περιοχή Ιστορία Μυθολογία Γ τάξης Γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Η πολύ λαίμαργη μπουλτόζα που έφαγε τον Ακάμα

Η πολύ λαίμαργη μπουλτόζα που έφαγε τον Ακάμα Η πολύ λαίμαργη μπουλτόζα που έφαγε τον Ακάμα Κατάπιε όλα τα φύτα Και έχει μείνει ερημια Δεν νομίζω τώρα ποιά Πώς τον γλιτώνει τον καύγα Ήρθαν οι δασονόμοι με τα Όπλα και τα σπαθιά Τρέχει τώρα να ξεφύγει

Διαβάστε περισσότερα

APlxAiSM Ε Λ ΛΗΝ9Ν. ΟΙ Ο Of Το Ν. Ο Ο Of Το Ν. APlxAiSW Ε Λ ΛΗΝ?Ν. Η πρώτη θεϊκή οικογένεια: η θεά Γη και τα παιδιά της. Διασυνδέσεις.

APlxAiSM Ε Λ ΛΗΝ9Ν. ΟΙ Ο Of Το Ν. Ο Ο Of Το Ν. APlxAiSW Ε Λ ΛΗΝ?Ν. Η πρώτη θεϊκή οικογένεια: η θεά Γη και τα παιδιά της. Διασυνδέσεις. Η πρώτη θεϊκή οικογένεια: η θεά Γη και τα παιδιά της Όλοι οι αρχαίοι Λαοί είχαν πλάσει μύθους για να εξηγήσουν πώς έγινε ο κόσμος. Η μυθολογία είναι μια μεγάλη συλλογή από μύθους. Όπως στα παραμύθια, έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Aurfi ΑΛΆ η fconi-λα U& τιιν οποία. Va. ο αείψς. Lm^K fow.

Aurfi ΑΛΆ η fconi-λα U& τιιν οποία. Va. ο αείψς. Lm^K fow. αντωνυμίες ΑΝΑΦΟΡΙΚΕ! Aurfi ΑΛΆ η fconi-λα U& τιιν οποία Va. ο αείψς Lm^K fow. ΠΡΟΣΕΧΕ I Η αναφορική αντωνυμία ΠΟΥ δεν κλίνεται. / 1 οποία ο οποίος το οποίο τ πς οποίας του οποίου του οποίου / ^ /^^\-^~~

Διαβάστε περισσότερα

2. Μην διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει με την εμπειρία του.

2. Μην διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει με την εμπειρία του. 1. Ζήτησα από τον Θεό ένα ποδήλατο, αλλά ξέρω ότι ο Θεός δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Για αυτό, έκλεψα ένα ποδήλατο και ζήτησα από τον Θεό συγχώρεση. 2. Μην διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο

Διαβάστε περισσότερα

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html Ο Οινοπίωνας, ήταν γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα και θεωρείται ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου. Δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη της αμπελουργίας και την παραγωγή του καλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο)

Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο) Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο) Ο Καρκάλης ένα γενναίο νερόφιδο φεύγει για μια αποστολή να σώσει τον πολιτισμό του δήμου Νεροφιδέ στη λίμνη του Kουρνά, διότι οι ψαράδες γλύφουν τα δάχτυλα των ποδιών τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222.

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. «Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. Από το Σεπτέμβριο του 2008 «Tο Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε cd από τις

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

H εποχή των ηρώων: Θησέας και Hρακλής.

H εποχή των ηρώων: Θησέας και Hρακλής. H εποχή των ηρώων: Θησέας και Hρακλής. Ένας άνδρας με απλό ντύσιμο και πλούσια γενειάδα είναι σκυμμένος πάνω στα γραπτά του. Eίναι ο Kαλλίμαχος που τελειώνει ένα μεγάλο ποίημα. Tο ποίημα αυτό μιλάει για

Διαβάστε περισσότερα

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ appleúè ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο Κολόµβος στην Αµερική

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο Κολόµβος στην Αµερική ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο Κολόµβος στην Αµερική Αγαπητοί µου φίλοι ο Κολόµβος πήρε τις θάλασσες και βάλθηκε να ψάχνει ένα καινούργιο δρόµο για την Ινδία. Κάθε φορά που φουρτούνιαζε η θάλασσα ο φόβος του πληρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή χωρίς ηλεκτρικό!

Η ζωή χωρίς ηλεκτρικό! Η ζωή χωρίς ηλεκτρικό! Στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε ηλεκτρισμός, όπως σήμερα. Όμως οι άνθρωποι της εποχής ήθελαν να φωτίσουν τα σπίτια τους και τους ναούς τους! Χρησιμοποιούσαν, λοιπόν, τα., μικρά πήλινα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι και άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ. nikolai terziev

OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ. nikolai terziev OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ nikolai terziev OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ nikolai terziev www.lifeneophron.eu M ια φορά κι έναν καιρό, στα πολύ παλιά τα χρόνια, μεγάλη κακοτυχία έπεσε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #24. «Ο Δακρυηλιάς» (Λιβίσι, Μάκρη - Μικρά Ασία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #24. «Ο Δακρυηλιάς» (Λιβίσι, Μάκρη - Μικρά Ασία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #24 «Ο Δακρυηλιάς» (Λιβίσι, Μάκρη - Μικρά Ασία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #24 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (στ. 441-581) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. ΚΡΕΩΝ: Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι στο έδαφος,ομολογείς ή αρνείσαι ότι τα έκανες αυτά εδώ;

Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (στ. 441-581) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. ΚΡΕΩΝ: Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι στο έδαφος,ομολογείς ή αρνείσαι ότι τα έκανες αυτά εδώ; «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (στ. 441-581) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΡΕΩΝ: Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι στο έδαφος,ομολογείς ή αρνείσαι ότι τα έκανες αυτά εδώ; ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Και ομολογώ ότι τα έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις μουσικοί. Στην Ελλάδα φτάσανε μόνο με άρπα και βιολί

Τρεις μουσικοί. Στην Ελλάδα φτάσανε μόνο με άρπα και βιολί , με άρπα, κιθάρα και βιολί πήγανε ταξίδι με γάιδαρο αντί για μηχανή. Έφτασαν στην Ινδία αντί για Αφρική, πήραν ένα μήλο κι αρχίσαν από εκεί. Στη Γερμανία φτάσανε αντί για ελληνική και άρχισαν να παίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Ο Λαβύρινθος. Ο μύθος αναφέρει ότι στα υπόγεια του παλατιού της Κνωσού υπήρχε ο λα3ύρινθος, ένα περίπλοκο κτίριο. Αν κάποιος έμπαινε μέσα χανόταν και δεν μπορούσε να ξανα3γεί.

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1939-1945

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1939-1945 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1939-1945 ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 3 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1939-1945) ΣΥΛΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ι Δηµοτικό Σχολείο Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Συνεργαζόµαστε στις οµάδες µας και γράφουµε το δικό µας παραµύθι, χρησιµοποιώντας τις λέξεις: άµαξα, βαρέλι, βιολί, νησί, πειρατής, ήλιος, διαµάντι, πυξίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Τμήμα 5 ης -6 ης Δημοτικού Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 Θαλής ο Μιλήσιος 630/635 π.χ. 543 π.χ. Ο πρώτος φιλόσοφος! Ο Θαλής ο Μιλήσιος ανήκει στους προσωκρατικούς

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα