ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ"

Transcript

1 1 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Δ. Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια Θεσσαλονικη 2011

2 2 Μολυβδαίνιο Μο Ατομικό βάρος Καθαρό Μο για πρώτη φορά παραλήφθηκε το 1780 από τον Hjelm. Στην φύση βρίσκεται σαν μολυβδαινίτης MoS 2. Eίναι σταθερό στον αέρα, ενώ θερμαινόμενο σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 600 ο C μετατρέπεται σε τριοξείδιο. Διαλύεται στο νιτρικό οξύ αλλά όχι στο υδροχλωρικό, υδροφθορικό και αραιό θειικό οξύ. Στο πυκνό θειικό οξύ διαλύεται χρωματίζοντας κυανούν το διάλυμα. Θέρμανση του διαλύματος οδηγεί σε απελευθέρωση SO 2 και καθίζηση τριοξειδίου του Μο. Ταυτοποίηση: 1. Θέρμανση ξηρής ένωσης του Μο παρουσία π.θειικού οξέος πάνω σε φύλλο Pt, οδηγεί στην εμφάνιση κυανού υπολείμματος, μετά την πλήρη απομάκρυνση του οξέος. 2. Διάλυμα άλατος κατεργαζόμενο με Zn και H 2 SO 4 εμφανίζει κυανούν χρώμα που σταδιακά μετατρέπεται σε καστανό. Φυσιολογική-Φαρμακολογική συμπεριφορά / Δράση-Χρήση Σαν ενεργοποιητής παρεμβαίνει σε ένα αριθμό ενζύμων, μεταξύ των οποίων η ξανθινοξειδάση και η αλκοολική δευδρογενάση. Η δράση του σ'αυτά είναι στενά συνυφασμένη με εκείνη του Cu και του Fe. Η δράση της ξανθινοξειδάσης στα ζώα (αιγοπρόβατα-βοοειδή) καταστέλλεται σοβαρά όταν η λήψη του μέσω της διατροφής τους είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νεφρολιθιάσεων και αυξημένης αποβολής ξανθινών. Συνήθως η παρουσία του Μο σε όσπρια, δημητριακά είναι ικανοποιητική ώστε να καλύπτει διαιτητικές ανάγκες μιάς φυσιολογικής ανθρώπινης διατροφής. Παρ' όλο που η έλλειψη του δεν προκαλεί ένα αναγνωρίσιμο κλινικό σύνδρομο, η επίδραση του Μο στην καλή κατάσταση των δοντιών είναι γεγονός. 'Ετσι σε περιοχές που τα εκτρεφόμενα θηλαστικά παρουσιάζουν συμπτώματα έλλειψης Μο, είναι υψηλή και η παρουσία τερηδόνας και κακής οδοντικής κατάστασης στα παιδιά. Απουσία ή μείωση των αποθεμάτων του στοιχείου από το έδαφος λόγω ξηρασίας, καταιγίδων, αλλαγών κλιματικών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλοιώσεις και βλάβες της πανίδας και της χλωρίδας αντίστοιχα.

3 3 Τόσο το Μο όσο και τα άλατα του δεν είναι τοξικά. Οξείδιο του Μο (3 mg) μαζί με FeSO 4 (195 mg), με την μορφή συμπλόκου, χορηγούνται σαν δισκία ( Mol-Iron ) σε περιπτώσεις αναιμίας. Στη βιομηχανία η χρήση του Μο είναι σημαντική για την σκλήρυνση του ατσαλιού σε κράματα υψηλής ποιότητα, στην υαλουργία, χρωματουργία και κεραμική. Κοβάλτιο Co Ατομικό βάρος Εκτός από την βιομηχανική του εφαρμογή το Co χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς σαν ραδιενεργό ισότοπο Co 60 για ακτινοβολίες στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ το Co 3 O 4 σαν στυπτικό. 'Οπως αναφαίνεται από το όνομα της κοβαλαμίνης και υδροξυ-κοβαλαμίνης, κοβάλτιο περιέχεται στο μόριο της βιταμίνης Β 12 και αυτό αποδεικνύει και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του για την ζωή. Ταυτόχρονα όμως συμμετέχει σαν ενεργοποιητής και άλλων ενζύμων που δεν σχετίζονται με την βιταμίνη B 12. Aνόργανα άλατα του ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθροκυττάρων επειδή αναστέλλοντας πιθανόν, τα οξειδωτικά ένζυμα, επάγουν την ανοξία του μυελού των οστών και προάγουν έτσι την παραγωγή της ερυθροποιητίνης. Περίσσεια ή έλλειψη του μπορεί να καταστείλλει την θυροειδική δραστηριότητα. Η προσθήκη χλωριούχου κοβαλτίου στην μπύρα για να αυξήσει τον αφρισμό, είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές καρδιοπάθειες στην περιοχή του Qebec, συνέπεια της τοξικής επίδρασης του Co. 'Αλατα Co όταν δίνονται παρεντερικά, προκαλούν σημαντικά προβλήματα από το κυκλοφοριακό. Λόγω της βλαπτικής δράσης του στα αγγειακά τοιχώματα, παρατηρείται απότομα πτώση της πίεσης του αίματος. Διεγείρει το ΚΝΣ οδηγώντας σε σπαστικές καταστάσεις, τετανία και παράλυση. Η λήψη από το στόμα προκαλεί εμέτους και διάρροια. Η απορρόφηση είναι ταχύτατη από την εντερική οδό και η αποβολή γίνεται εκτεταμένα από τα ούρα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση νεφρίτιδας από την καταστροφή του νεφρικού παρεγχύματος. Η δηλητηρίαση από Co αντιμετωπίζεται με χηλικά μέσα ( Co.EDTA,

4 4 Co(NO 3 ) 2.6H 2 O), ενώ οι ενώσεις του με αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χηλικά αντίδοτα π.χ σε δηλητηρίαση από -CN. Λευκόχρυσος Pt Ατομικό βάρος 195,09 Ο λευκόχρυσος είναι στοιχείο σταθερό στον αέρα που ανήκει στην 5 η περίοδο, 8 η ομάδα του περιοδικού πίνακα. Εμφανίζεται με σθένος 2+ και 4+. Στη φύση απαντάται με την μορφή του PtS 2. Δεν αντιδρά με το Ο 2. Διαλύεται στο θερμό βασιλικό νερό δίνοντας H 2 PtCl 6 που με 6H 2 Ο κρυσταλλώνεται, ενώ δεν διαλύεται τόσο στο HCl 3Pt + 18HCl + 4HNO 3 3H 2 PtCl 6 + 4NO + 8H 2 O όσο και στο HNO 3. Η προσθήκη Zn σε διάλυμα άλατος του,το ανάγει, δίνοντας μία σκούρα σκόνη. Με θέρμανση σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 400 ο C αντιδρά με το χλώριο και δίνει χλωρίδιο. Επίσης προσβάλλεται από τα As, S, P, ενώ τα θερμά αλκάλια KNO 3 ή NaNO 3 αντιδρούν με τον λευκόχρυσο αμέσως. Σε πορώδη κατάσταση απορροφά διάφορα αέρια π.χ Η διασπώντας τα σε ατομική κατάσταση χρησιμοποιούμενος σαν καταλύτης με την μορφή αυτή. Το H 2 PtCl 6 συμπεριφέρεται σαν διπρωτικό οξύ αντιδρώντας με KCl ή NΗ 4 Cl. Το (NH 4 ) 2 PtCl 6 πυρούμενο δίνει πορώδη Pt, αντίθετα από το οξύ που πυρούμενο στους 165 ο C σε ρεύμα HCl δίνει PtCl 4 και συνεχίζοντας στους 580 ο C δίνει PtCl 2. Τα άλατα του είναι δυσδιάλυτα στο νερό και στην αιθανόλη. Γενικά ο αριθμός των μη συμπλόκων ενώσεων του Pt είναι περιορισμένος. Φαρμακευτική χρήση βρίσκουν κύρια σύμπλοκες ή οργανομεταλλικές ενώσεις του Pt (Platinol) στην χημειοθεραπεία του καρκίνου. Εφαρμογή του γίνεται στην οδοντοτεχνία.

5 5 Θάλλιο Tl Aτομικό βάρος Η ανακάλυψη του έγινε το 1841 από τον Crookes που του έδωσε και το όνομα του, από την Ελληνική λέξη " θαλλός " (thallos= νέο, πράσινο βλαστάρι). Στην φύση βρίσκεται σαν (CuTlAg) 2 S, TlAsS 2,TlAs 2 Sb 5 και σε μικρά ποσά σε πυρίτες και στον αιματίτη. Φυσικές ιδιότητες Το χρώμα του θυμίζει το αντίστοιχο του μολύβδου ενώ στην σκληρότητα μοιάζει με το Na. Χημικές ιδιότητες Ενώ σε υγρό αέρα οξειδώνεται, παραμένει σταθερό όταν κρατείται μέσα στο νερό. Από το HNO 3 και H 2 SO 4 προσβάλλεται ενώ διαλύεται λίγο στο HCl. Ο κύριος λόγος είναι το επιφανειακό στρώμα χλωριδίου που σχηματίζεται και καλύπτει το Tl καθιστώντας δύσκολη την περαιτέρω προσβολή και διάλυση. Εμφανίζεται σαν μονοσθενές και τρισθενές. 'Οπως ο Au το τρισθενές Tl σχηματίζει σταθερά σύμπλοκα. Από τις ενώσεις το το Tl 2 (SO 4 ) 3 καθώς και το οξικό Tl χρησιμοποιήθηκαν σαν αποτριχωτικά αλλά λόγω της μεγάλης τοξικότητας τους αποσύρθηκαν.ακόμη όμως τα άλατα του εφαρμόζονται σαν εντομοκτόνα και κατά των τρωκτικών. Το χλωρίδιο συνδυασμένο με ραδιοεπισημασμένο Τl 201 ενιέμενο ενδοφλέβια χρησιμοποιείται στην ραδιογνωστική εξέταση της καρδιάς. Σαν μέταλλο μαλακό που κατεργάζεται εύκολα χρησιμοποιείται για κατασκευή φακών και σε κράματα με Ag ή Pb. Τοξικότητα Από μόνο του δεν είναι υπεύθυνο για δηλητηριάσεις σε εργασιακούς χώρους. Τα άλατα του όμως είναι εκούσια ή ακούσια υπεύθυνα για αυτοκτονίες, φόνους ή ατυχήματα. Απορροφάται ταχύτατα από το δέρμα και τον εντερικό σωλήνα ενώ η αποβολή του γίνεται βραδύτατα (η ημιπερίοδος ζωής του είναι 1 μήνας), από τα ούρα και τα κόπρανα.

6 6 Τα φαινόμενα της οξείας τοξικότητας εκδηλώνονται από το πεπτικό και νευρικό σύστημα ( σπασμόι, παράλυση, απώλεια αναπνοής, διάρροια με αίμα). Το πρώτο χαρακτηριστικό της χρόνιας τοξικότητας είναι η απώλεια των μαλλιών. Κερατίτιδα, καταρράκτης και ατροφία του οπτικού νεύρου είναι επίσης δυνατόν να προκληθεί. Αντιμετώπιση της δηλητηρίασης γίνεται με τριέξυ-φαινιδύλιο και διμερκαπρόλη. Το πρώτο καταπολεμά τον τρόμο (από τα πρώτα εκδηλούμενα σημεία της δηλητηρίασης με το Τl ), ενώ η διμερκαπρόλη βοηθά στην αποτοξίνωση. Η επιλογή της διμερκαπρόλης και της φαινυλο-διθειοκαρβαζόνης δεν είναι πολύ επιτυχημένη, αφού αμφότερες οι χηλικές ενώσεις είναι τοξικές και λιπόφιλες, δυνάμενες να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό προκαλώντας βλάβες σε εγκεφαλικές λειτουργίες. Περισσότερο επιτυχημένη είναι η από του στόματος χορήγηση του κυανού του Βερολίνου (σιδηρο-κυανιούχο κάλιο ), το οποίο στον εντερικό σωλήνα ανταλλάσσει το κάλιο με το θάλλιο. Οι αντίστοιχες ενώσεις δεν απορροφούνται και αποβάλλονται με τα κόπρανα. Κάδμιο Cd Ατομικό βάρος Η παρουσία του έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά από τον Stroymeyer το 1817 στα υπολλείματα φρύξης κόνεως Zn. Σαν CdCo 3 ή σουλφίδιο συνυπάρχει στα ορυκτά του Zn. Φυσικές ιδιότητες: Είναι λευκό με λάμψη κυανή, σταθερό στον ξηρό αέρα ενώ είναι ευαίσθητο σε συνθήκες υγρασίας καλυπτόμενος επιφανειακά από στρώμα οξειδίου. Δεν διαλύεται στο νερό. Χημικές ιδιότητες: Cd [ph> 7] CdS ( ανοικτό κίτρινο ίζημα που διαλύεται σε αλκαλικά σουλφίδια παρουσία αραιού HCl εν ψυχρώ π.χ Na 2 S, διαφέροντας έτσι από τα As 2 S 3 και ZnS. Αντίθετα δεν διαλύεται στο NaOH, KOH. H αντίδραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος ταυτοποίησης.

7 Cd OH - Cd(OH) 2 ( ίζημα αδιάλυτο σε περίσσεια αντιδραστηρίου) 7 Cd(OH) 2 + 4NH 3 [Cd(NH 3 ) 4 ] OH - Φυσιολογική-Φαρμακολογική δράση/ Τοξικότητα. Μοιάζει πολύ στην συμπεριφορά με το ιόν του Zn αλλά είναι τοξικώτερο. Το Cd και τα άλατα του λαμβανόμενα εσωτερικά, προκαλούν έμετο. Με το HCl του στομάχου το Cd αντιδρά δίνοντας χλωρίδιο που είναι αδιάλυτο. Το χλωρίδιο είναι πολύ ισχυρό εμετικό. Οι συστηματικές του εκδηλώσεις θυμίζουν Hg και ο θάνατος με διακοπή της αναπνοής εκδηλώνεται μετά την απορρόφηση. Ατύχημα από δηλητηρίαση με Cd στην βιομηχανία είναι αποτέλεσμα εισπνοής ατμών Cd ή σκόνης. Στην οξεία δηλητηρίαση περιλαμβάνεται ερεθισμός των ματιών, ναυτία και δύσπνοια με πόνο στο στήθος. Η πλέον επικίνδυνη επιπλοκή είναι η βρογχοπνευμονία που μπορεί να αποβεί μοιραία. Η χρόνια δηλητηρίαση σχετίζεται με καταστροφή του ήπατος και των νεφρών. Αντιμετώπιση και απομάκρυνση γίνεται με χηλικά μέσα. CdSO4 χρησιμοποιείται σαν κολλύριο λόγω της αντισηπτικής και αντιμυκητικής δράσης του ανιόντος. CdCl 2 1% σε αλκοόλη 30% βρίσκει τοπική χρήση κατά των λειχηνών και δερματοφύτων. CdS (Capsebon) με την μορφή σαμπουάν χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σμηγματογενούς δερματίτιδας, ανακουφίζοντας από την λιπαρότητα αλλά χωρίς να αποθεραπεύει. Πλεονεκτεί του Selsun επειδή δεν ερεθίζει τον επιπεφυκότα. Καθημερινή εφαρμογή επί 7ημέρες τοπικά με την μορφή 1% αιωρήματος (σαν σαμπουάν) είναι ικανοποιητική. Σήμερα το Cd δεν βρίσκει θεραπευτική εφαρμογή παρά μόνον σαν CdS κατά της πιτυρίδας.

8 8 Σελήνιο Se Ατομικό βάρος To Se βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων για πολλά χρόνια. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι είναι τοξική ουσία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ιχνοστοιχείο ζωής. Στοιχείο της VI ομάδας. Εμφανίζεται σαν δισθενές ανιόν. Βρίσκεται σε μικρά ποσά στην φύση μαζί με Ag, Au, Pb, Bi, Cu. Επίσης ακολουθώντας συνήθως το S στα θειούχα ορυκτά του (εξ ού και το όνομα του, δορυφόρος). Εξάγεται από τις κόνεις καμινάδων φρύξεως των θειούχων ορυκτών των προηγουμένων στοιχείων. Η κόνις κατεργάζεται με υδατικό διάλυμα KCN δίνοντας σεληνοκυανιούχο κάλιο. Αυτό κατεργαζόμενο με HCl ελευθερώνει Se (ερυθρό και άμορφο ). Διαλύεται σε CS 2. Από το διάλυμα αυτό με θέρμανση και εξάτμιση στους ο C λαμβάνεται μεταλλικό Se. Λόγω της σημαντικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας του η οποία αυξάνεται με την επίδραση φωτός, χρησιμοποιείται σαν φωτοκύτταρο. Οι ιδιότητες του είναι ανάλογες του S. Για παράδειγμα με θειικό οξύ δίνει SeO 2, με νιτρικό οξύ H 2 SeO 4, με το οξυγόνο SeΟ 2. Το H 2 Se είναι τοξικό και σε ίχνη απορροφάται από το δέρμα (δίνει δυσοσμία στον ιδρώτα και στην εκπνοή). Παραμένει επί μακρόν στον οργανισμό διότι αργεί να αποβληθεί. Μέσα στο νερό συμπεριφέρεται σαν λίαν ασθενές διπρωτικό οξύ. Ταυτοποίηση Σεληνιώδη: H 2 SeO 3 + 2NaHSO 3 Se( κόκκινο ) + 2ΝαΗSO 4 + Η 2 Ο Σεληνικά: H 2 SeO 4 +3SnCΙ 2 + 6HCl Se + 3SnCl 4 + 4H 2 O Φυσιολογική-φαρμακολογική συμπεριφορά και τοξική δράση. Είναι ενεργοποιητής σε ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων που συνεργάζονται με την τοκοφερόλη-βιταμίνη Ε να συγκρατήσουν την ακεραιότητα κυτταρικών και ενδοκυτταρικών μεμβρανών και να συνθέσουν ανοσοσφαιρίνες και κάποιες άλλες πρωτείνες. Σε φυσιολογικά επίπεδα διευκολύνει την μετατροπή των -SH σε - S-Sαλλά σε μεγάλες ποσότητες το σεληνιώδες ιόν εμποδίζει τον ανασχηματισμό των -SH

9 9 και αυτή η δράση είναι ένας πιθανός λόγος για την τοξικότητα του. Η φυσιολογική του συμπεριφορά μοιάζει με του As. Η δηλητηρίαση από Se στους βιομηχανικούς εργάτες παρ'όλη την τοξικότητα του δεν είναι πολύ συχνή. Ανόργανες ενώσεις του Se προκαλούν δερματίτιδα και σοβαρά εγκαύματα αν πέσουν στο δέρμα. Στην χρόνια δηλητηρίαση περιλαμβάνονται ερεθισμοί των ανωτέρων αναπνευστικών οδών και του γαστρεντερικού καθώς και μία σκορωδώδης οσμή (garlic) στην αναπνοή. Μαζική δηλητηρίαση από Se συνέβη στην νοτιοανατολική Αφρική σε ζώα και από την βρώση φυτού που παρελάμβανε το Se από το πλούσιο υπέδαφος του. Χρόνια ή οξεία τοξικότητα εκδηλώνεται με τύφλωση ή μειωμένη όραση, αταξία και παράλυση. 'Ενα άλλο σημαντικό σύμπτωμα της τοξικότητας του είναι η απώλεια των τριχών. Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση και μπορεί να προσφέρει ως ένα βαθμό προστασία από τις τοξικές δράσεις άλλων βαρέων μετάλλων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Se μπορεί να βελτιώσει το ομολογουμένως αμφισβητούμενο κέρδος από την βιταμίνη Ε σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα κ.λ.π. Selenium sulphide SeS 2 Είναι ισχυρό αντισμηγματογόνο. Σαν Selsun σαμπουάν 2.5% χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της σμηγματογενούς δερματίτιδας σε ποσοστά 85-95% (pityriasis circinata) μία φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το θυλάκιο των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες. Υπερλειτουργία αυτών έχει σαν συνέπεια την λιπαρή εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής. Λαμβανόμενο εσωτερικά ή άν υπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος είναι εξαιρετικά τοξικό, προσβάλλοντας ήπαρ και νεφρούς. Είναι ένωση με έντονο πορτοκαλλί χρώμα, άγευστη και αδιάλυτη στο νερό και στους οργανικούς διαλύτες. Ποιοτικός-Ποσοτικός έλεγχος SeS HNO 3 H 2 SeO 3 + 2H 2 SO NO 2 + 5H 2 O

10 10 KJ + H 2 SeO 3 + 4HNO 3 2J 2 + Se + 3H 2 O + 4KNO 3 Εκμετάλλευση της σειράς αυτής των αντιδράσεων γίνεται στον ποσοτικό προσδιορισμό του SeS 2 όπου το παραγόμενο ιώδιο ογκομετρείται με Ν/10 διάλυμα θειοθειικού νατρίου παρουσία αμύλου. Χαλκός Cu Ατομικό βάρος 56 Ο χαλκός είναι ένα πολύ γνωστό μέταλλο, καλός αγωγός της θερμότητος και του ηλεκτρισμού, λίγο κατώτερος του Ag. Βρίσκει εφαρμογή στην ηλεκτρική βιομηχανία και σε οικιακές εφαρμογές π.χ σκεύη μαγειρικά και άλλα οικοσκεύη. Συμμετέχει σε κράματα και μίγματα και είναι το υλικό που προτιμάται για αγωγούς αερίου και ύδρευσης. 'Αλατα Cu έχουν χρησιμοποιηθεί για να σκοτώνουν φύκη και λειχήνες σε δεξαμενές νερού και σαν εντομοκτόνα. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την ζωή είναι ενεργοποιητής σε μεγάλο αριθμό ενζύμων π.χ κερουλοπλασμίνη, κυτόχρωμα-c-οξειδάση, ντοπαμινο-β-υδροξυλάση, μονοαμινο-οξειδάση, τυροσινάση, ξανθινοξειδάση. Είναι συστατικό αριθμού πρωτεινών των οποίων οι λειτουργίες δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη αλλά των οποίων η θέση στους ιστούς γίνεται ενδεικτική από τα ονόματα τους (εγκεφαλοκουπρείνη, ηπατοκουπρείνη, κυτοχονδροκουπρείνη). Η παραγωγή αιμοσφαιρίνης δεν μπορεί να προχωρήσει απουσία Cu, πιθανόν επειδή δεσμεύεται η σύνθεση της σφαιρίνης. Ισως επίσης ο Cu να βοηθά την ελευθέρωση του Fe από το συκώτι και άλλους ιστούς στους οποίους αποθηκεύεται. Με τις συνήθεις διαιτητικές συνθήκες ο λαμβανόμενος Cu που φθάνει στους ιστούς προσεγγίζει τα επίπεδα που χαρακτηρίζονται σαν ικανοποιητικά για τις ενζυμικές λειτουργίες. Τα φαινόμενα έλλειψης εμφανίζονται έντονα στα οικόσιτα και εκτρεφόμενα σε αγροκτήματα ζώα. Προκαλώντας εκδηλώσεις αναιμίας, επηρεάζει το τρίχωμα και την χρώση του και το χαρακτηριστικότερο όλων, την παρά φύση κοίλη προς τα έσω ράχη των αλόγων για παράδειγμα. Η επίδραση στο χρώμα είναι συνέπεια της βλάβης της δράσης της τυροσινάσης (η τυροσίνη είναι προκαταρκτική της μελανίνης) ενώ η δράση στην αορτή είναι αποτέλεσμα της λέπτυνσης του από ελαστίνη τοιχώματος των αγγείων.

11 11 Η παρά φύση κοίλη προς τα έσω ράχη των ζώων σχετίζεται με την έλλειψη του Cu ως ενεργοποιητού από σειρά ενζύμων π.χ cytochrome- C-οξειδάση. Υπερκατανάλωση του μπιζελιού Lathyrous sativus τόσο από ζώα όσο και από τον άνθρωπο σε περιόδους ξηρασίας σε πτωχές χώρες όπου χρησιμεύει σαν εναλλακτικό άλλων καλλιεργειών, αναπτύσσει έλλειψη Cu, που ονομάζεται λαθυρισμός και η άμεση αιτία από την έλλειψη Cu είναι το β-αμινοπροπιονιτρίλιο. Συμπτώματα: αδυναμία, σπαστική παράλυση και σκελετικές δυσμορφίες. Ανεπαρκής είναι και η παραγωγή ελαστίνης στις αρτηρίες. Το μεγαλύτερο μέρος του χαλκού που λαμβάνεται με την δίαιτα αποβάλλεται στα κόπρανα ένα μικρό μέρος απορροφάται από το ανώτερο τμήμα τουλεπτού εντέρου. Συνδέεται με την αλβουμίνη του πλάσματος για να μεταφερθεί στο συκώτι όπου ενούμενος με την σφαιρίνη σχηματίζει το ένζυμο κερουλοπλασμίνη. Το ένζυμο ελευθερώνεται στην κυκλοφορία και το 95% του Cu του πλάσματος βρίσκεται ενωμένο σαν κερουλοπλασμίνη. Τα υπόλοιπα 5 % είναι συνδεδεμένα με αλβουμίνη. Στα άτομα που δεν μπορούν για κληρονομικούς λόγους να συνθέσουν κερουλοπλασμίνη, ο ελεύθερος Cu αποθηκεύεται στους ιστούς τους, ιδιαίτερα συκώτι, νεφρά, δέρμα και γάγγλια (νόσος Wilson). Ενώ ο μεταλλικός Cu είναι μη τοξικός, τα άλατα του είναι και άν ληφθούν εσωτερικά προκαλούν εμέτους, διάρροια, κωλικούς και εξάντληση. Αυτά τα δύο συμπτώματα (έμεση- διάρροια) μπορούν να δουλέψουν ταυτόγχρονα στην κατεύθυνση της βοήθειας και να σώσουν την ζωή του θύματος. 'Αν απορροφηθούν και περάσουν στην κυκλοφορία μπορούν να διεγείρουν το κέντρο του εμέτου φθάνοντας εκεί. Επίσης η εκδήλωση σπασμών και αιματουρίας είναι συνήθεις.

1. Εισαγωγή Το νερό είναι απαραίτητος συντελεστής της ζωής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Δίχως υπερβολή το ζωικό και

1. Εισαγωγή Το νερό είναι απαραίτητος συντελεστής της ζωής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Δίχως υπερβολή το ζωικό και 1. Εισαγωγή Το νερό είναι απαραίτητος συντελεστής της ζωής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Δίχως υπερβολή το ζωικό και φυτικό βασίλειο εξαρτώνται πλήρως από το νερό, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Aνάλυση ιχνοστοιχείων με εκλεκτική ακινητοποίηση σε ανακλαστήρες ακτίνων Χ. Επιβλέπων: Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΘΡΑΚΑΣ-ΚΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ-ΝΙΚΟΛ

Διαβάστε περισσότερα

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων.

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στοιχεία παραδόσεων Τα παρόντα είναι στοιχεία παραδόσεων για το μάθημα Χημεία Τροφίμων, 2013-14. Δεν συνιστούν σημειώσεις, αλλά απλά είναι αποτέλεσμα πρώτης επεξεργασίας. Αφορούν την ύλη της πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Από τη Χημεία του έρωτα και των δακρύων στη χημεία του «καζανιού» της ρακής!

Από τη Χημεία του έρωτα και των δακρύων στη χημεία του «καζανιού» της ρακής! Από τη Χημεία του έρωτα και των δακρύων στη χημεία του «καζανιού» της ρακής! Μιλάμε για τον έρωτα λέγοντας πως είναι τυφλός ή αντισυμβατικός, με την έννοια ότι δεν τον ελέγχουμε. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 15773 Αθήνα Tel: 210 7723106 Fax: 210 7723285 Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Σπουδαστές: ΜΠΑΛΙΟΥ ΦΑΝΗ ΦΕΛΕΜΕΓΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Τα µικροθρεπτικά συστατικά περιλαµβάνουν τις βιταµίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητες ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου γιατί δεν µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65%

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65% NEPO Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις θρεπτικές ύλες περιλαμβάνεται και το νερό. H θρεπτική αυτή ύλη είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, αν σκεφθεί κανείς ότι χωρίς τροφή ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Ι. ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ 2014 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή 2 Τρόφιμο - Ορισμός Με τον όρο Τρόφιμο χαρακτηρίζεται ένα ευρύ φάσμα εδώδιμων υλικών που αποτελούνται από απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Η σειρά προϊόντων Smile είναι μια δυναμική σειρά συμπληρωμάτων διατροφής που συνδυάζει την Ελληνική επιστημονική γνώση με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Η σειρά προϊόντων Smile είναι μια δυναμική σειρά συμπληρωμάτων διατροφής που συνδυάζει την Ελληνική επιστημονική γνώση με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές Η σειρά προϊόντων Smile είναι μια δυναμική σειρά συμπληρωμάτων διατροφής που συνδυάζει την Ελληνική επιστημονική γνώση με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την κατασκευή τους. Τα σκευάσματα υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

3. Χημικές αντιδράσεις

3. Χημικές αντιδράσεις Κεφάλαιο : Χημικές αντιδράσεις. Χημικές αντιδράσεις Οι χημικές αντιδράσεις διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1. Αντιδράσεις κατά τις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης των στοιχείων (Nonredox

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Μελέτη. καολινίτη καθώς και από δύο εδάφη της τάξεως των Alfisols.»

Μεταπτυχιακή Μελέτη. καολινίτη καθώς και από δύο εδάφη της τάξεως των Alfisols.» Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τµήµα: Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων Και Γεωργικής Μηχανικής Τοµέας Εδαφολογίας και Γεωργικής Χηµείας Ειδίκευση : Εδαφολογία- ιαχείριση Εδαφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έγκαυμα και Παιδί - Ψυχοκοινωνικές Προεκτάσεις

ΘΕΜΑ: Έγκαυμα και Παιδί - Ψυχοκοινωνικές Προεκτάσεις ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: Έγκαυμα και Παιδί - Ψυχοκοινωνικές Προεκτάσεις ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΟΜΕΣΙΑΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ. 3.1. Φυσικές ιδιότητες του νερού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ. 3.1. Φυσικές ιδιότητες του νερού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ 3.1. Φυσικές ιδιότητες του νερού Το νερό είναι µια ουσία άχρωµη, άοσµη, άγευστη και υγρή σε κανονικές συνθήκες. Αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώµατος και είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ------------ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ------------ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ------------ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ------------ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ------------ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ------------ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

«Η σκληρότητα ως ποιοτικό χαρακτηριστικό του πόσιμου νερού και η επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Η περίπτωση της Κέρκυρας.»

«Η σκληρότητα ως ποιοτικό χαρακτηριστικό του πόσιμου νερού και η επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Η περίπτωση της Κέρκυρας.» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΔΑΤΙΚΏΝ & ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ «Η σκληρότητα ως ποιοτικό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Επίδραση και αντιμετώπιση οξειδωτικού στρες στο δέρμα...4 Γήρανση του Δέρματος από το Περιβάλλον και Αντιμετώπισή της... 10 Φαρμακείο: Τραύματα Δέρματος - Πρώτες Βοήθειες... 19 Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές παράμετροι ελέγχου ποιότητας νερού και λυµάτων

Βασικές παράμετροι ελέγχου ποιότητας νερού και λυµάτων Βασικές παράμετροι ελέγχου ποιότητας νερού και λυµάτων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 2 Σελίδα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 3 1.1 Γενικά. 3 1.2 Εξοπλισµός και οργάνωση εργαστηρίου. 3 2. ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤOΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2.2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ

2.2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ 2.2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ Οι αστρονόμοι και οι άλλοι επιστήμονες, που μελετούν τους πλανήτες των ηλιακών συστημάτων, ευελπιστούν να ανιχνεύσουν νερό στην επιφάνειά τους, διότι είναι απόλυτα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών 1. Ποια τα κοινά χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών; Οι οργανισμοί τρέφονται Αναπνέουν Απεκκρίνουν Αναπαράγονται Αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΙΧΕΛΑΡΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή πρακτική επιστήµη. Συνδέεται άµεσα µε τη δηµιουργία κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις.

1. Εισαγωγή πρακτική επιστήµη. Συνδέεται άµεσα µε τη δηµιουργία κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις. 1. Εισαγωγή Η Χηµεία είναι, κυρίως, πρακτική επιστήµη. Δεν ασχολείται µε τα αφηρηµένα αλλά µε τα εφαρµόσιµα. Μελετά τα στοιχεία και τις ενώσεις τους που εµπλέκονται στην καθηµερινή ζωή (στις αρχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία ΤΕΙ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Ευαγγελία Μιχαλοπούλου Επιβλέπων καθηγητής: Βαιρλή Μαρία Θεσσαλονικη, 2013 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΙΧΘΥΟΠΟΝΙΑΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα