Διεξαγωγή: Νοεμβρίου 2009 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης»)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διεξαγωγή: 21 22 Νοεμβρίου 2009 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης»)"

Transcript

1 : «-»,,...,. *. * - / : * /. * : ( / / ). - - *,,,., :, : Διεξαγωγή: Νοεμβρίου 2009 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης»)

2 Λίγα λόγια γιά τη ιημερίδα Την διημερίδα αυτή, διοργανώνει μαζί με την Ε.Δ.Α.Α.Φ, η κίνηση «Παιδί ειδικά Δικαιώματα». Είναι κίνηση γονιών παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με τα παιδιά αυτά. Όντας μέσα στο πρόβλημα, το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και μοναδικό μέλημά τους, είναι το καλό των παιδιών τους, που περνάει υποχρεωτικά μέσα από την υψηλή, αξιόπιστη και πιό εξελιγμένη κατάρτιση όσων ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή, την εκπαίδευση και ένταξη αυτών των παιδιών... Τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, (Δυσλεξία και άλλες Μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, Αυτισμός / σύνδρομο Asperger κλπ), γιά να ενταχθούν πραγματικά και ουσιαστικά στη γενική Εκπαίδευση, χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια. -Οι Εκπαιδευτικοί ειδικής και γενικής εκπαίδευσης, πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τον ψυχικό κόσμο αυτών των παιδιών καθώς και το πως επιδρούν πάνω τους, τα εκάστοτε εκπαιδευτικά δρώμενα και οι ενέργειές τους. Πάνω στον τομέα αυτό, χρειάζονται τη γνώση και βοήθεια των ειδικών επιστημόνων (παιδοψυχιατρικής, παιδοψυχολογίας κλπ). -Οι ειδικοί επιστήμονες (παιδοψυχίατροι / ψυχολόγοι κλπ), με τη σειρά τους, χρειάζονται τις εμπειρίες, τη γνώση, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των ειδικών και γενικών Εκπαιδευτικών, γιά να μπορέσουν να αξιολογήσουν και εκτιμήσουν σωστά τα αποτελέσματα - και να προσαρμόσουν την εφαρμογή των παρεμβάσεών τους μέσα στο πραγματικό και «ζωντανό» Σχολικό περιβάλλον. -Ο συγκερασμός αυτών των επιστημονικών αρμοδιοτήτων, διαμορφώνει ένα ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ μοντέλο εκπαιδευτικής παρέμβασης, που είναι η καλύτερη και μοναδική αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της εκπαιδευτικής ένταξης. -Μετά από 3 περίπου χρόνια προσεκτικής παρατήρησης και λειτουργικής μελέτης των θεσμών και μηχανισμών ένταξης και των τελευταίων αναβαθμίσεων με τις οποίες λειτούργησαν στο διάστημα αυτό, διαπιστώνονται περιπτώσεις με πολύ θετικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα / επιτεύγματα, αλλά και περιπτώσεις με «φτωχή» απόδοση. -Οι παράγοντες που λειτούργησαν θετικά και οδήγησαν σε θεαματικά / πετυχημένα αποτελέσματα, καθώς και αυτοί που λειτούργησαν αρνητικά εμποδίζοντας και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της ένταξης, έγιναν αντικείμενο της μελέτης που απασχολεί την διημερίδα, αναλύοντας τις επιτυχίες και τα λάθη, και καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις, που προκύπτουν ως φυσική λογική ακολουθία από αυτή την ανάλυση.

3 Γιά τη μελέτη του θέματος, διαμορφώθηκε μία συνεργασία από τους πιό αξιόπιστους παράγοντες: 1) Ειδικευμένους επιστήμονες με την έγκυρη και αντικειμενικά αναγνωρισμένη γνώση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 2) Εκπαιδευτικούς Ειδικής και Γενικής Αγωγής, που εκτός από τους τίτλους σπουδών, έχουν και πρακτική / εφαρμοσμένη και επιτυχημένη εμπειρία στους θεσμούς εκπαιδευτικής ένταξης και αντιμετώπισης δυσμενών παραγόντων, όπως η Σχολική βία κ.ά. 3) Γονείς παιδιών με ιδαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι, είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικοί, ή ειδικοί - και οι οποίοι μπορούν να έχουν βαρύνουσα άποψη γιά τη λειτουργία των θεσμών ένταξης και την επίδραση των τρόπων εφαρμογής τους πάνω στα παιδιά τους, τα οποία έχουν φοιτήσει σε τέτοιους θεσμούς. 4) Ευρύτερος κύκλος Γονέων παιδιών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία έχουν φοιτήσει σε προγράμματα ένταξης του γενικού Σχολείου. Με τη διαδικασία αυτή, η πιό εξελιγμένη, πρόσφατη και «ζωντανή» - εφαρμοσμένη εκπαιδευτική εμπειρία, «συναντάει» την έγκυρη επιστημονική γνώση, διαμορφώνοντας το βέλτιστο εφικτό αποτέλεσμα, που θα αποτελέσει και τη μελλοντική βάση γιά περαιτέρω έρευνες και βελτιώσεις, καθώς και γιά ακόμα πιό εξειδικευμένες μεθόδους, όπως οι συγκεκριμενοποιημένες παρεμβάσεις πάνω στα δεδομένα Σχολικά βιβλία και τα κεφάλαια της ύλης... Η χαμηλή τιμή συμμετοχής (που πιθανόν να ξενίζει) οφείλεται στο ότι διοργανωτές είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι πρωτίστως ενδιαφέρονται γιά την εκπαίδευση, την αξιόπιστη επιστημονική κατάρτιση / επάρκεια και ειδίκευση αυτών που αναλαμβάνουν το εκπαιδευτικό και ενταξιακό μέλλον των παιδιών τους... Στις αμέσως επόμενες σελίδες, μπορείτε να δείτε τις βασικές κατευθύνσεις της θεματολογίας και των προβλημάτων στα οποία επικεντρώνεται η διημερίδα. Στο τελευταίο μέρος, το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας, με τα θέματα των εισηγήσεων και των πρακτικών ασκήσεων, καθώς και μία περιληπτική παρουσίαση των εισηγητών και των εισηγήσεών τους...

4 Η Σχολική τάξη από μόνη της δεν είναι ομάδα Ο εκπαιδευτικός, καλείται να μεταμορφώσει το τυχαίο σύνολο της τάξης σε ΟΜΑΔΑ, με στόχο την ομαδοσυνεργατική μάθηση την οποία επιδιώκουν το αναλυτικό πρόγραμμα και τα νέα Σχολικά βιβλία... Η μεταμόρφωση της τάξης σε ΟΜΑΔΑ, μπορεί να γίνει μέσω διεργασιών που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα παιδιά και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση γιά να βρούν τη θέση τους μέσα σ αυτήν και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Κάθε παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δυσκολεύεται στο κανονικό Σχολείο, από δύο παράγοντες: Ενταξιακούς, και Μαθησιακούς, οι οποίοι: -Οδηγούν το παιδί στο να απορρίψει το σχολικό περιβάλλον και να απομακρυνθεί από αυτό. -Οδηγούν το σχολικό περιβάλλον στο να απορρίψει και απομακρύνει το παιδί. Επομένως, καλούμαστε να πετύχουμε: -Πρόληψη /αντιμετώπιση/διαχείρηση των αντικινήτρων και των παραγόντων απομάκρυνσης του παιδιού από το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία - Δημιουργία οικείου / σταθερού σχολικού περιβάλλοντος, με παρεμβάσεις σε τομείς όπως: * Αποδοχή ένταξη στην ομάδα της τάξης. * Εκπαίδευση στη ημιουργία συναναστροφών - σχέσεων φιλίας / συνεργασίας με την ομάδα της τάξης και τα παιδιά του Σχολείου. * Ένταξη σε ομαδικές δραστηριότητες και στον ομαδικό / συνεργατικό τρόπο σχολικής δουλειάς. * Σχολική Βία: (Λεκτική / Ψυχολογική / Σωματική). Πρόληψη - διαχείρηση αντιμετώπιση * ημιουργία ενταξιακών κινήτρων στο παιδί και στα παιδιά της τάξης / σχολείου Η απάντηση στα προβλήματα αυτά, αποτελεί το αντικείμενο της επιστημονικής ημερίδας που θα γίνει τον Νοέμβριο του και είναι αναγκαία, γιά να έχουν νόημα οι ημερίδες που θα ακολουθήσουν για τη διαχείρηση της μαθησιακής και γνωστικής παρέμβασης, προσαρμοσμένης πάνω στην πραγματικότητα του Ελληνικού Σχολείου, του δεδομένου αναλυτικού προγράμματος και της δεδομένης διδακτέας ύλης.

5 «Είμαστε διαφορετικοί Γινόμαστε ομάδα με τα άλλα παιδιά» Πρωταρχική προϋπόθεση γιά την ένταξη στη γενική εκπαίδευση, είναι η παρουσία του παιδιού μέσα στην τάξη. Το μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί γιά το σκοπό αυτό, είναι οι παράγοντες που απομακρύνουν το παιδί από το σχολείο και η έλλειψη αμφίδρομης αποδοχής μεταξύ παιδιού και σχολικής κοινότητας. Απομόνωση, περιθωριοποίηση, κατάθλιψη, αναστολή του μαθησιακού του δυναμικού, έκπτωση της μαθησιακής του προσπάθειας, στοχοποίηση του παιδιού, Σχολική βία, και απόρριψη από το σχολικό περιβάλλον, είναι μερικά ενδεικτικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε... - Η πρόληψη, διαχείρηση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, εξαρτάται κυρίως από τη συναισθηματική αγωγή και τη διαχείρηση συναισθημάτων του ίδιου του παιδιού, των άλλων παιδιών της ομάδας, της τάξης, των εκπαιδευτικών... Επίσης, η διαχείρηση συναισθημάτων, επηρεάζει άμεσα και τη σχέση του παιδιού με τη μαθησιακή διαδικασία - επομένως και την ίδια τη μαθησιακή και γνωστική δυνατότητα και επίδοση. Όλα τα ενταξιακά προβλήματα, εξαρτώνται κυρίως, από την συναισθηματική διαχείριση της ένταξης. Η λύση αυτού του προβλήματος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση γιά να έχει νόημα η παρέμβαση στη μαθησιακή και γνωστική διαδικασία του παιδιού, που επηρεάζεται και εξαρτάται άμεσα από αυτό. Είναι το μεγάλο και βασικότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, η παρέμβαση στο μαθησιακό, είναι πολύ πιό εύκολη. - Ταυτόχρονα, αποτελεί και το πιό δύσκολο κομμάτι διαχείρησης στην ενταξιακή παρέμβαση, που συνήθως αποφεύγουν να ακουμπήσουν οι περισσότεροι ειδικοί. Τη ζωτική ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού, μας έχουν επισημάνει και πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί παιδαγωγοί και άλλοι εμπλεκόμενοι στην ενταξιακή διαδικασία. Κυρίως όμως, την έχουν επισημάνει τα ίδια τα παιδιά, με το φτωχό κίνητρο γιά μάθηση: Ας μην ξεχνάμε, ότι πολλά παιδιά, λόγω χαμηλής Σχολικής επίδοσης, φτωχού κινήτρου και ακατάλληλης συμπεριφοράς, απευθύνθηκαν σε ειδικά κέντρα αξιολόγησης, όπου δεν διαπιστώθηκε κάποιο ειδικό πρόβλημα ή πάθηση.

6 - Γιά τους λόγους αυτούς, μετά από πολύ μελέτη και προετοιμασία, αποφασίσαμε τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, αφού διασφαλίσαμε το μέγιστο επιστημονικό επίπεδο και κύρος των διδασκόντων. - Οι ημερίδες που θα ακολουθήσουν ως συνέχεια αυτής, θα είναι προσαρμοσμένες πάνω στην πραγματικότητα του Ελληνικού Σχολείου, του δεδομένου αναλυτικού προγράμματος και της δεδομένης διδακτέας ύλης. Η διημερίδα, θα χωρίζεται σε δύο μέρη: - Το πρώτο μέρος, θεωρητική ανάλυση και διδασκαλία τεχνικών -Το δεύτερο μέρος, βιωματικό με πρακτική εκπαίδευση, γιά την οποία οι εκπαιδευόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες. ιοργάνωση: 1) Περιοδικό & κίνηση γονιών «Παιδί ειδικά Δικαιώματα» 2) Ε. Α.Α.Φ (Ένωση γιά τα ικαιώματα Ατόμων του Αυτιστικού Φάσματος) υπό την αιγίδα της οποίας διοργανώνεται το σεμινάριο. * Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 10 Νοεμβρίου. Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας, προκειμένου να οργανωθούν σωστά το πρόγραμμα και οι ομάδες εργασίας. * Τα έσοδα της ημερίδας θα διατεθούν γιά την ενίσχυση του συλλόγου και του περιοδικού που εκφράζει την κίνηση των γονιών και των συλλόγων του Αυτιστικού φάσματος. * Προσοχή: Γιά λογιστικούς λόγους, καταθέτουν ακριβώς: Οι γονείς: 39,93 Οι επαγγελματίες & φοιτητές: 79,93 με την σημείωση: «Δωρεά γιά την έκδοση του περιοδικού Π.Ε.Δ» * Τιμολόγια Αποδείξεις: Όσοι θέλουν τιμολόγιο ή απόδειξη, παρακαλούνται να το δηλώσουν εκ των προτέρων, ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν έγκαιρα από τη γραμματεία, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το πρόγραμμα. * Κατάθεση: Εθνική τράπεζα - αρ. λογαριασμού: 099/ Πληροφορίες: / / Το πρόγραμμα της ημερίδας στις επόμενες σελίδες

7 Εκπαιδευτική ιημερίδα: Ένταξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Γενικό Σχολείο «Επικοινωνία - Κοινωνικές εξιότητες και Συναισθηματική Αγωγή» ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ Πρόγραμμα ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ - 21 Νοεμβρίου : Εγγραφές : Χαιρετισμοί : Εισήγηση: Βάγια Παπαγεωργίου «Προβλήματα Συμπεριφοράς, Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων» : Συζήτηση : Διάλειμμα : Εισήγηση: Κατερίνα Βαγενά «Εφαρμοσμένη ένταξη στο Δημοτικό: Τα Προβλήματα στην εφαρμογή της και η διαχείρησή τους. Δυσκολίες Λύσεις Συμπεράσματα» : Εισήγηση: Αγγελική Γιαννάτου «Peer Mediators»: Μέθοδος για την πρόληψη της βίας από μαθητές του σχολείου : Συζήτηση : Διάλειμμα : Εισήγηση: Βάγια Παπαγεωργίου «Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού Η Παρούσα Κατάσταση» : Συζήτηση Κλείσιμο πρώτης μέρας

8 ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ - 22 Νοεμβρίου : Χαιρετισμοί : Εισαγωγικά: Χαιρετισμός Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής: Ρόλος και δυσκολίες DR Γιώργος Τζίμας Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Β Εκπαιδευτικής περιφέρειας Αθηνών. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ( ) : Ομάδα Α : «Peer Mediators» Πρακτική Άσκηση Εφαρμογή προγράμματος γιά τη βία - Αγγελική Γιαννάτου Ομάδα Β : «Αποδοχή της διαφορετικότητας» Βιωματική Άσκηση Μ. Καραπαναγιώτου : Διάλειμμα : Ομάδα Α : «Έκτη Αίσθηση» Βιωματική Άσκηση - Βάγια Παπαγεωργίου Ομάδα Β : Ομαλή Ένταξη των μαθητών με ιδιαίτερες συμπεριφορές στην τάξη: Βιωματικό εργαστήριο - Μ. Καραπαναγιώτου : Διάλειμμα Εναλλαγή Ομάδων Εργασίας: : Ομάδα Α : «Ομαλή Ένταξη των μαθητών με ιδιαίτερες συμπεριφορές στην τάξη»: Βιωματικό εργαστήριο - Μ. Καραπαναγιώτου. Ομάδα Β : «Peer Mediators» Πρακτική Άσκηση Εφαρμογή προγράμματος γιά τη βία - Αγγελική Γιαννάτου : Διάλειμμα : Ομάδα Α : «Αποδοχή της διαφορετικότητας» Βιωματική Άσκηση Μ. Καραπαναγιώτου Ομάδα Β : «Έκτη Αίσθηση» - Βιωματική Άσκηση - Βάγια Παπαγεωργίου : Συζήτηση- Κλείσιμο Διημέρου

9 Εισηγητές & Εισηγήσεις: Βάγια Παπαγεωργίου: Περιληπτικά, από το βιογραφικό της αναφέρουμε: 1) Πανεπ/μιο του Λονδίνου: Πτυχίο Παιδοψυχιατρικής από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής. 2)Πανεπ/μιο Chapel Hill-Βόρεια Καρολίνα / ΗΠΑ: Εξειδίκευση στο φάσμα του αυτισμού 3) Πανεπιστήμιο Birmingham / Μ. Βρετανία: Εξειδίκευση στο φάσμα του αυτισμού 4) Πανεπ/μιο Yale (Γέηλ) ΗΠΑ: Μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων γιά τον αυτισμό που διδάσκονται εκεί: («Handbook of Autism and Developmental Disorders») & «Mental Health Interventions and Services for Vulnerable Children and Young People» 5) TEACCH (Θεραπεία & εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό) - Θεραπεύτρια & εκπαιδευτής της μεθόδου Εκπαίδευση ειδικευόμενων γιατρών φοιτητών ιατρικής και ψυχολογίας και επαγγελματιών. 6) Διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης Επίσης, έχει διατελέσει: 7) Επιστημονικά υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Β. Ελλάδας του Ψ.Ν.Θ. 8) Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλπ κλπ... - Η πρώτη εισήγησή της «Προβλήματα Συμπεριφοράς, Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων» θα αναλύσει Προβλήματα που δυσχεραίνουν την ένταξη & ομαλή φοίτηση, σε σχέση με τη συναισθηματική κατάσταση και την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στο Σχολείο. Θα αναλυθούν βασικές αρχές αντιμετώπισης και οδηγίες αξιολόγησης, παρεμβάσεων και στρατηγικών αντιμετώπισης. - Η δεύτερη εισήγησή της, «Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού Η Παρούσα Κατάσταση» θα αναλύσει τις εξελίξεις στον τομέα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, όπως καθορίζονται από την έρευνα και από την καθημερινή κλινική πράξη. τις αλλαγές στην ταξινόμηση και τις διαγνωστικές κατηγορίες, την πρώιμη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση, τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους - Στη βιωματική άσκηση με τίτλο «Έκτη Αίσθηση», θα παρουσιάσει τη μέθοδο που έχει αναπτυχθεί από την Carol Gray, (συγγραφέα της μεθόδου των Κοινωνικών Ιστοριών). Αντικείμενο, η κατανόηση των ατομικών διαφορών και των αναγκών που προκαλούν, οι τρόποι γιά την αποδοχή και την ενσωμάτωση ατόμων με σημαντικές αποκλίσεις. Στοχος, η διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής των εκπαιδευόμενων, για την αποδοχή των ατομικών διαφορών στο σχολείο. Αγγελική Γιαννάτου: -Βασικές Σπουδές: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο - Κλασική Φιλολογία - διδακτική των Νέων Ελληνικών. -Ειδίκευση: Σχολική βία πρόγραμμα Ομότιμοι Μεσολαβητές. -Εργασιακή εμπειρία: Δημόσια Εκπαίδευση - Φιλόλογος ( ) Πρακτική εφαρμογή του προγράμματος κατά της Σχολικής βίας στη Δημόσια Εκπαίδευση ( ) Η εισήγησή της με θέμα Peer Mediators θα περιλαμβάνει τα έξής: α) Θεωρητικά για τη μέθοδο πρόληψης της βίας με τους ομότιμους μεσολαβητές β) Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στο σχολείο της και τα αποτελέσματά του την προηγούμενη σχολική χρονιά γ) Απαντήσεις των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε ερωτήσεις του Συνήγορου του Παιδιού δ) Προβολή σχετικού video βασισμένου σε σενάριο μαθητών, που περιλαμβάνει δραματοποίηση σύγκρουσης και ακολουθεί η μεσολάβηση. - Στη βιωματική άσκηση που θα κάνει τη δεύτερη μέρα θα παρουσιάσει κάποια πραγματικά περιστατικά και θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να χωριστούν σε ομάδες και να δραματοποιήσουν κάποιες συγκρούσεις (που συνέβησαν ή είναι φανταστικές)καθώς και τον τρόπο που θα μπορούσαν να επιλυθούν με τη βοήθεια ομότιμων μεσολαβητών.

10 Μαρία Καραπαναγιώτου: -Βασικές Σπουδές: Πτυχίο Αριστοτελείου Παν/μίου Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών. -Πανεπ/μιο του Λονδίνου (Institute of Education): Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία & εκπαίδευσηατόμων με ειδικές ανάγκες -Πανεπι. Leiden (Ολλανδία): Εξωτερικός συνεργάτης στο τμήμα Ειδικής Αγωγής / έδρα καθ. Ιna van Berckelaer-Onnes. - European Agency for the Assessment of Special Needs: μέλος της συγγραφικής ομάδας με την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες - Ειδικεύσεις: Εκπαίδευση ατόμων με αυτισμό & άλλες αναπτυξιακές διαταραχές στην πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Μέθοδος TEACCH, & PECS επάρκεια στο «ΑθηνάTεστ». -Εργασιακή εμπειρία: ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης (Νηπιαγωγείο) - ΙΕΚ (τμήμα Προσχολικής Αγωγής) -Παμμακάριστος & Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης (ειδικά σχολεία) - Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών & Βαρηκόων Φιλοθέης (προϊσταμένη) - Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Διαχείριση Προβλημάτων Σχολικής Τάξης» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (εκπαιδεύτρια). - Η πρώτη εισήγησή της «Αποδοχή της διαφορετικότητας στη σχολική τάξη - Βιωματική προσέγγιση» : Για να αποδεχτεί κάποιος τη διαφορετικότητα πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσει. Στη βιωματική αυτή προσέγγιση θα διερευνηθούν οι δυσκολίες των μαθητών με ιδιαίτερες συμπεριφορές όπως απαντώνται στην κανονική τάξη και θα δοθούν τεχνικές και θεωρητικές κατευθύνσεις για την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας. Μέσω του προγράμματος Κατανοώντας τους Φίλους θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα, όπως: Πώς περιγράφουμε τις ιδιαιτερότητες στους υπόλοιπους μαθητές; πότε; ποιοί εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία; - Η δεύτερη εισήγησή της «Ομαλή Ένταξη των μαθητών με ιδιαίτερες συμπεριφορές στην τάξη»: Η συνεργασία της ειδικής και της κανονικής αγωγής ως βασικός παράγοντας επιτυχίας της επιτυχημένης ένταξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες. - Όλο και περισσότεροι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, φοιτούν σε σχολεία γενικής αγωγής. Η αναγκαιότητα της προσαρμογής τόσο του αναλυτικού προγράμματος, όσο και του γενικότερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, καθιστά τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής αναπόσπαστο μέρος του σχολείου γενικής αγωγής. Ποιες στρατηγικές αυτής της συνεργατικής διδασκαλίας χρησιμοποιούνται σήμερα στην πράξη; Αυτό το εργαστήριο θα εξετάσει τα μοντέλα & τις αρχές της συνεργατικής διδασκαλίας παρέχοντας οδηγίες στους εκπαιδευτικούς του κανονικού σχολείου και της ειδικής αγωγής για την άμεση εφαρμογή τους. Κατερίνα Βαγενά: -Βασικές Σπουδές: Ειδική Αγωγή (τμ. Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» - τομέας εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) -Μεταπτυχιακά: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Πανεπ/μιο «Μακεδονία») -Επιμορφώσεις: Προγράμματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε Ελλάδα και Εξωτερικό. -Εργασιακή Εμπειρία: ΣΜΕΑΕ Α βάθμιας εκπαίδευσης (6ετής) - Ερευνητικό έργο στους τομείς της Αξιολόγησης και των Μη Λεκτικών Μαθησιακών Δυσκολιών Παράλληλη Στήριξη σε Δημόσιο Σχολείο. Στην εισήγησή της, θα αναλύσει τα προβλήματα και τις πρακτικές αντιμετώπισης στην υλοποίηση της ένταξης μέσα στο κανονικό Σχολείο, βγαλμένα από την πρακτική εμπειρία της εφαρμοσμένης ένταξης παιδιών με εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες στο κανονικό Σχολείο.

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας. σε συνεργασία με το

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας. σε συνεργασία με το Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Τμήμα Φιλολογίας Πρακτικά Ημερίδας Θέμα: «Η ειδική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 Σ ε λ ί δ α 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΡΓΟ «Πρότυπο Σύστημα Υποστήριξης Ατόμων με Αυτισμό (ΠΣΥΑ) Βασιζόμενο σε ένα Ευφυές

Διαβάστε περισσότερα

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους,

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ. Εκπαίδευση Ειδική Αγωγή

ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ. Εκπαίδευση Ειδική Αγωγή ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Εκπαίδευση Ειδική Αγωγή ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ... 2 TEACCH, PECS, MAKATON: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 18:30 Κεντρική ομιλία ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Πρόεδρος: Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών Η ψυχολογία των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι, Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 18:30 Κεντρική ομιλία ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Πρόεδρος: Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών Η ψυχολογία των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι, Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΙ

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Η περίπτωση των Αχαρνών

Ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Η περίπτωση των Αχαρνών Ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Η περίπτωση των Αχαρνών Κυριάκη Σπυριδούλα, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε Παρδάλη Μαρία, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Περίληψη: Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. «Γίνονται στην χώρα μας προσπάθειες για συνεργασία ειδικών και γονέων;»

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. «Γίνονται στην χώρα μας προσπάθειες για συνεργασία ειδικών και γονέων;» ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΤΣΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ «Γίνονται στην χώρα μας προσπάθειες για συνεργασία ειδικών και γονέων;» Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς με ναι ή όχι. Σίγουρα υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:Γ.

2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:Γ. ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:Γ.ΦΛΟΥΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ: Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 2012-13 2 Στέλιος Βγαγκές είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 1.1. ΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΝΑΡΑΚΗΣ Έργο συγχρηματοδοτούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο κατάρτισης. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos

Εγχειρίδιο κατάρτισης. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 Ο κύριος στόχος αυτής της ενότητας κατάρτισης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ- ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ- ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ- ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 Αθήνα, 12/7/2012 1 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (2003ΣΕ04530072) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΥ: Λαμπροπούλου Βενέττα, π.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογή του Boehm Test of Basic Concepts- Preschool Version σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» Μια

Διαβάστε περισσότερα

αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 επιστημονική ημερίδα: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Συντονιστής - Επιστημονική Επιμέλεια: Στέργιος Νότας D.P.MGR., κλινικός ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Ε Π Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Α Σ Ε Π Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Α Σ Ε Π Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ - ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η προσαύξηση του βαθμού της γραπτής εξετάσεως για τον προσδιορισμό του τελικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εργαστήρια Δραστηριότητες ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ www.amc.edu.gr Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και επιστημών, οι οποίες έχουν ως βασικό γνώμονα

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Η Κοινωνική Πρόνοια σε μετάβαση: Από την κρίση της Πρόνοιας, στην κοινωνική Πρόνοια αντιμετώπισης της κρίσης. Βαρδακαστάνης Ιωάννης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ÅÎÅÉÄÉÊÅÕÌÅÍÇ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ãéá Ýíôáîç ìáèçôþí ìå áíáðçñßá Þ/êáé åéäéêýò åêðáéäåõôéêýò

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011 Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο Περιορισμοί Προτάσεις Οκτώβριος 2011 Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Μελέτη/Συγγραφή: Μαρίνα Παγιάτσου Συλλογή στοιχείων/καταγραφή προβλημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ http://www.elemedu.upatras.gr ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ακαδημαϊκού Έτους 2012-201 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα