Βλαστοκύτταρα: Η μεγάλη ελπίδα της ιατρικής για τον 21ο αιώνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βλαστοκύτταρα: Η μεγάλη ελπίδα της ιατρικής για τον 21ο αιώνα"

Transcript

1 1 Βλαστοκύτταρα: Η μεγάλη ελπίδα της ιατρικής για τον 21ο αιώνα Ελένη Δεληγεώργη-Πολίτη,MD.PhD. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών Διαλέξεις Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2013

2 2 ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Από τα βάθη της ιστορίας ο άνθρωπος αναζητούσε το μυστικό της νεότητας και της αθανασίας. Ο Όμηρος αναφέρεται στα Ύδατα της Στυγός και το μεσαίωνα οι Δρυίδες παρασκεύαζαν «μαγικά βότανα». Αργότερα ήταν δημοφιλείς οι αλχημιστές. Τον περασμένο αιώνα και μέχρι σήμερα ελιξίρια έχουν θεωρηθεί κάποια τρόφιμα, φυτά, οι μέδουσες, τα σαλιγκάρια ακόμα και κάποια ορυκτά. Η δε φαρμακοβιομηχανία έχει παρασκευάσει πολλά «επαναστατικά» φάρμακα υπέρ της αντιγηρανσης, της νεότητας και της καλής υγείας. Μήπως όμως τελικά, το μυστικό που απεγνωσμένα, και για χιλιάδες χρόνια τώρα ψάχνει ο άνθρωπος να κρύβεται μέσα στο ίδιο του το σώμα; Είναι τα βλαστοκύτταρα το μυστικό της μακροζωίας; Η ελπιδοφόρα ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων και οι πολλά υποσχόμενες εφαρμογές τους μας ωθούν να πιστέψουμε ότι αυτή η εργώδης αναζήτηση για το ελιξίριο ίσως να έχει φτάσει στο τέλος της. Για αιώνες οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κάποια ζώα μπορούν να αναγεννούν τμήματα του σώματος τους, όπως ο αστερίας και ο Τρίτωνας. Εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε ένα απολεσθέν πόδι ή δάκτυλο, τα σώματα μας όμως μπορούν να αναγεννούν το αίμα, το δέρμα και άλλους ιστούς.

3 3 Τα κύτταρα αυτά που επιτρέπουν να αναγεννούνται μερικοί ιστοί είναι τα βλαστοκύτταρα τα οποία ανακαλύφθηκαν από τους Καναδούς ερευνητές Ernest McColloch και James Till το Έκτοτε, τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στο επίκεντρο του επιστημονικού και ιατρικού ενδιαφέροντος και πολλές κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, τα έχουν εντάξει στο Σύστημα Υγείας. Είναι ο τομέας που μέχρι σήμερα έχει λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα από όλες τις εποχές και που σε σύντομο χρονικό διάστημα η έρευνα προχώρησε στην κλινική πράξη. Ήδη δεκαετίες προ του τέλους του 20ου αιώνα χρησιμοποιούνται ενήλικα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών για την θεραπεία της λευχαιμίας με άριστα αποτελέσματα. Πλην όμως, η απομόνωση και η καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα επετεύχθη μόλις το Έκτοτε, η έρευνα εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς αν και υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, όπως τι είναι αυτό που τους δίνει αυτές τις μοναδικές ιδιότητες και πως είναι ικανά να διαφοροποιούνται στα 300 περίπου διαφορετικά είδη κυττάρων του σώματος μας. Τι είναι όμως τα βλαστοκύτταρα; Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία όλων των άλλων κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Ο όρος «βλαστικά» περιγράφει το γεγονός ότι τα κύτταρα αυτά λειτουργούν ως παρακαταθήκη από την οποία δημιουργούνται (βλαστάνουν) άλλα κύτταρα.

4 4 Τα βλαστοκύτταρα είναι μοναδικά και διαθέτουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: 1. Είναι αδιαφοροποίητα, δηλαδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει δομές, ούτε έχουν κατασκευάσει πρωτεΐνες που να είναι χαρακτηριστικές ενός εξειδικευμένου είδους κυττάρων τα οποία μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να αυτό-ανανεώνονται για μεγάλες χρονικές περιόδους μέσω κυτταρικής διαίρεσης. 2. Υπό ειδικές συνθήκες μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πιο εξειδικευμένα είδη κυττάρων (του αίματος, του ανοσοποιητικού μας συστήματός, αλλά και άλλων ιστών και οργάνων), ώστε να αποκαταστήσουν κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη. Η διαίρεση ενός βλαστικού κυττάρου δίνει γέννηση σε δύο νέα, που όμως δεν είναι ισότιμα. Ένα άπ αυτά παραμένει αδιαφοροποίητο (βλαστικό) και έτσι εξασφαλίζεται η συνεχής ύπαρξη της παρακαταθήκης βλαστικών κυττάρων, ενώ το άλλο διαφοροποιείται σε κάποιο εξειδικευμένο κύτταρο. Εν συνεχεία, τα εξειδικευμένα κύτταρα σχηματίζουν σταδιακά το έμβρυο.

5 5 Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες βλαστοκυττάρων: α) τα εμβρυικά και β) τα ενήλικα. ΕΜΒΡΥΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Το γονιμοποιημένο ωάριο δια της σάλπιγγος φθάνει εντός της ενδομητρικής κοιλότητας και εγκαθίσταται εντός της βλαστοκύστης. Τα εμβρυικά είναι αρχέγονα, αδιαφοροποίητα κύτταρα που δημιουργούνται με την γονιμοποίηση του ωαρίου και προέρχονται απ την βλαστική μάζα των κυττάρων που υπαλείφουν την εσωτερική επιφάνεια της βλαστοκύστης. Από τα κύτταρα αυτά θα σχηματιστεί το έμβρυο. Ενώ από τα κύτταρα που βρίσκονται επί τα εκτός του εμβρύου και εντός της βλαστοκύστης θα σχηματιστεί ο πλακούς. Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα αποτελούν τους θεμελίους λίθους του σώματος μας.

6 6 Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα διακρίνονται σε Α) Ολοδύναμα (Totipotent) Β) Πολυδύναμα (Pluripotent)

7 7 Α) Τα Ολοδύναμα βλαστοκύτταρα (Totipotent) είναι τα αρχικά κύτταρα που προκύπτουν απ τις πρώτες διαιρέσεις μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου(μέχρι την τέταρτη ημέρα περίπου) και τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος και να δημιουργήσουν ένα πλήρη ζώντα οργανισμό. Η επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει την προσοχή της σ αυτά τα κύτταρα γιατί η δυνατότητα τους αυτή να διαφοροποιούνται σε όλους τους τύπους των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson s disease), καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Δεδομένης της πλαστικότητας και της απεριόριστης ικανότητας αναγέννησης τους έχουν προταθεί θεραπείες με εμβρυικά βλαστοκύτταρα για την Αναγεννητική Ιατρική και για την αντικατάσταση ιστών μετά από τραυματισμό ή ασθένεια. Μέχρι σήμερα όμως η έρευνα εμβρυικών βλαστοκυττάρων δεν έχει καταλήξει σε επιτυχείς ιατρικές θεραπείες, πράγμα το οποίο οφείλεται στην ίδια τους την Ολοδυναμία (Totipotency) δηλαδή την ιδιότητα τους να διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος και αυτό γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα ερεθίσματα (που μας είναι ακόμα άγνωστα) για την σωστή διαφοροποίηση τους. Εάν ενεθούν απευθείας στο ανθρώπινο σώμα τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα θα

8 8 διαφοροποιηθούν σε πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων δημιουργώντας έτσι ένα τεράτωμα. Β) Τα Πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (Pluripotent) προέρχονται από το έμβρυο όταν είναι 5-7 ημερών και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο αριθμό διαφορετικών τύπων κυττάρων του σώματος μας. Η Πολυδυναμία των εμβρυικών βλαστοκυττάρων μειώνεται σταδιακά καθώς συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του εμβρύου. Πολυδύναμα βλαστοκύτταρα είναι δυνατόν να βρεθούν και εντός του αμνιακού υγρού. Αυτά τα βλαστοκύτταρα είναι πολύ δραστήρια και διαχέονται εκτενώς χωρίς τροφοδότηση και δεν παράγουν όγκους.

9 9 ΕΝΗΛΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Ένας απλός ορισμός των ενηλίκων βλαστοκυττάρων είναι η λειτουργία τους, δηλαδή η ικανότητα τους να αναγεννούν τους ιστούς καθ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε διάφορους ιστούς όπως στον μυελό των οστών, στο δέρμα, στην καρδιά, εγκέφαλο και αλλού και συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη, επούλωση και αντικατάσταση των κυττάρων που έχουν καταστραφεί ή υποστεί κακώσεις.

10 10 Είναι απορίας άξιο πως ο Αισχύλος στο έργο του «Προμηθέας Δεσμώτης» διηγείται την τιμωρία του Προμηθέα όπου δεμένος σ ένα βράχο οι γύπες του έτρωγαν το ήπαρ καθημερινά και αυτό αναγεννόταν κάθε βράδυ. Ήξερε άραγε ο Αισχύλος για τα ενήλικα βλαστοκύτταρα και τις ιδιότητες τους; Τρεις χιλιάδες χρόνια αργότερα εμείς ανακαλύψαμε τα ενήλικα βλαστο- κύτταρα, τα οποία διακρίνονται σε: Α) Πλειοδύναμα (Multipotent) B) Ολιγοδύναμα (Oligopotent) Γ) Μονοδύναμα (Unipotent)

11 Τα Πλειοδύναμα (Multipotent) βρίσκονται στους περισσοτέρους ιστούς και όργανα του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, στον μυελό των οστών, στο ήπαρ, το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα και τους σκελετικούς μύες. Αυτά τα βλαστοκύτταρα συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών. Η ικανότητα διαφοροποίησης τους είναι περιορισμένη καθώς όταν διαιρείται ένα τέτοιο βλαστοκύτταρο σε δυο, το ένα παραμένει ως βλαστοκύτταρο και το άλλο διαφοροποιείται για να αναγεννήσει μέρος του ιστού που έχει καταστραφεί. 11

12 12 Ένα παράδειγμα πλειοδύναμων (Multipotent) βλαστοκυττάρων είναι τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα τα οποία σχηματίζουν κύτταρα του αίματος και τα οποία βρίσκονται στο μυελό των οστών. Είναι υπεύθυνα για την συνεχή αναπλήρωση όλων των κυττάρων του αίματος. Είναι αυτά τα βλαστοκύτταρα που ανοικοδομούν τα βλαβέντα κύτταρα της λευχαιμίας μετά από μια επιτυχή μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

13 13 ΠΗΓΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Οι πηγές των βλαστοκυττάρων είναι ο μυελός των οστών, ο λιπώδης ιστός, ο πολφός των δοντιών και ο ομφάλιος λώρος απ όπου κατά τον τοκετό στη γέννηση του νεογνού συλλέγονται τα ομφαλοπλακουντικά και τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Το γεγονός ότι η κυριότερη, αλλά όχι μοναδική, πηγή των εμβρυικών βλαστοκυττάρων είναι έμβρυα προερχόμενα είτε από τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε από αμβλώσεις, μας φέρνει αντιμέτωπους με κρίσιμα ηθικά διλήμματα. Στο επίκεντρο αυτών των διλημμάτων βρίσκονται οι διαφορετικές αντιλήψεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, επομένως και της ζωής του εμβρύου. Η βιοηθική καθώς και οι νόμοι που περιορίζουν την καταστροφή ανθρωπίνων εμβρύων ώθησαν τους ερευνητές στην δημιουργία «επαγομένων πολυδύναμων» βλαστοκυττάρων (Induced Pluripotent Stem Cells - IPS Cells.)

14 14 ΕΠΑΓΟΜΕΝΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ (INDUCED PLURIPOTENT STEM CELLS) Ενώ γνωρίζαμε ότι η διαφοροποίηση ήταν τελική και μη αναστρέψιμη το 2007 οι ερευνητές Shinya Yamanaka του Πανεπιστημίου του Kyoto και John Gurdon του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ πειραματίστηκαν και κατάφεραν τα ήδη διαφοροποιημένα ενήλικα κύτταρα (μέσω γενετικού προγραμματισμού) να τα μετατρέψουν σε εμβρυικά βλαστοκύτταρα έχοντα την δυνατότητα να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου του σώματος. Για αυτήν την ανακάλυψη οι δυο ερευνητές έλαβαν το 2012 το βραβείο Nobel της Ιατρικής. Τα κύτταρα αυτά με την ονομασία επαγόμενα ή αναπρογραμματιζόμενα κύτταρα ή Induced Pluripotent Stem Cells (IPSCs) εμφανίζουν χαρακτηριστικά εμβρυϊκών κυττάρων και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και του κοινού ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στη χρήση ανθρώπινων εμβρυικών βλαστικών κυττάρων. Η ικανότητα να αντιστρέψουμε την διαδικασία διαφοροποίησης μπορεί να θέσει τέλος στα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση των εμβρυικών κυττάρων. Η τεχνολογία των Επαγομένων Πολυδύναμων Βλαστοκυττάρων (Induced Pluripotent Stem Cells) είναι το τελικό προϊόν παραγωγής βλαστοκυττάρων. Είναι τώρα πια δυνατόν για τους ερευνητές να παράγουν βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος που χρειάζεται επούλωση ή αντικατάσταση.

15 15 Δυστυχώς, όμως τα Επαγόμενα Πολυδύναμα Βλαστοκύτταρα (Induced Pluripotent Stem Cells) έχουν το ίδιο μειονέκτημα που έχουν τα Εμβρυικά βλαστοκύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να δημιουργούν καλοήθη ή κακοήθη τερατώματα. Αντίθετα, τα ενήλικα βλαστοκύτταρα και τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση ασθενειών. ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Η χρήση των πολυδύναμων βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των πολύπλοκων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά την εμβρυική ανάπτυξη. Στον τομέα της βασικής έρευνας αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα βοηθήσει στην κατανόηση σοβαρών ασθενειών που οφείλονται σε κυτταρικές ανωμαλίες, όπως είναι ο καρκίνος. Ο τομέας της Φαρμακολογίας θα μπορούσε να ωφεληθεί, επίσης, καθώς οι ιδιότητες των νέων φαρμάκων θα μπορούσαν να δοκιμάζονται σε ενεργοποιημένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και άρα σε πολλούς διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, με αποτέλεσμα μόνο όσα φάρμακα εμφανίζονται ασφαλή για την κυτταρική

16 16 ανάπτυξη και έχουν ευεργετικές επιδράσεις να παίρνουν άδεια για δοκιμές σε πειραματόζωα ή κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο. Ένας νέος κλάδος της ιατρικής, η Αναγεννητική ιατρική είναι αυτή που θα μπορούσε να ωφεληθεί τα μέγιστα από την χρήση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων. Η ενεργοποίηση των πολυδυνάμων βλαστοκυττάρων έτσι ώστε να δίνουν εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους, θα προσφέρει την δυνατότητα μιας ανανεώσιμης πηγής κυττάρων και ιστών που θα χρησιμοποιούνται ως μοσχεύματα και θα ανακουφίσουν πολλές ασθένειες και αναπηρίες. Χιλιάδες ασθενείς σ όλο τον κόσμο ήδη έχουν επωφεληθεί από την βιοτεχνολογία που χρησιμοποιεί τα βλαστοκύτταρα. Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από μεταμοσχεύσεις με τη χρήση βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου, του μυελού των οστών και του περιφερικού αίματος. Από αυτές το 70% ήταν αυτόλογες, τα βλαστικά κύτταρα δηλαδή προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή και το 30% ήταν αλλογενείς (συμβατό δότη) εκ των οποίων το 70% προέρχονταν μέσα από την οικογένεια. ΛΗΨΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Η λήψη των ενήλικων βλαστοκυττάρων γίνεται ποικιλοτρόπως. Οι πιο συνήθεις τρόποι που είναι σχετικά γρήγοροι και ανώδυνοι είναι α) μέσω αιμοληψίας β) από το αμνιακό υγρό γ) απ τον ομφάλιο λώρο Ενώ, η λήψη βλαστοκυττάρων μέσω μυελού των οστών είναι επώδυνη αν και σωτήρια σε περιπτώσεις λευχαιμίας.

17 17 Σε πειραματικό-ερευνητικό στάδιο βρίσκεται η λήψη βλαστοκυττάρων από έμβρυο in vitro και από πτωματικό εμβρυικό ιστό αποτέλεσμα άμβλωσης. Από όλους τους τύπους των βλαστοκυττάρων, η λήψη αυτόλογων και όχι ετερόλογων βλαστοκυττάρων είναι η πιο ασφαλής μέθοδος, δεδομένου ότι λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή και ο κίνδυνος της απόρριψης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Σε όλες τις μεταμοσχεύσεις ετερόλογων μοσχευμάτων υπάρχει το μειονέκτημα της απορρίψεως. ΠΗΓΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Υπάρχουν 3 πηγές αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων: 1) Ο μυελός των οστών ο οποίος εξάγεται από το μηριαίο οστούν ή την ιλιακή ακρολοφία 2) Ο λιπώδης ιστός που λαμβάνεται με την λιποαναρρόφηση 3) Το αίμα που λαμβάνεται με τον συνήθη τρόπο

18 18 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Οι ιατρικοί ερευνητές ανά τον κόσμο πιστεύουν ότι η έρευνα των βλαστοκυττάρων έχει την δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κατανοούμε και θεραπεύουμε τις ασθένειες και να ανακουφίσει από την ταλαιπωρία και τον πόνο. Εφόσον τα βλαστοκύτταρα έχουν την δυνατότητα να διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου, προσφέρουν ελπίδες (υποσχέσεις) για την ανάπτυξη θεραπειών για μια πληθώρα ιατρικών περιπτώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν θεραπείες μετά από φυσικούς τραυματισμούς (όπως της σπονδυλικής στήλης), εκφυλιστικές νόσους (όπως η νόσος του Parkinson) ή ακόμα και γενετικές ασθένειες (σε συνδυασμό με γονιδιακή θεραπεία). Ήδη, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός θεραπειών με τη χρήση βλαστοκυττάρων, ιδιαίτερα στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών για την θεραπεία της λευχαιμίας εδώ και πολλά χρόνια. Ένας απ τους πρώτους τομείς της Ιατρικής που ωφελήθηκαν από την χρήση βλαστοκυττάρων είναι η Καρδιολογία/Καρδιοχειρουργική όπου ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θεραπεύτηκαν με τη χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων καταρρίπτοντας έτσι την άποψη που κυριαρχούσε ότι οι βλάβες στην καρδιά μετά από έμφραγμα είναι μόνιμες.

19 19 Τα βλαστοκύτταρα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στον τομέα της Νευρολογίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του πανεπιστημίου του Σαπόρο της Ιαπωνίας των 12 περιπτώσεων ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια (εμβολής και εγκεφαλικής αιμορραγίας) όπου παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση μετά τη χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυτταρων. Επιτυχής χρήση βλαστοκυττάρων έχει παρατηρηθεί και στους τομείς της: -Γαστρεντερολογίας (περίπτωση νόσου του Crohn) -Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Ιατρικής (περίπτωση συνδρόμου Asherman) -Ορθοπεδικής (σε κατάγματα και αλλοιώσεις του χόνδρου των αρθρώσεων) -Ρευματολογίας (περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας -Πλαστικής Χειρουργικής (για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων και όχι μόνον!) Στον τομέα της Οφθαλμολογίας υπήρξε εντυπωσιακή θεραπεία εγκαυμάτων του κερατοειδούς σε 112 ασθενείς στο πανεπιστήμιο της Μοντένα της Ιταλίας με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Το πιο εκπληκτικό επίτευγμα όμως ήταν η αποκατάσταση της οράσεως σε 2 άτομα που έπασχαν από εκφυλιστική μορφή τύφλωσης (των οποίων η μια ήταν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) στην California των ΗΠΑ όπου η θεραπεία έγινε για πρώτη φορά με εμβρυικά βλαστοκύτταρα χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες. Δεν πρέπει να παραλείψω την πολύ πρόσφατη, ανακάλυψη βλαστοκυττάρων εντός του μητρικού γάλακτος, της βραβευθείσας Ελληνίδας Ερευνήτριας Δρος Φωτεινής Χασιώτου σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Η ύπαρξη κυττάρων στο μητρικό γάλα δεν είναι ένα καινούργιο εύρημα. Ο Γεώργιος Παπανικολάου αναφέρεται στην ύπαρξή τους σε άρθρο του το 1958.

20 20 Φθάνοντας στα τέλη του 21ου αιώνα θα δούμε χειρουργούς να αντικαθιστούν όργανα κατά παραγγελία, όπως τμήματα σπονδυλικής στήλης, καρδιάς, χέρια, πόδια και άλλα όργανα. Επίσης να αναστρέφουν τις βλάβες της νόσου Parkinson και Alzheimer ή του διαβήτη με ευκολία. Η απόρριψη των μεταμοσχευθέντων οργάνων όπως καρδιάς, ήπατος και άλλων, καθώς και οι λίστες αναμονής θα είναι πλέον παρελθόν. Τα βλαστοκύτταρα θα έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτές τις προσδοκίες και ακόμα περισσότερα.

Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα

Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα θέμα Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα Μια επισκόπηση της επιστήμης και των θεμάτων που εγείρονται Δημοσίευση κατόπιν αδείας από την U.S. National Academy of Sciences, www.nationalacademies.org/stemcells.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (βλαστικά κύτταρα, stem cells)

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (βλαστικά κύτταρα, stem cells) , Φυσικός MSc 1 ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (βλαστικά κύτταρα, stem cells) Για αιώνες ο άνθρωπος γνώριζε ότι κάποια ζώα, όπως ο θαλάσσιος αστερίας και ένα είδος σαύρας ο τρίτων, μπορούν να αναγεννούν χαμένα τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Biohellenika News WWW.BIOHELLENIKA.GR ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτυχθεί στις Η.Π.Α., αλλά και την Ευρώπη, η συλλογή αίματος από τον ομφάλιο λώρο τη στιγμή του τοκετού.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτυχθεί στις Η.Π.Α., αλλά και την Ευρώπη, η συλλογή αίματος από τον ομφάλιο λώρο τη στιγμή του τοκετού. Συλλογή βλαστιικών κυττάρων από αίίμα ομφάλιιου λώρου ΜΙΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙΙ Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτυχθεί στις Η.Π.Α., αλλά και την Ευρώπη, η συλλογή αίματος από τον ομφάλιο λώρο τη στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία. 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας

Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία. 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

NEWS 06. H Biohellenika υποστηρίζει αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ. Éïýëéïò 2010. www.biohellenika.gr

NEWS 06. H Biohellenika υποστηρίζει αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ. Éïýëéïò 2010. www.biohellenika.gr NEWS 06 Éïýëéïò 2010 www.biohellenika.gr H Biohellenika υποστηρίζει αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ παράλυση και τον αυτισμό αποτε- Με τη συνεργασία της Biohellenika και ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Η υπογραφή αυτής της συµφωνίας για τη διασφάλιση. Λειτουργία βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας και της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης

Η υπογραφή αυτής της συµφωνίας για τη διασφάλιση. Λειτουργία βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας και της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης H Omnigen είναι µια από τις πιο σύγχρονες εταιρίες βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. ραστηριοποιείται στο χώρο της φύλαξης βλαστοκυττάρων και των κυτταρικών θεραπειών µε τη χρήση πρωτοποριακών µεθόδων, µε τελικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. φροντίδα για το παιδί. Τα στάδια ανάπτυξης του. η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. φροντίδα για το παιδί. Τα στάδια ανάπτυξης του. η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2008 6 ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ φροντίδα για το παιδί Τα στάδια ανάπτυξης του ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο. Η επιστήμη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας σήμερα

Κεφάλαιο 1 ο. Η επιστήμη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας σήμερα Κεφάλαιο 1 ο Η επιστήμη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας σήμερα Η βιοϊατρική τεχνολογία είναι μια επιστήμη με ιδιαίτερα ευρύ φάσμα εφαρμογών που επιδέχεται πληθώρα ορισμών. Τόσο στα ελληνικά, όσο και στη διεθνή

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστικά κύτταρα (stem cells): ρόλος, τρόποι παραγωγής και μελλοντικές προοπτικές στην αντιμετώπιση ασθενειών.

Βλαστικά κύτταρα (stem cells): ρόλος, τρόποι παραγωγής και μελλοντικές προοπτικές στην αντιμετώπιση ασθενειών. Αποτελεί προτεινόμενη ενδεικτική λύση Μελετήστε και δώστε τη δική σας προσωπική Θέμα 1 Βλαστικά κύτταρα (stem cells): ρόλος, τρόποι παραγωγής και μελλοντικές προοπτικές στην αντιμετώπιση ασθενειών. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΙΧΕΛΑΡΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ. Κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα; Τα μυστικά της μακροζωίας. Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη. Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση;

ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ. Κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα; Τα μυστικά της μακροζωίας. Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη. Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση; Tεύχος 9 - Oκτώβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ Τα μυστικά της μακροζωίας YΓEIA Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση; ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΤΖΗΛΑ Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη YΠNOΛAΛIA

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες» ΔιχηΝΕΤ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ. Καθηγητής Μποµπ Γουίλλιαµσον AO, FRS Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστηµίου της Μελβούρνης, Αυστραλία

ΙΑΤΡΙΚΟ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ. Καθηγητής Μποµπ Γουίλλιαµσον AO, FRS Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστηµίου της Μελβούρνης, Αυστραλία ΙΑΤΡΙΚΟ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ Υπάρχουσες Κλινικές Προοπτικές για Γονιδιακές Θεραπείες και η Χρήση Βλαστικών Κυττάρων για την Αντιµετώπιση της Κυστικής Ίνωσης και άλλων Γενετικών ιαταραχών του Dace Shugg Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Νικολάου Χαρά Πάτρα 2007 Περιεχόμενα Α. Εισαγωγή... 3

Διαβάστε περισσότερα

Κυστική Ίνωση. Πρόληψη Καρκίνου. Βλαστοκύτταρα. 12 Συμβουλές. Pilates. O άγνωστος της διπλανής πόρτας. Τραχήλου της Μήτρας

Κυστική Ίνωση. Πρόληψη Καρκίνου. Βλαστοκύτταρα. 12 Συμβουλές. Pilates. O άγνωστος της διπλανής πόρτας. Τραχήλου της Μήτρας Τεύχος 8 Άνοιξη 2015 Το περιοδικό της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Κυστική Ίνωση O άγνωστος της διπλανής πόρτας Πρόληψη Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας Βλαστοκύτταρα Βλαστικά & Μεσεγχυματικά Κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Για να σε βλέπω καλύτερα

Κεφάλαιο 4 Για να σε βλέπω καλύτερα Κεφάλαιο 4 Για να σε βλέπω καλύτερα Η Π.Μ. είναι 46 χρονών, οικοκυρά, από την Λευκωσία, παντρεμένη με φθαρτέμπορα και μια κόρη 19 χρονών. Παρ όλο που ο άντρας της διαφωνεί με αχρείαστες και ακριβές ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

& Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Αλλεργίες του καλοκαιριού. Χολολιθίαση στα παιδιά. Το ψωμί στη διατροφή μας. Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006

& Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Αλλεργίες του καλοκαιριού. Χολολιθίαση στα παιδιά. Το ψωμί στη διατροφή μας. Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης & Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Αλλεργίες του καλοκαιριού Χολολιθίαση στα παιδιά Το ψωμί στη διατροφή μας editorial Η ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] Εγκαίνια ΓΑΙΑ Άρθρα: Η Μαιευτική σήμερα Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη HPV: Ο ιός και η φυσική ιστορία της λοίμωξης Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

mat ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΡΕΑ Tα κορίτσια της «ΡΕΑ» πήραν και το Ασημένιο! Η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Γονιμότητας «ΡΕΑ»

mat ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΡΕΑ Tα κορίτσια της «ΡΕΑ» πήραν και το Ασημένιο! Η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Γονιμότητας «ΡΕΑ» mat Περιοδική έκδοση της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής «ΡΕΑ» 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ Tα κορίτσια της «ΡΕΑ» πήραν και το Ασημένιο! Η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Γονιμότητας «ΡΕΑ» Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN Αριθμός Φύλλου 5 ο Μάρτιος 2014/ Ιούλιος 2014 ΕΚΑΣ για άτομα με αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

allabout ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ιό Έμπολα

allabout ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ιό Έμπολα ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ Θεοφάνης Μουτζούρης Φυσιοθεραπευτής ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Αποκατάσταση με διαμαγνητική αντλία CTU-Mega 18 Αποκατάσταση ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών παθήσεων, αθλητικές κακώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς GREEK Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς Έκτη έκδοση Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων Εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων. Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ;

ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ; NEWS 07 Éïýëéïò 2011 www.biohellenika.gr ΘΑ ΧΑΡΙΖΑΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ; ΝΑΙ ΟΧΙ Οικογενειακή ή δημόσια φύλαξη βλαστοκυττάρων; Πως εξασφαλίζω το παιδί μου; Στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Π. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΤΑΡΑΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές παρεµβάσεις σε νεογνά & παιδιά

Θεραπευτικές παρεµβάσεις σε νεογνά & παιδιά ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 2014 ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ «Έξυπνη» διατροφή 06 ΑΡΘΡΟ Σακχαρώδης ιαβήτης: Άλµατα στο Μέλλον

Διαβάστε περισσότερα