OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ. nikolai terziev

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ. nikolai terziev"

Transcript

1 OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ nikolai terziev

2 OΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ nikolai terziev

3 M ια φορά κι έναν καιρό, στα πολύ παλιά τα χρόνια, μεγάλη κακοτυχία έπεσε στο Βασίλειο της Σπίθας. Η μοναχοκόρη του Βασιλιά, η Ευγενία, αρρώστησε από μια άγνωστη ασθένεια και πέθανε. Κάποιοι λένε ότι ήταν από στεναχώρια, άλλοι ότι εισέπνευσε ακάθαρτο αέρα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έσβησε η σπίθα της και μαζί της έσβησε και η χαρά της ζωής για τον πατέρα της. Μαράζωσε, λοιπόν, ολόκληρο το Βασίλειο της Σπίθας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αρρώστια εξαπλώθηκε και άρχισαν να αρρωσταίνουν και οι υπήκοοι του Βασιλείου. Όσο περισσότερες σπίθες έσβηναν, τόσο πιο αδύναμη γινόταν η φωτιά. Μια τρομερή απειλή κρεμόταν πάνω από τα Βασίλεια των ανθρώπων Εκείνη την εποχή, ο μεγάλος κυρίαρχος της Αιγύπτου και ανώτατος ιερέας του Αμμούν ήταν ο Φαραώ Αμένωφις. Ήταν σοφός και δίκαιος, αλλά ήταν δύσκολο να αποφασίζει μόνος του για όλα τα ζητήματα στην αχανή του χώρα. Γι αυτό βασιζόταν και σε άλλους ιερείς να τον συμβουλεύουν στα πιο επείγοντα ζητήματα. Ζητούσε τη γνώμη τους και άκουγε τα λόγια τους με μεγάλη προσοχή. Ο Μεγάλος Νείλος ήταν γεμάτος, οι σιταποθήκες ήταν εφοδιασμένες με σιτάρι, τα κοπάδια μεγάλωναν συνεχώς, οι άνθρωποι πλούτιζαν και υπήρχε ειρήνη και ευημερία για εκατό χρόνια. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι ήταν δυστυχισμένοι, αλλά κανένας δεν ήξερε τον λόγο. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: NIKOLAI TERZIEV ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ALEXANDER MARINOV-SANCHO ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: YANA KAZAKOVA ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΕΚΔΟΤΗΣ: BSPB/ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ BSPB 2014

4 Με τη σοφία που διακρίνει έναν βασιλιά της παλιάς εποχής, ο Φαραώ παρατήρησε ότι η φωτιά που έκαιγε στις καρδιές τους είχε αλλάξει τελευταία. Έκαιγε ακόμα, αλλά δεν σκορπούσε χαρά, ζεστασιά ή θαλπωρή στο σπιτικό τους. «Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος της δυστυχίας μας», σκέφτηκε ο Φαραώ και αναρωτιόταν πώς θα μπορούσε να λύσει αυτόν τον γρίφο. Λένε ότι ενώ καθότανε στο παλάτι του και σκεφτότανε, ένα πανέμορφο άσπρο πουλί πέταξε από τον ουρανό και στάθηκε στο περβάζι του. Ήταν ο Ασπροπάρης, ο μόνος γύπας στον κόσμο που μεταναστεύει. Τον είχε στείλει η μητέρα-θεά Μουτ. Η Μουτ, σύζυγος του Άμμωνα, στα ιερογλυφικά αναπαριστάται ως γύπας ή με κεφαλή γύπα. Μα πόσο χάρηκε ο Φαραώ με αυτόν τον οιωνό! Ζήτησε αμέσως από τον Ασπροπάρη να ανακαλύψει από τι προερχόταν η δυστυχία των ανθρώπων και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον λαό του. Το πουλί δέχτηκε την αποστολή, υποκλίθηκε και πέταξε μακριά. Για έναν ολόκληρο χρόνο ο αγγελιοφόρος της Μουτ πετούσε πάνω από χώρες για χιλιάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα, από τις σαβάνες της Κεντρικής Αφρικής ως τη χώρα των Κελτών, από τη Μεσοποταμία και τις φυλές των αλόγων στην Ανατολή ως την Κίνα και πίσω. Παντού έβλεπε τη φωτιά να καίει στις εστίες των σπιτιών και στις καλύβες των βοσκών και στα παλάτια των βασιλιάδων, αλλά οι φλόγες της σκορπούσαν μόνο παγωνιά. Οι καρδιές των ανθρώπων ήταν πια άδειες και με το πέρασμα του χρόνου είχαν χάσει κάθε ελπίδα για χαρά και ευτυχία. Όπως ο Φαραώ, έτσι και οι τοπικοί άρχοντες και σοφοί ήταν προβληματισμένοι γι αυτόν τον λόγο. Το ταξίδι του Ασπροπάρη ήταν δύσκολο, αλλά δεν το έβαλε κάτω με την έρευνα που είχε αναλάβει.

5 Κάποια στιγμή, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τη Μεσόγειο, συνάντησε Την τρίτη μέρα, οι γκρίζοι λύκοι του δάσους τον λυπήθηκαν και σκότωσαν καταιγίδα. Ήταν τόσο ταλαιπωρημένος και μόλις που κατάφερε να επιβιώσει. ένα γέρικο άρρωστο ελάφι που μόλυνε και το υπόλοιπο κοπάδι ελαφιών. Ο Από τότε, στους γύπες δεν αρέσει να πετάνε πάνω από μεγάλες εκτάσεις νερού Ασπροπάρης μοιράστηκε μαζί τους το ελάφι για μερικές μέρες έως ότου και προσπαθούν να διασχίσουν τις θάλασσες από μέρη όπου οι ακτές είναι φαγώθηκε όλο. Έτσι, προστάτεψαν και το δάσος γιατί η αρρώστια δεν κοντά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουν πιο μακριά για να εξαπλώθηκε. Από τότε οι λύκοι και οι γύπες έχουν κοινή μοίρα και σε ορισμένα φτάσουν στη στεριά. μέρη του κόσμου ακόμα ζούνε μαζί. Κάποια άλλη στιγμή, ο Ασπροπάρης ήταν τόσο κουρασμένος και πεινασμένος που χρειάστηκε να ξεκουραστεί δυο ολόκληρες μέρες σε ένα ξερό δέντρο.

6 Οι μέρες έγιναν νύχτες και οι νύχτες μέρες. Οι εποχές άλλαζαν και τα χρόνια περνούσαν. Ο αγγελιοφόρος μεγάλωσε και κουράστηκε. Αποφάσισε πως ήταν πια καιρός να γυρίσει πίσω στον Φαραώ και να του ομολογήσει ότι δεν βρήκε κανέναν να του φανερώσει τον λόγο για τη δυστυχία της ανθρωπότητας. Στον δρόμο της επιστροφής έπρεπε να πετάξει πάνω από το οροπέδιο ενός παγωμένου βουνού, που ήταν τόσο ψηλό που μόνο οι Χρυσαετοί και οι χήνες τολμούσαν να πετάξουν από πάνω του. Εκεί ο Ασπροπάρης συνάντησε έναν γέρο μοναχό. Ο γέροντας ήταν τυλιγμένος σε χοντρό μανδύα και δεν είχε ούτε ένα δόντι στο στόμα του. Όταν είδε το άσπρο πουλί, έκατσε καταγής, έβγαλε μια χούφτα σπόρους από την τσέπη του και τους μοιράστηκε με τον νέο του φίλο. Όλοι ξέρουμε ότι οι γύπες δεν τρέφονται με σπόρους, αλλά ο φίλος μας ήταν ευγνώμων για την ευγενική πράξη του μοναχού. Ο Ασπροπάρης του διηγήθηκε την ιστορία του με βαριά καρδιά και παραδέχτηκε ότι απέτυχε στην αποστολή του. Ο μοναχός άκουγε βυθισμένος στις σκέψεις του. «Έφυγες από την Αίγυπτο πριν από πολύ καιρό», είπε τελικά ο γέροντας, «και επιβίωσες από αμέτρητες δοκιμασίες. Επισκέφθηκες πολλές χώρες, μακρινές και κοντινές και συνάντησες πλούσιους και φτωχούς, σοφούς και ανόητους, ζώα και πουλιά, αλλά ποτέ δεν ξεστράτισες από την αναζήτησή σου. Φίλε μου, έχεις αγνή καρδιά και έχεις αποκτήσει πολλή εμπειρία και σοφία, τόσο όσο κανένας άνθρωπος στον κόσμο. Σταμάτα να ρωτάς τους ανθρώπους. Πήγαινε πίσω στον Φαραώ σου, γιατί η απάντηση στην ερώτηση σου βρίσκεται μέσα σου».

7 Ο Ασπροπάρης πέταξε πίσω στον Φαραώ. Και οι δύο είχαν πια στο πρόσωπό τους γραμμές που μαρτυρούσαν τα πολλά χρόνια που είχανε περάσει από τότε που είχανε πρωτοσυναντηθεί. Ο Μεγάλος Νείλος ήταν πιο θολός και πολλοί από τους αρχιερείς είχαν πεθάνει. Ο γέρικος Ασπροπάρης διηγήθηκε στον Φαραώ τις δοκιμασίες που πέρασε και αυτά που είδε στις χώρες που επισκέφθηκε. Του είπε ότι τώρα πια ήξερε γιατί η φωτιά στις εστίες έκαιγε χωρίς ζεστασιά και γιατί ήταν ολοένα και δυσκολότερο για τους ανθρώπους να βρουν ειρήνη και θαλπωρή. Το βασίλειο της Σπίθας στις καρδιές των ανθρώπων εξαφανιζόταν. «Είχα σχεδόν τελειώσει το ταξίδι μου όταν βρήκα την πραγματική αιτία της δυστυχίας των ανθρώπων», είπε το σοφό πουλί. «Είναι μια φοβερή αρρώστια που λέγεται απληστία. Σε κάνει να θέλεις πάντα περισσότερα από αυτά που έχεις. Αν είσαι κτηνοτρόφος, θέλεις περισσότερα κοπάδια. Αν είσαι ιερέας, θέλεις περισσότερη δύναμη. Αν είσαι Βασιλιάς, θέλεις να υποτάξεις όλα τα άλλα Βασίλεια υπό την κυριαρχία σου. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Η αρρώστια έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόλις προσβάλει κάποιον, εκείνος αρχίζει να διψά για περισσότερα από τα πάντα, από ό,τι πιάνει το μάτι του. Περισσότερο νερό, περισσότερη γη, περισσότερη ξυλεία, περισσότερους ανθρώπους να κατακτήσει Μέχρι που το μόνο που μένει στην ψυχή του είναι ακόρεστη επιθυμία και μοναξιά. Και τότε η σπίθα που φέρνει ειρήνη και θαλπωρή στις καρδιές των ανθρώπων πεθαίνει και μαζί της σβήνει και η χαρά της ζωής».

8 Ο Φαραώ λυπήθηκε. Κατάλαβε ότι και αυτός είχε προσβληθεί από αυτήν την φοβερή αρρώστια. Όταν φαντάστηκε τη σπίθα να σβήνει στις καρδιές των ανθρώπων, η λύπη του μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ. Γύρισε στο σοφό πουλί και του ζήτησε (ναι, του ζήτησε -και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Φαραώ ζήτησε κάτι- γιατί μέχρι τότε ήταν συνηθισμένος να δίνει μόνο εντολές) να σώσει τη φωτιά που κρατούσε την ανθρωπότητα ζωντανή και έφερνε ειρήνη και ζεστασιά. Τότε ο Ασπροπάρης άνοιξε την καρδιά του και έβαλε όλες τις σπίθες που ακόμα επιβίωναν μέσα της. Και ο Βασιλιάς του Βασιλείου της Σπίθας φυλάχτηκε στην καρδιά του. Από τότε το πουλί περιπλανιέται ασταμάτητα σε ολόκληρο τον κόσμο και δίνει στους ανθρώπους χαρά και θαλπωρή, γιατί στη ζεστή του καρδιά βρίσκεται πια το σπιτικό της οικογενειακής ευτυχίας. Ο αγγελιοφόρος της Μουτ άρχισε να ζει κοντά στους ανθρώπους για να μπορεί να τους βοηθάει και να τους θυμίζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Και μια μέρα, όταν όλοι γιατρευτούμε και βάλουμε ένα τέλος στην απληστία μας θα ανοίξει πάλι την καρδιά του και θα μας δώσει πίσω τις σπίθες που μας κάνουν χαρούμενους. Και αν εξαφανιστεί, όπως πολλά από τα άγρια αδέρφια του, θα χάσουμε και την ευτυχία μας. Για πάντα. Αλλά δεν το ξέρουμε στα σίγουρα. Είναι αυτό που μάθαμε από στόμα σε στόμα

9 «Ο Ασπροπάρης και το Βασίλειο της Σπίθας» Συγγραφέας: Nikolai Terziev Απόδοση στα ελληνικά: Χαρίκλεια Σαμαρά Επιμέλεια: Alexander Marinov-Sancho Εικονογράφηση και γραφιστική επιμέλεια: Yana Kazakova Εκδότης: Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (BSPB) Η έκδοση έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Η επιστροφή του Ασπροπάρη» με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ Ήταν κάποτε σε μια μακρινή χώρα ένας πολύ πλούσιος βασιλιάς. Είχε τόση μεγάλη περιουσία που θα μπορούσαν να ζήσουν πολλές γενιές πλουσιοπάροχα. Ο βασιλιάς

Διαβάστε περισσότερα

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν.

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν. Μ ια φορά, ήμουν τότε έξι χρονών, σ' ένα βιβλίο για τα παρθένα δάση που λεγόταν «Αληθινές Ιστορίες», είδα μια υπέροχη εικόνα. Έδειχνε ένα βόα να καταπίνει ένα αγρίμι. Αντιγράφω εδώ το σχέδιο. Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ PAULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ ΡΑULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996 Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Ο ALQUIMISTA Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ Ο Ασπροπάρης στα Βαλκάνια και στη μεταναστευτική του διαδρομή

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ Ο Ασπροπάρης στα Βαλκάνια και στη μεταναστευτική του διαδρομή ΣΕΛ. 1 ΣΕΛ. 2. ΣΕΛ. 3. ΣΕΛ. 4. ΣΕΛ. 5. ΣΕΛ. 6. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΔΩΝ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2012

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2012 ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ URANIA ISBN: 2-7481-8834-9 urania1953@yahoo.gr 1 Παρουσίαση της συγγραφέως Γεννήθηκα σε ένα συµπαθητικό χωριουδάκι κοντά στο Σεντ- Ετιέν, για την ακρίβεια στο Πονσεν, στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Σωκράτης Μαντζουράνης

Σωκράτης Μαντζουράνης Σωκράτης Μαντζουράνης Τούτο το παραμύθι δεν είναι παρά μια ευχή και μια ελπίδα. Μια ευχή του παππού, μιας γενιάς που φεύγει, στο εγγόνι του, σε μια γενιά που τώρα έρχεται στη ζωή, να παλέψει να φτιάξει

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Ο Eμμανουήλ / ΣΕΛ. 2 / Και επί γης ειρήνη / ΣΕΛ. 4 / Ο άγγελος Γαβριήλ / ΣΕΛ. 8 / Οι Μάγοι που προσκύνησαν τον Ιησού / ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Ο Eμμανουήλ / ΣΕΛ. 2 / Και επί γης ειρήνη / ΣΕΛ. 4 / Ο άγγελος Γαβριήλ / ΣΕΛ. 8 / Οι Μάγοι που προσκύνησαν τον Ιησού / ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 13 / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ISSN 1450-2240 Ο Eμμανουήλ / ΣΕΛ. 2 / Και επί γης ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή

Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή Μια χήνα τόση δα μια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή Όλα τα πλάσματα που ζουν στον μακρινό Βορρά μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

Στα Σούσα. Άνοιξη του 324 π.χ.

Στα Σούσα. Άνοιξη του 324 π.χ. Στα Σούσα. Άνοιξη του 324 π.χ. Οι Έλληνες κυρίαρχοι όλου του τότε γνωστού κόσμου. Στη μεγάλη αίθουσα των ανακτόρων. Η Σισύγαμβις έχει τον πρώτο λόγο για τον γάμο Ελλήνων πολέμαρχων με πριγκιποπούλες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ABBI GLINES Στα ουράνια Μετάφραση Νίκη Προδρομίδου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: NEVER TOO FAR Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλέκτρα Ρεµούνδου. Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ντουσάκης. Εκδόσεις Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων

Ηλέκτρα Ρεµούνδου. Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ντουσάκης. Εκδόσεις Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων Ηλέκτρα Ρεµούνδου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ντουσάκης Εκδόσεις Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων Τίτλος βιβλίου: Το ταξίδι ενός κόκκου άμμου στις αμμοθίνες με τους κέδρους Συγγραφέας: Ηλέκτρα Ρεμούνδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE BURIED GIANT Από τις Εκδόσεις Faber & Faber, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο θαμμένος γίγαντας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Kazuo Ishiguro ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αργυρώ Μαντόγλου

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός που τον έλεγαν Βασίλη. Ζούσε σε μια μικρή φάρμα με τη γυναίκα του και την κόρη του. Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Συγγραφέας...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι πρώτες μέρες στο σπίτι...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το τέλος των παιδικών μου χρόνων...39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Έκδοση 18η «Ει θεολόγος ει, προσεύξη αληθώς και ει αληθώς προσεύχη θεολόγος ει». Όσιος Νείλος. ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Το

Διαβάστε περισσότερα

Στο θείο Λέλο, που οι ιστορίες του κράτησαν με τόση αγάπη μέχρι το τέλος και μετά από αυτό. Υπόθεση του Μυθιστορήματος:

Στο θείο Λέλο, που οι ιστορίες του κράτησαν με τόση αγάπη μέχρι το τέλος και μετά από αυτό. Υπόθεση του Μυθιστορήματος: Στο θείο Λέλο, που οι ιστορίες του κράτησαν με τόση αγάπη μέχρι το τέλος και μετά από αυτό. Υπόθεση του Μυθιστορήματος: Με αφορμή το μνημόσυνο τού ανθρωπολόγου και εξερευνητή παππού του και μετά από μακρόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1]

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1] λογοποιός ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Τεύχος Πρώτο, 2015 [1] [2] Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Ποίηση είναι η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

«Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» Ο Δαίδαλος βαρέθηκε να είναι στην Κρήτη ο μόνος δρόμος διαφυγής ήταν η θάλασσα τότε σκέφτηκε έναν άλλον τρόπο διαφυγής και του ήρθε μια ιδέα να μαζέψει φτερά πουλιών, να τα κολλήσει με κερί και να βάλει

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα