Θεατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι έχουµε κάνει βήµατα µπροστά?

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι έχουµε κάνει βήµατα µπροστά?"

Transcript

1 Με αφορµή την έκδοση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου Notebook από τις εκδόσεις τετράγωνο συνοµιλούµε µε την Ευγενία Χατζίκου δασκάλα σε πολλούς ανθρώπους του κινηµατογράφου του θεάτρου και της τηλεόρασης. Ευγενία µίλησε µας για αυτή την πολύ πρωτότυπη έκδοση που συµµετέχεις γράφοντας για την δική σου πορεία µέσα στον χώρο της τέχνης αλλά και της εκπαίδευσης, ξαναβλέποντας παλιές φωτογραφίες, σηµειώµατα, ταινίες. Πώς το αποφάσισες? Η πρωτότυπη έκδοση οφείλεται στην εφευρετικότητα, το καλό γούστο και την "όσφρηση" του Νίκου Μουρατίδη. Είναι µια αντίληψη για τις εκδόσεις προχωρηµένη, σύγχρονη (δοσµένων των δύσκολων συνθηκών πού όλοι βιώνουµε) αλλά πού δεν κινδυνεύει αργότερα να θεωρηθεί παλαιοµένη. Η αντίληψη αυτή µ έβαλε στην πρίζα" και συµµετείχα - οµολογώ - µε πολύ κέφι κι όρεξη. Οµολογώ ότι δεν ήθελα να κάνω µια κατάθεση ψυχής τύπου "µνηµόσυνου", ούτε "οι παλιοί ζουν µε αναµνήσεις". Πιστεύω ότι ο κάθε χρόνος είναι ζωντανός κι επικοινωνιακός. Καλό είναι να µοιραζόµαστε τις εµπειρίες, να τις "µεταλαµπαδεύουµε", όµως να µην καταφεύγουµε σε αφορισµούς του τύπου " εµείς στην εποχή µας". Είµαστε όλοι ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ αφού ζούµε στο παρόν. Αυτή η συναισθηµατική προσέγγιση που γίνεται σε αυτό το βιβλίο µας αποκαλύπτει µια πλευρά σου που πολλοί δεν θα έχουν υπόψη τους. Πιστεύεις ότι ήταν ένα δικό σου ταξίδι µέσα στον χώρο και χρόνο που αποφάσισες να το µοιραστείς µε τους αναγνώστες σου? Η συναισθηµατική προσέγγιση πού επισηµαίνεις, είναι και η µεγάλη παγίδα µου. Ένα από τα χαρακτηριστικά µου είναι ν αγαπώ ό,τι κάνω. ιαφορετικά δεν συµµετέχω... Αποφάσισα να µοιραστώ το ταξίδι, όπως το χαρακτηρίζεις, γιατί πιστεύω ότι από τη στιγµή πού συνειδητά ανέλαβα ρόλους όπως της µάνας (µε τον πατέρα απόντα), της εργαζόµενης, της σύγχρονης γυναίκας, έλαβα κι έδωσα πολλά... Σε δύσκολες εποχές πασχίζει κανείς να διατηρήσει την αλήθεια του, µέσα στην αλλοτρίωση, τις ψευτοµεταµφιέσεις σ άλλους ρόλους πού δικαιώνουν τα εγώ του καθενός, του στερούν όµως µεγάλα κοµµάτια του εαυτού του, ένας τέτοιος αγώνας, αξίζει τον κόπο να διεξαχθεί. Το αποτέλεσµα; Νικάς ίσως στις µάχες, αλλά µε τίµηµα, αρκετές αιµατηρές απώλειες.

2 Αυτοί που σε ξέρουµε,γνωρίζουµε την δύναµη σου και την αισιοδοξία σου που πολλές φορές ήταν αφετηρία για πολλούς µαθητές σου να κάνουν µια σηµαντική πορεία µέσα στην τέχνη. Πως βλέπεις την τέχνη σήµερα που ίσως να αποτελεί την λύση,στην πολιτική ανυπαρξία? Η δύναµη κι η αισιοδοξία που επισηµαίνεις µ έχουν ειλικρινά χαροποιήσει όταν βλέπω να δηµιουργούν ένα λιθαράκι στην εξέλιξη των παλιών µαθητών µου. Παρακολουθώ -όσο µπορώ- την πορεία τους. Μ ενδιαφέρει πολύ. Η τέχνη, ίσως δέν αποτελεί τη λύση στην πολιτική ανυπαρξία, µάς βοηθάει όµως στο να εκφράσουµε την αντίθεσή µας σ αυτή, το ότι δεν θα µάς πάνε εν υπνώσει στον δρόµο χωρίς γυρισµό, γιατί αυτός πάντα υπάρχει. Το βλέπουµε στην τέχνη... Με τον κινηµατογράφο και το θέατρο έχεις ζήσει πάρα πολλά χρόνια. Η εκπαίδευση στην τέχνη είναι αυτό που θα λέγαµε η µικρή σου αδυναµία. ύο σχολές µια δραµατική µία κινηµατογραφική αποτελούν ίσως κάτι πολύ ολοκληρωµένο. Πιστεύεις ότι η τέχνη µπορεί να διδαχτεί στην Ελλάδα,και πως? Οι δύο Σχολές, µου έδωσαν λόγο ύπαρξης. Μοιραστήκαµε πολλά µε τούς σπουδαστές. Υπάρχει η αντίληψη ότι "η τέχνη δεν διδάσκεται". Φυσικά δεν µπορείς να πάρεις κάτι από κάποιον πού δέν έχει τίποτα να σου δώσει. Όµως υπάρχουν γερά, απίστευτα αποθέµατα µέσα στον καθένα, ανεξάρτητα επιπέδου µόρφωσης, (βλέπεις δεν λέω κουλτούρας), εµπειριών κι άλλων παραγόντων. Η οµορφιά είναι να καταφέρεις να τα ξεθάψεις, µαζί µε τον υποψήφιο καλλιτέχνη, αρκεί αυτός να χει αποτινάξει καταβολές εγωπάθειας, ναρκισσισµού, σταροποίησης και να µην θέλει να εκµεταλλευτεί το "έργο" για δική του προβολή κι οικονοµική αποκατάσταση. Όταν αυτό το "βάθος" καταφέρει να βγει στην επιφάνεια, η προσθήκη αισθητικής κωδίκων, ύφους, ρυθµού κλπ, αποτελούν τη γλώσσα πού θα το εκφράσει και τελικά τη βάση της επικοινωνίας. Θεατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι έχουµε κάνει βήµατα µπροστά? Η θεατρική εκπαίδευση κάνει κύκλους. Προχωρεί, υπαναχωρεί, επηρεάζεται από τα ηλεκτρονικά είδωλα κι αναπαράγει γκροτέσκ εικόνες, εκπορνεύει και ξαναγυρίζει στις βάσεις της. Τρελή πορεία σ ένα χώρο, που για την ώρα τουλάχιστον, βάλλεται από πολλές κατευθύνσεις κι άλλα υπόγεια ρεύµατα. Τα τελευταία χρόνια λέγεται ότι τα βιβλία και οι αναγνώστες έχουν αυξηθεί, πιστεύεις ότι αυτό είναι αλήθεια έχουµε αρχίσει να διαβάζουµε περισσότερο? Τα βιβλία δεν θα πεθάνουν. Η ηδονή όταν ανοίγεις ένα καινούργιο βιβλίο, λες και σου µυρίζει το "άρωµα" του χαρτιού, η πρόκληση του νέου σύµπαντος πού θα σου αποκαλυφθεί, δηµιουργούν φιλίες, ναι, το εννοώ, πολύτιµες και µοναδικές. Οι

3 τροποποιήσεις στον τρόπο έκδοσης η εκµετάλλευσης δεν είναι η ουσία. Υπάρχει πάντα ο συγγραφέας, το έργο και το κοινό... Λίγο είναι αυτό όταν βιώνουµε µοναχικότητα και µοναξιά κι όχι µόνο τότε, βέβαια... Μίλησε µας λίγο για τα βιβλία και τις µεταφράσεις σου? Μετάφραση κάνω συνήθως σε κάτι πού "ερωτεύοµαι". Που κατά τη γνώµη µου θα χαίροµαι αυτή την στενή επαφή µαζί του, πού ελπίζω να χαίρεται κι ο αναγνώστης. Από το "Σουρεαλισµό στον Κινηµατογράφο" του Άδωνι Κύρου, που κονταροχτυπηθήκαµε µε τη Χούντα για να επιτρέψει ακέραιη (χωρίς περικοπές) την µετάφραση κι έκδοσή του, µέχρι τη "Γλώσσα του Κινηµατογράφου" του Μαρσέλ Μαρτέν, κλασσική προσφορά στην κινηµατογραφική βιβλιογραφία, τούς "Σταρ" του Εντγκαρ Μορέν και άλλα, το κίνητρό µου ήταν η σηµασία του περιεχοµένου κι ο τρόπος γραφής του. Αυτό µε προκαλούσε και µε ικανοποιούσε, ιδιαίτερα όταν το αποτέλεσµα ήταν αρεστό και στους άλλους. Πως βιώνεις την τέχνη της γραφής σήµερα? Σήµερα γράφω βιώνοντας αποκλεισµούς στη χώρα και στο χώρο µας και ψάχνοντας για διεξόδους. Πιστεύω ότι υπάρχουν... Η µετάφραση είναι ένα από τις αγαπηµένες σου ασχολίες. Γιατί? Αγαπώ τη µετάφραση είτε γιατί διαπιστώνω ότι "µάς τα λένε κι άλλοι", δηλαδή δεν κοµίζω γλαύκαν ες Αθήνας κι αυτό µε χαροποιεί, είτε γιατί ανακαλύπτω τοµείς για ψάξιµο πού θέλω πάντα να µοιράζοµαι. Ποιες είναι κατά τη γνώµη σου οι αρετές που χρειάζεται να συγκεντρώνει ένας καλλιτέχνης σήµερα ώστε να παράγει καλλιτεχνικό έργο; Αρετές για έναν καλλιτέχνη θα έλεγα πως πρέπει να είναι πρώτα η αυθεντικότητά του, ύστερα οι προσλαµβάνουσές του, όχι ένας αυτιστικός εγωκεντρισµός. Φτάνει πια µε τα "υπερεγώ". Κι ολ αυτά να µετουσιώνονται σ έναν τρόπο γραφής κι έκφρασης που να λέει κάτι στον αποδέκτη του. Με δυό λόγια, να χει κάτι να πει και να ξέρει πώς να το πει. Υπάρχει ταλέντο ή τελικά η δουλειά κάνει κάποιον να διατηρείτε µέσα στην τέχνη?

4 Ταλέντο είναι κάτι που δεν µπορεί να προσδιορισθεί: Ευαισθησία, ικανότητα έκφρασης, "ευκολίες"; Πάνω από όλα βέβαια σκληρή κι επίµονη δουλειά µε τον εαυτό του, τη τέχνη που επέλεξε, τις αντιδράσεις του κοινού του, την γύρω του επικρατούσα ατµόσφαιρα. Ποιους συνεργάτες, ανθρώπους που ήρθες σε επαφή ξεχωρίζεις τα τελευταία χρόνια? εν θέλω να ονοµάσω συνεργάτες γιατί καταφέραµε να καταθέσουµε καλά κοµµάτια του εαυτού µας και να χουµε και κάποια ανταπόκριση. Έχεις ταξιδέψει αρκετά,από τα φοιτητικά σου χρόνια. Η Ευρώπη πιστεύεις ότι έχει αναπτύξει επαρκώς την πολιτιστική της ταυτότητα? Ταξιδεύοντας έχω διαπιστώσει τελευταία, ότι στην Ευρώπη κι όχι µόνο, έχει επικρατήσει µια µονεταριστική διαχωριστική νέα διάκριση πλούσιων και φτωχών, σε βάρος πολιτισµών και λαών. Είναι πολύ δυσάρεστη διαπίστωση, στειρώνει κι αποστειρώνει πολλές µορφές έκφρασης, ακυρώνει κίνητρα για την τέχνη, κι απογοητεύει. Θα πρέπει να ξεπεραστεί. Προσπαθούν να κατασκευάσουν µια νέα ταυτότητα της Ευρώπης, υδροκέφαλη, ανάπηρη, χωρίς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποτελούσαν την ξεχωριστή θέση της στο παγκόσµιο σύµπαν. Πολιτιστικά οπισθοχωρεί. Φτάσαµε να νοσταλγούµε εκδηλώσεις λαϊκών τεχνών για να πλησιάσουµε κάτι γνήσιο, που ν αντέχει στο χρόνο. Τί Ρόλο µπορεί να παίξει ο κινηµατογράφος? Το θέατρο? Η µουσική? Η τέχνη γενικά? Η τέχνη γενικά παίζει ρόλο κατάθεσης πνευµατικών αναγκών. Μπορεί να ξεσηκώσει ("Το µεγάλο µας τσίρκο", όλη σχεδόν η µουσική του Θοδωράκη, ο Ρίτσος, ο Νερούντα και τόσοι άλλοι). Μπορεί να εκφράσει την αγωνία, την απόγνωση αλλά και την ελπίδα του λαού, µπορεί να συντροφέψει και τόσα ακόµα. Είναι τροφή. Ο κινηµατογράφος τα τελευταία χρόνια µε την έκρηξη των ψηφιακών, πιστέψαµε ότι θα περάσει σε µια άνοιξη θα συµβεί? Το να επικρατούν τα ψηφιακά, νοµίζω ότι θα ναι παροδικό, όπως και τόσα άλλα τεχνολογικά επιτεύγµατα. Αρκεί να µπουν στην υπηρεσία του δηµιουργού κι όχι εκείνος να µπει στη δική τους. Τα νέα µέσα (δίκτυο-magazines --web TV-iptv) τα παρακολουθείς από κοντά? θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουµε και αντιλαµβανόµαστε τα πράγµατα ή τελικά θα παραµείνουν τρυκ επικοινωνίας? Τα µέσα πού αναφέρεις στην κατακλείδα, τα παρακολουθώ όχι όµως φανατικά. Ίσως µάς αλλάξουν (!) τον τρόπο αντιµετώπισης: Πιο άµεσος, πιο γρήγορος, όχι τόσο σε βάθος. Αρκεί να κρατήσουµε τον δικό µας τρόπο προσέγγισης κι ας µην είµαστε τόσο ΙΝ - εννοώ σύµφωνοι µε τη µόδα.(!!) Ευγενία Μου Σε Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

5 Ένας από τους Μαθητές σου Χρήστος Ν. Καρακάσης Η Ευγενία Χατζίκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία, Υποκριτική, Γαλλική Φιλολογία και Μουσική, και ειδικεύθηκε στην Τηλεόραση, υπότροφος στις Βρυξέλλες. Ίδρυσε τη ραµατική Σχολή µε την επωνυµία "Σπουδαστήριο Τέχνης", πού αργότερα χαρακτηρίσθηκε "Ανωτέρα Σχολή ραµατικής Τέχνης" εφόσον µπήκε στην τρίτη βαθµίδα εκπαίδευσης. Ίδρυσε την Σχολή Κινηµατογράφου και Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου. Η Σχολή Κινηµατογράφου έλαβε διεθνές βραβείο προόδου στο Μόναχο. Οι σπουδαστές των Σχολών της συµµετείχαν σε πολλά διεθνή κι ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Γύρισε την ταινία "Το αγγελούδι µας, πού ντο;", µε θέµα την έκτρωση, την ταινία "Γένους θηλυκού" µε θέµα τη θέση της γυναίκας σήµερα και το ντοκιµαντέρ "Μικ. - Μηκ." µε θέµα τις µικρού µήκους ταινίες στην Ευρώπη. Κι οι τρείς έχουν αγορασθεί από την Ε.Ρ.Τ.Έχει πάρει βραβείο σεναρίου. Έχει µεταφράσει δέκα πέντε βιβλία από τα οποία τα επτά αφορούν τις τέχνες των µέσων ενηµέρωσης. Έχει γράψει ένα πρωτότυπο βιβλίο µε τίτλο "Αυτοσχεδιάζοντας". Όλα κυκλοφορούν από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. ίδασκε και στις δύο υπό την επωνυµία της Σχολές, για πολλά χρόνια. Τέσσερις φορές ήταν µέλος στην κριτική επιτροπή τού φεστιβάλ Ιθάκης. Το βιβλίο επιπλέον περιέχει κείµενα των σκηνοθετών: Παντελή Βούλγαρη, Κώστα Φέρρη και Τάκη Σπετσιώτη.

#21 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e. Exit απ ό,τι μας φυλακίζει. Μονικα. σε ό,τι ονειρευόμαστε...

#21 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e. Exit απ ό,τι μας φυλακίζει. Μονικα. σε ό,τι ονειρευόμαστε... #21 ΤΕΥΧΟΣ exit m a g a z i n e περιοδική έκδοση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ \\ Άνοιξη 2011 Exit απ ό,τι μας φυλακίζει Μονικα σε ό,τι ονειρευόμαστε... Στο δρόμο με το αυτοκίνητο, από το ανοιχτό ραδιόφωνο ακούγεται

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΚΟΡΙΝΑ ΘΕΟ ΩΡΑΚΑΚΗ Μ. ΠΑΠΑ Α: Κυρίες και κύριοι ξεκινάµε την απογευµατινή συνεδρίαση, µε την κα Κορίνα Θεοδωρακάκη στο συντονισµό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ 1 Εισαγωγή Τι είναι Ένα βιβλίο εισαγωγικό για τη φωτογραφία. Έχει μέσα του όσα θεωρώ ως απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποια/ος σωστά, με ασφάλεια, εύκολα και

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Γιάννης Ιωαννίδης Οµιλία για την τελετή απονοµής του βραβείου Ξανθόπουλου-Πνευµατικού 14-12-2006 Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής ηµοκρατίας κ. Κάρολε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΗ» Συνέντευξη στην Δήμητρα Κονδυλάκη Εθνική Σκηνή της Ορλεάνης, Μάρτιος 2006 1.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΗ» Συνέντευξη στην Δήμητρα Κονδυλάκη Εθνική Σκηνή της Ορλεάνης, Μάρτιος 2006 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΗ» Συνέντευξη στην Δήμητρα Κονδυλάκη Εθνική Σκηνή της Ορλεάνης, Μάρτιος 2006 1. ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Δ.Κ.- Είσαι από τους λίγους ανθρώπους των γραμμάτων που εξακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Η παράσταση «Kill the-m-all» Βιογραφικά συντελεστών. Συνεντεύξεις. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: / / www.pktheater.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Η παράσταση «Kill the-m-all» Βιογραφικά συντελεστών. Συνεντεύξεις. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: / / www.pktheater. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η παράσταση «Kill the-m-all» Βιογραφικά συντελεστών Συνεντεύξεις ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: / / www.pktheater.gr / 210 9011677 ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: «Kill the-m-all» μια multi-media παράσταση της

Διαβάστε περισσότερα

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002.

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. -Δε νομίζω ότι κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλώς κάνω τη δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του:

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: έκανε τη μια ταινία πίσω απ την άλλη, μεταποιώντας σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τµήµα) Η ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 3 Σεπτεµβρίου 2005, ηµέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

Κάρμεν Ρουγγέρη. Daniel Lommel. Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Μουσική & Κίνηση από τον Θωμά Κινδύνη. Το παιδί και τα μάγια διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ

Κάρμεν Ρουγγέρη. Daniel Lommel. Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Μουσική & Κίνηση από τον Θωμά Κινδύνη. Το παιδί και τα μάγια διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ ISSN: 2241-4819 θέαμα για παιδιά και νέους ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Τ. 4 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κάρμεν Ρουγγέρη Συνομιλώντας μ έναν χορογράφο Daniel Lommel Νεανικό θέατρο Τζωρτζίνα Κακουδάκη Μουσική & Κίνηση από τον

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις;

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Υλικό για µελέτη για τα µέλη µας 2011 Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε για

Διαβάστε περισσότερα

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 Τ Ι Μ Η 0, 0 1 δείτε τα ΔΩΡΑ ΜΑΣ σελ. 25 στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αν θες μπορείς κι εσύ να της πεις αντίο. GAMING Xbox One VS Nintendo Wii U VS PlayStation

Διαβάστε περισσότερα

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η χειραφέτηση, ο φεμινισμός, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές,

Διαβάστε περισσότερα

17 χρόνια κομμάτια. @filmfestivalgr ακολοyθhστε μασ στο twitter. Ηλία κανέλλη

17 χρόνια κομμάτια. @filmfestivalgr ακολοyθhστε μασ στο twitter. Ηλία κανέλλη Η δυναστεία των τσίρκων του Άντερς Ρις Χάνσεν H εφημερίδα του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης Eιδική έκδοση για το 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Nο 284 [13/3/2015] EDITORIAL του 17 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα TELIKES SELIDES 21-04-15 14:59 ÂÏ 1 ΠΑΣΧΑ 2015 σ12-13 Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα σ22-23 Ο Σταµάτης Μαλέλης µιλάει για το στίγµα της σ58-59 κατάθλιψης

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλά για την ευτυχία- Διαβάστε την συνέντευξη

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλά για την ευτυχία- Διαβάστε την συνέντευξη Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλά για την ευτυχία- Διαβάστε την συνέντευξη Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μια από τις μεγαλύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία GRASSHOPPER το Θέατρο του Νέου Κόσμου και οι συντελεστές της παράστασης για εφήβους DNA του Ντένις Κέλι παρουσιάζουν το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στις 7 & 8 Μαΐου στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μια Φιλοσοφική συζήτηση με τον Αιμίλιο Μπουρατίνο (Β Μέρος)

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μια Φιλοσοφική συζήτηση με τον Αιμίλιο Μπουρατίνο (Β Μέρος) ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΑΜΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 8 ΟΚΤ. - ΔΕΚ. 2011 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη 6-8, 49100 Κέρκυρα, Τηλ.: 26610

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Του 2 ου Επιστηµονικού Συνεδρίου µε θέµα: Μουσική Παιδεία & Μουσικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ INTERNET: e-business, social media, e-marketing Scrapbooking Παρουσίαση οικογενειακών επιχειρήσεων Θέματα Υγεία, Ταξίδι, Χόμπι, Επάγγελμα,

Διαβάστε περισσότερα

2o ιεθνές Συνέδριο "Άτοµα µε Αναπηρία και ΜΜΕ"

2o ιεθνές Συνέδριο Άτοµα µε Αναπηρία και ΜΜΕ 2o ιεθνές Συνέδριο "Άτοµα µε Αναπηρία και ΜΜΕ" Χαιρετισµοί ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ: Ν. ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕ ΡΟΣ: Ευχαριστούµε τον κ. Ρουσόπουλο. Τώρα στο βήµα ας έρθει ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Αβραµόπουλος..

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος NON MINISTRARI SED MINISTRARE Φωτεινές ημέρες SUNNY DAYS Έκδοση των μαθητριών & των μαθητών του Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Ι ο ύ ν ι ο ς 2 0 1 1 Τε

Διαβάστε περισσότερα

editorial ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΞΕΝΟΥ 05 ΥΓ.

editorial ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΞΕΝΟΥ 05 ΥΓ. facebook 1 Ο Έλληνας φωτογράφος και συνεργάτης του Υστερόγραφου Σπύρος Στάβερης κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας κάτω από τον τίτλο Facebook 1 και μας χαρίζει μερικές από τις εικόνες του.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ 1973. Διαδηλωτές στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής υπέρ του προέδρου. Παρά το κίνημα συμπαράστασης, ωστόσο, η στρατιωτική συνωμοσία, εκμεταλλευόμενη την αποσταθεροποίηση και

Διαβάστε περισσότερα

04.2015. free press magazine ...ΑΠΟ ΤΑ «ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ» way

04.2015. free press magazine ...ΑΠΟ ΤΑ «ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ» way 04.2015 way free press magazine...απο ΤΑ «ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ» Ήρθε και κάνει κάθε σου μέρα, καλύτερη. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζει το yellowday, τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προσφορών. Κατέβασε τώρα

Διαβάστε περισσότερα

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 287 288 Η Γενιά του 30: ο όρος και η χρήση του 70 Η επικράτηση του όρου γενιά φαντάζει απόλυτη και κυριαρχική: φθάσαµε στην κατάχρηση ενός καταχρηστικού όρου. Γενιά του 1880, γενιά

Διαβάστε περισσότερα