Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό"

Transcript

1 Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Υ Π Ο Τ Η Ν Α Ι Γ Ι Δ Α της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Φ Ο Ρ Ε Α Σ Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ : Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ε.Ε.Ε.Φ.: ΦΛΕΜΙΝΓΚ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ.:

2 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Μήνυμα Διευθυντού Εκπαίδευσης Αξιότιμοι φυσικοθεραπευτές, Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, από την εποχή της ίδρυσής της (έτος ιδρύσεως 1975), είναι ένας βασικός φορέας διαμόρφωσης πολιτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων βασικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής και βελονισμού για την Ελλάδα. Σε άμεση επαφή με τα διεθνώς ισχύοντα σε θέματα βελονισμού, μετά από εξέταση προγραμμάτων της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Σκανδιναβικών χωρών (Δανίας, Σουηδίας), γνωρίζοντας τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εφαρμογή του βελονισμού από μη- ιατρούς (1.500 ώρες εκπαίδευσης) και σε συνεργασία με υπεύθυνους του επιστημονικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού ICMART, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού (Ε.Ι.Ε.Β.), εξέτασε διεξοδικά γραπτό αίτημα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Φ.) για τη δημιουργία ενός τμήματος εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των μελών της στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό (συνεδρίασης της 27ης Σεπτεμβρίου 2006). Τα δύο επιστημονικά σωματεία έδρασαν από κοινού (μέσω τεσσάρων μελών που ορίσθηκαν υπεύθυνοι οργάνωσης του προγράμματος εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων) και κατάρτισαν ένα «πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό», διάρκειας 150 ωρών, ειδικά σχεδιασμένο για το γνωστικό αντικείμενο των φυσικοθεραπευτών. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση ειδικών τεχνικών βελονισμού για την αντιμετώπιση παθήσεων, συμπτωμάτων και αθλητικών ή άλλων κακώσεων που συχνά αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές. Επτά ειδικοί ιατροί και δύο φυσικοθεραπευτές έχουν την ευθύνη εκτέλεσης του προγράμματος και της παρουσίασης των θεμάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται στη συνέχεια του εντύπου. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο, σωστά οργανωμένο, μελετημένο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στον βελονισμό, που προσφέρεται σε φυσικοθεραπευτές της Ελλάδας από επιστημονικούς φορείς αδιαμφισβήτητου κύρους και αξιοπιστίας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η καινοτόμος προσπάθεια των δύο επιστημονικών εταιρειών, θα περιορίσει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας που παρατηρούνται στο χώρο της εναλλακτικής/συμπληρωματικής ιατρικής σε εξωιατρικούς κύκλους. Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Ο Γενικός Γραμματέας Μιλτιάδης Καράβης, Φυσίατρος Το Μέλος του Δ.Σ. Μαρκέλλα Σεγρέδου, Φυσίατρος

3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 3 Μήνυμα υπευθύνων οργάνωσης/προγράμματος Αγαπητοί συνάδελφοι, Ο βελονισμός, μια πανάρχαια φυσική θεραπευτική μέθοδος, έχει αποδείξει πια την αποτελεσματικότητά του και χαίρει εκτίμησης και αποδοχής σ όλο τον δυτικό ιατρικό κόσμο. Η συμβολή του κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά και στην αποκατάσταση μιας πληθώρας χρόνιων και οξέων παθολογικών καταστάσεων του μυοσκελετικού, του νευρικού και άλλων οργανικών συστημάτων, τον καθιστά σημαντικότατο συμπληρωματικό μέσο στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την αποκατάσταση. Παρακολουθώντας τα ισχύοντα διεθνώς, είναι σαφές ότι ο σύγχρονος φυσικοθεραπευτής είναι κοινωνός της γνώσης και της πρακτικής βελονιστικών θεραπευτικών τεχνικών. Μεγάλες και εξαιρετικά δραστήριες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες όπως η ΒΜΑS (British Medical Acupuncture Society) δέχονται ως πλήρη μέλη τους, φυσικοθεραπευτές εκπαιδευμένους στο βελονισμό, ή τα αντίστοιχα σωματεία τους (ΑΑCP, Acupuncture Association of Chartered Physiotherapists). H Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας αποτελεί τον επιστημονικό φορέα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών. Συνειδητοποιώντας την απουσία αξιόπιστης εκπαιδευτικής πρότασης στον Ελλαδικό χώρο στον τομέα αυτό, αναλαμβάνει να ξεκινήσει το 1ο Επίσημο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό. Το πρόγραμμα που ξεκινά, είναι ο καρπός της επιστημονικής συνεργασίας της Ε.Ε.Ε.Φ. με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, την επιστημονική Εταιρεία η οποία σηματοδοτεί και διαμορφώνει την εκπαίδευση του βελονισμού στην Ελλάδα εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Η παρουσία δε του κ. Μιλτιάδη Καράβη, Ιατρού Αποκατάστασης και Γεν.Γραμματέα της Ε.Ι.Ε.Β. στη θέση του Διευθυντού Εκπαίδευσης, αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για το υψηλότατο επίπεδο σχεδιασμού και εκτέλεσης του προγράμματος σπουδών. Η διάρθρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος (11 Σαββατοκύριακα, 165 ώρες φροντιστηριακής και εργαστηριακής εκπαίδευσης) εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους: Την ανάπτυξη των θεωρητικών βάσεων και των βασικών αρχών του βιοϊατρικού βελονισμού (biomedical acupuncture), τη νευροφυσιολογική και παθοφυσιολογική βάση του, στο κομμάτι δε εκείνο της παθολογίας που άπτεται της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης Την επαφή των συμμετεχόντων με το θεωρητικό, φιλοσοφικό και πρακτικό υπόβαθρο του βελονισμού ως τμήμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Τ.C.M., Traditional Chinese Medicine) Τον αρμονικό συγκερασμό των δύο προσεγγίσεων, κατά την αξιολόγηση και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλων για τις παθολογικές καταστάσεις, που αντιμετωπίζει στην καθημερινή πράξη ο σύγχρονος φυσικοθεραπευτής. Με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια αυτή θα ευδοκιμήσει στη συνείδηση των φυσικοθεραπευτών, ξεκινούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εκπαιδευτική διαδικασία. Για το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Φ. Οι υπεύθυνοι οργάνωσης/προγράμματος Δρ. Γεώργιος Γεωργούδης Αλέξανδρος Σιδέρης Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.Φ Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.Φ. 2006

4 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Εκπαιδευτική ομάδα Διευθυντής Εκπαίδευσης: ΚΑΡΑΒΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΒΑΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΟΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΕΓΡΕΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Διπλωματούχος Βελονισμού σχολής CEDAT Μασσαλίας Μετεκπαιδευθείς στην Κίνα (1994,1996) Μέλος Διεθνούς Επιτροπής της ICMART Mέλος Δ.Σ. ISOM (International Society of Οriental Medicine) Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Μέλος Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Πόνου (IASP) Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Μυοσκελετικού πόνου(ims) Βασικοί Συνεργάτες (με αλφαβητική σειρά) Φυσικοθεραπευτής, Επιστ. συνεργάτης Σχολής Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας Διδακτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Manchester Ιατρείο Πόνου Π.Γ.Ν. Τζάνειο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας Γενικός Ιατρός, Εκπαιδευτής Α Βοηθειών Β.L.S. (Basic Life Support) τ. Αναισθησιολόγος Nοσοκομείου Παίδων Πεντέλης Διπλωματούχος Παραδοσιακού Βελονισμού σχολής CEDAT Πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Χειρουργός Οδοντίατρος Διπλωματούχος Παραδοσιακού Βελονισμού Μετεκπαιδευθείς στην Κίνα Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Ρευματολόγος Διπλωματούχος Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού Αθήνας Acu Science Χειρουργός Ορθοπεδικός Διπλωματούχος Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού Αθήνας Acu Science. Ειδ. ιατρός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Διπλωματούχος βελονισμού Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού Αθήνας Acu Science. Μετεκπαιδευθείς στην Κίνα (Πεκίνο 2004) Φυσικοθεραπευτής, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας Χειρουργός Ορθοπεδικός Διπλωματούχος Βελονισμού E.C.P.D. Οδοντίατρος. Διδάκτωρ παθοφυσιολογίας Πανεπιστημίου Humboldt Βερολίνου. Διπλωματούχος Neural Therapy της Austrian Society of Neural Therapy. Επιστημονικός συνεργάτης διεθνούς Μετεκπαιδευτικού κέντρου Βελονισμού AcuScience. Υπεύθυνος βελονισμού του ιατρείου κεφαλαλγίας του ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς.

5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 5 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου Χρ. Ζαχαριάδης Εισαγωγή στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική και στον Βελονισμό Χρ. Ζαχαριάδης Θεωρία των Πέντε Στοιχείων Μ. Καράβης Εισαγωγή στον Ιατρικό Βελονισμό. Ερευνητικές εργασίες και σύγχρονες μελέτες που στηρίζουν τη δράση του βελονισμού. Ανασκόπηση εργασιών από διάφορες ηλεκτρονικές τράπεζες πληροφοριών Μ. Καράβης Θεωρητικά μοντέλα δράσεως του βελονισμού. Θεωρία της πύλης του πόνου, θεωρία DNIC (διάχυτος ανασταλτικός έλεγχος αναλγησίας μέσω αντιερεθισμού), θεωρία της μυϊκής συμμετοχής, εγκεφαλινεργική θεωρία. Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου Ι. Καζάλη Ιστορία, φιλοσοφία και ιατρική τέχνη στην αρχαία και σύγχρονη Κίνα. Ταο Ι. Καζάλη Θεωρία γιν γιανγκ. Θεωρία των πέντε κινήσεων Μ. Καράβης Στοιχεία φυσιολογίας του νευρικού συστήματος. Νευρώνας, σύναψη, δυναμικό μεμβράνης, νευροδιαβίβαση.

6 6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 6 Οκτωβρίου Α. Σταματάκης Θεωρία μεσημβρινών και κλάδων. Μεσημβρινοί. Είδη μεσημβρινών Α. Σταματάκης Είδη ενέργειας. Ωράριο ενεργειακής ροής και κίνηση της ενέργειας. Ιδιαίτερα σημεία των μεσημβρινών Ι. Καζάλη Ζωτικές ουσίες σύμφωνα με τη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Qi, Jing και σωματικά υγρά Ι. Καζάλη Διαγνωστικές μέθοδοι στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική. Θεωρία των Zang Fu οργάνων. Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007 Ανατομικές, ηλεκτρικές, χημικές και λειτουργικές ιδιότητες του δέρματος. Ενέργεια. Ενεργειακή Ιατρική. Σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης των σημείων βελονισμού. Ηλεκτροφυσιολογία του δέρματος. Ενεργητικές και παθητικές ιδιότητες του δέρματος. Επίδειξη ανιχνευτών σημείων βελονισμού και ωτοβελονισμού. Πρακτική εξάσκηση Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Παράμετροι διέγερσης των σημείων βελονισμού. Χειρισμοί ένθεσης βελονών. Θέση ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ιστός στόχος.

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 7 Σάββατο 17 Νοεμβρίου Μ. Καράβης Τοπική δράση του βελονισμού. Σύγχρονες θεωρίες για την αγωγή του αισθητικού ερεθίσματος του βελονισμού Γ. Γεωργούδης Σημεία Trigger και σημεία βελονισμού. Διαφορές και ομοιότητες. Η χρήση τους στη θεραπευτική. Απενεργοποίηση σημείων trigger με «ξηρή βελόνα» Ι. Καζάλη Θεωρία των Zang Fu οργάνων Ι. Καζάλη Οκτώ θεραπευτικοί κανόνες. Ανάλυση συνδρόμων των Zαng Fu οργάνων Κυριακή 18 Νοεμβρίου Α. Σταματάκης Αρχαία σημεία. Η χρήση των αρχαίων σημείων στη θεραπευτική. Χειρισμοί τόνωσης και διασποράς. Χημεία του περιφερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Νευροϋποδοχείς, νευροπεπτίδια και νευροτροποποιητές. Ανατομία και φυσιολογία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Stress και αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι οργανισμοί σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον Μ. Καράβης, Α. Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Εντόπιση τοπικών σημείων trigger. Πρακτική εξάσκηση με αλγόμετρο αίσθησης και αλγόμετρο πίεσης.

8 8 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007 Περιοχική (τμηματική ή μεταμερική) δράση του βελονισμού. Σπλάγχνο δερματικό, δερματο-σπλαγχνικό, δερματο μυϊκό, μυο δερματικό αντανακλαστικό. Η θεωρία της σύγκλισης. Αντανακλαστικά τόξα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Συνέχεια του παραπάνω θέματος Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Καρδιάς, Λεπτού Εντέρου, Πνεύμονος & Παχέος Εντέρου Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Στομάχου & Σπληνός. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007 Κεντρική δράση του βελονισμού. Δράση μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος Ι. Καζάλη Aνάλυση συνδρόμων Zang Fu οργάνων Ι. Καζάλη Aνάλυση συνδρόμων Zang Fu οργάνων.

9 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 9 Σάββατο 16 Φεβρουαρίου Γ. Παπαθανασίου Βασικό σύστημα ρύθμισης κατά Huneke. Μια συναφής προς τον βελονισμό θεραπευτική προσέγγιση Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Ήπατος & Χοληδόχου Κύστης Ι. Καζάλη Εξωτερική εικόνα ασθενούς. Κινέζικη Παραδοσιακή Διαγνωστική με τη ψηλάφηση του σφυγμού και την επισκόπηση της γλώσσας Ι. Καζάλη Κινέζικη Παραδοσιακή Διαγνωστική με τη ψηλάφηση του σφυγμού και την επισκόπηση της γλώσσας (συνέχεια). Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008 Εισαγωγή στον ωτοβελονισμό. Καρδιαγγειακό αντανακλαστικό VAS. Νεύρωση και αιμάτωση του πτερυγίου. Σημεία βελονισμού και περιοχές του αυτιού Μ. Σεγρέδου, Α Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Πρακτική εξάσκηση στον ωτοβελονισμό. Ανάλυση περιστατικών. Θεραπευτικά πρωτόκολλα στον ωτοβελονισμό.

10 10 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 8 Μαρτίου 2008, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Εισαγωγή στον ηλεκτροβελονισμό με τη μορφή πρακτικής εξάσκησης. Περιγραφή της τεχνικής του ηλεκτροβελονισμού. Εισαγωγή στον ηλεκτροβελονισμό. Θεωρητικές αρχές. Περιγραφή συσκευών Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Νεφρών και Ουροδόχου Κύστης Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Περικαρδίου & Τριπλού Θερμαστή. Κυριακή 9 Μαρτίου Α. Σταματάκης Παράδοξοι μεσημβρινοί. Θεραπεία παραδόξων Ι. Καζάλη Η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής για τα μυοσκελετικά σύνδρομα πόνου (σύνδρομο Bi) Ι. Καζάλη Μυοσκελετικά σύνδρομα πόνου (σύνδρομο Bi). Θεραπευτικά πρωτόκολλα.

11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 11 Σάββατο 19 Απριλίου Α. Μακρής Ανατομικό υπόστρωμα των σημαντικότερων σημείων βελονισμού Α. Μακρής Η εφαρμογή του βελονισμού στην οστεοαρθρίτιδα Δ. Καρόκης Συμπληρωματική εφαρμογή βελονισμού σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα Μ. Σεγρέδου, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Ανάλυση περιστατικών. Πρακτική εξάσκηση. Κυριακή 20 Απριλίου 2008 Οξέα και χρόνια μυϊκά ή μυοσκελετικά άλγη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των άνω άκρων. Συνέχεια του προηγούμενου θέματος. Δυσλειτουργίες και πόνος κροταφογναθικής διάρθρωσης, αυχεναλγία, αυχενική ριζίτιδα ή/και ριζοπάθεια, περιαρθρίτιδα ώμων, σύνδρομα υπέρχρησης άνω άκρων, επικονδυλίτις κ.λ.π Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Περιγραφή των σπουδαιότερων σημείων βελονισμού του προσώπου, του αυχένα, του ώμου και των άνω άκρων.

12 12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 24 Μαΐου Γ. Παπαθανασίου Θεραπευτική προσέγγιση με βελονισμό των προβλημάτων του κροταφογναθικού συστήματος Γ. Παπαθανασίου Η θεωρία των μικροσυστημάτων Α. Σιδέρης Αθλητικές κακώσεις και βελονισμός. Τα ειδικά σημεία βελονισμού των αρθρώσεων Γ. Γεωργούδης Αξιολόγηση του πόνου με τη χρήση κλιμάκων Κυριακή 25 Μαΐου 2008 Οξέα και χρόνια μυοσκελετικά άλγη των περιοχών της ράχης, της οσφύος και των κάτω άκρων. Οσφυαλγία, ισχυαλγία, δισκογενής πόνος, μυϊκά σύνδρομα ράχης και οσφύος Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Τα κυριότερα σημεία βελονισμού της ράχης, της οσφύος και των κάτω άκρων.

13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 13 Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 Πόνος. Ορισμός. Νευροφυσιολογία του πόνου. Αγωγή του πόνου. Είδη πόνου. Κλινική ταξινόμηση των συνδρόμων οξέος και χρόνιου πόνου. Μυικός πόνος, σπλαγχνικός πόνος, κεντρικός πόνος, ολικός πόνος (total pain) Γ. Γεωργούδης Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο του πόνου Μ. Καράβης Ιδιοπαθή σύνδρομα πόνου. Ινομυαλγία. Θεραπευτική παρέμβαση με βελονισμό. Επιλογή σημείων βελονισμού με τη λογική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του σύγχρονου Ιατρικού Βελονισμού. Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου Γ. Παπαθανασίου Η εφαρμογή του βελονισμού στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες Γ. Παπαθανασίου Θεραπευτικά πρωτόκολλα βελονισμού για τη θεραπεία των πρωτοπαθών (κυρίως αυχενογενών) κεφαλαλγιών Α. Μακρής Βιοιατρικός βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου. Μια ολοκληρωμένη πρόταση.

14 14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 18 Οκτωβρίου Ι. Καζάλη Η άποψη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής για τις ψυχοσωματικές διαταραχές Β. Γουβαλάρης Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση Βασική υποστήριξη της ζωής στον ενήλικα (BLS Basic Life Support) Μ. Καράβης Αίτια πόνου στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική Μ. Καράβης Ειδικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου (wet & dry needling). Νευροπαθητικός πόνος από το μυοσκελετικό σύστημα (θεωρία των CC Gunn et al). Κυριακή 19 Οκτωβρίου Γ. Παπαθανασίου, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών Γ. Παπαθανασίου, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών Μ. Καράβης Νευροπαθητικός πόνος από το μυοσκελετικό σύστημα (θεωρία των CC Gunn et al) (συνέχεια).

15 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 15 Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 Ο Βελονισμός σαν συμπληρωματικό μέσο αποκατάστασης σε ασθενείς με Α.Ε.Ε., πάρεση προσωπικού νεύρου, παγιδευτικά σύνδρομα, νόσο Πάρκινσον, πολυνευροπάθειες ή μονονευροπάθειες, αγγειακές διαταραχές περιφερικού τύπου. Ανασκόπηση εργασιών. Placebo δράση, placebo φάρμακο και placebo αντιδραστικότητα. Ψυχο-νευρο-ανοσολογία. Η βιοιατρική άποψη για την θεραπεία με βελονισμού των διαταραχών ύπνου, διάθεσης και συμπεριφοράς σε ασθενείς με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο Μ. Σεγρέδου, Α. Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών Μ. Σεγρέδου, Α. Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών. Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 Ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες και ανεπιθύμητα συμβά ματα στον βελονισμό. Ανασκόπηση της Διεθνούς βιβλιογραφίας. Πρωτόκολλα θεραπείας για τις 25 κυριότερες ενδείξεις του βελονισμού. Η λογική της νευρωνικής θεραπείας Μ. Καράβης Ανάλυση - συζήτηση περιστατικών. ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ «ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ»

16 Γενικές Πληροφορίες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2008 ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες του ξενοδοχείου Esperia Palace (Σταδίου 22, Πλατεία Συντάγματος, τηλ ) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο πρόγραμμα έχουν αποκλειστικά πτυχιούχοι Φυσικοθεραπευτές μέλη της Ε.Ε.Ε.Φ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ανέρχεται στα 1950 και περιλαμβάνει: 165 ώρες φροντιστηριακής και εργαστηριακής εκπαίδευσης Αναλυτικό πρόγραμμα ύλης Πλήρη σειρά σημειώσεων (περίπου 1500 σελίδες) Πολυτελές folder με υλικό παρακολούθησης Συνεχής καφές, χυμοί και βουτήματα καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος Ελαφρύ γεύμα κατά τη μεσημβρινή διακοπή του Σαββάτου Δίπλωμα συμμετοχής ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Εγγραφή: Μέχρι Φεβρουάριο 2008: Μέχρι Μάιο 2008: ΑΠΟΥΣΙΕΣ Το επιτρεπόμενο όριο απουσιών προκειμένου ο σπουδαστής να δικαιούται να παραλάβει το δίπλωμα συμμετοχής του, ορίζεται στα δύο (2) μαθήματα. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Το καθεστώς εφαρμογής του Βελονισμού ανά τον κόσμο, ποικίλει ανάλογα με την κείμενη νομοθεσία της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, ο βελονισμός δεν περιλαμβάνεται στις θεσμοθετημένες φυσικοθεραπευτικές πράξεις, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σε αναπτυγμένες υγειονομικά χώρες όπως, για παράδειγμα, η Μ. Βρετανία, η Αυστραλία, η Σουηδία. Υπογραμμίζουμε προς τους συμμετέχοντες ότι η παροχή εκπαίδευσης στο βελονισμό δεν συνεπάγεται και νομική κατοχύρωση άσκησής του σε ασθενείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εκτέλεση του προγράμματος, καλέστε: κ. Γ. Γεωργούδη κ. Α. Σιδέρη ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Εκ μέρους της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού: Μ. Καράβης, Φυσίατρος Μ. Σεγρέδου, Φυσίατρος Εκ μέρους της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας: Γ. Γεωργούδης, Φυσικοθεραπευτής Α. Σιδέρης, Φυσικοθεραπευτής ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ Νίκη Βαξάλη

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική;

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική; Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Δεκέμβριος '12 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος '13 #27 Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική; www.homeopathy.gr Σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Manual & Manipulative Therapy

Manual & Manipulative Therapy Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη ΔΙΟΔΟ Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Advanced Manual & Manipulative Therapy σε αποκλειστική συνεργασία με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οργανισμό European Academy

Διαβάστε περισσότερα

NATURAL HEALTH SCIENCE 2009-2010. Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών

NATURAL HEALTH SCIENCE 2009-2010. Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών NATURAL HEALTH SCIENCE 2009-2010 Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών Ο όμιλος σχολών εναλλακτικών επιστημών NATURAL HEALTH SCIENCE ιδρύθηκε το 1992 από μια ομάδα επιστημόνων με μακροχρόνια θητεία στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Βελονισμός και αισθητική»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Βελονισμός και αισθητική» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Βελονισμός και αισθητική» Φοιτήτρια : Παπαδοπούλου Ελευθερία Επίβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

Ilaira Bouratinos 2011. For information in English, please contact +306944796945, www.shiatsu.net. Photos by Giorgio Maioletti

Ilaira Bouratinos 2011. For information in English, please contact +306944796945, www.shiatsu.net. Photos by Giorgio Maioletti Ilaira Bouratinos 2011 For information in English, please contact +306944796945, www.shiatsu.net Photos by Giorgio Maioletti Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνεται άριστα με περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου Αθήνα, Οκτώβριος 1999 ιευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ε.Φ. Πρόεδρος 2009 Αναστάσιος Αντωναράκης Πρόεδρος 2008 Παναγιώτης Κοτίτσας Α Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Αντωναράκης Β Αντιπρόεδρος Διονύσιος Θεοδωρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η βασική αρχή της Κινεζικής Παραδοσιακής Ιατρικής είναι η ύπαρξη της Ζωτικής Ενέργειας. Η ζωτική ενέργεια δεν κυκλοφορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015. τευχοσ 21

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015. τευχοσ 21 ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 τευχοσ 21 ΕΞΑΜΗΝΙΑIA ΕΚΔΟΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΕΚΔΟΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-2015 Σπαθάρη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό σημείωμα. των εναλλακτικών θεραπειών, σε παγκόσμιο επίπεδο. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εισαγωγικό σημείωμα. των εναλλακτικών θεραπειών, σε παγκόσμιο επίπεδο. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εισαγωγικό σημείωμα Με την βοήθεια του Θεού, την συμπαράσταση των καθηγητών και των μαθητών της, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ εισέρχεται φέτος στον έβδομο χρόνο λειτουργίας της. Καλωσορίζουμε τους νέους και τους παλιούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 Σελίδα 1 από 18 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική Περιγραφή Επαγγέλματος (Job Profile) 2. Ανάλυση Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων (task analysis) 3. Eξετάσεις Πιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Επαγγέλµατος. Νοσηλευτή. πευτική

Oδηγός Επαγγέλµατος. Νοσηλευτή. πευτική Oδηγός Επαγγέλµατος Νοσηλευτή πευτική Λάρισα 2012 Σύνταξη Οδηγού: Ονοµ/µο: Θεοδόσιος Παραλίκας Ιδιότητα: Καθηγητής Εφαρµογών Τµήµα: Νοσηλευτική Τηλ.: 2410684345 Fax: 2410613986 Ε-mail:paralikas@teilar.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TΕΧΝΟΛΟΓΙΚO EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO IΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ 2010 Ψ Α Ρ Ρ Ω Ν 6, Μ Υ Ρ Τ Ι Α, Α Ι Γ Ι Ο ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό σημείωμα. των εναλλακτικών θεραπειών, σε παγκόσμιο επίπεδο. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εισαγωγικό σημείωμα. των εναλλακτικών θεραπειών, σε παγκόσμιο επίπεδο. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εισαγωγικό σημείωμα Με την βοήθεια του Θεού, την συμπαράσταση των καθηγητών και των μαθητών της, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ εισέρχεται φέτος στον όγδοο χρόνο λειτουργίας της. Καλωσορίζουμε τους νέους και τους παλιούς

Διαβάστε περισσότερα

Ρεφλεξολογία & Αυχενικό Σύνδρομο Νηστεία & Διατροφή Συνέντευξη με τον W.Ohashi

Ρεφλεξολογία & Αυχενικό Σύνδρομο Νηστεία & Διατροφή Συνέντευξη με τον W.Ohashi ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ Ρεφλεξολογία & Αυχενικό Σύνδρομο Νηστεία & Διατροφή Συνέντευξη με τον W.Ohashi τεύχος 16 Μάρτιος / Απρίλιος / Μάϊος 2011 www.reflexology.gr www.reflexology.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο βελονισμός στην πράξη

Ο βελονισμός στην πράξη ΗΛΙΑΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο βελονισμός στην πράξη Αξίζει να με διαβάσεις! Αφιερώνεται στους προγόνους μου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΓΝΑΤΙΑ 100 Τηλ. 2310 221.150 Κιν. 6973307470 www.dietaclub.gr

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδών 2015-16. Oriental Medicine Training Centre. Κέντρο Εκπαίδευσης Συµπληρωµατικής και Εναλλακτικής Θεραπευτικής

Σπουδών 2015-16. Oriental Medicine Training Centre. Κέντρο Εκπαίδευσης Συµπληρωµατικής και Εναλλακτικής Θεραπευτικής Πρόγραµµα Σπουδών 2015-16 Oriental Medicine Training Centre Κέντρο Εκπαίδευσης Συµπληρωµατικής και Εναλλακτικής Θεραπευτικής Κέντρο Εκπαίδευσης Συµπληρωµατικής και Εναλλακτικής Θεραπευτικής από το 1994

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΠ

Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΠ Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΠ ΚΑΜΠΕΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TΕΧΝΟΛΟΓΙΚO ipa EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO IΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ- ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ 2010 Ψ Α Ρ Ρ Ω Ν 6, Μ Υ Ρ Τ Ι Α, Α Ι Γ Ι Ο ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτήτρια Εταιρία Διοικητικοί Σύμβουλοι. : Φανή Αντωνιάδου Λτδ. : Φανή Αντωνιάδου Πουπούτση : Κυριάκος Ι. Πουπούτσης. Κατά Νόμον Υπεύθυνος

Ιδιοκτήτρια Εταιρία Διοικητικοί Σύμβουλοι. : Φανή Αντωνιάδου Λτδ. : Φανή Αντωνιάδου Πουπούτση : Κυριάκος Ι. Πουπούτσης. Κατά Νόμον Υπεύθυνος Ιδιοκτήτρια Εταιρία Διοικητικοί Σύμβουλοι Κατά Νόμον Υπεύθυνος : Φανή Αντωνιάδου Λτδ. : Φανή Αντωνιάδου Πουπούτση Κυριάκος Ι. Πουπούτσης : Κυριάκος Ι. Πουπούτσης Τα συγγραφικά δικαιώματα για τις σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Κωδικοποίηση των πτυχιακών νοσηλευτικών εργασιών του τµήµατος Νοσηλευτικής την τελευταία δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.ΔΙ.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία

Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία. Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη. Αφιέρωμα διατροφικές συνήθειες και υγεία Ιουνιος 2012 - Τευχος 03-04 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 Απόλαυσε τον ήλιο με προστασία Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη Αφιέρωμα διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Αγαπητέ φοιτητή/φοιτήτρια, Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου και καλώς ήλθες στην εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Α` ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Α` ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α` ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Α.Χ.Ε.Π.Α. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε. ΦΑΧΑΝΤΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014-2015 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014-2015 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014-2015 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΠΑΡΤΗ 2014 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

Βεντούζες - Μασάζ με Βεντούζες (Cupping Massage) - Μόξα

Βεντούζες - Μασάζ με Βεντούζες (Cupping Massage) - Μόξα Βεντούζες - Μασάζ με Βεντούζες (Cupping Massage) - Μόξα Οι βεντούζες αποτελούν μια μέθοδο θεραπείας που βασίζεται στην δημιουργία μιας τοπικής απορροφητικής δύναμης εφαρμόζοντας στο δέρμα βάζα με κενό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ακαδημαϊκού Έτους 2009-2010 Πρόλογος Τα αποτελέσματα των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα