5ο Γυμνάσιο Σερρών Ελληνικός Γάμος Παραδόσεις-Έθιμα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "5ο Γυμνάσιο Σερρών Ελληνικός Γάμος Παραδόσεις-Έθιμα"

Transcript

1 5ο Γυμνάσιο Σερρών Ελληνικός Γάμος Παραδόσεις-Έθιμα

2

3 H ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Συντονίστριες καθηγήτριες Αρβαντά Αγγελική - Κωφίδου Εμορφίλη - Λαΐνα Δήμητρα Καραμπετάκης Νικόλαος Κατσαμπέρη Γεωργία Κιοσσές Κωνσταντίνος Κοράκης Νικόλαος Κούλικας Αθανάσιος Κραβαρίτη Αγάπη Κρυστάλλης Κωνσταντίνος Κυριακίδου Ευδοξία Λάζος Ευάγγελος Λιάτσα Νικολαΐδου Βασιλική Μαρβάκη Κωνσταντίνα Μεκές Κωνσταντίνος Μελίρρτος Μάριος Μπαβέλη Ολυμπία Μπίκος Χρήστος Μπουρινάρης Χρήστος Μυρωνίδης Αλέξανδρος Νικολαΐδης Μιχάλης Ντι Σάντο Ρόζα Οικονόμου Άννα-Μαρία Σάββα Ευαγγελία Τζώρτζογλου Μαρία

4 Προξενιό - Αρραβώνες Η προξενήτρα κτυπά την πόρτα και ερωτά αν δέχονται να ζητήσει την κόρη τους για γάμο ο υποψήφιος γαμπρός. Οι γονείς των νέων συμφωνούν και δίνουν τα χέρια. Οι αρραβώνες στην εκκλησία - Ανταλλαγή δώρων. Επίσκεψη του γαμπρού στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς στην παρουσία της μάνας, μια φορά την εβδομάδα.

5 Η νύφη ετοιμάζεται να κάμει την προίκα της. Πρέπει να υφάνει όσα ρούχα χρειάζονται - να πλυθούν τα μαλλιά για το νυφικό κρεβάτι και να αγοραστούν τα κόσκινα, οι βούρνες και τα κουπποσανίδα.

6 Το κτίσιμο του σπιτιού Ο γαμπρός για να κτίσει το σπίτι πρώτα απ' όλα πρέπει να έχει λάκκο για νερό. Να φέρει τα βολίτζια, να κόψει τα πλιθάρκα, να κουπανίσει το γύψο και να βοηθά τον κτίστη σε ότι άλλο χρειάζεται. Η αρραβωνιαστικιά δίνει δώρα μαντήλια σε όσους βοηθούν.

7 Σάββατο Ο γαμπρός με τον κουμπάρο προσκαλούν στο γάμο όλα τα σπίτια και η νύφη προσκαλεί για το κρεβάτι. Στες γειτονιές ασπρογιάζουν - μαζεύουν καρέκλες και τραπέζια. Το γέμισμα του κρεβατιού με τραγούδια και το κύλισμα του μωρού στο κρεβάτι.

8 Κυριακή Μεταφορά της προίκας. Το ξύρισμα του γαμπρού, το ζώσιμο της νύφης και προς την εκκλησία.

9 Μετά την εκκλησία Στην πόρτα τους καπνίζουν και ο γαμπρός σφάζει ένα πετεινό. Μέσα ρίχνει ένα ρόδι πάνω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας για γονιμότητα. Τη νύχτα ο γαμπρός δίνει το σύνθημα ότι όλα πήγαν καλά και ο κουμπάρος πάει στη διασκέδαση που γίνεται αλλού και το κρασί ρέει σαν νερό.

10 Δευτέρα πρωί Η μάνα και οι συγγενείς παίρνουν τα δώρα τους και να δουν τα αποτελέσματα της νύχτας. Ο πατέρας και ο κουμπάρος καλιούν με κρασί για τη διασκέδαση της νύχτας. Μόνον άντρες στα τραπέζια και οι κοπέλες στο χορό.

11 Τρίτη Μετά το κόψιμο των τρυπητών μακαρονιών οι άντρες βγαίνουν στους δρόμους και μαζεύουν όρνιθες. Τη νύχτα χορεύει το αντρόγυνο και τους ρίχνουν σιτάρι και βαμβακόσπορο. Την Παρασκευή χαιρετούν και οι Τουρκάλες. Το Σάββατο στον εσπερινό παίρνουν τις λαμπάδες στην εκκλησία και ο παπάς τους λύνει τα στέφανα.

12 Ο γάμος στην Αρχαία Ελλάδα Η τελετή του γάμου Η τελετή του γάμου διαρκούσε τρεις μέρες, θεωρείτο ιερή, όμως δεν ήταν απαραίτητα θρησκευτική Απαρτιζόταν από τα προαύλια, τον κυρίως γάμο και τα επαύλια. Κατά τα προαύλια, η κοπέλα με τις φίλες της αποχαιρετούσε την ανέμελη ζωή και τα παιχνίδια της. Σε ειδική τελετή που ονομαζόταν Προτέλεια, η μελλόνυμφη παραδινόταν αφιερωματικά από τον πατέρα της στην θεά Αρτέμιδα και στις Μοίρες, ενώ έκοβε και άφηνε μια μπούκλα-βόστρυχο από τα παρθενικά της μαλλιά. Ακολουθούσε το νυφικό λουτρό, σκηνές του οποίου έχουν ζωγραφιστεί σε πολλά αγγεία. Οι φίλες της νύφης διακοσμούσαν με άνθη, στεφάνια και γιρλάντες μυρτιάς το σπίτι. Κατόπιν, σε τελετουργική πομπή, έφερναν με μεγάλους αμφορείς νερό από την Καλλιρρόη, κρατώντας δάδες και τραγουδώντας ύμνους του υμεναίου Την επομένη, έντυναν τη νύφη στον γυναικωνίτη, με τις οδηγίες της κορυφαίας νυμφευτρίας, με στολισμένο ένδυμα και νυμφίδες (ειδικά παπούτσια για την περίσταση), της φορούσαν το νυφικό πέπλο που κάλυπτε το πρόσωπο και στεφάνι μυρτιάς καθώς και διάδημα. Ακολούθως, θυσίαζαν στους γαμήλιους θεούς και παρακάθονταν σε δείπνο. Το τελευταίο γινόταν σε παραφωνία με τα έθιμα της εποχής, και φυσικά κάθονταν σε ξεχωριστό τραπέζι από τους άνδρες. Πριν από την τελετή, μια γυναίκα, η«δημιουργός», έφτιαχνε ένα ειδικό παρασκεύασμα από σουσάμι, τον «γαμικό πλακούντα»,το οποίο συμβόλιζε τη γονιμότητα και αφιερωνόταν στη θεά Μετά κρατώντας την πεπλοσκέπαστη νύφη από το χέρι, την οδηγούσε μέσα στην αίθουσα, όπου ένας έφηβος μοίραζε στους παριστάμενους ειδικά για την περίσταση ψωμάκια, λέγοντας «έφυγον κακόν, εύρον άμεινον», προαναγγέλλοντας τις... μπομπονιέρες. Στο τέλος του δείπνου, η νύφη ξεσκέπαζε το πρόσωπό της, οροθετώντας την οριστικοποίηση του γάμου, όπου γινόταν κοινώς αποδεκτό ότι η γυναίκα αυτή είναι πια παντρεμένη. Τότε ο γαμπρός τής έδινε τα «ανακαλυπτήρια» δώρα, και όλοι οι καλεσμένοι ξεκινούσαν μέσα στη νύχτα σε εντυπωσιακή πομπή, με αναμμένες δάδες, κατευθυνόμενοι προς το σπίτι του άντρα. Στην πομπή προπορεύονταν οι δύο νεόνυμφοι, πάνω σε δίτροχο άρμα Ανάμεσά τους, καθόταν ο παράνυμφος, ενώ δίπλα, έφιππος, συνόδευε κάποιος φίλος του γαμπρού, παραπέμποντας στον σύγχρονο ρόλο του κουμπάρου... Αξίζει να αναφερθεί εδώ η απουσία του «κουμπάρου» στην περίπτωση που η νύφη ήταν δεύτερη σύζυγος. Στην ίδια περίπτωση, η νύφη ήταν πιθανόν να ακολουθεί πεζή!

13 Η πομπή του Βλάχικου γάμου - Το Φλάμπουρο Βλάχικος γάμος Από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της ζωή στην παραδοσιακή κοινωνία ήταν ο γάμος. Κρατούσε μια εβδομάδα και πολλές μέρες της προετοιμασίας του ήταν γεμάτες συμβολικές εκδηλώσεις, με στόχο την απομάκρυνση του κακού και την εξασφάλιση της καλοτυχίας και της ευγονίας των νεόνυμφων Το Φλάμπουρο είναι σημαία του γάμου. Τα καλάμια τα έδεναν οι βλάχοι σε σχήμα σταυρού και τα στόλιζαν με λουλούδια και μήλα, σύμβολα της ευμάρειας και της ευκαρπίας αλλά και της καινούργιας ζωής που άρχιζε Στο λευκό πανί ήταν κεντημένα με μάλλινη κλωστή τα αρχικά του ονόματος του γαμπρού. Το Φλάμπουρο το κρατούσε σε όλη την διάρκεια του γάμου μόνο ο «Νούνος» και προπορεύονταν στις πομπές και στους χορούς Έπρεπε να ξεστολιστεί την Τρίτη στο σπίτι του Γαμπρού πάλι από τον νουνό χωρίς να κοπεί η κλωστή, γεγονός που σήμαινε χωρισμό και θάνατο Στο μεταξύ ενώ οι υπόλοιποι χόρευαν και γλεντούσαν οι Σχαρικιάρηδες (3 ή 5) ετοίμαζαν τα άλογα για να ξεκινήσουν για το σπίτι της νύφης ώστε να φτάσουν πρώτοι για να ειδοποιήσουν ότι έρχεται ο γαμπρός με τους συμπεθέρους για να πάρουν την νύφη.

14 Βλάχικος γάμος Πέμπτη: Στο σπίτι του Γαμπρού Την Πέμπτη το πρωί στο σπίτι του γαμπρού μαζεύονταν όλες οι γυναίκες του σογιού για "το προζύμι" το "Άλαλου" όπως το λέγανε στα Βλάχικα. Το νερό που θα χρησιμοποιούσαν το έφερναν από τρεις βρύσες, ανύπαντρα κορίτσια, που ζούσαν και οι δύο γονείς τους. Με το προζύμι αυτό έφτιαχναν και το Παξιμάδι για τα καλέσματα. Την Κυριακή το πρωί στο σπίτι του γαμπρού. Ξύρισμα Γαμπρού Ο γαμπρός καθόταν στην μέση της αυλής. Οι Φίλοι του γαμπρού -πάντα μονός αριθμός- τον ξύριζαν. Πρώτος σταύρωνε ο νουνός και έδινε την ευχή του για καλά στέφανα και «ασήμωνε», ακολουθούσαν οι γονείς, οι συγγενείς και όλος ο κόσμος. Μετά έντυναν και στόλιζαν το γαμπρό φορώντας του την πιο όμορφη «Καντούσα» από λευκό μαλλί.

15 Βλάχικος γάμος Αρμάτωμα νύφης Τη νύφη " αρματώνουν" οι φίλες και οι συγγενείς της για τον γάμο με την βλάχικη φορεσιά πού της έστειλε πριν λίγες μέρες δώρο ο πεθερός Στο δωμάτιο μπαίνει μόνο ο ο νούνος ή και ο «Μπράτιμος» -φίλος του γαμπρού φορά στο λαιμό τα χρυσά νομίσματα "τον αρραβώνα" που τον στέλνει ο πεθερός σαν αντάλλαγμα της υπόσχεσης που έδωσε η νύφη για τον γάμο. Συγγενείς και κοπέλες τραγουδούσαν το τραγούδι «Κόρη μου τι συντάζεσαι, κόρη μου τι αρματώνεσαι». Τις φοράει τα παπούτσια και τα δώρα του γαμπρού και Την Κόκκινη τσίπα (το γαμήλιο πέπλο) που η νύφη 3 φορές την ρίχνει στην γη μέχρι να στερεωθεί καλά στο κεφάλι της. Ο πεθερός υποδέχεται τον γαμπρό κερνώντάς τον κρασί. Η Μάνα με τον Πατέρα ή τον Αδελφό βγάζουν τη Νύφη στην πόρτα. Που την παιρνει ο νούνος και οι συγγενείς του Γαμπρού αλλά ο γαμπρός δεν θα δει το πρόσωπο της νύφης πριν "παν' στην εκκλησιά".. Αναχώρηση για την εκκλησία από σπίτι της νύφης τρέμει ο ήλιος βασιλεύει.. κλαίει η κόρη όταν φεύγει.. όλοι θέλουν να την δώσουν.. και η μανούλα της δεν θέλει.. Τραγουδώντας αποχαιρετούν οι συγγενείς την νύφη που την συνοδεύουν οι γονείς της στον δρόμο για την εκκλησιά συγκινημένοι πολλές φορές με κλάματαγιατί ξέρουν ότι η γλυκιά τους κόρη φεύγει για πάντα από το σπίτι. Γαμήλια Πομπή Το Ψίκι Μπροστά ο Κουμπάρος με το φλάμπουρο καβάλα σε μαύρο άλογο ακολουθεί η νύφη σε κόκκινο και πίσω ο Γαμπρός με την παρέα του καβάλα σε άσπρο άλογο

16 Ο Γάμος (Η Χαρά) Οι Σαρακατσάνοι ονομάζουν τον γάμο χαρά, καθώς αποτελούσε το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή τους, τη μεγαλύτερη χαρά. Στους ανύπανδρους ευχότανε : «Κι σ' τ'ς χαρές σας οι ανύπανδροι». Την πρώτη μέρα του γάμου ( Τετάρτη ) ξεκινά ο γάμος στο κονάκι του γαμπρού. Την ίδια μέρα «έπιαναν» τα προζύμια για την «κλούρα» του γάμου. Η Πέμπτη κυλούσε χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Το απόγευμα της Παρασκευής, πριν δύσει ο ήλιος, ράβονταν ο φλάμπουρας από τον «μπράτιμο». Στο κονάκι της νύφης πιάνανε τα προζύμια και η νύφη έπαιρνε τη θέση της πίσω από το «τσόλι». Το Σάββατο ξύριζαν το γαμπρό και ξεκινούσε για το κονάκι της νύφης φορώντας τα ρούχα του «ζυϊασμένα» από τη μάνα του. Όταν πλησίαζαν το κονάκι της νύφης πήγαινε πρώτα μια επιλεγμένη ομάδα- πάντα μονός αριθμός- οι «σχαριάτες». Μετά έφθανε όλο το συμπεθεριό με το γαμπρό που διανυκτέρευε σε συγγενείς της νύφης. Όλο το βράδυ περνούσε με χορό και τραγούδι. Το πρωί της Κυριακής φίλευαν τους συμπεθέρους. Ο μπράτιμος, ο νουνός ( έτσι λεγόταν ο κουμπάρος ) και τα κουνιάδια «πόδεναν» τη νύφη, έβαζαν στο κεφάλι της τον πέπλο ( κούκλος) και την περνούσαν το ζωνάρι. Μετά έφευγαν για τις στέψεις αφού ο γαμπρός ζωνόταν και μπατσαλίζοταν από τον πεθερό. Μετά τις στέψεις έφθαναν χωριστά στο κονάκι του γαμπρού. Τη νύφη τη δέχονταν ο πεθερός με τάματα για να «ξεπεζέψει» ενώ η πεθερά με το πιάτο από «ζαχαράτα». Τη Δευτέρα το γλέντι ξεκινούσε με το γαμπρό και τη νύφη να χορεύουν με το μπράτιμο στη μέση. Το απόγευμα είχαμε το ξεσάκιασμα της προίκας της νύφης και το βράδυ γλέντι με χορό και τραγούδια. Την Τρίτη ήταν το τελευταίο τραπέζι και γλέντι με τους συμπεθέρους. Το μεσημέρι ο γάμος τελείωνε. Μετά από μέρες οι γονείς της νύφης επισκέπτονταν τους νεόνυμφους και ακολουθούσε η εθιμοτυπική επίσκεψη της νύφης στους δικούς της, τα «πιστρόφια». Σαρακατσάνοι.

17 Σαρακατσάνοι Η παντρειά στους Σαρακατσάνους γινόταν, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 50, με προξενιό, ήταν δηλαδή υπόθεση της οικογένειας και όχι της κοπέλας. Ωστόσο, υπήρχαν και περιπτώσεις που δυο νέοι αγαπιούνταν και δεν συνηγορούσαν οι γονείς τους. Τότε γινόταν κλέψιμο ή απαγωγή της κοπέλας. Του γάμου ή της χαράς προηγούνταν οι αρραβώνες ή τα συβάσματα. Οι Σαρακατσάνοι δεν ζητούσαν ποτέ προίκα. Σημασία είχαν οι άνθρωποι, το ποιόν τους και όχι η προίκα, που θα τους συνόδευε. Τα κριτήρια επιλογής ήταν κυρίως το σόι της νύφης («από πιανούς είνι») και μετά η ομορφιά και η εργατικότητά της. Όσον αφορά στον γαμπρό, σημασία για την οικογένεια της νύφης είχε να είναι ικανός στις δουλειές. Μετρούσε στην κρίση τους να ξέρει και γραφή, λογαριασμό και ανάγνωση. Το έθιμο πρόσταζε ο Σαρακατσάνος να νυμφεύεται πάντα Σαρακατσάνα. Και αυτό, επειδή η θέση της γυναίκας στη σαρακατσάνικη κοινωνία, η σκληρή ζωή της, η ιδιορρυθμία γενικά του τρόπου ζωής της, δεν άφηναν περιθώρια για επιλογή άλλης γυναίκας, εκτός από Σαρακατσάνας. Αυτός ο «περιοριστικός όρος» στην επιλογή συντρόφου, καθώς και η απομόνωση των Σαρακατσάνων λόγω νομαδικού τρόπου ζωής, συντέλεσαν ώστε να διατηρηθούν αμιγείς τόσο η ελληνική γλώσσα, όσο και η νοοτροπία, οι συνήθειες και οι συμπεριφορές. Πριν το γάμο έπιαναν τα προζύμια στο σπίτι του γαμπρού για να ζυμώσουν την «κ'λούρα» (κουλούρα) του γαμπρού. Τα προζύμια «έπιανε» μια κοπέλα ανύπανδρη, υγιής, με μάνα και πατέρα, που να μην ήταν δηλ., ορφανή. Έτσι πίστευαν οι Σαρακατσάνοι πως ο γάμος θα ήταν ευλογημένος και χωρίς θανάτους. Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι που συνόδευε το έθιμο: Ανάχλιο, ανάχλιο είν το νερό κι αφράτο το προζύμι κόρη ξανθιά τ' ανάπιανε με μάνα και πατέρα μ' αδέρφια με ξαδέρφια με θειάδες με λαλάδες.

18 Σαρακατσάνοι Το στόλισμα του γαμπρού

19 Θρακιώτικος Γάμος Οι ελεύθερες φίλες της νύφης την ντύνουν, την στολίζουν και την τραγουδούν ("Σήμερα μαύρος ουρανός"). Ο πατέρας της νύφης με το "κουλίκι" (τσουρέκι του γάμου) την σταυρώνει και της εύχεται. Έπειτα όλοι την "αλατίζουν", την ραντίζουν δηλαδή με ένα ματσάκι βασιλικό κάνοντας το σημείο του Σταυρού πάνω από το κεφάλι της, ρίχνουν κέρματα στο ταψί και της εύχονται. Ακολουθεί το σπάσιμο του κουλικιού πάνω από το κεφάλι της νύφης και το μοίρασμά του. Οι ελεύθερες βάζουν το δικό τους κομμάτι κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν στον ύπνο τους τον αγαπητικό τους. Ο γαμπρός μετά το ξύρισμα, με την βοήθεια των φίλων του ντύνεται και με την συνοδεία του παράγαμπρου ξεκινάει για την εκκλησία. Ο κουμπάρος και οι συγγενείς του γαμπρού, πάνε με όργανα να πάρουν την νύφη. Όταν φτάσουν στο σπίτι της, οι φίλες της ασφαλίζουν την πόρτα και για να ανοίξουν ζητούν χρήματα, δίνοντας έτσι έμφαση στην προσωπικότητα και την αξία της νύφης.

20 Θρακιώτικος Γάμος Ο πατέρας και ο αδερφός της νύφης την συνοδεύουν έξω από το πατρικό της σπίτι τραγουδώντας το "Σήμερα γάμος γίνεται". Μόλις βγει έξω, γυρίζει αργά και σεμνά προς το σπίτι και κάνει ευλαβικά τρεις μετάνοιες, φιλάει το χέρι του πατέρα, της μάνας και των στενών της συγγενών και κατεβαίνει στην αυλή, όπου ο μπράτιμος (παράγαμπρος) ξεκινάει το χορό, έπειτα χορεύει μπροστά η νύφη και ένας-ένας οι δικοί της και με τον τρόπο αυτό την αποχαιρετούν. (ακούγεται το τραγούδι "σ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε"). Στην εκκλησία περιμένει ο γαμπρός με την ανθοδέσμη (προσφέρει τα λουλούδια στη νύφη και αυτή του φιλά το χέρι). Μετά την Στέψη όλοι μαζί πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού με την μουσική (Συγκαθιστός, "Βασίλεψε ο αυγερινός"). Τρεις καλοχορευτές ή καλοχορεύτριες, κρατώντας καθρέφτη ο ένας, σκούπα ο άλλος και πανέρι ο τρίτος (σύμβολα του καλού χαρακτήρα της νύφης) χορεύουν και ρίχνουν ρύζι με λουλούδια και κουφέτα στους νιόπαντρους, για να ριζώσουν και να είναι όμορφη και γλυκιά η ζωή τους. Στην αυλή του περιμένει η μάνα του γαμπρού. Τους καλωσορίζει κρατώντας δύο ποτήρια. Το ένα με νερό, το άλλο με κρασί και έχουν μέσα τους κέρματα. Αφού χορέψει λίγο, τα αδειάζει μπροστά στα πόδια τους και τους εύχεται. Επίσης, στο κεφαλόσκαλο η μάνα κερνά γλυκό στους νιόπαντρους και στον κουμπάρο και τους εύχεται. Μετά η κουμπάρα ρίχνει το πανέρι και αν πέσει μπρούμυτα η νύφη θα γεννήσει αγόρι και ανάσκελα κορίτσι. Για να περάσουν την πόρτα του σπιτιού οι νιόπαντροι πατάνε σίδερο με το δεξί τους πόδι, για να είναι σιδερένιοι και γεροί στο νέο σπιτικό τους. Εκεί η πεθερά προσφέρει στην νύφη ένα καρβέλι ψωμί για το καλό, άσπρο μαλλί για να ζήσει ως τα βαθιά γεράματα και ένα νεογέννητο αγοράκι, για να είναι το πρώτο τους παιδί αγόρι. Η νύφη δωρίζει στο αγοράκι αυτό ένα μαντήλι, που το έβαλαν στην καλτσοδέτα της οι φίλες της καθώς την έντυναν.

21 Κρητικός γάμος Μερικές μέρες πριν το γάμο οι καλεσμένοι έστελναν τα κανίσκια (δώρα), συνήθως κρασί, λάδι, τυρί, κρέας. Πριν την τελετή, επίσης, μεταφέρονταν τα προικιά, που ήταν κυρίως υφαντά, κεντήματα, σεντόνια και είδη οικιακής χρήσης, από το σπίτι της νύφης στο σπίτι του γαμπρού, όπου έμενε συνήθως το νεαρό ζευγάρι. Ήταν φορτωμένα πάνω σε άλογα και συνοδεύονταν από τους ήχους της λύρας, τα τραγούδια και τους πυροβολισμούς των συγγενών και των φίλων που ακολουθούσαν τη χαρούμενη πομπή. Σε όσους συμμετέχουν στην προετοιμασία του γάμου, προσφέρονται ξεροτήγανα με μέλι και η κρητική κουλούρα. Το μυστήριο γινόταν με τους τύπους της εκκλησίας και στη συνέχεια οι νεόνυμφοι έσερναν το χορό στον περίβολο με όργανα και τραγούδια του γάμου συνοδευόμενοι από τους καλεσμένους τους. Ο χορός συνεχιζόταν στο σπίτι. Πριν μπει στο σπίτι η νύφη έκανε το σχήμα του σταυρού με μέλι στο ανώφλι και τις παραστάδες της πόρτας, πατούσε πάνω σε υνί ή προβιά προβάτου και έσπαγε ένα ρόδι στην είσοδο. Όλα αυτά ήταν συμβολικά και αποσκοπούσαν στο να γίνει η ζωή του ζευγαριού γλυκιά σαν το μέλι, γερή και παραγωγική σαν το υνί, ήρεμη σαν το πρόβατο, γόνιμη και γεμάτη αφθονία σαν τα σπυριά του ροδιού. Μετά οι νεόνυμφοι κάθονταν στον παστό - έναν καναπέ στολισμένο με λουλούδια και συμβολικά κλαδιά - και οι καλεσμένοι τους τραγουδούσαν τα παστικά, τραγούδια με τα οποία επαινούσαν τις χάρες τους. Ακολουθούσε φαγοπότι και χορός που συνεχιζόταν και τις δύο επόμενες μέρες.

22 Κρητικός γάμος Η μνηστεία ή η απαγωγή Συνήθως οι νέοι και οι νέες της Κρήτης παντρεύονται από αγάπη και αν δεν το εγκρίνει ο πεθερός και η πεθερά το ζευγάρι «κλέβεται», δηλαδή ο γαμπρός παίρνει τη νύφη και φεύγουν σε άγνωστο μέρος ή πιο απλά ο γαμπρός κάνει ότι έκανε και ο συμπατριώτης του (ο Κρηταγενής) Θεός Δίας, που απήγαγε, «ταύρος χειροήθης γενόμενος», την Ευρώπη από τη Φοινίκη και την έφερε στην Κρήτη όπου τρισευτυχισμένοι έκαναν δυο παιδιά, το Μίνωα και τον Ραδάμανθυ. Το λέει και η λαϊκή ρύση: Άμα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός -τύφλα να χει η πεθερά κι ο πεθερός Ο αρραβώνας γίνεται σε στενό οικογενειακό κύκλο με φαγοπότι και μαντινάδες, όπως π.χ. τις εξής: Απόψ' αρραβωνιάζομαι με σένα κοπελιά μου και τη χαρίζ' ολόψυχα σε σένα την καρδιά μου Απόψ' αρραβωνιάζομαι κι ο Θιός να μ' αξιώσει να βρω κουμπάρο άξιο να μας εστεφανώσει Ήρθε ο καιρός οι δυο καρδιές να σμίξουνε ομάδι κι η μια τσ'αλλής να δώσουνε τσ' αγάπης το σημάδι Νύφη δε θέμε πλούτη μεις μόνο την ομορφιά σου απου 'χει το κορμάκι σου και η σεμνή καρδιά σου Στις ακριβές σας τσι χαρές να ξαναμαζωχτούμε κι από τα βάθη τση καρδιάς πάλι να ευχηθούμε

23 Κρητικός γάμος Τα προζύμια ήταν η πρώτη γαμήλια τελετή. Την Τετάρτη σαν σουρούπωνε μαζεύονταν και στο σπίτι του γαμπρού και στο σπίτι της νύφης φίλοι και συγγενείς. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που είχαν ζωντανούς και τους δύο γονείς, έφερναν στη μέση της κάμαρας μία σκάφη. Όταν κοσκίνιζαν τ' αλεύρι, ασήμωναν οι παριστάμενοι τη σίτα (κόσκινο), πετούσαν μέσα νομίσματα με την ευχή πάντα γεμάτο να 'ναι τ' αμπάρι και πλούσιο το σπιτικό. Το αγόρι προσπαθούσε να πιάσει με το στόμα του τα νομίσματα και βεβαίως γέμιζε αλεύρι. Γέλια, κεράσματα και τραγούδια: Ψιλά λυχνάν τ' αλεύρια κι αφράτα τα προζύμια Αγουρος (αγόρι) τα κοσκινάει ξανθιά τ' ανεβατίζει να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός κι όλοι οι συμπεθέροι. Την άλλη μέρα ζύμωναν, εκτός από κανονικά ψωμιά του γάμου και την προβέντα. Ξεχωριστή ήταν αυτή που ζύμωνε και στόλιζε όσο καλύτερα μπορούσε η μητέρα του γαμπρού. Ενώ στο σπίτι της νύφης εκτός από την προβέντα ζύμωναν και μία κουλούρα.

24 Κρητικός γάμος Από τις πολλές παραδόσεις και τα έθιμα που διατηρεί ο Κρητικός λαός από τα αρχαία χρόνια ξεχωρίζει το κορυφαίο έθιμο, ο Κρητικός γάμος. Ο πατέρας, που είναι και ο αρχηγός της οικογένειας είναι ο υπεύθυνος για την έγκριση του γάμου και το μελλόνυμφο ζευγάρι οφείλει να ακολουθεί την συμβουλή του. Μετά την έγκριση του πατέρα πραγματοποιείται το λογόστεμμα, που γίνεται στο σπίτι της νύφης, υπογράφεται το προυκοχάρτι (προικοσύμφωνο) και ορίζεται η ημερομηνία του γάμου. Συνήθως το μυστήριο γινόταν Κυριακές ή άλλες γιορτινές μέρες. Μέχρι την ημέρα του γάμου οι συγγενείς του ζευγαριού στέλνουν τα "κανίσκια" (δώρα), συνήθως κρασί, λάδι, τυρί και κρέας. Την παραμονή του γάμου γίνεται ολόκληρη διαδικασία ώστε να μεταφερθούν τα προικιά από το σπίτι της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Τα προικιά είναι κυρίως σεντόνια, υφαντά και είδη οικιακής χρήσης και μεταφέρονται πάνω σε στολισμένα άλογα. Τη πομπή ακολουθούν φίλοι και συγγενείς με λύρες, τραγούδια και πυροβολισμούς. Την ημέρα του γάμου ξεκινάει μια πομπή από το σπίτι του γαμπρού με προορισμό το σπίτι της νύφης. Εκεί μια γυναίκα τραγουδάει μια μαντινάδα με σκοπό να πείσει τους γονείς της νύφης να ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν κλειστή. Στην συνέχεια με το άκουσμα της καμπάνας όλοι κατευθύνονται προς στην εκκλησία για την διεξαγωγή του μυστηρίου. Μετά το τέλος του μυστηρίου το ζευγάρι πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού. Πριν η νύφη μπει μέσα στο σπίτι και αφού έχει φάει το μελοκάρυδο που της προσφέρει η μητέρα του γαμπρού, δημιουργεί με μέλι το σχήμα ενός σταυρού στο ανώφλι της πόρτας, στην συνέχεια πατάει πάνω σε προβιά προβάτου ή πάνω σε ένα υνί και σπάει ένα ρόδι στην είσοδο. Όλα αυτά είχαν ένα συμβολισμό, να γίνει η ζωή του ζευγαριού γλυκιά σαν το μέλι, γερή και παραγωγική σαν το υνί, ήρεμη σαν το πρόβατο και καρπερός σαν το ρόδι. Στην συνέχεια ακολουθούσε φαγοπότι και χορός που συνεχιζόταν και για τις δύο επόμενες μέρες.

25 Ποντιακός γάμος

26 Ποντιακός γάμος Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή δυο παλικάρια με λύρες, με ένα μπουκάλι ούζο και ένα ποτήρι ή με κεριά έβγαιναν και καλούσαν όλο το χωριό στο γάμο. Τους συγγενείς τους καλούσαν μ' ένα μαντίλι, με κάλτσες, με πετσέτες κ.λ.π. Το Σάββατο το πρωί έστρωναν τραπέζια και έπαιρναν πιάτα και μαχαιροπίρουνα από τους συγγενείς και τους γείτονες. Το απόγευμα αρχινούσε το γλέντι. Πηγαίνανε να πάρουν τον κουμπάρο κρατώντας δυο κότες ή μια πίτα. Εκεί χόρευαν, γλεντούσαν και μετά γύριζαν στο σπίτι του γαμπρού. Κατά της 9 με 10 το βράδυ ξεκινούσε το ξύρισμα του γαμπρού. Έπαιρνε η μητέρα του γαμπρού μια πετσέτα, τον σταύρωνε και έριχνε την πετσέτα στον ώμο του κουρέα. Έβαζαν ένα ταψί, ο γαμπρός πατούσε μέσα στο ταψί και ο κουρέας τον ξύριζε. Άντρες και γυναίκες με σταυρωτά άσπρα μαντίλια χόρευαν μπροστά του και έριχναν χρήματα σε μια πιατέλα. Όταν τελείωνε το γύρισμα ο λυριτζής έπαιζε και τραγουδούσε το τραγούδι: "Ρασχία ντο συρίζεται, ποτάμε ντο βογάτε α έρτε το μικρόν τ'αρνί και απ 'εσάς φογάτε. Ομάτε και ματόφρυδα και μάτε άμον ελαίας ερούξα και αραέβατα σι πούλι τα φωλέας". Ο κουμπάρος με κάποιους φίλους του και με τα όργανα πήγαιναν να πάρουν την νύφη. Αν η νύφη ήταν μακριά πήγαιναν με αλογόκαρα στολισμένα με μαντίλια ενώ αν ήταν κοντά πήγαιναν με τα πόδια. Όταν έβγαινε η νύφη από το σπίτι της, η μητέρα της έφερνε μια πίτα που ήταν τιγμένη σ' ένα σεντόνι, η νύφη την έσπαγε πάνω απ' το κεφάλι της και η μητέρα της τη μοίραζε στους καλεσμένους. Μετά τη στέψη πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού χορεύοντας σ' όλο το δρόμο. Όταν έφτασαν στο σπίτι, έβαζαν στην πόρτα ένα πιάτο το οποίο η νύφη έπρεπε να σπάσει με το πόδι της. Ο κόσμος χειροκροτούσε και φώναζε: "άξια". Μετά γινόταν το αποκαμάρωμα. Εφτά νιόπαντρα ζευγάρια και ο κουμπάρος μόνος χόρευαν γύρο από τη νύφη και τον γαμπρό κρατώντας στα χέρια τους κεριά. Ο λυράρης τραγουδούσε: Νύφε, τίμα τον πεθερό σ', άσον κύρη σ' καλίον, νύφε, τίμα την πεθερά σ', άσην μάνα σ' καλίον, νύφε, τίμα τα ντράδελφα σ', άσ' αδέλφες καλίον, νύφε, τίμα τις συγγενούς σ', άσι συγγενούς σ' καλίον".

27 Τα στέφανα σήμερα Σήμερα, τα νυφικά στέφανα, συμβολίζουν μεγαλοπρεπώς την ένωση των δύο ανθρώπων. Της νύφης και του γαμπρού. Αποτελούν του κρίκους που τους ενώνουν στην αλυσίδα της ζωής. Η ορθόδοξη εκκλησία τονίζει αυτόν τον συμβολισμό δένοντας με το τέλος του μυστηρίου τα στέφανα με μια κορδέλα. Επιπρόσθετος είναι και ο παραλληλισμός των στεφάνων του γάμου με τα φωτοστέφανα των αγίων. Έτσι τονίζεται και ο ιερός σκοπός του γάμου, η δημιουργία της οικογένειας. Κατά την τελετή του γάμου και μέχρι αυτά να τοποθετηθούν στα κεφάλια των νεόνυμφων, τα στέφανα είναι αφημένα μέσα σε ένα δίσκο με κουφέτα. Ο κουμπάρος και η κουμπάρα αλλάζουν τρεις φορές τις βέρες και μετά τρεις φορές τα στέφανα τα οποία και παραμένουν στις κεφαλές των νεόνυμφων μέχρι το χορό του Ησαΐα. Στο τέλος της τελετής του γάμου, οι γονείς φυλάνε τα στέφανα και κατόπιν τους νεόνυμφους ενώ εν συνεχεία ο ιερέας τα δένει σφικτά με την κορδέλα τους και τα δίνει στο ζευγάρι. Τα στέφανα του γάμου είναι από τα λίγα αντικείμενα του μυστηρίου που μπορούν να μας παραμείνουν ως ενθύμια όχι μόνο σε εμάς τους ίδιους αλλά επίσης και στους μακρινούς απογόνους μας. Και η έκφραση: «Καλά στέφανα».

28

29

30 Οι Βέρες Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι άρχισαν να φορούν τις βέρες. Ήταν ένα σύμβολο ατέλειωτης αγάπης, αφού το δαχτυλίδι δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Οι χρυσές βέρες αντιπροσωπεύουν την αγνότητα. Στην Αγγλία του Μεσαίωνα, φορούσαν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι φλέβες του αριστερού χεριού οδηγούν κατευθείαν στη καρδιά. Φορώντας το δαχτυλίδι σε αυτό το σημείο, το ζευγάρι «ένωνε τις καρδιές του». Η βέρα συμβολίζει την πίστη και την αιώνια αγάπη που έχουμε ορκιστεί στον σύντροφό μας. Οι βέρες ανταλλάσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους που αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους για πάντα, ανάμεσα σε ανθρώπους που κοινό τους σημείο είναι ο έρωτας, το πάθος, η αγάπη και η εμπιστοσύνη. Μέσα σ' αυτές γράφονται μηνύματα και όρκοι αγάπης που βγαίνουν μέσα από την καρδιά τους, επίσης γράφονται και οι ημερομηνίες που το ζευγάρι αποφασίζει να ενώσει δύο ζωές σε μία.

31 Η γαμήλια Τούρτα Η μόδα του άσπρου γλυκίσματος ξεκίνησε από τη Βικτοριανή εποχή. Το άσπρο στόλισμα θεωρείτο σύμβολο ευημερίας διότι ήταν κατασκευασμένο από λεπτή ζάχαρη, η οποία ήταν πολύ ακριβή. Το άσπρο χρώμα του στολίσματος της γαμήλιας τούρτας συμβολίζει την αγνότητα και τα παρθένα χαρακτηριστικά, διότι συνδιάζεται η τούρτα με τη νύφη. Το παραδοσιακό γλύκισμα φρούτων ξεκίνησε από τη Βρετανία, με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που είναι σύμβολο γονιμότητας.

32 Το Κόψιμο της Τούρτας Η παράδοση της γαμήλιας τούρτας είναι το κόψιμο της από το ζευγάρι και συμβολίζει την ενότητα των νεονύμφων και το κοινό τους μέλλον και επίσης συμβολίζει τον πρώτο κοινό καθήκον στην κοινή ζωή του ζευγαριού. Αμέσως μετά το κόψιμο, η νύφη και ο γαμπρός ταϊζουν ο ένας στον άλλο το πρώτο κομμάτι. Αυτή η πράξη δείχνει τη δέσμευση του ενός προς τον άλλο για αλληλοπαροχή. Σήμερα το πρώτο κομμάτι κόβεται από τη νύφη και το γαμπρό μαζί, αλλά στο παρελθόν αυτή η εργασία γινόταν μόνο από τη νύφη: για να δείξει την ικανότητα της να διαμοιράζει φαγητό χωρίς σπατάλη, και έτσι να αποδεικνύει πως είναι καλή οικοκυρά. Οι νεόνυμφοι τυλίγουν και διατυρούν το πάνω επίπεδο της γαμήλιας τούρτας. Στην πρώτη τους επέτειο ο καθένας τους κόβει ένα κομμάτι και το τρώει.

33 Κουλούρες του Γάμου

34 Κουλούρες του Γάμου

35 Κουφέτα Οι μπομπονιέρες σήμερα αποτελούν το ευχαριστήριο δώρο και ένα ενθύμιο που προσφέρουν οι νεόνυμφοι στους καλεσμένους για να εκφράσουν τις ευχαριστίες που τους τίμησαν με την παρουσία τους στην ωραιότερη μέρα της ζωής τους, το γάμο τους. Σε γάμους παλιότερων εποχών το γλύκισμα με μέλι και καρύδια ή αμύγδαλα και γλυκά του κουταλιού είχε τη θέση της σημερινής μπομπονιέρας και συμβόλιζε την ευτυχία και τη γονιμότητα του ζευγαριού στη νέα του ζωή. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι αυτή η συνήθεια δεν έχει σταματήσει αλλά τείνει να γίνει μόδα στις ημέρες μας, αφού το ζευγάρι κατά την επιλογή της μπομπονιέρας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μπομπονιέρα η οποία είναι βαζάκι με γλυκό ή μέλι με καρύδια και να τη δέσει αρμονικά με ένα όμορφο τούλι με τα νόστιμα κουφέτα. Φτιαγμένα από αμύγδαλο και καλυμμένα από στρώσεις ζάχαρης τα σημερινά κουφέτα βγάζουν μια γλυκόπικρη γεύση που συμβολίζει τις πίκρες και τις χαρές της ζωής του γάμου. Το αμύγδαλο συμβολίζει του γερούς απογόνους που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως είναι η Κύπρος προσφέρουν λουκούμι αντί για κουφέτα, το οποίο είναι φτιαγμένο από μέλι και αμύγδαλα. Ο αριθμός των κουφέτων που θα μπουν στη μπομπονιέρα στη σημερινή εποχή εξαρτάται από τι επιθυμίες του ζευγαριού και το μόνο που ισχύει είναι ότι πρέπει να είναι πάντα μονός. Η εξήγηση αυτού είναι ότι ο μονός αριθμός συμβολίζει την ένωση δυο ανθρώπων που θα γίνουν «ένα» και σύμφωνα με τα μαθηματικά οι μονοί αριθμοί δε διαιρούνται με το ένα. Παραδοσιακά βέβαια η μπομπονιέρα περιέχει 5 κουφέτα, τα οποία συμβολίζουν: υγεία, μακροζωία, χαρά, ευημερία και γονιμότητα. Σύμφωνα με την παράδοση οι ελεύθερες κοπέλες που παίρνουν από το δίσκο τα κουφέτα, βάζοντάς τα κάτω από το μαξιλάρι τους, ονειρεύονται την τρίτη μέρα τον άνδρα που θα παντρευτούν.

36

37 Παραδοσιακός γάμος και μεταφορά της προίκας με κάρο.

38 Μοιράζει κατσουλέρια για το γάμο (Μέγαρα 1958)

39 Πηγαίνοντας στο σπίτι της νύφης Γάμος στη Χρυσαυγή

40 Ο Γάμος του παλιού καιρού

41 'Γαμοτραγουδο' Στου παιδιού μου τη χαρά έσφαξα έναν κόκορα έφαγαν εφτά νοματοι και δεν έμεινε κομμάτι κάτι τρέχει κάτι τρέχει... το σαλβάρι τρυπά έχει... Κάνε με κυρά γαμπρό τι καλό παιδί είμαι εγώ τα παπούτσια που φοράω στον τσαγκάρη τα χρωσταω κάτι τρέχει κάτι τρέχει... το σαλβάρι τρύπα έχει...

42 Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων

43 Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων

44

45

46

47

48

49

50

51

52

Μέρος Β (79) Λαογραφία

Μέρος Β (79) Λαογραφία Σ Μέρος Β (79) Λαογραφία το δεύτερο μέρος έκρινα καλό να εκθέσω τα λαογραφικά σημειώματά μου, έχοντας τη γνώμη ότι με την έκθεση αυτών θα συντελέσω εις το να γνωρίσει ο αναγνώστης πιο τέλεια το λαό της

Διαβάστε περισσότερα

Λαϊκά Δρώμενα του Ν.Σκοπού από τη θεατρική ομάδα του ΟΡΦΕΑ

Λαϊκά Δρώμενα του Ν.Σκοπού από τη θεατρική ομάδα του ΟΡΦΕΑ Το Σωματείο «ΟΡΦΕΥΣ» Σκοπού Ανατολικής Θράκης θωράκισε πνευματικά και εθνικά τους υπόδουλους προγόνους μας αλλά και τους ομοεθνείς της ευρύτερης περιοχής. Τα κύρια μέσα για το σκοπό αυτό ήταν: το Αναγνωστήριο

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου)

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) 2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) Ο Άγιος Νικόλαος, ο εν Μύροις ως προστάτης των θαλασσινών είχε τιμητική θέση στο εορτολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην παρούσα ερευνητική εργασία έλαβαν μέρος 14 μαθητές» Σχηματίστηκαν 4 ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ. Η περίπτωση του χωριού Εμμανουήλ Παπά

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ. Η περίπτωση του χωριού Εμμανουήλ Παπά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ Η περίπτωση του χωριού Εμμανουήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Θέμα προγράμματος: «Φυτά στη διατροφή μας Μεσογειακό περιβάλλον και διατροφή.»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. Θέμα προγράμματος: «Φυτά στη διατροφή μας Μεσογειακό περιβάλλον και διατροφή.» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Θέμα προγράμματος: «Φυτά στη διατροφή μας Μεσογειακό περιβάλλον και διατροφή.» Υπεύθυνη προγράμματος: Βουγιούκα Ευρυδίκη Σχ. έτος: 2007-08 Αριθμός μαθητών δραστηριοποιούμενης ομάδας:

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο Χρόνος 2 ος - Τεύχος # 15 Μόντρεαλ :Δεκέμβριος 2009

Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο Χρόνος 2 ος - Τεύχος # 15 Μόντρεαλ :Δεκέμβριος 2009 0 Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο Χρόνος 2 ος - Τεύχος # 15 Μόντρεαλ :Δεκέμβριος 2009 " Where our reality exceeds the dream! " "Dancing is one of the great Greek traditions, described as motion arising from

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Πρόλογος Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60' από τον τότε Δάσκαλο του χωριού Σελλών κ. Μπαρτζώκα Γεώργιο. Είναι μια σύντομη ιστορική αναδρομή των Σελλών και της Μηλιάς. Τα

Διαβάστε περισσότερα

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

Τζέκυ Χανταλί Ο παππούς Ο πατέρας Οι οικογενειακές σχέσεις

Τζέκυ Χανταλί Ο παππούς Ο πατέρας Οι οικογενειακές σχέσεις Τζέκυ Χανταλί ג'קי חנדלי Ο παππούς: Ο παππούς μου έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο και είχε μεγάλη επιρροή στην έντονη και γεμάτη χρώματα παιδική μου ηλικία. Χάρις τον παππού μου η θάλασσα είχε μυστικά, τα έπιπλα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»;

Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»; Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»; Οι μαθητές έψαξαν, ρώτησαν και απάντησαν: Εγώ ρώτησα τον παππού μου που έχει ελιές και μου είπε πως ονομάζεται «υγρό χρυσάφι» γιατί φέρνει χρήματα στους γεωργούς,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Η γυναίκα στις παραλογές

Κεφάλαιο 3 ο. Η γυναίκα στις παραλογές 66 Κεφάλαιο 3 ο Η γυναίκα στις παραλογές 1. Ορισμός Παραλογές, σύμφωνα με τον Α. Πολίτη, 1 είναι τα τραγούδια με «πλαστή» 2, περιποιημένη υπόθεση, που δεν μεταφέρουν στον ποιητικό χώρο ένα απλό επισόδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99 ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Ερ. Κύριε Κουνέλη θα μας πείτε πότε ξεκινήσατε μουσική και με ποιο όργανο; Απ. Εγώ άρχισα το 1935 με 36, ήμουνα

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδική έκδοση για τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες

Περιοδική έκδοση για τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες Περιοδική έκδοση για τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες ΜΑΙΟΣ - Ιούνιος 2013 Τεύχος 8 Διανέμεται δωρεάν Ανακύκλωσέ με! Τεύχος 8 editorial Διευθύντρια Έκδοσης Πόπη Αλιμπέρτη Συντακτική ομάδα - Συνεργάτες Λεονάρδος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Η Ρ Ι Ω Ν Μ Α Ν Ε Σ Η. Εξώφυλλο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ. Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας. Κος ΜΑΝΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Η Ρ Ι Ω Ν Μ Α Ν Ε Σ Η. Εξώφυλλο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ. Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας. Κος ΜΑΝΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Η Ρ Ι Ω Ν Εξώφυλλο Μ Α Ν Ε Σ Η Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας Όζον - Όξινη Βροχή Η Ιστορία της Τηλε όρασης Ακρόπολη στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Βραβε ία Μαθηματικής Εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους 2006 2007

Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους 2006 2007 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον» Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους 2006 2007 ΝΑΟΥΣΑ 2007 Επιμέλεια: Ν. Κύρου, Δ. Κάγκας, Κ. Μαστροθύμιου Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

Î ËÏÒÛÂÈ ÛÙÔ ˆÚÈfi Ì ÚÙÂÌÈÛÈ Î 2006: Ú È ÎÈı Ú

Î ËÏÒÛÂÈ ÛÙÔ ˆÚÈfi Ì ÚÙÂÌÈÛÈ Î 2006: Ú È ÎÈı Ú 4199 ˆ. ÂÓÙ appleô : 4117 Τρίμηνη Πολιτιστική έκδοση του Εξωραϊστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αρτεμισιωτών Αττικής Γραφεία: Γλάδστωνος 10 Αθήνα Τ.Κ.10677 Τηλ: 210-3831446 - 210-5025251 http://www.geocities.com/tokakouri

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Συγγραφέας...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι πρώτες μέρες στο σπίτι...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το τέλος των παιδικών μου χρόνων...39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Γ. Τσελίκας. Απ όσα θυμάμαι. Αυτοβιογραφία

Μάνος Γ. Τσελίκας. Απ όσα θυμάμαι. Αυτοβιογραφία Μάνος Γ. Τσελίκας Απ όσα θυμάμαι Αυτοβιογραφία ΑΘΗΝΑ 2010 Μάνος Γ. Τελίκας Απ όσα θυμάμαι Όπως τα δέντρα φυλάγουν τη μορφή του αγέρα κι ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί, έτσι και τα λόγια φυλάγουν τη μορφή

Διαβάστε περισσότερα

www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο

www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο κύτταρο Ιερισσού www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο Τεύχος 08/2012 Κάκκαβος. Βάθρα στον Καρόλακα. [φωτογραφία του Γιάννη Γ. Βεργίνη] "Αιδώς Αργείοι!" Κείμενο : Ολυμπία Μαρίνου Αγαπητοί φίλοι του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ. ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΦΝΑΙΩΝ (Αχαΐας) ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ Θεμιστοκλέους 4 Τ.Κ. 10678 Αθήνα Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2012 Αριθμός φύλλου 40

ΤΑ ΝΕΑ. ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΦΝΑΙΩΝ (Αχαΐας) ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ Θεμιστοκλέους 4 Τ.Κ. 10678 Αθήνα Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2012 Αριθμός φύλλου 40 ΚΕΜΠΑ Κωδικός: 017106 4108 ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΦΝΑΙΩΝ (Αχαΐας) ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ Θεμιστοκλέους 4 Τ.Κ. 10678 Αθήνα Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2012 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο

www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο κύτταρο Ιερισσού www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο Τεύχος 05/2011 1934, ο θίασος της "Γκόλφω" επι σκηνής [φωτογραφία της Μ. Σακελλαρίου] Το θέατρο στην Ιερισσό ΜΕΡΟΣ Α Κείμενο : Δημήτριος Χρυσούλης

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινές Ημέρες ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΟΥ. συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Φωτεινές Ημέρες ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΟΥ. συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 41 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΟΥ ΣΠΑΡΤΗ ΑΛΚΜΑΝΟΣ 1 (ΛΕΩΠΟΥΛΕΪΚΑ) ΤΗΛ. 27310-23113 Φωτεινές Ημέρες του Εκπαιδευτηρίου μας «Πορεία 40 ετών προς το φως»

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάκη Γιώργο 14-9-98 στο Ηράκλειο. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάκη Γιώργο 14-9-98 στο Ηράκλειο. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάκη Γιώργο 14-9-98 στο Ηράκλειο. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο στο χωριό σας, θυμάστε, παίζανε βιολιά, λύρες; Ναι, παίζανε παλιά και λύρα και λυράρη είχε, αλλά και ως

Διαβάστε περισσότερα

Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες που αφορούν το γάµο σας είναι σηµαντικό

Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες που αφορούν το γάµο σας είναι σηµαντικό Χρονοδιάγραµµα Προετοιµασιών Γάµου Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες που αφορούν το γάµο σας είναι σηµαντικό να έχετε προβλέψει ένα εύλογο χρονικό διάστηµα. Θα πρέπει να είστε προετοιµασµένοι πως αφού πήρατε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός που τον έλεγαν Βασίλη. Ζούσε σε μια μικρή φάρμα με τη γυναίκα του και την κόρη του. Μια

Διαβάστε περισσότερα

H KOYKOYBI TA. Εθελοντικές δραστηριότητες & Εκδηλώσεις Καλοκαιριού 2014. ÂÏÙ Ô appleèîôèóˆó ªÂÏÒÓ Ó ÛÌÔ ÏÔÛÎÔappleÈÙÒÓ ÚÓ ÛÛ π Δƒπ.

H KOYKOYBI TA. Εθελοντικές δραστηριότητες & Εκδηλώσεις Καλοκαιριού 2014. ÂÏÙ Ô appleèîôèóˆó ªÂÏÒÓ Ó ÛÌÔ ÏÔÛÎÔappleÈÙÒÓ ÚÓ ÛÛ π Δƒπ. H KOYKOYBI TA ENTY O K EI TO AP. A EIA 1892 KEM A - Kø IKO 2532 ÂÏÙ Ô appleèîôèóˆó ªÂÏÒÓ Ó ÛÌÔ ÏÔÛÎÔappleÈÙÒÓ ÚÓ ÛÛ π Δƒπ π ÈÔÎÙ ÙË - Î fiùë : À ª πδø ƒ π π Δƒπ /ÓÛË Ú ÊÂ Ô : ÂÈÚ ÈÒ 4 ñ ı Ó ñ 104 31 ñ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. Οι πολεμικοί ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. Οι πολεμικοί ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ news @ akmi news @ akmi 1 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ Νέα Φιλαδέλφεια: Η ιστορία κάπως αλλιώς Ένα παλιό λατομείο, καταπράσινα σπαρμένα με σιτάρι λιβάδια, η παλιά σκουριασμένη γέ-

Διαβάστε περισσότερα