ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΥ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΥ (1846-1860)"

Transcript

1

2 π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΥ ( ) Ο Ιάκωβος Παγκώστας γεννήθηκε στην Πάτμο το Σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή με δασκάλους τον Κύριλλο Σγουρομαλλινό και τον Παΐσιο Μαζαράκη. Σε ηλικία 17 ετών και ενώ ήταν ακόμη μαθητής εκάρη μοναχός στη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μετά μια τριετία, χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας, εφημέριος της μονής και αργότερα στο ναό του Αγίου Βασιλείου, που υπήρχε και υπάρχει στο σπίτι του 1. Το 1832, ο Ιάκωβος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου έτυχε της προστασίας και της εύνοιας του τότε οικουμενικού πατριάρχου Κωνσταντίου του Α ( ), του από Σιναίου, από τον οποίο τοποθετήθηκε εφημέριος και δάσκαλος στο Φανάρι. Μετά από μια δεκαετία, το 1842, επί πατριάρχου Γερμανού του Δ ( , ) χειροτονήθηκε μητροπολίτης Κασσανδρείας και εργάσθηκε με ζήλο για τους φυγάδες που επέστρεψαν στη Χαλκιδική μετά την Ελληνική Επανάσταση. Επί της πρώτης πατριαρχίας του Άνθιμου ΣΤ ( , ) και μετά, το 1846, προβιβάσθηκε ο Ιάκωβος στη Μητρόπολη Σερρών, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1860, χρονιά κατά την οποία μετατέθηκε στη Μητρόπολη Κυζίκου, επί Ιωακείμ Β ( , ). Δεν πρόφτασε όμως να αναλάβει και εκλέχθηκε, μετά εννέα μήνες στην Κωνσταντινούπολη, πατριάρχης Αλεξανδρείας, αντί του παραιτηθέντος Καλλινίκου ( ), την 25 ην Μαΐου του Από την Κωνσταντινούπολη ο Ιάκωβος απέστειλε ειρηνικές επιστολές σε διάφορες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες προκειμένου η παρουσία του στο θρόνο της Αλεξάνδρειας να μη φέρει ταραχές. Έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στην Αλεξάνδρεια, όπου συνάντησε πολλές δυσκολίες από τις εξεγέρσεις των ελληνικών κοινοτήτων που υποκινούσε ο αρχιμανδρίτης Ευγένιος Ξηροποταμηνός. Το 1862, έδωσε τέρμα στο πολύκροτο σιναϊτικό ζήτημα και προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να εμποδίσει τις αποφάσεις του ηγεμόνα Κούζα για κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Συμμετείχε στην Κωνσταντινούπολη στις συσκέψεις για το Βουλγαρικό Σχίσμα 1. M. Μαλανδράκη, Η Πατμιάς Σχολή, 1911, σ. 55. Χρ. Παπαδόπουλου, Ιστορία της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, Αθήναι 1935, σ. 836 και Θ.Η.Ε., στ. 645, Ό.π.

3 332 π. Δημήτριος Στρατής που απασχολούσε την εποχή εκείνη την Μεγάλη Εκκλησία. Πέθανε αιφνιδίως στην πατρίδα του Πάτμο, στις 30 Δεκεμβρίου Για την παρουσία του Ιακώβου στη μητρόπολη Σερρών έχουμε την επιγραμματική βιβλιογραφική αναφορά ότι «διέπρεψε» 4, διοικώντας την για δεκατέσσερα χρόνια από του 1846 μέχρι το Επί της αρχιερατείας του στις 7 Μαΐου του 1854, έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του πρώτου μετά την άλωση Πατριάρχη Γενναδίου, όπως αναγράφεται επί του τάφου του που βρίσκεται στο καθολικό της μονής του Προδρόμου Σερρών. Ως μητροπολίτης Σερρών, αλληλογραφούσε με Βατοπαιδινούς μοναχούς όπως προκύπτει από έρευνα στο πλούσιο αρχείο της μονής, όπου εντοπίσαμε είκοσι αυτόγραφες επιστολές του στις οποίες υπογράφει ως ο Σερρών Ιάκωβος 5. Δυστυχώς το ευάριθμο αυτό σώμα των επιστολών δεν είναι κατ αναλογίαν πλούσιο σε μαρτυρίες, για τον ιστορικό χωροχρόνο που συμπίπτει με την ποιμαντορία του Ιακώβου στις Σέρρες ( ). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για επιστολές στις οποίες καταγράφονται οι διαπροσωπικές σχέσεις φιλίας, σεβασμού και αλληλοεξυπηρετήσεως του Ιακώβου με τους Βατοπαιδινούς. Μόλις φτάνει στις Σέρρες ο Ιάκωβος ειδοποιεί τους Βατοπαιδινούς για τον «προβιβασμό» του σε μεγαλύτερη μητρόπολη απ αυτή της Κασσανδρείας, γράφοντάς τους στις 8 Σεπτεμβρίου του 1846, ότι ήδη τους είχε αποστείλει γράμμα του από την Κωνσταντινούπολη για τη μετάθεσή του. Σημειώνει ότι επιθυμούσε να διατηρήσουν «την παλαιάν σωζόμενην μετ ειλικρινείας φιλίαν», παρακαλώντας τους να του γράφουν «συνεχώς τα κατ αυτήν, με την πεποίθησιν ότι και από μέρους (του) διατηρούσε τα αυτά αισθήματα» 6. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, δύο μήνες μετά την εγκατάσταση του Ιακώβου στις Σέρρες, ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Βατοπαιδινός, επιστάτης της ιεράς κοινότητος του Αγίου Όρους σπεύδει να εκφράσει τα «ειλικρινή και ένθερμα» αισθήματά του για την προαγωγή του «θεοπρόβλητου» και «θεοσυντήρητου» μητροπολίτη Σερρών 7. Ο Ιάκωβος φαίνεται να είχε πάρει δάνειο από την εύπορη μονή Βατοπαιδίου, το οποίο έσπευσε να ξεπληρώσει τη χρονιά της εγκατάστασής του στις Σέρρες (επιστολή 25 ης Ιουλίου 1846), δυσκολευόμενος να «αποτίς(ει) το δάνειον τούτο εις φλωρία Ολλανδικάς». Αναφέρει ότι ήταν δύσκολο να 3. Ό.π. 4. Ό.π. 5. Βλ. Αρχείο Μονής Βατοπαιδίου (στο εξής Α.Μ.Β.), Κώδικες Αρχιερατικής Αλληλογραφίας (στο εξής Κ.Α.Α.) 3, φφ. 111ν, 195ν, 208ν-265ν, 195ν, Κ.Α.Α. 128, φ Πρόκειται για αυτόγραφες επιστολές του Σερρών Ιακώβου συσταχωμένες ως φύλλα σε κώδικες με την ως άνω αρίθμηση. 6. Α.Μ.Β., Κ.Α.Α Φ. 181ν. 7. Ό.π., φ. 181ν.

4 Ανέκδοτες επιστολές του Σερρών Ιακώβου ( ) 333 βρεθούν αυτά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Ζητούσε από το Βατοπαίδι και νέο δάνειο σε οθωμανικά νομίσματα, τα οποία θα επέστρεφε «αντί των Ολλανδικών, μετζιτέδες χρυσούς, δηλ(αδή) νέα οθωμανικά νομίσματα, τα λεγόμενα άλλως λίρας οθωμανικάς» 8. Στην εν λόγω επιστολή του ο Σερρών Ιάκωβος δεν κάνει λόγο για τη χρήση του δανείου, αν επρόκειτο για προσωπική του χρήση, προκειμένου να αποπληρώσει τα εμβωτίκια στο Πατριαρχείο και τους φόρους στην Πύλη, όπως συνηθιζόταν με την ανάληψη καθηκόντων μητροπολίτη σε νέα επαρχία, ή για ανάγκες της μητροπόλεως Σερρών. Την 1 η Σεπτεμβρίου 1854, σημειώνει ότι παρέδινε στους Βατοπαιδινούς «γρόσια 690 ¾ από το δίσκο της Βροντούς» 9, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση για την σύναξη των εμβωτικίων της επαρχίας του προς αποπληρωμή των δικών του στο Πατριαρχείο, μέρος του οποίου δινόταν εφάπαξ με την εκλογή, και για το οποίο προφανώς χρειάσθηκε το δάνειο. Ο Ιάκωβος παρέδωσε τα χρήματα στο γιατρό Σπυρίδωνα, ο οποίος φαίνεται να μεσολαβούσε μεταξύ αυτού και των Βατοπαιδινών, καθώς προερχόμενος από τις Σέρρες είχε προσληφθεί ως γιατρός της μονής, υπηρετώντας στο Βατοπαίδι. Για τον γιατρό αυτό φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η μονή, και ο Σερρών Ιάκωβος να τον θεωρεί ικανό και οικείο, ονομάζοντας τον με το υποκοριστικό «σπυράκη». Στα 1857 (επιστ. 24 Απριλίου 1857), ο μητροπολίτης μεσολαβούσε να επιστρέψει ο Σερραίος γιατρός στο Βατοπαίδι, μετά από κάποιο διάστημα απουσίας του και δυσαρέσκειας των μοναχών από άλλους γιατρούς, που στο μεταξύ είχαν προσλάβει. Ο γιατρός δεχόταν την πρόταση και τις προτροπές του Ιακώβου, απαιτώντας «να δίδωνται δέκα χιλιάδες γρόσια ετήσιος μισθός» γιατί καθώς αναφέρει ο Ιάκωβος κατά την εποχή εκείνη «και τα τρόφιμα, και τα πάντα ενί λόγω υπερετιμήθησαν». Ο Σερρών διαβεβαίωνε τους Βατοπαιδινούς ότι ο ίδιος «ανακαλέσας εις την μνήμην (του) πάντας τους εν τη ταπεινή πόλει (τους) επαγγελομένους την ιατρικήν ουδένα εύρον καταλληλότερον του σπυράκη» 10. Πάντως ο Ιάκωβος πρέπει να έτρεφε αισθήματα εκτίμησης και συμπάθειας προς τους γιατρούς, αφού και κατά το τελευταίο έτος της παραμονής του στις Σέρρες έσπευδε να συστήσει στους Βατοπαιδινούς τον γιατρό Γεώργιο Παρλαπά, γράφοντας τους στις 3 Ιουνίου Έγραφε για αυτόν ότι καταγόταν από την Ήπειρο και ήταν επιστήμων, λόγιος, καλής συμπεριφοράς και είχε έλξει την αγάπη των Σερραίων. «Αλλ η σμικρότης της κοινωνίας (των Σερρών) και ο αριθμός των αυτοχθόνων ιατρών, ηνάγκασαν αυτόν ν αναχωρήση» και με προτροπή του 8. Ό.π., Κ.Α.Α. 3, φ. 195ν. 9. Ό.π., Κ.Α.Α. 12, φ. 144ν. 10. Ό.π., Κ.Α.Α. 3, φ. 181ν.

5 334 π. Δημήτριος Στρατής μητροπολίτη Σερρών να μεταβεί στο Βατοπαίδι προκειμένου να τον κρατήσουν ως γιατρό της μονής, μια και ήταν «άξιο(ς) συστάσεως, και διά την παιδείαν του και διά το χριστιανικόν ήθος» 11. Τελικά, ο γιατρός Παρλαπάς προσλήφθηκε από τους Βατοπαιδινούς, οι οποίοι ευχαριστήθηκαν από τις υπηρεσίες, προς χαροποίηση του Ιακώβου καθώς φαίνεται από την τελευταία του επιστολή (15 Ιουλίου 1860) 12. Επιστολές του Ιακώβου κατά τα έτη αναφέρονται στο θέμα της αποπληρωμής των δανείων του στην εύπορη μονή Βατοπαιδίου. Μέσα από τις αράδες των επιστολών του εξυφαίνεται το πλαίσιο των κοινωνικοοικονομικών και υλικοπνευματικών σχέσεων μεταξύ της επαρχίας, της πόλης των Σερρών και της αγιορείτικης μονής του Βατοπαιδίου. Ο Ιάκωβος, ευχαριστεί για προϊόντα (λάδι και εληές) που του στέλνουν οι μοναχοί. Τους αποστέλει με συστατικά γράμματά του, διαφόρων επιτεδευμάτων ανθρώπους από την περιοχή των Σερρών, ιδίως από τη Ζίχνη, που επιθυμούν να βρουν εργασία και είναι απαραίτητοι για τη μονή. Οι συστάσεις του είναι εύστοχες και γίνονται δεκτές με ευαρέσκεια από τους Βατοπαιδινούς. Στις 3 Ιουνίου του 1855, έγραφε ότι ενώ βρισκόταν «εν τινι χωρίω της επαρχίας μελενίκου, σεγγέλι λεγόμενον, προς χρήσιν των θερμών υδάτων χάριν της πασχούσης υγείας του» έμαθε για την επάρατη νόσο της χολέρας, που είχε ενσκήψει και στη Θεσσαλονίκη είχε προσβάλει «πλέον των εξήκοντα και ενενήκοντα θυμάτων». Το λυπηρό αυτό άκουσμα, όταν έφθασε στην επαρχία του, τόσο θορύβησε τους χριστιανούς, που παρακάλεσαν τον μητροπολίτη τους να μεσολαβήσει για τη μετάβαση της αγίας ζώνης της Θεοτόκου από το Βατοπαίδι στις Σέρρες. Για το λόγο αυτό ο Ιάκωβος παρακαλούσε τους μοναχούς: «Ευδοκήσατε αποστείλετε την χαριτόβρυτον τιμίαν ζώνην προς αγιασμόν της ταπεινής επαρχίας μου, και ψυχής και σώμασι απολύτρωσιν» 13. Η αγία ζώνη πράγματι μετέβη στην επαρχία των Σερρών με τη συνοδεία των αγαπητών στον Ιάκωβο Βατοπαιδινών και επί τη ευκαιρία έγινε μέρος της αποπληρωμής των δανείων προς αυτούς, καθώς το αναφέρει σε επιστολή του. Παρατηρούμε λοιπόν ότι, όπως σ όλη την ευρύτερη περιοχή της καθ ημάς Ανατολής, έτσι και στην τοπική κοινωνία των Σερρών και της γύρω περιοχής τους, συμπλέκονται αρμονικά και χωρίς καμία τάση μανιχαϊστικού διαχωρισμού, τα υλικά και τα πνευματικά και διακινούνται ασυγχύτως οι γύρω απ αυτά δοσοληψίες: αγία ζώνη, αίτημα αγιασμού για την αποσώβηση της ασθένειας, δωρεές των πιστών σε χρήματα και προϊόντα 11. Ό.π., φ. 262ν. 12. Ό.π., φ. 265ν. 13. Ό.π., φ. 218ν.

6 Ανέκδοτες επιστολές του Σερρών Ιακώβου ( ) 335 και απόσβεση του χρέους. Αδήρητες ανάγκες της αναποσπάστως δυφυούς ανθρώπινης οντότητας, που η οργάνωση των κοινοτήτων επί Τουρκοκρατίας, έχοντας αφομοιώσει όλη την προγενέστερη παράδοση των θεσμών και του πνεύματος της Ρωμιοσύνης, φαίνεται να υπηρετεί με συνέπεια και ευρυθμία στην εκκλησιαστική επαρχία των Σερρών κατά την περίοδο της ποιμαντορίας του Ιακώβου Παγκώστα. Επιπλέον ο Ιάκωβος αναφαίνεται φίλος της παιδείας, των γραμμάτων και αυτών που τα υπηρετούν, αφού χαρακτηρίζει πεφιλημένουςτον Σχολάρχη των Σερρών Ιωάννη Πανταζίδη και τον συνάδελφό του Νικόλαο Κουμενίδη 14. Μαθαίνουμε έτσι τα ονόματα δύο εκπαιδευτικών, που στα 1859, δίδασκαν στο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Σερρών, μοναδικό για το πνευματικό έργο και την εξέλιξη των αποφοίτων του σ όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, για αρκετές δεκαετίες, μέχρι τις αρχές του 20 ου αιώνα, που έμεινε γνωστό ως Γυμνάσιο Μαρούλη. 14. Ό.π., φ. 250.

7 ABSTRACT DIMITRIOS STRATIS UNPUBLISHED LETTERS FROM IAKOVOS OF SERRES ( ) We have located in the archive of Vatopedi Monastery a corpus of 20 letters from Iakovos Patmios from Kassandria, Metropolitan of Serres ( ), then of Kyzikos, and eventually Patriarch of Alexandria. A study of the letters has brought to light new historical data about the history of the institutions of the Serres area and revealed the dynamics of the local community s material and spiritual relationship with Mount Athos and other areas in the mid-19th century. A commentary on the letters is followed by their texts.

8

Ο ΕΚ ΣΚΟΤΙΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (1800-1889)

Ο ΕΚ ΣΚΟΤΙΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (1800-1889) Ο ΕΚ ΣΚΟΤΙΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (1800-1889) Ο Καλλίνικος, του οποίου το κατά κόσμον όνομα ήταν Κωνσταντίνος, γεννήθηκε το 1800 στη Σκοτίνα Πιερίας* 1. Νέος σε ηλικία, εκάρη μοναχός

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νομού Σερρών κατά την Τουρκοκρατία ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Ιστορία του νομού Σερρών κατά την Τουρκοκρατία ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ Ιστορία του νομού Σερρών κατά την Τουρκοκρατία 411 ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 1. Τουρκοκρατία στις Σέρρες 1.1. Πολιορκία των Σερρών από τους Τούρκους Όσο πολιορκείτο η

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαταθήκες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού σε επιστολές του Ιωάννου Καποδίστρια προς εκκλησιαστικά πρόσωπα της εποχής του

Παρακαταθήκες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού σε επιστολές του Ιωάννου Καποδίστρια προς εκκλησιαστικά πρόσωπα της εποχής του Παρακαταθήκες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού σε επιστολές του Ιωάννου Καποδίστρια προς εκκλησιαστικά πρόσωπα της εποχής του ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΟΥ, Επικ. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής, Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ και εμείς

Ο Άγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ και εμείς Ο Άγιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ και εμείς Όλοι πλέον γνωρίζουν πως ο Angelo Giuseppe Roncalli (1881-1963), ο γνωστός πάπας ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ (πάπας: 1958-1963), που υπήρξε Αποστολικός Δελεγάτος 1 στη Βουλγαρία, την Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΠΗΓΕΣ

ΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΠΗΓΕΣ Νικόλαος Δ. Σιώκης ΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΠΗΓΕΣ Διδάκτορας Ιστορίας του Ελληνισμού, Θεολογική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

Η «Συνάντηση με την Ιστορία στους δρόμους της Σιάτιστας» ξεκίνησε ως ιδέα, όταν πριν χρόνια διάβασα τα «ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ, Η σημασία των ονομάτων των οδών

Η «Συνάντηση με την Ιστορία στους δρόμους της Σιάτιστας» ξεκίνησε ως ιδέα, όταν πριν χρόνια διάβασα τα «ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ, Η σημασία των ονομάτων των οδών Η «Συνάντηση με την Ιστορία στους δρόμους της Σιάτιστας» ξεκίνησε ως ιδέα, όταν πριν χρόνια διάβασα τα «ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ, Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας», ένα βιβλίο των Μάρως Βουγιούκα και Βασίλη

Διαβάστε περισσότερα

Μακάριοι ενάρετοι Γέροντες

Μακάριοι ενάρετοι Γέροντες w w w. p e m t o u s i a. g r 15 Ιανουαρίου 2012 Μακάριοι ενάρετοι Γέροντες 2 Τεύχος Ο άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης της Μονής Οσίου Δαυΐδ στην Εύβοια (1920-1991) Αρχιμ. Κύριλλος, Καθηγούμενος Οσίου Δαυΐδ Γέροντος

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Α (17ος-18ος αί.) Τα περισσότερα από τα έργα τέχνης πού φυλάσσονται σήμερα στην αγιορείτικη Σκήτη Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων 1

Μέρος Α (17ος-18ος αί.) Τα περισσότερα από τα έργα τέχνης πού φυλάσσονται σήμερα στην αγιορείτικη Σκήτη Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων 1 65 ΤΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ Μέρος Α (17ος-18ος αί.) Τα περισσότερα από τα έργα τέχνης πού φυλάσσονται σήμερα στην αγιορείτικη Σκήτη Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων 1 και

Διαβάστε περισσότερα

Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους

Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους Γ Γυμνασίου Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους Σχολικό έτος 2013-14 1. ΑΓΓΕΛΑΚΗ Εμ. Η6-Η7- Ζ7 Ο Εμμανουήλ Αγγελάκης γεννήθηκε, το 1856 στο χωριό Αρμένι της Σητείας. Πιθανόν γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 110 Από την επίσκεψη του Πατριάρχη Θεοδώρου Β' στα Σπάτα Αττικής. H A IA KE H PO TATI TOY Y O OY MA IEY YN EI APAPTHMATøN TOY.X.O. ñ XA KI A: ï fi BÔ ÈÎÏ ÚË 23, T.K. 34100

Διαβάστε περισσότερα

Εν Σιατίστη: Συνάντηση με την Ιστορία μέσα από εκδόσεις βιβλίων του 18 ου και 19 ου αιώνα.

Εν Σιατίστη: Συνάντηση με την Ιστορία μέσα από εκδόσεις βιβλίων του 18 ου και 19 ου αιώνα. Εν Σιατίστη: Συνάντηση με την Ιστορία μέσα από εκδόσεις βιβλίων του 18 ου και 19 ου αιώνα. Φέτος ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης μας Siera FM και ο δικτυακός τόπος http://www.siatistanews.gr στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

17-6-2013. Έκτακτο Παράρτημα

17-6-2013. Έκτακτο Παράρτημα Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 8-έκτακτο 17-6-2013 Έκτακτο Παράρτημα Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας παρουσιάζουμε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας. Τα Πειραματικά Νέα επιθυμούν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 395 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ Πέτρος Κ. Σαμσάρης Φιλόλογος-Ιστορικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι Σέρρες, «πόλη των σοφών»,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ μία εικόνα ένθρονης Παναγίας,

ΟΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ μία εικόνα ένθρονης Παναγίας, ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ ΑΙΩΝΑ Ὁ καραβοκύρης κι ἐπιχειρηματίας Διάκος τῆς Κρητικῆς ΟΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ μία εικόνα ένθρονης Παναγίας, που πρέπει να έχει ζωγραφιστεί στην Πάτμο και φέρει χρονολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΤρΙμΗΝΙΑΙΑ ΕφΗμΕρΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφρΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΤρΙμΗΝΙΑΙΑ ΕφΗμΕρΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφρΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ DYTIKH FRAGKISTA 94_Layout 1 21/07/2011 7:17 ΠΜ Page 1 Κωδικός 4594 ΙΛΙΟΥ 90 Γραφεία: Κολωνού & Λεωνίδου 20 104 36 Αθήνα Τηλ.: 210 5242 995 ΤρΙμΗΝΙΑΙΑ ΕφΗμΕρΙΔΑ ΤΟυ ΣυΛΛΟΓΟυ ΔυΤΙΚΟφρΑΓΚΙΣΤΙΑΝΩΝ ΔΙΕυθυΝΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έντυπο είναι απόσπασμα από το βιβλίο: Μάρκου Ν. Ρούσσου - Μηλιδώνη ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ ΚΑΠΟΥΚΙΝΟΙ 400 χρόνια προσφορά στους Έλληνες 1585-1995

Το παρόν έντυπο είναι απόσπασμα από το βιβλίο: Μάρκου Ν. Ρούσσου - Μηλιδώνη ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ ΚΑΠΟΥΚΙΝΟΙ 400 χρόνια προσφορά στους Έλληνες 1585-1995 Το παρόν έντυπο είναι απόσπασμα από το βιβλίο: Μάρκου Ν. Ρούσσου - Μηλιδώνη ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ ΚΑΠΟΥΚΙΝΟΙ 400 χρόνια προσφορά στους Έλληνες 1585-1995 Εξώφυλλο: Η προ του 1821 μονή Καπουκίνων στην Αθήνα χαλκογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΝΗΣΟΥ. ΤΟΜΟΣ Δ Μέρος 2 ο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΝΗΣΟΥ. ΤΟΜΟΣ Δ Μέρος 2 ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΝΗΣΟΥ ΤΟΜΟΣ Δ Μέρος 2 ο ΝΕΑΠΟΛΙΣ 2013 > Εκδίδεται προνοία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (1887)*

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (1887)* AP. Π. ΣΤΕΡΓΕΛΛΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (1887)* Α. Ή ιστορική πλευρά των προσηλυτισμών. Περιγραφή καί περιεχόμενο του υπομνήματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ για την πρώιμη ιστορία της Σχολής Κοζάνης

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ για την πρώιμη ιστορία της Σχολής Κοζάνης ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (Άπο τον Γεώργιο Κονταρή ως τον Ευγένιο Βούλγαρη) ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ για την πρώιμη ιστορία της Σχολής Κοζάνης ήταν ως τώρα ή πολύτιμη διατριβή του λόγιου Κοζανίτη ιερέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ. Βραβείο στην Έλλη Σολομωνίδη

ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ. Βραβείο στην Έλλη Σολομωνίδη EΦHMEPIΔEΣ ΠΛHPΩMENO TEΛOΣ Tαχ. Γραφείο ΚΕΜΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Aριθμός Άδειας (X+7) EKΔOTΩN ΠEPIOΔIKA ENTYΠO KΛEIΣTO AP. AΔEIAΣ 1067/96 KΩΔIKOΣ 2966 ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ» ΕΤΟΣ 54ο - ΑΡΙΘ. ΦΥΛ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Αφιέρωμα στην 42η Κληρικολαϊκή στη Φιλαδέλφεια

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Αφιέρωμα στην 42η Κληρικολαϊκή στη Φιλαδέλφεια ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 Αφιέρωμα στην 42η Κληρικολαϊκή στη Φιλαδέλφεια Η παρούσα αφιερωματική έκδοση στην 42η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στηρίχθηκε μερικώς με χορηγίες από την «Ηγεσία

Διαβάστε περισσότερα

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας (Μέτερνιχ) l Της Χλόης Γαβριήλ Μαθήτριας Λυκείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Διαβάστε περισσότερα

Παπαρουσιώτικοι αντίλαλοι

Παπαρουσιώτικοι αντίλαλοι ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΚΩΔ. 8035 Παπαρουσιώτικοι αντίλαλοι Τρίμηνη έκδοση του Συλλόγου Παπαρουσιωτών Ευρυτανίας Γραφεία: Κυκλάδων 86 Πετρούπολη 13231 Αρ.φύλλου 17 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2010 Καλοκαιρινή εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ F.F. Bruce Καθηγητής Πανεπιστημίου ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Είναι άραγε αξιόπιστα; ΑΘΗΝΑ 2000 σελ. 1 από 72 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΚΔΟΣΗ σελ. 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ σελ. 4 1. ΕΧΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

ΜΕΡΟΣ Β ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΡΟΣ Β ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ 1. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Με την κύρωση της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΤΧΗ TOT ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΐ 827 TOT ΜΕΤΟΧΙΟΤ TOT ΠΑΝΑΓΙΟΤ ΤΑΦΟΤ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΤΠΟΛΗ

Η ΤΤΧΗ TOT ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΐ 827 TOT ΜΕΤΟΧΙΟΤ TOT ΠΑΝΑΓΙΟΤ ΤΑΦΟΤ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΤΠΟΛΗ ΠΑΡΑΣΧΟΛΗΜΑΤΑ 441 Η ΤΤΧΗ TOT ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΐ 827 TOT ΜΕΤΟΧΙΟΤ TOT ΠΑΝΑΓΙΟΤ ΤΑΦΟΤ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΤΠΟΛΗ Ι Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΣΤΑ ΤΕΑΗ του 19ου αιώνα περιέγραψε αναλυτικά ενα χειρόγραφο πού, με

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Απριλίου 2011 Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο παιδί που έγινε μεγάλος γιατρός και παράδειγμα για τους νεότερους

Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Απριλίου 2011 Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο παιδί που έγινε μεγάλος γιατρός και παράδειγμα για τους νεότερους ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Απριλίου 2011 Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο παιδί που έγινε μεγάλος γιατρός και παράδειγμα για τους νεότερους 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αγιο Ορος: Mία Πολιτεία αφιερωμένη στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Διαβάστε επίσης: Τα Πάθη του Χριστού: Η Μεγάλη Εβδομάδα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αγιο Ορος: Mία Πολιτεία αφιερωμένη στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Διαβάστε επίσης: Τα Πάθη του Χριστού: Η Μεγάλη Εβδομάδα ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 7 - Κυριακή 8 Απριλίου 2012 Διαβάστε επίσης: Τα Πάθη του Χριστού: Η Μεγάλη Εβδομάδα «Ολος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή μας βοηθάνε να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα»

Διαβάστε περισσότερα

To Φροντιστήριο Τραπεζούντας και η διείσδυση του ελλαδικού κράτους στον Πόντο κατά τις αρχές του 20 ου αιώνα.

To Φροντιστήριο Τραπεζούντας και η διείσδυση του ελλαδικού κράτους στον Πόντο κατά τις αρχές του 20 ου αιώνα. 1 Παυλίδη Υπ. Αντωνίου Σχολ. Συμβούλου, Δρα Κοινωνιολογίας To Φροντιστήριο Τραπεζούντας και η διείσδυση του ελλαδικού κράτους στον Πόντο κατά τις αρχές του 20 ου αιώνα. 1. Γενικά Οι διαθέσιμες πηγές και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Οι Χιώτες της Αμερικής και η Χίος. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Ιουλίου 2013. Πυργί, Χίος

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Οι Χιώτες της Αμερικής και η Χίος. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Ιουλίου 2013. Πυργί, Χίος ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 Οι Χιώτες της Αμερικής και η Χίος Πυργί, Χίος 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ρίζωσαν και μεγαλούργησαν βοηθώντας και τη γενέτειρα Το «Περιοδικό» αυτής

Διαβάστε περισσότερα