Χαµµαµέτ. Το Καλό Ακρωτήρι.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χαµµαµέτ. Το Καλό Ακρωτήρι."

Transcript

1 1 η ΗΜΕΡΑ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ TU 221 ΤΗΣ TUNIS AIR. ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΙ Α ΣΤΙΣ (ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ). ΥΠΟ ΟΧΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΤΥΝΙ ΑΣ & ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ΤΗΣ HAMMAMET. ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ. Χαµµαµέτ. Το Καλό Ακρωτήρι. Η πόλη προστατεύεται από έναν τοίχο και έχει τρείς πόρτες και µια κάσµπα. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταµατήσει µέσα στη Μεντίνα. Τα σοκάκια µε τα παλιά ασβεστωµένα σπίτια, οι πολύχρωµες αγορές µε προϊόντα που πολλές φορές έχεις την εντύπωση ότι ξεπήδησαν µέσα από τις χίλιες και µια νύχτες, τα µεθυστικά ανατολίτικα αρώµατα που σε γυρνούν πολύ πίσω και οι γραφικοί πραµατευτάδες κάνουν αυτή τη βόλτα µια ανεπανάληπτη εµπειρία. Τελειώνοντας, ο επισκέπτης µπορεί να δει το τζαµί και το Μαραµπού Σίντ Μπού Χαντίντ. Οι πανέµορφες ακτές της από άσπρη άµµο, η φύση, τα χρώµατα, η ησυχία της, τράβηξαν στις αρχές του αιώνα πολλούς καλλιτέχνες και πλούσιους ανθρώπους, οι οποίοι έκτισαν εκεί όµορφες βίλλες. Στις αρχές τις δεκαετίας του 60 έγινε τόπος συνάντησης της υψηλής κοινωνίας. Εκεί βρίσκεται το υπαίθριο θέατρο της Χαµµαµέτ, που ήταν το σπίτι του ρουµάνου αριστοκράτη Ζώρζ Σεµπαστιάν. Το πρώτο ξενοδοχείο της πόλης που λεγόταν «Hotel de France και µετατράπηκε σε δηµαρχείο αργότερα, φιλοξένησε τον Τσώρτσιλ, το Μοντγκόµερυ, τον Αιζενάουερ, το Ρόµελ, το Γκύ ντε Μοπασάν και το Φλοµπέρ. Σήµερα η Χαµµαµέτ έχει περίπου 100 ξενοδοχεία που δένουν αρµονικά µε το περιβάλλον. Είναι το Saint Tropez της Τυνησίας, παραθεριστικό κέντρο και προορισµός του JET SET.

2 Αξίζει να επισκεφθείτε: Το παλιό φρούριο KASBAH µε ωραία θέα και εστιατόριο µέσα του. Για να φτάσεις εκεί περνάς µέσα από την παλιά πόλη ( MEDINA) και τους λαβυρίνθους της. Το τέµενος του SIDI ABD EL KADER EL DJILANI (ιερατική σχολή Κορανίου). Το ιεθνές Πολιτιστικό κέντρο στην λεωφόρο Ηνωµένων Εθνών δίπλα στο ξενοδοχείο PARC PLAGE, όπου τον Ιούλιο-Αύγουστο γίνεται το ιεθνές φεστιβάλ της HAMMAMET µε εκδηλώσεις θεάτρου, µπαλέτων, µουσικών εκδηλώσεων jazz κτλ. Τον αρχαιολογικό χώρο PUPUT δίπλα στο ξενοδοχείο TANFOUS. 2η ΗΜΕΡΑ: ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ NABEUL. ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΧΑΜΜΑΜΕΤ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗN ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΜΜΑΜΕΤ (ΚΑΣΤΡΟ, ΑΓΟΡΑ & ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ). ΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΝΑΜΠΕΛ ιαθέτει σχεδόν το 1/3 του τουριστικού εξοπλισµού της χώρας και µπορεί να δεχτεί πάνω από επισκέπτες. Πρώην νεάπολη µε τους Καρχηδόνιους, κατελήφθη από τον Αγαθοκλή και ισοπεδώθηκε από το Σκιπιώνα. Σήµερα έχει κατοίκους. Είναι το πιο µεγάλο κέντρο χειροτεχνίας του κράτους, τριγυρισµένη από πορτοκαλεώνες µε µεγάλη πλαζ. Φηµίζεται για την ποικιλία των ειδών σε πήλινα κεραµικά και πορσελάνη. Οι τεχνίτες συνεχίζουν να δουλεύουν µε τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, που λέγεται ότι, µετά την πτώση της Γρανάδας, ήρθε από την Ισπανία µε τους άραβες της Ανδαλουσίας. Επίσης πολύ διαδεδοµένο είναι το κέντηµα και υπάρχουν τα εργαστήρια που φτιάχνουν ψάθες. Όσο για την Παρασκευή είναι η µέρα που στο παζάρι πουλάνε τα πάντα ακόµα και καµήλες. Αξίζει να επισκεφθείτε: Το CAFÉ ERRACHIDIA Την αγορά, όπου βρίσκονται τα εργαστήρια κεραµικής.

3 3 η ΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΥΝΙ ΑΣ (ΜΟΥΣΕΙΟ BARDO ΤΖΑΜΙ ZITOUNA ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ - ΟΡΘΟ ΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ). ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΧΗ ΟΝΑΣ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ SIDI BOUSAID (ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΘΕΡΕΤΡΟ). ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΤΥΝΙ Α Η Τύνιδα, σηµαντικό κέντρο τουρισµού δεν είναι µόνο η πρωτεύουσα (µετά το 1200 µ.χ.) και µητρόπολη, αλλά κύριο λιµάνι και διεθνές αεροδρόµιο της Τυνησίας. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες, «Τύνιδα η πράσινη» όπως την έλεγαν οι οδοιπόροι των καραβανιών τα παλιά χρόνια και έφτασε στο απόγειο της δόξας της κάτω από τους Χαφσίδες στον 13ο αιώνα και από τότε παραµένει η πρώτη πόλη της Τυνησίας. Η πόλη µε τους κατοίκους αποτελείται από την αρχαία πόλη, την Μεντίνα και τη µοντέρνα πόλη. Πρόκειται για µια πόλη µε φηµισµένες λεωφόρους (AVENUE DE BOURGUIBA, MOHAMED V, DE PARIS, DE CARTHAGE & DE REPUBLIQUE), το ωραίο πάρκο του BELVEDERE, το φρούριο GOULETTE, που έχτισε τον 15 ο αιώνα ο Κάρολος 5 ος της Ισπανίας και για τη διασκέδαση µας το φηµισµένο CAFÉ DE PARIS, καθώς και πολλά φηµισµένα και καλά εστιατόρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ζωολογικός κήπος, ο µεγαλύτερος της Αφρικής, που εντυπωσιάζει για το πλήθος ζώων της Αφρικανικής ζούγκλας, τα οποία ζουν µέσα στο δικό τους περιβάλλον καθώς επίσης και για την καθαριότητα του χώρου.

4 Η Μεντίνα (που στα αραβικά σηµαίνει παλιά πόλη) είναι η πιο καλοδιατηρηµένη από όλες της χώρας. Σύµφωνα µε τα ιστορικά στοιχεία περιστοιχίζεται από τρεις λίµνες: δυτικά από την Σέµπχα Σιζούµι (Sebkha Sijoumi), βόρεια από τη Σέµπχα Ντε Λ' Αριάνα (Sebkha de l' Ariana), και ανατολικά από αυτή της Καρχηδόνας. Το κτίσιµο της Τύνιδας ξεκίνησε από την πλευρά της ανατολής και επεκτάθηκε στο βορρά και το νότο. Ιστορικοί αναφέρουν ότι τον 4ο π.χ. αιώνα ήταν µια εµπορική µικρή πόλη, όπου ζούσαν Φοίνικες και ναυτικοί. Αργότερα, µε τους Ρωµαίους πήρε την ονοµασία Θούνις. Τον 7ο µ.χ. αιώνα οι Άραβες εγκατέστησαν ένα στρατηγείο προστατευµένο από τείχη. Έτσι γεννήθηκε η µεντίνα γύρω από το τζαµί. Η Τύνιδα έγινε πρωτεύουσα τον 13ο αιώνα και από τότε δε σταµάτησε να αναπτύσσεται. Για πάνω από τρεις αιώνες γνώρισε µια χρυσή εποχή, που διακόπηκε το 1534 από την εισβολή του Charles Quint. Το 1574 η πόλη ελευθερώθηκε από τους Ισπανούς µέσω των Τούρκων και από κει κι ύστερα συνέχισε να αναπτύσσεται όπως και πριν. Με το γαλλικό προτεκτοράτο γεννήθηκε µια καινούργια πόλη φτιαγµένη στο ευρωπαϊκό στυλ δίπλα ακριβώς στη µεντίνα έξω από τα τείχη. Η αρχιτεκτονική της, αντίθετη µε το αραβικό στυλ, κατασκευάζει παράθυρα προς τον δρόµο. Περπατήσαµε τη Μεντίνα, που είναι η µεγαλύτερη της Τυνησίας και η πιο καλά διατηρηµένη. Γύρω από το µεγάλο τζαµί βρίσκονται τα καταστήµατα µε υφάσµατα, αναµνηστικά, βιβλιοπωλεία, κεραµικά. Εκεί θα βρείτε για τις αγορές σας ναργιλέδες, κελεµπίες, τουρµπάνια κλπ. Λίγο πιο κάτω περνώντας το παζάρι, καταλήγετε στην "πόρτα της Γαλλίας" ή την "πόρτα της Θάλασσας" που ονοµάζεται έτσι (Μπαµπ ελ µπαχρ), γιατί κάποτε έφτανε µέχρι εκεί το υγρό στοιχείο. Η Πόρτα της θάλασσας ενώνεται µε το µεγάλο τζαµί δια µέσου της οδού Ζέµα Ελ Ζιτούνα. Πρόκειται για το δεύτερο µεγάλο τζαµί της χώρας, µετά από το τζαµί της Καιρουαν. Ξεκίνησε να χτίζεται µε τους Οµιγιάδες το 732 µ.χ. και τελείωσε µε τους Αλγαβίτες το 864 µ.χ. Έγινε ανακαίνιση το Μπορείτε να το επισκεφθείτε καθηµερινά, αλλά απαγορεύεται να µπείτε µέσα στην αίθουσα προσευχής. Γύρω από το τζαµί βρίσκεται όλη η αγορά (souks). Στην οδό Rue de Rome µπορείτε να δείτε την ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καλοδιατηρηµένη, που στην είσοδό της υπάρχουν η Ελληνική και Τυνησιακή σηµαία, ενώ στο προαύλιό της βρίσκεται µνηµείο πεσόντων του ιερού Λόχου... Θα επισκεφθούµε επίσης το φηµισµένο µουσείο BARDO, όπου θα δούµε αρχαία ρωµαϊκά µωσαϊκά, αρχαιολογικά ευρήµατα ρωµαϊκά, ελληνικά κτλ, τον αρχαιολογικό χώρο της Καρχηδόνας καθώς και το φηµισµένο SIDI BOUSAID, τις «Κυκλάδες» της Τυνησίας.

5 Μουσείο Bardo Βρίσκεται στο παλιό παλάτι των Μπέηδων στην περιοχή Μπαρντώ (η λέξη προέρχεται από την ισπανική ονοµασία «ελ πράντο» δηλαδή οι κήποι. Αυτό το παλάτι χτισµένο µεταξύ , είναι χωρισµένο σε δυο πλευρές, από τις οποίες η µια είναι η βουλή και η άλλη το αρχαιολογικό µουσείο, ένα από τα πιο ωραία του κόσµου. Στο µουσείο φιλοξενείται µια από τις οµορφότερες συλλογές µωσαϊκών. Καρχηδόνα Πρωτεύουσα µιας αυτοκρατορίας 2000 χρόνια πριν η Καρχηδόνα που βρίσκεται, στον ψηλό λόφο, είναι πάντα εκεί παρούσα, µε τα ερείπιά της να εικονογραφούν µέχρι τις ηµέρες µας την παλιά της δόξα, που ξεκινά από 814 π.χ. µε τον Καρχηδονικό πολιτισµό, µέχρι την εποχή των Ρωµαίων και το κτίσιµο εκ νέου της Καρχηδόνας! Το 146 πχ οι Ρωµαίοι, µε επικεφαλής τον Σκιιώνα τον Αφρικανό, την κατέλαβαν µετά από 3 πολέµους που διήρκεσαν µέχρι το 814 πχ, µε θέατρα µαχών τη Μεσόγειο, τη Σικελία, τις Άλπεις, την Ιταλία και την Καρχηδόνα. Έσφαξαν όλους τους κατοίκους της έκαψαν και κατεδάφισαν τα πάντα και στη συνέχεια σκέπασαν το έδαφος µε αλάτι ώστε να µην ξαναφυτρώσει χορτάρι. Παρά τη θέληση των Ρωµαίων να ξεχαστεί πλήρως η Καρχηδόνα ο θρύλος των ηρώων της, του Αννίβα και του Αµιλκάρ θα είναι πάντα ζωντανός. Αν ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Αύγουστος δεν ξανάχτιζαν την Καρχηδόνα, αυτή θα είχε ξεχαστεί ως πόλη. Ανασκαφές ξεκίνησαν το 1880 µέχρι το 1920 και στο λόφο της BYRSA ανακαλύφθηκαν κυρίως Ρωµαϊκά κτίσµατα αλλά και κατάλοιπα Καρχηδονικά. Σήµερα, η περιοχή είναι ένα παραθαλάσσιο προάστιο µε σπίτια εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής. Κατά τους ιστορικούς βρισκόταν εκεί το "Tοphet", το νεκροταφείο των παιδιών που θυσιάστηκαν στο όνοµα των Καρχηδόνιων Θεών. Ο µεγάλος αριθµός των τάφων δείχνει, πόσα παιδιά θάφτηκαν σ' αυτό το σηµείο. Λίγο πιο πέρα, τα λιµάνια θυµίζουν την µεγάλη ναυτική δύναµη της Καρχηδόνας. ίπλα από αυτά βρίσκονται οι "θέρµες του Αντωνίνου" (Ρωµαϊκή Εποχή µ.χ.) µε λίγες εναποµείνασες παραστάσεις και µια µακέτα που αναπαριστά πιστά την εικόνα των λουτρών, ενώ δίπλα από τις Θέρµες απλώνεται µεγαλόπρεπα το Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί επίσης υπάρχουν το θέατρο του Ανδριανού, τα Θερµά του Γκαργίλους, τις Στέρνες "Λα Μαλγκά".

6 Sidi Bou Said Κυριαρχούν το µπλε χρώµα και τα παραδοσιακά "φερ φορζέ" στα παράθυρα, τα πανέµορφα σχέδια στις πόρτες και το γραφικό καφενεδάκι στο τέλος της ανηφόρας του χωριού, που προσφέρει τσάι µε κουκουνάρια, αραβικό καφέ και φυσικό ναργιλέ, που αξίζει να δοκιµάσετε, λόγω του ελαφρού του καπνού, καθισµένοι πάνω σε ψάθες. 4 η ΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ MONASTIR (ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ BOURGUIBA & ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΜΑΤΙΝΩΝ ΕΙ ΩΝ). ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ SOUSSE. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ PORT-KANTAOUI. ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΕ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ SOUSSE. ΣΟΥΣ - ΜΟΝΑΣΤΙΡ Είναι η περιοχή της πεδιάδας και των χαµηλών λόφων που κατακλύζεται, ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα, από ελαιώνες και πλούσια βλάστηση. Το Σαχέλ που σηµαίνει ναυτικό πλαίσιο, σχηµατίζει κατά µήκος της ακτής ένα τόξο, όπου πόλεις και χωριά συνυπάρχουν µέσα στην πολύχρωµη αρµονική οµορφιά που λούζει το τοπίο. Μοναστίρ Το όνοµά του προέρχεται από ένα βυζαντινό µοναστήρι που υπήρξε στο σηµείο του Ριµπάτ, το µοναδικό που φιλοξενούσε γυναίκες σπουδάστριες ή καθηγήτριες. Στην Ιστορία το Μοναστίρ κατελήφθη από τους Ισπανούς και αργότερα από τους Τούρκους. Ο Χαµπίµπ Μπουρκίµπα, δηµότης της πόλης, έδωσε πνοή ανάπτυξης και εκσυγχρονισµού στην πόλη µετά την εκλογή του σαν πρόεδρος της χώρας το 1957.

7 Σους Παραθαλάσσια πόλη µε πολλούς επισκέπτες, που υπήρξε αρχαίο Φοινικικό εµπορικό κέντρο του Ανδροµέδα. Ο επισκέπτης γοητεύεται ιδιαίτερα από την αυθεντικότητά της, καθώς και από τις σύγχρονες τουριστικές της α- νέσεις. Το φρούριο Ριµπάτ χτίστηκε από τους Άραβες όταν οι Βυζαντινοί κυριαρχούσαν στις θάλασσες. Φυλασσόταν από στρατιώτες µοναχούς που ζούσαν στο χώρο του και δίδασκαν το Κοράνι. Έχει ένα ψηλό πύργο απ όπου φαίνεται όλη η πόλη και ένα τζαµί που λένε ότι είναι το αρχαιότερο τζαµί της Αφρικής. Αξίζει να επισκεφθείτε: MEDINA (παλιά πόλη), όπου µπαίνεις από τρεις οχυρωµένες πύλες: την BAD EL JERID, την BAB EL KAHBLI & την BAB EL GHARBI. Πλατείες: FARHAT HACHED, DES MARTYRS, DE GRAND MOSQUEE, DE MUSEE DE KASBAH. Παραδοσιακό καφενείο: LA KAHOUT EL KOUBBA. Οδός CAID µε παραδοσιακές βιοτεχνίες. Μουσείο KASBAH. ΠΟΡΤ ΕΛ ΚΑΝΤΑΟΥΙ ιεθνούς φήµης λιµάνι-κήπος της Μεσογείου, χτισµένο στο µέσο ενός τυπικού τυνησιακού χωριού. Σε µια Μαρίνα του βρίσκεται το "πλοίο των Πειρατών", πάνω στο οποίο γυρίσθηκε η ταινία "Πειρατές" του Ροµάν Πολάνσκι.

8 5 η ΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ EL JEM ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΤΜΑΤΑ (ΤΡΩΓΛΟ ΥΤΕΣ). ΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΜΑΤΜΑΤΑ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ DOUZ (ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΗΛΕΣ). ΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ TOZEUR. ΜΑΤΜΑΤΑ Τοποθετηµένη στην άκρη της οροσειράς Τεπάγκα είναι η πρώτη πόλη που συναντάµε µετά τις στέπες, σηµείο συνάντησης των τριών ερήµων. Στη Ματµάτα βρίσκοµε τους Βερβερίνους µια φυλή γνωστή για το δικό της τρόπο ζωής, τη γλώσσα της και τα έθιµά της. Παρόλο που η νέα πόλη χτίστηκε µε σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής. από τον Χαµπίµπ Μπουργκίµπα, για λόγους κλιµατολογικούς (ιδανικές κλιµατολογικές συνθήκες), αλλά και για λόγους ασφαλείας, πολλές οικογένειες προτιµούν τον παλιό παραδοσιακό τρόπο ζωής, να ζουν, δηλαδή, µέσα στη γη σε τρώγλες.

9 6 η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ TOZEUR (ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΨΩΝΙΑ). ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ. ΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ DAAR CHRAIET. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ «ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ». ΤΟΖΕΡ Χτισµένη στις όχθες µιας αλµυρής λίµνης, αυτή η πόλη έχει την πιο µεγάλη όαση της χώρας και πάνω από φοίνικες. Για να ποτιστούν αυτά τα δέντρα χρειάζεται µεγάλη ποσότητα νερού που προέρχεται από πηγές (πάνω από 200) ή γεωτρήσεις. Το νερό συγκεντρώνεται σε ένα σηµείο και µοιράζεται, σύµφωνα µε το σύστηµα Ίµπεν Σαµπάτ (ο οποίος ήταν µαθηµατικός του 13 ου αιώνα). Η όαση της Τοζέρ είναι ένας πραγµατικός παράδεισος µέσα στην έρηµο. Η πόλη φηµίζεται επίσης για την αρχιτεκτονική της. Τα σπίτια και τα τζαµιά χρησιµοποιούν ένα τούβλο τοποθετηµένο σε γεωµετρικά σχήµατα, που θυµίζει κέντηµα. Αυτός ο τρόπος τοποθέτησης, σταµατάει την αντανάκλαση του φωτός, δίνοντας πιο ζωηρά χρώµατα στις προσόψεις των σπιτιών.

10 Επίσης, µοναδικό σε όλη τη χώρα, είναι και η µαύρη ενδυµασία που φοράνε οι γυναίκες. Λένε ότι η άσπρη γραµµή είναι για τις ανύπαντρες και η µπλε για τις παντρεµένες. Η πόλη της Τοζέρ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην όαση, σαν αυτή να ήταν ο κήπος της. ίπλα στο µουσείο βρίσκονται οι χίλιες και µια νύχτες, ένα θέαµα που αξίζει να δείτε. Είναι µια αραβική Ντίσνευλαντ, που παρουσιάζει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον σκηνές του αραβικού παραµυθιού (Αλί Μπαµπά, Σεβάχ ο Θαλασσινός, το µαγικό λυχνάρι, το ιπτάµενο χαλί κ.α). 7 η ΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ TOZEUR. ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ. ΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΒΡΑ Υ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

11 8 η ΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΦΟΙΝΙΚΟ ΕΝΤΡΑ (ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΑΜΑΞΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΟΑΣΕΙΣ), ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ. ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ NΑFTA (ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΑΛΓΕΡΙΑΣ). ΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ. 9 η ΗΜΕΡΑ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ KAIROUAN (ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΜΕΝΟΣ & ΣΤΙΣ ΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΛΑΒΙΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΛΙΩΝ). ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟ KAIROUAN. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ HAMMATET. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ.

12 ΚΑΙΡΟΥΑΝ Πήρε το όνοµά της από το Μαρονάν γιατί βρίσκεται στην διασταύρωση του δρόµου των καραβανιών. Είναι η τέταρτη θρησκευτική πόλη στον κόσµο µετά τη Μέκκα, τη Μεντίνα και τα Ιεροσόλυµα. Χτίστηκε το 670 από το στρατηγό Όκµπα Ίµπεν Νάφι σε ένα ήσυχο σηµείο, µακριά από τους Βυζαντινούς, που έλεγχαν τις ακτές και τους Βερβερίνους που ήταν στα βουνά. Όπως λέει ο µύθος, ανάβλυζε µια πηγή στα πόδια του στρατηγού, που βρήκε ένα χρυσό ποτήρι, το οποίο είχε χαθεί στη Μέκκα µερικά χρόνια πριν. Έτσι την ανακήρυξαν ιερή. Αργότερα έγινε η βάση των κατακτήσεων των αράβων στην Ευρώπη. Το χτίσιµο της πόλης ξεκίνησε από το µεγάλο Τέµενος που έγινε από ρωµαϊκά αρχαία. Με τα χρόνια η πόλη µεγάλωσε και έφθασε στο απόγειο της οµορφιάς της µε τους Αγλαβίτες, που την έκαναν µια από τις µεγάλες πόλεις της Μεσογείου. ίδασκαν την Ιατρική, την αστρονοµία, τα µαθηµατικά και τη θρησκεία. Με τους Ιλαλινούς το 1057 η Καιρουάν χάνει τη δόξα της. Η επίσκεψη στους θρησκευτικούς χώρους επιβάλλει σεβασµό και στους κώδικες ντυσίµατος (καλυµµένα τα γυµνά σηµεία του σώµατος).. Το µεγάλο τζαµί της θεωρείται σαν το πλέον σεβαστό θρησκευτικό οικοδόµηµα της Τυνησίας, µε κυριότερα υλικά κατασκευής τους ακατέργαστους πλίνθους, το µάρµαρο και το κέδρινο ξύλο. Το τζαµί Αµπού Ζοµάα Ελ Μπαλάουι, γνωστό σαν τζαµί του Κουρέα (συντρόφου του Προφήτη Μωάµεθ), είναι επίσης ένα οικοδόµηµα γεµάτο χάρη µε τα περίφηµα ξυλόγλυπτα ταβάνια, τους θόλους µε τα γύψινα λαξεύµατα και το επίστρωµα από αρχαία φαγιάνς στους τοίχους. Ο Μιναρές, ύψους 36µ,. σχήµατος τετραγώνου, αποτελούµενος από τρία πατώµατα, χρησιµοποιήθηκε σαν πύργος ελέγχου. Εκατόν τριάντα σκάλες οδηγούν στην κορυφή, όπου βρίσκονται µεγάφωνα για να καλούν οι Μοεζίνιδες τους πιστούς. Η κεντρική αυλή, στρωµένη µε µάρµαρο, κλείνει προς το κέντρο, συγκεντρώνοντας µε αυτό τον τρόπο το νερό της βροχής, που περνάει µέσα από ένα είδος φίλτρου και

13 καταλήγει σε δεξαµενές βρισκόµενες κάτω απ αυτή την αυλή. ίπλα υπάρχουν πηγάδια, που το στόµιό τους στολίζεται από κοµµάτι ρωµαϊκών κολόνων, οι οποίες έχουν σκαφτεί και επιτρέπουν στον πιστό να τραβήξει νερό και να πλυθεί πριν την προσευχή του. Η ώρα των προσευχών καθορίζεται από ένα ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στο κέντρο της αυλής. Υπάρχουν άλλα δύο στους τοίχους γύρω από αυτή. Στα σούκς (αγορές) ο επισκέπτης ανακαλύπτει το µαγικό κόσµο των χαλιών της Καιρουάν µε τους δετούς κόµπους, που προϋπήρξαν των Τυνησιακών χαλιών. Η οµορφιά του φυσικού τοπίου, ο πλούτος των ιστορικών µνηµείων, το ήπιο και θερµό κλίµα, οι αµµουδερές παραλίες, η διάφανη θάλασσα, το καλό οδικό δίκτυο, το διεθνές αεροδρόµιο, καθώς και η µικρή απόσταση από τα µεγάλα αστικά κέντρα (Σούς), την καθιστούν µία από τις πιο σηµαντικές τουριστικές περιοχές της Τυνησίας. 10 η ΗΜΕΡΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΤΥΝΙ ΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ TU 220 ΤΗΣ TUNIS AIR ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» ΣΤΙΣ

www.symiacos.gr Αεροπορικά & Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Γαμήλια & Εξωτικά ταξίδια Κρουαζιέρες Επιχειρηματικά ταξίδια Εκθέσεις Συνέδρια Incentives Groups

www.symiacos.gr Αεροπορικά & Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Γαμήλια & Εξωτικά ταξίδια Κρουαζιέρες Επιχειρηματικά ταξίδια Εκθέσεις Συνέδρια Incentives Groups T: 210 99 58 823 2009 2010 Αεροπορικά & Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Γαμήλια & Εξωτικά ταξίδια Κρουαζιέρες Επιχειρηματικά ταξίδια Εκθέσεις Συνέδρια Incentives Groups Ακτή Μιαούλη 7-9, Πειραιάς 185 35 Τηλ: 210

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013 ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013 ΓΥΡΟΣ ΟΑΣΕΩΝ & ΕΡΗΜΟΥ Αναχ: Κυριακή 23, 30 Δεκ. και Πέμπτη 20, 27 Δεκ. με Tunis Air ***ΔΩΡΟ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ GALA*** ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ηρακλείου...4 Η πόλη του Ηρακλείου...5 Ιστορία...6 Αξιοθέατα...7 Το χωριό Αμμουδάρα...9 Το χωριό Λινοπεράματα... 10 Η παραλία Παλαιόκαστρο...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601 Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ - ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ Με πτήσεις για Ανδαλουσία και Ημιδιατροφή

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ - ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ Με πτήσεις για Ανδαλουσία και Ημιδιατροφή ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ - ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ Με πτήσεις για Ανδαλουσία και Ημιδιατροφή Μάλαγα, Κόστα ντελ Σολ, Γρανάδα, Κόρδοβα, Σεβίλλη, Χέρεθ ντε λα Φροντέρα, Κάδιζ, Γιβραλτάρ, Αλγεθίρας, Ρόντα (Λευκά Χωριά, Pueblos

Διαβάστε περισσότερα

Τα ιαμάντια της Νότιας & Νοτιοδυτικής Γαλλίας ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, ΚΑΝΝΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ, ΓΑΛΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ, ΛΟΝΓΚΕΝΤΟΚ

Τα ιαμάντια της Νότιας & Νοτιοδυτικής Γαλλίας ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, ΚΑΝΝΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ, ΓΑΛΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ, ΛΟΝΓΚΕΝΤΟΚ ΜΟΝΟ ΣΤΟ VERSUS 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΚΑΝΝΕΣ & 2 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΜ & ΟΧΙ ΣΕ ΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Τα ιαμάντια της Νότιας & Νοτιοδυτικής Γαλλίας ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, ΚΑΝΝΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων, δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο, µε έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Βρίσκεται νότια της Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικός Οδηγός Αλεξανδρούπολης

Τουριστικός Οδηγός Αλεξανδρούπολης Βοσνιάκος Νίκος Γ1 Τουριστικός Οδηγός Αλεξανδρούπολης Ταξιδεύοντας στην Αλεξανδρούπολη 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης 2010 Διαθεματική εργασία Γ1 Δημιουργήθηκε από: Νίκο Βοσνιάκο *ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδικές Εκδρομές στο Εξωτερικό

Οδικές Εκδρομές στο Εξωτερικό Οδικές Εκδρομές στο Εξωτερικό Αξέχαστα Ταξίδια Περιεχόμενα ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ... 3 ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ-ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ... 4 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ... 6 ΜΠΕΝΕΛΟΥΞ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ... 8 ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ-ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα Όροι Χρήσης 2 Περιεχόμενα 3 Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκηπόνησα (4ήμερη) 4 Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκηπόνησα (7ήμερη) 5

Σελίδα Όροι Χρήσης 2 Περιεχόμενα 3 Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκηπόνησα (4ήμερη) 4 Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκηπόνησα (7ήμερη) 5 Σελίδα Όροι Χρήσης 2 Περιεχόμενα 3 Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκηπόνησα (4ήμερη) 4 Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκηπόνησα (7ήμερη) 5 Καππαδοκία - Σμύρνη - Παμούκαλε - Ικόνιο 6 Σμύρνη 7 Βουδαπέστη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙ ΙΩΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ VERSUS CLUB:

ΤΑΞΙ ΙΩΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ VERSUS CLUB: ΑΘΗΝΑ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, T.K.10557 Τηλ. 2103232800 Fax: 210 3232450 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9, ίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, T.K.546 24 Τηλ. 2310 230001 Fax: 2310 230777 Email: info@versus-travel.gr

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÂ fiìâó. A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ...30

ÂÚÈÂ fiìâó. A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ...30 A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark ÂÚÈÂ fiìâó AEΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ Παρίσι, 4 μέρες...2 Παρίσι, 5 μέρες...3 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ...4 ΝΙΚΑΙΑ, 5 μέρες...5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. περιεχόμενα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ περιεχόμενα 4. Καλαμπάκα 5. Βόλος - Καλαμπάκα 6-7. Βόλος - Πήλιο 8. Βόλος - Καρπενήσι 9. Καρπενήσι 10-11. Avaris Hotel 12-13. Κατερίνη 14-15-16-17. Θεσσαλονίκη 18. έρρες 19. Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε περισσότερα

# Enjoy europe travel # Enjoy greece travel

# Enjoy europe travel # Enjoy greece travel # Enjoy europe travel # Enjoy greece travel 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑ 7ΗΜΕΡΕΣ 4 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 4,5,7ΗΜΕΡΕΣ 5 ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ 7ΗΜΕΡΕΣ 6 ΓΥΡΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ & ΜΑΔΡΙΤΗ 7ΗΜΕΡΕΣ 7 ΠΑΡΙΣΙ 5,6,7ΗΜΕΡΕΣ 8 ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινούπολη. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Κωνσταντινούπολη. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Κωνσταντινούπολη Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Πληροφορίες Χώρα: Τουρκία (τηλ. κωδικός +90, νόμισμα: Τουρκική λίρα) Πληθυσμός: 12.573.836 Αεροδρόμιο(α):

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ. Μια διαδρομή οδικώς μια αεροπορικώς. Δεν περιλαβάνεται η μια διανυκτέρευση στο πλοίο.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ. Μια διαδρομή οδικώς μια αεροπορικώς. Δεν περιλαβάνεται η μια διανυκτέρευση στο πλοίο. Οδικές εκδρομές εξωτερικού 21 1η ημέρα: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΜΙΝΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΤΙΚΗ Συγκέντρωση στα γραφεία μας και αναχώρηση. Ύστερα από μια όμορφη διαδρομή και κάνοντας τις

Διαβάστε περισσότερα

ταξιδεύτε μαζί μας και όχι μόνο! σε αεροπορικές εκδρομές στην Ευρώπη ειδικά σχεδιασμένες για «ταξιδιώτες» άνω των 50 ετών

ταξιδεύτε μαζί μας και όχι μόνο! σε αεροπορικές εκδρομές στην Ευρώπη ειδικά σχεδιασμένες για «ταξιδιώτες» άνω των 50 ετών και όχι μόνο! ταξιδεύτε μαζί μας σε αεροπορικές εκδρομές στην Ευρώπη ειδικά σχεδιασμένες για «ταξιδιώτες» άνω των 50 ετών Εγγυημένες αναχωρήσεις κάθε εβδομάδα! ΟΔΙΚΩΣ 6 Δαλματικές Ακτές ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΣΠΛΙΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ. Με την Ο.Σ.Φ.Ε σας ταξιδεύουµε στο. «Το χρυσό τρίγωνο του µεταξένιου δρόµου» 22 31 Οκτωβρίου

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ. Με την Ο.Σ.Φ.Ε σας ταξιδεύουµε στο. «Το χρυσό τρίγωνο του µεταξένιου δρόµου» 22 31 Οκτωβρίου Με την Ο.Σ.Φ.Ε σας ταξιδεύουµε στο ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ «Το χρυσό τρίγωνο του µεταξένιου δρόµου» 22 31 Οκτωβρίου Αγαπητοί συνάδελφοι, σας προσκαλούµε να µας ακολουθήσετε,σε ακόµα ένα από τα «ταξίδια µας στον κόσµο».

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα. Νικαια. Ξάνθη. 25η Μαρτίου. μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία Ξεφάντωμα σε Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς προορισμούς

Πάτρα. Νικαια. Ξάνθη. 25η Μαρτίου. μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία Ξεφάντωμα σε Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς προορισμούς Νικαια Βενετια Ξάνθη Πάτρα 25η Μαρτίου Απόκριες 2015 μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία Ξεφάντωμα σε Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς προορισμούς ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Κλασική Κίνα... 3 Βενετσιάνικο

Διαβάστε περισσότερα

Λισαβόνα. η κυρά του Ωκεανού

Λισαβόνα. η κυρά του Ωκεανού Λισαβόνα η κυρά του Ωκεανού Θρύλοι αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα! Γι αυτό και αναφέρεται ως «Πόλη του Οδυσσέα», επίσης "Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων - εξερευνητών", και ως και "κυρά του

Διαβάστε περισσότερα

SHORE EXCURSIONS PROGRAM FOR SUMMER SEASON 2013 Για κρατήσεις καλέστε το 25 81 71 51. Χάιφα (Ισραήλ)

SHORE EXCURSIONS PROGRAM FOR SUMMER SEASON 2013 Για κρατήσεις καλέστε το 25 81 71 51. Χάιφα (Ισραήλ) SHORE EXCURSIONS PROGRAM FOR SUMMER SEASON 2013 Για κρατήσεις καλέστε το 25 81 71 51 Χάιφα (Ισραήλ) Η Χάιφα είναι η µεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη µεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται χτισµένη

Διαβάστε περισσότερα

Αεροροπορικές εκδροµές εξωτερικού. Οδικές εκδροµές εξωτερικού. Αεροπορικές εκδροµές στην Ελλάδα. Οδικές εκδροµές στην Ελλάδα

Αεροροπορικές εκδροµές εξωτερικού. Οδικές εκδροµές εξωτερικού. Αεροπορικές εκδροµές στην Ελλάδα. Οδικές εκδροµές στην Ελλάδα Αεροροπορικές εκδροµές εξωτερικού 03 Παρίσι 4 & 5 ηµέρες 04 Βαρκελώνη 4 & 5 ηµέρες 05 Ρώµη 4 & 5 ηµέρες 06 Βερολίνο 5 ηµέρες 07 Λονδίνο 5+ 1 ηµέρες 08 Βουκουρέστι 4 & 5 ηµέρες / Βελιγράδι 4 & 5 ηµέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ & 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ & 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ & 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 13 2 50 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΛΒΕΤΙΑ & FELDKIRCH Λουκέρνη - Ζυρίχη - Σαιν Μόριτζ Ιντερλάκεν - Βέρνη - Λιχτενστάιν Καταρράκτες Ρήνου - Λίμνη Κωνσταντία 1η μέρα: Αθήνα Ζυρίχη Καταρράκτες Ρήνου

Διαβάστε περισσότερα