Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Οδηγίες και Πληροφορίες για τους Νηπιαγωγούς Κεφάλαιο 1 Τα κατοικίδια ζώα "Τα παιδιά που µαθαίνουν να δίνουν απλόχερα δικαιοσύνη, καλοσύνη και έλεος στα ζώα, γίνονται πιο δίκαια, πιο καλοσυνάτα και ενδιαφέρονται περισσότερο, στις σχέσεις τους µε τους ανθρώπους. Η ανάπτυξη του χαρακτήρα, βάσει αυτών των στοιχείων, κατά την εφηβεία, θα έχει ως αποτέλεσµα την ανάπτυξη ανδρών και γυναικών µε µεγαλύτερες ευαισθησίες, συµπόνιας, ανθρωπιάς και µεγαλύτερη συµµόρφωση στους νόµους - από κάθε άποψη, πιο αξιόλογους πολίτες". 1993, Αµερικάνικο Εθνικό Συνέδριο Συλλόγου Γονέων - ασκάλων Στόχος Τα παιδιά θα µάθουν: Ποιο ζώο είναι κατάλληλο για κατοικίδιο και γιατί τα εξωτικά είδη δεν πρέπει να τα έχουµε ως κατοικίδια Ότι τα ζώα είναι συναισθανόµενα όντα Τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων Ποια ζώα λέµε κατοικίδια; Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν εξηµερωθεί και γίνονται πολύ καλά ζώα συντροφιάς. Τα εξωτικά είδη, τα ερπετά και τα πουλιά όµως δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται κατοικίδια. υστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της µόδας να έχουµε εξωτικά είδη ως κατοικίδια και έχει αναπτυχθεί ως εµπορικά εκµεταλλεύσιµο είδος. Χρησιµοποιούνται απάνθρωποι τρόποι αιχµαλωσίας και µεταφοράς µε αποτέλεσµα πολλά από αυτά τα ζώα να πεθαίνουν πριν ακόµη φτάσουν στα καταστήµατα µικρών ζώων (pet shops). Επίσης, οι συνθήκες κράτησής τους σε πολλά pet shops είναι κακές. Επιπλέον, είναι απίθανο να δίνονται οι κατάλληλες συµβουλές σε µελλοντικούς αγοραστές για το πώς πρέπει να φροντίζονται αυτά τα ζώα. Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι η συµβουλή που έδινε ένα κατάστηµα ζώων σε πελάτες του ότι ένα ιγκουάνα αν τοποθετηθεί σε µικρή δεξαµενή δε θα µεγαλώσει. Αυτή η συµβουλή είναι τόσο παράλογη όπως αν πεις ότι ένα µωρό δε θα µεγαλώσει αν το βάλεις σε ένα µικρό χώρο. Ένα ενήλικο ιγκουάνα φθάνει µέχρι το ένα µέτρο µήκος. Επιπλέον, η πλειοψηφία των κτηνιάτρων δεν γνωρίζει τις αρρώστιες αυτών των ειδών και έτσι δεν µπορούν τα βοηθήσουν όταν αρρωσταίνουν. Είναι αδύνατον να δηµιουργήσεις ένα φυσικό περιβάλλον για ένα εξωτικό ζώο. Τα εξωτικά είδη, τα ερπετά και τα πουλιά πρέπει να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον- οι σκίουροι ζουν στα δέντρα και όχι σε κλουβιά- τα πουλιά πρέπει να µπορούν να εκφράζουν φυσική συµπεριφορά και όχι να ζουν µέσα σε κλουβί σε ένα σπίτι. Για επιπλέον πληροφορίες στα εξωτικά ζώα επισκεφθείτε το:

2 Εξωτικά Ζώα σε Αιχµαλωσία Μια Σύντοµη και υστυχισµένη Ζωή Τα ζώα είναι συναισθανόµενα πλάσµατα Τα ζώα είναι πλάσµατα που έχουν την ικανότητα να αντιλαµβάνονται, να αισθάνονται και να υποφέρουν συναισθηµατικά, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Τα ζώα έχουν επίσης την ικανότητα να νιώθουν και να βιώνουν τον πόνο, τις ταλαιπωρίες και τα βασανιστήρια, αλλά νιώθουν και συναισθήµατα. Όταν λέµε ότι τα ζώα είναι πλάσµατα που αισθάνονται, εννοούµε πως έχει σηµασία γι αυτά, οτιδήποτε τους συµβαίνει. Όλα τα ζώα νιώθουν µια γκάµα αισθηµάτων όπως ο πόνος, η πείνα, η δίψα, η ζέστη, το κρύο, ο φόβος, ο θυµός και άλλα κύρια αισθήµατα Παραδείγµατα που αποδεικνύουν ότι τα ζώα αισθάνονται συναισθήµατα Τα πρόβατα µπορούν να θυµούνται γνωστά πρόσωπα µέχρι και 2 χρόνια µετά. Αν ένα πρόβατο είναι µακριά από το κοπάδι του, βιώνει στρες (άγχος), όταν όµως του δείξουµε φωτογραφίες από πρόβατα που ήδη γνωρίζει, το άγχος του µειώνεται. Τα χταπόδια «µεταµφιέζονται» µε το να περπατάνε στα δυο πόδια, για να αποφύγουν τις επιθέσεις από τα ζώα που τα κυνηγάνε για να τα φάνε εν είναι µόνο τα πρωτεύοντα θηλαστικά που µπορούν να φτιάξουν και να χρησιµοποιήσουν εργαλεία, αλλά και οι αγελάδες µπορούν να το κάνουν. Για παράδειγµα, µια αγελάδα έστριψε ένα κοµµάτι σύρµα και το χρησιµοποίησε για να «ξύσει» φαγητό από τον πάτο (τη βάση) ενός βάζου Μπορούµε να µάθουµε στα γουρούνια πώς να χρησιµοποιούν το κοµπιούτερ Είναι γνωστές οι ιστορίες νεαρής ηλικίας υγιών πρωτευόντων θηλαστικών που πέθαναν από τη στενοχώρια τους, µόλις λίγες εβδοµάδες µετά το θάνατο της µητέρας τους Οι κότες και τα κοτόπουλα έχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη καλεσµάτων και τα κοτόπουλα αρχίζουν να επικοινωνούν µε την µητέρα κότα όταν αυτά είναι ακόµη µέσα στο αβγό τους Οι ελέφαντες σπάνε κλαριά και φτιάχνουν τάφους για να σκεπάσουν τα νεκρά σώµατα άλλων ελεφάντων. Επίσης, οι ελέφαντες πενθούν τον θάνατο κάποιου άλλου ελέφαντα.

3 Ανάγκες των κατοικίδιων ζώων Το σύνδροµο του πετάω-το-κατοικίδιο-στο-δρόµο είναι µια δυσάρεστη πραγµατικότητα για τα φιλοζωικά σωµατεία στην Ελλάδα. Καθηµερινά βλέπουµε υγιή, αξιολάτρευτα ζώα εγκαταλελειµµένα στους δρόµους. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στο κατοικίδιό τους. εν αντιλαµβάνονται ότι ένα ζώο πρέπει να είναι µέλος της οικογένειας και ότι πρέπει να το φροντίζουν για όλη του τη ζωή. Τα κατοικίδια δεν είναι παιχνίδια να πετιόνται µόλις τα παιδιά χάσουν το ενδιαφέρον τους για αυτά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τον υπεύθυνο ιδιοκτήτη ζώου: Tο παιχνίδι «Ένας σκύλος χρειάζεται» Τα παρακάτω είναι παραδείγµατα για το τι µπορεί να προτείνουν τα παιδιά: Οι σκύλοι χρειάζονται φαγητό, νερό, συντροφιά, οικογένεια, παιχνίδια, κρεβάτι, φροντίδα, λουρί, κολάρο µε ταυτότητα, αγάπη, προσοχή κάθε µέρα, βόλτες, βούρτσα, µπάνιο, εκπαίδευση, κτηνίατρο, στείρωση, αντιπαρασιτική φροντίδα, µπολ φαγητού, ήσκιο για τον ήλιο, τρέξιµο και παιχνίδι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τη στείρωση: «Εγώ το αγαπώ αλλά ο ο µεγάλος µου αδελφός το χτυπάει». Αν και τα περισσότερα παιδιά επικοινωνούν καλά µε τα ζώα, µερικά έχουν αρνητικά συναισθήµατα απέναντί τους. Ίσως είχαν κάποια δυσάρεστη εµπειρία µε κάποιο σκύλο ή απλά δεν τους αρέσουν τα ζώα. Το να µην µας αρέσουν τα ζώα είναι απολύτως αποδεκτό. εν είναι όµως αποδεκτό το να είναι κανείς επιθετικός προς τα ζώα. Τα παιδιά που δεν αγαπούν τα ζώα θα πρέπει να τα αγνοούν και να µην πετούν πέτρες, να κλωτσούν ή να δείχνουν βίαιη συµπεριφορά απέναντί τους.

4 Κεφάλαιο 2 Τα αδέσποτα ζώα Στόχος Τα παιδιά θα µάθουν: Πώς ζουν τα αδέσποτα ζώα- γιατί υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα ζώα ποιος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα Λύσεις για το πρόβληµα των αδέσποτων Το έργο των φιλοζωικών σωµατείων Ασφάλεια κοντά στα σκυλιά Αδέσποτα ζώα Η πλειοψηφία των αδέσποτων σκύλων δεν γεννήθηκαν στο δρόµο αλλά είναι το αποτέλεσµα ανεύθυνων ιδιοκτητών που τα έχουν εγκαταλείψει για διάφορους λόγους όπως: Κουτάβια που αγοράζονται ως δώρα για τα παιδιά. Μόλις το παιδί χάσει το ενδιαφέρον του το κουτάβι εγκαταλείπεται. Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές πολλοί ανεύθυνοι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους Ο σκύλος είναι άρρωστος ή πληγωµένος Ο σκύλος είναι ηλικιωµένος και ο ιδιοκτήτης βαριέται να ασχοληθεί µαζί του Το ζώο εγκυµονεί Ο σκύλος απέκτησε κουτάβια. Ο ιδιοκτήτης µπορεί να κρατήσει το σκύλο αλλά εγκαταλείπει τα κουτάβια Το χαριτωµένο κουτάβι έχει µεγαλώσει και δεν είναι πια χαριτωµένο Έχει χαθεί το ενδιαφέρον για το σκύλο και αυτός αφήνεται στο µπαλκόνι ή δένεται στην αυλή. Ο σκύλος βαριέται µόνος του και γαβγίζει ενοχλώντας έτσι τους γείτονες. Αντίθετα µε τα σκυλιά, οι περισσότερες γάτες γεννιούνται στους δρόµους. Ο Νόµος 3170/2003 δίνει τη υπευθυνότητα για τον έλεγχο του πληθυσµού των αδέσποτων σκύλων (δεν υπάρχει µέριµνα για τις γάτες) στους ήµους. Οι δήµοι είναι υποχρεωµένοι να ξεκινήσουν πρόγραµµα στειρώσεων, δηλαδή τα σκυλιά πιάνονται, στειρώνονται, εµβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται και µόλις αναρρώσουν, επιστρέφονται στο χώρο από τον οποίο προέρχονται. Όµως, πολλοί λίγοι δήµοι έχουν ξεκινήσει παρόµοια προγράµµατα. Εποµένως, ο κύριος όγκος φροντίδας των ζώων πέφτει στις πλάτες των φιλοζωικών σωµατείων. Αυτά τα σωµατεία αποτελούνται από αφοσιωµένους εθελοντές που αφιερώνουν το χρόνο τους στο να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα. Λέγεται ότι η διάρκεια ζωής ενός αδέσποτου είναι περίπου 3 χρόνια. Αυτό, για την ακρίβεια, εξαρτάται, από τη συµπεριφορά των ανθρώπων και την περιοχή στην οποία ζει ο σκύλος. Σε περιοχές που υπάρχει φιλοζωικό σωµατείο ή έχει πρόγραµµα ο δήµος και ο κόσµος της περιοχής έχει αποδεχτεί τους σκύλους σα ζώα της γειτονιάς, τότε τα ζώα µπορούν να

5 ζήσουν µε άνεση στους δρόµους για πάνω από δέκα χρόνια. Το αντίθετο συµβαίνει σε σκύλους που ζουν σε περιοχές χωρίς πρόγραµµα για τα αδέσποτα. Άρρωστα, τραυµατισµένα, έγκυα ζώα και κουταβάκια παντού. Αυτά τα ζώα δεν επιβιώνουν και πεθαίνουν πολύ νεαρά. Γενικά, οι γάτες ζουν πολύ καλύτερα από τους σκύλους στο δρόµο. Παρ όλα αυτά, πολύ συχνά σε περιοχές που κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις αυτές, οι άρρωστες γάτες είναι ένα συνηθισµένο φαινόµενο. Ειδικά τα γατάκια πάσχουν από νόσους του ανώτερου αναπνευστικού συστήµατος όπως ρινοτραχεϊτιδα ή οφθαλµολογικά προβλήµατα µε αποτέλεσµα πολλά να έχουν χάσει τα µάτια τους εξαιτίας των χλαµυδίων. Ανεξάρτητα από την περιοχή που ζουν τα αδέσποτα ζώα, έχουν να αντιµετωπίσουν µια σειρά κινδύνων: Η δηλητηρίαση είναι µια πολύ διαδεδοµένη τακτική που εφαρµόζεται σε όλη την Ελλάδα Ατυχήµατα στο δρόµο Βίαιη συµπεριφορά από ανθρώπους π.χ. έκαψαν έναν σκύλο µετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη Λύσεις για το πρόβληµα των αδέσποτων Το GAWF πιστεύει ότι οι λύσεις για το πρόβληµα των αδέσποτων ζώων είναι: Προγράµµατα εκπαίδευσης στα σχολεία Ενηµέρωση του κοινού για την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώου και στείρωση Προγράµµατα στειρώσεων για αδέσποτα και δεσποζόµενα ζώα Σύµφωνα µε το νόµο 3170/2003, οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωµένοι να σηµαίνουν το σκύλο τους µε µικροτσίπ. υστυχώς, αυτό δεν εφαρµόζεται, κανένας έλεγχος δε γίνεται και ούτε επιβάλλονται πρόστιµα. Εφαρµογή του σχετικού νόµου θα σήµαινε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα απέφευγαν να εγκαταλείψουν το ζώο τους ενώ τα πρόστιµα που θα δίνονταν θα µπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα των δήµων για τα προγράµµατα των στειρώσεων. Φιλοζωικά Σωµατεία στην Ελλάδα Η πλειοψηφία των ελληνικών φιλοζωικών σωµατείων αποτελείται από αφοσιωµένους εθελοντές που βοηθούν κατοικίδια ζώα. Τα προγράµµατά τους περιλαµβάνουν φροντίδα αδέσποτων, στειρώσεις, διερεύνηση καταγγελιών για κακοποίηση, υιοθεσίες, εκπαίδευση, εξεύρεση πόρων, πίεση στην κυβέρνηση για εφαρµογή νόµων καθώς και βελτίωσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες για τα φιλοζωικά σωµατεία:

6 Ασφάλεια Η ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ είναι η λύση για να µειωθούν τα δαγκώµατα των σκύλων στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά νοιώθουν µια φυσική συµπάθεια προς τα ζώα και κυρίως τα σκυλιά. Μερικά παιδιά φοβούνται τα σκυλιά. Ίσως γιατί οι γονείς δεν θέλουν τα ζώα ή γιατί είχαν µια άσχηµη εµπειρία, όπως δάγκωµα σκύλου ή κάποιος σκύλος είχε συµπεριφερθεί επιθετικά, µε αποτέλεσµα να φοβάται κανείς τα σκυλιά για όλη του τη ζωή. Τα περιστατικά δαγκώµατος από σκύλο µπορούν να µειωθούν κατά πολύ αν τα παιδιά µάθουν πώς να συµπεριφέρονται σε αδέσποτα αλλά και ιδιόκτητα σκυλιά. Τα παιδιά πρέπει πάντα να περιµένουν το σκυλί να τα πλησιάσει και όχι το αντίθετο. Αν ένα σκυλί προστατεύει κάτι όπως ένα παιχνίδι ή το φαγητό του, έχει κουταβάκια, κοιµάται, είναι άρρωστο ή τραυµατισµένο, τότε πρέπει να το αφήσουµε ήσυχο. Τα παιδιά πρέπει να προσπερνούν ένα σκύλο κάνοντας µια µικρή παράκαµψη και να µην πηδάνε από πάνω του ή να τρέχουν φωνάζοντας. Επιτρέπεται να αγγίζουν και να χαϊδεύουν τα σκυλιά, αλλά όχι να τα χτυπούν ή να τα κλωτσούν, να τους τραβούν τις τρίχες ή γενικά να τα βλάπτουν. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν να αγκαλιάζουν ένα σκύλο ή να βάζουν το πρόσωπό τους πολύ κοντά στο στόµα του σκύλου. Θα πρέπει να µιλάνε µε ήρεµη φωνή και να µην τροµάζουν το σκύλο. Μερικοί απλοί κανόνες µε έµφαση στη συµπόνια προς τα ζώα, θα µας δώσουν µόνο θετικές εµπειρίες από τους σκύλους. Συναντώντας ένα σκύλο ( είτε σελίδα 13) Α. Τι πρέπει να κάνει η ήµητρα; να πλησιάσει το αφεντικό και το σκύλο αργά και να ρωτήσει αν µπορεί να χαϊδέψει τον σκύλο 2. Τι πρέπει να κάνει πρώτα η ήµητρα; να διπλώσει το χέρι της σε σχήµα γροθιάς και αργά να προσφέρει το πίσω µέρος της παλάµης της στον σκύλο 3. Πού θα πρέπει να χαϊδέψει τον Φρίξο η ήµητρα; κάτω από το πηγούνι ή στο στήθος Γλώσσα σώµατος των σκύλων Η γλώσσα σώµατος των σκύλων δείχνει πώς ένας σκύλος αισθάνεται. Μαθαίνοντάς την, τα παιδιά θα είναι σε θέση να καταλάβουν αν ένας σκύλος είναι φιλικός ή θα πρέπει να κρατηθούν σε απόσταση. Ένας ήρεµος σκύλος κρατά συνήθως το κεφάλι του όρθιο. Η ουρά του είναι προς τα κάτω και ίσως την κουνάει µπρος και πίσω. Τα αυτιά του δεν είναι ούτε µπροστά ούτε πίσω. Το τρίχωµά του είναι λείο. Το στόµα και τα χείλη του είναι ήρεµα και µπορείς να δεις τη γλώσσα του.

7 Ένα επιθετικό σκυλί µπορεί να έχει ζαρώσει τη µύτη του και να δείχνει τα δόντια του. Το τρίχωµα στην πλάτη σηκώνεται, σχηµατίζοντας µια ίσια γραµµή κατά µήκος της σπονδυλικής στήλης. Κατεβάζει τα αυτιά και το σώµα του έχει ένταση. Πιθανόν και να γρυλίζει. Υπάρχουν πολλά sites σχετικά µε τα παιδιά και την ασφάλειά τους. Για περισσότερες πληροφορίες: Άσκηση ΣΤ, σελ.24 στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πώς µπορούµε να προλάβουµε τα δαγκώµατα από σκύλους; 1. Ένας σκύλος έχει ένα κόκκαλο κι ένα αγόρι ετοιµάζεται να αγγίξει τον σκύλο ΛΑΘΟΣ 2. Ένα κορίτσι πετάει µια µπάλα στον σκύλο της ΣΩΣΤΟ 3. Ένα κορίτσι που τρέχει ουρλιάζοντας ενώ ένας σκύλος τρέχει από πίσω της ΛΑΘΟΣ 4. Ένα αγόρι ρωτάει µια κύρια µε σκύλο, αν µπορεί να χαϊδέψει τον σκύλο ΣΩΣΤΟ 5. Ένα κορίτσι στέκεται ακίνητο και κοιτάζει µακριά από ένα σκύλο ο οποίος την κοιτάζει ΣΩΣΤΟ 6. Ένας σκύλος κρατάει ψηλά το ένα πόδι του, που φαίνεται τραυµατισµένο. Ένα κορίτσι γονατισµένο απλώνει το χέρι της προς τον σκύλο ΛΑΘΟΣ

8 7. Ένα αγόρι ετοιµάζεται να κλωτσήσει ένα σκύλο που κοιµάται στο πεζοδρόµιο. ΛΑΘΟΣ H Γλώσσα του σώµατος Μάντεψε τι σου λέει ο κάθε σκύλος. Περιέγραψε τι θα έκανες αν τον συναντούσες: Ο σκύλος είναι άφοβος. Του έχουν σηκωθεί οι τρίχες και το σώµα του βρίσκεται σε ένταση. Το βλέµµα του είναι προειδοποιητικό: «Φύγε, αν προσπαθήσεις να µε αγγίξεις θα σε δαγκώσω». Αυτός ο σκύλος είναι ανήσυχος. Σε παρακολουθεί και το βλέµµα του λέει «Σε παρακαλώ µη µε αγίξεις. Μπορεί και να σε δαγκώσω γιατί φοβάµαι ότι θα µου κάνεις κακό». Αυτός ο σκύλος νοιώθει ευάλωτος και θέλει αν µείνεις µακριά. Λέει: «Νοµίζω ότι διατρέχω κίνδυνο και αν µε αγγίξεις µπορεί να χρειαστεί να υπερασπιστώ τον εαυτό µου». Ο σκύλος κινείται αργά και το κεφάλι του είναι ελαφρώς χαµηλωµένο. Σηκώνει το πόδι του και πιθανόν να γλύψει τα χείλη του για να δείξει την αβεβαιότητά του. Λέει: «εν είµαι σίγουρος ακόµη για εσένα». Η παιχνιδιάρικη «υπόκλισή» του είναι µια πρόσκληση για παιχνίδι. Τα µπροστινά του πόδια είναι ελαφρώς προτεταµένα ενώ το πίσω µέρος του σώµατός του έχει σηκωθεί. Η ουρά του είναι ψηλά και την κουνάει. Μπορεί να γαβγίζει για να σου

9 τραβήξει την προσοχή. Λέει: «Έλα να παίξεις µαζί µου» Ο σκύλος είναι ήρεµος, ενδιαφέρεται για εσένα και κουνάει την ουρά του. Λέει: «Θα ήθελα να σε γνωρίσω και να γίνω φίλος σου». Κεφάλαιο 3 Τα άγρια ζώα και πουλιά Στόχος Τα παιδιά θα µάθουν: Τα άγρια ζώα πρέπει να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον Τα ζώα που δίνουν παραστάσεις στα τσίρκο ζουν σε φρικτές συνθήκες διαβίωσης Το να πηγαίνει κανείς σε τσίρκο σηµαίνει ότι πληρώνει για να δει δυστυχισµένα και βασανισµένα ζώα. Είδη υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα Στα είδη υπό εξαφάνιση περιλαµβάνονται η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η χελώνα καρέττα-καρέττα και η φώκια µονάχους µονάχους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε: Την καφέ αρκούδα και το λύκο πήγαινε στο Τη χελώνα καρέττα-καρέττα τη φώκια µονάχους µονάχους Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τα είδη υπό εξαφάνιση σε παγκόσµιο επίπεδο πήγαινε στο Ζώα του Τσίρκο Ένα αποµεινάρι του παρελθόντος Τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες ζουν συνήθως σε κλουβιά στο πίσω µέρος φορτηγών. Ο χώρος που έχει στη διάθεσή του κάθε ζώο είναι κατά µέσον όρο δύο µέτρα επί δυόµισι, λίγο µεγαλύτερος από το ίδιο το ζώο δηλαδή, κι εκεί κάνει και την ανάγκη του. Οι ελέφαντες ζουν ολόκληρη τη µέρα, µε αλυσοδεµένα τα πόδια, χωρίς καν να µπορούν να τα σύρουν ένα βήµα µπροστά ή πίσω. Και για όλα τα ζώα του τα τσίρκου, η περιορισµένη και ανιαρή ζωή τους συµπληρώνεται µε βία.

10 Τα ζώα του τσίρκου εξαναγκάζονται να υπακούουν µε: µαστίγια, ξύλα, µεταλλικές ράβδους και ηλεκτρικά ραβδιά ή άγκιστρα για ελέφαντες. Όταν οι φωνές και τα χτυπήµατα στα κάγκελα του κλουβιού δεν αρκούν, ο εκφοβισµός του ζώου µπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε απάνθρωπο ξυλοδαρµό. Ένας από τους πιο διαδεδοµένους µύθους που επικρατούν για το τσίρκο είναι ότι η εκπαίδευση των ζώων γίνεται µε καλοσύνη και βασίζεται στην επιβράβευση. Αλλά η εκπαίδευση γίνεται στα κρυφά, όταν δεν υπάρχουν κάµερες, µε τον πιο βίαιο τρόπο. Υπάρχουν ένα σωρό άλλες µορφές ψυχαγωγίας που δεν προϋποθέτουν κακοποίηση και βασανισµός ζώων και για αυτό δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνουµε σε τσίρκο που έχει ζώα. Για περισσότερες πληροφορίες στο & Θ. Θεατρικό παιχνίδι Οδηγίες για τις µάσκες µε ζώα Τίγρης- Ταίριαξε το 2 µε το 1, διάλεξε Πορτραίτο, εκτύπωσε σε χαρτί A4 και µετά χρησιµοποίησε καρµπόν για να µεταφέρεις την εικόνα σε έγχρωµο χαρτόνι κατά προτίµηση σε κίτρινο (µαύρο χρώµα για τα σχέδια) Πίθηκος Ταίριαξε το 2 µε το 1, διάλεξε Πορτραίτο, εκτύπωσε σε χαρτί A4, και µετά χρησιµοποίησε καρµπόν για να µεταφέρεις την εικόνα σε έγχρωµο χαρτόνι κατά προτίµηση σε καφέ χρώµα Ελέφαντας - Ταίριαξε το 3 µε το 2, διάλεξε Τοπίο, εκτύπωσε σε χαρτί A4 και µετά χρησιµοποίησε καρµπόν για να µεταφέρεις την εικόνα σε έγχρωµο χαρτόνι Καµηλοπάρδαλη - Ταίριαξε το 1 µε το 2, διάλεξε Τοπίο, εκτύπωσε σε χαρτί A4, µετά χρησιµοποίησε καρµπόν για να µεταφέρεις την εικόνα σε έγχρωµο, χαρτόνι - κατά προτίµηση σε κίτρινο χρώµα (µαύρο χρώµα για τα σχέδια) Λάµα - Ταίριαξε το 1 µε το 2, διάλεξε Τοπίο, εκτύπωσε σε χαρτί A4, µετά χρησιµοποίησε καρµπόν για να µεταφέρεις την εικόνα σε έγχρωµο χαρτόνι, κατά προτίµηση σε µπεζ ή ανοιχτό καφέ χρώµα. Τα µάτια πρέπει να κοπούν για να µπορεί το παιδί να βλέπει. Το κορδόνι πρέπει να είναι σταθερό στα πλαϊνά της µάσκας και να δένεται πίσω από το κεφάλι.

11 Κεφάλαιο 4 Παραγωγικά Ζώα Στόχος Τα παιδιά θα µάθουν: Να καταλάβουν ότι τα παραγωγικά ζώα είναι ευαίσθητα όντα µε συναισθήµατα Να νιώθουν συµπόνια για τα παραγωγικά ζώα Πώς µπορούν οι οικογένειές τους να βελτιώσουν την ευηµερία των κοτών Τα τραγούδια και οι ιστορίες των παιδιών του νηπιαγωγείου µεταφέρουν µια ειδυλλιακή εικόνα του τρόπου που ζουν τα παραγωγικά ζώα. Οι κότες απεικονίζονται να ζουν ελεύθερες στον περίβολο του αγροκτήµατος, οι αγελάδες στο λιβάδι και τα γουρούνια ελεύθερα. Η εικόνα αυτή ενισχύεται από τις συσκευασίες των γαλακτοκοµικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος που παρουσιάζουν ψεύτικες εικόνες ζώων να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλ. στην ύπαιθρο. Η πραγµατικότητα είναι πάρα πολύ διαφορετική. Η πλειοψηφία των ζώων µεγαλώνουν σε βιοµηχανίεςαγροκτήµατα (εργοστάσια). Η βιοµηχανική εκτροφή ζώων είναι εντατική εκτροφή που προσφέρει στους καταναλωτές φθηνότερο κρέας, αβγά, κλπ., όµως τα ζώα ζουν σε αποτρόπαιες και φρικιαστικές συνθήκες. Είναι γνωστό πως όλα τα ζώα πρέπει να έχουν τις «5 Ελευθερίες»: 1. Ελευθερία από πείνα και δίψα 2. Ελευθερία από την ταλαιπωρία 3. Ελευθερία από τον πόνο, τραυµατισµό ή αρρώστια 4. Ελευθερία να εκφράσει φυσιολογική συµπεριφορά 5. Ελευθερία από φόβο και την αίσθηση κινδύνου. Οι συνθήκες στις βιοµηχανίες-αγροκτήµατα είναι τέτοιες που τα ζώα δεν έχουν καµία από αυτές τις ελευθερίες. Οι κότες εκδηλώνουν µια ευρεία γκάµα φυσιολογικών συµπεριφορών. Μερικές από αυτές τις συµπεριφορές είναι ιδιαίτερα σηµαντικές για την ευηµερία των κοτών, όπως είναι το χτίσιµο της φωλιάς, το µπάνιο µε σκόνη και το κούρνιασµα πάνω σε ξύλα. Επίσης, έχουν ανάγκη να µπορούν να τεντώνουν τα φτερά τους και να ασκούνται. Υπάρχουν περισσότερες από 300 εκατοµµύρια κότες που γεννάνε αβγά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γύρω στα ¾ αυτών, στεγάζονται σε κλωβοστοιχίες. Ζουν µια αξιολύπητη ζωή, στοιβαγµένες η µία πάνω στην άλλη µέσα σε µικρά κλουβιά-κουτιά, ανίκανες να εκφράσουν τις φυσιολογικές τους συµπεριφορές. Έχουν ελάχιστο χώρο για να ασκηθούν επαρκώς και δεν µπορούν να τεντώσουν τελείως τα φτερά τους. εν υπάρχει άµµος για να κάνουν µπάνιο, ούτε και τρόπος να χτίσουν µια φωλιά και φυσικά, ούτε ένα ξύλο για να κουρνιάσουν πάνω του. Εξαιτίας του τρόπου εκτροφής

12 τους οι µοντέρνες παραγωγικές κότες που γεννάνε αβγά, συχνά υποφέρουν από οστεοπόρωση και κατάγµατα οστών µια κατάσταση που επιδεινώνεται από έλλειψη άσκησης. Τα κοτόπουλα φτάνουν στην ενηλικίωση όταν γίνονται 9 µηνών. Ωστόσο στις βιοµηχανίες-αγροκτήµατα, γίνεται επιλεκτική εκτροφή αυτών και γενετική τροποποίησή τους, ώστε να φτάσουν στο βάρος που θα είχαν ως ενήλικες όταν θα γίνουν µόλις 3 µηνών. Αυτή η εκτροφή δηµιουργεί πουλιά τόσο βαριά που τα κόκκαλά τους αδυνατούν να στηρίξουν το βάρος τους. Τα κοτόπουλα µεγαλώνουν σε µικρά κλουβιά για ταχεία πάχυνση, σε µεγάλους αριθµούς. Γουρούνια Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα γουρούνια είναι ιδιαίτερα ευφυή ζώα και µαθαίνουν πιο γρήγορα από ότι τα σκυλιά. Αυτά τα ιδιαίτερα ευφυή όντα έχουν ανάγκη από ένα πλούσιο, γεµάτο ενδιαφέ-ροντα περιβάλλον, πρόσβαση στην ύπαιθρο και άχυρο για να φάνε και να κάνουν φωλιά. Στα βιοµηχανικά αγροκτήµατα δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ άλλα χρησιµοποιούνται ως ζωντανές αναπαραγωγικές µηχανές. Οι περισσότερες θηλυκές γουρούνες στην Ε.Ε. παραµένουν περιορισµένες καθ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης τους που είναι 16,5 εβδοµάδες σε ειδικούς στάβλους, στενούς σαν παχνιά. Αυτοί οι µεταλλικοί στάβλοι-κουτιά είναι τόσο στενοί που η θηλυκιά γουρούνα δεν µπορεί καν να κάνει ένα γύρο γύρω από τον εαυτό της. Μένει σε αυτό το χώρο περιορισµένη για µια σειρά από εγκυµοσύνες, χωρίς διακοπή. Σε φυσιολογικές συνθήκες, µια µε δυο µέρες πριν τη γέννα, η γουρούνα χτίζει µια φωλιά από χορτάρι, µικρά ξυλαράκια, φύλλα και κλαδάκια. Στα βιοµηχανικά αγροκτήµατα, ωστόσο, λίγες µέρες προτού γεννήσει, η γουρούνα µεταφέρεται σε ένα κλουβί ειδικό για τη γέννα. Η τέλεια έλλειψη χώρου στο κλουβί αυτό σηµαίνει ότι η γουρούνα µετά βίας µπορεί να κινηθεί στην πραγµατικότητα, δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για να ξαπλώσει κανονικά. Μέσα σε αυτό το κλουβί η γουρούνα δεν µπορεί να ολοκληρώσει το έντονο ένστικτό της να χτίσει µια φωλιά. Ούτε µπορεί να φροντίσει τα µωρά γουρουνάκια της σωστά. Η γουρούνα παραµένει µέσα σε αυτό το κλουβί µέχρι να απογαλακτιστούν τα γουρουνάκια της σε ηλικία τριών µε τεσσάρων εβδοµάδων. Τα περισσότερα γουρούνια για πάχυνση στην Ε.Ε. παραµένουν σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους σε στείρες συνθήκες τέλειας στέρησης σε υπερπληθή, χέρσα, και συχνά βρώµικα κλουβιά. Το έδαφος είναι από σκέτο τσιµέντο ή έχει ξύλινες «γρίλιες» χωρίς καθόλου άχυρο ή άλλο είδος υποστρώµατος. Οι πληθυσµοί τους είναι συχνά µεγάλοι στον ίδιο χώρο. Σε αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, τα γουρούνια είναι ανίκανα να εκδηλώσουν τις κύριες φυσιολογικές συµπεριφορές τους. Γαλακτοπαραγωγικές Αγελάδες Καθώς οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες µόνο παράγουν γάλα για περίπου 10 µήνες αφότου γεννήσουν, τις ζευγαρώνουν συνέχεια για να είναι διαρκώς έγκυες ώστε να έχουν συνεχώς γάλα. Τα θηλυκά µοσχαράκια µπαίνουν στην αγέλη για να την συµπληρώσουν και τα αρσενικά

13 µοσχαράκια εκτρέφονται για κρέας. Όταν οι αγελάδες δεν µπορούν πλέον να παράγουν αρκετές ποσότητες γάλακτος τις στέλνουν στο σφαγείο, ώστε να βγάλουν χρήµατα από το κρέας τους. Τα παιδιά θα πρέπει να µάθουν ότι τα ζώα του αγροκτήµατος είναι σηµαντικά. Είναι ευαίσθητα ζώα, µε συναισθήµατα, ακριβώς όπως και τα ζώα συντροφιάς (κατοικίδια) και είναι απαράδεκτο να υποφέρουν µια απαίσια ζωή µόνο και µόνο για να παρέχουν στους καταναλωτές φτηνά προϊόντα. Αν τα νεαρής ηλικίας παιδιά µάθουν να νιώθουν συµπόνια για τα ζώα του αγροκτήµατος, όταν µεγαλώσουν θα µπορούν να κάνουν ενσυνείδητες επιλογές για τη διατροφή τους. Συµπληρωµατικές ραστηριότητες Το Farmland είναι ένα online παιχνίδι σε διάφορες γλώσσες και στα Ελληνικά - που απευθύνεται σε παιδιά άνω των εννέα ετών µε σκοπό να τα ενηµερώσει για τα κτηνοτροφικά ζώα και για το σεβασµό που πρέπει να δείχνουµε σε αυτά. Είναι εξαιρετικά καλοφτιαγµένο, µε πλήθος πληροφορίες πάνω στα ζώα και στις ανάγκες τους, µε συναρπαστική πλοκή και κυρίως µε εκπαιδευτικό και πληροφοριακό χαρακτήρα. Αξίζει να το δοκιµάσετε. Ερωτήσεις που θα µπορούσατε να ρωτήσετε τα παιδιά - Γιατί έχουµε ζώα σε αγροκτήµατα; - Αν µπορούσες να είσαι ένα ζώο σε αγρόκτηµα, ποιο θα ήθελες να είσαι; Γιατί; - Τι πράγµατα έχουν ανάγκη τα ζώα σε αγροκτήµατα; Γεγονότα για τα Ζώα σε Αγροκτήµατα Τα παιδιά θα µπορούσαν να µάθουν ένα γεγονός για τα ζώα σε αγροκτήµατα, κάθε µέρα. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια Τα γουρούνια είναι πιο έξυπνα από ότι τα σκυλιά. Μπορούν να χρησιµοποιούν κοµπιούτερ. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια Στη µαµά-γουρούνα αρέσει να χτίζει φωλιά. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια

14 Τα γουρουνάκια ξέρουν πού να «λερώνουν» από τη στιγµή που γεννιούνται. Χρησιµοποιούν τη µια γωνία της φωλιάς ως τουαλέτα και διατηρούν την υπόλοιπη καθαρή. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια Στα γουρουνάκια αρέσει να παίζουν µε µπάλες και άλλα παιχνίδια, και διασκεδάζουν παίζοντας µεταξύ τους και κυνηγώντας το ένα το άλλο. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια Προτού ξαπλώσει η µαµά-γουρούνα, κοιτάζει καλά γύρω-γύρω στο άχυρο για να σιγουρευτεί ότι όλα τα µωρά-γουρουνάκια της έχουν αποµακρυνθεί, κι έτσι δεν κινδυνεύουν να ξαπλώσει επάνω τους. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια Τα γουρούνια δεν ιδρώνουν σαν τους ανθρώπους, γι αυτό κυλιόνται στη λάσπη για να δροσιστούν. Η λάσπη επίσης, προστατεύει το δέρµα τους από τα εγκαύµατα και τα τσιµπήµατα εντόµων. Γεγονός που αφορά τα Γουρούνια Τα ευτυχισµένα γουρούνια ξεκουράζονται για µεγάλα διαστήµατα κάθε µέρα. Γεγονός που αφορά τις Αγελάδες Οι αγελάδες συχνά στέκονται η µια έχοντας την ουρά της στο πρόσωπο της άλλης, και κουνάνε την ουρά τους µπροστά στο πρόσωπο η µία της άλλης, για να αποµακρύνουν τις ενοχλητικές µύγες. Γεγονός που αφορά τις Αγελάδες Οι αγελάδες µπορούν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στο όνοµα που τους δίνουν οι άνθρωποι.

15 Γεγονός που αφορά τις Αγελάδες Στις αγελάδες αρέσει να έχουν φίλους. Σε µια αγέλη υπάρχουν κάποιες που τους αρέσει να είναι µαζί και άλλες που αποφεύγουν η µία την άλλη. Γεγονός που αφορά τις Αγελάδες Όταν οι αγελάδες κινούνται γρήγορα, σηµαίνει πως θα βρέξει. Οι τρίχες που έχουν στα αυτιά τους είναι ευαίσθητες στις αλλαγές του καιρού. Γεγονός που αφορά τις Αγελάδες Οι αγελάδες κάνουν εναλλάξ baby-sitting, δηλαδή φυλάνε η µια το µωρό της άλλης. Αν υπάρχουν αρκετά µοσχαράκια στην αγέλη, µια ή δυο αγελάδες µένουν µε τα µοσχαράκια ενώ οι υπόλοιπες πάνε για φαγητό και νερό. Γεγονός που αφορά τις Κότες και τα Κοτοπουλάκια Τα κοτοπουλάκια και οι κότες που ζουν ελεύθερα σε οµάδες έχουν όλα µια ιδιαίτερη θέση στην οµάδα. Αυτή η θέση καθορίζει ποιος τρώει πρώτος, ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση για να κουρνιάσει, κλπ. Γεγονός που αφορά τις Κότες και τα Κοτοπουλάκια Οι µητέρες θα δώσουν µάχη µέχρι θανάτου για να υπερασπιστούν τα κοτοπουλάκια τους αν αυτά κινδυνεύσουν. Γεγονός που αφορά τις Κότες και τα Κοτοπουλάκια Τα κοτόπουλα και οι κότες κάνουν µπάνιο µε άµµο/σκόνη αντί για νερό και µετά, χρησιµοποιούν τα ράµφη τους για να καθαρίσουν τα φτερά τους.

16 Γεγονός που αφορά τις Κότες και τα Κοτοπουλάκια Τα κοτόπουλα και οι κότες µπορούν να δουν το φως το πρωί που ξηµερώνει, σχεδόν µια ολόκληρη ώρα προτού το δούµε εµείς. Γεγονός που αφορά τις Κότες και τα Κοτοπουλάκια Κάθε πετεινός µπορεί να αναγνωρίσει το λάληµα (τη φωνή) τουλάχιστον άλλων 30 πετεινών. Γεγονός που αφορά τις Κότες και τα Κοτοπουλάκια Τη νύχτα, τα κοτόπουλα και οι κότες θέλουν να ανεβαίνουν σε ασφαλή µέρη πάνω στα δέντρα για να κοιµηθούν. Αυτό ονοµάζεται κούρνιασµα. Εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα που παράγονται µε τις Μεθόδους των Βιοµηχανικών Εργοστασίων Υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές διαθέσιµες στην Ελλάδα για τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν κρέας ελευθέρας βοσκής, εκτός κι αν ψωνίσουν σε καταστήµατα µε βιολογικά προϊόντα. Ελάχιστα Super Market έχουν στα προϊόντα τους γαλακτοκοµικά προϊόντα και κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Ωστόσο, όλα τα Super Market πουλάνε αυγά βιολογικά και ελευθέρας βοσκής. Είσαι ένας άνθρωπος που συµπονά τα ζώα και θέλεις να αγοράζεις φιλοζωϊκά αυγά. Υπάρχουν όµως τόσες πολλές µάρκες στα Super Markets που δεν είναι πάντα εύκολο να τα ξεχωρίσεις. Όλα τα αυγά πάνω στο τσόφλι τους πρέπει να έχουν µια σφραγίδα όπου δείχνει από τι είδους εκτροφή προέρχονται, τη χώρα προέλευσης κλπ. Ο πρώτος αριθµός σου λέει πώς παράχθηκε το αυγό: 0 = Βιολογικό 1 = Ελευθέρας βοσκής 2 = Στάβλου 3 = Κλωβοστοιχία (κότες σε κλουβιά)

17 Αν και ο Κανονισµός 589/2008 απαιτεί στη συσκευασία να φαίνεται καθαρά ο τρόπος παραγωγής τους, σε πολλά από αυτά δεν αναγράφεται και σε άλλες περιπτώσεις έχουν φωτογραφίες κοτών που βόσκουν ελεύθερες ενώ στην πραγµατικότητα τα αυγά προέρχονται από σύστηµα κλουβιών. Επίσης µην σας ξεγελούν εικόνες στάβλων µε κείµενο που λέει: «Τα αυγά έχουν παραχθεί σε παραδοσιακούς στάβλους, σε παρόµοιες συνθήκες µε αυτές του χωριού». Αντίθετα, τα βιολογικά και ελευθέρας βοσκής αβγά έχουν πάντα σωστές πληροφορίες στη συσκευασία τους. Ακόµη, συχνά η τιµή τους δεν έχει µεγάλη διαφορά ενώ αν πάρει κάποιος π.χ. τα αυγά «Κολόµβος» των «MegaFarm» που είναι από κλωβοστοιχίες θα διαπιστώσει ότι είναι πιο ακριβά από τα ελευθέρας βοσκής του «ΑΒ Βασιλόπουλος». ραστηριότητα «Βοηθήστε τις Κότες» Εξηγήστε στα παιδιά τη διαφορά µεταξύ των διαφόρων συστηµάτων παραγωγής αβγών. Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν µια εικόνα µε µια λυπηµένη κότα και µια µε µια χαρούµενη κότα. Εξηγήστε στα παιδιά πώς να καταλαβαίνουν αν τα αβγά τους προέρχονται από «χαρούµενες» ή «λυπηµένες» κότες. Ζητήστε τους να µάθουν από τις µητέρες τους τι είδος αβγά τρώνε στο σπίτι τους. Πασχαλινή ραστηριότητα Ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν στην τάξη αβγά από «χαρούµενες» κότες για να τα ζωγραφίσουν για το Πάσχα. Εξηγήστε τους πως το να τρώνε αβγά από «χαρούµενες» κότες έχει ως αποτέλεσµα περισσότερες κότες να ζουν στο ύπαιθρο και λιγότερες στα κλουβιά.

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ:

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΆ * * Γίνε ο ήρωάς του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ OIE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΖΩΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Παιδίατρος Υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας κατοικίδια αδέσποτα άγρια Σέβοµαι τα ζώα Προσπαθώ να τα καταλάβω

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Η θεματολογία του Pets.gr περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες

Η θεματολογία του Pets.gr περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες Παρουσίαση Το Pets.gr παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Internet, στις αρχές Οκτωβρίου 2001. Είναι μία δραστήρια κοινότητα ανάμεσα σε αναγνώστες και μέλη που έχουν όλοι σαν κύριο χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

2 Aγαπώ τα ζώα. Δείτε και δείξτε. η γάτα ο σκύλος το καναρίνι. η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο. το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι

2 Aγαπώ τα ζώα. Δείτε και δείξτε. η γάτα ο σκύλος το καναρίνι. η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο. το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι 2 Aγαπώ τα ζώα Δείτε και δείξτε η γάτα ο σκύλος το καναρίνι η κατσίκα η αγελάδα το πρόβατο το γουρούνι το άλογο το γαϊδούρι 11 η κότα ο πετεινός η πάπια Zώα του δάσους η αλεπού ο λύκος η αρκούδα 12 το

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. «Τα ζώα της φάρμας» Ναταλία Ραγκούση Νίκος Ταμπούσο Κώστας Μπερντούφης 1 «Πώς από το πρόβατο «φτάνουμε» στο μάλλινο σκούφο;» Κουρεύουν το προβατάκι παίρνουν το τρίχωμα το πλένουν

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα του σκύλου σας

Η φροντίδα του σκύλου σας Η φροντίδα του σκύλου σας Άνθρωποι και σκύλοι ζουν μαζί εδώ και περισσότερο από 10.000 χρόνια. Ο σκύλος υπηρετεί τον άνθρωπο ως σύντροφος, φύλακας, τσοπανόσκυλο ή οδηγός για τυφλούς και ανθρώπους με ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί Σκύλος: Πάνω από όλα, μια ασφαλής σχέση! Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος :24

Παιδί Σκύλος: Πάνω από όλα, μια ασφαλής σχέση! Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος :24 Στα προηγούμενα άρθρα μας, «Προετοιμάστε το σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού!» και «Μωρό Σκύλος: Η αρχή μιας υπέροχης σχέσης», αναλύσαμε το πώς πρέπει να χειριστούμε το σκύλο μας, κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο

Το αγαπημένο μου ζώο Το αγαπημένο μου ζώο ο σκύλος μου. Το σκύλο μου τον λένε Μάρκο και είναι κυνηγόσκυλος. Ο σκύλος μου έχει μαύρο, καφέ και άσπρο τρίχωμα. Έχει μεγάλα αυτιά που τα χρησιμοποιεί για ακοή. Έχει μικρή μύτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Το Γερµανικό Πίντσερ είναι ένας µεσαίου µεγέθους σκύλος. Το γερµανικό Pinscher είναι µεγαλύτερο από το Min Pin, αλλά µικρότερο από οτι το Doberman. Τα χρώµατα που µπορούµε

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την manikhs Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Δεκέμβριος :53

Συντάχθηκε απο τον/την manikhs Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Δεκέμβριος :53 Ίσως έχετε ακούσει για το «Σύνδρομο του μικρού Σκύλου» (Small Dog Syndrome), ειδικά αν έχετε οι ίδιοι μικρόσωμο σκυλάκι. Οι περισσότεροι εκπαιδευτές συμφωνούν πως το όνομα προέκυψε εξαιτίας συγκεκριμένων

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα της γάτας σας

Η φροντίδα της γάτας σας Η φροντίδα της γάτας σας Παρόλο που οι γάτες εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο περίπου 6.000 χρόνια μετά από το σκύλο, σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως σχεδόν τόσες κατοικίδιες γάτες όσο και σκύλοι. Σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ...... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ. Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, πρέπει να τον φροντίζετε και να τον προσέχετε για όλη του τη ζωή. ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com

Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com Υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιου Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011 Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com Θέµατα Προβλήµατα µε τα ιδιόκτητα κατοικίδια Η νοµική διάσταση

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Γονείς Page 1 of 8 Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Αγαπητοί Γονείς, Πώς είναι το παιδί σας; Πως νιώθει; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα θέλαµε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

7 Σεπτεμβρίου 2009. ΘΕΜΑ: Η επίσημη θέση του κόμματος σας στις προτάσεις μας

7 Σεπτεμβρίου 2009. ΘΕΜΑ: Η επίσημη θέση του κόμματος σας στις προτάσεις μας Ομάδα Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων 1stAnimalConferenceKarditsa United Active Animal Rights Group 7 Σεπτεμβρίου 2009 ΠΡΟΣ: Πολιτικά Κόμματα ΚΟΙΝ: ΜΜΕ και Ξένος Τύπος ΚΟΙΝ: Φιλοζωικοί Σύλλογοι ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» Τα παιδιά της Γ Τάξης στα πλαίσια της ενότητας «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» πραγματοποίησαν συνέντευξη στον κτηνίατρο Δρ. Αντρέα Πιτζιόλη Αρχικά, τη μαγνητοφώνησαν. Στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά και μετέτρεψαν

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, άλογα. και η ιστορία τους. μέσα από το ημερολόγιο

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, άλογα. και η ιστορία τους. μέσα από το ημερολόγιο ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 7 άλογα και η ιστορία τους μέσα από το ημερολόγιο 2014 Νεφέλη, 13 ετών 01 Είμαι η Νάνσυ Κουρέλλου και τα τελευταία τρία χρόνια ζω σε ένα τροχόσπιτο, στη Βόρεια Εύβοια μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φίλιππος είναι έξι ετών και ο σταρ της παρέας. Όταν βλέπει φωτογραφική μηχανή παίρνειτην καλύτερη πόζα του και κοιτάει κατευθείαν στον φακό.

Ο Φίλιππος είναι έξι ετών και ο σταρ της παρέας. Όταν βλέπει φωτογραφική μηχανή παίρνειτην καλύτερη πόζα του και κοιτάει κατευθείαν στον φακό. Η Νάνσυ Κουρέλλου δεν χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από μια ανάσα για να αποφασίσει να αφήσει τη ζωή της στην Αθήνα και να μετακομίσει σε μια σκηνή στο δάσος προκειμένου να φροντίσει έξι εγκαταλελειμμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» Τα θέματά μας Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τον βιολογικό κόσμο ;;; Δηλαδή. τις βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ. Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 22 ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Παρατηρήστε και συγκρίνετε τις παρακάτω εικόνες. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ όταν ο σκύλος επικοινωνεί με το σώμα και τις εκφράσεις του! Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο ''...όταν ο σκύλος επικοινωνεί με το σώμα και τις εκφράσεις του'' είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίζεις σωστά το ζώο σου; Είσαι υπεύθυνος

Φροντίζεις σωστά το ζώο σου; Είσαι υπεύθυνος Zougla online - Φροντίζεις σωστά το ζώο σου; Είσαι υπεύθυνος φιλόζωος; Zougla.gr Page 1 of 7 Φροντίζεις σωστά το ζώο σου; Είσαι υπεύθυνος φιλόζωος; Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, 22:20

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο. παπαγάλος. μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο.

Το αγαπημένο μου ζώο. παπαγάλος. μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο. Το αγαπημένο μου ζώο παπαγάλος μου το πήρε η μαμά τα Χριστούγεννα έχει χρώμα μπλε και κόκκινο και το κεφάλι του είναι πράσινο. Του αρέσει να κάθεται σπίτι του. Τον αγαπώ πολύ. Γιώργος και Γιώργος Θ. Σκύλος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ζώα και οι Φωλιές τους. Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Τα Ζώα και οι Φωλιές τους. Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης + Τα Ζώα και οι Φωλιές τους Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Κορνηλία Ρηνιώ Κυριακή Νάσια Γιώργος Στράτος +

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Η Λελέκα δεν είναι μόνη Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από φοβίες και νιώθουν ανήμπορα να τις αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που ξεπερνούν τελικά τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ KANGOUROU ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2016 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 3 Δεκεμβρίου / December 2016 10:00 11:15 Ερώτηση 1 7: 3 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αρχικής Διάγνωσης Γνώσεων Ελληνικών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ

Δοκίμιο Αρχικής Διάγνωσης Γνώσεων Ελληνικών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ Όνομα μαθητή/τριας: Χώρα Καταγωγής: Χρονιά Ενίσχυσης: Τμήμα: Εκπαιδευτικός: Βαθμός:../25 1. Βάλε τον αριθμό της εικόνας που ταιριάζει σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Φροντίδας.

Οδηγός Φροντίδας. Οδηγός Φροντίδας www.zoakiafilarakia.gr 2016 Hasbro Χαρακτηριστικά Ο δράκος ανταποκρίνεται στο άγγιγμά σου με 50+ συνδυασμούς ήχων & κίνησης Τάισέ τον με τη λιχουδιά του που αλλάζει χρώμα Γέμισε την εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

«ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ..ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ»

«ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ..ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ» «ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ..ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ» Συγγραφείς: Παπαϊωάννου Ταξιαρχούλα,ΤΕ Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας Αποστολάκου Καλλιόπη, ΤΕ Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή:

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλικία:. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα εκτός σχολείου; ΝΑΙ ΟΧΙ Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: Πόσο συμφωνείς με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις; Βάλε σε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Τι είναι ο εκφοβισμός; Ο εκφοβισμός δεν είναι μικρό ζήτημα. H χώρα μας βρίσκετε στην 4η θέση σε περιστατικά που αφορούν σχολικούς εκφοβισμούς με ποσοστό 31,98%. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση είναι η Λιθουανία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου; Εισαγγελέας Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο; Ναι, τον γνωρίζω καλά. Δουλεύουμε μαζί, τα τελευταία 8 χρόνια, στο ταμείο της Τράπεζας «Goliath». Και έχουμε μια, αρκετά στενή, φιλική σχέση. To θύμα το γνωρίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος Ο ΣΚΥΛΟΣ Το τρίχωμά του έχει χρώμα μαύρο. Έχει τέσσερα πόδια, μεγάλα μάτια, μακριά αυτιά και μαύρη μύτη. Η ουρά του είναι κοντή. Είναι θηλαστικό ζώο. Γεννάει κουταβάκια. Τα κουταβάκια είναι παιχνιδιάρικα.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Τιμή: 11,99. Τιμή: 8,90. Τιμή: 12,50. ISBN: , Αρ. σελίδων: 32. ISBN: , Αρ. σελίδων: 48

Τιμή: 11,99. Τιμή: 8,90. Τιμή: 12,50. ISBN: , Αρ. σελίδων: 32. ISBN: , Αρ. σελίδων: 48 ISBN: 978-960-14-2978-6, Αρ. σελίδων: 32 Τιμή: 11,99 ISBN: 978-960-14-2993-9, Αρ. σελίδων: 48 Τιμή: 8,90 ISBN: 978-960-14-3074-4, Αρ. σελίδων: 48 Τιμή: 12,50 ISBN: 978-960-14-3064-5, Αρ. σελίδων: 40 Τιμή:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΚΑ 2015/16 * ΡΟΛΟΙ: ΠΟΥΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ Για μαθητές/τριες γυμνασίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ 2018 Τι είναι η Τρίτη Ηλικία Οι ηλικίες

Διαβάστε περισσότερα

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 194) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου Ιστορίες που ζεις δυνατά Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου Κάν το ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Με μια λέξη; ΟΥΦ! Τ αγόρια σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ψάχνουν στις λάσπες για σκουλήκια, ισορροπούν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας Ικμπάλ Μασί (1982 1995) Ένα παιδί ήρωας Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΚΜΠΑΛ Ο Ικμπάλ Μασίχ, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Για μαθητές Παράρτημα 1: συναισθήματα που βιώνεις στο σχολείο Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικές δηλώσεις με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 5. Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη

Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη Μελίτα Λαζαράτου MSc Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς και ευημερίας ζώων melitalazaratou@gmail.com sumvionometazoa.wordpress.com Γιατί να ασχοληθούμε

Διαβάστε περισσότερα

www.ornithologiki.gr Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα, Tηλ. Fax: 210 8228704, 210 8227937 Κομνηνών 23, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ.

www.ornithologiki.gr Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα, Tηλ. Fax: 210 8228704, 210 8227937 Κομνηνών 23, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ. Επιμέλεια έκδοσης: Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Βασίλης Χατζηρβασάνης Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Εκτύπωση: COLORPRINT - Τσεκούρας Ε.Π.Ε. ISBN: 978-960 - 6861-29 -1 Ελληνική Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα