Aγχώδεις διαταραχές. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Aγχώδεις διαταραχές. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια."

Transcript

1 Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

2 Οι αγχώδεις διαταραχές, όπως η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, η Διαταραχή Πανικού και η Κοινωνική Φοβία, συνήθως συνοδεύουν την κατάθλιψη.

3 Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι η πιο συνηθισμένη αγχώδης διαταραχή που εκδηλώνεται μαζί με την κατάθλιψη. Ποια είναι τα συμπτώματα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική ανησυχία και υπερένταση παρόλο που μπορεί να υπάρχει μικρός ή κανένας λόγος ανησυχίας. Τα άτομα που έχουν Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή πάντα προσμένουν καταστροφή και συχνά ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία τους. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν γενικευμένο άγχος δεν μπορούν να σταματήσουν τις ανησυχίες τους. Αυτές οι ανησυχίες συνήθως συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως: κόπωση πονοκεφάλους μυϊκή υπερένταση μυϊκούς πόνους δυσκολία στην κατάποση τρεμούλα συσπάσεις ευερεθιστικότητα ίδρωμα και εξάψεις. Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή μπορεί επίσης να αισθάνονται ναυτία ή να χρειάζεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα συχνά. Είναι ανίκανα να χαλαρώνουν, μπορεί να τρομάζουν ευκολότερα από άλλα άτομα, μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρώνουν την προσοχή τους και συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να κοιμηθούν για μεγάλα διαστήματα. Αν η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι σοβαρή, μπορεί να κυβερνά τη ζωή του ατόμου κάνοντας δύσκολη την εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών εργασιών. Ποια είναι τα αίτια της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής; Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή αναπτύσσεται αργά και συνήθως κατά τη διάρκεια της παιδικής και της μέσης ηλικίας. Η διάγνωσή της γίνεται όταν ένα άτομο περνά τουλάχιστον 6 μήνες ανησυχώντας για έναν αριθμό προβλημάτων όπως μικροπράγματα σαν χρονική συνέπεια, εργασία, οικογένεια, οικονομικά θέματα, υγεία ή σχέσεις. Ποιες θεραπευτικές αγωγές διατίθενται για Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή; Αν νομίζετε ότι έχετε Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή μιλήστε στο γενικό γιατρό σας. Συνήθως μπορεί να σας παραπέμψει σε κλινικό ψυχολόγο, ψυχίατρο ή σύμβουλο για να σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Συνήθως θεραπείες μέσω λεκτικής επικοινωνίας όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι χρήσιμες στη θεραπευτική αγωγή της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής.

4 Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία Ποια είναι τα συμπτώματα της Διαταραχής Πανικού Τα άτομα με Διαταραχή Πανικού αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού. Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό αίσθημα έντονου φόβου ή άγχους ή μια ακατανίκητη αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Αυτό το έντονο αίσθημα φόβου ή άγχους συνήθως φθάνει στο αποκορύφωμα της έντασής του ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι δύο λεπτά. Αυτό το αίσθημα φόβου μπορεί μετά να συνεχιστεί για λίγα λεπτά ως μισή ώρα ή ακόμα περισσότερο. Όταν κάποιο άτομο αντιμετωπίζει μια κρίση πανικού, αυτή αποτελείται από τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: ταχυπαλμία καρδιά που σφυροκοπά ή επιτάχυνση ρυθμού καρδιάς ίδρωμα τρεμούλα ή τρόμος αισθήσεις δύσπνοιας ή ασφυξίας αίσθημα πνιγμού πόνο ή δυσφορία στο στήθος ναυτία ή στομαχική διαταραχή αίσθημα ζαλάδας αστάθεια, ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας δεν εχουν αίσθηση της πραγματικότητας φόβο απώλειας ελέγχου ή κατάληξης σε τρέλλα φόβο θανάτου αισθήσεις μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος εξάψεις. Επιπρόσθετα, το άτομο πρέπει επίσης να είχε αρκετές απροσδόκητες ή εντελώς αναπάντεχες κρίσεις πανικού, ή να είχε μια κρίση ακολουθούμενη από τουλάχιστον ένα μήνα επίμονου φόβου και ανησυχίας για την πιθανότητα να έχει κι άλλες κρίσεις πανικού στο μέλλον. Τα άτομα με διαταραχή πανικού συνήθως αποφεύγουν δραστηριότητες και καταστάσεις που νομίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει μια κρίση πανικού. Ποια είναι τα αίτια της Διαταραχής Πανικού; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι κρίσεις πανικού συνήθως ακολουθούσαν ένα αγχώδες επεισόδιο της ζωής που συνήθως περιλαμβάνει απειλή στην αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς του ατόμου όπως διαζύγιο, θάνατο, προαγωγή στη δουλειά, μετακόμιση σε νέο σπίτι, υποβολή σε χειρουργική επέμβαση ή διαπροσωπικές διαμάχες. Συχνά η διαταραχή πανικού αρχίζει στα εφηβικά και στα πρώτα ενήλικα χρόνια μας.

5 Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία Αγοραφοβία Η αγοραφοβία συνήθως σχετίζεται με Διαταραχή Πανικού. Τα άτομα με διαταραχή πανικού αποφεύγουν καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Όταν ένα άτομο αποφεύγει ορισμένες καταστάσεις και τόπους που μπορεί να προκαλέσουν μια κρίση πανικού όπως το να περνά απέναντι οδηγώντας πάνω από γέφυρα, να στέκεται σε ουρά παντοπωλείου, να οδηγεί, να ταξιδεύει αεροπορικώς, να πηγαίνει σε κινηματογράφο και εστιατόρια, να παρευρίσκεται σε συνεδριάσεις ή στην εκκλησία, ή ακόμα και να μένει σπίτι μόνο του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο διατρέχει κίνδυνο να παρουσιάσει Αγοραφοβία. Αυτές οι καταστάσεις φαίνονται πολύ επικίνδυνες για να διακινδυνεύει το άτομο να τις εκτελεί και το άτομο μπορεί να θέλει να μένει στο σπίτι συνεχώς. Αγοραφοβία είναι ο φόβος τόπων ή καταστάσεων όπου σε περίπτωση πανικού δεν διατίθεται αμέσως βοήθεια ή/και η διαφυγή είναι δύσκολη επειδή το άτομο δεν μπορεί σωματικά ή κοινωνικά να σηκωθεί και να φύγει. Η αποφυγή καταστάσεων πυροδότησης γίνεται μηχανισμός αντιμετώπισης που δεν είναι χρήσιμος επειδή βασίζεται στην ιδέα ότι οι κρίσεις πανικού μπορούν να ελέγχονται αποφεύγοντας καταστάσεις. Μια απροσδόκητη κρίση πανικού θα οδηγεί εύκολα σε όλο και περισσότερη αποφυγή. Αυτή η πάθηση ονομάζεται διαταραχή πανικού με αγοραφοβία. Η αγοραφοβία μπορεί να παρουσιάζεται αμέσως μετά τον πανικό ή μέρες, μήνες ή χρόνια αργότερα. Ως συνέπεια της αποφυγής καταστάσεων και τόπων, το άτομο μπορεί να αναπτύξει χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, εξάρτηση από άλλους, και απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητά του να αντιμετωπίζει το φόβο και τον πανικό. Τα άτομα με διαταραχή πανικού με αγοραφοβία μπορεί να παρουσιάζουν κατάθλιψη επειδή αισθάνονται ότι οι ζωές τους κυβερνούνται από την αγοραφοβία. Ποιες θεραπευτικές αγωγές διατίθενται για Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία; Αν νομίζετε ότι έχετε Διαταραχή Πανικού με ή χωρίς Αγοραφοβία μιλήστε στο γιατρό σας. Συνήθως μπορεί να σας παραπέμψει σε κλινικό ψυχολόγο, ψυχίατρο, ή σύμβουλο για να σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Συνήθως οι θεραπείες μέσω λεκτικής επικοινωνίας όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι χρήσιμες στη θεραπευτική αγωγή της Διαταραχής Πανικού και Αγοραφοβίας.

6 Κοινωνική Φοβία Η Κοινωνική Φοβία συνήθως εκδηλώνεται μαζί με την κατάθλιψη ή άλλες αγχώδεις διαταραχές και έχει ίσες πιθανότητες να εκδηλωθεί σε άντρες και γυναίκες. Τι είναι η Κοινωνική Φοβία; Η Κοινωνική Φοβία υπάρχει όταν κάποιο άτομο αισθάνεται πολύ άγχος και είναι πολύ συνεσταλμένο σε καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις όπως όταν τρώει, γράφει ή μιλά δημοσίως, κόβει τα μαλλιά του, μιλά μπροστά σε κόσμο και περιμένει σε ουρά. Ένα άτομο με κοινωνική φοβία έχει φόβους ότι παρακολουθείται και κρίνεται από τα άτομα γύρω του. Φοβάται επίσης ότι θα ενεργήσει με τρόπο που είναι εξευτελιστικός και προσβλητικός. Αυτό το υπερβολικό άγχος σταματά ή παρεμποδίζει τα άτομα από το να κάνουν καθημερινά πράγματα. Τα άτομα με κοινωνική φοβία αναγνωρίζουν ότι ο φόβος τους να είναι ανάμεσα σε κόσμο είναι παράλογος και υπερβολικός αλλά δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το φόβο. Συνήθως τα άτομα με κοινωνική φοβία ανησυχούν και τρέμουν μια κοινωνική εκδήλωση ημέρες και εβδομάδες πρίν. Πολλά άτομα φοβούνται μια κατάσταση, πολλά φοβούνται πολλές. Ποια είναι τα συμπτώματα της Κοινωνικής Φοβίας; Τα συμπτώματα που σχετίζονται με κοινωνική φοβία είναι παρόμοια με εκείνα μιας κρίσης πανικού και περιλαμβάνουν: αναψοκοκκίνισμα ίδρωμα τρεμούλα ναυτία και δυσκολία για ομιλία. Τα άτομα με κοινωνική φοβία νιώθουν εξαιρετική αμηχανία λόγω αυτών των συμπτωμάτων και συχνά νιώθουν αμήχανα όταν είναι ανάμεσα σε κόσμο εκτός από την οικογένειά τους. Ακόμα και αν κάποιο άτομο με κοινωνική φοβία εισέλθει σε μια κατάσταση που φοβάται, συνήθως αισθάνεται μεγάλο άγχος προηγουμένως και έντονη αμηχανία καθόλη τη διάρκειά της. Μετά την εμπειρία του στην κατάσταση που φοβόταν ανησυχεί υπερβολικά για το κατά πόσον έχει κριθεί ή τι σκέφθηκαν τα άλλα άτομα γι αυτό. Μερικές φορές τα άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί να πίνουν ή να παίρνουν ναρκωτικά για αυτοφαρμακοθεραπεία. Ποιες θεραπευτικές αγωγές διατίθενται για Κοινωνική Φοβία; Αν νομίζετε ότι έχετε Κοινωνική Φοβία μιλήστε στο γιατρό σας. Συνήθως μπορεί να σας παραπέμψει σε κλινικό ψυχολόγο, ψυχίατρο, ή σύμβουλο για να σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Συνήθως οι θεραπείες μέσω λεκτικής επικοινωνίας όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι χρήσιμες στη θεραπευτική αγωγή των Κοινωνικών Φοβιών.

7 Αυτό το φυλλάδιο πληροφοριών έχει αναπτυχθεί από την Δρ Litza Kiropoulos για τον ιστοχώρο MIDonline ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί απο το beyondblue: the national depression initiative. Για περισσότερες πληροφοριες για την κατάθλιψη και τους σχετικούς όρους στα ελληνικά παρακαλώ επισκεφτείτε τον ιστοχώρο MIDonline στο com.au Disclaimer: This information is a guide only. Content is subject to change content without notice. CRICOS provider: Monash University 00008C. The information published was correct at October TSG

Κατάθλιψη. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

Κατάθλιψη. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Αισθάνεστε λύπημενος/η ή στεναχωρημένος/η; Κλαίτε χωρίς λόγο; Αισθάνεστε κουρασμένος/η; Εχετε απώλεια ενδιαφέροντος για

Διαβάστε περισσότερα

Αγχώδεις Διαταραχές. Γιώργος Ανωγειανάκις καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Αγχώδεις Διαταραχές. Γιώργος Ανωγειανάκις καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Αγχώδεις Διαταραχές Γιώργος Ανωγειανάκις καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Μαρία Καραγιαννίδου, Ψυχολόγος, B.Sc. Middlesex Univ., M.Sc. Univ. of Sheffield Βασίλειος Παπαλιάγκας, Ιατρός, Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Η Σύvθετη Διεθvής ΔιaΥvωστικήΣυvέvτευξη. Το αντίγραφο του Εξεταστή. Ελληvική απόδοση από. Κ. Γ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Γ. Κ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Α. ΓΕΡΟΝΤΑ και ΣΟΦΙΑ ΑΡΙΤΖΗ

Η Σύvθετη Διεθvής ΔιaΥvωστικήΣυvέvτευξη. Το αντίγραφο του Εξεταστή. Ελληvική απόδοση από. Κ. Γ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Γ. Κ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Α. ΓΕΡΟΝΤΑ και ΣΟΦΙΑ ΑΡΙΤΖΗ Ελληνική απόδοση ΤΟ BAE/KO-C/D/ Η Σύvθετη Διεθvής ΔιaΥvωστικήΣυvέvτευξη Βασική Εκδοση.0 - Νοέμβριος 990 Το αντίγραφο του Εξεταστή Ελληvική απόδοση από Κ. Γ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Γ. Κ. Λ ΥΚΕΤΣΟ, Α. ΓΕΡΟΝΤΑ και ΣΟΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κα. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κα. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Α. ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κα. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΤΣΟΜΠΑΝΙΑΝ ΑΝΝΑ Α. Μ : 95 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές;

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές; Διατροφή και εφηβεία Το φυλλάδιο θα σε ενημερώσει για προβλήματα και διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή - όπως βουλιμία και ανορεξία - και προτείνει μεθόδους αντιμετώπισής τους... Σε ποιους απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού

Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού Το Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού ετοιμάστηκε από το *National Breast Cancer Centre* (Εθνικό Κέντρο Καρκίνου του Μαστού): Level

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις και Καρκίνος του Μαστού Europa Donna Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τα μέλη του αποτελούν συνεργαζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ (PTSD) Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ (PTSD) Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ (PTSD) Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά 1 Περιεχόμενα Μετατραυματικό Σύνδρομο (PTSD) 2 Συντάκτης: Σπυριδούλα

Διαβάστε περισσότερα

Ανορεξία και Βουλιμία

Ανορεξία και Βουλιμία Ανορεξία και Βουλιμία Εισαγωγή Ο καθένας μας τρώει. Το κάνουμε τόσο γιατί το έχουμε ανάγκη όσο και γιατί το ευχαριστιόμαστε. Ωστόσο, όπως και σε όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά, υπάρχουν τεράστιες διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα Η λέξη κατάθλιψη έχει πολλές διαφορετικές σηµασίες. Άλλα εννοούµε όταν την χρησιµοποιούµε στην καθηµερινή µας γλώσσα και άλλα όταν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Καραγιάννη-Ψυχολόγος Κέντρου Ημέρας (Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) 1 Περιεχόμενα Η περιγεννητική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ Βασίλης Δρακόπουλος Αθήνα, 2014 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ISBN:978-960-6818-33-2

Διαβάστε περισσότερα

Θωμάς Καλπάκογλου. Άγχος και Πανικός Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία

Θωμάς Καλπάκογλου. Άγχος και Πανικός Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία Θωμάς Καλπάκογλου Άγχος και Πανικός Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία δωρεάν έκδοση pdf 2013 Άγχος και Πανικός Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία Ά γ χ ο ς κ α ι Π α ν ι κ ό ς 2 Επιμέλεια δωρεάν έκδοσης pdf 2013:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌ ΕΚΦΟΒΙΣΜΌ

ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌ ΕΚΦΟΒΙΣΜΌ Εναντια στον ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌ ΕΚΦΟΒΙΣΜΌ ενασ Οδηγοσ για Νεουσ Περιεχόμενα Εισαγωγή Τι είναι ο ΛΟΑΤ ηλεκτρονικός εκφοβισμός; Κανάλια Διαδικτυακού Εκφοβισμού Τύποι Διαδικτυακού Εκφοβισμού Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές Διαταραχές & η αντιμετώπιση τους

Διατροφικές Διαταραχές & η αντιμετώπιση τους Διατροφικές Διαταραχές & η αντιμετώπιση τους www.cydadiet.org www.iph.com.cy Προσφορά Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρεία Iacovos Photiades Foodstuff Suppliers

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή

Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή για γιατρούς & άλλους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Ελένη Η. Μπεκιάρη Κυριάκος Β. Κατσαδώρος 1

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων

Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελένη Η. Μπεκιάρη Κυριάκος Β. Κατσαδώρος

Διαβάστε περισσότερα

Αγχώδειςδιαταραχές. διαταραχέςκαι Πανικός. Ψυχίατρος- Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών. Αθηνών

Αγχώδειςδιαταραχές. διαταραχέςκαι Πανικός. Ψυχίατρος- Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών. Αθηνών Αγχώδειςδιαταραχές διαταραχέςκαι Πανικός Εµµανουήλ Ν. Κάττουλας MD, PhD Ψυχίατρος- Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Επιστηµονικός Συνεργάτης Α Ψυχιατικής Κλινικής Παν/µίου Αθηνών Ψυχίατρος

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευόπουλος Θεόδωρος ΦΟΒΙΕΣ

Παρασκευόπουλος Θεόδωρος ΦΟΒΙΕΣ Παρασκευόπουλος Θεόδωρος ΦΟΒΙΕΣ -Εισαγωγή 3.1 Φοβίες και παιδιά 3.2 Αιτιοπαθογένεια των φοβιών 3.3 Φοβίες και σχολείο 3.4 Αντιμ ετώπιση των φοβιών στο χώρο του σχολείου 3.4.1 Ο ρόλος του σχολείου 3.4.2

Διαβάστε περισσότερα

ημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Η πολιτική μας για την ψυχική υγεία είναι βασικός άξονας των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού κράτους και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής του τόπου μας. Ο αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι γιατροί της Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Υγείας, θα μπορούν να θεραπεύσουν Ανορεκτικούς και Βουλιμικούς ασθενείς;

Πώς οι γιατροί της Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Υγείας, θα μπορούν να θεραπεύσουν Ανορεκτικούς και Βουλιμικούς ασθενείς; Πώς οι γιατροί της Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Υγείας, θα μπορούν να θεραπεύσουν Ανορεκτικούς και Βουλιμικούς ασθενείς; 7 ο Επιστημονικό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής Λουτράκι 22-25/9/20011 Φώτης Μωρόγιαννης Δρ.Ψυχίατρος

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 2 - Αναρρώνοντας από την ψύχωση

ΜΕΡΟΣ 2 - Αναρρώνοντας από την ψύχωση BIBLIOSPIRAL:Layout 1 26/2/2008 7:40 Page 3 Πίνακας Περιεχοµένων ΜΕΡΟΣ 1 - Τι είναι η ψύχωση; Τι προκαλεί την ψύχωση;......................... σελ.7 Μια περίπτωση: η ιστορία του Κώστα.................

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΧΩΔΗΣ ΦΟΒΙΚΟΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΧΩΔΗΣ ΦΟΒΙΚΟΣ Αθήνα 2008 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΧΩΔΗΣ ΦΟΒΙΚΟΣ Βασιλική Σπανού Ιωάννα Καζάνη Νικόλαος Τριπόδης 0 Αθήνα 2008 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΧΩΔΗΣ ΦΟΒΙΚΟΣ Συγγραφείς: Βασιλική Σπανού, Ψυχολόγος Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς µανιοκατάθλιψη ανήκει στις συναισθηµατικές διαταραχές. Αυτές είναι βιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποια που γνωρίζετε ενδέχεται να έχει ενδομητρίωση ή

Διαβάστε περισσότερα