Ιάκ. Φαρσεδάκης Ομοτ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου 19/5/2009

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιάκ. Φαρσεδάκης Ομοτ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου 19/5/2009"

Transcript

1 «Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο η αντιμετώπισή του» Ιάκ. Φαρσεδάκης Ομοτ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου 19/5/2009 Το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Προσφέρει φθηνή εύκολη πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε μια εκτεταμένη δεξαμενή πληροφοριών. Εν τούτοις, με ένα δισεκατομμύριο χρήστες ανά την υφήλιο, με πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατό να επιτρέψει μια παράνομη, ακόμη επιθετική χρήση του, πράγμα που συμβαίνει καθημερινά, ολοένα πιο συχνά. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου. Δεν πρέπει να είναι κανείς αφελής για να το αρνηθεί, ούτε κινδυνολόγος για να υπερβάλλει σχετικά με τις απειλές που προέρχονται από την κακή χρήση του. Το κυβερνοέγκλημα αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων οικονομικής ύφεσης. Φαίνεται, πάντως, πως οι άνθρωποι περνούν ευκολότερα σε μια εγκληματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, από ότι στον φυσικό κόσμο. Το κυβερνοέγκλημα κατέστη η πιο προσοδοφόρα επωφελής για τους εγκληματίες δραστηριότητα. Σε μια ειδική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ειδικοί κατέθεσαν πως ξεπέρασε σε κέρδη το εμπόριο ναρκωτικών. Το ίδιο δηλώθηκε από το FBI που υπολόγισε τα ανά την υφήλιο κέρδη από αυτό σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Και ο σκοτεινός αριθμός σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι φυσικό, είναι πολύ μεγάλος. Υπολογίζεται ότι μόνο το 15% αναφέρεται στις Αρχές. Το 74% διαπράχθηκε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμά το υπόλοιπο μέσω ιστοσελίδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, μόνο σε ένα τομέα, αυτόν της παιδικής πορνογραφίας, είναι εκείνο της λεγόμενης επιχείρησης «Ore» στη Βρετανία. Μετά από την αποστολή από το FBI λεπτομερειών για 7300 θεωρούμενους ως Βρετανούς κατόχους πιστωτικών καρτών που βρέθηκαν εγγεγραμμένοι σε πορνογραφική ιστοσελίδα, οργανώθηκε επιχείρηση συνελήφθησαν 1300 άτομα, μεταξύ οποίων δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λειτουργοί παροχής φροντίδων υγείας, γιατροί, στρατιώτες 50 αστυνομικοί. Η ορολογία που χρησιμοποιείται, συχνά διαφέρει: Κυβερνοέγκλημα Ηλεκτρονικό έγκλημα Έγκλημα υψηλής τεχνολογίας Έγκλημα με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει ακριβή ορισμό. Απλώς απαριθμεί τις διάφορες διατάξεις τα πεδία που επιβάλλουν μια νέα νομοθεσία.

2 Ι. Οι υπολογιστές είναι ευάλωτοι: Γιατί διαθέτουν μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης σε μικρό χώρο. Υπάρχει ευχέρεια πρόσβασης (λόγω της πολύπλοκης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, είναι, π.χ. δυνατή η κρυφή εγκατάσταση μιας «λογικής βόμβας»). Εξαιτίας της πολυπλοκότητας, μια που τα λειτουργικά συστήματα συντίθενται από εκατομμύρια κώδικες, είναι δυνατό να υπάρχουν ανθρώπινα λάθη κατά τη σύνταξή τους οι κυβερνοεγκληματίες επωφελούνται από αυτά. Λόγω ανθρώπινης αμέλειας (που είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση) για την αποτελεσματική προστασία τους. Λόγω απώλειας του αποδεικτικού υλικού, αφού τα δεδομένα καταστρέφονται, ενώ, συχνά, οι δράστες δρουν εκτός τοπικής περιοχής αρμοδιότητας διωκτικών Αρχών όπου βρίσκεται ο προσβαλλόμενος υπολογιστής. Γιατί διαθέτουν μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης σε μικρό χώρο. Υπάρχει ευχέρεια πρόσβασης (λόγω της πολύπλοκης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, είναι, π.χ. δυνατή η κρυφή εγκατάσταση μιας «λογικής βόμβας»). Εξαιτίας της πολυπλοκότητας, μια που τα λειτουργικά συστήματα συντίθενται από εκατομμύρια κώδικες, είναι δυνατό να υπάρχουν ανθρώπινα λάθη κατά τη σύνταξή τους οι κυβερνοεγκληματίες επωφελούνται από αυτά. Λόγω ανθρώπινης αμέλειας (που είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση) για την αποτελεσματική προστασία τους. Λόγω απώλειας του αποδεικτικού υλικού, αφού τα δεδομένα καταστρέφονται, ενώ, συχνά, οι δράστες δρουν εκτός τοπικής περιοχής αρμοδιότητας διωκτικών Αρχών όπου βρίσκεται ο προσβαλλόμενος υπολογιστής. ΙΙ. ΜΟΡΦΕΣ Το έγκλημα στο διαδίκτυο περιλαμβάνει πολλές μορφές: (Ενδεικτικά): Παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα άλλων κλοπή δεδομένων Αποστολή ιών σε άλλους χρήστες Απάτες Κλοπή/Υπεξαίρεση ταυτότητας Ξέπλυμα χρήματος Βιομηχανική κατασκοπεία Παράνομη οργάνωση συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια Παράνομη πώληση αντικειμένων Παράνομη διακίνηση τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών Πειρατεία λογισμικού Δυσφημήσεις Παρενόχληση (σεξουαλική άλλη: βομβαρδισμός με ηλεκτρονικά μηνύματα) Προσβολές με ανήθικο επιθετικό περιεχόμενο (πορνογραφία, ρατσισμός)

3 Πορνεία Κυβερνοτρομοκρατία ( πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων) ΙΙΙ. ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ (Ειδικότερα) Πρόσβαση χωρίς άδεια σε ιδιωτικό δίκτυο. Αλλαγή του περιεχομένου της ιστοσελίδας άλλου. Παρεμπόδιση πρόσβασης τρί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Βομβαρδισμός με μηνύματα μέχρι σημείου να εξουδετερωθεί η δυνατότητα κανονικής πρόσβασης. Ταυτόχρονη αποστολή μέσω ειδικού προγράμματος πολλών μηνυμά, με στόχο την αχρήστευση του συστήματος. Αποστολή ιών, σκουληκιών, δουρείων ίππων, λογικών βομβών, για τη διαγραφή αρχείων, δυσχέρανση λειτουργίας του συστήματος, κ.λπ. Παράνομη αντιγραφή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικών έργων, κ.λπ. Παράνομες πωλήσεις (απαγορευμένων αντικειμένων, φαρμάκων, πλαστογραφημένων, πώληση παλαιών υπερυπολογιστών δυναμένων να παραβιάσουν κρυπτογραφημένους κώδικες, κ.λπ.). Ξέπλυμα χρήματος με χρήση της δυνατότητας, μέσω του διαδικτύου, μεταφοράς κεφαλαίων, Ε-banking, κ.λπ.). Κυβερνοτρομοκρατία (με προσβολή συστημά στρατιωτικού κ.λπ. περιεχομένου). Κλοπές χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Παράνομη εισβολή με στόχο τον έλεγχο της ιστοσελίδας άλλου. Κλοπή/ Υπεξαίρεση ταυτότητας Θεωρείται ως το Έγκλημα της νέας χιλιετίας. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο οικονομικό ( πιθανώς όχι μόνο οικονομικό) έγκλημα στον κόσμο. Αυξάνεται κατά 33% ετησίως στις ΗΠΑ. 1. με συλλογή χρήση προσωπικών πληροφοριών για το άτομο: όνομα, αριθμός τηλεφώνου, ημερομηνία γεννήσεως, διεύθυνση κατοικίας/εργασίας, αριθμό αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, αριθμό πιστωτικής κάρτας, συνθηματικό πιστωτικής κάρτας, αριθμό άδειας οδήγησης κάθε άλλη πληροφορία που επιτρέπει την ταυτοποίηση του ατόμου. Σε συνδυασμό με πιθανή πλαστογράφηση (αν χρειάζεται) πιστοποιητικών (γεννήσεως, μετανάστευσης, κ.λπ.), Με στόχο τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών ή το άνοιγμα νέων, την μεταφορά κεφαλαίων, την αίτηση για δανεισμό, την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, την λήψη διαφόρων βοηθημά από το κράτος, κ.λπ. Κλοπή/ Υπεξαίρεση ταυτότητας 2. με δημιουργία (πλήρως ή μερικώς) νέας ταυτότητας, συνδυάζοντας διάφορα από τα συλλεγέντα στοιχεία. Αυτή η σύνθετη κλοπή ταυτότητας είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί διωχθεί.

4 Το modus operandi δραστών είναι εξαιρετικά ευρηματικό. Έχουν καταφέρει να πλαστογραφήσουν ακόμη δακτυλικά αποτυπώματα. IV. ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ Έφηβοι (παιχνίδι, περιέργεια, ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης, αναγνώριση από τους συνομηλίκους, κ.λπ.) Οργανωμένοι προσβολείς (για πολιτικούς, θρησκευτικούς, κλπ. λόγους) Επαγγελματίες προσβολείς (χρησιμοποιούνται για να παραβιάζουν κώδικες ανταγωνιστών επιχειρηματιών κ.ά.) Δυσαρεστημένοι υπάλληλοι Σεξουαλικά διεστραμμένοι V. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 1. Αυτοπροστασία Με το να παραμένει κανείς ανώνυμος Με το να μη δίδει ποτέ στοιχεία της ταυτότητάς του σε αγνώστους Με το να μην απαντά σε μηνύματα αγνώσ Με το να μελετήσει όλα τα σχετικά με την προστασία στο διαδίκτυο της ιδιωτικής του ζωής Με τη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών φραγμά Με τη συχνή αλλαγή συνθηματικού

5 Με τη χρήση της λεγόμενης ασφαλούς πλοήγησης Με τον συχνό έλεγχο για ιούς Με τη χρήση φίλτρων για τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχεται 2. Προστασία από ειδικούς οργανισμούς Ορισμένες χώρες έχουν δημιουργήσει ειδικούς οργανισμούς που σε συνεργασία με τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα γενικότερα, παρόχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο άλλους εμπλεκόμενους επιχειρούν να θέσουν κανόνες αυτορρύθμισης προστασίας χρηστών. 3. Προστασία από τα Κράτη Με τη δημιουργία ειδικών Υπηρεσιών για την ανίχνευση, διερεύνηση δίωξη παραβατών με Τη θέσπιση ειδικών νόμων, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο 4. Σε διεθνές επίπεδο Με την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας Με τη θέσπιση της σχετικής με το κυβερνοέγκλημα Ευρωπαϊκής Σύμβασης (του Συμβουλίου της Ευρώπης) που κατέστη διεθνής, με τη δυνατότητα που δόθηκε σε μη ευρωπαϊκά κράτη να γίνουν μέλη της, πράγμα που έγινε σε ευρεία κλίμακα. Με την εφαρμογή της διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το οργανωμένο έγκλημα, κάθε φορά που πρόκειται για οργανωμένη μέσω του διαδικτύου εγκληματική δραστηριότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει διάφορα νομικά εργαλεία που αναφέρονται στο θέμα πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου (Οδηγία 95/46/EC) ή που προβλέπουν την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών απάτης σχετιζομένων με το διαδίκτυο εγκλημά, όπως για την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (Απόφαση- Πλαίσιο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2001/413/JHA Απόφαση-Πλαίσιο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2005/222/JHA, αντίστοιχα), ενώ, στα πλαίσιά της, διεξάγεται μεγάλη έρευνα σχετικά με τις ποινικές συνέπειες της κλοπής/υπεξαίρεσης ταυτότητας. VI. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που εμπλέκονται σε ή έχουν ενδιαφέρον γι αυτό το πεδίο: International Organization for Migration (IOM, θέματα διαμετακόμισης μετανάστευσης) Council of Europe (ζητήματα κυβερνοεγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όρων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυβερνοέγκλημα) European Commission: Διεύθυνση Διοσύνης, Ελευθερίας Ασφάλειας (ζητήματα ταυτότητας ιδιωτικότητας) ENISA (European Network and Information Security Agency). Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) σε συνεργασία με OECD (κυβερνοέγκλημα ζητήματα «κακόβουλου λογισμικού» (malware) Interpol & Europol (γενική εφαρμογή του νόμου καταχώρηση κλεμμένων διαβατηρίων)

6 G8 Roma (ζητήματα τρομοκρατίας) & ομάδες Lyon (εγκληματικά ζητήματα) ITU, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη διαδικασία της Ειδικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της ITU Global Cybersecurity Agenda International Chamber of Commerce UN Development Programme Ομάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος 24/7 International Civil Aviation Organization (ICAO, διαβατήρια ταξιδιωτικά έγγραφα) Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) Southeast European Cooperative Initiative (SECI) (εντός του γενικότερου πλαισίου της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος στην περιοχή) World Society of Victimology (ζητήματα θυμά) World Intellectual Property Organization (WIPO, εμπορικά σήματα άλλα στοιχεία εταιρικής ταυτότητας) UN Commission on International Trade Law (UNCITRAL, ζητήματα εμπορικής/εταιρικής ταυτότητας, γενικά συμφέροντα ιδιωτικού τομέα) UN Department of Peacekeeping Operations UN Human Rights Committee άλλοι διεθνείς οργανισμού για τα Διώματα του Ανθρώπου VII. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ KOREAN INSTITUTE OF CRIME: ΕΙΚΟΝΙΚΟ FORUM ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ Διδακτέα Ύλη Α. Εισαγωγικό μάθημα για στελέχη του συστήματος απονομής της ποινικής διοσύνης 0. Εισαγωγή στο εισαγωγικό μάθημα 1. Κατανοώντας τις τεχνολογίες πληροφορίας επικοινωνίας (ICT) Κατανοώντας τις τάσεις στις τεχνολογίες πληροφορίας επικοινωνίας (ICT) στο κυβερνοέγκλημα την εποχή της πληροφορίας Δομή του διαδικτύου ψηφιακό χάσμα Τα ευάλωτα σημεία τεχνολογιών πληροφορίας επικοινωνίας (ICT) Τεχνολογίες πληροφορίας επικοινωνίας (ICT) διαδικτυακή ασφάλεια Μορφές συμπερίληψης παράνομης πρόσβασης Ηλεκτρονικό εμπόριο μορφές ηλεκτρονικής πληρωμής Ψηφιακές αποδείξεις ηλεκτρονική Εγκληματολογία σε μη ειδικούς 2. Κατανοώντας τους νόμους του κυβερνοχώρου Εγκληματικότητα ορισμοί του κυβερνοεγκλήματος Τύποι του κυβερνοεγκλήματος (Ι) Κυβερνο-βία

7 Τύποι του κυβερνοεγκλήματος (ΙΙ) Αντι-κοινωνικά σχόλια στον κυβερνοχώρο Τύποι του κυβερνοεγκλήματος (ΙΙΙ) Κυβερνοεγκλήματα κατά της περιουσίας Τύποι του κυβερνοεγκλήματος (ΙV) Κυβερνοέγκλημα εγκλήματα διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών (e-banking) Τύποι του κυβερνοεγκλήματος (V) Κυβερνοτρομοκρατία Διοδοσία Οι ρόλοι της εθνικής διεθνούς επιβολής της νομοθεσίας Διεθνής συνεργασία στον έλεγχο του κυβερνοεγκλήματος Συμβατότητα διεθνών συμβάσεων για το κυβερνοέγκλημα με τους εθνικούς νόμους Αμοιβαία νομική βοήθεια: μέθοδοι προβλήματα Διαδικασίες πρακτικές της on-line συνεργασίας για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου Ψηφιακό αποδεικτικό υλικό, διαφύλαξη παρουσίασή του σε μη Εγκληματολόγους Β. Προχωρημένα μαθήματα για ειδικούς 0. Εισαγωγή στο μάθημα για ειδικούς 3. Διερεύνηση του κυβερνοεγκλήματος Διαδικασίες Τεχνικές Τεχνικές διερεύνησης του κυβερνοεγκλήματος (Ι) Τεχνικές διερεύνησης του κυβερνοεγκλήματος (ΙΙ) Σύστημα διερεύνησης διαδικασία προηγμένων χωρών Ποινική διαδικασία ψηφιακές αποδείξεις Modus operandi στο κυβερνοέγκλημα τεχνικές διερεύνησης (Ι) Ιοί, χάκινγκ botnet. Modus operandi στο κυβερνοέγκλημα τεχνικές διερεύνησης (IΙ) Ηλεκτρονική ανεπιθύμητη παρακολούθηση ηλεκτρονικός βανδαλισμός Modus operandi στο κυβερνοέγκλημα τεχνικές διερεύνησης (IIΙ) Ηλεκτρονική απάτη ψάρεμα Modus operandi στο κυβερνοέγκλημα τεχνικές διερεύνησης (ΙV) Ηλεκτρονικό εμπόριο τραπεζικές συναλλαγές Διαφύλαξη παρουσίαση ψηφιακών αποδείξεων Έλεγχος του κυβερνοεγκλήματος αυτοματοποιημένα συστήματα Διαδικτυακή ασφάλεια Ομάδες καταγραφής περιστατικών Προτεραιότητες Ενίσχυση Ομαδικού πνεύματος Διερευνώντας Καλές Πρακτικές Μελέτες περίπτωσης Πρακτική εκπαίδευση Ασκήσεις 4. Η διερεύνηση του κυβερνοεγκλήματος Ηλεκτρονική Εγκληματολογία Κατανόηση εφαρμογή κανόνων ψηφιακών αποδείξεων Απόκτηση φωτογραφιών χρήσιμων στα εγκληματολογικά εργαστήρια διαφύλαξη ψηφιακών αποδείξεων Έλεγχος με χρησιμοποίηση εργαστηριακών εργαλείων (CFTT) Αναλυτικές διαδικασίες εγκληματολογικές τεχνικές (Ι) Ανάλυση Προγράμματος Αναλυτικές διαδικασίες εγκληματολογικές τεχνικές (ΙΙ) Διαδικτυακή Ανάλυση

8 Αναλυτικές διαδικασίες εγκληματολογικές τεχνικές (ΙΙΙ) Ανάλυση Βάσης Δεδομένων Αναλυτικές διαδικασίες εγκληματολογικές τεχνικές (ΙV) Ψηφιακή Ανάλυση αποδείξεων Έρευνα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Ανάλυση λέξεων-κλειδιών Ανάλυση διαδικτυακής δραστηριότητας Μηχανισμοί κρυπτογράφησης στενογραφίας Ηλεκτρονικοί κίνδυνοι ασφάλειας αντιμετώπιση (Ι) Ηλεκτρονικοί κίνδυνοι ασφάλειας αντιμετώπιση (ΙΙ) 5. On-line ειδικά σεμινάρια. Ζητ/ήματα αντικείμενα. Ιδιωτικότητα προστασία δεδομένων Ανηθικότητα προσβλητικό/ρατσιστικό υλικό On-line παιχνίδια τζόγος Εκτίμηση πιθανών απειλών από την ασύρματη τεχνολογία Biomatrix / εφαρμογές βιοπληροφορικής στον κυβερνοχώρο Ηλεκτρονική πνευματική ιδιοκτησία Κυβερνοτρομοκρατία Μελέτη Περίπτωσης Ειδικά θέματα από τους συμμετέχοντες Ανοικτό forum για ειδικές περιπτώσεις VΙΙΙ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ που σχετίζονται με την ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΜΗΤΡΑ [Πίνακας του Jonathan J. Rusch, Department of Justice (Draft 17/04/2009)] Στόχοι Άτομα Εκδότες Επικοινωνίες ταυτοτήτ Μεταδότες ων (π.χ. δεδομένων Κυβερνη ταυτότητας τικές (π.χ. υπηρεσίε ISPs/Hosting ς), sites, Carriers) Εκδότες πιστωτικ ών καρτών Κύριοι ενδιάμεσοι τόποι αποθήκευσης/δια τήρησης δεδομένων (π.χ. Πιστωτικά ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες) Χρήστες Κυβερνή δεδομένω σεις ν (υπηρεσί ταυτότητ ες ας (π.χ. επιβολής έμποροι του αγαθών νόμου) υπηρεσιώ ν, grantors of program benefits)

9 Η προστα σία δεδομέν ων από τους εγκλημα τίες Βελτίω ση μέτρων ασφάλε ιας που σχετίζο νται με τα δεδομέ να χρηστώ ν Βελτίωση μέτρων ασφάλεια ς που σχετίζοντ αι με δεδομένα του εκδότη Επισήμαν ση έλεγχος της πρόσβασ ης στις διαδικτυα κές πηγές στα δεδομένα του κατόχου πιστωτικ ών καρτών Κανονικό ς έλεγχος συστημάτ ων ασφάλεια ς διαδικασί ες Σαφείς όροι της χρήσης κυβερνητικής απάτης εγκλημά που σχετίζονται με θέματα ψηφιακής ταυτότητας Διευκόλυνση του κλεισίματος μη εγκεκριμένων τόπων αποθήκευσης/δια τήρησης δεδομένων Υιοθέτηση μεθόδων επαλήθευσης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Βελτίωση μέτρων ασφάλειας σχετικών με τόπων αποθήκευσης/διατ ήρησης Επισήμανση έλεγχος της πρόσβασης στις διαδικτυακές πηγές στα δεδομένα του κατόχου πιστωτικών καρτών Κανονικός έλεγχος συστημά ασφάλειας διαδικασίες Βελτίωση μέτρων ασφάλειας που σχετίζοντ αι με τα δεδομένα χρηστών Επισήμαν ση έλεγχος της πρόσβαση ς στις διαδικτυα κές πηγές στα δεδομένα του κατόχου πιστωτικώ ν καρτών Κανονικό ς έλεγχος συστημάτ ων ασφάλειας διαδικασίε ς Υιοθέτησ η μεθόδων επαλήθευ σης της ηλεκτρονι κής αλληλογρ αφίας Υιοθέτησ η οδηγιών κανονισμ ών, ώστε να τεθούν ποιοτικά πρότυπα για την ασφάλεια δεδομένω ν εκπαιδευτ ικών μεθόδων για την πληροφόρ ηση ατόμων σχετικά με την προστασί α δεδομένω ν που σχετίζοντ αι με την ψηφιακή ταυτότητ α Κατασταλ τική δράση κατά προσπαθε ιών απόκτηση ς δεδομένω ν ταυτότητ ας για εγκληματι κούς σκοπούς Γνωστοπο ίηση τρεχουσώ ν τάσεων

10 Περιορισ μός της αξίας κλαπέντω ν ή υπεξαιρεθ έν δεδομένω ν έγρω ν αναφορ ών προς εκδότες, υπηρεσίε ς εφαρμογ ής του νόμου, κ.ά. ηλεκτρο νικών φραγών Μείωση της χρήσης της κοινωνικής ασφάλειας/ Αριθμοί κοινωνικής ασφάλειας αριθμών μίας φοράς που αφορούν σε ατομικές συναλλαγές Αλλαγή ατομικών δεδομένων ψηφιακής ταυτότητας, αναγκαία για τη μείωση του κινδύνου δημόσιων εκπαιδευτικ ών ιστοσελίδων αποστολή προειδοποιη τικών μηνυμά προειδοποίη σης για τις διάφορες απάτες Κλείσιμο ιστοσελίδων που φιλοξενούν επιχειρήσεις δημιουργίας δεομένων ταυτότητας Δημιουργία 24/7 σημείων επαφών για διευκόλυνση/ε πίσπευση αναγνώρισης κλεισίματος ιστοσελίδων συνδεόμενων με εγκλήματα περί την ταυτότητα Υιοθέτηση διαδικασιών που δημιουργούν ανάχωμα στην παράβαση δημόσιων εκπαιδευτικών ιστοσελίδων αποστολή προειδοποιητικ ών μηνυμά προειδοποίηση ς για τις διάφορες απάτες Έγρη αναφορά σε άτομα οποίων τα δεδομένα είναι αποκτημέν α με ακατάλληλ ο τρόπο σε εκδότες Υιοθέτηση διαδικασιώ ν που δημιουργού ν ανάχωμα στην παράβαση δημόσιων εκπαιδευτι κών ιστοσελίδω ν αποστολή προειδοποι ητικών μηνυμά προειδοποί ησης για τις διάφορες απάτες Έγρη αναφορά σε άτομα επαφών με οποίων νόμιμους τα μεταδότες δεδομένα είναι ενδιαμέσου αποκτημέν ς για α με αναζήτηση ακατάλληλ κλεισίματο ο τρόπο ς σε εκδότες Υιοθέτηση διαδικασιώ ν που ών δημιουργούιστοσελίδω ν ανάχωμα στην παράβαση δημόσιων εκπαιδευτι κών ιστοσελίδω ν αποστολή προειδοποι ητικών μηνυμά προειδοποί ησης για τις διάφορες απάτες Διευκόλυν ση δημόσιων εκπαιδευτικ ν αποστολή προειδοποι ητικών μηνυμά προειδοποί ησης για τις διάφορες απάτες

11 Περιορισμ ός του ύψους απωλειών που συνδέονται με κατοχή χωρίς άδεια δεδομένων Ελαχιστοπ οίηση αποφάσεων που στηρίζοντα ι σε λανθασμέν η θεώρηση του θύματος ως δράστη Αυξημένη πρόσβαση στη χρήση χρήση μηχανισμ ών ταυτοποίη σης Έγρη Έγρη Έγρη ενημέρωση μηχανισμών ενημέρωση ενημέρωση μηχανισμών επανακατεύθ στα επανακατεύθ θυμά υνσης θύματα εκδοτών υνσης (π.χ. Μετά την επιβολή του νόμου) Έγρη Ολοκληρω Δημιουργία αναφορά μένες διαδικασιών θυματοποί επιχειρήσει για την ησης στις ς, επαλήθευση Υπηρεσίες πρόληψης της εφαρμογή ταυτότητας ς του νόμου κινδύνων, του θύματος πρόληψης ενάντια σε της απάτης εξωτερικές «διαβατηρ ίων» πηγές δεδομένων κλοπής ταυτότητα ς μηχανισμο ί διόρθωσης λανθασμέ νων δεδομένω ν που περιέχοντ αι στα αρχεία της αστυνομία ς θέσπιση μέτρων ασφαλείας Ολοκληρω μένες επιχειρήσει ς, πρόληψης κινδύνων, πρόληψης της απάτης θέσπιση μέτρων ασφαλείας Ολοκληρω μένες «διαβατηρίω επιχειρήσειν» κλοπής ς, πρόληψης κινδύνων, πρόληψης της απάτης θέσπιση μέτρων ασφαλείας ταυτότητας φακέλων κλοπής ταυτότητας του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριώ ν για την Εγκληματικό τητα ή αντίστοιχων βάσεων δεδομένων της αστυνομίας Υιοθέτηση τεχνολογικώ ν για τη διευκόλυνση της ταχύτατης επαλήθευσης της ταυτότητας του θύματος ΙΧ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

12 Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχουν σχέση με την αρχειοθέτηση δεδομένων την κρυπτογράφησή τους. Όλα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια διελκυστίνδα μεταξύ ενεργών πολιτών που υπερασπίζονται την ελευθερία διακίνησης ιδεών στο διαδίκτυο της κεντρικής εξουσίας, σχετικά με τη δυνατότητα ή μη χρήσης της κρυπτογραφίας αποκρυπτογράφησης μηνυμά, προκειμένου να εξιχνιασθούν τιμωρηθούν τυχόν διαπραττόμενες εγκληματικές πράξεις. Σύντομα, η δυνατότητα διαπίστωσης της ταυτότητας μέσω ραδιοσυχνοτή (RFID) θα είναι γεγονός. Και η ελάχιστη κίνησή μας θα παρακολουθείται. Το γεγονός ότι, ήδη, η δυνατότητα παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα, όπως προκύπτει από την Έκθεση Campbell στο Ευρωκοινοβούλιο για το σύστημα Echelon, κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζει. Απαιτείται εγρήγορση, αλλά ιδιαίτερη εφευρετικότητα, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να καταστεί συμβατή, η προστασία διωμά πολιτών τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο από τις πιθανές προσβολές τους από τους κυβερνοεγκληματίες.

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα συχνό φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Fraud Prevention Forum 2013

Fraud Prevention Forum 2013 Το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο Η μεγαλύτερη κοινωνία στον κόσμο Ίσως η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών Παγκόσμιοι χρήστες διαδικτύου (εκατομ.) Οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 2,5

Διαβάστε περισσότερα

«Η διεθνής αστυνομική συνεργασία στην αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικής κινητικότητας»

«Η διεθνής αστυνομική συνεργασία στην αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικής κινητικότητας» ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «Η διεθνής αστυνομική συνεργασία στην αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικής κινητικότητας» Ταξίαρχος Αχιλλέας Λ. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση και την Έρευνα του Κυβερνοεγκλήματος»

Εκπαίδευση και την Έρευνα του Κυβερνοεγκλήματος» ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΗ ΚΕΜΕΑ «GCC: Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Εκπαίδευση και την Έρευνα του Κυβερνοεγκλήματος» 14 Οκτωβρίου 2015 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι ομιλητές και συμμετέχοντες, Καλησπέρα σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 1. Εισαγωγή...5 2. Η επιρροή του αμερικανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Πρόλογος 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ανήλικοι 1. Απόφαση-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 22.12.2003 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!»

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!» «Connect with Respect!» Τα Δικαιώματα του παιδιού και οι προτάσεις της UNICEF για την προστασία τους μέσα και δια μέσου των εικονικών κόσμων Ηλίας Λυμπέρης Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώστε συμμετοχή εδώ! Περιορισμένες θέσεις

Δηλώστε συμμετοχή εδώ! Περιορισμένες θέσεις 193 195 Syngrou Ave. 17121 N. Smyrni, Athens, Greece V. +30 210 940 5866 F. +30 210 948 0508 W.www.exypp.gr Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων: Ασφάλεια Πληροφοριών - Τεχνικά & Οργανωτικά μέτρα για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνεδρίασης 2004 22 Ιουνίου 2001 B5-xxxx/2001 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σύµφωνα µε το άρθρο 107 του Κανονισµού της κ. Charlotte Cederschiöld εξ ονόµατος της Επιτροπής Ελευθεριών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση»

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 Κυρίες και κύριοι καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ποινική ευθύνη στις σύγχρονες μορφές «ηλεκτρονικής λ ή απάτης» ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ

Ποινική ευθύνη στις σύγχρονες μορφές «ηλεκτρονικής λ ή απάτης» ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ Ποινική ευθύνη στις σύγχρονες μορφές «ηλεκτρονικής λ ή απάτης» Εισηγητής: Οββαδίας Σ. Ναμίας Δ.Ν. Δικηγόρος ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ Ι. Εισαγωγή- Οριοθέτηση του θέματος Συμπεριφορές που επιφέρουν περιουσιακή μετατόπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 13.6.2017 2017/2068(INI) ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Διαβάστε περισσότερα

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ GOOGLE Ο αριθμός των κατοίκων της Ελλάδας με πρόσβαση στο διαδίκτυο ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στον Πρόταση. Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στον Πρόταση. Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.6.2018 COM(2018) 472 final ANNEXES 1 to 8 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στον Πρόταση Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ 2017 ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ 2017 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Κοινή Έκθεση EUIPO / ΕΥΡΩΠΟΛ Ιούνιος 2017 ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΕ.ΜΕ.Α.- ΗΜΕΡΙΔΑ ISEC BALLISTICS

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΕ.ΜΕ.Α.- ΗΜΕΡΙΔΑ ISEC BALLISTICS ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΕ.ΜΕ.Α.- ΗΜΕΡΙΔΑ ISEC BALLISTICS Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας με σκοπό τη διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Security Project, Athens 26 May 2017

Security Project, Athens 26 May 2017 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ CENTER FOR SECURITY STUDIES Τηλ.: Κινητό: e-mail: Δρ. Γεώργιος Κιουμουρτζής Επιστημονικός Συνεργάτης +30 210 7710805 (εσωτ:393) +30 6932624981 g.kioumourtzis@kemea-research.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.11.2014 COM(2014) 715 final 2014/0339 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αστυνομικής

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο προσφέρει: Μετατροπή των δεδομένων σε ψηφιακή - ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου: «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, περί της συνεργασίας για την Καταπολέμηση του

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στην Ελλάδα. Σχολικό 'Ετος

Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στην Ελλάδα. Σχολικό 'Ετος Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στην Ελλάδα Σχολικό 'Ετος 2014-2015 Μαθητές Β' Λυκείου Βαραγγούλη Ολυμπία Βαραγγούλη Παρασκευή Γραίκος Ιωάννης Γραμμένος Σπύρος Γραμμένου Σπυριδούλα Καποδίστριας Νίκος Καψοκαβάδης

Διαβάστε περισσότερα

10025/16 ΘΚ/μκ 1 DG D 2B

10025/16 ΘΚ/μκ 1 DG D 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10025/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 9 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4512, 22.5.2015 892 Ν. 74(Ι)/2015 Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο Σήμερα, σχεδόν όλοι συμφωνούν πως τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης http://internet-safety.sch.gr http://internet-safety.sch.gr Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), εθνικό δίκτυο του ΥΠοΠαιΘ, εντείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1. Εισαγωγή : Ο παρών διαδικτυακός τόπος αποτελεί την ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Table of Contents

Εισαγωγή. Table of Contents Εισαγωγή Νέες μορφές εγκληματικών πράξεων δεν εμφανίζονται συχνά στο πέρασμα των αιώνων. Παρ' όλα αυτά όμως παράλληλα με την δημιουργία και την ευρεία χρήση του διαδικτύου, το διαδικτυακό έγκλημα άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 9: Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 9: Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 9: Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κίνδυνοι για τον Υπολογιστή μας Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam) Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. της Αλβανίας περί Συνεργασίας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης αυτών σε θέματα αρμοδιότητάς τους»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. της Αλβανίας περί Συνεργασίας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης αυτών σε θέματα αρμοδιότητάς τους» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση Πρωτοκόλλου μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας σχετικά με την Εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ηλεκτρονική Δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ηλεκτρονική Δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Custom House Financial (UK) Limited Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 1 Νοεμβρίου 2014 Στην Κύπρο, οι υπηρεσίες παρέχονται από την Custom House Financial

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ)

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Μέρος Ι: Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα Στοιχεία της δημοσίευσης Για διαδικασίες σύναψης

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Πρόσβαση (ΓΚΔΠ)

Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Πρόσβαση (ΓΚΔΠ) Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Πρόσβαση (ΓΚΔΠ) ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Το Άρθρο 15 του Κανονισμού 2016/679 Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΓΚΔΠ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. (Άρθρο 9) ΒΕΒΑΙΩΣΗ. (β) Αρχή που εξέδωσε την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. (Άρθρο 9) ΒΕΒΑΙΩΣΗ. (β) Αρχή που εξέδωσε την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Άρθρο 9) ΒΕΒΑΙΩΣΗ (α) Κράτος έκδοσης: Κράτος εκτέλεσης: (β) Αρχή που εξέδωσε την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης: Επίσημη ονομασία: Αναφέρατε εάν μπορούν να ληφθούν πρόσθετες πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Aegean Chapter (243) A.S.I.S International

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Aegean Chapter (243) A.S.I.S International ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Aegean Chapter (243) A.S.I.S International Τόπος: Ξενοδοχείο President Λ. Κηφισίας 43 Τηλ. 2106989000 Ημέρα: Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 Ωρα έναρξης : 14.00 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ *Απόστολος Αλαμάνας Υποστράτηγος

Διαβάστε περισσότερα

12650/17 ΓΕΧ/νκ 1 DGD 1C

12650/17 ΓΕΧ/νκ 1 DGD 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12650/17 COSI 215 JAI 845 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο Σχέδιο συμπερασμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 10. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://users.sch.gr/galexiad galexiad@gmail.com 2 Περιεχόμενα Επικοινωνία & Ιδιωτικότητα Πληροφορία στο Διαδίκτυο Παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let s create a

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ Περίληψη

ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ Περίληψη ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ 2018 Περίληψη Ιουνίου 2018 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ 2018 Ιουνίου 2018 2 Περίληψη Συγκεφαλαιωτική έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία Επαγγελματιών Ασφάλειας και Πανεπιστημίων: Οφέλη και Προοπτικές

Συνεργασία Επαγγελματιών Ασφάλειας και Πανεπιστημίων: Οφέλη και Προοπτικές Συνεργασία Επαγγελματιών Ασφάλειας και Πανεπιστημίων: Οφέλη και Προοπτικές Ιωάννης M. Δόκας Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Email: idokas@civil.duth.gr Διαστάσεις Συνεργασίας Τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης για Xρήστες και Συνδρομητές Υπηρεσιών

Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης για Xρήστες και Συνδρομητές Υπηρεσιών Interworks Α.Ε Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης για Xρήστες και Συνδρομητές Υπηρεσιών Interworks Έκδοση Εγγράφου: 1.0 Μάιος 2012 2 Όροι αποδοχής Το παρόν αποτελεί επίσημο έγγραφο της εταιρείας Interworks Α.Ε

Διαβάστε περισσότερα

Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο

Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» Λύσσαρης Β. Ευθύμιος Αστυνόμος Β Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2018 Εγκλήματα στον κυβερνοχώρο Α Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΙΟΣ 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Μορφές ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ερωτήσεις Τι είναι η πειρατεία λογισμικού Παραδείγματα πειρατείας Τι είναι το πιστοποιητικό αυθεντικότητας; Αναφέρετε κατηγορίες λογισμικού που διατίθεται στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης Ψήφισµα Συνδιάσκεψης 17.6 Συνδ. 17.6 Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ότι η διαφθορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ 1 Το παρόν ένταλµα έχει εκδοθεί από αρµόδια δικαστική αρχή. Ζητώ τη σύλληψη και την παράδοση του προσώπου που αναφέρεται κατωτέρω µε σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης ή την εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 7 Τεχνολογίες ασφάλειας

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 7 Τεχνολογίες ασφάλειας Ηλεκτρονικό εμπόριο HE 7 Τεχνολογίες ασφάλειας Πρόκληση ανάπτυξης ασφαλών συστημάτων Η υποδομή του διαδικτύου παρουσίαζε έλλειψη υπηρεσιών ασφάλειας καθώς η οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP στην οποία στηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ(Γ.Δ.Ο.Ε.)-ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ(Γ.Δ.Ο.Ε.)-ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ(Γ.Δ.Ο.Ε.)-ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1 ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Cyber Risk Insurance. Κωνσταντέλος Τάσος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών. Front Line S.A. Insurance Brokers

Cyber Risk Insurance. Κωνσταντέλος Τάσος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών. Front Line S.A. Insurance Brokers Cyber Risk Insurance Κωνσταντέλος Τάσος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Front Line S.A. Insurance Brokers Ηλεκτρονικοί & Διαδικτυακοί Κίνδυνοι Κλοπή προσωπικών στοιχείων Κακόβουλη ενέργεια από Hackers Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Το θύμα του οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά δημόσια μηνύματα

Βασικά δημόσια μηνύματα Παγκόσμια Ημέρα (συν. 1) Κατά του Καπνίσματος_31.05.2015 (W.H.O.) «Εξάλειψη του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού» (Stop illicit trade of tobacco products) Κάθε έτος, στις 31 Μάΐου, ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 14-4-2011 Αριθ.Πρωτ.301 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Αποστολή αναφορών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές ασφαλείας του ΠΣΔ. Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος - Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Δράμας

Πολιτικές ασφαλείας του ΠΣΔ. Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος - Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Δράμας ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΓΑΘΟ ή ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Μόνο το 27% των Ελλήνων γονιών απαγορεύει στα παιδιά να επισκέπτονται κάποιες ιστοσελίδες στο Ίντερνετ Μόνο το 31% των Ελλήνων γονιών βάζει κανόνες, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση - Φοιτητική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

Αίτηση - Φοιτητική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία Αίτηση - Φοιτητική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 1 Μία αίτηση για να μπορεί να εξεταστεί πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να συνάδει με όλες τις πρόνοιες του Οδηγού του Προγράμματος «Φοιτητική Επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η οικονομική εγκληματικότητα Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(208)049 Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ - Ανάκτηση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων από τρίτες χώρες σε περίπτωση απάτης Ψήφισμα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ)

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Μέρος Ι: Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα Στοιχεία της δημοσίευσης Για διαδικασίες σύναψης

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ενίσχυσης Ψηφιακής Εμπιστοσύνης»

Πράξη «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ενίσχυσης Ψηφιακής Εμπιστοσύνης» Πράξη «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ενίσχυσης Ψηφιακής Εμπιστοσύνης» Καθ. Σωτήρης Νικολετσέας (Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου) ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και Πανεπιστήμιο Πατρών Ημερίδα με Καθηγητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Περιορισμό της Επεξεργασίας (ΓΚΔΠ)

Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Περιορισμό της Επεξεργασίας (ΓΚΔΠ) Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Περιορισμό της Επεξεργασίας (ΓΚΔΠ) ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Άρθρο 17 του Κανονισμού 2016/679 Γενικός Κανονισμός για την Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

CyberEdge από την AIG

CyberEdge από την AIG Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων Business Solutions CyberEdge από την AIG ηλεκτρονικοί και Οι ηλεκτρονικοί και διαδικτυακοί κίνδυνοι αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

EU Kids Online II: Ευρήματα. Δρ. Λίζα Τσαλίκη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

EU Kids Online II: Ευρήματα. Δρ. Λίζα Τσαλίκη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών EU Kids Online II: Ευρήματα Δρ. Λίζα Τσαλίκη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Το πρόγραμμα EU Kids Online II Το θεματικό δίκτυο EU Kids Online II: Enhancing Knowledge Regarding European Children

Διαβάστε περισσότερα

3953 Ν. 48(ΠΙ)/2004. Οργανωμένου Εγκλήματος, της Τρομοκρατίας, της Εμπορίας Προσώπων και της

3953 Ν. 48(ΠΙ)/2004. Οργανωμένου Εγκλήματος, της Τρομοκρατίας, της Εμπορίας Προσώπων και της E.E. Παρ. Ι(ΙΙΙ) Αρ. 3884,16.7.2004 3953 Ν. 48(ΠΙ)/2004 Ο περί της Συμφωνίας της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για Συνεργασία στην Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4207, 29/5/2009

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4207, 29/5/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ --------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 125(Ι) του 2007. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και δικτύων Εργασία για το μάθημα: Τεχνολογίες Εκπαίδευσης Αλαμπάνου Αγγελική Απιτιαγοπούλου Αγγελική Κολιός Ιωάννης Κουμής Μιχαήλ Μαραβέλης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διαπίστευση των εργασιών εργαστηρίου ανακριτικής

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διαπίστευση των εργασιών εργαστηρίου ανακριτικής ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2009 (OR. en) 11419/09 JAI 424 ENFOPOL 181 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διαπίστευση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58 Όλο και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν πλέον στο Internet! Οι πιο έμπειροι είναι υποψιασμένοι για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, όμως οι περισσότεροι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ιδέα!!το ηλεκτρονικό έγκλημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Οι ανωτέρω Επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 και ώρα 13:00 μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr Θεμελιώδεις Αρχές (αναφορικά με τους μαθητές): Διαδίκτυο: Βασικά Σημεία Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 ANNUAL REPORT 2017

1 ANNUAL REPORT 2017 1 ANNUAL REPORT 2017 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ H SAFELINE ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...4 ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ INHOPE...5 2003-2018: 15 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ SAFELINE...9 ΤΙ «ΔΕΙΧΝΟΥΝ» ΤΑ ΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017...11

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2110(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2110(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 11.4.2016 2015/2110(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συνέχεια που

Διαβάστε περισσότερα

Symantec: Ανέτοιμες οι επιχειρήσεις ως προς το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων

Symantec: Ανέτοιμες οι επιχειρήσεις ως προς το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων Symantec: Ανέτοιμες οι επιχειρήσεις ως προς το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων Η έλλειψη κατανόησης των καταναλωτικών σχετικά με τις κανονιστικές ρυθμίσεις, σε συνάρτηση με το χαμηλό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Α. Στεφάνου Έλενα Α. Καπαρδή Δικηγόροι

Ηλίας Α. Στεφάνου Έλενα Α. Καπαρδή Δικηγόροι «Μια πρώτη εκτίµηση της απόφαση του ΔΕΕ στις υποθέσεις Τele2 Sverige AB (C-203/15) και Watson και άλλων (C698/15) για την επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ουσιαστικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Ίδρυση Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ιδρύθηκε σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2004 Το 2010 προσελήφθησαν 25 Αξιωματικοί Ειδικών

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Διαδίκτυο Διαδίκτυο Θετικά του Διαδικτύου Μη ενδεδειγμένη χρήση Χρήση χωρίς επιτήρηση από τους γονείς Χρήση για περισσότερη από 1,5 ώρα την ημέρα Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 1.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 0586/2005, του Ιωάννη Βουτινόπουλου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ AUTHORISED ECONOMIC OPERATORS AEO

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ AUTHORISED ECONOMIC OPERATORS AEO ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ AUTHORISED ECONOMIC OPERATORS AEO 1 Οικονομικός Φορέας Ορισμός: Πρόσωπο, εγκατεστημένο στην Κοινότητα, το οποίο στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ. Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: (Α) «Τρίτα Πρόσωπα» (Β) Τήρηση Αρχείου (Γ) Παρακολούθηση Λογαριασμών και Συναλλαγών (Δ) Εσωτερική Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η DPG DIGITAL MEDIA Α.Ε. λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητά σας και την ασφάλεια των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οι προβλέψεις της Symantec για την ασφάλεια το 2017

Οι προβλέψεις της Symantec για την ασφάλεια το 2017 Οι προβλέψεις της Symantec για την ασφάλεια το 2017 Κάθε χρόνο, ο χώρος της ψηφιακής ασφάλειας αντιμετωπίζει νέες μορφές απειλών, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξελίσσουν την προσέγγιση τους ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/2006(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/2006(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2018/2006(INI) 12.7.2018 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ Ανάκτηση χρημάτων και περιουσιακών

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Δ (προχωρημένο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Έγκλημα στο Διαδίκτυο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΟΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΟΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 25.06.2004 COM(2004) 444 τελικό Πρόταση ΚΟΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ όσον αφορά τις διαπραγµατεύσεις στο Συµβούλιο της Ευρώπης σχετικά µε τη σύµβαση του 1990

Διαβάστε περισσότερα

12892/15 ΠΧΚ/μκ 1 DGD1C

12892/15 ΠΧΚ/μκ 1 DGD1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 12892/15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 9 Οκτωβρίου 2015 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης Σένγκεν ( )

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης Σένγκεν ( ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.3.2013 COM(2013) 115 final ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης Σένγκεν (2004-2006) EL

Διαβάστε περισσότερα

A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century. ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη

A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century. ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη 2016-2017 Η εργασία αυτή έχει θέμα την ιδιότητα του πολίτη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr

Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr Αξιοποίηση του ιστοχώρου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» από την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο τους γονείς και τα παιδιά Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr Η Ασφάλεια στη χώρα του Διαδικτύου όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Διαγραφή (ΓΚΔΠ)

Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Διαγραφή (ΓΚΔΠ) Αίτηση Υποκείμενου Δεδομένων για Διαγραφή (ΓΚΔΠ) ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Το Άρθρο 17 του Κανονισμού 2016/679 Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΓΚΔΠ)

Διαβάστε περισσότερα

10139/17 ΜΑΠ/μκ 1 DG D 2B

10139/17 ΜΑΠ/μκ 1 DG D 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10139/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 8 Ιουνίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

«Ζούµε, επιτρέψτε µου την έκφραση, σε µια δύσκολη εποχή. Σε µια εποχή και σ ένα περιβάλλον ρευστό και πολύπλοκο.

«Ζούµε, επιτρέψτε µου την έκφραση, σε µια δύσκολη εποχή. Σε µια εποχή και σ ένα περιβάλλον ρευστό και πολύπλοκο. Χαιρετισµός Αρχηγού Ελληνικής Αστυνοµίας στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για την άµυνα και την ασφάλεια «EXPOSEC DEFENSEWORLD» (Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 / Λέσχη Αξιωµατικών Ενόπλων υνάµεων) «Ζούµε, επιτρέψτε µου την

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης Οι υπηρεσίες και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη δομούμενη Κοινωνία της Γνώσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

10003/16 ΔΑ/γπ 1 DG D 2B

10003/16 ΔΑ/γπ 1 DG D 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10003/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 9 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2017 L 155/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1018 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα