19. Ήρτανη γ(οι) απουκρηγιές!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "19. Ήρτανη γ(οι) απουκρηγιές!"

Transcript

1 Τ` απουκρηγιώµατα 19. Ήρτανη γ(οι) απουκρηγιές! Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου. Ανοίγει το Τριώδιο. Ήρτανη (γ)οι απουκρηγιές! (1) -Μουρή Σουφίγια! Πού θ` απουκρηγιώσητη απόψη, µουρή; ρωτούσε το Τασώ τη γειτόνισσά της Σοφία πάνω από τον µεσότοιχο που χώριζε τις αυλές των σπιτιών τους. - Σ`τ`ς αδηρφής υµ σ`τ ς Μυρσινιώς! Τσι σιεις µη του καλό; - Έδ`γιου, στου σπίτι µ`! Θα ν` έρτιν τ` αδέρφια µ` µη τ`ς φαµ`λιές τουν σα που `νι! Έχουµη πιο µηγάλου σπίτ`! Από την πρώτη κιόλας Κυριακή της Αποκριάς άρχιζαν τ απουκρηγιώµατα, που συνεχίζονταν ως την τελευταία Κυριακή, παραµονή της Καθαρής ευτέρας. Οι συγγενείς έτρωγαν και διασκέδαζαν µαζί, πότε στο σπίτι της µιας οικογένειας πότε στο σπίτι της άλλης. Οι δεσµοί του αίµατος ήταν ακόµη ισχυροί, οι δίαυλοι ψυχικής επικοινωνίας ανοιχτοί, οι χαρές και οι λύπες κοινές. Οι νοικοκυρές ετοίµαζαν τα καλύτερα φαγητά, αυτά που σπάνια έτρωγαν όλο τον χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα µοναχά, σε γάµο ή σε βαφτίσια: Αρνί ψηµένο στον φούρνο του σπιτιού, όρνιθα στιφάδο, σπιτικά λουκάνικα και σουτζούκια και ό,τι άλλο τραβούσε η καρδιά του ανθρώπου. Την Κυριακή της Τυροφάγου την τιµητική τους είχαν οι τυρόπιτες, οι πηζτηρµέδης, τα µ`τζηθρουπτάρια (2) και κάθε λογής γαλακτερά γλυκίσµατα και φαγητά. Οι νοικοκυρές συναγωνίζονταν ποια θα φτιάξει τα καλύτερα φαγητά, µα και συνεννοούνταν τι θα φτιάξει η µια και τι η άλλη, για να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι. Το κρασί µπόλικο στο κάθε σπίτι, αγνό, καθάριο, να πίνεις να λαγαρίζει ο νους και να ευφραίνεται η καρδιά σου. Σα βράδιαζε, η µάννα άναβε το λαδοφάναρο και µπροστά εκείνη, πίσω σε ποµπή ολόκληρη η οικογένεια,ξεκινούσαν για το σπίτι που θα αποκρηγιώνανε. Ο καθένας, ανάλογα µε την ηλικία και τις δυνάµεις του, κρατούσε στα χέρια του ένα ταψί µε φαγητό, ένα πανέρι µ ένα φρεσκοψηµένο σταρένιο ψωµί, µια µποτίλια κρασί. Το φαγοπότι άρχιζε και συνεχιζόταν µέχρις αργά τη νύχτα. Οι γλώσσες λύνονταν, τα πειράγµατα, οι ιστορίες και τα ανέκδοτα έδιναν κι έπαιρναν. Και κάθε λίγο άνοιγε η πόρτα και µπουκάρανε µέσα τα γιούνια (3) και γινότανε χαµός µε τα ξεφωνητά και τα καµώµατά τους. Και σαν το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο, άρχιζαν τα τραγούδια µε µιµητικές κινήσεις και ο χορός µε µουσική από τον ντενεκέ και το παγιαύλι :

2 - Πώς το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι καλογέροι; - Με το γόνατο το τρίβουν και το ψιλοκοσκινίζουν - Πώς το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι καλογέροι ; - Με τη µύτη τους το τρίβουν και το ψιλοκοσκινίζουν - Με τον κώλο τους το τρίβουν. Και όταν οι καλογέροι είχανε πια τρίψει το πιπέρι µε όλα τα φανερά και τα απόκρυφα µέλη του κορµιού τους, ερχόταν η σειρά των τοπικών ηρώων,να εξυµνηθούν τα κατορθώµατα, µα και τα παθήµατά τους: Η µπάρµπας υµ η Ν`κόλας τσι η θεια µ` η Βασιλ`τσή βουστσίζαν τα γαϊδούρια απάνου στ`ν Αγλαστή(4) Η µπάρµπας υµ η Ν`κόλας έχαση δυο κακνιά (5) τσι πήγη τσι τα ήβρη στ`ν απάνου τ` γειτουνιά Λιώνταν (6) τσι τα γύρηυγη τσι άλλους τα µαγείρηυγη - Κνήστου, κνήστου κουµµατέλ σα βαρκούλα, σα καϊκέλ` - Γω του κνιω τσι τσείνου κλαίγ` του διαβόλ` του µπασταρδέλ` Γω του κνιω τσι τσείνου σκούζ` θα του σκάσου σα καρπούζ` Και ύστερα σειρά παίρνανε ο καρσιλαµάς, ο κ`τσός, ο συρτός και ο µπάλος, χοροί των λαϊκών πανηγυριών και όχι των σαλονιών και των χοροδιδασκαλείων : Σγουρέ βασιλικέ µου και µαντζουράνα µου, εσύ θα µε χωρίσεις από τη µάννα µου Εσύ ήσουνα µικρούλα, πότε µεγάλωσες κι έριξες τόσο µπόι και µας παλάβωσες Μάτια σαν και τα δικά σου δεν υπάρχουν στον ντουνιά κι όποιος τα γλυκοφιλήσει, Χάρο δε φοβάται πια ώστε του χορού να πάει, τούτ` η γη θε να µας φάει Τούτ` η γη που την πατούµε, ούλοι µέσα θε να µπούµε Και το τραγούδι και ο χορός καλά κρατούσαν µέχρι να λαλήσουν οι πετεινοί.

3 Και τα παιδιά, σα δεν µπερδεύονταν στα πόδια των µεγάλων χορεύοντας κι αυτά, στροβιλίζονταν και τσακώνονταν ποιο παιχνίδι ν αρχίσουν πρώτο, ποιο δεύτερο, τ τφλουµύγια, τ κουλουτσ θιά, τ τζιτζιρδέσα, για τ π νακουτή (7). Οι µ τσούνης (8) τσι τα γιούνια - Ω πατέρα, τι νι τούτοιν ; ρωτούσε τροµαγµένος ο µικρός Βαγγέλης κι έτρεχε να κρυφτεί ανάµεσα στα σκέλια του πατέρα του. - Γιούνια, βρε Βγατσέλ! Γιούνια! φώναζε σκασµένος στα γέλια ο πατέρας και χάιδευε το κεφάλι του µικρού, για να τον καθησυχάσει. Η πόρτα του σπιτιού είχε ανοίξει διάπλατα και µέσα ξεχύθηκαν ένα τσούρµο µασκαράδες µε τα πρόσωπα καλυµµένα µε µαντίλια και αυτοσχέδιες µάσκες, έτσι που η αναγνώρισή τους να είναι αδύνατη. Με κωµικές κινήσεις και νοήµατα, χωρίς να βγάζουν άχνα από το στόµα τους, για να µην αναγνωριστούν από τη φωνή τους, υποδύονταν άλλος την έγκυο γυναίκα µε ένα µαξιλάρι δεµένο πάνω στην κοιλιά, άλλος τη µαµή µε την άσπρη µπλούζα, έτοιµη να ξεγεννήσει την ετοιµόγεννη. Ο µπαρµπέρης µε το ξουράφι στο ένα χέρι και µια τανάλια στο άλλο, έτοιµος να ξεριζώσει δόντι που πονάει. Η κουτσή Μαρία πηγαινοερχόταν πηδηχτά, ο παπάς βλογούσε µε την αγιαστούρα του και ο µπαµπόγερος κουνούσε απειλητικά την κουτσκούδα(9) του, έτοιµος να κατακεφαλιάσει όποιον ρωτούσε για την ταυτότητά τους. Η σπιτονοικοκυρά έτρεχε µε τον δίσκο στο χέρι να κεράσει τα γιούνια µε γλυκά του κουταλιού, που η ίδια είχε φτιάξει, συκαλάκι, αχλαδάκι, κυδώνι πελτέ, µελιντζανάκι και τόσα άλλα, όλα τοποθετηµένα σε πεντακάθαρους φωκάδες (10).Κι ο νοικοκύρης µε την κανάτα στο χέρι δε σταµατούσε να κερνά ρακί, αφράτα αµύγδαλα, φουντούκια και καρύδια. Τη µια παρέα ακολουθούσε άλλη, όλες καλοδεχούµενες, χωρίς βαρυγκόµηση καµιά. Ακόµα και ο Βαγγέλης ξεθάρρευε κι έτρεχε να πειράξει την κουτσή Μαρία και τον µπαµπόγερο µε την κουτσκούδα. Τα παιδιά συναγωνίζονταν ποιο θα ντυθεί καλύτερα µουτσούνα. Μέρες ακόµα προτού να φτάσουν οι Αποκριές, ο Γιώργος έτρωγε τα τζιγέρια της µάννας του: - Ω µα (11), θα µη κάν`ς µ`τσούνα ; - Τι µ`τσούνα να ση κάνου, βρε ; Πού να βρω τα ρούχα ; - Ναι Τουν Γιάνν` είπη η µάννα τ` θα τουν κάν` Συ ούλου λέγ`ς πους δεν έχ`ς ρούχα Και δώστου κλάµα ου ου ου ο Γιώργος, µέχρι που η µάννα, βλαστηµώντας αποκριές, θεούς και δαίµονες, ξεσπούσε γεµάτη οργή και απόγνωση :

4 - Σκάση, στσύλη! Θα ση κάνου, που να κάνιν τα κόλλ βα µ`! Θα βγάλου απ` του σηντούτσ ` τα ρούχα τ` µακαρίτ` τ` πάππ` σ` να τα κόψου, να ση κάνου το Γαρουφαλιώ τσιγγάνα µε φούστα κλαρωτή Μα πριν καλά- καλά η δύστυχη µάννα γλιτώσει από το σκύλο το γιο της, είχε να µερώσει την κόρη της του Γαρφαλιώ, που σκλήριζε και χτυπιόταν, να την ντύσει η µάνα της χανούµισσα ή σουλτάνα, για να ξεχωρίζει απ` όλα τα κορίτσια της γειτονιάς. Κι έντυσε η µάννα δηµογέροντα τον κανακάρη της µε βράκα και γιλέκο, µε µακρύ ζωνάρι δυο οργιές, µε φέσι στο κεφάλι και κοµπολόι στο χέρι. Κι έντυσε τσιγγάνα του Γαρφαλιώ της, µε φούστα κλαδωτή, γαρούφαλλο στ` αφτί της και µύλο του καφέ στο χέρι, και την ορµήνεψε να λέει «να πω τη µοίρα σου, καλέ ;» σε όποιον την κοιτούσε. Και καµάρωνε και χαιρόταν κι έλεγε πως τα παιδιά της ξεχώριζαν σαν τα παιδιά της πέρδικας ανάµεσα στα παιδιά των άλλων πουλιών. Αποκριάτικα ξεφαντώµατα στην αρχαιότητα Γιορτές, σαν τις δικές µας τις αποκριές, είχαν και οι αρχαίοι µας πρόγονοι.θα έλεγε µάλιστα κανείς πως δεν κάναµε τίποτα άλλο από το ν αντιγράψουµε τις γιορτές τους αυτές. Ο κώµος ήταν λαϊκή αγροτική γιορτή, που γινόταν για να τιµηθούν ο ιόνυσος, θεός των αµπελιών,του κρασιού και του µεθυσιού, και η ακολουθία του, οι σάτυροι και οι µαινάδες, σύµβολα ερωτικής κραιπάλης και ευωχίας.

5 Την εποχή του τρύγου εύθυµες συντροφιές νέων στόλιζαν τα κεφάλια τους µε κισσό - ιερό φυτό του ιόνυσου - και ξεχύνονταν στους δρόµους, τραγουδώντας χαρούµενα τραγούδια µε ερωτικό περιεχόµενο. Άλειφαν το πρόσωπό τους µε τρυγία κατακάθι κρασιού από τον πάτο του βαρελιού -, κρατούσαν στα χέρια τους οµοιώµατα φαλλών και πείραζαν όποιον έβρισκαν µπροστά τους µε άσεµνες χειρονοµίες και τολµηρά πειράγµατα. Κώµος ονοµαζόταν και η κατάληξη των συµποσίων. Όταν τέλειωνε το συµπόσιο, οι συµποσιαστές µεθυσµένοι ξεχύνονταν στους δρόµους, κρατώντας φανούς και λαµπάδες, φορώντας προσωπίδες και στεφάνια από κισσό, τραγουδώντας άσεµνα τραγούδια και χορεύοντας υπό τους ήχους αυλών και τυµπάνων σε κατάσταση παράφορης έξαψης. Τα κατ` αγρούς ιονύσια γιορτάζονταν στο διάστηµα που αντιστοιχεί στις εκεµβρίου του σηµερινού ηµερολογίου. Στη διονυσιακή αυτή γιορτή µεθυσµένοι αγρότες κατέβαιναν µπουλούκια - µπουλούκια («θίασοι») πάνω σε κάρα («άµαξες») από µικρά χωριουδάκια σε µεγάλους δήµους. Γύριζαν στους δρόµους φορώντας προσωπίδες, έκαναν κινήσεις µιµούµενοι διάφορες πράξεις, τραγουδούσαν άσεµνα τραγούδια, «έσκωπταν» όποιον συναντούσαν και ψέλνανε «τα εξ αµάξης» στους περαστικούς. Τα Ανθεστήρια γιορτάζονταν τέλος Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου προς τιµήν του ιόνυσου κι αυτά και κρατούσαν τρεις µέρες. Η πρώτη µέρα της γιορτής ονοµαζόταν Πιθοίγια,γιατί τη µέρα αυτή άνοιγαν τα πιθάρια µε το καινούργιο κρασί. Η δεύτερη µέρα,οι Χόες, ήταν µέρα γλεντιού και ξεφαντώµατος. Ακόµα και οι δούλοι είχαν το ελεύθερο να πίνουν και να διασκεδάζουν µαζί µε τ αφεντικά τους. Η γιορτή τέλειωνε µε διάφορες οργιαστικές εκδηλώσεις, τραγούδια και εγκώµια για τον ιόνυσο και την ακολουθία του. Η τρίτη µέρα ονοµαζόταν Χύτροι και ήταν αφιερωµένη στους νεκρούς.σε µεγάλα καζάνια έβραζαν σπόρους δηµητριακών και προσφέρανε θυσίες στον ιόνυσο και στον ψυχοποµπό Ερµή, που οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη.Έκαναν δηλαδή ό,τι κάνουµε κι εµείς σήµερα µε τα κόλλυβα τα Ψυχοσάββατα πριν από τις Κυριακές της Αποκριάς και της Τυροφάγου. Καθαρή ευτέρα Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς τα παλικάρια του χωριού ντύνονταν µε τ ακριβότερα σαλβάρια (12), τα µακριά ζωνάρια, τα ολοµέταξα πουκάµισα και τα χρυσοκέντητα γιλέκα κι αρχίζανε το γλέντι και το τραγούδι πίνοντας όρθια ρακί στα τεζγιάχια(13) των

6 καφενείων. Το ξεφάντωµα κρατούσε µέχρι το πρωί της Καθαρής ευτέρας. Κι εκεί κατά το µεσηµέρι παρέες- παρέες, σύγχρονοι κώµοι και θίασοι διονυσιακών γιορτών, ξεκινούσαν για την πλατεία του χωριού. Με τα πρόσωπα µουτζουρωµένα, µε κλαδί µαντζουράνας ή βασιλικού στ` αφτί, σε διονυσιακή έξαρση, τραγουδώντας «τ` αδιάντροπα». Μπροστά στη µια παρέα ο Γούναρος, ντυµένος µε προβιά προβάτου, χτυπούσε µε µανία τη θεόρατη νταούλα του, δίνοντας το ρυθµό των τραγουδιών. ίπλα, σε άλλη παρέα µπροστά, ο Μανώλης η Ζαρζάρα, ψηλός σαν πύργος, δυνατός σαν ταύρος, µα µε ψυχή µωρού παιδιού. Έκανε πως να τώρα θα κατεβάσει τα σαλβάρια του να δείξει τ` απόκρυφα µέλη του κορµιού του,να τρέψει σε αιδήµονα φυγή το γυναικόκοσµο του χωριού, που στριµωχνόταν στα σταυροδρόµια να δει τους µουτζουρωµένους και ν` ακούσει τ ` αδιάντροπα και που δεν ήξερες αν ευχόταν να πραγµατοποιήσει ή όχι η Ζαρζάρα την απειλή του. Και παραδίπλα από άλλες γειτονιές καταφτάνανε µε τις παρέες τους ο Βαγγέλης του Ψ., ο Αντώνης του Σ.,ο Γιαννακός του Σπ. και τόσοι άλλοι, όλοι τους δίµετρα παλικάρια,που έκαναν τις νιες να ποθοπλαντάζουν στα παραθύρια του χωριού. Και σαν φτάνανε όλοι στην πλατεία,ο Γούναρος σε κατάσταση ένθεης µέθης πετούσε την προβιά από πάνω του και πραγµατοποιούσε εκείνο που η Ζαρζάρα απειλούσε να κάνει και δεν το έκανε. Οι άντρες τον περικύκλωναν ξεσπώντας σε ουρανοµήκεις επευφηµίες, ενώ οι γυναίκες,από τα σταυροδρόµια που παρακολουθούσαν τα δρώµενα, τρέπονταν σε φυγή κατακόκκινες, από ντροπή ή από ερωτική έξαψη, ποιος ξέρει Γλωσσάρι 1. η απουκρηγιά :Ονοµάζεται αποκριά (αποκριές) η περίοδος του Τριωδίου από την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου µέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου.Ιδιαίτερα το διάστηµα από την Κυριακή της Απόκρεω ως την Καθαρή ευτέρα ονοµάζεται και Μεγάλες Αποκριές. Απόκρεω (αποκριά = από + κρέας ) σηµαίνει αποχή πλέον από την κατανάλωση κρέατος,τέλος στην κρεοφαγία, έναρξη νηστείας. 2. ο πεζτερµές, το µυτζηθροπτάρι: τοπικά εδέσµατα από τυρί και µυτζήθρα. 3. τα γιούνια : µεταµφιεσµένοι, µασκαράδες. Μτφ. αστεία καµώµατα, γελοιότητες. 4. η Αγλαστή :τοπωνύµιο 5. τα κακνιά : τα γαλόπουλα 6. λιώνταν: ρήµα λιέµαι :γυρίζω εδώ κι εκεί, ψάχνω, περιπλανιέµαι (πού λιέσαι ;). 7. η τφλουµύγια : η τυφλόµυγα, κολοκυθιά κ.ά. παιχνίδια. 8. η µ τσούνα: ο µεταµφιεσµένος, ο µασκαράς, αλλά και η µάσκα του. 9. η κουτσκούδα : η µαγκούρα. 10. ο φωκάς : γυάλινο βάζο γλυκού. 11. ω µα! : προσφώνηση, ω µάνα, ω µητέρα.

7 12.τα σαλβάρια : νησιώτικες πολυτελείς βράκες των ανδρών 13. το τεζγιάχι : ο πάγκος του καφενείου, όπου πίνει κανείς όρθιος. Σηµείωση Επικρατέστερη άποψη για τις Αποκριές είναι ότι αποτελούν επιβίωση των διονυσιακών τελετών της Αρχαιότητας. Ο ιόνυσος λεγόταν,ως γνωστό, και Ίακχος ή Βάκχος από την ιαχή ία ία που αναφωνούσαν οι πιστοί στις βακχικές τελετές. Αποκριάτικο τραγούδι της Άγρας Λέσβου τελειώνει µε τους στίχους: Ία ία, µάντη! Χόρευε, Αράπη! Ία.ία µάντικα! Χόρευε αράπικα! (Από το βιβλίο του Γιώργου Βασιλικά Λέσβου ) Αλβανού «Το χωριό µου

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ 411 π.χ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΑΓΑΘΩΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ του ΑΓΑΘΩΝΑ ΚΗΡΥΚΑΙΝΑ ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΞΟΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Στην γυναικεία γιορτή της Αθήνας, τα Θεσµοφόρια,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές παροιμίες Α

Ελληνικές παροιμίες Α Ελληνικές παροιμίες Α Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. Αγάλια αγάλια κόνευε, αν θέλεις να προφτάσεις. Άγιος που δε θαυματουργεί, μηδέ δοξολογιέται. Αγρόν ηγόραζεν. (θρησκευτικό) Αδέρφια αγαπημένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99 ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Ερ. Κύριε Κουνέλη θα μας πείτε πότε ξεκινήσατε μουσική και με ποιο όργανο; Απ. Εγώ άρχισα το 1935 με 36, ήμουνα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ. 421 π.χ. β βραβείο. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β ΤΡΥΓΑΙΟΣ. ΠΑΙ ΙΑ (κόρες του Τρυγαίου) ΕΡΜΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ. 421 π.χ. β βραβείο. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β ΤΡΥΓΑΙΟΣ. ΠΑΙ ΙΑ (κόρες του Τρυγαίου) ΕΡΜΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ 421 π.χ. β βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β ΠΑΙ ΙΑ (κόρες του Τρυγαίου) ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΡΑΧΟΣ (Γιος του Πολέµου) ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΛΟΦΟΠΟΙΟΣ ΘΩΡΑΚΟΠΟΙΟΣ ΣΑΛΠΙΓΓΟΠΟΙΟΣ ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα πανηγύρια του χωριού µου

Τα πανηγύρια του χωριού µου Τα πανηγύρια του χωριού µου Τα πανηγύρια τότε (1) είχαν το πραγµατικό τους νόηµα (2). Ο κόσµος τα περίµενε πώς και πώς, να ξεκουραστεί, να καλοπεράσει, να διασκεδάσει. Η καθηµερινή σκληρή δουλειά, το µεροκάµατο,

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»;

Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»; Γιατί το λάδι λέγεται «υγρό χρυσάφι»; Οι μαθητές έψαξαν, ρώτησαν και απάντησαν: Εγώ ρώτησα τον παππού μου που έχει ελιές και μου είπε πως ονομάζεται «υγρό χρυσάφι» γιατί φέρνει χρήματα στους γεωργούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΒΑΤΡΑΧΟΙ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΒΑΤΡΑΧΟΙ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΒΑΤΡΑΧΟΙ 405 π.χ. α βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΧΑΡΩΝ ΒΑΤΡΑΧΟΙ ΧΟΡΟΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΣΣΑ ΠΛΑΘΑΝΗ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Στην Αθήνα του 405 π.χ. δεν υπάρχει άξιος τραγικός

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου)

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) 2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) Ο Άγιος Νικόλαος, ο εν Μύροις ως προστάτης των θαλασσινών είχε τιμητική θέση στο εορτολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

Στρατής Δούκας Ε Ν Ω Τ Ι Α

Στρατής Δούκας Ε Ν Ω Τ Ι Α από το http://www.sarantakos.com Στρατής Δούκας Ε Ν Ω Τ Ι Α ΧΩΡΙΣΜΟΣ Κλείνομαι μέσα για να φύγω σαν ξένος. 4 Νοεμβρίου, σταματώ και σημειώνω από τα πολλά που με βαραίνουν. Θυμάμαι τον πεθαμένο φίλο. Πήγα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΠΛΟΥΤΟΣ. 388 π.χ.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΠΛΟΥΤΟΣ. 388 π.χ. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΠΛΟΥΤΟΣ 388 π.χ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΠΛΟΥΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΒΛΕΨΙ ΗΜΟΣ ΠΕΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΕΜΥΛΟΥ ΙΚΑΙΟΣ ΑΝ ΡΑΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΓΡΙΑ ΝΕΑΡΟΣ ΕΡΜΗΣ ΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Ο Χρεµύλος, γεωργός,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους 2006 2007

Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους 2006 2007 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον» Πρόγραμμα Π.Ε. Σχ. έτους 2006 2007 ΝΑΟΥΣΑ 2007 Επιμέλεια: Ν. Κύρου, Δ. Κάγκας, Κ. Μαστροθύμιου Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 η ενότητα ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1. Στις λέξεις που ακολουθούν να βάλετε σε κύκλο τα φωνήεντα (α, ε, η, ι, ο, υ, ω), τα δίψηφα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ ΘΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Μυθιστόρηµα ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ ΘΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Μυθιστόρηµα ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 1 ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ ΕΡΩΣ ΘΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Μυθιστόρηµα ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 2 ΣΥΜΗ 1919-1931 Η εποχή των θαυµάτων Ένα άδειο πουκάµισο φιδιού. Το είδε που ξάσπριζε κάτω απ τα σκίνα. Στάθηκε δίβουλη. Να το µάζευε

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Καραβασίλης. Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους

Δημήτρης Καραβασίλης. Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους Δημήτρης Καραβασίλης Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους Αθήνα 2011 ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ (1).Οι αγέρηδες πήραν και σκόρπισαν πόθους και λιοπύρια...6 (2).Η ύπουλη γαλήνη του καιρού...35 (3).Από θεατές του φθινοπώρου,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάκη Γιώργο 14-9-98 στο Ηράκλειο. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάκη Γιώργο 14-9-98 στο Ηράκλειο. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάκη Γιώργο 14-9-98 στο Ηράκλειο. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο στο χωριό σας, θυμάστε, παίζανε βιολιά, λύρες; Ναι, παίζανε παλιά και λύρα και λυράρη είχε, αλλά και ως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΥΡΩ ΛΕΝΤΟΥΔΗ. Αφύπνιση. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ

ΑΡΓΥΡΩ ΛΕΝΤΟΥΔΗ. Αφύπνιση. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ Αφύπνιση Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΚ ΟΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Ασθενής: Τι λες να έχω γιατρέ; Γιατρός: Εκατό τοις εκατό δηλητηρίαση. Ασθενής: Από τι; Γιατρός: Η νεκροψία θα το δείξει!

ΑΝΕΚ ΟΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Ασθενής: Τι λες να έχω γιατρέ; Γιατρός: Εκατό τοις εκατό δηλητηρίαση. Ασθενής: Από τι; Γιατρός: Η νεκροψία θα το δείξει! ΑΝΕΚ ΟΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ _ ουλεύεται σε Ταχυδροµείο; Ρωτά µια όµορφη ξανθιά το καβαλιέρο της στο χορό. _Όχι, γιατί ρωτάς; Της απαντά αυτός. Και κείνη: _Γιατί, ρε φίλε, µού χεις κολλήσει σαν γραµµατόσηµο!.. Ασθενής:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) *************

ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) ************* 1 Τάσος Κολοκοτρώνης 1948 ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) ************* Τάσος Κολοκοτρώνης 2008 Μελβούρνη 2009 2 Προλεγόμενα Καθώς πέρασαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΠΕΝΝΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΠΕΝΝΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΠΕΝΝΑΣ: Θεατράλε ή το παιχνίδι των τίτλων 5 ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η τρέλα και η µωρία του θεατρικού σύµπαντος 7 ΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Η δύναµη της µίµησης 13 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ: Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δίδυμα φεγγάρια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη,

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ,

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, μπλιμ, μπλομ. Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα