D. Quataert, The Ottoman Empire, , Καίµπριτζ 2000, σ. 117.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "D. Quataert, The Ottoman Empire, 1700-1922, Καίµπριτζ 2000, σ. 117."

Transcript

1 Η [Ακτοπλοΐα] επιβατική ατµοπλοΐα στο Αιγαίο και το στοίχηµα της οικογένειας Κουρτζή Το πρόβληµα των µεταφορών στο Αιγαίο Το Αρχείο της οικογένειας Κουρτζή αποτελεί πολύτιµη πηγή πληροφόρησης για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον εκσυγχρονισµό των συγκοινωνιών στο χώρο του Αιγαίου. Σε αµφότερες τις χώρες που νέµονταν κατά τη διάρκεια του 19 ου αι. τον γεωγραφικό χώρο των νησιών, την Ελλάδα και την Οθωµανική Αυτοκρατορία, είχε διαπιστωθεί η ανάγκη ταχείας συγκοινωνίας και διευκόλυνσης του εµπορίου µε τα νέα τεχνολογικά µέσα που έφερνε ο ατµός. Όµως η έλλειψη κεφαλαίων και το υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης των σιδηροδρόµων προέκρινε τη θαλάσσια συγκοινωνία ως τον πλέον προσφιλή χώρο, στον οποίο µπορούσαν να παρέµβουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηµατίες για την επίλυση της καθυστέρησης των µεταφορών. 1 Εξάλλου η δια θαλάσσης επικοινωνία µεταξύ των πολυάριθµων νησιών, αλλά και των νησιών µε τα παράλια της ηπειρωτικής χώρας και ιδίως µε τα εµπορικά λιµάνια, πραγµατοποιείτο, πριν από την έλευση των µεγάλων ατµοπλοϊκών γραµµών στα µέσα του 19 ου αι., από τους τοπικούς ιστιοφόρους στόλους των νησιών και είχε οδηγήσει στη δηµιουργία ναυτότοπων µε παράδοση στην τέχνη του ναυσιπλοείν και στο «κατά θάλασσαν εµπορεύεσθαι». Έως τη δεκαετία του 1880 το ιστιοφόρο παρέµεινε το συνηθέστερο µεταφορικό µέσο στο Αιγαίο. Ήταν ένα µικρό 1 Κ. Παπαθανασόπουλος, Ελληνική Εµπορική Ναυτιλία ( ). Εξέλιξη και αναπροσαρµογή, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1983.

2 σκάφος µε πανιά, µε πλήρωµα 5-6 άτοµα και µε χωρητικότητα 50 ως 100 τόνους. 2 Η θαλάσσια µεταφορά εξασφάλιζε την ενδοεπικοινωνία µεταξύ των νησιών αλλά και των νησιών µε τα ηπειρωτικά παράλια και τα µεγάλα εµπορικά λιµάνια που καθόριζαν το εξωτερικό εµπόριο τόσο της Ελλάδας όσο και της Οθωµανικής αυτοκρατορίας. Το κάρβουνο, τα σιτηρά και το βαµβάκι µεταφέρονταν κυρίως µε χύδην φορτία σε ελεύθερα φορτηγά πλοία, ενώ τα γενικά φορτία και κυρίως τα πακεταρισµένα και υψηλής αξίας εµπορεύµατα, τα διακινούσαν και οι τακτικές επιβατικές γραµµές. Παρά την εµφάνιση από τη δεκαετία του 1840 των µεγάλων ατµόπλοιων στο Αιγαίο, το ιστιοφόρο παρέµεινε για σαράντα ακόµη χρόνια ο συνήθης τρόπος µεταφοράς. Ο φορτηγός στόλος της Ελλάδας λ.χ., το 1875, που έπλεε έξω από τις εσωτερικές θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου αποτελείτο από ιστιοφόρα. Ο µεγαλύτερος όγκος του στόλου αυτού είχε βάση τις Κυκλάδες και τη Σύρα, όπου ήταν εγγεγραµµένα τα περισσότερα ιστιοφόρα και έδρευαν ναυτιλιακές και ναυτασφαλιστικές εταιρείες. 3 Ακολουθούσαν το Γαλαξίδι, οι Σπέτσες, η Κεφαλλονιά. Εκτός από τα νησιά αυτά ελληνόκτητα ιστιοφόρα πλοία που έπλεαν µε οθωµανική σηµαία αλλά και µε άλλες σηµαίες είχαν τα νησιά που βρίσκονταν υπό οθωµανική κυριαρχία, όπως η Χίος, η Κάσος, η Λέσβος, η Λέρος. Η είσοδος των ατµοκίνητων ναυτιλιακών γραµµών, µε το αυστριακό Λόυδ αρχικά και τις γαλλικές Messageries και Fraissinet στη 2 D. Quataert, The Ottoman Empire, , Καίµπριτζ 2000, σ Τζ. Χαρλαύτη, Μ. Χαριτάτος, Ε. Μπενέκη, Πλωτώ: Έλληνες καραβοκύρησες και εφοπλιστές από τα τέλη του 18 ου αι. ως τον Β Παγκόσµιο Πόλεµο, ΕΛΙΑ, Αθήνα 2002, σ. 22

3 συνέχεια, έδωσε νέα ώθηση στη διακίνηση επιβατών και εµπορευµάτων. Όπως έχει διαπιστωθεί και στην περίπτωση της Λέσβου, η επιλογή των λιµανιών προσόρµισης αυτών των πλοίων αύξησε αποφασιστικά το εξωτερικό τους εµπόριο. 4 Ο ανταγωνισµός ανάµεσα στις ναυτικές δυνάµεις για τον έλεγχο της θαλάσσιας συγκοινωνίας και των αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε δριµύς. Στα τέλη του 19 ου, εκτός των γαλλικών και των αυστριακών υπήρχαν γερµανικές και ρωσικές γραµµές (Norddeutsher Lloyd και RΟPIT), η αιγυπτιακή Khedivie καθώς και η ελληνική Πανελλήνιος Ατµοπλοΐά που συνέδεαν το Αιγαίο µε τη Μαύρη Θάλασσα και τη υτική Μεσόγειο. Υπήρχε παράλληλα και πλήθος βρετανικών αλλά και ιταλικές και ολλανδικές εταιρείες που ένωναν τη υτική Μεσόγειο µε την Ανατολική. Στην Οθωµανική Αυτοκρατορία στα τέλη του 19 ου αι. η εταιρεία Mahsouse, µια αρχικά κρατική επιχείρηση, διέθετε 95 πλοία όλων των µεγεθών, που ένωναν τα οθωµανικά λιµάνια µεταξύ τους και µε την Αίγυπτο. 5 Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, οι προσπάθειες οργάνωσης τακτικών θαλάσσιων δροµολογίων και η κάλυψη των αναγκών της ταχυδροµικής υπηρεσίας και της µεταφοράς χρηµατοδεµάτων προσέκρουαν στην αδυναµία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ η σύµβαση των ελληνικών ταχυδροµείων µε το Λόυδ, το 1843, έλυσε εν µέρει το πιεστικό αίτηµα της τακτοποίησης των επικοινωνιών σε όφελος της αυστριακών συµφερόντων. Η πρώτη ελληνική ατµοπλοϊκή επιχείρηση 4 Ζ. Καµπούρης, «Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Λέσβο», ελτίο της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, τ., 1962, σ Ε. Σιφναίου, Λέσβος. Οικονοµική και Κοινωνική Ιστορία ( ), Αθήνα S. Shaw & E.K.Shaw, History of the Ottoman Empire and Modern Turkey, Cambridge 1977, τ. II, σ. 228.

4 ιδρύθηκε το 1857 και η πορεία της ήταν προβληµατική και βραχύβια. 6 Στο διάστηµα προηγήθηκαν δύο απόπειρες ίδρυσης ελληνικών ατµοπλοϊκών εταιρειών, η µια από την Εθνική Τράπεζα και τον Μιχαήλ Τοσίτσα και η άλλη από επιτροπή κτηµατιών και εµπόρων της Πάτρας. Όλες ανέδειξαν το πρόβληµα της κρατικής υποστήριξης και της παροχής προστατευτικού πλαισίου εκ µέρους της κυβέρνησης ως κεντρικού ζητήµατος για την αποτελεσµατική λειτουργία τους. Η σύγκριση του επιχειρηµατικού εγχειρήµατος του Πάνου Κουρτζή µε αντίστοιχες προσπάθειες επιχειρηµατιών και προσπάθειες του ελληνικού κράτους αποτελεί, παρά τις διαφορές στην οργάνωση και συγκρότηση των δύο κρατών, µια δόκιµη κατά τη γνώµη µου µεθοδολογική αναζήτηση. Η εξεύρεση οµοιοτήτων και διαφορών, η προσπάθεια αποτίµησης της αποτελεσµατικότητας του επιχειρηµατικού εγχειρήµατος και των ορίων του σε έναν περιορισµένο γεωγραφικό χώρο, σαν αυτόν του Αιγαίου, επιβάλλουν την ενδελεχή µελέτη των εγγράφων και κατάστιχων του αρχείου και τη συγκριτική θεώρησή τους µε άλλα αρχειακά σώµατα συναφών επιχειρήσεων. 7 Ο Πάνος Κουρτζής και η γένεση της «Ατµοπλοΐας Αιγαίου» 8 6 Κ. Παπαθανασόπουλος, Εταιρεία Ελληνικής Ατµοπλοΐας ( ). Το αδιέξοδα του προστατευτισµού, ΜΙΕΤ, Αθήνα Για την ελληνική ατµοπλοΐα βλ. V. Kardassis, Greek Steam Liner Companies, , International Journal of Maritime History, IX, αρ. 2 ( εκέµβριος 1997), σ Συγκρίσεις επιδέχεται η περίπτωση Κουρτζή και µε άλλες ιδιωτικές ατµοπλοϊκές εταιρείες, όπως µε την εταιρεία Παπαγιάννη που ανήκε στον ελληνόκτητο στόλο της Βρετανίας, ήταν ιδίου µεγέθους και συνέδεε τη Βρετανία µε την Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο Βλ. Τζ. Χαρλαύτη, Ιστορία της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας, 15 ος 19 ος αι., Αθήνα 2001, σ Βλ.και Evridiki Sifneos, «P.M. Courdgis and the birth of a Greekottoman Liner: the Aegean Steam Navigation Company», Proceedings of The Fourth International Congress of Maritime History, Κέρκυρα Ιουνίου 2004, (υπό έκδοση).

5 Το 1883 ο Πάνος Κουρτζής ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη την Ατµοπλοΐα Αιγαίου ως µέρος της Π.Μ.Κουρτζής και Σία (ΙΤ0074) 9. Η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε σηµαντικότατο ναυτιλιακό και ναυτασφαλιστικό κέντρο και έπαιζε ρυθµιστικό ρόλο στο ρου του θαλάσσιου εµπορίου απ τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη θάλασσα και αντίστροφα. Αρκετοί πλοιοκτήτες µε ένα ή και περισσότερα πλοία τα είχαν νηολογήσει στην Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να σηµειώσουµε ότι η επιχείρηση αποτέλεσε µια ώριµη επιλογή του νεοδηµιούργητου επιχειρηµατία, αφού είχε ήδη εδραιωθεί στο Κωνσταντινουπολίτικο περιβάλλον και αποκτήσει ισχυρές συµµαχίες µε τις αρχές και τον κύκλο των τραπεζιτών του Γαλατά. Ειδικότερα η προσωπική του σχέση µε τον Γεώργιο Ζαρίφη και η από κοινού ανάληψη επιχειρηµατικών συµπράξεων που απέφεραν υψηλά κέρδη επέτρεψε την απαραίτητη κεφαλαιακή συσσώρευση για τη δηµιουργία της Ατµοπλοΐας. (ΙΤ 0074 ). 10 Από την προηγούµενη επιχειρηµατική εµπειρία του Πάνου Κουρτζή που απέδωσε κερδοφόρα αποτελέσµατα αλλά και 9 Όσες αναφορές ακολουθήσουν στα Αποµνηµονεύµατα του Πάνου Κουρτζή, που γράφτηκαν από τον ίδιο το 1914, απαιτούν από τον ερευνητή την κριτική ανάγνωσή τους. Οι πληροφορίες τους πρέπει να διασταυρωθούν και µε άλλες πηγές µη προσωπικού χαρακτήρα. Έχει επισηµανθεί από την ως τώρα έρευνα ότι ο Πάνος «πέφτει συχνά έξω» σε ηµεροµηνίες. Η διατύπωση της «δικής του αλήθειας» είναι το βασικό κίνητρο της συγγραφής των αποµνηµονευµάτων µε αποδέκτη τους µεταγενέστερους και κυρίως τους απογόνους του. 10 Για την ερµηνεία της περίπτωσης Κουρτζή θεωρώ απαραίτητη την κατανόηση του κοµβικού ρόλου των ελλήνων τραπεζιτών σε σχέση µε τα δύο κέντρα εξουσίας, το σουλτανικό περιβάλλον και τους πατριαρχικούς κύκλους. Για τα παραπάνω βλ. H. Exertzoglou, The Development of a Greek Ottoman Bourgeoisie: Investment Patterns in the Ottoman Empire, in D. Gondicas and Ch. Issawi, Ottoman Greeks in the Age of Nationalism, Princeton 1999, p Χ. Εξερτζόγλου, «Προσαρµοστικότητα και πολιτική οµογενειακών κεφαλαίων. Έλληνες τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη: Το κατάστηµα «Ζαρίφης-Ζαφειρόπουλος», , Αθήνα 1989 καθώς και. Σταµατόπουλος, Μεταρρύθµιση και εκκοσµίκευση. Προς µια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουµενικού Πατριαρχείου τον 19 ο αι., Αθήνα 2003.

6 απέδειξε τις ικανότητες του στη διαχείριση συναφών επιχειρήσεων αξίζει να αναφέρουµε δύο. Η πρώτη αφορούσε στην εκµετάλλευση κρατικών πόρων. Η συµµετοχή των εταιρειών του σε κρατικές προµήθειες υπουργείων και στη δηµοπράτηση του φόρου της δεκάτης στη Μυτιλήνη και τη Μικρά Ασία (ΙΤ 0074), του απέφεραν κέρδη της τάξης του 25-30% επί του κεφαλαίου. Καθοριστική για την επιχειρηµατική του καταξίωση υπήρξε η ανάληψη της διαχείρισης των έξι φόρων του ηµόσιου Οθωµανικού Χρέους, εκ µέρους της επιτροπής των τραπεζιτών του Γαλατά, που προσπόρισε σηµαντικά οφέλη στους ίδιους. Στον πολλαπλασιασµό των κερδών συνέβαλε η υποτίµηση του τουρκικού νοµίσµατος κατά τη διάρκεια της νοµισµατικής κρίσης του Η δεύτερη αφορούσε στην εµπλοκή του µε τις θαλάσσιες µεταφορές. Η απόφαση αυτή αποτελούσε προσωπική επιλογή του Πάνου Κουρτζή για την επιτυχία της οποίας φαίνεται ότι τόσο ο Ζαρίφης όσο και άλλοι Κωνσταντινουπολίτες επιχειρηµατίες είχαν επιφυλάξεις. (ΙΤ 0074) Η εµπειρία στη διαχείριση της Ατµοπλοΐας του Κεράτιου Κόλπου (1880- [1892]1882), της οποίας το αποκλειστικό προνόµιο είχε εκχωρήσει ο αµάτ Μαχµούτ Πασάς για 7 χρόνια στο Γ. Ζαρίφη 12 (ΙΤ 0074), παρά τον ζηµιογόνο χαρακτήρα της, τον έφερε σε άµεση επαφή µε τις ανάγκες της ταχείας θαλάσσιας µεταφοράς και µε τις αναπτυξιακές προοπτικές που δηµιουργούσε για τους τόπους που συνέδεε. Η οξεία αντίθεσή 11 E. Eldem, A History of the Ottoman Bank, Istanbul 1999, σ Νεολόγος, 9/

7 του µε τη µονοπωλιακή εκµετάλλευση που ασκούσε το Λόυδ στις γραµµές της Ανατολικής Μεσογείου και τους δυσµενείς, κατά τη γνώµη του όρους, µε τους οποίους µεταχειριζόταν το αυστριακό µονοπώλιο τους επιβάτες, ειδικά της τρίτης θέσης, εξέθρεψαν το όνειρο της δηµιουργίας µιας ελληνοθωµανικής επιβατικής γραµµής. (ΙΤ 0074 ). Ελληνοθωµανισµός και ιδεοληψία του Πάνου Κουρτζή Η δηµιουργία µιας ιδιωτικής επιβατικής γραµµής µε οθωµανική σηµαία και µε ατµόπλοια που έφεραν ελληνικά ονόµατα και είχαν αποκλειστικά ελληνικά ή ελληνοθωµανικά πληρώµατα ήταν το όνειρο του Πάνου Κουρτζή. Η καταγωγή του από τη Μυτιλήνη, ένα λιµάνι δεύτερης τάξης που ωφελήθηκε από τη σύνδεσή του µε τις µεγάλες ατµοπλοϊκές γραµµές, και η επιθυµία του να αποτελέσει εναλλακτική προς το Λόυδ πρόταση στο χώρο των συγκοινωνιών, εξυπηρετώντας τους απλούς ταξιδιώτες της αυτοκρατορίας µε σύγχρονα µέσα και επαρκείς υπηρεσίες, συνέβαλλαν αποφασιστικά στη δηµιουργία της ιδιωτικής ατµοπλοϊκής του γραµµής. Εδώ θα µπορούσαµε να υποθέσουµε ότι παρά την προώθηση σε επιχειρηµατικές υποθέσεις εκ µέρους του Γεώργιου Ζαρίφη µε τον οποίο είχε αποκτήσει σχέση εµπιστοσύνης και φαίνεται ότι ήταν το «δεξί του χέρι», ο µη αµιγώς χρηµατιστικός προσανατολισµός του Πάνου σχετίζεται, αφενός µεν, µε την ύπαρξη λιγότερων διαθέσιµων κεφαλαίων και τον «κορεσµό» του χώρου των τραπεζιτών, αφετέρου δε, µε το εµπορικό παρελθόν και το δικό του προσωπικό όραµα από το οποίο δεν έλειπε ο κοινωφελής χαρακτήρας. Η ελληνοθωµανική του συνείδηση ξεδιπλώνεται και σε προηγούµενες επιχειρηµατικές

8 πρωτοβουλίες, όπως στο κεφαλαιώδες ζήτηµα της διαχείρισης των έξι έµµεσων φόρων του τουρκικού δηµοσίου, όταν αντιτάχθηκε στην πρόταση του Θ. Μαυρογορδάτου για αντικατάσταση όλων των Οθωµανών διευθυντών µε χριστιανούς και δη ευρωπαίους υπηκόους (ΙΤ 0074). Θεωρούσε ότι η θέση του χριστιανικού πληθυσµού µπορούσε αποφασιστικά να εξυπηρετηθεί και να βελτιωθεί µέσα από τους θεσµούς και τη συµµετοχή στη διοίκηση, την οποία είχε καταστήσει εφικτή το καθεστώς των µεταρρυθµίσεων. 13 Αξίζει να αναφέρουµε το σκεπτικό της αιτιολόγησης της πρότασής του: «Εζήτησα να ακυρωθή η τοιαύτη απόφασις και να διορισθούν µάλιστα οι οθωµανοί ως ιευθυνταί (Ναζιρ) και µάλιστα εκ των καλυτέρων των τότε διευθυνόντων τους φόρους αυτούς λέγων ότι µόνον ούτω θ αποφύγωµεν εξ ενός προστριβήν και µήνιν όλων των Οθωµανών και των Υπουργών ακόµη θέλοντες αύθις ν αντικαταστήσωµεν τους Οθωµανούς µε χριστιανούς και εξάλλου οι µέχρι τούδε υπάλληλοι είναι εις θέσιν να µας µυήσουν εις την διαχείρησιν...σκεπτόµενοι ότι οι Οθωµανοί ως αρχο... είναι κάλλιστοι υπάλληλοι και ολιγαρκέστεροι των Χριστιανών...» Ο Πάνος Κουρτζής συλλαµβάνει το χώρο του Αιγαίου ως ενιαίο γεωγραφικό σύνολο και διαβλέπει την ανάγκη να συνδεθούν µεταξύ τους λιµάνια όχι µόνο πρώτης αλλά και δεύτερης τάξης των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Οθωµανικής αυτοκρατορίας. Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της επιβατικής του γραµµής, µε δεύτερο το θέµα των προσφερόµενων υπηρεσιών. Η χάραξη της πρώτης γραµµής που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη µε την Κρήτη περνώντας από ελληνικά λιµάνια και η σταθεροποίηση της λειτουργίας της 13 A. Αλεξανδρής, «Οι Έλληνες στην υπηρεσία της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας », ελτίο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τ. 23, Aθήνα 1980, σ

9 αποτέλεσαν τον πρώτο του στόχο. Στη συνέχεια, µε την ανάπτυξη και επέκταση της Ατµοπλοΐας, ενδιαφέρθηκε όχι µόνο για τον εµπλουτισµό των εσωτερικών δροµολογίων αλλά και για τη σύνδεση των πολιτών της αυτοκρατορίας µε το εξωτερικό, τις παραδουνάβιες χώρες, τις µεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και µε το σηµαντικότερο εµπορικό λιµάνι της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας, την Τεργέστη. Ανάπτυξη και παρακµή της επιχείρησης Στην αρχή ξεκίνησε µε ένα µικρό ατµόπλοιο, αγορασµένο στην Αγγλία, 250 τόνων. Με αυτό άρχισε το πρώτο του δροµολόγιο που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη µε την Κρήτη. Φαίνεται ότι τα πρώτα ταξίδια της γραµµής ήταν ζηµιογόνα (Ιαν.-Μαρτ.1884), στη συνέχεια όµως ανέκαµψε και κάθε χρόνο επέκτεινε τις δραστηριότητές του αποκτώντας καινούργια πλοία και εγκαθιστώντας νέες γραµµές επικοινωνίας. Τη δράση της ατµοπλοΐας µπορούµε να παρακολουθήσουµε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη, που είναι φάση ανάπτυξης, φθάνει µέχρι το 1895, στη διάρκεια της οποίας γίνεται και το πέρασµα της εταιρείας στο ενεργητικό της Τράπεζας Μυτιλήνης (1891). Υπάρχει στη συνέχεια, µια περίοδος στασιµότητας και δυσκολιών, από τις παραµονές του ελληνοτουρκικού πολέµου ως το 1903, ενώ από τα 1904 και µετά η εταιρεία αντιµετωπίζει σοβαρές δυσκολίες και µπαίνει σε περίοδο ύφεσης (βλ. και κείµενο Χ. Εξερτζόγλου για την Τράπεζα Μυτιλήνης). Αποτίµηση του αρχειακού υλικού που αφορά στη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας Το αρχειακό υλικό που αντιστοιχεί στη µελέτη αυτών των φάσεων είναι αποσπασµατικό, σώζονται όµως ορισµένα εξαιρετικά συνθετικά τεκµήρια, µοναδικής σηµασίας όχι µόνο για την ατµοπλοΐα αλλά και για το σύνολο των αρχείων επιχειρήσεων που αφορούν σε ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ένα από αυτά είναι το προσωπικό σηµειωµατάριο του Πάνου µε αντιγραµµένα οικονοµικά στοιχεία από τα λογιστικά βιβλία της

10 εταιρείας για την περίοδο (ΙΤ0648). 14 Σε αυτό παρουσιάζονται οι χρήσεις ανά µήνα, αναλύσεις εσόδων εξόδων, οι ισολογισµοί ανά ταξίδι καθώς και οικονοµικά στοιχεία από τη λειτουργία των ορυχείων της Ποντοηράκλειας, που συνδέονται µε την προµήθεια κάρβουνου για τα ατµόπλοια της εταιρείας. 15 Σηµαντική πηγή είναι και το διαφηµιστικό φυλλάδιο της εταιρείας (ΙΤ ), που έχει εκδοθεί το 1887 από το πρακτορείο των Αθηνών, στο τυπογραφείο «Εστία» καθώς και το διαφηµιστικό που έχει εκδοθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1901 µε τα δροµολόγια και ταρίφες για τα εµπορεύµατα.(ιτ2117) Ενδιαφέροντα έγγραφα αφορούν στους ναυτιλιακούς πράκτορες, 16 εκεί που υπάρχουν υποκαταστήµατα της Τράπεζας Μυτιλήνης, τα οποία προέρχονται από την ύστερη φάση της εταιρείας (ΙΤ ) καθώς και αλληλογραφία µε την Τεργέστη (ΙΤ ,2117) προκειµένου να επιτευχθεί το άνοιγµα της γραµµής και η συνακόλουθη συγκατάθεση του αυστριακού Λόυδ. Τέλος στους ισολογισµούς της Τράπεζας Μυτιλήνης του τεκµηριώνεται η φθίνουσα θέση της ατµοπλοΐας και ορισµένα από τα βασικά προβλήµατα που έθετε η έλλειψη εκσυγχρονισµού της. (ΙΤ1191, ΙΤ 0948, ) ροµολόγια, ταξίδια και έσοδα Η κατάρτιση του πίνακα των δροµολογίων της Ατµοπλοΐας Αιγαίου καθώς και των λιµανιών προσόρµισης ήταν η σπουδαιότερη διευθυντική εργασία που αφορούσε στη διαχείριση µιας επιβατικής γραµµής γιατί έπρεπε να γίνει µε βάση τις ανάγκες του εµπορίου και της διακίνησης, διαβλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης των ανταλλαγών και 14 Τα στοιχεία αυτά χρειάζεται να υποβληθούν σε αριθµητικό έλεγχο διότι έχει επισηµανθεί µικρή απόκλιση ως προς τα σύνολα των προσθέσεων που µπορεί να οφείλεται και σε λάθη αντιγραφής του ίδιου του Πάνου ή λάθη δικά µας που προκύπτουν από [την] [προσθήκη] εσφαλµένη ταυτοποίηση των αριθµών του χειρογράφου. 15 Για τη σπανιότητα τέτοιου είδους τεκµηρίων και τα προβλήµατα που θέτει η «ανάγνωσή» τους βλ. A. J. Arnold, Accounting information and Historical Research in the Shipping Industry, International Journal of Maritime History, VII, no 1 (June 1995), p Το 1901 έχει 33 πρακτορεία στην Ανατολική Μεσόγειο (ΙΤ2117)

11 λαµβάνοντας υπ όψη τον συναγωνισµό από άλλες γραµµές, έτσι ώστε το αποτέλεσµα να είναι επωφελές. Η εργασία αυτή ήταν προσωπικό επίτευγµα του Πάνου Κουρτζή και τα οικονοµικά στοιχεία που συνοδεύουν την πορεία της αποδεικνύουν την ορθότητα του σχεδιασµού του. Παραθέτουµε παρακάτω τα βασικά δροµολόγια της Ατµοπλοΐας, τα οποία συνοδεύονται από τους χάρτες που έχει εκπονήσει ο συλλέκτης Μ. Καϊτατζίδης. 17 Γραµµή Κρήτης Πίνακας 1 ροµολόγια της Ατµοπλοΐας Αιγαίου, Π.Μ. Κουρτζή και Σία Βόλου Γραµµή Γραµµή Τραπεζούντας Γραµµή ουνάβεως Γραµµή Γέρας Γραµµή Τεργέστη ς Κων/λη Κων/λη Κων/λη* Κων/λη* Κων/λη Κων/λη Καλλίπολη Καλλίπολη Ινέπολη** Βάρνα** Καλλίπολη Μυτιλήνη αρδανέλι αρδανέλια Αµισός*** Σουλινάς αρδανέλια Σµύρνη α * Μυτιλήνη Άθως Ορδού Τούλτσα Τένεδος Τσεσµέ Σµύρνη Θεσσαλονίκ Κερασούς Γαλάτσι Μόλυβος Χίος η Χίος Βόλος Τραπεζούς Βράϊλα Ακσάϊ Πειραιάς Άνδρος Κεµέρι Γύθειο Τήνος Αϊβαλί Καλαµάτ Σύρος Πειραιάς Χανιά Ρέθυµνο Ηράκλειο *Με προσθήκη το *Ποντοηράκλει α ή Ζογκουλντάκ **Με προσθήκη τη Σινώπη, ***Με προσθήκη την Ούνυα *Με προσθήκη το Μπουργκάς ** Με προσθήκη το Κοζλού Μοσχονήσι α Πάτρα α Μυτιλήνη Κέρκυρα Πλοµάρι Αγ. Γέρα Σαράντα Αυλώνα Τεργέστη 17 Μ. Καϊτατζίδης, «Ατµοπλοΐα Αιγαίου Π.Μ.Κουρτζής και Σία», Φιλοτελική Λέσβος. 1993, τ

12 εδέαγατς κάθε 15θήµερο ή την Κωνστάντσ α Πηγές: ιαφηµιστικό φυλλάδιο της Ατµοπλοΐας Αιγαίου, Π.Μ. Κουρτζή και Σία,1887 και προσωπικό σηµειωµατάριο Πάνου Κουρτζή µε οικονοµικά στοιχεία από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας για την περίοδο (ΙΤ0648). Η ανάπτυξη της Ατµοπλοΐας έγινε σταδιακά στο βαθµό που τα κέρδη σιγουρεύονταν και επέτρεπαν την αύξηση του στόλου και τη διεύρυνση της εξυπηρέτησης, όπως υποδεικνύουν τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Πίνακας 2 Ανάπτυξη της Ατµοπλοΐας Αιγαίου, Π.Μ. Κουρτζή και Σία, Έτος Γραµµές Έσοδα σε 1884 Κρήτη και στη συνέχεια Βόλος 1885 Κρήτη και Βόλος 1886 Κρήτη και Βόλος 1887 Κρήτη, Βόλος, Κωνστάντσα, Τραπεζούντα + έκτακτα 1888 Κρήτη, Βόλος, ούναβης, Τραπεζούντα γρόσια Ταξίδια + έκτακτα 1889 ίδιο ίδιο ίδιο ίδιο

13 1893 ίδιο ίδιο ίδιο Πηγή: Προσωπικό σηµειωµατάριο Πάνου Κουρτζή µε οικονοµικά στοιχεία από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας για την περίοδο (ΙΤ0648). Η ανάλυση του κόστους ή το στοίχηµα µιας επιβατικής γραµµής Για να είναι ένα ταξίδι επωφελές θα πρέπει οι εισπράξεις από επιβάτες και εµπορεύµατα να υπερβαίνουν τα έξοδα τα οποία, όπως παρουσιάζουν τα λογιστικά βιβλία, κατανέµονταν σε κατηγορίες: ασφάλειες, καύσιµα, µισθούς, λιµενικά τέλη, αναλώσιµα, έξοδα επισκευών, προµήθειες και γενικά έξοδα. Παρουσιάζουµε ένα συνοπτικό πίνακα των εξόδων της Ατµοπλοΐας για το έτος 1885, µε τις απαραίτητες διορθώσεις που οφείλονται σε λάθη αντιγραφής από τα πρωτότυπα ή υπολογισµού του Πάνου Κουρτζή Πίνακας 3 Kαταµερισµός εξόδων της Ατµοπλοΐας Αιγαίου για το 1885 Μ ήνες Ετήσιες απάνες Ασφάλιστ ρα Μισθοί Άνθρα κας Λιµενικά και Φάροι Προµήθειες και διάφορα Έξοδα Επισκευές και χρειώδη Υλικά και αναλώσιµα Ιανουάριος Φεβρουάρι ος Mάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέµβρι ος Οκτώβριος εκέµβριο ς December Σύνολο %

14 Πηγή: Προσωπικό σηµειωµατάριο Πάνου Κουρτζή µε οικονοµικά στοιχεία από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας για την περίοδο (ΙΤ0648). Τέτοιους πίνακες µε την ανάλυση των εξόδων αλλά και τα συνοπτικά έσοδα µελετούσε ο Πάνος Κουρτζής για κάθε ταξίδι και κάθε µήνα, ενώ η ανάλυση της βιωσιµότητας της ατµοπλοΐας έπρεπε να γίνει για την κάθε γραµµή χωριστά. Η γνώση που έχουµε και από την Ελληνική Ατµοπλοΐα, 18 παρά την έλλειψη συγκεκριµένων αναλυτικών στοιχείων και την προσπάθεια µη κοινοποίησής τους από το Σ της εταιρείας, δείχνουν ότι το ζηµιογόνο ή επικερδές της εσωτερικής συγκοινωνίας στο Αιγαίο και ειδικά της προσόρµισης σε ορισµένα λιµάνια αποτελούσε ακανθώδες πρόβληµα για την ακτοπλοΐα, τόσο από ελληνικής όσο και από οθωµανικής πλευράς. Τα αποτελέσµατα που παρουσίασε η Ατµοπλοΐα Αιγαίου τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της είναι δείκτης της ορθολογικής οργάνωσης και της αποτελεσµατικής διοίκησης του Πάνου Κουρτζή. Το κύριο ζήτηµα ήταν η συµπίεση του κόστους ώστε να εξασφαλίζεται µεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Στην κατεύθυνση αυτή ο Π. Κουρτζής ακολούθησε την παρακάτω στρατηγική: - προµήθεια κάρβουνου, από δικές του εκµεταλλεύσεις στην Ποντοηράκλεια και το Κοζλού. - Συµβάσεις µε την οθωµανική και ελληνική κυβέρνηση για δωρεάν µεταφορά του ταχυδροµείου µε αντάλλαγµα τη µείωση των λιµενικών τελών 19 - Επωφελείς συµφωνίες µε άλλες εταιρείες ή γραµµές για καθορισµό κοινού ναύλου 18 Κ. Παπαθανασόπουλος, Εταιρεία Ελληνικής..., σ Βλ. και Μ. Καϊτατζίδης, «Ατµοπλοΐα Αιγαίου Π.Μ.Κουρτζής και Σία», Φιλοτελική Λέσβος, Ιαν.- Φεβρ. 1993, τ. 145, σ

15 Κεντρικό ζήτηµα για την επιβίωση µιας ατµοπλοϊκής γραµµής ήταν το είδος του προστατευτισµού που θα ασκούσε το κράτος απέναντι σε αυτήν. Οι παραχωρήσεις και η υποστήριξη εκδηλωνόταν µε τη χορήγηση αποκλειστικών προνοµίων, µε την απευθείας επιχορήγηση, µε την έµµεση οικονοµική υποστήριξη µέσα από την αγορά ατµόπλοιων για λογαριασµό της εταιρείας ή µε την µείωση των λιµενικών τελών. Η Ατµοπλοΐα Αιγαίου χρησιµοποίησε κυρίως τις δύο πρώτες από τις παραπάνω αναφερόµενες λύσεις, προσπαθώντας να µην παρουσιάζει ελλείµµατα στις χρήσεις της. Η ανοδική πορεία της Ατµοπλοΐας και η αύξηση του στόλου της ως τις παραµονές του ελληνοτουρκικού πολέµου τεκµηριώνεται από τα οικονοµικά στοιχεία που παραθέτει ο Πάνος στο σηµειωµατάριο του. Στόλος της Ατµοπλοϊας Πάνορµος, 250 τόνων Κρήτη, 500 τόνων Χίος, 500 τόνων Σµύρνη, 650 τόνων Πόλη Μυτιλήνη, 1100 τόνων Τραπεζούς, 650 τόνων Μασσαλία, 1400 τόνων Βράϊλα, 2500 τόνων Οδησσός, 3000 τόνων Ηράκλειο, 950 τόνων Κάρδιφ, 600 τόνων Nεάπολι, 1200 τόνων

16 Μετά το 1895 αναφύονται δυσκολίες που πηγάζουν από την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την κρίση ζηµιώνονται κυρίως οι βασικές γραµµές Κρήτης Βόλου. Μαρτυρίες υπάρχουν και για τον σκληρό συναγωνισµό στη γραµµή της Τεργέστης. Οι ληστρικοί όροι µε τους οποίους οι Αυστριακές γραµµές παραχωρούσαν το 1902 στον Κουρτζή το δικαίωµα προσόρµισης στην Τεργέστη ανά 15θήµερο παρουσιάζονται στο τεκµήριο ΙΤ0248. Είναι ενδεικτικό ότι η στροφή της Τράπεζας Μυτιλήνης στην ανάπτυξη των αµιγώς τραπεζιτικών εργασιών δεν µπόρεσε να συνδυαστεί µε την αντίστοιχη ανάπτυξη της ατµοπλοΐας που αποτελούσε βασική επιχείρηση της Τράπεζας και προπαντός να αποδεσµεύσει κεφάλαια για την αναβάθµιση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισµό της. Έτσι, όπως γλαφυρά παραθέτει το αχρονολόγητο τεκµήριο (ΙΤ1191), που όµως ανήκει στην ύστερη φάση της Τράπεζας, η Ατµοπλοΐα, µε 10 πλοία στο ενεργητικό της και έναν ναυπηγοεπισκευαστικό ναύσταθµο στον Κεράτιο Κόλπο γνώριζε εδώ και µια δεκαετία τη στασιµότητα, δεν µπορούσε να ανανεώσει το στόλο της µε πλοία µεγαλύτερης χωρητικότητας ( τόνων) και υφίστατο τις ζηµιογόνες συνέπειες που είχε η άρση του δικαιώµατος µεταφοράς ξένου ταχυδροµείου και τα µεγάλα τέλη της προξενικής βίζας στις χώρες του εξωτερικού. Η Ατµοπλοΐα παρά τις σκέψεις των µελών του Σ της Τράπεζας να πουληθεί, την περίοδο συνέχισε να αποτελεί µέρος του ενεργητικού της Τράπεζας, (ΙΤ 1844), έως και την πτώχευσή της το Ο Μίτσας Κουρτζής και το «σπάσιµο» της αποµόνωσης του Αιγαίου στο Μεσοπόλεµο Κληρονόµος των ιδεών του Πάνου Κουρτζή και συνεχιστής των εκσυγχρονιστικών του προσπαθειών ήταν ο γιος του Μίτσας, ο οποίος είχε προσχωρήσει στη διαχείριση της Ατµοπλοίας, όσο ο πατέρας του είχε αποσυρθεί στη Μυτιλήνη. Εκτός του πολυσχιδούς επιχειρηµατικού

17 του ταλέντου, ο Μίτσας γνώριζε καλά τη θάλασσα από την οποία εµπνεόταν καλλιτεχνικά. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέµου και ενώ η διαµονή του στη Μυτιλήνη αποτελούσε τροχοπέδη στην εκδίπλωση και ευόδωση των καινοτόµων πρωτοβουλιών του σε διάφορους τοµείς (µεταποίηση, τουριστική εκµετάλλευση, δηµιουργία πολυδύναµου κτήµατος), ο Μίτσας Κουρτζής µελέτησε και σχεδίασε µια πρόταση επικοινωνιακής σύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου µε τις µεγάλες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούσε να σπάσει τον αποµονωτισµό στον οποίο είχαν περιέλθει τα νησιά του Αν. Αιγαίου, που βρίσκονταν κατά µήκος του θαλάσσιου συνόρου µε την Τουρκία. Η µελέτη για την κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοΐας εξέταζε τις γεωγραφικές συνθήκες, την υφιστάµενη κατάσταση (νοµοθετικό πλαίσιο, γραµµές και δροµολόγια, τα πλοία), τις προοπτικές αξιοποίησης της συγκοινωνίας (νέες γραµµές και λιµάνια προσέγγισης, νέα πλοία) και το χρηµατοοικονοµικό σκέλος της επιχείρησης. Παρουσιάζονται εκτιµήσεις για τη συνολική κάλυψη που θα είχε η νέα γραµµή σε επιβάτες και εµπορεύµατα, ταρίφες και ναύλοι σε σύγκριση και µε την υπάρχουσα ακτοπλοϊκή γραµµή. Τέλος περιλαµβάνονται σχέδια των πλοίων και της διαρρύθµισής τους σχεδιασµένα από τον ίδιο. Τη µελέτη αυτή ο Μίτσας Κουρτζής υπέβαλλε στις γερµανικές προξενικές αρχές το 1934, σε αναζήτηση επιχειρηµατικού ενδιαφέροντος (βλ. και κείµενο Γ. Ζελεπού). Η µη πραγµατοποίηση του σχεδίου δε µειώνει στο ελάχιστο τη σηµασία της επιχειρηµατικής πράξης του. Αποδεικνύει την βαθιά γνώση που είχε ο Μίτσας Κουρτζής για τις θαλάσσιες µεταφορές, την άνεση και την επάρκεια µε την οποία χειριζόταν τα θέµατα των συγκοινωνιών αλλά και τις πολιτικές προτιµήσεις και τους προσανατολισµούς του.

Ελαιοκαλλιέργεια και καινοτοµία στη Λέσβο : η περίπτωση της οικογένειας Κουρτζή Ευρυδίκη Σιφναίου, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Ελαιοκαλλιέργεια και καινοτοµία στη Λέσβο : η περίπτωση της οικογένειας Κουρτζή Ευρυδίκη Σιφναίου, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών 1 Ελαιοκαλλιέργεια και καινοτοµία στη Λέσβο : η περίπτωση της οικογένειας Κουρτζή Ευρυδίκη Σιφναίου, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών 1. Ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο και οθωµανική κληρονοµιά Το θέµα της ελαιοκαλλιέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραµµα του καθενός από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ CABOTAGE ΜΑΘΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΟΓΚΑ ΜΑΡΙΑ 30/10/2009

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ CABOTAGE ΜΑΘΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΟΓΚΑ ΜΑΡΙΑ 30/10/2009 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ CABOTAGE ΜΑΘΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΟΓΚΑ ΜΑΡΙΑ 30/10/2009 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Έννοια ακτοπλοΐας: ακτοπλοΐα είναι η μετακίνηση επιβατών και φορτίου

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανασχεδιασµός ικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανασχεδιασµός ικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ press@yen.gr ευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ανασχεδιασµός ικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ηµόσια ιαβούλευση Η πολυνησιακή διαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Απρίλιος 2009 1 ΑΝΕΚ LINES I. Εταιρικό Προφίλ II. Οικονοµικά Στοιχεία Χρήσης 2008 III. Εϖενδυτικές Πληροφορίες IV. Προοϖτικές 2 ΑΝΕΚ LINES I. Εταιρικό Προφίλ 3 Η ΑΝΕΚ σε αριθµούς 42 11 20 50 0,5 δις 120

Διαβάστε περισσότερα

H ANEK σε μια ματιά: 12 Ιδιόκτητα πλοία 13 υπό διαχείρηση. 50 Λιμάνια σε προσέγγιση. >100 διαφορετικοί προορισμοί και εξυπηρετούμενες γραμμές.

H ANEK σε μια ματιά: 12 Ιδιόκτητα πλοία 13 υπό διαχείρηση. 50 Λιμάνια σε προσέγγιση. >100 διαφορετικοί προορισμοί και εξυπηρετούμενες γραμμές. Παρουσίαση έργου, Πάτρα 2 Οκτωβρίου 2012 H ANEK σε μια ματιά: Ο Όμιλος εταιρειών ΑΝΕΚ LINES ασχολείται, κυρίως, με τη διαχείριση ιδιόκτητων και ναυλωμένων πλοίων επιβατηγού και φορτηγού ναυτιλίας για 44

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. α)εθνικές. ελληνικού. μέσω της. ανερχόταν. β) Μεγάλη. Ιδέα. ύση. Το (ΜΟΝΑ ΕΣ 20) ΘΕΜΑ Β 1. α. 3. δ 4. σελ. 18. » 5. α. 7. α.

ΘΕΜΑ Α. α)εθνικές. ελληνικού. μέσω της. ανερχόταν. β) Μεγάλη. Ιδέα. ύση. Το (ΜΟΝΑ ΕΣ 20) ΘΕΜΑ Β 1. α. 3. δ 4. σελ. 18. » 5. α. 7. α. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥΓ Υ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/09/2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α)εθνικές γαίες ή εθνικά κτήματα «Εθνικές γαίες» ήταν οι ακίνητες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα.

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πέµπτη 4 Αυγούστου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορµή την κατάθεση σήµερα στη Βουλή του Σχεδίου Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Το Ακτοπλοϊκό Ζήτημα και τα θέματα μιας αειφόρου ανάπτυξης των νησιών μας. Το Λιμάνι της Κύμης. 3/9/2014 Κώστας Χαϊνάς Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ακτοπλοϊκό Ζήτημα και τα θέματα μιας αειφόρου ανάπτυξης των νησιών μας. Το Λιμάνι της Κύμης. 3/9/2014 Κώστας Χαϊνάς Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Το Ακτοπλοϊκό Ζήτημα και τα θέματα μιας αειφόρου ανάπτυξης των νησιών μας. Το Λιμάνι της Κύμης 1 Ένα σύντομο ιστορικό Ελλάδα : 1ηχώρα στην Ευρώπη στην επιβατηγό ακτοπλοία - στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δ/ντος Συμβούλου ΕΡΓΟΣΕ κ. Θάνου Βούρδα στο FORUM με θέμα: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Ομιλία Δ/ντος Συμβούλου ΕΡΓΟΣΕ κ. Θάνου Βούρδα στο FORUM με θέμα: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Ομιλία Δ/ντος Συμβούλου ΕΡΓΟΣΕ κ. Θάνου Βούρδα στο FORUM με θέμα: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» O Σιδηρόδρομος στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες βίωσε την απαξίωση για λογούς που δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΤΙΛΙΑΜΙΚΡΩΝΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝΣΤΗΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σ.Χ. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΜΙΚΡΩΝΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝΣΤΗΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σ.Χ. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Χ.Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 1ο ΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις και Προοπτικές

Επιδόσεις και Προοπτικές Επιδόσεις και Προοπτικές Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς Περιεχόμενα 1. Αντικείμενο της μελέτης 2.Ο κλάδος της Ακτοπλοΐας στην Ελλάδα: Υφιστάμενη κατάσταση 3. Συμβολή της Ακτοπλοΐας στην Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α 1 ΟΜΑ Α Α α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν µε την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. α) Το 1840 η χωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α α. Να περιγράψετε το πρόγραµµα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόµµατα: Ραλλικό Κόµµα Λαϊκό Κόµµα

Διαβάστε περισσότερα

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραµµα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόµµατα: Ραλλικό Κόµµα Λαϊκό Κόµµα (1910) Σοσιαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Προσιτές και ποιοτικές θαλάσσιες μεταφορές

Προσιτές και ποιοτικές θαλάσσιες μεταφορές Προσιτές και ποιοτικές θαλάσσιες μεταφορές Της Μαρίας Λεκάκου Σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε Διεθνές επίπεδο οι βελτιώσεις στη λειτουργία των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων και η παροχή υπηρεσιών «πόρτα πόρτα»

Διαβάστε περισσότερα

158 Ο ΕΡΑΝΙΣΤΗΣ, 25 (2005)

158 Ο ΕΡΑΝΙΣΤΗΣ, 25 (2005) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ Οι, ópot, της επικοινωνίας του ελληνικού εμπορίου με τη Ρωσία της Μαύρης Θάλασσας (τέλος 18ου - αρχές 19ου OLI.) Α ΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ από μια πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο Archipelago-LNG Κύρια αποτελέσματα και προοπτικές

Το έργο Archipelago-LNG Κύρια αποτελέσματα και προοπτικές Το έργο Archipelago-LNG Κύρια αποτελέσματα και προοπτικές Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά Πειραιάς, 11/11/2016 Περιεχόμενα 1. Εταίροι Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού

Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας 1 Εξέλιξη του τουριστικού φαινομένου στην Ελλάδα 15ος - 19ος αιώνας: Πολιτιστικός τουρισμός επιστημόνων,

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις Έργων για Πακέτο Γιούνκερ

Προτάσεις Έργων για Πακέτο Γιούνκερ Προτάσεις Έργων για Πακέτο Γιούνκερ Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρα Πύργος (Ολυμπία και Κατάκολο) Καλαμάτα Κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία- Κατάκολο και Πύργος-Κυπαρισσία-

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ THALATTA 2012 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ THALATTA 2012 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ THALATTA 2012 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 22 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Κυρίες και Κύριοι, Αναμφίβολα ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μια από τις δυναμικότερες και επιλεκτικότερες μορφές σύγχρονου τουρισμού και

Διαβάστε περισσότερα

H ANEK σε μια ματιά: 12 Ιδιόκτητα πλοία 16 υπό διαχείρηση. 50 Λιμάνια σε προσέγγιση. >100 διαφορετικοί προορισμοί και εξυπηρετούμενες γραμμές.

H ANEK σε μια ματιά: 12 Ιδιόκτητα πλοία 16 υπό διαχείρηση. 50 Λιμάνια σε προσέγγιση. >100 διαφορετικοί προορισμοί και εξυπηρετούμενες γραμμές. Παρουσίαση έργου, Χανιά 10 Μαΐου 2012 H ANEK σε μια ματιά: Ο Όμιλος εταιρειών ΑΝΕΚ LINES ασχολείται, κυρίως, με τη διαχείριση ιδιόκτητων και ναυλωμένων πλοίων επιβατηγού και φορτηγού ναυτιλίας για 44 και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1 ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ AF/CE/LB/el 1 Οι πληρεξούσιοι: ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θετικές Εξελίξεις για την κρουαζιέρα το 2015.

Θετικές Εξελίξεις για την κρουαζιέρα το 2015. Θετικές Εξελίξεις για την κρουαζιέρα το 2015. Πλησιάζουµε στο τέλος της τουριστικής περιόδου της κρουαζιέρας και πρέπει να κάνουµε τον απολογισµό µας για το τι έχουµε πετύχει, αλλά και τι χρειάζεται ακόµη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΚΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΕΝ 26.2.2013 Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, Σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση με την ευχή το 2013 να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ H1 Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εφαρµογές. Προοπτικές. Εισηγητής: ρ. Νικήτας Νικητάκος

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ H1 Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εφαρµογές. Προοπτικές. Εισηγητής: ρ. Νικήτας Νικητάκος ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ H1 Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εφαρµογές στη Ναυτιλία: Ισχύουσα Κατάσταση και Προοπτικές Εισηγητής: ρ. Νικήτας Νικητάκος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Ναυτιλίας και Επιχειρηµατικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αγνή XIONOY του Κωνσταντίνου (Α. Μ. 032/02) Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ Α.Ε. (ΝΑΥΣΟΛΠ)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ Α.Ε. (ΝΑΥΣΟΛΠ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ Α.Ε. (ΝΑΥΣΟΛΠ) Εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσιες μεταφορές. H ακτοπλοΐα, μοναδική γραμμή σύνδεσης πολλών νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ τους, F.

Θαλάσσιες μεταφορές. H ακτοπλοΐα, μοναδική γραμμή σύνδεσης πολλών νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ τους, F. Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης. Οι θαλάσσιες μεταφορές στη Μεσόγειο αλλά και στις ελληνικές θάλασσες έχουν αυξηθεί, ακολουθώντας τις τάσεις που υπάρχουν διεθνώς

Διαβάστε περισσότερα

The Posidonia SEA TOURISM FORUM 4 η Συνεδρία: Ακτοπλοΐα και Τουρισμός Αθήνα 22 Ιουνίου 2011 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

The Posidonia SEA TOURISM FORUM 4 η Συνεδρία: Ακτοπλοΐα και Τουρισμός Αθήνα 22 Ιουνίου 2011 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση 1 The Posidonia SEA TOURISM FORUM 4 η Συνεδρία: Ακτοπλοΐα και Τουρισμός Αθήνα 22 Ιουνίου 2011 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΑΕ

ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΑΕ 1 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «Ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη η υλοποίηση ενός οράματος» The Economist «Η Θάλασσα της Ευρώπης: Σκιαγραφώντας τον χάρτη της οικονομικής ανάπτυξης» Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2014 Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου. Ηµερίδα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου. Ηµερίδα ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου Ηµερίδα «Η Ναυπηγική Βιοµηχανία στην Ελλάδα - Παρούσα κατάσταση Προοπτικές» Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος 30 Μαΐου 2005 ΘΕΜΑ: «Ο Τεχνολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισµού 19 Σεπτεµβρίου 2002 PE 314.716/2-3 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 2-18 Σχέδιο έκθεσης Bernard Poignant ειδικές απαιτήσεις ευστάθειας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί κρίσιµης σηµασίας ζήτηµα η στήριξη, µε τη µορφή της άµεσης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης, των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ CROWDFUNDING KAI VENTURE CAPITALS Πειραιάς, 8 Μαΐου 2015 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS" Crowdfunding Το crowdfunding ή αλλιώς participative financing - («χρηματοδότηση από το πλήθος» -- «συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την κινεζική κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την κινεζική κυβέρνηση; Συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων XINHUA 28/9/2009 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος τον Οκτώβριο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα διοργανώσει έναν μεγάλο εορτασμό για την 60 η επέτειο από την ίδρυσή της. Ποιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΤΟΜΟΥ Ι Α. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Περιεχόμενα ΤΟΜΟΥ Ι Α. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Περιεχόμενα ΤΟΜΟΥ Ι Α. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 994/98 του Συμβουλίου της 7 ης Μαΐου 1998 για την εφαρμογή των άρθρων 92 και 93 της Συνθήκης για

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ [ εμπορικός στόλος - ναυτεργατικό δυναμικό - ναυτιλιακή κίνηση ] ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2011 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων, Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται, να παρουσιάσω και να

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων, Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται, να παρουσιάσω και να Σύρος 31 Οκτωβρίου 2007 Εισήγηση Προέδρου Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου, με θέμα «Μεταφορές λιμάνια». Συνέδριο Νησιωτικών Επιμελητηρίων (Insuleur) Γκόζο Μάλτας, 2 Νοεμβρίου 2007. Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ»

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ» ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Αριθ. Πρωτ. Δ/ΝΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Δ1/Β/

Διαβάστε περισσότερα

Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρωμένος πολυτροπικός διάδρομος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρωμένος πολυτροπικός διάδρομος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρωμένος πολυτροπικός διάδρομος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών Το λιμάνι της Πάτρας από τον 11 ο π.χ. αιώνα έχει συνδεθεί με την ιστορική ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Συμφωνητικού Β Τροποποίησης. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. Ομιλία. του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου

Σχέδιο Συμφωνητικού Β Τροποποίησης. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. Ομιλία. του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Σχέδιο Συμφωνητικού Β Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης 2008 μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΟΠΣ Η βασική φιλοσοφία των διαδικασιών αλλά και οι σηµαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο αποτυπώνονται στα συνηµµένα έντυπα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Παρουσίαση Οικονοµικών Αποτελεσµάτων 2010 5 Μαΐου 2011 Περιεχόµενα 1.Η Εταιρεία: - Σύγχρονη ιστορία - Ενδοχώρα λιµένος - Υπηρεσίες - Πλεονεκτήµατα 2. Υποδοµή - Ανωδοµή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Το ναυτιλιακό θαύμα μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα, έχει βασιστεί στην οξυδέρκεια και διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, καθώς και στην απαράμιλλη ναυτοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ» «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ» Στόχος: αναβάθµιση του επιπέδου επιχειρηµατικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΨΗ Βασικά oικονοµικά στοιχεία 2005 Μεταβολή 2005 Σύνολο καθαρών εσόδων 103.850 84.742

Διαβάστε περισσότερα

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ιεραρχία ΓΕΕΘΑ) ΓΕΕΘΑ/Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Αθήνα, 15 Φεβ 2007

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ιεραρχία ΓΕΕΘΑ) ΓΕΕΘΑ/Γραφείο Νοµικού Συµβούλου Αθήνα, 15 Φεβ 2007 Ρυµούλκηση στο Αιγαίο Κανονισµός 3577/92 της ΕΕ ιαφορά σε σχέση µε το SAR Λοιπές συναφείς επισηµάνσεις * Βασιλείου Γ. Μακρή, Στρατιωτικού ικαστή, Νοµικού Συµβούλου Γ.Ε.ΕΘ.Α * Το κείµενο που ακολουθεί συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία

Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία Μάιος 2013 Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στο http://www.bcg.gr/media - 1 - Εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Πρωθυπουργό κ.κων/νο Καραμανλή

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Πρωθυπουργό κ.κων/νο Καραμανλή ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Πρωθυπουργό κ.κων/νο Καραμανλή Η ελληνική οικονομία, μπροστά στην κρίση Ι. Μετά από μια περίοδο ταχύρρυθμης, αλλά όχι και τόσον ισόρροπης, ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά - μεταφορικά μέσα

Μεταφορά - μεταφορικά μέσα Μεταφορά - μεταφορικά μέσα Μεταφορά είναι η μετακόμιση πραγμάτων ή προσώπων. Η ανάπτυξη των μεταφορών αποτέλεσε θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και διευκόλυνε αφάνταστα το εμπόριο και

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

«ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την επωνυμία «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής «η Εταιρεία») κατ άρθρο 13 παρ. 10 του Κ.Ν. 2190/1920 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ενόψει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΒΕ ΕΒΕΘ ΣΒΒΕ EU UNECE SOLE EUROPE ΣΥΝ Ε &L ΟΦΑΕ

ΣΕΒΕ ΕΒΕΘ ΣΒΒΕ EU UNECE SOLE EUROPE ΣΥΝ Ε &L ΟΦΑΕ ΣΒΒΕ ΣΕΒΕ ΕΒΕΘ ΕΕL ILME EU UNECE SOLE EUROPE ΟΣΕ ΟΛΘ ΠΕΕ ΟΦΑΕ ΣΕΜΒΕ ΣΥΝ Ε &L ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑ Α Συµπεράσµατα της ηµερίδας «Logistics 2004 ίκτυα Μεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Το Ναυτιλιακό Πλέγμα. Η περίπτωση του Ελληνικού Ναυτιλιακού Πλέγματος και οι δυνατότητες συμβολής του στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ Σελ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ 1α. Χρονοδιάγραμμα εργασιών μακέτας.... 2 1β. Ημερολόγιο εργασιών κατασκευής μακέτας....2

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Page 1 of 5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Του Θάνου Κατσάμπα Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα περιέπεσε στη δίνη των προγραμμάτων στήριξης από

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζες και ρωμιοί τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη

Τράπεζες και ρωμιοί τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη Περίληψη : Κατά το 19ο αιώνα μία διακριτή, ισχυρή ομάδα ελληνορθόδοξων τραπεζιτών δραστηριοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στα δημοσιονομικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης των πιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική Συνοχής στην περίοδο 2007-2013. Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πολιτική Συνοχής στην περίοδο 2007-2013. Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Η πολιτική Συνοχής στην περίοδο 2007-2013. Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στον Πίνακα 1 παρατίθενται εν συντοµία οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραµµατική περίοδο 2007-2013 σε

Διαβάστε περισσότερα

Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο εκ.

Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο εκ. Υπουργείο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2015 2017 εκ. 2012 2013 2014 Π 2015 Π 2016 Π 2017 Π Τακτικές Δαπάνες 255,2 226,9 226,4 229,8 229,0 230,3 Αναπτυξιακές Δαπάνες 62,5 32,4 45,9 45,8 47,3 39,7

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Ονοματεπώνυμο: Τάσιος Ανδρέας Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Δεκέμβριος 2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 1 Του Χρήστου Μηνάγια Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 04 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στο άρθρο του συντάκτη του παρόντος, µε τίτλο «Εκβιασµοί, απειλές και αυθαιρεσίες από την Άγκυρα στην Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις προτάσεις του Οικονοµικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας (Περιφερειακό Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας)

Θέσεις προτάσεις του Οικονοµικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας (Περιφερειακό Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΟΡΟΥΜ ΙΙ: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Θέσεις προτάσεις του Οικονοµικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας (Περιφερειακό Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό

ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό 1 ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ιδρύθηκε το 1991, ύστερα από τη συνάντηση 9 επιχειρηματιών του ευρύτερου τουριστικού χώρου στο ELOUNDA MARE για να συζητήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ελεγκτική αρμοδιότητα για την ορθή απόδοση του επίναυλου και είσπραξη αυτού.

ΘΕΜΑ: Ελεγκτική αρμοδιότητα για την ορθή απόδοση του επίναυλου και είσπραξη αυτού. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 8 Ιουνίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΛ : 1134 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακά Αεροδρόμια Αξιοποίηση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης

Περιφερειακά Αεροδρόμια Αξιοποίηση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης Περιφερειακά Αεροδρόμια Αξιοποίηση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης Ιωάννης Εμίρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ 4 Οκτωβρίου 2012 Παρεπόμενα Οφέλη Βασικοί Στόχοι Στόχοι Αξιοποίησης Μεγιστοποίηση της Αξίας Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας

Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας H μεγάλη επένδυση που ενισχύει την ελληνική οικονομία και λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. 2 3 H επένδυση των 14 Ελληνικών Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χάρτα ικαιωµάτων Επιβατών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χάρτα ικαιωµάτων Επιβατών ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ press@yen.gr Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χάρτα ικαιωµάτων Επιβατών Με γνώµονα την καλύτερη δυνατή ενηµέρωση του επιβατικού κοινού,

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι,

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Η Ελλάδα εκτιµούµε και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν- ότι αποτελεί ένα επιτυχηµένο παράδειγµα της Πολιτικής της Συνοχής της ΕΕ. Η επίπονη προσπάθεια σχεδόν δύο δεκαετιών συνέβαλε

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλια στην Οικονοµικη και Κοινωνικη Επιτροπη της ΕΕ, ΓΣΕΕ 16.05.07

Οµιλια στην Οικονοµικη και Κοινωνικη Επιτροπη της ΕΕ, ΓΣΕΕ 16.05.07 Οµιλια στην Οικονοµικη και Κοινωνικη Επιτροπη της ΕΕ, ΓΣΕΕ 16.05.07 Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, Για όσους δεν µε γνωρίζουν επιτρέψτε µου να συστήθω. Ονοµάζοµαι Αλκης Κορρες, ειµαι Προεδρος της Ενωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνόκτητη ναυτιλία και ελληνική οικονομία

Ελληνόκτητη ναυτιλία και ελληνική οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Ελληνόκτητη ναυτιλία και ελληνική οικονομία Άγγελος Τσακανίκας Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονοµία ενισχύουν τις προβλέψεις για σταδιακή επάνοδο της οικονοµίας σε αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1 Ανάλυση και Επίδραση του υπό διαμόρφωση Νέου Θεσμικού Πλαισίου στη Δικτυακή Οικονομία και στη διάθεση & προσφορά Νέων Υπηρεσιών- Εφαρμογών Εισαγωγές Παρατηρήσεις - Γενικές παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων.

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3908/ 1 Φεβρουαρίου 2011 Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή. Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την παραχώρηση χρήσης χώρων της Χερσαίας Ζώνης των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. στους οικείους Δήμους.»

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την παραχώρηση χρήσης χώρων της Χερσαίας Ζώνης των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. στους οικείους Δήμους.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς: 15-03 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.: 8321.6 / 02/12 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Λ.Ε.Λ. TMHMA : Β ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

A. Επιλέξιµες προς χρηµατοδότηση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

A. Επιλέξιµες προς χρηµατοδότηση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Ε: Ποιoυς αφορά αυτό το πρόγραµµα; A. Επιλέξιµες προς χρηµατοδότηση θεωρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων: Α) Υφιστάµενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009 ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009 ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009 ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΣΤΟΧΟΣ Ενίσχυση υφιστάμενων μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών προς την μεταποίηση υπηρεσιών ( logistics

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2012

Αποτελέσματα Έτους 2012 Αποτελέσματα Έτους Αύξηση καταθέσεων κατά 2,7δισ. το Β εξάμηνο του και μείωση εξάρτησης από το Ευρωσύστημα κατά 13δισ. τους τελευταίους 8 μήνες. Το σύνολο καταθέσεων εξωτερικού υπερέβη το σύνολο των δανείων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 95% σε επίπεδο Ομίλου, και 83% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα των επιχειρηματιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 = = % 71,96% 28,04% 55,55% 44,45% 100%

1 2 3 = = % 71,96% 28,04% 55,55% 44,45% 100% 5.3.3.1.3. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 52 (α) (iii) και 55 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Σηµείο 5.3.3.1.3 Παράρτηµα II του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Εταιρία Ερευνών-Δημοσκοπήσεων Τσιμισκή 3 54625 Θεσσαλονίκη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1 Προς ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΒΕΘ) Τσιμισκή 29 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι πρωτοστατούν τρεις βιομηχανίες «υπέρ υπηρεσιών»: - Η τεχνολογία της πληροφορικής, - οι επικοινωνίες και

Στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι πρωτοστατούν τρεις βιομηχανίες «υπέρ υπηρεσιών»: - Η τεχνολογία της πληροφορικής, - οι επικοινωνίες και Αθήνα, 16 Μαΐου 2016 Αξιότιμη κα Πρόεδρε, Ευχαριστώ για την πρόσκληση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης. Κύριοι Βουλευτές Κυρίες και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΟΠΑΠ Α.Ε. Ενδιάµεσα Οικονοµικά Αποτελέσµατα για το Εξάµηνο που έληξε 30 Ιουνίου 2006

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΟΠΑΠ Α.Ε. Ενδιάµεσα Οικονοµικά Αποτελέσµατα για το Εξάµηνο που έληξε 30 Ιουνίου 2006 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΠΑΠ Α.Ε. Ενδιάµεσα Οικονοµικά Αποτελέσµατα για το Εξάµηνο που έληξε 30 Ιουνίου 2006 Πωλήσεις: 2,289.8 εκ. Ευρώ έναντι 1,709.0 εκ. Ευρώ της αντίστοιχης περιόδου 2005 (αύξηση 34.0%) Κέρδη προ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος. Οδηγίες εφαρµογής της υπ αριθµ / κοινής Υπουργικής απόφασης περί Καθορισµού προδιαγραφών, όρων και

Εγκύκλιος. Οδηγίες εφαρµογής της υπ αριθµ / κοινής Υπουργικής απόφασης περί Καθορισµού προδιαγραφών, όρων και Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ /ΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

memo 3 Μαΐου 2014 Αξιότιμο ήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο Άγγελο Κολοκούρη ΘΕΜΑ: ιεθνές Επιχειρηματικό Πάρκο στον Πύργο Πειραιά

memo 3 Μαΐου 2014 Αξιότιμο ήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο Άγγελο Κολοκούρη ΘΕΜΑ: ιεθνές Επιχειρηματικό Πάρκο στον Πύργο Πειραιά memo 3 Μαΐου 2014 Προς: Από: Αξιότιμο ήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο Άγγελο Κολοκούρη ΘΕΜΑ: ιεθνές Επιχειρηματικό Πάρκο στον Πύργο Πειραιά Ακολουθεί ένα συνοπτικό σχέδιο πολιτικής επικοινωνίας με θέμα τη

Διαβάστε περισσότερα

Το επάγγελµα του Ναυπηγού. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το επάγγελµα του Ναυπηγού. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Το επάγγελµα του Ναυπηγού Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τι είναι ο ναυπηγός; Ο ναυπηγός είναι µηχανικός µε αντικείµενο το πλοίο και την τεχνολογία της ναυτιλίας Ναυτιλία ιακινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ Βασικά μεγέθη ελληνικού τουρισμού Διεθνείς Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Διαβάστε περισσότερα